670

De top 4 smoesjes die jij gebruikt om jezelf tegen te houden

In mijn werk als diëtist heb ik het regelmatig over niet-helpende gedachten. Deze soort gedachten zijn onbewust en daardoor heb je ze vaak niet in de gaten. Een vervelend effect van ze is dat ze blijvend resultaat tegenhouden. Omdat je ze namelijk gelooft en je er naar gaat gedragen.

Ik heb de vier die ik het meeste hoor in mijn praktijk op een rijtje gezet, samen met een helpend alternatief.

Welke herken jij bij jezelf?

Inhoud van dit artikel

1. “Morgen begin ik…”

Of ‘maandag begin ik’ als variant erop. Dit is uitstelgedrag ten top! Je kunt tenslotte elke dag ‘morgen beginnen’. Uitstelgedrag is een signaal van perfectionisme, teveel hooi op je vork nemen of een gebrek aan motivatie.

…wordt ‘Ik begin’

Uitzoeken waardoor je uitstelgedrag vertoont is stap één. Is het perfectionisme? Afvallen lukt ook als je het goed genoeg doet.

Teveel hooi op je vork? Dan is het ongeacht je doel goed om hier verandering in te brengen.

Gebrek aan motivatie? Waarschijnlijk ligt je motivatie op korte termijn effect in plaats van je lange termijn doel.

2. “Ik wil wel, maar ik heb het gewoon zo druk…”

Laten we een kleine oefening doen: pak een papier (kladblok, achterkant envelop o.i.d.) en een pen en schrijf voor jezelf je Top Vijf Belangrijkste Dingen In Jouw Leven op. Familie, kinderen, werk, hobby’s, wat jij maar wilt.

Ga vervolgens opschrijven waar en hoeveel tijd je op een dag (slaap dus niet meegerekend) aan besteedt. Werk, huishouden, smartphone enz.

Vergelijk nu deze twee lijsten. Hoeveel tijd krijgt jouw Top 5?

Waarschijnlijk niet veel, of zelfs helemaal niets. Dat is slikken. Want als je echt wil, dan werk je eraan.

…wordt ‘ het is niet mijn prioriteit nu’

Het is mogelijk dat je door omstandigheden (nog) niet kan werken aan je eigen gezondheid. En dit is prima als het van tijdelijke aard is. Kijk welke kleine aanpassingen je nu al wel kan maken en wanneer je wel vol aan kan gaan werken. Plan dit in dan ook je agenda. Door de tijd ervoor te reserveren maak je het jezelf makkelijker om dan ook eraan te gaan werken.

3. “Ik haal het in huis voor de visite…”

Hoe vaak haal je koeken in huis voor ‘de visite’ en hoe vaak eet je het vervolgens zelf op? Komt dit (bijna) wekelijks voor?

…wordt ‘ik haal het in huis voor mijzelf’

Accepteer dat jij diegene bent die het op eet. Wil je hiermee stoppen? Haal het dan niet in huis. Meestal weet je wel wanneer iemand langs komt. Heb je toch onverwachte visite? Hoe zou jij reageren als je bij een vriendin langs gaat en ze heeft niets voor bij de koffie?

Hoeveel vriendschappen heb jij stopgezet om deze reden?

Waarschijnlijk geen één.

Dit is zo’n hardnekkige gedachtefout die ik vooral terugzie in de oudere generaties. ‘Zorg goed voor je gasten’ kan alleen door koekjes in huis te hebben voor bij de koffie of thee. Ben jij ook zo opgevoed?

4. “Ik ben niet gedisciplineerd genoeg…”

Alternatieven zijn: ‘Ik ben te zwak’ of ‘Ik heb geen wilskracht’ of ‘ik vind zoveel lekker’. Perfectionisme of een onjuist idee van wat nodig is om af te vallen zijn vaak de oorzaak hiervan.

…wordt ‘Ik doe wat bij mij past’

Vraag je af waarom die discipline zo moeilijk is. Heb je een duidelijk doel voor ogen? Heb je een duidelijk idee wat je moet doen om af te vallen? Ben je mogelijk te streng voor jezelf? Wat is een realistischer doel? Twintig kilo in 2 weken kwijtraken is onmogelijk en ongezond. Stel je verwachtingen bij naar 2 kilo in 2 weken. Zo voorkom je teleurstellingen en voorkom je dat je smoesje #1 weer gaat gebruiken.

Plaats een reactie

Doe de GRATIS afslank quiz en meet je ‘Afslank IQ’

Doe binnen 5 minuten mijn quiz en zie direct jouw afslank IQ score inclusief goede antwoorden.

Doe de quiz

HappyHealthy.nl is Website van het Jaar 2020!

Doe de “Afslank IQ” test

HappyHealthy op Facebook!

HappyHealthy Facebook