846

BMI Berekenen: Ideale Calculator voor Man, Vrouw en Kind

Als je wilt weten of je te zwaar of te dik bent, of juist een gezond gewicht hebt, kun je je BMI berekenen (Body Mass Index – formule: kg/m²). Bereken het hieronder met de meest uitgebreide BMI calculator van Nederland.

BMI berekenen

Voor kinderen onder de 2 jaar heeft de BMI bereken geen zin.
Geslacht:
Methode:
?
Onder-
gewicht

Gezond
Over-
gewicht

Obesitas
Morbide
obesitas

Helaas is het voor kinderen en volwassenen jonger dan 20 jaar niet mogelijk om de vernieuwde BMI berekening te gebruiken.

Jouw BMI uitslag

Je BMI:

Je hebt ondergewicht en bent dus te licht. Hierdoor heb je te weinig reserves in geval van ziektes. Start zo snel mogelijk met gewicht aankomen om je gezondheid te verbeteren. Je hebt een gezond gewicht dus je zit goed waar je nu zit. Bedenk je wel dat BMI een indicatie is van je gezondheid dus dat je niet per se gezond hoeft te zijn. Je hebt overgewicht en bent dus te zwaar. Hierdoor heb je een grotere kans op bepaalde ernstige ziektes zoals diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Start zo snel mogelijk met afvallen om je gezondheid te verbeteren. Je hebt zwaar overgewicht (obesitas) en bent dus veel te zwaar. Hierdoor heb je een grotere kans op bepaalde ernstige ziektes zoals diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Start zo snel mogelijk met afvallen om je gezondheid te verbeteren. Je hebt zwaar overgewicht (morbide obesitas) en bent dus veel te zwaar. Hierdoor heb je een grotere kans op bepaalde ernstige ziektes zoals diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Start zo snel mogelijk met afvallen om je gezondheid te verbeteren.

Een gezond gewicht ligt tussen een BMI van en . Zie hieronder hoeveel kilo je moet verliezen om in deze categorie te komen.

Disclaimer: bij 70 jaar of ouder geeft BMI een vertekend beeld. Uit onderzoek blijkt namelijk dat de kans op sterfte op 70 jarige leeftijd het laagst is in de categorie ‘overgewicht’ en niet in de categorie ‘normaal gewicht’ (bron).

Hoeveel levensjaren je met deze BMI kan verliezen

Uitslag: jaar

De berekening is gebaseerd op de data afkomstig uit een recent wetenschappelijk artikel waarbij 7.414 mensen langdurig zijn gevolgd (bron). Voor jou is de data gebruikt van de leeftijdsgroep van 30 jaar. Omdat je jonger bent dan 30 jaar, zou je nog meer levensjaren kunnen verliezen dan nu is ingeschat. Voor jou is de data gebruikt van de leeftijdsgroep van 50 jaar. Voor jou is de data gebruikt van de leeftijdsgroep van 70 jaar. Omdat je ouder bent dan 70 jaar, verlies je vermoedelijk minder levenjaren nu is ingeschat. Voor jou is de data van de leeftijdsgroepen van 30 en 50 jaar slim gecombineerd. Voor jou is de data van de leeftijdsgroepen van 50 en 70 jaar slim gecombineerd.

Misschien vraag je je af: verlies ik nu jaar? Het antwoord is: dat kunnen we niet weten. We weten wel dat dit gemiddeld genomen zo is bij mensen die niet roken met een vergelijkbare leeftijd en een vergelijkbaar BMI.

Let op: Bij deze inschatting gaan we ervan uit dat jouw BMI niet verandert. Je kunt er dus nog wat aan doen!

Aantal kilo's te verliezen

Hier vind je wat je maximaal aan kilo's moet verliezen voor een gezond gewicht zonder vervelende en gevaarlijke gezondheidsrisico's

Af te vallen (in kg)
kg
minimaal
kg
ideaal
kg
maximaal

Jouw ideale gewicht

Met jouw lengte heb je een gezond gewicht tussen de en kilo. Hieronder vind je exact waar je nu staat aan de hand van de BMI berekeningen.

hier sta je nu
ondergewicht
kg gezond gewicht
kg overgewicht
kg obesitas
kg morbide obesitas

Je kunt nu nog drie andere dingen doen:

Wat is je doel bij deze berekening?

Als je aangeeft wat je doel is, kan ik je meer waardevolle inzichten geven hoe je dit doel kunt bereiken.

Voor effectief afvallen raad ik aan om 25% (voorheen zei ik 30% maar dat is iets teveel) onder je dagelijkse energieverbruik te zitten. Vul hieronder je dagelijkse bewegingspatroon in voor een accurate berekening: Volgens je BMI berekening heb je ondergewicht. Het is zeer onverstandig om af te vallen. Vul hieronder je dagelijkse bewegingspatroon in voor een advies.

Vul hieronder je dagelijkse bewegingspatroon in voor een accurate berekening van je energieverbruik. Als je je hier aan houdt zul je op gewicht blijven. Volgens je BMI berekening heb je ondergewicht. Het is verstandig om aan te komen. Vul hieronder je dagelijkse bewegingspatroon in voor een advies.

Studies tonen aan dat 20 tot 40% onder de dagelijkse caloriebehoefte zitten een (enorm) positieve invloed kan hebben op de gezondheid en tot een (veel) langer leven kan leiden, denk aan 10-30 jaar extra (bron, bron). Vul hieronder je dagelijkse bewegingspatroon in voor een accurate berekening van een caloriebeperking van 25%. Vul hieronder je dagelijkse bewegingspatroon in voor een accurate berekening van een gezonde calorie-inname.

Om spiermassa op te bouwen moet je circa 20% meer calorieën innemen dan je dagelijks verbruikt. Vul hieronder je dagelijkse bewegingspatroon in voor een accurate berekening van je energieverbruik.

Jouw dagelijkse calorie inname

Uitslag: kcal

Dit is een schatting van wat je dagelijks aan calorieën tot je zou moeten nemen om op gewicht te blijven. Dit is gebaseerd op de formule.

Volgens je BMI berekening heb je echter ondergewicht. Om de kans op gezondheidsproblemen te verkleinen zou je ten minste kg moeten aankomen. Je ideale gewicht is kg, daarvoor zou je kg moeten aankomen.

Dit is een schatting van wat je dagelijks aan calorieën tot je zou moeten nemen om af te vallen met een caloriebeperking van 25% per dag. Het calorieverbruik is hierbij gebaseerd op de formule.

Volgens je BMI berekening heb je een gezond gewicht. Let op dat je niet meer dan kg afvalt, want dan zou je ondergewicht hebben. Jouw ideale gewicht is kg.

Dit is een schatting van wat je dagelijks aan calorieën tot je zou moeten nemen om op gewicht te blijven. Maar omdat je ondergewicht hebt is het verstandig om meer dan dit te consumeren om op een gezond gewicht te komen.

Let op: Je geeft aan dat je niet zoveel lichaamsbeweging hebt. Om het afvallen te bevorderen kan het helpen om meer te gaan bewegen.

Volgens je BMI berekening ben je echter te zwaar. Om de kans op gezondheidsproblemen te verkleinen zou je ten minste kg moeten afvallen. Je ideale gewicht is kg, daarvoor zou je kg moeten afvallen.

Dit is een schatting van wat je dagelijks aan calorieën tot je zou moeten nemen om gezonder en langer te leven met een caloriebeperking van 25% per dag. Het calorieverbruik is hierbij gebaseerd op de formule.

Volgens je BMI berekening heb je een gezond gewicht. Let op dat je door de caloriebeperking niet meer dan kg afvalt, want dan zou je ondergewicht hebben. Jouw ideale gewicht is kg.

Dit is een schatting van wat je dagelijks aan calorieën tot je zou moeten nemen om op gewicht te blijven. Dit is gebaseerd op de formule.

Volgens je BMI berekening heb je ondergewicht. Let op dat je niet meer dan kg afvalt, want dan zou je ondergewicht hebben. Jouw ideale gewicht is kg.

Let op: Je geeft aan dat je niet zoveel lichaamsbeweging hebt. Een actieve levensstijl draagt sterk bij aan het gezond ouder worden.

Dit is een schatting van wat je dagelijks aan calorieën tot je zou moeten nemen om spiermassa op te bouwen. Het calorieverbruik is hierbij gebaseerd op de formule.

Let op: Je geeft aan dat je niet zoveel lichaamsbeweging hebt. Om spiermassa op te bouwen zul je hier goede oefeningen voor moeten doen.

Hieronder kun je je waist-to-height ratio (WHtR) berekenen. Deze is superieur aan de methode van de BMI (net als tailleomtrek en waist-to-hip ratio) en is wetenschappelijk veruit de beste voorspeller voor de kans op hart- en vaatziekten, overgewicht, diabetes type 2 en vroegtijdige sterfte (bron, bron, bron).

Let op: je moet eerst je BMI hierboven berekenen, wil je je waist-to-height hieronder kunnen berekenen.

Waist-to-height ratio (WHtR) berekenen

?

Jouw WHtR uitslag

Je waist-to-height ratio:

Helaas is het voor kinderen jonger dan jaar niet mogelijk om aan te geven of de uitslag gezond of ongezond is. Wil je weten of dit zo is op basis van je BMI berekening? Klik dan hier.

Let op, je zou ondergewicht kunnen hebben. Wil je weten of dit zo is op basis van je BMI berekening? Klik dan hier. Je hebt een gezonde WHtR dus je zit goed waar je nu zit. Bedenk je wel dat WHtR slechts een indicatie is van je gezondheid dus dat je niet per se gezond hoeft te zijn. Je WHtR is ongezond. Hierdoor heb je een grotere kans op vroegtijdig overlijden en ernstige ziektes zoals diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Start zo snel mogelijk met afvallen om je gezondheid te verbeteren. Je WHtR is zeer ongezond. Hierdoor heb je een grotere kans op vroegtijdig overlijden en ernstige ziektes zoals diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Start zo snel mogelijk met afvallen om je gezondheid te verbeteren.

Voor jou ligt een gezonde WHtR tussen de en . Om dit te bepalen hebben we gebruik gemaakt van de data uit een recent wetenschappelijk artikel (bron). Wil je een korte uitleg over dit onderzoek? Klik dan hier. (bron). Wil je een korte uitleg over dit onderzoek? Klik dan hier.

Zie hieronder hoeveel centimeter taille je moet verliezen om jezelf weer naar een gezond niveau te brengen.

Centimeters taille te verliezen

Hier vind je wat je minimaal en maximaal aan centimeters taille moet verliezen voor een gezonde waist-to-height ratio

Taille te verminderen
cm
minimaal
cm
ideaal
cm
maximaal

Jouw ideale taille

Met jouw lengte heb je een gezonde taille tussen de en cm. Hieronder vind je exact waar je nu staat aan de hand van de WHtR berekeningen.

hier sta je nu
let op
cm gezond
cm ongezond
cm zeer ongezond

Video: BMI & Waist to Height Ratio Calculator

Doe deze test en krijg jouw unieke op maat gemaakte keto schema, recepten en menu

Ontdek hoe je met jouw lichaam en behoeften je streefgewicht bereikt.

Vul een aantal simpele vragen in en laat ons voor jou een uniek plan maken waardoor jij in korte tijd voorgoed afrekent met overbodig vet.

Dit is geen jojo dieet, maar een manier waarop jij vol plezier resultaten behaalt en tegelijkertijd lekker eet.

Start keto test

 

Op- en aanmerkingen bij de BMI calculator

 • Ik raad je aan om de meer accurate vernieuwde BMI formule te gebruiken
 • Als je een erg hoge BMI hebt, zie je hoeveel levensjaren je gemiddeld (uit onderzoek) verliest
 • Voor kinderen is er gebruik gemaakt van de BMI referentiescores van de Wereldgezondheidsorganisatie (zelfs per maand!)
 • Voor kinderen onder de 2 jaar heeft de BMI berekening geen zin, deze data is té veranderlijk.
 • Voor kinderen van 2 tot 20 jaar maken we gebruik van groei referenties en BMI cut-offs van de WHO (bron). Hierdoor kun je met mijn calculator óók je geboortemaand invullen voor meer accurate resultaten. Dit heeft geen invloed op de BMI score zelf, wel op de referentiescores.
 • Er zijn meerdere kritiekpunten op de standaard BMI. De vernieuwde BMI is beter aangezien het er niet vanuit gaat dat mensen altijd evenredig in lengte en gewicht groeien naarmate ze ouder worden.
 • Bij 70 jaar of ouder geeft de standaard BMI een vertekend beeld. Uit onderzoek blijkt namelijk dat de kans op sterfte op 70 jarige leeftijd het laagst is in de categorie ‘overgewicht’ en niet in de categorie ‘normaal gewicht’ (bron). Het risico op sterfte hangt sterk af van hoeveel iemand zit op een dag (dus meer zitten betekent meer kans op sterfte). En dat komt omdat de mensen die (extreem) zwaarlijvig zijn en ongezond leven, waarschijnlijk al voor een deel overleden zijn.

Wat BMI precies is en meer achtergrondinformatie

Wil je precies weten wat BMI nou betekent? In het artikel hieronder leg ik je meer uit over de BMI formule en waarom de BMI-index misleidend kan zijn als het gaat om een gezond gewicht.

In het vervolg van dit artikel leer je onder andere:

 • Wat BMI precies is
 • Waarom de Body Mass Index een niet al te betrouwbare methode is
 • De 5 grootste kritiekpunten op de BMI berekening
 • De beste alternatieve methodes om je gezondheidstoestand te meten
 • En nog veel en veel meer…

Inhoud van dit artikel

In de video ontdek je de samenvatting van dit artikel:

Hoe bereken je je BMI?

De formule om je BMI (Body Mass Index) te berekenen is je gewicht delen door je lengte (in meters) in het kwadraat. Voorbeeld: 65kg/1,70m² = 22,5 (gezond!). BMI is helaas een oud en deels achterhaald concept. Gebruik liever de verbeterde BMI formule of de meer accurate waist-to-height ratio (WHtR) formule.

Word een metabolisme machine en reken voorgoed af met buikvet via de nieuwste en verbeterde keto methode

Welke hoeveelheid calorieën, koolhydraten en andere nutriënten zijn perfect voor jouw lichaam om jouw metabolisme maximaal aan te zetten?

Doe onze test en laat het ons exact voor jouw lichaam berekenen. Ieder lichaam is anders en door je te focussen op wat werkt voor jouw lichaam

Een op maat gemaakte dieet voor jou werkt tot driemaal effectiever om je streefgewicht te bereiken dan een regulier dieet.

Klik hier om het dieet te ontdekken dat perfect is geoptimaliseerd voor jouw lichaam.

BMI berekenen formule

Ondanks dat de BMI formule geen perfect systeem is, wordt de BMI-index nog steeds veelvuldig gebruikt in de medische wereld. De BMI-index wordt o.a. door de Amerikaanse overheid en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gehanteerd bij het vaststellen van een gezond gewicht.

Wil jij je BMI berekenen? Zorg er dan allereerst voor dat je weet wat je huidige lengte en lichaamsgewicht is.

Laat ik de BMI formule nog een keer uitleggen met een duidelijk voorbeeld:

Karin is een vrouw van middelbare leeftijd. Ze heeft een lichaamslengte van 1,70 en weegt 80 kilogram. Voor het berekenen van de BMI waarde zal Karin eerst haar lengte moeten vermenigvuldigen. Ze is 1,70 meter groot en moet dit getal vermenigvuldigen met 1,70 waarmee ze uitkomt op 2,89.

De BMI berekening gaat als volgt:

80 / (1,7 x 1,7) = 27,6. De BMI-waarde van Karin is dus 27,6.

Zoals je ziet is je BMI berekenen heel eenvoudig, daar hoef je geen wiskundige voor te zijn.

Lees snel verder en kom erachter of Karin volgens de BMI formule een gezond gewicht heeft.

Wat is een gezond BMI?

De uitkomst van de BMI berekening kun je vergelijken met een tabel, waaruit moet blijken of je ondergewicht, overgewicht, obesitas of een gezond gewicht hebt.

Hieronder een kort overzicht van de verschillende BMI categorieën:

BMI waarde

Interpretatie

Gezondheidsrisico


< 18.5

Ondergewicht

Te licht, te weinig reserve bij ziekte


18.5 – 24.9

Normaal gewicht

U zit goed, proberen zo te houden!


25.0 – 29.9

Overgewicht

Liefst afslanken tot gezond gewicht


30.0 – 39.9

Obesitas

Zeer grote kans op het ontstaan van diabetes mellitus, hart- en vaataandoeningen, onvruchtbaarheid (bij vrouwen) en gewrichtsklachten.


> 40

Morbide obesitas

U moet dringend afvallen want uw gezondheid is in groot gevaar!

Laten we de bovenstaande waardes eens vergelijken met de BMI uitkomst van Karin.

 • Zoals we weten heeft Karin een BMI waarde van 27,6 wat volgens de BMI-index betekent dat ze last heeft van overgewicht.

Karin krijgt het advies om af te vallen totdat ze een gezond gewicht bereikt heeft.

Met behulp van je lengte en lichaamsgewicht kun je in onderstaand plaatje zelf zien in welke BMI categorie je zit:

body-mass-index-foto

De geschiedenis achter BMI

De BMI formule is ouder dan je waarschijnlijk denkt. Het Body Mass Index concept hebben we te danken aan Adolphe Quetelet, een Belgische sterrenkundige en wiskundige, die als één van de eersten statistiek in de sociale wetenschappen heeft toegepast.

Het was de belangstelling van Adolphe Quetelet voor menselijke fysieke kenmerken bij bevolkingsgroepen dat uiteindelijk heeft geleid tot de BMI-index.

Ik moet er overigens wel bij zeggen dat Quetelet destijds geen interesse had in het bestuderen van overgewicht bij mensen. Hij had vooral belangstelling voor sociale statistieken en het in beeld brengen van ‘de gemiddelde mens’. Zijn index gebruikte hij om de groei van gezonde mensen te bestuderen (bron).

In de periode na de Tweede Wereldoorlog steeg het lichaamsgewicht van de gemiddelde Amerikaan in een rap tempo. Men zocht naar manieren om het gemiddelde relatieve lichaamsgewicht te monitoren en de Quetelet index werd erkend als praktische index.

Later veranderde deze naam naar Body Mass Index (BMI) en werd de BMI berekening gebruikt als instrument om het niveau van overgewicht bij mensen snel en gemakkelijk te bepalen.

5 kritiekpunten van BMI

BMI geeft een indicatie van je gezondheid. Zowel een laag als hoog BMI zorgt voor een hogere sterfte bij de Westerse populatie (bron, bron). Het is aangetoond dat kinderen en jong volwassenen/adolescenten bij ondergewicht een hogere kans hebben op ziekten zoals astma, bloedarmoede, infecties (keelontsteking) en huidziekten (eczeem).

Er komen echter steeds meer bezwaren vanuit de medische wereld om de BMI formule bij mensen te gebruiken als het gaat om het vaststellen van overgewicht. De problematiek rondom de BMI is veelzijdig.

Ik zal het je aan de hand van een aantal voorbeelden uitleggen:

#1: Gemiddelde lengte

De BMI gaat goed bij een persoon van gemiddelde lengte. Maar bij mensen die klein zijn, en bij mensen die juist heel lang zijn, gaat er iets mis. De kleinere mensen krijgen een hogere waardering van hun BMI dan noodzakelijk zou zijn, en de lange mensen krijgen een lagere waardering.

Dit zal er voor zorgen dat kleinere mensen vaak onnodig op dieet gaan en de lange mensen de lage BMI-waardering gebruiken om te bewijzen dat hun ongezonde en dik makende levensstijl helemaal nog niet zo slecht is.

#2: Ouderdom

De BMI meten bij ouderen gaat ook mank, want ouderen krimpen juist. Dus als ze eerst een gezond gewicht hadden, kan dat plotseling omslaan in overgewicht.

#3: Kinderen

Ditzelfde geldt voor kinderen in de groei: de meetwaardes bij kinderen zijn continue aan verandering onderhevig, en er wordt geen rekening gehouden met een eventuele groeispurt, hetzij in de lengte, hetzij in de breedte.

#4: Zwangere en borstvoeding gevende vrouwen

Voor zwangere en borstvoeding gevende (lacterend) vrouwen raad ik het ook af om de BMI waarde te berekenen.

Het heeft als zwangere vrouw namelijk weinig zin om je BMI te berekenen, omdat je lichaamsgewicht vanzelfsprekend maandelijks in gewicht zal toenemen.

Op basis van de BMI index zou je dan een totaal verkeerd beeld krijgen, terwijl in feite de ongeboren vrucht in de baarmoeder in gezonde toestand aan het groeien is.

#5: Spiermassa

De BMI-index is ook ontzettend onbetrouwbaar als je veel spiermassa hebt. Laten we als voorbeeld een man nemen van 1,90 meter lang met en een lichaamsgewicht van 95 kilo.

Bij een normale BMI berekening zou deze persoon uitkomen op een BMI van 26,3. Dit zou volgens de bovenstaande tabel inhouden dat deze meneer last heeft van een licht overgewicht.

Maar wat als ik je nou vertel dat diezelfde man 23 jaar is, regelmatig aan krachttraining doet en een vetpercentage van 14% heeft? Dan krijgen we een totaal ander beeld!

Een vetpercentage van 14% ligt namelijk ruim binnen de marge van een gezond vetpercentage. Vanuit dit perspectief bekeken heeft deze man helemaal geen last van overgewicht.

De verhouding tussen vetweefsel en spiermassa wordt niet in de BMI berekening meegenomen waardoor de formule een vertekend en onbetrouwbaar beeld geeft.

Mensen die aan fitness of krachttraining doen hebben gemiddeld meer spiermassa dan mensen die niet in de sportschool te vinden zijn. Spiermassa heeft namelijk een hoger gewicht dan lichaamsvet. Krachttraining zorgt ervoor dat je lichaamsvet verbrandt en in spiermassa aankomt.

Omdat de Body Mass Index geen rekening houdt met het vetpercentage van mensen, lijkt het dus of deze man met licht overgewicht kampt, terwijl hij feitelijk gewoon gezond is zonder enige vorm van overmatig lichaamsvet en overgewicht.

In dat opzicht is vetpercentage een veel betere graadmeter om te kijken of je een gezond gewicht hebt of niet.

Oude BMI-index wel betrouwbaar?

Uit al deze punten blijkt dus vrij duidelijk dat de BMI-Index, als indicatie of er sprake is van overgewicht, weinig betrouwbaar is.

Omdat ik niet weet wat je vetpercentage is, kan ik dus ook niet zeggen of je een gezond gewicht hebt.

Daarom zou het veel beter zijn om je vetpercentage, spiermassa en de buikomtrek in de berekening mee te nemen. Gelukkig zijn er inmiddels verbeterde versies van de BMI-index gekomen.

Wat is de nieuwe BMI formule?

Een professor van de Universiteit van Oxford ontwikkelde in 2013 een verbeterde versie van de oude BMI-index omdat hij een betrouwbaarder beeld aan mensen wilde geven.

Zijn redenatie is dat de oude BMI-Index prima werkt als mensen altijd evenredig in lengte en gewicht zouden groeien, naarmate ze ouder worden. Maar helaas is dat niet het geval. Daarom heeft hij de oude formule enigszins aangepast om een realistischer beeld te krijgen.

BMI is ook simpel gemaakt omdat er in de jaren ‘1840 nog geen rekenmachines waren en mensen alles op papier schreven (bron).

In deze nieuwe BMI formule moet je het lichaamsgewicht vermenigvuldigen met 1,3.

De nieuwe BMI formule ziet er dan zo uit:

Verbeterde BMI-Index = (je gewicht maal 1,3) gedeeld door (je lengte in meters, tot de macht 2,5)

Bij het eerder genoemde voorbeeld van de man die 95 kilo zwaar is, en 190 cm. lang is, kwam de oude BMI-Index nog uit op 26,3. Een licht overgewicht.

Volgens de verbeterde BMI formule is de man nu in het bezit van een gezond gewicht met een BMI index van 24,8.

Helaas is deze verbeterde BMI-index niet officieel en wordt hij door veel  overheidsinstanties niet gebruikt.

Maar het kan jou in ieder geval wel een beter beeld geven over het feit of je een gezond gewicht hebt of niet.

Waist-to-height ratio (WHtR)

Uit onderzoek komt naar voren dat de Waist to Height Ratio (WtHR) methode een meer betrouwbaar beeld geeft over je huidige gezondheidstoestand dan je BMI (bronbron, bron, bron. Bij de waist-to-height ratio wordt gekeken naar de relatie tussen de lengte en de buikomvang.

Uit dezelfde onderzoeken komt naar voren dat WHtR superieur is aan je tailleomtrek en de waist-to-hip ratio (WHR). WHtR is hiermee de beste voorspeller is voor de kans op hart- en vaatziekten, overgewicht, diabetes type 2 en vroegtijdige sterfte (bron, bron, bron).

In je buik wordt voor het grootste deel het gevaarlijke viscerale lichaamsvet opgeslagen, en de mensen met een dikke buik hebben de meeste kans op problemen.

 • Buikvet, of ook op visceraal vet (dat is dan intern – ook wel orgaanvet genoemd) is eigenlijk hetgeen wat ongezond is, niet per se je lichaamsgewicht.

Visceraal vet is het lichaamsvet dat zich ophoopt rondom de organen. Een hele gevaarlijke en ongezonde situatie waar je direct actie op moet ondernemen.

Dat wil natuurlijk niet zeggen dat slanke mensen helemaal geen visceraal lichaamsvet hebben, maar de kans is vele malen kleiner. Als je slank bent, kun je dus ook ongezond zijn.

De formule om je eigen WHtR-Index te berekenen is vrij eenvoudig:

Waist-to-height ratio = je buikomvang in centimeters, gedeeld door je lengte in centimeters.

Voor diegene die dit toch lastig vinden, hier heb je een automatische calculator die de berekening voor jou doet.

Een waarde van 0,5 is de globale referentiescore voor een slechte gezondheidstoestand (bron).

Je ideale gewicht krijgen

Ik heb je verschillende meetmethodes in dit artikel gegeven om te controleren of je last hebt van overgewicht.

‘Oscar, ik heb geconstateerd dat ik overgewicht heb..wat nu?’

Als je heel eerlijk bent, kun je zelf wel bepalen of je overgewicht hebt of niet, door eenvoudigweg voor de spiegel te gaan staan en jezelf eens kritisch te bekijken.

Nu je in ieder geval zeker weet dat je iets te dik bent, wordt het tijd om de oorzaak hiervan aan te pakken. Vaak ben je zo gewend aan je slechtste gewoontes dat je helemaal geen idee hebt dat je huidige levensstijl ongezond is.

Het is nu in eerste instantie zaak om je lichaam weer op een gezond gewicht te krijgen, zodat jouw kans op het krijgen van bekende aandoeningen zoals diabetes type 2 en hart-/vaatziektes tot een minimum beperkt kan worden.

Afvallen = een gezonde levensstijl, gezond en gevarieerd eten en veel bewegen.

Heb je er wel eens bij stilgestaan hoeveel calorieën je moet verbranden als je 1 kilo lichaamsvet wilt kwijtraken?

Om af te vallen denken de meeste mensen allereerst aan minder eten, maar dat is een fout uitgangspunt.

Natuurlijk moet je minder calorieën binnenkrijgen, want je bent niet voor niets in gewicht aangekomen. Maar zorg dat je calorieën binnenkrijgt uit een gezond en gevarieerd voedingspatroon.

Je wilt op een gezonde manier afvallen en je streefgewicht bereiken. Anders houd je het op de lange termijn niet vol. Hier geef ik je goedwerkende voedingstips om overgewicht te verliezen en definitief van je buikvet af te komen.

Ben je op zoek naar lichamelijke oefeningen voor het krijgen van een strakke buik? Lees dan dit artikel.

Tot slot

Maak van het afvallen geen halszaak. Natuurlijk is het belangrijk om kilo’s te verliezen, maar zorg ervoor dat het niet je leven gaat beheersen. Dit brengt alleen maar onnodige stress met zich mee, en dat zal alleen maar tegen het afvallen werken.

Belangrijker is dat je weet waar je mee bezig bent, dat je gezond eet en dat je lekker aan het sporten bent.

Welk van de 7 buiktype heb jij en wat is jouw ideale dieetschema om jouw doel te bereiken?

Doe de test en ontdek direct hoe specifiek jij een platte buik krijgt

Wil je weten welke buiktype je hebt? Hoeveel calorieën jij per dag moet eten om je doel te bereiken? En hoe je met jouw type een platte en strakke buik krijgt en effectief buikvet weet te verbranden?

Doe dan mijn test en ontdek het in slechts 2 minuten.

Je zal het volgende ontdekken:

 • Welk type buik jij hebt en potentiële fouten die je maakt die jouw buikvet veroorzaken
 • Hoeveel calorieën en koolhydraten we aanraden voor jouw gewichtsdoel
 • Wat jij kan veranderen om een mooie platte of strakke buik te krijgen
 • Een op maat gemaakt voedingsschema en recepten op basis van jouw lichaam en voorkeuren waardoor jij in korte tijd voorgoed afrekent met overbodig vet en de buik van je dromen krijgt

Start buiktype test

Hoe nuttig was dit artikel voor jou?

Klik op een ster voor een beoordeling!

Omdat je dit artikel nuttig vond...

Volg ons op social media!

Jammer dat je dit artikel niet (zo) nuttig vindt.

Graag horen we hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

28 reacties op dit artikel

 • Hi,
  Vraagje over de waist to height. Waar meet je dan op je buik? Bij waist denk ik aan mijn middel, maar het dikste gedeelte van mijn buik is het gedeelte daar onder. Middel is 70 cm en dikste gedeelte van de buik is 85. Als ik 70 invul dan ben ik volgens de calculator super slank maar als ik 85 invul dan ik een overgewicht….

  Nanthiya
  • De tailleomtrek is het smalste gedeelte van je middel. Voor mannen is dit meestal meestal net onder de navel. Voor vrouwen is dit meestal meestal net boven de navel.

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
   • Hoi .
    Ik las heel even mee want ik had dezelfde vraag , maar begrijp het antwoord nog niet helemaal. Dus, als bij mij onder mijn navel het smalste gedeelte zit , moet ik het daarooster meten en anders erboven?

    Annelieke
   • Hi,
    Er zijn best wel wat websites die iets schrijven over waist to height ratio, maar jij neemt een afkappunt van 40 terwijl er genoeg websites zijn die 41 of 42 soms zelfs 43 als ze toenemende leeftijd meenemen als afkappunt nemen. En ook die websites refereren naar wetenschappelijke artikelen. Daarnaast beschrijft jouw bron niet dat 0,4 of lager ondergewicht zou zijn, maar meer dat in die groep proefpersonen van 18-30 bij vrouwen in de 1quartiel range vallen. Overigens neemt die range toe met de leeftijd. Veder kon ik niet die 0,4 niet vinden? Dus ik ben benieuwd hoe t zit. Ik ben 169, 73 waist, 71 kg. Als ik jou moet geloven dan zou waist to height ratio beter zijn dan bmi, toch curieus dat ik met bmi echt op het nippertje in de gezonde range zit…. Dus dat maakt me wel aan het twijfelen. Aan de andere kant ik train wel 4 xpw gemiddeld 2x boksen en 2x kracht + touwtje springen en heel soms nog een keer extra boksen.

    Steffie
 • Goede BMI Calculator. Wat beter dan de rommel die je via de app store vindt.

  Joshua
  • Bedankt voor het compliment, er zit ook veel werk in.

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
 • Heel duidelijk en super fijne duidelijke uitleg en calculator

  Roos
  • Mooi om te horen!

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
 • En ook met de vernieuwde versie wordt er geen rekening gehouden met lichaamsbouw. Als ik het aantal kilo’s zou afvallen dat ik volgens de berekening zou “moeten” afvallen, dan gaat dat er niet uitzien.

  Ingrid
  • Wat zijn je gegevens? Dan kan ik het testen. Op deze site zullen mensen alleen zien dat je Ingrid heet.

   Maar BMI houdt sowieso geen rekening met lichaamsbouw, geen enkele methode houdt daar rekening mee in de wetenschappelijk literatuur. Alleen de waist-to-height ratio houdt hier enigszins rekening mee.

   In principe geeft BMI ook alleen een indicatie van je gezondheid, waarbij de indicatie van de waist-to-height ratio veel accurater is maar veel onbekender en vrijwel niet gebruikt wordt.

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
   • Hay,
    Ik ben te zwaar en wil super graag afvallen.
    Ik doe gezond en regelmatig eten ik sla Mn aardappels, rijs of pasta sla ik 9 van de 10 ik niet en eet veel eiwit rijk eten.
    Elke dag een stukje fruit
    Ik drink de hele dag door hele waterige groene limonade drinken (nooit frisdrank of sapjes)
    In het weekend wil ik wel eens een stokbroodje eten of ik eet wel eens een koekje of een wijntje of biertje ( alcohol is op zn max 1 a 2 glaasjes in de 2 maanden en die schatting is nog hoog) als ik door de weeks een snack op tafel zet zijn dat olijven.
    Maar het leven moet geen strafkamp wezen. En nou lijkt het mij niet heel gek hoe mijn eetpatroon is, of wel en zie ik het totaal verkeerd?
    Ik heb geen eetbuien of andere gekkigheid waarvan je denkt het beter niet te kunnen doen.
    Ik heb weinig lichaamsbeweging doordat ik een jaar thuis heb gezeten/gelegen met een hernia en versleten ruggenwervels.
    Ik kan wel weer redelijk mijn ding doen maar gekke oefeningen lukken me op dat moment half en volgende dag super veel
    Last, waardoor ik een aantal dagen nodig heb om weer aan te sterken om Mn normale dagelijkse ding te doen.
    Ik heb het snel wandelen sinds deze week weer opgepakt en doe dit een uur per dag.
    Soms langer.
    Nou heb ik al erge aanleg om snel zwaar te worden.
    Als ik bv een week lang brood eet, raken mijn darmen van slag en merk ik dat ik of aankom of op gewicht blijf en niets kwijt raak.
    Daarbij is mijn werkt mijn spijsvertering ook niet denderend snel.

    Ik heb wat oefeningen die ik van de fysio heb gekregen die ik kan uitvoeren met een bal en wil dat ook weer oppakken.
    Maar wat kan ik nog meer toepassen om te zorgen dat ik gewicht ga verliezen en wat strakker in me vel kom te zitten?
    Hoor het heel graag!
    En deze website is al super helpend en zal dit bij de hand houden :)

    Gwen
 • Hoi Oscar
  Super leuke en handige en duidelijke uitleg en calculator?
  Zelf wist ik wel dat ik veels te zwaar weeg.
  Maar ben nog steeds zoekende omdat ik niet weet hoe ik moet beginnen.en ben super slecht in cijfers met calorieën tellen.weet van mezelf dat ik echt weekmenus moet hebben anders gaat het me niet lukken.ma ja die zijn lastig te vinden online.

  Maar toffe calculator??

  Melanie
 • Hoi Oscar,
  waarom komt de BMI met de nieuwe berekening bij mij hoger uit dan met de oude berekening?
  Ik ben een vrouw van 43 jaar, 1.58 m lang en weeg 66.2 kg.
  Groetjes Angela.

  Angela de Groot
  • Dat komt omdat een andere formule wordt gebruikt. Ik raad om de nieuwe berekening te hanteren, want de oude formule is erg oud.

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
 • Hoi Oscar,
  Van 2012 tot 2015 ben ik gaan sporten en op mijn eten gaan letten en ben ik van 92 kilo naar 64 kilo gegaan. Een gewichtsverlies van 28 kilo. Daarna ben ik lang op 65 kilo blijven staan, wat mij prima beviel. Sinds 2015/2016 ben ik vol in de overgang. Ik ben nu inmiddels 51 jaar. In een periode van ongeveer 1 jaar ben ik nu naar 73 kilo en ik voel me daar absoluut niet fijn bij, maar ik krijg met geen mogelijkheid die paar kilo er weer af. Ik eet extra gezond, koolhydraatarm (zoveel mogelijk), ik kook met verse producten, maak veel zelf. Op mijn werk loop ik veel heen en weer, thuis hebben we 2 honden, die de nodige beweging nodig hebben, vooral de jongste. Daar loop ik in de ochtend 20 minuten mee en in de avond 30 tot 35 minuten. Ik val echter geen gram af. Nu is het moeilijk afvallen tijdens de overgang en vanaf je 50e, maar ik word er echt moedeloos van. Kan jij hulp bieden? BMI zit op 26,8, waist to height 0.46.
  Dank!

  Tanja
 • Beste Oscar,
  Ben klaarblijkelijk geen rekenwonder: ik snap niet veel van die nieuwe berekening. Gewicht x 1,3 lukt nog wel, maar dan–> Lengte in cm tot de macht 2,5? Hoe doe ik dat? Moet afvallen m.n. vanwege diabetes : vrouw, 64 j, 70,6 kg, 161 lang. Ben benieuwd naar je antwoord, groetjes Anita

  anita
  • Je kunt het op deze site berekenen, maar op je rekenmachine moet je het dakje vinden voor de macht dus ^

   Dus: 1,3*gewicht / lengte^2,5

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
 • Ik heb een vraag ben vanaf
  2 jan dit jaar met afvallen wat aardig lukt ben 11 kilo kwijt is dat te veel beb me leefensstijl aangepast neem vaker de trap snoep nagenoeg niet maar is dat goed me bmi is te hoog

  Fleur
 • dag ik heb al zoveel dieeten gedaan moet er 6 maal gegeten worden of is 3 maal beter ik weet het niet meer ben depressief grtj

  velle odette
 • ik wil gezond afvallen ik woog 83 kg twee jaar geleden nu 74 kg

  luc
 • Bedankt voor alle moeite die je in deze pagina en calculator hebt gestopt.
  Volgens de nieuwe bmi calculator heb ik nog 1 kilo overgewicht( en dan te bedenken dat ik op mijn zwaarst 70 kilo meer woog..)
  WHTR is 0.44. Perfect dus.
  Geeft in mijn hoofd wat meer zelfvertrouwen dan met de normale bmi en dat verdomde beetje overgewicht. :)
  Al gaan die paar kilo’s er ook nog wel vanaf. Maar toch, Bedankt!

  Luna
 • Wat is de formula voor het berekenen van het ideale gewicht?

  Luc
 • Hoi Oscar, goede morgen
  Ik ben Mila vrouw van 54 en weeg 82.6. Ik heb traagwerkende schildklier. Ik zou graag willen afvallen maar het lukt niet. Ik sport 3xper aan fitness en doe 2x per week aan Yoga en Pilates, maar ik val niet af. Had tijdje Cambridge gedaan viel wel wat af maar kon ik net zo hard aan, ik heb een opgezette buik.. Alle onderzoekingen gedaan alles is goed.. Kan jij mij helpen aub

  Mila
 • Hoi Oscar,
  Ik ben 52 jaar in de overgang , heel sportief, doe 5 x per week aan sport. Krachttraining, hardlopen en als het kan spring ik op fiets.
  Snoep niet , gebruik geen suiker, er is alleen water in huis.
  Met koken probeer ik zoveel mogelijk gezond te eten en vers.Zilvervliesrijst, volkoren pasta word wel gegeten maar 1 opscheplepel.

  Maar toch heb ik nog steeds overgewicht. Door de overgang ben ik zeker 10 kilo zwaarder geworden.
  Ik ben nu 3 jaar bezig maar 300 gram eraf dan weer wat erbij.
  Het lukt me niet om goed af te vallen en nu begint het heel frustrerend te worden.
  Ik heb discipline genoeg maar ik merk dat het op gaat breken.
  Graag jou raad

  Claudia
 • Ik begrijp niks van deze alles. Ik ben 51 jaar weeg 130 na een dieet van een diëtiste. Ik ben niet dik geworden door food but door medicijnen gebruik. Ik heb Artritis/Reuma en door veel gebruik van zware pijnstillers heb ik hoge bloeddruk en oedeem ontstaan in mijn kuiten. Mijn voeding is ochtend om 8u 2×volkoren wasa met becel dieet boter en 30+jongkaas groene thee zonder suiker en 500ml water. Pas om 16.00u krijg ik honger dan eet ik weer t zelfde en 500ml water erbij. Om 22.00u of 23.00u krijg ik weer pas honger en eet ik een zalm stoommaaltijd van Alberthein groene thee zonder suiker 500ml water. 02.00u groene thee en een paar slokjes water. 07.00u een paar slokjes water. En toch blijft mijn gewicht stijgen. Bewegen kan ik niet. Ik zit in een rolstoel. Soms wissel ik de avond salade in een broodje ei. Wat doe ik hier allemaal verkeerd???Rijswijk ZH.

  Margo
  • Beste Margo,
   over persoonlijke medische zaken kan en mag ik geen uitspraken doen. Raadpleeg in geval van twijfel eerst je arts, apotheker of specialist.

   support
 • Hi,

  Jouw cutoff values zijn voor waist to height ratio zijn anders dan de link waar je naar verwijst verder naar onder… Jij hebt het over 0,4 als ondergrens terwijl verder onderaan de pagina van waar waist to height ratio wordt toegelicht en je gebruikt die calculator dan houden ze 0,42 aan. Veel websites doen dat overigens voor vrouwen. Wat is nu juist?

  Steffie
 • Wat een mooi en interessant artikel. Bijzonder om het verschil te zien bij het vernieuwde bmi wat mijn gewicht in het gezonde zet en de berekening met taille en lengte die hetzelfde aangeeft. Ik ben ook behoorlijk mager geweest en had dan nog officieel geen ondergewicht volgens bmi. Wel maat xs en 34 bij 1.79m. Dat sluit wel aan hierbij. Ben nogal een schommelaar in de laatste jaren geweest en nu voor mijn gevoel te zwaar maar daar gaan we weer aan werken na de feestdagen en zal zeker voor tips hier terug komen om wel op een gezonde manier rustig af te vallen.

  Ziva

Plaats een reactie

Over HappyHealthy

Oscar Helm, MSc Afslankcoach, voedingsdeskundige, psycholoog, dieetpsycholoog, orthomoleculair therapeut en bestsellerauteur

Hoi, ik ben Oscar Helm en in de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen naar een gezonder gewicht en betere gezondheid.

HappyHealthy.nl trekt inmiddels ruim 10.000 bezoekers per dag en met mijn bestseller de Afslank Receptenbijbel laat ik zien dat afvallen zowel eenvoudig als leuk kan zijn!

Wil jij je kennis over afvallen testen? Doe dan deze test en ontdek direct je “Afslank IQ”.

Top artikelen

Wat je mag eten bij een koolhydraatarm dieet + De Voordelen & een Schema

Wat is het koolhydraatarm dieet precies en wat kan je wel en niet eten. Ontdek hier een voedingstabe...

Intermittent Fasting: Uitleg, 9 Voordelen en 10 Schema’s

Intermittent Fasting / vasten (onderbroken vasten) schrijft voor wanneer en hoe lang je wel en niet ...

12 Tips om Snel Buikvet te Verbranden + 5 Fouten

Hoe kun je snel afvallen rond de buik? Ontdek 12 gouden buikvet verbranden tips en ontwijk 5 ernstig...

23 Bewezen Tips voor Snel Afvallen (zonder ongefundeerde hypes)

Hoe kan je snel afvallen? Ontdek 23 bewezen tips om snel gewicht te verliezen zonder ongefundeerde c...

Oscar’s sapjes

Array ( [0] => Male )