852

De 3 Beste Probiotica Merken om te Kopen – De Voors en Tegens

Ben je op zoek naar manieren om je microbioom (darmflora) te ondersteunen?

Dan heb je vast wel eens gehoord van probiotica. Ze ondersteunen een goede werking van de darmen.

Maar met zoveel merken op de markt, hoe weet je welke het beste voor jou is?

Geen zorgen, want wij hebben de top 3 beste probiotica merken op een rijtje gezet, met al hun voors en tegens.

Lees verder om te ontdekken welke probiotica merk het beste bij jou past.

Of klik hier om direct te lezen over onze favoriete merken.

Inhoud van dit artikel

Wat is probiotica?

Probiotica zijn levende micro-organismen die in bepaalde hoeveelheden kunnen worden ingenomen om het microbioom (darmflora) te versterken en te verbeteren.

Het darm-microbioom is het ecosysteem van bacteriën die in de darmen van het menselijk lichaam aanwezig zijn.

Het is belangrijk voor de gezondheid van het lichaam, omdat het bijdraagt aan de vertering van voedsel, het immuunsysteem ondersteunt en de gezondheid van het darmepitheel behoudt.

Het darmepitheel is de buitenste laag van het darmweefsel. Het is een belangrijk onderdeel van het immuunsysteem en helpt bij de vertering en opname van voedingsstoffen uit het voedsel dat we eten.

Probiotica komen voor in supplementen en in bepaalde voedingsmiddelen, zoals yoghurt, kaas, kimchi en tempeh. Ze worden ook gebruikt als toevoegingen aan voedingsmiddelen, zoals brood en kant-en-klaarmaaltijden.

Er zijn verschillende soorten probiotica, zoals Lactobacillus en Bifidobacterium. Elke soort heeft specifieke gezondheidsvoordelen en kan worden gebruikt voor de behandeling of preventie van verschillende aandoeningen.

Wat is de werking van probiotica?

De werking van probiotica is gekoppeld aan hun vermogen om de gezondheid van het darmmicrobioom te versterken. Het darm-microbioom is het ecosysteem van bacteriën die in de darmen aanwezig zijn en belangrijk zijn voor de gezondheid van het lichaam.

Probiotica werken door het aantal goede bacteriën in de darmflora te verhogen. Deze goede bacteriën helpen bij de vertering van voedsel, ondersteunen het immuunsysteem en behouden de gezondheid van het darmepitheel.

Als gevolg hiervan kan het gebruik van probiotica leiden tot een verbeterde darmgezondheid en een versterkt immuunsysteem.

De top 3 beste probiotica om te kopen (onze favorieten)

Beste probiotica merk #1: Bio-Kult

Wil jij je darmen ondersteunen en zoek je een probiotisch supplement dat daarbij past?

Dan is Bio-Kult de perfecte keuze voor jou. Het is onze persoonlijke favoriet, hier te bestellen met korting.

Dit is een supplement met een unieke formule van verschillende soorten bacteriestammen.

Deze formule bevat zeven soorten Lactobacillus, vier soorten Bifidobacterium, één Lactococcus stam en één bodembacterie stam.

Dit maakt Bio-Kult geschikt voor mensen met een gevoelige spijsvertering, aangezien het geen maltodextrine of andere additieven bevat die problematisch kunnen zijn voor sommige mensen.

Bio-Kult kan op kamertemperatuur worden bewaard en hoeft niet gekoeld te worden. Bovendien is het totale aantal bacteriën gegarandeerd tot het einde van de twee jaar houdbaarheidsperiode.

Raadpleeg altijd eerst een huisarts voordat het door kinderen en zwangere vrouwen kan worden ingenomen.

De capsules zijn gemakkelijk in te nemen en hebben geen vieze nasmaak.

Samenvattend: Bio-Kult is een goede keuze voor probiotica vanwege zijn unieke samenstelling van verschillende bacteriestammen en geschiktheid voor mensen met een zeer gevoelige spijsvertering. Het is ook gemakkelijk te gebruiken en kan op kamertemperatuur worden bewaard.

Beste probiotica merk #2: Nutribites Probiotica

Mijn tweede voorkeur gaat uit naar de probiotica van Nutribites die je hier voordelig online kunt bestellen.

Nutribites Probiotica is één van de top twee merken van probiotica op de markt vanwege zijn unieke mix van 12 goed onderzochte probiotica stammen die levend in je darmen terechtkomen.

De formule bevat ook een veilige en sterke dosering van 13,1 miljard kolonievormende eenheden (KVE) per dag, wat bijdraagt aan de effectiviteit van het supplement.

Bovendien is Nutribites Probiotica aangevuld met Lactospor, een stam van goede bacteriën, wat het tot een goed probiotisch supplement maakt.

Daarnaast bevat het supplement vitamine C en zink, wat kan helpen bij het ondersteunen van de weerstand. De pot bevat 60 vegetarische capsules, wat genoeg is voor 30 dagen.

Al met al is Nutribites Probiotica een uitstekende keuze voor mensen die op zoek zijn naar een krachtig probiotisch supplement.

Beste probiotica merk #3: Kruidvat probiotica capsules

Kruidvat Pre- & Probiotica is een gemakkelijk te gebruiken voedingssupplement dat je in iedere Kruidvat winkel kunt kopen.

Elke verpakking bevat 30 capsules, die je gemakkelijk één keer per dag kunt innemen. Dit is de aanbevolen dosis om te profiteren van de voordelen van deze combinatie van probiotica en prebiotica.

Dit voedingssupplement bevat 3 miljard van het veelgebruikte en natuurlijk voorkomende bacterie Lactobacillus acidophilus.

Bovendien zijn ze verrijkt met vitamine C voor een extra boost voor je weerstand en plantensuikers om de groei van goede bacteriën in je darmen te stimuleren.

Hoe kies je de beste probiotica om te kopen?

Als je op zoek bent naar probiotica, zul je zien dat er veel verschillende soorten beschikbaar zijn. Hoe weet je welke het beste zijn voor jouw lichaam?

Er is geen advies beschikbaar wat betreft de consumentenbond en beste probiotica.

Gelukkig zijn er enkele factoren die bepalen hoe effectief een probiotisch supplement is. Al onze bovenstaande genoemde favorieten merken voldoen aan deze eisen.

Er zijn 3 factoren die bepalen hoe effectief een probiotisch supplement is.

#1: Variatie aan bacteriële stammen

Onderzoek toont aan dat hoe meer stammen een supplement bevat, hoe effectiever het is.

Er zijn verschillende studies die aantonen dat het gebruik van probiotica met meerdere stammen kan leiden tot verbeterde gezondheidseffecten in vergelijking met het gebruik van probiotica met één stam.

Een studie uit 2018 toonde aan dat het gebruik van een probiotisch supplement met meerdere stammen van Lactobacillus en Bifidobacterium leidde tot een vermindering van diarree en het risico op het ontwikkelen van allergieën bij baby’s (bron).

Een andere studie uit 2016 vond dat het gebruik van een probiotisch supplement met meerdere stammen van Lactobacillus en Bifidobacterium leidde tot vermindering van de duur van de diarree bij kinderen (bron).

#2: De hoeveelheid bacteriële levende stammen

Het aantal stammen is niet het enige belangrijke aspect, de hoeveelheid levensvatbare bacteriën is ook van belang.

#3: Bacteriële stammen die veilig zijn voor de gezondheid

Bacteriestammen die veilig zijn en goed zijn onderzocht zijn van essentieel belang voor een probiotisch supplement.

Dit zorgt ervoor dat de werking van het supplement bekend is en dat het gebruik ervan veilig is. Nu weet je ook zonder het advies van de consumentenbond voor de beste probiotica, waar een goed probiotica supplement aan moet voldoen.

Wat is een goede natuurlijke probiotica?

Er zijn verschillende natuurlijke bronnen van probiotica die je kunt opnemen in je voeding en goed zijn om te ontslakken:

  1. Yoghurt: Veel soorten yoghurt bevatten probiotica, vooral als ze zijn gemaakt van volle melk en onbewerkt zijn.
  2. Kefir: Dit is een melkproduct dat wordt gemaakt door het toevoegen van speciale culturen aan melk. Het is rijk aan probiotica en kan ook worden gemaakt van soja- of amandelmelk.
  3. Kimchi: Dit is een Koreaanse gefermenteerde groente die wordt gemaakt met knoflook, peper en een speciaal soort gefermenteerde paddestoelen. Het is een goede bron van probiotica en bevat ook vezels en voedingsstoffen.
  4. Zuurkool: Dit is gefermenteerde kool die rijk is aan probiotica en voedingsstoffen.
  5. Kombucha: Dit is een drankje dat wordt gemaakt door het fermenteren van thee met speciale culturen. Het bevat probiotica en andere voedingsstoffen.

Houd er rekening mee dat het bepalen van de hoeveelheid en het type probiotica in voedingsmiddelen moeilijk kan zijn, omdat dit kan variëren afhankelijk van hoe het product is gemaakt.

Voordelen van probiotica

#1: Ze kunnen diarree voorkomen of verminderen

Probiotica kunnen diarree helpen voorkomen of verminderen omdat ze de balans van het microbioom te verbeteren.

Diarree kan ontstaan door een verstoord evenwicht in het microbioom, wat kan worden veroorzaakt door bijvoorbeeld het gebruik van antibiotica, ziekte of stress.

Probiotica kunnen helpen om het microbioom te herstellen en te ondersteunen, wat kan helpen om diarree te verminderen. Probiotica kunnen ook de darmwand helpen versterken, wat kan helpen om diarree te voorkomen.

Een uitgebreide review van 35 studies heeft aangetoond dat bepaalde stammen van probiotica de duur van diarree kunnen verkorten (bron).

De volgende stammen van probiotica zijn vaak geassocieerd met een vermindering van het risico op diarree bij antibiotica gebruik: Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus casei en Saccharomyces boulardii (bron, bron).

#2: Ze kunnen cholesterolwaarden en bloeddruk verlagen

Probiotica kunnen helpen om de gezondheid van het hart te behouden door het niveau van LDL-cholesterol (ook wel “slecht” cholesterol genoemd) en de bloeddruk te verlagen.

Sommige stammen van bacteriën kunnen bijdragen aan de afname van cholesterol door de afbraak van gal in de darm te bevorderen (bron). Gal is een vocht dat voornamelijk uit cholesterol bestaat en helpt bij de spijsvertering.

Door de afbraak van gal te bevorderen, kunnen probiotica voorkomen dat het opnieuw wordt opgenomen in de darm, waardoor het in het bloed kan terechtkomen als cholesterol (bron).

Samenvattend kunnen probiotica bijdragen aan het behoud van een gezonde hartfunctie door het verlagen van LDL-cholesterol en de bloeddruk.

#3: Ze kunnen eczeem klachten verminderen

Probiotica kunnen mogelijk helpen om de ernst van bepaalde allergieën, zoals eczeem, te verminderen. Dit is voornamelijk aangetoond bij kinderen en zuigelingen volgens oudere onderzoeken (bron).

Echter, huidigbeschikbare stammen van probiotica lijken weinig of geen verschil te maken in het verminderen van eczeem in vergelijking met het niet gebruiken van probiotica (bron).

Hoewel er een verband is gevonden tussen het gebruik van probiotica en het verminderen van de ernst van eczeem, is deze nog steeds niet overtuigend en is er behoefte aan meer onderzoek (bron).

Samenvattend kan het gebruik van probiotica mogelijk bijdragen aan het verminderen van het risico en de ernst van bepaalde allergieën, vooral bij zuigelingen met eczeem. Echter, er is nog meer onderzoek nodig om dit te bevestigen.

#4: Ze kunnen darmproblemen verminderen

Probiotica kunnen de symptomen van spijsverteringsproblemen verminderen. In de Verenigde Staten hebben meer dan een miljoen mensen ontstekingen van de darm, zoals colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn (bron).

Probiotica van de stammen Bifidobacterium en Lactobacillus hebben volgens sommige bronnen symptomen kunnen verbeteren bij mensen met milde colitis ulcerosa (bron). Probiotica lijken echter weinig effect te hebben op de ziekte van Crohn (bron).

Probiotica kunnen wel voordelen hebben voor andere darmproblemen. Vroeg onderzoek suggereert dat ze de symptomen van het prikkelbare darm syndroom (PDS) kunnen helpen verminderen (bron).

Samenvattend: probiotica kunnen bijdragen aan het verminderen van de symptomen van darmproblemen zoals colitis ulcerosa, PDS en necrotiserende enterocolitis.

#5: Ze ondersteunen het immuunsysteem

Probiotica kunnen mogelijk het immuunsysteem versterken en bescherming bieden tegen infecties.

Van probioticum Lactobacillus crispatus is aangetoond dat het de kans op blaasontstekingen bij vrouwen kan verminderen, maar dit is gebaseerd op weinig onderzoek (bron).

Er is veel onderzoek gedaan naar de voordelen van verschillende soorten probiotische bacteriën:

  • Acidophilus, dat voorkomt in yoghurt, melk, miso en tempeh, kan volgens sommige onderzoeken het immuunsysteem ondersteunen (bron).
  • Bifidobacterium is aanwezig in yoghurt, kefir, botermelk, miso, tempeh, zuurkool, kimchi, gekruide vleeswaren, sommige wijnen en azijn, zuurkool en zuurdesembrood. Sommige studies suggereren dat het ontstekingen kan verminderen en de immuungezondheid van oudere volwassenen kan ondersteunen (bron, bron).
  • Yoghurt met levende en actieve probiotica bevat Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus (of L. bulgaricus) en S. thermophilus, volgens de FDA. Deze zijn beiden geassocieerd met het ondersteunen van het immuunsysteem (bron).

Een onderzoek uit 2018 heeft aangetoond dat er bepaalde voedingsmiddelen zijn die het immuunsysteem kunnen verzwakken en de kans op ziekte verhogen (bron).

Volgens dit onderzoek kan het regelmatig consumeren van alcohol, suiker en ultra-bewerkte voedingsmiddelen leiden tot cellulaire ontsteking, wat de reactie is van het immuunsysteem op mogelijke schade.

Dus als je wilt dat je immuunsysteem sterk blijft en je gezondheid wilt behouden, is het belangrijk om deze soorten voedingsmiddelen te beperken in je dieet.

#6: Ze zijn goed voor gewichtsverlies

Probiotica kunnen helpen met afvallen op verschillende manieren (bron). Sommige probiotica voorkomen de opname van vet uit het dieet in de darmen, wat ervoor zorgt dat het vet uitgescheiden wordt in plaats van opgeslagen in het lichaam.

Probiotica kunnen ook de hoeveelheid nuttige darmbacteriën verhogen en de rijkdom van de darmmicrobiota verhogen.

In een studie met 135 mensen met veel buikvet bleek dat degenen die gedurende 3 maanden dagelijks bepaalde stammen innamen significant meer buikvet verloren en een lagere BMI en tailleomvang hadden dan degenen die een placebo innamen (bron).

Van deze stammen blijkt Lactobacillus gasseri het meest effectief te zijn in het verminderen van gewicht en buikvet.

Als je wilt afvallen en buikvet wilt verminderen, is het daarom een goed idee om probiotica te overwegen die Lactobacillus gasseri bevatten.

Wat zijn de nadelen van probiotica?

Er zijn een aantal mogelijke nadelen aan het gebruik van probiotica. Sommige mensen kunnen bijwerkingen ervaren zoals winderigheid, diarree, gasvorming en een opgeblazen gevoel.

Bij mensen met een ernstig beschadigd immuunsysteem of een ernstig beschadigd darmslijmvlies kan het gebruik van probiotica ook gevaarlijk zijn.

Ook kan het zijn dat bepaalde stammen van probiotica niet effectief zijn in het behandelen van specifieke aandoeningen of dat ze geen effect hebben op het behoud van een gezonde darmflora.

Heb je twijfels over het gebruik van probiotica, raadpleeg dan altijd eerst je huisarts.

Veiligheid en bijwerkingen

Probiotica zijn over het algemeen veilig om te gebruiken. Sommige mensen kunnen bijwerkingen ervaren zoals winderigheid, diarree, gasvorming en een opgeblazen gevoel.

Dit zijn vaak tijdelijke effecten en ze verdwijnen meestal na enkele dagen. Het is belangrijk om te onthouden dat probiotica levende organismen zijn en ze kunnen interacties hebben met medicijnen of andere supplementen die je gebruikt.

Let op bij een verzwakt immuunsysteem

Bij mensen met een verzwakt immuunsysteem kan probiotica gevaarlijk zijn. Er is dan risico op overgroei of infectie omdat het immuunsysteem verzwakt is.

Denk aan kankerpatiënten, mensen die en transplantatie hebben gehad of mensen met darmziekten die gepaard gaan met ontstekingen (IBD) en medicijnen nemen om hun immuunsysteem te onderdrukken.

Als je medicijnen gebruikt of een medische aandoening hebt, is het belangrijk om een huisarts te raadplegen voordat je begint met het gebruik van probiotica.

Ook kan het zijn dat bepaalde stammen van probiotica niet effectief zijn in het behandelen van specifieke aandoeningen of dat ze geen effect hebben op het behoud van een gezond darm-microbioom.

Hoe lang mag je probiotica gebruiken?

Er is geen specifieke aanbeveling voor hoe lang je probiotica kunt gebruiken. Het hangt af van de specifieke aandoening die je probeert te behandelen en of de probiotica effectief zijn.

Sommige mensen gebruiken probiotica op korte termijn om bepaalde klachten te verminderen, terwijl anderen ze op lange termijn gebruiken om het immuunsysteem te ondersteunen of het microbioom in balans te houden.

Prebiotica voeden de probiotica

Probiotica en prebiotica zijn beide belangrijk voor een gezonde darm-microbioom. Probiotica zijn levende micro-organismen die in onze darmen leven en die gezondheidsvoordelen hebben.

Prebiotica daarentegen zijn niet-levende voedingsstoffen die de groei en activiteit van probiotische bacteriën in de darmen bevorderen. Ze dienen als voedsel voor de probiotica.

Het is belangrijk om beide soorten voedingsstoffen in onze voeding op te nemen, omdat ze elkaar aanvullen.

Probiotica helpen bijvoorbeeld om een gezond maag-darmstelsel te versterken, maar ze hebben ook voedingsstoffen nodig om te overleven en te groeien.

Prebiotica zorgen voor deze voedingsstoffen. Door beide soorten voedingsstoffen in onze voeding op te nemen, kunnen we de gezondheid van onze darmen verbeteren.

Prebiotica zijn onder andere aanwezig in voedingsmiddelen zoals bananen, uien, knoflook, haver en asperges. Een gezonde voeding met een grote hoeveelheid groenten en fruit is een goede manier om beide voedingsstoffen in onze voeding op te nemen.

Tot slot

Probiotica zijn levende micro-organismen die gezondheidsvoordelen opleveren wanneer ze in voldoende hoeveelheden worden ingenomen.

Ze komen van nature voor in bepaalde voedingsmiddelen, zoals yoghurt, en kunnen ook worden ingenomen via voedingssupplementen.

Probiotica hebben verschillende gezondheidsvoordelen, zoals het bevorderen van een gezond darm-microbioom en het ondersteunen van het immuunsysteem.

Als je op zoek bent naar een manier om je gezondheid te verbeteren, overweeg dan het toevoegen van probiotica aan je voeding of het nemen van een probiotisch voedingssupplement.

We vergeleken 3 populaire merken die probiotica aanbieden in Nederland. Onze voorkeuren gaan uit naar Bio-Kut Probiotica en Nutribites Probiotica.

Hoe nuttig was dit artikel voor jou?

Klik op een ster voor een beoordeling!

Omdat je dit artikel nuttig vond...

Volg ons op social media!

Jammer dat je dit artikel niet (zo) nuttig vindt.

Graag horen we hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Plaats een reactie

Over HappyHealthy

Oscar Helm, MSc Afslankcoach, voedingsdeskundige, psycholoog, dieetpsycholoog, orthomoleculair therapeut en bestsellerauteur

Hoi, ik ben Oscar Helm en in de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen naar een gezonder gewicht en betere gezondheid.

HappyHealthy.nl trekt inmiddels ruim 10.000 bezoekers per dag en met mijn bestseller de Afslank Receptenbijbel laat ik zien dat afvallen zowel eenvoudig als leuk kan zijn!

Wil jij je kennis over afvallen testen? Doe dan deze test en ontdek direct je “Afslank IQ”.

Top artikelen

Wat je mag eten bij een koolhydraatarm dieet + De Voordelen & een Schema

Wat is het koolhydraatarm dieet precies en wat kan je wel en niet eten. Ontdek hier een voedingstabe...

Intermittent Fasting: Uitleg, 9 Voordelen en 10 Schema’s

Intermittent Fasting / vasten (onderbroken vasten) schrijft voor wanneer en hoe lang je wel en niet ...

12 Tips om Snel Buikvet te Verbranden + 5 Fouten

Hoe kun je snel afvallen rond de buik? Ontdek 12 gouden buikvet verbranden tips en ontwijk 5 ernstig...

23 Bewezen Tips voor Snel Afvallen (zonder ongefundeerde hypes)

Hoe kan je snel afvallen? Ontdek 23 bewezen tips om snel gewicht te verliezen zonder ongefundeerde c...

Oscar’s sapjes

Array ( [0] => Male )