852

Je Nieren Reinigen & Ontgiften in 5 Dagen

Het reinigen van de nieren kan helpen bij het afvoeren van afvalstoffen en gifstoffen uit je lichaam.

Ook al kunnen je nieren zelf ontgiften, het kan zijn dat ze niet optimaal functioneren.

Dit kan klachten veroorzaken zoals vermoeidheid, een opgeblazen gevoel en slaapproblemen.

Door aanpassingen aan te brengen in je leefstijl en een voedingspatroon te creëren op basis van niervriendelijke voeding, kun je het ontgiftingsproces ondersteunen.

Hoe je dat doet, leg ik je uit in dit artikel.

Inhoud van dit artikel

Wil je direct beginnen met je nieren reinigen? Bekijk dan mijn detox sapkuur die helpt bij de ontgifting van de lever, nieren en darmen.

Klik hier en ontdek meer over mijn 100% natuurlijke Detox Sapkuren

Wat zijn nieren en wat is hun functie?

Anatomie van de nieren

De nieren zijn een paar ontgiftingsorganen die zich bevinden aan de onderkant van de ribbenkast. Nieren zijn essentieel voor een goede gezondheid.

Ze zijn verantwoordelijk voor het filteren van afvalstoffen, gifstoffen en overtollig water uit het bloed.

Deze afvalstoffen worden opgeslagen in de blaas en vervolgens afgevoerd tijdens het plassen. De nieren reinigen normaal gesproken zichzelf als het lichaam voldoende vocht opneemt.

De nieren reguleren ook de zout en kaliumspiegels in het lichaam. Ze maken hormonen aan die de bloeddruk regelen en de productie van rode bloedcellen regelen.

Nieren die niet goed functioneren kunnen een hoge bloeddruk veroorzaken of verergeren. Dit is schadelijk voor de gezondheid en verhoogt het risico op hart- en vaatziekten (bron).

Wat is belastend voor de nieren?

Bepaalde gewoonten en stoffen kunnen de nieren overbelasten en hun functioneren belemmeren. Het is van belang om bewust te zijn van wat de nieren kan belasten, zodat je maatregelen kunt nemen om deze vitale organen te beschermen.

 • Te veel bewerkt en zout voedsel: Verminder zout en kunstmatige toevoegingen in je dieet om de bloeddruk te verlagen en nierbelasting te voorkomen.
 • Te veel dierlijke eiwitten: Beperk de inname van dierlijke eiwitten om de productie van afvalstoffen te verminderen en overbelasting van de nieren te voorkomen.
 • Misbruik van pijnstillers en medicijnen: Vermijd langdurig gebruik van NSAID’s (ibuprofen, naproxen en diclofenac) en andere medicijnen zonder overleg met een arts om nierschade te voorkomen.
 • Roken en overmatig alcoholgebruik: Stop of beperk deze gewoonten om de bloedtoevoer naar de nieren te verbeteren en het risico op nierziekten te verlagen.
 • Onvoldoende waterinname: Drink dagelijks voldoende water om de nieren te helpen bij het effectief filteren en verwijderen van afvalstoffen.
 • Hoge bloedsuikerspiegel: Beheers diabetes en houd je bloedsuikerspiegel binnen aanbevolen grenzen om nierschade te voorkomen.
 • Hoge bloeddruk: Beheers je bloeddruk door gezonde leefgewoonten en medicatie (indien nodig) om de gezondheid van je nieren te bevorderen.

Waarom je nieren reinigen en ontgiften?

Steeds meer gezondheidsbewuste mensen gebruiken een detox kuur om hun lichaam te ontgiften en zo de lever, nieren en darmen te ontlasten.

Het idee om het lichaam te ontdoen van gifstoffen die zich ophopen door een ongezond voedingspatroon, stress en milieuvervuiling is niet nieuw.

Ontgiften en toxines

Veel toxische stoffen komen dagelijks ons lichaam binnen via het voedsel dat we eten of de verontreinigende lucht die we inademen.

Het is echter onvermijdelijk dat dit gebeurt. Zolang de totale toxische belasting niet te hoog wordt, levert dat geen problemen op.

Wanneer je lichaam optimaal  functioneert, dan voelen we ons in het algemeen prettig en energiek. We worden minder snel ziek, want ons lichaam heeft de kracht om zich potentiële ziekteverwekkers te verdedigen.

Ook beschikken we over voldoende energie voor werk en ontspanning. Daarom werken de ontgiftingsorganen zoals de nieren, de lever en de darmen, dag en nacht door.

Maar op den duur vertroebelen deze gifstoffen en afvalstoffen het lichaam, zodat de organen moeilijker hun werk kunnen doen. Dit is ook de reden dat gezondheidsklachten vaak onopgemerkt en geleidelijk aan ontstaan, als voorstadium van een ziekte.

Je wordt vatbaar voor infecties en een slechtere gezondheid als de ontgiftingsorganen niet optimaal meer werken. Je voelt je moe en lusteloos en beschikt over te weinig energie om normaal aan het leven te kunnen deelnemen.

Nierschade ontstaat onopgemerkt en is onomkeerbaar

Nieren die niet goed functioneren blijven vaak onopgemerkt totdat de symptomen erger worden (bron). Daarom is het belangrijk dat je ingrijpt voordat het te laat is.

Het consumeren van (en stoppen met) bepaalde voedingsmiddelen kan helpen de nieren te reinigen.

Meestal houden deze detox kuren in dat je verschillende sappen, thee en kruiden drinkt waarvan mensen denken dat ze het lichaam helpen ontgiften en de nieren reinigen.

Er is momenteel echter weinig wetenschappelijk onderzoek naar gedaan die deze beweringen ondersteunen.

Toch ervaren veel mensen een positief effect op hun gezondheid als ze een ontgiftingskuur hebben gedaan. Ze merken op dat ze gewicht verliezen, een gezondere en stralende huid en meer energie krijgen, en ook beter in hun vel zitten.

Wat zijn de symptomen van slecht werkende nieren?

Mogelijke symptomen van schade aan je nieren zijn bijvoorbeeld:

 • Vermoeidheidsklachten
 • Concentratieproblemen
 • Spierkrampen
 • Droge, schilferige huid
 • Veel moeten plassen (met name in de avond)
 • Slaapproblemen
 • Verminderde zin in seks
 • Misselijkheid

Wanneer je deze symptomen ervaart doe je er verstandig aan om bij de huisarts langs te gaan. Het zijn symptomen die bij meerdere ziektes voorkomen en dus niet altijd een verslechterde nierfunctie hoeven te betekenen.

Daarnaast is het ook verstandig om met de onderstaande tips aan de slag te gaan voor gezonde nieren.

Zo help je je nieren ontgiften op een natuurlijke manier

Wat kan je doen om je nierfunctie te verbeteren? Het reinigen van de nieren kan helpen bij het afvoeren van afvalstoffen en gifstoffen uit je lichaam.

Dus jij wil de reiniging en ontgifting van je nieren ondersteunen?

De onderstaande tips kunnen helpen de gezondheid van de nieren te verbeteren en gezond te houden.

Tip #1: volg een detox sapkuur

HappyJuicy sapjes

Met een detox kuur op basis van gezonde sapjes ontgift je het lichaam op natuurlijke wijze.

Tijdens een detox sapkuur drink je alleen voedzame sapjes die goed voor je gezond en vermijd je tegelijkertijd voedingsmiddelen die je ontgiftingsorganen belasten. Concreet betekent dit ook geen alcohol, nicotine en cafeïne.

Zie het als de lenteschoonmaak van je lichaam! Door enkele dagen alleen groentesapjes en veel water te drinken worden afvalstoffen en gifstoffen weggespoeld en verlicht je de werking van de lever en nieren.

De sapjes zijn rijk aan vitamines, mineralen en antioxidanten die het lichaam ondersteunen op een natuurlijke manier. Deze belangrijke voedingsstoffen helpen bij de ontgifting en reinigen van de nieren.

Hoe werkt een detox sapkuur? Je nuttigt tijdens de kuur 9 verschillende soorten sapjes die voor minimaal 70% bestaan uit groente en 30% fruit.

Met sapvasten drink je de sappen van groenten en fruit vanwege hun voedingswaarde. Het helpt de ontgiftingsorganen zoals de lever, darmen en nieren te ontlasten afvalstoffen verwijderen. Door de caloriebeperking tijdens een sapkuur zal je ook snel gewicht verliezen.

Ondersteun je gezondheid met een sapkuur

Je kunt een detox sapkuur zelf maken, maar het is niet makkelijk om een gezond detox programma zelf samen te stellen. Dit kan veel makkelijker met de verschillende soorten detox sapkuren van HappyJuicy!

Deze sapvastenkuren zijn vrij mild en ook zeer geschikt voor mensen die voor het eerst een detox willen doen.

De groentesapjes die je tijdens deze kuur gaat drinken zijn gemaakt van 100% natuurlijke koudgeperste groenten en fruit om optimaal te kunnen ontgiften.

Met een detox sapkuur programma van HappyJuicy kun jij je nieren optimaal reinigen op een natuurlijke manier.

Klik hier en kies jouw detox sapkuur die bij je past met de hoogste korting.

Handig om te weten: bij jouw sapjespakket zit een handig schema zodat je altijd weet wat je moet drinken. Alles is dus al van tevoren voor je bedacht, je hoeft alleen de stappen te volgen.

Verschillende soorten happyjuicy groentesapjes op en naast kartonnen inpakdoos

Tip #2: onderbroken vasten

Veel mensen doen aan onderbroken vasten oftewel intermittent fasting als een manier om vet te verbranden.

Het kan ook helpen om het cholesterolgehalte te verlagen en de bloedsuikerspiegel te verbeteren (bron, bron). Intermittent fasting ondersteunt je lichaam bij het reinigen van afvalstoffen.

Gedurende een bepaalde periode eet je geen voedsel. Door te vasten geef je het lichaam als het ware een pauze om te herstellen en zichzelf te ontdoen van afvalstoffen en gifstoffen uit bewerkt voedsel.

Vasten heeft de potentie om je nieren te reinigen van gifstoffen, alhoewel het lastig is om te bepalen welke gifstoffen dat precies zijn.

Bij veel mensen vindt er in het lichaam onvoldoende ontgifting plaats wanneer de totale toxische belasting te groot wordt.

Dit ontstaat door ongezond leven, medicatie en het inademen van veel verontreinigende lucht. Dit alles heeft zijn invloed op de nieren, lever en darmen.

Als je interesse hebt om onderbroken vasten uit te proberen, lees dan dit uitgebreide artikel.

Tip #3: drink meer water om je nieren te reinigen

‘Drink meer water om gezond te blijven’, deze tip heb je vast wel eens eerder gelezen. Maar in het geval van de nieren is dit werkelijk zo.

Nieren functioneren namelijk alleen goed wanneer je voldoende water drinkt. Zonder voldoende water kunnen ze geen afvalstoffen uit het bloed halen en afvoeren via onze urine. Een lage urineproductie kan ook leiden tot nierstenen.

Voldoende water drinken helpt ook om de bloedvaten open te houden, zodat bloed vrij naar de nieren kan stromen.

Maar wanneer je uitgedroogd bent, wordt het moeilijker om afvalstoffen uit je bloed te filteren.

Ernstige uitdroging kan zelfs leiden tot nierschade, dus het is belangrijk om gedurende de dag voldoende vocht binnen te krijgen, zeker bij warm weer.

“Door minimaal 2 liter water per dag te drinken ondersteun je een gezonde nierfunctie en help je je organen om toxische stoffen en afvalstoffen af te voeren.”

Tip: je urine kan veel over je vochtbalans onthullen. Kijk eens naar de kleur. Wanneer je urine donkergeel is dan kan dit wijzen op uitdroging. De urine ruikt dan ook vaak sterk. Drink in dat geval meer water.

Tip #4: meer bewegen en sporten

sportende vrouwen geven high five tijdens zij planken

Voldoende bewegen is belangrijk voor de gezondheid en om overgewicht te voorkomen. Door je lichaam te bewegen stimuleer je de stofwisseling en ook je ontgiftingsorganen.

Met name de longen en de huid hebben er baat bij als je regelmatig sport of voldoende lichaamsbeweging opneemt in je dagelijkse routine. Door een snellere ademhaling ontgiften je longen beter en je huid scheidt veel afvalstoffen uit door te zweten.

Wandelen is dan ook een van de gemakkelijkste manieren om je gezondheid te verbeteren en een actieve leefstijl te behouden.

Vooral met betrekking tot de nieren kan wandelen het risico op cardiovasculaire problemen verminderen. Het zorgt er namelijk voor een goede doorbloeding van organen en spieren.

Onderzoek toont aan dat vrouwen die minstens 3 uur per week wandelen een 43% lager risico hebben op een beroerte in vergelijking met vrouwen die inactief zijn (bron).

Tip #5: drink nierreinigende detox thee

Zonnatura detox product verpakking

Detox thee kan de ontgifting ondersteunen omdat het een soortgelijke werking zou hebben als andere detox producten, namelijk het reinigen van het lichaam.

Je kunt gezonde detox producten ook gebruiken omdat deze producten stoffen bevatten die de uitscheidingsorganen (darmen, lever, nieren) ondersteunen, wat ervoor zorgt dat ze hun werk beter kunnen doen.

Daarnaast kan het geen kwaad je lichaam af en toe eens te ontlasten, door minder ongezonde voedingsmiddelen tot je te nemen. Deze zorgen ervoor dat met name je reinigende werking van je lever en nieren extra werk hebben.

Tip #6: matig je alcoholgebruik

Alcohol wordt door veel mensen gekoppeld aan gezelligheid. Maar je lichaam is er minder blij mee. Op het moment dat je alcohol drinkt wil je lichaam er zo snel mogelijk vanaf komen.

Het gaat daarom eerst alcohol afbreken in plaats van suikers. Dat is niet goed voor de vetverbranding. Veel alcohol drinken zorgt ook voor veranderingen in de functie van andere organen, zoals de nieren.

Door het drinken van alcoholische dranken zijn je nieren minder goed in staat om het bloed te filteren. Alcohol beïnvloedt ook de regulatie van de vocht- en elektrolytenbalans in het lichaam. Wanneer alcohol je lichaam uitdroogt, kan dit uitdrogende effect je nieren aantasten.

Man zegt nee tegen een glas whisky

Alcoholmisbruik kan zelfs nierfalen veroorzaken. Vaak kan de schade ongedaan worden gemaakt als je stopt met het drinken van alcohol en je nieren de tijd geeft om te herstellen.

Dit is ook afhankelijk van hoe lang en hoeveel je hebt gedronken. In het ergste geval kan de schade onomkeerbaar zijn. Beperk je alcoholgebruik tot 1 glas per dag of probeer volledig te stoppen met alcohol. Je nieren en lever zullen je dankbaar zijn.

Zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven en mensen met een nierziekte mogen geen nierreiniging ondergaan. Praat altijd eerst met je huisarts voordat je een detox kuur volgt met als doel om je nieren of lever te ontgiften.

Tip #7: Beperk de consumptie van bewerkt voedsel en zout

Voedingsmiddelen die rijk zijn aan zout en kunstmatige toevoegingen kunnen de bloeddruk verhogen en de nieren overbelasten.

Het natrium in zout houdt vocht vast in het lichaam, wat extra druk op de nieren legt. Probeer de inname van zout en bewerkt voedsel te beperken om je nieren te ondersteunen.

Kies voor verse, onbewerkte voedingsmiddelen die van nature laag zijn in natrium. Gebruik kruiden en specerijen om je maaltijden op smaak te brengen in plaats van te vertrouwen op zout.

Het is ook nuttig om etiketten van voedingsmiddelen zorgvuldig te lezen om je bewust te worden van de hoeveelheid zout die je consumeert. Veel verpakte voedingsmiddelen bevatten verborgen zout, wat kan bijdragen aan een te hoge dagelijkse zoutinname.

In dit artikel lees je hoeveel zout je per dag mag eten.

Tot slot

Er zijn tal van manieren die de gezondheid van je nieren helpen ondersteunen. Omdat onze dagelijkse voeding vaak te weinig belangrijke voedingsstoffen bevat, kan een detox sapkuur uitkomst bieden.

Alleen door je lichaam te voorzien van belangrijke voedingsstoffen, zoals antioxidanten (die volop aanwezig zijn in groenten en fruit), kan de schade door vrije radicalen tot een minimum worden beperkt.

Ook kunnen ongezonde gewoontes zoals roken, overmatige alcoholconsumptie en het gebruik van drugs een rol spelen. Verstandig is het uiteraard om geheel met zulke gewoonten te stoppen. Dat is vaak niet gemakkelijk en heeft tijd nodig. Een detox sapkuur kan als kickstart dienen naar een gezonde leefstijl.

Klik hier en maak je leven gezonder met onze sapjes die lokaal zijn geteeld >>

Want één ding is duidelijk: als je meteen weer ongezond gaat eten, dan maak je het succes van een detox week ongedaan. En dit belemmert ook het herstel van de nieren.

Het is echter belangrijk op te merken dat hoewel een detox sapkuur en vasten een gezonde ontgifting kunnen bevorderen, je lichaam van nature organen heeft die constant werken om afvalstoffen en gifstoffen uit je lichaam te verwijderen.

Dus wil je detoxen? Overdrijf niet, want ook dat kan schadelijk zijn voor je gezondheid.

Hoe nuttig was dit artikel voor jou?

Klik op een ster voor een beoordeling!

Omdat je dit artikel nuttig vond...

Volg ons op social media!

Jammer dat je dit artikel niet (zo) nuttig vindt.

Graag horen we hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Plaats een reactie

Over HappyHealthy

Oscar Helm, MSc Afslankcoach, voedingsdeskundige, psycholoog, dieetpsycholoog, orthomoleculair therapeut en bestsellerauteur

Hoi, ik ben Oscar Helm en in de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen naar een gezonder gewicht en betere gezondheid.

HappyHealthy.nl trekt inmiddels ruim 10.000 bezoekers per dag en met mijn bestseller de Afslank Receptenbijbel laat ik zien dat afvallen zowel eenvoudig als leuk kan zijn!

Wil jij je kennis over afvallen testen? Doe dan deze test en ontdek direct je “Afslank IQ”.

Top artikelen

Wat je mag eten bij een koolhydraatarm dieet + De Voordelen & een Schema

Wat is het koolhydraatarm dieet precies en wat kan je wel en niet eten. Ontdek hier een voedingstabe...

Intermittent Fasting: Uitleg, 9 Voordelen en 10 Schema’s

Intermittent Fasting / vasten (onderbroken vasten) schrijft voor wanneer en hoe lang je wel en niet ...

12 Tips om Snel Buikvet te Verbranden + 5 Fouten

Hoe kun je snel afvallen rond de buik? Ontdek 12 gouden buikvet verbranden tips en ontwijk 5 ernstig...

23 Bewezen Tips voor Snel Afvallen (zonder ongefundeerde hypes)

Hoe kan je snel afvallen? Ontdek 23 bewezen tips om snel gewicht te verliezen zonder ongefundeerde c...

Oscar’s sapjes

Array ( [0] => Male )