852

Afvallen doe je met vallen en opstaan

Inhoud van dit artikel

Het leven staat vol met uitdagingen, tegenslagen en onzekerheid. De hamvraag is: hoe ga jij ermee om? Het is zoals de legendarische filmheld en bokser Rocky het overwinnen van tegenslagen omschrijft:

“Nobody is going to hit as hard as life, but it ain’t about how hard you can hit. It’s how hard you can get hit and keep moving forward. It’s how much you can take and keep moving forward. That’s how winning is done.”

Toegegeven… dit is een échte mannenfilm. ;) Maar zijn boodschap is ook van toepassing op vrouwen!

Afvallen draait niet alleen om successen vieren. Je doet het met vallen en opstaan, net zolang tot je je streefgewicht hebt bereikt. De manier waarop je naar een uitdaging kijkt is ontzettend belangrijk om je doel te behalen.

Laat ik het voorbeeld van twee vriendinnen nemen. Janneke en Fleur hebben beide last van overgewicht en besluiten op een dag dat ze er iets aan willen doen. Enthousiast beginnen ze aan een dieet en volgen ze lessen in de sportschool. Toch lukt het afvallen maar moeizaam en na enkele weken stoppen ze ermee.

Janneke besluit kritisch naar zichzelf te kijken. Waar ben ik tegenaan gelopen?  Ze beseft dat ze veel te weinig over gezonde voeding weet en niet consistent naar haar doelen heeft toegewerkt. Zo is ze in drie weken tijd maar één keer naar de sportschool geweest. ‘Geen wonder dat ik geen resultaten bij mezelf zag’ denkt ze.

Fleur ziet het helemaal anders. Ze is gefrustreerd en helemaal klaar met dat sporten en gezonder eten. Zij ziet het falen van haar dieet als een bevestiging dat gezond eten en fitnessen ‘niet haar ding is’. Ze besluit er voorgoed mee te stoppen en stuurt Janneke een appje dat ze er niet meer bij zal zijn.

We zien hier dat een simpele overtuiging een wereld van verschil maken. De realiteit is dat we constant in uitdagende en moeilijke situaties terechtkomen. En we hebben een keuze: we kunnen aan onszelf twijfelen of we kunnen de uitdaging aangaan zoals Janneke en erop vertrouwen dat we elk obstakel kunnen overwinnen dat op ons pad komt.

Als je het logisch bekijkt zijn er maar twee mogelijkheden in het leven: opgeven of problemen oplossen. We falen pas écht als we stoppen met proberen om obstakels in het leven te overwinnen.

Daarom is het van groot belang om doelen te stellen die erg belangrijk voor je zijn en gefocust te blijven op de voordelen van het bereiken van je streefgewicht (bijv. gezondheidsproblemen door overgewicht).

Deze manier van denken noemen psychologen ook wel self-efficacy. Het geloof in je eigen capaciteiten om met moeilijke situaties om te gaan. Je kunt het zien als een vorm van positief denken. Dit draagt niet alleen bij aan een hoger gevoel van eigenwaarde, het zal je ook motiveren om je doelen te bereiken en de uitdagingen van het leven te overwinnen.

Wees daarom geduldig in dit moeizame proces. Niets is zo motiverend om door te gaan wanneer je de positieve resultaten van je inspanningen gaat zien. Geloof in je eigen kunnen en neem je toekomst in eigen hand!

Array ( [0] => Male )