1063

Werkt Afvallen met een Detox Sapkuur Echt zo Goed?

Met een detox sapkuur kun je gezond en effectief afvallen, maar ook je lichaam ondersteuning bieden bij het afvoeren van schadelijke en ongewenste stoffen.

Het lichaam heeft van nature al ingebouwde mechanismes om zichzelf te reinigen. Denk maar aan je lever en je nieren. Wat is dan precies de toevoeging van een detox sapkuur?

Die vraag beantwoorden we in dit artikel, samen met de vraag hoeveel je eigenlijk kunt afvallen met een detox sapkuur.

Wil je direct aan de slag of leren over een specifiek sapkuur programma?

Klik dan hier en ontdek mijn 100% natuurlijke sapkuur en ontvang een kant-en-klaar schema om te volgen.

De sapjes zijn voornamelijk gemaakt van lokale producten, bevatten superfoods en zijn ideaal als sap / detox kuur om af te vallen.

Inhoud van dit artikel

Wat is een detox sapkuur?

Verschillende soorten sapjes in glazen op houten tafel

Een detox sapkuur wordt ook wel sapvasten of een sapreiniging genoemd.

Een sapkuur betekent niets anders dan fruit- en groentesappen drinken – met als doel om af te vallen en je lichaam te ontgiften. Het sap kan van groenten, fruit of een combinatie van beide zijn.

Sommige sap detox diëten vereisen dat je gedurende een bepaalde periode niets anders dan sap drinkt – meestal een paar dagen.

Een sapkuur bestaat normaal gesproken uit een periode van 3 dagen, 5 dagen of 7 dagen waarin je alleen groente- en fruitsapjes consumeert.

Het kan een goede manier zijn om af te vallen en je lichaam van extra voedingstoffen te voorzien.

De sapjes zijn vaak koudgeperst en bevatten geen vezels, wat je spijsvertering de nodige rust en ontspanning geeft.

Waarom een detox sapkuur volgen?

vrouw staat in keuken en geniet van haar groentesapjeEen detox kan op verschillende manieren worden gedaan, afhankelijk van je doelstellingen, wensen en voorkeuren.

Voor de meeste mensen zal het verbeteren van de gezondheid het doel zijn. Zo wordt tijdens een detox kuur veel groente- en vruchtensap gedronken om het lichaam te voorzien van gezonde voedingsstoffen. Het hoge vitaminegehalte van groenten en fruit kan ook het immuunsysteem ondersteunen.

Een sappenkuur van 3 dagen is met name voor beginners de ideale kickstart naar een gezonde leefstijl en een kledingmaatje minder.

Detox sapreiniging

Alhoewel het lichaam zich via de lever en de nieren kan ontdoen van verontreiniging is het idee achter een detox sapkuur dat je lichaam een handje geholpen wordt.

Dit helpen is nodig omdat het lichaam de grote hoeveelheid verontreiniging (waarmee we tegenwoordig te maken hebben) niet meer voldoende kan afvoeren.

De laatste 70 jaar zijn er 80.000 nieuwe chemische stoffen op de markt gekomen. Deze zijn verwerkt in ons voedsel, schoonmaakmiddelen, bestrijdingsmiddelen, cosmetica, kleding, bekleding en medicijnen.

Het contrast met de hoeveelheid troep die we tegenwoordig binnen krijgen is natuurlijk gigantisch. En de capaciteit van de lever mag dan wel groot zijn, hij is niet ontworpen om dit soort verontreinigen af te voeren. En al helemaal niet voor de enorme hoeveelheden waaraan ons lichaam wordt blootgesteld.

Afvallen met een detox sapkuur

bietensap in een glas met groentes op houten tafel

Een ander doel kan afvallen zijn (bron).

Tijdens een detox krijgen de organen, door te vasten, rust. Zo wordt de lever gestimuleerd om toxische stoffen af te voeren.

Ook wordt het lichaam gestimuleerd om via de ontlasting, de urine en zweet toxische stoffen af te voeren. Door de caloriebeperking van een sapkuur zal je snel afvallen.

Je kunt een detox doen om verschillende gezondheidsklachten te verlichten. Denk hierbij aan: (bron)

 • Spijsverteringsproblemen
 • Een opgeblazen gevoel
 • Chronische vermoeidheid
 • Auto-immuunziekten
 • Allergieën
 • Inflammatie en obesitas

Hoeveel kilo kan je afvallen per sapkuur?

Een sapreiniging helpt bij het afvallen en is de perfecte start voor een gezonde leefstijl.

Omdat afvallen simpel gezegd neerkomt op het eten van minder calorieën dan je verbrandt, kan een sapkuur je helpen om op korte termijn gewicht kwijt te raken en het afleren van ongezonde gewoontes.

Het is niet ongewoon dat je met een detox kuur van een week enkele kilo’s kunt verliezen (dit is dan een combinatie van vet, vocht en spierverlies). Dat blijkt uit onderzoek:

Twintig vrouwen die aan een sapvasten onderzoek meededen mochten voor 3 dagen alleen sapjes drinken (met 6 flesjes sap per dag) en verloren gemiddeld 1 kilo en zagen een toename van darmbacteriën die verband hielden met gewichtsverlies (bron). De vrouwen waren twee weken later nog steeds het verloren gewicht kwijt.

Dus wil je graag wat kilo’s kwijt met behulp van gezonde sapjes? Dan is sapvasten een van de makkelijkste manieren om gewicht te verliezen en een gezonde reiniging te doen.

Je kunt een detox sapkuur zelf maken, maar het is niet eenvoudig om een gezond detox programma zelf samen te stellen. Dit kan veel makkelijker met HappyJuicy!

De 3, 5 of 7 daagse detox sapkuur van HappyJuicy

Als dit je eerste sapreiniging is om af te vallen dan is dit een geweldige kuur om te beginnen.

De detox sapkuur van HappyJuicy neemt je alle zorgen uit handen. Deze sapvastenkuur is vrij mild en is ook geschikt voor mensen die voor het eerst een detox willen doen.

De groentesapjes die je tijdens deze kuur gaat drinken zijn gemaakt van 100% natuurlijke koudgeperste groenten en fruit om optimaal te kunnen ontgiften.

Dat de sappen koudgeperst zijn is belangrijk om te weten. In tegenstelling tot een sapcentrifuge, genereert de koude perstechniek geen warmte bij het onttrekken van het sap uit groenten en fruit. Dit heeft als voordeel dat de voedingstoffen optimaal behouden blijven.

HappyJuicy sapjes

Het detox sapkuur programma van HappyJuicy duurt 3 dagen, 5 dagen of 7 dagen en maakt gebruik van maar liefst 9 soorten sapjes.

Bij jouw sapjespakket zit een handig schema zodat je altijd weet wat je moet drinken. Alles is dus al van tevoren voor je bedacht, je hoeft alleen de stappen te volgen.

Wil je de kracht van deze overheerlijke groente- en fruitsapjes zelf ervaren?

Ga naar deze pagina om de lekkerste groentesapjes van HappyJuicy uit te proberen met de hoogste korting.

Drink de sapjes zoals aangegeven op het schema en je zult versteld staan hoe snel je resultaat begint te voelen en zien!

AIs je doel om naast sapvasten ook een gezonde leefstijl voor de lange termijn vol te houden? Een geschikt dieet voor blijvende resultaten is het koolhydraatarme dieet.

Hoe vaak mag je sapvasten?

Het is aan te raden om eens in de zoveel tijd een sapkuur te volgen. Met name als je last hebt van overgewicht en je slechte eet- en drinkgewoonten wilt aanpakken.

Als je klachten ervaart zoals vermoeidheid en een opgeblazen buik, kan dat ook een indicatie zijn om je lichaam te reinigen.

Onze 3-5-7-daagse detox sapkuren werken uitstekend als een boost en zijn een geweldige manier om je lichaam te voorzien van gigantisch veel vitamines, mineralen en antioxidanten.

Omdat je groente en fruit drinkt, als sapjes, krijgt je lichaam veel meer groente en fruit binnen dan anders.

Deze sapkuur is bedoeld om je lichaam te ontslakken en heeft gewichtsverlies niet als doel. Je zult van deze kuur wel afvallen maar zie dat meer als (prettige) bijkomstigheid.

De lever helpt met detoxen

We weten dat de lever veel schadelijke stoffen onschadelijk kan maken en afvoeren, ook zonder dat we een detox sapkuur doen (bron, bron, bron, bron).

De lever heeft wel moeite met bepaalde vormen van verontreiniging zoals chemische stoffen, persistente organische verontreiniging en zware metalen (bron, bron, bron, bron, bron).

Deze vormen van verontreiniging kunnen jarenlang in het lichaam opgeslagen blijven liggen. De plek waar het lichaam verontreiniging opslaat, die het niet kan afvoeren, is het vetweefsel of in het bloed. Hier kan verontreiniging wel jaren in opgeslagen blijven liggen (bron, bron, bron).

Vormen van detox sapreiniging

Er zijn verschillende manieren waarop je een detox sapkuur kunt doen. De meest toegepaste vorm is door aanpassingen in je dieet te maken met een sapreiniging.

Een gebruikelijke detox kuur ziet er als volgt uit:

 • 3, 5 of 7 dagen vasten. Tijdens deze periode eet je niets en drink je alleen sapjes, water en/of kruidenthee
 • Een periode (van enkele dagen tot maximaal 2 weken) waarin je alleen maar water, groentesap, fruit-smoothies en kruidenthee drinkt

4 verschillende ondersteunende kruiden afgebeeldHet is ook gebruikelijk om tijdens de detox kuur ondersteunende kruiden in de vorm van kruidenthee of supplementen te gebruiken.

Tijdens een detox kuur mag je geen alcohol of koffie drinken en niet roken. Ook zijn toegevoegde suikers niet toegestaan.

Ook is vaste voeding bij sommige detox kuren toegestaan, al is dit pas in een later stadium. Er moet dan gekozen worden voor biologische voeding die geen allergenen bevatten.

Optioneel is het gebruik van laxeermiddelen en/of klysma’s om de darmen te reinigen. Het nut van dit soort middelen is niet helemaal duidelijk.

Vast staat dat veel mensen zich beter voelen na een detox kuur, ook als ze dit soort middelen niet hebben gebruikt.

Het is tijdens een detox kuur ook goed om regelmatig te bewegen zodat afvalstoffen goed afgevoerd kunnen worden.

Verschillende detox kuren

Er zijn erg veel vormen van detox kuren. De ene wat strenger en zwaarder dan de andere. Bij sommige moet je vasten en mag je alleen maar drinken terwijl bij andere vormen (bepaalde) vaste voeding is toegestaan.

Veel mensen gaan zich gedurende een detox kuur beter voelen. Ze voelen zich energieker en meer gefocust. Het is niet bekend of dit komt door het afvoeren van giftige stoffen door het lichaam of door de gezonde voeding die tijdens een kuur gegeten (of gedronken) wordt (of door een combinatie van beide).

Bij een detox kuur voelen sommige mensen zich juist minder goed. Vooral in de eerste dagen van een kuur. In de natuurgeneeskunde wordt dit gezien als bewijs dat het lichaam verontreiniging afvoert.

De verontreiniging ligt opgeslagen in o.a. het lichaamsvet en komt door de detox vrij. Hierdoor krijg je een piek van afvalstoffen in de bloedbaan waardoor je je niet lekker voelt.

In de natuurgeneeskunde spreekt men dan over ontgiftingsverschijnselen die het bewijs zijn dat er enorm veel giftige stoffen in het lichaam los komen.

Een aannemelijke theorie lijkt me, ik kan er alleen geen wetenschappelijk bewijs over vinden.

Voor de meeste mensen zal gelden dat het tijdens een detox kuur eerst slechter wordt voordat het beter wordt. Zeker als het de eerste keer is dat je een detox doet kunnen er veel afvalstoffen vrij komen.

Superfoods ondersteunen de detox kuur

Een aantal superfoods kunnen je ook ondersteunen bij een detox kuur. Het gaat om:

 • Kurkuma; dit is een sterke antioxidant en ondersteunt de nieren
 • Gember; helpt bij het detoxen van het lichaam en heeft anti-inflammatie eigenschappen
 • Spirulina; helpt het lichaam te ontgiften van zware metalen
 • Chlorella; helpt het lichaam te ontgiften van zware metalen en dioxinen

De sapjes van HappyJuicy bevatten 250 gram groenten en fruit en zitten vol met vitamines, mineralen, enzymen en antioxidanten. Bovendien bevat ieder sapje een superfood! Denk bijvoorbeeld aan goji bessen, kurkuma, spirulina, camu camu, etc. 

Gevaren van een detox sapkuur

Een sapreigining is in feite een strikt caloriearm dieet waarbij je voor enkele dagen weinig calorieën consumeert. Dat verklaart ook het gewichtsverlies.

Hoewel er voordelen zijn aan een korte detox sapkuur om af te vallen, is het belangrijk om te weten wat de mogelijke detox kuur bijwerkingen zijn voordat je begint.

Sommige mensen ervaren symptomen als duizeligheid, hoofdpijn, vermoeidheid en diarree als gevolg van het overstappen naar sapjes en een gezonde leefstijl.

Hoewel fruit- en groentesappen veel vitamines en mineralen bevatten, missen ze eiwitten die nodig zijn om spieren op te bouwen en te behouden.

Ik zou in ieder geval willen adviseren om een detox sapkuur niet langer te doen dan 2 weken achter elkaar. Je gaat dan te veel spiermassa verliezen door het gebrek aan eiwitten wat ongunstig is voor je rustmetabolisme.

Wanneer geen detox sapkuur doen?

zwangere vrouw houdt haar handen op haar buik Indien je zwanger bent of borstvoeding geeft dan kun je beter geen detox doen.

Bij zwangere vrouwen kan een tekort ontstaan aan eiwitten en vetzuren die hard nodig zijn voor de groei van het ongeboren kind.

Indien je borstvoeding geeft dan kunnen de giftige stoffen die vrijkomen in de borstvoeding komen.

Mensen met diabetes of hypoglykemie zouden helemaal geen sapkuur moeten volgen, omdat sappen de bloedglucosespiegels dramatisch kunnen laten stijgen.

Als je problemen hebt om je bloedglucose onder controle te houden overleg dan eerst met je behandeld arts alvorens je een detox kuur gaat volgen.

Voorbereidingsdag

Ik zou je willen adviseren om de dag voordat je gaat detoxen te gebruiken als voorbereidingsdag.

Zo kunnen lichaam en geest alvast een beetje voorbereiden op de detox en is de overgang naar sapjes minder heftig en heb je minder kans op bijwerkingen zoals hoofdpijn.

Op de dag van de voorbereiding eet je wel vaste voeding. Hierbij hou je het wel bij uitsluitend onbewerkt voedsel en eet je geen (zwaar) bewerkte voedingsmiddelen zoals koek, snoep, vleeswaren, worst en kant-en-klaar maaltijden.

Kies op je voorbereiding dag ook voor plantaardige melkvervangers in plaats van zuivel en bij voorkeur eet je vegetarisch.

Tot slot

Een detox sapkuur kan handig zijn als je snel gewichtsverlies wilt ondersteunen op een natuurlijke manier.

Het drinken van sapjes kan ook een nuttige aanvulling zijn op je dieet als je moeite hebt om aan je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) groenten en fruit te komen.

Gezonde sapjes kunnen je helpen essentiële voedingsstoffen binnen te krijgen en deze zijn onmisbaar voor een goede gezondheid.

Dus wil je een paar kilo’s kwijt? En zoek je lekkere sapjes als een goede aanvulling op je eetpatroon?

Ontdek op deze pagina welke sapjes het beste bij jou passen.

Hoe nuttig was dit artikel voor jou?

Klik op een ster voor een beoordeling!

Omdat je dit artikel nuttig vond...

Volg ons op social media!

Jammer dat je dit artikel niet (zo) nuttig vindt.

Graag horen we hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

2 reacties op dit artikel

 • Hi,
  M.b.t.de tox kuur: Mij is niet duidelijk of ik per keer één glas sap mag drinken of dat ik de hele bereiding moet verorberen. Graag advies. Dank u wel.
  M.v.g. Marianne Kok

  Marianne
 • Beste,

  Bedankt voor u info heel inspirerend. De recepten bevatten best veel. Is 1 recept 1 maaltijd of kan ik daar meerdere keren meedoen? Het lijkt me zoveel?

  Met vriendelijke groet,
  B.

Plaats een reactie

Over HappyHealthy

Oscar Helm, MSc Afslankcoach, voedingsdeskundige, psycholoog, dieetpsycholoog, orthomoleculair therapeut en bestsellerauteur

Hoi, ik ben Oscar Helm en in de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen naar een gezonder gewicht en betere gezondheid.

HappyHealthy.nl trekt inmiddels ruim 10.000 bezoekers per dag en met mijn bestseller de Afslank Receptenbijbel laat ik zien dat afvallen zowel eenvoudig als leuk kan zijn!

Wil jij je kennis over afvallen testen? Doe dan deze test en ontdek direct je “Afslank IQ”.

Top artikelen

Wat je mag eten bij een koolhydraatarm dieet + De Voordelen & een Schema

Wat is het koolhydraatarm dieet precies en wat kan je wel en niet eten. Ontdek hier een voedingstabe...

Intermittent Fasting: Uitleg, 9 Voordelen en 10 Schema’s

Intermittent Fasting / vasten (onderbroken vasten) schrijft voor wanneer en hoe lang je wel en niet ...

12 Tips om Snel Buikvet te Verbranden + 5 Fouten

Hoe kun je snel afvallen rond de buik? Ontdek 12 gouden buikvet verbranden tips en ontwijk 5 ernstig...

23 Bewezen Tips voor Snel Afvallen (zonder ongefundeerde hypes)

Hoe kan je snel afvallen? Ontdek 23 bewezen tips om snel gewicht te verliezen zonder ongefundeerde c...

Oscar’s sapjes

Array ( [0] => Male )