846

Werkt Afvallen met het Yoghurt Dieet? Ervaringen + Weekmenu

Ben jij dol op yoghurt? Of wil je afvallen met een yoghurt dieet? Dan ben je hier aan het juiste adres!

Yoghurt wordt tegenwoordig gezien als gezonde voeding.

Yoghurtproducten kunnen veel eiwitten, calcium, vitamines en levende cultuur (probiotica) bevatten, die het darmmicrobioom versterken.

Jammer genoeg worden er aan veel yoghurt soorten suikers toegevoegd. Daarom is het belangrijk dat je de juiste soorten yoghurt kiest.

Wil jij een yoghurt dieet volgen? Dan mag je de informatie in dit artikel niet missen. Ook ontvang je een gratis yoghurt dieet weekmenu om verantwoord af te vallen.

Inhoud van dit artikel

Wat is een yoghurt dieet?

kom met yoghurt en houten lepel

Het yoghurt dieet doet vermoeden alsof je alleen maar yoghurt mag eten. Het dieet steekt wat anders in elkaar.

Het yoghurt dieet is oorspronkelijk bedacht door Ana Lugue, een voedingsdeskundige die een boek schreef over het yoghurt dieet.

In dit boek vertelt ze dat het eten van yoghurt het geheim is om af te vallen en enorm goed is voor de gezondheid. Ana Lugue legt in haar boek ook uit waarom een gezond microbioom belangrijk is om de goede darmbacteriën in balans te houden.

Veel mensen realiseren zich niet dat het overmatig gebruik van antibiotica meer kwaad dan goed kan aanrichten.

Volgens Ana Lugue hebben veel mensen chronische aandoeningen omdat ze onvoldoende goede bacteriën in hun darmen hebben.

Doe deze test en krijg jouw unieke op maat gemaakte keto schema, recepten en menu

Ontdek hoe je met jouw lichaam en behoeften je streefgewicht bereikt.

Vul een aantal simpele vragen in en laat ons voor jou een uniek plan maken waardoor jij in korte tijd voorgoed afrekent met overbodig vet.

Dit is geen jojo dieet, maar een manier waarop jij vol plezier resultaten behaalt en tegelijkertijd lekker eet.

Start keto test

 

Hoe werkt het yoghurt dieet?

zilveren lepel in een bak met yoghurt

Simpel gezegd is yoghurt de fermentatie van melksuikers door specifieke microben, namelijk melkzuurbacteriën.

Deze bacteriën breken de suikerlactose af tot melkzuur (vandaar de naam melkzuurbacteriën). Hierdoor ontstaat een zure atmosfeer ontstaat waarin schadelijke organismen niet kunnen leven.

Tijdens dit proces worden zowel de eiwitten als de vetten in de melk ook gedeeltelijk vooraf afgebroken door de bacteriën, waardoor de resulterende yoghurt beter verteerbaar wordt en het lichaam het gemakkelijker kan opnemen.

Gezonde bacteriën in yoghurt

De nuttige bacteriën die worden gebruikt bij het maken van yoghurt zijn Lactobacillus bulgaricus en Streptococcus thermophilus, hoewel andere soorten zoals L. acidophilus, Bifidobacterium infantis en Bifidobacterium longum soms ook worden toegevoegd voor extra gezondheidsvoordelen.

Al deze bacteriën komen van nature in grote aantallen voor in de darmen van een gezond persoon.

Er is steeds meer wetenschappelijk bewijs dat ongezonde vetten en bewerkte koolhydraten niet de enige factoren zijn die bijdragen aan de oorzaak van vetzucht en chronische ziektes. Nieuw bewijs suggereert sterk dat er nog een potentiële factor is die zijn weerslag heeft op je gezondheid en lichaamsgewicht: het ontbreken van een gebalanceerde darmflora (bron).

Gezonde darmen zijn rijk aan goede bacteriën die klaarstaan om de strijd aan te gaan met slechte bacteriën die voedingstoffen beroven.

En dat is waar yoghurt bij komt kijken. Gezonde populaties van goede bacteriën bestaan uit veel van dezelfde soorten die van nature in yoghurt voorkomen. Het mag duidelijk zijn we dit soort microboten (probiotica) nodig hebben voor een goede darmflora.

Naast het minstens twee keer per dag eten van yoghurt wordt ook aangeraden om uitsluitend te koken met olijfolie en voedingsproducten te vermijden die glucose-fructosestroop bevatten.

Laten we nu eens kijken of een yoghurt dieet effectief is voor gewichtsverlies!

Geschiedenis van yoghurt

Maar voordat ik dat doe wil ik het eerst even hebben over de geschiedenis van yoghurt…

Want yoghurt verscheen niet zomaar van de ene op de andere dag in de keuken.

Het zal je verbazen hoe ver de consumptie van yoghurt teruggaat in de geschiedenis. De mensen uit de nieuwe steentijd behoorden tot de eerste groepen die landbouw beoefenden en hun dieren melken. Zij aten een vroege vorm van yoghurt.

Nomadische herders bewaarde melk in een zak gemaakt van schapenmaag. De maag bevatte van nature melkzuurbacteriën en het enzym rennine.

Door het melk te dragen in dierenhuiden creëerde ze een omgeving waarin bacteriën konden groeien en fermenteren en yoghurt produceerden. In combinatie met het warme weer zorgde ervoor dat het melk ging gisten en stremmen.

En zo werd de eerste vorm van yoghurt onbedoeld gemaakt. Bedenk dat in die tijd melk niet koel kon worden opgeslagen end at melk niet gepasteuriseerd was. Daarom was fermentatie de beste methode om melk voor lange tijd te bewaren.

Rauwe melk van zoogdieren heeft een natuurlijke overvloed aan zogenaamde probiotische bacteriën.  Daarom kan het onder de juiste omstandigheden worden gefermenteerd door nuttige micro-organismen die de melk in yoghurt veranderen.

De zure omgeving van yoghurt voorkomt dat ‘bederforganismen’ zich in rap tempo kunnen vermeerderen. Dit eenvoudige proces maakt de fermentatie van melk tot een natuurlijke pasteurisatiemethode in de vroege beschavingen.

Nu snel vooruit naar de twintigste eeuw. Het was in deze periode dat yoghurt internationale bekendheid kreeg dankzij de Russische microbioloog Ilja Iljitsj Metsjnikov.

Hij is het meest bekend voor zijn werk naar het immuunsysteem.  Hij bestudeerde het voedsel van Bulgaren die veel yoghurt consumeerden en een zeer lang leven leiden.

Hij kwam tot de conclusie dat dit fenomeen te wijten was aan de hoge consumptie van gefermenteerde melkproducten en de opname van melkzuurbacteriën.
Het idee dat yoghurt het leven kon verlengen ging als een lopend vuurtje rond door Europa. Tot die tijd waren de meeste West-Europeanen niet bekend met yoghurt.

Hij was ook de eerste die een theorie ontwikkelde die wees op schadelijke bacteriën in de darmen als oorzaak van veroudering. Het was zijn onderzoek dat uiteindelijk leidde tot een verhoogde consumptie van yoghurt in Japan, ook al was melk geen hoofdbestanddeel van hun traditionele eetpatroon.

Word een metabolisme machine en reken voorgoed af met buikvet via de nieuwste en verbeterde keto methode

Welke hoeveelheid calorieën, koolhydraten en andere nutriënten zijn perfect voor jouw lichaam om jouw metabolisme maximaal aan te zetten?

Doe onze test en laat het ons exact voor jouw lichaam berekenen. Ieder lichaam is anders en door je te focussen op wat werkt voor jouw lichaam

Een op maat gemaakte dieet voor jou werkt tot driemaal effectiever om je streefgewicht te bereiken dan een regulier dieet.

Klik hier om het dieet te ontdekken dat perfect is geoptimaliseerd voor jouw lichaam.

Is het yoghurt dieet effectief om af te vallen?

vrouw met een voor en na foto waarop ze gewicht heeft verloren

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: yoghurt heeft verschillende potentiële gezondheidsvoordelen die kunnen bijdragen aan afvallen en gezonde gewichtsbeheersing.

Allereerst is yoghurt rijk aan eiwitten. Van eiwitten weten we dat ze een belangrijke rol spelen bij succesvol gewichtsverlies. Dagelijks voldoende eiwitten eten draagt bij aan een verhoging van de stofwisseling en het verminderen van hongergevoelens (bron).

Een ander voordeel van yoghurt is dat het rijk is aan voedingstoffen en relatief weinig calorieën bevat. Doordat yoghurt, en dan vooral de Griekse variant, veel eiwitten bevat en vullend is, kan het helpen bij het afvallen.

In een studie uit 2014 hadden de deelnemers die yoghurt aten minder last van honger en aten ze gemiddeld 100 calorieën minder tijdens het diner dan de groep die een eiwitarme maaltijd at met dezelfde hoeveelheid calorieën (bron).

Voordelen en nadelen van het yoghurt dieet

Oké, laten we eens kijken naar de belangrijkste voordelen van yoghurt. Wat maakt het yoghurt dieet gezond?

Voordeel #1: verlaagt de kans op hoge bloeddruk

Een studie uit 2018 vond dat het eten van magere zuivelproducten en yoghurt het risico op een hartaanval bij vrouwen met 30% en bij mannen met 19% verlaagde (bron).

In de studie werd de gezondheid van meer dan 50.000 vrouwen en 18.000 mannen met hoge bloeddruk gevolgd. De studie toonde het verband aan tussen yoghurtconsumptie en een lager risico op hart- en vaatziekten.

De onderzoekers plaatste wel de kanttekening dat yoghurt een complex zuivelproduct is en dat ze niet in staat waren om specifieke soorten yoghurt te bestuderen. Mogelijk bieden sommige yoghurt soorten meer voordelen dan andere soorten.

Voordeel #2: gaat ontstekingen tegen

man heeft pijn aan knie door ontsteking

Onderzoekers denken dat magere yoghurt kan helpen om ontstekingen te verminderen.

De aangehaalde studie uit 2018 toonde aan dat het eten van magere yoghurt voorafgaand aan een vetrijke maaltijd, ontstekingsmarkers in het lichaam verminderde (bron).

Betekent dit dat het eten van yoghurt de negatieve gezondheidseffecten van bijvoorbeeld junkfood tenietdoet? Helaas niet, maar het potentiële ontstekingsremmende effect van yoghurt zou een goede reden moeten zijn om dagelijks wat yoghurt te eten.

Voordeel #3: het bevat probiotica

illustratie van gezonde darmbacteriën in het menselijk lichaam

Sommige yoghurt soorten bevatten van probiotica.

Probiotica zijn levende micro-organismen die gezondheidsvoordelen hebben wanneer ze worden geconsumeerd.

Bacteriën, virussen, schimmels en andere microscopische levende wezens worden micro-organismen of microben genoemd. Probiotica zijn te vinden in yoghurt en ander gefermenteerd voedsel.

Hoewel mensen vaak denken dat bacteriën en andere micro-organismen schadelijk zijn voor de gezondheid, zijn er veel die nuttig zijn. Ze helpen bij het verteren van voedsel, produceren van vitamines of het vernietigen van ziekteverwekkende cellen. Veel van de micro-organismen in probiotische producten – zoals yoghurt – zijn hetzelfde of lijken op micro-organismen die van nature in ons lichaam leven.

Onderzoek heeft uitgewezen dat het eten van yoghurt met bifidobacteriën goed is voor de spijsvertering. De vrouwen die deelnamen aan het onderzoek en geregeld yoghurt aten, hadden minder last van een opgeblazen gevoel, diarree en obstipatie (bron).

Voordeel #4: goed voor de botten

osteoporose vs. gezond bot

Yoghurt is rijk aan verschillende vitamines en mineralen (calcium, kalium, fosfor) die belangrijk zijn voor een goede botgezondheid.

Door regelmatig yoghurt te consumeren, verlaag je het risico op osteoporose. Osteoporose is een aandoening die wordt gekenmerkt door verzwakking van de botten en komt vaak voor bij ouderen (bron, bron).

Nadeel #1: niet alle yoghurtproducten zijn gezond

suiker wordt geschept met een lepel

Als je lactose-intolerant bent of een melkallergie hebt, dan moet je voorzichtig zijn met het eten van yoghurt.

Veel commerciële soorten yoghurt bevatten ook grote hoeveelheden toegevoegde suikers, wat kan zorgen voor gezondheidsproblemen en overgewicht. Daarom raad ik je aan om alleen voor de meest gezonde yoghurt soorten te kiezen.

Nadeel #2: een vorm van een crash dieet

Vrouw drinkt glaasje melk uit glas

Vanzelfsprekend zijn de hoeveelheid calorieën die je dagelijks tot je neemt van belang om af te vallen of je gewicht te onderhouden.

Maar simpelweg alleen maar yoghurt eten en verder geen rekening houden met wat je eet, kan leiden tot ondervoeding of een tekort aan bepaalde voedingstoffen.

Alleen maar yoghurt eten (zoals je met een strikt yoghurt dieet doet) zal je niet helpen met afvallen omdat je dan een crash dieet volgt. Je zult yoghurt moeten combineren met gezonde en gevarieerde maaltijden.

Twee porties yoghurt eten per dag is meer dan genoeg. Verderop in het artikel kun je het gratis weekmenu zien waarin ik yoghurt combineer met heerlijke afslank recepten.

Ervaringen met een yoghurt dieet

Sommige mensen omarmen het yoghurt dieet. Ze zijn dol op yoghurt en hebben er geen moeite mee om het dagelijks te eten.

Negatieve ervaringen zijn er ook. Ze vonden het dieet eentonig en op de lange termijn onhoudbaar.

Ik ben dol op yoghurt! Altijd al geweest. Dus toen ik las over het yoghurt dieet was ik nieuwgierig. Ik dacht…waarom zou ik het yoghurt dieet niet een keer proberen? Ik was enigszins bezorgd over de vraag of yoghurt mijn onbedwingbare trek in zoetigheid in bedwang zou kunnen houden. De eerste dagen had ik geen enkele moeite om het yoghurt dieet te volgen. Alles leek goed te gaan totdat ik na zes dagen opeens veel last van hongeraanvallen kreeg en een zak chips heb leeggegeten. Ik voelde me ontzettend schuldig!! Op het internet ontdekte ik dat ik het verkeerde yoghurt dieet schema had gevolgd. Dit was voor mensen in het ziekenhuis!! Geen wonder dat ik me zo beroerd voelde. Nu ik alleen yoghurt in de ochtend eet voel ik me een stuk beter en is het ook goed vol te houden! – Yvonne

Ik ben een doorgewinterde yoghurtfanaat en dol op de smaak van volle yoghurt. Wat zo fijn is aan yoghurt is dat je er verschillende toppings overheen kunt doen. Je kunt het op elke gewenste manier op smaak brengen! Ik kies vaak voor fruit, zaden en wat kokossnippers. Het vereist weinig voorbereiding en is ontzettend vullend. Toegegeven, een echt yoghurt dieet volg ik niet meer… Lijkt me ook niet gezond. Maar dagelijks een bakje yoghurt bij het ontbijt is voor mij de beste kick-start van de dag. Bedankt voor jouw weekmenu Oscar! De recepten zijn heerlijk. Groetjes, Noor

Welke soort yoghurt kun je het beste nemen?

Kefir versus yoghurt

Er zijn vele soorten yoghurt die niet allemaal even gezond zijn.

Sommige yoghurt soorten bevatten veel eiwitten, calcium en heilzame bacteriën die het darmmicrobioom versterken. Deze yoghurt soorten kunnen botten en je gebit beschermen en spijsverteringsproblemen helpen voorkomen. Ook bevat yoghurt minder lactose dan melk omdat de lactose wordt gebruikt bij het fermentatieproces.

In een studie uit 2014 ontdekten onderzoekers dat het consumeren van yoghurt bescherming biedt tegen de ontwikkeling van diabetes type 2 (bron). Andere soorten zuivelproducten hadden geen effect op het ontwikkelen van diabetes.

Ook zijn er aanwijzingen dat het eten van yoghurt met probiotische bacteriën bescherming (met name voor kinderen en zwangere vrouwen) biedt tegen de schadelijke effecten van zwarte metalen (bron).

Als het goed om het kiezen van de beste yoghurt dan zijn gewone, ongezoete soorten het beste. Deze yoghurt soorten bevatten zo min mogelijk toegevoegde suikers. Laat de yoghurt producten met een smaakje dus in de supermarkt staan!

Zuivelvrije yoghurts, zoals soja- of kokosyoghurt, zijn ook populair geworden. Omdat ze plantaardig zijn, bevatten ze veel minder vet dan traditionele yoghurt en bevatten ze geen lactose. Dat maakt deze yoghurt soorten een goede keuze voor veganisten en mensen die lactose-intolerant zijn.

Welke soorten yoghurt zijn gezonde keuzes?

  • Griekse yoghurt
  • Bulgaarse yoghurt
  • Skyr
  • Kefir
  • Soja yoghurt (goed alternatief voor mensen die lactose-intolerant zijn)

Yoghurt dieet gratis weekmenu

Er zijn verschillende manieren om van yoghurt te genieten. Wat ik je aanraad is om yoghurt te eten bij het ontbijt, zoals met ontbijtgranen of een gezonde smoothie.

Je kunt bijvoorbeeld ook in sommige gerechten zure room vervangen voor Griekse yoghurt. Het voordeel van Griekse yoghurt is dat het niet alleen zuur en romig smaakt, maar daarnaast ook rijk is aan eiwitten en gezonde vetten.

In het onderstaande weekmenu heb ik een aantal gezonde yoghurt recepten voor je uitgewerkt. Deze recepten – en nog veel meer – heb ik verzameld in mijn boek de Afslank Receptenbijbel.

De Afslank Receptenbijbel is een gebalanceerd dieet dat het meeste weg heeft van een koolhydraatarm dieet. Het boek staat vol met heerlijke yoghurt gerechten en ook vele tips en trucs over wat je wel en niet moet eten om af te vallen en een gezond gewicht te behouden.

Klik hier om gratis het complete koolhydraatarme weekmenu inclusief gezonde maaltijd recepten te downloaden.

Let er op dat alle recepten geschikt zijn voor 2 personen!

Maandag:


Move over: boekweit met banaan


Haringsalade met avocado


Carpaccio met zilvervliesrijst


Dinsdag:


Banaansmoothie met cashewnoten en Griekse yoghurt


Havermoutmuffins
met pesto


Tofoe salade met kalkoenfilet


Woensdag:


Havermout met walnoten, braam-
bessen en banaan


Uitsmijter met groenten


Donderdag:


Havermout met peer en frambozen


Broccolisoep


Biefstuk met zoete aardappel


Vrijdag:


Omelet met
paddenstoelen,
broccoli en komijn


Slawrap met zalm, avocado en taugé


Gestoofde prei met kip


Zaterdag:


Slow juice: limoen, ananas, spinazie en avocado


Wrap met gehakt


Tonijnfilet met gestoomde
groenten


Zondag:


Quinoa pannenkoeken met dadels en walnoten


Appelsalade


Maak je lievelingsmaal

Klik hier om gratis het complete koolhydraatarme weekmenu inclusief gezonde maaltijd recepten te downloaden.

Conclusie: afvallen met yoghurt dieet gezond of onzin?

Ben je van plan om een strikt yoghurt dieet te volgen voor gewichtsverlies? Dan zul je op korte termijn afvallen (tenminste, als je het weet vol te houden).

Dit komt omdat je minder calorieën binnenkrijgt dan je lichaam nodig heeft. Het ligt dus niet zozeer aan yoghurt zelf.

Toch raad ik een strikt yoghurt dieet niet aan omdat het geen duurzame oplossing is en je waarschijnlijk heel snel genoeg zult hebben van yoghurt. Geen enkel dieet dat voedselgroepen volledig uitsluit is op de lange termijn houdbaar.

Als je voor langere tijd alleen yoghurt probeert te eten, raakt je lichaam ondervoed. Bepaalde soorten yoghurt zijn gezond, maar ze zijn niet rijk aan verschillende essentiële (onmisbare) voedingstoffen die je lichaam nodig heeft.

Yoghurt als onderdeel van een gezond en gevarieerd voedingspatroon

Veel beter is het om gezonde yoghurt recepten te combineren met een koolhydraatarm dieet. Want dat gaat zeker samen! Je krijgt op die manier voldoende voedingstoffen binnen om je lichaam te voorzien van energie zonder de inname van ongezonde vetten en koolhydraten te verhogen.

Om op gezond gewicht te blijven is het in elk geval belangrijk dat je voor een yoghurt soort kiest met zo min mogelijk toegevoegde suikers.

Vrijwel alle yoghurt soorten bevatten van nature voorkomende suikers, maar sommige producten bevatten veel toegevoegde suikers. Te veel suiker eten leidt tot gewichtstoename via verschillende mechanismen, waaronder  insuline- en leptineresistentie (bronbron).

Of je kiest voor magere of volle yoghurt, is een persoonlijke keuze. Gewone, ongezoete yoghurt soorten zijn het beste omdat ze zo min mogelijk additieven bevatten. Ook wil je kijken naar een yoghurt merk dat probiotica bevat.

Als je lactose-intolerant bent dan kun je nog steeds de vruchten plukken van yoghurt door een lactosevrije yoghurt te kopen (verkrijgbaar in de meeste supermarkten). Een andere optie is kiezen voor plantaardige yoghurt, die op zijn minst actieve of levende culturen bevatten.

Welk van de 7 buiktype heb jij en wat is jouw ideale dieetschema om jouw doel te bereiken?

Doe de test en ontdek direct hoe specifiek jij een platte buik krijgt

Wil je weten welke buiktype je hebt? Hoeveel calorieën jij per dag moet eten om je doel te bereiken? En hoe je met jouw type een platte en strakke buik krijgt en effectief buikvet weet te verbranden?

Doe dan mijn test en ontdek het in slechts 2 minuten.

Je zal het volgende ontdekken:

  • Welk type buik jij hebt en potentiële fouten die je maakt die jouw buikvet veroorzaken
  • Hoeveel calorieën en koolhydraten we aanraden voor jouw gewichtsdoel
  • Wat jij kan veranderen om een mooie platte of strakke buik te krijgen
  • Een op maat gemaakt voedingsschema en recepten op basis van jouw lichaam en voorkeuren waardoor jij in korte tijd voorgoed afrekent met overbodig vet en de buik van je dromen krijgt

Start buiktype test

Hoe nuttig was dit artikel voor jou?

Klik op een ster voor een beoordeling!

Omdat je dit artikel nuttig vond...

Volg ons op social media!

Jammer dat je dit artikel niet (zo) nuttig vindt.

Graag horen we hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Plaats een reactie

Over HappyHealthy

Oscar Helm, MSc Afslankcoach, voedingsdeskundige, psycholoog, dieetpsycholoog, orthomoleculair therapeut en bestsellerauteur

Hoi, ik ben Oscar Helm en in de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen naar een gezonder gewicht en betere gezondheid.

HappyHealthy.nl trekt inmiddels ruim 10.000 bezoekers per dag en met mijn bestseller de Afslank Receptenbijbel laat ik zien dat afvallen zowel eenvoudig als leuk kan zijn!

Wil jij je kennis over afvallen testen? Doe dan deze test en ontdek direct je “Afslank IQ”.

Top artikelen

Wat je mag eten bij een koolhydraatarm dieet + De Voordelen & een Schema

Wat is het koolhydraatarm dieet precies en wat kan je wel en niet eten. Ontdek hier een voedingstabe...

Intermittent Fasting: Uitleg, 9 Voordelen en 10 Schema’s

Intermittent Fasting / vasten (onderbroken vasten) schrijft voor wanneer en hoe lang je wel en niet ...

12 Tips om Snel Buikvet te Verbranden + 5 Fouten

Hoe kun je snel afvallen rond de buik? Ontdek 12 gouden buikvet verbranden tips en ontwijk 5 ernstig...

23 Bewezen Tips voor Snel Afvallen (zonder ongefundeerde hypes)

Hoe kan je snel afvallen? Ontdek 23 bewezen tips om snel gewicht te verliezen zonder ongefundeerde c...

Oscar’s sapjes

Array ( [0] => Male )