964

11 Beste Eetlustremmers en Wat Zijn de Nadelen en Risico’s?

Afvallen is geen gemakkelijke opgave. Onderzoek bevestigt dat slechts 15% van de mensen erin slaagt om met behulp van een dieet succesvol af te vallen (bron).

Ongecontroleerde eetbuien kunnen een dieet flink bemoeilijken. Om dat probleem te verhelpen zijn eetlustremmers op de markt gebracht.

Eetlustremmers zijn supplementen die werken door het verminderen van de eetlust, waardoor je minder trek hebt om iets te eten en afvallen een stuk makkelijker gaat.

Voordat je overweegt om eetlustremmers uit te proberen, neem dan even de tijd voor dit artikel om te leren wat eetlustremmers eigenlijk zijn en hoe ze precies werken.

Dit artikel geeft een overzicht van de bekendste eetlustremmers en de wetenschap erachter.

Inhoudsopgave

Wat zijn (natuurlijke) eetlustremmers?

verschillende soorten tabletten op elkaar gestapeld met fruit op de achtergrond

Eetlustremmers zijn dieetpillen, drankjes, supplementen, farmaceutische of natuurlijke voedingsmiddelen die ervoor zorgen dat je je voller voelt of minder eetlust hebt waardoor je minder gaat eten.

Het is normaal om honger te hebben als je weinig hebt gegeten. Het is de manier waarop ons lichaam duidelijk maakt dat het tijd wordt om wat te eten.

Maar als je merkt dat je constant trek in eten hebt, ook al heb je net gegeten, dan is de kans groot dat je in gewicht aankomt…

Eetlustremmers kunnen helpen om de honger te onderdrukken en ervoor zorgen dat je sneller verzadigd raakt. Op die manier zou je op korte termijn sneller moeten afvallen. Ze werken door je hersenen te laten geloven dat je geen honger hebt en dat je maag vol is.

Een manier om dit te doen is door het niveau van het hormoon serotonine te verhogen (bron). Serotonine is onder andere verantwoordelijk voor het reguleren van de eetlust, stemming en slaappatroon. Als je brein denkt dat je een volle maag hebt, zal je geen honger hebben en daardoor minder eten.

Eetlustremmers kunnen op verschillende manieren werken:

 • Door je eetlust te verminderen
 • De opname van bepaalde voedingsstoffen te blokkeren
 • Het versnellen van je stofwisseling

Er zijn tegenwoordig allerlei producten verkrijgbaar die beweren eetlustremmende effecten te hebben. Maar van de meeste eetlustremmers kan niet worden aangetoond dat ze effectief werken.

Welke eetlustremmers kunnen je helpen om de eetlust te onderdrukken? In dit artikel kom je erachter.

Doe deze test en krijg jouw unieke op maat gemaakte keto schema, recepten en menu

 

Ontdek hoe je met jouw lichaam en behoeften je streefgewicht bereikt.

 

Vul een aantal simpele vragen in en laat ons voor jou een uniek plan maken waardoor jij in korte tijd voorgoed afrekent met overbodig vet.

 

Dit is geen jojo dieet, maar een manier waarop jij vol plezier resultaten behaalt en tegelijkertijd lekker eet.

 

Start keto test

 

Welke eetlustremmers werken wel en welke niet?

#1: Glucomannan

Glucomannan extract en capsule op tafel

Er zijn tegenwoordig allerlei producten verkrijgbaar die beweren eetlustremmende effecten te hebben.

Maar van veel eetlustremmers kan niet worden aangetoond dat ze effectief werken. En van de farmaceutische eetlustremmers die wél werken zijn er veel met schadelijke bijwerkingen…

Laten we daarom beginnen met de beste natuurlijke eetlustremmers die op de markt te krijgen zijn.

Trommelgeroffel…

En de overduidelijke winnaar is… (de titel verraadt het al)

Glucomannan!

Van alle oplosbare vezels lijkt glucomannan het meest effectief te zijn voor gewichtsverlies. Wanneer het wordt ingenomen voor de maaltijd, kan het de eetlust helpen verminderen.

Om precies te zijn is glucomannan een wateroplosbare voedingsvezel die wordt gewonnen uit de eetbare wortel van de Konjac plant.

Omdat het tot wel 50(!) keer zijn gewicht in water kan opnemen, wordt het gebruikt als een aanvulling op gewichtsverlies om het verzadigingsgevoel te laten toenemen en de eetlust te verminderen (bron, bron, bron).

Het verhogen van je dagelijkse vezelinname is een eenvoudige manier om de eetlust beter onder controle te krijgen en op de korte termijn af te vallen (bron).

Hoe werkt Glucomannan?

Glucomannan is als water oplosbaar vezelsupplement in staat om water te absorberen en een stroperige gel in je maag te worden, die de spijsvertering kan omzeilen en onverteerd je dikke darm kan bereiken (bron).

De opvullende eigenschap van glucomannan helpt bij het bevorderen van het verzadigingsgevoel en het vertragen van het legen van de maag, wat kan helpen de voedselinname te verminderen en te helpen bij gewichtsverlies (bron, bron).

In een gerandomiseerd, dubbelblind, placebo gecontroleerde studie uit 2015 ondervonden 83 deelnemers (66 vrouwen en 17 mannen) met overgewicht een aanzienlijke afname in gewicht en lichaamsvet na inname van 3 gram glucomannan en 300 mg calciumcarbonaat voor een tijdsperiode van 2 maanden (bron).

In een grotere studie werden 176 zwaarlijvige deelnemers gerandomiseerd in drie verschillende groepen:

 • Groep 1: alleen glucomannan
 • Groep 2: Glucomannan + één ander commercieel vezelsupplement
 • Groep 3: Glucomannan + 2 andere commerciële vezelsupplementen

De onderzoekers zagen geen verschil in de 3 verschillende groepen, concluderend dat de 2 andere middelen geen extra gewichtsverlies gaven ten opzichte van alleen glucomannan (bron).

Naast de invloed op gewichtsverlies hebben onderzoekers nog andere gezondheidsvoordelen van glucomannan aangetoond, waaronder:

 • Vertraging van de opname van eiwitten en vetten en het stimuleren van de galafgifte
 • Het voeden van de gezonde darmbacteriën
 • Helpen reguleren van de bloeddruk
 • Verlagen van zowel het totale als het LDL-cholesterolgehalte en de triglyceriden (bron, bron, bron).

Ontdek precies hoe glucomannan werkt en hoe Christien er gewicht mee verloor en een strakkere buik kreeg:

Bekijk mijn eigen merk Glucomannan (zonder extra vulmiddelen)

Word een metabolisme machine en reken voorgoed af met buikvet via de nieuwste en verbeterde keto methode

 

Welke hoeveelheid calorieën, koolhydraten en andere nutriënten zijn perfect voor jouw lichaam om jouw metabolisme maximaal aan te zetten?

 

Doe onze test en laat het ons exact voor jouw lichaam berekenen. Ieder lichaam is anders en door je te focussen op wat werkt voor jouw lichaam

 

Een op maat gemaakte dieet voor jou werkt tot driemaal effectiever om je streefgewicht te bereiken dan een regulier dieet.

 

Klik hier om het dieet te ontdekken dat perfect is geoptimaliseerd voor jouw lichaam.

Mogelijke bijwerkingen

Glucomannan kan in zeldzame gevallen bijwerkingen veroorzaken zoals constipatie, diarree, misselijkheid en buikklachten (bron).

Glucomannan wordt als veilig beschouwd en over het algemeen goed verdragen. De stroperige gel kan echter beginnen uit te zetten voordat het de maag bereikt. Daarom is het belangrijk dat je voldoende water drinkt bij het innemen van de glucomannan capsules.

#2: Saffraan

saffraan kruid op tafel

Saffraan (extract) is een kruid dat afkomstig is van de saffraankrokus.

Maar wat maakt dit plantje nou zo bijzonder?

Allereerst de prijs: saffraan behoort tot de duurste specerijen op aarde.

Dit komt vooral omdat de arbeidskosten zo duur zijn, wat heeft gezorgd voor een beperkt aanbod. Saffraan wordt van oudsher gebruikt om voedsel te aromatiseren.

De laatste jaren worden ook steeds meer de antidepressieve eigenschappen van saffraan onderzocht. Deze onderzoeken werden voornamelijk uitgevoerd in Iran, dat 90% van de saffraan in de wereld produceert.

In feite hebben bepaalde studies gevonden dat saffraan extract bijna net zo goed werkt als het nemen van een antidepressivum voor een lage dosis (zoals bijv. fluoxetine) (bron).

Hoe werkt saffraan?

De effecten van saffraan als het gaat om het onderdrukken van de eetlust, lijkt het gevolg te zijn van een verhoogde serotonine en dopamine werking in het lichaam waardoor een verbeterde gemoedstoestand optreedt (bron). Er is aangetoond dat dit de symptomen van depressie (bron), emotioneel eten en premenstrueel syndroom (PMS) helpt verbeteren na ongeveer zes tot acht weken behandeling.

Een onderzoek bij 60 vrouwelijke deelnemers met overgewicht toonde aan dat de vrouwen die 176 saffraan extract per dag namen aanzienlijk minder zin hadden om te eten, waardoor ze meer gewicht verloren dan de vrouwen aan de placebopil (bron).

Hoewel deze resultaten veelbelovend zijn, moeten langere termijn studies worden uitgevoerd om de rol van saffraan bij het verminderen van eetlust en gewichtsverlies beter in kaart te brengen.

Word een metabolisme machine en reken voorgoed af met buikvet via de nieuwste en verbeterde keto methode

 

Welke hoeveelheid calorieën, koolhydraten en andere nutriënten zijn perfect voor jouw lichaam om jouw metabolisme maximaal aan te zetten?

 

Doe onze test en laat het ons exact voor jouw lichaam berekenen. Ieder lichaam is anders en door je te focussen op wat werkt voor jouw lichaam

 

Een op maat gemaakte dieet voor jou werkt tot driemaal effectiever om je streefgewicht te bereiken dan een regulier dieet.

 

Klik hier om het dieet te ontdekken dat perfect is geoptimaliseerd voor jouw lichaam.

Mogelijke bijwerkingen

Saffraan (extract) wordt over het algemeen goed verdragen, maar kan in zeldzame gevallen vermoeidheid, een droge mond, angstklachten, misselijkheid en hoofdpijn veroorzaken (bron).

#3: Fenegriek

Fenegriek is een plant uit de vlinderbloemenfamilie. De zaden bevatten vezels die kunnen worden gegeten nadat ze zijn gedroogd en gemalen.

Fenegriek bevat zowel oplosbare als onoplosbare vezels. Het grootste deel van de vezels is afkomstig van galactomannan, een in water oplosbare vezel (niet te verwarren met glucomannan).

Fenegriek werkt door het legen van de maag te vertragen en de opname van koolhydraten en vetten te vertragen. Dit zorgt voor een verminderde eetlust en betere controle van de bloedsuikerspiegel.

Dankzij het hoge vezelgehalte kunnen de zaden bijdragen aan het reguleren van de bloedsuikerspiegel, verlagen van het cholesterolgehalte en het onderdrukken van de eetlust (bron, bron, bron).

Een onderzoek onder 18 gezonde (maar zwaarlijvige) deelnemers vond dat het consumeren van 8 gram vezels van fenegriek de eetlust effectiever vermindert dan 4 gram vezels van fenegriek. De deelnemers voelden zich ook voller en aten minder bij de volgende maaltijd (bron).

Tot nu toe hebben drie verschillende onderzoeken naar fenegriek en eetlustbeheersing een afname in vetinname en eetlust laten zien (bron, bron, bron).

Andere potentiële gezondheidsvoordelen van fenegriek zijn:

 • Cholesterolgehalte: er zijn aanwijzingen dat fenegriek het cholesterol- en triglycerideniveau kan verlagen (bron, bron).
 • Brandend maagzuur: een pilotstudie (voorlopige studie ter verkenning) van 2 weken bij mensen met frequent brandend maagzuur heeft aangetoond dat fenegriek hun klachten doet afnemen. Interessant genoeg kwamen de effecten overeen met die van maagzuurremmers (bron).

Wel moet gezegd worden dat veel van deze gezondheidsvoordelen van fenegriek nog niet goed genoeg bestudeerd zijn om tot sterke conclusies te komen.

#4: Guargom

zaden van de guarplant

Guargom is een soort voedingsvezel dat wordt gewonnen uit de zaden van de Guarplant of Cyamopsis tetragonoloba.

Hoe werkt Guargom?

Guargom werkt als een soort vulstof in je maag. Het lijkt dan ook een soortgelijke werking te hebben als Glucomannan.

Het absorbeert water in de darmen, waardoor de spijsvertering vertraagt en de eetlust onderdrukt wordt. Omdat guargom veel vezels bevat , kan het de gezondheid van uw spijsverteringsstelsel ondersteunen.

Sommige studies hebben laten zien dat guargom kan helpen bij gewichtsverlies en het beheersen van de eetlust. 

Een studie uit 2016 toonde aan dat het consumeren van 2 gram guargom per dag resulteerde in minder honger een vermindering van de calorie-inname van 20% tussen de maaltijden door.

Andere studies laten soortgelijke resultaten zien, wat aangeeft dat guargom mogelijk kan helpen bij het verminderen van de eetlust en de dagelijkse calorie-inname (bron).

Word een metabolisme machine en reken voorgoed af met buikvet via de nieuwste en verbeterde keto methode

 

Welke hoeveelheid calorieën, koolhydraten en andere nutriënten zijn perfect voor jouw lichaam om jouw metabolisme maximaal aan te zetten?

 

Doe onze test en laat het ons exact voor jouw lichaam berekenen. Ieder lichaam is anders en door je te focussen op wat werkt voor jouw lichaam

 

Een op maat gemaakte dieet voor jou werkt tot driemaal effectiever om je streefgewicht te bereiken dan een regulier dieet.

 

Klik hier om het dieet te ontdekken dat perfect is geoptimaliseerd voor jouw lichaam.

Mogelijke bijwerkingen

Bijwerkingen heeft guargom ook. Een te veel aan guargom kan leiden tot buikpijn, diarree, krampen, gasvorming en een opgeblazen buik (bron).

#5: Ramshoorn (Gymnema sylvestre)

Ramshoorn plant uitgelicht
Ben jij een zoetekauw? Opgelet! Als je worstelt met het eten van zoetigheid dan is ramshoorn mogelijk iets voor jou.

Het nuttigen van deze eetlustremmer kan leiden tot minder verlangen naar suiker.

Ramshoorn (ook wel gymnema sylvestre genoemd) is een klimplant afkomstig uit de tropische bossen van India en Afrika.

De bladeren worden al honderden jaren in de alternatieve geneeskunde gebruikt. Het is een traditioneel middel tegen verschillende aandoeningen, waaronder diabetes, malaria en slangenbeten (bron).

Hoe werkt ramshoorn?

Een van de belangrijkste actieve bestanddelen in deze plant is gymnemic zuur, dat zoetheid helpt onderdrukken (bron, bron). Wanneer gymnemic zuur vóór een suikerrijke maaltijd of drank wordt genuttigd kan het de suikerreceptoren op je smaakpapillen uitschakelen.

Dit vermindert het vermogen om zoetheid te proeven en maakt zoet voedsel een stuk minder aantrekkelijk.

Het is dan ook niet vreemd dat dit kruid vaak wordt gebruikt als een natuurlijk supplement voor diabetes. Vergelijkbaar met de effecten op je smaakpapillen, kan ramshoorn ook receptoren in je darmen blokkeren en zo de suiker absorberen, waardoor je bloedsuikerspiegel na de maaltijd zakt.

In een onderzoek bij nuchtere deelnemers (ze hadden voor een bepaalde periode niet gegeten en gedronken) kreeg de helft van de groep een gymnemic zuur extract.

De deelnemers die het extract ontvingen hadden minder trek in zoet voedsel bij de eerstvolgende maaltijd en aten ook beduidend minder in vergelijking met de groep die het extract niet hadden ingenomen (bron).

In een onderzoek leek ramshoorn de bloedsuikerspiegel te verbeteren bij mensen met diabetes type 2 door de bloedsuikerspiegel te verlagen (bron).

De onderzoekers kwamen tot de conclusie dat het verlagen van de bloedsuikerspiegel na een maaltijd resulteerde in een afname van de gemiddelde bloedsuikerwaarden na verloop van tijd. Dit zou kunnen helpen om de lichamelijke complicaties van diabetes te verminderen.

Ramshoorn kan ook de insulineproductie in de alvleesklier stimuleren, wat helpt bij de regeneratie van cellen die insuline produceren. Dit kan helpen om je bloedsuikerspiegel te verlagen.

Meer onderzoek is echter nodig om deze eetlustremmer aan te bevelen als een op zichzelf staande diabetesmedicatie. Raadpleeg eerst een arts als je momenteel medicijnen tegen diabetes gebruikt, omdat een bloedsuikerverlagend effect gevaarlijk kan zijn.

Word een metabolisme machine en reken voorgoed af met buikvet via de nieuwste en verbeterde keto methode

 

Welke hoeveelheid calorieën, koolhydraten en andere nutriënten zijn perfect voor jouw lichaam om jouw metabolisme maximaal aan te zetten?

 

Doe onze test en laat het ons exact voor jouw lichaam berekenen. Ieder lichaam is anders en door je te focussen op wat werkt voor jouw lichaam

 

Een op maat gemaakte dieet voor jou werkt tot driemaal effectiever om je streefgewicht te bereiken dan een regulier dieet.

 

Klik hier om het dieet te ontdekken dat perfect is geoptimaliseerd voor jouw lichaam.

Mogelijke bijwerkingen

Gymnemic zuur kan maagpijn veroorzaken, dus neem het in met voedsel of verdeel het tot drie tot vier kleinere doses gedurende de dag.

Als je gymnemic zuur uit ramshoorn wilt proberen dan is het aan te raden om een extract te zoeken dat tenminste 25% gymnemic zuur bevat.

Laten we nu eens gaan kijken welke eetlustremmers niet (of nauwelijks) werken… 

#6: 5-HTP

Zwarte zaden van de griffonia simplicifolia plant

Ooit van 5-htp gehoord? Het staat voor 5-hydroxy-L-tryptofaan en wordt gewonnen uit zaden van de Afrikaanse plant Griffonia simplicifolia.

Je lichaam zet 5-HTP om in serotonine, een lichaamseigen stof en chemische boodschapper die signalen stuurt tussen je zenuwcellen.

Omdat 5-http de aanmaak van serotonine verhoogt, wordt het gebruikt voor verschillende aandoeningen waarbij serotonine een belangrijke rol speelt, waaronder depressie, slapeloosheid, overgewicht, etc.

Hoe werkt 5-HTP?

Waarschijnlijk denk je nu “wat heeft dit alles met eetlustremmers te maken?”

Van serotonine moet je weten dat een veelzijdige neurotransmitter is en het invloed heeft op de eetlust. Neurotransmitters zijn chemische boodschappers in het lichaam. Het is hun taak om signalen van zenuwcellen naar doelcellen te verzenden. Een doelcel kan zich bevinden in spieren, klieren of andere zenuwen.

Een laag serotoninegehalte staat in verband met depressie, angstklachten, slaapstoornissen, gewichtstoename en andere gezondheidsproblemen (bron, bron).

Gewichtsverlies kan zorgen voor een verhoogde aanmaak van hormonen die je hongerig laten voelen. Dit kan je uiteindelijk opbreken en ervoor zorgen dat je afvallen niet langer volhoudt (bron, bron). 5-HTP kan je helpen om deze ‘hongerhormonen’ te onderdrukken doordat het je serotoninegehalte verhoogt.

In een kleinschalig onderzoek werden 20 diabetici willekeurig ingedeeld om 5-HTP of een placebo gedurende 2 weken in te nemen. De onderzoeksresultaten laten zien dat de deelnemers met 5-HTP ongeveer 400 calorieën minder per dag consumeren in vergelijking met de placebogroep (bron).

Buiten deze studie zijn er niet veel andere onderzoeken om aan te tonen dat 5-HTP een eetlustremmer is.

Word een metabolisme machine en reken voorgoed af met buikvet via de nieuwste en verbeterde keto methode

 

Welke hoeveelheid calorieën, koolhydraten en andere nutriënten zijn perfect voor jouw lichaam om jouw metabolisme maximaal aan te zetten?

 

Doe onze test en laat het ons exact voor jouw lichaam berekenen. Ieder lichaam is anders en door je te focussen op wat werkt voor jouw lichaam

 

Een op maat gemaakte dieet voor jou werkt tot driemaal effectiever om je streefgewicht te bereiken dan een regulier dieet.

 

Klik hier om het dieet te ontdekken dat perfect is geoptimaliseerd voor jouw lichaam.

Mogelijke bijwerkingen

Sommige mensen kunnen last krijgen van misselijkheid, diarree, braakneigingen en maagpijn bij het gebruik van 5-HTP. Deze bijwerkingen lijken dosisafhankelijk te zijn, wat betekent dat de kans op bijwerkingen groter wordt bij het verhogen van de dosis (bron).

Geïnteresseerd in 5-HTP? Weet dan dat het op de markt is gebracht als veilig en zonder bijwerkingen. Slik je antidepressiva? In dat geval kun je 5-HTP beter vermijden omdat gelijktijdig gebruik het risico op het serotoninesyndroom kan verhogen.

Aangezien 5-HTP een negatief effect kan hebben op andere medicijnen, is het belangrijk dat je eerst je huisarts raadpleegt alvorens het te gebruiken.

#7: Forskolin

Bladeren van de coleus forskohlii plant

Forskolin is een werkzame stof die wordt gewonnen uit de plant van de Indische coleus (Coleus forskohlii), een tropische plant die verwant is aan de muntplant. Het forskolin extract wordt verkocht als afslanksupplement.

Al honderden jaren wordt deze plant in de traditionele Indiase geneeskunde gebruikt om verschillende ziekten en aandoeningen te behandelen (bron). Forskolin werd vooral populair in de Verenigde Staten nadat het in 2014 in de Dr. Oz Show werd gepresteerd.

Hoe werkt forskolin?

Verschillende studies hebben de effecten van forskolin op de vetstofwisseling onderzocht. De meeste van deze studies zijn reageerbuis proeven of rattenstudies, dus het resultaat is mogelijk niet van toepassing op menselijke proefpersonen.

Simpel gezegd stimuleert forskolin de afgifte van opgeslagen vet uit vetcellen. Dit proces gebeurt ook wanneer het lichaam lichaamsvet moet gebruiken voor energie. Op zichzelf is het vrijkomen van opgeslagen vet niet voldoende om gewichtsverlies te bevorderen, het moet ook gepaard gaan met een calorietekort.

Tot dusverre hebben slechts twee kleine onderzoeken de effecten van forskolin op het gewichtsverlies bij mensen onderzocht (bron, bron). Beiden waren gerandomiseerde, gecontroleerde studies, de gouden standaard als het gaat om wetenschappelijk onderzoek bij mensen.

Bij het grootste onderzoek werden 30 mannen met (zwaar) overgewicht ingedeeld in twee groepen. Ze kregen een forskolin extract of een placebo. In vergelijking met de placebogroep verloren mannen die forskolin namen aanzienlijk meer vet, maar het totale lichaamsgewicht veranderde niet.

In de andere studie ontvingen 23 zwaarlijvige vrouwelijke deelnemers gedurende 12 weken dezelfde dosis van 500 mg forskolin per dag. In tegenstelling tot het andere onderzoek, had forskolin geen significant effect op vetverlies. Maar de resultaten suggereren wel dat forskolin mogelijk beschermt tegen gewichtstoename.

Moet je forskolin proberen? Op basis van het huidige bewijs is het duidelijk dat forskolin geen gewichtsverlies veroorzaakt. De huidige onderzoeksresultaten hebben onvoldoende kunnen aantonen dat forskolin werkt als eetlustremmer of afslanksupplement. Meer onderzoek is nodig.

Word een metabolisme machine en reken voorgoed af met buikvet via de nieuwste en verbeterde keto methode

 

Welke hoeveelheid calorieën, koolhydraten en andere nutriënten zijn perfect voor jouw lichaam om jouw metabolisme maximaal aan te zetten?

 

Doe onze test en laat het ons exact voor jouw lichaam berekenen. Ieder lichaam is anders en door je te focussen op wat werkt voor jouw lichaam

 

Een op maat gemaakte dieet voor jou werkt tot driemaal effectiever om je streefgewicht te bereiken dan een regulier dieet.

 

Klik hier om het dieet te ontdekken dat perfect is geoptimaliseerd voor jouw lichaam.

Mogelijke bijwerkingen

Forskolin lijkt vooralsnog veilig en verantwoord te zijn voor gebruik. Maar het veiligheidsprofiel van het supplement is nog niet volledig geëvalueerd (bron).

#8: Garcinia cambogia

Garcinia gummi-gutta vrucht

Garcinia cambogia is één van de populairste eetlustremmers op de afslankmarkt. Het extract is gemaakt van de schil van de Garcinia gummi-gutta vrucht. Ze worden verkocht als pillen die de eetlust zouden onderdrukken en gewichtsverlies helpen bevorderen.

Hoe werkt garcinia gambogia?

Garcinia cambogia extract bevat hydroxycitroenzuur (HCA), dat volgens sommigen de eetlust kan verminderen door serotoninespiegels in de hersenen te verhogen en de omzetting van koolhydraten in vetopslag te blokkeren (bron).

Een meta-analyse van 12 studies wees uit dat proefpersonen die gedurende 2 tot 12 weken garcinia cambogia extract met 1000-2800 mg HCA per dag kregen een gemiddelde van 0,9 kg meer verloren dan degenen die de placebo-pil gebruikten (bron).

Een onderzoek onder 28 deelnemers laat zien dat garcinia cambogia effectiever was in het verminderen van de eetlust en het verhogen van het verzadigingsgevoel (bron).

Andere studies hebben echter geen verband tussen garcinia cambogia en een verminderde eetlust of gewichtsverlies kunnen aantonen (bron).

Word een metabolisme machine en reken voorgoed af met buikvet via de nieuwste en verbeterde keto methode

 

Welke hoeveelheid calorieën, koolhydraten en andere nutriënten zijn perfect voor jouw lichaam om jouw metabolisme maximaal aan te zetten?

 

Doe onze test en laat het ons exact voor jouw lichaam berekenen. Ieder lichaam is anders en door je te focussen op wat werkt voor jouw lichaam

 

Een op maat gemaakte dieet voor jou werkt tot driemaal effectiever om je streefgewicht te bereiken dan een regulier dieet.

 

Klik hier om het dieet te ontdekken dat perfect is geoptimaliseerd voor jouw lichaam.

Mogelijke bijwerkingen

Garcinia cambogia wordt over het algemeen beschouwd als veilig. Maar het gebruik van garcinia cambogia kan bij sommige mensen leiden tot vervelende bijwerkingen, zoals hoofdpijn, diarree, misselijkheid, prikkelbaarheid en zelfs leverfalen in zeldzame gevallen (bron).

#9: Geconjugeerd linolzuur (CLA)

Geconjugeerd linolzuur (CLA) capsules in een wit potje

Geconjugeerd linolzuur (CLA) is een vetzuur dat voorkomt in vlees en zuivel waarvan wordt aangenomen dat het verschillende gezondheidsvoordelen heeft (bron).

Linolzuur is het meest voorkomende omega-6 vetzuur (dat in grote hoeveelheden in plantaardige oliën wordt aangetroffen). Het “geconjugeerde” voorvoegsel heeft te maken met de rangschikking van de dubbele bindingen in het vetzuurmolecuul. Het is belangrijk om te onthouden dat iets zo minuscuul als dit een wereld van verschil kan maken voor onze cellen.

Hoewel het dus theoretisch gezien een transvet is, is het heel anders dan de industriële transvetten die schadelijk zijn voor je gezondheid.

Hoe werkt CLA?

CLA is misschien wel één van de meest uitgebreid bestudeerde afslanksupplementen ter wereld.

Onderzoek heeft aangetoond dat CLA lichaamsvet bij dieren vermindert door de hoeveelheden specifieke enzymen en eiwitten die betrokken zijn bij de afbraak van vet te verhogen (bron, bron, bron).

Deze bevindingen bij dieren hebben onderzoekers ertoe aangezet om de vetverbrandende effecten bij mensen te testen.

Onderzoek bij mensen laat echter zien dat CLA slechts een bescheiden effect op gewichtsverlies heeft. Een meta-analyse (waarin 18 studies werden opgenomen) onderzocht de effecten van CLA op gewichtsverlies bij menselijke deelnemers.

Bij de proefpersonen die dagelijks 3,2 gram CLA moesten slikken werd een extra gewichtsverlies van 0,05 kg per week waargenomen in vergelijking met de placebo-groep. Dat is dus vrijwel niets.

Huidig ​​onderzoek suggereert dat CLA minimale effecten heeft op gewichtsverlies op zowel korte als lange termijn (bron). Verspilde moeite dus!

Word een metabolisme machine en reken voorgoed af met buikvet via de nieuwste en verbeterde keto methode

 

Welke hoeveelheid calorieën, koolhydraten en andere nutriënten zijn perfect voor jouw lichaam om jouw metabolisme maximaal aan te zetten?

 

Doe onze test en laat het ons exact voor jouw lichaam berekenen. Ieder lichaam is anders en door je te focussen op wat werkt voor jouw lichaam

 

Een op maat gemaakte dieet voor jou werkt tot driemaal effectiever om je streefgewicht te bereiken dan een regulier dieet.

 

Klik hier om het dieet te ontdekken dat perfect is geoptimaliseerd voor jouw lichaam.

Mogelijke bijwerkingen

Sommige onderzoeken laten zien dat het gebruik van CLA supplementen mogelijk schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid.

In twee meta-analyses ging suppletie met CLA gepaard met een toename van het C-reactieve eiwit (CRP), wat wijst op ontstekingen in het lichaam (bron, bron).

Andere onaangename bijwerkingen zijn diarree en winderigheid.

Toch meer CLA opnemen? Haal CLA dan uit voedsel. Zuivelproducten zijn de belangrijkste voedingsbronnen van CLA. Denk dan aan boter, kwark, yoghurt, etc.

#10: Synephrine

bittersinaasappel uitgelicht

Synephrine is een stof die van nature voorkomt in citrusvruchten. Met name de bittersinaasappel bevat veel synephrine.

Supplementen met synephrine worden als eetlustremmers op de markt gebracht om gewichtsverlies te bevorderen door de eetlust te onderdrukken. Deze eetlustremmer is ook verkrijgbaar zonder recept.

Hoe werkt synephrine?

Van synephrine wordt verondersteld dat het kan helpen met afvallen door je basaal metabolisme te verhogen (het aantal calorieën dat je verbrandt in rusttoestand) waardoor vetverbranding wordt gestimuleerd en de eetlust wordt onderdrukt (bron).

Uit onderzoek blijkt dat synephrine het aantal verbrande calorieën kan laten toenemen, maar het effect op gewichtsverlies is niet bewezen (bron).

Omdat synephrine in supplementen vaak wordt gecombineerd met andere ingrediënten (zoals cafeïne) is het moeilijk om de effectiviteit ervan afzonderlijk te bepalen.

Word een metabolisme machine en reken voorgoed af met buikvet via de nieuwste en verbeterde keto methode

 

Welke hoeveelheid calorieën, koolhydraten en andere nutriënten zijn perfect voor jouw lichaam om jouw metabolisme maximaal aan te zetten?

 

Doe onze test en laat het ons exact voor jouw lichaam berekenen. Ieder lichaam is anders en door je te focussen op wat werkt voor jouw lichaam

 

Een op maat gemaakte dieet voor jou werkt tot driemaal effectiever om je streefgewicht te bereiken dan een regulier dieet.

 

Klik hier om het dieet te ontdekken dat perfect is geoptimaliseerd voor jouw lichaam.

Mogelijke bijwerkingen

Gerapporteerde bijwerkingen van synephrine zijn een verhoogde hartslag, verhoogde bloeddruk en angstklachten.

Het is echter nog onduidelijk of synephrine alleen of in combinatie met andere stimulerende middelen deze bijwerkingen veroorzaakt (bron).

#11: Hoodia gordonii

Hoodia gordonii planten

Hoodia gordonii, oftewel namibsroos, is een plant die van oudsher door Zuid-Afrikanen wordt gebruikt als eetlustremmer.

Het extract van hoodia gordonii wordt gebruikt in natuurlijke eetlustremmers.

Hoe werkt hoodia gordonii?

Het precieze verband tussen hoodia gordonii en het onderdrukken van de eetlust is onbekend, maar onderzoekers denken dat een verbinding (genaamd glycoside) een invloed kan hebben op het centrale zenuwstel en de eetlust kan verminderen (bron).

Er is echter weinig wetenschappelijk bewijs dat het gebruik van hoodia gordonii als eetlustremmer helpt om de eetlust te onderdrukken en af te vallen.

Een onderzoek dat 15 dagen duurde onder 49 vrouwen met overgewicht, vond dat 2,2 gram hoodia gordonii per dag (ingenomen 1 uur voor de maaltijd) geen effect had op het lichaamsgewicht of een verminderde dagelijkse calorie-inname in vergelijking met de placebo-pil (bron).

Word een metabolisme machine en reken voorgoed af met buikvet via de nieuwste en verbeterde keto methode

 

Welke hoeveelheid calorieën, koolhydraten en andere nutriënten zijn perfect voor jouw lichaam om jouw metabolisme maximaal aan te zetten?

 

Doe onze test en laat het ons exact voor jouw lichaam berekenen. Ieder lichaam is anders en door je te focussen op wat werkt voor jouw lichaam

 

Een op maat gemaakte dieet voor jou werkt tot driemaal effectiever om je streefgewicht te bereiken dan een regulier dieet.

 

Klik hier om het dieet te ontdekken dat perfect is geoptimaliseerd voor jouw lichaam.

Mogelijke bijwerkingen

Het gebruik van hoodia gordonii als eetlustremmer kan leiden tot hoofdpijn, misselijkheid, verhoogde hartslag en een verhoogde bloeddruk (bron).

Wat zijn vrij verkrijgbare eetlustremmers?

Vrij verkrijgbare eetlustremmers zijn receptvrije eetlustremmers die je zonder doktersvoorschrift in apotheken of drogisterijen kunt kopen.

Het gaat dan om de natuurlijke eetlustremmers die zijn behandeld in dit artikel. Ze bevatten extracten van verschillende kruiden.

Wat zijn eetlustremmers op voorschrift?

Voor sommige mensen worden farmaceutische eetlustremmers voorgeschreven.

Artsen schrijven eetlustremmers meestal alleen voor als je een BMI hebt van 30 of hoger, of als je andere gezondheidsproblemen hebt die verband houden met ernstig overgewicht, zoals diabetes type 2 of een te hoge bloeddruk.

Eetlustremmers die alleen op doktersrecept verkrijgbaar zijn:

 • Reductil
 • Alli
 • Orlistat (ook bekend als Xenical)
 • Fentermine
 • Etc.

Ook met farmaceutische eetlustremmers zul je je nog steeds moeten richten op een gezond dieet en voldoende lichaamsbeweging tijdens het gebruik van deze pillen.

Lees ook deze tips om hongergevoelens te onderdrukken.

Wat zijn de risico’s van eetlustremmers?

Bijwerkingen staat geschreven op een oranje potje

Eetlustremmers zijn niet voor iedereen geschikt. De grootste risico’s van het nemen van eetlustremmers zijn hun bijwerkingen.

Met name farmaceutische eetlustremmende middelen kunnen nervositeit, hartkloppingen, tremoren (trillen van de handen), rusteloosheid, hoge bloeddruk en slapeloosheid veroorzaken. Andere bijwerkingen zijn overmatig zweten, langdurige dorst en constipatie (verstopping).

Twee eetlustremmers (sibutramine en rimonabant) zijn de afgelopen jaren van de markt gehaald. Beide eetlustremmers ondergingen klinische proeven. Bij de deelnemers werden gevaarlijke bijwerkingen gemeld.

Omdat er altijd een risico bestaat om allergische reacties of gezondheidsklachten te ontwikkelen, afhankelijk van je huidige gezondheid en leeftijd, is het belangrijk om te letten op hoe je je voelt als je natuurlijke eetlustremmers gebruikt.

Volg de doseringsrichtlijnen zorgvuldig omdat langdurig gebruik van hoge doses gevaarlijke reacties kunnen veroorzaken. Vanzelfsprekend mogen eetlustremmers nooit aan kwetsbare ouderen of kinderen gegeven worden.

Wil je een eetlustremmer uitproberen? Kies dan voor de natuurlijke eetlustremmers die staan beschreven in dit artikel.

Deze natuurlijke eetlustremmers bestaan uit extracten van natuurlijke voedingsmiddelen. Sommigen hiervan kunnen helpen in de strijd tegen overgewicht en hebben vrijwel geen bijwerkingen.

Laat je in ieder geval nooit verleiden voor advertenties op het internet die reclame maken voor wonderbaarlijke eetlustremmers. Ze zijn meestal illegaal en in het ergste geval een gevaar voor je gezondheid.

Als je deze pillen koopt bij louche online verkopers en er gaat iets mis terwijl je deze eetlustremmers neemt, dan is er niemand bij wie je de verantwoordelijkheid kan leggen.

Als je toch farmaceutische eetlustremmers wilt uitproberen, bespreek dit dan eerst uitvoerig met je arts.

Tot slot

Als algemene regel is het een goede regel om sceptisch te zijn over alle supplementen die beweren de eetlust te onderdrukken.

Sommigen van hen lijken veelbelovend te zijn in vroege studies, maar blijken uiteindelijk in onderzoeken van hogere kwaliteit weinig meer te doen dan een placebo. Van de meeste is onvoldoende aangetoond dat ze effectief bijdragen aan het verminderen van de eetlust en gewichtsverlies.

Met name farmaceutische eetlustremmers kunnen risicovol zijn. Sommige natuurlijke eetlustremmers kunnen zeker bijdragen aan het onderdrukken van de eetlust. Maar de meesten doen waarschijnlijk niet zoveel als je misschien had gehoopt. In het ergste geval kom je er weer van aan zodra je stopt.

Het is ook belangrijk om te begrijpen dat alleen afvallen op (natuurlijke) eetlustremmers niet zo goed werkt.

Het is belangrijk dat je naast eetlustremmers ook gezonde veranderingen aan je eetpatroon en bewegingsgewoonten aanbrengt.

Welk van de 5 buiktype heb jij? Doe de test en ontdek het direct (en hoe jij met jouw type een platte buik krijgt)

Wil je weten welke buiktype je hebt? En hoe je met jouw type een platte en strakke buik krijgt en effectief buikvet weet te verbranden?

Doe dan mijn test en ontdek het in slechts 2 minuten.

Je zal het volgende te weten komen:

 • Welk type buik jij hebt
 • Potentiële fouten die je maakt die jouw buikvet veroorzaken
 • Wat jij kan veranderen om een mooie platte of strakke buik te krijgen

Start buiktype test

Hoe nuttig was dit artikel voor jou?

Klik op een ster voor een beoordeling!

Omdat je dit artikel nuttig vond...

Volg ons op social media!

Jammer dat je dit artikel niet (zo) nuttig vindt.

Graag horen we hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

5 reacties op dit artikel

 • Al jaren ben ik bezig om af te vallen, vele diëten en ook koolhydraatarm eten, maar dat is voor mij ook niet vol te houden. Ben nu ook weer 2 kilo aangekomen.

  Ik wil ongeveer 8 kilo afvallen.

  Lina
 • Mijn naam is karima ben 42jaar ik ben 1M57 en weeg 80kg ben 20 kg bijgekomen en ik wil ze er dringend dringend af please help mij heel vroeger nam ik reductil dat was de allerbeste medicatie waar ik van af viel graag zoiets wil ik maar ja wat

  Karima kerkoub
  • Beste Karima, heb je het artikel wel gelezen? :) Daarin staat namelijk precies welke ik aanraad (en welke niet).

   Avatar for Oscar Helm
   Oscar Helm Auteur
 • Na de corona periode 10 kg te zwaar
  Daar ik al een wat ouder persoon ben lukt het niet meer om die kilo s kwijt te raken hooguit af en toe 2 kilo die er steeds opnieuw weer aanvliegen
  Ik zwem en sport en pak bij voorkeur de fiets
  Ben ook ‘gezegend’ met een auto immuun ziekte dus evt zware trainingen ergens in en /of langere wandelingen is ook niet aan mij besteed
  Wie geeft mij advies voor in ieder geval 5 kilo lichter zodat maat 40 weer prima past?
  Wil zo graag mn oude goed zittende kleding weer aan

  Klazien
  • Hallo Klazien, ik snap dat je het moeilijk vindt om die extra kilo’s kwijt te raken, vooral na een moeilijke tijd zoals de coronapandemie. We worden allemaal een dagje ouder en dat maakt afvallen soms wat lastiger. Het is super dat je al aan het bewegen bent door te zwemmen, sporten en fietsen. Dat is al een goede stap! Maar naast bewegen is gezond eten ook heel belangrijk. Daar kan de Afslank Receptenbijbel je bij helpen. Dit boek zit vol met lekkere recepten die je helpen om af te vallen, zonder dat je meer hoeft te bewegen. En het mooie is: de 140+ gerechten zijn makkelijk te maken en er is veel afwisseling, dus je eet elke dag iets anders. Meer informatie over dit populaire receptenboek kun je vinden op https://afslankreceptenbijbel.nl/

   Avatar for Oscar Helm, MSc
   Oscar Helm, MSc Auteur

Plaats een reactie

Over HappyHealthy

Oscar Helm, MSc Afslankcoach, voedingsdeskundige, psycholoog, dieetpsycholoog, orthomoleculair therapeut en bestsellerauteur

Hoi, ik ben Oscar Helm en in de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen naar een gezonder gewicht en betere gezondheid.

HappyHealthy.nl trekt inmiddels ruim 10.000 bezoekers per dag en met mijn bestseller de Afslank Receptenbijbel laat ik zien dat afvallen zowel eenvoudig als leuk kan zijn!

Wil jij je kennis over afvallen testen? Doe dan deze test en ontdek direct je “Afslank IQ”.

Top artikelen

Wat je mag eten bij een koolhydraatarm dieet + De Voordelen & een Schema

Wat is het koolhydraatarm dieet precies en wat kan je wel en niet eten. Ontdek hier een voedingstabe...

Intermittent Fasting: Uitleg, 9 Voordelen en 10 Schema’s

Intermittent Fasting / vasten (onderbroken vasten) schrijft voor wanneer en hoe lang je wel en niet ...

12 Tips om Snel Buikvet te Verbranden + 5 Fouten

Hoe kun je snel afvallen rond de buik? Ontdek 12 gouden buikvet verbranden tips en ontwijk 5 ernstig...

23 Bewezen Tips voor Snel Afvallen (zonder ongefundeerde hypes)

Hoe kan je snel afvallen? Ontdek 23 bewezen tips om snel gewicht te verliezen zonder ongefundeerde c...

Oscar’s sapjes

Array ( [0] => Male )