shopify site analytics

7 Redenen Waarom Ik Afvallen met Shakes / Maaltijdvervangers Afraad

Een dieet van maaltijdvervangers en afslank shakes zijn op dit moment razend populair. Dat is geen wonder: in relatief korte tijd kun je heel veel kilo’s verliezen.

Dieet shakes kun je tegenwoordig in iedere Nederlandse drogisterij kopen en zijn ook eenvoudig via internet te bestellen.

Je verliest lichaamsgewicht. Dat is eén ding wat zeker is. Afgezien van het feit dat dit niet blijvend is, kleven er veel gezondheidsrisico’s aan het diëten met behulp van afslank shakes.

Wil je precies weten hoe het zit met maaltijdvervangers? Ik zet alles voor je op een rijtje zodat je zelf de juiste afweging kan maken.

In dit artikel ontdek je onder andere:

 • Wat je moet weten over glutenintolerantie (13% van de bevolking is glutenovergevoelig)
 • De ontkrachting van ‘de vertraagde stofwisseling’ mythe (99% van de ‘voedingsdeskundigen’ heeft dit fout)
 • Wat we kunnen leren van het voedingspatroon van onze voorouders
 • De meest populaire dieet shakes op de markt (en welke je zeker NIET wilt drinken)
 • En nog veel en veel meer..

De eerste drie redenen heb ik op video gedaan:

Reden #1: Het is erg ongezond

Maak jij onnodige fouten die het afvallen vertragen?

Doe deze test en ontdek je “Afslank IQ”.

Enorm veel eiwitten

Eiwitten spelen een belangrijke rol bij maaltijdvervangers. Door het eten van weinig tot geen koolhydraten is het lichaam genoodzaakt om energie te halen uit vetcellen en eiwitten.

Het voordeel van eiwitten is dat ze een verzadigend effect hebben en de eetlust onderdrukken. Hierdoor heb je minder snel honger (bron) en is het aantal calorieën wat je dagelijks binnenkrijgt een stuk lager.

Niet verkeerd zou je denken! Toch is het nemen afslank shakes niet zonder gevaar..

Door het gebruik van dieet shakes krijg je uiteraard heel veel eiwitten binnen, maar véél te weinig koolhydraten, vitamines en mineralen. Zonder groenten en fruit verwijder je de belangrijkste bron van voedingsvezels.

Dit kan leiden tot problemen met je ontlasting (constipatie). Er zijn aanwijzingen dat eiwit dieet shakes met een hoog eiwitgehalte erg zwaar is voor de lever en nieren. Voor mensen met met een nier- of leverziekte kan het zelfs gevaarlijk zijn (bron).

Mogelijk leef je zelfs minder lang als je teveel eiwitten eet, omdat met name dierlijke eiwitten veel aminozuren bevatten die het verouderingsproces stimuleren.

Een eiwitrijk dieet kan op korte termijn mensen helpen om lichaamsvet te verliezen, op de lange termijn kan het de gezondheid schaden en zelfs de levensduur verminderen.

Het is belangrijk dat je macronutriënten (eiwitten, vetten en koolhydraten) in balans zijn. Daarmee bedoel ik ⅓ per macro zoals de oermens. Dat komt neer op een koolhydraten dieet van 100 tot 150 gram koolhydraten per dag.

Met deze uitgebalanceerde energiebehoefte ga je terug naar het oorspronkelijke voedingspatroon van vroeger. Op die manier ben je nog steeds in staat om belangrijke voeding zoals fruit, groente en complexe koolhydraten te eten.

Toevoeging schadelijke zoetstoffen

Wat je vaak ziet is dat in afval shakes allerlei zoetstoffen zijn toegevoegd zoals aspartaam (of suiker of schuilnamen zoals maltodextrine) omdat ze zeer weinig calorieën bevatten. Maar dit soort zoetstoffen zijn nog steeds omstreden.

De EFSA (Europese Voedselveiligheidsautoriteit) heeft ze goedgekeurd maar deze is doordrenkt van de voedingsindustrie (bron). De panelleden in de ESFA komen vaak van de voedingsindustrie, net zoals bij het Voedingscentrum het geval is.

Bijna alle directeurs/directrices van het Voedingscentrum komen van Unilever vandaan. Unilever is een voedingsgigant wat vaak het Gouden Windei wint. Dat is de prijs die je wint als je het meest misleidende product maakt van het jaar. Het is belachelijk dat mensen die meewerken aan de meest misleidende producten in de supermarkt gaan daarna werken voor het Voedingscentrum.

Bij de ESFA hebben sommige zelfs tegelijkertijd invloedrijke posities gehad in de voedingsindustrie. De consument is het proefkonijn (mijn mening). De ESFA bekijkt meestal alleen de onderzoeken die de fabrikant zelf heeft uitgevoerd en geen onafhankelijk onderzoek. Kortom, de slager die zijn eigen vlees keurt.

Tot zover mijn preek over waarom je niet zomaar zogenaamde ‘instanties’, ‘autoriteiten’ of ‘stichtingen’ op hun blote ogen moet geloven met omstreden toevoegingen.

De term afval shakes zegt het eigenlijk al precies goed: shakes voor in de afvalbak.

Afslank producten vol met tarwe en gluten

Gluten kun je zien als een familie van eiwitten dat voorkomt in granen zoals tarwe, rogge, spelt en gerst. Van de glutenbevattende granen wordt tarwe het meest geconsumeerd. Tarwe is één van de slechtste graansoorten en zorgt voor hogere bloedsuikerpieken.

Daarbij moet ik je ook nog vertellen dat veel mensen glutensensitief zijn. De ergste vorm van glutenintolerantie is coeliakie. Het treft ongeveer 0,7-1% van de bevolking (bron). Het is een auto-immuunziekte dat schade toebrengt aan het spijsverteringssysteem en de darmvlokken kapotmaakt als het niet op tijd wordt ontdekt.

Niet iedereen met coeliakie heeft digestieve symptomen (problemen met de spijsvertering) waardoor het soms zeer moeilijk is om deze ernstige vorm van glutenintolerantie te diagnosticeren. Uit onderzoek blijkt dat tot 80% van de mensen met coeliakie niet eens weten dat ze het hebben (bron).

Dan is er nog een veel grotere groep mensen die geen coeliakie heeft, maar wel last heeft van glutenovergevoeligheid.

Het is niet exact bekend hoeveel mensen last hebben van glutenintolerantie, maar geschat wordt dat 0,5 tot 13% van de bevolking er in enige mate last van heeft (bron).

Symptomen van glutenintolerantie zijn:

 • Diarree
 • Buikpijn
 • Vermoeidheid
 • Opgeblazen gevoel
 • Neerslachtigheid

Deze gezondheidsklachten zijn niet mals. In de praktijk zie ik dan ook dat veel mensen baat hebben bij een glutenvrij dieet. Er zijn namelijk veel betere vervangers die een stabielere bloedsuikerspiegel geven en glutenvrij zijn. Dit zorgt voor een hogere insulinegevoeligheid en uiteindelijk minder vetopslag.

Glutenvrije alternatieven die ik je daarom aanraad zijn:

Wil je een voorbeeld afslank weekmenu incl. recepten en boodschappenlijstje?

Klik hier en ik stuur ze gratis naar je toe.

Reden #2: Het is een verkapt crashdieet

ongezond crashdieet

Afvallen met afslank shakes is spelen met je gezondheid. Het is een verkapte vorm van een crash dieet.

Sommige maaltijdvervangers zoals Herbalife shakes bestaan uit een eetpatroon van 500 tot 1000 calorieën per dag. Dat is natuurlijk belachelijk weinig om als mens normaal te kunnen functioneren.

Metabolisme en lichaamsgewicht

Een dag niet eten versnelt de verbranding van lichaamsvet, maar chronisch te weinig eten zorgt voor een calorietekort en op den duur gewichtsverlies. Anders dan vaak wordt verondersteld is het niet (een gebrek aan) voeding maar je lichaamsgewicht dat invloed heeft op je metabolisme.

In een studie moesten mensen 3 dagen lang vasten, hun stofwisseling was niet vertraagd (bron). Dat is 72 uur zonder voeding.  Een ander onderzoek liet een groep deelnemers voor 22 dagen om de dag vasten. Ook hier werd geen daling van het rustmetabolisme geconstateerd (bron).

 • Deze onderzoeken laten zien dat voeding vrijwel niets te maken heeft met je stofwisseling. Het draait vooral om lichaamsgewicht. Als jouw gewicht omhoog of omlaag gaat, dan neemt ook je stofwisseling toe of af.

Je gaat de eerste weken waarschijnlijk wel snel afvallen met shakes, maar die komen weer terug op het moment dat je normaal gaat eten en je lichaam de kans krijgt om de gemiste voedingsstoffen weer aan te vullen.

Er wordt, zelfs door de fabrikanten, aangeraden om nooit langer dan 2 à 3 maanden een eiwitdieet te volgen. Maar de afvallen met shakes ervaringen in de praktijk leert dat dieet shakes te weinig voedingstoffen bevatten om op de lange termijn vol te houden.

Reden #3: Het is vaak geen totale vervanging

Een andere reden waarom afslank shakes op de lange termijn niet zijn vol te houden, is omdat allerlei noodzakelijke voedingstoffen worden onthouden. En dat kan nooit de bedoeling zijn. Het is geen volledige maaltijdvervanging met de juiste hoeveelheid macronutriënten. Je mist waarschijnlijk veel voedingsstoffen, al hangt het uiteraard ook af van welk merk je neemt.

Zo heb je optimaal gezien 200 mg vitamine C en 200 tot 400 mg magnesium per dag nodig. Net als voldoende vitamine D, zink etc. Vaak bevatten dit soort afval shakes onvoldoende hoeveelheden van deze belangrijke mineralen en vitaminen.

Reden #4: Een oermens nam geen shakes om af te vallen

oertijd mens

Laten we even terug gaan naar de oertijd. In die tijd was men aangewezen op het voedsel dat voorhanden was.

Experts die zich verdiept hebben in de prehistorie denken dat de mens vrij slecht was in het vangen van dieren en dat het grootste gedeelte van het voedingspatroon plantaardig was.

Men at voornamelijk vis, zeegroente, bladgroente, noten, fruit, zaden en soms wat vlees. Daarmee heeft de mensheid een van de meest zware periodes in de menselijke geschiedenis weten te overleven.

En dit is wat ik jou ook aanraad. Je hebt namelijk geen maaltijdvervangers met synthetische kleur- en smaakstoffen nodig die door de commercie worden geprezen.

Ga terug naar de natuur! Daarmee bedoel ik onbewerkte voeding zonder toevoegingen met veel groente, fruit, oergranen, vette vis, noten en zaden. Voor de rest heb je niets nodig.

Reden #5: Wetenschappelijk bewijs ontbreekt of is zwak

Er is weinig wetenschappelijk bewijs dat dieet shakes en maaltijdvervangers een effectief middel zijn om blijvend af te vallen.

Bij een koolhydraatarm dieet is het vaak zo dat veel gewichtsverlies te wijten is aan het kwijtraken van vocht. De koolhydraten die we eten worden in de vorm van glycogeen opgeslagen in de spieren en lever. Het wordt gebruikt als een snel beschikbare energievoorraad.

Opgeslagen glycogeen in de lever en spieren heeft de neiging om water aan zich te binden. Deze glycogeenvoorraad gaat naar beneden als je voor enige tijd stopt met het eten van koolhydraten.

Daarmee verlies je ook een aanzienlijke hoeveelheid vocht wat resulteert in gewichtsverlies.

Van het kwijtraken van lichaamsvet is echter geen sprake. Toch is dat wat de afslankindustrie je met maaltijdvervangers wel wilt doen geloven, terwijl wetenschappelijk bewijs daarvoor ontbreekt.

Ook worden vaak onderzoeken met weinig deelnemers aangehaald (te kleine steekproef) of is er geen sprake van een zogenaamde controlegroep waardoor een hypothese niet kan worden getoetst.

Reden #6: Het is duur!

kost geld

Natuurlijk is de prijs van dieetshakes sterk afhankelijk van de soort en het merk wat je gebruikt, maar in de meeste gevallen zijn maaltijdvervangers een aanslag op je budget.

In sommige gevallen zijn de kosten zelfs zo hoog, dat je bij het kopen van een afslank product of een compleet dieet, gratis een beroep kunt doen op professionele begeleiding.

Grote kans dat ze adviseren dat je meer, of langer, de shakes moet gaan gebruiken!

Ik heb zelfs dieet shakes op basis van eiwitten gezien die meer dan 100 euro per week gaan kosten.

Het komt erop neer dat snel afvallen met shakes grotendeels marketing is en niet gericht om mensen te helpen met blijvend afvallen.

Zelf shake maken

De dure prijs kun je in ieder geval omzeilen door zelf een shake te maken die stukken goedkoper is. Het voordeel is ook nog eens dat je dan zelf bepaalt wat je erin stopt en geen last hebt van ongezonde toevoegingen.

Hoe ziet de inhoud van een zelfgemaakte dieet shake eruit?

Voeg de volgende ingrediënten toe in een blender:

 • 1 schep eiwitpoeder
 • halve banaan
 • 200 gram spinazie
 • 4 bevroren aardbeien
 • ijsblokjes
 • 300 ml water

Mix de ingrediënten lang genoeg totdat de shake drinkbaar is. Laat het je smaken!

Reden #7: De essentiële voedingsstoffen missen

Zoals ik eerder in het artikel schreef is het belangrijk dat je de juiste hoeveelheid macronutriënten binnenkrijgt.

In veel maaltijdvervangers en dieet shakes zijn de verhoudingen van voedingsstoffen volledig zoek. Maar niet alleen bij bij soort afslank producten gaat het mis, ook het Westerse voedingspatroon is ongezond.

We halen tegenwoordig veel calorieën uit snelle koolhydraten, wat een ramp is als je blijvend wilt afvallen. Niet alleen hebben snelle koolhydraten geen verzadigende werking, ook het hormoon insuline, dat de vetopslag bevordert, zal in grote hoeveelheden worden aangemaakt.

Het huidige Westerse voedingspatroon bestaat voor maar liefst 55% uit koolhydraten (bron).

In de onderstaande taartdiagram zie je dat de balans in macronutriënten volledig zoek is:

westerse samenleving versus jagers

Vroeger in de prehistorie haalden mensen nooit meer dan 40% van hun energiebehoeften uit koolhydraten.

Je ziet dat Westerlingen vandaag de dag veel te weinig eiwitten eten (15%). En dit is zonde want eiwitten spelen een belangrijke rol bij afvallen.

 • Eiwitten, koolhydraten en onverzadigde vetten zouden met de volgende percentages in je voeding moeten zitten: 30% eiwitten, 30% koolhydraten en 40% onverzadigde vetten.

Stem je energiebehoefte af op de juiste macronutriënten verhoudingen voor het krijgen van een gezonde voedingsbalans.

Populaire afval shakes

afval producten

#1: Afvallen shakes Kruidvat

Kruidvat verkoopt onder haar eigen merk verschillende soorten dieet shakes.

Deze huismerk maaltijdshakes zijn echter niet zo gezond als dat ze eruit zien.

Per 100 gram bestaat de voedingswaarde uit 58 gram koolhydraten, waarvan maar liefst 45 gram suiker. Al met al dus slecht voor je gezondheid, zonder resultaat en dus geldverspilling!

#2: Dieet pro shakes

De dieet proshakes onderscheiden zich vooral door veel eiwitten en weinig koolhydraten. Ze zijn vezelrijk, eiwitrijk en glutenvrij. Per 100 gram krijg je 83 gram eiwitten en 4 gram koolhydraten binnen.

Eiwitshakes van dieet pro worden heel vaak gebruikt als een soort ‘short-cut’ naar een snel resultaat of als andere diëten niet lukken. Besef heel goed dat een eiwitshake beslist géén wondermiddel is.

#3:Weight care maaltijdshakes

Ik schrok toen ik de voedingswaarden van de weight care shake las. Met name de goedkopere afval shakes zijn echt volgestopt met suikers.

De weight care shake ervaringen op internet zijn dan ook niet al te positief.

Per 100 gram (404 calorieën) bestaat de voedingswaarde uit 55 gram koolhydraten. Van die 55 gram bestaat 51 gram uit suikers. Dit soort dieet shakes brengen je bloedsuikerspiegel uit balans en zorgen ervoor dat van vetverbranding geen sprake is.

#4: Atkins dieet afval shake

De dieet shakes van Atkins zitten hoog in eiwitten en zijn in ieder geval suikerarm. Per 100 gram (429 calorieën) bestaat de voedingswaarde uit 19 gram vetten, 49 gram eiwitten en 7,8 gram koolhydraten.

Op de disclaimer staat vaak vermeld dat de gebruiker wordt aangeraden om niet langer dan 2 à 3 maanden te gebruiken.

Hiermee bevestigen ze eigenlijk dat afvallen met shakes gewoon slecht is voor je gezondheid, want het is een feit dat je op een bepaald moment een ernstig gebrek krijgt aan koolhydraten, vitamines en mineralen.

De basis van gezond en duurzaam afvallen ligt, zoals je nu gelezen hebt, zeker niet bij maaltijdvervangers en afslank shakes!

Verbrand snel overtollige kilo’s en buikvet met simpel te maken afslank recepten

Wist je dat uit onderzoek blijkt dat 1 op de 3 juist aankomt van een dieet in plaats van afvalt? (bron)

Om die reden heb ik een effectieve en moderne afslankmethode ontwikkeld die makkelijk vol te houden is en het jojo-effect compleet vermijdt.

Je krijgt daarbij overheerlijke recepten voor snelle vetverbranding met blijvend resultaat.

Je vindt onder andere het volgende in mijn populaire afslank receptenboek:

 • Meer dan 100 overheerlijke recepten die snel en makkelijk klaar te maken zijn (en waar de rest van het gezin ook van meegeniet)
 • Hoe je met mijn lekkere recepten, zoals vlees-, vis-, kip- of vegetarische gerechten, meerdere kilo’s per week verliest
 • 6 verschillende categorieën van recepten, met onder meer kipgerechten, visgerechten, vegetarische gerechten, salades, sauzen, dressings, desserts en meer
 • Tijdbesparende kant-en-klare dag- en weekmenu’s + boodschappenlijstjes

Ontdek hoe je meerdere kilo’s per week verliest met lekkere en simpel te maken afslank recepten:

Afslank Receptenbijbel Risicovrij Uitproberen

Drs. Oscar Helm

MSc Oscar Helm is afslankcoach, voedingsdeskundige, dieetpsycholoog, orthomoleculair therapeut en bestseller-auteur. Met HappyHealthy.nl heeft hij het doel om mensen te informeren en te inspireren om de meest optimale en gezonde leefstijlkeuzes te maken op basis van wetenschappelijk onderbouwde adviezen.

5 Reacties op "7 Redenen Waarom Ik Afvallen met Shakes / Maaltijdvervangers Afraad"

 1. Soraya

  says:

  Eiwitshakes ik gebruik het sinds een paar weken. Me lichaam reageert er niet goed op. Dus op zoek naar info over hoe ongezond zijn shakes en ik kwam hier terecht. Het viel me op dat ik dikker begon te worden en misselijk een licht gevoel in me hoofd. Op de verpakking staat dat er fructose, maltodextine, suiker en zoetstoffen in zitten alleen kan ik nergens vinden hoeveel. Het is ook nog van een bekend merk en ze beweren dat het dus heel gezond is. Ik stop hier nu mee omdat mijn lichaam de suikers omzet in nog meer lichaamsgewicht, ik last heb van mijn bloedsuikerspiegel en ik wil geen diabetes ontwikkelen. En stop met de whey eiwitten waar ik buikpijn van krijg en gasvorming en me buik dikker van word. Bedankt voor dit artikel die al mijn twijfel over de ongezondheid van deze producten bevestigd.

 2. Ankie

  says:

  Bedankt weer voor dit interessante artikel! Wat je zegt klopt helemaal. Het viel me op dat niet alle maaltijdvervangende shakes gezonde voedingswaarden bevatten. Ik heb die van de kruidvat een tijd lang gebruikt en dat was echt TROEP!! Je zou die shakes kunnen vergelijken met een milkshake van de McDonalds, echt ongelooflijk! Ik kreeg er veel honger van en was amper verzadigd. Niet zo gek ook, want er zaten amper eiwitten en vetten in. Groetjes, Ankie

  • Ellen

   says:

   Hallo Ankie,
   Ik kan weliswaar niet over de kruidvat shakes spreken, maar heb wel de dieet pro shakes een tijd lang gebruikt met als doel om af te vallen. Gelukkig zaten in de dieet pro shakes wel genoeg eiwitten. Waar ik wél veel last van had was dunne en waterige ontlasting). Door het gebruik aan vezels kwam het weer uit als water. Niet echt heel gezond voor de spijsvertering denk ik?? Uiteindelijk wel 4 kilo kwijtgeraakt met deze shakes. Maar ik zou het niet nog een keer doen, teveel ongemakken!

 3. Paul de Groot

  says:

  Wat ik me altijd afvraag is wat mensen met dit soort shakes willen bereiken? Ik bedoel… afvallen en een gezond gewicht bereiken willen we allemaal! Maar je weet toch dat zoiets onmogelijk op de lange termijn is vol te houden? Een shake verandert niet je slechte eetgewoontes. Mijn zwager nam ook die afslank shakes, maar eenmaa op gewicht viel hij weer terug in zijn ongezonde eetpatroon. Dan heeft het toch helemaal geen zijn? Of ben ik nou gek?! Haha!?
  Met vriendelijke groet,
  Paul

  • Drs. Oscar Helm

   says:

   Beste Paul,

   Veel mensen willen snel afvallen, en dit soort afslankshakes spelen daar handig op in en beloven snel gewichtsverlies. Of het echt zo gezond is en of het afslankresultaat op de lange termijn behouden blijft, doet er vaak niet zo toe.

   Afvallen met shakes doet ook nog iets anders.. Het zorgt ervoor dat onze wilskracht voortdurend wordt uitgedaagd.

   Het probleem is alleen dat we niet zoveel wilskracht bezitten. Op den duur raakt onze wilskracht uitgeput en kunnen we de verleidingen van onze oude gewoonten en ongezonde levensstijl niet meer weerstaan.

   Het aanleren van gezonde gewoontes is de sleutel om overtollig lichaamsvet op de lange termijn weg te houden. Gewoontes veranderen is gedragsverandering en dat is mogelijk het moeilijkst van allemaal. Het heeft tijd nodig om jezelf een nieuwe gewoonte aan te leren. Maar onthoud dat het wel een stuk makkelijker is vol te houden als je er eenmaal aan gewend bent.

Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *