614

Hoeveel Calorieën (kcal) Moet je Verbranden om 1 Kilo Vet Af te Vallen?

Hoeveel calorieën is een kilo vet? Het korte antwoord:

Als je 1 kilo lichaamsvet wilt verbranden staat dat gelijk aan circa 7700 calorieën (kcal). Als je iedere dag 500 calorieën minder eet dan dat je verbrandt, val je in theorie 1 kilo vet af per 2 weken.

Deze regel geldt wel alleen op korte termijn, want op lange termijn gaat het lichaam minder calorieën verbranden (bron). Overigens ga je ook iets van spiermassa verliezen, waardoor je ook minder calorieën verbrandt (bron).

Wat je in dit artikel gaat leren:

 • Wat wordt bedoeld met kcal
 • Waarom vet meer kcal bevat dan lichaamsvet
 • Wat de meest effectieve manier is om calorieën te verbranden
 • Waarom calorieën tellen onzin is

Inhoud van dit artikel

Wanneer men het over calorieën heeft, bedoeld men in de regel kilocalorieën (afgekort kcal). Kortom, 1 kilo lichaamsvet is circa 7700 kcal.

1 kilo lichaamsvet = ±7700 kcal

Op iedere verpakking in de supermarkt staat het aantal calorieën. Ook staat er altijd het aantal Joule vermeld, wat de officiële eenheid van energie is. Daarbij staat 1 calorie gelijk aan 4184 joules.

Waarschuwing: als je wilt afvallen is calorieën tellen slechts het halve verhaal. Wil je precies weten wat het hele verhaal is? Lees dan het hele artikel.

Maar wacht even, is 1 kilo vet niet 9000 kcal???

Ja, dat klopt, 1 kilo vet is 9000 kcal want 1 gram vet bevat ongeveer 9 kcal. Er is alleen wel een grote MAAR.

Lichaamsvet is geen puur vet. De vetcellen waaruit lichaamsvet bestaat bevatten namelijk ook enkele vloeistoffen en eiwitten.

Vandaar dat de hoeveelheid calorieën (kcal) van een 1 kilo lichaamsvet minder is dan 1 kilo puur vet (bron).

Maak jij onnodige fouten die het afvallen vertragen?

Doe deze gratis test en ontdek je “Afslank IQ”.

Voor de calorie nerds onder ons…

Uit studies blijkt dat circa 72% tot 87% van lichaamsvet puur vet is. De rest is vloeistoffen en eiwitten.

Hoe kunnen die getallen zo elkaar uit lopen? Dat komt omdat de studies verschillende lichaamsdelen hebben gepakt voor de vetmeting.

Zo bestaat het vet van bepaalde lichaamsdelen uit een hoger puur vetpercentage dan andere lichaamsdelen.

Vanuit de studies kan 1 kilo lichaamsvet uiteenlopen van 7568 tot 8264 kcal, vandaar dat 1 kilo lichaamsvet ongeveer 7700 kcal is.

Het volledige antwoord op de vraag “Hoeveel calorieën is een kilo” is dus:

1 kilo lichaamsvet = ±7700 kcal

1 kilo puur vet = ±9000 kcal

1 kcal = 4184 joules

Samenvatting

Hoeveel calorieën is een kilo vet?

Een kilo vet van je lichaam staat gelijk aan circa 7700 calorieën (kcal). Daarbij moet gezegd worden dat een kilo lichaamsvet geen puur vet is (bevat ook enkele vloeistoffen en eiwitten). Vandaar dat de hoeveelheid calorieën (kcal) van een een kilo puur vet meer is dan een kilo lichaamsvet, namelijk 9000 calorieën (kcal).

Wil je een voorbeeld afslank weekmenu incl. recepten en boodschappenlijstje?

Klik hier en ik stuur ze gratis naar je toe.

Veel gestelde vragen

Hoeveel kcal is 1 kg lichaamsgewicht?

Wat 1 kg aan lichaamsgewicht is, is onduidelijk want dat hangt af van de compositie van deze kilo. Zo is 1 kg lichaamsvet circa 7700 calorieën (kcal), maar aangezien 1 kg lichaamsvet geen puur vet is (bevat ook enkele vloeistoffen en eiwitten), is 1 kg puur vet meer calorieën namelijk 9000 kcal.

Calorieën omrekenen naar kilo?

Als we aannemen dat deze kilo gaat over een kilo lichaamsvet, staat die 1 kilo gelijk aan circa 7700 calorieën (kcal). Kortom de formule om kilo’s om te rekenen naar calorieën is [aantal kilo * 7700 = aantal calorieën].  Omgekeerd omrekenen is [aantal calorieën / 7700 = aantal kilo].

Calorieën (kcal) omrekenen naar kilo’s

kcal kg lichaamsvet

Kilo’s omrekenen naar calorieën (kcal)

kg kcal

Hoeveel calorieën om 1 kilo af te vallen?

Aangezien 1 kilo circa gelijk staat aan 7700 calorieën (kcal) zou je in theorie een calorietekort van 700 calorieën moeten creëren om 1 kilo af te vallen. Als je bijvoorbeeld iedere dag 500 calorieën minder eet dan dat je verbrandt, val je in theorie 1 kilo af per twee weken.

Hoeveel calorieën 1 kilo aankomen?

Het is onduidelijk wat de compositie is van de kilo die je wil aankomen. Zo is een kilo lichaamsvet circa 7700 calorieën (kcal), maar een kilo spier weer een stuk minder. Als je iedere dag 500 calorieën minder eet dan dat je verbrandt, val je in theorie ±1 kilogram vet af per 2 weken.

Hoeveel kcal is 1 gram vet?

Het is de vraag of je 1 gram lichaamsvet of 1 gram puur vet bedoelt. Zo is 1 gram lichaamsvet circa 7,7 calorieën (kcal), maar aangezien 1 gram lichaamsvet geen puur vet is (bevat ook enkele vloeistoffen en eiwitten), is 1 gram puur vet meer calorieën namelijk 9 kcal.

Hoelang moet je sporten om 1 kilogram vet te verbranden?

Dit is volledig afhankelijk van de sport die je doet. De snelste en meest effectieve manier om calorieën te verbranden met sporten is met een hoge intensiteit interval training. Omdat een kilo lichaamsvet circa 7700 calorieën (kcal) is, moet je in theorie dat aantal calorietekort creëren.

Moet je minder calorieën eten dan verbranden om af te vallen?

De fitnesswereld maakt calorieën regelmatig heilig, net als wetenschappers. Volgens hen is minder calorieën eten dan verbranden de heilige graal om af te vallen.

In de wetenschap noemt men dit de energiebalans. Deze theorie zegt:

 • Negatieve energiebalans (calorietekort): je verbrand meer calorieën dan dat je eet, dus ga je afvallen
 • Positieve energiebalans (calorieoverschot): je eet meer calorieën dan je verbrand, dus ga je aankomen

Toch gaan ze hiermee voorbij aan een aantal zeer belangrijke zaken. Deze zijn:

 • Reden #1: calorieën kunnen jou en je gezondheid misleiden
 • Reden #2: de ene calorie is de andere calorie niet (huh?!)
 • Reden #3: calorie-arme producten kunnen ook dikmakend zijn
 • Reden #4: het aantal calorieën zegt niets over de opname er van
 • Reden #5: slanke mensen tellen hun calorieën niet

Lees hier de uitleg voor de 5 redenen waarom calorieën tellen dikke vette onzin is.

Nu heb je ook gezondheidsgoeroes die zeggen dat calorieën helemaal niet belangrijk zijn. Ook dat is te kort door de bocht.

Eigenlijk slaan beide extreme standpunten nergens op, want de waarheid ligt in het midden.

Zo heb je studies die duidelijk aantonen dat als je te veel calorieën nuttigt, je in gewicht (bron) en BMI toeneemt (bron).

De BMI stijgt zelfs zeer lineair ten opzicht van het aantal calorieën, zie deze grafiek:

bmi versus aantal calorieen

Hoeveel calorieën bevatten vetten, eiwitten en koolhydraten?

Als je naar de drie macronutriënten kijkt, oftewel de vetten, eiwitten en koolhydraten, bevatten deze verschillende hoeveelheden calorieën per gram.

Hier zijn de calorieën per macronutriënt:

 • Eiwitten: ±4 kcal per 1 gram
 • Koolhydraten: ±4 kcal per 1 gram
 • Vetten: ±9 kcal per 1 gram

Als je kijkt naar deze getallen, zullen sommige mensen al denken: aha, als ik wil afvallen, moet ik dus zo min mogelijk vet eten. Maar dat is verre van waar!

Ik raad mensen zelfs aan om meer vetten te eten. Ik heb het dan wel over de gezonde vetten, die veel omega 3 vetzuren bevatten. Deze hebben de volgende voordelen:

Nu je dit hebt geleerd, vraag je je misschien wel hoeveel calorieën je eigenlijk nodig hebt op een dag…

Hoeveel calorieën heb je nodig per dag?

Dit is afhankelijk van een aantal factoren, namelijk lengte, gewicht, leeftijd, geslacht en hoeveel je op een dag beweegt.

Om achter je dagelijkse caloriebehoefte te komen, kun je je BMR berekenen. Deze is gebaseerd op een formule waarmee je je dagelijkse benodigde calorieën kunt berekenen.

Als je nu 500 calorieën (kcal) van dit getal afhaalt, zou je theoretisch 1 kilo vet verliezen in 2 weken tijd. Maar zoals gezegd, geldt dat effect alleen op korte termijn en zeggen calorieën niet alles.

Heb je nog een vraag over calorieën?

Ik hoop dat het zo duidelijk over hoeveel calorieën 1 kilo vet is. Heb je nog een andere vraag over calorieën, stel deze dan hieronder. Mogelijk voeg ik het antwoord toe aan dit artikel.

Verbrand snel overtollig buikvet met HappyHealthy Premium

De meeste diëten zijn incompleet, focussen zich op een beperkt aantal van de belangrijke elementen en pakken jouw doel niet bij de kern aan.

Met wekelijkse video’s, heerlijke recepten, weekmenu’s, apps en meer exclusieve tools leer jij binnen no-time een gezonde en leuke leefstijl te hebben waarmee jij jouw streefgewicht zal bereiken.

Het is belangrijk voor ons om ervoor te zorgen dat je een leefstijl aanleert waardoor je niet terugvalt in oude gewoonten.

Dus geen jojo-effect en geen honger lijden maar voorgoed afrekenen met overtollig buikvet.

Je kan HappyHealthy Premium op dit moment een maand lang voor één euro uitproberen.

Klik op de volgende link:

Neem direct een kijkje op de informatiepagina en leer hoe jij binnenkort jouw streefgewicht kan bereiken

17 reacties op dit artikel

 • Echt top zo’n uitgebreid artikel, thanks! Gr., Jamal

  Jamal
 • Zo, dat zijn nog best wel veel calorieën per kilo, bijna 3 x zoveel als je normaal gesproken zou mogen binnenkrijgen op een dag! Dat wordt dus minder kcal eten en fllink sporten

  Kees de Jongd
  • Let er dus wel op welke kcal je niet meer eet! Want als je alle gezonde kcal weglaat heb je er natuurlijk niks aan!! Eet minder snacks en vervang koolhydraten door volkoren dat werkt volgens mij het beste gr Franka

   Franka
 • Dus ik moet 7700 kcal per week minder eten om af te vallen?? Ik ben aan t zoeken naar afval manieren maar ik vind het allemaal zo moeilijk en nu kom je met al die lastige be rekeningen en ik snap er weinig van maar ik moet dus veel minder eten per week en dan val ik af?? Ja sorry ben 15 en heb overgewicht wordt er mee gepest en dat wil ik niet meer dus ik wil afvallen maar ik vind sporten echt mega stom en ik hou ook niet van gezond eten zo vies is dat. Dus nu denk ik van ja dan maar minder eten dan verlies je ook kcal en vet toch?? Maar ik wil niet dat me ouders merken dat ik minder eet want ja straks denken ze dat ik een of andere ziekte heb of anoreksia of zo en dat is ook weer niet zo kun je helpen??

  megan

  Megan
  • Beste megan,

   Het is heel rot om te horen dat je gepest wordt met je overgewicht. En ik kan mij voorstellen dat je je niet fijn voelt bij het idee om te gaan sporten. 1 omdat zij het niet eens zijn met hoe jij eruit ziet zou JIJ je uit de naad moeten werken? 2. Je wordt snel moe en vindt het maar niks al dat gezweet tussen die supersportieve mensen die je naar jou gevoel allemaal aankijken. Maar dit zijn dingen die je gedachte je willen duidelijk maken. Richt je op jezelf. Wat wil jij? Wil je afvallen dan moet je inderdaad wat minder eten maar sporten of bewegen gaat je er zeker bij helpen. Fysiek als mentaal. Want je laat je twijfels toch maar weer een poepje ruiken. Dus ik zou zeggen zoek desnoods een personal trainer voor tips. Of kijk op YouTube voor home workouts en gewoon lekker beginnen. Het zal niet makkelijk zijn. Maar niets doen is nooit iemand van voorruit gegaan. Ik wens je een gelukkige toekomst. Grt gino Ilondo

   Gino
  • Gezond eten is misschien minder vies als je je bedenkt dat door gezond te eten je minder eten nodig hebt om toch alles binnen te krijgen om gezond en energiek te blijven.
   Van niets teveel binnenkrijgen want dat zou kunnen worden omgezet in vet, en van niets te weinig want dat kan tot problemen leiden

   Bijhouden wat je eet via bijv de eetmeter van voedingscentrum.nl helpt je om gezond en wat minder te eten.

   Hans
  • Beste Megan,
   Allereerst: mensen die jou pesten vanwege jouw uiterlijk hebben hier de behoefte aan om hun eigen onzekerheid invulling te geven. Ik weet dit, want ik was ooit zelf een bully kwajongen die dit soort streken uithaalde om mijn onzekerheid weg te projecteren. Probeer dat in te zien en je zult voortaan alleen nog maar medelijden hebben met ze.
   Verder zet ik mijn vraagtekens bij afvallen door alleen maar minder te eten. Doe dat niet. Gezond is hartstikke lekker! Er is een heel arsenaal aan lekkernijen beschikbaar als je goed kijkt naar eiwitrijke voedingsmiddelen die je een vol gevoel geven. En veel dikmakers zijn makkelijk te vervangen door subs, zoals volkorenbrood ipv witbrood, zilvervliesrijst ipv witte rijst, volkorenpasta, zoete aardappel, eet meer kip en vis en ben je bijvoorbeeld zoals ik gek op spek? Albert Heijn heeft als alternatief kalkoenspek, bevat maar de helft van de calorieën van varkensspek en het is net zo lekker :). Maak als eerst daar eens een sport van (maar geen obsessie!), uitkiemen wat je dagelijks binnen krijgt. Voedingswaardetabel.nl is een handige website die je op weg kan helpen.
   Ik tot twee jaar geleden 2 a 3 pizza’s per week, sinds ik gezond eet krijg ik een pizza niet meer door mijn strot, want: nu proef ik hoeveel zout daar in zit, moet bijna een liter water er achteraan gooien, als je doorzet wilt je lichaam en geest alleen nog maar gezond en verantwoord eten. Ik denk dat jij je lichaam daar weer aan moet herinneren. En je hoeft jezelf niet af te straffen, zolang je er gedisciplineerd mee omgaat kan je één dag in de week een cheatday inlassen, eet dan lekker je guilty pleasures :).
   Tot slot, sport. Verschrikkelijk.. maar ook dat zit tussen je oren, als ik een tijd niet sport heeft mijn lichaam zich daarop aangepast en klinkt ‘bewegen’ als horror. Maar zodra ik 2 a 3 weken lang mijn verstand op nul zet en minimaal 3 keer per dag train, merk ik dat mijn lichaam meer wilt. Denk bij sport niet aan urenlang saai voor je uit staren in de gym op zo’n apparaat. Skaten is ook sport, schaatsen is ook sport, zwemmen, fietsen, klimmen eigenlijk alles waar je hart sneller van gaat kloppen. Misschien ben je zoals ik niet van het teamsporten, er zijn dus genoeg dingen die je individueel kan doen. Het allerbelangrijkst Megan, ga niet sporten om af te vallen. Het maakt je mentaal supersterk, je conditie wordt beter en je focus wordt beter. Je wordt er in het algemeen energiek van, springlevend en gelukkig. Daar doe je het voor. Afvallen is een bijzaak :).

   Laat je niet klein maken door wat anderen over je zeggen, het zijn bloedzuigers die hun onzekerheid projecteren op anderen. Pity them!
   Maar je lichaam is je tempel dus alsnog is het niet gek om voor jezelf er te gaan huishouden. Voor een langer, vitaler en gelukkiger leven!

   Hartelijke groet,
   Özgür

   Özgür
 • Wat een gedoe allemaal, ik kan toch nooit precies bijhouden hoeveel calorieën ik verbrand en binnenkrijg. Ik hou het gewoon op gezond eten en sporten dan zie ik vanzelf wel resultaat toch.

  Viviënne
  • De meeste mensen houden hun caloriebehoefte bij om te weten of ze te veel of te weinig eten. Dit is echter wel noodzakelijk om in het begin te doen, anders weet je deze gegevens nooit.

   Claudia
 • Ik fiets elke dag op mijn hometrainer voor 1 uur en dan verbruik ik daarbij 600ck. Als ik dit dus blijf doen en daarnaast gewoon normaal eet zou ik ook 1 kg kunnen verliezen in 2 weken? Mijn maaltijden zijn altijd zelfde en ik snak nooit, dus wat ik binnen krijg is altijd zelfde

  Leila
  • 600 kcal in een uur, dat is flink doortrappen. Ik zou op 400 rekenen. Dus 50 gram per uur kwijt raken.

   Rustiger aan doen met eten werkt meestal beter omdat je van een uur sporten ook weer spierpijn en (daardoor) trek krijgt.

   Hans
 • Als 1 kilo vet ongeveer gelijk is aan circa 7700 kcal…
  Is het dan in principe mogelijk om in 1 dag 1 kilo af te vallen mits je circa 7700 kcal verbrand ?

  Soufian
 • Sporten. Vooral krachtsport op verschillende apparaten en een half uur cardio. Daarnaast, erop letten dat je eiwit inname voldoende is. Ik dieet niet, eet normaal en sport 2 x in de week. En val 1 kilo per week af. Dieten geeft heel snel een jojo effect. Als je stevig sport en voldoende rust neemt tussendoor ivm herstel, dan verbrandt je ook meer en als je gezond eet binnen de lijnen dan val je af. Ook dat werkt positief op je psyche.

  Verkerk
  • Hallelujah! Jij snapt het :)

   Özgür
 • De tweede paragraaf klopt m.i. niet : “Deze regel geldt wel alleen op korte termijn, want op lange termijn gaat het lichaam minder calorieën verbranden”

  Je moet nl nog steeds 7700 kcal verbranden om een kilo af te vallen (of “iedere dag 500 calorieën minder eet dan dat je verbrandt, val je in theorie 1 kilo vet af per 2 weken.”).

  Het punt is dat je lichaam efficienter wordt, je meer en harder moet trainen om die 7700 kcal.

  Mocht ik ongelijk hebben zie ik graag je wetenschappelijke onderbouwing.

  Hans Keesom
 • De tweede paragraaf klopt m.i. niet : “Deze regel geldt wel alleen op korte termijn, want op lange termijn gaat het lichaam minder calorieën verbranden”

  Je moet nl nog steeds 7700 kcal verbranden om een kilo af te vallen (of “iedere dag 500 calorieën minder eet dan dat je verbrandt, val je in theorie 1 kilo vet af per 2 weken.”).

  Het punt is dat je lichaam efficienter wordt, je meer en harder moet trainen om die 7700 kcal.

  Hans Keesom
 • De tweede paragraaf klopt m.i. niet, je moet nl nog steeds 7700 kcal verbranden om een kilo af te vallen.

  Het punt is dat je lichaam efficienter wordt, je meer en harder moet trainen om die 7700 kcal.

  Hans

Plaats een reactie

Doe de GRATIS afslank quiz en meet je ‘Afslank IQ’

Doe binnen 5 minuten mijn quiz en zie direct jouw afslank IQ score inclusief goede antwoorden.

Doe de quiz

Over HappyHealthy

Drs. Oscar Helm Afslankcoach, voedingsdeskundige, dieetpsycholoog en orthomoleculair therapeut

Hoi, ik ben drs. Oscar Helm en in de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen naar een gezonder gewicht en betere gezondheid.

HappyHealthy.nl trekt inmiddels ruim 10.000 bezoekers per dag en met mijn bestseller de Afslank Receptenbijbel laat ik zien dat afvallen zowel eenvoudig als leuk kan zijn!

Wil jij je kennis over afvallen testen? Doe dan deze test en ontdek direct je “Afslank IQ”.

Top artikelen

Keto Dieet: Uitleg, Voedingsschema, 9 Recepten en 4 Gevaren

Wat is het ketogeen dieet en waarom val je er zoveel van af? Is het keto dieet gevaarlijk? Lees hier...

Koolhydraatarm Dieet: Uitleg, Gratis Schema + Voedingstabel

Wat is het koolhydraatarm dieet precies en wat kan je wel en niet eten. Ontdek hier een voedingstabe...

12 Tips om Snel Buikvet te Verbranden + 5 Fatale Fouten

Hoe kun je snel afvallen rond de buik? Ontdek 12 gouden buikvet verbranden tips en ontwijk 5 FATALE ...

25 Gouden Tips voor Snel Afvallen (zonder onzin hypes)

Hoe kan je snel afvallen? Ontdek 25 gouden tips om snel gewicht te verliezen zonder een waardeloos d...

HappyHealthy op Facebook!