shopify site analytics

Ketogeen Dieet: Uitleg, Voedingsschema, 9 Recepten en 4 Gevaren

Benieuwd naar wat een ketogeen dieet is en wat de keto dieet ervaringen zijn? Wil je weten wat je mag eten bij het ketogeen dieet?

In tegenstelling tot wat je waarschijnlijk denkt zijn de keto dieet maaltijden verre van saai en smakeloos!

In de staat van ketose raken geeft talloze voordelen als het gaat om afvallen en gewichtsverlies. Maar het keto dieet is ook controversieel en anders dan een koolhydraatarm dieet.

Dit is wat je onder andere gaat leren:

 • Wat het keto dieet zo bijzonder maakt
 • De beste keto dieet recepten (inclusief keto ontbijt!)
 • Of het keto dieet gevaarlijk voor je is
 • De positieve en negatieve keto dieet ervaringen
 • Wat je wel en niet kan eten bij het ketogeen dieet
 • En nog veel en veel meer..

Wat is een ketogeen dieet?

keto voedsel

Ooit gehoord van het ketogeen dieet? Waarschijnlijk wel. Men noemt het ook wel ‘het keto dieet’. Maar wat is het keto dieet precies?

Het ketogeen dieet is een koolhydraatarm dieet dat zich vooral richt op vetrijke voeding. Met andere woorden: je eet heel veel vetten en zo min mogelijk koolhydraten.

Het keto dieet heeft veel overeenkomsten met koolhydraatarm dieet (denk aan het populaire Atkins dieet).

Er is echter wel een verschil tussen het keto dieet en het koolhydraatarm dieet:

Het koolhydraatarm dieet, zoals de naam al zegt, focust zich vooral op het vermijden van koolhydraten.

Bij het keto dieet leg je vooral de nadruk op vetrijke voeding om op die manier de vetverbranding te stimuleren. Je vermindert drastisch de inname van koolhydraten en vervangt deze door het eten van veel vetten.

Je lichaam komt door de verwijdering van koolhydraten (koolhydraten worden in je lichaam afgebroken tot glucose als belangrijke energiebron) na enkele dagen in de metabole toestand genaamd ketose.

Maak jij onnodige fouten die het afvallen vertragen?

Doe deze test en ontdek je “Afslank IQ”.

Wat is ketose?

Ketose is de toestand waarbij je lichaam overschakelt naar vetreserves als belangrijkste energiebron. Wanneer dit gebeurt, word je lichaam zeer efficiënt in het verbranden van lichaamsvet voor energie. Dit proces zorgt voor een verlaging van je insulineniveau en het stimuleren van vetverbranding (bron, bron).

Je hersenen geven echter de voorkeur aan glucose als belangrijkste energiebron. Maar doordat er onvoldoende glucose voorradig is, is het lichaam genoodzaakt om op zoek te gaan naar een alternatieve energiebron.

In de lever worden tijdens het afbraakproces van vetzuren ketonen geproduceerd. Ketonen voorzien de hersenen van energie zodat ze kunnen blijven functioneren (bron).

Waarom zou je een keto dieet volgen?

Voor lange tijd zijn koolhydraatarme en vetrijke diëten controversieel geweest. Er werd gedacht dat dit soort diëten cholesterol verhogend zouden werken en dat het risico op hart- en vaatziekten werd vergroot als gevolg van het hoge vetgehalte.

Maar tijden veranderen gelukkig en vandaag de dag wordt het eten van (gezonde) vetrijke voeding niet meer automatisch als slecht gezien. Het ketogeen dieet kan je helpen om veel meer gewicht te verliezen dan met een vetvrij dieet (bron).

Het keto dieet heeft ook minder voor de hand liggende voordelen. Door de verwijdering van (eenvoudige) koolhydraten uit je voedingspatroon heb je veel minder last van pieken in je bloedsuikerspiegel. Je eet vooral vetrijke voeding dat een verzadigend gevoel geeft.

De belangrijkste componenten in onze voeding zijn de drie macronutriënten.

Per gram bevat de ene voedingstof meer calorieën dan de ander:

 • Eiwitten: ±4 kcal per 1 gram
 • Koolhydraten: ±4 kcal per 1 gram
 • Vetten: ±9 kcal per 1 gram

Op basis van een simpel rekensommetje zou je denken dat je zo min mogelijk vetten moet even om af te vallen. Ze bevatten immers de meeste calorieën, toch? En daar gaat men dus de fout in! Je moet namelijk ook kijken naar het effect van het type calorie.

De belangrijkste effecten van de genoemde verschillende calorieën op het lichaam als het om afvallen gaat zijn:

 • Insuline: een hormoon dat vet gaat opslaan als je er te veel van aanmaakt
 • Verzadiging: het lichaam activeert verzadigingshormonen en/of onderdrukt hongerhormonen

effect macronutrienten insuline verzadiging

Wat je hierboven zit is het volgende:

 • Eiwitten:
  • Middelmatige insuline aanmaak
  • Hoogste verzadigingsgevoel
 • Vetten:
  • Minste insuline aanmaak
  • Middelmatig verzadigingsgevoel
 • Koolhydraten: (belangrijk!)
  • Hoogste insuline aanmaak
  • Laagste verzadigingsgevoel

Je snapt nu waarschijnlijk dat te veel calorieën halen uit koolhydraten geen verstandig idee is.  Je gaat het vetopslag hormoon insuline dan in grote hoeveelheden aanmaken, terwijl je er ondertussen weinig verzadigd van raakt.

Eiwitten en vetten daarentegen hebben een veel sterkere verzadigende werking (bron), waardoor je in staat bent om het ketogeen dieet langer vol te houden.

Keto dieet als behandelmethode tegen epilepsie

Het kedo dieet heeft nog meer voordelen dan alleen afvallen.

Voor kinderen met epilepsie is het ketogeen dieet ook enorm effectief om hun epileptische aanvallen onder controle te houden (bron).

Ongeveer 1 op de 3 kinderen met epilepsie reageert slecht op de huidige epilepsiemedicatie. Meer dan 70% van deze kinderen reageert goed op het keto dieet.

Al na enkele weken blijkt het ketogeen dieet bij deze groep kinderen aan te slaan. De epilepsie aanvallen nemen drastisch af of verdwijnen zelfs volledig.

Wil je een voorbeeld afslank weekmenu incl. recepten en boodschappenlijstje?

Klik hier en ik stuur ze gratis naar je toe.

Waarom zou je het ketogeen dieet volgen?

De balans in macro-nutriënten (koolhydraten, eiwitten en vetten) is in ons huidige voedingspatroon compleet verdwenen. Dit komt omdat het eten van koolhydraten letterlijk de pan is uitgevlogen!

Uit een onderzoek van 2000 komt naar voren dat Westerse samenlevingen ongeveer 55% van hun energiebehoefte uit koolhydraten halen (bron).

Als we kijken naar de wereldwijde jager-verzamelaar samenlevingen uit de oertijd haalden deze nooit meer dan 40% van hun energiebehoefte uit koolhydraten.

Zie de taartdiagrammen hieronder om de verschillen tussen de jagers-verzamelaars en Westerse samenlevingen te vergelijken wat betreft de macro-nutriënten:

macronutrienten verhoudingen

Naar mijn idee hebben de overheden en de voedingsindustrie het oorspronkelijk voedingspatroon op z’n kop gezet, met als gevolg dat het aantal mensen met overgewicht en diabetes type 2 ook op z’n kop is gezet. Zie hier hoe die omkering er uit ziet:

huidig versus oorspronkelijk voedingspatroon

* In het oorspronkelijke voedingspatroon bestonden bewerkte koolhydraten (vrijwel) niet, dus deze staan ook niet in het figuur.

Waarom val je af van een ketogeen dieet?

Dagelijks veel simpele suikers eten zorgt ervoor dat je insulinegevoeligheid lager wordt.

Insuline, ook wel het vet-opslag hormoon genoemd, speelt een belangrijke rol bij de opslag van vet. Het lichaam kan maar weinig glucose opslaan, het overschot leidt daarom tot een toename in lichaamsvet.

Door koolhydraten weg te laten uit je dagelijkse voeding en je voornamelijk te richten op vetrijke voeding, verlaag je de insuline spiegel en verbeter je de insuline gevoeligheid. Dit alles zorgt ervoor dat je lichaam in ketose komt en beter vet kan verbranden.

Afvallen met het keto dieet komt hoofdzakelijk door de volgende redenen:

 1. Het ketogeen dieet vermindert de aanmaak van insuline en houdt de bloedsuikerspiegel onder controle (bron, bron).
 2. Het eten van meer eiwitten en vetten zorgt ervoor dat je sneller en langer verzadigd raakt (bron).
 3. Door het verzadigende gevoel van eiwitten en vetrijke voeding eet je minder calorieën op een dag, wat op den duur tot gewichtsverlies leidt (bron).
 4. Je lichaam stapt over naar vetreserves als voornaamste energiebron.  Dit leidt tot de verbranding van meer lichaamsvet.

Een ander voordeel van het keto dieet is dat ketose de toename van het hormoon ghreline onderdrukt.

Ghreline wordt ook wel het ‘hongerhormoon’ genoemd omdat het de eetlust opwekt. Het ghreline niveau stijgt zodra je afvalt omdat het lichaam biologisch is geprogrammeerd om te overleven.

Is het keto dieet gevaarlijk?

keto dieet hoofdfoto

Veel mensen schieten in de paniek als ze horen dat het vooral om vetten draait bij het keto dieet.

Want is het eten van zoveel vetten niet extreem ongezond? Je bent immers wat je eet, toch?

De waarheid ligt wat genuanceerder.

 • Het eten van de juiste (gezonde) vetten is erg belangrijk bij een ketogeen dieet, aangezien vetten voor maar liefst 70% van je dagelijkse calorie inname deel uitmaken.

Omega 3 vetzuren zijn de meest gezonde vetten die er bestaan en raad ik je dan ook aan om volop te eten. Deze gezonde vetten krijg je binnen door vooral veel vette vis te eten. Denk dan aan zalm, tonijn, haring etc.

De ideale verhouding van omega 3 vetzuren en omega 6 verzuren is 1:1.

De omega 6 krijg je al snel binnen met vlees bijvoorbeeld, de omega 3 niet zo snel. Daarom is het verstandig om vooral vetrijke voeding te consumeren dat rijk is aan omega 3.

Verzadigde vetten worden zoveel mogelijk door mensen moesten worden vermeden. Verzadigde vetten bevinden zich vooral in dierlijke producten zoals volle zuivelproducten en vet vlees.

Maar verzadigd vet is helemaal niet zo slecht als lange tijd werd gedacht, het zit alleen vaak in bewerkte producten. De nieuwere onderzoeken sinds 2010 laten namelijk zien dat verzadigde vetten als roomboter NIET geassocieerd worden met hart- en vaatzieken of vroegtijdige sterfte (bron, bron).

 • Transvetten moet je wel vermijden omdat deze vetten industrieel worden bereid en zeer schadelijk zijn voor de gezondheid. Ze verhogen de kans op insuline resistentie (diabetes type 2) en hart- en vaatziekten (bron).

Kent het keto dieet dan geen enkele bijwerkingen?

Hoewel het ketogeen dieet veilig is voor gezonde mensen, kunnen er een aantal vervelende bijwerkingen optreden als het lichaam zich aan het dieet aanpast.

Deze periode die aantal dagen duurt wordt ook wel de ‘keto griep’ genoemd. Je kunt dan last krijgen van de volgende bijwerkingen:

 • Weinig energie
 • Meer hongergevoelens
 • Slaapproblemen
 • Misselijkheid
 • Spijsverteringsproblemen
 • Verminderde sportprestaties

Om de keto bijwerkingen in de beginperiode te minimaliseren is het verstandig om eerst met een normaal koolhydraatarm dieet te starten. Dit kan je lichaam leren om meer vet te verbranden totdat je het punt van maximaal 20 tot 40 gram koolhydraten op een dag bereikt hebt.

Een ketogeen dieet kan ook de vochtbalans en de hoeveelheid mineralen in je lichaam veranderen.

Probeer daarom om de onderstaande hoeveelheid mineralen dagelijks binnen te krijgen om de bijwerkingen te minimaliseren.

 • 3000-4000 mg natrium
 • 1000 mg kalium
 • 300 mg magnesium

Vooral tijdens de beginperiode van het keto dieet is het belangrijk dat je blijft eten totdat je verzadigd bent.

Let niet teveel op het tellen van calorieën. Op den duur zal je namelijk tijdens de ketose toestand gewicht verliezen zonder dat je bewust bezig hoeft te zijn met het toepassen van een calorie restrictie.

Voordelen van het keto dieet

 • Het stabiliseert de bloedsuikerspiegel (bron)
 • Het vergroten van de insulinegevoeligheid (bron)
 • Het remt de eetlust
 • Het zorgt voor een daling van de triglyceride waarden (bron)
 • Het verminderen van vetopslag en verhoogt de vetverbranding (bron)
 • Het zorgt voor een verbetering van de cognitie
 • Het helpt epileptische aanvallen verminderen bij kinderen met epilepsie (bron)
 • Het verlaagt het risico op kanker (bron)
 • Het vertraagt het proces van dementie (Alzheimer) (bron, bron)
 • Het vermindert chronische ontstekingen (bron)

Het keto dieet is een goede afslankmethode om gewicht te verliezen en de verbranding van vet te stimuleren.

4 gevaren van het keto dieet

Het keto dieet heeft, net als ieder ander afslankdieet, enkele nadelen die je moet weten voordat je er aan begint.

Gevaar #1: vermoeidheid

In de eerste dagen van het keto dieet kan het zijn dat je weinig energie hebt. Je voelt je moe en lusteloos (de zogeheten ‘keto griep’).

Dat is niet zo vreemd aangezien het lichaam zich moet aanpassen aan het eetpatroon van bijna uitsluitend vetten en eiwitten.  Het kan tot wel 2 weken voordat je lichaam volledig energie gaat putten uit vetten.

Met zo weinig koolhydraten is het ook een slecht dieet voor actieve sporters, met name mensen die aan explosieve krachttraining doen, zoals gewichtheffen, rapporteren last te hebben van te weinig herstel van hun spieren als ze weinig koolhydraten eten (bron). Er zijn mensen die zeggen dat ze het goed doen op erg weinig glucose, maar dat zijn met name mensen met een ‘zittende levensstijl’.

Het brein zal altijd iets van glucose nodig hebben om goed te kunnen functioneren. Dat kan het lichaam ook maken uit vetten en eiwitten met gluconeogenese, maar dat is een omslachtig en energie vretend proces.

De Inuit (Eskimo’s uit Groenland) kunnen dat wel goed trouwens, maar die hebben dan ook geen groente en fruit tot hun beschikking met het vriesweer.

Gevaar #2: constipatie

Je kunt last krijgen van constipatie, oftewel verstoppingen. Niet iedereen heeft er last van, maar de kans is wel aanwezig. Gelukkig is het vaak tijdelijk en kan het verholpen worden door het drinken van voldoende water, innemen van magnesium en extra zout (1 tot 3 gram per dag).

Gevaar #3: vochtverlies

Het is waar dat je met het keto dieet veel gewicht verliest omdat het lichaam gedwongen wordt om vet te verbranden voor energie.

Maar naast vetverbranding speelt ook vochtverlies hierin een belangrijke rol.

Koolhydraten houden namelijk vocht vast in het lichaam. Het schrappen van koolhydraten uit je dieet zal resulteren in vochtverlies.  Dat betekent ook dat zodra je weer begint met het nuttigen van koolhydraatrijke maaltijden, je vocht gaat vasthouden.

Gevaar #4: tekort aan vitamines en mineralen

Met het keto dieet word je beperkt tot een extreem koolhydraatarm dieet. Vaak is fruit daarvan de dupe, omdat daarin best wat koolhydraten zitten.

 • Een middelgrote banaan levert al 33 gram koolhydraten op. Op die manier zit je al vrij snel boven de 50 gram koolhydraten per dag.

Maar het vermijden van fruit en groenten kan uiteindelijk leiden tot een tekort aan essentiële voedingsstoffen die je nodig hebt om gezond te blijven.

Keto dieet ervaringen

De keto dieet ervaringen van mensen zijn wisselend. Veel mensen erkennen dat ze snel kilo’s zijn kwijt geraakt, maar dat het moeilijk is om het keto dieet op de lange termijn vol te houden.

De positieve ervaringen die je vaak hoort is dat men geen honger meer hoeft te leiden met dit dieet. Je mag in principe eten wat je wilt, zolang het maar koolhydraatarm en vetrijk is.

Je hoeft met het keto dieet niet dagelijks je calorieën te tellen. Dat is voor een afslankdieet vrij uniek.

Daarnaast verlies je in de eerste weken veel vocht (door de onthouding van koolhydraten), waardoor je al snel slanker lijkt.

De negatieve ervaringen van het ketogeen dieet is dat je voedingspatroon een drastische verandering ondergaat.

Vooral in het begin krijg je last van ontwenningsverschijnselen en hunker je naar vezels en suikers. Deze bijwerkingen lijken gelukkig op den duur wel over te gaan.

Een ander punt van aandacht is dat het  dat het met name voor sporters moeilijk is om vol te houden. Denk dan aan vermoeidheid en verlies in spierkracht.

Het is niet het meest ideale dieet als je een actieve levensstijl leidt. Het valt moeilijk te combineren met intensieve sporten als krachttraining, fitness of HIIT training. Trainen zonder koolhydraten maakt de workout een stuk zwaarder.

Het keto dieet: wat mag je eten?

Het volgen van een dieet wordt een stuk makkelijker als je weet wat je mag eten.

Het voordeel van het keto dieet is dat je maaltijden helemaal niet saai hoeven te zijn. Als je van vis en vlees houdt dan is dit het juiste dieet voor jou!

Voor het ketogeen dieet gebruik je de volgende voedingsproducten:

 • Rood vlees (rund, paardenvlees, hamburgers, spek, worst)
 • Gevogelte (kip, kalkoen, eend)
 • Vis (haring, makreel, zalm, mosselen, garnalen, tonijn, forel, ansjovis)
 • Zuivel (boter, alle soorten kaas, slagroom (niet-gesuikerd)
 • Vetten (visolie, lijnzaadolie, kokosolie)
 • Noten (cashewnoten, amandelen, hazelnoten)
 • Groenten (asperges, avocado, broccoli, bloemkool, olijven)

9 lekkere ketogeen dieet recepten

Om je alvast op gang te helpen met het keto dieet heb ik hier 3 ontbijt, 3 lunch en 3 avond recepten voor je uitgewerkt.

Zo heb je een indruk hoe zo’n overheerlijke keto maaltijd er per dagdeel uit komt te zien. Laat het je smaken!

3 keto dieet ontbijt recepten

Ontbijt #1: Omelet met avocado, salsa en tomaat

Ontbijt 1 Omelet met avocado, salsa en tomaat

Wat heb je nodig:

 • 2 biologische eieren
 • 1 avocado
 • ½ gesneden ui
 • ½ paprika
 • 1 tomaat
 • Peper en zout
 • 2 theelepels kokosolie

Bereidingswijze:

 • Verhit 2 theelepels kokosolie en voeg de eieren toe.
 • Snijd de ui, paprika en tomaat in stukjes.
 • Voeg de gesneden ui, tomaat en paprika toe.
 • Beleg je omelet met avocado.

Ontbijt #2: Yoghurt met pindakaas en cacaopoeder

Ontbijt 2 Yoghurt met pindakaas en cacaopoeder

Wat heb je nodig:

 • 250 gram suikervrije yoghurt
 • ½ eetlepel pindakaas
 • 1 flinke theelepel cacaopoeder
 • ½ theelepel stevia

Bereidingswijze

 • Roer de yoghurt met de pindakaas, cacaopoeder en stevia goed door elkaar.

Ontbijt #3: Eieren met kaas, salami en verse spinazie

ontbijt 3 Eieren met kaas, salami en verse spinazie

Wat heb je nodig:

 • 2 eieren
 • Zout en peper
 • Geraspte kaas
 • 3 plakjes salami
 • Verse spinazie

Bereidingswijze

 • Verhit 2 theelepels kokosolie en voeg de eieren toe.
 • Strooi wat peper en zout naar smaak toe.
 • Voeg de plakjes salami en geraspte kaas in de pan.
 • Beleg je omelet met 150 gram verse spinazie.

3 keto dieet lunch recepten

Lunch #1: Noten met selderijsticks en roomkaas

selderijsticksss roomkaas

Wat heb je nodig:

 • Handvol hazelnoten
 • 6 selderijsticks
 • 3 volle eetlepels roomkaas

Bereidingswijze

 • Dip de selderijsticks in de roomkaas voor een heerlijke smaak! Eet tussendoor de nootjes erbij.

Lunch #2: Rundervlees met groenten

lunch 2 rundervlees met groenten

Wat heb je nodig:

 • 200 gram runderlap
 • 250 gram diepvries groente
 • 2 theelepels kokosolie

Bereidingswijze:

 • Ontdooi de groente.
 • Verhit 2 theelepels kokosolie en bak de runderlap in de pan. Laat de groente gaar koken tot het op smaak is.

Lunch #3: Tonijn met groenten

Lunch 3 Tonijn met groenten

Wat heb je nodig:

 • 125 gram tonijnblik in olie
 • 200 gram diepvries groente
 • 2 theelepels mayonaise

Bereidingswijze

 • Ontdooi de groenten.
 • Laat de groente gaar koken tot het op smaak is.
 • Haal de tonijn uit blik en leg het op een bord.
 • Voeg 2 theelepels mayonaise toe aan de tonijn.
 • Mix de groenten en tonijn goed door elkaar.

3 keto dieet diner recepten

Diner #1: Kip met pesto, groenten en roomkaas

kip met groenten

Wat heb je nodig:

 • 300 gram kip
 • 1 eetlepel pesto
 • 1 tomaat
 • Zak roerbakgroente
 • Bakje roomkaas

Bereidingswijze

 • Bak de kip gaar en bestrooi beide zijden met pesto.
 • Kook de groenten.
 • Snijd de kip in stukjes en mix de groenten met tomaat.
 • Voeg roomkaas naar eigen smaak toe.

Diner #2: Hamburgers met mayonaise

Wat heb je nodig:

 • 2 runderhamburgers
 • 40 ml mayonaise
 • 1 eetlepel olijfolie

Bereidingswijze

 • Verhit 1 eetlepel olijfolie en bak de hamburgers tot ze gaar zijn.
 • Voeg mayonaise toe.

Diner #3: Tonijnfilet met gestoomde groenten

Wat heb je nodig:

 • 2 moten tonijnfilet, elk 150 g
 • 2 tl olijfolie
 • 2 sjalotjes
 • 1 ui
 • 1 teentje knoflook
 • 1 tl fijngehakte peterselie
 • 150 g sperziebonen
 • 150 g bloemkool

Bereidingswijze

 • Wrijf de tonijnmoten in met de olijfolie en laat minstens 15 minuten staan.
 • Snijd de sperziebonen doormidden, snijd de broccoli in kleine roosjes en doe ze samen in een stoommandje in een steamer.
 • Pel de sjalotjes en snijd in dunne partjes. Bak ze in een pan met wat olijfolie.
 • Snijd de ui in halve ringen en pers de knoflook. Voeg beide toe aan de sjalotjes in de pan.
 • Bak de tonijnmoten op een grillplaat en rooster ze circa 5-7 minuten bruin
 • Schep de gestoomde groenten op de borden, serveer de tonijnmoten en garneer met de sjalotjes, uien en knoflook. Strooi de peterselie erover.

Verbrand snel overtollige kilo’s en buikvet met simpel te maken afslank recepten

Wist je dat uit onderzoek blijkt dat 1 op de 3 juist aankomt van een dieet in plaats van afvalt? (bron)

Om die reden heb ik een effectieve en moderne afslankmethode ontwikkeld die makkelijk vol te houden is en het jojo-effect compleet vermijdt.

Je krijgt daarbij overheerlijke recepten voor snelle vetverbranding met blijvend resultaat.

Je vindt onder andere het volgende in mijn populaire afslank receptenboek:

 • Meer dan 100 overheerlijke recepten die snel en makkelijk klaar te maken zijn (en waar de rest van het gezin ook van meegeniet)
 • Hoe je met mijn lekkere recepten, zoals vlees-, vis-, kip- of vegetarische gerechten, meerdere kilo’s per week verliest
 • 6 verschillende categorieën van recepten, met onder meer kipgerechten, visgerechten, vegetarische gerechten, salades, sauzen, dressings, desserts en meer
 • Tijdbesparende kant-en-klare dag- en weekmenu’s + boodschappenlijstjes

Ontdek hoe je meerdere kilo’s per week verliest met lekkere en simpel te maken afslank recepten:

Afslank Receptenbijbel Risicovrij Uitproberen

Drs. Oscar Helm

MSc Oscar Helm is afslankcoach, voedingsdeskundige, dieetpsycholoog, orthomoleculair therapeut en bestseller-auteur. Met HappyHealthy.nl heeft hij het doel om mensen te informeren en te inspireren om de meest optimale en gezonde leefstijlkeuzes te maken op basis van wetenschappelijk onderbouwde adviezen.

46 Reacties op "Ketogeen Dieet: Uitleg, Voedingsschema, 9 Recepten en 4 Gevaren"

 1. Berber

  says:

  Heyy Oscar,

  Ik ben sinds 1,5 week bezig met koolhydraatarm/keto- eten, omdat ik wat kilo's kwijt wil en gezonder wil leven.

  Ik zou graag je voorbeeld afslank weekmenu incl. recepten en boodschappenlijstje willen ontvangen, maar ik kan niet klikken op de 'klik hier' button.

  Zou ik deze op een andere manier kunnen ontvangen?

  Alvast bedankt!

  Liefs Berber

 2. pietje

  says:

  Alweer zo'n flauwekul dieet.
  Mensen, echt waar. Houd je gewoon aan de schijf van 5. Drie maaltijden per dag en twee tussendoortjes.
  Echt waar allemaal onzin, het is voor die gasten een brin van inkomen en meer niet.

  • maaike

   says:

   Vind ik ook👍

  • Drs. Oscar Helm

   says:

   De schijf van vijf bestaat voor 60 tot 70% uit koolhydraten, vaak geraffineerde koolhydraten. Dat is geen goed uitgangspunt en leidt al snel tot overgewicht en obesitas.

   Je moet niet denken dat het Voedingscentrum een monopolie heeft op de waarheid met hun voedingsadviezen. Ze zijn achterhaald, zoals dat ze na 12 jaar weer met een update komen. Ze zouden ieder jaar moeten updaten.

   Hier kun je meer leren waarom ik vind dat het Voedingscentrum enkel is voor mensen die gaan voor gemiddelde gezondheid en geen optimale:

   happyhealthy.nl/voedingscentrum/

   P.S. 10% van de Nederlanders heeft geen vertrouwen in het Voedingscentrum en ik gok dat dat aan het groeien is, en dat is maar goed ook!

   • Renée

    says:

    En dan heb je het nog niet eens over de Niet Waardevrije voedsel -'onderzoeken' gesponsord door de voedingsindustrie....
    De Uni-Lever...(de naam alleen al)...Monsanto, de Suikerleveranciers etc. Toch G*d Geklaagd dat wij burgers steeds meer betalen voor voedsel en steeds minder voor suiker! Wees je eigen meester van je lijf. De doorsnee dokter heeft geen klap verstand van voedsel. Al hun bijscholingen worden betaald door o.a. de voedingsindustrie en Big Pharma! Gelukug vonden steeds meer mensen zelf de weg wel richting natuurlijke voeding en medicijnen. Artsen mogen niet verwijzen richting bv CBD olie of bv truffels tegen Clusterhoofdpijn. 4000 mensen per jaar zouden overlijden aan reguliere vergoedde medicijnen. Nog nooit een dode gevallen door bv salie voor de maag, capsaïcinezalf tegen bv zenuwpijnen en zo is er heel veel voedsel en kruiden te gebruiken om je lekkerder te voelen. Meer dan 2 miljoen mensen vonden bv Wernard Bruining al...of Clusterbuster.com
    Laat je leven niet vergallen door slecht en te duur voedsel. Je darmen zijn haast nog belangrijker dan je hersenen. Ga alleen nog naar de super voor wc papier...al het andere is in je eigen omgeving steeds beter te krijgen bij biologische producenten! STOP diabetes bij je kinderen!! Goed leven begint bij jezelf!

  • Jaap

   says:

   Ik volg sinds begin dit jaar het ketogeen dieet.
   Ik ben nu 25 kg lichter en voel me stukken, maar dan ook STUKKEN beter, ook tussen de oren. Het is je goed recht het flauwekul te noemen, maar mijn lijf (en geest) zegt anders. Het is uiterst gemakkelijk vol te houden omdat je domweg vaak geen trek hebt.
   Voor mij zo min mogelijk koolhydraten.

  • Niek

   says:

   Haha met jou gaan we de oorlog winnen. Gewoon lekker 3 maaltijden per dag zoals de media en door overheid gesubsudieerde programma's je vertellen. Gewoon lekker bewerkt voedsel vol suikers winnen. Is toch allemaal flauwekul dit. Haha

   • Renée

    says:

    Het zit je wel hoog...doe gewoon wat jij goed vindt en je goed bij voelt. Dan doen wij op deze site waar Wij ons goed bij voelen en elkaar helpen. Jij spaart energie en wij hoeven niet te reageren of je reacties te lezen. Win-Win!

  • Ceka

   says:

   Dit is echt geen onzin! Ik ben nu vanaf 15 juli hiermee bezig en al ruim 9 kilo kwijt! En dat zonder honger, terwijl ik vroeger alleen maar honger had. Ik vreet mezelf nu gewoon vol heb ik het idee en toch verlies ik gewicht. Ik zondig alleen af en toe met een klein stukje pure chocolade. Verder totaal geen behoefte aan zoetigheden of andere koolhydraten. Ik doe dit een beetje vanuit mezelf, maar nu ik weer dat het helpt wil ik wel wat meer makkelijke en lekkere recepten. Ik ben voor in ieder geval!

  • Grietje

   says:

   Beste Pietje,

   Lees niet alles wat je gelooft.

   Groetjes Grietje

  • Joop

   says:

   Aldus malle pietje

  • marja

   says:

   beste Pietje, ik denk niet dat je kan zeggen dat het "een flauwekuldieet" is, dat is voor iedereen anders; misschien werkt "de schijf van vijf" voor jou prima, maar voor anderen werkt dat niet.
   ik heb heel wat gezondheidsklachten over zien gaan, door NIET volgens "de schijf van vijf" te eten, maar door het eten van minder koolhydraten en meer "gezonde vetten", zoals vette vis, olijfolie, noten en zaden, avocado)
   met vriendelijke groet, marja

  • Juppie

   says:

   Pietje,
   De schijf van vijf is net zo'n stom achterhaald advies als "melk is goed voor elk".
   De tijd blijft niet stilstaan en we kunnen zelf ook denken. Lees eens wat onafhankelijke onderzoeken en leer!

  • Erik

   says:

   Het is een TOP dieet! Ik ben 10 kilo in 2 maanden afgevallen. dat is mij met nog geen enkel ander dieet gelukt! Ik heb veel meer energie en het eten is heerlijk!

  • Alex

   says:

   Pietje is een beetje dom en denkt dat wij allemaal hetzelfde zijn, allemaal hetzelfde willen eten, een super saaie eenheidsworst dus. Maar dit dieet is voor mij en velen met mij geweldig om af te vallen. Slaap lekker door Pietje en laat anderen in hun waarde.

  • bas van der Meulen

   says:

   He malle pietje,

   Dit is geen flauwekul. Bestaand al heel lang en werkt 100% Alleen de vraag is of leven zonder suikers wel zo leuk is. Dus gebruik het af en toe of weer op gezicht te komen.

  • Odet

   says:

   Een vriend van mij heeft diabetes. Hij moest gaan spuiten en dat wildehij niet daarom is hij dit dieet gaan volgen en met groot succes. Toen zijn huisarts het resultaat zag zei hij: Ja maar als iedereen dit gaat doen hebben wij straks niks meer te doen.........?

  • Tony

   says:

   Zou als ik jou was is de film, The Magic pill kijken...

  • vb

   says:

   Je weet echt niet wat je zegt! Het Keto-dieet heeft niet alleen als voordeel dat je afvalt (de reden voor de meesten om hiermee te beginnen), maar heeft ook vele gezondheidsvoordelen zoals minder pijn, minder vermoeidheid, mooiere huid, minder vet haar, mooier haar, mooiere nagels.
   Als je ervoor zorgt dat je voldoende mineralen en vitamines binnen krijgt, heb je even last van de keto-flu en daarna krijg je keto-power! Keto (banting) is een leefwijze, geen dieet. En ik voel me er veel beter bij!

   Lieve mensen kijk alsjeblieft wel uit dat je met het slikken van magnesium niet per ongeluk teveel vitamine B6 (pyridoxine) binnen krijgt, want dat is voor niemand goed en geeft akelige bijwerkingen. Kies voor magnesiumcitraat zonder vitamine B6. Alles met mate!

 3. Joey

  says:

  Hey Oscar,

  Nou ben ik toch eens benieuwd hoor, gaan we voor gezond maar in je recepten staan: zak roerbakgroenten (da's wat de helft suiker), mayonaise (Ik dacht dat we voor kwaliteitsvetten gingen), salami (hoe bedoel je e-nummer bom).
  En als ik dit zo snel bekijk is het nooit niet 65-80% vet.
  Nou wil ik je echt niet aanvallen, maar ben wel heel benieuwd wat de gedachte hierachter is

  Met vriendelijke groet,

  Joey

 4. Lucky

  says:

  Hoi Oscar,
  Bedankt voor de duidelijke en efficiënte uitleg over het ketogeen/ koolhydraatarm dieet. Jammer dat er nog veel mensen in onwetendheid zijn over dit dieet en vaker negatieve reacties hebben. Mijn dochter heeft al jarenlang moeilijk instelbare epilepsie met veel medicatie, nu nadat ze een hele periode van 2 jaar het ketogeen dieet heeft gevolgd,gaat het met haar uitstekend o.a. geen clonisch tonische aanvallen sinds 1,5 jaar niet meer gehad en zelfs vermindering van medicatie. Heb het nu alleen over mijn dochter maar zo zijn er veel kinderen die er baat bij hebben. Heb in die 2 jaar met mijn dochter samen meegegeten en daarna gestopt. Nu na de vakantieperiode ga ik het KH arm dieet weer volgen omdat ikzelf er heel veel baat bij had ook en mij veel prettiger en energierijker voelde en natuurlijk ook om de kilo's die ik weer ben aangekomen te verminderen.
  groet, Lucky

  • Drs. Oscar Helm

   says:

   Fantastisch om te horen hoe het ketogeen dieet geholpen heeft. Ik hoor ook steeds meer diabetes type 2 patiënten die geholpen zijn met dit dieet.

   Alle goeds!

 5. Fred Delameilleure

  says:

  Dag Oscar & co,

  Ik ben gisteren begonnen met Ketogene voeding. Ik ben toch blijkbaar een vlees- en viseter en ik liet me dat vegetarisme, dat ik met tussenpauzen beoefende, blijkbaar maar aanpraten. Ik heb evenwel een vraagje. Wat met tussendoortjes? En hoe kan dat er uit zien?

  Grjs, Fred

  • Samantha

   says:

   Ik vind als je knabbelt moet je knabbelen, dus kleine dingen in je mond steken :) olijven zijn fantastisch, maar pak met pit, doe je langer over dus heb je snelper genoeg, ansjovis, ik neem een hard gekookt ei, in plakjes en dan op elk plakje wat kaviaar of zo, kikkerbilletjes, dat Is veel peuzelen :)

 6. Linda

  says:

  Beste Drs.Oscar

  Ik ben sinds vandaag gestart met het Ketodieet,
  Nou is mijn vraag kan ik eens in de zoveel tijd mijn favoriete sushi restaurant nog bezoeken (sushirijst) zonder uit ketoses te raken?

  Mvg, Linda

 7. Ronald

  says:

  Ehm...in tonijn zit toch nauwelijks vet; laat staan omega 3 vetzuren?
  Sowieso niet handig om veel tonijn te eten, want deze vissoort bevat verreweg de meeste kwik van alle (zee)vissen!

  Goed verhaal verder :-)

 8. Samantha

  says:

  Dit is absoluut mijn dieet naar keuze, ik ben oorspronkelijk begonnen met dukan dieet, maar daar was stevia en haver zemelen erg belangrijk, dus mijn vraag, stevia? Vermijden als dat gaat of geen probleem? En haver zemelen, volgens het dukan dieet vult het de maag goed omdat het uitzet en in de darmen veel meeneemt onderweg naar buiten :), maar zijn dit ook gewoon koolhydraten?

 9. Kneel

  says:

  Mag je na een gastric bypass 4 jaar geleden en nu 7 kg aangekomen dit dieet volgen? Ik zit met name met de vraag zijn mijn voedingssupplementen die ik slik wel voldoende? En mijn darmen werken anders die hebben eiwitten nodig zoals pasta en peulvruchten. Niks vet eigenlijk zeg maar?

 10. Scifigirl

  says:

  Vraag kan ik dit dieet ook volgen als ik een pesotariër ben en lactose intolerantie heb. Het valt niet mee om een dieet te volgen waarbij ik me beter in mijn lijf ga zitten en chronische pijnen verminderen. Door geen vlees meer te eten is het wel verminderd.

 11. Ron

  says:

  Atkins, Montignac, Dr. Frank, Prodimed etc. Doen allemaal iets met koolhydraten. Voor mij, iemand met veel buikvet, helpt het echt het beste om te minderen met koolhydraten. Immers buikvet verlaagt de gevoeligheid voor insuline, er moet meer worden aangemaakt en dus is er meer kans op vetopslag en uiteraard diabetes.

  Dit wetende at ik sowieso alleen maar goede koolhydraten (volkoren producten e.d.) maar toch bleef ik aankomen. Door koolhydraatarm te gaan eten dwing ik mijn lichaam die buik af te bouwen.

  Mijn grootste succes was met Prodimed (het Erica Terpstra dieet zo’n 10 jaar terug). Onder begeleiding van een diëtiste, kocht ik hele dure reepjes en poedertjes. Binnen een jaar was ik 40kg kwijt, een wonder.

  Helaas 10 jaar later alle 40 kilo’s weer terug, een bekend fenomeen. Nu ben ik zelf aan de slag gegaan. Ik koop nog steeds wat koolhydraatarme producten bij body&fit maar deze zijn aanzienlijk voordeliger en je eet ook normaal. Nu na 6 weken staat de teller op 12kg dus het bewijs is wel weer geleverd.

  Wat ik zoal eet:
  Ontbijt en lunch met yoghurt en koolhydraatarme muesli of een koolhydraat arme snee brood (zelf bakken) met roomboter, kaas en een eitje of een koolhydraatarme cracker met avocado, een omelet met champignons, een uitsmijter met Hams en kaas zonder brood etc.

  Diner simpel is een kipfilet met groente en sla, of courgette spaghetti met pesto en zalm, of bloemkoolrijst met tiki masala en kip. In het weekend een wijntje (glas rood is 3 gram koolh).

  Er zijn tal van recepten te vinden, en geloof me je eet weer eens iets anders, het is lekker gaat niet vervelen en je valt af. Geweldige uitvinding dat niet eten van koolhydraten.

  Voor variatie koop ik zelf de volgende koolhydraatarme producten:
  - Whey poeder voor in de yoghurt, mango Peach is heerlijk
  - Eiwit reepjes als snack tussendoor, peanut lijkt op een Snickers
  - Tortilla, voor een heerlijke wrap met vlees en groente
  - Pasta, 50gr is meer dan genoeg
  - Meel om zelf brood te bakken
  - Muesli met veel zaden

  Ik probeer nu 20-30 gram koolhydraten per dag te eten en ga dit weer opvoeren als mijn gewicht verder is afgenomen. Daarna, heb ik mij zelf voorgenomen, blijf ik koolhydraatarm eten om niet weer aan te komen, zal een beetje uitproberen zijn.

  Na het lezen van wat reacties hier op deze site dacht ik dat het goed is om een wat uitgebreider verhaal achter te laten. Het zal misschien niet voor iedereen werken maar vanuit mijn perspectief (obesitas) werkt het prima. En ja ik ben allergisch voor sport dus beweeg weinig.

  Succes voor degene die het ook willen proberen.

  • Ronald

   says:

   Beste Ron,
   Heel herkenbaar voor mij heb hetzelfde probleem, ik wil nu beginnen met het minderen van de koolhydraten naar 40-50 gram en daarna nog iets zakken. Ik hou niet van koken dus zoek vooral eenvoudige voeding zoals kip, tonijn en eieren. Ook koop ik wel een en ander bij body-fit voor de afwisseling. Maar vooral eenvoud, iedere dag hetzelfde hou ik wel een tijdje vol.
   Sporten krijgt hier weinig aandacht maar ik denk dat krachtsport het beste is om af te vallen en je stofwisseling op te stokenstoken, misschien kan Oscar daar nog iets over zeggen.
   Ik heb persoonlijk niets aan recepten, wel aan de algemene achterliggende theorie, dus een boek voor mensen die net een ei kunnen koken of bakken zou ik liever zien 😁

 12. Dithwalda

  says:

  Ik heb een weekmenu aangevraagd maar het week menu dat ik heb gekregen is helemaal niet keto??

 13. Irene

  says:

  Als nierpatiënten ik een eiwitbeperking (max 60 gr per dag)
  Een natriumbeperking (2000 mg per dag)
  En een kaliumbeperkin 2000-3000 mg).
  Zou ik het ketdieet kunnen volgen?

 14. Eddy

  says:

  Ik ben vandaag begonnen met een Keto-dieet, met als belangrijkste doel afvallen, en wel een kilo of 15.....

  Nu heb ik even één van de receptjes hierboven geprobeerd (kip met pesto en groenten), en merk ik dat ik de hoeveelheid gewoon niet op krijg. Het is gewoon teveel.

  Ik ben dus benieuwd in hoeverre het belangrijk is de gehele maaltijd op te eten, en of het niet volledig opeten het proces verstoort.

  Ook heb ik bij het recept de groenten geroerbakt (met wat kruiden). Ik neem aan dat dit ook geen probleem is, als er staat koken. Ik vind geroerbakte groenten nu eenmaal lekkerder.

 15. E van Wegen

  says:

  Ik wil juist aankomen. Weeg 53 kg en ben 172 lang.
  Is een keto dieet dan wel verstandig voor mij?

 16. Cas

  says:

  Goededag,

  Mijn vraag was of ik Creatine kan gebruiken tijdens een keto dieet? Ook is mijn vraag of je veel kracht verlies krijgt op t moment dat je weinig koolhydraten binnen krijgt. Ik sport meest id ochtend, dus dan misschien x aantal koolhydraten eten id avond, zodat ik id ochtend energie heb. Of is dat niet nodig?

  Mvg

 17. annie

  says:

  Oscar , ik wil je wat vragen dat boek van je afslankbijbel is dat ook goed voor Ketodieet , ben wel begonnen met koolhydraadarm dieet en dat dacht ik wel goed maar is moeilijk hoor zijn de recepten die in het boek staan voor 1 persoon , want voor 4 personen moet ik alles omrekenen en dat vindt ik moeilijk op 86 jaar maar wil wel gezond eten en nog een tijdje meegaan maar elke dag die tomaat recepten vindt ik niet zo lekker vooral ik zo gewend was aan aardappelen , groenten . vlees en jus dus lekker ouderwets , maar wel aan komen dan .maar voordat ik het boek besteld en de voorbeelden kan lezen , wil ik graag antwoord daarop . en is het dan bestellen onder fysiek en online , dat is toch PC boek , heb liever het boek in mijn handen , en de kostten zijn dan 27.00 euro , doe niet aan bankieren kan het dan met overschrijfkaart nadat ik het ontvangen heb . alvast bedankt merv a v weenen

 18. Rick

  says:

  Hoe zit het met cholesterol , wordt dit niet te hoog door de vetten?

 19. Jil

  says:

  Hallo, mag je je dieet voortzetten tijdens de zwangerschap, ik dacht zelf dat het in dit geval goed is wel fruit toe te voegen voor de vitamine. Verder eet ik al veel groente, noten en volle kwart en vlees en vis, dus vrij gevarieerd. Ik denk zelf een stuk gevarieerder dan vrouwen die niet met hun voeding bezig zijn.
  Maar wellicht is het niet goed om in Ketose te zijn tijdens de zwangerschap. Heeft iemand advies?

 20. Roland

  says:

  Beste Oscar,
  Allereerst hartelijk dank voor je enorm leerzame artikelen !
  In dit artikel over het keto dieet geef je aan dat het lichaam al na enkele dagen in ketose kan komen als je je koolhydraten voldoende elimineert.
  In je artikel over intermittent fasting geef je aan dat je lichaam bij vasten al na ongeveer 12 uur vet gaat verbranden.
  Hoe moet ik beide stellingen met elkaar rijmen ?

  • Drs. Oscar Helm

   says:

   Beste Roland,
   Dat is een goede vraag die je stelt. Zowel vasten als het keto dieet zijn ketogeen (en ondersteunen elkaar), maar ze zijn niet hetzelfde. Beide methodes leiden tot o.a. vetverbranding en vochtverlies. Vasten kan worden gebruikt als hulpmiddel om ketose te bereiken. Vasten zorgt ervoor dat je lichaam kan uitrusten, bevordert de aanmaak van ketonen en zorgt ook voor een toename van je groeihormoon productie. Zodra je met vasten stopt en je weer normaal gaat eten, kan het zijn dat je uit ketose komt (omdat je weer koolhydraten tot je neemt). De hersenen zullen pas na ongeveer 3 dagen gebruik maken van ketonen als brandstof. Als je dus alleen aan intermittent fasting doet en na 16 of 24 uur weer besluit te eten, dan zal je die échte ketogene toestand niet bereiken. Maar dat beide methodes de vetververbranding stimuleren (feitelijk overlapt het een het ander) staat in ieder geval vast.

Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *