852

Vertrouw niet op motivatie

Inhoud van dit artikel

Ik krijg geregeld de vraag van mensen die aangeven dat ze moeite hebben om gemotiveerd te blijven bij het afvallen.

Ze vinden het moeilijk om dagelijks naar de sportschool te gaan en erg bewust met eten bezig te zijn. En of ik ze daarbij kan helpen.

Laat ik allereerst zeggen dat dit een veelvoorkomende vraag is. En mijn antwoord verrast ze bijna altijd.

De meeste mensen denken namelijk dat ze alleen kunnen afvallen met voldoende wilskracht en motivatie. Tot op zekere hoogte is dat zeker waar. Ze zien motivatie als de drijvende factor om consequent te zijn en de dingen te doen die gedaan moeten worden.

Motivatie is tijdelijk

Het grote probleem is echter dat motivatie iets tijdelijks is. Sommige mensen hebben het meteen bij het opstaan. Ze voelen zich opgewekt en gemotiveerd om aan de slag te gaan. Andere mensen krijgen het in de loop van de dag of weken en uiteindelijk verdwijnt het weer.

Het is iets dat je geest in het week volledig in bezit kan nemen en op maandag opeens verdwenen is. Wil je daarop rekenen als het op afvallen en gezonder eten aankomt? Ik hoop het niet. Helaas is dit wel waar miljoenen mensen op vertrouwen. En dat gaat nooit lukken.

Als je volledig op motivatie vertrouwt dan ben je gedoemd met deze aanpak. Begrijp me niet verkeerd, motivatie kan geweldig werken om aan iets te beginnen.

Het kan je net dat extra zetje geven wat je nodig hebt. Maar voor altijd gemotiveerd blijven bestaat niet. Dus stop met het verspillen van je tijd ernaar te zoeken. Want je zult het nooit vinden.

Het probleem is jouw overtuiging dat je motivatie nodig hebt om consequent af te vallen. Of welk doel je ook probeert te bereiken. Denk je dat ik altijd gemotiveerd ben om bewust te eten? Of drie keer in de week te sporten? Natuurlijk niet. Maar toch mis ik mijn trainingen en gezonde maaltijden niet.

Vertrouwen op gewoontes

Heb ik uitzonderlijke wilskracht? Heb ik een eigen privé-kok die al mijn maaltijden voor me kookt? Nee…

Wat ik wél heb zijn de gewoonten die ik in de loop van jaren heb opgebouwd en die ervoor zorgen dat ik doe wat ik moet doen, ongeacht of ik de motivatie heb om het te doen.

Voor mij is een gezonde maaltijd maken alsof ik mijn tanden poets. Het gaat volledig op de automatische piloot en mijn motivatie speelt geen enkele rol. Ongeacht of ik moe ben of niet in de stemming ben, het wordt gewoon gedaan.  En dat geldt voor gezond eten en sporten precies hetzelfde.

Natuurlijk kost het meer om een ‘grote’ gezonde gewoonte aan te leren dan tandenpoetsen. Maar het komt op hetzelfde neer. Dus als het je lukt om elke avond je tanden te poetsen, weet dan dat je ook alles in huis hebt om je aan gezonde eetgewoontes te houden.

Probeer je tijd en energie te steken in het aanleren van gezonde gewoontes in plaats van het vertrouwen op motivatie.

Kies één ding uit en concentreer je volledig op het aanleren van die ene gewoonte op een constante basis voor enkele weken. Als je dit eenmaal met succes hebt gedaan, herhaal je dit proces opnieuw met een nieuwe gewoonte, terwijl je de aangeleerde gewoonte in stand houdt.

Array ( [0] => Male )