1063

Metabolisme Dieet: Uitleg, 3 Voors, 3 Tegens en Weekmenu

Om af te vallen moet je letten op wat je eet. Je hoeft niet streng op dieet om gewicht te kunnen verliezen. Dat is wat ze beweren bij het metabolisme dieet.

Maar dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan.

Het metabolisme dieet heeft als doel je metabolisme te versnellen waardoor je uiteindelijk alle voedingsstoffen die je binnenkrijgt gebruikt in plaats van ze op te slaan als vet.

De makers van het dieet beweren dat je 10 kilo af kunt vallen binnen 28 dagen.

Maar hoe gezond is dit dieet voor je lichaam? En wat zijn de belangrijkste voordelen en nadelen? Dat ga je lezen in dit artikel.

Inhoudsopgave

Video: Het Metabolisme Dieet in het kort

Doe deze test en krijg jouw unieke op maat gemaakte keto schema, recepten en menu

 

Ontdek hoe je met jouw lichaam en behoeften je streefgewicht bereikt.

 

Vul een aantal simpele vragen in en laat ons voor jou een uniek plan maken waardoor jij in korte tijd voorgoed afrekent met overbodig vet.

 

Dit is geen jojo dieet, maar een manier waarop jij vol plezier resultaten behaalt en tegelijkertijd lekker eet.

 

Start keto test

 

Wat is het metabolisme dieet?

Haylie Pomroy, een Amerikaanse dieetgoeroe en de bedenker van het metabolisme dieet. Ze belooft je een slank lichaam in 28 dagen.

De filosofie van Haylie is dat eten een medicijn is. Je kunt volgens haar verliefd worden op heerlijk eten en ze gelooft dat mensen echt meer kunnen eten en daardoor meer gewicht kunnen verliezen.

Haar boeken zijn inmiddels in al 13 verschillende talen gepubliceerd.

Het concept om je metabolisme te stimuleren en vervolgens gewicht te verliezen is een bekend fenomeen. En het probleem bij de meeste diëten is juist dat je metabolisme vertraagd zodra je begint met diëten.

“Hoe is het mogelijk dat je metabolisme bij dit dieet verhoogt en je toch gewicht verliest (dat is tenslotte wat dit dieet beweert te bewerkstelligen)?”

Hoeveel maaltijden eet je per dag op het metabolisme dieet?

Bij dit metabolisme dieet eet je dagelijks 3 maaltijden en 2 tussendoortjes. Alle maaltijden bestaan uit onbewerkte producten en je wisselt bij verschillende dagen verschillende producten af.

De verschillende fasen van het metabolisme dieet

Je kunt de gerechten zo gek maken als dat je zelf wilt. Maar als je daar geen behoefte aan hebt volstaan simpele gerechten ook. Het is niet de bedoeling dat je calorieën gaat tellen en het is dus ook geen crashdieet.

De sleutel tot succes van dit dieet is de rotatie van verschillende producten gedurende de drie fasen binnen een week. Doordat je telkens afwisselt in zo’n korte tijd kan er volgens dit dieet geen gewenning van het lichaam optreden. Hierdoor zal je metabolisme/stofwisseling niet vertragen.

Het metabolisme dieet duurt minimaal 4 weken en je kunt hem zo lang voortzetten totdat jij je streefgewicht hebt behaald.

Drie verschillende stappen van het metabolisme dieet:

Word een metabolisme machine en reken voorgoed af met buikvet via de nieuwste en verbeterde keto methode

 

Welke hoeveelheid calorieën, koolhydraten en andere nutriënten zijn perfect voor jouw lichaam om jouw metabolisme maximaal aan te zetten?

 

Doe onze test en laat het ons exact voor jouw lichaam berekenen. Ieder lichaam is anders en door je te focussen op wat werkt voor jouw lichaam

 

Een op maat gemaakte dieet voor jou werkt tot driemaal effectiever om je streefgewicht te bereiken dan een regulier dieet.

 

Klik hier om het dieet te ontdekken dat perfect is geoptimaliseerd voor jouw lichaam.

Stap 1

Deze fase duurt in totaal twee dagen. Deze eerste twee dagen eet je totaal geen vetten. Voornamelijk eet je koolhydraten en dan draait het om langzame koolhydraten. Denk hierbij aan groenten, fruit en granen.  Na deze twee dagen ga je door naar fase 2.

Stap 2

Ook deze fase duurt in totaal twee dagen. En ook deze fase is volledig vetvrij. Echter zul je nu geen koolhydraten eten maar voornamelijk eiwitten. Denk aan plantaardige eiwitten en dierlijke eiwitten. Natuurlijk zijn groenten gezond, dus dit is het enige product wat je naast de eiwitten eet. Idealiter zijn het wel eiwitrijke groenten, zoals broccoli.

Stap 3

Fase 3 duurt als enige 3 dagen. En dan is gelijk de week rond. Je hebt net 4 dagen zonder vetten geleefd, maar dan is het nu eindelijk tijd om de vetten in je dieet te introduceren.

Het is de bedoeling dat je in alle 5 maaltijden op een dag gezonde vetten verwerkt. Daarnaast mag je ook nog gewoon koolhydraten en eiwitten eten. In deze fase mag je dus bijna alles zolang het maar onbewerkt is.

Lichaamsbeweging in elke fase

In iedere fase moet aan lichaamsbeweging gedaan worden. Maar ook dit is verschillend voor iedere fase.

  • In fase 1 doe je voornamelijk cardio.
  • In fase 2 doe je voornamelijk krachttraining.
  • In fase 3 is het de bedoeling dat je wandelt, aan yoga doet of een andere ontspannende sport beoefent.

De regels van het dieet

De voedingsgroep die de basis vormt in dit dieet zijn de groenten. Welke soort groente je mag eten hangt af van de fase waarin je zit. Dit staat ook goed beschreven in het boek. Hieronder nog een aantal regels die je moet hanteren naast de fasen:

  • Het dieet duurt minimaal 4 weken. Eventueel kun je langer doorgaan totdat jij je streefgewicht hebt behaald.
  • Je eet 5 maaltijden per dag. Hierbij eet je drie grote maaltijden en 2 kleine maaltijden/snacks voor tussendoor.
  • Je drinkt minimaal één liter water per 30 kilogram lichaamsgewicht per dag. Weeg je 60 kilo, dan drink je dus twee liter.
  • De volgorde van de fases moet je aanhouden en mogen dus niet omgewisseld worden.
  • Nadat je opstaat, moet je binnen 30 minuten ontbijten.
  • In elke fase die je doormaakt moet je aan specifieke lichaamsbeweging doen.
  • Producten die je te allen tijde moet vermijden: melkproducten, soja, tarwe, suiker, koffie en thee met cafeïne, alcohol en kunstmatige zoetstoffen.

Wat is je stofwisseling en hoe vertraag of versnel je deze?

Je metabolisme wordt ook wel je stofwisseling genoemd. Dit zijn allemaal biochemische processen die plaatsvinden in onze cellen. Je lichaam zet hierbij voedingsstoffen om in energie.

Wanneer je stofwisseling versnelt leidt dit tot een hogere calorieverbranding. Andersom leidt een lagere stofwisseling tot een lagere calorie verbranding.

Een bekend effect van afvallen is dat je stofwisseling afneemt. Dit houdt dus in dat je minder calorieën verbrandt dan dat je voorheen deed. Dit heeft alles te maken met:

Metabole adaptatie.

Een groot aantal diëten zorgt ervoor dat je minder calorieën nuttigt dan dat je voorheen deed. Als reactie hierop schroeft je lichaam je stofwisseling naar beneden om de kans op overleven te vergroten. Dit was in de oertijd natuurlijk erg handig aangezien er soms een lange tijd geen eten voorradig was.

Een verminderde calorie-inname zorgt er dus voor dat je stofwisseling vertraagt. Daarnaast denkt men dat lichaamsgewicht ook een rol speelt in stofwisselingssnelheid. Zodra je gewicht verliest vertraagt je stofwisseling omdat je lichaam zich weer in een calorietekort bevindt.

Je basale metabolisme versus je vetverbranding

Je basale metabolisme aanpassen is eigenlijk alleen mogelijk door het veranderen van je calorie-inname. Wel zijn er bepaalde manieren waardoor je vetverbranding verhoogt, maar dit is dus niet hetzelfde als het verhogen van je metabolisme.

3 manieren om je vetverbranding te verhogen

Zo kun jij je vetverbranding verhogen door:

  1. Meer eiwitten te eten: eiwitten zijn moeilijker af te breken en op te nemen waardoor het je lichaam meer energie kost.
  2. Meer vezelrijke producten te eten: vezels zorgen ervoor dat koolhydraten minder snel opgenomen worden waardoor uiteindelijk minder calorieën opgenomen kunnen worden, voordat de voedselbrij in de endeldarm beland.
  3. Bepaalde antioxidanten eten of drinken (zoals zwarte chocolade, koffie en groene thee): Bepaalde antioxidanten zorgen ervoor dat je lichaamscellen een opdonder krijgen waardoor je immuunsysteem en stofwisseling weer actief worden.

3 manieren om je basale metabolisme te verhogen

Je basale metabolisme kun je verhogen door:

  1. Meer calorieën te eten: meer calorieën eten, betekent dat je lichaam zich in een voedselrijke omgeving bevindt waardoor je lichaam zijn metabolisme kan opschroeven.
  2. Je slaapkwaliteit te verhogen: wanneer je slaapkwaliteit verbetert, betekent dit dat er weinig stress en gevaar op de loer ligt. Wanneer je lichaam geen stress ervaart betekent dit dat je cortisolspiegel laag is waardoor je basale metabolisme hoger is.
  3. Door te sporten: je lichaam heeft genoeg energie en er is genoeg voedsel voorradig om een sportsessie te kunnen volbrengen. Hierdoor kan je metabolisme ook opgeschroefd worden aangezien er geen reden tot stress of nood is. Daarnaast heeft het opschroeven van je metabolisme als voordeel dat je spieren sneller zullen herstellen.

Afwisselen van producten voor versnellen van je metabolisme: effectief of totale onzin?

Ok. Hierboven heb je geleerd wat je basale metabolisme is en waardoor je deze beïnvloedt.

Het metabolisme dieet beweert dat door rotatie van verschillende productgroepen (eiwitten, koolhydraten en vetten) gedurende de drie fasen, er geen gewenning van het lichaam optreedt. Hierdoor zal je metabolisme dus niet vertragen.

Ik heb dit soort dingen al vele malen vaker gehoord, en dat maakt mij altijd aan het lachen. Hetgeen wat je eet bepaalt niet of je basale metabolisme omhoog gaat, maar de hoeveelheid calorieën die je binnenkrijgt bepaalt of je metabolisme daalt of niet.

Of deze calorieën uit eiwitten, vetten of koolhydraten komen maakt niet uit.

Stel je eet normaal 2000 kilocalorie per dag. Vervolgens ga je op dieet en eet je gedurende de eerste twee dagen alleen koolhydraten, gedurende de tweede twee dagen alleen eiwitten en gedurende de laatste twee dagen alleen vetten.

Aan het eind van de week beland je gemiddeld op 1000 kilocalorie per dag. Dan weet ik zeker dat je basale metabolisme is gedaald, ondanks dat je roteert in productgroepen en er zogenaamd “geen gewenning voor je lichaam” optreed.

Natuurlijk zijn er bepaalde macronutriënten die moeilijker te verbranden zijn en waar het lichaam meer energie voor nodig heeft, maar dat verandert je basale metabolisme niet, het verhoogt enkel je vetverbranding.

Wat zijn de voordelen van het dieet?

Het metabolisme dieet geeft dus aan dat je metabolisme niet vertraagt door rotatie van verschillende productgroepen. Op deze manier treed er geen gewenning op voor je lichaam.

Inmiddels weet je ook dat deze theorie niet klopt. En toch is de kans wel groot dat je metabolisme bij dit dieet niet vertraagt. Hoe dit precies zit leer je hieronder. Daarnaast krijg je nog twee andere voordelen van dit dieet.

Voordeel #1: Het is geen zwaar crashdieet

Je basale metabolisme kan dus vertragen door een calorietekort. Over het algemeen gebeurt dit wel pas na 72 uur (bron). Vroeger in de oertijd kwam het wel vaker voor dat er een aantal dagen gewoon geen eten voorradig was.

Maar na die 72 uur (3 dagen) zagen onderzoekers wel een waarneembaar verschil in het basale metabolisme van de deelnemers. De energie die het lichaam nodig heeft om goed te kunnen functioneren, nam na die drie dagen af.

man heeft een meetlint om zijn handen en eet restjes voedsel van bordDe meeste diëten zijn gebaseerd op een calorietekort. Immers wanneer je minder calorieën eet dan dat je lichaam dagelijks nodig heeft, dan verlies je gewicht. Het bekende verhaal over de calorieën die binnenkomen en die er weer uitgaan. Als je dan netto meer verbruikt dan dat je nodig hebt, dan val je af.

Dat calorietekort kan vaak wel oplopen tot 1000 kilocalorie per dag. Dit soort diëten worden ook wel crashdiëten genoemd. En naast het feit dat je gewicht verliest, verlies je ook een groot deel van je stofwisseling.

Metabolisme verhogen door meer te eten?

En dat is wat het metabolisme dieet goed doet. Het is namelijk niet de bedoeling dat je minder eet. Integendeel zelfs, je moet 3 grote maaltijden en 2 kleine maaltijden op een dag eten.

Het idee achter dit dieet is dat mensen meer kunnen eten en daardoor meer gewicht kunnen verliezen.

De kwantiteit van je voeding verandert dus niet tot nauwelijks of neemt zelfs toe. En dat maakt dat je metabolisme niet zal vertragen en misschien zelfs wel toeneemt.

De insteek van het dieet is dus juist, echter klopt de uitleg die ze er bij geven niet helemaal, zoals ik hierboven al heb besproken.

“Maar Oscar, als de hoeveelheid calorieën niet of nauwelijks verandert, waardoor val ik dan wel af bij dit dieet?”

Dan brengt mij gelijk bij het volgende voordeel (waar ik deze vraag beantwoord):

Voordeel #2: Je eet onbewerkte producten

Zoals veel mensen beweren, val je af wanneer je minder calorieën eet dan dat je lichaam dagelijks nodig heeft. Maar zo simpel ligt het helaas niet.

Ik schets hieronder twee scenario’s:

Scenario 1: Je eet dagelijks 1800 kilocalorie aan McDonald’s voedsel.

Scenario 2: Je eet dagelijks 2000 kilocalorie aan onbewerkte voeding. Denk dan aan: Groenten, fruit, peulvruchten, havermout, vis, vlees en zuivel.

Onbewerkte producten versus suikerrijke voedingsmiddelen

Stel beide scenario’s hou je een maand vol en je gemiddelde caloriebehoefte is 2000 kilocalorie per dag. Bij welke denk je dat je meer gewicht verliest?

Wanneer alleen het calorie verhaal een rol zou spelen, dan zou je van scenario 1 meer gewicht verliezen dan van scenario 2.

Officieel gezien zou je bij scenario 2 niet eens gewicht verliezen aangezien het aantal calorieën gelijk is aan de caloriebehoefte. Maar zo simpel ligt het dus niet.

De kans is namelijk groot dat je minder gewicht verliest bij het McDonald’s dieet dan van het onbewerkte dieet. Ondanks dat je minder eet van het McDonald’s. Dit heeft alles te maken met de kwaliteit van je voeding.

De kwaliteit van je voeding neemt bij het metabolisme dieet toe. Je mag alleen maar onbewerkte producten eten, wat voor de meeste mensen een hele vooruitgang is. De kans is groot dat je hierdoor gewicht verliest.

Je eet in fase twee bijna alleen maar eiwitten uit onbewerkte producten zoals groenten, vlees en vis. Het blijkt dat eiwitten veel moeilijker te verbranden zijn dan vetten en koolhydraten (bron).

De rol van vezels in het metabolisme dieet

Daarnaast eet je vaak veel meer vezels als je onbewerkte producten eet. Vezels vind je in groente, fruit, noten, zaden, graanproducten (met name havermout) en bonen.

Vezels zorgen sneller voor een verzadigd gevoel. Hierdoor ga je automatisch minder eten (bron). Dit komt omdat vezels er letterlijk voor zorgen dat je maag langzamer wordt geledigd (bron).

Daarnaast zorgen vezels ervoor dat je bloedsuikerspiegel minder snel stijgt doordat het voedsel minder snel verteerd en opgenomen kan worden (bron). Ook dit zorgt voor meer gewichtsverlies.

Daarnaast is de kans dat je ongezonde koolhydraten eet tijdens dit dieet erg klein. De meeste koolhydraatrijke onbewerkte producten bevatten namelijk langzame koolhydraten. Deze koolhydraten worden minder snel opgenomen en zorgen voor minder schommelingen in je bloedsuiker.

Tevens is de kans dat je minder fructose eet ook groter. Fructose is een suiker die veel wordt toegevoegd aan bewerkte producten en voor gewichtstoename zorgt (bron).

Voordeel #3: Het dieet geeft aan dat je moet sporten

Onbewerkt eten en genoeg eten zijn de grootste voordelen van dit dieet. Maar dan is er nog één aspect waar dit dieet rekening mee houdt en dat is:

Sporten.

Het dieet vindt dat je in de verschillende fases moet gaan sporten. In fase 1 is het de bedoeling dat je aan cardio doet, in fase 2 aan krachttraining en in fase 3 aan meer ontspannende sporten zoals wandelen.

Bij veel diëten is het onmogelijk om überhaupt iets aan sport te doen. Vaak geeft dat al aan hoe ongezond het dieet is. Bij het metabolisme dieet is het dus wel de bedoeling om ernaast te sporten.

Sporten is niet alleen gezond voor het lichaam maar helpt je basale metabolisme ook verhogen. Bij dit dieet is de kans groot dat je genoeg calorieën binnenkrijgt om daarnaast ook nog te sporten. Als je dus enerzijds genoeg kwalitatieve calorieën binnenkrijgt en anderzijds ook nog sport, dan heeft dit positieve effecten op je metabolisme en gewichtsverlies.

De positieve effecten van sporten

Sporten brengt op twee manieren positieve effecten met zich mee:

  1. Sporten helpt je natuurlijk om calorieën te verbranden waardoor de kans om gewicht te verliezen groter wordt. Dit gebeurt simpelweg al bij een wandeling.
  2. Door aan krachttraining te doen, is de kans dat je extra spiermassa ontwikkelt groot. Deze extra spiermassa zorgt ervoor dat je metabolisme in rust verhoogt.

Daarnaast heeft sporten nog veel meer voordelen. Ik ga ze niet allemaal benoemen, maar ze gaan je zeker helpen naar een gezonder gewicht en leven.

Ik begrijp alleen niet helemaal waarom cardio in fase 1 gebeurt, krachttraining in fase 2 en de meer ontspannende sporten in fase 3. Je zou tenslotte verwachten dat de zwaarste trainingen gedaan worden op de dagen dat je de meeste voedingsstoffen mag eten en dat is in fase 3. En net in fase 3 mag je juist de ontspannende sporten beoefenen.

Je zou zeggen dat je krachttraining in fase 3 doet omdat dit het meeste van het lichaam vergt. Maar zoals ik al zei, klopt de theorie achter dit dieet niet helemaal…

Wat zijn de nadelen van het dieet?

De voordelen zijn duidelijk. Het dieet is niet per se een dieet omdat de nadruk wordt gelegd op gezond eten. Je eet in principe gewoon genoeg calorieën en je wordt aangeraden om ernaast te gaan sporten. Allemaal hebben een positief effect op je metabolisme.

Toch klopt de theorie achter het dieet niet en dat is toch wel een groot nadeel. Daarnaast zijn er nog een aantal dingen die beter hadden gekund. Welke dit zijn leer je hieronder.

Nadeel #1: De theorie waarop het dieet is gebouwd klopt NIET

Dat is naar mijn weten toch wel het grootste nadeel.

Het verhaal van afwisseling van macronutriënten gedurende elke fase, is dus eigenlijk een onzin verhaal zoals ik je hierboven al heb uitgelegd. Je lichaam op deze manier voor “de gek houden” werkt gewoonweg niet zo.

Je lichaam ziet de verschillende voedingsstoffen gewoon als calorieën. Je lichaam kan hier dus niet aan wennen aangezien ze voor je lichaam gelijk zijn. Wanneer je daalt in calorieën dan daalt je metabolisme. Wanneer je stijgt in calorieën dan stijgt je metabolisme. En dit alles heeft niets te maken met de manier waarop je ze binnenkrijgt.

Wat bijvoorbeeld wel kan als je een lange tijd koolhydraatarm hebt gegeten, of in een zwaar calorietekort zit, dat gedurende één dag in de week je voeding aanvullen met koolhydraten, je vetverbranding opschroeft en je hongergevoel laat dalen.

Dit heeft alles te maken met bepaalde hormonen in je lichaam die in disbalans raken zodra je minder eet. Echter kom je bij dit dieet geen koolhydraten tekort aangezien je ze in fase 1 en in fase 3 mag eten en daarnaast is de kans op een calorietekort ook heel klein.

Sporten

En als laatst komen we dan nog bij het sporten. De sporten die je tijdens de verschillende fasen moet beoefenen. Ook dat is niet helemaal duidelijk.

Wandelen en ontspannende sporten mag je beoefenen op de dagen dat je alle macronutriënten mag eten. Je zou toch denken dat je op deze dagen het makkelijkst aan je calorieën komt en hierdoor de meeste energie hebt om te sporten en je spieren te laten herstellen.

Door deze “fouten” is de geloofwaardigheid van het dieet wel een beetje verdwenen.

Nadeel #2: Je mag veel dingen niet eten.

Een groot probleem waardoor veel mensen het dieet niet volhouden is doordat ze veel dingen niet mogen eten. De volgende producten moet je in dit dieet vermijden:

Melkproducten, soja, tarwe, suiker, koffie en thee met cafeïne, alcohol en kunstmatige zoetstoffen.

Deze regels maakt het voor mensen lastig om het vol te houden.

Daarnaast is het zonde dat je dranken als thee en koffie met cafeïne niet mag drinken. Juist deze dranken bevatten tal van gezonde stoffen die je vetverbranding verhogen en voor andere positieve effecten zorgen. Ik snap dat het voor veel mensen lastig is om hier vanaf te blijven.

Wil je weten waarom koffie zo gezond is? Lees dan het onderstaande artikel door:

Is Koffie Gezond of Niet? 7 Voordelen en 2 Nadelen Op een Rij

Ook melkproducten maken een groot deel uit van het Nederlandse eetpatroon. En met name de gefermenteerde volle melkproducten blijken erg gezond te zijn (bron).

Dit is tevens de ideale manier om je brood (tarwe) te vervangen, wat ze officieel ook niet mogen eten. Het wordt dus een stuk lastiger om in de eerste twee fasen, fase 1 waar je alleen koolhydraten mag eten (afgezien van tarwe) en fase 2 waar je alleen eiwitten mag eten (afgezien van melkproducten), fatsoenlijk aan je caloriebehoefte te komen.

Natuurlijk zijn er altijd oplossingen zoals havermout in fase 1 en een eitje (zonder eigeel want dat bevat veel vet) in fase 2, maar er is weinig afwisseling mogelijk door de beperkingen van dit dieet.

Nadeel #3: Je eet vetvrij in de eerste twee stappen

Er zijn op dieetgebied eigenlijk altijd twee kampen:

  • Het kamp dat de koolhydraten en suikers al boosdoeners ziet. Deze groep raad koolhydraatarm eten aan.
  • Het kamp dat de vetten als boosdoeners ziet. Deze groep raadt vetvrij eten aan.

Het metabolisme dieet hangt er wat tussenin. Echter zijn de eerste vier dagen compleet vetvrij. En dat terwijl het grootste deel van de fasen wel koolhydraten gegeten mogen worden.

Vetten grotendeels uit je eetpatroon verbannen is zonde. Het eten van verzadigde vetzuren en omega-3-vetzuren zijn namelijk hele goede manieren om gewicht te verliezen. Deze vetten hebben nauwelijks tot geen effect op je bloedsuikerspiegel en zorgen voor een redelijk goede verzadiging. Ze zorgen ervoor dat je makkelijk aan je calorieën komt waardoor je metabolisme niet hoeft te dalen zonder dat je er dik van wordt.

Daarnaast blijken omega-3-vetzuren ook nog specifieke positieve effecten met zich mee te brengen (bron). Eigenlijk is het dus zonde om deze vetten een groot deel van de week uit je dieet te verbannen.

Ervaringen van deelnemers op het metabolisme dieet

De volgende ervaringen worden door mensen gedeeld. Ik zal ze onderverdelen in voordelen en nadelen:

De voordelen:

  • Je hebt weinig last van honger.
  • Je hoeft geen calorieën te tellen.
  • Je eet veel gezonde producten.
  • Je hebt afwisseling vanwege de verschillende fasen
  • Je valt af, niet geheel onbelangrijk natuurlijk.

De nadelen:

  • Veel mensen vinden het lastig volhouden omdat je behoorlijk wat producten niet mag eten.
  • Het vergt veel tijd, aangezien je van alles moet uitzoeken voor de specifieke fasen.
  • Er zijn veel regels, waar jij je aan moet houden.
  • Je moet het dieet minimaal 28 dagen volhouden.

Wil je een betere manier om je vetverbranding en metabolisme te verhogen? Lees dan het onderstaande artikel door:

14 Bewezen Manieren om je Metabolisme te Versnellen

Wat zijn de fasen van het metabolisme dieet?

Het metabolisme dieet bestaat uit drie fasen. Met name de eerste en de tweede fase worden als moeilijk beschouwd dus voor deze twee fasen geef ik je een aantal voorbeeldrecepten.

Fase 1

Het enige wat je in deze fase kunt eten zijn gezonde koolhydraten. Grotendeels komt dit neer op het eten van groenten en fruit.

De volgende producten kun je gebruiken in fase 1:

  • Havermout
  • bepaalde meelsoorten (boekweitmeel)
  • Speltproducten
  • Alle groenten zoals paprika, tomaat, champignons etc.
  • Zoete aardappel
  • Bepaalde zelfgemaakte soepen met groenten
  • Lasagne van courgette
  • Salades

Recept ontbijt fase 1: boekweitpannenkoeken met snelle bosbessensaus

Ingrediënten (voor 2 personen):

  • 250 ml boekweitbloem
  • 2 tl bakpoeder
  • 1 eiwit
  • 250 ml ongezoete rijstmelk
  • 1 tl vanille-extract
  • 60 ml water
  • 50 gram bosbessen

Bereidingswijze:

Meng het bloem en de bakpoeder in een kom. Voeg het ei, de rijstmelk en het vanille-extract toe en meng dit totdat er gene klonter meer zijn.

Verwarm een koekenpan op middelhoog vuur. Schep 1/4 van het beslag in de pan en laat het bakken tot de onderkant van de pannenkoek lichtbruin is. Keer de pannenkoek om en bak nog eens voor 30 seconden. Herhaal dit totdat de 4 pannenkoeken klaar zijn.

Doe de bosbessen in een pannetje met het water en breng dit aan de kook. Laat het sudderen totdat een saus ontstaat.

Recept lunch fase 1: pompoensoep

Ingrediënten (voor 2 personen):

  • 1 pompoen, in stukken gesneden
  • 2 rode uien, grof gesneden
  • 1 grote zoete aardappel
  • 1 blikje tomatenblokjes (400 g)
  • 4 kippenbouillonblokjes
  • Peper
  • Verse peterselie

Bereidingswijze:

Neem een braadpan en vul deze met 2 liter water. Doe er een bouillonblokjes in en alle overige ingrediënten. Laat dit ongeveer 20 minuten koken. Mix alles met een staafmixer. Kruid naar smaak met peper. Garneer als laatst met de verse peterselie.

Recept avondeten fase 1: speltwrap met wokgroenten en kipfiletreepjes

Ingrediënten (voor 2 personen):

  • 2 Speltwraps
  • 2 wortelen, zeer fijn gesneden
  • 1 rode ui, zeer fijn gesneden
  • 1 courgette, zeer fijn gesneden
  • 1 paprika, zeer fijn gesneden
  • 1 aubergine, zeer fijn gesneden
  • 250 g kipfilet, in kleine reepjes gesneden
  • Peper, zout
  • 1 el olijfolie

Bereidingswijze:

Bak de kip in een wokpan met wat olijfolie. Voeg daarna de groenten toe.

Breng alles op smaak met tamari, peper en zout. Verwarm de speltwraps in de magnetron. Leg het mengsel van de groenten en kip in het midden van de wrap en vouw de wrap op.

Fase 2

Het enige wat je in deze fase kunt eten zijn eiwitten en koolhydraten uit groenten.

De volgende producten kun je gebruiken in fase 2:

  • Eiwitten
  • Koolhydraatarme groenten
  • Magere vleeswaren zoals kipfilet en rookvlees
  • Mager rundergehakt, kippengehakt en kipfilet

Recept ontbijt fase 2: groente en ei muffins

Ingrediënten (voor 6 muffins):

  • 1 rode paprika, fijngesneden
  • 150 g verse spinazie, fijngesneden
  • 2 rode uien, fijngesneden
  • 200 g kipfiletreepjes, fijngesneden
  • 100 g champignons, fijngesneden
  • Zwarte peper
  • 12 eiwitten

Bereidingswijze:

  • Verwarm eerst de oven voor op 180 graden. Meng vervolgens alle ingrediënten in een kom, afgezien van de eiwitten.
  • Verdeel het mengsel over de muffinbakvorm en giet pas daarna de eiwitten over het mengsel.
  • Bak dit vervolgens in 20 tot 25 minuten goudbruin in de oven  op 180 graden totdat de eiwitten gestold zijn.

Recept lunch fase 2: gevulde paprika

Ingrediënten (voor 2 personen):

  • 2 rode paprika’s
  • 300 g mager rundergehakt
  • 1 rode ui, fijngesnipperd
  • 1 teentje knoflook, fijngesnipperd
  • 200 gram verse spinazie
  • Zout
  • Peper
  • Oregano
  • Basilicum

Bereidingswijze:

  • Verwarm de oven voor op 190 graden.
  • Verhit een wokpan en rul het gehakt totdat het bruin is. Voeg de rode ui en de knoflook toe.
  • Draai het vuur lager en voeg de rest van de ingrediënten toe afgezien van de spinazie. Laat dit ongeveer 2 minuten meebakken.
  • Doe de spinazie in een pan en bak deze totdat hij geslonken is. Draai vervolgens het vuur uit.
  • Snijd de hoedjes van de paprika’s en verwijder de zaadjes. Verdeel het vlees en groentemengsel over de paprika’s. Zet deze paprika’s in een ovenschaal en giet er 2 eetlepels water bij.
  • Dek de ovenschaal af met een deksel of met aluminiumfolie. Bak de paprika’s gedurende 50 minuten in de oven.
  • Verwijder de deksel of het aluminiumfolie en zet de oven op 200 graden. Laat de paprika’s nog eens 10 minuten in de oven bakken.

Recept avondeten fase 2: gehaktbrood

Ingrediënten (voor 4 porties):

  • 440 g kippengehakt
  • 1 gesneden rode ui
  • 1 stengel selderij fijngehakt
  • 1 grote eiwit
  • 1 teentje look, fijngesnipperd
  • zwarte peper
  • zeezout
  • 400 gram broccoli – in kleine roosjes gesneden
  • 1 el olijfolie

Bereidingswijze:

  • Verwarm de oven voor op 190 graden. Vet een bakvorm in met een klein beetje olijfolie
  • Meng alle ingrediënten afgezien van de broccoli, in een grote kom. Doe het gehakt mengsel in de bakvorm. Zet dit voor 60 minuten in de oven. Laat het vervolgens 10 minuten rusten.
  • Kook ondertussen de broccoli beetgaar.
  • Snijd het gehaktbrood in sneetjes en serveer samen met de broccoli op een bord.

Fase 3

In fase 3 mag je eigenlijk alle macronutriënten samen eten. Het is volgens het dieet belangrijk dat je gezonde vetten combineert met eiwitten en gezonde koolhydraten.

Dit deel van het dieet wordt vaak niet als moeilijk beschouwd aangezien je hier veel meer producten mag eten.

Welk van de 5 buiktype heb jij? Doe de test en ontdek het direct (en hoe jij met jouw type een platte buik krijgt)

Wil je weten welke buiktype je hebt? En hoe je met jouw type een platte en strakke buik krijgt en effectief buikvet weet te verbranden?

Doe dan mijn test en ontdek het in slechts 2 minuten.

Je zal het volgende te weten komen:

  • Welk type buik jij hebt
  • Potentiële fouten die je maakt die jouw buikvet veroorzaken
  • Wat jij kan veranderen om een mooie platte of strakke buik te krijgen

Start buiktype test

Hoe nuttig was dit artikel voor jou?

Klik op een ster voor een beoordeling!

Omdat je dit artikel nuttig vond...

Volg ons op social media!

Jammer dat je dit artikel niet (zo) nuttig vindt.

Graag horen we hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

1 reactie op dit artikel

  • Top!!!

    Sara Antonia Kwakernaak-Boer

Plaats een reactie

Over HappyHealthy

Oscar Helm, MSc Afslankcoach, voedingsdeskundige, psycholoog, dieetpsycholoog, orthomoleculair therapeut en bestsellerauteur

Hoi, ik ben Oscar Helm en in de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen naar een gezonder gewicht en betere gezondheid.

HappyHealthy.nl trekt inmiddels ruim 10.000 bezoekers per dag en met mijn bestseller de Afslank Receptenbijbel laat ik zien dat afvallen zowel eenvoudig als leuk kan zijn!

Wil jij je kennis over afvallen testen? Doe dan deze test en ontdek direct je “Afslank IQ”.

Top artikelen

Wat je mag eten bij een koolhydraatarm dieet + De Voordelen & een Schema

Wat is het koolhydraatarm dieet precies en wat kan je wel en niet eten. Ontdek hier een voedingstabe...

Intermittent Fasting: Uitleg, 9 Voordelen en 10 Schema’s

Intermittent Fasting / vasten (onderbroken vasten) schrijft voor wanneer en hoe lang je wel en niet ...

12 Tips om Snel Buikvet te Verbranden + 5 Fouten

Hoe kun je snel afvallen rond de buik? Ontdek 12 gouden buikvet verbranden tips en ontwijk 5 ernstig...

23 Bewezen Tips voor Snel Afvallen (zonder ongefundeerde hypes)

Hoe kan je snel afvallen? Ontdek 23 bewezen tips om snel gewicht te verliezen zonder ongefundeerde c...

Oscar’s sapjes

Array ( [0] => Male )