De Beste en Handigste Gezondheidscalculators op een Rijtje!

Hieronder vind je de beste en handigste gezondheidscalculators. Deze calculators zijn de meest uitgebreide in Nederland en onderbouwt met wetenschappelijk onderzoek.

Als je wilt weten of je een gezond gewicht hebt, kun je je BMI berekenen (kg/m²), wat staat voor Body Mass Index.

LET OP: deze calculator is volledig uniek, want bij kinderen gebruik ik de data van de WHO terwijl vrijwel alle BMI calculators op Nederlandse sites dit niet doen. Ook kun je gebruik maken van de meer accurate vernieuwde BMI formule.

BMI berekenen

Voor kinderen onder de 2 jaar heeft de BMI bereken geen zin.
Geslacht:
Methode:
?
Onder-
gewicht

Gezond
Over-
gewicht

Obesitas
Morbide
obesitas

Helaas is het voor kinderen en volwassenen jonger dan 20 jaar niet mogelijk om de vernieuwde BMI berekening te gebruiken.

Jouw BMI uitslag

Je BMI:

Je hebt ondergewicht en bent dus te licht. Hierdoor heb je de weinig reserves in geval van ziektes. Start zo snel mogelijk met gewicht aankomen om je gezondheid te verbeteren. Je hebt een gezond gewicht dus je zit goed waar je nu zit. Bedenk je wel dat BMI een indicatie is van je gezondheid dus dat je niet per se gezond hoeft te zijn. Je hebt overgewicht en bent dus te zwaar. Hierdoor heb je een grotere kans op bepaalde ernstige ziektes zoals diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Start zo snel mogelijk met afvallen om je gezondheid te verbeteren. Je hebt zwaar overgewicht (obesitas) en bent dus veel te zwaar. Hierdoor heb je een grotere kans op bepaalde ernstige ziektes zoals diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Start zo snel mogelijk met afvallen om je gezondheid te verbeteren. Je hebt zwaar overgewicht (morbide obesitas) en bent dus veel te zwaar. Hierdoor heb je een grotere kans op bepaalde ernstige ziektes zoals diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Start zo snel mogelijk met afvallen om je gezondheid te verbeteren.

Een gezond gewicht ligt tussen een BMI van en . Zie hieronder hoeveel kilo je moet verliezen om in deze categorie te komen.

Disclaimer: bij 70 jaar of ouder geeft BMI een vertekend beeld. Uit onderzoek blijkt namelijk dat de kans op sterfte op 70 jarige leeftijd het laagst is in de categorie ‘overgewicht’ en niet in de categorie ‘normaal gewicht’ (bron).

Aantal kilo's te verliezen

Hier vind je wat je maximaal aan kilo's moet verliezen voor een gezond gewicht zonder vervelende en gevaarlijke gezondheidsrisico's

Af te vallen (in kg)
kg
minimaal
kg
uitstekend
kg
maximaal

Jouw ideale gewicht

Met jouw lengte heb je een gezond gewicht tussen de en kilo. Hieronder vind je exact waar je nu staat aan de hand van de BMI berekeningen.

hier sta je nu
ondergewicht
kg gezond gewicht
kg overgewicht
kg obesitas
kg morbide obesitas

Hieronder kun je berekenen wat je dagelijkse energiebehoefte is via de BMR calculatie. Er wordt niet gebruikt gemaakt van de Harris Benedict formule, zoals op veel sites, aangezien de Mifflin St Jeor Equation uit studies de meeste accurate blijkt (bron). Als je je vetpercentage ook weet, kun je een nog accurater beeld krijgen met The Katch-McArdle Formula.

Jouw BMR uitslag

Je basaal metabolisme: kcal

Dit is een schatting van wat je dagelijks zou verbruiken als je helemaal niets zou doen (zelfs niet zou eten). Als je een realistische inschatting wilt hebben van je dagelijkse energiebehoefte, vul dan je bewegingspatroon in:

Jouw dagelijkse energiebehoefte

Dagelijks verbruik je: kcal

Voor het berekenen van jouw BMR en dagelijkse energiebehoefte hebben we gebruik gemaakt van de Mifflin-St Jeor Formule. Dit is de meest precieze formule beschikbaar (bron), maar het blijft slechts een benadering van jouw BMR.