853

De 5 Beste Visolie Merken om te Kopen: De Voors en Tegens

Als je de beste effecten van visolie wilt ervaren, dan moet je de juiste weten te kopen.

Bestel je de verkeerde, dan heb je mogelijk een minder effectieve. Worst case scenario betaal je een lange periode geld voor iets dat geen nut heeft.

Zonde van je geld, maar ook je gezondheid, want visolie kan erg gezond zijn.

We vergelijken 5 populaire merken van visolie supplementen en helpen jou om de beste uit te kiezen.

Klik hier om direct te lezen over ons favoriete merk.

Inhoud van dit artikel

Visolie zit vol omega 3, en dat hebben we nodig voor het goed functioneren van ons lichaam. Visolie is olie of vet gehaald uit visweefsel, bij voorkeur vette vis.

Of in het geval van levertraan komt het uit vislever. Visolie bevat meestal 30% omega 3, 70% andere vetten, en is rijk aan vitamine A en D.

De Hartstichting adviseert om minimaal 1 keer per week vis te eten, zoals zalm, makreel, haring, sardienen, paling en tonijn omdat die rijk zijn aan omega 3 vetzuur (bron). Slaag je daar niet in, dan vul je best aan met een visolie supplement.

In een ander artikel beschreef Oscar reeds uitgebreid waar visolie goed voor is, alsook de 15 gezondheidsvoordelen van omega 3, en de juiste dosering.

Wij duiken dan maar meteen in de vergelijking van 5 bekende merken die visolie supplement aanbieden en makkelijk online beschikbaar zijn.

Merk #1. Arctic Blue Pure Arctische visolie MSC

Arctic Blue produceert Noorse kabeljauwolie met sinaasappelsmaak in een glazen fles van 150 ml en 250 ml.

Naast de hoge omega 3 waarden en aanwezigheid van vitamine D heeft het volgende ‘selling points’:

 • Duurzaamheid, er wordt geen extra vis vangen. Nadat de visfilets afgesneden worden, worden de restjes gerecupereerd tot visolie.
 • Kabeljauwbaars uit de Barentszzee (Arctische oceaan)
 • MSC keurmerk (Marine Stewardship Council)
 • Geschikt voor jong en oud en makkelijk om dosis aan te passen. Er is trouwens ook een versie voor kinderen beschikbaar, de Pure Arctische visolie MSC kids
 • Ook beschikbaar in capsule vorm.

Merk #2. Vitakruid Visolie Forte

Vitakruid is een Nederlands bedrijf uit Hoofddorp. Zij hebben softgel capsules met 1000 mg natuurlijk visolieconcentraat per capsule in een verpakking van 90 capsules. De softgels bevatten 350 mg EPA en 250 mg DHA.

Hun streefdoelen van werkzaamheid, dosering en biologische beschikbaarheid vertalen zich ook in hun visolie capsules. Ze maken gebruik van koude extractie voor het verkrijgen van een stabiel en zuiver product. Vitamine E zorgt voor oxidatieve bescherming en wordt toegevoegd in zijn biologisch actieve vorm zodat het optimaal werkt.

Elke productiebatch heeft zijn eigen “certificate of analysis” dat garandeert dat elk potje zuiver, vrij van oxidatie en op de juiste manier gewonnen is.

De capsules zijn vrij van gluten, gist, lactose, kunstmatige kleurstoffen, GMOs, conserveermiddelen, smaak- en zoetstoffen.

Merk #3. Lucovitaal Vegan Omega 3

Ook het bekende merk Lucovitaal heeft een aantal visolie capsules.

Zo is er de Super visolie omega 3 in een grote verpakking van 150 stuks en de Super visolie omega 3-6 (60 of 150 stuks). Deze bevatten visolie met 30% EPA en 20% DHA. De omega 6 komt uit teunisbloemolie. Vitamine E wordt gebruikt als antioxidant om ranzig worden en opboeren te voorkomen.

De capsules bevatten geen suikers of zout, maar wel soja en vis. Het zijn best grote capsules (2,5 cm), die niet geschikt zijn voor kinderen.
Lucovitaal heeft ook een MSC visolie van 100% MSC gecertificeerde vissen in een grote verpakking van 260 capsules. Deze zijn puur koudwater, minder vervuild en bevatten een hogere dosis omega 3.

Voor de veganisten stelt Lucovitaal ook een Vegan omega 3 ter beschikking in een verpakking van 60 stuks. Deze is gemaakt uit microalgen en bevat voornamelijk DHA.

Merk #4. Davitamon Omega 3 Visolie

Davitamon Omega 3 visolie is een natuurlijke visolie uit duurzame wilde visvangst. Het bevat 720 mg visolie met een hoge dosis van de essentiële vetzuren EPA en DHA, namelijk 40% EPA en 30% DHA. Daarnaast bevat het vitamine E.

Deze capsules zijn vrij van suiker, gluten en lactose. Ze zijn geschikt voor zowel kinderen als volwassenen.

De iets bekendere Davitamon visolie is de Davitamon Compleet Omega 3 visolie. Dit is eigenlijk een multivitaminen en mineralen complex. Het bevat 55% omega 3 waarvan 33% EPA en 22% DHA. Verder is het aangevuld met vitamines B11, A, B, B2, B3, B5, B6, B8, B12, C, D en E. Maar ook met magnesium, selenium, zink en mangaan.

Merk #5. Kruidvat Omega 3 Visolie

Kruidvat biedt Omega 3 visolie aan in een verpakking van 60 of 120 capsules. De visolie zit in rundsgelatine capsules. Bij andere merken is dit vaak visgelatine. Uit vergelijking met de andere merken blijkt dat de Kruidvat capsules bijna de helft minder omega 3 bevatten. Als we dit berekenen dan komen we op 18% EPA en 12% DHA uit.

Voor hun Omega 3-6-9 capsules wordt de visolie aangevuld met lijnzaadolie en bernagie olie. Ook hier ligt de dosering van de actieve ingrediënten een pak lager dan bij andere visolie merken.

Onze voorkeur

Wat betreft capsules gaat onze voorkeur naar de Vitakruid visolie Forte. De voldoende hoge dosis omega 3, gewonnen uit een kwaliteitsvol productieproces met zorg voor ingrediënten en milieu, spreken ons aan.

Voor wie echter niet graag of goed pillen slikt, stellen we voor om de Arctic Blue visolie uit te proberen.

Beide producten bieden een goede prijs-kwaliteitsverhouding en boezemen meer vertrouwen in dat je daadwerkelijk inneemt wat het etiket je belooft door hun kwaliteitskeurmerken en aandacht voor duurzaamheid.

een vis afbeelding gemaakt van visolie capsules

Weetjes over visolie

 • Omega 3 visolie bevat 2 essentiële zuren DHA (Docosahexaeenzuur) en EPA (Eicosapentaeenzuur). DHA is belangrijk voor het gezichtsvermogen, de hersenen en het vetgehalte in het bloed. EPA is belangrijk voor hart en bloeddruk.
 • Vis bevat DHA doordat vissen algen eten. Algen zoals chlorella en spirulina bevatten de plantaardige vorm van omega 3 ALA (alfa linoleenzuur), die trouwens ook in chiazaad, lijnzaad, okkernoten en bruine bonen (kidney beans) zit.
 • Er is meer bewijs voor gezondheidsvoordelen uit omega 3 uit visolie dan plantaardige omega 3 (bron, bron) hoewel krillolie daar een mogelijke uitzondering op vormt.
 • In ons Westers dieet zijn veel omega 3s vervangen door andere vetten (zoals meervoudig onverzadigd omega 6 vetzuur). De verstoorde ratio van deze 2 omega vetzuren draagt bij tot diverse ziektebeelden (bron, bron, bron, bron).
 • Visolie is niet hetzelfde als levertraan, omega 3, of krillolie maar deelt veel kenmerken. Oscar legde dit reeds uitgebreid uit.

 

Voordelen visolie en omega 3

Hartgezondheid

De consumptie van vis of visolie reduceert diverse risicofactoren voor hartziekte:

 • Het laat goede (HDL) cholesterol stijgen maar verlaagt slechte (LDL) cholesterol niet (bron, bron, bron, bron).
 • Triglyceriden kunnen met 15-30% afnemen (bron, bron).
 • Kan de bloeddruk verlagen bij mensen bekend met hoge bloeddruk (bron, bron, bron).
 • Het vermindert plaque vorming in de bloedvaten en dus aderverkalking (bron, bron, bron).
 • Visolie vermindert de kans op fatale hartritmestoornissen (bron).

Hersen- en Geestelijke gezondheid

 • Omega 3 is essentieel voor een goede functie van de hersenen (bron, bron).
 • Visolie kan de aanvang en symptomen van psychotische stoornissen verminderen (bron, bron). Vooral in hoge dosissen vermindert omega 3 visolie suppletie symptomen van schizofrenie en bipolaire stoornis (bron, bron, bron, bron).
 • Symptomen van depressie kunnen afnemen door visolie en omega 3 suppletie (bron, bron, bron) vooral als het supplement een hoge dosis EPA bevat (bron, bron).
 • Visolie verminderde de waargenomen hyperactiviteit, aandacht tekort, impulsiviteit en agressie in kinderen met ADHD, wat de vroege leerervaringen ten goede komt (bron, bron).
 • Vis en visolie ondersteunen een gezond geheugen bij ouderen (bron).

Ooggezondheid

 • Mensen met omega 3 tekort hebben een grotere kans op macula degeneratie, een aan ouderdom gerelateerde oogafwijking (bron, bron).
 • Ouderen die meer vis eten lijken een verminderd risico te hebben op macula degeneratie maar dit effect was iets minder uitgesproken bij visolie suppletie (bron, bron, bron, bron).

Ontstekingsremmend

 • Visolie heeft anti inflammatoire eigenschappen en kan aandoeningen met chronische ontsteking helpen behandelen (bron).
 • Visolie vermindert gewrichtspijn, stijfheid en nood aan medicijnen bij reumatische artritis (bron, bron).
 • Bij stress en obesitas verlaagde visolie de aanmaak van ontsteking (bron, bron).

Huidgezondheid

Visolie kan helpen bij psoriasis en dermatitis (bron, bron, bron).

Foetale en vroege ontwikkeling

 • Omega 3 is belangrijk voor de vroege groei en hersenontwikkeling van de baby.
 • Visolie tijdens de zwangerschap en borstvoeding lijkt de motorische ontwikkeling van baby’s te verbeteren (bron, bron, bron, bron).
 • Verbetert ook de visuele ontwikkeling (bron).
 • Daarnaast verminderde het de kans op allergieën (bron, bron).
 • En deed de kans op astma met ¼ afnemen (bron) en verminderde astma symptomen (bron, bron, bron).

Gewichtsverlies

 • Visolie kan de lichaamscompositie en risicofactoren voor hartziekte in obesitas verbeteren (bron, bron, bron).
 • Visolie in combinatie met dieet en beweging kan helpen bij gewichtsverlies (bron, bron).
 • Het kan zorgen voor een vermindering van de taille omtrek en een betere taille-heup ratio (wanneer gecombineerd met leefstijl interventie) (bron).

Vette lever

 • Visolie verbetert de leverfunctie en vermindert ontsteking, wat zorgt voor minder vetopstapeling in de lever. Daardoor helpt het de symptomen van niet-alcoholische lever vervetting te voorkomen (bron, bron, bron).

Botgezondheid

 • Calcium, vitamine D en omega 3 zijn belangrijk voor gezonde botten bij ouderen. Vooral omega 3 zorgt voor een betere mineraal densiteit (bron, bron).

Hoe kies je de beste visolie om te kopen?

Smaken, persoonlijke voorkeuren, prioriteiten en budgetten verschillen en net deze zaken bepalen wat jij het beste visolie supplement zal vinden. Maar om je toch op weg te helpen, sommen we even op waarmee wij rekening houden bij het kopen van het beste visolie supplement:

Vissenstroom in de oceaan Ingrediënten

Wij lezen graag het etiket en de bijsluiter. We kijken daarbij uit naar vage beschrijvingen of wat niet vermeld wordt. Immers, veel producten bevatten niet wat ze zeggen te bevatten. En een bedrijf dat niets te verbergen heeft en fier is op haar ingrediënten spreidt dit ook tentoon in haar ‘verkoopspraatjes’.

In geval van visproducten, lezen we graag iets over de herkomst van de vis. Komt het uit vervuilde gebieden? Schaadt het de voedselketen?

Of wordt net elk stukje vis gebruikt? Gaat het over visteelt of de gezondere wilde vis?

Deze informatie en mogelijke keurmerken vind je vaak enkel terug op de website van de fabrikant. Dus dat vraagt een beetje extra opzoekingswerk.

Zuiverheid

Liefst kopen wij producten die zo natuurlijk mogelijk zijn, met zo weinig mogelijk niet-natuurlijke toevoegingen. Bijvoorbeeld visolie van wilde kabeljauw of wilde zalm.

Aangezien het vis betreft is steeds wat voorzichtigheid geboden. Informatie over de veiligheid en hoe het product vrij gemaakt wordt van contaminatie (zware metalen, PCBs, dioxines en andere schadelijke of giftige stoffen) is welkom.

Bekendheid merk

Vaak kijken wij bij onze vergelijking naar populaire merken die met een klik beschikbaar zijn. Dit geeft een overzicht van wat standaard beschikbaar is voor de gezonde persoon die op zoek is naar een eenvoudige aanvulling van de voeding.

Dit is natuurlijk slechts het tipje van de ijsberg. In onze vergelijking worden daardoor de specialistische merken, die de huisarts voorschrijft bij specifieke gezondheidsproblemen en waarbij hogere doseringen van toepassing zijn uitgesloten.

Kamp jij met een specifiek probleem? Vraag dan steeds advies aan je huisarts.

Versheid

Olie is gevoelig aan oxidatie en verzuring. Blootstelling aan licht en lucht maakt de visolie ranzig en laat het bederven, wat die typische vieze rotte vis geur en smaak oplevert.

De toevoeging van een antioxidant zoals vitamine D en E voorkomt dit.

De Europese richtlijn voor de oxidatiewaarde, oftewel de ToTox, is vastgesteld op 26. Maar je blijft daar liefst een stuk onder. Zo heeft bijvoorbeeld de visolie van Vitakruid een ToTox van 5.

Bewaar je visolie best op een donkere en koele plaats.

Vorm

Visolie is beschikbaar in vorm van ethylesters, triglyceriden, hervormde triglyceriden, vrije vetzuren, en fosfolipiden. De enige vorm die ons lichaam niet zo goed opneemt is ethylester (bron). Triglyceriden (zoals in vis) zorgen normaal voor een optimale opname.

Daarnaast heb je ook de keuze tussen capsules of olie. Olie heeft als voordeel dat je zelf de dosis in hand hebt. Dit kan nuttig zijn in een gezin waarbij de gezinsleden verschillende doseringen nodig hebben. Het is ook gebruiksvriendelijker voor wie niet graag een capsule slikt.

Met capsules daarentegen ben je steeds zeker van hoeveel je exact opneemt. Het heeft als voordeel dat je geen olie hoeft te proeven in je mond.

Budget

Persoonlijk ga ik graag op jacht naar de beste koop, de beste prijs-kwaliteitsverhouding en geef ik niet graag geld ongerechtvaardigd uit. Dus de eigenlijke kostprijs (omgerekend als prijs per dosis) is voor mij dus ook een belangrijke maatstaf.

Dosering

De visolie dosering is afhankelijk van je leeftijd, algemene gezondheid en of je dit al dan niet voor de behandeling van een specifiek gezondheidsprobleem wil gebruiken.

De dagelijkse aanbevolen dosis ligt tussen 200-500 mg EPA en DHA (bron). Belangrijk daarbij is om een supplement te kiezen dat 500 mg EPA en DHA per 1000 mg visolie bevat.

Lees nog even na wat Oscar schrijft over de juiste dosering van omega 3 en haar EPA en DHA vetzuren.

Bij het kiezen van het supplement dat best bij jou past kijk je dus even na hoeveel je per keer moet innemen. Stel dat je 2 grote capsules moet slikken en je weet dat dat moeilijk zal lukken, dan kies je beter voor de olie.

Vissers in Azië op het strand Duurzaamheid

Het idee dat alles aan de gevangen vis gebruikt wordt, spreekt mij enorm aan. Dus visolie gemaakt van filet snijresten krijgt mijn voorkeur boven visolie gemaakt van sardientjes, ansjovis of kriel, welke een belangrijke functie als basis laag van de marine voedselketen vormen.

Bij Arctic Blue vinden we bijvoorbeeld dat 1 kabeljauw zorgt voor 1 fles van 150ml visolie of 250 capsules.

Als jij duurzame visserij ook belangrijk vindt, kijk dan zeker uit naar het MSC keurmerk.

Wat zeggen anderen erover

Bij het kiezen van een supplement lezen we ook even de gebruikerservaringen na zodat we niet voor onaangename verrassingen te staan komen.

 

Veiligheid en bijwerkingen

Als je een supplement van een betrouwbare producent aankoopt en de juiste dosering respecteert, is visolie veilig. De meest gehoorde ‘klachten’ of ongewenste bijwerkingen zijn als volgt:

 • Vissmaak in mond
 • Vis adem, zweet met een visreukje
 • Maag ongemak, oprispingen, indigestie, misselijkheid
 • Vloeibare stoelgang
 • Interactie met bepaalde bloedverdunners en antistolling medicatie, verhoogde kans op bloedingen

De vissige boeren kan je grotendeels vermijden door voor een product te kiezen dat een goede antioxidant bevat en door je verpakking koel en donker te bewaren.

Conclusie en koopadvies

Visolie levert veel gezondheidsvoordelen door het aanvullen van onze voeding met de nodige omega 3. Omega 3 vetzuren zijn noodzakelijk voor het goed functioneren van het hart, hersenen, ogen, lever, en beenderen. Het draagt bij aan de vroege ontwikkeling en werkt ontstekingsremmend.

We vergeleken 5 populaire merken die visolie aanbieden in Nederland. Onze voorkeuren gaat uit naar de Vitakruid Visolie Forte capsules en de Arctic Blue MSC Visolie flesjes.

Hoe nuttig was dit artikel voor jou?

Klik op een ster voor een beoordeling!

Omdat je dit artikel nuttig vond...

Volg ons op social media!

Jammer dat je dit artikel niet (zo) nuttig vindt.

Graag horen we hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Plaats een reactie

Over HappyHealthy

Oscar Helm, MSc Afslankcoach, voedingsdeskundige, psycholoog, dieetpsycholoog, orthomoleculair therapeut en bestsellerauteur

Hoi, ik ben Oscar Helm en in de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen naar een gezonder gewicht en betere gezondheid.

HappyHealthy.nl trekt inmiddels ruim 10.000 bezoekers per dag en met mijn bestseller de Afslank Receptenbijbel laat ik zien dat afvallen zowel eenvoudig als leuk kan zijn!

Wil jij je kennis over afvallen testen? Doe dan deze test en ontdek direct je “Afslank IQ”.

Top artikelen

Wat je mag eten bij een koolhydraatarm dieet + De Voordelen & een Schema

Wat is het koolhydraatarm dieet precies en wat kan je wel en niet eten. Ontdek hier een voedingstabe...

Intermittent Fasting: Uitleg, 9 Voordelen en 10 Schema’s

Intermittent Fasting / vasten (onderbroken vasten) schrijft voor wanneer en hoe lang je wel en niet ...

12 Tips om Snel Buikvet te Verbranden + 5 Fouten

Hoe kun je snel afvallen rond de buik? Ontdek 12 gouden buikvet verbranden tips en ontwijk 5 ernstig...

23 Bewezen Tips voor Snel Afvallen (zonder ongefundeerde hypes)

Hoe kan je snel afvallen? Ontdek 23 bewezen tips om snel gewicht te verliezen zonder ongefundeerde c...

Oscar’s sapjes

Array ( [0] => Male )