846

10 Top Redenen Waarom Afvallen Niet Lukt + Oplossingen

Ben je onlangs enthousiast begonnen met afvallen, maar vallen de resultaten tegen? Je wilt dolgraag afvallen, maar het lukt niet zoals je had gehoopt.

Ondanks je inspanningen blijf je op hetzelfde gewicht steken, wat leidt tot frustratie en teleurstelling.

De waarheid is dat er tal van factoren zijn die het afslankproces beïnvloeden, waar je misschien geen weet van hebt.

In dit artikel lees je over de meest voorkomende redenen waarom afvallen moeizaam kan gaan en je het gevoel hebt dat je geen vooruitgang boekt.

Daarnaast bieden we je een oplossing die je kan helpen om deze obstakels te overwinnen.

Inhoud van dit artikel

Reden #1: Je valt af zonder dat je het realiseert

gefrustreerde vrouw staat op de weegschaal en gilt

Het is enkele weken geleden dat je enthousiast begonnen met sporten.

Je voedingspatroon is aangepast en je denkt dat je op de goede weg zit.

Vol spanning loop je naar de weegschaal om te kijken wat de resultaten zijn. Maar daar staat je een onaangename verrassing te wachten.

Je blijft precies op hetzelfde gewicht. De paniek slaat toe. “Ik wil afvallen maar het lukt niet. Wat is hier aan de hand?”.

Je denkt dat je geen meter vooruit komt, maar in werkelijkheid is je lichaamssamenstelling wel degelijk aan het veranderen. Je lichaamsgewicht heeft – met name de eerste weken dat je begonnen bent met afvallen – de neiging om met een paar kilo te fluctueren.

Het hangt af van het voedsel dat je eet en ook een disbalans in je hormoonhuishouding kan ervoor zorgen dat je nog wat vocht vasthoudt. Dit betekent echter NIET dat je geen lichaamsvet verliest.

Doe deze test en krijg jouw unieke op maat gemaakte keto schema, recepten en menu

Ontdek hoe je met jouw lichaam en behoeften je streefgewicht bereikt.

Vul een aantal simpele vragen in en laat ons voor jou een uniek plan maken waardoor jij in korte tijd voorgoed afrekent met overbodig vet.

Dit is geen jojo dieet, maar een manier waarop jij vol plezier resultaten behaalt en tegelijkertijd lekker eet.

Start keto test

 

Leidt sporten tot meer vetvrije massa?

Wanneer je voor het eerst begint met sporten, dan zie je de eerste weken mogelijk geen verandering in gewicht op de weegschaal. Maar in werkelijkheid heb je misschien al 1 kilo vet verloren en ben je juist aangekomen in spiermassa.

Door krachttraining en fitness kun je in spiermassa zijn aangekomen en dat is zwaarder dan vet. Dit zie je vooral bij mensen terug die net zijn begonnen met sporten. En dat is natuurlijk hartstikke goed, want wat je wilt is lichaamsvet verliezen en niet alleen vocht!

Behalve het bijhouden van je lichaamsgewicht en tailleomtrek, adviseer ik je om je voortgang aan de hand van een huidplooimeting te beoordelen. Met een huidplooimeting kun je je vetpercentage meten. Doe dit minimaal 1 keer in de maand.

Tenzij je voor langer dan 2 weken op precies hetzelfde gewicht blijft, hoef je je nergens druk om te maken.

Samenvatting:

Ook al verandert je gewicht niet meteen, je lichaamssamenstelling kan wel verbeteren door sporten. Houd naast je gewicht ook je vetpercentage bij om je voortgang te meten.

In onderstaande video vertelt diëtiste Janiek Vreeken de 4 belangrijkste reden waarom je niet afvalt & wat te doen.

Reden #2: Hormonale disbalans door medicatie

Verschillende medicatie in capsulevorm en potjes op tafel

Verstoring van hormonen door medicatie kan een reden zijn dat afvallen maar niet lukt.

Gewichtstoename is afhankelijk van een aantal factoren. Denk dan aan het soort medicatie dat je gebruikt, je leeftijd en andere aandoeningen waar je misschien last van hebt.

Moeilijk afvallen of zelfs een gewichtstoename zijn bijwerkingen die geassocieerd worden met bepaalde medicijnen.

Denk dan aan medicatie als:

 • Antidepressiva
 • Anticonceptiepil
 • Insuline-injecties
 • Andere diabetes medicijnen
 • Reumamiddelen
 • Schildkliermedicijnen

Ze verstoren allemaal op hun eigen manier de belangrijkste hormonen die invloed hebben op je lichaamsgewicht en vetmassa. Onderzoek toont aan dat bepaalde hormonen de eetlust sterk beïnvloeden en bepalen hoeveel lichaamsvet er wordt opgeslagen (bron).

Samenvatting: 
Bepaalde medicijnen kunnen gewichtstoename veroorzaken of afvallen bemoeilijken door verstoring van hormonen die invloed hebben op eetlust en vetopslag.

Hormonen die een belangrijke rol spelen bij vetopslag en vetverbranding zijn:

Insuline

Insuline is het belangrijkste ‘vetopslaghormoon’ in het lichaam. Het zorgt ervoor dat vetcellen suiker opslaan in de vorm van vet en het voorkomt dat opgeslagen vet wordt afgebroken.

 • Het verminderen van simpele koolhydraten en meer lichaamsbeweging zijn effectieve manieren om je insuline niveau te verlagen (bron).

Word een metabolisme machine en reken voorgoed af met buikvet via de nieuwste en verbeterde keto methode

Welke hoeveelheid calorieën, koolhydraten en andere nutriënten zijn perfect voor jouw lichaam om jouw metabolisme maximaal aan te zetten?

Doe onze test en laat het ons exact voor jouw lichaam berekenen. Ieder lichaam is anders en door je te focussen op wat werkt voor jouw lichaam

Een op maat gemaakte dieet voor jou werkt tot driemaal effectiever om je streefgewicht te bereiken dan een regulier dieet.

Klik hier om het dieet te ontdekken dat perfect is geoptimaliseerd voor jouw lichaam.

Leptine

Leptine is een verzadigingshormoon. Hoe hoger de leptinespiegels hoe meer verzadiging je voelt. Lage leptinespiegels zorgen voor een minder verzadigingsgevoel.

Dit hormoon wordt geproduceerd in de vetcellen en leidt uiteindelijk tot leptineresistentie. Hoe meer lichaamsvet je bij je draagt, des te meer leptine wordt geproduceerd. Mensen die kampen met overgewicht hebben meestal zeer hoge leptine-spiegels (bron).

 • Uit onderzoek blijkt dat het leptine niveau bij zwaarlijvige mensen tot wel 4 keer hoger is dan bij mensen met een normaal gewicht (bron).

Ghreline

Ghreline staat ook wel bekend als het ‘hongerhormoon’. Wanneer je maag leeg is komt het hormoon ghreline vrij, dat een signaal zendt naar de hypothalamus dat je moet gaan eten.

Studies hebben aangetoond dat ghreline bij mensen met overgewicht slechts gedeeltelijk afneemt als ze hebben gegeten. Hierdoor krijgt de hypothalamus geen sterk signaal door dat er kan worden gestopt met eten, wat kan leiden tot overeten (bron).

Door bij iedere maaltijd meer eiwitten te eten, kan je het ghrelineniveau sterk doen verminderen en de verzadiging bevorderen (bron).

Cortisol

Cortisol staat vooral bekend als het ‘stresshormoon’ omdat het vrijkomt wanneer je lichaam stress voelt. Net als andere hormonen is het van vitaal belang om te overleven. Maar een chronisch verhoogde cortisolwaarde kan leiden tot overeten en gewichtstoename (bron).

 • Het volgen van een gebalanceerd dieet, het beheersen van stress en langer slapen zijn manieren om je cortisolproductie te normaliseren. Je leest hier meer over in mijn artikel over bijnieruitputting.

Oestrogeen

Oestrogeen is het belangrijkste vrouwelijke geslachtshormoon (mannen hebben ook oestrogenen). Wetenschappers hebben ontdekt dat zwaarlijvige vrouwen een hogere oestrogeengehalte hebben dan vrouwen met een normaal gewicht (bron).

 • Het eten van meer vezels en kruisbloemige groenten (zoals broccoli of bloemkool) hebben een gunstig effect op de oestrogeenwaarden bij ratten (bron).

Op het moment dat het lichaam door bepaalde medicijnen niet meer het vermogen heeft om een hormonale disbalans zelf te corrigeren, dan kunnen er gewichtsproblemen ontstaan.

Bepaalde medicijnen kunnen gewichtsverlies een stuk moeilijker maken of zelfs gewichtstoename veroorzaken door een verstoring in de bovengenoemde hormonen.

En niet voor iedereen zijn deze bijwerkingen ernstig genoeg om de behandeling ervan te stoppen. Als je er toch over nadenkt om met de behandeling te stoppen, bespreek dit dan altijd eerst met de behandelend arts.

Val effectief af met Mijn Keto Menu

Lukt afvallen niet zoals je had gehoopt? Heb je al van alles geprobeerd zonder het gewenste resultaat? Dan is het tijd voor een nieuwe aanpak.

Probeer Mijn Keto Menu en start met verliezen van de kilo’s! Het ketogeen dieet brengt je lichaam in een natuurlijke vetverbrandingsmodus, waardoor je eindelijk die ongewenste kilo’s kunt kwijtraken.

Met meer dan 250 keto-vriendelijke recepten in onze gebruiksvriendelijke app wordt afvallen niet alleen makkelijker, maar ook veel lekkerder. Elk recept helpt je om efficiënt af te slanken zonder dat je honger lijdt.

Dit is niet zomaar een one-size-fits-all dieet; het is een flexibel afslankplan dat rekening houdt met jouw specifieke situatie.

Doe nu de gratis Keto test en ontvang jouw persoonlijk afgestemde Keto Afslankplan >>

Je zult versteld staan hoe vlot die overtollige kilo’s verdwijnen met de juiste aanpak.

Reden #3: Je hebt geen fysieke uitdaging

Vrouw kijkt liggend televisie en eet ongezond voedsel

Het kan ook zo zijn dat het afvallen stil staat omdat jouw lichaam niet genoeg wordt uitgedaagd om vet te verbranden en spiergroei te realiseren.

Je moet ook gaan sporten wil je snel gewicht verliezen en je vetpercentage verlagen (alhoewel een gezond eetpatroon wel het belangrijkste is om af te vallen).

Weerstandstraining zoals fitness, krachttraining of HIIT kunnen je helpen om je kostbare spiermassa te behouden en lichaamsvet te verbranden (bron). Het behouden van spiermassa helpt een trage stofwisseling te voorkomen.

 • Een vertraging van het metabolisme zie je vaak bij mensen die langdurig (en extreem veel) afvallen zonder dat ze het lichaam prikkelen met intensieve trainingen (bron)

Door te sporten creëer je de meest gezonde lichaamsverhouding. Dit is wat anders dan dat je slank lijkt omdat je in korte tijd veel gewicht bent kwijtgeraakt. Vaak gaat het dan vooral om vocht- en spierverlies en is er nog steeds veel visceraal vet (zeer ongezond) aanwezig.

Visceraal vet is het vet in de buik dat zich vooral rond de organen nestelt en het risico op hart- en vaatziekten en diabetes  flink vergroot (bron).

Wil je liever een andere vorm van sport gaan doen?

Cardiovasculaire sporten als hardlopen, zwemmen en fietsen zijn een effectieve manier om je uithoudingsvermogen te verbeteren, maar helaas minder goed om lichaamsvet te verbranden.

Uit een Fins onderzoek uit 2024 blijkt dat hardlopen – ondanks de populaire opvatting – geen effectieve manier is om gewicht te verliezen. Hardlopen kan echter wel helpen om gewichtstoename te voorkomen naarmate je ouder wordt (bron).

 • In deze blog leg ik je uit waarom ik afvallen met hardlopen afraad.

Samenvatting: 

Sporten, met name weerstandstraining, is naast een gezond eetpatroon cruciaal om effectief vet te verbranden en spiermassa te behouden.

Reden #4: Je denkt dat je gezond eet en drinkt

Vrouw drinkt een fruitsapje

Bewust zijn van wat je eet en drinkt is ongelooflijk belangrijk als je wilt afvallen.

Veel mensen hebben geen idee wat en hoeveel ze eigenlijk per dag eten.

Verschillende onderzoeken tonen aan dat het bijhouden van je dieet enorm kan helpen bij het afvallen.

Een dagboek gebruiken of foto’s maken van maaltijden zorgt ervoor dat mensen gemiddeld sneller gewicht verliezen dan mensen die dit niet doen (bron, bron).

Gewichtsverlies staat vaak stil bij mensen die denken dat ze gezond bezig zijn, terwijl ze dat in werkelijkheid niet doen. Uit mijn eigen onderzoek kwam naar voren dat “slechts 5,12% van de mensen vindt dat ze minder gezond eten dan een gemiddeld persoon.” Dat is natuurlijk vrijwel onmogelijk en net zo ongeloofwaardig als dat 80% van de Nederlanders zich slimmer vindt dan gemiddeld.

Producten met verborgen suikers

Je denkt misschien dat je gezonde maaltijden nuttigt, terwijl je in feite allerlei verborgen suikers eet of volgens gezondheidsorganisaties (zoals het Voedingscentrum) enorme hoeveelheden geraffineerde koolhydraten moet eten als brood en pasta.

Door deze voedingsmiddelen maak je veel insuline aan, dat zorgt voor vetopslag, terwijl je er ondertussen weinig verzadigd van raakt.

Je eet eigenlijk pas echt gezond als je de etiketten leest en dan niets koopt waar suiker in zit (behalve als er minimaal suiker in zit), maar bijna niemand leest de etiketten.

Besef goed dat als je wilt afvallen en het lukt niet, het ook vaak te maken kan hebben met verborgen suikers en dan met name in drank. Je kunt daarom veel beter gezonde groentesapjes drinken dan frisdrank en fruitsapjes.

Lees vaker de etiketten

Let daarom eens wat vaker op de etiketten als je je wekelijkse boodschappen doet: Bijna overal zit suiker in, ook al staat op de verpakking dat het supergezond is.

Denk bijvoorbeeld aan vitaminewater of fruitsapjes. De fruitsapjes die je in de winkel koopt, en met name de goedkopere soorten, worden vaak extra gezoet met kunstmatige zoetstoffen.

En als er iets is waar je lichaam niets mee kan, dan zijn het wel die vervelende kunstmatige zoetstoffen zoals glucose-fructose siroop.

Het ergste is dat onze hersenen de calorieën in dit soort drankjes niet registreren als volwaardige calorieën en nog steeds het insuline niveau doen stijgen wat alsnog zorgt voor opslag van vet in de cellen, waardoor je nog steeds de behoefte hebt om te eten (bron).

Concentreer je daarom liever op gewoon water met een citroentje of groene thee.

Samenvatting: 

Onbewuste consumptie van verborgen suikers en geraffineerde koolhydraten kan afvallen belemmeren. Etiketten lezen en gezondere keuzes maken, zoals water en groene thee, kunnen helpen.

Reden #5: Trage schildklier

Arts controleert de schildklier van een vrouw

De schildklier is één van de belangrijkste hormoonklieren in ons lichaam. Ze geeft hormonen vrij die onmisbaar zijn voor de regulatie van lichaamscellen.

Ook reguleert de schildklier de verbrandingssnelheid in het lichaam.

Schildklierproblemen bij mensen komen relatief vaak voor. Ongeveer 12% van de mensen zal vroeg of laat te maken krijgen met schildklierproblemen. Vooral vrouwen lopen een groot risico. Vrouwen hebben tot wel acht keer meer kans op een schildklierstoornis dan mannen (bron).

Problemen treden vooral op wanneer de schildklier te langzaam of te snel werkt. Als afvallen maar niet lukt, dan kan dit te maken hebben met een traag werkende schildklier. Dit heet ook wel hypothyreoïdie (bron).

Symptomen van een trage schildklier

Symptomen van een trage schildklier zijn onder andere:

 • Gewichtstoename
 • Moeheid
 • Vochtophopingen
 • Neerslachtigheid
 • Haarverlies
 • Gewrichtsklachten
 • Vruchtbaarheidsstoornissen
 • Opgeblazen gevoel

Het probleem is dat veel van deze klachten ook door andere factoren kunnen ontstaan. Hierdoor wordt niet altijd meteen gedacht aan een trage schildklier.

Mocht je een aantal van de bovengenoemde symptomen hebben, dan kan het verstandig zijn om je schildklier door een arts te laten testen.

Tekort aan selenium of jodium?

Een tekort aan selenium of jodium kan de oorzaak zijn van een traag werkende schildklier. Een traag werkende schildklier is vaak erfelijk maar wel goed te behandelen. Naast medicatie kun je dit verbeteren door meer voeding te eten met een hoog gehalte aan jodium en selenium (bron, bron).

Denk dan aan goede voedingsbronnen als:

 • Vis (witvis, mosselen, garnalen)
 • Noten
 • Eieren (eidooier)
 • Zeegroente (zeewier)
 • Kip
 • Avocado’s

Samenvatting: 

Een trage schildklier, vaak veroorzaakt door een tekort aan selenium of jodium, kan afvallen bemoeilijken. Het toevoegen van voedingsbronnen rijk aan jodium en selenium, zoals vis, noten en eieren, kan helpen om de schildklierfunctie te verbeteren.

Reden #6: Te veel stress

Vrouw is gestrest en zit met de handen in het haar

Stress voor een proefwerk, stress voor een sollicitatiegesprek, stress voor een eerste afspraakje en natuurlijk de bekende stress voor een examen.

Dit is gezonde stress: Het zet je lichaam en geest volledig op scherp voor een maximaal resultaat.

Maar het wordt een ander verhaal als je constant onder spanning staat, als je te maken hebt met constante stress.

Stress kan van grote invloed zijn op je lichaamsgewicht en de reden dat afvallen maar niet lukt. Niet alleen bevordert het terugkerende hongeraanvallen, ook worden bepaalde hormonen geproduceerd die voor extra opslag van lichaamsvet zorgen.

Eén van die hormonen is cortisol. Cortisol komt, zoals je inmiddels weet, vrij als reactie op stressvolle situaties. Dit hormoon speelt een belangrijke rol bij de opslag van buikvet. Dit effect lijkt nog eens sterker te zijn bij zwaarlijvige vrouwen met overmatig buikvet (bron).

Leer stress te beheersen

De overproductie van cortisol kan ervoor zorgen dat afvallen een lastige zaak wordt.

Het lijkt misschien alsof je weinig controle hebt over stress in je leven, maar onderzoek wijst uit dat het leren beheersen van stress gewichtsverlies flink kan bevorderen (bron).

Wist je dat veel stress ook je schildklier negatief kan beïnvloeden? Nog een reden om meer te ontspannen!

Zorg dus voor momenten van ontspanning, alleen of met het hele gezin. Je kunt hierbij denken aan yoga, mediteren, gewoon een lekkere wandeling maken of een romantisch avondje met je partner. Het maakt niet uit, als je jezelf maar kunt ontspannen.

Alleen op deze manier krijgt je lijf weer de kans om zich te herstellen en optimaal te kunnen werken. Het verminderen van stress in je leven is enorm belangrijk als je succesvol wilt afvallen.

In een 8 weken durende studie van 34 vrouwen met overgewicht, blijkt dat een stress-management programma met o.a. ademhalingsoefeningen en ontspanning van de spieren effectief is om af te vallen. De vrouwen verloren gemiddeld 4,4 kg lichaamsgewicht in vergelijking met 1,38 kg in de controlegroep (bron).

Samenvatting: 

Langdurige stress en verhoogde cortisolniveaus kunnen afvallen belemmeren. Stressbeheersing door ontspanning is essentieel voor succesvol gewichtsverlies.

Reden #7: Je bent gefocust op caloriearm eten

vrouw zit aan tafel met alleen een appel op haar bord

Een caloriearm dieet is tegenwoordig erg populair als het gaat om snel gewichtsverlies.

Denk dan bijvoorbeeld aan het bekende Sonja Bakker dieet.

Met een dergelijk crashdieet (want dat is het eigenlijk) wordt de dagelijkse hoeveelheid eten afgestemd op het aantal calorieën dat je maximaal mag binnen krijgen. Doordat het lichaam op den duur een tekort krijgt aan calorieën, zal je gaan afvallen.

Maar chronisch te weinig eten is een slecht idee. Tot 3 dagen vasten of minder eten zorgt voor versnelde metabolisme, maar daarna is het keerpunt en ga je minder calorieën verbranden. Een crashdieet is daarom gedoemd te falen, het is te lang te weinig eten.

Het is inderdaad zo dat je met name in het begin flink wat kilo’s gaat verliezen, maar op de lange termijn is caloriearm eten niet vol te houden en komen de verloren kilo’s als een boemerang weer dubbel en dwars terug.

Voor wetenschappelijk bewijs over welk dieet (caloriearm, koolyhydraatarm of keto dieet) het beste is voor gewichtsverlies, verwijs ik je door naar deze pagina.

In onderstaande video bespreek ik de kenmerken van een slecht en van een goed dieet.

Met caloriearm voedsel neemt je lichaam niet alleen belachelijk weinig calorieën op,  ook zijn deze producten vaak suikerrijk. Er wordt gepronkt met minder vetten, terwijl het suikergehalte vaak ontzettend hoog is.

Een potje pindakaas light van Calvé bevat maar liefst 32 gram koolhydraten (waarvan 7,3 gram suikers) per 100 gram pindakaas.

Potje calve pindakaas light

Suiker bevat weliswaar minder calorieën dan vet, maar vet verzadigt veel meer.

En laten suikerrijke producten nou net de minste verzadiging geven.

Na het eten van koolhydraten schakelt je lichaam direct over naar suikerverbranding en stopt het met het verbranden van lichaamsvet (bron).

Heb je het gevoel dat afvallen stilstaat? Stop met caloriearm eten en richt je op verzadigende eiwitrijke producten. Een hoge eiwitinname werkt ontzettend effectief om een voller gevoel te krijgen en het verminderen van de eetlust (bron).

Calorieën zijn zeker belangrijk maar is het halve verhaal als je succesvol wilt afvallen. Zo verliezen mensen die iedere dag een handje noten eten, zoals amandelen, sneller gewicht dan mensen die dat niet doen en het is ook nog eens beter voor het hart en bloedvaten (bron). Eet alleen geen hele zak leeg, maar pak een handjevol noten.

Samenvatting: 

Caloriearme crashdiëten zijn op lange termijn niet vol te houden en kunnen leiden tot het jojo-effect. In plaats daarvan is het beter om te focussen op verzadigende, eiwitrijke voeding en matige hoeveelheden gezonde vetten, zoals noten, voor duurzaam gewichtsverlies.

Reden #8: Te weinig slaap

Vrouw ligt schreeuwend in bed met een kussen op haar hoofd

Een goede nachtrust is ongelooflijk belangrijk voor je gezondheid. In feite is het net zo belangrijk als gezonde voeding en dagelijkse beweging.

Helaas zijn onze hersenen vandaag de dag sterk onderhevig aan slaaptekort.

Mensen slapen gemiddeld een stuk minder lang dan vroeger en de kwaliteit van slaap is door onze hectische levensstijl ook afgenomen.

Slecht slapen is sterk verbonden met gewichtstoename. Mensen met korte slaapperiodes wegen gemiddeld meer dan mensen die voldoende slaap krijgen (bron). In feite is een korte slaapduur een van de grootste risicofactoren voor vetzucht (obesitas).

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat niet genoeg slaap kan leiden tot gewichtstoename doordat de stofwisseling verlaagd wordt en de productie van verschillende hormonen in gang worden gezet die de opslag van lichaamsvet stimuleren (bron).

Eén studie wees uit dat gezonde volwassenen die 5 dagen op rij 4 uur slaap per nacht hadden, een daling zagen van hun ruststofwisseling met 2.6%. Dit werd gelukkig hersteld toen zij daarna hun slaap inhaalden voor minimaal 12 uur (bron).

Om slaapproblemen te voorkomen en de gezondheid te bevorderen is het belangrijk dat je minimaal streeft naar 7-8 uur slaap per nacht.

Leestip: 5 Gevolgen van Slaaptekort Op Je Gewicht en Gezondheid

Samenvatting: 

Slaaptekort kan leiden tot gewichtstoename door een vertraagde stofwisseling en verhoogde productie van hormonen die vetopslag stimuleren. Streef naar 7-8 uur slaap per nacht om je gezondheid te bevorderen en gewichtstoename te voorkomen.

Reden #9: Je denkt dat light frisdranken gezond zijn

Man pakt een cola light fles uit de schappen

Je zou denken dat minder calorieën ervoor zorgen dat je meer gaat afvallen.

Een kwestie van optellen van wat je in je mond stopt, toch? Het steekt anders in elkaar dan je denkt.

Light frisdranken worden aangeprezen door de fabrikanten als de manier om je dorst te lessen, zonder dat je onnodige en lege calorieën binnenkrijgt.

Maar ze vergeten te vertellen dat er nog steeds heel veel kunstmatige zoetstoffen in zitten waar je lichaam eigenlijk geen raad mee weet.

Wat onthutsende feitjes over light (en zero) frisdrank:

 • In een studie van 14 jaar kwam naar voren dat light frisdranken het risico op diabetes type 2 verhoogt als je iedere dag één glas light frisdrank drinkt (bron).
 • In een andere studie stond het dagelijks drinken van light frisdrank ook in verband met een verhoogd risico op diabetes type 2 (bron).

En ook al geven kunstmatige zoetstoffen in light producten de consument een zoete smaak, onderzoekers denken dat het gebrek aan calorieën in deze producten ervoor zorgt dat de hersenen niet volledig worden beloond.

Dit kan de reden zijn dat kunstmatige zoetstoffen verbonden zijn met een verhoogde eetlust en het verlangen naar suikerhoudend voedsel (bron).

Houd je lichaam niet voor de gek en concentreer je op water en groene thee als je effectief wilt afvallen op een gezonde wijze. Eventueel kun je wat verse citroensap aan water toevoegen voor een frisse smaak.

Samenvatting: 

Light frisdranken bevatten kunstmatige zoetstoffen die het risico op diabetes type 2 verhogen en kunnen leiden tot een grotere eetlust en verlangen naar suikerhoudend voedsel. Kies in plaats daarvan voor water of groene thee om effectief en gezond af te vallen.

Reden #10: Je hebt onrealistische verwachtingen

Juichende vrouw staat op de weegschaal

Op het moment dat je begint met lijnen, zijn je verwachtingen natuurlijk hooggespannen.

Na een paar dagen ga je op de weegschaal staan, maar is er nog geen noemenswaardig resultaat.

Weer een week later is er wat resultaat, maar je bent teleurgesteld, want je had véél meer verwacht.

Afvallen en lichaamsvet verliezen is een veel langzamer proces dan de meeste mensen denken.

Vetverlies neemt tijd in beslag

Hoewel het zeker mogelijk is om in het begin af te vallen, verliezen maar zeer weinig mensen 1 kilo lichaamsvet per week. In het begin gaat het vaak vooral om vochtverlies door een vermindering van koolhydraten.

Veel mensen hebben onrealistische verwachtingen van wat haalbaar is met een gezond dieet en lichaamsbeweging. Verwacht niet direct na een paar dagen zichtbaar resultaat, tenminste als je gezond en duurzaam wilt afvallen.

Dit betekent niet dat je met afvallen stil staat, maar dat je langer de tijd nodig hebt om resultaten gaan zien. Iedere dag op de weegschaal gaan staan heeft daarom geen enkele zin.

Gezond en duurzaam afvallen bereik je alleen maar door gezond en gevarieerd te eten, met mate te eten en natuurlijk door te sporten.

Door het stellen van haalbare doelen met afvallen blijf je gemotiveerd om door te gaan. Eventueel kun je iemand inschakelen om je hierin te adviseren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een coach op de sportschool, of een diëtist.

Samenvatting: 

Onrealistische verwachtingen over de snelheid van afvallen leiden tot teleurstelling. Gezond en duurzaam afvallen vereist geduld en haalbare doelen.

Video: PLATEAU – De beste tips om het te doorbreken!

https://youtu.be/G4ucgRwFzJo

Welk van de 7 buiktype heb jij en wat is jouw ideale dieetschema om jouw doel te bereiken?

Doe de test en ontdek direct hoe specifiek jij een platte buik krijgt

Wil je weten welke buiktype je hebt? Hoeveel calorieën jij per dag moet eten om je doel te bereiken? En hoe je met jouw type een platte en strakke buik krijgt en effectief buikvet weet te verbranden?

Doe dan mijn test en ontdek het in slechts 2 minuten.

Je zal het volgende ontdekken:

 • Welk type buik jij hebt en potentiële fouten die je maakt die jouw buikvet veroorzaken
 • Hoeveel calorieën en koolhydraten we aanraden voor jouw gewichtsdoel
 • Wat jij kan veranderen om een mooie platte of strakke buik te krijgen
 • Een op maat gemaakt voedingsschema en recepten op basis van jouw lichaam en voorkeuren waardoor jij in korte tijd voorgoed afrekent met overbodig vet en de buik van je dromen krijgt

Start buiktype test

Hoe nuttig was dit artikel voor jou?

Klik op een ster voor een beoordeling!

Omdat je dit artikel nuttig vond...

Volg ons op social media!

Jammer dat je dit artikel niet (zo) nuttig vindt.

Graag horen we hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

8 reacties op dit artikel

 • Het lukt mij ook maar niet om af te vallen hoewel ik volgens mij wel zo gezond mogelijk
  eet.
  Ik eet meestal twee maaltijden per dag omdat ik pas rond 12 uur ontbijt/lunch maar daardoor vallen mijn maaltijden waarschijnlijk wel wat groter uit.
  Het grootste struikelblok blijkt nu misschien reden#2 te zijn aangezien ik schildkliermedicatie en reumaremmers slik en zeker met de reuma medicijnen kan ik niet stoppen.
  Betekent dit nu dat het me toch niet gaat lukken om af te vallen?
  Ik was van plan je boek te bestellen maar vraag me nu af of dat wel zin heeft..

  Astrid
  • Beste Astrid,

   Afvallen als je schildklierproblemen hebt is zeker niet gemakkelijk. Maar het is niet waar dat je daar als vrouw niks tegen zou kunnen doen. Iedereen heeft baat bij een gezond voedingspatroon en regelmatige lichaamsbeweging.

   Een dieet met weinig jodium en selenium verhoogt het risico op schildklieraandoeningen omdat de schildklier zowel selenium als jodium nodig heeft om voldoende schildklierhormonen te produceren.

   Een tekort aan jodium zal je met de Afslank Receptenbijbel niet krijgen, omdat er voldoende recepten in staan met vette vis, die jodiumrijk zijn. De Afslank Receptenbijbel is dan ook geschikt voor de mensen met schildklierproblemen.

   Ongeacht welk dieet je gebruikt, moet je oppassen met het eten van rauwe kruisbloemige groenten, het gebruik van koolzaadolie (canola-olie), flinke hoeveelheden omega 6 vetzuren en gluten.

   Zorg ervoor dat je vitamine B12, vitamine D, selenium en zink in voldoende mate binnenkrijgt. Deze waarden zijn vaak lager bij mensen met een trage of niet-werkende schildklier. Deze vitamines en mineralen kun je ook aanvullen met supplementen.

   Daarnaast moet je ook aan de slag gaan met de methode in mijn boek. Het gaat niet vanzelf. Succes gewenst.

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
   • Dank je wel voor de informatie!
    Het zou best kunnen dat ik hypothyreoïdie heb gekregen door een tekort aan jodium toen ik een jaar of 5 geleden een koolhydraatarm dieet volgde waarbij ik maximaal 25 gram koolhydraten per dag at, en nog viel ik niet af.
    Ondertussen heb ik de Receptenbijbel aangeschaft en probeer ik iets vaker te bewegen.
    We gaan er voor! :)

  • Hey Astrid,
   Ik las je berichtje en ik wilde er even op reageren. Ik ben zelf ook reuma patient en gebruik hiervoor medicijnen. Hierdoor ben ik in een paar jaar tijd veel aangekomen. Toen ik 78kg woog besloot ik hier iets aan te gaan doen (heb altijd rond de 50 kg gewogen!). Ik ben me gaan verdiepen in voedingsadvies en begonnen met een koolhydraatarm dieet. Het bleek dat mijn eetpatroon ook heel slecht was! Wist ik veel! Nu sport ik 3 keer in de week en let extra op mijn eten. Tot nu toe gaat alles beter dan verwacht en ben ik 12 kg weer kwijtgeraakt. Ik heb nog steeds wat buikvet rond mijn middel maar ben weer tevreden met mezelf! En dat allemaal ondanks die vervelende reuma medicijnen. Ook jij kunt afvallen Astrid en je zult er geen spijt van krijgen! Groetjes, Gardy

   Gardy
   • Hey Gardy,
    Behalve de reumaremmers kreeg ik ook bijna een jaar lang prednisoninjecties
    omdat het een tijdje duurde voor de reumaremmers aansloegen en vooral die injecties werkten niet echt mee. Ook mijn trage schildklier helpt natuurlijk niet mee maar we geven de moed niet op!
    In ieder geval bedankt voor je reactie! :)

 • Ik ben in de laatste 9 maanden 15 kilo afgevallen door middel van koolhydraat beperkt, gezond eten en veel beweging . Nu ik al wat meer tevreden ben, ben ik van 5x naar 3x sporten in de week gegaan. Ik eet gezond, raak geen ongezonde dingen aan (met de ”cheatday” één keer in de zoveel tijd natuurlijk wel” en doe geen dingen anders dan eerst. (denk ik) Ik ben nu 3 maanden op gewicht, en ben natuurlijk blij dat ik niet aankom, maar ik val niet meer af. Ik weet dat het niet nodig is, maar zou voor de mooi nog 5 kilo er af willen. Heb je tips? Of moet ik nóg gezonder eten om dat doel te bereiken?

  L.
  • Dat is moeilijk te zeggen want ik weet niet wat je huidige eetpatroon is. Ik zou in ieder geval bijhouden hoeveel calorieën je op een dag eet en wat je dagelijkse caloriebehoefte is. Daarvoor kun je gebruik maken van mijn BMR calculator, zie: https://happyhealthy.nl/bmr-berekenen/

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
 • Ik ben echt verstrooid geweest. Ik wist niet hoe kan ik winnen met mijn gewoonten. Een par dagen geleden begon ik fitatu (calorieën tellen app) gebruiken. Nu ken ik mijn grens van voedingswaarden voor bepaalde dag.

  Roos

Plaats een reactie

Over HappyHealthy

Oscar Helm, MSc Afslankcoach, voedingsdeskundige, psycholoog, dieetpsycholoog, orthomoleculair therapeut en bestsellerauteur

Hoi, ik ben Oscar Helm en in de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen naar een gezonder gewicht en betere gezondheid.

HappyHealthy.nl trekt inmiddels ruim 10.000 bezoekers per dag en met mijn bestseller de Afslank Receptenbijbel laat ik zien dat afvallen zowel eenvoudig als leuk kan zijn!

Wil jij je kennis over afvallen testen? Doe dan deze test en ontdek direct je “Afslank IQ”.

Top artikelen

Wat je mag eten bij een koolhydraatarm dieet + De Voordelen & een Schema

Wat is het koolhydraatarm dieet precies en wat kan je wel en niet eten. Ontdek hier een voedingstabe...

Intermittent Fasting: Uitleg, 9 Voordelen en 10 Schema’s

Intermittent Fasting / vasten (onderbroken vasten) schrijft voor wanneer en hoe lang je wel en niet ...

12 Tips om Snel Buikvet te Verbranden + 5 Fouten

Hoe kun je snel afvallen rond de buik? Ontdek 12 gouden buikvet verbranden tips en ontwijk 5 ernstig...

23 Bewezen Tips voor Snel Afvallen (zonder ongefundeerde hypes)

Hoe kan je snel afvallen? Ontdek 23 bewezen tips om snel gewicht te verliezen zonder ongefundeerde c...

Oscar’s sapjes

Array ( [0] => Male )