852

Bewezen Vitaminen en Supplementen Voor Haaruitval?

Welke vitamine kan ik nemen om mijn haar sneller te laten groeien of haaruitval te voorkomen? Dit lijkt een eenvoudige vraag, maar het antwoord is iets complexer.

Ook al pleit de schoonheidsindustrie voor het tegendeel, er is niet echt een magische oplossing om de perfecte haardos te krijgen.

Dit artikel helpt je realistische haardoelen stellen en zet je op weg naar een haaroplossing die bij jou past.

Inhoud van dit artikel

Spiegeltje spiegeltje aan de wand…

Iedereen heeft wel eens een ‘bad hair day’ waarbij je niks met je haar kan aanvangen en ontevreden bent over je uiterlijk. Voor het merendeel van de mensen blijft het bij een slechte dag of een passerend gevoel. Maar voor sommigen blijft de haarfrustratie hangen.

Dit artikel bekijkt wat je zelf kan doen om haargroei te bevorderen. Tijdens ons opzoekingswerk doorliepen we bakken vol mooie praatjes, mirakeloplossingen en sprookjes. Blijkbaar probeert een hele industrie een centje bij te verdienen uit onze onzekerheden. En van zodra je met een kritische blik kijkt naar de product beschrijvingen eindig je steevast met meer vragen dan antwoorden.

Met een goede dosis gezond verstand bespreken we de (on)zin van haargroei stimulatie. En proberen we uit te vissen wat daadwerkelijk een bijdrage levert aan gezonde lokken.

Kan je haar sneller laten groeien?

Om deze vraag te beantwoorden moeten we even stil staan bij twee haar-feiten:

 1. Het lichaam ziet haar als niet-essentieel. Dit betekent dat andere functies zoals ademhaling, hartslag, breinactiviteit, bloedsomloop, en spijsvertering steeds voorkeur krijgen. In geval van een gezonde levensstijl en gebalanceerde voedingsgewoonten maakt dit niet uit. Echter, als je niet de juiste hoeveelheid vitaminen en mineralen opneemt stuurt je lichaam deze voedingsstoffen onmiddellijk naar de vitale lichaamsfuncties, weg van de haarfollikels. Met als resultaat vaal, broos of uitvallend haar.
 2. Daarnaast is haargroei een natuurlijk proces dat maanden in beslag neemt. Eén haar groeit ongeveer 1cm per maand. Verder ligt de  maximale levensduur van een haar tussen de 2 en 8 jaar. Neem daarbij ook dat de persoonlijke groeitijd en het uitzicht van je haar sterk erfelijk bepaald is. Heeft jouw hele familie aan beide kanten dun piekhaar? Dan is jouw kans op een weelderige krullenbos minuscuul klein. Natuurlijk draagt onze huidige levensstijl met de drukte, stress, en vervuilde omgeving weinig bij aan een mooier resultaat. Anderzijds, hebben we nu wel heel wat meer kennis, technieken en producten ter beschikking die mogelijke negatieve omgevingsinvloeden kunnen tegengaan.

Haarfijn gesteld:

Wie droomt van Rapunzel lokken, moeten we teleurstellen. Er is geen magische plant die je een prachtige haarbos bezorgt en helende krachten bezit. Je kan je haargroei echter wel ondersteunen door gezonde voeding en supplementen. Zolang je hier geen mirakels van verwacht. Het is belangrijk om realistische doelen te stellen wat betreft de normale groeitijd van haar.  Daarnaast dien je ook jouw genetisch pakketje te aanvaarden. Om je met je volle aandacht te kunnen richten op wat je wel in handen hebt.

Heeft het zin je haar van binnen en van buiten te voeden?

Om bij de sprookjes te blijven, Belle en het beest leert ons dat ‘schoonheid van binnenuit komt’. In het geval van haargroei klopt dit. Haar heeft welbepaalde stoffen nodig om te kunnen groeien. Denk maar aan biotine, zink, ijzer, vitamine C, D…. Deze neem je normaliter op via de voeding (en maak je aan via de zon –vitamine D). Of als dat niet lukt (door een aandoening, of tijdelijk tekort) dan kan je voor een voedingssupplement kiezen.

Daarnaast geldt ook: Alles wat je liefde geeft, groeit. Ook je haar.
Je kan dus zeker ook je uitwendige haarverzorging op punt zetten. Door een zachte voedende shampoo en conditioner te kiezen die de indruk van (of daadwerkelijk) meer volume geeft. Je kan zelfs investeren in gespecialiseerde haargroei formules, zolang je je gezond verstand erbij houdt. Als iets te mooi klinkt om waar te zijn, dan is het dat waarschijnlijk. Ook al zit in elk sprookje een stukje waarheid, je denkt best goed na over je aankopen. Heel veel dure producten moet je meerdere maanden gebruiken vooraleer je resultaat kan verwachten. Het vergt een persoonlijke en financiële investering, voor misschien maar weinig resultaat?

Haarfijn gesteld:
Je kan de natuur een handje helpen door te zorgen dat je de nodige vitaminen en mineralen opneemt en je kan ook van buitenaf beschermen door een goede haarverzorging.

Bepaal de oorzaak van haaruitval of dun, futloos haar

Voor wie snakt naar betere haargroei, is het belangrijk om achter de oorzaak te komen van het haarverlies of de erbarmelijke haartoestand. En deze bij de wortel aan te pakken.

Een dermatoloog of dokter biedt hier raad. Deze bevraagt jouw geschiedenis en zorgen. Daarna wordt jouw hoofdhuid en haar met een vergrootglas bekeken. Bij vermoeden van een vitamine tekort of medisch probleem kan overgegaan worden tot een bloedtest. Een trektest of zelfs biopsie behoren ook tot de mogelijkheden.

Belangrijk is dat een deskundige samen met jou mogelijke aandoeningen kan uitsluiten en behandelen. De dokter helpt je ook om realistische doelen te formuleren wat betreft haargroei. Daarenboven geeft het beter zicht op de te verwachten moeite en kost versus te verwachten resultaat.

In een vorig artikel noemden we volgende oorzaken van haarverlies:

 • Stress (chronisch of trauma).
 • Erfelijkheid.
 • Hormoon onbalans (bron) of schildklierprobleem (bron).
 • Onderliggende medische aandoeningen: immuunziektes (alopecia areata en lupus), infecties, huidaandoeningen zoals psoriasis en eczeem, diabetes, trichotillomanie, en SOA’s.
 • Bijwerking medicatie.
 • Haarstijl en agressieve haarbehandeling.
 • Vitaminen en mineralentekort, bv. bloedarmoede (bron).
 • Leeftijd.
 • Vergiftiging.

 

Bewezen effectieve supplementen voor haargroei

Er is nog maar weinig onderzoek gedaan naar de verschillende haargroeiproducten, en nog minder onderzoek volgens wetenschappelijke standaarden (waar bv. met controle groep gewerkt wordt om placebo effect en andere beïnvloedende factoren uit te schakelen). Het is daarnaast heel moeilijk om gebruikerservaringen en de beperkte onderzoekjes op hun woord te nemen.

We beperken ons hier tot het opsommen van vaak voorkomende actieve ingrediënten in haargroeiproducten. En geven aan welke onderzoeksgegevens we daarvoor konden terugvinden.

Medicatie voor haarverlies

 • DHT (dihydrotestosterone) remmers of blokkers zijn terug te vinden in medicatie voor erfelijke kaalheid. DHT is een molecule afkomstig uit testosteron, wat verantwoordelijk is voor haarverlies. Minoxil (schuim, shampoo, tonic) vergroot de haarfollikel en verlengt de groeifase van haar. Finasteride pillen verhogen de DHT in het lichaam.

 

Vitaminen en mineralen voor haaruitval en haargroei

 • Biotine is effectief voor een biotine tekort en bepaalde eerder uitzonderlijke vormen van haarverlies (bron).
 • Vitamine C is een antioxidant, die huid en haar beschermt tegen de schade aangebracht door vrije radicalen. Het helpt het lichaam om collageen aan te maken. Collageen is het meest voorkomende eiwit in het menselijk lichaam. Het is een belangrijke bouwsteen voor haar en huid, een soort lijm die alles samen houdt. Bij natuurlijke veroudering daalt de collageen productie en verzwakt de celstructuur. Dit leidt tot dunnere, rimpelige, uitgezakte, broze huid. Weinig studies tonen het effect van collageen bij haargroei (bron), maar het wordt nochtans vaak gevonden in haarproducten.
 • Niacine (vitamine B3) zou helpen bij de volheid van de haardos (bron).
 • Vitamine D is nodig voor gezond haar, maar het werkingsmechanisme bij haargroei is ongekend.
 • Vitamine A ondersteunt de groei van nieuwe cellen maar overdosis kan leiden tot haaruitval.
 • Zink kan helpen bij haaruitval (bron).
 • Ijzertekort houdt vaak verband met haarverlies (bron). Net om die reden kan een ijzersupplement helpen bij de teruggroei van haar.
 • MSM (methylsulfonylmethaan), is een chemische zwavelcomponent uit planten die zorgt voor een verbetering in het uitzicht en de conditie van haar en nagels (bron).

Andere

 • Cafeïne (bron) zou helpen om follikels te stimuleren indien aangebracht op de huid.
 • Horsetail (bron) zou haargroei ten goede komen door haar silicone en antioxidant inhoud.
 • Saw palmetto extract kan het enzym blokkeren dat testosteron omzet naar DHT (bron).
 • Ginseng bevat saponines die haargroei in muizen verbeterde (bron). En gintonine wat kan helpen bij menselijk haarverlies (bron).

 

Hoe kies je een goed haargroeiproduct?

Zoals je hierboven kon lezen, is de wetenschappelijke ondersteuning voor haargroeiproducten beperkt.

Enkele criteria die ons helpen het juiste product te kiezen:

 • Voldoende werkzame ingrediënten: Kijk even naar de verpakking om te zien of je daar één of meerdere van de actieve ingrediënten in herkend waarvan uit onderzoek bleek dat ze werken.
 • Puurheid ingrediënten: Informatie over waar de ingrediënten vandaan komen, en wat eraan toegevoegd werd is zeker interessant.
 • Kwaliteitsvol productieproces: Hoe het supplement of verzorgingsproduct vervaardigd werd en met welke kwaliteitsnormen rekening gehouden werd, lezen we graag.
 • Kost: Ook steeds een belangrijke factor. Het hoeft niet het goedkoopste product te zijn, maar een goede prijs-kwaliteitsverhouding.
 • Verpakking en marketing: Laat je niet te gauw verleiden door die mooie verpakking en dat verkoopspraatje. Je mag gerust een beetje kritisch zijn en eens horen wat anderen erover zeggen.
 • Beste fit voor jou: Hier mag je gerust Goudlokje spelen. Het product dat je kiest moet ‘just right’ zijn voor jou. Vraag je dus af of het past in jouw dagelijkse routine (supplement) of haalbaar is om in te passen (verzorgingsproducten)? En of het op maat is van jouw specifiek probleem.

Welk supplement voor haargroei kopen?

Voedingssupplementen zijn iets beter onderzocht dan allerhande schoonheidsproducten. Het is namelijk makkelijker om de actieve ingrediënten van capsules te vergelijken, dan een heel persoonlijke mening te formuleren over schoonheidsproducten die naast mogelijk actieve ingrediënten ook een boel andere bestanddelen bevatten.

Wij houden ons dan ook bij de voedingssupplementen, en bevelen volgende aan:

Haar huid nagels multivitamine van Solgar bevat als actieve ingredienten 500mg MSM, kiezelzuur, vitamine C, zink en koper. Solgar is een New Yorks bedrijf dat specialiseert in orthomoleculaire supplementen. Deze multivitamine is een hoogwaardig product onderworpen aan strenge kwaliteitseisen. Sinds de jaren ’90 zijn de Solgar vitamines in Nederland verkrijgbaar. De gebruikelijke dosering is twee capsules per dag. Gebruikers zijn over het algemeen heel tevreden met het resultaat.
De multivitamine kan perfect gecombineerd worden met biotine. Vraag de dokter om raad.

Of je kan ook enkel biotine 1000mcg van Vitastore nemen, voor een biotine tekort of specifieke haarproblemen. In ons vorig artikel legden we in detail uit wat de voordelen van vitamine B7 voor haaruitval zijn.

Wie loopt kans op een biotine tekort? Mensen die roken en/ of overmatig alcohol gebruiken; bij nier-, lever-, en spijsverteringsaandoeningen of specifieke erfelijke aandoeningen. Maar ook na sondevoeding, antibiotica, diëten. Bepaalde medicatie kan je een biotine tekort bezorgen, alsook de verhoogde nood aan biotine tijdens de zwangerschap.

Haaruitval bestrijden

Dreig jij in het scenario van de kikker (met een toekomstige kale knikker) terecht te komen? Je besefte waarschijnlijk al dat er voor jou geen kussende prinses komt om jou in een prins (met prachtige haardos) te veranderen.

Maar ons artikel over 10 manieren om haaruitval te bestrijden, is dan meer iets voor jou. Ga daar zeker even kijken naar wat je zelf kan doen:

 1. Medicatie tegen erfelijk haaruitval. Plaatselijk aan te brengen (vb. Minoxidil tonic, schuim of shampoo) of pillen (Finosteride voor mannen en Spironolactone voor vrouwen).
 2. Haartransplantatie voor kaalheid.
 3. Platelet-rich plasma voor kalende plekken.
 4. Lasertherapie.
 5. Hoofdhuidmassage.
 6.  Anti-uitval of volumiserende shampoo of conditioner.
 7. Kruidenbereidingen zoals aromatherapie, haar tonic, kruidenzalf, -crème, en -gel.
 8. Vitamines en voedingssupplementen: multivitaminen, foliumzuur, biotine, omega 3 en omega 6.
 9. Haarbotox.
 10. Liefdevolle haarverzorging.

Conclusie

Haargroei kan je ondersteunen door een gezonde voeding en zachte behandeling.

Maar dat lukt niet steeds even goed. Op die momenten kan een haar, huid en nagels vitaminen complex van een kwaliteitsgarant merk zoals Solgar soelaas bieden. Dit kan zelfs gecombineerd worden met een extra vitamine B7 supplement van Nederlands bedrijf Vitastore.

Hoewel voor beiden helemaal geen hard wetenschappelijk bewijs is. De consensus lijkt te zijn dat het weinig schade berokkent als je deze extra vitamines inneemt.

Verder is het belangrijk de oorzaak van de haarproblemen bij de wortel aan te pakken. En daarbij willen we gelijk ook even een oproep doen om jezelf ok te vinden. Om niet steeds perfect te hoeven zijn. Dat net iets minder te moeten. In alle drukte laten we ons soms iets te ver afleiden. Probeer jezelf en je haar wat ademruimte te geven.

Hoe nuttig was dit artikel voor jou?

Klik op een ster voor een beoordeling!

Omdat je dit artikel nuttig vond...

Volg ons op social media!

Jammer dat je dit artikel niet (zo) nuttig vindt.

Graag horen we hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Plaats een reactie

Over HappyHealthy

Oscar Helm, MSc Afslankcoach, voedingsdeskundige, psycholoog, dieetpsycholoog, orthomoleculair therapeut en bestsellerauteur

Hoi, ik ben Oscar Helm en in de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen naar een gezonder gewicht en betere gezondheid.

HappyHealthy.nl trekt inmiddels ruim 10.000 bezoekers per dag en met mijn bestseller de Afslank Receptenbijbel laat ik zien dat afvallen zowel eenvoudig als leuk kan zijn!

Wil jij je kennis over afvallen testen? Doe dan deze test en ontdek direct je “Afslank IQ”.

Top artikelen

Wat je mag eten bij een koolhydraatarm dieet + De Voordelen & een Schema

Wat is het koolhydraatarm dieet precies en wat kan je wel en niet eten. Ontdek hier een voedingstabe...

Intermittent Fasting: Uitleg, 9 Voordelen en 10 Schema’s

Intermittent Fasting / vasten (onderbroken vasten) schrijft voor wanneer en hoe lang je wel en niet ...

12 Tips om Snel Buikvet te Verbranden + 5 Fouten

Hoe kun je snel afvallen rond de buik? Ontdek 12 gouden buikvet verbranden tips en ontwijk 5 ernstig...

23 Bewezen Tips voor Snel Afvallen (zonder ongefundeerde hypes)

Hoe kan je snel afvallen? Ontdek 23 bewezen tips om snel gewicht te verliezen zonder ongefundeerde c...

Oscar’s sapjes

Array ( [0] => Male )