962

Wat mag je wel en niet drinken tijdens intermittent fasting?

Je hebt de stap gezet om te beginnen met intermittent fasting, maar de vraag blijft hangen:

‘Wat mag je nu eigenlijk wel en niet drinken tijdens intermittent fasting?’

Geen zorgen, want in dit artikel hebben we alle antwoorden voor je.

Bovendien leer je heerlijke calorievrije dranken kennen die niet alleen lekker zijn, maar ook je vasten niet doorbreken.

Inhoud van dit artikel

Mag je eten en drinken tijdens intermittent fasting?

Net begonnen met intermittent fasting? Dan kan het lastig zijn om te weten wat je wel en niet mag drinken tijdens je vastenperiodes.

Als je aan intermittent fasting doet, is het belangrijk om te begrijpen hoe je lichaam op voeding reageert.

Het consumeren van calorieën, ook al is het via een drankje, kan in feite je vastenperiode doorbreken. Dit komt omdat je lichaam begint met de verwerking van die calorieën voor energie, wat het vastenproces verstoort.

Het is dus essentieel om tijdens het vasten dranken te kiezen die geen calorieën bevatten, maar wat betekent “calorievrij” nu eigenlijk?

Kort gezegd betekent dit dat het drinken van die drank je lichaam niet voorziet van energie, waardoor je lichaam doorgaat met het verbranden van zijn eigen opgeslagen energie.

Tijdens het vasten heeft je lichaam nog steeds energie nodig om normaal te functioneren. Aangezien je gedurende deze tijd geen voedsel of calorierijke dranken consumeert, moet je lichaam ergens anders de benodigde energie vandaan halen.

Dit is eigenlijk goed nieuws! Wanneer je lichaam vet uit je reserves haalt, betekent dit dat je vetmassa afneemt. Iets waar veel mensen naar streven tijdens het vasten.

Daarnaast zal het verbruiken van suikers uit je reserves je insulinegevoeligheid verhogen, wat gunstig is voor je algehele gezondheid. Dus terwijl je geniet van calorievrije dranken tijdens het vasten, weet dat je lichaam hard aan het werk is om je energie te leveren en je gezond te houden.

Wat kun je dan het beste drinken tijdens intermittent fasting?

Er is in principe één simpele regel als het gaat om het kiezen van je drankjes als je aan het vasten bent: als het 0 kcal of verwaarloosbaar is dan kan het.

Hieronder heb ik een lijstje voor je samengesteld met dorstlessende opties die het vasten niet zullen onderbreken.

Laten we beginnen:

Welk intermittent fasting schema past het beste bij jou?

Beantwoord de korte vragen om er achter te komen welk dieet het beste bij jou past. Het resultaat zal gebaseerd zijn op jouw situatie, jouw persoonlijkheid en jouw behoeften.

#1: Water

water

Water is je beste vriend tijdens het vasten! Het bevat geen calorieën en heeft geen invloed op je bloedsuikerspiegel, dus het breekt je vasten niet.

Sterker nog, het drinken van water wordt juist aangemoedigd tijdens het vasten om goed gehydrateerd te blijven.

Hoeveel water moet je dan drinken? Een goede vuistregel is om minstens 2 liter water per dag te drinken, maar dit kan variëren afhankelijk van je lichaamsgrootte en hoe actief je bent. Als je bijvoorbeeld veel sport, heb je mogelijk meer nodig.

Het drinken van voldoende water kan ook helpen bij het beheersen van je hongergevoel en draagt bij aan een goede gezondheid.

Dus of je nu aan het vasten bent of niet… Het is altijd een goed idee om dat glas water bij de hand te houden en regelmatig een slok te nemen. Het is een simpele, maar gezonde manier om voor je lichaam te zorgen.

#2: Zwarte koffie

een mok zwarte koffie op houten tafel

De reputatie van koffie lijkt een beetje op een achtbaan. Het ene moment wordt het geprezen voor zijn voordelen en het volgende moment wordt het in verbrand gebracht met gezondheidsrisico’s.

Maar wat is nu de waarheid? Er is goed nieuws voor de koffieliefhebbers onder ons.

Het consumeren van koffie kan daadwerkelijk een positieve impact hebben op je gezondheid.

Je hoort het goed…

…koffie kan goed zijn voor je.

Koffie is een natuurlijk product en zit vol met gezonde stoffen, voornamelijk dankzij de antioxidanten die het bevat.

Koffie, vooral als het zwart en ongezoet is, wordt over het algemeen als acceptabel beschouwd tijdens het vasten. Dit komt omdat het weinig tot geen calorieën bevat, waardoor het je vasten niet zal doorbreken.

Bovendien kan koffie je helpen om de hongergevoelens die je misschien ervaart tijdens het vasten, te onderdrukken.

Koffie bevat antioxidanten en kan verschillende gezondheidsvoordelen bieden, zoals bescherming tegen diabetes type 2, Alzheimer en Parkinson (bron, bron, bron).

Maar houd in gedachten dat te veel koffie, vooral voor mensen met hartproblemen, negatieve effecten kan hebben. Dus drink koffie met mate.

In deze video geef ik je antwoord op de vraag of koffie op een lege maag ongezond is:

#3: Groene thee

Verse groene thee met theeblaadjes in het water

Groene thee behoeft waarschijnlijk weinig uitleg. Water kan als gezond worden beschouwd omdat het geen schadelijke effecten heeft.

Maar groene thee gaat verder dan dat, het heeft niet alleen geen negatieve effecten, maar ook tal van voordelen. Gelukkig zijn er maar weinig mensen die dit niet weten.

Net als koffie kan ook groene thee tijdens je vastenperiode worden genuttigd. Het is caloriearm en heeft geen invloed op je vasten.

Groene thee kan zelfs de ervaring van het vasten verbeteren door het gevoel van honger te verminderen en de hydratatie te ondersteunen.

Groene thee is een van de minst verwerkte theesoorten, waardoor het nog steeds veel gezonde stoffen bevat die een positief effect op je lichaam hebben. Dit komt voornamelijk door de stof EGCG.

Positieve effecten zijn:

 • Het verbetert je bloedsuikerspiegel (bron)
 • Het stimuleert de vetverbranding (bron, bron)
 • Het verhoogt je stofwisseling Je kunt zoveel van deze drank drinken als je wilt.

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat de gezondheidsvoordelen van groene thee pas echt zichtbaar worden bij het drinken van 3 tot 6 koppen per dag.

Download nu onze gratis mijn beginnersgids voor intermittent fasting!

Wil je starten met intermittent fasting? Download dan gratis mijn ultieme beginnersgids en start vandaag nog!

#4: Bouillon

Bouillon kan tijdens het vasten een fijne afwisseling zijn. Het geeft je net dat beetje extra smaak en voedingsstoffen die je kunnen helpen als je je een beetje slapjes voelt.

Vooral bouillon gemaakt van botten zit vol met goede mineralen en zouten, die soms net dat steuntje in de rug kunnen geven als je hoofdpijn krijgt of je moe voelt bij het starten van je vasten.

Ja, bouillon bevat enkele calorieën, maar deze zijn zo minimaal dat ze je vasten hoogstwaarschijnlijk niet echt zullen beïnvloeden. Vooral als je het zelf maakt en weet wat erin gaat.

Als je kiest voor kant-en-klare bouillon, ga dan voor een product met weinig calorieën om te voorkomen dat je vasten verstoord wordt.

Maar onthoud wel, ook al is bouillon een goede optie tijdens het vasten, het is niet bedoeld om al je vocht uit te halen. Een kopje of twee per dag is meestal genoeg.

#5: Appelazijn

Hoewel het vaak wordt gebruikt als een dressing, kan appelazijn ook worden verdund met water en gedronken als een gezondheidsdrankje.

Het bevat bijna geen calorieën en kan helpen bij het bevorderen van de spijsvertering.

#6: Kombucha

Dit is een gefermenteerde thee die nauwelijks calorieën bevat, vooral als je de suikervrije versie kiest.

Hoewel het misschien niet je eerste keuze is om kombucha te drinken tijdens je vastenperiode, is het absoluut een aanrader als onderdeel van je voedingspatroon tijdens je eetmomenten.

Dus ja, je kunt zeker genieten van een glas gezonde kombucha wanneer je niet aan het vasten bent binnen je intermittent fasting schema.

Maak jij onnodige fouten die het afvallen vertragen?

Doe deze gratis test en ontdek je “Afslank IQ”.

#7: Koolzuurhoudend water

Ook bekend als spa rood of bruiswater, is dit een andere optie voor hydratatie tijdens het vasten.

Het kan je helpen om je vol te voelen en kan de honger helpen onderdrukken.

#8: Light frisdranken

Ik hoor je al denken, mag je cola light drinken tijdens intermittent fasting? Ja, technisch gezien kun je light frisdranken drinken tijdens het vasten omdat ze geen calorieën bevatten.

Het is wel belangrijk om je bewust te zijn van de mogelijke effecten van kunstmatige zoetstoffen die in deze dranken worden gebruikt. Hoewel ze vaak worden aangeprezen als calorievrije dranken, bestaat er enige discussie over hun potentiële invloed op je vastenperiode.

Er zijn mensen die suggereren dat deze zoetstoffen je bloedsuikerspiegel zouden kunnen beïnvloeden. Echter, tot op heden is er nog geen sluitend wetenschappelijk bewijs dat deze stelling ondersteunt.

#9: Calorievrije energiedranken

Alleen maar water drinken kan voor sommige mensen erg saai zijn. In dat geval is het goed om te weten dat je ook een calorievrij energiedrankje mag consumeren. Denk aan Red bull light of bullit.

Dit veroorzaakt doorgaans een verzadigd gevoel bij de meeste mensen. Bovendien bevatten deze drankjes vaak cafeïne, wat zoals eerder genoemd ook diverse voordelen biedt tijdens intermittent fasting. Houd het bij maximaal 1 per dag.

Is sapvasten toegestaan bij intermittent fasting?

Een andere vorm van vasten is sapvasten. Tijdens sapvasten vervang je maaltijden door gezonde slowjuice sapjes. Dit zijn verse sappen die langzaam geperst zijn uit groenten en fruit, waardoor de voedingsstoffen beter behouden blijven.

Wanneer je sap drinkt tijdens je eetmomenten, past dat prima binnen het intermittent fasting schema. Maar onthoud wel dat als je sap drinkt tijdens je vastenperiode, je feitelijk het vasten doorbreekt.

Dit komt omdat je met sapvasten een kleine hoeveelheid suikers binnenkrijgt. Dit betekent dat je lichaam uit de staat van vasten komt omdat het energie krijgt om te verwerken. Dus dat probeer je het beste te vermijden.

Toch kan sapvasten een handig hulpmiddel zijn bij intermittent fasting en een goede manier om je lichaam te reinigen en te voorzien van essentiële vitaminen en mineralen. Door de voedzame maar caloriearme sapjes creëer je een calorietekort, wat kan bijdragen aan gewichtsverlies.

Als je kiest voor sapvasten, zorg er dan voor dat je kiest voor 100% natuurlijke slowjuice sapjes. Deze bestaan voor 80% uit groenten en een klein beetje fruit, om te voorkomen dat je te veel suikers binnenkrijgt.

100% natuurlijke slowjuice sapjes van HappyJuicy 

HappyJuicy is een geweldige keuze voor iedereen die geïnteresseerd is in sapvasten. Met een uitgebreid assortiment aan slowjuice sapjes die perfect aansluiten bij een sapvastendieet, stellen ze je in staat om te genieten van natuurlijke en voedzame drankjes.

Klik hier voor meer informatie en ontdek zelf de voordelen van sapvasten met HappyJuicy. Probeer het zelf en ervaar de gezonde en smaakvolle sapjes die je vastenperiode kunnen ondersteunen en veraangenamen.

Alle sapjes van HappyJuicy zijn gemaakt met uitsluitend natuurlijke ingrediënten en zjin rijk aan vitamines, mineralen en antioxidanten.

Wat mag je eten tijdens intermittent fasting?

Tijdens de vastenperiode van intermittent fasting is het de bedoeling dat je helemaal niets eet. Het doel van deze periode is immers om je lichaam een pauze te geven van de spijsvertering en het te laten werken aan andere processen, zoals cellulaire herstel en vetverbranding.

Het consumeren van voedsel, zelfs kleine hoeveelheden, zou deze processen onderbreken. Tijdens je eetvensters van 8 uur of langer mag je wel voedsel nuttigen.

Het is belangrijk om tijdens deze periodes te kiezen voor gezonde, voedzame voeding om je lichaam de voedingsstoffen te geven die het nodig heeft. Denk aan voedingsmiddelen die rijk zijn aan eiwitten, complexe koolhydraten, vezels, gezonde vetten en een variatie aan groenten en fruit.

Hoewel er geen specifieke beperkingen zijn op het soort voedsel dat je kunt eten, is het belangrijk om voedingsmiddelen te kiezen die bijdragen aan een gezond, koolhydraatarm voedingspatroon.

Wat mag je niet eten tijdens intermittent fasting?

intermittent fasting

Tijdens de vastenperiode van intermittent fasting mag je in principe niets eten.

Het is essentieel om alle soorten voedsel te vermijden, omdat zelfs de kleinste hoeveelheid calorieën het vasten kan doorbreken. Dit betekent dat je geen maaltijden, snacks, vruchten, smoothies, alcohol, of calorierijke dranken mag consumeren.

Maar waarom is dat zo?

Dit heeft alles te maken met hoe ons lichaam omgaat met voeding. Wanneer je eet, begint je lichaam met het verteren en opnemen van de voedingsstoffen uit dat voedsel.

Deze voedingsstoffen worden omgezet in glucose, of suiker, dat vervolgens door je lichaam wordt gebruikt als brandstof.

Zodra er glucose in je bloedbaan terechtkomt, begint je lichaam met het produceren van insuline om deze glucose op te nemen en te gebruiken voor energie.

Bij intermittent fasting is het doel om je insulineniveaus laag te houden, waardoor je lichaam in een staat van ‘vasten’ blijft en in plaats daarvan je opgeslagen vet gaat verbranden voor energie.

Als je eet, zelfs een klein beetje, verhoog je je bloedsuiker- en insulineniveaus, waardoor je lichaam uit de vastenstaat wordt gehaald en begint met het verbranden van deze nieuwe brandstof in plaats van het opgeslagen vet.

Dus terwijl calorievrije dranken zoals water of zwarte koffie je vasten niet onderbreken, doet voedsel dat wel. Daarom is het belangrijk om tijdens je vastenperiodes geen voedsel te consumeren.

Het is ook belangrijk om te onthouden dat voedingssupplementen, kauwgom en zelfs sommige medicijnen (afhankelijk van de dosering en het type) je vastenperiode kunnen onderbreken, omdat ze calorieën kunnen bevatten.

Als je twijfelt over een bepaald product, is het beste om te overleggen met een voedingsdeskundige of te wachten tot je eetperiode om het te consumeren.

Onthoud dat het doel van intermittent fasting om je organen rust te gunnen en je lichaam te ondersteunen bij het afvoeren van afvalstoffen en gifstoffen.  Het is dus van groot belang dat je tijdens de vastenperiode geen voedsel consumeert.

Wat mag je niet drinken tijdens intermittent fasting?

Nu je een helder beeld hebt van wat je wel mag drinken tijdens het intermittent fasting, laten we het eens hebben over wat je beter kunt vermijden.

Dranken met toegevoegde suikers, zoals frisdrank, vruchtensap en energiedrankjes, zijn een absolute no-go tijdens je vastenperiode.

Ook alcohol is geen goede keuze, het bevat niet alleen calorieën, maar kan ook de voordelen van je vastenperiode tenietdoen. Koffie en thee zijn prima, maar alleen als ze zwart zijn.

Melk, suiker of zoetstoffen zoals stevia kunnen je vasten doorbreken. Zelfs ‘light’ dranken kunnen riskant zijn, omdat kunstmatige zoetstoffen soms een reactie in je lichaam kunnen veroorzaken die je vasten kan onderbreken.

Bij twijfel is het altijd beter om een drankje te bewaren voor je eetperiode. Zo weet je zeker dat je het meeste uit intermittent fasting haalt.

Mag je supplementen innemen tijdens intermittent fasting?

Slik je dagelijks supplementen? Dan is het verstandig om dit in te nemen tijdens je eetperiodes. Hiermee zorg je ervoor dat je vastenperiode onverstoord blijft. Supplementen kunnen variëren in hun effect op het lichaam, afhankelijk van hun inhoud.

Sommige kunnen een minimale impact hebben op je vasten, terwijl andere, vooral die met calorieën, je vastenperiode zouden kunnen onderbreken.

Dus als je zeker wilt zijn en je vastenperiode niet wilt verstoren, is het een goed idee om een strategie te hanteren.

Het beste kun je je supplementen innemen tijdens de perioden dat je mag eten. Op deze manier profiteer je nog steeds van de voordelen van je supplementen zonder je zorgen te maken over het verstoren van je vasten.

Kun je medicijnen innemen tijdens intermittent fasting?

Wat betreft medicatie tijdens intermittent fasting, hangt het grotendeels af van het soort medicatie dat je inneemt.

Het doel van vasten is om ervoor te zorgen dat je lichaam energie haalt uit andere bronnen dan actieve spijsvertering.

Zolang je calorie-inname gedurende meer dan 10 uur onder de 50 calorieën blijft, zal je lichaam uiteindelijk in een vastentoestand terechtkomen. Een tablet zoals aspirine bevat bijvoorbeeld nauwelijks calorieën, waardoor het je vastenperiode niet zou moeten verstoren.

Daarnaast zijn er bepaalde medicijnen die maagklachten kunnen veroorzaken als ze op een lege maag worden ingenomen.

Als je medicijnen gebruikt, is het dus belangrijk om hier rekening mee te houden. Bij twijfel is het altijd het beste om contact op te nemen met je arts. Zij kunnen je het beste advies geven over hoe je je medicatie moet innemen in combinatie met intermittent fasting.

Tot slot

Intermittent fasting is een grote stap richting een gezondere levensstijl.

Het is enorm belangrijk om zorgvuldige keuzes te maken over je drankinname tijdens de vastenperiode. Dit is cruciaal om de voordelen van het vasten volledig te benutten.

Houd de richtlijnen uit dit artikel aan, blijf consistent met je intermittent fasting-schema en je zult zeker de positieve effecten ervan ervaren.

Zelfs als je een keer een fout maakt, onthoud dan dat dit allemaal deel uitmaakt van het leerproces.

Succes met je intermittent fasting avontuur!

Begin met mijn ultieme beginnersgids voor intermittent fasting

Klaar om eens intermittent fasting te proberen? Download dan nu mijn gratis gids.

Hierin leer je onder andere meer over:

 • Waarom je niet verhongert bij intermittent fasting
 • Wat mag je precies wel en niet eten tijdens het vasten
 • Een verdere verdieping op de gezondheidsvoordelen
 • Een overzicht van de verschillende schema’s
 • En nog veel meer…

Klik hier om mijn ultieme beginnersgids voor intermittent fasting te downloaden

Ben je al bekend met intermittent fasting maar weet je niet zeker welk schema het beste bij je past?

Beantwoord de korte vragen om er achter te komen welk dieet het beste bij jou past

 

Hoe nuttig was dit artikel voor jou?

Klik op een ster voor een beoordeling!

Omdat je dit artikel nuttig vond...

Volg ons op social media!

Jammer dat je dit artikel niet (zo) nuttig vindt.

Graag horen we hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

10 reacties op dit artikel

 • Hallo.
  Ik zou gewoon graag het boek willen hebben van intermittent fasting maar die kan ik niet vinden, kunt u mij helpen ??.
  Gr Patricia

  Patricia
  • Beste Patricia, op dit moment bieden we dit boek enkel digitaal aan.

   Avatar for Oscar Helm, MSc
   Oscar Helm, MSc Auteur
 • Deze manier van leven spreekt mij aan, kan ik ook tijdens deze manier van leven ook doorgaan met kha eten?

  Joke
  • Hoi Joke, dat kan zeker! KHA eten gaat mooi hand in hand met intermittent fasting! :-) Veel plezier met deze nieuwe manier van leven, vriendelijke groeten, Team HappyHealthy

   support
 • Hallo,

  Ik ben begonnen met 16/8 naast het KHA en cleanfood waar ik twee maanden geleden mee ben gestart. Kan ik ‘s ochtends nog steeds mijn koffie met ongezoete amandeldrink nemen, goed voor 18 calorieën en 0,4 gram KHA? Mijn maag vindt zwarte koffie niet fijn. Bij keto wordt de bulletproof coffee als oke beschouwd in het vasten window omdat daar geen KHA in zit maar wel veel meer calorieën dan in mijn amandelmelk. Ik doe overigens geen keto (meer) maar gewoon KHA.

  Autistico
  • Over het algemeen is het advies om tijdens je vastenperiode alleen water, zwarte koffie of ongezoete thee te drinken. Maar een heel klein beetje ongezoete amandelmelk zal je vastenperiode waarschijnlijk niet sterk beïnvloeden. De effecten van kleine hoeveelheden calorieën tijdens het vasten op insulineniveaus en vetverbranding kunnen variëren van persoon tot persoon. Sommige mensen kunnen kleine hoeveelheden calorieën consumeren zonder dat dit een significant effect heeft op hun resultaten, terwijl anderen merken dat zelfs een kleine hoeveelheid hun progressie belemmert. Het belangrijkste is om een aanpak te vinden die voor jou werkt en die je op de lange termijn kunt volhouden. Succes!

   Avatar for Oscar Helm, MSc
   Oscar Helm, MSc Auteur
 • 22 april 2024

  Mag je tijdens IF ook limonade drinken zonder suiker, Teisseire zero?
  Ik bedoel het drinken daarvan tijdens het vasten.

  Carolien
  • 6 mei 2024

   Ja, je kunt een glaasje Teisseire zero drinken tijdens intermittent fasting, maar houd het bij een kleine hoeveelheid om te voorkomen dat je te veel calorieën consumeert en je vasten doorbreekt.

   Avatar for Oscar Helm, MSc
   Oscar Helm, MSc Auteur
 • 16 mei 2024

  Ik ben deze week begonnen met een 16:8 schema. Ik eet de laatste maaltijd om 18.00 uur savonds en mijn ontbijt rond 10.00 uur ‘sochtends. Kan het kwaad als ik rond 7 uur een kop thee drink met een appel? naar mijn idee dragen appels positief bij aan de vetverbranding.

  edith
  • 16 mei 2024

   Hallo Edith, bij intermittent fasting is het belangrijk om de vastenperiode te respecteren. Een kopje thee is prima, maar een appel breekt het vasten omdat het calorieën en suiker bevat. Probeer tijdens de vastenperiode alleen water, thee of koffie zonder toevoegingen te drinken om de voordelen van vetverbranding te maximaliseren.

   Avatar for Oscar Helm, MSc
   Oscar Helm, MSc Auteur

Plaats een reactie

Over HappyHealthy

Oscar Helm, MSc Afslankcoach, voedingsdeskundige, psycholoog, dieetpsycholoog, orthomoleculair therapeut en bestsellerauteur

Hoi, ik ben Oscar Helm en in de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen naar een gezonder gewicht en betere gezondheid.

HappyHealthy.nl trekt inmiddels ruim 10.000 bezoekers per dag en met mijn bestseller de Afslank Receptenbijbel laat ik zien dat afvallen zowel eenvoudig als leuk kan zijn!

Wil jij je kennis over afvallen testen? Doe dan deze test en ontdek direct je “Afslank IQ”.

Top artikelen

Wat je mag eten bij een koolhydraatarm dieet + De Voordelen & een Schema

Wat is het koolhydraatarm dieet precies en wat kan je wel en niet eten. Ontdek hier een voedingstabe...

Intermittent Fasting: Uitleg, 9 Voordelen en 10 Schema’s

Intermittent Fasting / vasten (onderbroken vasten) schrijft voor wanneer en hoe lang je wel en niet ...

12 Tips om Snel Buikvet te Verbranden + 5 Fouten

Hoe kun je snel afvallen rond de buik? Ontdek 12 gouden buikvet verbranden tips en ontwijk 5 ernstig...

23 Bewezen Tips voor Snel Afvallen (zonder ongefundeerde hypes)

Hoe kan je snel afvallen? Ontdek 23 bewezen tips om snel gewicht te verliezen zonder ongefundeerde c...

Oscar’s sapjes

Array ( [0] => Male )