846

Welke Havermout is het Gezondst voor een Voedzaam Ontbijt?

Eén van ’s werelds beste ontbijtjes is havermout.

Havermoutpap is ontzettend voedzaam en een goede bron van vitamines, mineralen, vezels en antioxidanten.

Uit meerdere onderzoeken blijkt dat het eten van havermout veel gezondheidsvoordelen kent, waaronder afvallen en een verbeterde bloedsuikerspiegel.

In dit artikel ontdek je welke soort havermout het gezondst is en hoe je een lekker en voedzaam havermout ontbijtje op tafel kunt zetten.

Inhoud van dit artikel

Welke havermout is gezond?

De hamvraag van dit artikel is: welke soort havermout is het gezondst? En welke havermout kun je het beste kiezen?

Om die vraag te beantwoorden is het belangrijk dat we allereerst de soorten havermout van elkaar onderscheiden.

Havermout kun je in allerlei vormen en soorten kopen. Kijk maar eens in de schappen van de supermarkt.

Havermout wordt gemaakt van haver, dat zal natuurlijk geen verrassing zijn. Haver is een graansoort wat bekend staat om de hoge voedingswaarde.

Na het oogsten worden de complete haverkorrels gewassen, gepeld en verhit. Dit is de basis van elke soort havermout. Afhankelijk van de verdere bewerking, kunnen we drie verschillende soorten havermout onderscheiden:

Doe deze test en krijg jouw unieke op maat gemaakte keto schema, recepten en menu

Ontdek hoe je met jouw lichaam en behoeften je streefgewicht bereikt.

Vul een aantal simpele vragen in en laat ons voor jou een uniek plan maken waardoor jij in korte tijd voorgoed afrekent met overbodig vet.

Dit is geen jojo dieet, maar een manier waarop jij vol plezier resultaten behaalt en tegelijkertijd lekker eet.

Start keto test

 

Havermout op basis van de hele haverkorrels

Deze havermout wordt gemaakt van de hele haverkorrels. Dit wordt ook wel lang-kokende, of volkoren, havermout genoemd. De kooktijd is namelijk minimaal 15 minuten.

Havermout op basis van halve, geknipte, haverkorrels

De hele haverkorrels worden in tweeën geknipt of gebroken, waardoor de kooktijd wordt teruggebracht naar 5 minuten. Deze vorm staat ook wel bekend onder de naam snelkokende havermout.

Havermout op basis van geknipte, voorgekookte en gewalste haverkorrels

Deze vorm wordt volledig voorgekookt waarvoor de gebroken haverkorrels worden gebruikt.

Deze haverkorrels worden gewalst en in de meeste gevallen nog extra bewerkt door toevoeging van onder andere zoetstoffen. In de meeste gevallen is dit de havermout die je gewoon in de supermarkt koopt.

In principe zijn alle genoemde soorten havermout gezond. Maar er zijn toch enige verschillen die het in meer of minder mate ongezond maken.

En dan gaat het niet om de havermout zelf, maar met name om de toevoegingen die alle gezondheid in de havermout voor een groot deel teniet doen. Helaas gaat het in veel gevallen om industrieel bewerkte havermout die je in de supermarkt kunt krijgen.

Het is dan inderdaad wel havermout, maar worden er conserveringsmiddelen, kleurstoffen en vooral zoetstoffen aan toegevoegd. Daarom wil je ook havermout muesli vermijden!

Allemaal zaken die je beslist niet nodig hebt. Nog sterker: Als je gezond wilt ontbijten moet je deze versies juist vermijden.

Word een metabolisme machine en reken voorgoed af met buikvet via de nieuwste en verbeterde keto methode

Welke hoeveelheid calorieën, koolhydraten en andere nutriënten zijn perfect voor jouw lichaam om jouw metabolisme maximaal aan te zetten?

Doe onze test en laat het ons exact voor jouw lichaam berekenen. Ieder lichaam is anders en door je te focussen op wat werkt voor jouw lichaam

Een op maat gemaakte dieet voor jou werkt tot driemaal effectiever om je streefgewicht te bereiken dan een regulier dieet.

Klik hier om het dieet te ontdekken dat perfect is geoptimaliseerd voor jouw lichaam.

Welke havermout kun je het beste kopen in de winkel?

De minst bewerkte havermout duurt het langst om verteerd te worden. Dit zorgt voor een langzame afgifte of omzetting van koolhydraten naar suiker zodat de bloedsuikerspiegel constant blijft en nauwelijks stijgt, en je ook geen suiker ‘dip’ krijgt nadien.

Controleer van tevoren altijd even de verpakking en kijk naar de ingrediëntenlijst. Ongeacht de soort mag er in principe maar één ingrediënt worden vermeld: volkoren havermout.

Het beste is om een grote zak pure havermout te kopen, zonder enige vorm van toevoegingen. Deze kun je vinden in de natuurwinkel.

Voor diegene die de voorkeur geven aan biologische havermout: In de natuurwinkel zijn diverse soorten biologische havermout beschikbaar. Let dan op het bio-keurmerk.

En voor diegene die nog een stapje verder wilt gaan, is er ook biologisch dynamische havermout beschikbaar met het Demeter-keurmerk. Deze laatste gaat nog een stapje verder dan het ‘normale’ biologische keurmerk.

En als je dan toch havermout in de supermarkt wilt kopen, dan is de havermout van Quaker wel de beste optie.

Is havermout als ontbijt gezond?

Havermoutpap

Havermout eten als ontbijt is een uitstekende keuze. Havermout heeft een gezond imago. En dat is volledig terecht! Havermout bevat veel B-vitamines, mineralen, antioxidanten en vezels.

Ook bevat havermout van nature geen gluten. Haver, en dus ook havermout, is 100% glutenvrij. Maar omdat de haver vaak in een omgeving verwerkt wordt waar ook andere producten gemaakt worden, kunnen er sporen van gluten in zitten.

Op zich is dit geen probleem als je gewoon minder gluten wilt eten. Maar als je écht last hebt van Coeliakie (glutenintolerantie) dan moet je de verpakking héél goed lezen om er zeker van te zijn dat de haver in een glutenvrije omgeving verwerkt is.

Langzame koolhydraten in havermout

Koolhydraten worden heel vaak beschouwd als dé grote boosdoeners als het om lichaamsvet gaat. Je zou er dik van worden! Klopt inderdaad, maar dat ligt wel iets genuanceerder: de koolhydraten in havermout hebben een lage Glycemische Index.

Dat wil zeggen dat de koolhydraten heel langzaam door het lichaam opgenomen worden om getransformeerd te worden tot brandstof voor je lijf.

Langzaam opnemen van de koolhydraten zorgt voor een stabiele en langdurende toevoer van energie, en voorkomt een onnodige en zeer ongezonde piek in je bloedsuikerspiegel en dus ook in je insulinespiegel.

Een studie uit 2015, gepubliceerd in Nutrition Research, heeft aangetoond dat mensen die regelmatig havermout eten, waarschijnlijk een gezonder levenspatroon hebben. Ze kregen een hogere inname van vezels binnen en meer verschillende vitamines en mineralen (bron).

Kortom: Havermout is inderdaad gezond en ik kan het iedereen aanraden om hiermee de dag te beginnen. O ja, en vergeet niet om te variëren met allerlei lekkere en gezonde dingen. Smullen maar!

En zoals eerder gezegd bepalen ook de ingrediënten die je eraan toevoegt in hoeverre jouw bakje met havermout gezond is.

En in tegenstelling tot tarwe en de meest andere granen, bevat haver grote hoeveelheden van bèta-glucanen, een specifiek type vezel dat door onderzoekers in verband is gebracht met het verlagen van het LDL-cholesterol en ook het totale cholesterolgehalte in het bloed (bron).

Ook is uit onderzoek van de John Curtin School of Medical Research gebleken dat het eten van bèta-glucanen het risico vermindert op diabetes en hart- en vaatziekten (bron).

Maar de gezondheidsvoordelen gaan veel verder dan vezels. Bekijk de onderstaande video: 

De voordelen van havermout voor je gezondheid

Havermout heeft een aantal forse voordelen voor je gezondheid. Belangrijk is natuurlijk wel dat havermout een onderdeel moet zijn van een gezond en gevarieerd voedingspatroon.

Maar havermout kan daar prima een onderdeel van zijn, waardoor je volop kunt profiteren van de gezondheidsvoordelen.

Zal ik de voor- en nadelen even voor je op een rijtje zetten?

Voordeel #1: havermout bevat heel veel antioxidanten

Antioxidanten zijn stofjes die de zogenaamde vrije radicalen in je lichaam onschadelijk maken en afvoeren via de natuurlijke weg.

Vrije radicalen kunnen erg schadelijk zijn voor je gezondheid en je lichaam, en krijg je binnen door bijvoorbeeld roken, drinken, slechte voedingsgewoontes of het inademen van vervuilde lucht.

Vrije radicalen maakt het lichaam zelf ook aan, die krijg je niet alleen van buitenaf binnen. Het zijn een soort afvalproducten die vrijkomen bij verschillende processen, zoals het afbreken van voedingstoffen (ook gezonde voedingstoffen).

Indien met mate hoeft dit geen problemen op te leveren, als je maar genoeg antioxidanten binnenkrijgt om de vrije radicalen onschadelijk te kunnen maken. Een (goedwerkend) lichaam kan in principe deze vrije radicalen zelf opruimen met behulp van antioxidanten die het lichaam zelf maakt, maar ook binnen krijgt via voeding.

Je kan vrije radicalen dus niet voorkomen en daarnaast heb je ook vrije radicalen nodig voor weer andere processen. Het draait allemaal om balans. 

Deze antioxidanten vind je in heel veel gezonde producten zoals noten, fruit en groenten. Ook in havermout zitten deze antioxidanten. Het gaat dan met name om de zogenaamde polyfenolen, antioxidanten die je ook in uien, thee en rode wijn kunt vinden.

Voordeel #2: havermout geeft een verzadigd gevoel

Door de grote hoeveelheid oplosbare vezels in de havermout, heb je sneller een vol gevoel in je maag.

Dit gevoel blijf je ook heel lang houden zodat je na een havermoutontbijt zonder problemen het grootste deel van ochtend probleemloos door kunt komen. En dat zonder je toevlucht te nemen tot de snackautomaat voor een ongezond en suikerrijk tussendoortje.

Zoals ik al eerder schreef heeft havermout een lage Glycemische Index, in combinatie met een hoge glycemische lading. Dat wil zeggen dat de vele aanwezige koolhydraten heel langzaam door het lichaam worden opgenomen.

Groot voordeel hiervan is dat je voor een langere periode een regelmatige bron van energie hebt. Gevolg hiervan is dat je bloedsuikerspiegel beter in balans blijft, dus geen bloedsuikerpiek en ook geen insulinepiek. Bij patiënten met diabetes type 2 heeft haverconsumptie een gunstig effect op de bloedsuiker en het lipidenprofiel aangetoond (bron). Supergezond dus!

Voordeel #3: havermout is prima te variëren

In basis is havermout een beetje smakeloos, maar door wat variatie aan te brengen kun je er echt een feestje van maken.

Denk bijvoorbeeld eens aan een combinatie met appel, bramen, blauwe bessen of plakjes banaan.

Ook kun je variëren met wat (gedroogde) vruchten zoals pruimen, vijgen of abrikozen. Of wat dacht je van wat gehakte noten door de havermout?

En als je écht een fijnproever bent, dan voeg je er wat gesmolten chocolade aan toe, of wat smeuïge honing. Alles is mogelijk, mits je alles met mate toevoegt, natuurlijk!

In een ander artikel ga ik uitgebreid in op de bewezen gezondheidsvoordelen van haver(mout).

De nadelen van havermout

Qua gezondheid zitten er in principe geen nadelen aan het eten van havermout, mits je natuurlijk met mate eet.

Maar dat is met alle dingen in het leven zo, zelfs met de gezonde dingen. Sommige mensen vinden de bereidingstijd een groot nadeel. Je zult wellicht iets eerder moeten opstaan om je havermout klaar te maken. Het kost dus wat meer tijd, maar de beloning is dan ook groter dan een boterham met hagelslag.

Na een poosje raak je eraan gewend en kost het je niet meer tijd dan het klaarmaken van een ander ontbijtje.

Relatief weinig eiwit

Een ander puntje van aandacht is dat havermout relatief weinig eiwit bevat (6 gram eiwit per 40 gram). Toegegeven, de meeste ontbijtproducten bevallen helemaal geen eiwit!

Hoogwaardige eiwitten zorgen voor een voller gevoel en een betere verzadiging. Gezond ontbijten met veel eiwitten vermindert de eetlust gedurende de rest van de dag. Wil je dus het maximale uit je ontbijtje? Dan is het toevoegen van extra eiwit belangrijk.

Je kunt jouw bord havermout eenvoudig verrijken met extra eiwitten. Je kunt voor melk in plaats van water kiezen of een schepje whey eiwit toevoegen aan de havermoutpap (wel goed roeren).

Een stukje geschiedenis van havermout

Het eten van havermout is al heel oud. Veel van jullie zullen het kennen uit hun jeugd, maar de geschiedenis gaat nog véél verder terug.

Aangezien de Egyptenaren in de Antieke tijd eten aan de doden meegaven om zich te voeden tijdens de lange reis die ze voor de boeg hadden, weten we nu dat havermout bij de Egyptenaren erg populair was. Er is namelijk regelmatig havermout gevonden in de graven van de Egyptenaren.

De Romeinen hadden overigens een heel ander idee bij havermout. Havermout werd bijna niet gegeten door de Romeinen zelf, maar werd beschouwd als voer voor de paarden.

De oude Grieken kenden havermout ook, en verwerkten het vaak in lekkere toetjes.

havermoutpap

Maar meer recent ken je waarschijnlijk de havermout van de havermoutpap die je vroeger kreeg van je moeder. Voor veel mensen niet een hoogstaande lekkernij, aangezien de bereiding niet altijd vlekkeloos verliep: Vaak klonters en vellen. Niet de favoriet van iedereen!

De havermoutpap is een beetje uit beeld geraakt, doordat er nieuwe en relatief goedkope ontbijtgranen beschikbaar kwamen. Denk hierbij maar eens aan de cornflakes en de cruesli. In basis een goede vervanging, maar door de vele toevoegingen vaak niet de meest verstandige keuze.

Veelgestelde vragen over havermout

Kun je afvallen met havermout?

Havermout past prima in een gezond en gevarieerd voedingspatroon om je gewicht onder controle te krijgen.

Havermoutpap kan je helpen om af te vallen, omdat het je langer een vol gevoel geeft dan ander voedsel. Het vezelgehalte van havermout kan ook de spijsvertering ondersteunen.

Onderzoek van de Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen van de Universiteit Gent bevestigt dat het consumeren van plantaardige eiwitten in granen (zoals havermout en quinoa) een rol kunnen spelen bij het voorkomen van (extreem) overgewicht bij adolescenten (bron).

Hoewel havermout zelf gezond is, is wat je eraan toevoegt misschien niet zo. Om gewicht te verliezen, moet je meer calorieën verbranden dan je binnenkrijgt en omgekeerd.

Het eten van havermout kan je helpen af ​​te vallen, vooral als je het combineert met een verantwoord dieet. Omdat havermout de nodige koolhydraten bevat, past het niet binnen een keto dieet.

Let wel altijd op de portiegrootte. Hoewel een kleine portie prima past binnen een dieet, kan havermout in te grote hoeveelheden erg calorierijk zijn en te veel koolhydraten bevatten. Dat zou jouw doelstellingen voor gewichtsverlies kunnen saboteren.

Hoeveel calorieën telt een bord havermout?

Een bord havermoutpap van 250 gram met volle melk (ongezoet) bevat iets meer dan 200 calorieën. Als je op je lijn wilt letten kun je havermout eten met water, zonder enige toevoegingen of variaties. Deze combinatie is maar 115 kcal (30 gram havermout met 250 ml water).

Zijn havermout of havervlokken gezonder?

Zowel havermout als havervlokken zijn volkoren granen. Het verschil is dat bij havermout de haverkorrel doormidden is geknipt. Havervlokken zijn ongeknipte geplette haverkorrels. Zowel havermout als havervlokken zijn ontzettend voedzaam. Je kunt havermout vervangen door havervlokken, alleen de structuur en smaak zal een beetje anders zijn.

Hoe vaak mag je havermout eten per dag?

Dat havermout gezond is moge duidelijk zijn. Het vervangen van ontbijtgranen door havermout is een gemakkelijke manier om je dieet gezonder te maken.

Het is aan te raden om elke dag één portie havermout te eten, maar het antwoord op de vraag komt eigenlijk neer op wat je met het eten van havermout probeert te bereiken.

Met andere woorden, er is geen eenduidige aanbeveling voor havermout consumptie. Je kunt de calorieën uit havermout gemakkelijk aanpassen aan je totale energie-inname voor de dag.

5 Overheerlijke havermoutpap recepten

Je kunt letterlijk eindeloos variëren met havermoutpap. Natuurlijk heb je altijd de basis, die bestaat uit havermout en water of melk.

Maar daarna kun je alles doen wat je wilt, mits het allemaal enigszins verantwoord is voor wat betreft je gezondheid en je doelstelling. Wil je afvallen? Wees dan bijvoorbeeld heel erg zuinig met suiker of een andere zoetstof.

Basisrecept voor Havermout

Als je voor 1 persoon havermoutpap wilt maken, doe je 200 ml. melk of water in een steelpannetje en breng je dit aan de kook. Voeg daarna 4 à 5 eetlepels havermout toe, en laat dit even doorkoken.

Voor de correcte kooktijd moet je even goed op de verpakking lezen. Dit kan variëren van enkele minuten tot een kwartier. Dit is afhankelijk van het soort havermout wat je gekocht hebt.

Havermout variatie 1: Havermoutpap met pruimen en pitten

havermoutpap-variatie-2

Nadat je het basisrecept gemaakt hebt, kun je een pruim (in stukjes gesneden), zonnebloempitten en wat pompoenpitten toevoegen. Voor de liefhebbers kan er nog wat lijnzaad bij.

Havermout variatie 2: Havermoutpap met studentenhaver

havermoutpap-variatie-3

Studentenhaver is een ware lekkernij in combinatie met havermoutpap. Let er wel op dat je de juiste studentenhaver koopt, want er staat veel kunstmatig gezoete studentenhaver in de schappen, waar ook nog eens allerlei e-nummers aan toegevoegd zijn. De betere studentenhaver vind je in de natuurwinkel. En voor de extra lekkere trek: Wat extra banaan (gesneden in plakjes) toevoegen.

Havermout variatie 3: Havermoutpap met een vijg en walnoten

havermoutpap-variatie-1

Snij een vijg in kleine stukjes en voeg deze, samen een scheutje honing, een paar gehakte walnoten en een halve banaan, toe aan de havermoutpap.

Havermout variatie 4: Havermoutpap met verse abrikoos en amandelen

havermoutpap-variatie-5

Snij een (verse) abrikoos in kleine stukjes en voeg deze toe aan de havermoutpap. Daarnaast kun je nog een handje gehakte amandelen en een eetlepel geraspte kokos toevoegen.

Havermout variatie 5: Havermoutpap met banaan en kaneel

havermoutpap-variatie-4

Snij een banaan in plakjes en voeg dit toe aan de havermoutpap. Voeg ook een theelepeltje kaneel en een handjevol (gehakte) walnoten toe.

Conclusie: Is havermoutpap als ontbijt een gezond keuze?

Havermoutpap heeft van oudsher een beetje een antiek karakter, een beetje oubollig.

Dit is ook geen wonder, want de volwassenen van nu aten als kinderen havermout met vieze vellen en klonters. In die periode is veel tegenzin ontstaan voor havermout.

Tegenwoordig is havermout hét nieuwe superfood: Het is ontzettend gezond en je kunt het prima gebruiken als aanvulling op een gezond eetpatroon.

Havermoutpap klinkt misschien niet zo sexy, maar je wordt er wel héél erg sexy van!

Kortom: Havermout is inderdaad gezond en ik kan het iedereen aanraden om hiermee de dag te beginnen. O ja, en vergeet niet om te variëren met allerlei lekkere en gezonde dingen. Smullen maar!

Welk van de 7 buiktype heb jij en wat is jouw ideale dieetschema om jouw doel te bereiken?

Doe de test en ontdek direct hoe specifiek jij een platte buik krijgt

Wil je weten welke buiktype je hebt? Hoeveel calorieën jij per dag moet eten om je doel te bereiken? En hoe je met jouw type een platte en strakke buik krijgt en effectief buikvet weet te verbranden?

Doe dan mijn test en ontdek het in slechts 2 minuten.

Je zal het volgende ontdekken:

 • Welk type buik jij hebt en potentiële fouten die je maakt die jouw buikvet veroorzaken
 • Hoeveel calorieën en koolhydraten we aanraden voor jouw gewichtsdoel
 • Wat jij kan veranderen om een mooie platte of strakke buik te krijgen
 • Een op maat gemaakt voedingsschema en recepten op basis van jouw lichaam en voorkeuren waardoor jij in korte tijd voorgoed afrekent met overbodig vet en de buik van je dromen krijgt

Start buiktype test

Hoe nuttig was dit artikel voor jou?

Klik op een ster voor een beoordeling!

Omdat je dit artikel nuttig vond...

Volg ons op social media!

Jammer dat je dit artikel niet (zo) nuttig vindt.

Graag horen we hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

22 reacties op dit artikel

 • Graag wil ik een paar kilo’s kwijt mijn zus haar huwelijk is over twee maanden.. havermout vondt ik alleen heel vies als kind. En denk dat ik t nog steeds niet lekker vind ook niet met fruit er in. Heb je nog andere tips voor mij om havermoutpap te eten zodat ik het wel lekker vind??

  • Er zijn genoeg andere gezonde koolhydraatbronnen, denk aan: gierst, gerst, boekweit, quinoa, zoete aardappel etc.

   In de Afslank Receptenbijbel vind je veel recepten met deze ingrediënten: https://afslankreceptenbijbel.nl.

   Overigens kun je ook ontbijten (ik neem aan dat je het dan eet) met eiwitten. Hiermee krijg je een meer verzadigd gevoel en eet je over de gehele dag automatisch minder. Denk bij eiwitten aan eieren, gevogelte en vlees.

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
   • super bedank voor je tips! Ben nu bijna een maand later en ben bijna 2 kilo kwijt!! hopelijk gaan er nog 3 af voor de bruiloft , dan voel ik me helemaal top op die dag!

    • Ik eet biologische havervlokken en haverzemelen met water en voeg een klein beetje biologische cayennepeper toe. Afgekoeld ook heel lekker.

     Marianne
  • Ik bak al jaren “brood” van havermout.
   Recept:
   500 g havermout (havervlokken)
   70 g haverzemelen (bij sommige supermarkten, o.a. Deka, verkrijgbaar). Deze zemelen bevatten o.a. de haverkiemen.
   550 gram kokend water.
   Meng in een kom de havermout en de haverzemelen en giet het kokende water erop.
   Dek af (met folie of een bord) en laat minimaal 3 uur staan totdat e.e.a. is afgekoeld.
   Kneed met de hand door totdat een soepel deeg is ontstaan.
   Bak af in de oven of m.b.v. een broodbakmachine (1,5 uur bij 150 C).
   Na afkoelen heb je een brood van circa een kilo waarvan je ongeveer 10 sneden kunt snijden. Na snijden in de diepvries bewaren.
   Wij eten dagelijks voor ontbijt 1 snee (ontdooien in de magnetron en dan even in de broodrooster), belegd met wat groentespread en rauwkost (sla, tomaat, komkommer, zeekraal, kiemen etc.).

   Ruud Schaap
   • Nog even een aanvulling: nadat het kokende water is toegevoegd goed doorroeren zodat er geen droge vlokken/zemelen meer in het mengsel zitten. Daarna afdekken etc.

    Ruud Schaap
   • 550 gr kokend water Bedoel je daarmee 550 ml?

    annette
    • Bij water is dat hetzelfde; ml = g. Ik zet de kom met de droge mix op een weegschaal en voeg dan 550 g kokend water toe. Maar je kunt ook 550 ml afmeten.

     Ruud Schaap
 • hoihoi, goed artikel! Ik zou alleen graag willen weten of havermout ook zou kunnen bijdragen aan (snel) afvallen, en zo ja, hoe dit precies in zijn werking gaat. Ik wil namelijk graag in korte tijd (3 maanden) zo’n 10 kilo afvallen, maar ik wil wel van tevoren weten of een methode een echte kans op slagen heeft, dus een stap voor stap uitleg van de manier waarop havermout zou kunnen helpen bij afvallen (ik hoop dat je me nog kunt volgen). Kortom, zou jij mij kunnen vertellen of haverhout een betrouwbare methode is om af te vallen – in korte tijd? Alvast bedankt! Gr, Genevieve

  Genevieve
 • heb wel eens vaker geprobeerd met maskers van fruit of zo maar had nooit echt t idee dat ze werkten.. Ga nu maar eens deze proberen , wie weet helpt deze wel echt! Ben ik en gezond bezig door t te eten en heb ik een mooie huid door t als masker op te doen, haha!

  marietje
 • thanks voor je advies en de recepten !! groetjes, Kira

  Kira vd rest
 • maar .. is het dan heel slecht om gewoon 2 boterhammen als ontbijt en 2 als lunch te nemen ipv havrmoutpap? Of kan het ook afwisselend? Want ik houd echt ontzettend veel van brood …. En ik wil daar echt van kunnen genieten, vooral op zondagochtend een heerlijke brunch met het hele gezin, dat is ook gewoon goed als quality time..,

  Samira
  • ja dat vroeg ik me ook af!! Brunch is ecth wel minstens elke maand een keer op zondag in onze familie, iedereen komt dan . En dan gaan de broodjes er wel goed in en dat wil ik echt niet missen….

   Nanet
  • Sorry maar anders had hij dat wel gezegd… neem maar 2 boterhammen in de ochtend en middag.. net zo goed… En een beetje jammer dat je Quality time af laat hangen van een paar broodjes… ipv gezellig met zn alle samen zijn. Dan maakt het namelijk niets uit wat je op je bord hebt. De enige die het vervelend vind dat ben jij omdat jij veel waarde hecht aan je bammetje. Als je het wilt doen om af te vallen of gezonder wilt eten moet je nou eenmaal keuzes maken. Want anders is chocola ook geoorloofd als je ongesteld bent (wat dus niet zo is) of alcohol bij een feestje (wat dus ook niet hoeft). Jij bent de enige die jezelf dingen oplegt.

   Nathalie
 • Beste,

  Ik kom uit Marokko en ik ben 10 jaar geleden naar Nederland verhuist. In Marokko eten wij altijd uitgebreid het ontbijt. Met veel brood en veel zoet beleg en roomboter. Ik begrijp dat dat niet zo gezond is. Ik at altijd wittebrood met roomboter en honing erg lekker en goed voor de energy. Ook van pannenkoekjes (pagrir noemen wij dat) met zoet beleg hmm wat lekker. Maar door mijn dochter wil ik ook gezonder leven zij is op dieet. Dus ik ging kijken naar dieet tips en dergelijke.

  Toen kwam ik uit bij u. U zegt dat het ontbijt wat ik eet Marokkaans ontbijt dus ongezond is. Ik heb nu voor het eerst havermout geprobeert. Maar ik vind het echt niet lekker. Heel smakeloos en droog dus ik snap niet dat mensen daarmee kunnen ontbijten. Nu zie ik uw tips om havermout lekkerder te maken en dat ziet er dan wel weer goed uit. Ik ga dat eens proberen kom dan bij u terug.

  Mvg

  Mohamed

  Mohamed
 • ik vond havermout als kind zo vies maar ja als het echt helpt om af te vallen wil ik het wel proberen jou recepten zien er lekker uit!!

  Ineke
 • is glutenvrije havermout wel goed in een paleo dieet?

  Ali
 • “De Romeinen hadden overigens een heel ander idee bij havermout. Havermout werd bijna niet gegeten door de Romeinen zelf, maar werd beschouwd als voer voor de paarden.”

  Dat vind ik nou ook,. bah gadver havermout!! Heb je geen andere gezonde ontbijt tips??

  Lotje
 • Havermout is overheerlijk, je zet het op met een beetje water en voegt er dan amandelmelk of zure room aan toe, ook een snuifje zout!
  Dan voeg je alles erbij wat je graag hebt, aardbeien, bananen,noten,vijgen,dadels enz…!
  Wie hier niet van houd moet heropgevoed worden!

  suzy
 • Je hebt een leuke en informatieve site !
  Je zet dat havermout veel koolhydraten heeft en dat kopt ook,
  maar gelukkig wel de langzame.
  Als ik havermout gebruik, b.v. in een smoothie, laat ik het weken
  Ik vind het zonde om voeding te koken als het niet hoeft daar dan vaak veel verloren gaat zoals dus ook met havermout.
  namasté
  van een back to basic, dus herbivorisch, mens

  Ingi
 • Als kind kreeg ik van mijn moeder rijstepap met een beetje suiker.
  Ik heb dat altijd gegeten tot mijn 12e, daarna stapte mijn moeder over op Brinta. Zelfs toen ik op mijn 22e jaar het huis verliet en op mij zelf ging wonen was dit wat om de 3 weken de boodschapentas in ging.
  Zelf nu, nog steeds eten mijn 2 zoons van 22 en 16 Brinta. Al met al zijn we een tijd geleden over gestapt op Havermout. Ik begrijp dat mensen het saai en onsmakelijk vinden, maar ik denk wel dat wat je van thuis mee krijgt ook met de rest van je leven met je mee neemt. Een frikandel of patatje, een chipje in de maand is echt smullen maar daar hoord ook minimaal 1 uur in de week intensief lichaambeweging bij, en bij sporten hoord daar als juiste voeding zeker Havermout bij !

  Chris
 • Hoi Richard,
  Dank voor de tips. Ik heb een vraagje, maakt het iets uit dat ik mijn havermout anders eet dan hierboven uitgelegd, dus niet niet in water, melk of iets anders?
  Ik rooster het altijd even in de pan, in een klein beetje kokosolie. Daarbij eet ik dan bijv. apart een schep Griekse yoghurt. Ofwel, mijn havermout is dus nergens in geweekt. Is het effect dan verder wel hetzelfde? Dank voor je antwoord alvast!

  Liesbeth

Plaats een reactie

Over HappyHealthy

Oscar Helm, MSc Afslankcoach, voedingsdeskundige, psycholoog, dieetpsycholoog, orthomoleculair therapeut en bestsellerauteur

Hoi, ik ben Oscar Helm en in de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen naar een gezonder gewicht en betere gezondheid.

HappyHealthy.nl trekt inmiddels ruim 10.000 bezoekers per dag en met mijn bestseller de Afslank Receptenbijbel laat ik zien dat afvallen zowel eenvoudig als leuk kan zijn!

Wil jij je kennis over afvallen testen? Doe dan deze test en ontdek direct je “Afslank IQ”.

Top artikelen

Wat je mag eten bij een koolhydraatarm dieet + De Voordelen & een Schema

Wat is het koolhydraatarm dieet precies en wat kan je wel en niet eten. Ontdek hier een voedingstabe...

Intermittent Fasting: Uitleg, 9 Voordelen en 10 Schema’s

Intermittent Fasting / vasten (onderbroken vasten) schrijft voor wanneer en hoe lang je wel en niet ...

12 Tips om Snel Buikvet te Verbranden + 5 Fouten

Hoe kun je snel afvallen rond de buik? Ontdek 12 gouden buikvet verbranden tips en ontwijk 5 ernstig...

23 Bewezen Tips voor Snel Afvallen (zonder ongefundeerde hypes)

Hoe kan je snel afvallen? Ontdek 23 bewezen tips om snel gewicht te verliezen zonder ongefundeerde c...

Oscar’s sapjes

Array ( [0] => Male )