918

Een goede balans tussen gezond leven en genieten

Iedereen verlangt naar een gezond en gelukkig leven. En, jawel, ik ook. Wat heeft het tenslotte voor zin om constant bezig te zijn met je lichaam als je niet van het leven kunt genieten?

Maar hoe ga je om met verleidingen? En wanneer is je leefstijl in evenwicht?

Dat ga je vandaag leren. Je gaat ontdekken waarom het belangrijk is om een evenwicht te vinden tussen gezond en ongezond eten.

Wat betekent een goede balans voor jou? Voor mij betekent het rekening houden met alle aspecten van mijn leven: focussen op mijn gezondheid en relaties, maar ook op het verminderen van stress. Tijd voor jezelf maken is noodzakelijk zodat je alle verantwoordelijkheden kunt bijhouden.

Dagelijkse stress en te streng voor jezelf zijn kunnen je ervan weerhouden om van het leven te genieten. Ook heeft dit een negatieve invloed op je gezondheid.

De manier waarop je over voedsel denkt, kan de rest van de dag je energie en humeur beïnvloeden. Het begint met een goede balans op je bord.

Het leven gaat over een goede balans vinden tussen gezond leven en genieten. De 80-20 regel kan je daarbij helpen. Want misschien wel de grootste valkuil van een dieet is de beperkingen die je jezelf oplegt.

Je bent enthousiast begonnen met afvallen, maar mist dat ijsje op de hoek of de gebakken frietjes thuis. Oef, balen! Wat nu? In dat geval kan de 80-20 regel uitkomst bieden.

De 80-20 regel stelt dat je 80% van je tijd gezond eet en dat 20% ongezond mag eten. Om een gezond en evenwichtig leven te leiden, hoef je niet altijd de beste voedingskeuzes te maken: 80% van de tijd is voldoende. De resterende 20% kun je ervoor kiezen om minder gezond te eten en jezelf te verwennen.

Persoonlijk bewaar ik die 20% het liefste voor het weekend. Ik merk dat wanneer ik te veel suikers eet ik lusteloos word en concentratieproblemen krijg. Door de week ben ik graag zo productief mogelijk en onthoud ik mezelf van ongezond eten.

In het weekend laat ik soms de teugels vieren en geniet ik graag van een ambachtelijk gebrouwen biertje. Of ga ik uit eten en neem ik waar ik zin in heb.

Voel je in elk geval nooit schuldig over een ‘alles-mag-maaltijd’. Als je jezelf ontneemt van alles, zorg je er alleen maar voor dat de kans groter wordt dat je uiteindelijk je gezonde patroon opgeeft.

En als je geniet, doe het dan met mate. Een alles-mag maaltijd (nader uitgelegd in de Afslank Receptenbijbel) is geen vrijbrief om de hele dag te ongestoord te eten. Dat is de grootste fout die ik mensen zie maken.

Gun jezelf een lekker toetje als je gaat uit eten, maar ga niet op de weg terug naar huis nog even langs de supermarkt om chocolade of chips in te slaan. In plaats van het als een beloning te beschouwen voor het harde werken, zie het als wat bewegingsvrijheid om ten volle van je leven te genieten!

Array ( [A1 - Dopamine] => 91 [A2 - Acetylcholine] => 92 [A3 - GABA] => 93 [A4 - Serotonine] => 94 [B1 - Dopamine] => 96 [B2 - Acetylcholine] => 97 [B3 - GABA] => 98 [B4 - Serotonine] => 99 [Deel A] => 90 [Deel B] => 95 [Fysiek] => 101 [Geheugen en aandacht] => 100 [Karakter] => 103 [Persoonlijkheid] => 102 )