shopify site analytics

12 Tips om Snel Buikvet te Verbranden + 5 Fatale Fouten

Over buikvet verbranden of verliezen staat schrikbarend veel onzin op internet. Veel van de tips zijn achterhaald, niet wetenschappelijk of herschreven van een andere site door een auteur zonder veel kennis van het onderwerp.

Daarom zal ik je in dit artikel 12 ‘snel afvallen buik’ tips geven die wél ECHT werken en wetenschappelijk onderbouwd zijn. Dit is het beste artikel dat je (misschien wel ooit) over buikvet kwijtraken of wegkrijgen zult vinden!

In dit artikel ontdek je:

 • Waarom ontbijten je vetverbranding blokkeert
 • Een manier van sporten waarmee je 7x meer vet verbrandt dan cardiotraining
 • Waarom gezonde vetten vetverbranding stimuleren
 • De 5 belangrijkste oorzaken van buikvet
 • De verschillen tussen vet verbranden voor een man en vrouw
 • Hoe je met weinig tijd 3x 20 minuten per week effectief buikvet verbrandt

Om direct met de deur in huis te vallen, geef ik je een waarschuwing…

Waarschuwing: plaatselijk vet verliezen is niet mogelijk

Het is niet mogelijk om plaatselijk vet te verliezen, zo ook niet afvallen rond de buik, benen of billen. Heb jij ooit iemand op het strand gezien met overgewicht maar wel een super platte buik?

Inderdaad, zulke mensen bestaan niet, en zullen ook nooit bestaan. Ook met de beste afslank pillen ter wereld zal dit niet lukken.

Hieronder zie je per geslacht de meest logische transformatie:

man vrouw transformatie

Uit een onderzoek, hier op happyhealthy.nl, blijkt in ieder geval dat het overgrote deel van mijn bezoekers al weet dat lokaal vet verliezen niet mogelijk is. Je kunt dus niet alleen vet verminderen op specifiek je buik, benen, billen of een ander lichaamsdeel.

Maak jij onnodige fouten die het afvallen vertragen?

Doe deze gratis test en ontdek je “Afslank IQ”.

Buikvet verbranden: verschillen mannen en vrouwen

Er zijn een aantal verschillen tussen mannen en vrouwen als het gaat om buikvet.

Wat is te veel buikvet?

Om te bepalen of je te veel buikvet hebt en je dat eigenlijk moet verminderen, meet je de buikomtrek. Hierbij geldt:

 • Mannen: te veel buikvet als de buikomtrek 94 centimeter of meer is
 • Vrouwen: te veel buikvet als de buikomtrek 80 centimeter of meer is

Op welke locatie sla je buikvet op?

Als een man vet opslaat doet hij dit vooral op de buik, terwijl dit bij vrouwen op de buik, heupen én dijen komt.

Voor wie is buikvet verliezen moeilijker?

Voor vrouwen is buikvet kwijtraken lastiger omdat het vrouwelijk lichaam meer vet opslaat voor vruchtbaarheidsdoeleinden.

Dit is evolutionair ontstaan om voldoende energie te hebben voor de foetus tijdens de zwangerschapsperiode.

Afvallen buik: hoe krijg je een platte en strakke buik?

Voor mannen en vrouwen werkt een platte en strakke buik krijgen op dezelfde manier, alleen is het voor de vrouw lastiger om de spieren zichtbaar te maken.

Dat is gelukkig niet zo’n probleem, omdat bijna alle vrouwen er niet per se gespierd uit willen zien. Ze willen graag een platte buik zonder te veel vet.

Vanaf welk vetpercentage heb je een platte buik?

Hierbij is de grove regel:

 • Mannen: een vetpercentage van circa 13 t/m 16%
 • Vrouwen: een vetpercentage van circa 19 t/m 22%

Vanaf welk vetpercentage worden je buikspieren zichtbaar?

Hierbij is de grove regel:

 • Mannen: een vetpercentage van circa 12% of minder
 • Vrouwen: een vetpercentage van circa 18% of minder

Hier zie je een plaatje om een idee te krijgen van vetpercentages bij mannen en vrouwen:

Vetpercentage mannen vrouwen

Laten we nu de 5 fouten bespreken die buikvet niet of amper verminderen. Deze heb ik zowel in video besproken, als in tekst hieronder.

Afvallen buik fout #1: vet willen verliezen met cardiotraining

Dit komt misschien als een schok voor je, maar als je (buik)vet wilt wegkrijgen of kwijtraken, is cardio (bijvoorbeeld hardlopen) niet de beste manier!

Het klopt dat je van cardiotraining calorieën verbrandt, maar je betaalt er ook een prijs voor. Hier zijn de nadelen, bij met name langdurige cardio:

 • Een grote aanmaak van het antistresshormoon cortisol. Dit hormoon komt vrij als reactie op stress en probeert de schade die stress toebrengt zoveel mogelijk te beperken. Wel leidt dit hormoon tot vetopslag (bron), met name rond de buikstreek (bron, bron).
 • Een afname in testosteron, terwijl dit hormoon juist de vetverbranding stimuleert. En ja, dit hormoon is ook belangrijk voor vrouwen!
 • Het effect op insulinegevoeligheid is vrij laag, waardoor de vetopslag niet per se lager wordt (bron).

Later in dit artikel zal ik uitleggen welke soort training je beter kunt doen.

Afvallen buik fout #2: vet eten de vijand maken

Je wordt niet per sé vet door vet te eten. Er zijn namelijk ook veel goede vetten zoals noten, olijfolie, avocado, vette vis, etc.

Deze vetten bevatten weliswaar calorieën, maar geven een langer verzadigd gevoel. Daarnaast activeren ze in lage mate insuline, wat alleen bij te hoge waardes vet gaat opslaan.

Met sommige vetten als kokosolie stimuleer je juist de vetverbranding en kun je dus meer buikvet verliezen en wegkrijgen. Later in dit artikel zal ik verder ingaan op gezonde vetten.

Wil je een voorbeeld afslank weekmenu incl. recepten en boodschappenlijstje?

Klik hier en ik stuur ze gratis naar je toe.

Afvallen buik fout #3: buikvet willen verliezen met buikspieroefeningen

Sommige mensen denken dat je alleen met buikspieroefeningen een strakke buik kunt krijgen, maar dat is verre van de waarheid. Je voedingspatroon is namelijk veel belangrijker om buikvet te verminderen en kwijt te raken.

Dit doet me denken aan een bekende Engelse uitspraak:

Abs are made in the kitchen!

Met buikspieroefeningen kun je er wel voor zorgen dat de buik minder gaat hangen, en dus dat deze strakker wordt. Met name na de zwangerschap kan dit een uitkomst zijn.

Als je je buikspieren versterkt, kunnen deze ook meer ‘gedefinieerd’ worden. Dat betekent dat de vorm van de buikspier blokjes beter zichtbaar wordt.

Maar daarnaast zorgen buikspieroefeningen met name voor sterkere buikspieren, minder kans op lage rugpijn, het voorkomen van blessures én het verbeteren van de balans en stabiliteit bij dagelijks activiteiten zoals staan, lopen, zitten, etc.

Afvallen buik fout #4: buikvet willen verwijderen met pillen

Er zijn weinig pillen met een gunstig effect op gewichtsverlies, maar toch zijn er nog steeds mensen die geloven in sprookjes over snel afvallen rond de buik.

Wat wel helpt bij gewichtsverlies is glucomannan (van de Konjak plant). Dit omdat de vezels van glucomannan veel water absorberen en daarmee bijdragen aan een verminderde eetlust en een verhoogd verzadigingsgevoel.

Bekijk mijn eigen merk Glucomannan (zonder extra vulmiddelen)

Er bestaat nog een andere pil die kan helpen om buikvet kwijt te raken en een strakke buik te krijgen, namelijk de omega 3 pil, maar daarover straks meer.

Afvallen buik fout #5: op dieet gaan

Het wordt onderhand een beetje vermoeiend om mensen hierop te wijzen, maar diëten werken niet, ook niet om een strakke buik te krijgen!

Circa 2 op de 3 mensen komt zelfs aan van een dieet, en de andere 1/3 verliest amper kilo’s.

Begin er dus niet aan!

De 5 belangrijkste oorzaken van buikvet

De oorzaak van te veel buikvet en overgewicht is een ongezonde leefstijl. Niets meer en niets minder! Deze bestaat uit 5 oorzaken:

 • Meer calorieën nuttigen dan verbranden (let op: verderop bespreek ik uitzonderingen hierop)
 • Het te veel eten van enkelvoudige / geraffineerde / bewerkte koolhydraten (bron, bron)
 • Het eten van bewerkte voeding
 • Geen tot erg weinig beweging
 • Langdurige/chronische stress

Als je een platte buik hebt, wil dat overigens niet per definitie zeggen dat je gezond bent! Orgaanvet, ook wel visceraal vet genoemd, is eigenlijk erger dan het buikvet dat je aan de buitenkant ziet.

Orgaanvet staat in verband met diabetes type 2, hoge bloeddruk, hoog cholesterol, hart- en vaatziekten, kanker en nog veel meer ziekten.

In de video leg ik de oorzaken van buikvet nog wat verder uit:

Hieronder vind je een gifographic met een samenvatting van mijn video over de ‘5 belangrijkste oorzaken van buikvet’.

5 oorzaken buikvet gifographic

De volgende 12 tips pakken alle genoemde oorzaken aan en leiden tot snelle vetverbranding… dus laten we beginnen!

Je kunt deze tips in samenvatting bekijken in mijn video, zie:

Of je leest de tips om buikvet weg te krijgen hieronder waarbij er nog meer wordt uitgelegd per tip… laten we beginnen! Hieronder staan de 12 ‘snel afvallen buik’ tips.

Tip #1: sla het ontbijt af en toe over (belangrijk!)

Maar Oscar, dat vertraagt toch je metabolisme/stofwisseling en dat is ongezond?

Nee! Verre van zelfs.

Het idee dat je metabolisme vertraagt als je een maaltijd overslaat, is nooit wetenschappelijk aangetoond. Het is altijd een theorie gebleven en nooit bevestigd. Het is dan ook vrij bizar hoe diep geworteld deze overtuiging er bij mensen in zit. Ik noem dit zelf de ‘metabolisme mythe’. 

Uit een studie is gebleken dat als je één maaltijd van 2000 kcal eet op een dag óf dezelfde maaltijd eet in 5 á 6 porties verspreid over de gehele dag, je exact evenveel calorieën verbrandt die dag (als alle andere factoren hetzelfde zijn). (bron, bron)

Je metabolisme gaat pas vertragen als je langer dan circa 3 tot 4 dagen (72-96 uur) niets eet (bron). Op dat moment kom je in ‘uithongeringsmodus’ (in het Engels ‘starvation mode’ genoemd). Als je dan iets eet, wordt de calorieën sneller opgeslagen.

Vasten voor kortere periodes versnelt je metabolisme (bron, bron). Uit een studie met 11 mannen blijkt bijvoorbeeld dat je metabolisme versnelt met 14% als je 3 dagen vast (bron). Nu is die 3 dagen wel discutabel, want andere studies tonen aan dat bij 3 dagen vasten je metabolisme ongewijzigd blijft (bronbron).

Dat een maaltijd (zoals bijvoorbeeld het ontbijt) overslaan ongezond is, is ook een fabeltje. Hier een aantal wetenschappelijk bewezen gezondheidsvoordelen van het ontbijt overslaan op een rij:

 • Je insulinegevoeligheid neemt toe, waardoor vetverbranding beter mogelijk is
 • De hoeveelheid groeihormoon HGH neemt toe waardoor vetverbranding versnelt
 • Het brengt de reparatie van cellen op gang
 • Je bloeddruk gaat naar beneden
 • Je verlengt je levensverwachting (tot wel 30% bij ratten)
 • En nog veel meer…

Het idee dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is kun je dus in de prullenbak gooien!

Het enige nadeel hiervan is dat je zin kan krijgen in slecht voedsel zoals snoep en fastfood, dus je moet het even volhouden en dan uitgebreid lunchen! Met tip 2, 3, 7 en 8 hieronder kun je overigens je drang tot eten verlagen. Overigens blijkt uit onderzoek dat het volhouden van maaltijden overslaan vrij simpel is (bron).

Maar waarom werkt het ontbijt overslaan dan zo goed voor vetverbranding?

Goede vraag!

Dit is vrij simpel uit te leggen. Je lichaam gebruikt namelijk twee energiebronnen, te weten:

Je lichaam kan nu in één van de 2 standen staan:

 • Stand 1: suikerverbranding
 • Stand 2: vetverbranding (ook wel ketose of fat adapted genoemd)

In stand 1 gaat het lichaam glucose gebruiken als energiebron. Als de glucose op is, gaat het lichaam een glucosevoorraad aanspreken. Dit is glycogeen, dat voornamelijk opgeslagen is in de lever en spieren.

In stand 2 gaat het lichaam vetreserves aanspreken voor de energievoorziening.

LET OP!

Om in stand 2 te komen, moet je 6 tot 8 uur NIET eten! Als je dus wakker wordt in de ochtend, na hopelijk circa 8 uur slaap, staat je lichaam in vetverbrandingsmodus.

En wat doen de meeste mensen dan? Juist… ontbijten!

Je snapt nu waarschijnlijk dat het lichaam dan direct omschakelt naar stand 1, namelijk de suikerverbranding. Helaas pindakaas, je verbrandt geen vet meer.

Het beste is dus om het ontbijt af en toe over te slaan – 1 tot 3 keer per week – zodat je vetverbranding door blijft werken. Als je wel ontbijt raad ik je tip 2 aan.

Maar Oscar, dan heb ik geen energie en word ik duizelig!

Geen energie? Onzin, je gebruikt namelijk vetten als energiebron en daar kun je ruim 2 keer meer energie uit halen dan suikers want 1 gram koolhydraten staat gelijk aan 4 kcal terwijl 1 gram vetten gelijk staat aan 9 kcal.

Maar het klopt inderdaad dat je duizelig kan worden. Dat komt omdat je lichaam altijd gewend is geweest aan suikerverbranding en nu moet omschakelen. Je forceert je lichaam dus om vet te gaan verbranden en daarvoor moet het lichaam zich aanpassen. Dit noemen we ook wel ketose, de staat waarin je in de vetverbranding gaat.

Daarom zul je in de eerste 1 á 2 weken dat je dit doet, je soms even energieloos voelen of duizelig, maar daarna niet meer. Voor de ultieme vetverbranding sport je voordat je gaat lunchen. Ik raad je aan om dat rond 12 uur te doen.

Het is dus raadzaam om 1 tot 3 keer in de week het volgende te doen:

 1. Je ontbijt overslaan
 2. Bewegen/sporten rond 11 uur (kan ook thuis wat simpele oefeningen)
 3. Na de sport rond 12 uur uitgebreid lunchen

Om ook vet te verbranden als je slaapt, raad ik je aan om na 8 uur ‘s avonds niet meer te eten! Je eet dus tussen 12.00 en 20.00 uur, maar je eet wel EVENVEEL als je normaal zou doen.

De periode waarin je mag eten reduceer je dus tot 8 uur, wat de meest regulaire vorm is van intermittent fastingDit vind je misschien lastig met je werk- en lunchtijden te combineren. Je moet dus zelf bekijken hoe je dit op een voor jou praktische manier kan doen.

Samenvatting tip #1: sla 1 tot 3 keer per week het ontbijt over en eet pas rond 12 uur ‘s middags.

Tip #2: ontbijt met eiwitten

Om altijd het ontbijt over te slaan, is ook wat overdreven. Het is soms aan te raden om je lichaam te verrassen, zodat je het uitdaagt, want alles wat je uitdaagt wordt sterker.

Voor het vermijden van koolhydraten in de ochtend zijn drie redenen:

 • Het zorgt ervoor dat het lichaam meer in de vetverbranding stand blijft
 • Koolhydraten hebben een hoge door-eet-factor
 • Koolhydraten zorgen voor een hoge aanmaak van insuline

Daarbij heb ik het dus wel over bewerkte koolhydraten zoals brood. Overigens betekent dat niet gelijk dat je nooit meer brood kan of mag eten! Zie ook tip 8.

De reden om ’s ochtends eiwitten te eten is dat uit onderzoeken blijkt dat dit je een vol gevoel geeft. Hierdoor:

 • Denken mensen 60% minder vaak aan eten (bron)
 • Hebben mensen 50% minder zin in snacks in de avond (bron)
 • Eten mensen ruim 400 calorieën per dag minder! (bron)

Dit is dus een uitstekende manier om meer buikvet weg te krijgen.

Overigens is het een fabeltje dat eieren je cholesterol negatief zouden beïnvloeden of dat het de kans op hart- en vaatziekten verhoogt (bron, bron). Die stelling is dus inmiddels achterhaald.

Samenvatting tip #2: begin de dag met eiwitten zoals bijvoorbeeld een gebakken of gekookt ei, vlees, tonijn of gevogelte!

Tip #3: eet meer gezonde vetten

gezonde omega 3 vettenDit klinkt voor sommige mensen tegenstrijdig, maar je verliest meer lichaamsvet als je voldoende gezonde vetten eet en mindert met koolhydraten, in plaats van zo min mogelijk vet te eten.

Daarbij moet je koolhydraten zeker niet helemaal laten liggen. Je hersenen hebben altijd een beetje glucose nodig en je spieren herstellen met behulp van glucose. De beste bron van koolhydraten zijn groente, fruit en havermout in plaats van brood, pasta, aardappelen of rijst.

Het is wel belangrijk om de juiste vetten te eten. Dit zijn met name de vetten die omega 3 vetzuren bevatten. Deze hebben de volgende voordelen:

 • Ze verlagen je cortisolgehalte, oftewel stress (bron)
 • Ze stimuleren de vetverbranding waardoor je vetpercentage daalt (bron)
 • Ze onderdrukken het hongergevoel (bron)

Omega 3 vetzuren vind je met name in vette vis als:

 • Zalm
 • Makreel
 • Haring
 • Tonijn
 • Sardientjes

Je zou 2 tot 3 keer per week vette vis moeten eten om voldoende omega 3 vetzuren binnen te krijgen. Als je dat niet haalt, of sowieso weinig of geen vis eet, raad ik je aan om een omega 3 supplement te nemen, naast het eten van de gezonde vetten.

Het beste supplement daarvoor is Neptune Krillolie capsules. Als je dan toch die afslankpillen wil gebruiken, dan zullen deze het meest effectief zijn! Wetenschappers hebben namelijk vastgesteld dat deze capsules de vetverbranding sterk verhogen.

Hoeveel moet je dan nemen? Uit de wetenschap blijkt dat 1000 mg per dag optimaal is. Die 1000 mg moet dan wel EPA en DHA zijn. Het percentage EPA en DHA per capsule (vaak van 500 mg) staat op de verpakking.

Krillolie bevat dus de vetzuren EPA en DHA, die een positieve impact hebben op de motivatiecentra in de hersenen (bron), dus ook als je wilt sporten is dit een goede uitkomst. Als je vegetariër bent, kun je gaan voor algenolie. Als je een goedkopere maar ook kwalitatieve capsule wil, kun je voor visolie gaan.

Zorg er daarnaast voor dat je geen margarine, halvarine en zonnebloemolie meer gebruikt voor het bakken en braden. Gebruik daarvoor in de plaats echte boter zoals roomboter, grasboter of kokosolie.

Met name kokosolie heeft veel voordelen, waaronder het bevorderen van je metabolisme en vetverbranding. Het is een fabeltje dat verzadigd vet als kokosolie slecht is voor je. Achter dat soort adviezen zitten vaak belangen van de voedingsindustrie die hun winsten op margarine willen aanhouden.

Samenvatting tip #3: eet meer omega 3 vetzuren in de vorm van vette vis om sneller buikvet te gaan verbranden.

Tip #4: doe korte hoge intensiteitstraining

Ik heb al gezegd dat cardiotraining weinig impact heeft op het verliezen en kwijtraken van buikvet.

Een manier van sporten die tot wel 7x meer vetverbranding oplevert is korte, hoge intensiteitstraining. Dit is een manier van sporten waarbij je kort op hoge intensiteit sport waarna je weer tot rust komt.

Dit effect bleek uit een onderzoek (bron) waarbij over een periode van 12 weken één groep korte hoge intensiteitstraining deed en de andere groep cardio. Bovendien was de korte hoge intensiteitstraining groep 1 kilo spiermassa aangekomen, terwijl de cardio groep 0,5 kilo spiermassa had verloren!

Uit een ander onderzoek (bron) blijkt dat vrouwen die drie keer per week korte hoge intensiteitstraining deden in plaats van cardio, na 15 weken:

 1. Een gemiddeld lager vetpercentage hadden gekregen dan de cardiogroep
 2. Beduidend meer buikvet en vet rond de benen verloren dan de cardiogroep

Deze en deze studies laten dezelfde soort resultaten zien.

Zelfs als je exact evenveel calorieën verbrandt met korte hoge intensiteitstraining als met cardio, train je nog steeds veel meer buikvet weg.

Dit komt omdat je met deze training alle soorten spiervezels gebruikt, namelijk de langzame, snelle én supersnelle spiervezels. Bij cardio, zoals hardlopen, gebruik je alleen de langzame spiervezels.

Daarnaast maak je meer testosteron en het groeihormoon HGH aan, die beide de vetverbranding verhogen. Ook is krachttraining hierdoor effectiever om buikvet te verliezen dan cardio.

Als je 3 keer 20 minuten aan korte hoge intensiteitstraining doet, bereik je dus VEEL meer dan even lange of zelfs langere cardio trainingen.

Je kunt bijvoorbeeld het volgende schema volgen voor een hoge intensiteitstraining:

 • 3 minuten warming up
 • 8 sets van 20 seconden inspanning met 60 seconden pauze
 • 2 minuten cool-down

Zo zou je 8 sets van 20 seconden sprint kunnen doen en daarna iedere keer 60 seconde rust door te wandelen.

Is sprinten niets voor jou of ben je al wat op leeftijd? Verander dan het schema in 8 sets van 20 seconden snelwandelen en daarna iedere keer 60 seconden pauze. Ook dat is al veel effectiever dan continu wandelen op hetzelfde tempo.

Als je een mooie strakke buik wilt hebben dan is buikspiertraining natuurlijk ook erg nuttig.

Samenvatting tip #4: doe aan hoge, korte intensiteitstraining om veel sneller vet te verbranden dan cardio of hardlopen.

Tip #5: vermijd langdurige stress

stressvol persoonDoor stress maak je meer van het anti-stresshormoon cortisol aan. Dit hormoon leidt met name tot vetopslag rond de buik (bron) én zorgt voor meer eetlust (bron). Dat is dus dubbel vervelend!

Bij een verhoging van je cortisolspiegel krijg je namelijk een hogere bloedsuikerspiegel (bron) en een trager metabolisme. Hierdoor blokkeer je dus ook je vetverbranding.

Hierbij moet wel duidelijk vermeld worden dat acute stress geen kwaad kan, dat is zelfs goed. Een korte koude douche is bijvoorbeeld prima, ondanks dat het lichaam dit als een stressvolle situatie ervaart. Niet goed zijn lange periodes van stress, ook wel chronische stress genoemd.

Doe dus geregeld het volgende:

 • Kijk tv of een rustige of komisch film
 • Heb seks
 • Meditatieoefeningen kunnen je cortisolgehalte met 20% omlaag halen (bron)
 • Doe yoga of ademhalingsoefeningen
 • Neem uitgebreide en ontspannende pauzes tijdens het werk
 • Zet planten in huis of op je werk, deze kunnen stress verlagen met circa 15% (bron, bron)
 • En uiteraard: een heerlijke nacht slapen!

Samenvatting tip #5: vermijd langdurige stress door beter te slapen en meer te ontspannen.

Tip #6: zoek de kou op

Er zijn veel voordelen van de kou opzoeken. Helaas is deze tip niet zo populair, iets dat ik al vaker heb meegemaakt 🙂

Maar het idee is tweeledig.

 • Jezelf kortstondig blootstellen aan intense kou
 • Langer in kou zitten zoals zwemmen in koud water

Punt 1 kan je realiseren door bijvoorbeeld kort koud af te douchen. Daarmee bedoel ik dat je aan het einde van je douchebeurt een halve tot 1 minuut onder de koude douche blijft staan. De warme kraan is dus volledig uit!

Hierdoor stimuleer je de aanmaak van testosteron, wat de vetverbranding stimuleert. Ook zet je je lichaam in een modus waarbij het de kachel flink opstookt waardoor je calorieën gaat verbranden, en je dus ook buikvet gaat wegkrijgen.

Maar om echt een heleboel extra calorieën te verbranden zal je in koud water moeten zwemmen. Met 3 uur zwemmen in koud water verbrand je bijvoorbeeld al 250 kcal extra aan calorieën en dat is puur omdat het lichaam zichzelf warm moet houden (bron).

Zie hier hoe ik een ijskoud bad neem:

* Disclaimer: stel je lichaam nooit langer dan 5 minuten bloot aan intense kou. Het volle effect heb je dan al lang te pakken én langer kan leiden tot onderkoeling!

Samenvatting tip #6: verbrand extra calorieën en stimuleer de vetverbranding door de kou op te zoeken.

Tip #7: drink een spinazie smoothie

spinazie smoothieDe bladgroente spinazie bevat veel thylakoïde, dat de hedonische honger met 94% verlaagt (bron). Hedonische honger is de drang naar vet en zoet eten. Hierdoor val je dus gemakkelijker af.

Ook activeert spinazie het verzadigingshormoon leptine, waardoor je meer controle hebt over je eetlust.

Daarom is het aan te raden om vroeg op de dag een spinazie smoothie te nuttigen, behalve als je uiteraard je ontbijt overslaat.

Als je toch bezig bent met die spinazie smoothie, doe er dan gelijk ook een glas water bij voor meer verzadiging en wat goede vetten zoals avocado.

Samenvatting tip #7: drink een smoothie met spinazie om meer controle te krijgen over je eetlust.

Tip #8: doe aan een alles-mag maaltijd

Wij mensen hebben allemaal maar een klein beetje wilskracht. Daarom is een gezond voedingspatroon voor velen lastig vol te houden.

Als jij tot die groep behoort, raad ik je een alles-mag maaltijd aan. Zelfs voor de mensen die wel een gezond voedingspatroon volhouden raad ik het aan!

Een alles-mag maaltijd is een dag waarop je in principe alles kunt eten wat je maar wilt. Dit is ook iets dat sommige bodybuilders en bikini modellen toepassen, waarmee ze hun strenge dieet volhouden.

Wel zijn er een tweetal richtlijnen:

 • Je eet niet meer dan het dubbele van wat je normaal eet
 • Je kiest een vaste dag in de week zoals zondag

Aangezien je flink wat gegeten hebt, raad ik je aan om de volgende dag direct je ontbijt over te slaan!

Er zijn een groot aantal voordelen van een alles-mag maaltijd, namelijk:

 • Je metabolisme versnelt met 6,6% voor slanke mensen en 2,7% voor mensen met obesitas (bron)
 • Een hogere aanmaak van het hormoon leptine (bron), waardoor het brein het signaal krijgt om meer buikvet te verbranden
 • De hoeveelheid van het hormoon ghreline, dat voor een hongergevoel zorgt, daalt voor circa 3 dagen (bron)
 • Je mag even helemaal los gaan!

Kortom: door een alles-mag maaltijd houd je makkelijker je gezonde voedingspatroon vol én kun je gewoon kilo’s blijven verliezen, net als dat hardnekkige buikvet! Zo wordt ‘snel afvallen buik’ een stuk gemakkelijker.

Samenvatting tip #8: houd op een vaste dag in de week een alles-mag maaltijd waarop je alles kunt eten dat je wilt!

Tip #9: eet geen koolhydraten in de avond

enkelvoudige koolhydratenZoals gezegd ben ik geen voorstander van enkelvoudige koolhydraten, zoals koek, snoep, gebak, frisdrank, brood, pasta en rijst.

Deze enkelvoudige koolhydraten noemen we ook wel bewerkte of geraffineerde koolhydraten omdat ze niet direct uit de natuur komen, in tegenstelling tot groente, fruit, noten en zaden.

Het nadeel van deze voedingsmiddelen is dat deze in het lichaam snel worden omgezet in suiker. Hierdoor piekt de bloedsuikerspiegel en ga je meer buikvet opslaan, terwijl je dat juist wilt verliezen.

Geregeld hoor ik mensen dan zeggen:

Maar fruit bevat ook veel suikers!

Die bevatten flink wat fruitsuikers inderdaad, maar fruit in zijn geheel bevat ook vezels. Deze vezels zorgen voor een tragere stijging in de bloedsuikerspiegel.

Bij enkelvoudige koolhydraten is er geen sprake van vezels dus er is niets om bloedsuikerstijging af te remmen, alleen de insuline in je lichaam!

Uit onderzoek blijkt dat je zelfs afvalt van fruit en groenten eten. Een toename van 100 gram groenten en fruit per dag zorgde voor een verlies aan lichaamsgewicht van respectievelijk 500 en 300 gram na 6 maanden, ongeacht wat je anders eet (en of je aan sport doet of niet) (bron).

Met name in de avond raad ik je af om geraffineerde koolhydraten te nuttigen, maar ook gezonde vetten zijn calorierijke dikmakers.

Hiervoor geef ik je 2 redenen:

 1. De kans is klein dat je lichaam deze calorieën nog gaat verbranden in de avond. En wat niet wordt verbrand, wordt opgeslagen. Een afrader bij buikvet wegkrijgen dus!
 2. Als je al drie maaltijden (plus nog wat tussendoortjes) op een dag hebt gegeten, dan loop je het risico dat je over je dagelijkse caloriebehoefte heen gaat.

Eten voor het slapen gaan kan er dus voor zorgen dat je meer calorieën tot je neemt dan je werkelijk nodig hebt. Dit zorgt uiteindelijk voor gewichtstoename (bron), en niet zozeer omdat je in dit dagdeel nog wat eet.

Sowieso raad ik je aan om niet later dan 20:00 uur te eten. Wil je toch nog wat eten? Houd het dan bij voedingsmiddelen die zo min mogelijk calorieën bevatten, zoals een groentesoepje.

Lees hier meer over het koolhydraatarm dieet.

Samenvatting tip #9: verlaag de kans op vetopslag door in de avond  geen suikers of koolhydraten te eten. Hiermee voorkom je dat je meer (lege) calorieën eet dan je lichaam op een dag nodig heeft.

Tip #10: drink meer water en groene thee

De meeste mensen drinken te weinig water. Er zijn twee grote voordelen van meer water drinken bij afvallen:

 • Het geeft je een verzadigd gevoel waardoor je minder snel overmatig gaat eten
 • Het versnelt je metabolisme ietsjes, waardoor je meer vet verbrand

Ik raad je aan om de dag direct beginnen met een paar glazen water om je vochtgehalte op peil te krijgen.

Daarna ga je over de groene thee. Waarom? Groene thee heeft namelijk een aantal voordelen als het gaat om afvallen:

 • Een boost in je metabolisme, oftewel snellere vetverbranding (bron)
 • Theanine in de thee zorgt voor meer ontspanning en dat verlaagt de eetbehoefte

thee eiHet blijkt wel dat je een flink aantal koppen per dag moet drinken om optimaal gebruik te maken van deze voordelen.

Ik raad je aan om pure groene thee te kopen, zoals in de Ekoplaza.

Gooi dan een royale hoeveelheid groene thee in een thee-ei en drink hiervan meerdere koppen per dag.

Samenvatting tip #10: geef jezelf een verzadigd gevoel en versnel je metabolisme door veel groene thee te drinken.

Tip #11: vermijd vruchtensappen

Ik denk dat je begrijpt dat frisdrank geen product is om buikvet mee te verbranden of kwijt te raken. Dat is juist zeer suikerrijk en laat je bloedsuikerspiegel en insulinespiegel flink toenemen.

Maar ook vruchtensappen zijn zeer af te raden. Toch zijn er nog mensen die denken goed bezig te zijn met vruchtensappen, met name door de mooie marketingspreuken op de verpakkingen.

Toch zitten reguliere vruchtensappen die je in de supermarkt vindt, bommetje vol met suiker of één van de tientallen schuilnamen van suiker. Meestal eindigen de schuilnamen met ‘ose’ of bevatten de term ‘stroop’ of ‘siroop’.

Vruchtensappen onderscheiden zich van eigen gemaakte sappen, zoals smoothies, doordat ze ontdaan zijn van vezels. Door het ontbreken van vezels zal je bloedsuikerspiegel sneller stijgen, en dat wil je juist zoveel mogelijk vermijden.

Het beste alternatief is om zelf een groene smoothie te maken met vers fruit en bladgroente, zoals de genoemde spinazie smoothie bij tip 7.

Samenvatting tip #11: drink geen vruchtensappen omdat deze vezels missen en zeer suikerrijk zijn!

Tip #12: vermijd ontbijtgranen

In de reguliere maar ook biologische ontbijtgranen zit suiker. Denk hierbij aan muesli, cruesli en cornflakes.

De beste graansoort die ik je aanraad te eten is havermout. Een aantal voordelen van havermout:

 • Het bevat veel eiwitten
 • Je bloedsuikerspiegel blijft laag
 • Je bent lang verzadigd
 • Hoog kwalitatieve havermout bevat geen gluten

Let er wel op dat er ook fabrikanten zijn die suiker of één van de tientallen schuilnamen van suiker toevoegen aan havermout. Bekijk dus de ingrediëntenlijst! Zoals gezegd eindigen de schuilnamen meestal op ‘ose’ of bevatten ze de term ‘stroop’ of ‘siroop’.

Samenvatting tip #12: eet geen standaard ontbijtgranen die vol met suiker zitten!

Tot slot vind je hieronder een samenvatting van welke voedingsmiddelen je in mijn optiek wel en niet moet eten om om gezond af te slanken en buikvet te verbranden. Het mag duidelijk zijn dat je de producten in de tabel niet onbeperkt kan eten, want dan krijg je teveel calorieën binnen en is de kans op afslanken laag.

Overzicht: voedingmiddelen die ik aanraad

Samenvattend raad ik je aan om met name deze voeding te eten:

Vetten:

 • Vette vis: zalm, makreel, haring, tonijn, sardines
 • Noten zoals walnoten – max handje per dag
 • Pure chocolade
 • Zaden/pitten zoals lijnzaad
 • Avocado
 • Kokosolie of ghee
 • Gras- of roomboter
 • Extra vierge olijfolie (koudgeperst)

Koolhydraten:

 • Groente – zoveel als je wilt!
 • Fruit – zoveel als je wilt!
 • Haver(mout)
 • Quinoa/amaranth
 • Boekweit
 • Gierst
 • Gerst
 • Zoete aardappel
 • Zilvervliesrijst/basmatirijst

Eiwitten:

 • Eieren
 • Gevogelte
 • Vlees
 • Vette vis
 • Schaal- en schelpdieren

Overzicht: voedinmiddelen die ik afraad

Samenvattend raad ik je aan om met name deze voeding te vermijden:

 • Fastfood
 • Frisdrank
 • Vruchtensappen
 • Reguliere muesli, cruesli of cornflakes
 • Koekjes
 • Snoep
 • Chips
 • Toetjes
 • Gebak
 • Chocolade

Doe mijn gratis dieet test en ontdek welke dieet voor jou het meeste resultaat oplevert

Wil je succes maar wil je je tijd niet verspillen aan diëten die niet passen bij jouw situatie?

Met al mijn kennis en ervaring heb ik een korte test ontwikkeld. De uitslag geeft je een dieet dat het beste past bij jouw situatie, jouw persoonlijkheid en jouw behoeften.

Hiermee vergroot je je kansen op een succesvol dieetproces, zonder jojo-effect of andere vervelende bijeffecten.

Het duurt slechts enkele minuten.

Ga naar de test en ontdek welke dieet het beste bij jou past  »»

Drs. Oscar Helm

MSc Oscar Helm is oprichter van HappyHealthy.nl. Hij heeft als doel om mensen te informeren en te inspireren om de meest optimale en gezonde leefstijl keuzes te maken op basis van wetenschappelijk onderbouwde adviezen.

227 Reacties op "12 Tips om Snel Buikvet te Verbranden + 5 Fatale Fouten"

 1. Jolien

  says:

  Geniaal artikel!! :)

  • Drs. Oscar Helm

   says:

   Bedankt voor je compliment Jolien! :)

   Succes met buikvet verbranden!

   • Kenji

    says:

    Super artikel,
    Nu heb ik alleen een vraag m.b.t buikvet (heb niet veel maar wil droog trainen)
    Ik sta iedere ochtend vroeg op "5:00 uur" en heb een uurtje om te trainen.
    Daarna ben ik pas rond 19:00 uur weer thuis van het werk.
    Is het beter om in de ochtend of avond te trainen want tussendoor kan ik niet
    Mijn eet gewoonte heb ik al aangepast.
    Met trainen bedoel ik joggen, fietsen en wat push-ups en zo (geen sportschool)

   • Gerda Vergauwen

    says:

    Mag je nog wijn drinken als je buikvet wil verliezen en afslanken ?

   • Kirsten

    says:

    Hoi Oscar,

    Heb al veel gelezen over dit onderwerp, maar nog niet eerder zo'n goed, duidelijk, geloofwaardig en enthousiasmerend als jouw artikel. Veel dank!

    Een paar vragen voor de zekerheid:
    - wat maakt dat je zuivel zo afraadt? Niet dat ik er heilig in geloof, maar neem het wel vaak en wil dit sterk afbouwen. Dat lukt me beter als ik goed begrijp waarom ik iets wel/niet doe.
    - als ik wel eens zuivel zou nemen, is dan magere Franse kwark of Griekse yoghurt beter?
    - stel dat ik even uit ga van 1300 calorieën per dag, zou je daarbinnen aanraden om dat totaal te verdelen over bv 3 eet momenten per dag of bv 6 momenten? Sommigen zeggen beter verdelen over de dag in kleinere porties ivm ook bloedsuikerspiegel, anderen zeggen vice versa.
    - heb ook wel eens begrepen dat magnesium goed is om te nemen als je buikvet wilt verbranden (naast omega3)
    - las dat (kwalitatieve) havermout goed is, maar als je zuivel afraadt, hoe kan ik dan het beste soms havermout eten?

    Alvast bedankt voor je reactie!

    • Anna

     says:

     Hoi Kirsten,

     Er zijn ook veel vegan recepten voor havermout met banaan, cacao en sommigen ook met combi cacao/pindakaas. Deze havermout kook je dan met water. Zelf gebruik ik overigens gewoon biologische halfvolle melk.

    • Marleen

     says:

     Je mag wel rode wijn drinken maar ook met mate.

     Witte wijn mag niet. Je drinkt ook best biologische rode wijn.

     Groetjes
     Marleen

    • Marleen Van Thielen

     says:

     Hoi Kirsten

     Gewone koemelk is niet gezond en bevat veel dierlijk vet. Oscar raadt wel soya melk aan en ook om havermout te maken. Voor 1 persoon 200 ml soyamelk en 50 gram havervlokken. Je proeft er helemaal niets van en je zal zien dat je afvalt.

     Ik maak zelf mijn bechamelsaus of witte roux. (Ik weet niet hoe dat heet in Nederland. ) met soyamelk voor mijn partner en dochter. Zij merken ook geen verschil. Zelf eet ik ze niet want ik eet al mijn groenten puur natuur.

     Hopelijk heb ik je voldoende geïnformeerd. Ik heb 3 boeken van Oscar Helm en op drie weken verloor ik 6 kilo. Er staan tal van lekkere en eenvoudige recepten in zijn boeken
     Groetjes Marleen

   • Arjan

    says:

    hardlopen maakt antistresshormoon aan. waarom ? als ik hardloop heb ik totaal geen stress, ik vind hardlopen heerlijk.waarom zou ik dan antistresshormoon aanmaken ( dat vervolgens vetaanmaak/opslag genereert) ?

   • arjan steehouder

    says:

    ik vind hardlopen heerlijk. waarom zou ik antistresshormoon aanmaken bij iets wat fijn is om te doen ?

    • Tamara

     says:

     Je voelt je ontspannen tijdens het hardlopen doordat je Anti-Stress hormoon aanmaakt.
     En als je het fijn vind om te doen zou ik er zeker lekker mee doorgaan. Oscar stelt dat het geen wondermiddel bij afvallen is. Maar het is (voor mij) wel een wondermiddel om stress kwijt te raken.

   • Marleen

    says:

    In je boek raadt je havermout toch wel aan. Het staat bijna elke ochtend op het weekmenu. Ik had al een paar mailtjes gestuurd in antwoord op mails van jouw maar als ik vragen mail dan komt er geen reactie. Ik heb ook een bericht gestuurd op de Health pagina maar ik kreeg alleen een bevestiging van ontvangst van jullie maar nog geen antwoord. Btw ik vind al jouw artikels op internet heel interessant

   • Angela

    says:

    Super artikel maar ik vraag me af of het ook werkt bij mij . ik ben nu vol in de overgang en merk dat langzaam sluipend kilos erbij komen. Ik heb altijd een heel trage vetverbranding gehad en probeer deze te versnellen met bv yoghurt met rode peper, kaneel en of gember te eten. Ik sport 3 x p week hit maar het blijt moeilijk. Mijn bovenbuik blijft maar bol uitzien

  • Priscilla

   says:

   Top artikel idd.alleen nu nog een coach 😀voor de eerste paar weken

 2. martine

  says:

  alle tips zijn welkom, dus weer heel blij met jullie adviezen,
  nu nog in de prktijk brengen

  gr
  Tine

  • Drs. Oscar Helm

   says:

   Bedankt voor je reactie! Hopelijk lukt het je om al allemaal in de praktijk te brengen. Ik wens je in ieder geval het beste! Succes met het verminderen van buikvet!

   • Monique

    says:

    Hoe zit het met volkoren pasta ?

   • Cindy

    says:

    Beste Oscar zeer interessante artikelen nu nog een maniertje zien te vinden om niet steeds afgeleid te worden door allerlei links en videos tussendoor te bekijken. Mijn adhd zorgt ervoor dat ik mij niet of juist over kan concentreren soms een nogal lastig dingetje. Dankje voor je tips ik ga ermee aan de slag.

 3. kittelaar

  says:

  Ik lees juist op internet dat mensen die niet ontbijten een hogere kans hebben op overgewicht. Hoe zit dat?

  • Drs. Oscar Helm

   says:

   Dit komt omdat dit een correlationeel onderzoek is. De deelnemers die ontbijten zijn tegelijkertijd ook mensen die gezonder leven in het algemeen. Deze roken minder, eten gezonder, drinken minder alcohol en bewegen meer dan niet-ontbijters.

   Uit gerandomiseerde onderzoek blijkt er geen verschil is in gewicht als mensen 16 weken lang niet ontbijten, wel ontbijten of mogen kiezen.

   • Hans

    says:

    klinkt aannemelijk, maar ik geloof toch echt niet dat het verstandig is om je ontbijt over te slaan. Ik eet liever 's avonds minder dan dat ik de 'belangrijkse maaltijd van de dag' oversla... Juist als je je ontbijt overslaat, heb je overdag minder energie en ga je sneller snacks eten met meer slechte voedingsstoffen (suikers etc.). En dat lijkt me ook niet echt geslaagd voor je humeur en je algehele emotionele gesteldheid...

    • Drs. Oscar Helm

     says:

     Ook 's avonds is minder eten beter ja. Maar in de oertijd had men geregeld geen eten in de ochtend, dat moest men dan eerst verzamelen.

     Het idee dat je geen energie hebt als je even niets eet, slaat nergens op. Je lichaam kan dagenlang zonder eten en volledig werken op je vetten. Maar in het Westen hebben we ons aangeleerd om de hele dag door suikers te eten (ook in de vorm van koolhydraten) terwijl suikers in de oertijd voornamelijk alleen in de zomer beschikbaar waren.

     Ikzelf en ook anderen voelen zich fijner als ze het ontbijt overslaan. Ik denk dat dat komt omdat je lichaam totaal tot rust komt en niet bezig met het verteren van eten.

     • Hans

      says:

      dat je een gebrek aan energie hebt na het onbijt is niet helemaal onlogisch. Nadat je een nacht lang niets gegeten hebt is je bloed suiker dat nodig is om spieren en je brein te laten werken laag. Als je dus je ontbijt overslaat en je die voeding (brandstof ) niet binnenkrijgt ,ga je je sneller vermoeid voelen en ga je sneller teveel eten later op de dag...

     • Annelies

      says:

      Zonder te weten dat dit goed is, doe ik dit al lang. Ik voelde me namelijk nooit goed met een ontbijt, het lukt me niet. Als ik op hotel ga en toch ontbijt, kom ik meteen veel kilo's aan.
      Wat ik wel doe, is altijd vers appelsiensap drinken, elke ochtend en dan 2 à 3 uur wachten en dan pas lunchen (kan dus voor 12u zijn). Dat is wat voor mij het beste past. Het is goed voor de stoelgang (anders voel ik me opgeblazen) en het voelt bij mij aan alsof het mijn lichaam zuivert. Eén vraag dus: is het beter van ook dit, het drinken van vers geperst fruitsap, 3 keer per week niet te doen of uit te stellen 's ochtends, of is dit OK?

     • Marcel Visser

      says:

      Beste Oscar
      Heb je misschien ook nog tips voor mensen die buikvet willen kwijtraken en in ploegendiensten werken ikzelf werk in diensten van 06:00 -14:00 14:00 - 22:00 en van 22:00- 06:00 uur en dan heb je toch soms andere behoefte aan eten
      Alvast heel erg bedankt
      Marcel

     • Patricia

      says:

      Al enige tijd sla ik geregeld het ontbijt over en ik moet zeggen dat ik die ochtenden ontzettend veel energie heb. Het idee dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is, is ingegeven door de voedingsindustrie. Wanneer je teruggaat naar de oude Romeinen en Grieken dan stel je vast dat het ontbijt niet bestond. De eerste maaltijd was de lunch (al zal die maaltijd waarschijnlijk een andere naam hebben gehad). Intermittend fasting is echt het proberen waard. Ik ben een vrouw van 53 en heb enkel positieve ervaringen.

     • Wilma

      says:

      Beste Oscar, twee dagen geleden ontdekte ik dat ik hoge bloeddruk heb en door googelen op dat onderwerp kwam ik bij jou terecht. Stante pede een aanvang gemaakt met een gezonde(re) leefstijl, hoewel ik eigenlijk alleen mijn alcoholinname ongezond vind. Waar ik een beetje moeite mee heb is het refereren aan de jagerr/verzamelaar. Deze mensen werden niet ouder dan 40. Ik ben zojuist 67 geworden en hoop er nog wel wat jaren aan toe te voegen 😊 Dank je wel voor je simpele uitleg van een en ander en ik zal jouw tips zeker ter harte nemen. Mag ik jouw ook een tip geven? Kijk nog een kritisch naar de grammatica. Als oud docente Nederlands, zie ik elk foutje 🤓

     • jasper

      says:

      Hmm de bekende vergelijking met de mensen uit de oertijd. Moet je er alleen wel bij zeggen dat de mensen in de oertijd de 30 niet haalde...

    • kevin

     says:

     Hans wijsneus! Denk dat oscar wel meer verstand heeft van eten en afvallen dan jij met je google kennis, niet dan? ik vertrouw toch meer op iemand met profesionnele kennis dan zon amateur als jij moet ik zeggen..

     • Hans

      says:

      ik zeg ook niet dat je mij meteen helemaal moet geloven , maar ik betwijfel gewoon een beetje wat oscar zegt aangezien ik mijn hele leven lang het tegenovergestelde heb gehoord vn wat hij zegt en kan me net voorstellen dat daar gaan kern van waarheid in zit. ..

     • Drs. Oscar Helm

      says:

      Je hebt gelijk maar dat is alleen op korte termijn, aangezien je lichaam weer moet 'leren' om vetten te gaan verbruiken voor de verbranding.

      De oermens at zoete producten in de zomer om vet aan te komen. Dat was om de winter door te komen, want dan was er minder (zoet) eten beschikbaar. Toch was dat geen probleem want de mens kon de vetten verbranden voor energie.

      Wanneer de lente aanbrak, had iedereen weer een strakke en platte buik want het vet was verbrandt.

      Nu kunnen we altijd (zoet) eten waardoor het lichaam geen noodzaak voelt om vetten te verbranden, met name omdat glucose verbranden makkelijker is voor het lichaam en het dat altijd voorrang geeft.

      Kortom, af en toe niets eten, leidt tot meer vetverbranding.

     • Erika

      says:

      Even voor Hans:
      Hey! Ik snap wat je bedoelt, veel mensen hebben "honger" in de ochtend wanneer ze opstaan, ik had dat vroeger ook. Wat ik recent in mijn lessen gezondheidspsychologie heb geleerd is dat die honger helemaal aangeleerd is. Je kan jezelf dus ook met gemak andere patronen aanleren en dan zal je zien dat je op andere momenten je honger gaat voelen! :)
      Even proberen zou ik zeggen, na een paar weken ben je het helemaal gewend!
      Ik sta op met een glas water, soms een beetje eten, soms niets. Tegen de middag voel ik pas dat mijn maag leeg staat, in de ochtend heb ik nog nooit zo'n gevoel gehad

     • Tamara

      says:

      Hallo,
      Interessant dit. Ik herken het verhaal van Hans. Als ik niet ontbijt sta ik tegen 10 uur bij de snackautomaat. Voor mij dus een reden om voorlopig maar goed te blijven ontbijten. Benieuwd hoe dit zal zijn als ik ben afgekickt van de suiker.
      Vraag hierover. Ik vind in de winter Brinta erg lekker. Nu lees ik hier steeds maar weer havermoutpap. Ieuw.... Dat krijg ik echt niet weg. Liever Brinta dus. Tarwe IPV haver. Past dat binnen het koolhydraatarm dieet? Ik maak het met halfvolle melk.

     • Marleen Van Thielen

      says:

      Je hebt overschot van gelijk Kevin. Ik heb ook de indruk dat nog niemand een boek van Oscar heeft gelezen want op alle vragen vindt je het antwoord in zijn boeken.
      Groetjes Marleen

   • Kristien

    says:

    Supper artikel kan ik veel uithalen
    Grtj kristien

 4. Kendra

  says:

  Hey Oscar,

  Je raad af om savonds koolhydraten te eten, maar kan je mij dan wel iets aanraden?
  Ik heb vaak erge avond trek.. heb je een gezonde suggestie voor mij?
  Thnx!

  • Drs. Oscar Helm

   says:

   Dat je avondtrek hebt, is een gewenning die je jezelf hebt aangeleerd. Als je minder eet in de avond zul je ook over tijd merken dat je trek afneemt.

   Maar als je toch wat wilt eten, eet dan eiwitten want die zijn verzadigender dan vetten en met name koolhydraten.

   Je kunt dus beter een eitje bakken, waarbij je een plakje zalm op kan leggen of desnoods een paar plakjes kaas.

  • Gerda

   says:

   Wij eten als we 's avonds trek krijgen een heerlijk eitje gekookt of eten ongezouten ongebrande noten, mijn man heeft diabetes en ik ben voor vooral dik rond mijn buik billenkoek en benen

  • Gerda

   says:

   Wij eten als we 's avonds trek krijgen een heerlijk eitje gekookt of eten ongezouten ongebrande noten, mijn man heeft diabetes en ik ben vooral dik rond mijn buik billen en benen

 5. Ruben Bakkerman

  says:

  Mag ik dus op mijn cheat dag gewoon verzadigde vetten eten? zoals chips?

  • Drs. Oscar Helm

   says:

   Ja, dat mag zeker. Op die dag kun je alles eten wat je wilt.

   Overigens zijn verzadigde vetten niet per definitie slecht. De onnatuurlijk bronnen zijn ongezond zoals chips inderdaad. Maar er zijn ook natuurlijk bronnen zoals kokosolie en roomboter en die zijn gezond!

   • Ruben Bakkerman

    says:

    Hey Oscar,
    Ik heb je boek inmiddels al meer dan een maandje in bezit, en al volg ik het nog niet perfect, (Ik reis veel voor mijn werk, dus ik kan niet altijd zelf alles klaarmaken of bepaalde oefeningen doen) ik ben alsnog wel erg blij met de resultaten. Inmiddels ben ik al meer dan 8 kilo kwijt!
    Oftewel heel erg bedankt voor alle tips, en ik blijf doorgaan!

    Ps: Op mijn cheatdagen eet ik popcorn gepopt op kokosolie, klein beetje zout, maar tien keer beter dan chips denk ik zo!

    • Drs. Oscar Helm

     says:

     Wow, dat zijn mooie resultaten. Gefeliciteerd!

     De popcorn gepopt op kokosolie is inderdaad stukken beter dan de chips.

     • Michel

      says:

      Die resultaten klinken idd heel erg goed! Top joh! Zelf zou ik ook graag wat kilo's kwijt willen, en chips vervangen door popcorn klinkt voor mij iig als een goede eerste stap. Maar ik ben niet zo'n fan van droge popcorn en de smaak van kokos doet mij huiveren.. Heb jij nog andere tips waarmee ik mijn popcorn (op een gezonde manier!) smakelijker kan maken, Oscar? Alvast bedankt!!

     • Marleen Van Thielen

      says:

      Hoi Oscar

      Ik wist niets van een cheatdag maar als je die dag chips of popcorn mag eten, hoeveel gram raadt je dan aan? Ik ben op drie weken 6 kilo kwijt maar ik volg je boeken strikt op en ik maak graag gebruik van je recepten zonder checken. De week menu's zijn ook super lekker. Super bedankt om zo'n hulp als jij te hebben.

    • Ria Paalman

     says:

     waar kun je de popcorn kopen

     • Anna

      says:

      pofmaïs hebben ze in vrijwel elke supermarkt

 6. Max

  says:

  Beste Oscar,

  Onder de voordelen van havermout geef je aan dat het geen gluten bevat.
  Ik zie dit vaker ook in de schappen, producten die zich aanmerken als gluten vrij, maar wat is nou werkelijk zo goed aan het vermijden van gluten?

  Met vriendelijke groeten,
  Max

  • Drs. Oscar Helm

   says:

   Het kan leiden tot maagdarmklachten en een lekkende darm, ook bij mensen die niet allergisch zijn voor gluten.

   Het beste dat je kunt doen is een week geen gluten eten en dan merk je vanzelf of je je fitter en energieker voelt.

 7. arjanne

  says:

  Als ik mijn ontbijt oversla moet ik dan s ochtends wel gewoon water drinken?
  Gr. Arjanne

  • Drs. Oscar Helm

   says:

   Ja, dat zeker!

   Het beste dat je kunt doen is direct nadat je op staat 2 grote glazen water drinken. Na 8 uur slaap heb je namelijk weinig vocht.

   Water is iets dat je de hele dag door zou moeten drinken. Uiteraard kan dat ook thee zijn.

   Succes met buikvet verliezen!

  • eric

   says:

   Hoi, ik drink 's morgens een glas warm water met appelazijn en een glas water met granaatappelsap( puur sap wel te verstaan).

   grts

   Eric

 8. Sonja

  says:

  Fruitsappen, je bedoelt dus zoals later blijkt, fruitsappen van de supermarkt. Ik maak ze zelf, uit de slowjuicer. Zeker ook met mate gebruiken?
  En de invloed op je gezondheid..?

  Dan de ontbijtgranen, wat over de gewone havermout? Dat is toch gezond?

  • Drs. Oscar Helm

   says:

   Ik bedoel fruitsappen uit de supermarkt ja. Bij het slow-juicen neem je de vezels niet mee en dat is af te raden. De vezels zorgen namelijk voor een tragere opname van de fruitsuiker. Hierdoor piekt je bloedsuikerspiegel minder en heb je minder kans om buikvet op te slaan.

   Havermout is de enige graan die ik je aanraadt, maar let er wel op dat je geen havermout koopt met suiker er in verwerkt. Hoe hoger de kwaliteit van de havermout, hoe hoger ook de kans dat het glutenvrij is.

   • Janine

    says:

    maar bij die fruitsappen van de supermarkt zittten toch juist ook vaak veel (slechte) suikers?

    • Drs. Oscar Helm

     says:

     Ja, dus alles fruitsappen van de supermarkt vermijden. Sinds kort had bijvoorbeeld Healthy People de prijs gewonnen van het meest misleidend product. Je denkt dat je gezond bezig bent met hun framboos en blauwe bessen fruitsap maar dat bestaat maar voor 1% uit frambozen en 13% uit blauwe bessen.

     Voor de rest voegen ze appelsap toe (lekker goedkoop) en nog wat druivensap.

     Vruchtensappen zijn verre van natuurlijk. Maak ze dus alleen zelf of neem ze niet.

     • Janine

      says:

      oeps, even iets verkeerd gelezen haha. Maar ik snap hem nu, bedankt voor je snelle reactie!

     • Nathalie

      says:

      Hoi Oscar,
      Ik ben vrouw, 49 jaar en te dik. Met ook veel buikvet. Ik ben sinds vandaag gestart met koolhydraatarm, geen alcohol en na het lezen van jouw website start ik ook weer met niet ontbijten. Dat beviel me altijd heel goed maar word afgeraden door iedere dieetist die ik sprak.

      Nu lees ik dat je eens per week een alles mag maaltijd kunt hebben, geldt dat ook als je juist koolhydraatarm eet? Het lijkt me dat de ketose die je dan bereikt hebt weer teniet gedaan is en opnieuw opgestart moet worden. Ben benieuwd en hoor graag van je. Mijn complimenten over de onderbouwing van je artikelen met wetenschappelijk onderzoek. Al lees ik het niet altijd meteen helemaal door :-)

 9. Luuk

  says:

  Hey Oscar!
  Wist je dat bibberen heel veel calorieen gebruikt?
  Wel 100 per 15 minuten!
  Geweldig toch?!

 10. Jan Kols

  says:

  Beste Oscar,
  even een vraagje over tip #12
  bestaan er werkelijk geen gezonde ontbijtgranen naast havermout?
  Wat vind jij van gerst en/of spelt?
  Alvast bedankt

  • Drs. Oscar Helm

   says:

   Je hebt gelijk. Ik bedoelde eigenlijk dat havermout de beste graan is, maar gerst of spelt zijn ook wel aardig, net gierst.

   Wat betreft Spelt... dit werd al ongeveer 5000 v.Chr. verbouwd. Tegenwoordig heeft men dit proberen na te maken, dus écht oorspronkelijk is het naar mijn idee niet. Speltbrood bevat ook gluten, dat je naar mijn idee zoveel mogelijk moet vermijden want veel mensen kunnen er darmklachten van krijgen.

   Maar zie het als een ladder...

   Slecht: (tarwe)brood, pasta etc.
   Degelijk: spelt, gerst, gierst etc.
   Optimaal: havermout

 11. Ingmar

  says:

  Hallo Oscar,

  Je zegt dat ik na niet ontbeten te hebben goed moet lunchen.
  Hoe zou deze lunch er dan moeten uitzien?

  Gewoon boterhammen? met welk beleg?

  Gr Ingmar

  • Drs. Oscar Helm

   says:

   Ik raad je brood niet aan. Het is niet per se erg slecht maar het is verre van optimaal. Qua beleg raad ik je aan: roomboter, groentes als tomaat en komkommer, gekookt of gebakken ei, avocado, noten (klinkt vreemd maar smaakt lekker!), vleeswaren, vette vis en witte vis.

   Havermout is vind ik een betere bron voor koolhydraten dan brood.

   Hier vind je een rijtje koolhydraatarme recepten.

   • Diede

    says:

    dus brood kan helemaal niet meer..?? ik houd just zo van brood . Lekker kaiserbroodje smiddags of een van die warme broodjes op zondagochtend... hmmm! Geen brood meer eten neemt gelijk mijn genot vant eten weg ..:(

    • Drs. Oscar Helm

     says:

     Ik heb gezegd dat ik brood mensen niet aanraadt, maar dat wil niet zeggen dat je het niet mag eten. Jij bepaalt zelf wat je eet.

     Zelf eet ik ook nog wel eens een broodje. Ik vind het ook erg lekker, maar ik denk dat ik het voornamelijk lekker vindt omdat het uiteindelijk suikers zijn.

     De smaak is goed, maar als ik een grote portie groente nemen met wat vis erbij voel ik me daarna wel een stuk energieker dan dat ik me vol stop met brood.

     Ik raad ook een cheatday aan, een dag waar je alles mag eten. Dat is een geschikt moment om lekker wat brood te eten.

 12. Elise

  says:

  Hoi Oscar,
  Ik lees in dit artikel niks over zuivel..
  Hoe kijken jullie aan tegen magere kwark als lunch? Melk door de havermout? 's avonds een blokje kaas etc..
  Vooral in combinatie met sporten..
  Groeten Elise

  • Drs. Oscar Helm

   says:

   Ik raad je geen zuivel aan. Het liefst laat je het helemaal staan, want mensen zijn voornamelijk planteneters.

   Je kunt plantaardige melken gebruiken, in de supermarkt vind je daarvan vele soorten dus kies degene die je het lekkerst vindt. En een paar plakjes kaas kan geen kwaad.

   Je hoeft je eiwitten zeker niet uit kwark te halen, dat kan je ook uit eieren, vis of vlees. Het liefst zijn die allemaal biologisch want hoe meer beweging het dier heeft gehad hoe meer eiwitten de producten bevatten.

   • Britta

    says:

    Goedemorgen,

    De opties qua voeding om eiwitten uit te halen zijn voor mij geen optie. Is een kwark dan wel verstandig of eigenlijk ook niet?

   • Marleen Peeters

    says:

    Hallo Oscar,
    Ik ben 43 en sinds paar jaren komen de kilo’s erbij, ook al ben ik verfent loopster. Mijn ochtend begint om 5 uur en al gauw smul ik 2 boterhammen met chocopasta, en koffie.
    Mijn grootse verslaving koffie en choco of chocolade.
    Mag dit helemaal niet meer of wat kan ik eten voor mijn shift start. Wij verbruiken als verpleegkundige heel wat energie en zonder ontbijt gaat het me niet lukken.
    Kan verse soep ipv brood in de middag ook? Of een slaatje met krakker?
    Dank u.

 13. Tony

  says:

  Hey Oscar ,
  Super informatieve artikel. Kijk daar heb ik wat aan.
  Nog een vraagje over Volkorenbrood , mag dat ook? En Magere Yoghurt kan dit ook geen kwaad.
  Roomboter zal ik ook dan weer aanschaffen , mij werd altijd gezegd dat dit niet goed was.
  Thanx voor je feedback! Groetjes Tony

  • Drs. Oscar Helm

   says:

   Volkorenbrood is beter dan normale brood, maar eigenlijk moet je zeggen: volkorenbrood is minder slecht dan brood. Nou ja, echt slecht is brood niet, maar het is verre van optimaal.

   Ook zuivel raad ik je af. Kleine hoeveelheden is niet erg slecht maar je kunt beter plantaardige melk gebruiken, zoals rijstmelk, cocosmelk etc.

   Voedingsinstanties en dokteren staren zich dood op het feit dat roomboter hoog in verzadigd vet is. Onderzoek laat zien dat er een correlatie is tussen hoog cholesterol en verzadigd vet, maar ze gaan voorbij aan het feit dat cholesterol juist een herstelstof is. Het is niet per se slecht.

   Dezelfde instanties zeggen overigens dat we geen bewerkt voedsel moeten eten en margarine is juist erg bewerkt.

   Doktoren geloof ik sowieso niet, want die hebben maar een paar uur college hebben gehad over voeding en staren zich dood op lichaamsprocessen. Ze kijken daarbij niet naar het gehele plaatje. Ook zijn ze niet meer op de hoogte van de nieuwste onderzoeken want die hebben ze nooit bij hun studie gekregen.

   Kortom, vermijd brood en zuivel zoveel mogelijk en kies voor roomboter ipv margarine.

 14. Hilda Bottema

  says:

  Hallo, bedankt voor je hele goede uitleg. Ik ga dit artikel bewaren,kan ik altijd weer op terugkijken. Ik heb nog een vraag: hoeveel magere kwark met 2 stuks fruit mag ik per dag eten. Hetzelfde geld voor Griekse yoghert. Alvast bedankt. Vriendelijke groeten Hilda Bottema

  • Drs. Oscar Helm

   says:

   Vanuit gezondheid perspectief raad ik mensen zuivel af, in ieder geval in grote hoeveelheden.

   Reguliere yoghurt bevat ook veel suiker, kies daarom voor biologisch yoghurt, Griekse yoghurt of kwark.

   Vanuit buikvet verbranden is yoghurt nog niet zo slecht, maar qua gezondheid kan het beter. Beter is plantaardige melk, of helemaal geen melk.

 15. Mieke

  says:

  Ik heb je website en je video's met veel interesse bekeken. Ik heb twee vragen:

  1) hoe zit het met het eten van kaas en met kwark en yoghurt? Als je het eet, dan de magere 20+/30+ varianten of juist de volvette varianten?

  2) hoe zit het met zoetjes?

  • Drs. Oscar Helm

   says:

   Antwoord 1: Vanuit gezondheid perspectief raad ik mensen zuivel af, in ieder geval in grote hoeveelheden. Reguliere yoghurt bevat ook veel suiker, kies daarom voor biologisch yoghurt, Griekse yoghurt of kwark. Een 'magere' yoghurt slaat nergens op want de vetten van zuivel zijn juist het gezondste gedeelte. Neem het wel met mate, net als kaas. Kaas bevat nog wel vitamine B12 dus een paar plakjes per dag is prima.

   Antwoord 2: Raad ik je niet aan, het staat in verband met diabetes type 2. Ook raad ik je af om gewend te raken om aan zulke zoete producten.

   • Daniel

    says:

    En toch; in de blikkie studie kwamen kinderen die light drank kregen minder aan dan kinderen die gewone limonade kregen. Ook is niet aangetoond dat insuline wordt aangemaakt door aspartaam. Wel blijf je gewend aan zoet, en blijf je een zoetekauwer met alle gevolgen van dien.

   • Kristien

    says:

    Beste Oscar,
    Wat is je idee over kefir met noten, zaden, fruit en havermout als ontbijt?
    gr
    Kristien

 16. Anne

  says:

  Beste Oscar, mijn complimenten over dit heel verhelderende artikel. Ik moet wel mijn perceptie bijstellen m.b.t. zuivel. Ik eet graag Griekse yoghurt en kwark samen met een kiwi. Maar een vraag, ik hou enorm van de oosterse keuken en heb de rijstvellen ontdekt waar je alle soorten groenten in kan rollen. In hoeverre zijn rijstvellen 'gezond'? Hartelijke groet, Anne

  • Drs. Oscar Helm

   says:

   Dat zou ik niet precies weten, maar allereerst zou je de ingredientenlijst kunnen bekijken. Mogelijk bevat het product suiker of schuilnamen er van. Over rijst zelf ben ik gematigd positief. De slechtste vorm is in ieder geval witte rijst en de beste zilvervliesrijst.

   Ik denk overigens dat je beter Nori (zeewier-vellen voor sushi rollen) kan gebruiken. Zeeproducten bevatten de ontstekingsremmende omega 3 vetzuren. Hiermee stimuleer ook de vetverbranding, zoals rond de buik.

 17. M van de Voorde

  says:

  Lekker helder en duidelijk allemaal,

  Ik ga maar eens beginnen met af en toe ontbijt over te slaan, daarnaast wandelen met sprintjes tussendoor en minimaal 2x p/w 1 uurtje bootcampen.
  Om vervolgens veel water te drinken en het koop gedrag wat bij te stellen.
  Dank voor de heldere opsomming qua buikvet verwijderen :-)

 18. Jos Smorenburg

  says:

  1. Als zuivel beter vermeden kan worden, wat zit er dan in de spinaziesmoothie die je aanraadt?
  2. Is stevia wel aan te raden als suikervervanger, als zoetje in de koffie bijvoorbeeld?

  • Drs. Oscar Helm

   says:

   1. Water: hoe meer hoe minder krachtig de smaak wordt maar hoe verzadigde de smoothie zal zijn. Je zou daar dus zelf een oplossing voor moeten vinden.

   2. Het is beter om groene stevia of Billingstons melasse te gebruiken in de koffie dan suiker. Toch zijn zoetstoffen alsnog dikmakend, want het lichaam verwacht bij een zoete smaak suiker en gaat alvast extra insuline aanmaken.

   Het liefst doe je dus helemaal niets in de koffie, of je maakt één keer per dag een bulletproof koffie waarbij je je koffie blend met een lepel roomboter en kokosolie. Of je blend het niet en voegt een lepeltje kokosolie toe. De vetzuren hiervan kunnen snel worden opgenomen door het brein en is dus direct energie, en het kan het hongergevoel stillen.

 19. Job

  says:

  Ik heb de volgende vraag: 'Je zegt het ontbijt (1tot3xp.wk.) overslaan, om extra vet te verbranden! Als ik mijn ontbijt en ook mijn lunch vervang door een 'shake' (Reasons), geeft dat dan het zelfde effect?

  • Drs. Oscar Helm

   says:

   Ik raad het je niet aan, het liefst drink je alleen water, thee of één kop koffie omdat dat de vetverbranding kan versnellen.

   Als je het dan toch wilt nemen, zorg er dan voor dat er geen suikers of zoetstoffen in de shakes zitten.

   Succes met buikvet kwijtraken!

 20. John

  says:

  De enige echt manier om vet kwijt te raken is bewegen. Diëten met lekkere recepten is ronduit fout. Gewoon meerdere keren op de dag eten en zeker ook ontbijten. Je hebt die energie hard genoeg nodig.
  Maar bovenal bewegen!
  Verder stimuleert cardio wel vetverbranding.

  • Drs. Oscar Helm

   says:

   Beste John, alle stellingen in je reactie heeft de wetenschap al reeds met de grond gelijk gemaakt.

   - Voeding is circa 80% van vet verbranden, beweging slechts 20%

   - Je hebt geen volle maag nodig voor energie, er zijn genoeg vetcellen

   - Met cardio gaat vet verliezen langzaam en je verliest spiermassa

   En wie heeft er gezegd dat recepten met de juiste ingrediënten om af te slanken niet lekker kunnen zijn...

 21. Joy

  says:

  Leuk artikel Oscar! Ik ga morgen voor tenminste één week stoppen met gluten, omdat ik altijd last heb van mijn darmen. Ik ben benieuwd. Waar kan je havermout halen zonder gluten?

  • Drs. Oscar Helm

   says:

   In denk dat je wel bij iedere supermarkt glutenvrije havermout kan krijgen. In ieder hebben de volgende merken glutenvrije havermout: Semper, Leev, Grod etc.

 22. Ramon

  says:

  Oscar,

  bedankt voor je informatie.
  idd. Leven als een oermens. Die moest ook eerst zoeken naar zijn eten voordat hij kon beginnen met ontbijten/lunchen.

  • Drs. Oscar Helm

   says:

   Klopt als een bus! Alhoewel ze mogelijk soms wel wat bewaard hebben, maar dat zal zeker niet altijd zijn. Een supermarkt en een koelkast bestonden uiteraard nog niet.

   Ook zal het vergaren van eten ook best veel tijd waardoor je ook sneller stopte met eten. Ga maar eens kastanje-noten openmaken. Zelfs als je het met een notenkraker doet, ben je er op gegeven moment wel klaar mee.

   • kim

    says:

    nou dat vnd ik niet echt handig .... ben vaak onderweg en dan ga ik echt niet tijdens mij lunchpauze met een notenkraker op noten zitten rammen :/

 23. mes

  says:

  hey Oscar hoe zit het met volkoren pasta etc mag dat wel en linzen en bulgur kan dat wel of niet?

  • Drs. Oscar Helm

   says:

   Ik zou zo min mogelijk pasta en als je het zou eten zou ik gaan voor de volkoren speltpasta.

   Wat betreft linzen. Deze bevatten anti-nutriënten waardoor je winderigheid kunt krijgen. Dit is een teken dat het lichaam de linzen slecht kan opnemen waardoor andere voedingsmiddelen ook slecht worden opgenomen.

   Je zou daarom peulvruchten als linzen iets langer moet koken, of het niet eten.

   Bulger is een goede bron van koolhydraten, beter dan brood, pasta, rijst en aardappelen. Bij 'snel afvallen buik' kan je beter die bron nuttigen.

 24. Hilbert

  says:

  Hoi Oscar,
  Gisteren heb ik de 'bijbel' mogen ontvangen (hopelijk worden de bonussen nog nagestuurd). Ik ben gewend om visolie (Now high EPA/DHA) te slikken in de ochtend. Zonder ontbijt - zoals vanochtend - heb ik dat maar niet gedaan omdat visolie zwaar om de lege maag ligt. De vraag: maakt het uit wanneer je visolie slikt?

  • Drs. Oscar Helm

   says:

   Je kunt beter een Neptune Krillolie nemen in plaats van visolie. Deze worden beter opgenomen door je lichaam en bij visolie krijgen mensen vaak een vieze smaak in hun mond of ze gaan het opboeren. Oplossing is om de visolie in de vriezer te doen en het bevroren in te nemen. Zo boer je het niet op.

   Het beste neem je de Krillolie net voordat je gaat eten of tijdens het eten. Op de lege maag raad ik het niet per se aan.

   Krillolie is een uitstekende manier om sneller buikvet te verbranden.

 25. Erik bron

  says:

  He Oscar,

  Hoe kun je het beste omgaan met eten in de nachtdienst?

  • Drs. Oscar Helm

   says:

   Hey Erik, daar kan ik eerlijk gezegd niet veel over zeggen, want dat heb dat nooit gedaan.

   Maar volgens mij kan je dan wel voor je werken gewoon thuis koken. Tijdens je werk eet je dan niet, maar dat is dan je vastperiode om meer vet te gaan verbranden.

   Voor de rest kun je een heel aantal tips hierboven uitvoeren, ongeacht of je nachtdienst hebt of niet.

  • eric

   says:

   Hey Erik,
   Ik ben ook een nachtwerker en heb het volgende plan voor ogen.
   als ik opsta in de namiddag, al dan geen ontbijt, de lunch sla ik over, dan het avondeten zo rond 19u, de lunch die ga ik meenemen naar me werk en 's nacht eten dan.

   Eric

 26. Peter

  says:

  ik mis de rijstwafels in het voedingsoverzicht. Deze vullen goed bij een tussendoor hongertje.
  Ik ontbijt elke dag met 2 gebakken eitjes met bacon eronder en 1 of 2 Wasa crackers (versie zonder tarwe), goed of fout ?

  • Drs. Oscar Helm

   says:

   Ja, je kunt rijstwafels en wasa crackers eten, maar ik zie dat niet als optimale koolhydratenbron. De reden daarvoor is dat er weinig voedingsstoffen in zitten. Het zijn in dat opzicht een beetje lege calorieën maar echt ongezonde lege calorieën zijn het niet.

   Dat is een prima ontbijt. Maar je kunt het ook variëren door een keer zalm op je gebakken ei te leggen of champignons er bij te doen. Ook kun je er nog een beetje zwarte peper (ga je voeding beter van opnemen) en Himalayazout op doen.

 27. Tim

  says:

  Beste Oscar,
  Ten eerste, supergoed artikel! Er is zoveel informatie te vinden, dat ik me niet kan voorstellen dat er iemand na het lezen van jouw artikel nog verder moet zoeken naar advies.
  Zelf heb ik nog een vraag die eigenlijk niet heel erg logisch is voor dit artikel, maar het gaat over iets waar ik heel erg mee zit, en ik toch het idee heb dat jij mij hier mee kan helpen. Ik heb namelijk niet echt het lichaam van een supermodel. In plaats van een strakke, platte, gespierde buik, heb ik een zacht buikje, waarbij het buikvet duidelijk zichtbaar is. Dit betekent niet dat ik overgewicht heb, sterker nog, mijn BMI vertelt mij dat ik gewoon gezond ben, maar ondanks dat ik dus een gezond gewicht heb in vergelijking tot mijn lengte, vind ik het heel moeilijk om tevreden te zijn over mijn lichaam. Dit komt eigenlijk grotendeels door mijn vrienden. Zij hebben allemaal wel een heel strak en gespierd lichaam, compleet met sixpacks. Ik voel me altijd heel onzeker als ik naast hen sta, vooral op het strand. En het helpt ook niet echt als zij mij er af en toe een beetje mee plagen. Het geeft me het gevoel dat ik eerst net als zij moet gaan trainen en mijn dieet moet aanpassen, voordat ik echt gelukkig kan zijn met mijn lichaam, en ik aantrekkelijk ben.
  Maar wat mij dwarszit, is de vraag of dat wel echt de énige manier is waarop ik gelukkig kan worden met hoe ik eruit zie. Ik wil natuurlijk wel heel graag gezond zijn, maar in principe ben ik dat al (ik beweeg genoeg, en eet gezond), dus dat zou toch eigenlijk al genoeg moeten zijn om mij gelukkig te voelen met mijn lichaam? Maar ondanks dat ik gezond ben, blijf ik dus ongelukkig met mijn lichaam, en dat vind ik heel vervelend. En stiekem zie ik het ook helemaal niet zitten om heel veel te gaan trainen om een strakke buik te krijgen, ik besteed mijn tijd liever op een andere manier. Mijn vraag aan jou is daarom, hoe zorg ik ervoor dat ik toch gelukkig kan worden met mijn lichaam, zonder dat ik ga trainen (ik ben gewoon gezond)?
  Mvg,
  Tim

  • Drs. Oscar Helm

   says:

   Ik denk dat relatie tevreden met je lichaam zijn en geluk teveel aan elkaar koppelt.

   Ik kom vaak genoeg mensen tegen die afvallen, maar nadat ze een slank lichaam zijn nog steeds niet tevreden zijn met hun lichaam. Ze verzinnen dan wel weer iets wat er niet klopt aan hun lichaam.

   Dus gelukkig zijn en je lichaam kan je beter meer loskoppelen. Dat wil niet zeggen dat je niets moet doen als je ontevreden bent met je lichaam.

   Zoals ik hierboven al geschreven heb is gezonde voeding veel belangrijker dan trainen. Op basis van gezonde voeding kun je al grote resultaten behalen. Het probleem is alleen dat mensen vaak denken goed bezig te zijn, maar eigenlijk de verkeerde producten kopen.

   Als je mijn tips opvolgt wat betreft voeding kan je al spectaculaire resultaten zien en daarvoor hoef je niet keihard te sporten.

 28. MARCEL

  says:

  mooi en duidelijk artikel ga het zeker zo doen

 29. Jan

  says:

  Mooi en duidelijk artikel.

  Nog wel een vraag. In het artikel ontkracht je een aantal mythes, en je verwijst naar bronnen. Vervolgens zeg je in het stuk over ontbijt laten staan:

  "In stand 1 gaat het lichaam glucose gebruiken als energiebron. Als de glucose op is, gaat het lichaam nog een glucose voorraad aanspreken in de vorm van glycogeen, welke voornamelijk opgeslagen is in de lever en spieren.
  In stand 2 gaat het lichaam vetreserves aanspreken voor de energievoorziening."

  Is dit ook wetenschappelijk onderbouwd? Heb je daar ook bronnen van?

 30. Kishan

  says:

  Hoi,
  Hoe zit het met het overslaan van het ontbijt als je s'ochtends aan kracht training doet op het sportschool om droger te worden??

  • Drs. Oscar Helm

   says:

   Dan juist overslaan. Je gaat dan namelijk meer vet verbranden. Na de training eet je flink, in de vorm van koolhydraten en eiwitten.

 31. Bianca

  says:

  Hoi ik wil in 6 maanden 15 kilo lichter zijn,is dat op deze manier haalbaar volgens jou gouden tips hoop van wel heb al van alles geprobeerd.en helaas ben ik qua sporten beperkter door mijn trombose been krijg dan sneller last ervan door te veel inspanning.

 32. Hester

  says:

  Dag Oscar,
  Je raadt krillolie aan (zelfs van 1 bepaaldm erk, heb je aandelen?), maar daar ben ik geen voorstander van. Er zijn slechts slagen in de lucht beschikbaar naar de hoeveelheid krill in de zeeën en welke hoeveelheden krill nodig zijn om de fauna daar te voeden. Ik voel me er niet goed bij om met een blauwe vinvis te concurreren. Krill maakt de Omega 3 vetzuren ook niet zelf, die halen ze weer uit algen (en geven het door in de voedselketen door opgegeten te worden door o.a. vette vis). Die algen zijn goed te kweken en de Omega 3 olie daaruit laat de zee dus ongemoeid. Die neem ik. Bijkomend voordeel: geen vissigeheugen oprispingen meer. Had je er ooit van gehoord?

  • Drs. Oscar Helm

   says:

   Nee, ik heb geen aandelen, die zijn er denk ik ook niet. Heb jij wel aandelen in Algen? :P

   Je kunt inderdaad algen nemen als alternatief. Van 'vissigeheugen' heb ik nog nooit gehoord, in Google vind je daar helemaal niets over dus ik vraag me af je het goed gespeld hebt of dat het überhaupt bestaat.

 33. Linda

  says:

  Er zijn 3 doshas (energy typen) in Ayurveda, en mensen met Kapha dosha hebben vaak extra kgs. En het is echt juist goed ontbijt te overslaan of gewoon later gaan eten. Ik eet bij voorbeeld fruit-salade, elke ochtend. Zelf-gemaakt, zeker. Gewoon gesneden vruchten. Het versnelt metabolism voor Kapha mensen, activeert Agni (the inner fire - spijsvertering). Maar vooral, warm water s'ochends, en nooit, NOOIT koud drank of eten. Drinken voor het eten, en nooit na het eten (min. 1uur). Over dag, gember thee (niet meer dan 2-3 kopjes) - gewoon gember wortel met water. Groene thee is Super! Meditaties helpen stress te vermijderen - ook belangrijk voor stresskipjes.

 34. Marianne

  says:

  Beste Oscar,

  Vanavond heb ik een paar filmpjes van je gekeken en ik heb al heel veel van geleerd! En dat terwijl ik dacht dat ik alles wel wist op het gebied van afvallen. Heel veel dank daarvoor.

  Ik las onderlaatst dat het beter is om te binch drinken, dan de hele dag door. Met andere woorden, je drinkt een grote hoeveelheid (uiteraard liefst water) op het moment dat je dorst krijgt en gaat niet vooruit drinken. De verklaring was, dat je simpelweg niet vooruit kán drinken. Het klinkt logisch, want in de natuur zie je dieren dat ook niet doen. Wat is jouw mening hierover?

  • Drs. Oscar Helm

   says:

   Tja, ik heb nog nooit studies hierover gelezen.

   Ik denk dat als je het simpel wilt houden, je moet drinken als je dorst hebt. En als je geen dorst meer hebt, stop je met drinken. Klinkt beetje flauw, dat wel :P

   Als je gaat sporten, is het weer ietsjes anders denk ik. Mogelijk kun je dan al iets drinken zonder dat je dorst hebt, maar gewoon omdat je weet dat je door de inspanning meer water nodig zal gaan hebben.

 35. eric

  says:

  Hey Oscar,
  ivm met roomboter, dat dit het beste zou zijn, ik heb laatst iets nieuw gevonden nm olijfolie in een kuipje. (olivio) noemt het en het lijkt op boter en het schijnt volgens de verpakking 100% olijfolie te zijn. dit kan gebruikt worden op de boterham als voor bakken en braden, dit zou dus goed moeten zijn, als vetstof dan.

  grts

  Eric

  • Drs. Oscar Helm

   says:

   Klinkt best goed, maar niet voor bakken en braden.

   Wat veel mensen niet weet is dat als je olijfolie verhit er schadelijke stoffen als PAK's vrijkomen. Daarnaast verlies je deels de smaak van de olie, net als de gezondheidsbevorderende voedingstoffen.

   Vandaar dat steeds meer mensen kokosolie gebruiken om te bakken, aangezien deze olie een zeer hoog kookpunt heeft, in tegenstelling tot olijfolie en andere oliën.

   • Katja

    says:

    Maar je hoeft helemaal niet zo heet te bakken! Heter dan heet kan niet, dus draai de vlam niet helemaal open, maar maximaal half. Het eten zal dan ook niet aan-/verbranden. Je moet dat wel even leren, want de meeste mensen bakken/braden op een veel te hoog vuur.

 36. Gerard

  says:

  Hallo Oscar.
  Ik ben 55 en begin het wat rustiger aan te doen qua werk en heb nu een klein "welvaarts" buikje gekregen oftewel ben wat vatsig geworden , dus gegoogeld en kwam op jou site .
  Erg interessant en lijken mij allemaal goede tips .
  Maar ik heb een vraag , ik drink elke ochtend een smoothi van 1 citroen een stukje gember en kurkuma poeder in warm water dat zou de spijsvertering op gang brengen , niet goed?
  Ook doe ik elke ochtend mee met Nederland in beweging , wel de goede oefeningen?
  Groet Gerard.

  • Drs. Oscar Helm

   says:

   Dat is prima om de dag mee te beginnen, ik begin zelf met een glaasje water met wat citroen.

   Het bevat antioxidanten, flavonoïden, en kan zelfs helpen bij nierstenen.

   "Nederland in Beweging" is goed voor gezondheid maar als je wilt afvallen is het niet zo effectief. Het bevat namelijk geen korte hoge intensiteit elementen.

   Kortom, een programma dat goed is voor je gezondheid maar niet om buikvet mee te gaan verbranden.

 37. Lisa

  says:

  Hoi Oscar, ik ben Lisa en ik ben 14 (bijna) 15 jaar... En ik zou ook was willen afvallen. nou let ik op mijn eten, en sport ik best wel veel zo'n 2 a 3 keer per week soms 4. dan doe ik motorcross en conditie training :). Maar alsnog zou ik wel af willen vallen en ook van mijn buik... alleen het probleem is, is dat mijn moeder me niet alles toe laat.. zoals geen aardappels eten en dat soort dingen. Hoe kan ik nou zelf afvallen eigenlijk zonder dat ik soort van last van me moeder krijg?

 38. Sander

  says:

  Hi Oscar,

  Goed artikel heb je geschreven. Vraagje: ik wil het sporten weer gaan oppakken. Ik zit er aan te denken om af en toe twee keer per dag te gaan sporten. 's ochtends cardio en 's avonds kracht. Het vet wat ik heb zit vooral rond mijn buik en dat moet er af. Wat vind jij van dit idee?

  Gr Sander

  • Drs. Oscar Helm

   says:

   Twee keer sporten op een dag is prima, beter dan helemaal niet in ieder geval.

   Maar wil je precies daarmee bereiken? Het nadeel van deze strategie is dat je je spieren niet laat herstellen, een rustdag kan daarom goed zijn.

   In ieder geval raad ik je minder aan om in de ochtend krachttraining te doen en dan in de avond cardio.

 39. Joen

  says:

  Hoi Oscar,

  Goed artikel.

  Hoe sta jij tegenover ligth-frisdranken zoals b.v. Cola light?

  Grt,
  Joen

 40. Nel

  says:

  Hallo Oscar,
  Ik zwem drie keer in de week een uur, maar er is nog geen millimeter buikvet verdwenen. Ik snoep niet en probeer suikers te vermijden. Het enige waar ik moeite mee heb, is mijn brood te laten staan. 's Ochtends eet ik havermout, 's middags roggebrood, een cracker en een boterham.
  Ik heb je artikel gelezen en zal je tips proberen op te volgen, maar ben ik tot nu toe verkeerd bezig?

  • Drs. Oscar Helm

   says:

   Zwemmen is prima, daar verbrand je calorieën mee.

   Maar je eet nog wel veel koolhydraatrijke bronnen. Je kunt bijvoorbeeld als lunch een salade eten of een omelet. Zo eet je niet bij iedere maaltijd koolhydraten. Ook bij avondeten kun je koolhydraten ook eens laten staan of een kleine hoeveelheid nemen van quinoa, zoete aardappel etc.

 41. Rene

  says:

  Hallo Oscar,

  Ik heb je artikel zorgvuldig gelezen en pas ook al enkele weken je tactiek toe en ben al ruim 20 kilo kwijt, heb pas je gratis menu aangevraagd en volg deze nu ook om mijn buikvet kwijt te raken, ik heb nergens vet meer, alleen mijn buik nog. Mijn vraag echter, in dit artikel staat dat je ontbijt overslaan de beste methode is maar ik slik medicatie die ik 's ochtends in MOET nemen met voedsel, heb je een andere methode die misschien ook goed helpt om mijn lichaam te shockeren zodat het meer buikvet gaat aanspreken?

  Met vriendelijke groet,
  René

 42. Tineke

  says:

  Ik dacht inderdaad altijd dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is... Maar dat is dus helemaal fout!!! Vraag me af waarom iedereen dat dan denkt?? Nou ja nu weet ik in elk geval beter dank je wel!

  Gr Tineke

 43. Olga

  says:

  Ik wist wel dat koolhydraten niet zo goed voor je waren, maar niet dat dat helemaal zo geldt in de avond. Bedankt voor die extra informatie, ik snap nu ook waarom dat zo is. Sowieso een top artikel!

  • Drs. Oscar Helm

   says:

   Bedankt voor je compliment. Je kunt inderdaad beter koolhydraten in de ochtend en middag eten en wat betreft fruit raad ik altijd de ochtend aan.

   • annie

    says:

    Hallo oscar,

    je zegt dat je van cardio niet afvalt? ik ben sinds deze week begonnen met koolhydraatvrij te eten icm met 2 programmas fietsen om mijn hometrainer.
    maar dan zou je toch denken dat je wel afvalt , het heeft namelijk meerdere programma's erop staan?

    ook heb ik vraag over fruit eten , normaal snoepte ik savonds nu eet ik dan druiven in de avond , maar las net in je reacties dat je fruit beter sochtends kon eten? maar in de tabel stond zo veel als je wilt, geldt dit dat niet voor de avond?

 44. Annelieke

  says:

  Hoi,
  Het lukt mij niet om zelf mijn buikomvang te meten, hoe los ik dit dan op?

 45. Anna

  says:

  Ik ben bijna overtuigd maar heb nog wat vragen:
  - Als je geen brood eet ontstaat er een jodiumtekort met schildklierproblemen tot gevolg. Wel iets om rekening mee te houden. Wat raad jij aan als alternatief?
  - Als je geen zuivel eet, krijg je dan geen kalktekort?
  - Werkt deze manier van eten alleen als je alle tips opvolgt? Stel dat chronische stress echt niet te vermijden is of je strooit wat geraspte kaas over je maaltijd, doet dat dan alles teniet?

  • Drs. Oscar Helm

   says:

   - Dat klopt, ik heb dat al omgeschreven hier: happyhealthy.nl/koolhydraatarm-dieet/#7-mogelijke-gevaren-bij-een-extreem-koolhydraatarm-dieet.
   - Je bedoeld een calciumtekort denk ik. Maar nee, je hoeft geen zuivel te eten voor calcium. Het is zelfs zo dat in landen waar veel zuivel (zoals melk) wordt genomen men een grotere kans heeft op botontkalking, botbreuken en vroegtijdige sterfte. Waarom? Omdat te veel calcium zeker niet optimaal is. Je hebt zuivel letterlijk nergens voor nodig, alleen uit roomboter kan je goede vetten halen en uit kaas wat vitamine K2, maar dat is dan ook alles.
   - Dat hangt er van af. Iets van kaas gaat geen grote problemen opleveren, maar chronische stress is wel een groot probleem. Dat is het eigenlijk het slechtste was er is. Maar over het algemeen levert iedere tips een effect op en met name de eerste tips zijn het belangrijkst.

 46. Jolanda

  says:

  Ik heb vooral veel vet rondom mijn heupen en dat vind ik echt heel lelijk.. denk aan een peerfiguur en dan nog 20 keer zo erg. Ik wil hier wat aan doen maar mijn buik vind ik mooi. Als ik ga afvallen word mijn buik dan ook dunner en mijn heupen niet zo??

  • Drs. Oscar Helm

   says:

   Hangt af van je lichaamscompositie.

   Wanneer je vet verliest, gaat dat vrouwen er over het algemeen er eerst af bij de borsten, buik, heupen, billen en dijen. Als je aankomt, komt het daar ook bij.

 47. Jesse

  says:

  Hoi Oscar,
  Ik ben vastberaden een strakke buik te krijgen met gevorderde spiergroei. Kun en wil jij mij helpen bij het samenstellen van een optimaal voedingsschema voor de komende 6 maanden?
  Jesse

 48. Marjo

  says:

  Beste Oscar,

  Ik ben al een paar weken zelf bezig met koolhydraatarm eten en het bevalt eigenlijk prima. Ik mis wel lekker recepten zodat ik regelmatig hetzelfde eet. Dit is de reden dat ik jouw boek vandaag heb aangeschaft. Ik heb echter twee vragen die ik niet zo snel op je site kan vinden. Ik eet 's morgens meestal Alpro sojayochurt (de meest neutrale ongezoete of de kokosversie). Mag je dit gewoon eten? En ik heb een heerlijk recept gekregen voor een soort van chocoladekoekje, De ingrediënten bestaan uit zaden, havervlokken, noten, rauwe cacao en nu komt het: Agavesiroop. Ik weet dit dit laatste niet gezond is maar je hebt het wel nodig om de boel aan elkaar te laten kleven. Per koekje zit er ongeveer 8 gram in. Hoeveel kwaad kan dit? Ik neem er één per dag of om de dag.

  • Drs. Oscar Helm

   says:

   - Alpro sojayoghurt is prima, maar je kunt ook eens plantaardige melken proberen voor de afwisseling.

   - Die agavesiroop van 8 gram per dag is geen ramp, die verbrandt je waarschijnlijk gewoon. Als je er te veel van eet, heb je wel kans om dit op te slaan. Je zou ook honing kunnen gebruiken, dat is beste natuurlijke zoetmaker aangezien het vol voedingsstoffen zit.

 49. Anthony

  says:

  Mag je op zo' n cheat dag echt alles eten?? Lijkt me dat je daar juist weer dik van wordt toch??

  • Drs. Oscar Helm

   says:

   Nou, er waren dus twee regels: 1) eet niet meer dan 2x van wat je normaal zou eten en 2) kies één dag in de week en dus niet meerdere.

   Maar je hebt dus wel gelijk, als je echt totaal gek gaat doen en allemaal pizza's, ijsbakken en volledige taarten naar binnen gaat werken is het overdreven.

   Mijn cheatday is meestal alleen het avondeten, maar tegenwoordig alsnog redelijk gezond. Zo hoef je niet per se pizza te eten met een standaard bodem maar bestaan er ook tentjes die een bodem hebben van bloemkool (wat ik ook in mijn boek heb staan). Sommigen kunnen dit zo goed maken dat je gaat twijfelen over of het wel echt bloemkool is (zoals de tent SNCKR).

   Kortom, om even lekker eten en los te gaan, hoeft het niet eens zo ongezond.

 50. Steven

  says:

  Valt een bootcamp ook onder korte hoge intensiteitstraining? Ik zou denken van wel maar ik weet het niet zeker. Alvast bedankt voor je reactie.

  • Drs. Oscar Helm

   says:

   Jazeker, als je volledig buiten adem bent en ondertussen ook even rust neemt, ben je in principe bezig met een korte hoge intensiteitstraining.

 51. Hope

  says:

  En liposuctie? Das toch een manier om enkel plaatselijk buikvet kwijt te geraken voor een lange termijn?

 52. Jaimy

  says:

  Hallo Oscar, goed artikel wat vele nieuwe inzichten geven. Ik ga direct aan de slag. Wel hoorde ik laatst dat je bloedgroep ook iets te maken zou kunnen hebben met de manier waarop iemand aankomt/afvalt/vet verbrand... Kan jij hier iets meer over vertellen zover jij weet?

 53. Hanne

  says:

  's Morgens koffie met melk drinken, blijf ik dan in vasten of geldt dat als het vasten breken?

 54. Dennis

  says:

  Hi Oscar,

  Ik wou even mijn idee van "goed bezig" tegen je aanhouden. Ik ben sinds kort bezig met gezonder en bewuster eten en weer regelmatig sporten. Ik ga het ook flink aanpakken om van m'n overgewicht af te komen. Het zal niet altijd gemakkelijk zijn, maar doe m'n best!
  Naar aanleiding van jouw tips hier, ben ik gestart met 2x per week geen ontbijt en dat gaat me verrassend goed af. Na 20.00 ook niet meer eten is ook geen probleem.

  Ik eet altijd, als ontbijt een kom magere yoghurt met een handje walnoten en een banaan.
  Dan rond een uur of 10, 2 sinaasappels bijvoorbeeld.
  Als lunch heb ik dan 3 gekookte eieren, een paprika, halve komkommer, x aantal plakken kipfilet en soms een klein zakje worteltjes (van de Albert Heijn) .
  Als laatste het avondmaal, hier eet ik gewoon "wat de pot schaft" maar we hanteren wel veel verse en zelf gemaakt gerechten, geen junkfood etc. (Heb de receptenbijbel ook al aangeschaft, dus ga hier ook mee aan de slag!)
  En dan gedurende de dag veel water drinken (soms wel tussen 3 -5 ltr.), soms wat thee (groene) en max. 4 bakken koffie (zwart) per dag, maar dat haal ik ook lang niet alle dagen.
  Ook probeer ik alle dagen een vitame pil/supplicant te nemen.

  Hoe sta jij tegenover een dergelijk schema? Tot dusver vind ik het nog niet moeilijk om dit aan te houden.

 55. jitske

  says:

  Hallo Oscar
  ik heb je video's bekeken zeer interessant.
  Ik ben 14 nov begonnen met een nieuwe eetgewoonte lijkt op koolhydraat beperkt ,ik ben daar mee ongeveer 11 kilo afgevallen in 4 maanden,maar nu sta ik stil bijna zou nog 3 tot 5 kilo kwijt willen en mijn buik is wel 10 cm smaller maar er moet nog wel 8 cm af om op een goede buik omvang te komen, maar ik ben het spoor een beetje kwijt na 5 maanden pruts nu maar wat wel koolhydraat arm en nog een vraagje als je in ketose bent krijg je een zeer slechte adem ze noemen dat ketose gas dat is niet plezierig omdat ik er misselijk van wordt van een slechtesmaak in je mond dus wat kan ik daar aan doen om wel vet teverbranden zonder die vieze geur.

 56. Yvo

  says:

  Hallo Oscar,
  Ik vast tot 5uur in de week soms tot 8uur savonds vanwege mijn drukke werk en soms gaat me dat redelijk gemakkelijk doch soms krijg ik vreselijk honger en eet tot laat op de avond tot 12 . Ik eet veel kalkoen of kipfilet in volkorenwrap met kokos. Ik vond het gemakkelijk om tijdens de dag geen zorgen te moeten maken over eten en kan me beter focussen op fysieke arbeid. Ben wel afgevallen maar begin meczorgen te maken over spierafbraak. Daarom drink ik whey proteïne . Enige suggestie ?

 57. Agnes

  says:

  Superduidelijk artikel! Ik ben twee weken geleden begonnen met groot deel vd tips. Nooit gerealiseerd dat ook evergreens en ontbijtkoek etc veel suiker/koolhydraten bevatten. Ik had veel hoofdpijn en obstipatie eerste week (gewenning?) maar dat is nu minder. Heb geen honger en hou van ontbijt met kwark (met noten en een beetje muesli), lunch net omelet of salade. Maar vind vooral tussendoortjes lastig. Rauwkost en amandelen gaan beetje vervelen, en mis wel een bite en meer zoet. Zijn er geen goede alternatieven voor dingen als rijstewafels, crackers etc?

 58. Wilco

  says:

  Na koud douchen meer vet verbranden om weer warm te worden. Een hel. ik hoop dat het werkt. Werkt ijs eten dan ook? (die kou moet ook weer verwarmd worden)

 59. paulien

  says:

  Hallo Oscar, ten eerste wil ik zeggen dat dit echt een goed artikel is ik heb nu al vanaf januari er last van dat ik een buikje heb wat ik er graag af wil
  ik heb altijd fruitontbijt sinaasappel aardbei 100% natuurlijke ingrediënten geen suikers toegevoegd staat op de verpakking bevat van nature aanwezige suikers ik vindt dat heerlijk als ontbijt ook lekker vlug , s morgens heb ik geen zin om uitgebreid te ontbijten is dit ontbijt ook prima als je wil afvallen? of raad je mij dan ontbijt aan havermout ik vraag mij dan wel af moet ik dat dan door de yoghurt eten of met melk? ik heb het nog nooit gegeten en helpt water drinken ook om buikvet te verliezen? en val je door veel water te drinken af mag je ook crystal clear drinken en rivella? en ice green begreep dat dat best gezond voor je is kan ik ook gewoon een tosti blijven eten ik wil heel graag buikvet verliezen en helpt walnoten eten ook om buikvet te verliezen? Groetjes, Paulien

 60. Erica

  says:

  Als ik als ontbijt griekse yoghurt (100 gram) met een banaan eet is dit dan goed of juist niet verstandig?

 61. Trish

  says:

  Bedankt voor het artikel!!
  Ik eet nooit ontbijt, slechts een glas melk en koud water.
  Nu kreeg ik te horen dat het slecht was dat ik niet ontbeet, waardoor ik dus ben gaan onbtijten. Ik kwam hier alleen maar extra van aan.

  Hoe kan het dat ik 47% procent spieren heb en daarbij 27% aan vet.
  Ik zou toch denken dat mijn vetverbranding optimaal moet zijn.
  Hoe haal ik mijn lichaam weer uit die rust stand? Koolhydraten vermijden, zodat stap 1 in werking wordt gezet en daarna stap 2?

  Gr.

 62. Sann

  says:

  Vraagje: ik drink mijn koffie met een zoetje (hermesetas) ik weet dat dit niet de beste oplossing is maar de andere zoetstoffen vind ik echt niet lekker! Heb jij nog een goede suggestie?

 63. Lizan

  says:

  Hoi Oscar,
  Ik ben verpleegkundige en werk om de week in de nacht.
  3 nachtdiensten en daarna weer gewonen diensten.
  Hoe kan ik er nou voor zorgen dat ik toch blijf afvallen. Mijn vochthuishouding en darmen zijn elke week compleet in de war. En mijn 2de vraag.
  Waarneer kan ik nou het beste mijn warme maaltijd eten als je uit gaat van 16:00 uur opstaan/ontbijt.
  Al vast dank,
  Lizan

 64. carina

  says:

  Hallo bedankt voor je geschenk en vraagje ik ben juist begonnen met smorgens panekoeken van en mengeling van spelt havermout en boekwijtbloem met 4eieren en 700ml soya melk daar eet ik 2smorgens van is dat ok en ja ik doe daar kurkuma en kaneel en een beetje gember poeder bij voor mij is dat ok tot smiddags wat vind u daar van mvgrt c

 65. Desiree Hupperetz

  says:

  op mijn volgende vragen heb ik nog geen antwoord kunnen lezen:
  - moet je precies jouw weekmenu volgen om af te vallen?
  - wat makkelijk zou zijn is een lijst met vervangende voedingsmiddelen, bv. als ik
  geen garnalen, sardientjes, avocado lust wat mag ik daar voor in de plaats nemen?
  - ik heb een maagverkleining gehad maar wil nog wat meer afvallen, werk deze
  levenswijze dan ook?
  - ik eet geregeld koolhydraatarm brood van de bakker (5 kh) hoe denk jij hierover?
  - als ik volgens jouw principe eet, mag ik dan een Atkins reep eten bij bv. de koffie?
  Alvast bedankt.
  Het is inderdaad een grote gewaarwording als je koolhydraatarm eet, wat het met je lichaam doet. Minder pijntjes, meer energie, "gewoon" beter voelen.

 66. Tony

  says:

  Geweldig artikel. Mag je wel koffie drinken op een ontbijt-overslaan-dag?

  • Drs. Oscar Helm

   says:

   Beste Tony,

   Bedankt voor je bericht. Natuurlijk mag dat! Voor het beste vetverbrandingseffect kun je beter in de ochtend geen koffie drinken met suiker en melk. Als je echt niet zonder kunt dan mag je van mij een zoetje pakken.

   Succes!
   Oscar

 67. Scarlett

  says:

  Goed artikel Oskar.
  Toch heb ik nog wel een vraag. Ik ben 1.61, ben 50 jaar, weeg 56 kg en heb een buikomvang van 75 cm. Geen overgewicht dus. Toch heb ik cellulitis op mijn buik die ik graag weg wil hebben. Als ik afval blijft toch die cellulitis zichtbaar. Hoe krijg ik die weg?

  • laura

   says:

   panniculose heet het officieel. als je huid strakker word , word het minder. een strakke huid krijg je door te sporten

 68. Kees Filius

  says:

  Hallo Oscar,

  Stel dat je per dag 2000 cal verbruikt. Als je dan maar 1500 cal tot je neemt, dan val je toch af? Maakt het dan nog wat uit wat en wanneer je eet (behalve je gezondheid)?

  Groeten,
  Kees

 69. Marlinda

  says:

  Beste Oscar,

  Bedankt voor het duidelijje verhaal.
  Ik vroeg me af wat je adviseert over zuivel voor kinderen. Mijn zoontje drinkt melk maar ook kokosmelk. Is het voor zijn groei beter om toch melk te drinken of kan kokos melk een goede vervanger zijn? We zijn zo opgegroeid met melk is goed voor een kind (schoolmelk), dat het lastig is om dat helemaal te vermijden.

  Groetjes Marlinda

 70. Loes

  says:

  Hoi!

  Ik eet zelf 1 keer in de week pasta. Eerst spelt pasta. Toen ben ik een keer naar een diëtist gegaan en die zei: neeeee, geen spelt. Eet volkoren pasta. Dus nu heb ik volkoren pasta.

  Maar; ik lees dat jij zegt, dat je het als een ladder ziet?
  Slecht is dan pasta, degelijk is spelt, en goed is havermout.

  Ik wil mijn pastatje niet overslaan, vind het tè lekker. Welke pasta kan je dan het beste eten?

  Groetjes! Oh, en echt een fijn artikel! Top

  • Drs. Oscar Helm

   says:

   Volkoren is inderdaad beter dan niet volkoren, maar het blijft een bewerkt product.

   Spelt is beter omdat het meer lijkt op de originele vorm van tarwe en bevat minder gluten. Toch is spelt daarmee niet goed te noemen.

   Je kunt ook eens boekweit pasta proberen, bruine rijst pasta, kikkererwten pasta, rode linzen pasta (Ekplaza), courgette pasta of I see pasta.

 71. nicole

  says:

  hoi oscar

  zijn eierkoeken gezond en val je daar ook mee af en welke ontbijtkoek is het gezondste

  gr nicole

 72. Rory

  says:

  Heb je nog tips voor een vegetariër (parttime vegan) met een dikke buik. Mijn hele lijf is oke, maar ik krijg steeds de vraag of ik zwanger ben. Pijnlijk gezien mijn kinderwens.
  Ik kan echt geen dooie dieren eten om aan eiwitten te komen.

 73. Rita

  says:

  Sinds jaren heb ik te hoge cortisolwaarden en een traag werkende schildklier waardoor het afvallen heel moeilijk is. Daarom graag tips om toch te kunnen vermageren?

 74. Tony

  says:

  Sporten om 11:00 uur gaat mij echt niet lukken.
  Is 6 uur eerder sporten, om 5:00 dus, ook effectief?
  Of evt een uur voor het avondeten

 75. Tony

  says:

  Sporten om 11:00 uur gaat mij echt niet lukken.
  Is 6 uur eerder sporten, om 5:00 dus, ook effectief?
  Of evt een uur voor het avondeten?

 76. Hens

  says:

  Beste Oscar,
  Minder koolhydraten eten gaat me goed af zeker bij het avondeten.
  Ik eet geen rijst, aardappelen en pasta meer, wel veel groenten met vlees of vis.
  In de middag eet ik soms wat brood omdat ik dat lekker vind maar dan wel sportbrood ( eiwitrijk met 5 KH)
  Ben inmiddels na 4 weken 6 kg kwijt.
  Mag ik dit sportbrood wel eten?
  Bedankt voor je reactie.

  • William

   says:

   Beste Oscar,
   I.v.m. kanker krijg ik om het half jaar het (vrouwelijk ?) hormoon 'Eligard' toegediend.
   Ik ben in 5 maanden tijd 22 kilo aan gekomen.
   Hou me zoveel mogelijk aan de door jou aangeboden tips, maar afvallen is er niet bij ???

 77. Suzan

  says:

  Beste Oscar,
  Geweldige tips! Ga er zeker mee aan de slag!
  Enige probleem heb ik (helaas) met de korte hoge intensiteitstrainingen; Mijn rechterknie is dermate beschadigd dat ik hier zeer weinig mee kan, zelfs het gewone woon-werk fietsen is soms te veel. En denk dat extra beweging toch een heel groot onderdeel is van het succes. Heb je misschien tips voor trainingen waar ik mijn knie bij kan ontzien?

 78. Daan

  says:

  Bedankt voor dit artikel! Ik ben een jongen van 14 en ik vind mezelf eigenlijk ietsje te dik en ik wil graag afvallen. Ik heb wel een vraagje. Hoe lang zal het ongeveer duren om een redelijk strak lichaam te krijgen?

 79. Sandra

  says:

  Beste Oscar, wat met vrouwen die enkel buikvet gekregen hebben door in de overgang te komen? Ik ben gestopt met roken (1 jaar al) en ondertussen al 2 jaar in de overgang. Ik heb een broekmaat 36 maar enorm veel buikvet (broekmaat 42) dus enkel buik teveel :-(. Wat met dames in de overgang of meno pauze waar daar spreekt je artikel niet van?

 80. Sandra

  says:

  Beste Oscar, wat met vrouwen die enkel buikvet gekregen hebben door in de overgang te komen? Ik ben gestopt met roken (1 jaar) en ondertussen al 2 jaar in de overgang. Ik heb broek maat 36 maar mijn buik is maat 42 (omtrek 95 cm) en dit in de laatste drie jaar. Wat met dames in de overgang of menopauze want daar zie ik niets van in je artikel? Mvg Sandra

 81. William

  says:

  Oscar,
  is roggebrood i.p.v. ander brood een optie ??

 82. Ru

  says:

  Hoi oscar!
  Ik vraag me af waarom zijn aziaten zo dun zijn? Ik ken er zo veel die alleen maar koolhydraten naar binnenwerken, niet per se gezond eten eten (koekjes snoep, gefrituurd eten etc) en grote hoeveelheden naar binnenwerken. Ik het op internet opgezocht en er kwamen zulke vreemde verklaringen naar boven. Dus ben benieuwd wat jij ervan denkt?

 83. Rob

  says:

  Hi Oscar,
  Waarom is de datum verdwenen bij de post's en reacties? Voorheen stond die er wel bij. Nu is het veel minder overzichtelijk en inzichtelijk en is niet te zijn van wanneer reacties zijn. Dat vind ik een groot gemis.

  • Rob

   says:

   Oh ik zie dat ze er nu wel bij staan, maar vroeger niet. Nou, dan is mijn wens meteen vervuld!

 84. Burt

  says:

  Hoi Oscar!

  Heel goed artikel en goed website! Ik ben zelf ook fan van Daan de Wit (Weet wat je eet) en van Peter Attia (eatingacademy.com). Ik heb nu heel veel gelezen en het is allemaal super-interessant!! Vooral het ketose verhaal! Ook icm hersen-gerelateerde ziekten! Ik heb echter nog steeds 1 grote vraag: ik weet dat je vet opslaat als je teveel suiker/koolhydraten eet, maar wat gebeurt er als je teveel vet eet? Wat doet het lichaam met teveel geconsumeerd vet?

 85. Marco

  says:

  Hai Oscar,

  Mooi artikel, ik ben hier net een week mee begonnen.

  Het skippen van het ontbijt lijkt eenvoudiger dan ik dacht.

  Alleen heb ik hier een vraag over... als ik niet ontbijt betekent dit dan ook dat ik ook mijn koffie moet 'skippen'? ik drink normaal koffie met melkpoeder en een zoetje.

  Het missen van de koffie vind ik nog lastiger dan het niet ontbijten.

  Ik hoor graag je reactie.
  Groet,
  Marco

  • Drs. Oscar Helm

   says:

   Beste Marco,

   Vasten voor kortere periodes versnelt je metabolisme. Zwarte koffie (met een zoetje) of groene thee kan geen kwaad. Melk mag dan weer niet, dit breekt namelijk het proces van vasten.

   Koffie mag je dus gewoon drinken, echter zonder melk en suiker.

 86. Marco

  says:

  Hai Oscar,

  Goed artikel.

  Vraagje: valt koffie (met melk en een zoetje) ook onder de noemer ontbijt?
  Maw: ontbijt skippen is dan ook tot 1200 uur geen koffie drinken?

  Groet,
  Marco

 87. Gerda

  says:

  Met het meeste eens.
  Alleen in sommige gevallen is het handig om juist 's avonds de meeste koolhydraten te eten.
  Ik doe Keto met IF 18/6 (in een klein jaar 53 kilo eraf) en dan is het juist belangrijk om in de avond (in mijn geval voor 19 uur) de meeste koolhydraten te eten (en af en toe zelfs een carb-up voor de schildklier).
  Dan is namelijk je cortisol lager dan eerder op de dag (dus minder effect op alle vetverbrandingsprocessen - want hoog cortisol + hoog insuline is niet wenselijk) en je slaapt beter.
  Maar voor de 'reguliere koolhydraat eter' is het inderdaad een ander geval.

  Everybody is different and Every body is different. Je moet zoeken wat voor jou werkt.
  Maar er zijn ook veel gemene delers die voor iedereen gelden: Onbewerkt voedsel is het beste, liefst biologisch en ecologisch geteeld.
  En ja, vet eten om vet te verbranden werkt. Maar ook hier: goede vetten (zoals jij altijd aangeeft) zoals roomboter, ghee en kokosolie en voor koud gebruik olijfolie.

 88. Marco

  says:

  Hoi Oscar,

  Ik heb nog een vraagje.

  De kilo’s vliegen eraf, maar ook wel wat van de ‘spier kilo’s’.

  Is het handig om in deze buikvet verbranden periode dan handig om extra eiwitten (shakes) te nemen?

  Of helpen deze extra eiwitten alleen bij spieropbouw en niet zozeer bij voorkomen spier verbranden?

  Ik hoor graag je feedback!

  Groet,
  Marco

 89. Robert De Pauw

  says:

  In het artikel zegt u dat met 3 x 20 minuten hoge intensiteit trainen meer lichaamsvet wordt verloren dan bv cardio gedurende 60 minuten. Nu is mij altijd gezegd dat bij sporten de eerste 20 à 30 minuten suikers worden verbrand en dan pas vetten. Daarom dus bv 1 uur crosstrainen. Maar als men dus gespreid over de dag 3 maal 20 minuten traint, verbrandt men dus enkel suikers?

 90. Robert De Pauw

  says:

  Volgens mijn logica kan dit slechts (3 x 20 min) als men telkens 8 uur voorafgaand niet meer eet. In de andere gevallen, als men normaal eet, gaat dit niet op?

 91. Nick

  says:

  Beste Oscar,

  Ik ben een tijd geleden begonnen met koolhydraatarm diëten, daarbij nam ik zo'n 50 - 70 gram koolhydraten per dag. Dit bestond uit ontbijt, tussendoortje, lunch, tussendoortje, avondeten en nog een tussendoortje. Ik ben 1,70m en woog 70,5 kilo. Lijkt niet veel, maar nam vooral in omvang toe. Ik ben met dit dieet 7 kilo afgevallen in 3 weken. Dit dieet bestond veel uit noten, groenten, fruit, vleeswaren en zuivel. Alleen zoveel momenten om te eten stond mij niet aan.

  Vervolgens kwam ik in contact met andere mensen die koolhydraatarm diëten en die namen maar max. 30 gr per dag in, maar aten ontzettend veel eieren en roomkazen. En stonden op hun achterste poten als je fruit benoemde, behalve alles wat in het Engels eindigt op berry. Dezelfde mensen namen ook veel middelen tegen verstoppingen, na het lezen van jouw artikel klinkt dit logisch. Ik heb een tijdje dat 30 gr koolhydraten per dag geprobeerd, maar dat werkte niet voor mij.

  Ik ga nu weer terug naar iets meer koolhydraten, maar dus ook het fruit zoals bananen en appels. Dit werkt uitstekend!

  Wat raadt jij aan om aan voedingswaarden binnen te krijgen? Zoals hoeveel koolhydraten, eiwitten en vetten (in %). Dit is soms lastig uit te balanceren.

  Groeten,

  Nick

 92. Jaleesa

  says:

  Hi Oscar,

  Mag je naast groene thee ook andere thee drinken in de periode dat je niet eet? Ik ben namelijk dol op de chi berry thee en hoewel er geen toegevoegde suikers inzitten vraag ik het me toch af of dat wel of niet een effect heeft.

 93. Eddy

  says:

  Beste Oscar,

  Ik ben 46 en krijg nu toch wel een buikje nu wil ik het aan gaan pakken met jou adviezen, maar ik wil alleen mijn buikje kwijt en verder niet te veel afvallen want ik ben al niet de zwaarste. Hoe kan ik dat het beste aanpakken?

 94. M.Bulthuis

  says:

  Beste Oscar.
  Als je door schildklierproblemen grote moeite hebt met afvallen, zelfs met koolhydraatarm eten, wat is dan jouw advies?

 95. J.Enkhoff-Lam

  says:

  Beste Oscar je boek de recepten bijbel goed ontvangen,maar ik heb een vraag,er staan hele goede recepten in,maar ik heb een kippenei allergie dus dan valt er wel wat af,met het eten,hoe kan ik dat het beste vervangen,ik ben 76 jaar heb last van hogebloed druk,bij mijn laatste controlle werd mij aan geraden om koolydraadarm te gaan eten,ik ben er al meebegonnen,het bevalt goed,en zelfs al afgevallen,maar nu de tips nog,voor het kippenei. Vriendelijke Groeten Jannie Enkhoff.

 96. Bas

  says:

  Beste Oscar, en als je micelar casein iedere ochtend gebruikt telt dat ook als ontbijt zo ja zou je dit dan ook uit moeten stellen?

  Mvg

  Bas

 97. Colinde

  says:

  De eiwitrijke havermout van "Bulk Powders". Deze is zo verschrikkelijk lekker met veel eiwitten en goede koolhydraten. Wat vind jij hiervan?

 98. ELLEN

  says:

  Beste Oscar,
  Zijn er ook ziektes die veel buik en maag vet veroorzaken.
  Ik ben slank,maar mijn buik en maag zien eruit alsof ik 5 maanden zwanger ben.
  Dit is binnen een klein jaar ontstaan.

  Vriendelijke groet,
  Ellen. [ps;ik ben 70 jaar.]

 99. Timo

  says:

  Beste Oscar,

  Met veel interesse heb ik je artikel gelezen. Ik heb een vraag over het overslaan van het ontbijt: mag je dan nog wel rond 10 uur een stuk fruit eten om zo het hongergevoel te onderdrukken?

  • Drs. Oscar Helm

   says:

   Beste Timo,

   Op de momenten dat je vast is het belangrijk dat je niets eet of drinkt dat calorieën bevat en je vasten stopzet (iets eten/drinken zet de vetverbranding onmiddellijk stop en laat de bloedsuikerspiegel stijgen) Water met wat citroen (of groene of zwarte koffie) is geen probleem. Fruit, groenten en vruchtensap bevatten wel degelijk calorieën (fruitsuikers, vezels) en mogen niet worden gegeten en gedronken tijdens het vasten.

 100. Mo

  says:

  Oscar, hoe zit dat dan met zelfgeperst, vers sinaasappelsap? Is dit even slecht als die vruchtensappen uit de supermarkt?

  • Drs. Oscar Helm

   says:

   Beste Mo,

   Een glas versgeperst sinaasappelsap bevat vruchtvlees en aardig wat vitamines en vezels. Dit is gezonder dan sap uit concentraat (geconcentreerd vruchtensap dat vol zit met toegevoegde suikers). Het is dus niet slecht, alleen ik zou het niet dagelijks drinken als je probeert af te vallen. In sinaasappelsap zitten namelijk aardig wat suikers en calorieën. Als je wilt afvallen dan kun je beter een verse sinaasappel eten en een glas water drinken.

 101. daniel

  says:

  dag oscar ik heb vraag mijn ontbijt en wat ik toch het best zou kunnen eten. want men weet en heb gelezen dat mensen met diabetes 2 niet afvallen maar aankomen door de medicatie? het is ook moeilijk als je weinig geld hebt. en om mijn bloeddruk iets of wat te verhogen zonder dat ik daar de gevolgen van draag van mijn diabetes. ik ben niet zo dik maar wel wat vet zeker mijn boven lichaam. nog bedankt en fijne dag nog groet daniel

 102. Barbara

  says:

  54, door de overgang, gestopt met roken, trage schildklier (euthyrox) 100 mg per dag. Jasper Alblas in 2016 gedaan woog 83 toen 72. Nu 93. Naar diëtist omdat afvallen niet meer lukt na deze manier van eten mijn lichaam heeft t ingezet in vet. Ik in procenten vet af 6 weken bezig 2% vet kwijt. Begin met eiwitkwark van Campina, 250gram, Granola, blauwe bessen. Tussendoor volkoren cracker of zerro ontbijtkoek 1plankje. 2 koolydraadarm boterhammen van AH met zalm, of kipfilet, tussendoor komkommer en minjola. Avondeten aardappelen, pasta volkoren, of zilvervliesrijst. Groente en vlees of vis. Dan voor 20.00 handje noten. Drink 2 zwarte koffie, 3groene thee, en spa rood. Ik val niet meer af hoe kan dit. Ik slaap slecht gebroken nachten 5 a 6 uur slaap ik dan maar. Ik weet t niet meer. Heb loopband en loop er 20min op. Vanwege m'n Fibromyalgie kan ik niet intens trainen. Heb jij advies.
  Groetjes Barbara

 103. Greentree

  says:

  Beste Oscar,

  Als diabeet type 2 mag ik geen maaltijden overslaan. Hoe past dat in jouw visie?
  Ook eet ik als koolhydraten enkel volkorenpasta, -brood en zilvervliesrijst. Mag dat wel?
  groeten, Marike

 104. Ingrid

  says:

  Beste Oscar

  Ik heb gister en vandaag alles gelezen en je boek besteld
  Leest goed weg met veel uitleg waarom wel en niet
  Dus ga ik aan de slag om buikomvang te verminderen .
  Ben niet dik alleen buikomvang is te groot
  Vraag
  Welke Havermout bedoel je
  Ben net in de winkel geweest en zie overal enorm veel koolhydraten op staan, dus graag een merk naam zodat ik de goede koop

  Groeten ingrid

 105. Mario

  says:

  Het beste artikel dat ik ooit heb gelezen over afvallen. Veel leuke (en soms eigenwijze) reacties. Ik heb alleen niks gelezen over koffie? Ik drink veel koffie, wel zonder melk en suiker. Water vond ik altijd een beetje moeilijk weg te krijgen omdat ik haast nooit dorst heb. Tegenwoordig drink ik fijn bruizend mineraalwater en daar doe ik wat biologisch citroensap uit een flesje in. Dat vind ik wel lekker, zeker met de hitte. Ik las ook een reactie over Olivio. Dat lijkt me slecht spul joh. Hoe zou jij “pure” olijfolie hard maken? Juist: door aan het product te sleutelen. Waarschijnlijk weet je lichaam niet goed raad met gekunstelde producten omdat die vroeger niet bestonden.

 106. Lucenda

  says:

  Goedemiddag Oscar ik ben heel erg blij met jou uitleg want ik vecht al een paar weken om buikvet kwijt te raken ik ga jouw tips volgen en blijf luitsteren en lezen naar jouw advies ben er erg blij mee.
  Mvrg. Lucenda

 107. Rob

  says:

  Bedankt voor het heldere stuk, ik heb nog een vraag, waarom zou je niet elke dag jet ontbijt overslaan? Dat kan ik er niet duidelijk uithalen.

 108. wim

  says:

  beste Oscar,
  Ik ben nu 12 dagen met koolhydraat arm bezig, ben 4,5 kilo kwijt .Ik gebruik insuline, ipv 35 eenheden s'morgens nu 15 eenheden en s'avonds ipv 40 eenheden nu 15 eenheden in 12 dagen tijd. En ik meet elke keer me glucose ,me waardes zijn goed alleen je ontbijt s'morgens over slaan weet ik niet of ik dat mag. Ik ben diabeet type 2 en ik ga je verhaal steeds beter begrijpen, dus moet het met mij ook beter gaan.
  Groet Wim.
  Ps ben ook nog 2 dagen geleden gestopt met roken dus erg zwaar voor me maar ik bijt me er door heen.

Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *