852

12 Tips om Snel Buikvet te Verbranden + 5 Fouten

Over buikvet verbranden of verliezen staat schrikbarend veel onzin op internet.

Veel van de tips zijn achterhaald, niet wetenschappelijk of herschreven van een andere site door een auteur zonder veel kennis van het onderwerp.

Daarom zal ik je in dit artikel 12 tips geven om snel buikvet te verbranden, tips die wél ECHT werken en wetenschappelijk onderbouwd zijn.

Dit is het beste artikel dat je (misschien wel ooit) over buikvet kwijtraken zult vinden!

Inhoud van dit artikel

Plaatselijk vet verliezen is niet mogelijk

Doe je honderden crunches en sit-ups per dag om je buikvetverbranding te stimuleren? Dan is het belangrijk dat je nu even oplet.

Een onderzoek waarbij 24 deelnemers 6 weken lang buikspieroefeningen moesten doen, vond geen vermindering van buikvet (bron).

Een ander 12 weken durend onderzoek waar 40 vrouwelijke deelnemers met overgewicht en obesitas aan deelnamen, vond dat een dieet in combinatie met het trainen van de buikspieren geen effect had op de verbranding van buikvet bij de vrouwen, vergeleken met dieetinterventie alleen (bron).

Het is niet mogelijk om plaatselijk vet te verliezen, zo ook niet afvallen rond de buik, benen of billen. Heb jij ooit iemand op het strand gezien met overgewicht maar wel een super platte buik?

Inderdaad, zulke mensen bestaan niet, en zullen ook nooit bestaan. Ook met de beste afslank pillen ter wereld zal dit niet lukken.

Hieronder zie je per geslacht de meest logische transformatie:

man vrouw transformatie in vetpercentage

Uit een onderzoek, hier op happyhealthy.nl, blijkt in ieder geval dat het overgrote deel van mijn bezoekers al weet dat lokaal vet verliezen niet mogelijk is. Je kunt dus niet alleen vet verminderen op specifiek je buik, benen, billen of een ander lichaamsdeel.

Samenvatting:

Plaatselijk vet verbranden is een mythe: je kunt niet afvallen op alleen je buik, benen of billen. Tijdens het afvallen verdwijnt lichaamsvet geleidelijk en gelijkmatig van je hele lichaam.

In onderstaande video gaat diëtiste Janiek Vreeken in op de vraag of plaatselijk vet verbranden mogelijk is.

Welk van de 5 buiktype heb jij? En hoe jij met jouw type een platte buik krijgt!

Doe deze gratis test en ontdek welk buiktype je bent.

Buikvet verbranden: verschillen mannen en vrouwen

Er zijn een aantal verschillen tussen mannen en vrouwen als het gaat om buikvet.

Wat is te veel buikvet?

Om te bepalen of je te veel buikvet hebt en je dat eigenlijk moet verminderen, meet je de buikomtrek. Hierbij geldt:

 • Mannen: te veel buikvet als de buikomtrek 94 centimeter of meer is
 • Vrouwen: te veel buikvet als de buikomtrek 80 centimeter of meer is

Op welke locatie sla je buikvet op?

Als een man vet opslaat doet hij dit vooral op de buik, terwijl dit bij vrouwen op de buik, heupen én dijen komt.

Voor wie is buikvet verliezen moeilijker?

Voor vrouwen is buikvet kwijtraken lastiger omdat het vrouwelijk lichaam meer vet opslaat voor vruchtbaarheidsdoeleinden.

Dit is evolutionair ontstaan om voldoende energie te hebben voor de foetus tijdens de zwangerschapsperiode.

Word een metabolisme machine en reken voorgoed af met buikvet via de nieuwste en verbeterde keto methode

 

Welke hoeveelheid calorieën, koolhydraten en andere nutriënten zijn perfect voor jouw lichaam om jouw metabolisme maximaal aan te zetten?

 

Doe onze test en laat het ons exact voor jouw lichaam berekenen. Ieder lichaam is anders en door je te focussen op wat werkt voor jouw lichaam

 

Een op maat gemaakte dieet voor jou werkt tot driemaal effectiever om je streefgewicht te bereiken dan een regulier dieet.

 

Klik hier om het dieet te ontdekken dat perfect is geoptimaliseerd voor jouw lichaam.

Afvallen buik: hoe krijg je een platte en strakke buik?

Voor mannen en vrouwen werkt een platte en strakke buik krijgen op dezelfde manier, alleen is het voor de vrouw lastiger om de spieren zichtbaar te maken.

Hoewel je niet per se kunt kiezen waar je lichaam vet verliest, kun je wél kiezen waar je er strakker en gedefinieerd uit wilt zien. Door de onderliggende spier van een probleemgebied te verstevigen met de aanmaak van nieuwe spiermassa (bijv. bilspieren, armspieren of buikspieren), kun je sneller gunstige resultaten zien.

Laat me je uitleggen hoe ik dat precies bedoel. Het doen van veel buikspieroefeningen zal ervoor zorgen dat je sterkere buikspieren krijgt, maar je zult geen spierdefinitie in dat gebied zien tenzij je een vetpercentage lager krijgt. Je buikspieren zitten namelijk nog steeds verstopt onder een laag(je) vet.

Dat is gelukkig niet zo’n probleem, omdat bijna alle vrouwen er niet per se gespierd of afgetraind uit willen zien. Ze willen graag een platte buik zonder te veel vet.

Samenvatting:

Hoewel plaatselijk vet verliezen onmogelijk is, kun je wel specifieke spiergroepen zoals je buikspieren versterken. Door spiermassa op te bouwen in probleemgebieden, zal je sneller resultaat zien zodra je algeheel vetpercentage daalt.

Vanaf welk vetpercentage heb je een platte buik?

Hierbij is de grove regel:

 • Mannen: een vetpercentage van circa 13 t/m 16%
 • Vrouwen: een vetpercentage van circa 19 t/m 22%

Vanaf welk vetpercentage worden je buikspieren zichtbaar?

Hierbij is de grove regel:

 • Mannen: een vetpercentage van circa 12% of minder
 • Vrouwen: een vetpercentage van circa 18% of minder

Hier zie je een plaatje om een idee te krijgen van vetpercentages bij mannen en vrouwen:

Verschil in vetpercentage bij mannen en vrouwen

Verbrand snel buikvet met Mijn Keto Menu

Wil je effectief buikvet verliezen? Dan is een ketogeen dieet dé manier om je lichaam in een staat van vetverbranding te brengen.

Met Mijn Keto Menu krijg je een persoonlijk afslankplan bomvol heerlijke, gevarieerde recepten die perfect aansluiten op een keto leefstijl.

Met meer dan 250 maaltijd recepten zit je nooit meer om inspiratie verlegen en geniet je elke dag van overheerlijke gerechten die keto-vriendelijk zijn.

Elk recept is zorgvuldig samengesteld om je te helpen in recordtempo buikvet te verbranden, terwijl je lichaam alle essentiële voedingsstoffen binnenkrijgt.

Klaar om je buikvet aan te pakken op de meest effectieve en lekkere manier?

Vul dan nu de gratis Keto-test in, ontvang je persoonlijke weekmenu en start vandaag nog met het verbranden van die overtollige kilo’s!

Laten we nu de 5 fouten bespreken die buikvet niet of amper verminderen. Deze heb ik zowel in video besproken, als in tekst hieronder.

Afvallen buik fout #1: vet willen verliezen met cardiotraining

Dit komt misschien als een schok voor je, maar als je (buik)vet wilt wegkrijgen of kwijtraken, is cardio (bijvoorbeeld afvallen met hardlopen) niet de beste manier!

Het klopt dat je van cardiotraining calorieën verbrandt, maar je betaalt er ook een prijs voor. Hier zijn de nadelen, bij met name langdurige cardio:

 • Een grote aanmaak van het anti-stresshormoon cortisol. Dit hormoon komt vrij als reactie op stress en probeert de schade die stress toebrengt zoveel mogelijk te beperken.
 • Een afname in testosteron, terwijl dit hormoon juist de vetverbranding stimuleert. Vooral bij hardlopers en mensen die langdurig aan cardio doen daalt het testosterongehalte (bron, bron)
  En ja, dit hormoon is ook belangrijk voor vrouwen!
 • Het effect op insulinegevoeligheid is vrij laag, waardoor de vetopslag niet per se lager wordt.

Samenvatting:

Langdurige cardio zoals hardlopen is niet de beste manier om (buik)vet te verliezen. Het verhoogt het stresshormoon cortisol, verlaagt het vetverbrandende testosteron en heeft weinig effect op de insulinegevoeligheid.

Later in dit artikel zal ik uitleggen welke soort training je beter kunt doen.

Afvallen buik fout #2: vet eten de vijand maken

Je wordt niet per sé vet door vet te eten. Er zijn namelijk ook veel goede vetten zoals noten, olijfolie, avocado, vette vis, etc.

Deze vetten bevatten weliswaar calorieën, maar geven een langer verzadigd gevoel. Daarnaast activeren ze in lage mate insuline, wat alleen bij te hoge waardes vet gaat opslaan.

Met sommige vetten als kokosolie stimuleer je juist de vetverbranding door de middellange ketenvetzuren (MCT) en kun je dus meer vet verbranden (bron). Later in dit artikel zal ik verder ingaan op gezonde vetten.

Afvallen buik fout #3: buikvet willen verliezen met buikspieroefeningen

Sommige mensen denken dat je alleen met buikspieroefeningen een strakke buik kunt krijgen, maar dat is verre van de waarheid. Je voedingspatroon is namelijk veel belangrijker om buikvet te verminderen en kwijt te raken (bron).

Wel suggereert nieuw onderzoek dat lichaamsbeweging belangrijker is dan diëten alleen, als het gaat om op gezond te gewicht te blijven en gewichtstoename te voorkomen (bron).

Dit doet me denken aan een bekende Engelse uitspraak:

Abs are made in the kitchen!

Met buikspieroefeningen kun je er wel voor zorgen dat de buik minder gaat hangen, en dus dat deze strakker wordt. Met name na de zwangerschap kan dit een uitkomst zijn.

Als je je buikspieren versterkt, kunnen deze ook meer ‘gedefinieerd’ worden. Dat betekent dat de vorm van de buikspier blokjes beter zichtbaar wordt.

Maar daarnaast zorgen buikspieroefeningen met name voor sterkere buikspieren, minder kans op lage rugpijn, het voorkomen van blessures én het verbeteren van de balans en stabiliteit bij dagelijks activiteiten zoals staan, lopen, zitten, etc.

Samenvatting:

Voeding is belangrijker dan buikspieroefeningen voor het verminderen van buikvet. Maar deze oefeningen kunnen wel de buikspieren versterken en vormgeven, vooral na zwangerschap.

Afvallen buik fout #4: buikvet willen verwijderen met pillen

Er zijn weinig pillen met een gunstig effect op gewichtsverlies, maar toch zijn er nog steeds mensen die geloven in sprookjes over snel afvallen rond de buik.

Wat wel helpt bij gewichtsverlies is glucomannan (van de Konjak plant). Dit omdat de vezels van glucomannan veel water absorberen en daarmee bijdragen aan een verminderde eetlust en een verhoogd verzadigingsgevoel.

Bekijk mijn eigen merk Glucomannan (zonder extra vulmiddelen)

Er bestaat nog een andere pil die kan helpen om buikvet kwijt te raken en een strakke buik te krijgen, namelijk de omega 3 pil, maar daarover straks meer.

Afvallen buik fout #5: op dieet gaan

Het wordt onderhand een beetje vermoeiend om mensen hierop te wijzen, maar extreme diëten werken niet, ook niet om een strakke buik te krijgen!

Een onderzoek uit 2014 vond dat slechts 30% van de deelnemers met overgewicht erin slaagt om na te zijn afgevallen op gezond gewicht te blijven. Het merendeel had na 3 jaar weer hun oude gewicht herwonnen (bron).

De oorzaak van te veel buikvet en overgewicht is een ongezonde leefstijl. Niets meer en niets minder! Deze bestaat uit 5 oorzaken:

 • Meer calorieën nuttigen dan verbranden (let op: verderop bespreek ik uitzonderingen hierop)
 • Het te veel eten van enkelvoudige / geraffineerde / bewerkte koolhydraten (bron, bron)
 • Het eten van bewerkte voeding
 • Geen tot erg weinig beweging
 • Langdurige/chronische stress

Als je een platte buik hebt, wil dat overigens niet per definitie zeggen dat je gezond bent! Orgaanvet, ook wel visceraal vet genoemd, is eigenlijk erger dan het buikvet dat je aan de buitenkant ziet.

Orgaanvet staat in verband met diabetes type 2, hoge bloeddruk, hoog cholesterol, hart- en vaatziekten, kanker en nog veel meer ziekten.

Samenvatting:

Extreme diëten zijn niet effectief voor een strakke buik, aangezien de meeste mensen binnen drie jaar terugvallen en weer aankomen. Vaak als gevolg van een ongezonde leefstijl met verkeerde voeding, te weinig beweging en stress.

In de video leg ik de oorzaken van buikvet nog wat verder uit:

Hieronder vind je een gifographic met een samenvatting van mijn video over de ‘5 belangrijkste oorzaken van buikvet’.

5 oorzaken buikvet gifographic

De volgende 12 tips pakken alle genoemde oorzaken aan en leiden tot snelle vetverbranding… dus laten we beginnen!

Je kunt deze tips in samenvatting bekijken in mijn video, zie:

Of je leest de tips om buikvet weg te krijgen hieronder waarbij er nog meer wordt uitgelegd per tip… laten we beginnen! Hieronder staan de 12 ‘snel afvallen buik’ tips.

Tip #1: sla het ontbijt af en toe over (belangrijk!)

Maar Oscar, dat vertraagt toch je metabolisme/stofwisseling en dat is ongezond?

Nee! Verre van zelfs.

Het idee dat je metabolisme vertraagt als je een maaltijd overslaat, is nooit wetenschappelijk aangetoond. Het is altijd een theorie gebleven en nooit bevestigd. Het is dan ook vrij bizar hoe diepgeworteld deze overtuiging er bij mensen in zit. Ik noem dit zelf de ‘metabolisme mythe’. 

Uit een studie is gebleken dat als je één maaltijd van 2000 kcal eet op een dag óf dezelfde maaltijd eet in 5 á 6 porties verspreid over de gehele dag, je exact evenveel calorieën verbrandt die dag (als alle andere factoren hetzelfde zijn) (bron).

Je metabolisme vertraagt pas als je langer dan 3 tot 4 dagen (72-96 uur) niets eet. Vanaf dat moment kom je in de ‘uithongeringsmodus’ (in het Engels ‘starvation mode’ genoemd) terecht. Als je dan iets eet, worden de calorieën sneller opgeslagen.

Samenvatting:

Het overslaan van het ontbijt vertraagt je stofwisseling niet en is geen probleem, zolang je niet langer dan 3-4 dagen volledig vast. Je metabolisme past zich pas aan na 72-96 uur zonder eten.

Kortdurend vasten goed voor de stofwisseling

Vasten voor kortere periodes versnelt je metabolisme (bron, bron). Uit een studie met 7 vrouwen en 4 mannen blijkt dat je metabolisme versnelt met 10% als ze 24 uur vasten. Na 60 uur steeg het verder tot 14% maar na 84 uur daalde het weer naar 12% (bron).

Dat een maaltijd (zoals bijvoorbeeld het ontbijt) overslaan ongezond is, is ook een fabeltje. Hier een aantal wetenschappelijk bewezen gezondheidsvoordelen van het ontbijt overslaan op een rij:

 • Je insulinegevoeligheid neemt toe, waardoor vetverbranding beter mogelijk is
 • De hoeveelheid groeihormoon HGH neemt toe waardoor vetverbranding versnelt
 • Het brengt de reparatie van cellen op gang
 • Je bloeddruk gaat naar beneden
 • Je verlengt je levensverwachting (tot wel 30% bij ratten)
 • En nog veel meer…

Het idee dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is kun je dus in de prullenbak gooien!

Het enige nadeel hiervan is dat je zin kan krijgen in slecht voedsel zoals snoep en fastfood, dus je moet het even volhouden en dan uitgebreid lunchen!

Met tip 2, 3, 7 en 8 hieronder kun je overigens je drang tot eten verlagen. De gezondheidseffecten van intermittent fasting zijn gunstig voor mensen (bron).

Samenvatting:

Het overslaan van het ontbijt en kortdurend vasten zijn gezond en versnellen je metabolisme. Lunch na het overslaan wel uitgebreid om trek in ongezond eten te vermijden.

Maar waarom werkt het ontbijt overslaan dan zo goed voor vetverbranding?

Goede vraag!

Dit is vrij simpel uit te leggen. Je lichaam gebruikt vier energiebronnen, te weten:

Je lichaam kan nu in één van de 2 standen staan:

 • Stand 1: suikerverbranding
 • Stand 2: vetverbranding (ook wel ketose of fat adapted genoemd)

In stand 1 gaat het lichaam glucose gebruiken als energiebron. Als de glucose op is, gaat het lichaam een glucosevoorraad aanspreken. Dit is glycogeen, dat voornamelijk opgeslagen is in de lever en spieren.

In stand 2 gaat het lichaam vetreserves aanspreken voor de energievoorziening.

LET OP!

Om in stand 2 te komen, moet je 6 tot 8 uur NIET eten! Als je dus wakker wordt in de ochtend, na hopelijk circa 8 uur slaap, staat je lichaam in vetverbrandingsmodus.

En wat doen de meeste mensen dan? Juist… ontbijten!

Je snapt nu waarschijnlijk dat het lichaam dan direct omschakelt naar stand 1, namelijk de suikerverbranding. Helaas pindakaas, je verbrandt geen vet meer.

Het beste is dus om het ontbijt af en toe over te slaan – 1 tot 3 keer per week – zodat je vetverbranding door blijft werken. Als je wel ontbijt raad ik je tip 2 aan.

Maar Oscar, dan heb ik geen energie en word ik duizelig!

Geen energie? Onzin, je gebruikt namelijk vetten als energiebron en daar kun je ruim 2 keer meer energie uit halen dan suikers want 1 gram koolhydraten staat gelijk aan 4 kcal terwijl 1 gram vetten gelijk staat aan 9 kcal.

Samenvatting:

Door het ontbijt soms over te slaan, blijf je in vetverbranding. Na 6-8 uur vasten schakelt je lichaam over op vetverbranding voor energie, terwijl ontbijten dit proces stopt.

Staat van ketose

Maar het klopt inderdaad dat je duizelig kan worden. Dat komt omdat je lichaam altijd gewend is geweest aan suikerverbranding en nu moet omschakelen. Je forceert je lichaam dus om vet te gaan verbranden en daarvoor moet het lichaam zich aanpassen. Dit noemen we ook wel ketose, de staat waarin je in de vetverbranding gaat.

Daarom zul je in de eerste 1 á 2 weken dat je dit doet, je soms even energieloos voelen of duizelig, maar daarna niet meer. Voor de ultieme vetverbranding sport je voordat je gaat lunchen. Ik raad je aan om dat rond 12 uur te doen.

Het is dus raadzaam om 1 tot 3 keer in de week het volgende te doen:

 1. Je ontbijt overslaan
 2. Bewegen/sporten rond 11 uur (kan ook thuis wat simpele oefeningen)
 3. Na de sport rond 12 uur uitgebreid lunchen

Om ook vet te verbranden als je slaapt, raad ik je aan om na 8 uur ’s avonds niet meer te eten! Je eet dus tussen 12.00 en 20.00 uur.

De periode waarin je mag eten reduceer je dus tot 8 uur, wat de meest reguliere vorm is van intermittent fasting. Dit vind je misschien lastig met je werk- en lunchtijden te combineren. Je moet dus zelf bekijken hoe je dit op een voor jou praktische manier kan doen.

Samenvatting:

Eet pas rond 12 uur ’s middags en sla het ontbijt 1 tot 3 keer per week over.

Tip #2: ontbijt met eiwitten

Om altijd het ontbijt over te slaan, is ook wat overdreven. Het is soms aan te raden om je lichaam te verrassen, zodat je het uitdaagt, want alles wat je uitdaagt wordt sterker.

Voor het vermijden van koolhydraten in de ochtend zijn drie redenen:

 • Het zorgt ervoor dat het lichaam meer in de vetverbranding stand blijft
 • Koolhydraten hebben een hoge door-eet-factor
 • Koolhydraten zorgen voor een hoge aanmaak van insuline

Daarbij heb ik het dus wel over bewerkte koolhydraten zoals brood. Overigens betekent dat niet gelijk dat je nooit meer brood kan of mag eten! Zie ook tip 8.

De reden om ’s ochtends eiwitten te eten is dat uit onderzoeken blijkt dat dit je een vol gevoel geeft. Hierdoor:

 • Denken mensen 60% minder vaak aan eten (bron)
 • Hebben mensen 50% minder zin in om te snacken in de avond
 • Eten mensen ruim 400 calorieën per dag minder! (bron)

Dit is dus een uitstekende manier om meer buikvet weg te krijgen.

Overigens is het een fabeltje dat eieren je cholesterol negatief zouden beïnvloeden of dat het de kans op hart- en vaatziekten verhoogt (bron, bron). Die stelling is dus inmiddels achterhaald.

Samenvatting:

Ontbijt met eiwitten in plaats van koolhydraten om vetverbranding te stimuleren. Eiwitten verzadigen goed, verminderen de eetlust en helpen je tot 400 calorieën per dag minder te eten.

Tip #3: eet meer gezonde vetten

gezonde omega 3 vettenDit klinkt voor sommige mensen tegenstrijdig, maar je verliest meer lichaamsvet als je voldoende gezonde vetten eet en mindert met koolhydraten, in plaats van zo min mogelijk vet te eten.

Daarbij moet je koolhydraten zeker niet helemaal laten liggen. Je hersenen hebben altijd een beetje glucose nodig en je spieren herstellen met behulp van glucose. De beste bron van koolhydraten zijn groente, fruit en havermout in plaats van brood, pasta, aardappelen of rijst.

Het is wel belangrijk om de juiste vetten te eten. Dit zijn met name de vetten die omega 3 vetzuren bevatten. Deze hebben de volgende voordelen:

 • Ze verlagen je cortisolgehalte, oftewel stress (bron)
 • Ze stimuleren de vetverbranding waardoor je vetpercentage daalt (bron)
 • Ze onderdrukken het hongergevoel (bron)

Wat bevat veel omega 3?

Omega 3 vetzuren vind je met name in vette vis als:

 • Zalm
 • Makreel
 • Haring
 • Tonijn
 • Sardientjes

Je zou 2 tot 3 keer per week vette vis moeten eten om voldoende omega 3 vetzuren binnen te krijgen. Als je dat niet haalt, of sowieso weinig of geen vis eet, raad ik je aan om een omega 3 supplement te nemen, naast het eten van de gezonde vetten.

Het beste supplement daarvoor is Neptune Krillolie capsules. Als je dan toch die afslankpillen wil gebruiken, dan zullen deze het meest effectief zijn! Wetenschappers hebben namelijk vastgesteld dat deze capsules de vetverbranding sterk verhogen.

Hoeveel moet je dan nemen? Uit de wetenschap blijkt dat 1000 mg per dag optimaal is. Die 1000 mg moet dan wel EPA en DHA zijn. Het percentage EPA en DHA per capsule (vaak van 500 mg) staat op de verpakking.

Krillolie bevat dus de vetzuren EPA en DHA, die een positieve impact hebben op de motivatiecentra in de hersenen (bron), dus ook als je wilt sporten is dit een goede uitkomst. Als je vegetariër bent, kun je gaan voor algenolie. Als je een goedkopere maar ook kwalitatieve capsule wil, kun je voor visolie gaan.

Zorg er daarnaast voor dat je geen margarine, halvarine en zonnebloemolie meer gebruikt voor het bakken en braden. Gebruik daarvoor in de plaats echte boter zoals roomboter, grasboter of kokosolie.

Met name kokosolie heeft veel voordelen, waaronder het bevorderen van je metabolisme en vetverbranding. Het is een fabeltje dat verzadigd vet als kokosolie slecht is voor je. Achter dat soort adviezen zitten vaak belangen van de voedingsindustrie die hun winsten op margarine willen aanhouden.

Samenvatting:

Eet gezonde vetten, vooral omega 3 uit vette vis of supplementen, om vetverbranding te bevorderen en eetlust te verminderen. Kies voor gezonde koolhydraten uit groente, fruit en havermout, en vervang ongezonde vetten door roomboter of kokosolie.

Tip #4: doe korte hoge intensiteit training

Ik heb al gezegd dat cardiotraining weinig impact heeft op het verliezen en kwijtraken van buikvet.

Een manier van sporten die tot wel 7x meer vetverbranding oplevert is korte, hoge intensiteit training (HIIT) (bron). Dit is een manier van sporten waarbij je kort op hoge intensiteit sport waarna je weer tot rust komt.

Dit effect bleek uit een onderzoek (bron) waarbij over een periode van 12 weken één groep korte hoge intensiteit training deed en de andere groep cardio. Bovendien was de korte hoge intensiteit training groep 1 kilo spiermassa aangekomen, terwijl de cardio groep 0,5 kilo spiermassa had verloren!

Uit een ander onderzoek (bron) blijkt dat vrouwen die drie keer per week korte hoge intensiteit training deden in plaats van cardio, na 15 weken:

 1. Een gemiddeld lager vetpercentage hadden gekregen dan de cardio groep.
 2. Beduidend meer buikvet en vet rond de benen verloren dan de cardio groep.

Deze en deze studies laten soortgelijke resultaten zien.

Onderzoek uit 2024 heeft aangetoond dat zowel mensen die af en toe sporten als degenen die regelmatig sporten lagere niveaus van buikvet, een kleinere tailleomvang, minder lichaamsvet en een lagere BMI hebben dan degenen die helemaal niet sporten.

Bovendien bleek uit het onderzoek dat mensen die af en toe sporten en daarbij intensiever en langer sporten, nog minder buikvet hadden (bron).

Zelfs als je exact evenveel calorieën verbrandt met korte hoge intensiteitstraining als met cardio, train je nog steeds veel meer buikvet weg.

Dit komt omdat je met deze training alle soorten spiervezels gebruikt, namelijk de langzame, snelle én supersnelle spiervezels. Bij cardio, zoals hardlopen, gebruik je alleen de langzame spiervezels.

Samenvatting:

Door korte, intensieve trainingen (HIIT) te doen in plaats van langdurige cardio, verbrand je tot 7 keer meer vet en bouw je spiermassa op.

Testosteron en het groeihormoon HGH

Daarnaast maak je meer testosteron en het groeihormoon HGH aan, die beide de vetverbranding verhogen. Ook is krachttraining hierdoor effectiever om buikvet te verliezen dan cardio.

Als je 3 keer 20 minuten aan korte hoge intensiteitstraining doet, bereik je dus VEEL meer dan even lange of zelfs langere cardio trainingen.

Je kunt bijvoorbeeld het volgende schema volgen voor een hoge intensiteitstraining:

 • 3 minuten warming up
 • 8 sets van 20 seconden inspanning met 60 seconden pauze
 • 2 minuten cool-down

Zo zou je 8 sets van 20 seconden sprint kunnen doen en daarna iedere keer 60 seconde rust door te wandelen.

Is sprinten niets voor jou of ben je al wat op leeftijd? Verander dan het schema in 8 sets van 20 seconden snelwandelen en daarna iedere keer 60 seconden pauze. Ook dat is al veel effectiever dan continu wandelen op hetzelfde tempo.

Als je een mooie strakke buik wilt hebben dan is buikspiertraining natuurlijk ook erg nuttig.

Samenvatting: doe aan hoge, korte intensiteitstraining om veel sneller vet te verbranden dan cardio of hardlopen.

Tip #5: vermijd langdurige stress

Stressvolle vrouw bijt op laptopDoor stress maak je meer van het anti-stresshormoon cortisol aan. Dit hormoon leidt met name tot vetopslag rond de buik (bron) en zorgt voor meer eetlust (bron) Dat is dus dubbel vervelend!

Bij een verhoging van je cortisolspiegel krijg je namelijk een hogere bloedsuikerspiegel (bron) en een trager metabolisme. Hierdoor blokkeer je dus ook je vetverbranding.

Hierbij moet wel duidelijk vermeld worden dat acute stress geen kwaad kan, dat is zelfs goed. Een korte koude douche is bijvoorbeeld prima, ondanks dat het lichaam dit als een stressvolle situatie ervaart. Niet goed zijn lange periodes van stress, ook wel chronische stress genoemd.

Doe dus geregeld het volgende:

 • Kijk tv of een rustige of komisch film
 • Heb seks
 • Meditatieoefeningen kunnen je cortisolgehalte met 20% omlaag halen (bron)
 • Doe yoga of ademhalingsoefeningen
 • Neem uitgebreide en ontspannende pauzes tijdens het werk
 • Zet planten in huis of op je werk, deze kunnen stress verlagen met circa 15% (bron)
 • En uiteraard: een heerlijke nacht slapen!

Samenvatting: vermijd langdurige stress door beter te slapen en meer te ontspannen.

Tip #6: zoek de kou op

Er zijn veel voordelen van de kou opzoeken. Helaas is deze tip niet zo populair, iets dat ik al vaker heb meegemaakt :)

Maar het idee is tweeledig.

 • Jezelf kortstondig blootstellen aan intense kou
 • Langer in kou zitten zoals zwemmen in koud water

Punt 1 kan je realiseren door bijvoorbeeld kort koud af te douchen. Daarmee bedoel ik dat je aan het einde van je douchebeurt een halve tot 1 minuut onder de koude douche blijft staan. De warme kraan is dus volledig uit!

Hierdoor stimuleer je de aanmaak van testosteron, wat de vetverbranding stimuleert. Ook zet je je lichaam in een modus waarbij het de kachel flink opstookt waardoor je calorieën gaat verbranden, en je dus ook buikvet gaat wegkrijgen.

Maar om echt een heleboel extra calorieën te verbranden zal je in koud water moeten zwemmen. Met 3 minuten zwemmen in koud water verbrand je bijvoorbeeld al 250 kcal extra aan calorieën en dat is puur omdat het lichaam zichzelf warm moet houden (bron).

Samenvatting:

Het opzoeken van kou kan helpen bij het verbranden van calorieën en het stimuleren van testosteron. Kort onder een koude douche staan of zwemmen in koud water zijn manieren om dit te doen.

Zie hier hoe ik een ijskoud bad neem:

* Disclaimer: stel je lichaam nooit langer dan 5 minuten bloot aan intense kou. Het volle effect heb je dan al lang te pakken én langer kan leiden tot onderkoeling!

Tip #7: drink een spinazie smoothie

spinazie smoothie close-upDe bladgroente spinazie bevat veel thylakoïde, dat de hedonische honger met 94% verlaagt (bron, bron). Hedonische honger is de drang naar vet en zoet eten. Hierdoor val je dus gemakkelijker af.

Ook activeert spinazie het verzadigingshormoon leptine, waardoor je meer controle hebt over je eetlust.

Daarom is het aan te raden om vroeg op de dag een spinazie smoothie te nuttigen, behalve als je uiteraard je ontbijt overslaat.

Als je toch bezig bent met die spinazie smoothie, doe er dan gelijk ook een glas water bij voor meer verzadiging en wat goede vetten zoals avocado.

Samenvatting: drink een smoothie met spinazie om meer controle te krijgen over je eetlust.

Tip #8: doe aan een alles-mag maaltijd

De meeste mensen hebben van nature maar een klein beetje wilskracht. Daarom is een gezond voedingspatroon voor velen lastig vol te houden.

Als jij tot die groep behoort, raad ik je een alles-mag maaltijd aan. Zelfs voor de mensen die wel een gezond voedingspatroon volhouden raad ik het aan!

Een alles-mag maaltijd is een dag waarop je in principe alles kunt eten wat je maar wilt. Dit is ook iets dat sommige bodybuilders en bikini modellen toepassen, waarmee ze hun strenge dieet volhouden.

Wel zijn er een tweetal richtlijnen:

 • Je eet niet meer dan het dubbele van wat je normaal eet
 • Je kiest een vaste dag in de week zoals zondag

Aangezien je flink wat gegeten hebt, raad ik je aan om de volgende dag direct je ontbijt over te slaan!

Er zijn een groot aantal voordelen van een alles-mag maaltijd, namelijk:

 • Je metabolisme versnelt met 6,6% voor slanke mensen en 2,7% voor mensen met obesitas (bron)
 • Een hogere aanmaak van het hormoon leptine (bron), waardoor het brein het signaal krijgt om meer buikvet te verbranden
 • De hoeveelheid van het hormoon ghreline, dat voor een hongergevoel zorgt, daalt voor circa 3 dagen (bron)

Kortom: door een alles-mag maaltijd houd je makkelijker je gezonde voedingspatroon vol én kun je gewoon kilo’s blijven verliezen, net als dat hardnekkige buikvet! Zo wordt ‘snel afvallen buik’ een stuk gemakkelijker.

Samenvatting: houd op een vaste dag in de week een alles-mag maaltijd waarop je alles kunt eten dat je wilt!

Tip #9: eet geen koolhydraten in de avond

enkelvoudige koolhydratenZoals gezegd ben ik geen voorstander van enkelvoudige koolhydraten, zoals koek, snoep, gebak, frisdrank, brood, pasta en rijst.

Deze enkelvoudige koolhydraten noemen we ook wel bewerkte of geraffineerde koolhydraten omdat ze niet direct uit de natuur komen, in tegenstelling tot groente, fruit, noten en zaden.

Het nadeel van deze voedingsmiddelen is dat deze in het lichaam snel worden omgezet in suiker. Hierdoor piekt de bloedsuikerspiegel en ga je meer buikvet opslaan, terwijl je dat juist wilt verliezen.

Geregeld hoor ik mensen dan zeggen:

Maar fruit bevat ook veel suikers!

Porties fruit

Die bevatten flink wat fruitsuikers inderdaad, maar fruit in zijn geheel bevat ook vezels. Deze vezels zorgen voor een tragere stijging in de bloedsuikerspiegel.

Bij enkelvoudige koolhydraten is er geen sprake van vezels dus er is niets om bloedsuikerstijging af te remmen, alleen de insuline in je lichaam!

Uit onderzoek blijkt dat je zelfs afvalt van fruit en groenten eten. Een toename van 100 gram groenten en fruit per dag zorgde voor een verlies aan lichaamsgewicht van 500 en 300 gram na 6 maanden, ongeacht wat je anders eet (en of je aan sport doet of niet) (bron).

Met name in de avond raad ik je af om geraffineerde koolhydraten te nuttigen, maar ook vetten zijn calorierijke dikmakers.

Hiervoor geef ik je 2 redenen:

 1. De kans is klein dat je lichaam deze calorieën nog gaat verbranden in de avond. En wat niet wordt verbrand, wordt opgeslagen. Een afrader bij buikvet wegkrijgen dus!
 2. Als je al drie maaltijden (plus nog wat tussendoortjes) op een dag hebt gegeten, dan loop je het risico dat je over je dagelijkse caloriebehoefte heen gaat.

Eten voor het slapen gaan kan er dus voor zorgen dat je meer calorieën tot je neemt dan je werkelijk nodig hebt. Dit zorgt uiteindelijk voor gewichtstoename (bron), en niet zozeer omdat je in dit dagdeel nog wat eet.

Sowieso raad ik je aan om niet later dan 20:00 uur te eten. Wil je toch nog wat eten? Houd het dan bij voedingsmiddelen die zo min mogelijk calorieën bevatten, zoals een groentesoepje.

Lees hier meer over het koolhydraatarm dieet en het Low Carb High Fat dieet.

Samenvatting: 

Vermijd in de avond het eten van enkelvoudige koolhydraten en vetten, omdat de kans klein is dat je lichaam deze calorieën nog verbrandt voor het slapen gaan. Probeer na 20:00 uur niet meer te eten, indien mogelijk.

Tip #10: drink meer water en groene thee

De meeste mensen drinken te weinig water. Er zijn twee grote voordelen van meer water drinken bij afvallen:

 • Het geeft je een verzadigd gevoel waardoor je minder snel overmatig gaat eten
 • Het versnelt je metabolisme ietsjes, waardoor je meer vet verbrand

Ik raad je aan om de dag direct te beginnen met een paar glazen water om je vochtgehalte op peil te krijgen.

Daarna ga je over de groene thee. Waarom? Groene thee heeft namelijk een aantal voordelen als het gaat om afvallen:

 • Een boost in je metabolisme, oftewel snellere vetverbranding (bron)
 • Theanine in de thee zorgt voor meer ontspanning en dat verlaagt de eetbehoefte

thee eiHet blijkt wel dat je een flink aantal koppen per dag moet drinken om optimaal gebruik te maken van deze voordelen.

Ik raad je aan om pure groene thee te kopen, zoals in de Ekoplaza.

Gooi dan een royale hoeveelheid groene thee in een thee-ei en drink hiervan meerdere koppen per dag.

Samenvatting: geef jezelf een verzadigd gevoel en versnel je metabolisme door veel groene thee te drinken.

Tip #11: vermijd vruchtensappen

Ik denk dat je begrijpt dat frisdrank geen product is om buikvet mee te verbranden of kwijt te raken. Dat is juist zeer suikerrijk en laat je bloedsuikerspiegel en insulinespiegel flink toenemen.

Maar ook vruchtensappen zijn zeer af te raden. Toch zijn er nog mensen die denken goed bezig te zijn met vruchtensappen, met name door de mooie marketing spreuken op de verpakkingen.

Toch zitten reguliere vruchtensappen die je in de supermarkt vindt, bommetje vol met suiker of één van de tientallen schuilnamen van suiker. Meestal eindigen de schuilnamen met ‘ose’ of bevatten de term ‘stroop’ of ‘siroop’.

Vruchtensappen onderscheiden zich van eigen gemaakte sappen, zoals smoothies, doordat ze ontdaan zijn van vezels. Door het ontbreken van vezels zal je bloedsuikerspiegel sneller stijgen, en dat wil je juist zoveel mogelijk vermijden.

Het beste alternatief is om zelf een groene smoothie te maken met vers fruit en bladgroente, zoals de genoemde spinazie smoothie bij tip 7.

Samenvatting: drink geen vruchtensappen omdat deze vezels missen en zeer suikerrijk zijn!

Tip #12: vermijd ontbijtgranen

In de reguliere maar ook biologische ontbijtgranen zit suiker. Denk hierbij aan muesli, cruesli en cornflakes.

De beste graansoort die ik je aanraad te eten is havermout. De voordelen van havermout zijn:

 • Het bevat veel eiwitten
 • Je bloedsuikerspiegel blijft laag door de langzame afgifte van koolhydraten/suikers
 • Je bent lang verzadigd
 • Hoog kwalitatieve havermout bevat geen gluten

Let er wel op dat er ook fabrikanten zijn die suiker of één van de tientallen schuilnamen van suiker toevoegen aan havermout. Bekijk dus de ingrediëntenlijst. Zoals gezegd eindigen de schuilnamen meestal op ‘ose’ of bevatten ze de term ‘stroop’ of ‘siroop’.

Samenvatting: eet geen standaard ontbijtgranen die vol met suiker zitten!

Tot slot vind je hieronder een samenvatting van welke voedingsmiddelen je in mijn optiek wel en niet moet eten om om gezond af te slanken en buikvet te verbranden. Het mag duidelijk zijn dat je de producten in de tabel niet onbeperkt kan eten, want dan krijg je teveel calorieën binnen en is de kans op afslanken laag.

Samenvattend raad ik je aan om met name deze voeding te eten:

Vetten:

 • Vette vis: zalm, makreel, haring, tonijn, sardines
 • Noten zoals walnoten – max handje per dag
 • Pure chocolade
 • Zaden/pitten zoals lijnzaad
 • Avocado
 • Kokosolie of ghee
 • Gras- of roomboter
 • Extra vierge olijfolie (koudgeperst)

Koolhydraten:

 • Groente – zoveel als je wilt!
 • Fruit – max 3 stukken p/d
 • Haver(mout)
 • Quinoa/amaranth
 • Boekweit
 • Gierst
 • Gerst
 • Zoete aardappel
 • Zilvervliesrijst/basmatirijst

Eiwitten:

 • Eieren
 • Gevogelte
 • Vlees
 • Vette vis
 • Schaal- en schelpdieren

Samenvattend raad ik je aan om met name deze voeding te vermijden:

 • Fastfood
 • Frisdrank
 • Vruchtensappen
 • Reguliere muesli, cruesli of cornflakes
 • Koekjes
 • Snoep
 • Chips
 • Toetjes
 • Gebak
 • Chocolade

Verbrand snel overtollig buikvet en krijg die platte buik van je dromen

Ik heb een methode ontwikkeld om hardnekkig buikvet te verbranden met wetenschappelijk onderbouwde tips, buikspier schema’s en recepten.

Het is het meest complete boek om een strakke en platte buik te krijgen, en dat met minimale investering qua tijd en inspanning.

Je leert onder andere de volgende zaken:

 • 50 overheerlijke recepten die snel en makkelijk klaar te maken zijn
 • Hoe je drastisch je vetpercentage verlaagt
 • 8 regels voor een platte en strakke buik
 • Hoe je met 3 keer 20 minuten per week een strakke buik krijgt
 • 12 fouten die mensen maken bij het krijgen van een strakke buik

Ontdek hoe je binnenkort al een strakke en platte buik hebt:

Strakke Buik Bijbel Risicovrij Uitproberen

Hoe nuttig was dit artikel voor jou?

Klik op een ster voor een beoordeling!

Omdat je dit artikel nuttig vond...

Volg ons op social media!

Jammer dat je dit artikel niet (zo) nuttig vindt.

Graag horen we hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

255 reacties op dit artikel

 • Geniaal artikel!! :)

  Jolien
  • Bedankt voor je compliment Jolien! :)

   Succes met buikvet verbranden!

   Drs. Oscar Helm
   • Super artikel,
    Nu heb ik alleen een vraag m.b.t buikvet (heb niet veel maar wil droog trainen)
    Ik sta iedere ochtend vroeg op “5:00 uur” en heb een uurtje om te trainen.
    Daarna ben ik pas rond 19:00 uur weer thuis van het werk.
    Is het beter om in de ochtend of avond te trainen want tussendoor kan ik niet
    Mijn eet gewoonte heb ik al aangepast.
    Met trainen bedoel ik joggen, fietsen en wat push-ups en zo (geen sportschool)

    Kenji
    • Ik heb een allergie aan eiwit van kippen eieren , ik zie heelveel eieren altijd in eten hoe kan ik dit vervangen ?
     Alvast bedankt joske

     Joske
     • Je kunt eieren vervangen met lijnzaad, chiazaad of tofu.

      Avatar for Drs. Oscar Helm
      Drs. Oscar Helm Auteur
   • Mag je nog wijn drinken als je buikvet wil verliezen en afslanken ?

    Gerda Vergauwen
    • Beste Gerda, op zijn tijd een wijntje drinken kan geen kwaad. Het is wel verstandig om niet meer dan 1-2 drankjes per dag te drinken, omdat overmatig alcoholgebruik de vetverbranding kan vertragen en gewichtstoename kan veroorzaken. Mijn advies is dan ook om alleen in het weekend (met mate) te drinken als je echt niet zonder kunt.

     Avatar for Drs. Oscar Helm
     Drs. Oscar Helm Auteur
   • hardlopen maakt antistresshormoon aan. waarom ? als ik hardloop heb ik totaal geen stress, ik vind hardlopen heerlijk.waarom zou ik dan antistresshormoon aanmaken ( dat vervolgens vetaanmaak/opslag genereert) ?

    Arjan
   • ik vind hardlopen heerlijk. waarom zou ik antistresshormoon aanmaken bij iets wat fijn is om te doen ?

    arjan steehouder
    • Je voelt je ontspannen tijdens het hardlopen doordat je Anti-Stress hormoon aanmaakt.
     En als je het fijn vind om te doen zou ik er zeker lekker mee doorgaan. Oscar stelt dat het geen wondermiddel bij afvallen is. Maar het is (voor mij) wel een wondermiddel om stress kwijt te raken.

     Tamara
    • Super !! Veel opgestoken uit dit artikel en maakt veel duidelijk….
     Morgen begin ik vol goeie moed met dit dieet..Het snelwandelen of sprinten zal wellicht vervangen worden door fietsen maar de regel toepassen “enkel eten tussen 12h en 20h ” zal sowieso al een grote invloed hebben op mijn gewicht..
     Hartelijk dank om mij wat wegwijs te maken in het wereldje van gezonde en evenwichtige voeding om verantwoord af te vallen..Vriendelijke groeten ..Veronique

     Veronique
   • Je mag wel rode wijn drinken maar ook met mate.

    Witte wijn mag niet. Je drinkt ook best biologische rode wijn.

    Groetjes
    Marleen

    Marleen
   • Hoi Kirsten

    Gewone koemelk is niet gezond en bevat veel dierlijk vet. Oscar raadt wel soya melk aan en ook om havermout te maken. Voor 1 persoon 200 ml soyamelk en 50 gram havervlokken. Je proeft er helemaal niets van en je zal zien dat je afvalt.

    Ik maak zelf mijn bechamelsaus of witte roux. (Ik weet niet hoe dat heet in Nederland. ) met soyamelk voor mijn partner en dochter. Zij merken ook geen verschil. Zelf eet ik ze niet want ik eet al mijn groenten puur natuur.

    Hopelijk heb ik je voldoende geïnformeerd. Ik heb 3 boeken van Oscar Helm en op drie weken verloor ik 6 kilo. Er staan tal van lekkere en eenvoudige recepten in zijn boeken
    Groetjes Marleen

    Marleen Van Thielen
   • Super artikel maar ik vraag me af of het ook werkt bij mij . ik ben nu vol in de overgang en merk dat langzaam sluipend kilos erbij komen. Ik heb altijd een heel trage vetverbranding gehad en probeer deze te versnellen met bv yoghurt met rode peper, kaneel en of gember te eten. Ik sport 3 x p week hit maar het blijt moeilijk. Mijn bovenbuik blijft maar bol uitzien

    Angela
    • ik wil alles doen en ik kan zeker alles doen wat er gevraagd wordt maar één ding zal ik niet kunnen laten dat zijn mijn 2v pintjes s’avonds wat denk je

     Nicole holbrecht
     • Ik zit ook in de overgang , ik eet of drink niet meer dan vroeger en toch krijg ik een hele dikke buik en vliegen de kilo’s eraan.Ben rug patient en kan en mag niet veel oefeningen doen, iemand een idee?

      rita
   • Beste Oscar,
    Ik lees dat je schrijft dat je in de avond beter koolhydraten kan vermijden, als je niet aan je dagelijkse calorieën bent gekomen bijv. door vasten kun je gerust koolhydraten nemen. Belangrijkste is dat je niet over je dagelijkse calorieën heen bent en maakt dan niet uit wanneer je calorieën inneemt, als ik het verkeerd hebt hoor ik het graag. Groetjes

    Neset
  • Top artikel idd.alleen nu nog een coach ?voor de eerste paar weken

   Priscilla
  • Hoi Oscar,
   Mooi artikel, daar kunnen we wat mee! Mijn man en ik zijn al minimaal 3 weken bezig met het dippen in onze vijver. Wij wonen in de Vogezen en het wat is rond 4 graden. We blijven dan 3 minuten zitten, soms zelfs 6 minuten. Maakt het voor het vet verbranden uit of je 3 of 6 minuten blijft zitten? Naar mijn idee moet mij lichaam na die 6 minuten harder werken om weer warm te worden. We trainen trouwens volgens de Wim Hof Methode. Dus na de dip, kleden we ons licht aan en maken een speedmars hier door de bergen van een half uur tot soms 2 uur. Daarna gaan we lunchen. Jouw idee van geen ontbijt gaan we vanaf nu ook toepassen. We eten al gezond, geen suikers en weinig koolhydraten. Onze Wim Hof trainer raadt zelfs aan om soms zelfs maar 1 maaltijd op een dag te nemen. Ook dat gaan we toepassen. Wij beiden zijn niet dik, maar toch zit er hier en daar een vetrandje. Wij vragen ons af als zo door blijven gaan met dippen en af en toe geen ontbijt, wanneer je resultaat gaat zien? Naar ons idee zitten we al wat strakker in het vel, maar het kan nog veel beter. Heb geen weegschaal dus kan niet zien of we afvallen.
   Groet Nathalie en Peterjan

   Nathalie
  • Platte buik

   Gieta
 • alle tips zijn welkom, dus weer heel blij met jullie adviezen,
  nu nog in de prktijk brengen

  gr
  Tine

  martine
  • Bedankt voor je reactie! Hopelijk lukt het je om al allemaal in de praktijk te brengen. Ik wens je in ieder geval het beste! Succes met het verminderen van buikvet!

   Drs. Oscar Helm
   • Hoe zit het met volkoren pasta ?

    Monique
   • Beste Oscar zeer interessante artikelen nu nog een maniertje zien te vinden om niet steeds afgeleid te worden door allerlei links en videos tussendoor te bekijken. Mijn adhd zorgt ervoor dat ik mij niet of juist over kan concentreren soms een nogal lastig dingetje. Dankje voor je tips ik ga ermee aan de slag.

    Cindy
 • Ik lees juist op internet dat mensen die niet ontbijten een hogere kans hebben op overgewicht. Hoe zit dat?

  kittelaar
  • Dit komt omdat dit een correlationeel onderzoek is. De deelnemers die ontbijten zijn tegelijkertijd ook mensen die gezonder leven in het algemeen. Deze roken minder, eten gezonder, drinken minder alcohol en bewegen meer dan niet-ontbijters.

   Uit gerandomiseerde onderzoek blijkt er geen verschil is in gewicht als mensen 16 weken lang niet ontbijten, wel ontbijten of mogen kiezen.

   Drs. Oscar Helm
   • klinkt aannemelijk, maar ik geloof toch echt niet dat het verstandig is om je ontbijt over te slaan. Ik eet liever ’s avonds minder dan dat ik de ‘belangrijkse maaltijd van de dag’ oversla… Juist als je je ontbijt overslaat, heb je overdag minder energie en ga je sneller snacks eten met meer slechte voedingsstoffen (suikers etc.). En dat lijkt me ook niet echt geslaagd voor je humeur en je algehele emotionele gesteldheid…

    Hans
    • Ook ’s avonds is minder eten beter ja. Maar in de oertijd had men geregeld geen eten in de ochtend, dat moest men dan eerst verzamelen.

     Het idee dat je geen energie hebt als je even niets eet, slaat nergens op. Je lichaam kan dagenlang zonder eten en volledig werken op je vetten. Maar in het Westen hebben we ons aangeleerd om de hele dag door suikers te eten (ook in de vorm van koolhydraten) terwijl suikers in de oertijd voornamelijk alleen in de zomer beschikbaar waren.

     Ikzelf en ook anderen voelen zich fijner als ze het ontbijt overslaan. Ik denk dat dat komt omdat je lichaam totaal tot rust komt en niet bezig met het verteren van eten.

     Avatar for Drs. Oscar Helm
     Drs. Oscar Helm Auteur
     • dat je een gebrek aan energie hebt na het onbijt is niet helemaal onlogisch. Nadat je een nacht lang niets gegeten hebt is je bloed suiker dat nodig is om spieren en je brein te laten werken laag. Als je dus je ontbijt overslaat en je die voeding (brandstof ) niet binnenkrijgt ,ga je je sneller vermoeid voelen en ga je sneller teveel eten later op de dag…

      Hans
     • Zonder te weten dat dit goed is, doe ik dit al lang. Ik voelde me namelijk nooit goed met een ontbijt, het lukt me niet. Als ik op hotel ga en toch ontbijt, kom ik meteen veel kilo’s aan.
      Wat ik wel doe, is altijd vers appelsiensap drinken, elke ochtend en dan 2 à 3 uur wachten en dan pas lunchen (kan dus voor 12u zijn). Dat is wat voor mij het beste past. Het is goed voor de stoelgang (anders voel ik me opgeblazen) en het voelt bij mij aan alsof het mijn lichaam zuivert. Eén vraag dus: is het beter van ook dit, het drinken van vers geperst fruitsap, 3 keer per week niet te doen of uit te stellen ’s ochtends, of is dit OK?

      Annelies
     • Beste Oscar
      Heb je misschien ook nog tips voor mensen die buikvet willen kwijtraken en in ploegendiensten werken ikzelf werk in diensten van 06:00 -14:00 14:00 – 22:00 en van 22:00- 06:00 uur en dan heb je toch soms andere behoefte aan eten
      Alvast heel erg bedankt
      Marcel

      Marcel Visser
     • Al enige tijd sla ik geregeld het ontbijt over en ik moet zeggen dat ik die ochtenden ontzettend veel energie heb. Het idee dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is, is ingegeven door de voedingsindustrie. Wanneer je teruggaat naar de oude Romeinen en Grieken dan stel je vast dat het ontbijt niet bestond. De eerste maaltijd was de lunch (al zal die maaltijd waarschijnlijk een andere naam hebben gehad). Intermittend fasting is echt het proberen waard. Ik ben een vrouw van 53 en heb enkel positieve ervaringen.

      Patricia
     • Hmm de bekende vergelijking met de mensen uit de oertijd. Moet je er alleen wel bij zeggen dat de mensen in de oertijd de 30 niet haalde…

      jasper
    • Hans wijsneus! Denk dat oscar wel meer verstand heeft van eten en afvallen dan jij met je google kennis, niet dan? ik vertrouw toch meer op iemand met profesionnele kennis dan zon amateur als jij moet ik zeggen..

     kevin
     • ik zeg ook niet dat je mij meteen helemaal moet geloven , maar ik betwijfel gewoon een beetje wat oscar zegt aangezien ik mijn hele leven lang het tegenovergestelde heb gehoord vn wat hij zegt en kan me net voorstellen dat daar gaan kern van waarheid in zit. ..

      Hans
     • Je hebt gelijk maar dat is alleen op korte termijn, aangezien je lichaam weer moet ‘leren’ om vetten te gaan verbruiken voor de verbranding.

      De oermens at zoete producten in de zomer om vet aan te komen. Dat was om de winter door te komen, want dan was er minder (zoet) eten beschikbaar. Toch was dat geen probleem want de mens kon de vetten verbranden voor energie.

      Wanneer de lente aanbrak, had iedereen weer een strakke en platte buik want het vet was verbrandt.

      Nu kunnen we altijd (zoet) eten waardoor het lichaam geen noodzaak voelt om vetten te verbranden, met name omdat glucose verbranden makkelijker is voor het lichaam en het dat altijd voorrang geeft.

      Kortom, af en toe niets eten, leidt tot meer vetverbranding.

      Avatar for Drs. Oscar Helm
      Drs. Oscar Helm Auteur
     • Even voor Hans:
      Hey! Ik snap wat je bedoelt, veel mensen hebben “honger” in de ochtend wanneer ze opstaan, ik had dat vroeger ook. Wat ik recent in mijn lessen gezondheidspsychologie heb geleerd is dat die honger helemaal aangeleerd is. Je kan jezelf dus ook met gemak andere patronen aanleren en dan zal je zien dat je op andere momenten je honger gaat voelen! :)
      Even proberen zou ik zeggen, na een paar weken ben je het helemaal gewend!
      Ik sta op met een glas water, soms een beetje eten, soms niets. Tegen de middag voel ik pas dat mijn maag leeg staat, in de ochtend heb ik nog nooit zo’n gevoel gehad

      Erika
     • Hallo,
      Interessant dit. Ik herken het verhaal van Hans. Als ik niet ontbijt sta ik tegen 10 uur bij de snackautomaat. Voor mij dus een reden om voorlopig maar goed te blijven ontbijten. Benieuwd hoe dit zal zijn als ik ben afgekickt van de suiker.
      Vraag hierover. Ik vind in de winter Brinta erg lekker. Nu lees ik hier steeds maar weer havermoutpap. Ieuw…. Dat krijg ik echt niet weg. Liever Brinta dus. Tarwe IPV haver. Past dat binnen het koolhydraatarm dieet? Ik maak het met halfvolle melk.

      Tamara
     • Je hebt overschot van gelijk Kevin. Ik heb ook de indruk dat nog niemand een boek van Oscar heeft gelezen want op alle vragen vindt je het antwoord in zijn boeken.
      Groetjes Marleen

      Marleen Van Thielen
   • Supper artikel kan ik veel uithalen
    Grtj kristien

    Kristien
 • Hey Oscar,

  Je raad af om savonds koolhydraten te eten, maar kan je mij dan wel iets aanraden?
  Ik heb vaak erge avond trek.. heb je een gezonde suggestie voor mij?
  Thnx!

  Kendra
  • Dat je avondtrek hebt, is een gewenning die je jezelf hebt aangeleerd. Als je minder eet in de avond zul je ook over tijd merken dat je trek afneemt.

   Maar als je toch wat wilt eten, eet dan eiwitten want die zijn verzadigender dan vetten en met name koolhydraten.

   Je kunt dus beter een eitje bakken, waarbij je een plakje zalm op kan leggen of desnoods een paar plakjes kaas.

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
   • Goedenavond,
    Ik las net dat je wel basmatirijst mag eten. Wat is het verschil tussen badmatirijst en gewone rijst zeg maar..?

    Ik vind het super interessant ! Ben nog maar aan dag 2 en voel me al veel beter !
    Grote reden dat ik dit probeer is om de ziekte van crohn onder controle te krijgen en hier bovenop heb ik ook nog iets reaumatisch waardoor ik gewicht wil verliezen om meer mobieler en fitter te worden !
    Dus ?✔️??

    Liesbeth
  • Wij eten als we ’s avonds trek krijgen een heerlijk eitje gekookt of eten ongezouten ongebrande noten, mijn man heeft diabetes en ik ben voor vooral dik rond mijn buik billenkoek en benen

   Gerda
   • Een plakje komkommer of courgette kan als toastje dienen. Beetje zalm erop en smullen maar. Lekkere avondsnack!

    Wilma
  • Wij eten als we ’s avonds trek krijgen een heerlijk eitje gekookt of eten ongezouten ongebrande noten, mijn man heeft diabetes en ik ben vooral dik rond mijn buik billen en benen

   Gerda
  • Ik ben verslaafd aan magere kwark, waarin ik vers fruit en pitten en lijnzaad doe. Hoe kan ik dat het beste vervangen?

   Els
 • Mag ik dus op mijn cheat dag gewoon verzadigde vetten eten? zoals chips?

  Ruben Bakkerman
  • Ja, dat mag zeker. Op die dag kun je alles eten wat je wilt.

   Overigens zijn verzadigde vetten niet per definitie slecht. De onnatuurlijk bronnen zijn ongezond zoals chips inderdaad. Maar er zijn ook natuurlijk bronnen zoals kokosolie en roomboter en die zijn gezond!

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
   • Hey Oscar,
    Ik heb je boek inmiddels al meer dan een maandje in bezit, en al volg ik het nog niet perfect, (Ik reis veel voor mijn werk, dus ik kan niet altijd zelf alles klaarmaken of bepaalde oefeningen doen) ik ben alsnog wel erg blij met de resultaten. Inmiddels ben ik al meer dan 8 kilo kwijt!
    Oftewel heel erg bedankt voor alle tips, en ik blijf doorgaan!

    Ps: Op mijn cheatdagen eet ik popcorn gepopt op kokosolie, klein beetje zout, maar tien keer beter dan chips denk ik zo!

    Ruben Bakkerman
    • Wow, dat zijn mooie resultaten. Gefeliciteerd!

     De popcorn gepopt op kokosolie is inderdaad stukken beter dan de chips.

     Avatar for Drs. Oscar Helm
     Drs. Oscar Helm Auteur
     • Die resultaten klinken idd heel erg goed! Top joh! Zelf zou ik ook graag wat kilo’s kwijt willen, en chips vervangen door popcorn klinkt voor mij iig als een goede eerste stap. Maar ik ben niet zo’n fan van droge popcorn en de smaak van kokos doet mij huiveren.. Heb jij nog andere tips waarmee ik mijn popcorn (op een gezonde manier!) smakelijker kan maken, Oscar? Alvast bedankt!!

      Michel
     • Hoi Oscar

      Ik wist niets van een cheatdag maar als je die dag chips of popcorn mag eten, hoeveel gram raadt je dan aan? Ik ben op drie weken 6 kilo kwijt maar ik volg je boeken strikt op en ik maak graag gebruik van je recepten zonder checken. De week menu’s zijn ook super lekker. Super bedankt om zo’n hulp als jij te hebben.

      Marleen Van Thielen
    • waar kun je de popcorn kopen

     Ria Paalman
     • pofmaïs hebben ze in vrijwel elke supermarkt

      Anna
 • Beste Oscar,

  Onder de voordelen van havermout geef je aan dat het geen gluten bevat.
  Ik zie dit vaker ook in de schappen, producten die zich aanmerken als gluten vrij, maar wat is nou werkelijk zo goed aan het vermijden van gluten?

  Met vriendelijke groeten,
  Max

  Max
  • Het kan leiden tot maagdarmklachten en een lekkende darm, ook bij mensen die niet allergisch zijn voor gluten.

   Het beste dat je kunt doen is een week geen gluten eten en dan merk je vanzelf of je je fitter en energieker voelt.

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
 • Als ik mijn ontbijt oversla moet ik dan s ochtends wel gewoon water drinken?
  Gr. Arjanne

  arjanne
  • Ja, dat zeker!

   Het beste dat je kunt doen is direct nadat je op staat 2 grote glazen water drinken. Na 8 uur slaap heb je namelijk weinig vocht.

   Water is iets dat je de hele dag door zou moeten drinken. Uiteraard kan dat ook thee zijn.

   Succes met buikvet verliezen!

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
   • Sojamelk mag dit wel gebruikt worden?

    emiel
   • Hoi Oscar, hoe zit dat met koffie (zonder melk en suiker)? Kan ik dat ’s morgens drinken als ik mijn ontbijt oversla? Natuurlijk drink ik ook water.

    Roos
    • Dat is geen probleem. Er zitten nagenoeg geen calorieën in zwarte koffie.

     Avatar for Drs. Oscar Helm
     Drs. Oscar Helm Auteur
  • Hoi, ik drink ’s morgens een glas warm water met appelazijn en een glas water met granaatappelsap( puur sap wel te verstaan).

   grts

   Eric

   eric
 • Fruitsappen, je bedoelt dus zoals later blijkt, fruitsappen van de supermarkt. Ik maak ze zelf, uit de slowjuicer. Zeker ook met mate gebruiken?
  En de invloed op je gezondheid..?

  Dan de ontbijtgranen, wat over de gewone havermout? Dat is toch gezond?

  Sonja
  • Ik bedoel fruitsappen uit de supermarkt ja. Bij het slow-juicen neem je de vezels niet mee en dat is af te raden. De vezels zorgen namelijk voor een tragere opname van de fruitsuiker. Hierdoor piekt je bloedsuikerspiegel minder en heb je minder kans om buikvet op te slaan.

   Havermout is de enige graan die ik je aanraadt, maar let er wel op dat je geen havermout koopt met suiker er in verwerkt. Hoe hoger de kwaliteit van de havermout, hoe hoger ook de kans dat het glutenvrij is.

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
   • maar bij die fruitsappen van de supermarkt zittten toch juist ook vaak veel (slechte) suikers?

    Janine
    • Ja, dus alles fruitsappen van de supermarkt vermijden. Sinds kort had bijvoorbeeld Healthy People de prijs gewonnen van het meest misleidend product. Je denkt dat je gezond bezig bent met hun framboos en blauwe bessen fruitsap maar dat bestaat maar voor 1% uit frambozen en 13% uit blauwe bessen.

     Voor de rest voegen ze appelsap toe (lekker goedkoop) en nog wat druivensap.

     Vruchtensappen zijn verre van natuurlijk. Maak ze dus alleen zelf of neem ze niet.

     Avatar for Drs. Oscar Helm
     Drs. Oscar Helm Auteur
     • oeps, even iets verkeerd gelezen haha. Maar ik snap hem nu, bedankt voor je snelle reactie!

      Janine
     • Hoi Oscar,
      Ik ben vrouw, 49 jaar en te dik. Met ook veel buikvet. Ik ben sinds vandaag gestart met koolhydraatarm, geen alcohol en na het lezen van jouw website start ik ook weer met niet ontbijten. Dat beviel me altijd heel goed maar word afgeraden door iedere dieetist die ik sprak.

      Nu lees ik dat je eens per week een alles mag maaltijd kunt hebben, geldt dat ook als je juist koolhydraatarm eet? Het lijkt me dat de ketose die je dan bereikt hebt weer teniet gedaan is en opnieuw opgestart moet worden. Ben benieuwd en hoor graag van je. Mijn complimenten over de onderbouwing van je artikelen met wetenschappelijk onderzoek. Al lees ik het niet altijd meteen helemaal door :-)

      Nathalie
 • Hey Oscar!
  Wist je dat bibberen heel veel calorieen gebruikt?
  Wel 100 per 15 minuten!
  Geweldig toch?!

  Luuk
  • Enige probleem daarvan is dat je onderkoeld kunt raken.

   Als je je goed focust op je ademhaling en rustig blijft, bibber je niet. Als je wel bibbert, is dat een slecht teken.

   Een kwartiertje is niet zo’n probleem maar omdat een uur te doen, is niet aan te raden.

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
   • ik zet savonds de kachel uit, heb gehoord dat je afvalt in een koele ruimte… is dat zo?

    inge de leeuw
    • Ja, dat blijkt wel 50 kcal te schelen ;). Alleen al voor de energierekening handig, maar je valt er niet vanaf.

     Detlef
    • Blootstelling aan koude temperaturen kan inderdaad helpen om de stofwisseling te stimuleren, doordat het bruine vet in je lichaam wordt geactiveerd. Twee uur of langer jezelf blootstellen aan een temperatuur van 17 graden is al voldoende.

     Avatar for Drs. Oscar Helm
     Drs. Oscar Helm Auteur
 • Beste Oscar,
  even een vraagje over tip #12
  bestaan er werkelijk geen gezonde ontbijtgranen naast havermout?
  Wat vind jij van gerst en/of spelt?
  Alvast bedankt

  Jan Kols
  • Je hebt gelijk. Ik bedoelde eigenlijk dat havermout de beste graan is, maar gerst of spelt zijn ook wel aardig, net gierst.

   Wat betreft Spelt… dit werd al ongeveer 5000 v.Chr. verbouwd. Tegenwoordig heeft men dit proberen na te maken, dus écht oorspronkelijk is het naar mijn idee niet. Speltbrood bevat ook gluten, dat je naar mijn idee zoveel mogelijk moet vermijden want veel mensen kunnen er darmklachten van krijgen.

   Maar zie het als een ladder…

   Slecht: (tarwe)brood, pasta etc.
   Degelijk: spelt, gerst, gierst etc.
   Optimaal: havermout

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
 • Hallo Oscar,

  Je zegt dat ik na niet ontbeten te hebben goed moet lunchen.
  Hoe zou deze lunch er dan moeten uitzien?

  Gewoon boterhammen? met welk beleg?

  Gr Ingmar

  Ingmar
  • Ik raad je brood niet aan. Het is niet per se erg slecht maar het is verre van optimaal. Qua beleg raad ik je aan: roomboter, groentes als tomaat en komkommer, gekookt of gebakken ei, avocado, noten (klinkt vreemd maar smaakt lekker!), vleeswaren, vette vis en witte vis.

   Havermout is vind ik een betere bron voor koolhydraten dan brood.

   Hier vind je een rijtje koolhydraatarme recepten.

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
   • dus brood kan helemaal niet meer..?? ik houd just zo van brood . Lekker kaiserbroodje smiddags of een van die warme broodjes op zondagochtend… hmmm! Geen brood meer eten neemt gelijk mijn genot vant eten weg ..:(

    Diede
    • Ik heb gezegd dat ik brood mensen niet aanraadt, maar dat wil niet zeggen dat je het niet mag eten. Jij bepaalt zelf wat je eet.

     Zelf eet ik ook nog wel eens een broodje. Ik vind het ook erg lekker, maar ik denk dat ik het voornamelijk lekker vindt omdat het uiteindelijk suikers zijn.

     De smaak is goed, maar als ik een grote portie groente nemen met wat vis erbij voel ik me daarna wel een stuk energieker dan dat ik me vol stop met brood.

     Ik raad ook een cheatday aan, een dag waar je alles mag eten. Dat is een geschikt moment om lekker wat brood te eten.

     Avatar for Drs. Oscar Helm
     Drs. Oscar Helm Auteur
 • Hoi Oscar,
  Ik lees in dit artikel niks over zuivel..
  Hoe kijken jullie aan tegen magere kwark als lunch? Melk door de havermout? ’s avonds een blokje kaas etc..
  Vooral in combinatie met sporten..
  Groeten Elise

  Elise
  • Ik raad je geen zuivel aan. Het liefst laat je het helemaal staan, want mensen zijn voornamelijk planteneters.

   Je kunt plantaardige melken gebruiken, in de supermarkt vind je daarvan vele soorten dus kies degene die je het lekkerst vindt. En een paar plakjes kaas kan geen kwaad.

   Je hoeft je eiwitten zeker niet uit kwark te halen, dat kan je ook uit eieren, vis of vlees. Het liefst zijn die allemaal biologisch want hoe meer beweging het dier heeft gehad hoe meer eiwitten de producten bevatten.

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
   • Goedemorgen,

    De opties qua voeding om eiwitten uit te halen zijn voor mij geen optie. Is een kwark dan wel verstandig of eigenlijk ook niet?

    Britta
   • Hallo Oscar,
    Ik ben 43 en sinds paar jaren komen de kilo’s erbij, ook al ben ik verfent loopster. Mijn ochtend begint om 5 uur en al gauw smul ik 2 boterhammen met chocopasta, en koffie.
    Mijn grootse verslaving koffie en choco of chocolade.
    Mag dit helemaal niet meer of wat kan ik eten voor mijn shift start. Wij verbruiken als verpleegkundige heel wat energie en zonder ontbijt gaat het me niet lukken.
    Kan verse soep ipv brood in de middag ook? Of een slaatje met krakker?
    Dank u.

    Marleen Peeters
   • En als je geen vis of vlees eet? Dan blijven alleen eieren over? Wat kun je dan nog nemen? Ik eet regelmatig eieren en skyr voor eiwitten, maar ik zou ook graag andere suggesties horen.

    Annelies
    • Je kunt dan kiezen voor plantaardige eiwitten en zuivel.

     Avatar for Drs. Oscar Helm
     Drs. Oscar Helm Auteur
 • Hey Oscar ,
  Super informatieve artikel. Kijk daar heb ik wat aan.
  Nog een vraagje over Volkorenbrood , mag dat ook? En Magere Yoghurt kan dit ook geen kwaad.
  Roomboter zal ik ook dan weer aanschaffen , mij werd altijd gezegd dat dit niet goed was.
  Thanx voor je feedback! Groetjes Tony

  Tony
  • Volkorenbrood is beter dan normale brood, maar eigenlijk moet je zeggen: volkorenbrood is minder slecht dan brood. Nou ja, echt slecht is brood niet, maar het is verre van optimaal.

   Ook zuivel raad ik je af. Kleine hoeveelheden is niet erg slecht maar je kunt beter plantaardige melk gebruiken, zoals rijstmelk, cocosmelk etc.

   Voedingsinstanties en dokteren staren zich dood op het feit dat roomboter hoog in verzadigd vet is. Onderzoek laat zien dat er een correlatie is tussen hoog cholesterol en verzadigd vet, maar ze gaan voorbij aan het feit dat cholesterol juist een herstelstof is. Het is niet per se slecht.

   Dezelfde instanties zeggen overigens dat we geen bewerkt voedsel moeten eten en margarine is juist erg bewerkt.

   Doktoren geloof ik sowieso niet, want die hebben maar een paar uur college hebben gehad over voeding en staren zich dood op lichaamsprocessen. Ze kijken daarbij niet naar het gehele plaatje. Ook zijn ze niet meer op de hoogte van de nieuwste onderzoeken want die hebben ze nooit bij hun studie gekregen.

   Kortom, vermijd brood en zuivel zoveel mogelijk en kies voor roomboter ipv margarine.

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
 • Hallo, bedankt voor je hele goede uitleg. Ik ga dit artikel bewaren,kan ik altijd weer op terugkijken. Ik heb nog een vraag: hoeveel magere kwark met 2 stuks fruit mag ik per dag eten. Hetzelfde geld voor Griekse yoghert. Alvast bedankt. Vriendelijke groeten Hilda Bottema

  Hilda Bottema
  • Vanuit gezondheid perspectief raad ik mensen zuivel af, in ieder geval in grote hoeveelheden.

   Reguliere yoghurt bevat ook veel suiker, kies daarom voor biologisch yoghurt, Griekse yoghurt of kwark.

   Vanuit buikvet verbranden is yoghurt nog niet zo slecht, maar qua gezondheid kan het beter. Beter is plantaardige melk, of helemaal geen melk.

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
   • En soya pudding of Soya yoghurt?

    Marleen
 • Ik heb je website en je video’s met veel interesse bekeken. Ik heb twee vragen:

  1) hoe zit het met het eten van kaas en met kwark en yoghurt? Als je het eet, dan de magere 20+/30+ varianten of juist de volvette varianten?

  2) hoe zit het met zoetjes?

  Mieke
  • Antwoord 1: Vanuit gezondheid perspectief raad ik mensen zuivel af, in ieder geval in grote hoeveelheden. Reguliere yoghurt bevat ook veel suiker, kies daarom voor biologisch yoghurt, Griekse yoghurt of kwark. Een ‘magere’ yoghurt slaat nergens op want de vetten van zuivel zijn juist het gezondste gedeelte. Neem het wel met mate, net als kaas. Kaas bevat nog wel vitamine B12 dus een paar plakjes per dag is prima.

   Antwoord 2: Raad ik je niet aan, het staat in verband met diabetes type 2. Ook raad ik je af om gewend te raken om aan zulke zoete producten.

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
   • En toch; in de blikkie studie kwamen kinderen die light drank kregen minder aan dan kinderen die gewone limonade kregen. Ook is niet aangetoond dat insuline wordt aangemaakt door aspartaam. Wel blijf je gewend aan zoet, en blijf je een zoetekauwer met alle gevolgen van dien.

    Daniel
    • @Daniel: wat is “de blikkie studie”???

     Rob
   • Beste Oscar,
    Wat is je idee over kefir met noten, zaden, fruit en havermout als ontbijt?
    gr
    Kristien

    Kristien
 • Beste Oscar, mijn complimenten over dit heel verhelderende artikel. Ik moet wel mijn perceptie bijstellen m.b.t. zuivel. Ik eet graag Griekse yoghurt en kwark samen met een kiwi. Maar een vraag, ik hou enorm van de oosterse keuken en heb de rijstvellen ontdekt waar je alle soorten groenten in kan rollen. In hoeverre zijn rijstvellen ‘gezond’? Hartelijke groet, Anne

  Anne
  • Dat zou ik niet precies weten, maar allereerst zou je de ingredientenlijst kunnen bekijken. Mogelijk bevat het product suiker of schuilnamen er van. Over rijst zelf ben ik gematigd positief. De slechtste vorm is in ieder geval witte rijst en de beste zilvervliesrijst.

   Ik denk overigens dat je beter Nori (zeewier-vellen voor sushi rollen) kan gebruiken. Zeeproducten bevatten de ontstekingsremmende omega 3 vetzuren. Hiermee stimuleer ook de vetverbranding, zoals rond de buik.

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
 • Lekker helder en duidelijk allemaal,

  Ik ga maar eens beginnen met af en toe ontbijt over te slaan, daarnaast wandelen met sprintjes tussendoor en minimaal 2x p/w 1 uurtje bootcampen.
  Om vervolgens veel water te drinken en het koop gedrag wat bij te stellen.
  Dank voor de heldere opsomming qua buikvet verwijderen :-)

  M van de Voorde
  • Mooi plannen heb je, succes met het buikvet kwijtraken! 👍

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
 • 1. Als zuivel beter vermeden kan worden, wat zit er dan in de spinaziesmoothie die je aanraadt?
  2. Is stevia wel aan te raden als suikervervanger, als zoetje in de koffie bijvoorbeeld?

  Jos Smorenburg
  • 1. Water: hoe meer hoe minder krachtig de smaak wordt maar hoe verzadigde de smoothie zal zijn. Je zou daar dus zelf een oplossing voor moeten vinden.

   2. Het is beter om groene stevia of Billingstons melasse te gebruiken in de koffie dan suiker. Toch zijn zoetstoffen alsnog dikmakend, want het lichaam verwacht bij een zoete smaak suiker en gaat alvast extra insuline aanmaken.

   Het liefst doe je dus helemaal niets in de koffie, of je maakt één keer per dag een bulletproof koffie waarbij je je koffie blend met een lepel roomboter en kokosolie. Of je blend het niet en voegt een lepeltje kokosolie toe. De vetzuren hiervan kunnen snel worden opgenomen door het brein en is dus direct energie, en het kan het hongergevoel stillen.

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
 • Ik heb de volgende vraag: ‘Je zegt het ontbijt (1tot3xp.wk.) overslaan, om extra vet te verbranden! Als ik mijn ontbijt en ook mijn lunch vervang door een ‘shake’ (Reasons), geeft dat dan het zelfde effect?

  Job
  • Ik raad het je niet aan, het liefst drink je alleen water, thee of één kop koffie omdat dat de vetverbranding kan versnellen.

   Als je het dan toch wilt nemen, zorg er dan voor dat er geen suikers of zoetstoffen in de shakes zitten.

   Succes met buikvet kwijtraken!

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
 • De enige echt manier om vet kwijt te raken is bewegen. Diëten met lekkere recepten is ronduit fout. Gewoon meerdere keren op de dag eten en zeker ook ontbijten. Je hebt die energie hard genoeg nodig.
  Maar bovenal bewegen!
  Verder stimuleert cardio wel vetverbranding.

  John
  • Beste John, alle stellingen in je reactie heeft de wetenschap al reeds met de grond gelijk gemaakt.

   – Voeding is circa 80% van vet verbranden, beweging slechts 20%

   – Je hebt geen volle maag nodig voor energie, er zijn genoeg vetcellen

   – Met cardio gaat vet verliezen langzaam en je verliest spiermassa

   En wie heeft er gezegd dat recepten met de juiste ingrediënten om af te slanken niet lekker kunnen zijn…

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
   • Ongelooflijk hé, je slooft je uit om één en ander duidelijk te maken, en dan komt er een snoodaard die doet alsof hij het allemaal weet en probeert alles onderuit te halen. Ik heb veel gehad aan uw artikel en wetenschap, alvast bedankt!

    Annelies
   • Heb het altijd al gezegd: krachttraining. Daar heb je länger plezier van.
    Voor de rest, goede tips. Ik zal niet alles gebruiken, maar samen met info uit andere bronnen is het zeker werkbaar.

    Detlef
 • Leuk artikel Oscar! Ik ga morgen voor tenminste één week stoppen met gluten, omdat ik altijd last heb van mijn darmen. Ik ben benieuwd. Waar kan je havermout halen zonder gluten?

  Joy
  • In denk dat je wel bij iedere supermarkt glutenvrije havermout kan krijgen. In ieder hebben de volgende merken glutenvrije havermout: Semper, Leev, Grod etc.

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
 • Oscar,

  bedankt voor je informatie.
  idd. Leven als een oermens. Die moest ook eerst zoeken naar zijn eten voordat hij kon beginnen met ontbijten/lunchen.

  Ramon
  • Klopt als een bus! Alhoewel ze mogelijk soms wel wat bewaard hebben, maar dat zal zeker niet altijd zijn. Een supermarkt en een koelkast bestonden uiteraard nog niet.

   Ook zal het vergaren van eten ook best veel tijd waardoor je ook sneller stopte met eten. Ga maar eens kastanje-noten openmaken. Zelfs als je het met een notenkraker doet, ben je er op gegeven moment wel klaar mee.

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
   • nou dat vnd ik niet echt handig …. ben vaak onderweg en dan ga ik echt niet tijdens mij lunchpauze met een notenkraker op noten zitten rammen :/

    kim
 • Ik zou zo min mogelijk pasta en als je het zou eten zou ik gaan voor de volkoren speltpasta.

  Wat betreft linzen. Deze bevatten anti-nutriënten waardoor je winderigheid kunt krijgen. Dit is een teken dat het lichaam de linzen slecht kan opnemen waardoor andere voedingsmiddelen ook slecht worden opgenomen.

  Je zou daarom peulvruchten als linzen iets langer moet koken, of het niet eten.

  Bulger is een goede bron van koolhydraten, beter dan brood, pasta, rijst en aardappelen. Bij ‘snel afvallen buik’ kan je beter die bron nuttigen.

  Avatar for Drs. Oscar Helm
  Drs. Oscar Helm Auteur
 • Hoi Oscar,
  Gisteren heb ik de ‘bijbel’ mogen ontvangen (hopelijk worden de bonussen nog nagestuurd). Ik ben gewend om visolie (Now high EPA/DHA) te slikken in de ochtend. Zonder ontbijt – zoals vanochtend – heb ik dat maar niet gedaan omdat visolie zwaar om de lege maag ligt. De vraag: maakt het uit wanneer je visolie slikt?

  Hilbert
  • Je kunt beter een Neptune Krillolie nemen in plaats van visolie. Deze worden beter opgenomen door je lichaam en bij visolie krijgen mensen vaak een vieze smaak in hun mond of ze gaan het opboeren. Oplossing is om de visolie in de vriezer te doen en het bevroren in te nemen. Zo boer je het niet op.

   Het beste neem je de Krillolie net voordat je gaat eten of tijdens het eten. Op de lege maag raad ik het niet per se aan.

   Krillolie is een uitstekende manier om sneller buikvet te verbranden.

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
 • He Oscar,

  Hoe kun je het beste omgaan met eten in de nachtdienst?

  Erik bron
  • Hey Erik, daar kan ik eerlijk gezegd niet veel over zeggen, want dat heb dat nooit gedaan.

   Maar volgens mij kan je dan wel voor je werken gewoon thuis koken. Tijdens je werk eet je dan niet, maar dat is dan je vastperiode om meer vet te gaan verbranden.

   Voor de rest kun je een heel aantal tips hierboven uitvoeren, ongeacht of je nachtdienst hebt of niet.

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
  • Hey Erik,
   Ik ben ook een nachtwerker en heb het volgende plan voor ogen.
   als ik opsta in de namiddag, al dan geen ontbijt, de lunch sla ik over, dan het avondeten zo rond 19u, de lunch die ga ik meenemen naar me werk en ’s nacht eten dan.

   Eric

   eric
 • ik mis de rijstwafels in het voedingsoverzicht. Deze vullen goed bij een tussendoor hongertje.
  Ik ontbijt elke dag met 2 gebakken eitjes met bacon eronder en 1 of 2 Wasa crackers (versie zonder tarwe), goed of fout ?

  Peter
  • Ja, je kunt rijstwafels en wasa crackers eten, maar ik zie dat niet als optimale koolhydratenbron. De reden daarvoor is dat er weinig voedingsstoffen in zitten. Het zijn in dat opzicht een beetje lege calorieën maar echt ongezonde lege calorieën zijn het niet.

   Dat is een prima ontbijt. Maar je kunt het ook variëren door een keer zalm op je gebakken ei te leggen of champignons er bij te doen. Ook kun je er nog een beetje zwarte peper (ga je voeding beter van opnemen) en Himalayazout op doen.

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
 • Ik denk dat relatie tevreden met je lichaam zijn en geluk teveel aan elkaar koppelt.

  Ik kom vaak genoeg mensen tegen die afvallen, maar nadat ze een slank lichaam zijn nog steeds niet tevreden zijn met hun lichaam. Ze verzinnen dan wel weer iets wat er niet klopt aan hun lichaam.

  Dus gelukkig zijn en je lichaam kan je beter meer loskoppelen. Dat wil niet zeggen dat je niets moet doen als je ontevreden bent met je lichaam.

  Zoals ik hierboven al geschreven heb is gezonde voeding veel belangrijker dan trainen. Op basis van gezonde voeding kun je al grote resultaten behalen. Het probleem is alleen dat mensen vaak denken goed bezig te zijn, maar eigenlijk de verkeerde producten kopen.

  Als je mijn tips opvolgt wat betreft voeding kan je al spectaculaire resultaten zien en daarvoor hoef je niet keihard te sporten.

  Avatar for Drs. Oscar Helm
  Drs. Oscar Helm Auteur
 • mooi en duidelijk artikel ga het zeker zo doen

  MARCEL
  • Goed om te horen!

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
 • Mooi en duidelijk artikel.

  Nog wel een vraag. In het artikel ontkracht je een aantal mythes, en je verwijst naar bronnen. Vervolgens zeg je in het stuk over ontbijt laten staan:

  “In stand 1 gaat het lichaam glucose gebruiken als energiebron. Als de glucose op is, gaat het lichaam nog een glucose voorraad aanspreken in de vorm van glycogeen, welke voornamelijk opgeslagen is in de lever en spieren.
  In stand 2 gaat het lichaam vetreserves aanspreken voor de energievoorziening.”

  Is dit ook wetenschappelijk onderbouwd? Heb je daar ook bronnen van?

  Jan
  • Dat moet ik opzoeken en zal even duren. Ik kom er op terug.

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
   • Heb je de bron kunnen vinden? Dank!

    Jeroen
 • Hoi,
  Hoe zit het met het overslaan van het ontbijt als je s’ochtends aan kracht training doet op het sportschool om droger te worden??

  Kishan
  • Dan juist overslaan. Je gaat dan namelijk meer vet verbranden. Na de training eet je flink, in de vorm van koolhydraten en eiwitten.

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
 • Hoi ik wil in 6 maanden 15 kilo lichter zijn,is dat op deze manier haalbaar volgens jou gouden tips hoop van wel heb al van alles geprobeerd.en helaas ben ik qua sporten beperkter door mijn trombose been krijg dan sneller last ervan door te veel inspanning.

  Bianca
 • Dag Oscar,
  Je raadt krillolie aan (zelfs van 1 bepaaldm erk, heb je aandelen?), maar daar ben ik geen voorstander van. Er zijn slechts slagen in de lucht beschikbaar naar de hoeveelheid krill in de zeeën en welke hoeveelheden krill nodig zijn om de fauna daar te voeden. Ik voel me er niet goed bij om met een blauwe vinvis te concurreren. Krill maakt de Omega 3 vetzuren ook niet zelf, die halen ze weer uit algen (en geven het door in de voedselketen door opgegeten te worden door o.a. vette vis). Die algen zijn goed te kweken en de Omega 3 olie daaruit laat de zee dus ongemoeid. Die neem ik. Bijkomend voordeel: geen vissigeheugen oprispingen meer. Had je er ooit van gehoord?

  Hester
  • Nee, ik heb geen aandelen, die zijn er denk ik ook niet. Heb jij wel aandelen in Algen? :P

   Je kunt inderdaad algen nemen als alternatief. Van ‘vissigeheugen’ heb ik nog nooit gehoord, in Google vind je daar helemaal niets over dus ik vraag me af je het goed gespeld hebt of dat het überhaupt bestaat.

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
 • Er zijn 3 doshas (energy typen) in Ayurveda, en mensen met Kapha dosha hebben vaak extra kgs. En het is echt juist goed ontbijt te overslaan of gewoon later gaan eten. Ik eet bij voorbeeld fruit-salade, elke ochtend. Zelf-gemaakt, zeker. Gewoon gesneden vruchten. Het versnelt metabolism voor Kapha mensen, activeert Agni (the inner fire – spijsvertering). Maar vooral, warm water s’ochends, en nooit, NOOIT koud drank of eten. Drinken voor het eten, en nooit na het eten (min. 1uur). Over dag, gember thee (niet meer dan 2-3 kopjes) – gewoon gember wortel met water. Groene thee is Super! Meditaties helpen stress te vermijderen – ook belangrijk voor stresskipjes.

  Linda
 • Beste Oscar,

  Vanavond heb ik een paar filmpjes van je gekeken en ik heb al heel veel van geleerd! En dat terwijl ik dacht dat ik alles wel wist op het gebied van afvallen. Heel veel dank daarvoor.

  Ik las onderlaatst dat het beter is om te binch drinken, dan de hele dag door. Met andere woorden, je drinkt een grote hoeveelheid (uiteraard liefst water) op het moment dat je dorst krijgt en gaat niet vooruit drinken. De verklaring was, dat je simpelweg niet vooruit kán drinken. Het klinkt logisch, want in de natuur zie je dieren dat ook niet doen. Wat is jouw mening hierover?

  Marianne
  • Tja, ik heb nog nooit studies hierover gelezen.

   Ik denk dat als je het simpel wilt houden, je moet drinken als je dorst hebt. En als je geen dorst meer hebt, stop je met drinken. Klinkt beetje flauw, dat wel :P

   Als je gaat sporten, is het weer ietsjes anders denk ik. Mogelijk kun je dan al iets drinken zonder dat je dorst hebt, maar gewoon omdat je weet dat je door de inspanning meer water nodig zal gaan hebben.

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
 • Hey Oscar,
  ivm met roomboter, dat dit het beste zou zijn, ik heb laatst iets nieuw gevonden nm olijfolie in een kuipje. (olivio) noemt het en het lijkt op boter en het schijnt volgens de verpakking 100% olijfolie te zijn. dit kan gebruikt worden op de boterham als voor bakken en braden, dit zou dus goed moeten zijn, als vetstof dan.

  grts

  Eric

  eric
  • Klinkt best goed, maar niet voor bakken en braden.

   Wat veel mensen niet weet is dat als je olijfolie verhit er schadelijke stoffen als PAK’s vrijkomen. Daarnaast verlies je deels de smaak van de olie, net als de gezondheidsbevorderende voedingstoffen.

   Vandaar dat steeds meer mensen kokosolie gebruiken om te bakken, aangezien deze olie een zeer hoog kookpunt heeft, in tegenstelling tot olijfolie en andere oliën.

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
   • Maar je hoeft helemaal niet zo heet te bakken! Heter dan heet kan niet, dus draai de vlam niet helemaal open, maar maximaal half. Het eten zal dan ook niet aan-/verbranden. Je moet dat wel even leren, want de meeste mensen bakken/braden op een veel te hoog vuur.

    Katja
 • Hallo Oscar.
  Ik ben 55 en begin het wat rustiger aan te doen qua werk en heb nu een klein “welvaarts” buikje gekregen oftewel ben wat vatsig geworden , dus gegoogeld en kwam op jou site .
  Erg interessant en lijken mij allemaal goede tips .
  Maar ik heb een vraag , ik drink elke ochtend een smoothi van 1 citroen een stukje gember en kurkuma poeder in warm water dat zou de spijsvertering op gang brengen , niet goed?
  Ook doe ik elke ochtend mee met Nederland in beweging , wel de goede oefeningen?
  Groet Gerard.

  Gerard
  • Dat is prima om de dag mee te beginnen, ik begin zelf met een glaasje water met wat citroen.

   Het bevat antioxidanten, flavonoïden, en kan zelfs helpen bij nierstenen.

   “Nederland in Beweging” is goed voor gezondheid maar als je wilt afvallen is het niet zo effectief. Het bevat namelijk geen korte hoge intensiteit elementen.

   Kortom, een programma dat goed is voor je gezondheid maar niet om buikvet mee te gaan verbranden.

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
 • Hoi Oscar, ik ben Lisa en ik ben 14 (bijna) 15 jaar… En ik zou ook was willen afvallen. nou let ik op mijn eten, en sport ik best wel veel zo’n 2 a 3 keer per week soms 4. dan doe ik motorcross en conditie training :). Maar alsnog zou ik wel af willen vallen en ook van mijn buik… alleen het probleem is, is dat mijn moeder me niet alles toe laat.. zoals geen aardappels eten en dat soort dingen. Hoe kan ik nou zelf afvallen eigenlijk zonder dat ik soort van last van me moeder krijg?

  Lisa
  • Misschien moet je haar een suggestie geven voor iets anders dan aardappelen. De betere koolhydraatbronnen zijn havermout, quinoa, boekweit, gierst, gerst en zoete aardappel.

   Of je doet gewoon alsof je een opgeblazen en pijnlijk buik hebt als je aardappelen hebt gegeten :P

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
  • Of je geeft je moeder een tip om deze website van Oscar te lezen

   Zhenya
 • Hi Oscar,

  Goed artikel heb je geschreven. Vraagje: ik wil het sporten weer gaan oppakken. Ik zit er aan te denken om af en toe twee keer per dag te gaan sporten. ’s ochtends cardio en ’s avonds kracht. Het vet wat ik heb zit vooral rond mijn buik en dat moet er af. Wat vind jij van dit idee?

  Gr Sander

  Sander
  • Twee keer sporten op een dag is prima, beter dan helemaal niet in ieder geval.

   Maar wil je precies daarmee bereiken? Het nadeel van deze strategie is dat je je spieren niet laat herstellen, een rustdag kan daarom goed zijn.

   In ieder geval raad ik je minder aan om in de ochtend krachttraining te doen en dan in de avond cardio.

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
 • Hoi Oscar,

  Goed artikel.

  Hoe sta jij tegenover ligth-frisdranken zoals b.v. Cola light?

  Grt,
  Joen

  Joen
 • Hallo Oscar,
  Ik zwem drie keer in de week een uur, maar er is nog geen millimeter buikvet verdwenen. Ik snoep niet en probeer suikers te vermijden. Het enige waar ik moeite mee heb, is mijn brood te laten staan. ’s Ochtends eet ik havermout, ’s middags roggebrood, een cracker en een boterham.
  Ik heb je artikel gelezen en zal je tips proberen op te volgen, maar ben ik tot nu toe verkeerd bezig?

  Nel
  • Zwemmen is prima, daar verbrand je calorieën mee.

   Maar je eet nog wel veel koolhydraatrijke bronnen. Je kunt bijvoorbeeld als lunch een salade eten of een omelet. Zo eet je niet bij iedere maaltijd koolhydraten. Ook bij avondeten kun je koolhydraten ook eens laten staan of een kleine hoeveelheid nemen van quinoa, zoete aardappel etc.

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
 • Hallo Oscar,

  Ik heb je artikel zorgvuldig gelezen en pas ook al enkele weken je tactiek toe en ben al ruim 20 kilo kwijt, heb pas je gratis menu aangevraagd en volg deze nu ook om mijn buikvet kwijt te raken, ik heb nergens vet meer, alleen mijn buik nog. Mijn vraag echter, in dit artikel staat dat je ontbijt overslaan de beste methode is maar ik slik medicatie die ik ’s ochtends in MOET nemen met voedsel, heb je een andere methode die misschien ook goed helpt om mijn lichaam te shockeren zodat het meer buikvet gaat aanspreken?

  Met vriendelijke groet,
  René

  Rene
  • Ik denk dat dat niet zo’n probleem is. Medicatie heeft niet zo’n groot volume als een boterham of iets.

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
 • Ik dacht inderdaad altijd dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is… Maar dat is dus helemaal fout!!! Vraag me af waarom iedereen dat dan denkt?? Nou ja nu weet ik in elk geval beter dank je wel!

  Gr Tineke

  Tineke
 • Ik wist wel dat koolhydraten niet zo goed voor je waren, maar niet dat dat helemaal zo geldt in de avond. Bedankt voor die extra informatie, ik snap nu ook waarom dat zo is. Sowieso een top artikel!

  Olga
  • Bedankt voor je compliment. Je kunt inderdaad beter koolhydraten in de ochtend en middag eten en wat betreft fruit raad ik altijd de ochtend aan.

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
   • Hallo oscar,

    je zegt dat je van cardio niet afvalt? ik ben sinds deze week begonnen met koolhydraatvrij te eten icm met 2 programmas fietsen om mijn hometrainer.
    maar dan zou je toch denken dat je wel afvalt , het heeft namelijk meerdere programma’s erop staan?

    ook heb ik vraag over fruit eten , normaal snoepte ik savonds nu eet ik dan druiven in de avond , maar las net in je reacties dat je fruit beter sochtends kon eten? maar in de tabel stond zo veel als je wilt, geldt dit dat niet voor de avond?

    annie
 • Hoi,
  Het lukt mij niet om zelf mijn buikomvang te meten, hoe los ik dit dan op?

  Annelieke
  • Iemand anders vragen om het te doen ;)

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
   • Hoi,
    Wie moet ik dan vragen? Heb met niemand van familie of vrienden contact.

    Annelieke
 • Ik ben bijna overtuigd maar heb nog wat vragen:
  – Als je geen brood eet ontstaat er een jodiumtekort met schildklierproblemen tot gevolg. Wel iets om rekening mee te houden. Wat raad jij aan als alternatief?
  – Als je geen zuivel eet, krijg je dan geen kalktekort?
  – Werkt deze manier van eten alleen als je alle tips opvolgt? Stel dat chronische stress echt niet te vermijden is of je strooit wat geraspte kaas over je maaltijd, doet dat dan alles teniet?

  Anna
  • – Dat klopt, ik heb dat al omgeschreven hier: https://happyhealthy.nl/koolhydraatarm-dieet/#7-mogelijke-gevaren-bij-een-extreem-koolhydraatarm-dieet.
   – Je bedoeld een calciumtekort denk ik. Maar nee, je hoeft geen zuivel te eten voor calcium. Het is zelfs zo dat in landen waar veel zuivel (zoals melk) wordt genomen men een grotere kans heeft op botontkalking, botbreuken en vroegtijdige sterfte. Waarom? Omdat te veel calcium zeker niet optimaal is. Je hebt zuivel letterlijk nergens voor nodig, alleen uit roomboter kan je goede vetten halen en uit kaas wat vitamine K2, maar dat is dan ook alles.
   – Dat hangt er van af. Iets van kaas gaat geen grote problemen opleveren, maar chronische stress is wel een groot probleem. Dat is het eigenlijk het slechtste was er is. Maar over het algemeen levert iedere tips een effect op en met name de eerste tips zijn het belangrijkst.

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
 • Ik heb vooral veel vet rondom mijn heupen en dat vind ik echt heel lelijk.. denk aan een peerfiguur en dan nog 20 keer zo erg. Ik wil hier wat aan doen maar mijn buik vind ik mooi. Als ik ga afvallen word mijn buik dan ook dunner en mijn heupen niet zo??

  Jolanda
  • Hangt af van je lichaamscompositie.

   Wanneer je vet verliest, gaat dat vrouwen er over het algemeen er eerst af bij de borsten, buik, heupen, billen en dijen. Als je aankomt, komt het daar ook bij.

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
 • Hoi Oscar,
  Ik ben vastberaden een strakke buik te krijgen met gevorderde spiergroei. Kun en wil jij mij helpen bij het samenstellen van een optimaal voedingsschema voor de komende 6 maanden?
  Jesse

  Jesse
 • Beste Oscar,

  Ik ben al een paar weken zelf bezig met koolhydraatarm eten en het bevalt eigenlijk prima. Ik mis wel lekker recepten zodat ik regelmatig hetzelfde eet. Dit is de reden dat ik jouw boek vandaag heb aangeschaft. Ik heb echter twee vragen die ik niet zo snel op je site kan vinden. Ik eet ’s morgens meestal Alpro sojayochurt (de meest neutrale ongezoete of de kokosversie). Mag je dit gewoon eten? En ik heb een heerlijk recept gekregen voor een soort van chocoladekoekje, De ingrediënten bestaan uit zaden, havervlokken, noten, rauwe cacao en nu komt het: Agavesiroop. Ik weet dit dit laatste niet gezond is maar je hebt het wel nodig om de boel aan elkaar te laten kleven. Per koekje zit er ongeveer 8 gram in. Hoeveel kwaad kan dit? Ik neem er één per dag of om de dag.

  Marjo
  • – Alpro sojayoghurt is prima, maar je kunt ook eens plantaardige melken proberen voor de afwisseling.

   – Die agavesiroop van 8 gram per dag is geen ramp, die verbrandt je waarschijnlijk gewoon. Als je er te veel van eet, heb je wel kans om dit op te slaan. Je zou ook honing kunnen gebruiken, dat is beste natuurlijke zoetmaker aangezien het vol voedingsstoffen zit.

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
 • Mag je op zo’ n cheat dag echt alles eten?? Lijkt me dat je daar juist weer dik van wordt toch??

  Anthony
  • Nou, er waren dus twee regels: 1) eet niet meer dan 2x van wat je normaal zou eten en 2) kies één dag in de week en dus niet meerdere.

   Maar je hebt dus wel gelijk, als je echt totaal gek gaat doen en allemaal pizza’s, ijsbakken en volledige taarten naar binnen gaat werken is het overdreven.

   Mijn cheatday is meestal alleen het avondeten, maar tegenwoordig alsnog redelijk gezond. Zo hoef je niet per se pizza te eten met een standaard bodem maar bestaan er ook tentjes die een bodem hebben van bloemkool (wat ik ook in mijn boek heb staan). Sommigen kunnen dit zo goed maken dat je gaat twijfelen over of het wel echt bloemkool is (zoals de tent SNCKR).

   Kortom, om even lekker eten en los te gaan, hoeft het niet eens zo ongezond.

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
 • Valt een bootcamp ook onder korte hoge intensiteitstraining? Ik zou denken van wel maar ik weet het niet zeker. Alvast bedankt voor je reactie.

  Steven
  • Jazeker, als je volledig buiten adem bent en ondertussen ook even rust neemt, ben je in principe bezig met een korte hoge intensiteitstraining.

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
 • En liposuctie? Das toch een manier om enkel plaatselijk buikvet kwijt te geraken voor een lange termijn?

  Hope
 • ’s Morgens koffie met melk drinken, blijf ik dan in vasten of geldt dat als het vasten breken?

  Hanne
  • Melk in de koffie onderbreekt het vasten dus dat is niet toegestaan. Ga voor zwarte koffie of groene thee, eventueel met calorie-vrije zoetjes.

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
 • Hi Oscar,

  Ik wou even mijn idee van “goed bezig” tegen je aanhouden. Ik ben sinds kort bezig met gezonder en bewuster eten en weer regelmatig sporten. Ik ga het ook flink aanpakken om van m’n overgewicht af te komen. Het zal niet altijd gemakkelijk zijn, maar doe m’n best!
  Naar aanleiding van jouw tips hier, ben ik gestart met 2x per week geen ontbijt en dat gaat me verrassend goed af. Na 20.00 ook niet meer eten is ook geen probleem.

  Ik eet altijd, als ontbijt een kom magere yoghurt met een handje walnoten en een banaan.
  Dan rond een uur of 10, 2 sinaasappels bijvoorbeeld.
  Als lunch heb ik dan 3 gekookte eieren, een paprika, halve komkommer, x aantal plakken kipfilet en soms een klein zakje worteltjes (van de Albert Heijn) .
  Als laatste het avondmaal, hier eet ik gewoon “wat de pot schaft” maar we hanteren wel veel verse en zelf gemaakt gerechten, geen junkfood etc. (Heb de receptenbijbel ook al aangeschaft, dus ga hier ook mee aan de slag!)
  En dan gedurende de dag veel water drinken (soms wel tussen 3 -5 ltr.), soms wat thee (groene) en max. 4 bakken koffie (zwart) per dag, maar dat haal ik ook lang niet alle dagen.
  Ook probeer ik alle dagen een vitame pil/supplicant te nemen.

  Hoe sta jij tegenover een dergelijk schema? Tot dusver vind ik het nog niet moeilijk om dit aan te houden.

  Dennis
  • Het beste wat je kunt doen is je energiebehoefte berekenen. Je weet dan precies wat je nodig hebt en hoeveel calorieën je mag hebben om af te vallen. Zie daarvoor de video van Janiek: https://happyhealthy.nl/video-hoe-bereken-ik-mijn-energiebehoefte/

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
   • Graag jou mening Ik drink iedere morgen een shake: bestaat uit 250 ml sojamelk met 3 koffie lepels proteïnenpoeder en dat in de blender soms nog iets extra vers fruit er bij mag dat,???
    Marleen M

    Marleen
 • Hallo Oscar
  ik heb je video’s bekeken zeer interessant.
  Ik ben 14 nov begonnen met een nieuwe eetgewoonte lijkt op koolhydraat beperkt ,ik ben daar mee ongeveer 11 kilo afgevallen in 4 maanden,maar nu sta ik stil bijna zou nog 3 tot 5 kilo kwijt willen en mijn buik is wel 10 cm smaller maar er moet nog wel 8 cm af om op een goede buik omvang te komen, maar ik ben het spoor een beetje kwijt na 5 maanden pruts nu maar wat wel koolhydraat arm en nog een vraagje als je in ketose bent krijg je een zeer slechte adem ze noemen dat ketose gas dat is niet plezierig omdat ik er misselijk van wordt van een slechtesmaak in je mond dus wat kan ik daar aan doen om wel vet teverbranden zonder die vieze geur.

  jitske
  • Hoewel deze ademgeur minder ideaal is voor de mensen om je heen, is het een positief teken dat je lichaam zich aanpast aan ketose. Je kunt je tanden meerdere keren per dag poetsen of suikervrije kauwgom gebruiken om dit probleem op te lossen. Als je kauwgom gebruikt, kijk dan op de verpakking voor koolhydraten. Deze kunnen namelijk je bloedsuikerspiegel verhogen en het aantal ketonen verlagen.

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
 • Superduidelijk artikel! Ik ben twee weken geleden begonnen met groot deel vd tips. Nooit gerealiseerd dat ook evergreens en ontbijtkoek etc veel suiker/koolhydraten bevatten. Ik had veel hoofdpijn en obstipatie eerste week (gewenning?) maar dat is nu minder. Heb geen honger en hou van ontbijt met kwark (met noten en een beetje muesli), lunch net omelet of salade. Maar vind vooral tussendoortjes lastig. Rauwkost en amandelen gaan beetje vervelen, en mis wel een bite en meer zoet. Zijn er geen goede alternatieven voor dingen als rijstewafels, crackers etc?

  Agnes
 • Als ik als ontbijt griekse yoghurt (100 gram) met een banaan eet is dit dan goed of juist niet verstandig?

  Erica
  • Dat is een prima ontbijt. ;)

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
 • Bedankt voor het artikel!!
  Ik eet nooit ontbijt, slechts een glas melk en koud water.
  Nu kreeg ik te horen dat het slecht was dat ik niet ontbeet, waardoor ik dus ben gaan onbtijten. Ik kwam hier alleen maar extra van aan.

  Hoe kan het dat ik 47% procent spieren heb en daarbij 27% aan vet.
  Ik zou toch denken dat mijn vetverbranding optimaal moet zijn.
  Hoe haal ik mijn lichaam weer uit die rust stand? Koolhydraten vermijden, zodat stap 1 in werking wordt gezet en daarna stap 2?

  Gr.

  Trish
  • Stap 1 is voeding. Voeding is leidend als het aankomt op afvallen. Stap 2 moet lichaamsbeweging zijn. Wil je hardnekkig (buik)vet kwijtraken dan is fysieke inspanning noodzakelijk.

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
 • Hoi Oscar,
  Ik ben verpleegkundige en werk om de week in de nacht.
  3 nachtdiensten en daarna weer gewonen diensten.
  Hoe kan ik er nou voor zorgen dat ik toch blijf afvallen. Mijn vochthuishouding en darmen zijn elke week compleet in de war. En mijn 2de vraag.
  Waarneer kan ik nou het beste mijn warme maaltijd eten als je uit gaat van 16:00 uur opstaan/ontbijt.
  Al vast dank,
  Lizan

  Lizan
  • Wanneer je iets eet is wel belangrijk, maar ik begrijp dat dit wat lastig met nachtdiensten. De basis is hoeveel en wat je eet en dat kan ook op andere tijden. Maar belangrijk is wel dat je in eet in een window van 8 uur (bij voorkeur van 12.00 tot 20.00).

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
 • op mijn volgende vragen heb ik nog geen antwoord kunnen lezen:
  – moet je precies jouw weekmenu volgen om af te vallen?
  – wat makkelijk zou zijn is een lijst met vervangende voedingsmiddelen, bv. als ik
  geen garnalen, sardientjes, avocado lust wat mag ik daar voor in de plaats nemen?
  – ik heb een maagverkleining gehad maar wil nog wat meer afvallen, werk deze
  levenswijze dan ook?
  – ik eet geregeld koolhydraatarm brood van de bakker (5 kh) hoe denk jij hierover?
  – als ik volgens jouw principe eet, mag ik dan een Atkins reep eten bij bv. de koffie?
  Alvast bedankt.
  Het is inderdaad een grote gewaarwording als je koolhydraatarm eet, wat het met je lichaam doet. Minder pijntjes, meer energie, “gewoon” beter voelen.

  Desiree Hupperetz
  • Beste Desiree, mijn weekmenu is een goede leidraad. Natuurlijk staat het je vrij om te wisselen met gerechten, zolang de macronutriënten maar in verhouding met elkaar zijn. In mijn receptenboeken geef ik vervangende producten voor bepaalde voedingsmiddelen. Juist door gezonder te eten zal je lichaam meer in balans komen en ga je dus ook meer vet verbranden. Het eten van koolhydraatarm en glutenvrij brood kan prima! Een atkins reep eten kan prima als tussendoortje.

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
 • Geweldig artikel. Mag je wel koffie drinken op een ontbijt-overslaan-dag?

  Tony
  • Beste Tony,

   Bedankt voor je bericht. Natuurlijk mag dat! Voor het beste vetverbrandingseffect kun je beter in de ochtend geen koffie drinken met suiker en melk. Als je echt niet zonder kunt dan mag je van mij een zoetje pakken.

   Succes!
   Oscar

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
 • Hallo Oscar,

  Stel dat je per dag 2000 cal verbruikt. Als je dan maar 1500 cal tot je neemt, dan val je toch af? Maakt het dan nog wat uit wat en wanneer je eet (behalve je gezondheid)?

  Groeten,
  Kees

  Kees Filius
  • Wat je eet is misschien nog wel belangrijker dan hoeveel je eet! Dus ja, dat is zeker belangrijk. Ik heb het dan over de verzadiging van voeding. Eiwitten hebben het grootste effect op het honger en verzadigingsgevoel, meer dan koolhydraten en vetten. Ga voor gezonde vetten, eiwitten en complexe koolhydraten. Daar zitten verhoudingsgewijs de meeste voedingstoffen in. Suikers en snelle koolhydraten kun je missen als kiespijn.

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
 • Hoi!

  Ik eet zelf 1 keer in de week pasta. Eerst spelt pasta. Toen ben ik een keer naar een diëtist gegaan en die zei: neeeee, geen spelt. Eet volkoren pasta. Dus nu heb ik volkoren pasta.

  Maar; ik lees dat jij zegt, dat je het als een ladder ziet?
  Slecht is dan pasta, degelijk is spelt, en goed is havermout.

  Ik wil mijn pastatje niet overslaan, vind het tè lekker. Welke pasta kan je dan het beste eten?

  Groetjes! Oh, en echt een fijn artikel! Top

  Loes
  • Volkoren is inderdaad beter dan niet volkoren, maar het blijft een bewerkt product.

   Spelt is beter omdat het meer lijkt op de originele vorm van tarwe en bevat minder gluten. Toch is spelt daarmee niet goed te noemen.

   Je kunt ook eens boekweit pasta proberen, bruine rijst pasta, kikkererwten pasta, rode linzen pasta (Ekplaza), courgette pasta of I see pasta.

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
 • hoi oscar

  zijn eierkoeken gezond en val je daar ook mee af en welke ontbijtkoek is het gezondste

  gr nicole

  nicole
  • Een eierkoek is niet bepaald een gezond product. Het is dan ook onbegrijpelijk dat een persoon als Sonja Bakker dit aanraadt in haar ‘dieet’. Een veel beter alternatief is een rijstwafel (met een paar plakjes kipfilet).

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
 • Sinds jaren heb ik te hoge cortisolwaarden en een traag werkende schildklier waardoor het afvallen heel moeilijk is. Daarom graag tips om toch te kunnen vermageren?

  Rita
 • Sporten om 11:00 uur gaat mij echt niet lukken.
  Is 6 uur eerder sporten, om 5:00 dus, ook effectief?
  Of evt een uur voor het avondeten?

  Tony
  • Natuurlijk, waarom niet? Iets doen is nog altijd beter dan niets doen. ;)

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
 • Beste Oscar,
  Minder koolhydraten eten gaat me goed af zeker bij het avondeten.
  Ik eet geen rijst, aardappelen en pasta meer, wel veel groenten met vlees of vis.
  In de middag eet ik soms wat brood omdat ik dat lekker vind maar dan wel sportbrood ( eiwitrijk met 5 KH)
  Ben inmiddels na 4 weken 6 kg kwijt.
  Mag ik dit sportbrood wel eten?
  Bedankt voor je reactie.

  Hens
  • Beste Oscar,
   I.v.m. kanker krijg ik om het half jaar het (vrouwelijk ?) hormoon ‘Eligard’ toegediend.
   Ik ben in 5 maanden tijd 22 kilo aan gekomen.
   Hou me zoveel mogelijk aan de door jou aangeboden tips, maar afvallen is er niet bij ???

   William
  • Zolang je gewicht verliest en je gezondheid verbetert zie ik niet in waarom je dat niet zou mogen eten. Verlies je niet in de kleine details: let op het grote plaatje. Eiwitrijk en koolhydraatarm brood is nog altijd gezonder dan wit brood.

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
 • Beste Oscar,
  Geweldige tips! Ga er zeker mee aan de slag!
  Enige probleem heb ik (helaas) met de korte hoge intensiteitstrainingen; Mijn rechterknie is dermate beschadigd dat ik hier zeer weinig mee kan, zelfs het gewone woon-werk fietsen is soms te veel. En denk dat extra beweging toch een heel groot onderdeel is van het succes. Heb je misschien tips voor trainingen waar ik mijn knie bij kan ontzien?

  Suzan
 • Beste Oscar, wat met vrouwen die enkel buikvet gekregen hebben door in de overgang te komen? Ik ben gestopt met roken (1 jaar) en ondertussen al 2 jaar in de overgang. Ik heb broek maat 36 maar mijn buik is maat 42 (omtrek 95 cm) en dit in de laatste drie jaar. Wat met dames in de overgang of menopauze want daar zie ik niets van in je artikel? Mvg Sandra

  Sandra
  • Ik raad met name vrouwen in de overgang of menopauze aan om meer fysieke inspanning te leveren. Daarmee bedoel ik minimaal 3 keer in de week te fitnessen. Studies laten zien dat vrouwen in de overgang baat hebben bij een gezond voedingspatroon en regelmatige lichaamsbeweging. Mijn boek de Strakke Buik Bijbel kan je daarbij helpen, zie: https://strakkebuikbijbel.nl/

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
 • Hai Oscar,

  Mooi artikel, ik ben hier net een week mee begonnen.

  Het skippen van het ontbijt lijkt eenvoudiger dan ik dacht.

  Alleen heb ik hier een vraag over… als ik niet ontbijt betekent dit dan ook dat ik ook mijn koffie moet ‘skippen’? ik drink normaal koffie met melkpoeder en een zoetje.

  Het missen van de koffie vind ik nog lastiger dan het niet ontbijten.

  Ik hoor graag je reactie.
  Groet,
  Marco

  Marco
  • Beste Marco,

   Vasten voor kortere periodes versnelt je metabolisme. Zwarte koffie (met een zoetje) of groene thee kan geen kwaad. Melk mag dan weer niet, dit breekt namelijk het proces van vasten.

   Koffie mag je dus gewoon drinken, echter zonder melk en suiker.

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
 • Met het meeste eens.
  Alleen in sommige gevallen is het handig om juist ’s avonds de meeste koolhydraten te eten.
  Ik doe Keto met IF 18/6 (in een klein jaar 53 kilo eraf) en dan is het juist belangrijk om in de avond (in mijn geval voor 19 uur) de meeste koolhydraten te eten (en af en toe zelfs een carb-up voor de schildklier).
  Dan is namelijk je cortisol lager dan eerder op de dag (dus minder effect op alle vetverbrandingsprocessen – want hoog cortisol + hoog insuline is niet wenselijk) en je slaapt beter.
  Maar voor de ‘reguliere koolhydraat eter’ is het inderdaad een ander geval.

  Everybody is different and Every body is different. Je moet zoeken wat voor jou werkt.
  Maar er zijn ook veel gemene delers die voor iedereen gelden: Onbewerkt voedsel is het beste, liefst biologisch en ecologisch geteeld.
  En ja, vet eten om vet te verbranden werkt. Maar ook hier: goede vetten (zoals jij altijd aangeeft) zoals roomboter, ghee en kokosolie en voor koud gebruik olijfolie.

  Gerda
 • Hoi Oscar,

  Ik heb nog een vraagje.

  De kilo’s vliegen eraf, maar ook wel wat van de ‘spier kilo’s’.

  Is het handig om in deze buikvet verbranden periode dan handig om extra eiwitten (shakes) te nemen?

  Of helpen deze extra eiwitten alleen bij spieropbouw en niet zozeer bij voorkomen spier verbranden?

  Ik hoor graag je feedback!

  Groet,
  Marco

  Marco
  • Een extra eiwitshake nemen kan zeker geen kwaad. Je kunt ook een bakje kwark nemen in de avond. Hier zitten caseine eiwitten in die langzaam worden verteerd. Ideaal om je spieren mee te voeden tijdens de nachtrust.

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
 • In het artikel zegt u dat met 3 x 20 minuten hoge intensiteit trainen meer lichaamsvet wordt verloren dan bv cardio gedurende 60 minuten. Nu is mij altijd gezegd dat bij sporten de eerste 20 à 30 minuten suikers worden verbrand en dan pas vetten. Daarom dus bv 1 uur crosstrainen. Maar als men dus gespreid over de dag 3 maal 20 minuten traint, verbrandt men dus enkel suikers?

  Robert De Pauw
 • Volgens mijn logica kan dit slechts (3 x 20 min) als men telkens 8 uur voorafgaand niet meer eet. In de andere gevallen, als men normaal eet, gaat dit niet op?

  Robert De Pauw
 • Hi Oscar,

  Mag je naast groene thee ook andere thee drinken in de periode dat je niet eet? Ik ben namelijk dol op de chi berry thee en hoewel er geen toegevoegde suikers inzitten vraag ik het me toch af of dat wel of niet een effect heeft.

  Jaleesa
 • Beste Oscar,

  Ik ben 46 en krijg nu toch wel een buikje nu wil ik het aan gaan pakken met jou adviezen, maar ik wil alleen mijn buikje kwijt en verder niet te veel afvallen want ik ben al niet de zwaarste. Hoe kan ik dat het beste aanpakken?

  Eddy
 • Beste Oscar.
  Als je door schildklierproblemen grote moeite hebt met afvallen, zelfs met koolhydraatarm eten, wat is dan jouw advies?

  M.Bulthuis
 • Beste Oscar, en als je micelar casein iedere ochtend gebruikt telt dat ook als ontbijt zo ja zou je dit dan ook uit moeten stellen?

  Mvg

  Bas

  Bas
 • De eiwitrijke havermout van “Bulk Powders”. Deze is zo verschrikkelijk lekker met veel eiwitten en goede koolhydraten. Wat vind jij hiervan?

  Colinde
 • Beste Oscar,
  Zijn er ook ziektes die veel buik en maag vet veroorzaken.
  Ik ben slank,maar mijn buik en maag zien eruit alsof ik 5 maanden zwanger ben.
  Dit is binnen een klein jaar ontstaan.

  Vriendelijke groet,
  Ellen. [ps;ik ben 70 jaar.]

  ELLEN
 • Beste Oscar,

  Met veel interesse heb ik je artikel gelezen. Ik heb een vraag over het overslaan van het ontbijt: mag je dan nog wel rond 10 uur een stuk fruit eten om zo het hongergevoel te onderdrukken?

  Timo
  • Beste Timo,

   Op de momenten dat je vast is het belangrijk dat je niets eet of drinkt dat calorieën bevat en je vasten stopzet (iets eten/drinken zet de vetverbranding onmiddellijk stop en laat de bloedsuikerspiegel stijgen) Water met wat citroen (of groene of zwarte koffie) is geen probleem. Fruit, groenten en vruchtensap bevatten wel degelijk calorieën (fruitsuikers, vezels) en mogen niet worden gegeten en gedronken tijdens het vasten.

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
 • Oscar, hoe zit dat dan met zelfgeperst, vers sinaasappelsap? Is dit even slecht als die vruchtensappen uit de supermarkt?

  Mo
  • Beste Mo,

   Een glas versgeperst sinaasappelsap bevat vruchtvlees en aardig wat vitamines en vezels. Dit is gezonder dan sap uit concentraat (geconcentreerd vruchtensap dat vol zit met toegevoegde suikers). Het is dus niet slecht, alleen ik zou het niet dagelijks drinken als je probeert af te vallen. In sinaasappelsap zitten namelijk aardig wat suikers en calorieën. Als je wilt afvallen dan kun je beter een verse sinaasappel eten en een glas water drinken.

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
 • dag oscar ik heb vraag mijn ontbijt en wat ik toch het best zou kunnen eten. want men weet en heb gelezen dat mensen met diabetes 2 niet afvallen maar aankomen door de medicatie? het is ook moeilijk als je weinig geld hebt. en om mijn bloeddruk iets of wat te verhogen zonder dat ik daar de gevolgen van draag van mijn diabetes. ik ben niet zo dik maar wel wat vet zeker mijn boven lichaam. nog bedankt en fijne dag nog groet daniel

  daniel
 • Beste Oscar,

  Als diabeet type 2 mag ik geen maaltijden overslaan. Hoe past dat in jouw visie?
  Ook eet ik als koolhydraten enkel volkorenpasta, -brood en zilvervliesrijst. Mag dat wel?
  groeten, Marike

  Greentree
 • Beste Oscar

  Ik heb gister en vandaag alles gelezen en je boek besteld
  Leest goed weg met veel uitleg waarom wel en niet
  Dus ga ik aan de slag om buikomvang te verminderen .
  Ben niet dik alleen buikomvang is te groot
  Vraag
  Welke Havermout bedoel je
  Ben net in de winkel geweest en zie overal enorm veel koolhydraten op staan, dus graag een merk naam zodat ik de goede koop

  Groeten ingrid

  Ingrid
  • Havermout is havermout en die bevatten koolhydraten. Maar het zijn langzame koolhydraten. Beste is hele havermoutvlokken en zonder toevoegingen. Die kun je zowat overal kopen. Je hoeft er niet altijd pap van te maken. Je kunt ze ook door de yoghurt sprenkelen.

   Mario
 • Het beste artikel dat ik ooit heb gelezen over afvallen. Veel leuke (en soms eigenwijze) reacties. Ik heb alleen niks gelezen over koffie? Ik drink veel koffie, wel zonder melk en suiker. Water vond ik altijd een beetje moeilijk weg te krijgen omdat ik haast nooit dorst heb. Tegenwoordig drink ik fijn bruizend mineraalwater en daar doe ik wat biologisch citroensap uit een flesje in. Dat vind ik wel lekker, zeker met de hitte. Ik las ook een reactie over Olivio. Dat lijkt me slecht spul joh. Hoe zou jij “pure” olijfolie hard maken? Juist: door aan het product te sleutelen. Waarschijnlijk weet je lichaam niet goed raad met gekunstelde producten omdat die vroeger niet bestonden.

  Mario
 • Goedemiddag Oscar ik ben heel erg blij met jou uitleg want ik vecht al een paar weken om buikvet kwijt te raken ik ga jouw tips volgen en blijf luitsteren en lezen naar jouw advies ben er erg blij mee.
  Mvrg. Lucenda

  Lucenda
 • Bedankt voor het heldere stuk, ik heb nog een vraag, waarom zou je niet elke dag jet ontbijt overslaan? Dat kan ik er niet duidelijk uithalen.

  Rob
 • beste Oscar,
  Ik ben nu 12 dagen met koolhydraat arm bezig, ben 4,5 kilo kwijt .Ik gebruik insuline, ipv 35 eenheden s’morgens nu 15 eenheden en s’avonds ipv 40 eenheden nu 15 eenheden in 12 dagen tijd. En ik meet elke keer me glucose ,me waardes zijn goed alleen je ontbijt s’morgens over slaan weet ik niet of ik dat mag. Ik ben diabeet type 2 en ik ga je verhaal steeds beter begrijpen, dus moet het met mij ook beter gaan.
  Groet Wim.
  Ps ben ook nog 2 dagen geleden gestopt met roken dus erg zwaar voor me maar ik bijt me er door heen.

  wim
 • Mooi artikel Oscar!

  Maar ehhh… 3 uur zwemmen in koud water? Is dat niet een beetje erg lang?

  Gr. Paul

  Paul
 • Dag Oscar
  Ben op keto dieet. Ik veronderstel dat een allesmagdag je uit ketose haalt, hoelang duurt t vooraleer je er terug ingaat of past dit niet in keto dieet?

  Annick
 • Hi Oscar,

  Om te beginnen wil ik zeggen dat ik aardig wat heb opgestoken van je video’s.
  Echter heb ik toch nog een vraag:

  Sinds 3 jaar zijn mijn schildklieren verwijderd omdat ze te snel werkten en na de normale medicatie niet werkten. Ik moet dus mijn leven lang levothyroxine gebruiken. Mijn stofwisseling is dus anders dan normaal. Moet ik nu anders met je tips omgaan? Ik wil namelijk ook van mijn buikvet af, of ieder geval, zoveel mogelijk. Groeten, Maurizio.

  Maurizio
 • Ik heb vandaag, 6 november 2019, voor de 115e keer de interval training gelopen (warming up, daarna 8x 20 seconden zo snel mogelijk lopen en één minuut rustig wandelen). Dit doe ik idd 3 x per week.
  Het heeft mij in een goede conditie gebracht en tezamen met je voedingsadviezen ook een kleiner buikje. Nogmaals dank!

  Hendrik
 • Even een kanttekening op het artikel: koolhydraten bij het ontbijt zijn wel een aanrader voor intensief te gaan sporten. Je lijf heeft dit simpelweg nodig.
  Na het sporten een 2e ontbijt of een Shake met eiwitten kan dan ook.

  Jeroen
 • Hoi!

  Kleine opmerking: je geeft in je artikel aan dat het nooit wetenschappelijk bewezen is dat je stofwisseling trager op gang komt bij het overslaan van het ontbijt.
  Dat zou best eens waar kunnen zijn, echter geef je vervolgens heel veel informatie over hoe het wel zou werken én stel je het alternatief voor zonder daar zelf de wetenschappelijke bewijzen voor te leveren (of naar te refereren).
  Practice what you preach :-)

  Jeroen
 • Hoi ik heb geen moeite om ontbijt te overslaan maar mijn koffie heb ik echt nodig. Geld dat ook voor koffie met melk en suiker?

  Roosje85
  • Ik zou om te beginnen stoppen met het toevoegen van suiker in de koffie. Je raakt hier gelukkig snel aan gewend. Probeer het eens 2 weken. :)

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
 • Super samengesteld bericht, echt alles wat ik belangrijk vind (en al lang roep) zit er in.
  Doe zelf al een aantal jaren aan intermittend fasting en voel me er prima bij.
  Blijf redelijk goed op een gezond gewicht maar met mijn leeftijd (61)verandert mijn figuur wel en krijg ik iets meer buikje. Weet na het lezen van jouw artikel weer wat me te doen staat. Het gaat mij dus niet perse om afvallen. wel gezond zijn.
  Dankjewel.

  Ellen
 • Hoe zit het juist met kaas en melk?

  vanes
 • Goedenavond Oscar,

  Vandaag heb ik kennis gemaakt met je visie en adviezen. Fascinerend! Jouw ideeën liggen volgens mij niet ver van de mijne over voeding.
  Ik wil mijn buikvet graag verminderen. Ik weeg 73-74 kilo, ik heb een tenger postuur. Ik heb een buikomvang van 93-94 cm. Ik weet dat dat niet zo gezond is en ik vind die nogal dikke buik bovendien niet esthetisch ten opzichte van mijn tengere lichaam.
  Mijn vrouw en ik, beiden 73 jaar, wandelen – tenminste zo’n 7000 à 8000 stappen – en fietsen – twee maal per week 40 à 50 km. – zeer regelmatig. Vooral in deze coronatijd zijn we actiever dan daarvoor. We voelen ons fit, maar mijn buik blijft even dik…
  Ik maak sinds een jaar regelmatig gebruik van ‘Pioppi hét kookboek’. Dit boek sluit naar mijn idee bijna naadloos aan op jouw adviezen. Ken je het boek? Ik begrijp heel goed dat jij graag wat wilt verdienen met jouw programma en publicaties. Wat raad je mij aan: doorgaan met Pioppi of overschakelen naar jouw boeken? Ik realiseer me overigens dat ik ‘Pioppi’ tot nu toe vooral als een lekker receptenboek heb gebruikt en te weinig als een manier om anders/beter te gaan eten.
  Kun en wil je mij uitleggen waar het verschil in zit?
  Bij voorbaat dank voor je aandacht. Hopelijk kun je mij ook een antwoord geven.
  Met vriendelijke groet,

  Bartho Smit

  Bartho
 • Ben een vrouw van 68 jaar en wil afvallen.
  Nu zou ik in maart een nieuwe knie krijgen, maar door de corona ging dat niet door. Ben gevallen met de fiets en heb mijn heup gebroken. Nu gaat de knieoperatie voorlopig niet door. Kan ook niet veel bewegen, wel fiets ik 3x per dag 10 minuten op de hometrainer en 2x per week ga ik naar de fysio om oefeningen te doen. Dus zoveel beweging krijg ik niet. Probeer koolhydraatarm te eten, maar heb daar veel moeite mee. Wat kan ik doen, ook om mijn knie te ontlasten.

  Roelie
 • Graag u advies ik ben nu heel wat Afgevallen. Tijdens de lockdown was ik 10 killo aangekomen .inmiddels door goed op me eten te letten is dit nu deels gelukt alleen me buik is sinds ik geopereerd ben aan me buik 5 sneetjes Heb (ze moesten lucht erin blazen 3 verschillende plaatsen op me buik en bij de andere twee daar ben ik geopereerd dus nu gaat hij niet meer naar plat.. ik kan niet hardlopen ben halfzeidig verlamd door nu heb ik ook nog een brace om me been voor mijn zere enkel . Ik wil alleen die buik weg maar kuist die blijft wat kan ik daaraan doen?

  Sami
 • Beste Oscar, ik heb met interesse je heldere artikelen gelezen en eet nu alleen tussen 12-20 uur en let op mijn koolhydraten. Daarnaast drink ik ‘s ochtends een glas green juice(alkagreen) met daarin een schepje van denk 5 gr. Dat geeft een 15 kcal en <1 gr koolhydraten. Waar ik niet achter kan komen is of dit de vastperiode onderbreekt. Wat is jouw advies mbt drinken van green juice (‘s ochtends)?

  Stephan
 • Ik ga eens uitproberen maar mag koffie nog wel ik drink toch 6 tassen per dag grt

  Ria
 • Hoe zit het met kippensoep? Mag je die vermicelli wel nuttigen?

  Sub
 • Bedankt voor dit uitgebreide artikel. Heel informatief, maar ik merk dat ik toch wel wat sceptisch ben. Er wordt heel generaliserend over lichamen gesproken en ik weet dat niet ieder lichaam hetzelfde reageert. (Bijvoorbeeld de stelling dat vrouwen hun vet niet alleen op buik, maar ook benen en heupen opslaan klopt bij mij helemaal niet) maar ik ben ervan overtuigd dat hoe meer je weet, hoe bewuster je eet en dat staat bij aan de manier van afvallen vinden die voor jou werkt. Ik ga uit dit artikel de spinaziesmoothie meenemen. De rest deed ik al grotendeels.

  Esther
 • Beste, ik wil wel met jouw ideëen aan de slag maar lees niets over koffie. Per dag drink ik 6 á 8 koppen. Hoe staat of zit het met dit levenselixer? Ik hoor er graag van.

  Dre
 • Wat is de beste yoghurt om te nemen ? En voor dr in te doen ? Voor buikvet kwijt te raken

  Max
  • Beste Max,

   De volvette varianten van yoghurt (en ook kwark) maken deel uit van een gezond eetpatroon. Uit onderzoek blijkt dat volle yoghurt beter is dan magere yoghurt als je wilt afvallen. In volle yoghurt zit namelijk linolzuur dat kan helpen bij de strijd tegen overgewicht. Griekse yoghurt bv. is een uitstekende bron van vitaminen, mineralen, hoogwaardige eiwitten en zelfs probiotica. Probiotica zijn goede bacteriën die gunstige gezondheidseffecten hebben en bijdragen aan een gezonde darmflora. Niet alle yoghurt varianten bevatten deze gezonde bacteriën. Controleer dus altijd eerst de etiketten of je een aanwijzing ziet staan naar probiotica. Griekse yoghurt bevat wel de nodige calorieën, houd daar dus rekening mee. Gematigde consumptie kan echter geen kwaad. :-)

   support
 • Allemaal leuk en aardig, gezond eten doe ik, alleen de omega 3 zal ik kopen want ik ben allergisch voor vis.

  Nu zit ik in een rolstoel en kan weinig sporten of bewegen met name door de aandoening. Hoe kan ik toch zorgen zat ik die vreselijke buikvet verlies?

  Roos
  • Hoi Roos, je kunt via deze link (https://happyhealthy.nl/bmi-berekenen/) je BMI berekenen en als je dan bij het stukje ‘Wat is je doel bij deze berekening?’ kiest ‘afvallen’ en ‘geen tot weinig lichaamsbeweging’ krijg je daar een berekening van hoeveel calorieën je maximum mag verbruiken. Ik hoop dat dit je verder geholpen heeft. Bij vragen mag je ook altijd een bericht sturen naar [email protected]

   support
 • Beste….
  Ik ben overgevoelig voor groente, fruit, een heleboel kruiden en rauwe noten. Ook rauwe of niet voldoende verwarmde producten van nachtschade planten zijn niets voor mij.
  Daarbij eet ik nauwelijks varkensvlees en zoete melkproducten. Wel Griekse yoghurt en kwark. In mijn bloed is aangetoond dat ik niet tegen gerst Rogge en tarwe kan maar goed doorbakken brood lukt wel…

  Tot mijn grote spijt nu ook al enkele jaren Diabeet. Ik eet dus koolhydraat-arm en ben 16 kilo afgevallen maar mijn suikerspiegel blijft veel te hoog. Ik weet het soms echt niet meer! Laatste strohalm is toch nog meer buikvet verliezen! Lastig natuurlijk met mijn beperkte dieet. Is het verstandig je boek of dieet aan te schaffen?

  Ik eet alleen als groente verse sperziebonen en worteltjes. En in de winter hutspot…. Ook gebakken champignons en paprika lukt prima.

  Hellepie!!!!

  Francis
 • Zit helaas wat gevangen tussen 2 streefdoelen, enerzijds strakke buik en anderzijds marathon lopen. Voor het eerste blijken koolhydraten nefast, voor het tweede zijn koolhydraten van levensbelang.

  Hoe dat samenbrengen?

  Dimitri

Plaats een reactie

Over HappyHealthy

Hoi, ik ben Oscar Helm en in de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen naar een gezonder gewicht en betere gezondheid.

HappyHealthy.nl trekt ruim 10.000 bezoekers per dag en met mijn bestseller de Afslank Receptenbijbel laat ik zien dat afvallen zowel eenvoudig als leuk kan zijn!

Wil jij je kennis over afvallen testen? Doe dan deze test en ontdek direct je “Afslank IQ”.

Top artikelen

Wat je mag eten bij een koolhydraatarm dieet + De Voordelen & een Schema

Wat is het koolhydraatarm dieet precies en wat kan je wel en niet eten. Ontdek hier een voedingstabe...

Intermittent Fasting: Uitleg, 9 Voordelen en 10 Schema’s

Intermittent Fasting / vasten (onderbroken vasten) schrijft voor wanneer en hoe lang je wel en niet ...

12 Tips om Snel Buikvet te Verbranden + 5 Fouten

Hoe kun je snel afvallen rond de buik? Ontdek 12 gouden buikvet verbranden tips en ontwijk 5 ernstig...

23 Bewezen Tips voor Snel Afvallen (zonder ongefundeerde hypes)

Hoe kan je snel afvallen? Ontdek 23 bewezen tips om snel gewicht te verliezen zonder ongefundeerde c...

Oscar’s sapjes

Array ( [0] => Male )