958

10 Manieren om Haaruitval te Bestrijden

Haaruitval baart ons heel wat kopzorgen. Iedereen wil er immers goed, netjes, en aantrekkelijk uitzien, en de juiste haartooi draagt bij aan dat totaalplaatje.

Wij bespreken hier wat haarverlies veroorzaakt. Welke behandelingen bestaan voor kaalheid. Welke middeltjes je kan uitproberen voor een gezondere haardos. En onze hitlijst van tips om haaruitval te voorkomen.

Klik hier om direct naar de tips te gaan.

Wil je je brein op 0 zetten en geen moeite doen maar wel verbetering zien?

Kijk dan bij de vitamines die je kunt slikken om verbetering te zien.

Inhoud van dit artikel

Help! Mijn haar valt uit!

Een volle haardos is teken van gezondheid. En die gezondheid is perfect maakbaar. Je hoeft enkel een degelijk haarproduct aan te kopen. Althans zo leert de reclame ons.

De realiteit is natuurlijk net iets anders. Want de ene heeft een dikke ontembare haardos terwijl de andere van nature vettig, stijl haar heeft of met kaalheid te kampen heeft.

In dit artikel zoomen we in op haarverlies. En wat hierbij kan helpen.

Wist je dat…

een mensenhoofd rond de 100.000 haren telt? Waarvan je iedere dag tussen de 50 à 100 haren verliest? Dit dagelijks haarverlies valt niet op, omdat er constant nieuw haar groeit. Haar groeit in fasen. De actieve groeifase (anageen) betreft 90% van het haar en duurt 2 tot 8 jaar. Daarna stopt het haar met groeien (catageen) en valt uit (telogeen).

Van haarverlies is er sprake als er geen nieuw haar ter vervanging komt.

Haaruitval kan tijdelijk of permanent zijn en verschillende vormen aannemen: plots of geleidelijk, in vlekken, ringen, met schilferende en pijnlijke huid, over het hele lichaam of net enkel op hoofd en/of gezicht. De verschijningsvorm wordt bepaald door de oorzaak.

Oorzaken van haaruitval en hoe herken je het?

Extreem verlies van hoofdhaar resulterend in permanente kaalheid, komt meest voor bij mannen en is veelal toe te schrijven aan erfelijke factoren en normale verouderingsverschijnselen. Daarnaast zijn er nog andere oorzaken die voor haarverlies zorgen. Velen daarvan zijn tijdelijk.

Erfelijkheid.

Welke type haar je hebt krijg je mee met je genen. In het Westen komt een vorm van erfelijke kaalheid, androgene alopecia, vaak voor. Androgeen verwijst naar het mannelijk hormoon dat o.a. haargroei reguleert. Het haarverlies gebeurt geleidelijk aan en is voorspelbaar (het zit immers in de familie). Hierbij krimpen de haarfollikels en stoppen uiteindelijk met haargroei. Dit type haaruitval volgt een duidelijk patroon. Bij de mannelijke variant is er een terugtrekkende haarlijn en typische kale plekken op de kruin. De vrouwelijke variant toont uitdunnend haar op de kruin en een breder wordende haarsplitsing. Bij oudere vrouwen kan er ook een terugtrekkende haarlijn zijn.

Hormonale veranderingen.

Een gezonde zwangerschap laat je stralen en zorgt voor een vollere en mooiere haardos, die na de bevalling en vooral tijdens de borstvoeding gereduceerd raakt tot een vaal en mager paardenstaartje. Ook de menopauze en schildklierproblemen kunnen extra haarverlies met zich meebrengen. Daarnaast kan stoppen met de anticonceptie pil en hormonale aandoeningen zoals Polycystisch ovary syndroom zich manifesteren in triest haar.

Medische aandoeningen die tot haaruitval leiden

  • Alopecia areata, is een immuunziekte waarbij het lichaamsafweersysteem de eigen haarfollikels op hoofd, neus, oren, lichaam, wimpers en wenkbrauwen aanvalt, wat zorgt voor haarverlies in vlekken.
  • Hoofdhuidinfecties door ringworm zorgen voor cirkelvormige kale vlekken of schilfering die zich verspreid over hoofdhuid, kapot haar, roodheid, zwelling, en vochtafscheiding. Ringworm is trouwens een schimmel (geen worm) en wordt behandeld met specifieke crème en antibiotica.
  • Psoriasis en eczeem kunnen ook op het gezicht en hoofdhuid voorkomen en jeukende of pijnlijke huid voor het haar uitvalt met zich meebrengen.
  • Tinea cutis is een schimmelinfectie in de haarfollikels.
  • Trichotillomanie is een impulscontrolestoornis waarbij iemand compulsief (en vaak onbewust) de eigen haren uitplukt.
  • Seksueel Overdraagbare Aandoeningen zoals syfilis leiden ook tot haaruitval.

 

Bijwerking van medicijnen voor bv. kanker, artritis, depressie, hartproblemen, jicht, en hoge bloeddruk.

Dit is meest duidelijk bij chemotherapie, welke haarverlies over het hele lichaam kan veroorzaken. Ook bij bestralingstherapie op het hoofd zal het haar uitvallen. Meld dit type haarverlies aan je behandelende arts en bespreek mogelijke oplossingen.

Fysiek of emotioneel trauma.

Een extreem shockerende gebeurtenis of stress kan zorgen voor het plots losser worden van het haar waardoor het bij wassen, kammen, of zachte weerstand (trekken) uitvalt in grote plukken. Dit haaruitval is tijdelijk, maar gezien de haargroeicyclus al gauw een paar maanden in beslag neemt duurt het wel een tijdje vooraleer je er opnieuw prima uitziet.

Chronische stress.

Het stresshormoon cortisol vernielt nieuwe haartjes als het langdurig en overmatig in het lichaam aanwezig blijft. Dus beter leren omgaan met stress is absoluut noodzakelijk voor die gezonde, volle haardos.

Haarstijl en haarbehandeling.

Overmatig stylen van haar, of strak achteruit getrokken kapsels zijn allesbehalve gezond voor je haar. Ze kunnen zelfs leiden tot ‘traction alopecia’ waarbij de haarfollikels permanent beschadigd zijn. Hete olie behandelingen en een permanent inzetten maakt het haar broos en kan ook haarverlies veroorzaken.

Tekort aan vitaminen en mineralen.

Gebrek aan ijzer, biotine, proteïne, zink en vitamine D toont zich vaak in haarverlies (bron). Dit komt dus ook voor als je op korte tijd veel gewicht verloor of met een eetstoornis kampt.

Vergiftiging.

Vergiftiging door arsenicum, thallium, mercury, lithium, goud, bismut maar ook een overdosis vitamine A en selenium kan je haar laten uitvallen.

Plots haarverlies kan een teken zijn van een onderliggend gezondheidsprobleem – praat erover met je arts.

Behandeling haaruitval

De eerste stap is om duidelijk de oorzaak van het haarverlies te laten vaststellen. Enkel op basis daarvan kan een nuttige behandeling opgestart worden. Dit kan bij een dermatoloog.
Hoe vroeger je erbij bent hoe beter de uitkomst, dat geldt ook bij erfelijke kaalheid.

Volgende behandelingen zijn mogelijk bij kaalheid:

Medicatie voor erfelijk haaruitval

Minoxidil (Rogaine) is beschikbaar in vloeibare, schuim- of shampoovorm. Het helpt haargroei en vertraagt het tempo waarmee haar uitvalt (bron, bron, bron, bron). Het duurt minimaal 6 maanden vooraleer resultaat zichtbaar is.

Mogelijke bijwerkingen: hoofdhuid irritatie, ongewenste haargroei op gezicht en handen

Finosteride (Propecia) wordt voorgeschreven bij mannelijk haarverlies. Het remt haarverlies. Ook hier duurt het een paar maanden vooraleer je resultaat kan verwachten (bron, bron, bron). Je moet deze pillen blijven slikken om het resultaat te behouden. Het werkt bovendien minder goed bij mannen boven de 60.

Bijwerkingen: afname seks drive, verhoogd risico op ontwikkeling prostaatkanker

Spironolactone wordt voorgeschreven voor vrouwelijk erfelijk haarverlies. Het stopt haarverlies en zorgt voor dikker haar. Onderzoek toonde dat het werkte bij 40% van de vrouwen met vrouwelijke (erfelijke) kaalheid (bron).

Haartransplantatie

Indien de erfelijke kaalheid al ver gevorderd is, en je geen vrede vindt in hoe je er uit ziet, dan kan je een haartransplantatie door een dermatoloog of plastisch chirurg overwegen. Dit houdt in dat haar geoogst wordt in de gezonde gebieden van de hoofdhuid en in minuscule bosjes getransplanteerd wordt naar de kale gebieden. Je haar wordt helemaal kortgeschoren voor deze procedure. En de nieuw getransplanteerde haartjes moeten goed verzorgd worden. Deze techniek, die in de afgelopen jaren enorm geëvolueerd en verfijnd is, boekt bij de meeste mensen goede resultaten.

Platelet-rich plasma

Een andere procedure die in gespecialiseerde haarklinieken toegepast wordt (vaak door een multidisciplinair team) is het gebruik van platelet-rich plasma. Hiervoor wordt een kleine hoeveelheid bloed afgenomen en gespind in een machine die het bloed in deeltjes scheidt. Jouw eigen plasma, dat rijk is aan bloedplaatjes, wordt geïnjecteerd in het gebied met haarverlies. Dit duurt maar 10minuten en gebeurt met minuscule naaldjes. Aanvankelijk doe je deze behandeling één keer per maand, voor 3 opeenvolgende maanden. Nadien keer je 3 of 6 maanden later nog eens terug. Ook dit is een veilige en effectieve manier om permanent haaruitval te behandelen (bron, bron).

Lasertherapie thuis

Je kan online apparaten kopen die beloven m.b.v. een laser de haargroei te stimuleren. Deze apparaten zijn vaak duur en je hebt geen garantie dat het werkt. Lasertherapie uitgevoerd door een specialist ter zake kan wel effect hebben, volgens een aantal kleine studies. Het nadeel is dat je heel veel behandelingen nodig hebt voor een klein beetje resultaat (bron, bron).

Leefstijl en huisremedies voor uitdunnend haar en haarverlies

Hoofdhuidmassage tegen haaruitval

Hoofdhuidmassage verbetert de bloedtoevoer naar je hoofdhuid. Het kost niks en kan geen kwaad als je het juist doet. Het kan je zelfs helpen ontspannen (bron). Je kan dit combineren met één van de hieronder genoemde natuurlijke remedies of verzorgingsproducten.

Shampoo en conditioner tegen haaruitval

Er zijn heel veel shampoos en conditioners op de markt die beloven te helpen bij haarverlies. Meeste van deze producten bevatten vitaminen en aminozuren om een gezondere hoofdhuid te krijgen. Bepaalde geven meer volume aan het haar zodat het dikker lijkt.

Natuurlijke remedies of andere verzorgingsproducten

  • Aromatherapie. Specifieke essentiële oliën kunnen ingezet worden om de doorbloeding van de hoofdhuid te stimuleren (bv. rozemarijn (bron) en tijm) en zelfs haargroei te bevorderen. Zo werd lavendel ingezet bij mannelijke (erfelijke) kaalheid, en liet het haar groeien in kale muizen (bron). Ook pompoenzaadolie  (bron) en pepermunt olie (bron) bevorderde haargroei.
  • Haar tonic is een kruidenextract gemengd in een draagolie (kokos, zoete amandel, walnoot, olijf, mineraal, jojoba, wheat germ olie). Typisch worden de volgende kruiden gebruikt in haar tonic: Chinese hibiscus, ginseng, tridax madeliefjes, en Ayurvedische brahmi en jatamansi.
  • Meerkruidenzalf bestaat uit kruiden, olie, lanoline/ petroleum zalf en water en vaak ook bijenwas/ cacaoboter. Je brengt dit aan op de hoofdhuid, en masseert het in de scalp totdat het ingetrokken is. Vaak gebruikte kruiden hiervoor zijn kruisbes, gota kola, aloë vera, holy basilicum.
  • Kruidencrème zijn kruiden geïnfuseerd in olie en water. Het bevat minder olie en meer water en wordt aldus gemakkelijker geabsorbeerd door de huid. De crème masseer je in van haarwortels tot haartippen. Populaire kruiden hiervoor zijn reuzenradar, bittere appel, valse madeliefjes, nachtbloeiende jasmijn.
  • Kruidengel zijn kruiden opgelost in gel en bevat geen olie. We vonden fenegriek en marking nut in haarkruidengel.
  • Cubosomale suspensie bestaat uit vloeibare, kristallijne Nano deeltjes afkomstig uit Oosterse arbovita, espinosilla, goji bes, knolfleece bloem. Let bij het gebruik van dergelijke verzorgingsproducten steeds op voor allergische reactie (huiduitslag, puistjes, roodheid, jeuk, ademnood, duizeligheid, hoofdpijn) en probeer vooraf uit op een klein stukje huid.

 

Vitamines en voedingssupplementen tegen haaruitval

  • Multivitamines zijn aangewezen bij een vitaminetekort. Voor gezond haar kies je een multivitaminen supplement met ijzer, foliumzuur, en zink.
  • Foliumzuursupplement ondersteunt de aanmaak van nieuwe cellen. Onderzoek suggereert dat een tekort aan foliumzuur een verband vertoont met bepaalde types haarverlies (bron).
  • Biotine, oftewel vitamine B7, is wateroplosbaar, en zit in linzen, noten en lever. Als je gezond en gebalanceerd eet neem je dit normaal voldoende via de voeding op. Mocht je toch op zoek zijn naar een degelijk supplement dan kan je bij Vitastore terecht. Biotine werd nog niet zoveel onderzocht voor effect bij uitdunnend haar, maar een overzichtsstudie vond positief resultaat (bron). We weten echter ook dat inname van vitamine B7 samen met B5 zorgt voor een daling in effectiviteit van beiden.
  • Omega 3 (helpt gezonde afweer, zit in vis en zaden) en omega 6 (huidgezondheid, zit in plantaardige olie) vetzuren kan je voldoende via je voeding opnemen en helpen voor gezonde huid en haar. Eén onderzoek toonde dat het nemen van omega 3 en 6 capsules gedurende 6 maanden bescherming bood tegen haaruitval (bron).

 

Wat is botox voor haar en helpt het bij haaruitval?

Botox voor haar is een diepe conditioner die de haarvezels met een vuller (bv keratine) bedekt en kapotte stukken repareert. De naam is bedoeld voor marketing. Het is enkel vergelijkbaar met botox in het effect, met name de opvulling van haarvezels om hen hun volheid en soepelheid terug te geven. Of je dit thuis of bij de kapper laat doen, het is duur. Het effect duurt 2-4 maanden. Het product is veilig maar blijft een chemische behandeling, die vaak ‘sterk water’ (formaldehyde, sterk preserveermiddel) bevat. Het heeft geen effect op haarverlies maar kan er wel voor zorgen dat je resterend haar er voller en glanzender uitziet.

Wat doe je in de tussenfase?

Als je kijkt naar de groeitijd en levensduur van haar, dan duurt het best wel lang vooraleer je resultaat ziet. Wat kan je doen in tussentijd?
• Probeer jezelf oké te vinden zoals je nu bent. Praat erover met vrienden en familie. Kies een flatterende, frisse nieuwe look om deze periode te overbruggen in samenspraak met een goede kapper.
• Overweeg een professioneel gemaakte pruik of inzetje. Er zijn prachtige exemplaren ter beschikking die je met de grootste moeite van normaal haar kan onderscheiden. Kies voor een kleur en snit die bij je past.

Tips – wat kan je zelf doen om haaruitval te minderen?

#1. Voorzichtige verzorging

Haar heeft vooral zachtheid nodig om gezond en sterk te zijn en goed te groeien. Denk daarbij aan zachtheid tijdens kammen en borstelen. Geef de voorkeur aan een zachte borstel of brede tanden kam. Kam enkel om het haar goed te leggen.
Maar denk ook aan zachtheid tijdens het wassen en conditioning van haar:

  1. Zachte shampoo bv. babyshampoo.
  2. Vochtinbrengende conditioner na iedere wasbeurt.
  3. Pas haarverzorgingsproducten aan indien nodig.
  4. Gebruik af en toe een haarmasker of stay-in conditioner voor extra bescherming.
  5. Minimum 1 dag tussen wasbeurten.

 

# 2. Behandel minder

Vermijd agressieve haarbehandelingen (zoals hete olie) en wees spaarzaam met thuiskleuring, permanenteren, chemisch relaxen en straightening.

Verminder ook het gebruik van krultangen, rechtijzers, en hete kammen. Reserveer deze enkel voor speciale gelegenheden.

# 3. Droog natuurlijk

Bind een microvezelhanddoek om je haren om ze sneller te laten drogen. Gebruik de haardroger enkel indien echt nodig, op de laagste warmte setting. Overweeg een kapsel dat niet elke dag gestyled hoeft te worden.

# 4. Laat je haar vrij

Letting you hair down, staat synoniem voor stress aflaten en ontspannen. En dat heeft je haar ook nodig In dit geval mag je het letterlijk en figuurlijk nemen.

Trek je haar niet te sterk naar achter in een dotje, paardestaart, pigtails, vlechten, of cornrows. Kies zachte haarrekkertjes en spelden en laat ze niet de hele tijd in.

# 5. Haar is geen speeltje

Geef de gewoonte op om met haar te spelen, rond de vingers te draaien, of in de mond te steken.

# 6. Bescherm tegen zon

Bescherm je haar tegen langdurige blootstelling aan zonlicht, UV, en zeewater tijdens je vakanties of buitenactiviteiten.

# 7. Vermijd roken

Stop met roken – of zet haaruitval minstens op je lijst met redenen om te stoppen/ minderen met roken.

# 8. Voldoende vitamines en voeding

Eet gebalanceerd en gezond. Zorg ook dat je voldoende calorieën opneemt.
Ga na of je geen vitamine of mineralen tekort hebt (of teveel!)

Tip 9 en Conclusie haaruitval

Haaruitval, je bent er best zo vroeg mogelijk bij. Als je haar overmatig uitvalt, consulteer je best een dermatoloog om de oorzaak te bepalen en de behandeling te bekijken.

Erfelijke kaalheid is permanent. Nochtans zijn er bepaalde medicijnen die het proces kunnen afremmen of zelfs haargroei bevorderen. Het nadeel is dat je de medicatie moet blijven slikken. Zit je reeds met een aantal kale plekken, overweeg dan de gespecialiseerde behandelingen zoals platelet-rich plasma inspuitingen of haartransplantatie. Blijf weg van doe-het-zelf laserbehandelingen.

Haaruitval veroorzaakt door ziekte, herstelt zich nadat de ziekteoorzaak aangepakt werd.

Voor haaruitval door stress, hormonale veranderingen, of voedingstekort kan je de leefstijl en huisremedies bekijken en uitproberen. Hier is het een beetje ‘hit en miss’ omdat robuust wetenschappelijk onderzoek ontbreekt en het eerder een ‘baat het niet dan schaadt het niet’ beweging wordt. Zo kan je bijvoorbeeld een degelijk Biotine supplement uitproberen dat je makkelijk en voor een goede prijs-kwaliteitsverhouding kan aankopen bij Vitastore. Ons volgend artikel gaat hier dieper op in.

Voorzichtigheid en vooraf je opzoekingswerk doen blijven echter noodzakelijk want natuurlijke producten bevatten nog steeds werkzame elementen die indien verkeerd aangewend schade kunnen berokkenen.

Bekijk ook onze hitlijst met tips om voorzichtig en zorgzaam om te springen met je haar. Voorkomen is immers beter dan genezen.

Hoe nuttig was dit artikel voor jou?

Klik op een ster voor een beoordeling!

Omdat je dit artikel nuttig vond...

Volg ons op social media!

Jammer dat je dit artikel niet (zo) nuttig vindt.

Graag horen we hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Plaats een reactie

Over HappyHealthy

Oscar Helm, MSc Afslankcoach, voedingsdeskundige, psycholoog, dieetpsycholoog, orthomoleculair therapeut en bestsellerauteur

Hoi, ik ben Oscar Helm en in de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen naar een gezonder gewicht en betere gezondheid.

HappyHealthy.nl trekt inmiddels ruim 10.000 bezoekers per dag en met mijn bestseller de Afslank Receptenbijbel laat ik zien dat afvallen zowel eenvoudig als leuk kan zijn!

Wil jij je kennis over afvallen testen? Doe dan deze test en ontdek direct je “Afslank IQ”.

Top artikelen

Koolhydraatarm Dieet: Uitleg, Gratis Schema + Voedingstabel

Wat is het koolhydraatarm dieet precies en wat kan je wel en niet eten. Ontdek hier een voedingstabe...

Intermittent Fasting: Uitleg, 9 Voordelen en 10 Schema’s

Intermittent Fasting / vasten (onderbroken vasten) schrijft voor wanneer en hoe lang je wel en niet ...

12 Tips om Snel Buikvet te Verbranden + 5 Fouten

Hoe kun je snel afvallen rond de buik? Ontdek 12 gouden buikvet verbranden tips en ontwijk 5 ernstig...

23 Bewezen Tips voor Snel Afvallen (zonder ongefundeerde hypes)

Hoe kan je snel afvallen? Ontdek 23 bewezen tips om snel gewicht te verliezen zonder ongefundeerde c...

HappyHealthy.nl wint prijs ‘Website van het Jaar’ 2022!

Doe de “Afslank IQ” test

HappyHealthy op Facebook!

HappyHealthy Facebook

Oscar’s sapjes

Array ( [0] => Male )