852

11 Gezondheidsvoordelen van Ashwagandha + Bijwerkingen

Ashwagandha is een oud geneeskrachtig kruid en staat bekend om zijn vele gezondheidsvoordelen.

Deze natuurlijke krachtpatser kan helpen stress- en angstklachten te verlichten en het uithoudingsvermogen en energie te vergroten.

In dit artikel ontdek je 11 gezondheidsvoordelen van Ashwagandha die worden ondersteund door de wetenschap.

Daarnaast ontdek je ook de risico’s en welke ashwagandha ik aanraad.

Inhoud van dit artikel

Wat is Ashwagandha?

Ashwagandha is een plantensoort uit het geslacht Withania. De plant is een kleine struik met gele bloemen.

Het wordt ook wel de Indiase gingseng genoemd. Het woord Ashwagandha is afkomstig van het Sanskriet (een Indo-Arische taal dat veel gebruikt wordt bij bepaalde Indische religies zoals het boeddhisme) en betekent ‘paardengeur’, omdat de wortels van Ashwagandha naar de geur van een paard ruiken. De botanische naam is Withania somnifera.

In de vrije natuur vind je deze plant terug in India, Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Vanwege de medicinale werking van deze wortel wordt het momenteel in allerlei gebieden over de hele wereld geteeld.

Doe deze test en krijg jouw unieke op maat gemaakte keto schema, recepten en menu

 

Ontdek hoe je met jouw lichaam en behoeften je streefgewicht bereikt.

 

Vul een aantal simpele vragen in en laat ons voor jou een uniek plan maken waardoor jij in korte tijd voorgoed afrekent met overbodig vet.

 

Dit is geen jojo dieet, maar een manier waarop jij vol plezier resultaten behaalt en tegelijkertijd lekker eet.

 

Start keto test

 

De geschiedenis van Ashwagandha

Ashwagandha is een belangrijk kruid in de alternatieve geneeskunde vanwege de gezondheidsvoordelen.

De plant wordt al duizenden jaren gebruikt om stressklachten verlichten, het energieniveau te verhogen en de concentratie te verbeteren (bron).

Aswagandha wordt beschouwd als een adaptogeen. Adaptogenen zijn kruiden en stoffen die de stressbestendigheid van het lichaam helpen bevorderen.

Het is aangetoond dat het gebruik van adaptogenen de weerstand van het lichaam helpt te verhogen tegen stress, wat op zijn beurt de immuniteit verhoogt, laaggradige ontstekingen vermindert en je gezondheid positief beïnvloedt.

Ashwagandha heeft veel gezondheidsvoordelen. Laten we kijken wat de wetenschap ons vertelt over dit kruid:

11 gezondheidsvoordelen van Ashwagandha

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van Ashwagandha? De voordelen die aan ashwagandha worden toegeschreven zijn eindeloos.

Hier zijn 11 wetenschappelijk onderbouwde gezondheidsvoordelen van Ashwagandha:

#1: werkt mogelijk goed tegen stress en angsten

Ashwagandha werkt als een adaptogeen dat de negatieve effecten van verhoogde cortisolspiegels vermindert.

Daardoor helpt het symptomen van chronische stress en angstklachten te verminderen.

Uit een onderzoek uit 2009 van de Universiteit van Toronto dat 12 weken duurde blijkt dat het gebruik van Ashwagandha tot een significante afname leidt van angst bij mensen met matige tot ernstige angstklachten.

Een groot voordeel van Ashwagandha is volgens de gebruikers dat er geen of minimale bijwerkingen zijn bij het gebruik ervan.

Een ander onderzoek uit 2000 dat 6 weken duurde vond dat mensen die Ashwagandha namen een 88% vermindering van angstklachten zagen, vergeleken met 50% van de mensen die een placebo namen (bron). Dit laat trouwens ook zien hoe sterk het placebo effect is.

Withanolide, een van de vele actieve stoffen in ashwaganda is verantwoordelijk voor de stressverlagende effecten van dit kruid. Een onderzoek uit 2008 toonde zelfs aan dat withanolide de cortisolwaarden tot 30% verlaagde bij een dosis van 250 mg (bron).

Cortisol staat bekend als het stress hormoon wordt afgegeven door de bijnieren wanneer er sprake is van stressvolle situaties of als de suikerspiegel in het bloed te laag is.

Samenvattend: ashwagandha kan nuttig zijn voor mensen met stressklachten doordat het helpt de cortisolspiegels te verlagen.

Word een metabolisme machine en reken voorgoed af met buikvet via de nieuwste en verbeterde keto methode

 

Welke hoeveelheid calorieën, koolhydraten en andere nutriënten zijn perfect voor jouw lichaam om jouw metabolisme maximaal aan te zetten?

 

Doe onze test en laat het ons exact voor jouw lichaam berekenen. Ieder lichaam is anders en door je te focussen op wat werkt voor jouw lichaam

 

Een op maat gemaakte dieet voor jou werkt tot driemaal effectiever om je streefgewicht te bereiken dan een regulier dieet.

 

Klik hier om het dieet te ontdekken dat perfect is geoptimaliseerd voor jouw lichaam.

#2: kan de bloedsuikerspiegel verlagen

Als je worstelt met een hoge bloedsuiker dan weet je hoe moeilijk het kan zijn om die bloedsuikerwaarden onder controle te houden.

Er zijn aanwijzingen dat ashwagandha de bloedsuikerspiegel verlaagt bij zowel gezonde volwassenen als bij diabetici (bron, bron, bron).

In een kleinschalig onderzoek onder 6 diabetici dat 30 dagen duurde, zagen onderzoekers dat de nuchtere bloedsuikerspiegel werd verlaagd.

De studie had echter geen controlegroep, waardoor er geen valide conclusie uit de resultaten kan worden getrokken (bron).

Samenvattend: er is beperkt wetenschappelijk bewijs dat ashwagandha de bloedsuikerwaarden kan verlagen doordat het effect heeft op de afgifte van insuline en de insulinegevoeligheid.

#3: mogelijke verbetering van het geheugen en de concentratie

betere concentratie

Een kleinschalig wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat ashwagandha in feite de gezondheid van de hersenen kan bevorderen door het geheugen te verbeteren.

Uit Indisch onderzoek blijkt dat gezonde mannen die gedurende 2 weken dagelijks 500 mg ashwagandha gebruikten, een verbetering zagen in hun reactietijd en prestaties (bron).

In een ander klinisch onderzoek gebruikten 50 volwassen deelnemers gedurende 8 weken 300 mg ashwagandha. Ze zagen verbeteringen in het geheugen en taakprestaties en hadden meer focus (bron).

De voordelen van ashwaganda lijken te beginnen bij het nemen van minstens 250 mg ashwaganda per dag.

#4: kan de vruchtbaarheid bij mannen verhogen

In een onderzoek bij 75 onvruchtbare mannelijke deelnemers zag de groep die ashwagandha gebruikt een verhoogd aantal zaadcellen een verhoogde beweeglijkheid.

Ook leidde de behandeling met ashwagandha tot een significante verhoging van de testosteronwaarden (bron).

#5: toename van de spierkracht

Onderzoekers hebben ook het effect van ashwagandha op de spierkracht en spieromvang onderzocht.

In een Indisch onderzoek uit 2010 bleek dat de deelnemers die ashwagandha innamen meer snelheid en spierkracht ervoeren (bron).

In een onderzoek dat twee jaar later werd uitgevoerd, werd niet alleen meer spierkracht waargenomen bij de deelnemers die ashwagandha gebruikten, maar ook een lager percentage lichaamsvet en een verlaging van het cholesterolgehalte (bron).

Een ander onderzoek dat het effect van ashwagandha op spierkracht bij mannen testte, vond ook een significante toename van testosteron bij de deelnemers.

Vergeleken met de groep die een placebo innam had de groep die met ashwagandha werd behandeld een significant grotere toename van de spierkracht bij het bankdrukken (bron).

#6: kan acne helpen voorkomen en verminderen

Wil je er stralender en gezonder uitzien? Dan is Ashwagandha een geweldig kruid voor jou.

Ashwagandha heeft ontstekingsremmende eigenschappen, waardoor het gunstig is voor puistjes. De ashwagandha wortel kan de huid helpen beschermen tegen infecties of acne. Het stimuleert ook het collageen in de huid, wat onze huid zijn jeugdige elasticiteit geeft.

De antioxiderende effecten zijn ook gunstig voor het haar! Voeg het extract toe aan je shampoo om het haar sterker te maken.

#7: ondersteunt de gezondheid van het hart

In elk geval twee verschillende onderzoeken vonden dat ashwagandha het VO2max-gehalte kan verhogen. Met VO2max wordt de maximale hoeveelheid zuurstof bedoeld die je opneemt terwijl je lichamelijke inspanning verricht (bron, bron).

Neemt je VO2max toe, dan verbetert je uithoudingsvermogen. Onderzoeken laten zien dat als je je lichaam voortdurend naar dit punt van uitputting duwt, je VO2-maximum en anaeroob vermogen toeneemt.

Dit zijn belangrijke indicatoren voor een verhoogde cardiovasculaire gezondheid. Een hogere VO2max kan dus duiden op een goede hartgezondheid dat onder zware omstandigheden goed presteert.

#8: mogelijk anti-kanker eigenschappen

Onderzoekers hebben bij studies met muizen gevonden dat withaferine (een verbinding in ashwagandha) kan helpen om de groei van nieuwe kankercellen tegen te gaan (bron).

In een onderzoek onder muizen met tumoren werd gezien dat behandeling met withaferine alleen of in combinatie met een medicijn tegen kanker een vermindering van 70-80% zorgde in tumorgroei.

De behandeling hielp ook in het voorkomen van  de verspreiding van kanker door de rest van het lichaam (bron).

#9: kan de bloeddruk verlagen

Een onderzoek onder mensen met hypertensie toonde aan dat ashwagandha-extract gemengd met melk de bloeddruk kan verlagen (bron).

Gebruik je bloeddrukverlagende medicijnen?

Houd er dan rekening mee dat in combinatie met ashwagandha de bloeddruk mogelijk te laag kan worden. Een arts zal de dosis hierop afstemmen. Stop in elk geval nooit met een medicijn zonder eerst te overleggen met je arts.

#10: kan helpen bij het verminderen van een milde depressie

Een depressie heeft een grote invloed op je leven. Het kan lastig zijn om een depressie te overwinnen zonder medicatie.

Toch is niet iedereen voorstander van antidepressiva. In plaats daarvan geven sommige mensen de voorkeur aan natuurlijke middelen.

Er is beperkt wetenschappelijk onderzoek beschikbaar dat suggereert dat ashwagandha kan helpen tegen een depressie (bron). Een groep van 32 personen met een voorgeschiedenis met chronische stress kreeg 600 mg ashwaganhda per dag gedurende 2 maanden, en ze zagen een verlaging in stressbeleving en in cortisol (stresshormoon) levels in vergelijking met de placebogroep, zonder ernstige bijwerkingen.

Slechts één van de proefpersonen aan dit onderzoek had echter een voorgeschiedenis van depressie.

Het is dus onduidelijk wat het effect is op mensen met een zware depressie. Daarom is er aanvullend onderzoek nodig om te bepalen of ashwagandha ook specifiek symptomen van een depressie kan verminderen.

#11: kan het risico op de ziekte van Parkinson verkleinen

De ziekte van Parkinson wordt veroorzaakt door beschadiging van de zenuwcellen die de beweging, spiercontrole en het evenwicht van het lichaam beïnvloeden.

Ashwagandha helpt in combinatie met andere ayurvedische kruiden om schade aan zenuwcellen te voorkomen vanwege zijn antioxiderende eigenschappen. Dit vermindert het risico op Parkinson (bron).

Wat zijn de Ashwagandha ervaringen van gebruikers?

Wat zijn de ervaringen die mensen hebben met ashwagandha? De reacties zijn verdeeld.

Hieronder een greep uit de ervaringen van ashwagandha gebruikers:

Dit supplement werkt super! Ik ben iemand die al jaren kampt met angstklachten en heb de neiging om over kleine dingen veel te stressen. Ik merk dat ashwaganda de scherpe kantjes weghaalt. Ik slaap stukken beter en voel me minder angstig en raak minder gestrest bij normale dagelijkse activiteiten.

Ik heb gelezen over de voordelen van ashwaganda en heb uitgebreid onderzoek gedaan voordat ik het probeerde. Ik neem het dagelijks en nu iets meer dan een maand. Op sommige dagen voel ik de voordelen. Ik slaap veel dieper en lijk ook sneller te herstellen van een workout op de sportschool. Maar dit kan ook tussen mijn oren zitten haha. Ik ben blij dat ik dit supplement heb gevonden!

Tja wat kan ik zeggen. Ik voel me er prettig bij. Ik heb twee kleine kinderen en slaap niet veel. Daarnaast heb ik een stressvolle baan. Daarom dit supplement geprobeerd en eindelijk iets gevonden dat helpt tegen mijn stress en angstklachten. Ik hoop dat dit blijft werken en zelfs beter wordt. Ik raad dit iedereen aan die last heeft van stress.

Ik ontdekte bij toeval Ashwagandha toen ik een artikel las over CBD-olie. Ik had mijn twijfels maar toch besteld. Was erg enthousiast toen ik het binnenkreeg, maar helaas heeft het mij weinig opgeleverd. Iedereen is anders. En daar kwam ik achter ook. Helaas deed het voor mij vrijwel niets…

Dit kruid heb ik enige tijd geprobeerd. De capsules waren niet echt gemakkelijk te slikken moet ik zeggen en ze lieten ook een vieze nasmaak achter in mijn mond. Maar nog erger vond ik dat ik geen verbeteringen opmerkte tijdens het slapen. Ik ben dus behoorlijk teleurgesteld. Dus voor mij blijft het bij dit ene potje.

Ik werd door een goede vriendin op Ashwagandha gewezen. Ze gaf aan dat dit kruid geweldig voor haar werkte. Dat moet ik proberen dacht ik. Ik denk dat ze gelijk heeft, want sinds ik dit kruid gebruik merk ik een verbeterd humeur bij mezelf op. Ook merk ik dat ik beter doorslaap en minder nerveus ben. Ik hoop dat dit voor mij blijft werken!

Risico’s en bijwerkingen van ashwagandha

Ashwagandha wordt over het algemeen als veilig beschouwd. Hoewel bijwerkingen niet veel voorkomen kunnen sommige gebruikers gastro-inestinale klachten ervaren, zoals diarree, buikpijn, misselijkheid en braken.

Groepen mensen die wordt afgeraden om ashwagandha te gebruiken zijn:

Vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven

Het gebruik van ashwagandha tijdens de zwangerschap en het geven van borstvoeding wordt afgeraden. Er zijn aanwijzingen dat het miskramen kan veroorzaken.

Er is onvoldoende informatie beschikbaar of ashwagandha veilig is als je borstvoeding geeft, dus wees voorzichtig en gebruik het niet.

Mensen met diabetes

In verschillende onderzoeken is aangetoond dat ashwagandha de bloedsuikerwaarden verlaagt.

Uit een reageerbuisstudie is gebleken dat het de afgifte van insulne verhoogt en de insulinegevoeligheid in spiercellen verbetert (bron).

Hoewel er steeds meer bewijs is dat ashwagandha een rol kan spelen bij het omkeren van diabetes, is meer onderzoek nodig (bron).

Omdat diabetici meestal medicijnen gebruiken die de bloedsuiker verlagen, zou het gebruik van ashwagandha ervoor kunnen zorgen dat de bloedsuikerspiegel te laag wordt.

Dit kan gevaarlijk zijn. Heb je diabetes en wil je toch ashwagandha gebruiken? Raadpleeg in dat geval eerst je huisarts of specialist.

Mensen met auto-immuunziekten

Ashwagandha wordt door sommige mensen gebruikt om hun immuunsysteem te versterken omdat uit onderzoek blijkt dat het de immuun activiteit kan verhogen. Hoewel dit voor gezonde mensen gunstig is, kan het potentieel gevaarlijk zijn voor mensen die lijden aan auto-immuunziekten zoals multiple sclerose en reumatoïde artritis.

Ook moet ashwagandha worden vermeden door:

  •         Mensen met maagzweren
  •         Mensen met schildklieraandoeningen
  •         Mensen met een te snel werkende schildklier
  •         Mensen die net een operatie hebben ondergaan

Ashwagandha kopen of bestellen?

Wil je Ashwagandha kopen of bestellen? Let er dan op dat je een gestandaardiseerde versie koopt. Zo ben je ervan verzekerd dat de capsules voldoende werkzame stoffen bevatten.

Ashwagandha is meestal verkrijgbaar in capsule- of poedervorm. Het is ook verkrijgbaar in cosmetische producten als olie of crème. Er is weinig onderzoek gedaan naar de effectiviteit van ashwagandha in huidverzorgingsproducten.

Wil je een goed Ashwaganda supplement nemen dan kan ik je het supplement van Vitakruid aanraden.

Het is het hoogst geconcentreerde full-spectrum extract wereldwijd en maakt gebruik van het gerenommeerde KSM-66 extract. Je kunt Ashwagandha KSM-66 van Vitakruid hier voordelig bestellen.

Veel fabrikanten kiezen ervoor om bladeren in hun extract op te nemen. Dit houdt de productiekosten laag. Het nadeel is dat er minder werkzame stoffen zitten in de bladeren dan de wortel.

Vitakruid gebruikt voor haar extract uitsluitend gebruik van de wortels van de Ashwagandha plant. Dit is belangrijk omdat de gezondheidsbevorderende effecten voornamelijk zijn toe te schrijven aan de wortel en dus niet aan de bladeren.

Dosering

Je vraagt je misschien af ‘welke dosering ashwagandha moet ik gebruiken?’ of ‘hoelang duurt het voordat ashwagandha begint te werken?

De doseringsaanbevelingen van Ashwagandha variëren afhankelijk van wat je ermee wilt bereiken. Normaal gesproken wordt aangeraden te beginnen met een dosis van 300 tot 500 milligram Ashwagandha-extract per dag.

Als je ervoor kiest om Ashwagandha gedroogde wortel te nemen in plaats van extract, is een typische dosering 3 tot 6 gram per dag. Mocht op het etiket een andere dosering staan aangegeven, dan de aanbevolen dagelijkse inname zoals op het product staat volgen.

Withanolide

Om te bepalen hoe geconcentreerd een supplement is, raad ik je aan om te kijken naar de hoeveelheid withanolide. Withanolide is het actieve ingrediënt in Ashwagandha

Het withanolidegehalte moet variëren van 1% tot 5%. Een ashwagandha supplement van goede kwaliteit zou bij de ingrediënten moeten vertellen hoeveel withanolide deze bevat. Over het algemeen geldt dat hoe hoger het withanolidegehalte is, des te sterker de effecten van het product.

Als je voor de eerste keer begint met ashwagandha dan kun je het beste beginnen met een lage dosis en vervolgens geleidelijk de dosering te verhogen als dat nodig is.

Je kunt zelf kiezen of je ashwagandha s ’ochtends of in de avond wilt innemen. Dit is afhankelijk van je doelen en tolerantie. Let op dat het innemen van ashwagandha op een lege maag bij sommige mensen kan leiden tot irritatie en klachten.

Werkzaamheid

Gebruik je ashwagandha en merk je geen effecten? Wees gerust want het kan weken duren voordat je de effecten begint te merken.

In een onderzoek met 60 deelnemers die dagelijks 300 mg ashwagandha slikten, duurde het meer dan 10 weken voordat ze de effecten ervan begonnen te merken.

Tot slot

Ashwagandha wordt over het algemeen als een relatief veilig kruidensupplement beschouwd dat kan helpen bij het verbeteren van angst, stress, depressie, vruchtbaarheid en het stimuleren van testosteron bij mannen.

Onderzoek is echter beperkt en niet alle gezondheidsvoordelen zijn goed onderzocht. Veel van de onderzoeken zijn uitgevoerd bij dieren of hadden weinig respondenten.

Meer en uitgebreidere onderzoeken zijn nodig om de potentiële voordelen van Ashwagandha vast te stellen, vooral op de lange termijn.

Heb je een medische aandoening? Praat dan eerst met je huisarts voordat je begint met het gebruiken van een kruidensupplement zoals ashwagandha als onderdeel van een behandelplan.

En onthoud dat ashwagandha niet al je problemen zal oplossen. Het nemen van ashwagandha zal bepaalde klachten niet doen verdwijnen. Het kan wel de symptomen van stress en angst helpen verlichten.

Klik hier om mijn favoriete ashwagandha supplement te bestellen.

Veelgestelde vragen over Ashwagandha

Waarom Ashwagandha?

Ashwagandha is een oud geneesachtig kruid dat zorgt voor talloze gezondheidsvoordelen. Het kan helpen bij het beheersen van stress, het stimuleren van de stemming en het verbeteren van de focus en helderheid.

Welke Ashwagandha is de beste?

Als het gaat om kwaliteit en werkzaamheden, dan steken twee ashwagandha supplementen ver boven de rest uit. Het gaat om KSM-66 en Sensoril ashwagandha.

Dit zijn alle twee gestandaardiseerde en krachtige gecertificeerde biologische extracten met talloze gezondheidsvoordelen die worden ondersteund door klinische onderzoeken.

Wat is Ashwagandha extract?

Ashwagandha extract is over het algemeen krachtiger dan het kruid zelf. Dit doen ze door de bioactieve stoffen van de plant te extraheren en een gestandaardiseerd kruidenextract te creëren.

Dit houdt in dat je een lagere dosis van het poeder kunt nemen en mogelijk de voordelen van een hogere dosis kunt krijgen.

Wat is Ashwagandha KSM-66?

KSM-66 is een ashwagandha supplement met het hoogst geconcentreerde full-spectrum extract wereldwijd. Met andere woorden, het behoudt dezelfde verhoudingen van effectieve ingrediënten als het gemalen ashwagandha wortelpoeder, alleen in een krachtigere vorm.

Hoe lang duurt het voordat Ashwagandha werkt?

Dit is afhankelijk van jouw lichaam, met welk doel je het neemt, de dosering en welke vorm je neemt. Uit onderzoek blijkt dat het minimaal 30 dagen kan duren voordat de effecten van Ashwagandha worden waargenomen.

Hoe gebruik ik Ashwagandha?

Ashwagandha is verkrijgbaar in poedervorm, capsules en tabletten. Hoeveel je neemt hangt af van het merk en de sterkte. Ashwagandha-extract van 300 tot 600 mg/dag is meestal genoeg, maar bij slechtere kwaliteit zou je mogelijk tot 1200 mg nodig kunnen hebben per dag. Je kunt Ashwagandha-poeder innemen met melk of honing. Capsules of tabletten kunnen eenmaal per dag worden ingenomen (afhankelijk van wat op het etiket wordt vermeld).

Welk ashwagandha merk raad je aan?

Ik raad de Ashwagandha van vitakruid aan.

In de wereld van Orthomoleculaire geneeskunde(waar veel wordt gepoogd om mensen te helpen met supplementen) staat vitakruid bekend als een merk dat goede kwaliteit verkoopt.

Het withanoliden percentage(de werkzame stof) is ook hoog in de Ashwagandha van vitakruid.

Mocht je liever een ander merk ashwagandha gebruiken dan kan je deze ook vinden bij de aangegeven webshop.

Welk van de 5 buiktype heb jij? Doe de test en ontdek het direct (en hoe jij met jouw type een platte buik krijgt)

Wil je weten welke buiktype je hebt? En hoe je met jouw type een platte en strakke buik krijgt en effectief buikvet weet te verbranden?

Doe dan mijn test en ontdek het in slechts 2 minuten.

Je zal het volgende te weten komen:

  • Welk type buik jij hebt
  • Potentiële fouten die je maakt die jouw buikvet veroorzaken
  • Wat jij kan veranderen om een mooie platte of strakke buik te krijgen

Start buiktype test

Hoe nuttig was dit artikel voor jou?

Klik op een ster voor een beoordeling!

Omdat je dit artikel nuttig vond...

Volg ons op social media!

Jammer dat je dit artikel niet (zo) nuttig vindt.

Graag horen we hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Plaats een reactie

Over HappyHealthy

Oscar Helm, MSc Afslankcoach, voedingsdeskundige, psycholoog, dieetpsycholoog, orthomoleculair therapeut en bestsellerauteur

Hoi, ik ben Oscar Helm en in de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen naar een gezonder gewicht en betere gezondheid.

HappyHealthy.nl trekt inmiddels ruim 10.000 bezoekers per dag en met mijn bestseller de Afslank Receptenbijbel laat ik zien dat afvallen zowel eenvoudig als leuk kan zijn!

Wil jij je kennis over afvallen testen? Doe dan deze test en ontdek direct je “Afslank IQ”.

Top artikelen

Wat je mag eten bij een koolhydraatarm dieet + De Voordelen & een Schema

Wat is het koolhydraatarm dieet precies en wat kan je wel en niet eten. Ontdek hier een voedingstabe...

Intermittent Fasting: Uitleg, 9 Voordelen en 10 Schema’s

Intermittent Fasting / vasten (onderbroken vasten) schrijft voor wanneer en hoe lang je wel en niet ...

12 Tips om Snel Buikvet te Verbranden + 5 Fouten

Hoe kun je snel afvallen rond de buik? Ontdek 12 gouden buikvet verbranden tips en ontwijk 5 ernstig...

23 Bewezen Tips voor Snel Afvallen (zonder ongefundeerde hypes)

Hoe kan je snel afvallen? Ontdek 23 bewezen tips om snel gewicht te verliezen zonder ongefundeerde c...

Oscar’s sapjes

Array ( [0] => Male )