610

Waar Is Kurkuma Goed Voor? 17 Voordelen + Koop Advies

Terwijl de Westerse medische wereld bezig is met onnatuurlijke medicatie (die vaak alleen maar symptomen bestrijden) zijn er steeds meer mensen die wakker worden en de kracht van de natuur herontdekken.

Zo hebben we kurkuma (ook wel curcuma genoemd), een kruid met BIZAR veel gezondheidsvoordelen.

Je denkt misschien dat ik overdrijf, maar lees verder en je zult ontdekken dat dat niet het geval is. Alles wat je hier gaat lezen is wetenschappelijk bewezen.

Wil je direct kurkuma bestellen, klik dan op deze link. Dit is de kurkuma die ik zelf altijd gebruik.

Verderop in het artikel leg ik uit waarom ik deze kurkuma gebruik.

Dit is wat je in dit artikel gaat leren:

 • Wat kurkuma (curcuma) precies is
 • De 17 bewezen gezondheidsvoordelen van kurkuma
 • Welk curcumine supplement je het beste kunt kopen
 • De bijwerkingen van kurkuma
 • Hoeveel kurkuma je veilig kunt nemen
 • 7 heerlijke kurkuma recepten

Inhoud van dit artikel

Wat is kurkuma?

Kurkuma (curcuma longa) ofwel geelwortel, is de wortel van een plant die tot dezelfde familie behoort als gember. Kurkuma is het kruid wat in kerriepoeder wordt gebruikt en verantwoordelijk is voor de gele kleur. Kurkuma is ook het kruid wat in veel Indiase gerechten zoals curries wordt gebruikt.

In de Indiase geneeskunde (Ayurveda) wordt kurkuma al duizenden jaren als medicinaal kruid gebruikt. Het laatste decennium zijn er veel onderzoeken gedaan naar kurkuma en veel van deze onderzoeken bevestigen wat de Indiërs al duizenden jaren wisten.

Kurkuma wordt ook wel als curcuma geschreven en heeft een reeks alternatieve namen, zoals koenier, koenjit, Indiase geelwortel en in het verleden tarmeriek. In het Engels is het turmeric.

Maak jij onnodige fouten die het afvallen vertragen?

Doe deze gratis test en ontdek je “Afslank IQ”.

Wat is curcumine?

Kurkuma (curcuma longa) dankt zijn gezondheidsvoordelen aan de stof curcumine welke in kurkuma voorkomt. De concentratie van curcumine in kurkumapoeder bedraagt hooguit 3%. Dit gaat om de concentratie van curcumine in kurkumapoeder zoals je het koopt in de supermarkt, voor het kruiden van je eten.

In de meeste studies naar de effecten van kurkuma wordt gebruik gemaakt van kurkuma-extracten welke vooral bestaan uit curcumine, de werkzame stof van kurkuma.

Deze supplementen bestaan meestal voor zo’n 95% uit curcumine. De krachtigste variant is die van Vitakruid.

In de studies naar kurkuma wordt gebruik gemaakt van hoge dosissen curcumine. Veel onderzoeken gaan uit van 1 gram curcumine per dag of zelfs nog hoger, tot aan 4 gram toe.

Voor 1 gram curcumine zou je 30 gram kurkuma moeten eten. Dat is natuurlijk niet te doen. Een mespuntje kurkuma kan de smaak van je gerechten al doen overheersen.

Om deze reden wordt er volop gebruik gemaakt van curcumine supplementen om van de gezondheidsvoordelen te kunnen profiteren.

Zo werd bij een onderzoek gebruik gemaakt van dagelijks 2,8 gram kurkuma in plaats van curcumine (bron). Bij de deelnemers was geen verbetering te zien in ontstekingen (inflammatie) en oxidatieve stress biomarkers. Terwijl er bij gebruik van curcumine supplementen wel duidelijke verbeteringen te zien zijn.

Dit zou er op kunnen duiden dat je echt curcumine supplementen moet gebruiken zodat je een voldoende hoge dosis curcumine binnen krijgt om van de gezondheidsvoordelen te kunnen profiteren.

De opname van curcumine

Wil je profiteren van de gezondheidsvoordelen van kurkuma (curcuma longa) dan zal je gebruik moeten maken van kurkumaextracten welke hoge concentraties curcumine bevatten.

Wat daarbij belangrijk is om te weten, is dat curcumine slecht door het lichaam wordt opgenomen. De curcumine moleculen kunnen niet intact via de darmwand aan het bloed worden afgegeven.

Door kurkuma(extract) te gebruiken in combinatie met zwarte peper (peperine) wordt de opname van curcumine met maar liefst 2000% beter (bron).

Omdat curcumine in vet oplosbaar is gebruik kurkuma idealiter bij een maaltijd die vetten bevat.

De discussie over de opname van curcumine

Er is wat discussie over het gebruik van peperine om de opname van curcumine te verbeteren.

Zo zou peperine ervoor zorgen dat ook medicijnen beter worden opgenomen, wat onwenselijk is omdat je dan teveel werkzame stoffen binnenkrijgt.

En ook of peperine daadwerkelijk de opname met 2000% doet verbeteren staat ter discussie.

Vaak worden curcumine supplementen dan ook zonder toevoeging van peperine verkocht, echter wel met een andere toevoeging welke de opname van curcumine moet verbeteren.

Bij het maken van gerechten wordt in India de kurkuma vaak vermengd met hete boter of olie. Hierdoor ontstaan kleine liposomen die curcuminoïden bevatten.

Aangenomen wordt dat deze liposomen, met de ingesloten curcumine, goed de darmwand kunnen passeren. Dit zou verklaren waarom men in India profiteert van de gezondheidsvoordelen van kurkuma.

Veel fabrikanten van curcumine supplementen combineren curcumine met een vetachtige stof welke de opname zou moeten verbeteren.

Veel fabrikanten hebben hun eigen methode gepatenteerd waardoor er veel verschillende soorten curcumine supplementen op de markt zijn.

Dit is een greep uit de fabrikanten welke curcumine op de markt brengen met hun eigen gepatenteerde technieken voor een betere opname:

 • Meriva Sf Sustained Release van Thorne
 • Curcumin C3 Complex van Sabinsa Corporation (wordt ook verkocht onder Docter’s Best)
 • BCM-95 van DolCas Biotech
 • Longvida van Verdure Sciences
 • Heracumin van Thera Innovations
 • CurcuWin van OmniActives Health Technology

Een patent op een methode om de opname van curcumine te bevorderen is overigens geen garantie dat deze methode ook echt werkt. Het betekent alleen maar dat anderen deze methode niet mogen kopiëren. Maar je mag er vanuit gaan dat een fabrikant alleen een methode patenteert als deze werkt.

curcuma supplementBehalve bovengenoemde merken zijn er nog tientallen merken op de markt welke claimen dat hun curcumine goed of het beste wordt opgenomen. Vrijwel iedere fabrikant voegt wel iets aan de curcumine toe om de opname te bevorderen.

Fabrikanten beconcurreren elkaar vooral op hoe goed hun curcumine opneembaar zou zijn.

Helaas zijn van slechts enkele fabrikanten de onderzoeken publiekelijk toegankelijk zodat je de claims over opneembaarheid moeilijk kunt controleren.

Het gevolg hiervan is dat je als consument door de bomen het bos niet meer ziet en geen idee meer hebt welke curcumine supplementen je het beste kunt kopen.

Toch heb ik voor je uitgezocht welk curcumine supplement het beste is.

Wil je een voorbeeld afslank weekmenu incl. recepten en boodschappenlijstje?

Klik hier en ik stuur ze gratis naar je toe.

Wat is de beste kurkuma / curcumine om te kopen?

Dit is een complex verhaal. In deze video leg ik het aan je uit:

 • Gesponsord onderzoek: een reeks opname technologieën zegt dat hun opneembaarheid de hoogste is maar nemen dan bepaalde technologieën niet mee en financieren het onderzoek zelf. Een goed voorbeeld is Curcuwin (bron, bron) onder andere wordt gebruikt in de Bonusan Curcuma Pro. Maar ook de micellaire solubilisatie (vloeistof) technologie betreft belangenverstrengeling (bron).
 • De meeste opname technologieën spreken in onderzoek over een verhoogde opname. Toch zit hier een valkuil, want dit gaat dan ook over de verhoogde opname van de niet actieve geconjugeerde vorm die je toch al niet opneemt. Alleen Bioperine® en sommige producten op basis van Longvida® (zoals Vitals) komen hier goed uit de bus (bron).
 • In sommige onderzoeken worden bloedmonsters voorbehandeld met glucuronidase waardoor de geconjugeerde vormen weer actief worden. Hiermee wordt de suggestie gewekt dat de bloedmonsters volledig bestaan uit actieve vorm terwijl dat in werkelijkheid niet zo is.
 • Het supplement bevat curcuminoïden die weinig of geen bewezen gezondheidsvoordelen hebben.

 • Gebruikt piperine (Bioperine® opname technologie genoemd) die de opname met 20 keer verhoogd (bron). Longvida® / SLCP is ook een goede optie.
 • Gebruikt hoofdzakelijk de curcuminoïden soorten: curcumine, demethoxycurcumine en bisdemethoxycurcumine aangezien deze met name de gezondheidsvoordelen bevatten. Het C3 Complex bevat deze drie.
 • Gebruikt alleen vrije actieve curcuminoïden die je lichaam daadwerkelijk kan opnemen in plaats van de geconjugeerde vormen.

Cavamax® W8 Curcumin Micellaire solubilisatie (vloeistof) Thera-curcumin® Meriva® Curcumin
Capsule 500 mg 0,5 ml (= 500 mg) 500 mg 500 mg
Curcuminoïden 70 mg 5 mg 54 mg 100 mg
Hogere opname 4,4 keer 185 keer 27 keer 29 keer
Vorm deels inactief onbekend deels inactief deels inactief
Totaal 308 925 1458 2900

BCM-95® Curcumin Curcuwin™ Longvida® C3 Complex® + Bioperine®
Capsule 500 mg 500 mg 500 mg 500 mg
Curcuminoïden 440 mg 100-140 mg 80-150 mg 475 mg
Hogere opname 7-10 keer 46 keer (45,9) 65 keer 20 keer
Vorm deels inactief deels inactief deels inactief (niet bij Vitals) actieve vorm (vrije vorm)
Totaal 3080-4400 4600-6440 5200-9750 9500

Van goed naar slechte score is het dus:

Nummer Opname technologie Totaalscore
1. C3 Complex® + Bioperine® 9500*
2. Longvida® 5200-9750
3. Curcuwin™ 4600-6440
4. BCM-95® Curcumin 3080-4400
5. Meriva® Curcumin 2900
6. Thera-curcumin® 1458
7. Micellaire solubilisatie (vloeistof) 925
8. Cavamax® W8 Curcumin 308

* De enige die ook echt de actieve vorm van curcuminoïden heeft gebruikt dus hun score is nog beter dan in de tabel staat ten opzichte van de concurrenten.

De winnaar! (Dit merk gebruik ik)

Al met al is het kurkuma supplement van Vitakruid, de Curcuma C3 Complex® + Bioperine®, de beste. Het grote voordeel van dit merk/bedrijf is dat ze ook echt zelf cursussen geven en dus niet alleen maar producten verkopen zoals vaak bij multi-level marketing bedrijven gebeurt. Deze  kurkuma kan je hier goedkoop bestellen.

Er is mogelijk wel één nadeel van de Bioperine® opname technologie. Uit een onderzoek blijkt dat toedienen van curcumine met glucuronidering-remmers zoals piperine geen resultaten heeft laten zien bij klinische proeven op kanker (bron).

Dit kan te wijten zijn aan het potentieel van een zero-sum-propositie die wordt bereikt door het lichaamseigen ontgiftingssysteem te remmen dat verhoogde niveaus van zowel nutriënten als toxines mogelijk maakt.

17 gezondheidsvoordelen van kurkuma

Genoeg over de opneembaarheid van curcumine, daar zou je een heel boek over kunnen schrijven. In wetenschappelijke onderzoeken worden veel gezondheidsvoordelen aan kurkuma / curcumine toegeschreven dus laten we daar eens induiken.

Een samenvatting van de gezondheidsvoordelen vind je in onderstaande infographic, naast een aantal feiten over kurkuma. Onder de infographic wordt dieper ingegaan op de gezondheidsvoordelen.

Kurkuma infographic

Gezondheidsvoordeel 1: ontstekingsremmend

Laaggradige ontstekingen (inflammatie) zijn beschermende reacties van het lichaam op beschadigingen of irritaties.

Deze beschadigingen kunnen veroorzaakt worden door bronnen van buitenaf zoals bacteriën, virussen en schimmels of kunnen verzaakt worden door een auto-immuunreactie van het lichaam.

Je kan dus zegen dat ontstekingen goed zijn. Ze beschermen het lichaam tegen acute dreigingen en zonder ontstekingen zouden we al snel bezwijken onder een wildgroei van bacteriën.

Als gevolg van onze Westerse leefstijl hebben veel mensen te maken met chronische ontstekingen. Deze zijn wel een bedreiging voor onze gezondheid.

Chronische ontstekingen spelen een rol in het risico op het krijgen van welvaartsziekten zoals kanker, hart- en vaatziekten en aandoeningen welke vallen onder het metabool syndroom (insulineresistentie, hoge bloeddruk, abdominale obesitas ect.) (bron, bron, bron).

Voor het voorkomen van deze chronische ziekten is het dan ook belangrijk dat chronische ontstekingen bestreden worden.

Hiervoor is kurkuma zeer geschikt. Het heeft namelijk een ontstekingsremmende werking (bron, bron, bron) welke zelfs sterker is dan sommige ontstekingsremmende medicijnen (bron).

En dat zonder de bijwerkingen van ontstekingsremmende medicijnen (bron, bron).

Gezondheidsvoordeel 2: hart- en vaatziekten

Iedere dag worden in Nederland 1.000 mensen in het ziekenhuis opgenomen met hart- of vaatziekte. Onder vrouwen zijn hart- en vaatziekten doodsoorzaak nummer 1.

Het is dan ook goed om het risico op hart- en vaatziekten zo laag mogelijk te houden, voor zover je daar zelf invloed op kunt uitoefenen natuurlijk. Kurkuma helpt om het risico op hart- en vaatziekten te verminderen (bron).

Volgens dit onderzoek staat dagelijks een curcumine supplement gelijk aan een uur beweging als het gaat om het voorkomen van hart- en vaatziekten.

Een medicijn welke wordt voorgeschreven om de kans op een hartinfarct of beroerte te verminderen is Atorvastatine. Het verlaagt de bloedvetten (zoals cholesterol) en vermindert daarbij de aderverkalking.

Bij deze studie bleek curcumine net zo goed te helpen als Atorvastatine.

In een ziekenhuis gaven onderzoekers een groep patiënten welke in afwachting waren van een bypass operatie dagelijks 4 gram curcumine.

Deze groep patiënten bleek 65% minder kans te hebben op een hartaanval in het ziekenhuis vergeleken met patiënten welke geen curcumine kregen (bron).

Gezondheidsvoordeel 3: kan mogelijk Alzheimer voorkomen

Alzheimer is een vorm van dementie die begint met vergeetachtigheid en een vermindert geheugen. Naarmate de ziekte vordert krijgt men steeds meer moeite met de alledaagse vaardigheden.

Er wordt nog steeds veel onderzoek naar Alzheimer verricht en er is helaas nog geen goede behandeling voor Alzheimer gevonden.

Hoewel er nog steeds veel onbekend is over Alzheimer is wel duidelijk dat oxidatieve stress en ontstekingen (inflammatie) een rol spelen bij het risico op Alzheimer.

Veel onderzoek richt zich momenteel op het giftige amyloid-beta eiwit (plaques) welke neerslaat tussen de hersencellen.

Curcumine heeft gunstige effecten op oxidatieve stress en inflammatie (bron). Volgens dit onderzoek is curcumine dan ook het meest belovende middel tegen Alzheimer.

Er is nog wel veel onderzoek nodig op mensen omdat veel effecten alleen nog maar bij dierproeven zijn vastgesteld of in het laboratorium.

Dit kleinschalige onderzoek laat zien dat curcumine kan helpen de ontstane plaques tussen de hersencellen op te ruimen. Omdat het een kleinschalig onderzoek betreft mag je er natuurlijk nog geen harde conclusies uittrekken maar het geeft hoop voor een eventuele behandeling van Alzheimer.

Gezondheidsvoordeel 4: helpt tegen depressies

We zijn allemaal weleens somber of lusteloos. Als dit gedurende een langere periode het geval is spreken we van een depressie. Kenmerken daarbij zijn dat je nergens meer van kunt genieten en dat je de interesse voor je omgeving verliest.

De behandeling van een depressie wordt op meerdere gebieden aangepakt. Eén van deze gebieden is het aanpakken van de chemische ontregeling van de hersenen. Dit wordt met antidepressiva gedaan.

Bij mensen met een depressie komen neurotransmitters zoals serotonine en noradrenaline minder voor in bepaalde delen van de hersenen. Met antidepressiva wordt op deze neurotransmitters ingegrepen.

Curcumine heeft ook een positief effect op deze neurotransmitters (bron, bron). Met name op serotonine en dopamine. Curcumine heeft dan ook de potentie van een antidepressiva (bron).

Dit betekent overigens niet dat ik je zou willen aanraden om een depressie met uitsluitend curcumine te lijf te gaan. Een depressie is een serieuze aandoening waarvoor je absoluut hulp moet zoeken.

Er kunnen aanvullende behandelingen nodig zijn zoals gespreken met een psycholoog, mindfulness, lichttherapie, fysieke inspanning en/of psycho-educatie.

Gezondheidsvoordeel 5: helpt bij reumatoïde artritis

Reumatoïde artritis is een chronische auto-immuunziekte waarbij gewrichtsontstekingen ontstaan. Bij deze ziekte wisselen periode van veel pijnklachten zich af met perioden waarin er minder klachten zijn.

Bij gezondheidsvoordeel 1 hebben we al gezien dat curcumine helpt bij ontstekingen. Je zou daarom verwachten dat het ook helpt bij reumatoïde artritis. En je raadt het al, dat is zeker het geval.

Het gebruik van curcumine zorgt voor een afname van verschillende klachten en symptomen (bron, bron). In deze studie bleek curcumine zelfs beter te werken dan bepaalde medicijnen welke worden voorgeschreven om inflammatie te verminderen.

Gezondheidsvoordeel 6: helpt mogelijk kanker te voorkomen (of te behandelen)

Er zijn meer dan 100 soorten kanker. Bij alle vormen van kanker is er sprake van een ongecontroleerde deling van lichaamscellen. Afhankelijk van het soort kanker en het stadium waarin het zich bevindt kan het leven van de patiënt wel of niet gered worden.

Het is een ingrijpende ziekte en iedereen heeft in zijn omgeving wel iemand verloren aan deze ziekte. Er wordt dan ook gigantisch veel onderzoek naar kanker verricht.

Zo is er ook onderzoek gedaan naar het gebruik van curcumine als kruid in het bestrijden van kanker. Curcumine kan een gunstig effect hebben op het afremmen van de groei van kanker en de verspreiding ervan (bron).

Curcumine kan het ontstaan van nieuwe tumoren onderdrukken (bron).

Uit dit onderzoek valt op te maken dat curcumine bij kan dragen aan het doden van kankercellen en de verspreiding van kanker kan afremmen.

Veelbelovende successen met het bestrijden van kanker met curcumine worden echter nog behaald in laboratoriums en met proefdieren zoals in dit en dit onderzoek.

Of kanker echt bij mensen goed behandeld kan worden met curcumine moet nog beter onderzocht worden. Wellicht dat curcumine in de toekomst ingezet wordt voor de behandeling van kanker naast conventionele behandelingen.

In ieder geval moet je het niet nemen volgens Koen Hussaarts (Arts-onderzoeker van Erasmus MC) in geval van borstkanker. Dit omdat de kankermedicijnen daardoor minder goed wordt opgenomen in het bloed. Michal Heger (onderzoeker AMC) sluit zich hierbij aan maar zegt dat curcumine bij andere kankersoorten de chemotherapie wél gunstig kan beïnvloeden. Denk aan het verlichten van bijwerkingen bij chemo zoals minder misselijkheid en pijn.

Gezondheidsvoordeel 7: sterke antioxidant

Antioxidanten beschermen ons lichaam tegen vrije radicalen. Vrije radicalen kunnen oxidatie aan de lichaamscellen en weefsel veroorzaken indien ze in te hoge hoeveelheden ons ons lichaam zitten.

Vrije radicalen ontstaan bijvoorbeeld door roken, maar ook door in de zon zitten en processen in ons lichaam. Antioxidanten zoals vitamine C en E beperken de werking van vrije radicalen.

Curcumine is een sterk antioxidant welke de vrije radicalen kan neutraliseren (bron, bron). Daar bovenop blijkt curcumine ook nog eens de activiteit van de lichaamseigen antioxidantenzymen te verhogen (bron, bron). De werking van curcumine is dus tweeledig.

Gezondheidsvoordeel 8: vertraagt veroudering hersenen

Als we ouder worden dan gaan langzaam de cognitieve vermogens van de hersenen achteruit. Curcumine kan dit proces helpen te vertragen (anti-aging)(bron).

Gezondheidsvoordeel 9: nuttig bij diabetes type 2

Bij diabetes type 2 is curcumine nuttig. Het vermindert chronische ontstekingen en oxidatieve stress en verlaagt de risico’s op de complicaties welke met diabetes type 2 samenhangen (bron, bron).

Gezondheidsvoordeel 10: verlicht bij het prikkelbare darm syndroom (PDS)

Veel mensen hebben last van PDS. De schattingen lopen uiteen van 5% tot 20% van de Nederlandse bevolking.

Bij PDS zijn er buik- en/of darmklachten waarvoor geen zichtbare afwijkingen gevonden worden. De klachten hebben te maken met verstoorde bewegingen van de darmen en een overgevoelige darmwand.

Mensen met PDS moeten vaak voor zichzelf ondervinden welke dingen en soorten voeding de klachten verergeren of juist doen afnemen.

Het gebruik van curcumine lijkt bij veel mensen de klachten te verbeteren. Door dagelijks curcumine supplementen te slikken worden de pijnklachten bij veel mensen aanzienlijk gereduceerd (bron, bron).

Gezondheidsvoordeel 11: verlaagt het LDL cholesterol

Verhoogde LDL cholesterolwaarden worden in verband gebracht met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Een verhoogd LDL cholesterol is een teken dat er ergens in het lichaam (chronische) ontstekingen aanwezig zijn.

LDL cholesterol wordt ook wel het slechte cholesterol genoemd en HDL het goede cholesterol. Het HDL cholesterol helpt om het LDL cholesterol te verlagen.

Curcumine supplementen verlagen het slechte LDL cholesterol waarmee het risico op hart- en vaatziekten wordt verlaagd (bron).

Gezondheidsvoordeel 12: versterkt het immuunsysteem

Een bepaald soort eiwitten waarvan bekend is dat zij een belangrijke rol spelen in het immuunsysteem en helpen tegen infecties wordt door curcumine verhoogd. Hiermee wordt het immuunsysteem versterkt en de weerstand verhoogd (bron).

Gezondheidsvoordeel 13: verlaagt kans op diabetes type 2 bij pre diabetes

Prediabetes kan je zien als een voorfase van diabetes type 2. Het lichaam is dan al minder gevoelig geworden voor insuline waardoor de bloedglucose al wat hoger is dan normaal. Maar nog niet hoog genoeg om te kunnen spreken van diabetes type 2.

Door in te grijpen d.m.v. leefstijl veranderingen kan in veel gevallen voorkomen worden dat prediabetes overgaat in diabetes type 2.

In dit onderzoek werd aangetoond dat curcumine ervoor zorgde dat in minder gevallen prediabetes overging in diabetes type 2.

Heb je te horen gekregen dat je prediabetes hebt? Dan kan curcumine – naast leefstijl aanpassingen – dus een mooie aanvulling zijn.

Welke leefstijl en eetgewoonten je kunt aanpassen om te voorkomen dat prediabetes over gaat in diabetes type 2 lees je in mijn artikel Diabetes type 2 genezen in 8 weken. Door de tips uit dit artikel toe te passen voorkom je dat prediabetes overgaat in diabetes type 2.

Gezondheidsvoordeel 14: verlaagt de bloedglucose bij mensen met diabetes type 2

Als je diabetes type 2 hebt dan zal je leven beheerst worden door het laag en zo stabiel mogelijk houden van je bloedglucose.

Door de bloedglucose binnen aanvaardbare waarden te houden voorkom je vervelende complicaties welke samenhangen met diabetes.

Diversen kruiden, zoals bijvoorbeeld kaneel en berberine, helpen om de bloedglucose laag te houden. Curcumine heeft ook deze eigenschap (bron, bron).

Gezondheidsvoordeel 15: ondersteunt de nieren

Voor mensen met diabetes type 2 in het bijzonder is het erg belangrijk dat de nieren goed functioneren. Dit is belangrijk bij het reguleren van de bloedglucose. Curcumine ondersteunt een goede werking van de nieren en helpt zo om de bloedglucose te reguleren (bron, bron, bron).

Gezondheidsvoordeel 16: helpt bij psoriasis

Psoriasis vulgaris is een huidaandoening waarbij er rode en schilferende plekken op het lichaam zitten. Met name onder het behaarde hoofd, op de ellebogen en de knieën.

Psoriasis is bij de meeste mensen chronisch waarbij periodesd van verbetering en verslechtering elkaar afwisselen.

Psoriasis is niet te genezen maar er zijn wel behandelingen welke voor verbetering kunnen zorgen.

Zo kan ook curcumine voor verbetering zorgen bij psoriasis vulgaris bij patiënten met milde tot matige klachten (bron). Dit wordt toegeschreven aan de ontstekingsremmende eigenschappen van curcumine.

Gezondheidsvoordeel 17: helpt bij knieartrose

De klachten bij knieartrose zijn pijn en stijfheid in de knie. Dit komt door verandering van het kraakbeen in het kniegewricht. Dit komt meestal door ouderdom maar kan ook komen door overbelasting of overgewicht.

Het klachtenverloop wordt gekenmerkt door perioden waarin de pijn erger is en perioden waarin de pijn minder is.

Bij knieartrose moet je veel blijven bewegen en letten op overgewicht. Tegen de pijn kunnen pijnstillers zoals Ibuprofen genomen worden. Kurkuma extract blijkt net zo effectief tegen de pijn te zijn als Ibuprofen (bron).

Niet overtuigend bewezen gezondheidsvoordelen van kurkuma

Er is erg veel onderzoek gedaan naar de werking van kurkuma / curcumine op proefdieren (meestal ratten en muizen).

Daarnaast zijn er veel ‘in vitro’ onderzoeken gedaan met curcumine waarbij alleen gekeken wordt naar de effecten op gekweekte (lichaams)cellen in een reageerbuis of ander laboratoriumglaswerk.

Ook zijn er veel kleinschalige onderzoeken gehouden waarbij bijvoorbeeld een groep van 10 deelnemers opgedeeld werd in een curcumine en een placebo groep.

Bij deze onderzoeken komen nog veel meer gezondheidsvoordelen van curcumine uit de bus dan wat we hierboven besproken hebben. Maar omdat het vaak alleen maar getest is op dieren, of alleen in vitro of kleinschalig onderzoek betrof kunnen we er mijns inziens nog geen harde conclusies uit trekken en de gezondheidsvoordelen als bewezen bestempelen.

Het gaat hierbij om de volgende gezondheidsvoordelen welke mijns inziens niet overtuigend bewezen zijn:

 • Vermindert darmkanker (getest op ratten)
 • Vermindert ontstaan van longkanker (getest op ratten)
 • Vermindert leukemie (getest op ratten)
 • Helpt bij dyspepsie en maagzweer (kleinschalig)
 • Helpt bij de ziekte van Chrohn (kleinschalig)
 • Helpt bij pancreatitis (alvleesklierontsteking) (getest op muizen)
 • Helpt de lever ontgiften (getest op ratten)
 • Helpt bij hepatitis (getest op ratten)
 • Helpt bij obesitas en overgewicht (getest op muizen)
 • Versnelt het herstel van de spieren na training (kleinschalig)
 • Vermindert spierschade na training (kleinschalig)
 • Vermindert spierpijn na training (kleinschalig)
 • Gaat neurodegeneratieve werking van fluoride tegen (getest op ratten)
 • Remt de groei van de Candida Albicans schimmel en kan deze zelfs doden (veel onderzoeken, dit betrof echter in vitro onderzoeken)
 • Helpt bij ME (Myalgische encephalomyelitis) (getest op proefdieren)
 • Helpt bij staar (getest op ratten)
 • Helpt bij chronische vermoeidheid (dit is nooit onderzocht en berust op aannames)
 • Helpt bij keelpijn (ervaringen, nooit wetenschappelijk onderzocht)
 • Beschermt tegen chemische stoffen zoals parabenen (nooit goed wetenschappelijk onderzocht)
 • Remt de groei van de Helicobacter pylori bacterie , de veroorzaker van maagzweren (in vitro)
 • Gaat het ontstaan van maagzweren tegen (dierproeven)
 • Voorkomt galstenen (op basis van ervaringen)

Bijwerkingen kurkuma / curcumine

Curcumine, de actieve stof in kurkuma / curcuma longa, wordt gezien als veilige stof zonder bijwerkingen (bron, bron).

In de meeste onderzoeken worden curcumine supplementen tot 1 gram gebruikt en in uitzonderlijke gevallen tot 4 gram. Bij deze onderzoeken werden geen bijwerkingen waargenomen.

Desondanks kunnen sommige mensen wel bijwerkingen ervaren als ze curcumine supplementen gaan gebruiken. Dit kan deels verklaard worden omdat niet alle curcumine supplementen puur zijn en er gebruik gemaakt wordt van, per merk verschillende, stoffen om de opname van curcumine te bevorderen.

Daarnaast voegen sommige fabrikanten vulstoffen toe aan de curcumine supplementen zoals tarwemeel, roggemeel, gerst en cassavezetmeel waarvoor sommige mensen gevoelig zijn (bron).

Deze vulstoffen worden niet altijd vermeld op de verpakking en worden eraan toegevoegd om de supplementen zwaarder te maken. Het gaat hier dus puur om economisch gewin, deze vulstoffen hebben verder geen functie.

Zo zijn er curcumine supplementen op de markt welke gluten bevatten terwijl dit niet uit de verpakking is op te maken!

Galblaas problemen

Bij mensen met galstenen kan een hoge dosis curcumine de galwegen afsluiten met grote galstenen.

Bij problemen met de galblaas wordt curcumine dan ook afgeraden.

Dit zou de problemen kunnen verergeren en koliekpijnen kunnen uitlokken.

Bloedstolling

Curcumine kan de bloedstolling vertragen en kan daarom beter niet gebruikt worden in combinatie met bloedverdunners en bepaalde medicijnen of andere kruiden welke dit effect ook hebben.

Spijsverteringsklachten bij meer dan 1000 mg curcumine

Sommige mensen krijgen milde spijsverteringsklachten als ze meer dan 1.000 mg curcumine supplementen per dag gebruiken.

Klachten welke je kunt krijgen zijn brandend maagzuur, een opgeblazen gevoel, een droge mond, diarree en winderigheid (bron, bron).

Huiduitslag bij extreme doseringen

Bij mensen welke extreem hoge doseringen (meer dan 8.000 mg of meer per dag) curcumine namen kregen sommige last van huiduitslag (bron).

Hoofdpijn en misselijkheid

Sommige mensen krijgen last van hoofdpijn of misselijkheid als ze meer dan 450 mg curcumine per dag gebruiken (bron, bron). Hoe hoger de dosis hoe hoger de kans op hoofdpijn of misselijkheid.

De dosis bepaalt of iets giftig is voor het lichaam of niet. Hetzelfde geldt voor kurkuma en curcumine. Het is gezond tenzij je er teveel van neemt.

Zolang je binnen de op de verpakking aangegeven dagelijkse hoeveelheid blijft hoef je niet bang te zijn dat het gebruik, ook op lange termijn, nadelig voor je zal zijn.

Curcumine tijdens de zwangerschap

Het gebruik van curcumine supplementen tijdens de zwangerschap is onvoldoende onderzocht daarom wordt geadviseerd om tijdens de zwangerschap geen curcumine supplementen te gebruiken of dit alleen te doen onder begeleiding van een arts.

Het is wel bekend dat curcumine de baarmoeder kan stimuleren waardoor de zwangerschap in gevaar kan worden gebracht.

Ook het gebruik van curcumine supplementen tijdens de borstvoeding is onvoldoende onderzocht en wordt daarom afgeraden.

Superfood video’s

Wist je dat kurkuma één van mijn favoriete superfoods is? Ontdek in mijn video de andere 4 superfoods die naast kurkuma mijn top 5 uitmaken:

Dat iets het label superfood opgeplakt heeft gekregen wil niet zeggen dat ik er altijd dolenthousiast over ben. Sommige superfoods zijn naar mijn mening teveel gehyped. Ontdek in onderstaande video om welke superfoods dat gaat.

7 recepten met kurkuma

Zoals in de inleiding van dit artikel al aangegeven bevat kurkuma / curcuma maar kleine hoeveelheden curcumine, de werkzame stof waaraan kurkuma zijn gezondheidsvoordelen te danken heeft.

Kurkuma bevat minder dan 3% curcumine terwijl curcumine supplementen wel 95% curcumine bevatten.

Daarnaast heb je nog te maken met de opneembaarheid van curcumine. De curcumine is de kurkuma welke je in je eten doet wordt alleen onder bepaalde voorwaarden goed door je lichaam opgenomen.

De opneembaarheid van curcumine is bij de meeste supplementen goed geregeld door de toevoeging van een stof welke de opname bevordert.

Wil je kurkuma echt gaan gebruiken vanwege bepaalde gezondheidsvoordelen waar je behoefte aan hebt dan zou ik je dan ook willen adviseren om daar een curcumine supplement voor te gaan gebruiken.

Dat neemt natuurlijk niet weg dat je kurkuma vaker in je gerechten kunt gaan verwerken vanwege de gezondheidsvoordelen van dit bijzondere kruid. Ter inspiratie zal ik je hieronder een aantal kurkuma recepten geven.

Kurkuma recept 1: gouden melk (golden paste)

De kurkuma pasta golden paste heeft vele helende eigenschappen. Het werkt onder andere ontgiftend en heeft een ontstekingsremmende werking. Bovendien is de golden milk ook nog eens makkelijk en snel te bereiden. En wist je dat huisdieren golden paste ook kunnen gebruiken?

Ingrediënten:

We beginnen met de basis, de kurkuma pasta:

 • ¼ kopje kurkuma poeder
 • ½ kopje water
 • ½ theelepel zwarte gemalen peper

Stap 2: gouden melk

 • 1 theelepel kokosolie
 • 250 amandelmelk
 • ½ theelepel kurkuma pasta
 • 1 eetlepel honing (naar smaak)
 • 1 eetlepel kaneel (naar smaak)

Bereiding:

 1. Combineer alle ingrediënten (zonder honing, kokosolie en melk).
 2. Roer alles grondig door elkaar en zet de kurkuma pasta op een laag vuurtje (mag niet koken!).
 3. Verwarm nu de melk en voeg de pasta en kokosolie toe.
 4. Giet de melk in een mok of beter en voeg naar smaak een beetje honing en kaneel toe.

Kurkuma recept 2: gele rijst

De gele rijst welke je in de winkel kunt kopen is witte rijst welke gekleurd is. Omdat witte rijst geraffineerde koolhydraten zijn doet het de bloedsuiker snel stijgen.

Een gezondere keuze is zilvervliesrijst, dit wordt trager omgezet in glucose.

Met kurkuma kan je zelf de zilvervliesrijst geel maken. Dat ziet er smakelijker uit en het is ook nog eens gezonder.

Je maakt als volgt gele zilvervliesrijst:

 1. Breng in een pan een ruime hoeveelheid water aan de kook.
 2. Zodra het water kookt voeg je hier 150 gram zilvervliesrijst (voor 2 personen) aan toe.
 3. Vervolgens voeg je daar direct 2 theelepels kurkumapoeder aan toe en breng het water opnieuw aan de kook.
 4. Doe een deksel op de pan en laat het zo lang koken als aangegeven is op de verpakking van de zilvervliesrijst.
 5. Giet de rijst af.
 6. Laat de pan met daarin de rijst nog 5 minuten met de deksel erop staan.
 7. Roer de rijst nog even door voordat je opschept.

Kurkuma recept 3: roerei met tomaat

Een roerei is een goed begin van de dag. Omdat eiwitten langzaam verteren geven deze nog lang na het ontbijt een voldaan gevoel.

Vanwege de peper en de boter (vetten) in dit recept wordt de curcumine uit de kurkuma goed door het lichaam opgenomen.

Ingrediënten:

 • 6 eieren
 • 3 trostomaten
 • Een blokje roomboter
 • Een snufje peper
 • Een snufje zout
 • Een halve theelepel kurkumapoeder
 • Een steeltje koriander
 • Een stuk naanbrood

Bereiding:

 1. Snij de tomaat in kleine blokjes
 2. Klop de eieren met wat peper, zout en het kurkumapoeder
 3. Smelt de boter in de pan en voeg de blokjes tomaat toe
 4. Op het moment dat de tomaten slinken voeg je de eieren toe
 5. Roer de eieren rustig door tot dat ze de gewenste dikte hebben
 6. Garneer met korianderblaadjes
 7. Om in de Indiase stijl te blijven kan je het opdienen met een stukje naanbrood

Recept 4: bloemkool crème soep

De smaak van kurkuma en bloemkool gaan goed samen. Bloemkool wordt dan ook volop gebruikt in de Indiase keuken.

Ingrediënten:

 • 1 bloemkool
 • 2 uien
 • 4 teentjes knoflook
 • 200 ml kokosmelk
 • Een halve theelepel kurkumapoeder
 • Een halve theelepel verse koriander
 • 1 theelepel gemalen komijn
 • Vers gemalen zwarte peper voor de smaak
 • 50 gram cashewnoten
 • 3 eetlepels extra vierge olijfolie
 • 2 blokjes bouillon

Bereiding:

 1. Snij de ui fijn
 2. Maak de knoflookteentjes schoon en snij deze fijn
 3. Snij de bloemkool in grove stukken
 4. Zet een grote pan op een matig vuur met 2 eetlepels olijfolie
 5. Fruit in de olie de uien met een paar snufjes zout
 6. Zet het vuur laag en voeg de knoflook toe en fruit deze een paar minuten mee met de uien
 7. Voeg 1,5 liter water toe met 2 blokjes bouillon
 8. Voeg de bloemkool, de kurkuma, koriander, komijn en een snufje zout toe.
 9. Breng alles aan de kook en laat het koken tot dat de bloemkool gaar is (ca. 15 minuten)
 10. Gebruik vervolgens een staafmixer om het geheel in de pan te mixen tot een mooie gladde soep
 11. Voeg de kokosmelk toe en roer deze goed door en warm de soep weer op
 12. Voeg naar smaak nog extra peper, zout of kurkuma toe
 13. Garneer de soep met een handje cashewnoten, een klein beetje koriander en een scheutje olijfolie

Recept 5: kurkuma gember thee

Er zijn wel tig recepten om kurkuma thee te maken. Deze kurkuma thee is toch wel één van mijn favorieten. Het is eenvoudig te bereiden en lekker romig dankzij de kokosmelk.

Ingrediënten:

 • 200 ml water
 • Een kwart theelepel kurkumapoeder
 • Een kwart theelepel gemberpoeder
 • Een scheutje kokosmelk
 • Een theelepel honing (naar smaak)

Bereiding:

 1. Doe het water in een pannetje en breng het aan de kook
 2. Voeg de kurkuma- en gemberpoeder toe en laat het op een laag pitje 10 minuutjes pruttelen
 3. Zet het vuur uit en voeg een scheutje kokosmelk (naar smaak) en een theelepel honing toe. Even roeren en klaar.

Recept 6: kurkuma smoothie

Deze kurkuma smoothie is belachelijk gezond en bestaat uit maar liefst 6 superfoods (kokosolie, hennepzaad, kurkuma, kaneel, chiazaad en maca) en 2 soorten fruit. Deze smoothie barst dan ook bijna uit zijn voegen van de antioxidanten.

De kokosolie zorgt voor gezonde middellange keten vetzuren en maakt de smoothie lekker romig.

Het hennepzaad voor omega 3 vetzuren en alle essentiële aminozuren.

Het chiazaad voor voedingsvezels en het kaneel zorgt ervoor dat de bloedglucose niet hard stijgt door de suikers van de ananas en de banaan.

Ingrediënten:

 • 3 eetlepels hennepzaad
 • 1 eetlepel kokosolie
 • 1 theelepel chiazaad
 • 1 theelepel macapoeder
 • Een halve theelepel kurkumapoeder
 • Een halve theelepel gemberpoeder
 • Een halve theelepel kaneel
 • 100 gram bevroren ananas stukjes
 • 1 bevroren banaan (in partjes)

Bereiding:

 1. Doe 200 ml water in de blender met het hennepzaad. Blend dit 2 minuten op de hoogste stand zodat je hennepmelk krijgt.
 2. Voeg de stukjes ananas en banaan toe en meng totdat je een mooi glad geheel hebt
 3. Voeg de overige ingrediënten toe en meng totdat je een mooie gladde smoothie hebt

Recept 7: pittige garnalen in kokosmelk

Wie denkt dat gezond niet lekker kan zijn heeft dit recept nog niet geprobeerd.

Ingrediënten (voor 4 personen):

 • 600 gram grote garnalen
 • 500 ml kokosmelk
 • 100 ml
 • 200 gram tomaten uit blik (uitgelekt)
 • 4 eetlepels kokosolie
 • 1 ui
 • 3 teentjes knoflook
 • 2 eetlepels verse gember in stukjes gesneden
 • 2 eetlepels koriander
 • Een kwart theelepel kurkuma
 • Een kwart theelepel gemalen komijnzaad
 • Een kwart theelepel kaneel
 • Een snufje gemalen zwarte peper
 • Een snufje Cayenne peper
 • 1 limoen

Bereiding:

 1. Verhit kokosolie in wok op een matig pitje.
 2. Snipper de ui en fruit deze.
 3. Snipper de knoflook en gember en fruit deze een paar minuten mee.
 4. Voeg vervolgens de koriander, komijn, kaneel, Cayenne peper en kurkumapoeder toe en bak dit een minuutje mee.
 5. Voeg vervolgens de tomaten toe en bak deze een minuut mee.
 6. Voeg de kokosmelk, het water en een snufje zoet toe en breng het aan de kook
 7. Kook gedurende 5 tot 10 minuten tot dat het ingedikt is.
 8. Voeg de garnalen toe en laat het 5 minuten sudderen terwijl je het doorroert.
 9. Voeg op het laatst de koriander toe
 10. Serveer met partjes limoen

Eet smakelijk!

Verbrand snel overtollig buikvet met HappyHealthy Premium

De meeste diëten zijn incompleet, focussen zich op een beperkt aantal van de belangrijke elementen en pakken jouw doel niet bij de kern aan.

Met wekelijkse video’s, heerlijke recepten, weekmenu’s, apps en meer exclusieve tools leer jij binnen no-time een gezonde en leuke leefstijl te hebben waarmee jij jouw streefgewicht zal bereiken.

Het is belangrijk voor ons om ervoor te zorgen dat je een leefstijl aanleert waardoor je niet terugvalt in oude gewoonten.

Dus geen jojo-effect en geen honger lijden maar voorgoed afrekenen met overtollig buikvet.

Je kan HappyHealthy Premium op dit moment een maand lang voor één euro uitproberen.

Klik op de volgende link:

Neem direct een kijkje op de informatiepagina en leer hoe jij binnenkort jouw streefgewicht kan bereiken

29 reacties op dit artikel

 • Bedankt voor do een mooie informatie.

  Margarita
 • Hallo, ik heb de curcuma van de Tuinen, 400 g, tweemaal daags. Hoe weet ik nu of deze goed is en welke zou u aanbevelen?

  Monique
 • Waar kun je dan deze curcuma bekomen of bestellen. Ik hou van voedingsuplementen. Hou niet van medicatie.

  Jans
 • Daar ik enkele medische problemen heb, maar vooral gewrichtsstijfheid en pijn ben ik geïnteresseerd in het voedingssupplement kurkuma.
  Kan je me een voorstel doen van merk of fabrikant?

  Engelen miet
  • ik volg dit mee
   gr mariet

   mariet tjoen tak seu
   • Ik heb Colitis-Ulcerosa en erge gewrichtspijnen.
    Welk merk kurkuma kan ik het beste kopen.

    Marga
    • Hallo Marga,
     Ik heb ook Colitis Ulcerosa gehad en vernam dat het een ongeneeslijke ziekte is, die op-en-neer gaat maar altijd kan worden vastgesteld uit bloed- en fecalieën-monsters. Na maandenlange experimenten bleek uiteindelijk dat dagelijks ca.375 gram (een halve verpakking) diepvriesspinazie à la crême bij de hoofdmaaltijd, goed ontdooid maar NIET verder verhit, mij veel verlichting gaf. Na vijf weken was de ontlasting normaal en konden in de bovengenoemde herhalingsonderzoeken geen CU-markers meer worden gevonden. De verlichting bestond hieruit, dat allerlei voedselallergie-verschijnselen vrij snel al verdwenen. Probeer en laat ons weten ! Tim

     Jan Tiemen
 • Ik ben geïnteresseerd in het voedings supplement. Welke kun je mij adviseren? Ik heb nl reuma.

  Swannet
 • Welke voedingssupplement en met curcumine zijn veilig en goed? Kun je mij adviseren?

  Anja
 • Welk is een goed supplement van
  Welk merk?

  Steve laumans
 • Hallo, kan iemand mij vertellen of ik de “kurkuma smoothie” kan invriezen of hoelang die in de koelkast bewaard blijft?

  Nick Peters
 • Hoi Oscar,

  Bij bodyenfitshop verkopen ze van het huismerk Curcuma C3 Complex. Heb het etiket vergeleken en er zit eigenlijk hetzelfde in alleen minder in vergelijking met die van Vitakruid. Of is dit echt een heel groot verschil?

  Henk
  • Hoi Henk.. Heb zojuist ook gekeken bij body en fit en zag ook geen verschil … wel zag ik het enorme prijsverschil… Heb jij al reactie gekregen op je vraag… want ben erg benieuwd… Heb net mijn potje van vitakruid ontvangen maar vindt het erg prijzig ?

   Angelique
   • Heb net de Body & Fit variant besteld. Anderhalf keer zoveel capsules met een vergelijkbare hoeveelheid (500 vs 615mg) C3 Complex voor minder dan de helft van de prijs. Bijzonder, aangezien Vitakruid in de video als goedkoopste aangeprezen wordt.

    Jeroen
    • ik denk dat het verschil in de bioperine zit 3mg tgo 10mg…de zwarte peper is belangrijk bij de opname van de curcumine

     PASCAL
 • Zeer interessant filmpje over kurkuma

  p.v.d.loo
 • Waarom links (o.a.bron) inhet Engels ???

  Peter van Tiggelen
 • Beste Peter,

  Omdat veel medisch wetenschappelijke artikelen zijn gepubliceerd op NCBI, een Amerikaanse online databank. De samenvattingen van onderzoeken worden dus Engelstalig gepubliceerd.

  Avatar for Drs. Oscar Helm
  Drs. Oscar Helm Auteur
 • Heb diabetes 2 en hoop met kurkuma mijn lichaam te verbeteren
  Resultaten wooden doorgezonden.
  Met vriendelijke groeten
  Tonny Bongers -Roeterink

  Tonny Bongers-Roeterink
 • Wat zou het aan te raden dosis zijn bij bijholte / voorhoofdsholte onstekingen welke hoofdpijnen veroorzaken ? Ergomax BCM-95 (250mg) zie ik niet terug in het vergelijk, hoe scoort deze gezien deze vorm ook verkrijgbaar is in 250mg capsules. De recente onderzoeken over de combi curcumine/piperine (zwarte peper) zie ik ook niet terug in dit blog ?

  S.
 • Hallo Oscar, ben een beetje verwonderd naar uw voorkeur, Kurkuma is niet in water oplosbaar, moet dit dan niet ingenomen worden met olie ?

  Hilde Vanneste
  • Haiii,

   Dus als ik het goed begrijp kan je beter een Longvida curcumine nemen als je ook de voordelen voor kanker wilt?
   En welke longvida is dan het beste?
   Gr en bedankt

   Me
 • Beste Oscar,
  Ik heb nog wat verder gelezen over de medische werkingen van curcumine en vond een artikel waarin meer dan 120 onderzoeken naar de werking ervan worden geëvalueerd: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28074653
  Hier komt naar voren dat er in vivo geen succesvolle werking kan worden aangetoond.(No double-blinded, placebo controlled clinical trial of curcumin has been successful.) belangrijkste reden is dat de stof al binnen 5 minuten is afgebroken in het lichaam… Wat denk jij daar van?

  Nanko

Plaats een reactie

Doe de GRATIS afslank quiz en meet je ‘Afslank IQ’

Doe binnen 5 minuten mijn quiz en zie direct jouw afslank IQ score inclusief goede antwoorden.

Doe de quiz

Over HappyHealthy

Drs. Oscar Helm Afslankcoach, voedingsdeskundige, dieetpsycholoog en orthomoleculair therapeut

Hoi, ik ben drs. Oscar Helm en in de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen naar een gezonder gewicht en betere gezondheid.

HappyHealthy.nl trekt inmiddels ruim 10.000 bezoekers per dag en met mijn bestseller de Afslank Receptenbijbel laat ik zien dat afvallen zowel eenvoudig als leuk kan zijn!

Wil jij je kennis over afvallen testen? Doe dan deze test en ontdek direct je “Afslank IQ”.

Top artikelen

Keto Dieet: Uitleg, Voedingsschema, 9 Recepten en 4 Gevaren

Wat is het ketogeen dieet en waarom val je er zoveel van af? Is het keto dieet gevaarlijk? Lees hier...

Koolhydraatarm Dieet: Uitleg, Gratis Schema + Voedingstabel

Wat is het koolhydraatarm dieet precies en wat kan je wel en niet eten. Ontdek hier een voedingstabe...

12 Tips om Snel Buikvet te Verbranden + 5 Fatale Fouten

Hoe kun je snel afvallen rond de buik? Ontdek 12 gouden buikvet verbranden tips en ontwijk 5 FATALE ...

25 Gouden Tips voor Snel Afvallen (zonder onzin hypes)

Hoe kan je snel afvallen? Ontdek 25 gouden tips om snel gewicht te verliezen zonder een waardeloos d...

HappyHealthy op Facebook!