614

16/8 Dieet (16 uur vasten, 8 uur eten): Uitleg + Instructies

Om af te vallen is het tegenwoordig erg populair om aan een vorm van intermittent fasting te doen. Er zijn vele vormen om uit te kiezen waarmee jij je vetverbranding een handje kunt helpen. De populairste vorm is het 8 uur dieet.

De voordelen van het 16/8 dieet (16 uur vasten, 8 uur eten) zouden meer opwegen tegen de nadelen en het dieet ook voor zorgen dat je veel meer resultaat kunt behalen op het gebied van afvallen. Er zijn zelfs mensen die claimen dat je evenveel kunt eten als voorheen maar alleen door het intermittent fasting proces zult afvallen.

Of dit waar is, is nog maar de vraag. Daarom ga ik je in dit artikel precies uitleggen wat het 8 uur dieet is en of jij er iets aan hebt.

Daarnaast leer je in deze blog:

 • Wat intermittent fasting precies is
 • Wat de voordelen van het 8 uur dieet (en intermittent fasting) zijn
 • Wat de nadelen zijn van dit bijzondere eetpatroon

Inhoudsopgave

Video

In onderstaande video vind je een korte uitleg en samenvatting van onderstaand artikel.

Maak jij onnodige fouten die het afvallen vertragen?

Doe deze gratis test en ontdek je “Afslank IQ”.

Wat is het 16/8 dieet (ook genoemd, het 8 uur dieet) ?

Als iemand je zou vertellen dat er zoiets bestaat als het ‘koolhydraatarm dieet’, dan kun jij je daar waarschijnlijk wel iets bij voor kunnen stellen.

Als iemand je vertelt dat hij/zij gisteren begonnen is aan een vetrijk dieet, dan kun je ongetwijfeld een aantal producten bedenken die je bij zo’n dieet mag eten.

Maar dan hoor je ineens dat je beste vriendin begonnen is aan het 8 uur dieet.

Het eerste wat jij dan waarschijnlijk denkt is, is:

“Wat in godsnaam eet je bij dit dieet? Een klok?”

De naam van het 8 uur dieet is een beetje misleidend. Het heeft namelijk niets te maken met wat je eet maar meer met wanneer je iets eet.

Je kunt het daarom niet echt een dieet noemen omdat het zich eigenlijk niet bezighoudt met wat je eet. Het focust zich vooral op het zogenaamde eetvenster waarbinnen jij wel of niet eet.

8 uur dieet

Bij het 8 uur dieet eet je dan ook binnen een periode van 8 uren je calorieën op en de rest van de dag eet je niets. Dat klinkt misschien super zwaar en heftig…

…maar dat is het eigenlijk helemaal niet aangezien het meeste van dit vasten in je slaap plaatsvindt.

Het 8 uur dieet is door zijn effectiviteit en relatief gemak één van de populairste vormen van intermittent fasting geworden de afgelopen jaren.

Als je ooit iemand hebt horen spreken over het onderwerp intermittent fasting, dan is de kans groot dat deze persoon het 8 uur dieet bedoeld.

Meer uitleg heeft het 8 uur dieet eigenlijk niet nodig.

Het principe spreekt voor zich. Maar om de effectiviteit van dit eetpatroon beter te begrijpen, is het goed om de ‘paraplu’ waar dit eetpatroon onder valt te ontmoeten:

Intermittent fasting.

Wat is intermittent fasting?

Het belangrijkste om te weten is dat intermittent fasting een dieet is. Het focust zich eigenlijk niet op wat je mag eten maar alleen wanneer je eet. Je eet tussen bepaalde uren en daarna vast je onafgebroken de rest van de dag. Hierbij is het de bedoeling dat je veel langer ‘niet eet’ dan dat je ‘wel eet’.

Door intermittent fasting te combineren met kwalitatief eten (en een licht calorietekort), kun je het afvallen een stuk versnellen. Daarnaast heeft het ook andere positieve effecten voor je lichaam, je brein en verlengt het mogelijk zelfs je levensduur (bronbronbron).

De voornaamste gezondheidsvoordelen van intermittent fasting zijn te danken aan het aanmaken van het menselijk groeihormoon (HGH Human Growth Hormone) en het verbeteren van je insulinegevoeligheid (bronbron).

Daarnaast speelt ook het verbeteren van je autofagie een rol (bron). Dit is het proces waarbij je lichaam zijn eigen dode cellen en restafval opruimt. Wanneer je continue aan het eten bent, krijg je lichaam zelden de tijd om de boel ECHT op te ruimen.

Hierdoor kunnen afvalstoffen en resten van dode cellen opstapelen en zodoende gezonde cellen doden. Of ze zelfs te muteren tot kankercellen. Het is daarom ook gebleken dat periodiek een hele dag of twee niet eten je lichaam tot zekere mate kan opschonen. Je gunt je lichaam in deze periode de tijd en mogelijkheid om het lichaam echt schoon te maken.

Afvallen met intermittent fasting

Intermittent fasting is een ideale manier om af te vallen en de belangrijkste reden waarom mensen er aan beginnen (bron). Ongeacht welk tijdsvenster je besluit te kiezen zal er gewichtsverlies plaatsvinden (bronbronbron). Daarnaast blijkt uit onderzoek dat het ook vrij makkelijk vol te houden is als je er eenmaal mee bezig bent (bron).

Waarom werkt het? Uit recent onderzoek is gebleken dat afvallen leidt tot een lagere calorie-inname waarbij het even effectief is als een regulier caloriebeperkend dieet (bron).

Naast het 16/8 schema zijn er nog drie andere bekende methodes van intermittent fasting. Dit zijn de 1:6 methode (één dag in de week niet eten), 2:5 methode (twee dagen in de week niet eten) en de ‘om de dag’ vasten methode.

Deze methodes werken nog beter voor gewichtsverlies dan het 16/8 schema omdat de totale calorie-inname over een week tijd nog lager wordt. Helaas zijn deze methodes wel lastig toe te passen in een sociaal leven.

De ‘om de dag’ methode is de meest effectieve methode. Uit een onderzoek van 2016 blijkt dat de 1:6 en 2:5 methode leidde tot 0,25 kilo gewichtsverlies per week, terwijl dit 0,75 kilo was voor de ‘om de dag’ methode (bron). De ‘om de dag’ methode is volgens onderzoeken zelfs effectiever dan een caloriebeperkend dieet omdat deelnemers dit makkelijker konden volhouden en het tot meer vetverlies leidde (bron).

De kracht van dit eetpatroon is wat voor positieve effecten het heeft op je hormonen en het verbeteren van je insulinegevoeligheid. De belangrijkste hormonen die hierbij een rol spelen zijn:

 • Het menselijk groeihormoon
 • Insuline
 • Noradrenaline

Wil je een voorbeeld afslank weekmenu incl. recepten en boodschappenlijstje?

Klik hier en ik stuur ze gratis naar je toe.

Hormoon 1: Human Growth Hormone

Door lange perioden te vasten zullen spiegels van het menselijk groeihormoon (HGH) met wel 500% toenemen (bronbron).

Volgens een andere studie kun je zelfs nog hogere spiegels krijgen. Dit onderzoek liet namelijk zien dat het bij mannen zelfs met 2000% kan toenemen en bij vrouwen met 1300%. Maar hiervoor moet je wel 24 uur of langer vasten (bron). Wellicht iets te lang voor je maar goed om in het achterhoofd te houden als je meer hormonen nodig hebt in je leven ;).

Het menselijk groeihormoon zorgt er ook voor dat je meer lichaamsvet kunt verliezen (bronbron).

Niet alleen zorgt het ervoor dat je meer vet kunt verliezen maar ook meer en makkelijker spiermassa aan kunt maken (bronbron). Dat is ideaal aangezien je ‘slechte’ massa makkelijker krimpt en je ‘goede’ massa makkelijker groeit. Wat overigens ook een reden is waarom HGH door professionele bodybuilders tegenwoordig veel meer gebruikt wordt dan ‘old school’ testosteron.

Hormoon 2: insuline

Dit is één van de krachtigste hormonen die je lichaam aan kan maken. Ook speelt het een belangrijke rol bij je stofwisseling. Wellicht niet gek dat bodybuilders ook dit goedje in hun billen besluiten te spuiten omdat ze hierdoor makkelijker kunnen groeien.

Maar als normaal persoon wil je juist niet zoveel insuline in je bloedbaan hebben. Het stofje is normaal gesproken aanwezig om ervoor te zorgen dat suikers en vetten opgeslagen kunnen worden in je lichaam. Hierdoor kun je eten wat je eet opslaan voor wanneer je het nodig hebt.

Als je continue hoge insulinewaarden hebt, zal je lichaam vaak in ‘opslag’ modus zijn in plaats van ‘verbranden’ modus. Om af te vallen, wil je idealiter zo laag mogelijke insulinewaarden hebben.

Er blijkt zelfs een duidelijke link te zijn tussen chronisch hoge insulinewaarden en het hebben van overwicht of obesitas (bronbronbron).

Een goede manier om je chronische insulinespiegel laag te krijgen en te houden (en daarmee de vetverbranding te bevorderen), is door koolhydraatarm te eten of door aan intermittent fasting te doen door bijvoorbeeld het 8 uur dieet te volgen. (bronbron). Een combinatie van beide is natuurlijk nog beter.

Hormoon 3: noradrenaline

Het hormoon noradrenaline is een stresshormoon. Deze wordt aangemaakt om je scherper en alerter te maken. Het is chemisch gezien het broertje van adrenaline.

Als je een lange tijd (of hele dag) niets te eten hebt, zal je lichaam uit ‘stress’ het hormoon noradrenaline aanmaken (bronbron). Door de stress zou je evolutionair sneller tot actie overgaan om eten te vinden. Daarnaast zorgt het hormoon ervoor dat je meer vet vrij gaat maken om dit als energiebron te gebruiken.

Door de effecten van noradrenaline kan je vetverbranding met wel 14% stijgen (bronbron).

Dit maakt het natuurlijk een stuk makkelijker om gewicht te verliezen. Vooral in combinatie met de voordelen van de afname van insuline en toename van het menselijk groeihormoon.

Voordelen van het 16/8 vastendieet

Zoals je hierboven hebt gelezen heeft intermittent fasting flink wat algemene voordelen. Hieronder zal ik je wat specifiekere voordelen geven van intermittent fasting die je ook zult ervaren met het 8 uur dieet.

#1: afvallen en verlies van buikvet

Je gewicht is één van de belangrijkste parameters van je algehele gezondheid (bron). Is je BMI goed? Dan zal het veelal betekenen dat je als persoon op gezondheidsvlak weinig te klagen hebt. 

Het 8 uur dieet is een goede manier om ervoor te zorgen dat je gewicht verliest (bron). Dit omdat je er een grote negatief energiebalans mee creëert.

Dat komt omdat je – bedoeld of onbedoeld – een maaltijd verslaat waardoor je ‘minder’ eet en zodoende afvalt.

Ook zorgen de dalende insulinewaarden ervoor dat je makkelijker kunt afvallen en zelfs verbeteringen kunt zien op het gebied van diabetes type 2. Dat is geen slechte bijwerking.

Uit onderzoek blijkt dat je 3 tot 8% van je gewicht kunt verliezen in een een periode van 3 tot 24 weken (bron). Uit ditzelfde onderzoek bleek ook dat je 4 tot 7% van je taille omtrek kunt kwijtraken, wat erop wijst je buikvet verliest.

#2: herstel van lichaamscellen en genen

Als je relatief vaak een maaltijd naar binnen werkt, dan is je lichaam eigenlijk continue bezig met het verteren en verwerken van voeding.

Als je dan eindelijk een keer vast, dan heeft je lichaam de energie (en vooral de tijd) om beschadigde cellen te herstellen, dode cellen op te ruimen en de afvalstoffen die tussen de cellen zijn te metaboliseren (bron).

Zo blijkt uit onderzoek dat verschillende genen en moleculen die betrokken zijn bij gezond ouder worden – en je immuunsysteem -positief beïnvloed worden door een lange periode te vasten (bronbron).

Nooit vasten is alsof je een auto hebt die continue aanstaat. Hierdoor bied jij je auto (lees: lichaam) nooit rust. Gun je het wel rust? Dan gaat het een stuk langer mee.

#3: vermindering van oxidatieve stress en ontstekingen

Een ander bijkomend voordeel van een lange periode niet eten, is dat je ook minder ‘problemen’ in je lichaam zult veroorzaken die normaal gesproken wel gebeuren.

Oxidatieve stress is een biologisch mechanisme wat ervoor zorgt dat je sneller veroudert (en overigens ook betrokken is bij veel chronische ziekten) (bron). Vrije radicalen die bij oxidatieve stress vrijkomen beschadigen verschillende delen van gezonde lichaamscellen zoals je DNA, eiwitten en vetten (bron).

Oxidatieve stress zie je vaak bij mensen met een ongezonde levensstijl. Zo is het vaak het gevolg van overgewicht, te lage bloedsuikerspiegels, roken en overmatig alcoholgebruik. Maar ook medicatie, teveel sporten en lang zonnen kan ervoor zorgen dat het misgaat in je lichaam.

Het blijkt gelukkig dat intermittent fasting ook hierbij kan helpen. Je lichaam zijn weerstand tegen oxidatieve stress verbetert wanneer je lange periode niet eet. Dit heeft er voornamelijk mee te maken dat je immuunsysteem een stuk beter functioneert door het tijdelijk stoppen met eten (bronbron).

Ook worden het aantal ontstekingen een stuk lager door het volgen van een vorm van intermittent fasting zoals het 8 uur dieet. Dit heeft er wederom mee te maken dat je lichaam een stukje rust krijgt wat op langere termijn de kans op veel chronische ziekte vermindert (bronbronbron).

#4: vermindert de kans op diabetes type 2

Diabetes type 2 is één van de grootste gezondheidsproblemen waar de wereld momenteel mee te kampen heeft (bronbronbron). 

Jaarlijks overlijden er meer dan 1,5 miljoen mensen aan de directe gevolgen van diabetes type 2. En wekelijkse komen er meer dan 1200 nieuwe diabetes type 2 diagnoses bij in Nederland.

De voornaamste reden hiervoor is dat mensen veel suikers binnenkrijgen en tegelijkertijd hoge insulinewaarden hebben. Hierdoor wordt de pancreas overbelast en tegelijkertijd gaat de insulinegevoeligheid hard achteruit.

Intermittent fasting zoals het 8 uur dieet zal ervoor zorgen dat je bloedsuikerspiegel daalt en je insulinegevoeligheid verhoogt (bron). Dit allemaal door simpelweg meerdere uren per dag niet te eten.

#5: verlaagt risico op kanker en Alzheimer

Je lichaam is niet perfect. Cellen gaan af en toe stuk en onderdelen ervan ook. Als er niets aan gedaan wordt, kunnen de cellen volledig dood gaan en zelfs omringende cellen kapotmaken.

Geprogrammeerde celdood (autofagie) is het proces waarbij cellen kapotte onderdelen afbreken, herstellen of zelfs zichzelf ‘afmaken’.

Het vasten zorgt ervoor dat het autofagie proces in volle gang wordt gezet om zo beschadigde cellen te herstellen of op te ruimen (bronbron).

Deze autofagie biedt bescherming tegen verschillende ziekten waar celdeling en de gezondheid van cellen centraal staat zoals bij kanker en de ziekte van Alzheimer (bronbron).

Stamcellen krijgen door intermittent fasting een extra prikkel  om weefsels te verjongen (bron).

Er zijn ook veelbelovende resultaten met dieren die aan vasten doen.

Het blijkt zelfs mogelijk dat je kanker kunt voorkomen en deels kunt omkeren (bij dieren) door lange perioden te vasten (bronbronbronbron).

Een klein onderzoek bij mensen met de ziekte van Alzheimer liet zien dat de symptomen van de ziekte enorm verbeteren door alleen aan intermittent fasting te doen (bron).

#6: verbetert de hersenfunctie

De ziekte van Alzheimer is een hersenziekte en intermittent fasting verbetert deze hersenziekte. Het zal dan ook niet verbazen dat andere functies van de hersenen een stuk verbeteren.

Intermittent fasting kan de groei van nieuwe zenuwcellen stimuleren en bevorderen – wat natuurlijk goed is voor je hersenfunctie -(bronbron). Ook zorgt het volgen van het 8 uur dieet ervoor dat je meer BDNF (Brain-derived neurotrophic factor) gaat aanmaken (bronbronbron).

Dit stofje is betrokken met het vormen van nieuwe synapsen in je hersenen. Ook is het van belang voor je geheugen en het leerproces.

#7: het gaat veroudering tegen

Dit is misschien wel één van mijn favoriete bijwerkingen van intermittent fasting.

Vooral omdat je er eindelijk niets extra’s voor hoeft te doen. Het volgen van het 8 uur dieet kan er namelijk voor zorgen dat je langer leeft en minder snel verouderd. 

Zo is er bij ratten gebleken dat om de dag volledig vasten ervoor kan zorgen dat ze 83% langer leven (bron).

Het lijkt sowieso dat calorierestrictie de beste manier is om je levensduur te verlengen. Vooral onderzoeken bij ratten laten hele goede resultaten zien met calorierestrictie (bronbron).

Echter is er bij mensen geen duidelijk en eenduidig bewijs voor het verlengen van je levensduur door middel van calorierestrictie.

Echter verbetert intermittent fasting wel bepaalde gezondheidsmarkers (cholestrol, inflammatie, oxidatieve stress) die je op langere termijn kunnen laten leven.

Dus naar alle waarschijnlijkheid draagt intermittent fasting ook bij mensen aan healthy aging.

Je zult er in het ergste geval NIET korter van leven.

Nadeel van het 8 uur dieet?

Het volgen van het 8 uur dieet heeft niet alleen maar voordelen. Hieronder geef ik je drie nadelen die je moet weten.

#1 Het kan als zwaar ervaren worden

Zwaar is natuurlijk een erg relatief begrip. Maar sommige vinden het 8 uur dieet zwaar. Vooral het begin wordt als zwaar ervaren na jaren ‘normaal’ te hebben gegeten. 

Maar als je er objectief naar kijkt, kan het 8 uur dieet van nature niet zwaar zijn. Je mag namelijk 8 uren aaneengesloten eten. Dat klinkt wellicht weinig vergeleken met de resterende 16 uur maar dat is het niet.

Als je namelijk ‘pas’ om 11 uur begint met eten, dan mag je om 7 uur in de avond je laatste hap wegwerken.

Persoonlijk vind ik dit niet bijzonder moeilijk. Tijdens de Ramadan vasten er meer dan één miljard mensen van zonsopkomst tot zonsondergang. Dat betekent in de zomermaanden in Nederland dat ze van 6 uur in de ochtend tot 10 in de avond niet mogen eten EN drinken. Ook geen water.

Dat is pas zwaar.

Het duurt hooguit 1 tot 2 weken om aan het 8 uur dieet te wennen. Maar bij deze weet je dus dat het eventueel als zwaar ervaren kan worden.

#2 Je moet een gestructureerd leven hebben

Het volgen van intermittent fasting zorgt er automatisch voor dat jij je leven veel meer moet plannen. 

Je moet besluiten wanneer je ‘wel’ gaat eten en dus daarmee rekening houden bij elke maaltijd die je wilt eten.

Dit betekent ook dat spontane acties en ongeplande bijkomstigheden niet heel fijn passen in je eetschema. In de avond nog snel een gezellig hapje of drankje doen zal je eetvenster negatief beïnvloeden.

Hierdoor moet je of de gezelligheid afzeggen of besluiten om veel later te beginnen met eten zodat je dat hapje en drankje kunt pakken met vrienden.

Natuurlijk is dit geen ramp maar het is wel iets waar je rekening mee moet houden.

Heb je een hectisch leven of vinden er veel spontane etentjes plaats in jouw leven? Dan is het 8 uur dieet wellicht niet het beste eetpatroon voor jou om te volgen.

#3 Het is geen wondermiddel

Hoe geweldig het 8 uur dieet en intermittent fasting ook lijkt…

…het zal niet al je gezondheidsproblemen of overgewicht oplossen. 

Je zult gezonder moeten eten.

Je zult wat vaker moeten bewegen.

Je zult wat beter moeten slapen.

Het 8 uur dieet is hooguit een eetpatroon wat je kunt volgen om het maximale uit een gezonde levensstijl te halen.

Maar het zal niet een ongezond eetpatroon kunnen corrigeren of verbeteren.

Er zijn geen shortcuts voor een gezonde levensstijl.

Je zult er echt moeite voor moeten doen. Dus begin niet aan het 8 uur dieet met de intentie om ‘minder gezond’ te blijven eten en dan toch af te vallen.

Wellicht werkt dat op korte termijn…

…maar op langere termijn gaat het gegarandeerd fout.

Mijn eerlijke oordeel over het 16:8 uur dieet

Ik kan mij eigenlijk niet voorstellen dat iemand op aarde het 8 uur dieet lastig zal vinden. Hoewel het best heftig klinkt om 16 uur niet te eten blijkt dit in de praktijk reuze mee te vallen.

Als je namelijk om 10:00 in de ochtend besluit om je eerste hap te nemen, moet je om 18:00 in de avond je laatste hap nemen. Om het dan iets praktischer te maken, kun je ook pas om 10:30 beginnen met eten. Dan heb je tot 18:30 om je laatste hap te nemen.

Hierdoor heb je een eetvenster van 8 uur en vast je de rest van de dag (waarvan het merendeel in je slaap).

Natuurlijk zal het in het begin even wennen zijn als je al je hele leven gewend bent om om 7 uur in de ochtend je eerste hap te nemen en ‘s avonds nog voor het slapen om bak kwark te eten.

Maar zoals met alles bij het menselijk lichaam, zal ook dit op langere termijn enorm wennen.

Omdat intermittent fasting in principe geen nadelen heeft voor gezonde mensen EN omdat je niet minder hoeft te eten, hoef het ook niet als zwaar ervaren te worden vanuit het ‘honger’ perspectief.

Zelfs wanneer je het combineer met een calorietekort om (sneller) af te vallen, zul je merken dat het je afvalproces niet moeilijker maakt maar makkelijker.

Dat komt omdat je veel minder lang ‘met eten bezig bent’ door je kleiner eetvenster. Als je dan mag eten, mag je bijvoorbeeld je 1500 kcal in een relatief korte periode eten. Hierdoor kom je alsnog vrij vol te zitten voor je gevoel.

De nadelen van het dieet (als je die echt mee kunt tellen) vallen in dat geval echt in het niet bij de voordelen. Ik zou eigenlijk elke persoon op aarde aanraden om een vorm van intermittent fasting te doen aangezien het vrijwel alleen maar voordelen heeft.

Verbrand snel overtollig buikvet met HappyHealthy Premium

De meeste diëten zijn incompleet, focussen zich op een beperkt aantal van de belangrijke elementen en pakken jouw doel niet bij de kern aan.

Met wekelijkse video’s, heerlijke recepten, weekmenu’s, apps en meer exclusieve tools leer jij binnen no-time een gezonde en leuke leefstijl te hebben waarmee jij jouw streefgewicht zal bereiken.

Het is belangrijk voor ons om ervoor te zorgen dat je een leefstijl aanleert waardoor je niet terugvalt in oude gewoonten.

Dus geen jojo-effect en geen honger lijden maar voorgoed afrekenen met overtollig buikvet.

Je kan HappyHealthy Premium op dit moment een maand lang voor één euro uitproberen.

Klik op de volgende link:

Neem direct een kijkje op de informatiepagina en leer hoe jij binnenkort jouw streefgewicht kan bereiken

56 reacties op dit artikel

 • Hoi Oscar,
  Ik heb dit lange tijd gedaan, in ieder geval anderhalf jaar. Hoofdzakelijk omdat ik af wil vallen. Het kostte me weinig moeite en het beviel me heel goed, alhoewel het afvallen niet verbeterde maar dat kwam doordat ik te veel calorieen tot me nam. In april van dit jaar kreeg ik een darmonderzoek, alles was goed maar de arts zei u heeft erg veel vertikels dus gezond eten. Daarna heb ik er veel over gelezen en inderdaad gezond eten, veel vezels, komt dan ieder keer naar voren. Maar ook, sla het ontbijt niet over en eet regelmatig! Dus ben ik gestopt met 8/16 fasting. Maar het blijft toch door m’n hoofd spelen en ik vroeg me af, zijn er ook andere manieren, bv één of twee dagen in de week niet eten. Of alleen hele calorie arme voedingsmiddelen, groente, zodat je darmen wel wat moeten doen maar er nauwelijks cal binnen komen? Hopelijk kun je mij hier meer over vertellen.

  Carla
  • Beste Carla
   Je kan inderdaad ook kiezen om twee dagen per week te vasten op die dagen mag je max 500 calorieën consumeren en dan kan je kiezen voor een gezond slaatje en of soep, fruit.
   (best vermijd je melk bv bij de koffie)
   Bij onderzoek op muizen is ook bewezen dat ook deze methode een positief effect kan hebben op uw gezondheid
   En ook voor de darmen kan dit positief zijn bij het vasten (ook de 500 calorieën methode)
   Geef je je spijsvertering rust en tijd om te herstellen
   Vriendelijke groetjes
   Yasmin

   Yasmin
   • Als je gaat vasten kun je dan 3 avonden 3 wiskies drinken en de rest vasten

    Brinkmeijer
    • Omdat alcohol je vasten breekt als het tijdens de vastenperiode wordt geconsumeerd, is het raadzaam om alleen alcohol te drinken tijdens de periodes dat je mag eten.

     Avatar for Drs. Oscar Helm
     Drs. Oscar Helm Auteur
     • 25 juni 2020

      Hallo. Ik doe 16/8 en sport veel. Ik heb er weinig moeite mee. Maar op de dinsdagavond ga ik zwemmen ik train voor een 1/4 triatlon. Zwemmen is om 21-22uur. Maar met een volle buik is niet fijn dus ik eet om 18.30 voor het laast. Normaal eet ik niet vanaf 20.30 tor 12.30uur. Maar hoe doe ik dat de dag na het zwemmen het beste?
      Groetjes Gemma

      Gemma
  • Hallo, vanwege mijn diabetes 2 hieraan begonnen half september. Nu 7 kilo lichter en suikerwaarde van 10.5 naar 7,6 zonder medicatie. Wel bijna geen koolhydraten genuttigd.
   Mijn vraag is dus ook nu hoelang mag je dit doen. Voor mij een makkie om door te gaan. Afvallen is niet echt meer nodig, slank hoeft van mij niet. Dus ik eet nu ook wat meer. Maar went je lichaam hier dan niet aan 16/8 en moet je het niet afwisselen

   Irma
   • Beste Irma, periodiek vasten kun je integreren in je leven als een levensstijl. Je hoeft er dus niet mee te stoppen. Wel kun je ermee variëren, afhankelijk van wat je doelen zijn.

    Avatar for Drs. Oscar Helm
    Drs. Oscar Helm Auteur
 • Ik ben recent overgestapt naar het 8 uren dieet en ik vind het geen grote moeite. (Wel even een aanpassing gn snackjes meer tijdens een gezellige filmavond) maar nu heb ik daar plots gn zin en gn nood meer aan ik voel me rustiger, slaap beter en val ook af, ik probeer ook om tussen de 1300 a 1500 calorieën te consumeren.
  Zo gezond mogelijk suiker probeer ik ook te vermijden,
  Ik zie dit ook als een nieuwe levenstijl en ik ben er ook van overtuigd dat het goed is om je lichaam de nodigde rust te gunnen.
  Yasmin

  Yasmin
 • Het is mij niet helemaal duidelijk hoe het zit met drinken. Kan je in die 16 uur wel gewoon water, thee etc. drinken?

  Ben
  • Beste Ben,

   Water is een calorieloze dorstlesser. ;) Dagelijks voldoende water drinken (minstens 2 liter) is juist erg belangrijk tijdens het vasten, zolang je maar niet calorierijke dranken drinkt. Het drinken van zwarte koffie en groene thee is ook geen probleem omdat ze geen calorieën bevatten en het metabolisme tijdelijk versnellen. Melk en suiker is uiteraard uit den boze.

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
   • Hoe zit het dan met suikervrije frisdrank? Ik begrijp als er op het etiket staat 5kcal/100 ml, dat je het niet moet gebruiken. Maar als aangegeven wordt dat er 0 kcal inzitten. Ik vind het bij een wat ‘knagerig’ gevoel soms wel prettig om een glas suikervrije ‘bubbels’ te nemen, zoals cola light/zero.

    Lydia
    • Mag ik in die 16 uur vasten wel een bouillon drinken?

     Liesbeth
     • Af en toe een klein beetje bouillonsoep drinken is geen probleem.

      Avatar for Drs. Oscar Helm
      Drs. Oscar Helm Auteur
    • Calorievrije dranken zijn geen probleem (al raad ik je liever water, groene thee en zwarte koffie aan).

     Avatar for Drs. Oscar Helm
     Drs. Oscar Helm Auteur
 • Hi,
  Paar dagen geleden begonnen met 8/16 méthode. Bevalt prima maar hoelang kan, mag, moet ik dit achter elkaar doen?
  Ps ik ben 58, drukke baan en wil ook nog 6 kg afvallen
  Groetjes

  Sylvia
  • Dat ligt er helemaal aan wat je doelen zijn. In principe staat het je vrij om het 16/8 de rest van je leven te volgen. Als je wilt afvallen dan kun het intensiveren. Eenmaal je streefgewicht bereikt kan je het afbouwen en het aantal vastendagen verminderen.

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
 • mag ik met de 8/16 methode wel een zoetje in de thee doen.
  Met vriendelijke groet Ingrid

  Ingrid
  • Een calorie-vrije zoetje kan geen kwaad.

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
   • Is de “gewone” smaakjes thee minder gied? Ik hou niet van groene thee en doe daar ook een zoetje in… welke zoetjes kan ik het beste kopen? Ik lees verschillende tegenstrijdige dingen over zoetjes…

    Ilonka
 • Ik ben nu 2 dagen bezig met 16/8 en bevalt me wel. Sla ontbijt over en eet om 12 uur. Maar vandaag moet ik 4 uur in de ochtend beginnen met werken en dan wordt het een lange dag. Ik hou het wel vol hoor. Maar ik hoef gelukkig niet iedere dag om 4 uur te beginnen. ik eet dan beetje yoghurt met muesli en fruit in de middag. Rond 18:30 u ga ik eten. Wel veel water drinken. Thee ben ik geen liefhebber van dus blijft water over.

  maikel
  • Ik doe het al 7 maanden en ondanks dat mijn pancreas niet goed werkt ben ik 6kg kwijt.Voel mij super en sla mijn ontbijt nooit over maar neem die rond 9uur en eet dan tot 17u.Hangt natuurlijk van je werkschema af.Soms als ik word uitgenodigd ja dan doe ik het niet en de volgende dag herneem ik de draad weer op.Ik moet nog 24kg afvallen want weeg nog 90kg .Ben zo blij dat ik dit ontdekt heb want niet alleen vermager ik maar heb nog een goede levenskwaliteit doordat ik minder ziek ben enz.Hop naar de volgende6kg.

   Chantal
 • Kun je ook door de week dit 8uur programma doen en het weekend wat anders.

  Kathy
  • Jazeker, dat is geen enkel probleem.

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
 • Ik heb een vraag:
  Als ik kies voor 16 uur vasten voor een periode van 6 weken, moet ik dan in die 6 weken precies dezelfde uren eten of mag dat per dag verschillen.
  Bijvoorbeeld op vrijdag van 12.00-20.00 uur eten en de volgende dag van 10.00-18.00 uur eten?

  Sanne
  • Beste Sanne, de basis is hoeveel en wat je eet en dat kan ook op andere tijden. Maar belangrijk is wel dat je voedsel nuttigt in een ‘eetvenster’ van 8 uur (bij voorkeur van 12.00 tot 20.00).

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
 • Ben 2weken geleden begonnen met 16-8 .
  Om teneerste af te leren het zoeken en schransen in de avond uren.
  Dit gaat mij momenteel goed af en nu op naar meer gezond eten .

  Aart
 • Hoi.
  Ik maak graag smorgens sap met mijn sapcentrifuge, wortels, appels, sinaasappels etc.
  Voor mij ook echt nodig om genoeg vitamines binnen te krijgen.
  Nu ben ik begonnen met het 16/8 vasten, en eet van 12 tot 20, maar mag ik dan wel smorgens om 8.30 mijn verse sap drinken?

  Mvg Lindy

  • Hoi,
   Nee geen verse sap, dit bevat fruitsuiker en zet dus de insuline productie weer aan.
   Enkel thee, koffie, water. Alles zonder suiker en melk.

   Maria
 • De volgende vraag wordt al een paar keer gesteld, ik zou daar ook graag een antwoord op willen:

  Hoe vaak en hoe lang mag je het 16-8 doen? (v.w.b. effectiviteit)
  Ik doe het met regelmaat maar niet alle dagen van de week (3 à 4 keer p.w.)

  Maria
  • Ha, Precies mijn vraag, zie hieronder.

   Josephine
 • Ook ik ben onlangs begonnen met de 16/8 methode. Ik moet zeggen geen enkele moeite hiermee. Ik was onlangs gediagnosticeerd met chronische darmontsteking en heb na een kuur (waarbij ik nu geen ontvlammingen heb) begonnen.
  Wat ik me afvroeg is hoe lang je het mag volhouden, zelf was ik voornemens dit 6 weken te doen. Maar kun je het eigenlijk gewoon jaren mee doorgaan? en heeft het zin om een tijdje bijvoorbeeld 5 dagen de 16/8 methode te volgen? na het een periode. Kortom ik zoek naar duur in relatie tot effecten.

  Trouwens, ben erg sceptisch over dit soort websites, maar ik waardeer jullie bronvermeldingen, waardoor dit meer vertrouwen geeft.

  Succes.

  Josephine
  • Het is in feite een levensstijl. Je kunt het dus je leven lang blijven volgen.

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
   • Ik heb een vraag over het gebruik van medicijnen en supplementen, mogen deze wel gedurende de vastentijd bij 16/8 ingenomen worden. Ik slik bijv euthyrax voor de schildklier, pravistatine voor het cholesterol, div vitamines en diverse schussler zouten.
    alvast vriendelijk bedankt voor uw antwoord! mvg, Cejo

    Cejo
 • Ik ben 2 weken geleden vrij onverwacht begonnen met IF, 16/8. Ik hoorde ervan op tv en dacht, ik begin meteen morgen.
  Meteen ontbijt overgeslagen en op internet gezocht naar meer informatie. Wat ik wel en niet mocht eten. Terwijl ik op veel sites las, dat ik die 8 uren dat ik mocht eten, normaal mocht eten. Ben ik mijn voeding toch gaan aanpassen.

  Omdat ik ging voor minder koolhydraten, zou ik oa. geen brood meer zou mogen eten. Dat vond ik het moeilijkste en dat is het nog steeds.
  Heb het de 1ste week zo aangepast, dat als ik bij mijn 1ste maaltijd brood at. Ik besloot geen aardappelen te eten bij mijn 2de maaltijd en andersom.

  Omdat ik vegetarisch ben eet nooit geen vlees of vis, ik eet meer groente en peulvruchten en kaas.
  30+ kaas of 20 + kaas, en griekse yoghurt zonder vet. En veel halfvolle yoghurt en karnemelk.

  Ben toch 2 kilo afgevallen, al las ik bij Oskar, dat dit alleen vocht is en geen vet.
  2de week ontbijt overslaan geen enkel probleem. Eet om de dag griekse yoghurt 0% vet met fruit of havermout ook met fruit en normale halfvolle melk.
  Sorry Oskar, die had ik nog staan en wilde ik niet weggooien.
  En ook deze week bijna 2 kilo afgevallen.

  Omdat ik nu nog meer gelezen heb over IF, op deze site.
  Kom ik er achter, dat ik veel meer mag eten dan ik dacht. Heb zaden en noten gekocht als aanvulling op mijn eten.
  Ik voel me goed al heb ik het de hele dag erg koud :-).
  Ik drink de hele dag koffie. Uiteraard zwart en zonder suiker, dat doe ik al jaren.
  En ik drink heel veel water, en groene thee met verse gember.

  Nu ik de afslank receptenbijbel heb gekocht. Heb ik heel veel afwisselende gezonde recepten om het nog een hele tijd vol te houden.
  1 klein minpuntje, havermout, ik hou er niet zo van. Ben er nog niet uit waar ik dat voor kan vervangen.
  En ook ik zo willen weten hoe lang ik IF mag doen. Al ga ik er voorlopig nog een hele tijd mee door.

  Annemieke

  .

  Annemieke
  • Ik eet wel brood en aardappelen en deegwaren maar je kan niet meer veel eten na een paar weken dus het is belangrijk van alles te kunnen eten zoals fruit, groenten , vis of anderen,en noten .De piramide neem ik in gedachten en eet dan het meest groenten sla en mijn warme groentjes .En het lukt.Ik zou het iedereen aanraden want zelf met diëten
   ging er bij mij niets af en nu gaat alles prima.

   Chantal
 • Hallo Oscar,

  Wat ben ik blij dat ik jou site bij toeval tegen kwam op internet. Dit is waar ik mijn hele leven naar heb gezocht: een wel onderbouwde manier van kijken naar voeding. Ik ben nu 5 dagen bezig en wat lukt dat prima. Bizar genoeg heb ik geen ENKELE eetbui meer gehad. Terwijl juist dát hetgeen is was mijn gewicht weer opschroeft (na iedere keer weer succesvol afvallen). Ik hoop hiermee mijn gewicht te reduceren én dat nu voor eens en altijd zo te houden.
  Ik heb besloten het boek te bestellen voor de lekkere gezonde recepten, top!
  Kun je misschien antwoord geven op 2 vraagjes?
  1. Als ik om 12.00uur begin te eten maar om 19.00uur stop omdat ik ECHT niks meer wil/hoef, moet ik dan tellen vanaf 19.00uur óf moet ik dan toch pas de dag erop weer om 12.00uur weer starten? M.a.w. mag het ook meer dan 16 uur vasten zijn?

  Groetjes, Sandy

  Sandy
  • Beste Sandy, wat goed van je dat je begonnen bent! Het werkelijke vasten begint op het moment dat je geen calorieën meer binnenkrijgt. Om het jezelf makkelijk te maken zou ik wel proberen vaste tijden aan te houden. Langer vasten is geen enkel probleem. Je kunt ook 18 uur vasten en 6 uur eten. Zie ook het artikel https://happyhealthy.nl/intermittent-fasting/ voor meerdere intermittent fasting varianten.

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
 • Beste Oscar,
  Ik heb besloten om morgen te beginnen, (waarom wachten tot 1jan als je 31dec kunt beginnen).
  Ik heb de afslank bijbel en overweeg de smoothie bijbel erbij te kopen.
  Is het een goed idee om 16:8 met de afslank bijbel te combineren?
  Groetjes Femke

  Femke
  • Beste Femke, super dat je gemotiveerd bent! De Afslank Bijbel kan prima gecombineerd worden met het 16/8 dieet. Je eet dan gewoon je maaltijden in een korter tijdsbestek. Succes!

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
   • Hallo,
    Ik ben nu 2 dagen bezig met vasten maar lees nu dat ik geen melk mag. Mag ik dat ook niet tijdens de 8 uur dat ik wel mag eten? En waarom niet.
    Ook drink ik thee met een beetje honing. Mag dat ook niet of wel tijdens de 8 uur dat ik eet.
    Kan ik wel groene thee met een fruitsmaak drinken?
    En als laatste, is het heel erg als ik eens een x een dag niet vast . Gooi ik dan alles weer door de war of kan ik dan de dag erna gewoon weer de draad oppakken?
    Verder bevalt het me tot nu toe wel. Ik probeer tijdens mijn 8 uur eten ook minder koolhydraten tot me te nemen en laat snoep etc staan .
    Moeilijker zal het worden als il mijn koffie zwart moet gaan drinken of mijn thee zonder honing te drinken. Maar als dit echt niet anders kan zal dit op den duur ook wennen.
    Groetjes Brigitte

    Brigitte
    • Beste Brigitte, op de momenten dat je mag eten is het geen probleem om melk en honing te nemen. Alleen tijdens het vasten raad ik dit af: door de calorieën die je dan binnenkrijgt wordt het vastenproces onderbroken. Dit geldt ook voor melk in koffie tijdens het vasten. Drink daarom alleen zwarte koffie, water of groene thee zonder suikers als je aan het vasten bent. Een calorievrije zoetje kan geen kwaad.

     Avatar for Drs. Oscar Helm
     Drs. Oscar Helm Auteur
 • Beste Oskar,

  Sinds november ben ik bezig met 16:8 dieet, ik was rond de kerst 5 kg afgevallen, heb me ook met de feestdagen goed aan de eet tijden gehouden, en nog steeds, maar ik val nu niks meer af wat ik ook doe, en ik heb ook veel meer last van honger, het verschild per dag.
  Kan je mij een tip geven om toch door te kunnen gaan?

  Ine
 • Beste,

  Mag je in de 8 u dat je wel mag eten bij 16/8 dan koffie met melk drinken? Ik weet dat het in de 16u enkel koffie zwart mag zijn?

  Hilde
 • Beste Oskar,

  Mag je tijdens je eetperiode wel koffie met wat magere melk erin?

  Hilde
  • Tijdens de eetperiode is dat helemaal geen probleem. Je belemmert immers het vasten niet. Ook zul je van een beetje magere melk in de koffie niet aankomen. ;)

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
   • Beste mag ik in de 16 uur koffie een water drinken of allen in de 8 uur als ik niet vast ?

    Alija Muhamed
 • Ik doe het 8/16 uur vastendieet sinds half oktober vorig jaar en het gaat heel goed, weinig moeite mee en ben inmiddels 5 kilo afgevallen, wat me eerder nooit lukte. Ik ben inmiddels ook met het gewoontedrinken van alcohol gestopt (2 a 3 glazen per dag), ook dat ging heel gemakkelijk.
  Wat bij mij gebeurt, en dat zie ik bij niemand anders, is dat ik elke morgen diarree heb, dat duurt tot halverwege de morgen. Ik voel me dus echt niet veel beter. Bovendien slaap ik ook slechter dan voorheen. Is hier een verklaring voor?

  Mieke
  • Mag je witloofsoep drinken tijdens de 16u?

   Hendrik
   • In witlofsoep zitten 50 kcal per 100 gram. Dus niet verstandig om deze soep te nuttigen tijdens het vasten.

    Avatar for Drs. Oscar Helm
    Drs. Oscar Helm Auteur
 • Beste

  Mag je ook om de 24 uur gewoon 1 maaltijd nemen? Hoeveel gewichtsverlies in hoeveel tijd zou ik hier kunnen mee bereiken? Ik weeg nu 90 kg.
  Alvast dank voor je reactie.

  steven
  • Je bedoelt om de dag vasten? De cijfers variëren van 0,45 tot 0,75 kg gewichtsverlies per week met om de dag vasten in de week (je mag dan 500 kcal nuttigen op een vastendag, hetgeen neerkomt op één maaltijd)

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
 • 5 april 2020

  L.S.

  Ik heb 6 weken het 8/16 uur dieet gevolgd.
  Prima te doen.

  Hoe vaak per jaar moet je dit doen?

  Of volstaat 1 dag in de week om de veroudering, celvernieuwing, lager cholestrol te bewerken?
  Gewichts verlies is voor mij niet het belangrijkste.
  .Bedankt

  Maria
 • 4 mei 2020

  Hey, sinds augustus 2019 doe ik het 20:4 dieet. De eerste maand van 64kg naar 60kg de maand nadien van 60kg naar 59kg. Nadien stabiel tot november ongeveer. Dan weer lichtjes gestegen maar niet op mijn buik. Ondertussen zijn we mei 2020 en schommelt de weegschaal tussen 61kg en 63kg. Onder de 61kg geraak ik niet meer. Ben 1m70 en 50 jaar oud. Kan het dat dit gewoon het gewicht is dat goed is voor mij? Ik vond die 59kg wel zeer aangenaam…Stoppen met een vastendieet kan ik me niet voorstellen, ben het nu zo gewoon om te eten tussen 18u en 22u. Ik snoep wel iets meer in die uren dan in augustus 2019. Kan het echt geen kwaad om zo verder te doen?

  Kristien
 • 16 juni 2020

  Mag je wel gewoon de hele dag drinken? en ook s avonds een borrel? Maar dan uiteraard zonder hapjes erbij?

  Steffie
  • 16 juni 2020

   Water mag je de hele dag drinken. Alcohol bevat calorieën en is dus uit den boze tijdens het vasten.

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
 • 31 augustus 2020

  Hoi,
  Mag ik tijdens het vasten magere drink yoghurt met 0% vet?

  Sharina

  Sharina

Plaats een reactie

Doe de GRATIS afslank quiz en meet je ‘Afslank IQ’

Doe binnen 5 minuten mijn quiz en zie direct jouw afslank IQ score inclusief goede antwoorden.

Doe de quiz

Over HappyHealthy

Drs. Oscar Helm Afslankcoach, voedingsdeskundige, dieetpsycholoog en orthomoleculair therapeut

Hoi, ik ben drs. Oscar Helm en in de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen naar een gezonder gewicht en betere gezondheid.

HappyHealthy.nl trekt inmiddels ruim 10.000 bezoekers per dag en met mijn bestseller de Afslank Receptenbijbel laat ik zien dat afvallen zowel eenvoudig als leuk kan zijn!

Wil jij je kennis over afvallen testen? Doe dan deze test en ontdek direct je “Afslank IQ”.

Top artikelen

Keto Dieet: Uitleg, Voedingsschema, 9 Recepten en 4 Gevaren

Wat is het ketogeen dieet en waarom val je er zoveel van af? Is het keto dieet gevaarlijk? Lees hier...

Koolhydraatarm Dieet: Uitleg, Gratis Schema + Voedingstabel

Wat is het koolhydraatarm dieet precies en wat kan je wel en niet eten. Ontdek hier een voedingstabe...

12 Tips om Snel Buikvet te Verbranden + 5 Fatale Fouten

Hoe kun je snel afvallen rond de buik? Ontdek 12 gouden buikvet verbranden tips en ontwijk 5 FATALE ...

25 Gouden Tips voor Snel Afvallen (zonder onzin hypes)

Hoe kan je snel afvallen? Ontdek 25 gouden tips om snel gewicht te verliezen zonder een waardeloos d...

HappyHealthy op Facebook!