1063

Hoe Afvallen met Shakes & Maaltijdvervangers werkt + 7 minpunten

Een dieet van maaltijdvervangers en afslank shakes zijn op dit moment populair. Dat is geen wonder: in relatief korte tijd kun je veel kilo’s verliezen.

Je verliest lichaamsgewicht. Dat is eén ding wat zeker is. Afgezien van het feit dat dit niet blijvend is, kleven er veel gezondheidsrisico’s aan het diëten met behulp van afslank shakes.

Wil je precies weten hoe het zit met deze maaltijdvervangers? Ik zet alles voor je op een rijtje zodat je zelf de juiste afweging kan maken.

Inhoud van dit artikel

Wat is afvallen met shakes en hoe werkt het?

Zoals de naam al doet vermoeden zijn maaltijdvervangende shakes voor gewichtsverlies bedoeld om één of twee maaltijden per dag te vervangen.

Meestal kun je deze shakes in poedervorm kopen. Dit poeder kun je vermengen met water of melk. De beste shakes bevatten weinig calorieën, vetten en suikers en zijn verrijkt met vezels, eiwitten, vitamines en mineralen.

Door je normale maaltijden te vervangen met afslankshakes, creëer je een calorietekort. Als je bijvoorbeeld een maaltijd van 500 calorieën vervangt met een shake van 100 calorieën, is het veel gemakkelijker om een calorietekort te creëren.

Een calorietekort heb je nodig om af te vallen. Wil je afvallen, dan is het dus belangrijk dat je minder calorieën binnenkrijgt dan je verbruikt. Maaltijdvervangende shakes die relatief weinig calorieën bevatten, kunnen je daarbij helpen.

De twee belangrijkste voordelen van afvallen met shakes zijn:

 1. Ze zijn snel en makkelijk te maken
 2. Ze kunnen bijdragen aan gewichtsverlies

Doe deze test en krijg jouw unieke op maat gemaakte keto schema, recepten en menu

 

Ontdek hoe je met jouw lichaam en behoeften je streefgewicht bereikt.

 

Vul een aantal simpele vragen in en laat ons voor jou een uniek plan maken waardoor jij in korte tijd voorgoed afrekent met overbodig vet.

 

Dit is geen jojo dieet, maar een manier waarop jij vol plezier resultaten behaalt en tegelijkertijd lekker eet.

 

Start keto test

 

De stappen om af te vallen met shakes

Je hebt waarschijnlijk wel eens afslank shakes advertenties gezien met geweldige voor en na foto’s van gebruikers. Maar hoe kun je deze maaltijdvervangende shakes gebruiken voor gewichtsverlies?

Hier is hoe je afslank shakes moet gebruiken:

 1. Kies de juiste afslank shake. Niet alle shakes zijn van goede kwaliteit. Sommige afslank shakes bevatten veel suikers, calorieën en weinig voedingsstoffen. Lees daarom altijd eerst de voedingsetiketten goed door voordat je iets bestelt.
 2. Lees de ervaringen van anderen. Soms kunnen reviews van andere gebruikers nuttig zijn om de juiste keuze te maken. Al zijn niet alle beoordelingen even betrouwbaar. Doe daarom zelf goed onderzoek.
 3. Volg de juiste instructies. Wijk nooit af van de aanbevolen dosering zoals deze staat aangegeven op het etiket. De meeste afslank shakes zijn bedoeld om één of twee maaltijden per dag te vervangen voor gewichtsverlies.
 4. Eet ook gezonde maaltijden. Alleen maar shakes drinken is niet gezond. Houd het bij 1-2 shakes per dag voor een bepaalde periode. Ze kunnen geen onbewerkte, natuurlijke voedingsmiddelen vervangen.
 5. Drink voldoende water. Het drinken van een of twee afslank shakes per dag is niet voldoende om je vochtbalans in evenwicht te houden. Drink iedere dag voldoende water om goed gehydrateerd te blijven en een sterke trek in ongezond voedsel te voorkomen.
 6. Verander je eetgedrag. Zodra je stopt met het drinken van maaltijdvervangende shakes bestaat het risico dat je het verloren gewicht weer terugkrijgt. Voorkom dat je weer teruggrijpt naar je oude eetpatroon en begin op tijd met een gezonde levensstijl.

Alles wat je eet of drinkt heeft invloed op jouw lichaamsgewicht en gezondheid. Dat is ook de reden waarom ik over het algemeen mensen afraad om af te vallen met behulp van shakes. Laat me je uitleggen waarom.

De eerste drie redenen heb ik op video gedaan:

Reden #1: Het is erg ongezond

Enorm veel eiwitten

Eiwitten spelen een belangrijke rol bij maaltijdvervangers. Door het eten van weinig tot geen koolhydraten is het lichaam genoodzaakt om energie te halen uit vetcellen en eiwitten.

Het voordeel van eiwitten is dat ze een verzadigend effect hebben en de eetlust onderdrukken. Hierdoor heb je minder snel honger (bron) en is het aantal calorieën wat je dagelijks binnenkrijgt een stuk lager.

Niet verkeerd zou je denken! Toch is het nemen afslank shakes niet zonder gevaar..

Door het gebruik van dieet shakes krijg je uiteraard heel veel eiwitten binnen, maar véél te weinig koolhydraten, vitamines en mineralen. Zonder groenten en fruit verwijder je de belangrijkste bron van voedingsvezels.

Dit kan leiden tot problemen met je ontlasting (constipatie). Er zijn aanwijzingen dat eiwit dieet shakes met een hoog eiwitgehalte erg zwaar is voor de nieren (bron).

Mogelijk leef je zelfs minder lang als je teveel eiwitten eet, omdat met name dierlijke eiwitten veel aminozuren bevatten die het verouderingsproces stimuleren.

Een eiwitrijk dieet kan op korte termijn mensen helpen om lichaamsvet te verliezen, op de lange termijn kan het de gezondheid schaden en zelfs de levensduur verminderen.

Het is belangrijk dat je macronutriënten (eiwitten, vetten en koolhydraten) in balans zijn. Daarmee bedoel ik ⅓ per macro zoals de oermens. Dat komt neer op een normaal koolhydraatarm dieet van 100 tot 150 gram koolhydraten per dag.

Met deze uitgebalanceerde energiebehoefte ga je terug naar het oorspronkelijke voedingspatroon van vroeger. Op die manier ben je nog steeds in staat om belangrijke voeding zoals fruit, groente en complexe koolhydraten te eten.

Word een metabolisme machine en reken voorgoed af met buikvet via de nieuwste en verbeterde keto methode

 

Welke hoeveelheid calorieën, koolhydraten en andere nutriënten zijn perfect voor jouw lichaam om jouw metabolisme maximaal aan te zetten?

 

Doe onze test en laat het ons exact voor jouw lichaam berekenen. Ieder lichaam is anders en door je te focussen op wat werkt voor jouw lichaam

 

Een op maat gemaakte dieet voor jou werkt tot driemaal effectiever om je streefgewicht te bereiken dan een regulier dieet.

 

Klik hier om het dieet te ontdekken dat perfect is geoptimaliseerd voor jouw lichaam.

Toevoeging schadelijke zoetstoffen

Wat je vaak ziet is dat in afval shakes allerlei zoetstoffen zijn toegevoegd zoals aspartaam (of suiker of schuilnamen zoals maltodextrine) omdat ze zeer weinig calorieën bevatten. Maar dit soort zoetstoffen zijn nog steeds omstreden.

De EFSA (Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid) heeft ze goedgekeurd maar hun onafhankelijkheid wordt soms in twijfel getrokken (bron).

Uit onderzoek van de CEO (Corporate Europe Observatory) bleek dat meer dan de helft van de EFSA-deskundigen banden onderhoudt met de fabrikanten welke zij moeten beoordelen (bron).

En met banden bedoelen we échte banden zoals op de loonlijst staan bij grote voedselfabrikanten naast de functie die zij binnen de EFSA bekleden.

Om het nog erger te maken, in sommige Amerikaanse eiwitshakes zijn zelfs schrikbarend veel potentieel gevaarlijke zware metalen gevonden. In de preparaten vonden onderzoekers metalen als kwik, arsenicum, lood en cadmium (bron).

Afslank producten vol met tarwe en gluten

Gluten kun je zien als een familie van eiwitten dat voorkomt in granen zoals tarwe, rogge, spelt en gerst. Van de glutenbevattende granen wordt tarwe het meest geconsumeerd. Tarwe is één van de slechtste graansoorten en zorgt voor hogere bloedsuikerpieken.

Daarbij moet ik je ook weten dat veel mensen glutensensitief zijn. De ergste vorm van glutenintolerantie is coeliakie. Het treft ongeveer 0,7-1% van de bevolking (bron). Het is een auto-immuunziekte dat schade toebrengt aan het spijsverteringssysteem en de darmvlokken kapot maakt als het niet op tijd wordt ontdekt.

Niet iedereen met coeliakie heeft digestieve symptomen (problemen met de spijsvertering) waardoor het soms zeer moeilijk is om deze ernstige vorm van glutenintolerantie te diagnosticeren. Uit onderzoek blijkt dat tot 80% van de mensen met coeliakie niet eens weten dat ze het hebben (bron).

Dan is er nog een veel grotere groep mensen die geen coeliakie heeft, maar wel last heeft van glutenovergevoeligheid.

Het is niet exact bekend hoeveel mensen last hebben van glutenintolerantie, maar geschat wordt dat 0,5 tot 13% van de bevolking er in enige mate last van heeft (bron).

Wat zijn de symptomen van glutenintolerantie?

Symptomen van glutenintolerantie zijn:

 • Diarree
 • Buikpijn
 • Vermoeidheid
 • Opgeblazen gevoel
 • Neerslachtigheid

Deze gezondheidsklachten zijn niet mals. In de praktijk zie ik dan ook dat veel mensen baat hebben bij een glutenvrij dieet. Er zijn namelijk veel betere vervangers die een stabielere bloedsuikerspiegel geven en glutenvrij zijn. Dit zorgt voor een hogere insulinegevoeligheid en uiteindelijk minder vetopslag.

Glutenvrije alternatieven die ik je daarom aanraad zijn:

Reden #2: Het is een verkapt crashdieet

ongezond crashdieet

Afvallen met afslank shakes is spelen met je gezondheid. Het is een verkapte vorm van een crash dieet.

Sommige maaltijdvervangers zoals Herbalife shakes bestaan uit een eetpatroon van 500 tot 1000 calorieën per dag. Dat is natuurlijk belachelijk weinig om als mens normaal te kunnen functioneren.

 

Je gaat de eerste weken waarschijnlijk wel snel afvallen met shakes, maar die komen weer terug op het moment dat je normaal gaat eten en je lichaam de kans krijgt om de gemiste voedingsstoffen weer aan te vullen.

Er wordt, zelfs door de fabrikanten, aangeraden om nooit langer dan 2 à 3 maanden een eiwitdieet te volgen. Maar de afvallen met shakes ervaringen in de praktijk leert dat dieet shakes te weinig voedingsstoffen bevatten om op de lange termijn vol te houden.

Reden #3: Het is vaak geen totale vervanging

Een andere reden waarom afslank shakes op de lange termijn niet zijn vol te houden, is omdat allerlei noodzakelijke voedingsstoffen worden onthouden. En dat kan nooit de bedoeling zijn.

Het is geen volledige maaltijdvervanging met de juiste hoeveelheid macronutriënten. Je mist waarschijnlijk veel voedingsstoffen, al hangt het uiteraard ook af van welk merk je neemt.

Zo heb je optimaal gezien 200 mg vitamine C en 200 tot 400 mg magnesium per dag nodig. Net als voldoende vitamine D, zink etc. Vaak bevatten dit soort afval shakes onvoldoende hoeveelheden van deze belangrijke mineralen en vitaminen.

Reden #4: Een oermens nam geen shakes om af te vallen

oertijd mens

Laten we even terug gaan naar de oertijd. In die tijd was men aangewezen op het voedsel dat voorhanden was.

Experts die zich verdiept hebben in de prehistorie denken dat de mens vrij slecht was in het vangen van dieren en dat het grootste gedeelte van het voedingspatroon plantaardig was.

Men at voornamelijk vis, zeegroente, bladgroente, noten, fruit, zaden en soms wat vlees. Daarmee heeft de mensheid een van de meest zware periodes in de menselijke geschiedenis weten te overleven.

En dit is wat ik jou ook aanraad. Je hebt namelijk geen maaltijdvervangers met synthetische kleur- en smaakstoffen nodig die door de commercie worden geprezen.

Ga terug naar de natuur! Daarmee bedoel ik onbewerkte voeding zonder toevoegingen met veel groente, fruit, oer-granen, vette vis, noten en zaden. Voor de rest heb je niets nodig.

Reden #5: Wetenschappelijk bewijs ontbreekt of is zwak

Er is weinig wetenschappelijk bewijs dat dieet shakes en maaltijdvervangers een effectief middel zijn om blijvend af te vallen.

Bij een koolhydraatarm dieet is het vaak zo dat veel gewichtsverlies te wijten is aan het kwijtraken van vocht. De koolhydraten die we eten worden in de vorm van glycogeen opgeslagen in de spieren en lever. Het wordt gebruikt als een snel beschikbare energieopslag.

Opgeslagen glycogeen in de lever en spieren heeft de neiging om water aan zich te binden. Deze glycogeenvoorraad gaat naar beneden als je voor enige tijd stopt met het eten van koolhydraten.

Daarmee verlies je ook een aanzienlijke hoeveelheid vocht wat resulteert in gewichtsverlies.

Van het kwijtraken van lichaamsvet is echter geen sprake. Toch is dat wat de afslankindustrie je met maaltijdvervangers wel wilt doen geloven, terwijl wetenschappelijk bewijs daarvoor ontbreekt.

Ook worden vaak onderzoeken met weinig deelnemers aangehaald (te kleine steekproef) of is er geen sprake van een zogenaamde controlegroep waardoor een hypothese niet kan worden getoetst.

Reden #6: Het is duur!

kost geld

Natuurlijk is de prijs van dieetshakes sterk afhankelijk van de soort en het merk wat je gebruikt, maar in de meeste gevallen zijn maaltijdvervangers een aanslag op je budget.

In sommige gevallen zijn de kosten zelfs zo hoog, dat je bij het kopen van een afslankproduct of een compleet dieet, gratis een beroep kunt doen op professionele begeleiding.

Grote kans dat ze adviseren dat je meer, of langer, de shakes moet gaan gebruiken!

Ik heb zelfs dieet shakes op basis van eiwitten gezien die meer dan 100 euro per week gaan kosten.

Het komt erop neer dat snel afvallen met shakes grotendeels marketing is en niet gericht om mensen te helpen met blijvend afvallen.

Zelf shake maken

De dure prijs kun je in ieder geval omzeilen door zelf een shake te maken die stukken goedkoper is. Het voordeel is ook nog eens dat je dan zelf bepaalt wat je erin stopt en geen last hebt van ongezonde toevoegingen.

Hoe ziet de inhoud van een zelfgemaakte dieet shake eruit?

Voeg de volgende ingrediënten toe in een blender:

 • 1 schep eiwitpoeder
 • halve banaan
 • 200 gram spinazie
 • 4 bevroren aardbeien
 • ijsblokjes
 • 300 ml water

Mix de ingrediënten lang genoeg totdat de shake drinkbaar is. Laat het je smaken!

Reden #7: De essentiële voedingsstoffen missen

Zoals ik eerder in het artikel schreef is het belangrijk dat je de juiste hoeveelheid macronutriënten binnenkrijgt.

In veel maaltijdvervangers en dieet shakes zijn de verhoudingen van voedingsstoffen volledig zoek. Maar niet alleen bij bij soort afslankproducten gaat het mis, ook het Westerse voedingspatroon is ongezond.

We halen tegenwoordig veel calorieën uit snelle koolhydraten, wat een ramp is als je blijvend wilt afvallen. Niet alleen hebben snelle koolhydraten geen verzadigende werking, ook het hormoon insuline, dat de vetopslag bevordert, zal in grote hoeveelheden worden aangemaakt.

Het huidige Westerse voedingspatroon bestaat voor maar liefst 55% uit koolhydraten (bron).

In de onderstaande taartdiagram zie je dat de balans in macronutriënten volledig zoek is:

westerse samenleving versus jagers

Vroeger in de prehistorie haalden mensen nooit meer dan 40% van hun energiebehoeften uit koolhydraten.

Je ziet dat Westerlingen vandaag de dag veel te weinig eiwitten eten (15%). En dit is zonde want eiwitten spelen een belangrijke rol bij afvallen.

 • Eiwitten, koolhydraten en onverzadigde vetten zouden met de volgende percentages in je voeding moeten zitten: 30% eiwitten, 30% koolhydraten en 40% onverzadigde vetten.

Stem je energiebehoefte af op de juiste macronutriënten verhoudingen voor het krijgen van een gezonde voedingsbalans.

Populaire afval shakes

afval producten

#1: Afvallen shakes Kruidvat

Kruidvat verkoopt onder haar eigen merk verschillende soorten dieet shakes.

Deze huismerk maaltijdshakes zijn echter niet zo gezond als dat ze eruit zien.

Per 100 gram bestaat de voedingswaarde uit 58 gram koolhydraten, waarvan maar liefst 45 gram suiker. Al met al dus slecht voor je gezondheid, zonder resultaat en dus geldverspilling!

#2: Dieet pro shakes

De dieet proshakes onderscheiden zich vooral door veel eiwitten en weinig koolhydraten. Ze zijn vezelrijk, eiwitrijk en glutenvrij. Per 100 gram krijg je 83 gram eiwitten en 4 gram koolhydraten binnen.
Eiwitshakes van dieet pro worden heel vaak gebruikt als een soort ‘short-cut’ naar een snel resultaat of als andere diëten niet lukken. Besef heel goed dat een eiwitshake beslist géén wondermiddel is.

#3: Weight care maaltijdshakes

Ik schrok toen ik de voedingswaarden van de weight care shake las. Met name de goedkopere afval shakes zijn echt volgestopt met suikers.

De weight care shake ervaringen op internet zijn dan ook niet al te positief.

Per 100 gram (404 calorieën) bestaat de voedingswaarde uit 55 gram koolhydraten. Van die 55 gram bestaat 51 gram uit suikers. Dit soort dieet shakes brengen je bloedsuikerspiegel uit balans en zorgen ervoor dat van vetverbranding geen sprake is.

#4: Atkins dieet afval shake

De dieet shakes van Atkins zitten hoog in eiwitten en zijn in ieder geval suikerarm. Per 100 gram (429 calorieën) bestaat de voedingswaarde uit 19 gram vetten, 49 gram eiwitten en 7,8 gram koolhydraten.

Op de disclaimer staat vaak vermeld dat de gebruiker wordt aangeraden om niet langer dan 2 à 3 maanden te gebruiken. Hiermee bevestigen ze eigenlijk dat afvallen met shakes op de lange termijn niet verstandig is.

Een beter alternatief?

Wil je een shake met erg weinig suiker (±2%), een hoge voedingswaarde in eiwitten (±47%) en 30% van de ADH op een scala aan vitaminen en mineralen? Dan raad ik je deze afslankshake te nemen.

Tot slot

Het zal je waarschijnlijk niet zijn ontgaan dat ik niet bijzonder gecharmeerd ben van afslank shakes (zoals Joylent). Maaltijdvervangende shakes lijken wellicht een gemakkelijke weg naar gewichtsverlies, maar vormen helaas geen duurzame oplossing.

Ze halen de vreugde uit het genieten van voeding en leggen voornamelijk de focus op het tellen van calorieën, in plaats van het binnenkrijgen van essentiële voedingsstoffen. Bovendien bevatten veel afslank shakes onnodige hoeveelheden suiker.

Een gezonde en duurzame manier van afvallen ligt niet in de handen van maaltijdvervangers en afslank shakes, maar in het aanpassen van je levensstijl!

Echter, als je toch overweegt om te afvallen met een soortgelijke methode, kan ik je van harte de 100% natuurlijke slowjuice sapjes van Happyjuicy aanbevelen. In tegenstelling tot de meeste afslank shakes, zijn deze sappen rijk aan essentiële voedingsstoffen, vitamines, mineralen en antioxidanten.

Ze bevatten geen lege calorieën, maar voedzame ingrediënten die bijdragen aan een gezonde spijsvertering en een gevoel van verzadiging geven. Dus, in plaats van naar een shake te grijpen, overweeg de voedzame en natuurlijke slowjuice sapjes van Happyjuicy. Een heerlijke, gezonde en duurzame manier om gewicht te verliezen!

Welk van de 5 buiktype heb jij? Doe de test en ontdek het direct (en hoe jij met jouw type een platte buik krijgt)

Wil je weten welke buiktype je hebt? En hoe je met jouw type een platte en strakke buik krijgt en effectief buikvet weet te verbranden?

Doe dan mijn test en ontdek het in slechts 2 minuten.

Je zal het volgende te weten komen:

 • Welk type buik jij hebt
 • Potentiële fouten die je maakt die jouw buikvet veroorzaken
 • Wat jij kan veranderen om een mooie platte of strakke buik te krijgen

Start buiktype test

Hoe nuttig was dit artikel voor jou?

Klik op een ster voor een beoordeling!

Omdat je dit artikel nuttig vond...

Volg ons op social media!

Jammer dat je dit artikel niet (zo) nuttig vindt.

Graag horen we hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

9 reacties op dit artikel

 • Eiwitshakes ik gebruik het sinds een paar weken. Me lichaam reageert er niet goed op. Dus op zoek naar info over hoe ongezond zijn shakes en ik kwam hier terecht. Het viel me op dat ik dikker begon te worden en misselijk een licht gevoel in me hoofd. Op de verpakking staat dat er fructose, maltodextine, suiker en zoetstoffen in zitten alleen kan ik nergens vinden hoeveel. Het is ook nog van een bekend merk en ze beweren dat het dus heel gezond is. Ik stop hier nu mee omdat mijn lichaam de suikers omzet in nog meer lichaamsgewicht, ik last heb van mijn bloedsuikerspiegel en ik wil geen diabetes ontwikkelen. En stop met de whey eiwitten waar ik buikpijn van krijg en gasvorming en me buik dikker van word. Bedankt voor dit artikel die al mijn twijfel over de ongezondheid van deze producten bevestigd.

  Soraya
 • Bedankt weer voor dit interessante artikel! Wat je zegt klopt helemaal. Het viel me op dat niet alle maaltijdvervangende shakes gezonde voedingswaarden bevatten. Ik heb die van de kruidvat een tijd lang gebruikt en dat was echt TROEP!! Je zou die shakes kunnen vergelijken met een milkshake van de McDonalds, echt ongelooflijk! Ik kreeg er veel honger van en was amper verzadigd. Niet zo gek ook, want er zaten amper eiwitten en vetten in. Groetjes, Ankie

  Ankie
  • Hallo Ankie,
   Ik kan weliswaar niet over de kruidvat shakes spreken, maar heb wel de dieet pro shakes een tijd lang gebruikt met als doel om af te vallen. Gelukkig zaten in de dieet pro shakes wel genoeg eiwitten. Waar ik wél veel last van had was dunne en waterige ontlasting). Door het gebruik aan vezels kwam het weer uit als water. Niet echt heel gezond voor de spijsvertering denk ik?? Uiteindelijk wel 4 kilo kwijtgeraakt met deze shakes. Maar ik zou het niet nog een keer doen, teveel ongemakken!

   Ellen
 • Wat ik me altijd afvraag is wat mensen met dit soort shakes willen bereiken? Ik bedoel… afvallen en een gezond gewicht bereiken willen we allemaal! Maar je weet toch dat zoiets onmogelijk op de lange termijn is vol te houden? Een shake verandert niet je slechte eetgewoontes. Mijn zwager nam ook die afslank shakes, maar eenmaa op gewicht viel hij weer terug in zijn ongezonde eetpatroon. Dan heeft het toch helemaal geen zijn? Of ben ik nou gek?! Haha!?
  Met vriendelijke groet,
  Paul

  Paul de Groot
  • Beste Paul,

   Veel mensen willen snel afvallen, en dit soort afslankshakes spelen daar handig op in en beloven snel gewichtsverlies. Of het echt zo gezond is en of het afslankresultaat op de lange termijn behouden blijft, doet er vaak niet zo toe.

   Afvallen met shakes doet ook nog iets anders.. Het zorgt ervoor dat onze wilskracht voortdurend wordt uitgedaagd.

   Het probleem is alleen dat we niet zoveel wilskracht bezitten. Op den duur raakt onze wilskracht uitgeput en kunnen we de verleidingen van onze oude gewoonten en ongezonde levensstijl niet meer weerstaan.

   Het aanleren van gezonde gewoontes is de sleutel om overtollig lichaamsvet op de lange termijn weg te houden. Gewoontes veranderen is gedragsverandering en dat is mogelijk het moeilijkst van allemaal. Het heeft tijd nodig om jezelf een nieuwe gewoonte aan te leren. Maar onthoud dat het wel een stuk makkelijker is vol te houden als je er eenmaal aan gewend bent.

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
 • Voor hoeveel personen zijn de recepten in het boek

  Petra
  • Beste Petra, de recepten zijn in principe voor 2 personen. In de meeste gevallen zal de portie genoeg ook zijn voor 2 gemiddelde eters.

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
 • Dank je .

  Ik gebruik 2 We care shake voorheen Atkins shake per dag 1 stuk fruit en in avonds groenten en 50 gr vlees .

  Hier voel ik mij het beste bij geen honger niet moe . Als ik brood of crackers eet binnen een koolhydraatarm dieet krijg ik opgeblazen gevoel en val niet af .OOk niet met een calorie beperkt dieet , dus is een Atkins levensstijl voor mij ideaal ,en nee eet overdadig vet .

 • Goedemorgen .

  Ik heb lang een shake dieet gedaan ben er ook goed mee afgevallen ,maar ging mij niet goed meer bij voelen . Mijn trage schildklier werd een te snelle schildklier . En kamp nu met onregelmatige stoelgang . Ik eet nu gezond zo min mogelijk KHD en beperk mijn Kcal. De shakes waren even leuk om snel af te vallen voor mijn heup en knie operatie . Maar mijn darmen zijn er niet beter op geworden .

Plaats een reactie

Over HappyHealthy

Oscar Helm, MSc Afslankcoach, voedingsdeskundige, psycholoog, dieetpsycholoog, orthomoleculair therapeut en bestsellerauteur

Hoi, ik ben Oscar Helm en in de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen naar een gezonder gewicht en betere gezondheid.

HappyHealthy.nl trekt inmiddels ruim 10.000 bezoekers per dag en met mijn bestseller de Afslank Receptenbijbel laat ik zien dat afvallen zowel eenvoudig als leuk kan zijn!

Wil jij je kennis over afvallen testen? Doe dan deze test en ontdek direct je “Afslank IQ”.

Top artikelen

Wat je mag eten bij een koolhydraatarm dieet + De Voordelen & een Schema

Wat is het koolhydraatarm dieet precies en wat kan je wel en niet eten. Ontdek hier een voedingstabe...

Intermittent Fasting: Uitleg, 9 Voordelen en 10 Schema’s

Intermittent Fasting / vasten (onderbroken vasten) schrijft voor wanneer en hoe lang je wel en niet ...

12 Tips om Snel Buikvet te Verbranden + 5 Fouten

Hoe kun je snel afvallen rond de buik? Ontdek 12 gouden buikvet verbranden tips en ontwijk 5 ernstig...

23 Bewezen Tips voor Snel Afvallen (zonder ongefundeerde hypes)

Hoe kan je snel afvallen? Ontdek 23 bewezen tips om snel gewicht te verliezen zonder ongefundeerde c...

Oscar’s sapjes

Array ( [0] => Male )