712

Detox (Ontgiften): Uitleg, Kun je Ermee Afvallen + Sapkuur Programma

Met een detox kun je het lichaam zuiveren van schadelijke en ongewenste stoffen.

Je lichaam heeft van nature al ingebouwde mechanismes om zichzelf te reinigen. Denk maar aan je lever en je nieren. Heeft het dan überhaupt wel nut om een detox te gaan doen?

Op deze vraag (en meer) zullen we je antwoord geven in dit artikel. Wat je nog meer in dit artikel gaat leren:

 • Hoe je een detox voor het verbeteren van je gezondheid kunt doen
 • Waar je als beginnende ‘detoxer’ rekening mee moet houden
 • Wanneer je geen detox mag doen
 • Een detox sapkuur programma om het detoxen in de praktijk te brengen

Inhoud van dit artikel

Detoxkuur om makkelijk te beginnen met sapjes en afvallen

Je kan makkelijk beginnen met detoxen doormiddel van sapjes met speciale recepten ontwikkeld om je lichaam te ontgiften.

Deze sapjes zijn gezond en helpen je organen hun dagelijkse functies optimaal te vervullen. Het is daarnaast ook een ideale manier om af te vallen.

Klik hier om meer te leren over deze sapjes

Maak jij onnodige fouten die het afvallen vertragen?

Doe deze gratis test en ontdek je “Afslank IQ”.

Wat is een detox?

bietensap in een glas met groentes op houten tafelEen detox (detoxification) is het reinigen van je lichaam. Het wordt ook wel ontgiften of ontslaken genoemd. Ook wordt wel over drainage gesproken alhoewel hiermee in deze context het aftappen van lichaamsvocht wordt bedoeld.

Het detoxen gebeurt doorgaans met een periode van vasten gevolgd met een periode van het drinken van groente- en vruchtensapjes in combinaties met kruiden thee en/of supplementen.

In de reguliere medische wereld wordt nog weinig gedaan met detox en er is slechts beperkt wetenschappelijk onderzoek naar dit fenomeen gedaan.

Wil je graag onder begeleiding detoxen dan zal je het daarom moeten zoeken in de hoek van de natuurgeneeskunde. Niks mis mee natuurlijk, de reguliere medische wereld loopt wel vaker achter de feiten aan.

Wat wil je met een detox bereiken?

vrouw staat in keuken en geniet van haar groentesapjeEen detox kan op verschillende manieren worden gedaan, afhankelijk van doelstellingen, wensen en voorkeuren.

Voor de meeste mensen zal het verbeteren van de gezondheid het doel zijn. Zo wordt tijdens een detox kuur veel groente- en vruchtensap gedronken om het lichaam te voorzien van gezonde voedingsstoffen.

Een ander doel kan afvallen zijn (bron).

Tijdens een detox krijgen de organen, door te vasten, rust. Zo wordt de lever gestimuleerd om toxische stoffen af te voeren. Ook wordt het lichaam gestimuleerd om via de ontlasting, de urine en zweet toxische stoffen af te voeren.

Je kunt een detox doen om verschillende gezondheidsklachten te verlichten. Denk hierbij aan: (bron)

 • Spijsverteringsproblemen
 • Een opgeblazen gevoel
 • Chronische vermoeidheid
 • Auto-immuunziekten
 • Allergieën
 • Inflammatie en obesitas

Alhoewel het lichaam zich via de lever en de nieren kan ontdoen van verontreiniging is het idee achter een detox dat je het lichaam een handje helpt. Dit helpen is nodig omdat het lichaam de grote hoeveelheid verontreiniging (waarmee we tegenwoordig te maken hebben) niet meer voldoende kan afvoeren.

Verontreiniging

Verontreiniging waarmee we in onze moderne samenleving te maken hebben:

 • Bestrijdingsmiddelen op (niet biologisch) groente en fruit
 • Antibiotica en hormonen van (niet-biologisch) vlees, gevogelte en gekweekte vis
 • Bepaalde onnatuurlijke stoffen in onze voeding (E-nummers)
 • Medicijnen
 • Alcohol
 • Zware metalen
 • Antibiotica
 • Cosmetica
 • Deodorant
 • Wasmiddelen
 • Luchtvervuiling, uitlaatgassen en sigarettenrook
 • Amalgaamvullingen
 • Schoonmaakmiddelen

Wil je een voorbeeld afslank weekmenu incl. recepten en boodschappenlijstje?

Klik hier en ik stuur ze direct gratis naar je toe.

80.000 nieuwe chemische stoffen op de markt

verschillende E-nummers in een potjeDe laatste 70 jaar zijn er 80.000 nieuwe chemische stoffen op de markt gekomen. Deze zijn verwerkt in ons voedsel, schoonmaakmiddelen, bestrijdingsmiddelen, cosmetica, kleding, bekleding en medicijnen. Van deze stoffen zijn er slechts enkele honderden op veiligheid getest.

Vergelijk dat eens met de verontreiniging waarmee we als oermens te maken hadden. Die hadden alleen last van het inademen van roet (van het kampvuur) en misschien wat zware metalen in het water als ze op de verkeerde plek woonde.

oermens afgebeeld met junkfoodHet contrast met de hoeveelheid troep die we tegenwoordig binnen krijgen is natuurlijk gigantisch. En de capaciteit van de lever mag dan wel groot zijn, hij is niet ontworpen om dit soort verontreinigen af te voeren. En al helemaal niet voor de enorme hoeveelheden waaraan ons lichaam wordt blootgesteld.

Dat we met veel verontreiniging te maken hebben zal voor iedereen duidelijk zijn, het mechanisme over hoe een detox deze verontreiniging uit het lichaam verwijderd is echter niet helemaal duidelijk.

De lever helpt met detoxen

We weten dat de lever veel schadelijke stoffen onschadelijk kan maken en afvoeren, ook zonder dat we een detox doen (bron, bron, bron, bron).

De lever heeft wel moeite met bepaalde vormen van verontreiniging zoals chemische stoffen, persistente organische verontreiniging en zware metalen (bron, bron, bron, bron, bron).

Deze vormen van verontreiniging kunnen jarenlang in het lichaam opgeslagen blijven liggen. De plek waar het lichaam verontreiniging opslaat, die het niet kan afvoeren, is het vetweefsel of in het bloed. Hier kan verontreiniging wel jaren in opgeslagen blijven liggen (bron, bron, bron).

In onderstaande video vertelt diëtiste Janiek Vreeken of detoxen een feit of fabel is:

Vormen van detox

Er zijn verschillende manieren waarop je een detox kunt doen. De meest toegepaste vorm is door aanpassingen in je dieet te maken met een detox kuur.

Een gangbare detox kuur ziet er als volgt uit:

 • 1 tot 3 dagen vasten. Tijdens deze periode eet je niets en drink je alleen water en/of kruidenthee
 • Een periode (van enkele dagen tot maximaal 2 weken) waarin je alleen maar water, groentesap, fruit-smoothies en kruidenthee drinkt

4 verschillende ondersteunende kruiden afgebeeldHet is ook gebruikelijk om tijdens de detox kuur ondersteunende kruiden in de vorm van kruidenthee of supplementen te gebruiken.

Tijdens een detox kuur mag je geen alcohol of koffie drinken en niet roken. Ook zijn toegevoegde suikers niet toegestaan.

Ook is vaste voeding bij sommige detox kuren toegestaan, al is dit pas in een later stadium. Er moet dan gekozen worden voor biologische voeding die geen allergenen bevatten.

Optioneel is het gebruik van laxeermiddelen en/of klysma’s om de darmen te reinigen. Het nut van dit soort middelen is niet helemaal duidelijk. Vast staat dat veel mensen zich beter voelen na een detox kuur, ook als ze dit soort middelen niet hebben gebruikt.

Het is tijdens een detox kuur ook goed om regelmatig te bewegen zodat afvalstoffen goed afgevoerd kunnen worden.

Verschillende detox kuren

Er zijn erg veel vormen van detox kuren. De ene wat strenger en zwaarder dan de andere. Bij sommige moet je vasten en mag je alleen maar drinken terwijl bij andere vormen (bepaalde) vaste voeding is toegestaan.

Veel mensen gaan zich gedurende een detox kuur beter voelen. Ze voelen zich energieker en meer gefocust. Het is niet bekend of dit komt door het afvoeren van giftige stoffen door het lichaam of door de gezonde voeding die tijdens een kuur gegeten (of gedronken) wordt (of door een combinatie van beide).

Bij een detox kuur voelen sommige mensen zich juist minder goed. Vooral in de eerste dagen van een kuur. In de natuurgeneeskunde wordt dit gezien als bewijs dat het lichaam verontreiniging afvoert.

De verontreiniging ligt opgeslagen in o.a. het lichaamsvet en komt door de detox vrij. Hierdoor krijg je een piek van afvalstoffen in de bloedbaan waardoor je je niet lekker voelt.

In de natuurgeneeskunde spreekt men dan over ontgiftingsverschijnselen die het bewijs zijn dat er enorm veel giftige stoffen in het lichaam los komen.

Een aannemelijke theorie lijkt me, ik kan er alleen geen wetenschappelijk bewijs over vinden.

Voor de meeste mensen zal gelden dat het tijdens een detox kuur eerst slechter wordt voordat het beter wordt. Zeker als het de eerste keer is dat je een detox doet kunnen er veel afvalstoffen vrij komen.

Kan je afvallen met een detox kuur?

sporter strikt veters met groene smoothie op de voorgrondMet een detox kuur kan je veel afvallen. Logisch, je moet vasten waarna je over gaat op een dieet van groentesapjes die maar weinig calorieën bevatten.

Een detox kuur heeft vaak dan ook veel weg van een crash dieet; een dieet met grote calorierestrictie waardoor je in korte tijd veel afvalt.

Veel van het snelle gewichtsverlies bij een detox kuur zal vocht zijn. Ondanks dat je tijdens een detox veel moet drinken zal je meer vocht verliezen dan je drinkt.

Het vochtverlies komt omdat je lichaam weinig koolhydraten binnen zal krijgen. Na een halve dag beginnen je glycogeen voorraden (suikers die in de spieren en lever opgeslagen liggen) uitgeput te raken.

Een eigenschap van glycogeen is dat het vocht vasthoudt. Met het verliezen van glycogeen zal je daardoor ook veel vocht gaan verliezen.

Omdat je tijdens een detox kuur weinig koolhydraten binnen zal krijgen daalt ook de insuline. De belangrijkste taak van insuline is het opnemen van glucose uit het bloed. Een andere functie van insuline is ervoor zorgen dat de nieren natrium vasthouden.

Omdat de insulinewaarden lager worden zullen de nieren natrium gaan afvoeren. Dit doen ze via de urine waardoor je extra vocht verliest.

Afvallen door te detoxen?

Het is vrij normaal dat je met een detox kuur van een week wel een kilo of 3 tot 4 kunt verliezen. Bedenk dat een groot deel komt door vochtverlies en dat je na de detox kuur weer snel een paar kilo zult aankomen.

Een groep vrouwen met overgewicht deed een citroen detox kuur en werden hierbij gevolgd door onderzoekers. Zij dronken water met citroensap en biologische ahornsiroop.

Het zal je niet verbazen dat deze vrouwen veel gewicht verloren. Hun BMI en hun waist-to-hip ratio ging omlaag. Ook verbeterde belangrijke gezondheidswaarden zoals inflammatie en de insulineweerstand (bron).

Is je doel alleen maar om af te vallen dan kun je beter gaan voor een dieet waarmee je blijvende resultaten boekt. Na een detox kuur zal je namelijk weer snel aankomen, zoals na ieder crash dieet het geval is. Een geschikt dieet voor blijvende resultaten is het koolhydraatarme dieet.

Twijfel je over het doen van een commerciële detox kuur waarbij men claimt dat je veel afvalt? Bedenk dan dit niet meer zijn dan verkapte crash-diëten: je gaat er van afvallen alleen niet op een verantwoorde en duurzame manier.

Gevaren van een detox kuur

Jacob Hooy detox biologische kruidendrankDe markt voor detox supplementen wordt niet gereguleerd. Iedereen die een detox supplement op de markt wil brengen kan dat doen en de supplementen zijn in de vrije verkoop verkrijgbaar. Je zult dus zelf waakzaam moeten zijn en onderzoek moeten doen voordat je besluit een bepaald supplement te gaan gebruiken.

Een detox supplement bestaat meestal uit één of meerdere kruiden die verkrijgbaar zijn als thee, pil, elixer of druppels.

De kruiden die gebruikt worden stimuleren bijvoorbeeld de lever en/of nieren om afvalstoffen af te voeren. Kruiden die veel gebruikt worden zijn artisjok, paardenbloem en mariadistel

Superfoods ondersteunen de detox kuur

Een aantal superfoods kunnen je ook ondersteunen bij een detox kuur. Het gaat om:

 • Kurkuma; dit is een sterke antioxidant en ondersteunt de nieren
 • Gember; helpt bij het detoxen van het lichaam en heeft anti-inflammatie eigenschappen
 • Spirulina; helpt het lichaam te ontgiften van zware metalen
 • Chlorella; helpt het lichaam te ontgiften van zware metalen en dioxinen

Een detox kan gevaarlijk worden als je meerdere middelen met elkaar gaat combineren. Als je bijvoorbeeld naast je kruidenthee ook nog een elixer en een kruidenpil gebruikt dan bestaat het risico dat je lichaam bijvoorbeeld te veel vocht wil gaan afvoeren. Als je geluk hebt voel je je alleen maar slap maar bedenk dat dit weldegelijk fatale gevolgen kan hebben (bron).

Je zou kunnen overwegen om actieve kool in je detox dieet op te nemen. Hier lees je alles over actieve kool.

In het kort komt het er op neer dat actieve kool een zeer groot inwendig oppervlak heeft. Dit in combinatie met een fijne microstructuur en fijne poriën kan het allerlei stoffen aan zich binden. Zo wordt actieve kool gebruikt om vergiftigingen te behandelen en bij een overdosis drugs. Giftige stoffen en zware metalen zoals cyanide en lithium hechten aan actieve kool.

Wanneer geen detox doen?

zwangere vrouw houdt haar handen op haar buik Indien je zwanger bent of borstvoeding geeft dan kun je beter geen detox doen. Bij zwangere vrouwen kan een tekort ontstaan aan eiwitten en vetzuren die hard nodig zijn voor de groei van het ongeboren kind.

Indien je borstvoeding geeft dan kunnen de giftige stoffen die vrijkomen in de borstvoeding komen.

Indien je problemen hebt om je bloedglucose onder controle te houden overleg dan eerst met je behandeld arts alvorens je een detox kuur gaat volgen.

Sapkuur programma

roden bietensap in een glasVoor iedereen die graag een detox kuur wilt gaan doen hebben we een sapkuur programma samengesteld. Dit programma is vrij mild en is ook geschikt voor mensen die voor het eerst een detox willen doen.

Zoals gezegd zijn er veel verschillende manieren om te detoxen. Een sapkuur als detox is het meest gangbaar en heeft als voordeel dat je het lichaam van gigantisch veel vitamines, mineralen en antioxidanten gaat voorzien.

Omdat je groente en fruit drinkt, als sapjes, krijgt je lichaam veel meer groente en fruit binnen dan anders.

Deze sapkuur is bedoeld om je lichaam te ontgiften en heeft gewichtsverlies niet als doel.

Je zult van deze kuur wel afvallen maar zie dat meer als (prettige) bijkomstigheid.

Wat is je doel?

paarse smoothie in een glas met twee rietjesIndien alleen afvallen je doel is dan ben je beter af door een dieet te gaan volgen, zoals het koolhydraatarme dieet.

Hiermee val je misschien iets minder snel af maar je resultaten zijn wel beter vast te houden.

Het sapkuur programma wat we voor je hebben samengesteld is voor 3 dagen. 3 dagen kun je aanhouden als minimum om je lichaam te ontgiften.

Als je je er goed bij voelt dan kun je, als je wilt, langer doorgaan met deze sappenkuur. Veel mensen doen het detoxen tot een week lang.

Ik zou willen adviseren om het in ieder geval niet langer te doen als 2 weken, je gaat dan teveel spiermassa verliezen door het gebrek aan eiwitten wat ongunstig is voor je rustmetabolisme.

twee groene smoothiesOm langer dan 3 dagen te detoxen kun je de sap recepten van dag 1,2 en 3 gewoon herhalen. Als je wilt kun je hier ook nog een beetje je eigen draai aangeven door ingrediënten toe te voegen. Check hiervoor wel eerst of je ingrediënten wel detox-vriendelijk zijn. Zo is melk bijvoorbeeld niet detox-vriendelijk; voedingsmiddelen met een dierlijke oorsprong horen niet thuis in een detox kuur.

Biologische groente en fruit

Aangezien het doel van een detox het ontgiften van je lichaam is, is het natuurlijk belangrijk dat je uitsluitend gebruik maakt van biologische groente en fruit. Spoel ook biologische groente en fruit altijd goed af met water voordat je het gaat gebruiken.

Indien je al vaker een detox programma hebt gevolgd kun je voordat je aan de sapjes begint eerst 2 dagen vasten. Gedurende deze dagen drink je alleen water (eventueel met citroensap) en detox kruidenthee.

Indien je momenteel leeft op een dieet wat bestaat uit fastfood dan is de omschakeling naar een detox sapkuur nogal heftig. Je doet er dan goed aan om eerst een week lang, ter voorbereiding, gezond te eten alvorens je begint aan de sapkuur.

De 3 daagse detox sapkuur

Ik zou je willen adviseren om de dag voordat je echt gaat detoxen te gebruiken als voorbereidingsdag.

Zo kunnen lichaam en geest alvast een beetje voorbereiden op de detox en is de overgang naar sapjes minder heftig en heb je minder kans op bijwerkingen zoals hoofdpijn.

Op de dag van de voorbereiding eet je wel vaste voeding. Hierbij hou je het wel bij uitsluitend onbewerkt voedsel en eet je geen (zwaar) bewerkte voedingsmiddelen zoals koek, snoep, vleeswaren, worst en kant-en-klaar maaltijden.

Kies op je voorbereiding dag ook voor plantaardige melkvervangers in plaats van zuivel en bij voorkeur eet je vegetarisch.

Voor deze sapkuur programma maak je gebruik van 5 verschillende sapjes. Hieronder vindt je het programma. Onder het programma vindt je de recepten voor de sapjes.

Drink meerdere glazen groentesap per dag

groene smoothie naast groentes op een jute zak op houten tafelJe mag meerdere glazen sap per keer drinken. Het is niet de bedoeling dat je jezelf uithongert. Onthoud dat échte groentesap nauwelijks calorieën bevat. Drink er dus gerust veel van.

Luister tijdens een detox altijd naar je lichaam. Het is normaal dat je op sommige momenten honger krijgt, dit trekt vanzelf weer weg.

Als je erg last krijgt van hoofdpijn, een licht gevoel in je hoofd en je bent bibberig dan is het misschien beter om de detox af te breken of te onderbreken. Zeker als dit niet minder wordt en na het drinken van veel water niet verbetert. Met een kom hartige soep of wat koolhydraatrijk eten ga je je snel weer beter voelen.

Het is tijdens een detox erg belangrijk dat je veel drinkt, ook buiten de sapjes om. Drink alleen groene thee, kruiden thee, water of sapjes. Indien je donker gekleurde urine hebt dan is dat een teken dat je te weinig drinkt.

Plan je detox in, bijvoorbeeld in een lang weekend waarin je geen sociale verplichtingen hebt.

Dag 1

 • Bij het opstaan neem je een detox kruidenthee (merk naar eigen voorkeur)
 • 9 uur: sap #1: Rode biet en bleekselderij
 • 12 uur: sap #1: Rode biet en bleekselderij
 • 15 uur: sap #2: Rode biet en ananas
 • 18 uur: sap #3: Spinazie en peterselie

Tussendoor drink je uitsluitend water en een paar glazen detox kruidenthee.

Dag 2

 • Bij het opstaan neem je een detox kruidenthee (merk naar eigen voorkeur)
 • 9 uur: sap #4: Ananas met blauwe bessen
 • 12 uur: sap #5: Komkommer met bleekselderij
 • 15 uur: sap #2: Rode biet en ananas
 • 18 uur: sap #3: Spinazie en peterselie

Dag 3

 • Bij het opstaan neem je een detox kruidenthee (merk naar eigen voorkeur)
 • 9 uur: sap #1: Rode biet en bleekselderij
 • 12 uur: sap #1: Rode biet en ananas
 • 15 uur: sap #3: Spinazie en peterselie
 • 18 uur: sap #5: Komkommer en bleekselderij

Recept sap #1: Rode biet en bleekselderij

kiwi met bleekselderij en rode biet als smoothie

Dit recept is niet alleen lekker, het zit ook boordevol nutriënten en elektrolyten.

Rode bieten bevatten anthocyanen (kleurstoffen die tot de flavonoïden behoren) wat anti-inflammatie eigenschappen heeft en werkt als antioxidant.

Rode bieten zijn goed bij een detox omdat het de stof betaïne bevat. Deze stof is goed voor het ontgiften van de levercellen. Het type vezels in bieten (pectine) helpen het lichaam om, via de ontlasting, afvalstoffen te kunnen afvoeren.

Deze sap recept bevat ook gember. Gember heeft ontzettend veel bewezen gezondheidsvoordelen, waaronder anti-inflammatie eigenschappen en het helpt bij het afvallen.

Een groot voordeel van gember is dat het goed tegen de misselijkheid helpt. Hierdoor ga je je minder snel misselijk voelen als je honger krijgt. Dit helpt om de detox beter vol te houden.

Bleekselderij is een ingrediënt wat in veel detox kuren gebruikt wordt, dit vanwege de vocht afdrijvende eigenschappen.

Ingrediënten:

 • 3 stengels bleekselderij
 • 3 kleine rode bieten
 • 1 rijpe peer
 • 2 cm van een gemberstengel
 • Een citroen
 • Een kwart komkommer
 • Een stukje broccoli stam
 • 1 wortel
 • Een halve gele paprika

Bereiding:

 1. Maak de rode bieten schoon en snij deze in stukken.
 2. Schil de peer en snij deze in stukken.
 3. Snij de bleekselderij in stukken.
 4. Neem een stuk broccoli stam van ongeveer 6 tot 7 cm en snij dit in stukken.
 5. Neem 1 grote wortel, maak deze schoon en snij deze in stukken.
 6. Snij een gele paprika in stukken.
 7. Doe deze ingrediënten in de slowjuicer.
 8. Doe het sap uit de slowjuicer in een blender en voeg hier een stuk gember aan toe van ongeveer 2 cm lang (schoongemaakt).
 9. Snij de citroen door en knijp het sap boven de blender uit.
 10. Zet de blender 2 minuten op de hoogste stand zodat de gember goed fijngemalen wordt.

Recept sap #2: Rode biet en ananas

close-up van rode biet en ananas in een glas

Dit recept bevat een ander super kruid: kurkuma. Dit kruid heeft werkelijk mind-blowing veel gezondheidsvoordelen. Het is een o.a. extreem sterk antioxidant, werkt ontstekingsremmend, versterkt het immuunsysteem en het ondersteunt de werking van de nieren wat tijdens een detox belangrijk is.

Ananas bevat bromelaïne (een groep van proteolytische enzymen) wat werkt als sterk antioxidant en ontstekingsremmend werkt. Ananas bevat tevens stofjes die een positief effect op je stemming hebben. Wel zo fijn voor je omgeving, mocht je niet helemaal jezelf meer zijn op het moment dat je een hongergevoel krijgt.

Ingrediënten:

 • 2 rode bieten
 • 2 komkommer
 • 2 appels
 • Een halve ananas
 • Een halve citroen
 • 1 theelepel kurkuma poeder
 • 2 liter water

Bereiding:

 1. Maak de rode bieten schoon en snij deze in stukken.
 2. Schil de komkommers en appels en snij deze in stukken.
 3. Maak de ananas schoon en snij deze in stukken.
 4. Doe deze ingrediënten in de slowjuicer en maak er sap van.
 5. Doe het sap in een grote glazen kan en meng het met ongeveer 2 liter water.
 6. Knijp hierboven een halve citroen uit en voeg een theelepel kurkuma poeder toe. Even roeren en klaar.

Recept sap #3: Spinazie en peterselie

groene smoothie in twee glazen en peterselie

Spinazie bevat chlorofyl (bladgroen) en gluthation die beide een ontgiftende werking hebben.

Peterselie is een krachtig kruid en is rijk aan vitamines, mineralen en antioxidanten. Het stimuleert de nieren om toxines uit het lichaam af te voeren.

De chlorella in dit recept zorgt voor extra chlorofyl, naast betacaroteen, vitamine C en luteïne.

Chlorella wordt geprezen om haar detox eigenschappen. Zo doet chlorella de concentraties van zeer schadelijke dioxinen in het lichaam afnemen (bron).

Bij dieren hebben onderzoekers aangetoond dat chlorella helpt om zware metalen uit het lichaam af te voeren (bron, bron, bron).

Ingrediënten:

 • 200 gram spinazie
 • 1 hand vol verse peterselie
 • 1 groene appel
 • 1 komkommer
 • 1 citroen
 • 2 cm verse gemberwortel
 • 2 theelepels chlorella

Bereiding:

 1. Schil de appel en de komkommer en snij deze in stukken.
 2. Doe de spinazie, peterselie, komkommer en de appel in de slowjuicer om er sap van te maken.
 3. Doe het sap in de blender.
 4. Maak een stuk gemberwortel schoon en doe deze met 2 theelepels chlorella in de blender.
 5. Snij de citroen door en knijp de helften uit boven de blender.
 6. Zet de blender 2 minuten op de hoogste stand om de gember goed fijn te malen.

Recept sap #4: Ananas met blauwe bessen

Ananas met blauwe bessen en aardbeien naast twee volle smoothie glazenOok in dit recept gebruiken we weer ananas vanwege haar gunstige eigenschappen voor een detox.

Naast ananas gebruiken in deze smoothie blauwe bessen. Deze zitten vol flavanoïden en polyfenolen die het lichaam beschermen tegen vrije radicalen.

De aardbeien in dit sapje zorgen voor een flinke dosis vitamine C wat werkt als antioxidant. Aardbeien zijn tevens rijk aan kalium wat belangrijk is om de vochtbalans tijdens de detox goed te houden.

Ingrediënten:

 • Een halve ananas
 • 150 gram blauwe bessen
 • 150 gram aardbeien
 • 1 sinaasappel
 • 200 ml biologische kokosmelk

Bereiding:

 1. Maak de ananas en sinaasappel schoon en snij deze in stukken.
 2. Doe de kokosmelk in de blender en voeg als eerste de stukken ananas toe en meng tot dat je een mooi glad geheel hebt.
 3. Voeg de overige stukken fruit toe en blend tot dat je een mooie smoothie hebt.
 4. Voeg eventueel wat ijsklontjes toe om een heerlijke koele smoothie te maken.

Recept sap #5: Komkommer en bleekselderij

Komkommer, bleekselderij en appel als smoothie

Komkommer en bleekselderij zijn een goede bron van koper, mangaan en vitamine A. Koper activeert enzymen in je lichaamscellen en ondersteunt het immuunsysteem.

Mangaan speelt een belangrijke rol bij de synthese van hormonen en collageen productie. En vitamine A is betrokken bij het ontstaan van nieuwe lichaamscellen.

Ingrediënten:

 • 2 stengels bleekselderij
 • 1 komkommer
 • 1 appel
 • 2 cm gemberwortel
 • Een halve citroen

Bereiding:

 1. Snij de bleekselderij, komkommer en appel in stukken en doe deze in de slowjuicer en maak er sap van.
 2. Maak een stukje van ongeveer 2 cm gemberwortel schoon en doe dit in een blender. Voeg het sap van de slowjuicer toe en knijp een halve citroen uit boven het sap. Meng gedurende 2 minuten op de hoogste stand zodat de gember goed fijngemalen wordt.
 3. Voeg eventueel een handje ijsklontjes toe, dit komt de smaak ten goede.

Breng na dit detox sapkuur programma weer geleidelijk vaste voeding en dierlijke eiwitten (zuivel, vlees, eieren, vis, kaas) in je dieet.

Nu je lichaam weer helemaal gezuiverd is wil je dit natuurlijk zo lang mogelijk vasthouden. Dit is dan ook een mooi moment om over te schakelen naar gezonde en onbewerkte voeding waarin biologische en plantaardig voeding de boventoon voeren (voor zover dat nog niet het geval was).

Probeer onze favoriete sapjes uit en val af

Klik hier en leer meer onze favoriete methode om te detoxen uit te proberen.

Het is de ideale manier om af te vallen of te detoxen en zijn ontzettend lekker.

Doe mijn gratis dieet test en ontdek welke dieet voor jou het meeste resultaat oplevert

Wil je succes maar wil je je tijd niet verspillen aan diëten die niet passen bij jouw situatie?

Met al mijn kennis en ervaring heb ik een korte test ontwikkeld. De uitslag geeft je een dieet dat het beste past bij jouw situatie, jouw persoonlijkheid en jouw behoeften.

Hiermee vergroot je je kansen op een succesvol dieetproces, zonder jojo-effect of andere vervelende bijeffecten.

Het duurt slechts enkele minuten.

Ga naar de test en ontdek welke dieet het beste bij jou past »»

3 reacties op dit artikel

 • Hi,
  M.b.t.de tox kuur: Mij is niet duidelijk of ik per keer één glas sap mag drinken of dat ik de hele bereiding moet verorberen. Graag advies. Dank u wel.
  M.v.g. Marianne Kok

  Marianne
 • Beste,

  Bedankt voor u info heel inspirerend. De recepten bevatten best veel. Is 1 recept 1 maaltijd of kan ik daar meerdere keren meedoen? Het lijkt me zoveel?

  Met vriendelijke groet,
  B.

 • Moeten de bieten ook even voorgekookt worden of moet het echt rauw?

  Groeten saskia

  Sas

Plaats een reactie

Doe de GRATIS afslank quiz en meet je ‘Afslank IQ’

Doe binnen 5 minuten mijn quiz en zie direct jouw afslank IQ score inclusief goede antwoorden.

Doe de quiz

Over HappyHealthy

Oscar Helm, MSc Afslankcoach, voedingsdeskundige, psycholoog, dieetpsycholoog, orthomoleculair therapeut en bestsellerauteur

Hoi, ik ben Oscar Helm en in de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen naar een gezonder gewicht en betere gezondheid.

HappyHealthy.nl trekt inmiddels ruim 10.000 bezoekers per dag en met mijn bestseller de Afslank Receptenbijbel laat ik zien dat afvallen zowel eenvoudig als leuk kan zijn!

Wil jij je kennis over afvallen testen? Doe dan deze test en ontdek direct je “Afslank IQ”.

Top artikelen

Keto Dieet: Uitleg, Voedingsschema, 9 Recepten en 4 Nadelen

Ontdek wat het ketogeen dieet is, wat je wel en niet kunt eten, waarom je er van afvalt en de beste ...

Koolhydraatarm Dieet: Uitleg, Gratis Schema + Voedingstabel

Wat is het koolhydraatarm dieet precies en wat kan je wel en niet eten. Ontdek hier een voedingstabe...

12 Tips om Snel Buikvet te Verbranden + 5 Fouten

Hoe kun je snel afvallen rond de buik? Ontdek 12 gouden buikvet verbranden tips en ontwijk 5 ernstig...

23 Gouden Tips voor Snel Afvallen (zonder ongefundeerde hypes)

Hoe kan je snel afvallen? Ontdek 23 gouden tips om snel gewicht te verliezen zonder ongefundeerde cl...

HappyHealthy.nl wint prijs ‘Website van het Jaar’ 2020!

Doe de “Afslank IQ” test

HappyHealthy op Facebook!

HappyHealthy Facebook