846

Vind een sportmaatje

Inhoud van dit artikel

Om een gezond leven te leiden is het belangrijk dat je regelmatig sport en sociale contacten onderhoudt. Met een sportmaatje combineer je beide dingen met elkaar!

Sommige mensen trainen het liefste alleen om gefocust te blijven, maar voor anderen verhoogt het hebben van een sportmaatje hun motivatie en algehele prestaties.

Samen afvallen en sporten is veel leuker! En in dit artikel zal ik je vertellen waarom.

Gezonde competitie

Laten we eerlijk zijn: afvallen is al zwaar genoeg. Als je worstelt met motivatie of gewoon meer uit je training wil halen, dan kan een sportmaatje een goede oplossing zijn.

Een onderzoek uit 2011 vond dat de trainingsgewoonten van mensen die je kent een positieve invloed op jezelf hebben (bron). Een beetje competitief met elkaar zijn kan ook als motivator dienen.

Zo is gebleken mensen hun trainingstijd en intensiteit verhogen met maar liefst 200% als ze denken dat hun trainingsmaatje beter in vorm is (bron).

Met andere woorden, als je sportmaatje hard werkt, komt jouw competitieve kant ook in een hogere versnelling.

We noemen dit het Kohler-effect. Het Kohler-effect komt van de Duitse psycholoog Otto Kohler. Het Kohler-effect is bij vrouwen het sterkst aanwezig.  Dit kan verklaren waarom groepslessen in de sportschool populair is onder vrouwen.

Minder risico op blessures

Je sportmaatje kan je helpen tijdens de training. Bij veel fitness oefeningen is het erg belangrijk om de juiste houding aan te nemen, anders loop je het risico op sportblessures.

Om deze reden staan er spiegels in de sportschool, maar je kunt er niet helemaal op vertrouwen.

Dan is het zeer nuttig om een paar extra ogen bij je te hebben. Een ervaren sportmaatje kan je vertellen wat je goed en fout doet. Wees nooit bang om hulp of ondersteuning te vragen.

Gemeenschappelijk doel

Door samen te werken aan een gemeenschappelijk doel, kunnen jullie beiden iets hebben om naar uit te kijken. Je kunt bepaalde fitnessdoelen stellen en deze samen bereiken voor de beste resultaten.

Het bereiken van een doel waar jullie naar hebben gestreefd, kan voor de nodige motivatie zorgen om door te gaan en het zal je vriendschap versterken.

Veel te veel mensen houden vast aan dezelfde trainingsroutines. Na verloop van tijd komt de sleur erin en train je minder hard.  Je sportmaatje heeft waarschijnlijk andere vaardigheden en kennis dan jij. Je kunt hiervan profiteren door nieuwe trainingsschema’s te volgen.

Hoe je de juiste trainingspartner vindt

Dus je hebt besloten om te trainen met een trainingspartner? Super!

Ren nou niet meteen naar buiten om een trainingsmaatje te zoeken. Je wilt kieskeurig zijn.

Het kan soms even duren voordat je de juiste persoon of groep vindt. Omring jezelf met positieve mensen die je doelen ondersteunen.

Kijk eens naar je vriendenkring. Of spreek mensen aan in de sportschool. Je kunt je ook inschrijven op sportpartner.com om mensen te leren kennen en nieuwe vrienden te maken.

Let erop dat je sportmaatje min of meer op hetzelfde fitnessniveau zit (of een beetje beter is), zodat je elkaar kunt motiveren.

Iemand die bijvoorbeeld dagelijks 20 km doet hardlopen terwijl jij al bekaf bent na een rondje door de wijk, staat te ver van je af. Hoe meer je op je trainingsmaatje lijkt, hoe groter de kans dat jullie een succesvolle band zullen hebben.

Array ( [0] => Male )