852

Werkt Afvallen met het 1000 Kcal Dieet? Review & Ervaringen

Voor iedereen die op korte termijn flink wat gewicht wil verliezen, kan het 1000 kcal dieet erg verleidelijk zijn.

Omdat het 1000 kcal dieet snel resultaat geeft, willen veel mensen het volgen.

Het dieet is erop gericht om snel af te vallen, bijvoorbeeld voor een speciale gelegenheid (zoals een bruiloft).

Maar wegen de voordelen van het 1000 kcal dieet wel op tegen de nadelen? Je ontdekt het in dit artikel.

Inhoud van dit artikel

Wat is het 1000 kcal dieet?

Het 1000 kcal dieet is een manier van eten die de dagelijkse hoeveelheid calorieën beperkt tot 1000 kcal per dag.

Dit dieet wordt beschouwd als een extreem-caloriearm dieet (oftewel crash dieet) omdat je aanzienlijk minder calorieën per dag binnenkrijgt om op gewicht te blijven.

Een dieet met zo weinig calorieën kan ervoor zorgen dat je snel gewicht verliest.

Je lichaam wordt gedwongen om het tekort aan calorieën op te vangen door energie uit lichaamsvet en spiermassa te halen.

Uit onderzoek blijkt dat in de eerste week van een crash dieet, ongeveer 34% van het verloren gewicht komt uit de verbranding van lichaamsvet. De resterende 66% is afkomstig van verloren watergewicht en spiermassa. In de tweede en derde week neemt de vetverbranding toe tot 64 en 68% (bron).

Een 1000 kcal dieet is populair bij mensen die snel willen afslanken, maar ze worden ook gebruikt in ziekenhuizen. In sommige gevallen wordt het gebruikt door artsen en diëtisten om zwaarlijvige patiënten met gezondheidsproblemen in zeer korte tijd te laten afvallen.

We weten van obese patiënten dat ze aanzienlijk minder risico’s lopen tijdens een operatie, als ze eerst flink zijn afgevallen. Het vermindert ook de kans op complicaties na de operatie en het herstelt duurt korter.

Kan het 1000 kcal dieet ook gebruikt worden voor als je slechts een paar kilo wilt kwijtraken? Lees verder om erachter te komen.

Doe deze test en krijg jouw unieke op maat gemaakte keto schema, recepten en menu

 

Ontdek hoe je met jouw lichaam en behoeften je streefgewicht bereikt.

 

Vul een aantal simpele vragen in en laat ons voor jou een uniek plan maken waardoor jij in korte tijd voorgoed afrekent met overbodig vet.

 

Dit is geen jojo dieet, maar een manier waarop jij vol plezier resultaten behaalt en tegelijkertijd lekker eet.

 

Start keto test

 

Hoe werkt het 1000 kcal dieet?

Hoewel er geen strikte regels zijn voor het volgen van het 1000 kcal dieet, zijn enkele basisprincipes waar gebruikers van het dieet zich normaliter aan houden.

Raadpleeg een arts of diëtist

Voordat je begint met een extreem caloriearm dieet is het verstandig om een arts of gekwalificeerd diëtist te raadplegen.

Controleer bijvoorbeeld je cholesterolgehalte en bloeddruk. Heb je allergieën of gebruik je medicatie? Bespreek dit dan eerst met je arts of specialist.

Eet met name eiwitten

Het is belangrijk om bij het 1000 kcal dieet zo gezond mogelijk te eten. Je wilt met name eiwitrijke voedingsmiddelen eten die voedzaam zijn en een langdurig verzadigd gevoel geven.

Word een metabolisme machine en reken voorgoed af met buikvet via de nieuwste en verbeterde keto methode

 

Welke hoeveelheid calorieën, koolhydraten en andere nutriënten zijn perfect voor jouw lichaam om jouw metabolisme maximaal aan te zetten?

 

Doe onze test en laat het ons exact voor jouw lichaam berekenen. Ieder lichaam is anders en door je te focussen op wat werkt voor jouw lichaam

 

Een op maat gemaakte dieet voor jou werkt tot driemaal effectiever om je streefgewicht te bereiken dan een regulier dieet.

 

Klik hier om het dieet te ontdekken dat perfect is geoptimaliseerd voor jouw lichaam.

Eet veel groente

Groenten zitten boordevol vitamines, mineralen en vezels. Door je vezelinname te verhogen en meer water te drinken, kun je dit dieet makkelijker volhouden.

Ook bladgroenten (broccoli, spinazie, etc.) hebben de voorkeur vanwege een lage caloriedichtheid (weinig calorieën) en een groot volume.

Drink veel water

Water bevat geen calorieën, houdt je lichaam gehydrateerd en is eigenlijk alles wat je nodig hebt om te drinken. Veel water drinken draagt bij aan gewichtsverlies.

Het stilt de honger, stimuleert tijdelijk de stofwisseling en bevat als dorstlesser geen calorieën.

Alleen magere zuivelproducten

Omdat volle zuivelproducten flink wat calorieën bevatten, moeten ze worden vermeden bij het 1000 kcal dieet. Toch zuivel in je dieet? Kies dan voor magere zuivelproducten.

Houd een eetdagboek bij

Slechts 1000 calorieën per dag eten vereist toewijding en de nodige planning. Je wilt daarom weten wat je eet. Een goede manier om dit te doen is het dagelijks bijhouden van een eetdagboek.

Vermijd slechte koolhydraten

Slechte koolhydraten bevatten vaak veel toegevoegde suikers en weinig voedingsstoffen. Ze worden als slecht omschreven omdat ze zorgen voor snelle schommelingen in de bloedsuikerspiegel. Denk bijvoorbeeld aan witte rijst, pizza, wit brood, koekjes, snoepgoed, etc.

Video: Werkt Het 1000KCAL DIEET?

Is het 1000 kcal dieet effectief om af te vallen?

Het 1000 kcal dieet kan effectief zijn om korte termijn af te vallen. Je hebt een bepaalde hoeveelheid energie nodig om in leven te blijven.

Je kunt deze energie uit voeding (calorieën) of uit opgeslagen lichaamsvet (vetweefsel) halen. Een langdurig calorietekort van 500 calorieën of meer zal leiden tot snel gewichtsverlies.

Uit een onderzoek onder meer dan 2000 (extreem) zwaarlijvige deelnemers is gebleken dat een medisch dieet met 1200 calorieën per dag voor gemiddeld vetverlies van bijna 5% zorgde gedurende 12 maanden (bron).

Een ander onderzoek onder 57 deelnemers met overgewicht of obesitas aan deelnamen, vond dat de deelnemers na het volgen van een dieet met slechts 500 calorieën en 1250 calorieën gedurende respectievelijk 5 en 12 weken, 50% van het verloren gewicht weer terug kregen dat ze in bijna een jaar tijd verloren hadden (bron)!

Dit komt waarschijnlijk doordat extreem caloriearme diëten metabolische veranderingen teweegbrengen die energie besparen en gewichtsverlies voorkomen.

Dit leidt tot een verhoogde eetlust, langzame stofwisseling en het verlies van vetvrije massa, die het op de lange termijn zo moeilijk maken om het gewenste gewicht te behouden (bron, bron).

Voordelen van het 1000 kcal dieet

Het volgen van het 1000 kcal dieet kan op korte termijn enkele voordelen:

#1: Snel gewichtsverlies

Als je om welke reden dan ook snel wilt afvallen, kan dit dieet je daarbij helpen. Talloze onderzoeken hebben laten zien dat een caloriereductie de gezondheid ten goede kan komen door gewichtsverlies te bevorderen. Het reguleert de bloedsuikerspiegel en vermindert cholesterol (bron, bron, bron).

#2: Goed voor sommige operaties

Geloof of het niet…maar een 1000 kcal dieet kan goed zijn voor bepaalde operaties. Soms moet iemand op korte termijn worden geopereerd en kan een operatie niet wachten.

In dat geval moet een (extreem) zwaarlijvige persoon veel kilo’s kwijtraken in korte tijd. Dit noemt men ook wel het ziekenhuis dieet en moet altijd eerst worden goedgekeurd door een arts.

Nadelen van het 1000 kcal dieet

#1: Kan de vruchtbaarheid aantasten

Langdurig een crash dieet volgen kan de vruchtbaarheid aantasten door ondervoeding.

Als je zwanger wilt raken dan is het niet verstandig om weinig calorieën te eten.

Je hebt voldoende calorieën nodig om je lichaam te voeden en van brandstof te voorzien, aangezien voor alle lichamelijke functies (inclusief voortplanting) voldoende energie nodig is.

Houd er ook rekening mee dat niet alle calorieën gelijk zijn. Calorieën uit natuurlijke en onbewerkte producten bieden meer voedingsstoffen dan bewerkte producten.

Onthoud dat een langdurig extreem-caloriearm dieet voor gezondheidsproblemen op de lange termijn kan zorgen. In sommige gevallen kunnen ze zelfs levenslang aanhouden.

Bijna 1 op de 5 vrouwen met ernstig ondergewicht merkt dat de menstruatie volledig wegblijft.

#2: Het dieet verzwakt je immuunsysteem

Als je een 1000 kcal dieet wilt volgen dan is het belangrijk om te onthouden dat je gemiddeld de helft minder calorieën eet dan je eigenlijk mag eten!

In de regel heeft een man 2200 calorieën per dag nodig en een vrouw 2000 calorieën per dag. Hoewel een dieet met 1000 calorieën in bepaalde situaties op korte termijn geschikt kan zijn, zijn 1000 calorieën veel te weinig voor de meeste volwassenen. Je zorgt met dit dieet dus voor een flink tekort aan calorieën.

Dit is inderdaad handig als je snel gewicht wil krijtraken, maar een flinke caloriebeperking kan ook negatieve invloed hebben op je weerstand. Dit geldt met name voor mensen die weinig eten en zwaar lichamelijke inspanning verrichten.

Denk bijvoorbeeld aan mensen die fanatiek sporten of in de zorg of bouw werken. Onderzoek heeft aangetoond dat het risico op ziek worden groter wordt bij intensief sporten (bron, bron).

In dit artikel leg ik uit wat je kunt doen om je immuunsysteem te versterken.

#3: Het bevat te weinig vet

vetrijke voedingsmiddelen uitgelicht op tafel

Goede en verzadigde vetten zijn essentieel op hormonaal gebied. Zo worden bijv. geslachtshormonen geproduceerd met behulp van gezonde vetten en cholesterol.

Als je een dieet volgt dat zich richt op het eten van zo min mogelijk vet, dan heeft dat op den duur effect op je hormonen.

#4: Het kan de stofwisseling vertragen

Een dieet met zo weinig calorieën kan ook de stofwisseling vertragen. Wanneer je op korte termijn veel afvalt, gebeurt er iets in je lichaam.

De aanpassing reactie van het lichaam is om te proberen energie te besparen door het aantal calorieën dat je verbrandt te verminderen. Dit kan ervoor zorgen dat je vaker hongerig bent en meer hunkert naar eten.

Onderzoek heeft aangetoond dat herhaaldelijk crash diëten het hart kan belasten en kan leiden tot een verhoogde kans op eetstoornissen, diabetes type 2 en vroegtijdig overleden (bron, bron).

#5: je kunt last krijgen van lichamelijke klachten

Jezelf beperken tot 1000 calorieën per dag is voor de meeste mensen te extreem en kan leiden tot gezondheidsklachten zoals duizeligheid, hongeraanvallen, misselijkheid, vitaminen en mineralen tekorten, vermoeidheidsklachten, hoofdpijn en zelfs galstenen (bron).

Omdat je minder vitamines en voedingsstoffen tot je neemt zal je ook sneller vermoeid raken.

#6: het beschadigt haar, huid en nagels

vrouw schrikt van haarverlies op kam

Als je te lang een 1000 kcal dieet volgt dan krijg je een tekort aan essentiële voedingsstoffen die belangrijk zijn voor het lichaam.

Dit schaadt de gezondheid van je huid en haar. Een tekort aan vitamines en mineralen kan ertoe leiden dat je haar er doffer uit ziet en sneller uitvalt. Ook kan je huid droog, schilferig en bleek worden.

Voor wie is het 1000 kcal dieet geschikt?

Het 1000 kcal dieet is geschikt voor mensen die overgewicht hebben en nog geen gezondheidsproblemen hebben. Als je een manier zoekt om op korte termijn snel af te vallen dan kan dit dieet een optie zijn.

Een vrouw die een zittend beroep heeft of licht actief is, heeft ongeveer 1800-2000 calorieën per dag nodig. Een man heeft minimaal 2000 tot 2500 calorieën per dag nodig om op gewicht te blijven. Als je minder calorieën en meer calorieën verbrandt, val je af.

Ervaringen met het 1000 kcal dieet

Benieuwd naar de ervaringen met het 1000 kcal dieet? Hieronder lees je enkele ervaringen van mensen die het dieet gevolgd hebben:

Ik ben een verpleegkundige en heb wisselende diensten. Mijn baan is erg vermoeiend en ik heb weinig tijd om te hardlopen. Op een dag las ik een artikel over het 1000 kcal dieet.

Dat leek me wel een handige manier om wat af te vallen. Hopelijk ook mijn probleemgebieden haha! Ik verloor ongeveer 1 kilo per week en heb het vier weken volgehouden. Het was niet makkelijk moet ik zeggen. Tijdens mijn werk had ik veel last van honger. Mijn collega’s hoorde mijn maag knorren! Ik kan me geen langere periode dan 4 weken van dit crash dieet voorstellen. – Nina

Twee maanden geleden besloot ik om mijn buikvet aan te pakken. Ik besloot om een dieet van 1000 calorieën te volgen. Ik maakte al meteen een grote fout door mijn dagelijkse lichaamsbeweging te overschatten. Door omstandigheden zit ik al een jaar thuis en ik beweeg vrij weinig. Al snel merkte ik veranderingen op bij mijn buikomvang. Ik viel in de eerste weken veel af, daarna werd het minder.

Ik viel nog steeds af maar heel langzaam totdat ik wekenlang op hetzelfde gewicht bleef. Ik begon te denken dat ik niet genoeg at en maakte me een beetje zorgen. Daarom mijn calorie inname verhoogd naar 1500 calorieën per dag en raad eens? Dat werkte! Mijn energie kwam terug en mijn stemming verbeterde sterk. Ik begon weer wat af te vallen en kwam uiteindelijk op mijn streefgewicht. – Lieke

Voorbeeld schema met 1000 kcal per dag

Uit ervaring weet ik dat sommige mensen een beetje eigenwijs zijn en toch het 1000 kcal dieet willen proberen. Daarom heb ik een voorbeeld eetschema van 1 gemaakt om veilig en snel af te vallen.

In het onderstaande eetschema sla je doordeweeks drie keer per week het ontbijt over en twee keer de lunch, waardoor je twee maaltijden nuttigt per dag. In het weekend eet je wel drie maaltijden.

Dagen:

Ontbijt:

Lunch:

Diner/avondeten:


Maandag:Haringsalade met avocado


Carpaccio met zilvervliesrijst


Dinsdag:


Avocado smoothieTofoe salade met kalkoenfilet


Woensdag:Uitsmijter met groenten

Pak je favoriete Afslank Receptenbijbel gerecht


Donderdag:


Havermout met peer en frambozenBiefstuk met zoete aardappel


Vrijdag:Slawrap met zalm, avocado en taugé


Gestoofde prei met kip


Zaterdag:


Slow juice: limoen, ananas, spinazie en avocado


Wrap met gehakt


Tonijnfilet met gestoomde
groenten


Zondag:


Quinoa pannenkoek met dadels en walnoten


Appelsalade

Maak je lievelingsmaal

Klik hier om meteen het complete koolhydraatarm dieet schema inclusief recepten gratis te downloaden.

Tot slot

Hoewel het 1000 kcal dieet leidt tot snel gewichtsverlies op de korte termijn, kunnen de hormonale veranderingen ervoor zorgen dat je het maar moeilijk volhoudt op de lange termijn.

Bovendien is het eten van 1000 calorieën eten per dag nog niet de helft van wat je als volwassene nodig hebt om goed te functioneren.

Het gaat namelijk niet alleen om de calorie-inname, het gaat ook om de kwaliteit van de calorieën die je eet. Een koolhydraatarm dieet volgen dat rijk is aan voedingsstoffen zal leiden tot een gezonder en slanker lichaam.

Het 1000 kcal dieet is een tijdelijke oplossing.

Voor een optimale gezondheid is het belangrijk dat je jezelf niet verhongert. Succesvol afvallen en op gezond gewicht blijven draait vooral om duurzame veranderingen die je de rest van je leven kunt volhouden.

Als je er goed uit wilt zien voor een bruiloft of een feestje, doe jezelf dan een plezier en begin met verantwoord afvallen door gezonde keuzes te maken. Daar heb je je hele leven profijt van!

Welk van de 5 buiktype heb jij? Doe de test en ontdek het direct (en hoe jij met jouw type een platte buik krijgt)

Wil je weten welke buiktype je hebt? En hoe je met jouw type een platte en strakke buik krijgt en effectief buikvet weet te verbranden?

Doe dan mijn test en ontdek het in slechts 2 minuten.

Je zal het volgende te weten komen:

  • Welk type buik jij hebt
  • Potentiële fouten die je maakt die jouw buikvet veroorzaken
  • Wat jij kan veranderen om een mooie platte of strakke buik te krijgen

Start buiktype test

Hoe nuttig was dit artikel voor jou?

Klik op een ster voor een beoordeling!

Omdat je dit artikel nuttig vond...

Volg ons op social media!

Jammer dat je dit artikel niet (zo) nuttig vindt.

Graag horen we hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Plaats een reactie

Over HappyHealthy

Oscar Helm, MSc Afslankcoach, voedingsdeskundige, psycholoog, dieetpsycholoog, orthomoleculair therapeut en bestsellerauteur

Hoi, ik ben Oscar Helm en in de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen naar een gezonder gewicht en betere gezondheid.

HappyHealthy.nl trekt inmiddels ruim 10.000 bezoekers per dag en met mijn bestseller de Afslank Receptenbijbel laat ik zien dat afvallen zowel eenvoudig als leuk kan zijn!

Wil jij je kennis over afvallen testen? Doe dan deze test en ontdek direct je “Afslank IQ”.

Top artikelen

Wat je mag eten bij een koolhydraatarm dieet + De Voordelen & een Schema

Wat is het koolhydraatarm dieet precies en wat kan je wel en niet eten. Ontdek hier een voedingstabe...

Intermittent Fasting: Uitleg, 9 Voordelen en 10 Schema’s

Intermittent Fasting / vasten (onderbroken vasten) schrijft voor wanneer en hoe lang je wel en niet ...

12 Tips om Snel Buikvet te Verbranden + 5 Fouten

Hoe kun je snel afvallen rond de buik? Ontdek 12 gouden buikvet verbranden tips en ontwijk 5 ernstig...

23 Bewezen Tips voor Snel Afvallen (zonder ongefundeerde hypes)

Hoe kan je snel afvallen? Ontdek 23 bewezen tips om snel gewicht te verliezen zonder ongefundeerde c...

Oscar’s sapjes

Array ( [0] => Male )