848

23 Snelle & Simpele Ideeën voor een Gezonde Lunch + 7 Recepten

Gezond lunchen? Bij veel mensen schiet het eten van de lunch erbij in. Of ze nemen hun broodtrommeltje mee met daarin wat sneetjes wit brood met zoet beleg.

Eventueel aangevuld met yoghurt drink of een flesje frisdrank. Het idee lijkt misschien goed, maar de lunch kan veel gezonder.

In dit artikel vertel ik je waar een gezonde lunch uit zou moeten bestaan en geef ik je verschillende gezonde lunch tips. Of ga direct naar 7 heerlijke lunch recepten.

Inhoud van dit artikel

Het belang van een gezonde lunch

groente met tofu op een bord

Je vraagt je misschien af, wat is het belang van lunchen? Het eten van een gezonde lunch is om verschillende redenen belangrijk.

Een gezonde lunch geeft je energie om de middag door te komen.

Als je niet van ontbijten houdt, dan is de lunch jouw eerste maaltijd van de dag. Dat maakt een gezonde lunch nog belangrijker.

Ik geef je enkele redenen waarom je waarde zou moeten hechten aan een gezonde lunch:

Doe deze test en krijg jouw unieke op maat gemaakte keto schema, recepten en menu

Ontdek hoe je met jouw lichaam en behoeften je streefgewicht bereikt.

Vul een aantal simpele vragen in en laat ons voor jou een uniek plan maken waardoor jij in korte tijd voorgoed afrekent met overbodig vet.

Dit is geen jojo dieet, maar een manier waarop jij vol plezier resultaten behaalt en tegelijkertijd lekker eet.

Start keto test

 

Reden #1: een gezonde lunch voorkomt snacken

Een gezonde lunch vermindert de kans dat je later op de dag gaat snacken.

Het is een bekend fenomeen dat je lekker gaat snacken als je geen lunch meeneemt, of als je lunch niet afdoende is. Onderzoek van de Universiteit Gent toont aan dat lunchboxen van Vlaamse basisschoolkinderen zelden leeg zijn, maar vaak ongezond en milieubelastend (bron).

Mensen zijn eerder geneigd om ongezond te eten als er geen gezond voedsel voorhanden is. Door je eigen maaltijden thuis te bereiden zorg je ervoor dat je je vasthoudt aan je dieet. Dit bespaart je geld én calorieën, omdat de meeste kantinegerechten bestaan uit ongezonde voedingsmiddelen en lege calorieën.

Een stuk melkchocolade kan bijvoorbeeld net zoveel koolhydraten bevatten als een banaan, maar banaan bevat ook kalium, vitamines en aardig wat voedingsvezels. Melkchocolade heeft die voedingsstoffen niet.

Zorg er daarnaast voor dat je lunch niet alleen gezond is, maar ook vullend. En als je dan toch last krijgt van een knorrende maag als de klok 4 uur slaat, zorg dan dat je eventueel nog een gezond tussendoortje bij je hebt.

Samenvattend:

Een gezonde, vullende lunch vermindert de behoefte aan ongezonde snacks later op de dag, bespaart geld en calorieën.

Reden #2: een gezonde lunch geeft je energie

Een lunch die bestaat uit gezonde voedingsproducten zorgt ervoor dat je gedurende de dag middag nog steeds efficiënt kunt functioneren.

Daarnaast is een gezonde, vullende lunch erg belangrijk, zonder zoetmiddelen. Want als je flink wat enkelvoudige (geraffineerde) koolhydraten naar binnen krijgt, dan gaat je bloedsuikerspiegel flink omhoog. Als reactie hierop gaat je lichaam insuline aanmaken, wat de vetverbranding weer niet ten goede komt.

Kies daarom voor een gezonde lunch die ook vullend is (veel eiwitten, gezonde vetten, weinig of geen suikers en geraffineerde koolhydraten).

Met name mensen die dagelijks fysiek zwaar werk uitvoeren hebben belang bij een gezonde lunch. Je hebt energie en belangrijke voedingsstoffen nodig om je te kunnen concentreren, om de kracht te hebben om die zware kratten te kunnen tillen, etc.

Als je dit soort zware arbeid verricht, dan is een gezond ontbijt én gezonde lunch extra belangrijk, omdat je simpelweg meer energie nodig hebt.

Samenvattend:

Een gezonde lunch met veel eiwitten en weinig suikers zorgt voor langdurige energie en helpt bij het effectief uitvoeren van fysiek zwaar werk.

Reden #3: een gezonde lunch helpt om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden

Koolhydraten die je eet worden in je lichaam omgezet in bloedsuiker (glucose). Hoe meer enkelvoudige koolhydraten je eet, hoe groter de kans dat het als vet wordt opgeslagen omdat je lichaam niet meer de kans krijgt om het overschot te verbranden.

Koolhydraten in vloeibare vorm, zoals frisdrank, worden nog sneller opgenomen dan enkelvoudige koolhydraten in vast voedsel. Dat maakt dit soort dranken een no-go voor een gezonde lunch.

Je bloedsuikerspiegel stijgt, insuline wordt aangemaakt, en je belandt daarna al heel snel weer in een dip. Nog dieper dan voorheen. Dus ben je ‘genoodzaakt’ om wéér naar de snackautomaat te gaan.

Niet alleen is dit de eerste stap naar aandoeningen zoals insulineresistentie (voorstadium van diabetes type 2), het zorgt ook voor (extra) overgewicht wat de kans op diabetes nog groter maakt.

Bij een onderzoek in 175 landen bleek dat er een duidelijke correlatie is tussen de consumptie van suikers en diabetes type 2 (bron).

Met name voor afvallen en het behouden van je streefgewicht is het belangrijk dat de lunch uit voldoende eiwitrijke producten bestaat (bron, bron).

Het eten van een gezonde lunch rijk aan vezels, eiwitten en gezonde vetten kunnen mensen helpen zich langer vol te voelen, in tegenstelling tot maaltijden met veel geraffineerde koolhydraten.

Samenvattend:

Een gezonde lunch stabiliseert je bloedsuikerspiegel en helpt gewicht en diabetes type 2 te beheersen.

Word een metabolisme machine en reken voorgoed af met buikvet via de nieuwste en verbeterde keto methode

Welke hoeveelheid calorieën, koolhydraten en andere nutriënten zijn perfect voor jouw lichaam om jouw metabolisme maximaal aan te zetten?

Doe onze test en laat het ons exact voor jouw lichaam berekenen. Ieder lichaam is anders en door je te focussen op wat werkt voor jouw lichaam

Een op maat gemaakte dieet voor jou werkt tot driemaal effectiever om je streefgewicht te bereiken dan een regulier dieet.

Klik hier om het dieet te ontdekken dat perfect is geoptimaliseerd voor jouw lichaam.

Gezonde lunch en jouw Persoonlijke Keto Plan

Wil je gezond lunchen en vet verbranden? Dan is een ketogeen dieet de perfecte oplossing.

Mijn Keto Menu helpt je hierbij door een op maat gemaakt ketogeen dieet aan te bieden dat past bij jouw persoonlijke gezondheidsdoelen en gewenste lichaamsgewicht.

Onze revolutionaire Mijn Keto Menu Keto app is speciaal ontworpen om je eetgewoontes aan te passen aan een ketogeen dieet. Het mooie is dat al onze 250+ recepten, van ontbijt tot lunch en snacks, zijn afgestemd op jouw specifieke behoeften.

Vul onze gratis test in en krijg direct toegang tot jouw op maat gemaakte Keto-menu >>

Ontdek hoe de juiste keuzes in je voeding niet alleen lekker, maar ook enorm bevorderlijk kunnen zijn voor je gezondheid en gewichtsverlies.

Gezonde lunch meenemen? Vermijd deze producten

Ik heb je enkele belangrijke redenen gegeven waarom een gezonde lunch belangrijk is voor je gezondheid en lichaamsgewicht.

We gaan het zo hebben over snelle en simpele ideeën voor een gezonde lunch. Maar eerst ga ik wat dieper in op een ongezonde lunch. Want wat is een ongezonde lunch nou eigenlijk?

Hieronder geef ik je een lijstje van etenswaar wat je eigenlijk zou moeten vermijden als je gezond wilt lunchen, en zeker als je ook nog af wilt vallen:

Onderstaande voedingsproducten passen niet in een gezonde lunch:

Vruchtensappen

vruchtensap ongezond vs. hele stukken fruit

Vruchtensap wordt vaak als gezond beschouwd.

Het is niet zo gek dat mensen dat denken, aangezien het natuurlijk is en vruchten lijkt te bevatten.

Wat veel mensen zich niet realiseren is dat vruchtensappen bomvol zitten met suikers. In feite bevat vruchtensap net zoveel suiker en calorieën als een zoete frisdrank, en soms zelfs meer! (bron).

Waarschijnlijk kijk je nu erg verbaasd, want vruchtensapjes zijn toch goed voor je gezondheid? Iedere dag een jus d’orange voor je ontbijt of bij de lunch was toch een goede keuze?

De vruchtensappen in de winkel zijn heel vaak extra gezoet, wat niet gezond is voor je bloedsuikerspiegel en je lichaamsgewicht. De kleine hoeveelheden vitamines en antioxidanten in het sap maken de grote hoeveelheid suiker niet goed.

De fabrikanten maken het nog eens extra verwarrend door niet altijd eerlijk te zijn wat er in hun producten zit.

Samenvattend:

Vruchtensappen lijken gezond, maar bevatten vaak veel suiker en calorieën. Ze zijn vergelijkbaar met frisdrank en daarom geen goede keuze voor een gezonde lunch.

Hoe ongezond is vruchtensap?

Het vruchtensap dat je in de supermarkt vindt, is niet wat je denkt dat het is. Het wordt gelabeld als ‘100% puur’, maar dat is het niet.

Nadat het sap uit de vrucht is geperst en de voedingsvezels zijn verwijderd, wordt het sap meestal een aantal maanden voordat het wordt verpakt opgeslagen in enorme opslagtanks.

Het probleem met dit proces is dat het de smaak van sappen verwijdert, waardoor fabrikanten zoetstoffen en suikers toevoegen om de smaak terug te brengen die tijdens de verwerking verloren is gegaan.

En de sapjes die niet gezoet zijn, en alleen maar de eigen suikers bevatten, worden ook snel en zeer inefficiënt opgenomen door je lichaam. Dat betekent dat zelfs de duurste vruchtensappen in de supermarkt niet meer op versgeperste vruchtensappen lijken. Het zijn in feite gesuikerde dranken met fruitsmaak.

Verschillende studies hebben aangetoond dat het dagelijks drinken van vruchtensap in verband staat met een verhoogd risico op overgewicht en diabetes type 2 (bron, bron).

Ga je voor een gezonde lunch? Drink geen vruchtensap meer!

Beter is het om een fruitstuk zelf te eten of in de blender te stoppen. Je krijgt weliswaar dezelfde suikers binnen, maar met de voedingsvezels van het fruit worden de suikers veel langzamer door je lijf opgenomen en je geen pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel krijgt.

Samenvattend:

Vruchtensap uit de supermarkt bevat vaak toegevoegde suikers en zoetstoffen, wat bijdraagt aan een verhoogd risico op overgewicht en diabetes type 2.

Yoghurt drinks

Vifit drinkyoghurt verpakking

Je hebt vast wel eens Vifit of Goedemorgen gedronken. Ook ik dacht vroeger dat dit soort yoghurt drinks gezond waren, totdat ik een keer de voedingswaarde op het etiket las.

Deze yoghurt drinks zitten vol met suikers, maar liefst 43 gram suikers per 500 ml! Daarnaast komt de smaak van de aardbei niet van het lekkere rode vruchtje, maar van kunstmatige zoetstoffen.

Als je dan toch zuivel wilt eten, dan kun je het beste op zoek gaan naar ongezoete, volle Griekse yoghurt. Voor Griekse yoghurt ga je naar een natuurwinkel of naar een bio winkel. Daar zijn de producten vaak nog (h)eerlijk en vers, zonder onnodige toevoegingen.

Volle yoghurt bevat ook geconjugeerd linolzuur (CLA), een vetzuur dat kan helpen bij vetverlies en het risico op borstkanker kan verlagen (bron, bron).

Samenvattend:

Yoghurt drinks bevatten veel suiker en kunstmatige zoetstoffen. Kies in plaats daarvan voor ongezoete, volle Griekse yoghurt die gezonder en natuurlijker is.

Snacks en snoepgoed

logo met waarschuwing voor snoepgoed

Dit is een inkoppertje, maar wil het voor de volledigheid toch even vermelden.

Het is heel verleidelijk om naar de snackbar om de hoek te gaan, maar als je gezond wilt eten, en eventueel ook nog wat af wilt vallen, is dit een heel slecht idee.

Snacks en zoetigheden zitten vol met suikers en lege calorieën. Deze voedingsproducten verzadigen niet en bevatten geen belangrijke voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft om goed te functioneren.

Samenvattend:

Snacks en snoepgoed zijn verleidelijk maar ongezond, vol suikers en lege calorieën zonder essentiële voedingsstoffen.

Energierepen

verschillende soorten en smaken energierepen naast elkaar

Je kent ze vast wel: Die notenrepen of mueslirepen in een groene verpakking.

Schreeuwende teksten er op gedrukt dat het eten van deze reep de meest gezonde keuze is. Je zou denken dat zo’n reep prima past bij een gezonde lunch.

Helaas is de naam weer misleidend. Laat je niet verleiden door energy bars, oftewel energierepen. Kijk eens achterop de verpakking.

Juist ja, die hele kleine lettertjes waarin de gebruikte ingrediënten beschreven worden. Het suikergehalte is enorm, om verder nog maar te zwijgen van al die onnodige toevoegingen en E-nummers.

Samenvattend:

Ondanks hun gezonde imago bevatten energierepen vaak veel suiker en onnodige toevoegingen.

Geraffineerde graanproducten

waarschuwing voor het eten van geraffineerde graanproducten

Heb je er ooit bij stilgestaan dat niet alle granen hetzelfde zijn?

Voor een gezonde lunch is het belangrijk om een onderscheid te maken tussen hele en geraffineerde granen.

Veel granen worden meestal geconsumeerd nadat ze tot zeer fijne bloem zijn verpulverd. Dat maakt geraffineerde granen ongezond. Ze bevatten geen belangrijke voedingsstoffen en bestaan vooral uit lege calorieën.

Uit geraffineerde granen zijn belangrijke voedingsstoffen gehaald, zoals vezels, mineralen en vitamines. Ze bevatten voornamelijk snelle koolhydraten (suikers) die snel worden verteerd door het lichaam.

Heb je last van overgewicht? Dan kan je het beste tarwe en andere granen laten staan en kiezen voor eiwitrijke voedingsmiddelen.

Dit geldt ook voor brood. Ten eerst is witbrood natuurlijk een grote ‘no-go’, maar zelfs volkorenbrood zou je niet meer moeten eten, of in ieder geval in heel beperkte mate.

Stap af van het idee dat brood de basis moet zijn. Besef heel goed dat het brood wat je koopt, zelfs bij de warme bakker, méér toevoegingen heeft dan je lief is.

Heb je wel eens nagedacht waarom de ene brood sneller oud wordt dan de ander? Komt door al die conserveringsmiddelen, vetten en suikers.

Samenvattend:

Geraffineerde graanproducten zijn ongezond vanwege hun gebrek aan voedingsstoffen en hoge gehalte aan snelle koolhydraten.

Glycemische Index (GI)

Daarnaast is brood een bom van koolhydraten met een hele lage Glycemische Index (GI). De GI geeft aan hoe snel je de koolhydraten in je lichaam opneemt.

Een lage GI is een snelle opname en snelle stijging van de bloedsuikerspiegel. Een hoge GI heeft juist een omgekeerd effect.

Witbrood is hier de slechte winnaar in, maar volkorenbrood doet het niet veel beter.

Wat is een gezonde lunch?

Lunchen kan op allerlei manieren worden gedaan, maar in de meeste gevallen nemen mensen hun broodtrommeltje mee naar het werk.

Daar zit dan vaak enkele sneetjes volkorenbrood in met kaas, zoet beleg of vleeswaren.

Dit is niet zo gezond als je misschien zou denken. Maar wat is dan een gezonde lunch precies?

De basis van een gezonde lunch blijft hetzelfde als dat van een gezond ontbijt.

Een gezonde lunch bestaat uit:

  • Complexe koolhydraten
  • Hoogwaardige eiwitten
  • Gezonde vetten
  • Vezelrijk

Met name als je wilt afvallen dan raad ik je aan om een eiwitrijke lunch te nemen, aangevuld met vetten, vezels en langzame koolhydraten.

Als je eenmaal je streefgewicht bereikt hebt, dan kan je de hoeveelheid langzame (complexe) koolhydraten gedurende dag wat opschroeven.

Zodra je merkt dat je aankomt in gewicht, verminder je het aantal langzame koolhydraten totdat je de juiste hoeveelheid bereikt hebt waarbij je niet meer aankomt of afvalt.

Samenvattend:

Een gezonde lunch bevat complexe koolhydraten, hoogwaardige eiwitten, gezonde vetten en vezels, met de nadruk op eiwitten en vezels als je wilt afvallen.

In onderstaande video vertelt diëtiste Janiek Vreeken over een gezonde lunch:

Gezonde lunch tips

groenten met kipfilet op een wit bord

Voor je gevoel misschien blijft er niks meer over om te eten, maar dat is beslist niet waar.

Je moet alleen wat verder denken, en het idee loslaten dat brood de basis is van je ontbijt én je lunch.

Gezonde eiwitrijke lunch ideeën

Laten we beginnen met eiwitten. Waarom moet een gezonde lunch flink wat eiwitten bevatten? Eiwit is misschien wel de belangrijkste macronutriënt voor gewichtsverlies en een slanker lichaam.

Eiwitten kunnen je helpen met het verliezen van gewicht én het kwijtraken van hardnekkig buikvet.

Het werkt via verschillende mechanismen: een hoge eiwitinname verhoogt de stofwisseling, vermindert de eetlust en verandert verschillende gewicht regulerende hormonen die invloed hebben op je lichaamsgewicht (bron, bron, bron).

Door enkelvoudige koolhydraten en ongezonde vetten te vervangen door hoogwaardige eiwitten, rem je het hongerhormoon ghreline en stimuleer je verschillende ‘verzadigingshormonen’ die zorgen voor een langer, vol gevoel.

Dit leidt tot het automatisch minder eten van calorieën en is de belangrijkste reden dat eiwitten je helpen om af te vallen.

Wat zijn eiwitrijke voedingsmiddelen voor een gezonde lunch?

Eieren (eet gerust een eitje per dag

Peulvruchten

  • Bonen, linzen, tofu, kikkererwten, etc.

Vlees/gevogelte

  • Kip, kalkoen, biefstuk, rundvlees, spek

Vis/zeevruchten

  • Zalm, makreel, tonijn, garnalen, haring, etc.

Paddenstoelen

  • Kastanjechampignons, shiitakes

Noten (van een handjevol noten eten word je slanker (bron))

  • Walnoten, cashewnoten, etc.

Gezonde koolhydraatrijke lunch ideeën

Een gezonde lunch betekent niet dat je geen koolhydraten tot je neemt.

Ook koolhydraten behoren (weliswaar in beperkte hoeveelheden) in een gezond dieet. Ze voorzien je lichaam van energie (met name voor de hersenen zijn koolhydraten belangrijk).

Als ik praat over koolhydraten, dan bedoel ik natuurlijk langzame (complexe)koolhydraten. Langzame koolhydraten bevatten meer voedingsstoffen dan enkelvoudige koolhydraten.

Omdat ze veel voedingsvezels bevatten worden ze trager opgenomen in het lichaam. Dit maakt langzame koolhydraten ook meer vullend, wat betekent dat ze een betere optie zijn dan snelle koolhydraten voor gewichtsbeheersing.

Als ik praat over goede koolhydraatbronnen voor een gezonde lunch, dan bedoel ik:

Peulvruchten en bonen

  • Bruine bonen, witte bonen, linzen, tofu, etc.

Onbewerkte granen (volle granen)

  • Quinoa, boekweit, zilvervliesrijst, etc.

(Gedroogd) fruit

  • Avocado, banaan, aardbeien, blauwe bessen, appels, frambozen, bramen, etc.

Groenten

  • Let op: onbewerkte granen blijven koolhydraten. Het is zeker niet raadzaam om ze onbeperkt te eten als je wilt afvallen of je streefgewicht probeert te behouden.

Groenten en fruit zijn een belangrijk onderdeel van een gezond voedingspatroon en kun je onbeperkt eten.

Uit een onderzoek blijkt zelfs dat iedere 100 gram fruit die je per dag eet, geassocieerd is met 300 gram gewichtsverlies in 6 maanden tijd, en per 100 gram groente 500 gram  (bron).

Zoek je naar meer informatie over koolhydraten? In dit artikel lees je wat koolhydraten zijn + een tabel met goede en slechte soorten.

Gezonde vetrijke lunch ideeën

Een van de meest voorkomende fouten die mensen maken bij een gezond dieet is dat ze niet voldoende gezonde vetten eten. Vetten worden vaak nog steeds gezien als ‘slecht’.

Maar er is een verschil tussen gezonde vetten en ongezonde vetzuren (transvetten).

De gezonde vetten in bijvoorbeeld avocado verlagen de bloeddruk en het ‘slechte’ LDL-cholesterol (bron) en stabiliseren de bloedsuikerspiegel (bron). Ook gaat afslanken beter en verlies je minder spiermassa als je visolie (omega 3-vetzuren) slikt (bron).

De vetten waarover alle wetenschappers het eens zijn dat deze slecht zijn voor de gezondheid zijn transvetten. In het bijzonder transvetten die kunstmatig gemaakt zijn. Transvetten verhogen het risico op hart- en vaatziekten en diabetes type 2 en zorgen voor visceraal vet (buikvet).

Wat ook belangrijk is om te weten is dat zowel onverzadigde vetten als verzadigde vetten goed zijn voor de opname van vetoplosbare vitaminen in het lichaam.

Gezonde vetten helpen zelfs in de strijd tegen overgewicht. Met gezonde vetten bedoel ik met name enkelvoudig onverzadigde vetzuren (o.a. in avocado en noten) en omega 3-vetzuren (o.a. in vette vis en lijnzaad).

Hieronder staan vetrijke voedingsmiddelen die gezond en voedzaam zijn:

Vette vis

  • Zalm, makreel, tonijn, garnalen, haring, etc.

Onbewerkt vlees

  • Biefstuk, varkenshaas

Avocado

Omega-6 arme oliën

Volvette zuivel

  • Gras- en roomboter, Griekse yoghurt, geitenkaas, feta, Parmezaanse kaas, etc.

Misschien is het je al opgevallen dat sommige voedingsmiddelen veel eiwitten én gezonde vetten bevatten. Dat maakt het gemakkelijk om ermee variëren.

Heerlijke gezonde lunch recepten zijn: 

  • Tofu salade
  • Zalm met avocado
  • Pittige kipsalade
  • Bloemkoolsalade met feta
  • Omelet met zalm en groente
  • Thaise tonijnsalade
  • Avocado met ei
  • Vegetarische sushi rol

Gezonde lunch meenemen naar je werk

zwarte koffie met een groentemaaltijd op een bureau

Laatste tip voor een gezonde lunch is dat je het makkelijk kunt meenemen én houdbaar blijft.

Als je een gezonde lunch wilt, die er in de middag nog steeds goed uitziet, is het noodzakelijk dat je hier wat in gaat investeren.

Koop wat plastic bakjes. Hoeft helemaal niet duur te zijn. Koop verschillende formaten zodat je een lunch in zijn geheel mee kunt nemen, of de verschillende onderdelen apart. Op deze laatste manier wordt het niet allemaal één grote pap en ziet het er nog steeds lekker uit.

Als je bijvoorbeeld Griekse Yoghurt meeneemt, kun je het fruit in een apart bakje doen. Meng ze op het laatste moment, en je hebt een heerlijke lunch.

Samenvattend:

Gebruik plastic bakjes om ingrediënten apart te houden voor een houdbare en aantrekkelijke gezonde lunch.

Afvallen met een gezonde lunch

vrouw stapt met blote voeten op een weegschaal

Helpt een gezonde lunch bij het afvallen? Jazeker!

Afvallen is een kwestie van gezond, gevarieerd en minder eten, in combinatie met een gezonde levensstijl.

Op HappyHealthy adviseer ik om regelmatig het ontbijt over te slaan, met name als je wilt afvallen.

Dit kan de totale calorie-inname verminderen met 400 calorieën per dag (bronbron). Dat maakt het eten van een gezonde lunch nog belangrijker, het is dan namelijk je eerste maaltijd van de dag.

In onderstaande video bespreek ik de mythes over het overslaan van het ontbijt:

Een gezonde lunch met eiwitten draagt bij aan een voller gevoel en voorkomt de hunkering naar ongezond voedsel in de middag. Gezonde vetten in een lunch dragen bij aan een bevredigende maaltijd en langzame koolhydraten zijn een belangrijke bron van energie. Lunchen dus!

7 Gezonde lunch recepten

Om je een beetje op weg te helpen, heb ik hier 7 gezonde lunch recepten voor je samengesteld. Gezonde recepten die je vrij gemakkelijk mee kunt nemen naar je werk.

Ben je er klaar voor?

Lunch #1: Slawrap met zalm, avocado en taugé

Slawrap zalm avocado op sla

Wat heb je nodig:

  • 1 krop ijsbergslag
  • 200 gram gerookte zalm
  • 1 avocado
  • 1 paprika, kleur naar keuze
  • 10 champignons
  • 1 handje taugé
  • peper en zout

Werkwijze

  • Snijd de paprika, champignons en avocado in stukjes.
  • Snipper de zalm.
  • Doe alle ingrediënten in een kom, voeg hier de peper en zout aan toe en meng goed door elkaar.
  • Was de ijsbergsla en haal 6 mooie bladeren van de krop af.
  • Schep het mengsel op de slablaadjes en strooi hier wat taugé overheen.
  • Vouw de wrap dicht en zet vast met een satéprikker.

Lunch #2: Uitsmijter met groenten

Close-up van uitsmijter met groenten op bord

Wat heb je nodig:

  • 2 eieren
  • ½ ui (wit of rood)
  • ½ teentje knoflook
  • 1 cm verse gember
  • ½ stengel bleekselderij
  • 2 bospeentjes
  • 2 champignons
  • ½ el kurkuma
  • zout en peper

Werkwijze

  • Klop de eieren los en voeg wat zout en peper toe.
  • Snijd de halve ui in ringen.
  • Schil de gember en snijd deze zo fijn mogelijk.
  • Snijd de bleekselderij en wortel in zo dun mogelijke plakjes.
  • Doe alles bij elkaar en voeg de knoflook (geperst) en de kurkuma toe.
  • Doe een scheutje olie in de pan en voeg de geklopte eieren toe. Bestrooi dit met de ingrediënten en bak tot de omelet uit zichzelf loskomt van de pan. 

Lunch #3: Appelsalade

Appelsalade op een wit bord

Wat heb je nodig:

  • 2 appels
  • 1 mandarijn, in partjes
  • 75 gr bleekselderij
  • 175 gr gemengde sla
  • 1 handje rozijnen
  • 1/5 citroen, het sap & de schil
  • 1 el stevia
  • 1 el olijfolie, Extra Vierge
  • 1 el notenolie
  • Peper en zout

Werkwijze

  • Schil de appels en snijd ze in blokjes.
  • Schil vervolgens de mandarijn en gebruik de partjes voor de salade
  • Snijd de bleekselderij in reepjes.
  • Besprenkel de appelpartjes met de helft van het citroensap en de citroenschil.
  • Bak de walnoten met 1 el stevia voor een zoete smaak.
  • Maak een dressing van de overige helft van het citroensap, olijfolie, notenolie en peper en zout.
  • Voeg alle ingrediënten in een grote slakom

Lunch #4: pompoen gevuld met linzen en feta

pompoen gevuld met linzen en feta op een bord

Wat heb je nodig:

  • 1 kleine pompoen
  • 1 el virgin kokosolie
  • 160 g linzen (uit blik), uitgelekt
  • 1 rode paprika
  • 1 tl gemalen komijnzaad
  • Snufje zwarte peper
  • 150 g volvette feta
  • 7,5 g koriander

Werkwijze

  • Snijd de pompoen doormidden in de breedte. Verwijder de zaadlijsten en pitten uit de pompoen.
  • Giet een laagje water in een pan. Zet hier een stoommand in en zet het op het vuur. Leg de pompoen in de stoommand en sluit de pan af met een deksel. Stoom de pompoen in circa 12 minuten gaar.
  • Pak ondertussen een kleine steelpan en zet deze op laag vuur met de kokosolie. Doe hier de linzen in. Snijd de paprika ondertussen doormidden en verwijder ook hier de zaadlijsten. Snijd de paprika in kleine blokjes en voeg deze toe aan de linzen.
  • Strooi wat komijn en peper over het gerecht. Snijd daarna de feta in blokjes en hak tevens de koriander fijn. Voeg deze twee ingrediënten toe als de paprika beetgaar is.
  • Haal de pompoen uit de pan zodra deze gaar is en verdeel deze over 2 borden. Voeg de feta en koriander toe aan de linzen en paprika. Roer alles nog eens goed door en vul de pompoen met de linzen, paprika, feta en koriander.

Lunch #5: tonijn lunchwrap

zes stukken tonijn lunchwrap

Wat heb je nodig:

  • 1 blikje tonijn (op water of olijfolie), uitgelekt
  • 2 tl Griekse yoghurt (10% vet)
  • 1 tl hüttenkäse
  • Chilipoeder
  • 1 krop ijsbergsla
  • Cherrytomaatjes

Werkwijze 

  • Meng de tonijn met de yoghurt en hüttenkäse. Breng het geheel op smaak met het chilipoeder.
  • Snijd twee grote ijsbergslabladen van een krop af en bestrijk deze met het tonijnmengsel. Rol ze vervolgens op en snijd ze door de helft, zodat je per persoon twee kleinere wraps krijgt.
  • Snijd de cherrytomaatjes doormidden en prik hier een prikker doorheen, die je vervolgens op elke slawrap prikt.
  • Serveer de lunchwraps op een bord en genieten maar!

Lunch #6: rode bietensoep met feta

rode bietensoep met feta in een witte kom

Wat heb je nodig:

  • 1 ui
  • 1 el virgin kokosolie
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 500 g rode bieten, voorgekookt en in grove stukken
  • 30 g ongezouten en ongebrande hazelnoten
  • 1 tl gedroogde dille
  • 150 g volvette feta
  • Snufje zwarte peper

Werkwijze

  • Giet 750 ml water in een waterkoker en zet deze aan. Snijd de ui in halve maantjes.
  • Giet de kokosolie in een hoge pan. Fruit de ui en knoflook in deze pan. Voeg vervolgens het kokende water en de rode bieten toe. Breng het geheel aan de kook.
  • Hak ondertussen de hazelnoten in grove stukken en voeg de helft toe aan de soep. Gebruik een staafmixer om de soep glad te maken.
  • Voeg daarna bijna alle dille toe en breng het gerecht op smaak met wat peper.
  • Verdeel de soep over 2 kommen. Verbrokkel de feta en verdeel deze over de kommen. Garneer de maaltijdsoep met de gehakte hazelnoten en nog wat dille.

Lunch #7: pittige garnalensalade met witlof

pittige garnalensalade met witlof op bord

Wat heb je nodig:

  • 200 g garnalen
  • 200 g romaine sla
  • 1 stronk witlof
  • 2 eieren
  • 1 rode peper
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 tl mosterd, ongezoet
  • 1 el Griekse yoghurt (5% vet)
  • 1 el olijfolie
  • 1 tl citroensap
  • 20 g Parmezaanse kaas
  • 1 tl kokosolie

Werkwijze

  • Verwijder de zaadjes van de rode peper en snijd deze fijn. Pers één teentje knoflook uit.
  • Verhit wat kokosolie in een pan en voeg de garnalen toe. Na 2-3 minuten voeg je de rode peper en knoflook toe en draai je de garnalen om. Roer regelmatig even door.
  • Na 2-3 minuten zijn ze goed en kun je ze uit de pan halen.
  • Kook ondertussen de eieren gedurende 7-10 minuten en geef ze vervolgens een koud badje om ze af te laten koelen. Probeer ze meteen te pellen, zodat ze sneller koud worden in het water.
  • Verwijder de buitenste bladeren van de romaine sla en pel de overige bladeren van de krop. Was deze goed en verdeel ze over twee borden.
  • Verwijder de buitenste laag van de witlofstronk, snijd de uiteindes eraf en snijd vervolgens met een mesje ringetjes van de stronk. Wanneer je klaar bent, kun je heel gemakkelijk het harde binnenste eruit halen.

Welk van de 7 buiktype heb jij en wat is jouw ideale dieetschema om jouw doel te bereiken?

Doe de test en ontdek direct hoe specifiek jij een platte buik krijgt

Wil je weten welke buiktype je hebt? Hoeveel calorieën jij per dag moet eten om je doel te bereiken? En hoe je met jouw type een platte en strakke buik krijgt en effectief buikvet weet te verbranden?

Doe dan mijn test en ontdek het in slechts 2 minuten.

Je zal het volgende ontdekken:

  • Welk type buik jij hebt en potentiële fouten die je maakt die jouw buikvet veroorzaken
  • Hoeveel calorieën en koolhydraten we aanraden voor jouw gewichtsdoel
  • Wat jij kan veranderen om een mooie platte of strakke buik te krijgen
  • Een op maat gemaakt voedingsschema en recepten op basis van jouw lichaam en voorkeuren waardoor jij in korte tijd voorgoed afrekent met overbodig vet en de buik van je dromen krijgt

Start buiktype test

Hoe nuttig was dit artikel voor jou?

Klik op een ster voor een beoordeling!

Omdat je dit artikel nuttig vond...

Volg ons op social media!

Jammer dat je dit artikel niet (zo) nuttig vindt.

Graag horen we hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

10 reacties op dit artikel

  • Hallo,

    Voor hoeveel personen zijn je recepten?
    Mag ik onbeperkt fruit eten bij dit dieet?

    Mvgr. caro

    caro
    • Beste Caro,

      In de meeste gevallen zal de portie genoeg zijn voor 2 gemiddelde eters.
      Fruit mag je in principe zoveel eten als je wilt. Er zijn onderzoeken waarbij mensen iedere dag 20 porties fruit aten en na enkele weken of maanden niet aankwamen. Voel je dus vrij om fruit of groente te eten als je daar zin in hebt.

      Avatar for Drs. Oscar Helm
      Drs. Oscar Helm Auteur
  • De recepten op je site vind ik vaak erg lekker, maar soms ontkom ik er niet aan om toch brood mee te nemen. Is dit heel slecht? Dit is maar 2 keer per week, al is niks meenemen ook zo vervelend. Een dure lunch bij een speciaalzaak vind ik ook wat te prijzig.
    Wat voor beleg zou jij erop doen als je toch brood moest eten? Maakt het nog verschil of ik speltbrood neem of witbrood?
    Alvast bedankt voor je antwoord.

    Jetske
    • Beste jetske,
      Persoonlijk raad ik brood niet aan als ontbijt of lunch. Het is niet per se slecht maar verre van optimaal. Qua beleg raad ik je aan: roomboter, groentes als tomaat en komkommer, gekookt of gebakken ei, avocado, noten (klinkt vreemd maar smaakt lekker!), vleeswaren, vette vis en witte vis.
      Je kunt ook voor havermout gaan, dit is een veel betere koolhydraat bron dan brood.

      Avatar for Drs. Oscar Helm
      Drs. Oscar Helm Auteur
  • Hey, ik ben 17 jaar en ben aan het afvallen. Ik vroeg mij af wat het aantal kcal zijn die ik mag per dag zodat ik afval. Ik sport er ook 2x in de week bij. Ontbijt sla ik over en als lunch heb ik vaak een salade. Groetjes!!

    Sarah
  • Beste Oscar,

    Inmiddels ben ik twee maanden aan t periodiek vasten. Ik vast iedere dag 18 uur en dus 6 uur niet. Het bevalt me prima. N.a.v. de test wordt me het 15 min. kookboek aangeraden. Omdat ik vegetariër ben, bijna geen zuivel eet, soms ’n ijsje of wat yoghurt, vraag ik me af of dit boek iets voor mij is?
    Fijne, uitgebreide site trouwens, waarvoor mijn dank.
    In afwachting van een reactie groet ik je vriendelijk.

    Miryam
    • Beste Miryam, mijn receptenboeken zijn niet 100% vegetarisch, maar wel geschikt voor vegetariërs. Veel recepten zijn namelijk vegetarisch. Er zijn tientallen recepten die geen vlees of vis bevatten.

      Zoek je naar oplossingen of vervangingen voor vis of vlees? Die vind je die ook volop. Zie je een lekker gerecht staan met vlees of vis, dan kun je deze producten simpelweg vervangen door voedingsmiddelen uit mijn lijst.

      Deze vervangende producten smaken heerlijk, bieden voldoende voedingsstoffen en zijn ontzettend vindingrijk.

      Avatar for Drs. Oscar Helm
      Drs. Oscar Helm Auteur
  • Hoi ik ben type1 diabeet en een maagvwrkleining gehad en draag trouwens insuline pomp ik moet m’n bloedsuikers laag houden en nog 10 kg afnemen wat raad jij mij aan 8 uur vasten of 16.gr

    Jantje
    • Hallo Jantje, diabetes type 1, een maagverkleining en het gebruik van een insulinepomp brengen elk hun risico’s met zich mee. Het kan gevaarlijk zijn om vasten of andere ingrijpende dieetveranderingen door te voeren zonder nauw overleg met je behandelend arts of specialist. Het risico op hypoglykemie (lage bloedsuiker) kan toenemen tijdens vastenperiodes, vooral als je insuline gebruikt. Ook moet je rekening houden met de veranderde spijsvertering door de maagverkleining.

      Avatar for Oscar Helm, MSc
      Oscar Helm, MSc Auteur

Plaats een reactie

Over HappyHealthy

Oscar Helm, MSc Afslankcoach, voedingsdeskundige, psycholoog, dieetpsycholoog, orthomoleculair therapeut en bestsellerauteur

Hoi, ik ben Oscar Helm en in de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen naar een gezonder gewicht en betere gezondheid.

HappyHealthy.nl trekt inmiddels ruim 10.000 bezoekers per dag en met mijn bestseller de Afslank Receptenbijbel laat ik zien dat afvallen zowel eenvoudig als leuk kan zijn!

Wil jij je kennis over afvallen testen? Doe dan deze test en ontdek direct je “Afslank IQ”.

Top artikelen

Wat je mag eten bij een koolhydraatarm dieet + De Voordelen & een Schema

Wat is het koolhydraatarm dieet precies en wat kan je wel en niet eten. Ontdek hier een voedingstabe...

Intermittent Fasting: Uitleg, 9 Voordelen en 10 Schema’s

Intermittent Fasting / vasten (onderbroken vasten) schrijft voor wanneer en hoe lang je wel en niet ...

12 Tips om Snel Buikvet te Verbranden + 5 Fouten

Hoe kun je snel afvallen rond de buik? Ontdek 12 gouden buikvet verbranden tips en ontwijk 5 ernstig...

23 Bewezen Tips voor Snel Afvallen (zonder ongefundeerde hypes)

Hoe kan je snel afvallen? Ontdek 23 bewezen tips om snel gewicht te verliezen zonder ongefundeerde c...

Oscar’s sapjes

Array ( [0] => Male )