706

Hoe Effectief Is Sapvasten en Hoeveel Val je Ervan Af?

Het internet staat vol met zelfgemaakte saprecepten voor sapvasten. Van groentesapjes tot drankjes met allerlei kruiden.

Deze recepten gaan vaak hand in hand met allerlei gezondheidsclaims.

Voorstanders van sapvasten beweren dat een sapkuur talloze voordelen biedt, zoals een mooiere huid, gewichtsverlies en een volledige reiniging van je lichaam.

Kan sapvasten helpen met afvallen? Hoelang moet je zo’n sapkuur aanhouden? En welke sapjes zijn dan het meest geschikt?

Op deze vragen en nog veel meer zal ik je antwoord geven in dit artikel. Dus lees snel verder!

Inhoud van dit artikel

Wat is sapvasten?

Sapvasten, ook wel sapreiniging genoemd, is een zogeheten reinigingskuur en een manier om te detoxen en gewicht te verliezen.

Het idee erachter is dat je voor een bepaalde periode geen vast voedsel eet en in plaats daarvan alleen maar sapjes drinkt. Dit wordt gedaan om de organen van de spijsvertering te helpen ontlasten. Het feit dat er voor een bepaalde tijd geen voedsel hoeft te worden afgebroken scheelt je organen namelijk een hoop energie.

Een andere reden dat een sapkuur effectief kan zijn is omdat je met het drinken van sapjes vrijwel alleen maar gezonde voedingsstoffen binnenkrijgt. Fruit en groenten zitten namelijk boordevol mineralen, antioxidanten en vitamines. Ook vermijd je ongezonde voedingsmiddelen, zoals snacks, frisdrank en bewerkt vlees.

Wanneer je door een ongezonde leefstijl tekortschiet in onder andere vitamines, mineralen en vezels, kunnen opgeslagen afvalstoffen niet meer uit je lichaam worden verwijderd. Deze ophoping van toxische stoffen kan tot uiteenlopende gezondheidsklachten leiden en vroegtijdige veroudering.

Als laatste kan sapvasten ervoor zorgen dat je minder calorieën binnenkrijgt dan bij je huidige eetpatroon. Wat kan helpen om overgewicht kwijt te raken.

Sapvasten kan op meerdere manieren gebeuren. Zo kun je zelf sapjes maken door groenten en fruit in een blender of slowjuicer te verwerken. Dit lijkt misschien aantrekkelijk, maar zal – afhankelijk van de ingrediënten – wel veel werk met zich meebrengen.

Een alternatief is om kant-en-klare biologische sapjes te kopen. Veel mensen denken dat deze minder gezond zijn, gezien het minder vers is. Toch is dat vaak niet het geval. Integendeel!

Er zijn namelijk groente- en fruitsapjes verkrijgbaar die na het juicen direct zijn ingevroren. Hierdoor blijven de vitamines, mineralen en anti-oxidanten behouden. In sommige gevallen bevatten dit soort sapjes zelfs meer voedingsstoffen dan een vers gemaakt sapje. Dit komt de groenten direct na het oogsten tot groentesapjes worden verwerkt.

Houd er wel rekening mee dat de ingrediënten in de sapjes die je drinkt biologisch geteeld moeten zijn en geen ongezonde toevoegingen dienen te bevatten.

Met name dit laatste is bij sommige detox smoothies en sapjes in supermarkten het geval. En dat maakt ze ongezond. Ook zijn onbespoten groenten en fruit belangrijk, omdat je anders je lichaam onvoldoende zult ontgiften. Ongezonde stoffen zullen je lever belasten.

Mocht jij aan sapvasten willen doen om je lever te reinigen, kies dan uitsluitend voor biologische producten.

Maak jij onnodige fouten die het afvallen vertragen?

Doe deze gratis test en ontdek je “Afslank IQ”.

Hoe werkt sapvasten?

Je vraagt je waarschijnlijk af hoe een sapkuur precies in zijn werking gaat. Dat zal ik je haarfijn uitleggen.

Tijdens een sapkuur krijg je enkel vloeibare voeding binnen. Dit zorgt ervoor dat je spijsvertering minder hard hoeft te werken om alles te kunnen afbreken.

De energie die er hierdoor als het ware bespaard wordt, kan vervolgens ingezet worden voor andere dingen in je lichaam. Denk hierbij aan het herstellen van bepaalde organen.

Zo wordt bijvoorbeeld de lever gestimuleerd om toxische stoffen af te voeren. Ook wordt het lichaam gestimuleerd om via de ontlasting, de urine en zweet toxische stoffen af te voeren.

Een ander voordeel van sapvasten is dat je hierdoor een calorietekort kunt creëren. Dit leidt ertoe dat je meer calorieën verbrand dan je eet, waardoor je afvalt.

Je zou kunnen denken dat sapvasten hetzelfde is als intermittend fasting (onderbroken vasten). Toch zijn er aanzienlijke verschillen tussen deze twee. Waar je bij intermittent fasting gedurende een aantal uren helemaal niets eet, leef je bij sapvasten de hele dag op sapjes.

Omdat je sapjes mag drinken zal je lichaam altijd voorzien zijn van koolhydraten. Met sportvasten komt je lichaam dus niet volledig in de vastenstand terecht, zoals wel het geval is met onderbroken vasten.

Als je wilt afvallen met sapvasten is het belangrijk dat je kijkt naar wat voor sapjes je precies drinkt. Veel commerciële sap kuren produceren sapjes waar veel suikers in zitten. Dat is niet aan te raden omdat het de vetverbranding zal blokkeren. Als er veel suiker in je bloed aanwezig is, is het voor je lichaam niet nodig om vet te verbranden voor extra energie.

Fruit bevat echte van nature veel suikers dan de meeste groentesoorten. Een te hoge suikerconsumptie leidt al snel tot overmatige calorie-inname en gewichtstoename.

Kies daarom voor biologische groentesapjes die relatief weinig calorieën en suikers bevatten in plaats van suikerrijke fruitsapjes om te profiteren van de voordelen van sapvasten. De beste sap kuren bestaan uit koudgeperst sap van biologische groenten en een beetje fruit. Welke sapjes ik zelf drink en aanraad lees je onderaan het artikel.

Sommige mensen merken op dat sapvasten zorgt voor een gezondere en goed uitziende huid.  Ondanks dat sapvasten geen wondermiddel is als je jarenlang ongezond hebt gegeten, kan het weglaten van suikers en andere ongezonde voedingsstoffen je huidgezondheid inderdaad ten goede komen.

Dus mocht jij last hebben van acne of een slechte vochtbalans, dan kun je mogelijk profijt hebben van sapvasten.

Voor wie is sapvasten bedoeld?

Sapvasten is geschikt voor iedereen die wilt detoxen en/of graag een aantal kilo’s wilt kwijtraken. Een sapkuur kan als kickstart dienen naar een gezondere levensstijl. Loop alleen niet te hard van stapel omdat te snel afvallen ook weer niet gezond is.

Sapvasten is dan ook geen vrijbrief om enkele dagen of weken strikt te zijn en vervolgens weer helemaal los te gaan met je oude eetpatroon. In dat geval is het slechts een kwestie van tijd voordat de verloren kilo’s er weer aan komen.

Het beste is om sapvasten te zien als een soort van keerpunt voor gedragsverandering. Je gaat je de eerste dagen volop storten op supergezonde drankjes, om vervolgens over te stappen naar een gezond en gevarieerd eetpatroon die je de rest van je leven kunt volhouden. Zoals bijvoorbeeld met een koolhydraatarm dieet.

Heb je in het verleden eetstoornissen gehad? Dan raad ik het je af om met sapvasten te beginnen. Bij twijfel overleg dan eerst met je huisarts alvorens een sapkuur te volgen.

Als laatste wil ik je meegeven dat het altijd belangrijk is dat je sapvasten rustig opbouwt. Begin dus nooit direct met een 7-daagse sapkuur, maar zorg ervoor dat je eerste een korte kuur van 2-3 dagen probeert.

Of volg een zogeheten pretox kuur, dat als voorbereiding op het detoxen kan dienen. Tijdens een pretox kuur bouw je ongezonde voedingsmiddelen langzaam af. Denk bijvoorbeeld aan het minderen van het aantal kopjes koffie of blikjes energiedrinks dat je per dag drinkt.

Sapvasten: hoeveel val je ervan af?

Lijkt sapvasten met een sappenkuur je wel wat? Dan ben je waarschijnlijk benieuwd of het goed werkt om gewicht te verliezen.

Sapvasten met een sappenkuur zorgt ervoor dat je enkele dagen erg weinig calorieën binnenkrijgt.  Schrik niet als je 1-2 kilo per week verliest. Dit is een combinatie van vetverlies en vochtverlies.

Let er wel op dat je niet langer dan 7 dagen achter elkaar aan sapvasten doet. Te lang een sapkuur volgen levert problemen op met je stoelgang (door een gebrek aan voedingsvezels).

Vezels dragen niet alleen bij aan een gezonde spijsvertering, maar zorgen ook voor een verzadigd gevoel. Een gebrek aan vezels kan er dus voor zorgen dat je eerder honger krijgt, waardoor het wellicht moeilijker wordt om de sapkuur vol te kunnen houden.

Ook bevatten groentesapjes vrijwel geen eiwitten. Het is niet gezond als je te lang te weinig eiwitten binnenkrijgt. Je vergroot hiermee het risico op spierverlies. Op de lange duur zal een gebrek aan eiwitten ervoor zorgen dat je lichaam als het ware gedwongen wordt om de eigen spieren op te eten.

Maar geen zorgen als je nu misschien geschrokken bent. Als je als gezonde volwassene sapvasten voor enkele dagen doet dan levert dit meer gezondheidsvoordelen dan nadelen op.

Wil je een voorbeeld afslank weekmenu incl. recepten en boodschappenlijstje?

Klik hier en ik stuur ze direct gratis naar je toe.

Sapvasten beginnen met gezonde groentesapjes

Ben je wild enthousiast over sapvasten? Zorg er dan voor dat je het op de juiste manier aanpakt en geef je gezondheid een duwtje in de rug!

Als je een zo goed mogelijk resultaat wilt behalen dan is het belangrijk dat je voor sapjes kiest die weinig suikers en geen ongezonde toevoegingen bevatten.

Het is ook aan te raden om een kuur te volgen die voor een groot deel uit groentesapjes bestaat. Te veel geperst vruchtensap van fruit leidt tot veel suiker (en dus calorieën).

Waar ik zelf erg over te spreken ben zijn de biologische groentesapjes van Sapje. Bij Sapje weet je in ieder geval dat je kwaliteit en verantwoorde sapjes in huis haalt. Je proeft de versheid van het product. Door meteen voor een Sapje abonnement te gaan kun je ook nog eens 5, 10 of 15% op de prijs besparen!

Een gezonde sap kuur kan helpen om je lichaam grondig te reinigen. De speciale sap kuur die is ontwikkeld door Sapje om je lichaam te ontgiften bestaat uit biologische groentesapjes en kun je 3, 5 of 7 dagen volgen.

De sappen van Sapje worden gemaakt met een slowjuicer. Hierbij wordt de groente langzaam vermalen door een schroefpers. De vezels komen hierdoor open te liggen en zo win je meer vitamines en mineralen uit de groente.

Deze speciale sapvasten kuur komt bovendien met een uitgebreide handleiding en is de ideale manier om goed van start te gaan en je lichaam te reinigen!

Via deze link ga je direct naar de overzichtspagina en kun je de lekkerste groentesapjes proberen met de hoogste korting.

Sapvasten is niet voor iedereen geschikt. Als je zwanger bent of borstvoeding geeft dan kun je beter geen sapkuur volgen. Als je medicijnen gebruikt of problemen hebt om je bloedsuikerspiegel onder controle te houden, raadpleeg dan eerst je huisarts voordat je met sapvasten begint.

Doe mijn gratis dieet test en ontdek welke dieet voor jou het meeste resultaat oplevert

Wil je succes maar wil je je tijd niet verspillen aan diëten die niet passen bij jouw situatie?

Met al mijn kennis en ervaring heb ik een korte test ontwikkeld. De uitslag geeft je een dieet dat het beste past bij jouw situatie, jouw persoonlijkheid en jouw behoeften.

Hiermee vergroot je je kansen op een succesvol dieetproces, zonder jojo-effect of andere vervelende bijeffecten.

Het duurt slechts enkele minuten.

Ga naar de test en ontdek welke dieet het beste bij jou past »»

Plaats een reactie

Doe de GRATIS afslank quiz en meet je ‘Afslank IQ’

Doe binnen 5 minuten mijn quiz en zie direct jouw afslank IQ score inclusief goede antwoorden.

Doe de quiz

Over HappyHealthy

Oscar Helm, MSc Afslankcoach, voedingsdeskundige, psycholoog, dieetpsycholoog, orthomoleculair therapeut en bestsellerauteur

Hoi, ik ben Oscar Helm en in de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen naar een gezonder gewicht en betere gezondheid.

HappyHealthy.nl trekt inmiddels ruim 10.000 bezoekers per dag en met mijn bestseller de Afslank Receptenbijbel laat ik zien dat afvallen zowel eenvoudig als leuk kan zijn!

Wil jij je kennis over afvallen testen? Doe dan deze test en ontdek direct je “Afslank IQ”.

Top artikelen

Keto Dieet: Uitleg, Voedingsschema, 9 Recepten en 4 Nadelen

Ontdek wat het ketogeen dieet is, wat je wel en niet kunt eten, waarom je er van afvalt en de beste ...

Koolhydraatarm Dieet: Uitleg, Gratis Schema + Voedingstabel

Wat is het koolhydraatarm dieet precies en wat kan je wel en niet eten. Ontdek hier een voedingstabe...

12 Tips om Snel Buikvet te Verbranden + 5 Fouten

Hoe kun je snel afvallen rond de buik? Ontdek 12 gouden buikvet verbranden tips en ontwijk 5 ernstig...

25 Gouden Tips voor Snel Afvallen (zonder onzin hypes)

Hoe kan je snel afvallen? Ontdek 25 gouden tips om snel gewicht te verliezen zonder waardeloze diët...

HappyHealthy.nl wint prijs ‘Website van het Jaar’ 2020!

Doe de “Afslank IQ” test

HappyHealthy op Facebook!

HappyHealthy Facebook