1048

Overgewicht: Waarom Het Gevaarlijk Is + Hoe je Overgewicht Aanpakt

Overgewicht wordt een steeds groter probleem binnen de hedendaagse samenleving (bron).

Niet alleen zijn de kosten ontzettend hoog om alle gevolgen te behandelen door medici, maar juist ook voor diegene die het overgewicht heeft.

De emotionele gevolgen zijn vaak heel ernstig, en dat kan niet de bedoeling zijn. Overgewicht is een maatschappelijk probleem wat opgelost moet worden, maar dat begint bij jezelf.

Vandaag is de eerste dag van de rest van je leven!

Wat je in dit artikel gaat leren:

 • Hoe je bepaalt of je overgewicht hebt
 • Wat de gezondheidsrisico’s van overgewicht zijn
 • Handige tips waarmee je vandaag nog overgewicht kunt aanpakken

Inhoud van dit artikel

Wanneer is er sprake van overgewicht?

Overgewicht kun je op verschillende manieren meten. Bij meest gangbare methode wordt gebruik gemaakt van de verhouding tussen de lengte en het lichaamsgewicht. Dit noemen we de Body Mass Index (BMI). Hoe pas je dit toe op je eigen lichaam?

Body Mass Index = gewicht in kilo’s / (lengte in meters)2

Een voorbeeld: als je 95 kilo weegt, en je hebt een lengte van 1,85 meter, dan zou de berekening als volgt zijn: 95 / (1,85 x 1,85). In dit geval is de uitkomst 28 (afgerond). In plaats van deze formule kan je ook onze calculator gebruiken om je BMI te berekenen.

Dit getal kun je vergelijken met de volgende tabel:

 • Hoger dan 30 : Obesitas, of ziekelijk overgewicht
 • Tussen de 25 en de 30 : Overgewicht
 • Tussen de 17 en de 25 : Normaal gewicht≤≤
 • Lager of gelijk aan 17 : Ondergewicht (is ook ernstig!)

Het mag duidelijk zijn dat je door moet lezen als je BMI hoger is dan 25.

In onderstaande video leg ik uit hoe het berekenen van de BMI werkt, wat de nadelen zijn en wat de alternatieven zijn.

Doe deze test en krijg jouw unieke op maat gemaakte keto schema, recepten en menu

 

Ontdek hoe je met jouw lichaam en behoeften je streefgewicht bereikt.

 

Vul een aantal simpele vragen in en laat ons voor jou een uniek plan maken waardoor jij in korte tijd voorgoed afrekent met overbodig vet.

 

Dit is geen jojo dieet, maar een manier waarop jij vol plezier resultaten behaalt en tegelijkertijd lekker eet.

 

Start keto test

 

Hoe ontstaat overgewicht?

Het mag duidelijk zijn hoe overgewicht over het algemeen ontstaat. Het principe is duidelijk: Je eet meer dan je lichaam verbruikt, waardoor je lichaam de overtollige energie opslaat voor later gebruik, en dan in eerste instantie als vet rond de heupen, billen en bovenbenen (bron). Later komt ook de buik aan de beurt. Hierdoor ontstaat overgewicht.

Er is, in principe, dus maar één oplossing: Beperk de inname van voedsel. Eet gezond en gevarieerd, en stem de hoeveelheid af op je dagelijkse bezigheden. Combineer dit met regelmatig bewegen, en je hebt alvast de basis van afvallen te pakken.

Maar eerst even wat meer over de gevaren van overgewicht.

Waarom overgewicht gevaarlijk is!

Niet alleen is overgewicht erg lastig, heel duur en in veel gevallen esthetisch niet gewenst, maar je loopt vooral veel risico met je gezondheid. De volgende risico’s zijn beslist géén aannames of veronderstellingen. Als je last hebt van overgewicht, moet je deze risico’s héél erg serieus nemen! In veel gevallen is het niet de vraag OF je er last van krijgt, maar WANNEER je er last van krijgt. Klinkt misschien erg hard, maar toch is het zo.

In onderstaande video vertelt diëtiste Janiek Vreeken hoe overgewicht samenhangt met verschillende ziektes. Daarnaast vertel ze hoe een klein gewichtsverlies al een groot effect kan hebben op het ontwikkelen en verloop van ziektes.

Gevaar overgewicht 1: Hogere kans op kanker

Door diverse factoren als gevolg van het overgewicht, is ook de kans op bepaalde vormen van kanker veel groter (bron, bron). Bij vrouwen worden tijdens de overgang door het vetweefsel heel veel oestrogeen aangemaakt. Door deze verhoogde productie is de kans op borstkanker, slokdarmkanker, nierkanker en baarmoederkanker veel hoger (bron). Bij mannen is in dit geval de kans op dikke darm kanker veel hoger.

Word een metabolisme machine en reken voorgoed af met buikvet via de nieuwste en verbeterde keto methode

 

Welke hoeveelheid calorieën, koolhydraten en andere nutriënten zijn perfect voor jouw lichaam om jouw metabolisme maximaal aan te zetten?

 

Doe onze test en laat het ons exact voor jouw lichaam berekenen. Ieder lichaam is anders en door je te focussen op wat werkt voor jouw lichaam

 

Een op maat gemaakte dieet voor jou werkt tot driemaal effectiever om je streefgewicht te bereiken dan een regulier dieet.

 

Klik hier om het dieet te ontdekken dat perfect is geoptimaliseerd voor jouw lichaam.

Gevaar overgewicht 2: Problemen met het bewegingsapparaat

Door het hoge gewicht, heeft je beendergestel heel veel te verduren. Door deze continue belasting worden de beenderen wel sterker en is de kans op osteoporose (botontkalking) wel veel kleiner, maar dat weegt niet op tegen het feit dat je kraakbeen wordt beschadigt door de hoge druk. Hierdoor kun je op de duur last krijgen van artrose, (lage) rugpijn en veel klachten aan de heupen en de knieën (bron).

Gevaar overgewicht 3: Hart- en vaatziekten

De combinatie van een hoog cholesterol en een hoge bloeddruk zal op de lange termijn leiden tot hart- en vaatziekten (bron). Zeker als er ook nog eens sprake is van diabetes. Deze problemen uiten zich op de duur in de vorm van een herseninfarct, hartinfarct of etalagebenen (verminderde bloedtoevoer naar de benen).

Gevaar overgewicht 4: Hogere bloeddruk

Een hoge bloeddruk is ook het gevolg van overgewicht. Zowel de onderdruk als de bovendruk zal stijgen, wat de kans op hart- en vaatziekten aanzienlijk hoger maakt (bron). Hoe langer het overgewicht duurt, hoe groter de kans op een hogere bloeddruk. Dit impliceert ook dat jongeren met een overgewicht gedurende hun leven veel meer kans hebben op een fors verhoogde bloeddruk.

Lees hier hoe je op natuurlijke manier een hoge bloeddruk kunt verlagen.

Gevaar overgewicht 5: Hoger cholesterol

Cholesterol krijgen we voor een deel binnen via onze voeding, en voor een ander deel wordt het door je lichaam zelf aangemaakt. De cholesterol die we binnen krijgen via het eten, krijgen we voornamelijk uit dierlijke vetten. Denk hierbij aan kaas, roomboter, spek, worst en ander vlees. Allemaal producten die heel veel cholesterol bevatten (bron). Door overmatig te eten, en dan met name de eerder genoemde producten, zal de cholesterol in het lichaam laten stijgen. Met name als er veel vet in de buikstreek opgeslagen is, is de kans op een hoog cholesterol nog veel hoger (bron).

Het is bekend dat een hoog cholesterol slecht is voor je algemene gezondheid en de kans op hart- en vaatziekten behoorlijk kan vergroten (bron).

Gevaar overgewicht 6: Sterk verhoogde kans op diabetes type 2

Er is zonder twijfel een heel duidelijk verband tussen overgewicht en het krijgen van diabetes type 2 (bron). Als je last hebt van overgewicht, met name als dit overgewicht het gevolg is van buikvet, dan komen er automatisch meer vetten in je bloed (en ook op onder plekken zoals onder je huid). Deze vetten zorgen er direct voor dat je problemen krijgt met je gevoeligheid voor insuline. We noemen dit ook wel ‘insulineresistentie’.

Insuline wordt door het lichaam aangemaakt om de bloedsuikerspiegel in balans te houden. Als je lichaam daar niet meer op reageert, is dit een begin van diabetes (bron, bron, bron). Maar daar houdt het niet mee op, want naar aanleiding van de diabetes, kun je last krijgen leverproblemen, vaatziektes, problemen met de zenuwen, nieren en ogen. Diabetes op zich is redelijk in de hand te houden, maar de gevolgen van diabetes zijn vaak vele malen erger.

Gevaar overgewicht 7: En nog een paar…

Menstruatieproblemen, verminderd libido, onvruchtbaarheid, verweekte huid, wonden die slecht genezen, slaapapneu, longemfyseem, astma en kortademigheid zijn zo nog een paar problemen die kunnen ontstaan door overgewicht (bron).

De gevaren voor kinderen

Ook voor de kids is overgewicht heel gevaarlijk. Hoe dikker en (langere tijd dik) je bent als kind, hoe lastiger het later is om op een normaal gewicht te komen en dat te behouden. Kortom, eigenlijk nog gevaarlijker dan een volwassenen die pas op latere leeftijd te maken krijgt met overgewicht. Het is een feit dat onze kinderen steeds dikker worden (bron). Om dit aan te pakken, moeten we eerst kijken naar de oorzaken hiervan.

Volgens mij zijn dit de meest belangrijke:

Kinderen spelen niet meer

Met de komst van internet en sociale media zie je nauwelijks meer dat kinderen ‘gewoon’ op straat spelen. Kinderen hebben geen fysieke vrienden meer, alleen nog maar 200 ‘vrienden’ op Facebook. Kinderen leven dus veel meer in een isolement, met alleen maar online contacten. Daarnaast zijn kinderen veel aan het gamen, en aan het surfen. Natuurlijk, Het gebruik van internet, sociale media en gamen kan de kinderen helpen en is niet meer weg te denken uit de huidige samenleving, maar alles met mate. Kinderen brengen té veel tijd door achter een scherm, in plaats van lekker buiten te spelen (bron).

Kinderen nemen een voorbeeld aan de ouders

Ook volwassenen worden steeds dikker (bron). Dat is een feit. Hiervoor zijn verschillende oorzaken, onder andere niet bewegen en ongezond eten. De kinderen nemen hieraan een voorbeeld, ze ‘leren’ van hun ouders. Overgewicht is dan binnen een gezin heel normaal en de kinderen doen vrolijk mee in het ongezonde voedingspatroon.

In dit soort gevallen is er duidelijk een gebrek aan verantwoordelijkheid van de ouders.

Kinderen worden té veel verleidt door kindermarketing

Marketing is een machtig instrument van de voedselindustrie. Het is hun goed recht om hun producten aan te bieden, maar hier wordt maar al te vaak ernstig misbruik van gemaakt: Verpakkingen suggereren maar al te vaak dat een product ‘gezond’ is (bron). De kids nemen dat direct aan, en consumeren deze producten in vaak grote hoeveelheden. Gewoon gezond eten met behulp van vers fruit, verse groente en volkorenbrood kennen de kids niet meer. Ook hier is een belangrijke taak voor de ouders weggelegd. Daarnaast zal er iets aan die verachtelijke marketing gedaan moeten worden, maar dat is een heel ander verhaal.

En wat gebeurt er dan als een kind last heeft van overgewicht? In principe hetzelfde als een volwassene, met dit grote verschil dat de kansen op aandoeningen veel groter zijn. Daarnaast heeft overgewicht ook een impact op het geheugen en het sociale leven (bron). Tijdens de pubertijd zijn dit twee hele belangrijke elementen in het opgroeien en het leerproces over hoe je in het leven moet staan. Een verminderd geheugen zorgt voor een lagere opleiding, en dus een minder goed betaalde baan. Ook het sociale aspect is niet te onderschatten: Kinderen met overgewicht hebben minder vriendjes en vriendinnetjes en sluiten zich dus sneller af (bron). Ze voelen zich afgewezen. Dit kan heel veel invloed hebben op het verdere leven.

De gevaren van overgewicht voor kinderen zijn dus hetzelfde als die voor volwassenen gelden, maar dan in het kwadraat:

Hoog tijd om hier iets aan te doen!

Hoe kun je overgewicht omkeren?

Als je voor jezelf het besluit genomen hebt om iets aan je overgewicht te doen, heb je al heel veel gewonnen. Maar nu begint het: Om af te vallen, en het inderdaad ook vol te houden, moet je erg gemotiveerd zijn. Maar wees gerust, je hoeft geen honger te hebben. Afvallen is meestal niet een kwestie van minder eten, maar gezonder eten. Natuurlijk moet ook dat gezonder eten ook met mate toegepast worden. Het ongelimiteerde eten is vanaf nu verleden tijd.

Ik ga nu geen dieetadviezen geven of allerlei zaken uitleggen over de voedingsmiddelen die je wel of niet zou moeten eten. Deze informatie kun je verderop op deze site wel vinden. Ik wil me hier concentreren op een aantal belangrijke adviezen om te kunnen slagen in je wens om het overgewicht aan te pakken:

Overgewicht aanpakken tip 1: Maak duidelijke afspraken met jezelf en je gezin

Het proces om af te vallen is voor jezelf al moeilijk genoeg. Bespreek dit met je gezin en streef er naar om in gezinsverband het overgewicht aan te pakken. Als jij en je partner last hebben van overgewicht, dan is de kans erg groot dat ook jullie kinderen hier last van hebben (bron). Maak onderling afspraken, wellicht kun je er een wedstrijdje van maken. Dit motiveert zowel de ouders als de kids.

Overgewicht aanpakken tip 2: Maak geen geheim van je voornemen

Ook je direct omgeving moet op de hoogte zijn van je voornemen. Dit heeft een aantal voordelen: Ten eerste kunnen ze er dan rekening mee houden als je daar op bezoek gaat. Daarnaast kun je altijd op hen terugvallen als jij het even heel erg moeilijk hebt. Ze zijn op de hoogte en kunnen je dus steunen. Dit sociale aspect van afvallen is heel erg belangrijk (bron). Ook kun vrienden of vriendinnen zoeken die ook af willen vallen. Op deze manier kunnen jullie elkaar steunen (bron).

Overgewicht aanpakken tip 3: Gooi alle ongezonde voeding weg!

Ga, eventueel samen met je gezin, alle kastjes controleren. Gooi al die chips, cola en andere ongezonde en dikmakende voedingsmiddelen weg. Jazeker, erg rigoureus, maar het is de enige manier om niet weer verleidt te worden (bron). Het mag voor zich spreken dat je dit ook niet meer gaat kopen. Vergeet hierbij niet de ‘verstopplekjes’, zowel van jezelf als van de kinderen.

Overgewicht aanpakken tip 4: Maak een wekelijkse planning voor het eten

Maak iedere week een planning wat je gaat eten (bron). Natuurlijk moet dit gezond, gevarieerd en voedzaam zijn. Maak, naar aanleiding van deze planning, een boodschappenlijstje. Niet alleen bespaar je hier waarschijnlijk heel veel geld mee, maar op deze manier raak je niet in de verleiding om extra, onnodige, dingen te kopen. Als je het niet in huis hebt, is er ook geen verleiding.

Overgewicht aanpakken tip 5: Ga sporten!

Sporten is goed voor je gezondheid, dat weten we allemaal (bron). Tijdens het sporten verbrand je vet, waardoor je af gaat vallen (bron). Daarnaast krijg je ook meer spieren, waardoor het vet verbranden nog sneller gaat. Hoe langer je het sporten volhoudt, hoe sneller het afvallen zal gaan.

Maar begin rustig aan: De inspanning moet je aanpassen aan je huidige lichamelijke conditie. Begin rustig aan, en je zult merken dat het beetje bij beetje beter zal gaan. Geloof me, dit werkt erg motiverend!

Conclusie

Overgewicht is een probleem, zowel voor diegene die overgewicht heeft, als voor de maatschappij. Het is prima mogelijk om het tij te keren, maar daar moet je zelf wel wat voor doen. Stel jezelf redelijke doelen, en ga aan de slag. Het is nooit te laat!

Welk van de 5 buiktype heb jij? Doe de test en ontdek het direct (en hoe jij met jouw type een platte buik krijgt)

Wil je weten welke buiktype je hebt? En hoe je met jouw type een platte en strakke buik krijgt en effectief buikvet weet te verbranden?

Doe dan mijn test en ontdek het in slechts 2 minuten.

Je zal het volgende te weten komen:

 • Welk type buik jij hebt
 • Potentiële fouten die je maakt die jouw buikvet veroorzaken
 • Wat jij kan veranderen om een mooie platte of strakke buik te krijgen

Start buiktype test

Hoe nuttig was dit artikel voor jou?

Klik op een ster voor een beoordeling!

Omdat je dit artikel nuttig vond...

Volg ons op social media!

Jammer dat je dit artikel niet (zo) nuttig vindt.

Graag horen we hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

2 reacties op dit artikel

 • Beste Oscar,

  Ik zou graag willen weten of dito ok voor diabeten kan deze methode? Door een halve verwijdering van mijn pancreas diabeet geworden en sinds die tijd injecteren met insuline. Ben ook direct KH arm gaan eten , dat ging redelijk de eerste jaren maar nu lukt Hern me niet meer om af te vallen. Eerder kom ik bij.
  Het voelt alsof mijn lijf erg zuinig is ingesteld want bij het minste koekje of iets anders kom ik bij.
  Is KH arm wel geschikt voor mij omdat ik vreselijke zin heb om te snacken tegen 22.00 meestal.
  Mijn internist zegt dat ik wél moet eten met KH en mijn diëtist weer niet! ? kun je me enige raad geven ?
  Vriendelijk bedankt ,
  Ingrid

  Ingrid
  • Beste Ingrid, over persoonlijke medische zaken kan en mag ik geen uitspraken doen. Raadpleeg in geval van twijfel eerst je arts, apotheker of specialist.

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur

Plaats een reactie

Over HappyHealthy

Oscar Helm, MSc Afslankcoach, voedingsdeskundige, psycholoog, dieetpsycholoog, orthomoleculair therapeut en bestsellerauteur

Hoi, ik ben Oscar Helm en in de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen naar een gezonder gewicht en betere gezondheid.

HappyHealthy.nl trekt inmiddels ruim 10.000 bezoekers per dag en met mijn bestseller de Afslank Receptenbijbel laat ik zien dat afvallen zowel eenvoudig als leuk kan zijn!

Wil jij je kennis over afvallen testen? Doe dan deze test en ontdek direct je “Afslank IQ”.

Top artikelen

Wat je mag eten bij een koolhydraatarm dieet + De Voordelen & een Schema

Wat is het koolhydraatarm dieet precies en wat kan je wel en niet eten. Ontdek hier een voedingstabe...

Intermittent Fasting: Uitleg, 9 Voordelen en 10 Schema’s

Intermittent Fasting / vasten (onderbroken vasten) schrijft voor wanneer en hoe lang je wel en niet ...

12 Tips om Snel Buikvet te Verbranden + 5 Fouten

Hoe kun je snel afvallen rond de buik? Ontdek 12 gouden buikvet verbranden tips en ontwijk 5 ernstig...

23 Bewezen Tips voor Snel Afvallen (zonder ongefundeerde hypes)

Hoe kan je snel afvallen? Ontdek 23 bewezen tips om snel gewicht te verliezen zonder ongefundeerde c...

Oscar’s sapjes

Array ( [0] => Male )