691

Is Havermout als Ontbijt Gezond? +5 Havermoutpap Recepten

Wat heb jij vanmorgen gegeten? De traditionele boterham met boter en kaas? Of misschien wel een bord met cornflakes of cruesli. Allemaal producten die als gezond worden aangeboden, maar de werkelijkheid ligt wat anders. Veel van dit soort kant en klare ontbijtproducten zijn niet alleen heel duur, maar worden vaak gemengd met allerlei conserveringsmiddelen, kleurstoffen en zoetstoffen die je helemaal niet nodig hebt. Nog sterker: Het is ongezond!

Eén van ’s werelds beste ontbijtjes is havermout. Jammer dat havermoutpap toch een negatief beeld oproept van vellen en klonters. Maar dat is verleden tijd! Havermoutpap is hip, gezond en goed voor de lijn: Hét nieuwe superfood!

Wat je in dit artikel gaat ontdekken:

 • Wat het verschil tussen hele, gebroken en geknipte havermout is
 • Hoe havermout bijdraagt aan een goede gezondheid
 • Hoe het kan dat je kan afvallen met havermout
 • Hoe je een lekker havermout ontbijt op tafel zet

Inhoud van dit artikel

Een stukje geschiedenis

Het eten van havermout is al heel oud. Veel van jullie zullen het kennen uit hun jeugd, maar de geschiedenis gaat nog véél verder terug. Aangezien de Egyptenaren in de Antieke tijd eten aan de doden meegaven om zich te voeden tijdens de lange reis die ze voor de boeg hadden, weten we nu dat havermout bij de Egyptenaren erg populair was. Er is namelijk regelmatig havermout gevonden in de graven van de Egyptenaren.

De Romeinen hadden overigens een heel ander idee bij havermout. Havermout werd bijna niet gegeten door de Romeinen zelf, maar werd beschouwd als voer voor de paarden.

De oude Grieken kenden havermout ook, en verwerkten het vaak in lekkere toetjes.

havermoutpap

Maar meer recent ken je waarschijnlijk de havermout van de havermoutpap die je vroeger kreeg van je moeder. Voor veel mensen niet een hoogstaande lekkernij, aangezien de bereiding niet altijd vlekkeloos verliep: Vaak klonters en vellen. Niet de favoriet van iedereen!

De havermoutpap is een beetje uit beeld geraakt, doordat er nieuwe en relatief goedkope ontbijtgranen beschikbaar kwamen. Denk hierbij maar eens aan de cornflakes en de cruesli. In basis een goede vervanging, maar door de vele toevoegingen vaak niet de meest verstandige keuze.

De productie van havermout

Havermout wordt gemaakt van haver, dat zal natuurlijk geen verrassing zijn. Haver is een graansoort wat bekend staat om de hoge voedingswaarde. In Nederland wordt jaarlijks ongeveer 1750 hectare haver verbouwd, met een gemiddelde productie van ruim 6000 kilo per hectare. Dit zijn statistieken van 2014, maar de productie voor dit jaar zal denk ik weinig verschillen vertonen. Haver wordt niet alleen verbouwd voor toepassing in havermoutpap, en dus voor de productie van havermout, maar wordt ook verwerkt in bier en dierenvoer, onder andere voor paarden.

Na het oogsten worden de complete haverkorrels gewassen, gepeld en verhit. Dit is de basis van elke soort havermout. Afhankelijk van de verdere bewerking, kunnen we drie verschillende soorten havermout onderscheiden:

Havermout op basis van de hele haverkorrels

Deze havermout wordt gemaakt van de hele haverkorrels. Dit wordt ook wel lang-kokende, of volkoren, havermout genoemd. De kooktijd is namelijk minimaal 15 minuten.

Havermout op basis van halve, geknipte, haverkorrels

De hele haverkorrels worden in tweeën geknipt of gebroken, waardoor de kooktijd wordt teruggebracht naar 5 minuten. Deze vorm staat ook wel bekend onder de naam snel-kokende havermout.

Havermout op basis van geknipte, voorgekookte en gewalste haverkorrels

Deze vorm wordt volledig voorgekookt waarvoor de gebroken haverkorrels worden gebruikt. Deze haverkorrels worden gewalst en in de meeste gevallen nog extra bewerkt door toevoeging van onder andere zoetstoffen. In de meeste gevallen is dit de havermout die je gewoon in de supermarkt koopt.

In principe zijn alle drie eerder genoemde soorten gezond, zoals je verderop in dit artikel gaat lezen. Maar er zijn toch enige verschillen die het in meer of minder mate ongezond maken. En dan gaat het niet om de havermout zelf, maar met name om de toevoegingen die alle gezondheid in de havermout voor een groot deel teniet doen.

Met name de laatste soort havermout, welke met name in de supermarkten verkocht wordt, is vaak doorspekt met allerlei toevoegingen die het allemaal niet gezonder maken. Denk hierbij maar eens aan conserveringsmiddelen, kleurstoffen en natuurlijk de beroemde zoetstoffen om het allemaal nog een stukje ‘aantrekkelijker’ te maken. Maar of dit allemaal zo gezond is? Verderop in dit artikel kom ik hier op terug.

Video: Waarom havermout gezond is + 3 recepten

Is havermout gezond?

Havermout heeft een indrukwekkende lijst met voordelen voor je gezondheid. Daarnaast is er ook een nadeel, maar dat heeft niks met je gezondheid te maken. Dit heeft meer te maken met 10 minuutjes vroeger opstaan om je nieuwe ontbijtje klaar te maken.

Zal ik de voor- en nadelen even voor je op een rijtje zetten?

De voordelen van havermout voor je gezondheid

Havermout heeft een aantal forse voordelen voor je gezondheid. Belangrijk is natuurlijk wel dat havermout een onderdeel moet zijn van een gezond en gevarieerd voedingspatroon. Maar havermout kan daar prima een onderdeel van zijn, waardoor je volop kunt profiteren van de gezondheidsvoordelen.

 • Havermout is prima te variëren

In basis is havermout een beetje smakeloos, maar door wat variatie aan te brengen kun je er echt een feestje van maken. Denk bijvoorbeeld eens aan een combinatie met appel, bramen, blauwe bessen of plakjes banaan. Ook kun je variëren met wat (gedroogde) vruchten zoals pruimen, vijgen of abrikozen. Of wat dacht je van wat gehakte noten door de havermout? En als je écht een fijnproever bent, dan voeg je er wat gesmolten chocolade aan toe, of wat smeuïge honing. Alles is mogelijk, mits je alles met mate toevoegt, natuurlijk!

Havermoutpap

Verderop in dit artikel vind je een aantal heerlijke recepten om havermout lekkerder te maken, zonder dat de gezondheidsvoordelen teniet gedaan worden.

 • Havermout bevat heel veel antioxidanten

Antioxidanten zijn stofjes die de zogenaamde vrije radicalen in je lichaam onschadelijk maken en afvoeren via de natuurlijke weg. Vrije radicalen kunnen erg schadelijk zijn voor je gezondheid en je lichaam, en krijg je binnen door bijvoorbeeld roken, drinken, slechte voedingsgewoontes of het inademen van vervuilde lucht. Vrije radicalen krijg je altijd binnen, ook al leef je nog zo gezond. De lucht buiten is altijd in zekere mate vervuild, en deze adem je in. Mits met mate hoeft dit geen problemen op te leveren, als je maar genoeg antioxidanten binnenkrijgt om de vrijeradicalen onschadelijk te kunnen maken.

Deze antioxidanten vind je in heel veel gezonde producten zoals noten, fruit en groenten. Ook in havermout zitten deze anti-oxidanten. Het gaat dan met name om de zogenaamde polyfenolen, anti-oxidanten die je ook in uien, thee en rode wijn kunt vinden.

 • Havermout past prima in een afslankdieet

De meest slanke manier om havermout te eten is met water, zonder enige toevoegingen of variaties. Ok, weinig smaak, maar het vult wel! Deze combinatie is maar 115 kCal. (30 gram havermout met 250 milliliter water). Voor wat meer smaak kun je natuurlijk ook melk gebruiken, maar dan zit je als nel op het dubbele aantal calorieën. Op zich nog niet erg, want vergelijk dit maar eens met 2 boterhammen met boter en ham, aangevuld met een glas jus d’orange. Dit ontbijtje levert al snel 360 kCal. op. Als je havermout op een slimme manier in je dieet verwerkt, kan dit een grote hulp zijn bij je streven om kilootjes kwijt te raken.

 • Havermout is in de pure vorm glutenvrij

Havermout glutenvrij? Jazeker, maar dat behoeft even wat uitleg. Hierover is vaak veel misverstand, met name door de soms verwarrende berichtgeving op internet. Haver, en dus ook havermout, is 100% glutenvrij. Maar omdat de haver vaak in een omgeving verwerkt wordt waar ook andere producten gemaakt worden, kunnen er sporen van gluten in zitten. Op zich geen probleem als je gewoon minder gluten wilt eten. Maar als je écht last hebt van Coeliakie (glutenintolerantie) dan moet je de verpakking héél goed lezen om er zeker van te zijn dat de haver in een glutenvrije omgeving verwerkt is.

 • Havermout zorgt lang voor een vol gevoel

Door de grote hoeveelheid oplosbare vezels in de havermout, heb je sneller een vol gevoel in je maag. Dit gevoel blijf je ook heel lang houden zodat je na een havermoutontbijt zonder problemen het grootste deel van ochtend probleemloos door kunt komen zonder je toevlucht te nemen tot de snackautomaat voor een ongezond en suikerrijk tussendoortje. Havermout heeft ook een lage Glycemische Index, in combinatie met een hoge Glycemische Lading. Dat wil zeggen dat de vele aanwezige koolhydraten heel langzaam door het lichaam worden opgenomen. Groot voordeel hiervan is dat je voor een langere periode een regelmatige bron van energie hebt. Gevolg hiervan is dat je bloedsuikerspiegel beter in balans blijft, dus geen bloedsuikerpiek en ook geen insulinepiek. Supergezond dus!

 • Havermout zorgt voor een lager cholesterol

In de havermout zitten speciale oplosbare vezels, de zogenaamde bèta-glucanen. Deze hebben de bijzondere eigenschap dat ze vetzuren, galzouten en cholesterol aan zich weten te binden, voordat ze naar de darmen gaan. Dit geldt dan met name voor de slechte cholesterol, de zogenaamde LDL-cholesterol. In de darmen nemen ze heel veel vocht op, wat heel goed is voor je stoelgang.

 • Havermout is zoutloos

In nagenoeg ieder product is tegenwoordig wel een kleine of grote hoeveelheid zout verwerkt. Bij pure havermout is dit beslist niet het geval. Natuurlijk kan het wel zo zijn dat er bij de verwerking zou is toegevoegd, maar dat is beslist niet nodig. Let goed op de verpakking dat je met een puur product te maken hebt, zonder onnodige toevoegingen zoals zout.

De nadelen van havermout

Qua gezondheid zitten er in principe geen nadelen aan het eten van havermout, mits je natuurlijk met mate eet. Maar dat is met alle dingen in het leven zo, zelfs met de gezonde dingen. Zelf vond ik in het begin de bereidingstijd een groot nadeel. Ik moest de wekker eerder af laten gaan om mijn havermout klaar te maken. Het kost inderdaad wat meer tijd, maar de beloning is dan ook groot!

Na een poosje raakte ik er aan gewend, en begon allerlei kleine trucjes te verzinnen om de bereidingstijd te verkorten en om met name de bereiding de avond vooraf al te doen. Met name dit laatste is me helemaal gelukt: Tegenwoordig kost het me niet méér tijd dan het klaarmaken van een normaal ontbijt.

Nadeel is dus dat je gedurende een bepaalde periode je ritme moet proberen aan te passen aan je nieuwe voedingsgewoonte. Zoals gezegd kost dat wat tijd, maar zodra je je gewoontes hierop afgestemd hebt is er geen verschil meer met de periode toen je nog een ‘gewoon’ ontbijtje klaar moest maken..

Afvallen met havermout

In het lijstje met voordelen heb ik het al even gehad over het effect van havermout als je een dieet volgt om af te vallen.

afvallen met havermoutpap

Voor veel mensen staat dieten gelijk aan een slap en futloos gevoel. Geen wonder, want veel dieten leveren geen directe energie, in de hoop dat het opgeslagen vet wordt aangesproken als energiebron. Maar zo eenvoudig ligt het allemaal niet. Sowieso is het verstandig om gewoon, gezond te eten in combinatie met sporten. Niet te veel, maar ook zeker niet te weinig. Op deze manier activeer je je lichaam om zelf met het overgewicht om te gaan. Havermout past prima in een gezond en gevarieerd voedingspatroon om je gewicht onder controle te krijgen. Niet alleen door de aanwezigheid van veel vezels, waardoor je snel en lang een vol gevoel houdt, maar ook door de aanwezigheid van essentiële voedingsstoffen waardoor je voor lange tijd energieker blijft.

Er zijn twee belangrijke redenen waardoor havermout een belangrijke aanvulling is als je af wilt vallen:

De langzame koolhydraten in havermout

Koolhydraten worden heel vaak beschouwd als dé grote boosdoeners als het om lichaamsvet gaat. Je zou er dik van worden! Klopt inderdaad, maar dat ligt wel iets genuanceerder: De koolhydraten in havermout hebben een lage Glycemische Index. Dat wil zeggen dat de koolhydraten heel langzaam door het lichaam opgenomen worden om getransformeerd te worden tot brandstof voor je lijf. Langzaam opnemen van de koolhydraten zorgt voor een stabiele en langdurende toevoer van energie, en voorkomt een onnodige en zeer ongezonde piek in je bloedsuikerspiegel en dus ook in je insulinespiegel.

Als je iets eet met een hoge Glycemische Index, worden alle koolhydraten direct omgezet in energie (glucose). Je bloedsuikerspiegel, en dus ook je insulinespiegel, vertonen een ongezonde piek. In de meeste gevallen wordt deze energie niet direct gebruikt, dus zal het opgeslagen worden als lichaamsvet voor eventueel later gebruik. Beetje bij beetje wordt je zwaarder en dikker.

Door de lage Glycemische Index van havermout heb je nagenoeg geen last van dit effect. Als je bijvoorbeeld een flink bord havermout als ontbijt neemt, kun je in de meeste gevallen de hele ochtend overbruggen zonder dat je de behoefte hebt aan (ongezonde) snacks en tussendoortjes.

Het positieve effect van havermout op je stofwisseling

Havermout bevat heel veel vezels, dat mag inmiddels bekend zijn. Vezels zijn belangrijk om je stofwisseling op een hoog niveau te houden. Met name op latere leeftijd wordt de stofwisseling wat trager, waardoor er een reëel gevaar is voor overgewicht. De vezels zullen de stofwisseling actief houden, waardoor je dat probleem direct al kunt tackelen. Daarnaast zorgt een actieve en snelle stofwisseling voor een hoger verbruik aan energie waardoor je alsnog (lichaams-) vet gaat verbranden, ook al ben je niet aan het bewegen of aan het sporten.

Daarnaast zullen de vele vezels zorgen voor een regelmatige en soepele stoelgang.

havermoutpap

Havermout is nog véél meer…

De eerste reactie is natuurlijk dat je havermout zou moeten eten om te kunnen profiteren van de gezondheidsvoordelen. Maar er is nog méér! Havermout kun je ook gebruiken voor een externe behandeling. Hier even de twee meest toegepaste mogelijkheden:

Havermout als reinigend masker voor je gezicht

Het recept: Een half kopje heet water, een half kopje havermout en een flinke eetlepel honing. Meng deze ingrediënten met een mixer, en je hebt een fantastisch gezichtsmasker die je huid en poriën zal reinigen.

Wellicht niet het eerste product waar je aan denkt als je je gezicht wilt reinigen, maar havermout kan daarvoor een belangrijke bijdrage leveren. Met een reinigend gezichtsmasker van havermout worden de dode huidcellen afgevoerd en krijgt je huid een boost door de extra voeding. Het resultaat: Een gladdere, vitalere huid tegen een fractie van de prijs van dure maskers die in de winkels beschikbaar zijn.

Havermout als oplossing voor waterpokken

Het recept: Vul een washandje voor de helft met havermout. Sluit het washandje af met een touwtje (bijvoorbeeld een veter). Maak het washandje nat en laat het even een paar minuten weken. Knijp het washandje stevig uit en vang het vocht op. Dit vocht kun je direct op het lichaam smeren.

Bij het uitwringen, het kneuzen, van de havermout komen er belangrijke stoffen vrij die een positieve uitwerking hebben op (water)pokken. Je kunt het rechtstreeks op de plekken smeren, maar je kunt hetzelfde washandje ook in het bad leggen of hangen. Bij de laatste toepassing is het effect wat minder, maar kan bijvoorbeeld voor kinderen een oplossing zijn.

Welke havermout kun je het beste kopen?

Havermout kun je in allerlei vormen en soorten kopen. Kijk maar eens in de schappen van de supermarkt. Maar helaas gaat het in veel gevallen om industrieel bewerkte havermout. Het is dan inderdaad wel havermout, maar worden er conserveringsmiddelen, kleurstoffen en vooral zoetstoffen aan toegevoegd. Allemaal zaken die je beslist niet nodig hebt. Nog sterker: Als je gezond wilt ontbijten moet je deze versies juist vermijden. Het beste is om een grote zak pure havermout te kopen, zonder enige vorm van toevoegingen. Deze kun je vinden in de natuurwinkel.

Voor diegene die de voorkeur geven aan biologische havermout: In de natuurwinkel zijn diverse soorten biologische havermout beschikbaar. Let dan op het bio-keurmerk. En voor diegene die nog een stapje verder wilt gaan, is er ook biologisch dynamische havermout beschikbaar met het Demeter-keurmerk. Deze laatste gaat nog een stapje verder dan het ‘normale’ biologische keurmerk.

En als je dan toch havermout in de supermarkt wilt kopen, dan is de havermout van Quaker wel de beste optie.

5 Overheerlijke havermoutpap recepten

Je kunt letterlijk eindeloos variëren met havermoutpap. Natuurlijk heb je altijd de basis, die bestaat uit havermout en water of melk. Maar daarna kun je alles doen wat je wilt, mits het allemaal enigszins verantwoord is voor wat betreft je gezondheid en je doelstelling. Wil je afvallen? Wees dan bijvoorbeeld heel erg zuinig met suiker of een andere zoetstof.

Basisrecept voor Havermout

Als je voor 1 persoon havermoutpap wilt maken, doe je 200 ml. melk of water in een steelpannetje en breng je dit aan de kook. Voeg daarna 4 à 5 eetlepels havermout toe, en laat dit even doorkoken. Voor de correcte kooktijd moet je even goed op de verpakking lezen. Dit kan variëren van enkele minuten tot een kwartier. Dit is afhankelijk van het soort havermout wat je gekocht hebt.

Havermout variatie 1: Havermoutpap met pruimen en pitten

havermoutpap-variatie-2

Nadat je het basisrecept gemaakt hebt, kun je een pruim (in stukjes gesneden), zonnebloempitten en wat pompoenpitten toevoegen. Voor de liefhebbers kan er nog wat lijnzaad bij.

Havermout variatie 2: Havermoutpap met studentenhaver

havermoutpap-variatie-3

Studentenhaver is een ware lekkernij in combinatie met havermoutpap. Let er wel op dat je de juiste studentenhaver koopt, want er staat veel kunstmatig gezoete studentenhaver in de schappen, waar ook nog eens allerlei e-nummers aan toegevoegd zijn. De betere studentenhaver vind je in de natuurwinkel. En voor de extra lekkere trek: Wat extra banaan (gesneden in plakjes) toevoegen.

Havermout variatie 3: Havermoutpap met een vijg en walnoten

havermoutpap-variatie-1

Snij een vijg in kleine stukjes en voeg deze, samen een scheutje honing, een paar gehakte walnoten en een halve banaan, toe aan de havermoutpap.

Havermout variatie 4: Havermoutpap met verse abrikoos en amandelen

havermoutpap-variatie-5

Snij een (verse) abrikoos in kleine stukjes en voeg deze toe aan de havermoutpap. Daarnaast kun je nog een handje gehakte amandelen en een eetlepel geraspte kokos toevoegen.

Havermout variatie 5: Havermoutpap met banaan en kaneel

havermoutpap-variatie-4

Snij een banaan in plakjes en voeg dit toe aan de havermoutpap. Voeg ook een theelepeltje kaneel en een handjevol (gehakte) walnoten toe.

Conclusie: Is havermoutpap als ontbijt een gezond keuze?

Havermoutpap heeft van oudsher een beetje een antiek karakter, een beetje oubollig. Dit is ook geen wonder, want de volwassenen van nu aten als kinderen havermout met vieze vellen en klonters. In die periode is veel tegenzin ontstaan voor havermout.

Tegenwoordig is havermout hét nieuwe superfood: Het is supergezond en je kunt het prima gebruiken als aanvulling op je afslankdieet.

Havermoutpap klinkt misschien niet zo sexy, maar je wordt er wel héél erg sexy van!

Kortom: Havermout is inderdaad gezond en ik kan het iedereen aanraden om hiermee de dag te beginnen. O ja, en vergeet niet om te variëren met allerlei lekkere en gezonde dingen. Smullen maar!

22 reacties op dit artikel

 • Graag wil ik een paar kilo’s kwijt mijn zus haar huwelijk is over twee maanden.. havermout vondt ik alleen heel vies als kind. En denk dat ik t nog steeds niet lekker vind ook niet met fruit er in. Heb je nog andere tips voor mij om havermoutpap te eten zodat ik het wel lekker vind??

  • Er zijn genoeg andere gezonde koolhydraatbronnen, denk aan: gierst, gerst, boekweit, quinoa, zoete aardappel etc.

   In de Afslank Receptenbijbel vind je veel recepten met deze ingrediënten: https://afslankreceptenbijbel.nl.

   Overigens kun je ook ontbijten (ik neem aan dat je het dan eet) met eiwitten. Hiermee krijg je een meer verzadigd gevoel en eet je over de gehele dag automatisch minder. Denk bij eiwitten aan eieren, gevogelte en vlees.

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
   • super bedank voor je tips! Ben nu bijna een maand later en ben bijna 2 kilo kwijt!! hopelijk gaan er nog 3 af voor de bruiloft , dan voel ik me helemaal top op die dag!

    • Ik eet biologische havervlokken en haverzemelen met water en voeg een klein beetje biologische cayennepeper toe. Afgekoeld ook heel lekker.

     Marianne
  • Ik bak al jaren “brood” van havermout.
   Recept:
   500 g havermout (havervlokken)
   70 g haverzemelen (bij sommige supermarkten, o.a. Deka, verkrijgbaar). Deze zemelen bevatten o.a. de haverkiemen.
   550 gram kokend water.
   Meng in een kom de havermout en de haverzemelen en giet het kokende water erop.
   Dek af (met folie of een bord) en laat minimaal 3 uur staan totdat e.e.a. is afgekoeld.
   Kneed met de hand door totdat een soepel deeg is ontstaan.
   Bak af in de oven of m.b.v. een broodbakmachine (1,5 uur bij 150 C).
   Na afkoelen heb je een brood van circa een kilo waarvan je ongeveer 10 sneden kunt snijden. Na snijden in de diepvries bewaren.
   Wij eten dagelijks voor ontbijt 1 snee (ontdooien in de magnetron en dan even in de broodrooster), belegd met wat groentespread en rauwkost (sla, tomaat, komkommer, zeekraal, kiemen etc.).

   Ruud Schaap
   • Nog even een aanvulling: nadat het kokende water is toegevoegd goed doorroeren zodat er geen droge vlokken/zemelen meer in het mengsel zitten. Daarna afdekken etc.

    Ruud Schaap
   • 550 gr kokend water Bedoel je daarmee 550 ml?

    annette
    • Bij water is dat hetzelfde; ml = g. Ik zet de kom met de droge mix op een weegschaal en voeg dan 550 g kokend water toe. Maar je kunt ook 550 ml afmeten.

     Ruud Schaap
 • hoihoi, goed artikel! Ik zou alleen graag willen weten of havermout ook zou kunnen bijdragen aan (snel) afvallen, en zo ja, hoe dit precies in zijn werking gaat. Ik wil namelijk graag in korte tijd (3 maanden) zo’n 10 kilo afvallen, maar ik wil wel van tevoren weten of een methode een echte kans op slagen heeft, dus een stap voor stap uitleg van de manier waarop havermout zou kunnen helpen bij afvallen (ik hoop dat je me nog kunt volgen). Kortom, zou jij mij kunnen vertellen of haverhout een betrouwbare methode is om af te vallen – in korte tijd? Alvast bedankt! Gr, Genevieve

  Genevieve
 • heb wel eens vaker geprobeerd met maskers van fruit of zo maar had nooit echt t idee dat ze werkten.. Ga nu maar eens deze proberen , wie weet helpt deze wel echt! Ben ik en gezond bezig door t te eten en heb ik een mooie huid door t als masker op te doen, haha!

  marietje
 • thanks voor je advies en de recepten !! groetjes, Kira

  Kira vd rest
 • maar .. is het dan heel slecht om gewoon 2 boterhammen als ontbijt en 2 als lunch te nemen ipv havrmoutpap? Of kan het ook afwisselend? Want ik houd echt ontzettend veel van brood …. En ik wil daar echt van kunnen genieten, vooral op zondagochtend een heerlijke brunch met het hele gezin, dat is ook gewoon goed als quality time..,

  Samira
  • ja dat vroeg ik me ook af!! Brunch is ecth wel minstens elke maand een keer op zondag in onze familie, iedereen komt dan . En dan gaan de broodjes er wel goed in en dat wil ik echt niet missen….

   Nanet
  • Sorry maar anders had hij dat wel gezegd… neem maar 2 boterhammen in de ochtend en middag.. net zo goed… En een beetje jammer dat je Quality time af laat hangen van een paar broodjes… ipv gezellig met zn alle samen zijn. Dan maakt het namelijk niets uit wat je op je bord hebt. De enige die het vervelend vind dat ben jij omdat jij veel waarde hecht aan je bammetje. Als je het wilt doen om af te vallen of gezonder wilt eten moet je nou eenmaal keuzes maken. Want anders is chocola ook geoorloofd als je ongesteld bent (wat dus niet zo is) of alcohol bij een feestje (wat dus ook niet hoeft). Jij bent de enige die jezelf dingen oplegt.

   Nathalie
 • Beste,

  Ik kom uit Marokko en ik ben 10 jaar geleden naar Nederland verhuist. In Marokko eten wij altijd uitgebreid het ontbijt. Met veel brood en veel zoet beleg en roomboter. Ik begrijp dat dat niet zo gezond is. Ik at altijd wittebrood met roomboter en honing erg lekker en goed voor de energy. Ook van pannenkoekjes (pagrir noemen wij dat) met zoet beleg hmm wat lekker. Maar door mijn dochter wil ik ook gezonder leven zij is op dieet. Dus ik ging kijken naar dieet tips en dergelijke.

  Toen kwam ik uit bij u. U zegt dat het ontbijt wat ik eet Marokkaans ontbijt dus ongezond is. Ik heb nu voor het eerst havermout geprobeert. Maar ik vind het echt niet lekker. Heel smakeloos en droog dus ik snap niet dat mensen daarmee kunnen ontbijten. Nu zie ik uw tips om havermout lekkerder te maken en dat ziet er dan wel weer goed uit. Ik ga dat eens proberen kom dan bij u terug.

  Mvg

  Mohamed

  Mohamed
 • ik vond havermout als kind zo vies maar ja als het echt helpt om af te vallen wil ik het wel proberen jou recepten zien er lekker uit!!

  Ineke
 • is glutenvrije havermout wel goed in een paleo dieet?

  Ali
 • “De Romeinen hadden overigens een heel ander idee bij havermout. Havermout werd bijna niet gegeten door de Romeinen zelf, maar werd beschouwd als voer voor de paarden.”

  Dat vind ik nou ook,. bah gadver havermout!! Heb je geen andere gezonde ontbijt tips??

  Lotje
 • Havermout is overheerlijk, je zet het op met een beetje water en voegt er dan amandelmelk of zure room aan toe, ook een snuifje zout!
  Dan voeg je alles erbij wat je graag hebt, aardbeien, bananen,noten,vijgen,dadels enz…!
  Wie hier niet van houd moet heropgevoed worden!

  suzy
 • Je hebt een leuke en informatieve site !
  Je zet dat havermout veel koolhydraten heeft en dat kopt ook,
  maar gelukkig wel de langzame.
  Als ik havermout gebruik, b.v. in een smoothie, laat ik het weken
  Ik vind het zonde om voeding te koken als het niet hoeft daar dan vaak veel verloren gaat zoals dus ook met havermout.
  namasté
  van een back to basic, dus herbivorisch, mens

  Ingi
 • Als kind kreeg ik van mijn moeder rijstepap met een beetje suiker.
  Ik heb dat altijd gegeten tot mijn 12e, daarna stapte mijn moeder over op Brinta. Zelfs toen ik op mijn 22e jaar het huis verliet en op mij zelf ging wonen was dit wat om de 3 weken de boodschapentas in ging.
  Zelf nu, nog steeds eten mijn 2 zoons van 22 en 16 Brinta. Al met al zijn we een tijd geleden over gestapt op Havermout. Ik begrijp dat mensen het saai en onsmakelijk vinden, maar ik denk wel dat wat je van thuis mee krijgt ook met de rest van je leven met je mee neemt. Een frikandel of patatje, een chipje in de maand is echt smullen maar daar hoord ook minimaal 1 uur in de week intensief lichaambeweging bij, en bij sporten hoord daar als juiste voeding zeker Havermout bij !

  Chris
 • Hoi Richard,
  Dank voor de tips. Ik heb een vraagje, maakt het iets uit dat ik mijn havermout anders eet dan hierboven uitgelegd, dus niet niet in water, melk of iets anders?
  Ik rooster het altijd even in de pan, in een klein beetje kokosolie. Daarbij eet ik dan bijv. apart een schep Griekse yoghurt. Ofwel, mijn havermout is dus nergens in geweekt. Is het effect dan verder wel hetzelfde? Dank voor je antwoord alvast!

  Liesbeth

Plaats een reactie

Doe de GRATIS afslank quiz en meet je ‘Afslank IQ’

Doe binnen 5 minuten mijn quiz en zie direct jouw afslank IQ score inclusief goede antwoorden.

Doe de quiz

Over HappyHealthy

Drs. Oscar Helm Afslankcoach, voedingsdeskundige, dieetpsycholoog en orthomoleculair therapeut

Hoi, ik ben drs. Oscar Helm en in de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen naar een gezonder gewicht en betere gezondheid.

HappyHealthy.nl trekt inmiddels ruim 10.000 bezoekers per dag en met mijn bestseller de Afslank Receptenbijbel laat ik zien dat afvallen zowel eenvoudig als leuk kan zijn!

Wil jij je kennis over afvallen testen? Doe dan deze test en ontdek direct je “Afslank IQ”.

Top artikelen

Keto Dieet: Uitleg, Voedingsschema, 9 Recepten en 4 Gevaren

Ontdek wat het ketogeen dieet is, wat je wel en niet kunt eten, waarom je er van afvalt en de beste ...

Koolhydraatarm Dieet: Uitleg, Gratis Schema + Voedingstabel

Wat is het koolhydraatarm dieet precies en wat kan je wel en niet eten. Ontdek hier een voedingstabe...

12 Tips om Snel Buikvet te Verbranden + 5 Fouten

Hoe kun je snel afvallen rond de buik? Ontdek 12 gouden buikvet verbranden tips en ontwijk 5 FATALE ...

25 Gouden Tips voor Snel Afvallen (zonder onzin hypes)

Hoe kan je snel afvallen? Ontdek 25 gouden tips om snel gewicht te verliezen zonder waardeloze diët...

HappyHealthy.nl wint prijs ‘Website van het Jaar’ 2020!

Doe de “Afslank IQ” test

HappyHealthy op Facebook!

HappyHealthy Facebook