852

De Beste en Handigste Gezondheidscalculators op een Rijtje!

Inhoudsopgave

Hieronder vind je de beste en handigste gezondheidscalculators. Deze calculators zijn de meest uitgebreide in Nederland en onderbouwt met wetenschappelijk onderzoek.

Als je wilt weten of je een gezond gewicht hebt, kun je je BMI berekenen (kg/m²), wat staat voor Body Mass Index.

LET OP: deze calculator is volledig uniek, want bij kinderen gebruik ik de data van de WHO terwijl vrijwel alle BMI calculators op Nederlandse sites dit niet doen. Ook kun je gebruik maken van de meer accurate vernieuwde BMI formule.

BMI berekenen

Voor kinderen onder de 2 jaar heeft de BMI bereken geen zin.
Geslacht:
Methode:
?
Onder-
gewicht

Gezond
Over-
gewicht

Obesitas
Morbide
obesitas

Helaas is het voor kinderen en volwassenen jonger dan 20 jaar niet mogelijk om de vernieuwde BMI berekening te gebruiken.

Jouw BMI uitslag

Je BMI:

Je hebt ondergewicht en bent dus te licht. Hierdoor heb je te weinig reserves in geval van ziektes. Start zo snel mogelijk met gewicht aankomen om je gezondheid te verbeteren. Je hebt een gezond gewicht dus je zit goed waar je nu zit. Bedenk je wel dat BMI een indicatie is van je gezondheid dus dat je niet per se gezond hoeft te zijn. Je hebt overgewicht en bent dus te zwaar. Hierdoor heb je een grotere kans op bepaalde ernstige ziektes zoals diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Start zo snel mogelijk met afvallen om je gezondheid te verbeteren. Je hebt zwaar overgewicht (obesitas) en bent dus veel te zwaar. Hierdoor heb je een grotere kans op bepaalde ernstige ziektes zoals diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Start zo snel mogelijk met afvallen om je gezondheid te verbeteren. Je hebt zwaar overgewicht (morbide obesitas) en bent dus veel te zwaar. Hierdoor heb je een grotere kans op bepaalde ernstige ziektes zoals diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Start zo snel mogelijk met afvallen om je gezondheid te verbeteren.

Een gezond gewicht ligt tussen een BMI van en . Zie hieronder hoeveel kilo je moet verliezen om in deze categorie te komen.

Disclaimer: bij 70 jaar of ouder geeft BMI een vertekend beeld. Uit onderzoek blijkt namelijk dat de kans op sterfte op 70 jarige leeftijd het laagst is in de categorie ‘overgewicht’ en niet in de categorie ‘normaal gewicht’ (bron).

Hoeveel levensjaren je met deze BMI kan verliezen

Uitslag: jaar

De berekening is gebaseerd op de data afkomstig uit een recent wetenschappelijk artikel waarbij 7.414 mensen langdurig zijn gevolgd (bron). Voor jou is de data gebruikt van de leeftijdsgroep van 30 jaar. Omdat je jonger bent dan 30 jaar, zou je nog meer levensjaren kunnen verliezen dan nu is ingeschat. Voor jou is de data gebruikt van de leeftijdsgroep van 50 jaar. Voor jou is de data gebruikt van de leeftijdsgroep van 70 jaar. Omdat je ouder bent dan 70 jaar, verlies je vermoedelijk minder levenjaren nu is ingeschat. Voor jou is de data van de leeftijdsgroepen van 30 en 50 jaar slim gecombineerd. Voor jou is de data van de leeftijdsgroepen van 50 en 70 jaar slim gecombineerd.

Misschien vraag je je af: verlies ik nu jaar? Het antwoord is: dat kunnen we niet weten. We weten wel dat dit gemiddeld genomen zo is bij mensen die niet roken met een vergelijkbare leeftijd en een vergelijkbaar BMI.

Let op: Bij deze inschatting gaan we ervan uit dat jouw BMI niet verandert. Je kunt er dus nog wat aan doen!

Aantal kilo's te verliezen

Hier vind je wat je maximaal aan kilo's moet verliezen voor een gezond gewicht zonder vervelende en gevaarlijke gezondheidsrisico's

Af te vallen (in kg)
kg
minimaal
kg
ideaal
kg
maximaal

Jouw ideale gewicht

Met jouw lengte heb je een gezond gewicht tussen de en kilo. Hieronder vind je exact waar je nu staat aan de hand van de BMI berekeningen.

hier sta je nu
ondergewicht
kg gezond gewicht
kg overgewicht
kg obesitas
kg morbide obesitas

Hieronder kun je berekenen wat je dagelijkse energiebehoefte is via de BMR calculatie. Er wordt niet gebruikt gemaakt van de Harris Benedict formule, zoals op veel sites, aangezien de Mifflin St Jeor Equation uit studies de meest betrouwbare blijkt (bron).

Basaal metabolisme (BMR) berekenen

* Methode die rekening houdt met je vetpercentage
Weet je je vetpercentage niet? Klik dan hier.

Jouw BMR uitslag

Je basaal metabolisme: kcal

Dit is een schatting van wat je dagelijks zou verbruiken als je helemaal niets zou doen (zelfs niet zou eten). Als je een realistische inschatting wilt hebben van je dagelijkse energieverbruik, vul dan je bewegingspatroon in:

Jouw dagelijkse energieverbruik

Dagelijks verbruik je: kcal

Voor het berekenen van jouw BMR en dagelijkse energieverbruik is gebruik gemaakt van de Cunningham formule. Wil je hier een korte uitleg over? Klik dan hier. Harris Benedict formule. Wil je hier een korte uitleg over? Klik dan hier. Herziende Harris Benedict formule. Wil je hier een korte uitleg over? Klik dan hier. Katch-McArdle formule. Wil je hier een korte uitleg over? Klik dan hier. Mifflin St Jeor formule. Wil je hier een korte uitleg over? Klik dan hier. Oxford formule. Wil je hier een korte uitleg over? Klik dan hier. Schofield formule. Wil je hier een korte uitleg over? Klik dan hier.

Let op, de uitslag blijft slechts een benadering van jouw BMR en dagelijkse energieverbruik.

Hieronder kun je je waist-to-heigt ratio berekenen aangezien deze superieur is aan de methode van de BMI (net als tailleomtrek en waist-to-hip ratio) en wetenschappelijk veruit de beste voorspeller is voor de kans op hart- en vaatziekten, overgewicht, diabetes type 2 en vroegtijdige sterfte (bron, bron, bron).

Waist-to-height ratio (WHtR) berekenen

?

Jouw WHtR uitslag

Je waist-to-height ratio:

Helaas is het voor kinderen jonger dan jaar niet mogelijk om aan te geven of de uitslag gezond of ongezond is. Wil je weten of dit zo is op basis van je BMI berekening? Klik dan hier.

Let op, je zou ondergewicht kunnen hebben. Wil je weten of dit zo is op basis van je BMI berekening? Klik dan hier. Je hebt een gezonde WHtR dus je zit goed waar je nu zit. Bedenk je wel dat WHtR slechts een indicatie is van je gezondheid dus dat je niet per se gezond hoeft te zijn. Je WHtR is ongezond. Hierdoor heb je een grotere kans op vroegtijdig overlijden en ernstige ziektes zoals diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Start zo snel mogelijk met afvallen om je gezondheid te verbeteren. Je WHtR is zeer ongezond. Hierdoor heb je een grotere kans op vroegtijdig overlijden en ernstige ziektes zoals diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Start zo snel mogelijk met afvallen om je gezondheid te verbeteren.

Voor jou ligt een gezonde WHtR tussen de en . Om dit te bepalen hebben we gebruik gemaakt van de data uit een recent wetenschappelijk artikel (bron). Wil je een korte uitleg over dit onderzoek? Klik dan hier. (bron). Wil je een korte uitleg over dit onderzoek? Klik dan hier.

Zie hieronder hoeveel centimeter taille je moet verliezen om jezelf weer naar een gezond niveau te brengen.

Centimeters taille te verliezen

Hier vind je wat je minimaal en maximaal aan centimeters taille moet verliezen voor een gezonde waist-to-height ratio

Taille te verminderen
cm
minimaal
cm
ideaal
cm
maximaal

Jouw ideale taille

Met jouw lengte heb je een gezonde taille tussen de en cm. Hieronder vind je exact waar je nu staat aan de hand van de WHtR berekeningen.

hier sta je nu
let op
cm gezond
cm ongezond
cm zeer ongezond

Geef hieronder je doel op van je BMR of BMI berekening hierboven waarbij ik je waardevolle inzichten kan geven hoe je dit doel kunt bereiken zoals een concreet advies voor je dagelijkse calorie inname.

Wat is je doel bij deze berekening?

Als je aangeeft wat je doel is, kan ik je meer waardevolle inzichten geven hoe je dit doel kunt bereiken.

Voor effectief afvallen raad ik aan om 25% (voorheen zei ik 30% maar dat is iets teveel) onder je dagelijkse energieverbruik te zitten. Vul hieronder je dagelijkse bewegingspatroon in voor een accurate berekening: Volgens je BMI berekening heb je ondergewicht. Het is zeer onverstandig om af te vallen. Vul hieronder je dagelijkse bewegingspatroon in voor een advies.

Vul hieronder je dagelijkse bewegingspatroon in voor een accurate berekening van je energieverbruik. Als je je hier aan houdt zul je op gewicht blijven. Volgens je BMI berekening heb je ondergewicht. Het is verstandig om aan te komen. Vul hieronder je dagelijkse bewegingspatroon in voor een advies.

Studies tonen aan dat 20 tot 40% onder de dagelijkse caloriebehoefte zitten een (enorm) positieve invloed kan hebben op de gezondheid en tot een (veel) langer leven kan leiden, denk aan 10-30 jaar extra (bron, bron). Vul hieronder je dagelijkse bewegingspatroon in voor een accurate berekening van een caloriebeperking van 25%. Vul hieronder je dagelijkse bewegingspatroon in voor een accurate berekening van een gezonde calorie-inname.

Om spiermassa op te bouwen moet je circa 20% meer calorieën innemen dan je dagelijks verbruikt. Vul hieronder je dagelijkse bewegingspatroon in voor een accurate berekening van je energieverbruik.

Jouw dagelijkse calorie inname

Uitslag: kcal

Dit is een schatting van wat je dagelijks aan calorieën tot je zou moeten nemen om op gewicht te blijven. Dit is gebaseerd op de formule.

Volgens je BMI berekening heb je echter ondergewicht. Om de kans op gezondheidsproblemen te verkleinen zou je ten minste kg moeten aankomen. Je ideale gewicht is kg, daarvoor zou je kg moeten aankomen.

Dit is een schatting van wat je dagelijks aan calorieën tot je zou moeten nemen om af te vallen met een caloriebeperking van 25% per dag. Het calorieverbruik is hierbij gebaseerd op de formule.

Volgens je BMI berekening heb je een gezond gewicht. Let op dat je niet meer dan kg afvalt, want dan zou je ondergewicht hebben. Jouw ideale gewicht is kg.

Dit is een schatting van wat je dagelijks aan calorieën tot je zou moeten nemen om op gewicht te blijven. Maar omdat je ondergewicht hebt is het verstandig om meer dan dit te consumeren om op een gezond gewicht te komen.

Let op: Je geeft aan dat je niet zoveel lichaamsbeweging hebt. Om het afvallen te bevorderen kan het helpen om meer te gaan bewegen.

Volgens je BMI berekening ben je echter te zwaar. Om de kans op gezondheidsproblemen te verkleinen zou je ten minste kg moeten afvallen. Je ideale gewicht is kg, daarvoor zou je kg moeten afvallen.

Dit is een schatting van wat je dagelijks aan calorieën tot je zou moeten nemen om gezonder en langer te leven met een caloriebeperking van 25% per dag. Het calorieverbruik is hierbij gebaseerd op de formule.

Volgens je BMI berekening heb je een gezond gewicht. Let op dat je door de caloriebeperking niet meer dan kg afvalt, want dan zou je ondergewicht hebben. Jouw ideale gewicht is kg.

Dit is een schatting van wat je dagelijks aan calorieën tot je zou moeten nemen om op gewicht te blijven. Dit is gebaseerd op de formule.

Volgens je BMI berekening heb je ondergewicht. Let op dat je niet meer dan kg afvalt, want dan zou je ondergewicht hebben. Jouw ideale gewicht is kg.

Let op: Je geeft aan dat je niet zoveel lichaamsbeweging hebt. Een actieve levensstijl draagt sterk bij aan het gezond ouder worden.

Dit is een schatting van wat je dagelijks aan calorieën tot je zou moeten nemen om spiermassa op te bouwen. Het calorieverbruik is hierbij gebaseerd op de formule.

Let op: Je geeft aan dat je niet zoveel lichaamsbeweging hebt. Om spiermassa op te bouwen zul je hier goede oefeningen voor moeten doen.

Als we aannemen dat deze kilo gaat over een kilo lichaamsvet, staat die 1 kilo gelijk aan circa 7700 calorieën (bron). Normaal is 1 gram vet 9 kcal, maar 1 kilo lichaamsvet is niet puur vet.  Hiermee is de formule om kilo’s om te rekenen naar calorieën de volgende: [aantal kilo * 7700 = aantal calorieën].  Omgekeerd omrekenen is het: [aantal calorieën / 7700 = aantal kilo]. Hieronder kun je dit omrekenen met calculators.

Calorieën (kcal) omrekenen naar kilo’s

kcal kg lichaamsvet

Kilo’s omrekenen naar calorieën (kcal)

kg kcal
Array ( [0] => Male )