624

Van uitstel komt afstel

Inhoud van dit artikel

Ben jij een van die mensen die het lijnen en sporten maar al te graag uitstelt naar morgen of volgende week?

Denk dan eens aan de gevolgen op de lange termijn. Als je iets niet meteen doet, loop je het risico dat het nooit meer gebeurt…

Uiteindelijk komt er een punt waarop je niet langer de gevolgen en risico’s van overgewicht kunt negeren. Veel mensen wachten met goede voornemens op het nieuwe jaar. Waarom zou je wachten op het nieuwe jaar?

Sommige mensen zijn zo gewend geraakt aan het verzinnen van smoesjes dat dit hun standaard antwoord is geworden op alles.

Ik noem dat uitstelgedrag. Er zal nooit ergens een uitgelezen moment voor zijn. Er zal altijd iets dringender zijn. Je zult nooit genoeg tijd hebben. Er zal altijd iets onverwachts gebeuren. Je zult daarom manieren moeten vinden om deze obstakels te omzeilen.

Dingen uitstellen is een slechte gewoonte. Hoe meer tijd je hebt om na te denken, hoe meer smoesjes je kunt verzinnen.

Onthoud dat de eerste stap ook vaak de moeilijkste is. De echte pijn en weerstand is vaak alleen maar aan het begin. Aan het einde van de dag ben je blij dat je naar de sportschool bent geweest. Aan het einde van de week ben je blij dat je het dieet hebt volgehouden.

Uitstelgedrag zal ertoe leiden dat je volledige potentieel nooit zal worden bereikt als het gaat om een gezonder leven.

Als je iets meteen aanpakt in plaats van een smoesje te verzinnen, is de kans groot dat je blij zult zijn dat je het hebt geprobeerd. Als je achterover leunt en niets doet, is de kans groot dat je er vroeg of laat spijt van krijgt omdat je nooit zal weten hoe het zou zijn afgelopen.

Weet dat dingen uitstellen een slechte gewoonte is die je kunt veranderen. Misschien raak je overweldigd door de dingen die je moet doen, of stel je de verkeerde prioriteiten.

Als dat de reden is waarom je dingen uitstelt, begin dan met het stellen van kleine doelen die een grotere kans van slagen hebben. Door dingen steeds uit te stellen, geef je jezelf nooit de kans om te slagen.

Afvallen en gezonder eten is voor de meeste lijners een flinke uitdaging. Misschien heb je de neiging om te twijfelen aan je eigen mogelijkheden. Geloven in je eigen kunnen speelt een belangrijke rol bij het bereiken van de resultaten die je in het leven wilt.

Neem eens de tijd om een lijstje te maken van de dingen waar je goed in bent en de successen die je in het verleden hebt behaald. Soms vergeet je wat je op eigen kracht allemaal hebt bereikt.

Probeer jezelf in beweging te zetten en motiveer jezelf. De volgende keer dat je erover denkt om iets uit te stellen, stem er dan zonder aarzeling mee in.

Hoe? Door te oefenen met de 5-seconderegel!

Op het moment dat je iets wil uitstellen, tel dan 5-4-3-2-1 en onderneem onmiddellijk actie. Dit voorkomt dat negatieve, twijfelachtige gedachten in je opkomen die je tegenwerken.