846

13 Redenen Waarom Actieve Kool het Nieuwe Superfood Wordt

Houtskool wordt al sinds de oudheid gebruikt als middel tegen vergiftigingen en diarree. Maar nu lijkt actieve kool hard op weg te zijn een plaatsje te veroveren naast superfoods zoals spirulina en chlorella.

Zo zou het je huid mooier maken, je adem verbeteren, katers voorkomen en je concentratievermogen verbeteren.

Wordt er een nieuwe hype rondom actieve kool gecreëerd of is het echt de nieuwe ultieme superfood? Ik heb er alles over op een rijtje gezet zodat je zelf kunt oordelen.

Inhoud van dit artikel

Wat is actieve kool?

Actieve kool heeft een speciale en zuiverende behandeling ondergaan. Door deze behandeling krijgt het een zeer groot inwendig oppervlak.

Deze grote oppervlakte in combinatie met een fijne microstructuur en fijne poriën is in staat om door middel van adsorptie allerlei stoffen aan zich te binden.

Bij adsorptie hechten moleculen van een vloeistof of gas aan het oppervlak van een vaste stof.

Het oppervlak van actieve kool is wel 500 tot 2.000 vierkante meter per gram!

Brandende houtskoolActieve kool is wat anders dan de houtskool die je krijgt als je de openhaard of BBQ hebt aangehad. Pas na een speciale behandeling wordt het oppervlak van de houtkool vergroot waardoor er veel andere stoffen aan kunnen binden.

De houtskool uit de haard of BBQ is bovendien niet voor consumptie bedoeld. Die zit namelijk vol chemische en giftige stoffen.

Het poreuze oppervlak van actieve houtskool heeft een negatieve elektrische lading waaraan positief geladen gif, chemicaliën, drugs en medicijnen zich kunnen hechten. Deze worden als door een magneet aangetrokken tot actieve koolstof (bron).

Man met veiligheidspak en gasmasker op houdt zijn handen in een gesloten houdingAan actieve kool kunnen gassen en vloeistoffen zich binden. Het wordt daarom bijvoorbeeld gebruikt in het filter van bepaalde gasmaskers en het wordt gebruikt voor het zuiveren van het water.

Of geactiveerde kool een bepaalde stof aantrekt wordt bepaald door een aantal factoren waarvan de belangrijkste de vorm en massa van de moleculen zijn van de stoffen die er mee in aanraking komen.

Bij de productie is men in staat de onderlinge verhoudingen en de grote van de poriën in de kool tot op zekere hoogte te bepalen. Hierdoor kunnen heel gericht specifieke ongewenste stoffen uit de lucht of een vloeistof worden gefilterd.

Doe deze test en krijg jouw unieke op maat gemaakte keto schema, recepten en menu

Ontdek hoe je met jouw lichaam en behoeften je streefgewicht bereikt.

Vul een aantal simpele vragen in en laat ons voor jou een uniek plan maken waardoor jij in korte tijd voorgoed afrekent met overbodig vet.

Dit is geen jojo dieet, maar een manier waarop jij vol plezier resultaten behaalt en tegelijkertijd lekker eet.

Start keto test

 

Het gebruik van actieve kool om vergiftigen te behandelen

Peuter onder de houtskool opgenomen in ziekenhuisIn de geneeskunde wordt gebruik gemaakt van actieve kool om bepaalde vergiftigingen te behandelen (bron). Zo is het effectief om acute vergiftigingen van bijvoorbeeld cyanide, ijzer supplementen, medicijnen en lithium te behandelen.

Ook bij een overdosis drugs kan gebruik worden gemaakt van actieve kool. Indien de geactiveerde kool tijdig wordt toegediend zal een deel van drugs hechten aan de kool waardoor er minder door het lichaam opgenomen kan worden.

In bepaalde situaties is actieve kool een betere behandeling dan het leeg pompen van de maag (bron).

Geactiveerde kool is juist weer niet geschikt om vergiftigingen van schoonmaak- of oplosmiddelen te behandelen. Dit maakt de vergiftiging juist moeilijker te behandelen.

Norit tabletten en verpakking om diarree te behandelen Een bekende toepassing van actieve kool zijn de Norit-tabletten die worden gebruikt bij de behandeling van diarree. Norit is bedoeld voor de behandeling van diarree die het gevolg is van vergiftiging of acute (reizigers)diarree.

Het neemt dan de schadelijke stoffen op uit het maag-darmkanaal waarna deze via de darmen het lichaam verlaten.

Opvallend genoeg is nooit wetenschappelijk bewezen dat Norit-tabletten helpen bij diarree. Wat overigens niet wegneemt dat sommige mensen claimen er baat bij te hebben.

Tot slot nog een leuk feitje: de kans is groot dat jij al een keer actieve koolstof hebt binnengekregen aangezien het soms ook gebruikt wordt bij het ontkleuren van wijn. Vermelding hiervan op het etiket is wettelijk gezien niet verplicht.

Redenen waarom actieve kool het ultieme superfood wordt

Dat was in vogelvlucht wat achtergrond informatie over actieve kool.

Waar je natuurlijk echt benieuwd naar bent is waarom actieve kool het nieuwe superfood wordt genoemd en of het iets aan jouw gezondheid kan bijdragen.

Bijwerkingen actieve kool

Laten we eerst eens bekijken of er bijwerkingen bekend zijn van actieve kool.

Het eerste wat opvalt is dat er nauwelijks onderzoek is gedaan naar de effecten op de gezondheid op de lange termijn.

Actieve kool in verschillende drie verschillende soorten flessen Sommige mensen drinken 3 maal daags geactiveerde kool opgelost in water of een sapje. Het is echter onduidelijk wat voor een effecten dit op gezondheid – op de lange termijn – heeft.

Je kan je voorstellen dat het ook bepaalde onschadelijke stoffen zoals mineralen, vitamines en enzymen bindt. Hier is weinig tot geen onderzoek naar verricht.

Van magnesium citraat supplementen is bijvoorbeeld wel bekend dat deze hechten aan actieve kool en de elektrolyt balans van het lichaam verstoord.

Indien bepaalde mineralen of vitamines hechten aan actieve kool dan zou je bij langdurig gebruik tekorten krijgen.

Houtskool wordt wel al eeuwen gebruikt als supplement bij spijsverteringsproblemen. Het is daarom veilig om te stellen dat incidenteel gebruik van actieve kool in ieder geval niet schadelijk voor je is.

Feit is dat er geen onderzoek beschikbaar is waaruit blijkt welke stoffen hechten aan actieve kool en welke niet. We weten dat bepaalde soorten gif zoals lithium hechten aan actieve kool maar we weten niet of bepaalde mineralen, vitamines of enzymen eraan hechten.

Het is ook niet helemaal duidelijk of macronutriënten (koolhydraten, eiwitten en vetten) kunnen hechten aan geactiveerde kool. De meningen zijn erover verdeeld.

Word een metabolisme machine en reken voorgoed af met buikvet via de nieuwste en verbeterde keto methode

Welke hoeveelheid calorieën, koolhydraten en andere nutriënten zijn perfect voor jouw lichaam om jouw metabolisme maximaal aan te zetten?

Doe onze test en laat het ons exact voor jouw lichaam berekenen. Ieder lichaam is anders en door je te focussen op wat werkt voor jouw lichaam

Een op maat gemaakte dieet voor jou werkt tot driemaal effectiever om je streefgewicht te bereiken dan een regulier dieet.

Klik hier om het dieet te ontdekken dat perfect is geoptimaliseerd voor jouw lichaam.

Mag je actieve kool gebruiken met andere medicijnen?

actieve kool supplement met 100 capsulesIndien je medicijnen gebruikt dan kan je actieve kool beter niet in combinatie met je medicijnen innemen.

Doordat de werkzame stoffen in je medicijnen kunnen hechten aan geactiveerde kool slaan de medicijnen niet aan.

Ook de werking van de anticonceptiepil kan ongedaan worden gemaakt door geactiveerde houtskool. Gebruik daarom beter condooms als je geactiveerde kool hebt genomen.

actieve kool smoothies naast een kommetje manderijenOok is er geen of nauwelijks onderzoek gedaan naar de claims die gemaakt worden rondom actieve koolstof. De (gezondheids)claims die gedaan worden zijn voornamelijk gebaseerd op ervaringen van mensen die actieve kool regelmatig gebruiken.

Hierin schuilt wel een gevaar. Iemand die sinds 2 maanden dagelijks actieve kool aan zijn smoothies toevoegt kan zich geweldig voelen maar we weten niet of die persoon over een paar jaar ziek wordt door tekorten aan bepaalde micronutriënten.

Wil je actieve koolstof gaan gebruiken hou het dan bij een normale, voorgeschreven, dosis. Veel van het zwarte goedje kan ervoor zorgen dat je gaat braken, diarree of constipatie krijgt.

Reden #1: mogelijke anti-aging werking

smoothies en sapjes op tafel van verschillende fruit soorten Anti-aging heeft onder andere te maken met het lichaam beschermen tegen toxische stoffen en chemicaliën.

Omdat het lichaam continue wordt blootgesteld aan toxische stoffen kan je je lichaam reinigen door periodiek een detox-kuur te volgen.

Actieve kool kan een goede aanvulling zijn bij een detox om het lichaam te ontdoen van schadelijke gifstoffen en chemicaliën. Het heeft een preventieve werking op lever- en nierschade.

Hoewel het niet wetenschappelijk is aangetoond lijkt het een logische gedachte dat actieve kool een detoxificerende werking heeft, het bindt immers aan giftige stoffen en bepaalde chemicaliën.

middeleeuwse ridder op plattelandEen studie uit 1989 naar niet gecoate stikstof bevattende koolstof naar ratten liet zien dat deze ratten tot 40% langer leefden (bron).

Het zou kunnen dat de ratten uit het onderzoek langer leefden omdat ze onbedoeld werden onderworpen aan calorierestrictie.

Deze calorierestrictie kan komen doordat macronutriënten zich hechten aan de koolstof en zo het lichaam verlieten in plaats van dat deze als energiebron gebruikt konden worden.

Een ander middel die het leven lijkt te verlengen is het koolstof atoom C60 opgelost in olijfolie.

De levensduur van ratten kan worden verlengd door gebruik van C60 (bron).

C60 koolstof is overigens wat anders dan actieve kool. Ik zal binnenkort een apart artikel besteden aan C60 om daar dieper op in te gaan.

Reden #2: werkt mogelijk concentratie verhogend

Veel mensen claimen dat hun concentratievermogen verbeterd als zij actieve kool hebben genomen. Hiervoor drinken zij het in de ochtend, als zij nog nuchter zijn, opgelost in een glas water waaraan zout is toegevoegd.
actieve kool poeder en citroen op tafel
Hier is een recept om je concentratievermogen te verbeteren met behulp van actieve kool:

Ingrediënten:

 • Het sap van een halve citroen
 • 200 ml gefilterd water
 • Een mespuntje Himalaya zout
 • 1 eetlepel biologische ahornsiroop
 • 1 eetlepel actieve kool poeder

Deze ingrediënten kan je in een pannetje verwarmen en goed doorroeren zodat alles goed oplost. Hierna laat je het afkoelen waarna je het kunt opdrinken.

Met wat ijsklontjes erin maak je er een lekker koel drankje van.

Het is de bedoeling dat je 2 uur voorafgaand en 2 uur na het drinken van je actieve kool drankje niets anders eet of drinkt en ook geen medicijnen inneemt.

Of het echt de actieve kool is die het concentratievermogen verbetert is niet helemaal zeker omdat het ook niet wetenschappelijk bewezen is.

Reden #3: goed voor je huid

vrouw ligt op bed en draagt actieve kool masker op gezicht Enkele beautymerken hebben producten op de markt gebracht waarin actieve kool (activated charcoal) als beauty ingrediënt is verwerkt. Je komt het tegen in scrubs, maskers, cleansers, tandpasta en body clay’s.

De actieve kool in deze producten neemt viezigheid zoals bacteriën, talg en vuil op van de huid waardoor er een zuivere huid achterblijft.

In plaats van dure clearing treatments kopen kan je ook zelf je maskers op basis van actieve kool maken. Dit scheelt je een hoop geld en het is super eenvoudig om te maken. Wat je nodig hebt is:

 • Een eetlepel actieve koolstof poeder
 • Twee eetlepels bentoniet klei
 • Water

activated charcoa in kommetjeJe mengt de actieve kool met de bentoniet klei en je voegt genoeg water toe om er een mooie pasta van te maken.

Dit smeer je op je gezicht waar je het voor een minuut of 5 tot 7 laat zitten. Terwijl het opdroogt voel je dat het strak begint te zitten.

Spoel het af met water en verzorg je huid met je favoriete gezichtscrème.

Behandelen van acné?

Actieve kool zou ook zijn nut hebben bij het behandelen van acné en bij het behandelen van lichaamsgeurtjes.

Om acné te behandelen kan je één theelepel actieve kool mengen met twee theelepels aloë vera gel.

Dit smeer je uit op het gezicht en de plaatsen waar de acné zit. Dit laat je helemaal opdrogen waarna je het met water afspoelt.

Reden #4: werkt mogelijk beter dan whitening tandpasta

voor en na foto's van een vrouw die actieve kool als tandpasta heeft gebruikt om witte tanden te krijgenOp YouTube zijn tal van video’s te vinden van mensen die hun tanden poetsen met actieve kool.

Je kunt hiervoor tandpasta kopen die het zwarte goedje bevat maar sommige mensen gaan voor een grondige aanpak en poetsen hun tanden met pure actieve kool.

Dit doen ze door bijvoorbeeld Norit capsules open te breken en het poeder hieruit te gebruiken voor het poetsen van de tanden.

Je maakt hiervoor je tandenborstel nat en je doopt deze in de actieve kool poeder. Hierna poets je je tanden zoals je normaal gesproken ook zou doen. Plekjes die het ergst verkleurd zijn geef je hierbij het meeste aandacht.

Na het poetsen goed je mond spoelen anders loop je met zwarte tanden rond.

Pas op dat het zwarte spul niet op je kleding of op de voegen van badkamertegels komt, dat krijg je weer lastig schoon.

Sommige mensen blijken wel degelijk wittere tanden te krijgen van het poetsen met actieve kool terwijl bij anderen geen verbetering te zien is.

Naar verluid is het vooral effectief voor het verwijderen van gekleurde aanslag (van bijvoorbeeld koffie of sigaretten) op de tanden en heeft het geen effect op tanden die van binnenuit verkleurd zijn.

Actieve kool is geen vervanging voor fluorid houdende tandpasta wat betreft de reiniging van het gebit en bestrijding van bacteriën (om bijv. gaatjes en ontstoken tandvlees te voorkomen).

Reden #5: helpt tegen katers

Alcohol hecht nauwelijks aan geactiveerde kool. Om de alcohol van één biertje te laten binden aan actieve kool moet je al 2 maal zoveel actieve kool drinken als gegeven wordt aan mensen die met een overdosis op de eerste hulp worden gebracht.

Bezopen jongeren slapen in de huiskamer

De werking van geactiveerde kool tegen katers zou komen door de opname van toxische stoffen die in je lichaam vrijkomen door het drinken. Deze toxische stoffen zouden verantwoordelijk zijn voor de hoofdpijn die je de ochtend na een avondje stevig doorzakken ervaart.

Of het echt helpt tegen katers is nooit wetenschappelijk onderzocht. Desondanks zijn er mensen die er bij zweren.

Reden #6: eten blijft langer bewaard

Actieve kool kan gebruikt worden om voedsel langer te bewaren.

Met actieve koolstof worden CO2 moleculen uit de lucht geadsorbeerd waardoor fruit bijvoorbeeld langer houdbaar gemaakt kan worden (bron).

Sommige mensen hebben een schaaltje actieve koolstof poeder in hun koelkast staan en claimen dat hun eten langer houdbaar blijft.

Micro-organismen die het eten kunnen bederven zouden er door worden opgenomen.

Reden #7: het absorbeert geuren

Volgens onderzoek is adsorptie van actieve kool de beste manier om geuren en uitstoot van vluchtige organische stoffen te elimineren (bron).

Actieve kool verwijdert ongewenste geuren door te werken als een adsorbens die de geur in de actieve kool vasthoudt en vasthoudt.

man ruikt vreemde geur in koelkast Het werkt zo effectief dat het ook in talloze industrieën wordt gebruikt om geuren en andere gasvormige verontreinigende stoffen uit de lucht te verwijderen.

Reden #8: kan helpen bij insectenbeten

man krabt op arm door insectenbeetNiets is zo irritant als een jeukende insectenbeet. De pijn en jeuk kan je verminderen met actieve kool.

Actieve kool adsorbeert de gifstoffen die ervoor zorgen dat insectenbeten jeuken.

Hiervoor los je wat van het zwarte poeder op in kokosolie waarna je het over de jeukende plek smeert.

Om te voorkomen dat je vlekken op je kleding krijgt kan je een bandage om de ingesmeerde plek wikkelen.

Reden #9: vermindert winderigheid en opgeblazen gevoel

vrouw heeft last van opgeblazen buik Geactiveerde kool helpt om de vastliggende lucht in de darmen vrij te maken. Het helpt ook overmatige gasvorming en gasophoping te verminderen.

De actieve kool zorgt ervoor dat gasvormende bijproducten van voedsel gebonden worden.

In een onderzoek kwam naar voren dat actieve kool er voor zorgde dat de deelnemers minder last hadden van winderigheid en een opgeblazen gevoel na het eten van een gasvormende maaltijd (bron).

Voor dit effect dien je een uur voor de maaltijd, waarvan je verwacht dat deze tot gasvorming zal zorgen, 500 milligram actieve kool met een glas water te nemen.

Reden #10: verlaagt het cholesterol

We maken bij cholesterol het onderscheid tussen LDL en HDL cholesterol. Het LDL cholesterol staat bekend als het slechte cholesterol en het HDL cholesterol als het goede cholesterol.

Het HDL cholesterol helpt om het LDL cholesterol op te ruimen. In een onderzoek kwam naar voren dat actieve kool het LDL cholesterol met ruim 40% verminderde terwijl het goede cholesterol met 8% toenam (bron).

Dit onderzoek had overigens slechts 7 deelnemers en er werden hoge doseringen actieve kool gebruikt om tot deze resultaten te komen.

Reden #11: onmisbaar in de EHBO-koffer

opengeklapte EHBO-kofferActieve kool is één van de dingen die je altijd in huis zou moeten hebben voor het geval van nood.

Het kan een levensredder zijn in het geval van vergiftiging door bijvoorbeeld chemicaliën of een te hoge dosis medicijnen.

Bel in geval van nood altijd eerst met 112 of een arts. Zij kunnen je vertellen bij welk type vergiftiging je actieve kool dient te nemen en bij welk type juist niet omdat dit het alleen maar lastiger te behandelen maakt.

Reden #12: kan helpen bij een slechte adem

illustratie van man met een slechte adem Geactiveerde kool helpt ook bij een slechte adem (bron).

Zeker in de gevallen waarbij men een slechte adem in de ochtend heeft is het effectief.

Om een slechte adem te verhelpen los je een theelepel actieve kool poeder op in een glas lauw water waarna je deze opdrinkt.

Reden #13: kan verlichting geven bij PDS

Vrouw kampt met buikpijnklachten en houdt handen over haar buik

Bij het Prikkelbare Darm Syndroom zijn de darmen overgevoelig voor bepaalde prikkels. Naar schatting heeft 5 tot 20% van de Nederlandse bevolking PDS.

Klachten variëren van obstipatie tot diarree waarbij men veel last kan hebben van pijnen, steken en krampen in de buikstreek.

Er is geen medicijn dat voor iedereen met PDS helpt. Er zijn wel middelen die verlichting kunnen geven. Actieve kool is één van deze middelen.

Of actieve kool bij je helpt is een kwestie van uitproberen zoals het met PDS met heel veel dingen een kwestie van uitproberen is.

Actieve kool kopen

Actieve kool potje van het merk natural heroesActieve kool kan gemaakt worden uit verschillende materialen. Het materiaal waarvan het gemaakt wordt bepaalt hoe fijn de poriën in de actieve kool zijn.

Dit heeft gevolgen voor de werking, het bepaald welke stoffen eraan hechten en het bepaalt het werkzame oppervlak.

Wil je actieve kool gaan gebruiken dan is kool die gemaakt is van kokosschalen hiervoor heel goed geschikt.

Soms is actieve kool poeder gezoet met zoetstoffen. Deze kan je beter niet kopen, dit heft de detox werking voor een deel op.

Welke actieve kool raad ik aan en waar bestel je deze?

De actieve plantaardige kool capsules die ik zelf gebruik kan je hier bestellen.

Het voordeel aan actieve kool capsules is dat je ze kunt openbreken en in een glas met water doen. Het is smakeloos. In water doen mensen namelijk vaak er ook nog citroen en zout bij.

Wanneer geen actieve kool gebruiken?

Verschillende soorten capsules op tafelGebruik nooit actieve kool voor of nadat je medicijnen hebt ingenomen. De werkzame stoffen van je medicijn kunnen hechten aan de actieve koolstof waardoor er minder door je lichaam wordt opgenomen.

In combinatie met bepaalde medicijnen, zoals sommige antidepressiva, mag je helemaal geen geactiveerde kool gebruiken. Informeer bij je apotheker of je het veilig kunt gebruiken als je medicijnen slikt.

Gebruik ook geen actieve kool in combinatie met middelen of medicijnen tegen obstipatie.

Actieve kool gebruiken in combinatie met magnesium citraat tabletten is ook geen goed idee. Dit veroorzaakt problemen met je elektrolyt balans.

man drinkt uit grote waterkan

Als je door het gebruik van actieve kool last van obstipatie krijgt dan heb je waarschijnlijk te weinig gedronken. Drink altijd veel water als je het op hebt om dit te voorkomen. Geactiveerde koolstof gedraagt zich als onoplosbare vezels in je maag-darmkanaal.

Indien je last van diarree krijgt dan heb je waarschijnlijk teveel actieve kool op. Stop altijd direct met het gebruik van actieve kool als je klachten aan het spijsverteringskanaal krijgt.

Superfood of niet?

Zoals je hebt kunnen lezen zijn er aardig wat redenen te vinden waarom actieve kool een superfood genoemd zou mogen worden. Veel redenen zijn echter niet bewezen en berusten op ervaringen van anderen.

Wat vind jij? Is actieve kool te gebruiken als superfood – voor bijvoorbeeld haar detoxificerende werking – of hoort het thuis in het medicijnkastje voor noodgevallen? Laat ons weten hoe je er over denkt door hieronder een reactie achter te laten.

Welk van de 7 buiktype heb jij en wat is jouw ideale dieetschema om jouw doel te bereiken?

Doe de test en ontdek direct hoe specifiek jij een platte buik krijgt

Wil je weten welke buiktype je hebt? Hoeveel calorieën jij per dag moet eten om je doel te bereiken? En hoe je met jouw type een platte en strakke buik krijgt en effectief buikvet weet te verbranden?

Doe dan mijn test en ontdek het in slechts 2 minuten.

Je zal het volgende ontdekken:

 • Welk type buik jij hebt en potentiële fouten die je maakt die jouw buikvet veroorzaken
 • Hoeveel calorieën en koolhydraten we aanraden voor jouw gewichtsdoel
 • Wat jij kan veranderen om een mooie platte of strakke buik te krijgen
 • Een op maat gemaakt voedingsschema en recepten op basis van jouw lichaam en voorkeuren waardoor jij in korte tijd voorgoed afrekent met overbodig vet en de buik van je dromen krijgt

Start buiktype test

Hoe nuttig was dit artikel voor jou?

Klik op een ster voor een beoordeling!

Omdat je dit artikel nuttig vond...

Volg ons op social media!

Jammer dat je dit artikel niet (zo) nuttig vindt.

Graag horen we hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

17 reacties op dit artikel

 • Ik heb bij mij thuis een doos Sera Super Carbon: fosfaatvrije speciale actieve kool. In principe voor filters in aquariums. Kan ik dit bv vermalen tot poeder voor inwendig gebruik? Graag uw mening aub.

  André Van Heddeghem
  • Daar kan ik je niet op adviseren. Dit artikel is geschreven vanuit objectief perspectief en je moet zelf bepalen of je dit tot je wilt nemen.

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
   • Bent u bekend met C 60?

    W.p
    • Hallo, volgens mij is dit artikel wel wat ouder maar mocht je vraag nog relevant zijn W.P. Ik ken wel iemand die C60 heeft. Ik heb het zelf ook een tijd gebruikt.

     Esther
  • Actieve kool voor consumptie ondergaat in de fabriek een speciale behandeling, welke aquariumkool niet krijgt. Hierdoor kunnen in aquariumkool verontreinigingen zitten die je beter niet in je lichaam kunt krijgen. Overigens staan in dit artikel veel dingen waar ik op zijn minst mijn vraagtekens bij zet, zo is er best wel onderzoek gedaan naar actieve kool en de adsorptie van vitaminen (ze worden wel geadsobeerd), en voor een kater of voor diarree kun je beter ORS nemen.
   Bron: Ik ben chemisch technoloog en werk dagelijks met actieve kool.

   Harrie
   • Ik heb nog even gegoogled naar die Sera Super Carbon, en dit lijkt een extrudaat te zijn. Dit betekent dat hier bindmiddelen in zullen zitten, waarbij onbekend is welk bindmiddel dit is. Zeker niet voor consumptie geschikt dus!

    Harrie
    • Hoi Harrie,
     Ik ben op zoek naar active kool, in de c60 vorm maar is moeilijk aan te komen kun je me een merk of site geven waar ik het kan kopen?
     alvast bedankt Jw

     Jan Willem
   • hallo harie,

    ik lees dat jij chemisch technoloog ben, dus wilde ik jou vragen dat als je de actieve kool 3 x per week zou drinken, dus 1 theelepel op 250 ml water, kan dat kwaad? en kan je dat in de ochtend nemen op je nuchtere maag als je daarbij aan intermittend vasten doet? want eigenlijk begin ik met eten zo rond 12:00 uur in de middag, verstoord de actieve kool dat proces als ik dus dat glas eerder drink?

    m.v.g.
    bettina

    bettina
  • Hallo, ik ben producent op wereldschaal van actieve kool.
   Als u vragen hebt heb ik u graag verder.

   mvg
   Pascal

   pascal depuydt
  • Awel, dat daar dacht ik dus ook aan! Is dit mogelijk?

   Moira Mertens
 • wat voor kool kan ik toevoegen om zwarte ijshoorntjes te maken

  m.swart
 • leuk artikel en fijn dat het zo objectief is beschreven!
  voor mijn PDS wil ik graag actieve kool gaan proberen.
  in je artikel schrijf je dat je actieve kool beter niet kunt nemen in combinatie met magnesium citaat.
  bedoel je hiermee -tegelijkertijd innemen- of bedoel je dat je überhaupt niet beide in combinatie moet gebruiken (ook als je het ene s avonds neemt en de ander s ochtends bv)
  ik hoor graag je antwoord :) vast bedankt!

  liza
 • Leuke theorie mbt de macronutrienten bij het onderzoek met ratten, echter binden macronutrienten niet aan actieve kool. Actieve kool zorgt via deze weg dus niet voor gewichtsverlies!

  Sharon
 • Heb wel ervaring met Koolstofklei (Kaoliniet), dit is wel iets heel anders als actieve kool en bevat ook bepaalde mineralen en bind deze nauwelijks, word ook veel aan dieren gevoerd, meer verkocht als FIR of ImpactPoeder.

  Anne
 • Al jaren heb ik last van een overactieve darm. Naar een winkel gaan durfde ik bijna niet meer aan. In een natuurwinkel kreeg ik het advies voor actieve kool in capsule vorm. Had ik dit maar jaren eerder geweten ! ‘s-Morgens bij het ontbijt en ‘s-avonds bij het avondeten 1capsule van Holland&Barrett in mijn geval, en de wereld ging weer voor mij open. Geen rennen ‘s- morgens meer naar het toilet, bijna geen gasophoping meer, alles weer normaal en als extraatje : ik kan weer beter slikken. Dus ook de capsules. Ik wens het anderen ook toe..

  Louise
 • Ik las dat actieve kool in wijn wordt verwerkt. Is actieve kool in wijn dan ook schadelijk met de anticonceptiepil?

  Karin
  • Beste Karin, het klopt dat actieve kool bekend staat om stoffen (zoals medicijnen) te absorberen in je spijsverteringskanaal. Dit zou in theorie kunnen betekenen dat het de werking van bepaalde medicijnen, zoals de anticonceptiepil, kan beïnvloeden als je ze tegelijkertijd inneemt. Maar maak je geen zorgen, de hoeveelheid actieve kool die in wijn wordt gebruikt is echt minimaal. Dus het is onwaarschijnlijk dat dit een grote impact heeft op de effectiviteit van je anticonceptiepil. Toch begrijp ik dat je je zorgen maakt over dit soort dingen, vooral als het gaat om iets zo belangrijk als anticonceptie. Mijn advies is om even een gesprekje te hebben met je huisarts of apotheker. Zij kunnen je de meest accurate informatie geven en je geruststellen over eventuele interacties.

   Avatar for Oscar Helm, MSc
   Oscar Helm, MSc Auteur

Plaats een reactie

Over HappyHealthy

Oscar Helm, MSc Afslankcoach, voedingsdeskundige, psycholoog, dieetpsycholoog, orthomoleculair therapeut en bestsellerauteur

Hoi, ik ben Oscar Helm en in de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen naar een gezonder gewicht en betere gezondheid.

HappyHealthy.nl trekt inmiddels ruim 10.000 bezoekers per dag en met mijn bestseller de Afslank Receptenbijbel laat ik zien dat afvallen zowel eenvoudig als leuk kan zijn!

Wil jij je kennis over afvallen testen? Doe dan deze test en ontdek direct je “Afslank IQ”.

Top artikelen

Wat je mag eten bij een koolhydraatarm dieet + De Voordelen & een Schema

Wat is het koolhydraatarm dieet precies en wat kan je wel en niet eten. Ontdek hier een voedingstabe...

Intermittent Fasting: Uitleg, 9 Voordelen en 10 Schema’s

Intermittent Fasting / vasten (onderbroken vasten) schrijft voor wanneer en hoe lang je wel en niet ...

12 Tips om Snel Buikvet te Verbranden + 5 Fouten

Hoe kun je snel afvallen rond de buik? Ontdek 12 gouden buikvet verbranden tips en ontwijk 5 ernstig...

23 Bewezen Tips voor Snel Afvallen (zonder ongefundeerde hypes)

Hoe kan je snel afvallen? Ontdek 23 bewezen tips om snel gewicht te verliezen zonder ongefundeerde c...

Oscar’s sapjes

Array ( [0] => Male )