1063

16/8 Dieet (16 uur vasten, 8 uur eten): Instructies + Ervaringen

Om af te vallen is het tegenwoordig erg populair om aan een vorm van intermittent fasting te doen.

Er zijn vele vormen om uit te kiezen waarmee jij je vetverbranding een handje kunt helpen. De populairste vorm is het 8 uur dieet.

Het 16/8 dieet houdt in dat je 16 uur per dag vast en je dagelijkse ‘eetvenster’ beperkt tot 8 uur.

In dit artikel leer je of de voordelen van het dieet opwegen tegen nadelen en wat het dieet doet op het gebied van afvallen.

Inhoudsopgave

Uitlegvideo over het 16/8 vastendieet

In onderstaande video vind je een korte uitleg en samenvatting van onderstaand artikel:

Welk intermittent fasting schema past het beste bij jou?

Beantwoord de korte vragen om er achter te komen welk dieet het beste bij jou past. Het resultaat zal gebaseerd zijn op jouw situatie, jouw persoonlijkheid en jouw behoeften.

Wat is het 16/8 dieet?

Bij het 16/8 dieet eet je 8 uur op een dag en eet je niets (vasten) voor 16 uur.

Eigenlijk gaat het hierbij dus niet over wat je eet (dieet) maar wanneer je wel en niet eet. De periode waarin je eet noemen we het zogenaamde ‘eetvenster’.

8 uur dieet

Bij het 16/8 dieet eet je dan ook binnen een periode van 8 uren je calorieën op en de rest van de dag eet je niets.

Dat klinkt misschien als een zware uitdaging, maar dat is het eigenlijk niet aangezien het meeste van dit vasten in je slaap plaatsvindt.

Het 16/8 dieet is door zijn effectiviteit en relatief gemak één van de populairste vormen van intermittent fasting geworden de afgelopen jaren.

Als je ooit iemand hebt horen spreken over het onderwerp intermittent fasting, dan is de kans groot dat deze persoon het 16/8 dieet bedoeld.

Wat is intermittent fasting?

Het belangrijkste om te weten is dat intermittent fasting een dieet is, waarbij de focus ligt op periodes van vasten.

De focus ligt dus niet op wat je eet, maar op wanneer je eet. Je eet tussen bepaalde uren en daarna vast je onafgebroken de rest van de dag.

Hierbij is het de bedoeling dat je veel langer ‘niet eet’ dan dat je ‘wel eet’.

Door intermittent fasting te combineren met kwalitatief eten (en een licht calorietekort), kun je het afvallen een stuk versnellen. Daarnaast heeft het ook andere positieve effecten op je lichaam, je brein en verlengt het mogelijk zelfs je levensduur (bronbronbron).

De voornaamste gezondheidsvoordelen van intermittent fasting zijn te danken aan het aanmaken van het menselijk groeihormoon (HGH Human Growth Hormone) en het verbeteren van je insulinegevoeligheid (bronbron).

Daarnaast speelt ook het verbeteren van je autofagie een rol (bron). Dit is het proces waarbij je lichaam zijn eigen dode cellen en restafval opruimt. Wanneer je vaker eet, krijgt je lichaam dus minder de tijd om zichzelf op te ruimen.

Hierdoor kunnen afvalstoffen en resten van dode cellen zich opstapelen of zelfs muteren tot kankercellen en zodoende gezonde cellen doden.

Het is daarom ook gebleken dat periodiek een hele dag of twee dagen niet eten je lichaam tot zekere mate kan opschonen. Je gunt je lichaam in deze periode de tijd en mogelijkheid om zichzelf echt schoon te maken. Wel is het mogelijk om bepaalde dranken te blijven drinken tijdens intermittent fasting.

Afvallen met intermittent fasting

Intermittent fasting is een ideale manier om af te vallen en de belangrijkste reden waarom mensen er aan beginnen (bron). Ongeacht welk tijdsvenster je besluit te kiezen zal er gewichtsverlies plaatsvinden (bronbronbron). Daarnaast blijkt uit onderzoek dat het ook vrij makkelijk vol te houden is als je er eenmaal mee bezig bent (bron).

Waarom werkt het? Uit recent onderzoek is gebleken dat vasten leidt tot een lagere calorie-inname waarbij het even effectief is als een regulier caloriebeperkend dieet (bron).

Naast het 16/8 schema zijn er nog drie andere bekende methodes van intermittent fasting. Dit zijn de 1:6 methode (één dag in de week niet eten), 2:5 methode (twee dagen in de week niet eten) en de ‘om de dag’ vasten methode.

Deze methodes werken nog beter voor gewichtsverlies dan het 16/8 schema omdat de totale calorie-inname over een week tijd nog lager wordt. Helaas zijn deze methodes wel lastig toe te passen in een sociaal leven.

De ‘om de dag’ methode is de meest effectieve methode. Uit een onderzoek van 2016 blijkt dat de 1:6 en 2:5 methode leidde tot 0,25 kilo gewichtsverlies per week, terwijl dit 0,75 kilo was voor de ‘om de dag’ methode (bron).

De ‘om de dag’ methode is volgens onderzoeken zelfs effectiever dan een caloriebeperkend dieet omdat deelnemers dit makkelijker konden volhouden en het tot meer vetverlies leidde (bron).

De kracht van dit eetpatroon is wat voor positieve effecten het heeft op je hormonen en het verbeteren van je insulinegevoeligheid. De belangrijkste hormonen die hierbij een rol spelen zijn:

 • Het menselijk groeihormoon
 • Insuline
 • Noradrenaline

Download nu onze gratis mijn beginnersgids voor intermittent fasting!

Wil je starten met intermittent fasting? Download dan gratis mijn ultieme beginnersgids en start vandaag nog!

Hormoon 1: Human Growth Hormone

Door lange perioden te vasten zullen spiegels van het menselijk groeihormoon (HGH) met wel 500% toenemen (bronbron).

Waarom is dit goed? Het menselijk groeihormoon zorgt er voor dat je meer lichaamsvet kunt verliezen! (bronbron). Niet alleen zorgt het ervoor dat je meer vet kunt verliezen maar ook meer en makkelijker spiermassa aan kunt maken (bronbron).

Dat is ideaal aangezien je ‘slechte’ massa makkelijker krimpt en je ‘goede’ massa makkelijker groeit. Wat overigens ook een reden is waarom HGH door professionele bodybuilders tegenwoordig veel meer gebruikt wordt dan testosteron.

Hormoon 2: insuline

Dit is één van de krachtigste hormonen die je lichaam aan kan maken. Ook speelt het een belangrijke rol bij je stofwisseling. Veel bodybuilders gebruiken insuline dan ook om makkelijker te kunnen groeien.

Maar als normaal persoon wil je juist niet zoveel insuline in je bloedbaan hebben. Het stofje is normaal gesproken aanwezig om ervoor te zorgen dat suikers en vetten opgeslagen kunnen worden in je lichaam. Hierdoor worden voedingsstoffen uit je eten opgeslagen in je lichaam als reservestoffen.

Als je continue hoge insulinewaarden hebt, zal je lichaam vaak in ‘opslag’ modus zijn in plaats van ‘verbranden’ modus. Om af te vallen, wil je idealiter zo laag mogelijke insulinewaarden hebben.

Er blijkt zelfs een duidelijke link te zijn tussen chronisch hoge insulinewaarden en het hebben van overgewicht of obesitas (bronbronbron).

Een goede manier om je chronische insulinespiegel laag te krijgen en te houden (en daarmee de vetverbranding te bevorderen), is door koolhydraatarm te eten of door aan intermittent fasting te doen door bijvoorbeeld het 8 uur dieet te volgen. (bronbron). Een combinatie van beide is natuurlijk nog beter.

Hormoon 3: noradrenaline

Het hormoon noradrenaline is een stresshormoon. Deze wordt aangemaakt om je scherper en alerter te maken. Het is chemisch gezien het broertje van adrenaline.

Als je een lange tijd (of hele dag) niets te eten hebt, zal je lichaam uit ‘stress’ het hormoon noradrenaline aanmaken (bronbron). Door de stress zou je evolutionair sneller tot actie overgaan om eten te vinden. Daarnaast zorgt het hormoon ervoor dat je meer vet vrij gaat maken om dit als energiebron te gebruiken.

Door de effecten van noradrenaline kan je vetverbranding met wel 14% stijgen (bron).

Dit maakt het natuurlijk een stuk makkelijker om gewicht te verliezen. Vooral in combinatie met de voordelen van de afname van insuline en toename van het menselijk groeihormoon.

Maak jij onnodige fouten die het afvallen vertragen?

Doe deze gratis test en ontdek je “Afslank IQ”.

Voordelen van het 16/8 vastendieet

Zoals je hierboven hebt gelezen heeft intermittent fasting flink wat algemene voordelen. Hieronder zal ik je wat specifiekere voordelen geven van intermittent fasting die je ook zult ervaren met het 8 uur dieet.

#1: afvallen en verlies van buikvet

Je gewicht is één van de belangrijkste parameters van je algehele gezondheid (bron). Is je BMI goed? Dan zal het veelal betekenen dat je als persoon op gezondheidsvlak weinig te klagen hebt. 

Het 8 uur dieet is een goede manier om ervoor te zorgen dat je gewicht verliest (bron). Dit omdat je er een grote negatieve energiebalans mee creëert.

Dat komt omdat je – bedoeld of onbedoeld – een maaltijd verslaat waardoor je ‘minder’ eet en zodoende afvalt.

Ook zorgen de dalende insulinewaarden ervoor dat je makkelijker kunt afvallen en zelfs verbeteringen kunt zien op het gebied van diabetes type 2. Dat is geen slechte bijwerking.

Uit onderzoek blijkt dat je 3 tot 8% van je gewicht kunt verliezen in een een periode van 3 tot 24 weken (bron). Uit ditzelfde onderzoek bleek ook dat je 4 tot 7% van je taille omtrek kunt kwijtraken, wat erop wijst je buikvet verliest.

#2: herstel van lichaamscellen en genen

Als je relatief vaak een maaltijd inneemt, dan is je lichaam eigenlijk continu bezig met het verteren en verwerken van voeding.

Als je dan eindelijk een keer vast, dan heeft je lichaam de energie (en vooral de tijd) om beschadigde cellen te herstellen, dode cellen op te ruimen en de afvalstoffen die tussen de cellen zijn te metaboliseren (bron).

Zo blijkt uit onderzoek dat verschillende genen en moleculen die betrokken zijn bij gezond ouder worden – en je immuunsysteem -positief beïnvloed worden door een lange periode te vasten (bronbron).

Nooit vasten is alsof je een auto hebt die continu aanstaat. Hierdoor bied jij je auto (lees: lichaam) nooit rust. Gun je het wel rust? Dan gaat het een stuk langer mee.

#3: vermindering van oxidatieve stress en ontstekingen

Een ander bijkomend voordeel van een lange periode niet eten, is dat je ook minder ‘problemen’ in je lichaam zult veroorzaken die normaal gesproken wel gebeuren.

Oxidatieve stress is een biologisch mechanisme wat ervoor zorgt dat je sneller veroudert (en overigens ook betrokken is bij veel chronische ziekten) (bron). Vrije radicalen die bij oxidatieve stress vrijkomen beschadigen verschillende delen van gezonde lichaamscellen zoals je DNA, eiwitten en vetten (bron).

Oxidatieve stress zie je vaak bij mensen met een ongezonde levensstijl en is een gevolg van zuurstofradicalen die normaal vrijkomen bij de verbranding, zoals na het eten (bron).

Zo is het vaak het gevolg van overgewicht, te lage bloedsuikerspiegels, roken en overmatig alcoholgebruik. Maar ook medicatie, teveel sporten en lang zonnen kunnen ervoor zorgen dat het misgaat in je lichaam.

Het stimuleert herstelprocessen

Het blijkt gelukkig dat intermittent fasting ook hierbij kan helpen. Je lichaam verbetert zijn weerstand tegen oxidatieve stress wanneer je lange periode niet eet. Dit heeft er voornamelijk mee te maken dat je immuunsysteem een stuk beter functioneert door het tijdelijk stoppen met eten (bronbron).

Ook worden het aantal ontstekingen een stuk lager door het volgen van een vorm van intermittent fasting zoals het 8 uur dieet. Dit heeft er wederom mee te maken dat je lichaam een stukje rust krijgt wat op langere termijn de kans op veel chronische ziekte vermindert (bronbronbron).

Het eigenlijke mechanisme waar de onderzoekers op duiden is dat:

 1. Door verminderde voedsel inname is er sprake van minder voedselverbranding met als gevolg minder vrije zuurstofradicalen. Deze “zuurstofradicalen” worden normaal geproduceerd in het lichaam bij de verbranding, bijvoorbeeld na het eten, en zij dragen bij aan ontsteking in het lichaam.
 2. Een andere theorie is dat het lichaam een kleine hoeveelheid stress ondergaat tijdens het vasten, waardoor cellen zich gaan ontwikkelen om beter tegen stress te kunnen. Het effect daarvan is dat de cellen beter ontsteking in het lichaam kunnen opruimen.

#4: vermindert de kans op diabetes type 2

Diabetes type 2 is één van de grootste gezondheidsproblemen waar de wereld momenteel mee te kampen heeft (bronbronbron). 

Jaarlijks overlijden er meer dan 1,5 miljoen mensen aan de directe gevolgen van diabetes type 2. En wekelijks komen er meer dan 1200 nieuwe diabetes type 2 diagnoses bij in Nederland.

De voornaamste reden hiervoor is dat mensen veel suikers binnenkrijgen en tegelijkertijd hoge insulinewaarden hebben. Hierdoor wordt de pancreas overbelast en tegelijkertijd gaat de insulinegevoeligheid hard achteruit.

Intermittent fasting, zoals het 8 uur dieet, lijkt ervoor te kunnen zorgen dat je bloedsuikerspiegel daalt en je insulinegevoeligheid verhoogt (bron). Dit allemaal door simpelweg meerdere uren per dag niet te eten.

#5: verlaagt risico op kanker en Alzheimer

Je lichaam is niet perfect. Cellen gaan af en toe stuk en onderdelen ervan ook. Als er niets aan gedaan wordt, kunnen de cellen volledig dood gaan en zelfs omringende cellen kapotmaken.

Autofagie is het proces van recycling/repareren van beschadigde cellen (bron).

Het vasten zorgt ervoor dat het proces in volle gang wordt gezet om zo beschadigde cellen te herstellen of op te ruimen (bronbron).

Dit biedt bescherming tegen verschillende ziekten waar celdeling en de gezondheid van cellen centraal staat zoals bij kanker en de ziekte van Alzheimer (bronbron).

Stamcellen krijgen door intermittent fasting een extra prikkel  om weefsels te verjongen (bron).

Er zijn ook veelbelovende resultaten met dieren die aan vasten doen.

Het blijkt zelfs mogelijk dat je kanker kunt voorkomen en de groei van kanker kan vertragen (bij dieren) door lange perioden te vasten (bron, bron). 

Een klein onderzoek bij mensen met de ziekte van Alzheimer liet zien dat de symptomen van de ziekte enorm verbeteren door alleen aan intermittent fasting te doen (bron).

#6: verbetert de hersenfunctie

Intermittent fasting kan de groei van nieuwe zenuwcellen stimuleren en bevorderen – wat natuurlijk goed is voor je hersenfunctie -(bronbron). Ook zorgt het volgen van het 8 uur dieet ervoor dat je meer BDNF (Brain-derived neurotrophic factor) gaat aanmaken (bronbronbron).

Dit stofje is betrokken met het vormen van nieuwe synapsen in je hersenen. Ook is het van belang voor je geheugen en het leerproces.

#7: het gaat veroudering tegen

Dit is misschien wel één van mijn favoriete bijwerkingen van intermittent fasting.

Vooral omdat je er eindelijk niets extra’s voor hoeft te doen. Het volgen van het 8 uur dieet kan er namelijk voor zorgen dat je langer leeft en minder snel verouderd. 

Zo is er bij ratten gebleken dat om de dag volledig vasten ervoor kan zorgen dat ze 83% langer leven (bron).

Het lijkt sowieso dat calorierestrictie de beste manier is om je levensduur te verlengen. Vooral onderzoeken bij ratten laten hele goede resultaten zien met calorierestrictie (bronbron).

Echter is er bij mensen geen duidelijk en eenduidig bewijs voor het verlengen van je levensduur door middel van calorierestrictie.

Wel verbetert intermittent fasting wel bepaalde gezondheidsmarkers (cholestrol, inflammatie, oxidatieve stress) die je op langere termijn kunnen laten leven.

Dus naar alle waarschijnlijkheid draagt intermittent fasting ook bij mensen aan healthy aging.

Nadeel van het 8 uur dieet?

Het volgen van het 8 uur dieet heeft niet alleen maar voordelen. Hieronder geef ik je drie nadelen die je moet weten.

#1 Het kan als zwaar ervaren worden

Zwaar is natuurlijk een erg relatief begrip. Maar sommige vinden het 8 uur dieet zwaar. Vooral het begin wordt als zwaar ervaren na jaren ‘normaal’ te hebben gegeten. 

Maar als je er objectief naar kijkt, lijkt het 8 uur dieet mee te vallen. Je mag namelijk 8 uren aaneengesloten eten. Dat klinkt wellicht weinig vergeleken met de resterende 16 uur, maar dat is het niet.

Als je namelijk ‘pas’ om 11 uur begint met eten, dan mag je om 7 uur in de avond je laatste hap wegwerken.

Als je tussen 11 uur ’s ochtends en 7 uur ’s avonds kan eten, heb je de meeste wakkere uren in de dag te pakken. Het grootste deel van het vasten vindt dus plaats terwijl je slaapt.

Een voorbeeld van een zwaardere uitdaging is de Ramadan, waarbij mensen van zonsopkomst tot zonsondergang vasten. Tijdens de zomermaanden in Nederland houdt dat dus in tussen 6 uur in de ochtend en 10 uur in de avond niet eten. Deze methode van vasten is veel zwaarder.

Het duurt gemiddeld 1 tot 2 weken om aan het 8 uur dieet te wennen. Wees wel bewust dat sommige mensen het als zwaar kunnen ervaren.

#2 Je moet een gestructureerd leven hebben

Het volgen van intermittent fasting zorgt er automatisch voor dat jij je leven veel meer moet plannen. 

Je moet besluiten wanneer je ‘wel’ gaat eten en dus daarmee rekening houden bij elke maaltijd die je wilt eten.

Dit betekent ook dat spontane acties en ongeplande bijkomstigheden niet heel fijn passen in je eetschema. In de avond nog snel een gezellig hapje of drankje doen zal je eetvenster negatief beïnvloeden.

Hierdoor moet je of de gezelligheid afzeggen of besluiten om veel later te beginnen met eten zodat je dat hapje en drankje kunt pakken met vrienden.

Natuurlijk is dit geen ramp maar het is wel iets waar je rekening mee moet houden.

Heb je een hectisch leven of vinden er veel spontane etentjes plaats in jouw leven? Dan is het 8 uur dieet wellicht niet het beste eetpatroon voor jou om te volgen.

Aan de andere kant, als je een strikt caloriebeperkt dieet volgt dan kan je ook niet zomaar overal een hapje doen (je kan niet naar een burger restaurant of je moet altijd alleen een salade willen eten).

#3 Het is geen wondermiddel

Hoe geweldig het 8 uur dieet en intermittent fasting ook lijkt, het zal niet al je gezondheidsproblemen of overgewicht oplossen.

Je zult gezonder moeten eten. Je zult wat vaker moeten bewegen. Je zult wat beter moeten slapen.

Het 8 uur dieet is hooguit een eetpatroon wat je kunt volgen om het maximale uit een gezonde levensstijl te halen. Maar het zal niet een ongezond eetpatroon kunnen corrigeren of verbeteren.

Er zijn geen shortcuts voor een gezonde levensstijl. Je zult er echt moeite voor moeten doen. Dus begin niet aan het 8 uur dieet met de intentie om ‘minder gezond’ te blijven eten en dan toch af te vallen.

Wellicht werkt dat op korte termijn, maar op langere termijn gaat het gegarandeerd fout.

Tot slot

Hoewel het best heftig klinkt om 16 uur niet te eten, blijkt dit in de praktijk reuze mee te vallen.

Als je namelijk om 10:00 in de ochtend besluit om je eerste hap te nemen, moet je om 18:00 in de avond je laatste hap nemen. Om het dan iets praktischer te maken, kun je ook pas om 10:30 beginnen met eten. Dan heb je tot 18:30 om je laatste hap te nemen.

Hierdoor heb je een eetvenster van 8 uur en vast je de rest van de dag (waarvan het merendeel in je slaap).

Natuurlijk zal het in het begin even wennen zijn als je al je hele leven gewend bent om om 7 uur in de ochtend je eerste hap te nemen en ’s avonds nog voor het slapen om een bak kwark te eten. Maar zoals met alles bij het menselijk lichaam, zal ook dit op langere termijn enorm wennen.

Omdat intermittent fasting in principe geen nadelen heeft voor gezonde mensen EN omdat je niet minder hoeft te eten, hoef het ook niet als zwaar ervaren te worden vanuit het ‘honger’ perspectief.

Zelfs wanneer je het combineert met een calorietekort om (sneller) af te vallen, zul je merken dat het je afvalproces niet moeilijker maakt maar makkelijker.

Dat komt omdat je veel minder lang ‘met eten bezig bent’ door je kleiner eetvenster. Als je dan mag eten, mag je bijvoorbeeld je 1500 kcal in een relatief korte periode eten. Hierdoor kom je alsnog vrij vol te zitten voor je gevoel.

Deze vorm van intermittent fasting biedt veel enorm veel voordelen.

Begin met mijn ultieme beginnersgids voor intermittent fasting

Klaar om eens intermittent fasting te proberen? Download dan nu mijn gratis gids.

Hierin leer je onder andere meer over:

 • Waarom je niet verhongert bij intermittent fasting
 • Wat mag je precies wel en niet eten tijdens het vasten
 • Een verdere verdieping op de gezondheidsvoordelen
 • Een overzicht van de verschillende schema’s
 • En nog veel meer…

Klik hier om mijn ultieme beginnersgids voor intermittent fasting te downloaden

Ben je al bekend met intermittent fasting maar weet je niet zeker welk schema het beste bij je past?

Beantwoord de korte vragen om er achter te komen welk dieet het beste bij jou past

 

Hoe nuttig was dit artikel voor jou?

Klik op een ster voor een beoordeling!

Omdat je dit artikel nuttig vond...

Volg ons op social media!

Jammer dat je dit artikel niet (zo) nuttig vindt.

Graag horen we hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

94 reacties op dit artikel

 • Hoi Oscar,
  Ik heb dit lange tijd gedaan, in ieder geval anderhalf jaar. Hoofdzakelijk omdat ik af wil vallen. Het kostte me weinig moeite en het beviel me heel goed, alhoewel het afvallen niet verbeterde maar dat kwam doordat ik te veel calorieen tot me nam. In april van dit jaar kreeg ik een darmonderzoek, alles was goed maar de arts zei u heeft erg veel vertikels dus gezond eten. Daarna heb ik er veel over gelezen en inderdaad gezond eten, veel vezels, komt dan ieder keer naar voren. Maar ook, sla het ontbijt niet over en eet regelmatig! Dus ben ik gestopt met 8/16 fasting. Maar het blijft toch door m’n hoofd spelen en ik vroeg me af, zijn er ook andere manieren, bv één of twee dagen in de week niet eten. Of alleen hele calorie arme voedingsmiddelen, groente, zodat je darmen wel wat moeten doen maar er nauwelijks cal binnen komen? Hopelijk kun je mij hier meer over vertellen.

  Carla
  • Beste Carla
   Je kan inderdaad ook kiezen om twee dagen per week te vasten op die dagen mag je max 500 calorieën consumeren en dan kan je kiezen voor een gezond slaatje en of soep, fruit.
   (best vermijd je melk bv bij de koffie)
   Bij onderzoek op muizen is ook bewezen dat ook deze methode een positief effect kan hebben op uw gezondheid
   En ook voor de darmen kan dit positief zijn bij het vasten (ook de 500 calorieën methode)
   Geef je je spijsvertering rust en tijd om te herstellen
   Vriendelijke groetjes
   Yasmin

   Yasmin
   • Als je gaat vasten kun je dan 3 avonden 3 wiskies drinken en de rest vasten

    Brinkmeijer
    • Omdat alcohol je vasten breekt als het tijdens de vastenperiode wordt geconsumeerd, is het raadzaam om alleen alcohol te drinken tijdens de periodes dat je mag eten.

     Avatar for Drs. Oscar Helm
     Drs. Oscar Helm Auteur
     • Hallo. Ik doe 16/8 en sport veel. Ik heb er weinig moeite mee. Maar op de dinsdagavond ga ik zwemmen ik train voor een 1/4 triatlon. Zwemmen is om 21-22uur. Maar met een volle buik is niet fijn dus ik eet om 18.30 voor het laast. Normaal eet ik niet vanaf 20.30 tor 12.30uur. Maar hoe doe ik dat de dag na het zwemmen het beste?
      Groetjes Gemma

      Gemma
  • Hallo, vanwege mijn diabetes 2 hieraan begonnen half september. Nu 7 kilo lichter en suikerwaarde van 10.5 naar 7,6 zonder medicatie. Wel bijna geen koolhydraten genuttigd.
   Mijn vraag is dus ook nu hoelang mag je dit doen. Voor mij een makkie om door te gaan. Afvallen is niet echt meer nodig, slank hoeft van mij niet. Dus ik eet nu ook wat meer. Maar went je lichaam hier dan niet aan 16/8 en moet je het niet afwisselen

   Irma
   • Beste Irma, periodiek vasten kun je integreren in je leven als een levensstijl. Je hoeft er dus niet mee te stoppen. Wel kun je ermee variëren, afhankelijk van wat je doelen zijn.

    Avatar for Drs. Oscar Helm
    Drs. Oscar Helm Auteur
 • Ik ben recent overgestapt naar het 8 uren dieet en ik vind het geen grote moeite. (Wel even een aanpassing gn snackjes meer tijdens een gezellige filmavond) maar nu heb ik daar plots gn zin en gn nood meer aan ik voel me rustiger, slaap beter en val ook af, ik probeer ook om tussen de 1300 a 1500 calorieën te consumeren.
  Zo gezond mogelijk suiker probeer ik ook te vermijden,
  Ik zie dit ook als een nieuwe levenstijl en ik ben er ook van overtuigd dat het goed is om je lichaam de nodigde rust te gunnen.
  Yasmin

  Yasmin
 • Het is mij niet helemaal duidelijk hoe het zit met drinken. Kan je in die 16 uur wel gewoon water, thee etc. drinken?

  Ben
  • Beste Ben,

   Water is een calorieloze dorstlesser. ;) Dagelijks voldoende water drinken (minstens 2 liter) is juist erg belangrijk tijdens het vasten, zolang je maar niet calorierijke dranken drinkt. Het drinken van zwarte koffie en groene thee is ook geen probleem omdat ze geen calorieën bevatten en het metabolisme tijdelijk versnellen. Melk en suiker is uiteraard uit den boze.

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
   • Hoe zit het dan met suikervrije frisdrank? Ik begrijp als er op het etiket staat 5kcal/100 ml, dat je het niet moet gebruiken. Maar als aangegeven wordt dat er 0 kcal inzitten. Ik vind het bij een wat ‘knagerig’ gevoel soms wel prettig om een glas suikervrije ‘bubbels’ te nemen, zoals cola light/zero.

    Lydia
    • Mag ik in die 16 uur vasten wel een bouillon drinken?

     Liesbeth
     • Af en toe een klein beetje bouillonsoep drinken is geen probleem.

      Avatar for Drs. Oscar Helm
      Drs. Oscar Helm Auteur
    • Calorievrije dranken zijn geen probleem (al raad ik je liever water, groene thee en zwarte koffie aan).

     Avatar for Drs. Oscar Helm
     Drs. Oscar Helm Auteur
   • Ik drink iedere ochtend op nuchtere maag proboticum: WaterKefir. Die maak ik 2 dagen van te voren met kefirkorrels ,1 liter en 40 gr suiker. Dan voeg ik een scheut biologisch vruchtensap toe.
    De suiker wordt omgezet naar minimale alcohol.
    Mag ik dit drankje ’s ochtends drinken?(tijdens de uren dat ik vast)
    En mag een glas sinaasappelsap ’s avonds na 20.00 uur ipv thee ?

    Thea
 • Hi,
  Paar dagen geleden begonnen met 8/16 méthode. Bevalt prima maar hoelang kan, mag, moet ik dit achter elkaar doen?
  Ps ik ben 58, drukke baan en wil ook nog 6 kg afvallen
  Groetjes

  Sylvia
  • Dat ligt er helemaal aan wat je doelen zijn. In principe staat het je vrij om het 16/8 de rest van je leven te volgen. Als je wilt afvallen dan kun het intensiveren. Eenmaal je streefgewicht bereikt kan je het afbouwen en het aantal vastendagen verminderen.

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
 • mag ik met de 8/16 methode wel een zoetje in de thee doen.
  Met vriendelijke groet Ingrid

  Ingrid
  • Een calorie-vrije zoetje kan geen kwaad.

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
   • Is de “gewone” smaakjes thee minder gied? Ik hou niet van groene thee en doe daar ook een zoetje in… welke zoetjes kan ik het beste kopen? Ik lees verschillende tegenstrijdige dingen over zoetjes…

    Ilonka
 • Ik ben nu 2 dagen bezig met 16/8 en bevalt me wel. Sla ontbijt over en eet om 12 uur. Maar vandaag moet ik 4 uur in de ochtend beginnen met werken en dan wordt het een lange dag. Ik hou het wel vol hoor. Maar ik hoef gelukkig niet iedere dag om 4 uur te beginnen. ik eet dan beetje yoghurt met muesli en fruit in de middag. Rond 18:30 u ga ik eten. Wel veel water drinken. Thee ben ik geen liefhebber van dus blijft water over.

  maikel
  • Ik doe het al 7 maanden en ondanks dat mijn pancreas niet goed werkt ben ik 6kg kwijt.Voel mij super en sla mijn ontbijt nooit over maar neem die rond 9uur en eet dan tot 17u.Hangt natuurlijk van je werkschema af.Soms als ik word uitgenodigd ja dan doe ik het niet en de volgende dag herneem ik de draad weer op.Ik moet nog 24kg afvallen want weeg nog 90kg .Ben zo blij dat ik dit ontdekt heb want niet alleen vermager ik maar heb nog een goede levenskwaliteit doordat ik minder ziek ben enz.Hop naar de volgende6kg.

   Chantal
 • Kun je ook door de week dit 8uur programma doen en het weekend wat anders.

  Kathy
  • Jazeker, dat is geen enkel probleem.

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
 • Ik heb een vraag:
  Als ik kies voor 16 uur vasten voor een periode van 6 weken, moet ik dan in die 6 weken precies dezelfde uren eten of mag dat per dag verschillen.
  Bijvoorbeeld op vrijdag van 12.00-20.00 uur eten en de volgende dag van 10.00-18.00 uur eten?

  Sanne
  • Beste Sanne, de basis is hoeveel en wat je eet en dat kan ook op andere tijden. Maar belangrijk is wel dat je voedsel nuttigt in een ‘eetvenster’ van 8 uur (bij voorkeur van 12.00 tot 20.00).

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
 • Ben 2weken geleden begonnen met 16-8 .
  Om teneerste af te leren het zoeken en schransen in de avond uren.
  Dit gaat mij momenteel goed af en nu op naar meer gezond eten .

  Aart
 • Hoi.
  Ik maak graag smorgens sap met mijn sapcentrifuge, wortels, appels, sinaasappels etc.
  Voor mij ook echt nodig om genoeg vitamines binnen te krijgen.
  Nu ben ik begonnen met het 16/8 vasten, en eet van 12 tot 20, maar mag ik dan wel smorgens om 8.30 mijn verse sap drinken?

  Mvg Lindy

  • Hoi,
   Nee geen verse sap, dit bevat fruitsuiker en zet dus de insuline productie weer aan.
   Enkel thee, koffie, water. Alles zonder suiker en melk.

   Maria
 • De volgende vraag wordt al een paar keer gesteld, ik zou daar ook graag een antwoord op willen:

  Hoe vaak en hoe lang mag je het 16-8 doen? (v.w.b. effectiviteit)
  Ik doe het met regelmaat maar niet alle dagen van de week (3 à 4 keer p.w.)

  Maria
  • Ha, Precies mijn vraag, zie hieronder.

   Josephine
 • Ook ik ben onlangs begonnen met de 16/8 methode. Ik moet zeggen geen enkele moeite hiermee. Ik was onlangs gediagnosticeerd met chronische darmontsteking en heb na een kuur (waarbij ik nu geen ontvlammingen heb) begonnen.
  Wat ik me afvroeg is hoe lang je het mag volhouden, zelf was ik voornemens dit 6 weken te doen. Maar kun je het eigenlijk gewoon jaren mee doorgaan? en heeft het zin om een tijdje bijvoorbeeld 5 dagen de 16/8 methode te volgen? na het een periode. Kortom ik zoek naar duur in relatie tot effecten.

  Trouwens, ben erg sceptisch over dit soort websites, maar ik waardeer jullie bronvermeldingen, waardoor dit meer vertrouwen geeft.

  Succes.

  Josephine
  • Het is in feite een levensstijl. Je kunt het dus je leven lang blijven volgen.

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
   • Ik heb een vraag over het gebruik van medicijnen en supplementen, mogen deze wel gedurende de vastentijd bij 16/8 ingenomen worden. Ik slik bijv euthyrax voor de schildklier, pravistatine voor het cholesterol, div vitamines en diverse schussler zouten.
    alvast vriendelijk bedankt voor uw antwoord! mvg, Cejo

    Cejo
 • Ik ben 2 weken geleden vrij onverwacht begonnen met IF, 16/8. Ik hoorde ervan op tv en dacht, ik begin meteen morgen.
  Meteen ontbijt overgeslagen en op internet gezocht naar meer informatie. Wat ik wel en niet mocht eten. Terwijl ik op veel sites las, dat ik die 8 uren dat ik mocht eten, normaal mocht eten. Ben ik mijn voeding toch gaan aanpassen.

  Omdat ik ging voor minder koolhydraten, zou ik oa. geen brood meer zou mogen eten. Dat vond ik het moeilijkste en dat is het nog steeds.
  Heb het de 1ste week zo aangepast, dat als ik bij mijn 1ste maaltijd brood at. Ik besloot geen aardappelen te eten bij mijn 2de maaltijd en andersom.

  Omdat ik vegetarisch ben eet nooit geen vlees of vis, ik eet meer groente en peulvruchten en kaas.
  30+ kaas of 20 + kaas, en griekse yoghurt zonder vet. En veel halfvolle yoghurt en karnemelk.

  Ben toch 2 kilo afgevallen, al las ik bij Oskar, dat dit alleen vocht is en geen vet.
  2de week ontbijt overslaan geen enkel probleem. Eet om de dag griekse yoghurt 0% vet met fruit of havermout ook met fruit en normale halfvolle melk.
  Sorry Oskar, die had ik nog staan en wilde ik niet weggooien.
  En ook deze week bijna 2 kilo afgevallen.

  Omdat ik nu nog meer gelezen heb over IF, op deze site.
  Kom ik er achter, dat ik veel meer mag eten dan ik dacht. Heb zaden en noten gekocht als aanvulling op mijn eten.
  Ik voel me goed al heb ik het de hele dag erg koud :-).
  Ik drink de hele dag koffie. Uiteraard zwart en zonder suiker, dat doe ik al jaren.
  En ik drink heel veel water, en groene thee met verse gember.

  Nu ik de afslank receptenbijbel heb gekocht. Heb ik heel veel afwisselende gezonde recepten om het nog een hele tijd vol te houden.
  1 klein minpuntje, havermout, ik hou er niet zo van. Ben er nog niet uit waar ik dat voor kan vervangen.
  En ook ik zo willen weten hoe lang ik IF mag doen. Al ga ik er voorlopig nog een hele tijd mee door.

  Annemieke

  .

  Annemieke
  • Ik eet wel brood en aardappelen en deegwaren maar je kan niet meer veel eten na een paar weken dus het is belangrijk van alles te kunnen eten zoals fruit, groenten , vis of anderen,en noten .De piramide neem ik in gedachten en eet dan het meest groenten sla en mijn warme groentjes .En het lukt.Ik zou het iedereen aanraden want zelf met diëten
   ging er bij mij niets af en nu gaat alles prima.

   Chantal
 • Hallo Oscar,

  Wat ben ik blij dat ik jou site bij toeval tegen kwam op internet. Dit is waar ik mijn hele leven naar heb gezocht: een wel onderbouwde manier van kijken naar voeding. Ik ben nu 5 dagen bezig en wat lukt dat prima. Bizar genoeg heb ik geen ENKELE eetbui meer gehad. Terwijl juist dát hetgeen is was mijn gewicht weer opschroeft (na iedere keer weer succesvol afvallen). Ik hoop hiermee mijn gewicht te reduceren én dat nu voor eens en altijd zo te houden.
  Ik heb besloten het boek te bestellen voor de lekkere gezonde recepten, top!
  Kun je misschien antwoord geven op 2 vraagjes?
  1. Als ik om 12.00uur begin te eten maar om 19.00uur stop omdat ik ECHT niks meer wil/hoef, moet ik dan tellen vanaf 19.00uur óf moet ik dan toch pas de dag erop weer om 12.00uur weer starten? M.a.w. mag het ook meer dan 16 uur vasten zijn?

  Groetjes, Sandy

  Sandy
  • Beste Sandy, wat goed van je dat je begonnen bent! Het werkelijke vasten begint op het moment dat je geen calorieën meer binnenkrijgt. Om het jezelf makkelijk te maken zou ik wel proberen vaste tijden aan te houden. Langer vasten is geen enkel probleem. Je kunt ook 18 uur vasten en 6 uur eten. Zie ook het artikel https://happyhealthy.nl/intermittent-fasting/ voor meerdere intermittent fasting varianten.

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
 • Beste Oscar,
  Ik heb besloten om morgen te beginnen, (waarom wachten tot 1jan als je 31dec kunt beginnen).
  Ik heb de afslank bijbel en overweeg de smoothie bijbel erbij te kopen.
  Is het een goed idee om 16:8 met de afslank bijbel te combineren?
  Groetjes Femke

  Femke
  • Beste Femke, super dat je gemotiveerd bent! De Afslank Bijbel kan prima gecombineerd worden met het 16/8 dieet. Je eet dan gewoon je maaltijden in een korter tijdsbestek. Succes!

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
   • Hallo,
    Ik ben nu 2 dagen bezig met vasten maar lees nu dat ik geen melk mag. Mag ik dat ook niet tijdens de 8 uur dat ik wel mag eten? En waarom niet.
    Ook drink ik thee met een beetje honing. Mag dat ook niet of wel tijdens de 8 uur dat ik eet.
    Kan ik wel groene thee met een fruitsmaak drinken?
    En als laatste, is het heel erg als ik eens een x een dag niet vast . Gooi ik dan alles weer door de war of kan ik dan de dag erna gewoon weer de draad oppakken?
    Verder bevalt het me tot nu toe wel. Ik probeer tijdens mijn 8 uur eten ook minder koolhydraten tot me te nemen en laat snoep etc staan .
    Moeilijker zal het worden als il mijn koffie zwart moet gaan drinken of mijn thee zonder honing te drinken. Maar als dit echt niet anders kan zal dit op den duur ook wennen.
    Groetjes Brigitte

    Brigitte
    • Beste Brigitte, op de momenten dat je mag eten is het geen probleem om melk en honing te nemen. Alleen tijdens het vasten raad ik dit af: door de calorieën die je dan binnenkrijgt wordt het vastenproces onderbroken. Dit geldt ook voor melk in koffie tijdens het vasten. Drink daarom alleen zwarte koffie, water of groene thee zonder suikers als je aan het vasten bent. Een calorievrije zoetje kan geen kwaad.

     Avatar for Drs. Oscar Helm
     Drs. Oscar Helm Auteur
   • Hallo , ik ben te donderdag begonnen en het lukt mij goed behalve de kilo’s . Ik ben een1,2 kg aangekomen ? ik eet gezond veel groenten en vis , vlees eet ik bijna nooit en drink zeker 2 L water . Ik zit wel in volledige menopauze en was een 12 kg aangekomen in 2 jaar en nu geopereerd Hysterectomie . Wat doe ik fout ?
    Groetjes Marijke

    Marijke
 • Beste Oskar,

  Sinds november ben ik bezig met 16:8 dieet, ik was rond de kerst 5 kg afgevallen, heb me ook met de feestdagen goed aan de eet tijden gehouden, en nog steeds, maar ik val nu niks meer af wat ik ook doe, en ik heb ook veel meer last van honger, het verschild per dag.
  Kan je mij een tip geven om toch door te kunnen gaan?

  Ine
 • Beste,

  Mag je in de 8 u dat je wel mag eten bij 16/8 dan koffie met melk drinken? Ik weet dat het in de 16u enkel koffie zwart mag zijn?

  Hilde
 • Beste Oskar,

  Mag je tijdens je eetperiode wel koffie met wat magere melk erin?

  Hilde
  • Tijdens de eetperiode is dat helemaal geen probleem. Je belemmert immers het vasten niet. Ook zul je van een beetje magere melk in de koffie niet aankomen. ;)

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
   • Beste mag ik in de 16 uur koffie een water drinken of allen in de 8 uur als ik niet vast ?

    Alija Muhamed
 • Ik doe het 8/16 uur vastendieet sinds half oktober vorig jaar en het gaat heel goed, weinig moeite mee en ben inmiddels 5 kilo afgevallen, wat me eerder nooit lukte. Ik ben inmiddels ook met het gewoontedrinken van alcohol gestopt (2 a 3 glazen per dag), ook dat ging heel gemakkelijk.
  Wat bij mij gebeurt, en dat zie ik bij niemand anders, is dat ik elke morgen diarree heb, dat duurt tot halverwege de morgen. Ik voel me dus echt niet veel beter. Bovendien slaap ik ook slechter dan voorheen. Is hier een verklaring voor?

  Mieke
  • Mag je witloofsoep drinken tijdens de 16u?

   Hendrik
   • In witlofsoep zitten 50 kcal per 100 gram. Dus niet verstandig om deze soep te nuttigen tijdens het vasten.

    Avatar for Drs. Oscar Helm
    Drs. Oscar Helm Auteur
 • Beste

  Mag je ook om de 24 uur gewoon 1 maaltijd nemen? Hoeveel gewichtsverlies in hoeveel tijd zou ik hier kunnen mee bereiken? Ik weeg nu 90 kg.
  Alvast dank voor je reactie.

  steven
  • Je bedoelt om de dag vasten? De cijfers variëren van 0,45 tot 0,75 kg gewichtsverlies per week met om de dag vasten in de week (je mag dan 500 kcal nuttigen op een vastendag, hetgeen neerkomt op één maaltijd)

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
 • L.S.

  Ik heb 6 weken het 8/16 uur dieet gevolgd.
  Prima te doen.

  Hoe vaak per jaar moet je dit doen?

  Of volstaat 1 dag in de week om de veroudering, celvernieuwing, lager cholestrol te bewerken?
  Gewichts verlies is voor mij niet het belangrijkste.
  .Bedankt

  Maria
 • Hey, sinds augustus 2019 doe ik het 20:4 dieet. De eerste maand van 64kg naar 60kg de maand nadien van 60kg naar 59kg. Nadien stabiel tot november ongeveer. Dan weer lichtjes gestegen maar niet op mijn buik. Ondertussen zijn we mei 2020 en schommelt de weegschaal tussen 61kg en 63kg. Onder de 61kg geraak ik niet meer. Ben 1m70 en 50 jaar oud. Kan het dat dit gewoon het gewicht is dat goed is voor mij? Ik vond die 59kg wel zeer aangenaam…Stoppen met een vastendieet kan ik me niet voorstellen, ben het nu zo gewoon om te eten tussen 18u en 22u. Ik snoep wel iets meer in die uren dan in augustus 2019. Kan het echt geen kwaad om zo verder te doen?

  Kristien
 • Mag je wel gewoon de hele dag drinken? en ook s avonds een borrel? Maar dan uiteraard zonder hapjes erbij?

  Steffie
  • Water mag je de hele dag drinken. Alcohol bevat calorieën en is dus uit den boze tijdens het vasten.

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
 • Hoi,
  Mag ik tijdens het vasten magere drink yoghurt met 0% vet?

  Sharina

  Sharina
 • Hallo.
  Hoeveel dagen in de week kun je het beste 8 uur dieet doen.
  Ik vind het ideale 16 uur niet eten.
  Ineke bvd

  Ineke
 • Je spreekt over zwarte en groene thee. Is kruiden – of vruchtenthee ( bijv. Rooibos ) ook ok tijdens de 16 uren vasten ?

  Anne
 • Hoi! Ik wil dit graag proberen, alleen sport ik vaak om 9 uur in de ochtend. Is het niet zo dat mijn lichaam dan reservers uit mijn spieren haalt? En mijn spieren gaan verbranden, omdat de glucose voorraad dan op is? Als ik dan pas om 12 uur ga eten. Is het verstandig om dan iets zonder koolhydraten eet? Magere kwark ofzo, om te zorgen dat mijn spieren niet afbreken ? Groetjes

  Fenna
  • Hi Fenna, zo snel gaat je lichaam niet spieren verbranden. Geen zorgen. ;) Zorg er gewoon voor dat je tijdens het ‘eetvenster’ goed eet. Ik raad je aan om in de middag meteen te beginnen met een eiwitshake en langzame koolhydraten (groenten, zoete aardappel, havermout, quinoa of zilvervlies rijst). Op die manier krijgen je spieren de voedingstoffen die nodig zijn om te herstellen van de training.

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
 • Hi Oscar,

  Ruim een week onderweg en het het te wennen. Eerste dagen wat koud en ‘rillerig’ echter is het uitstekend te doen! Wat ik me afvraag: als ik ’s morgens ga sporten (mijn venster is 12u tot 20u) mag je dan ook geen eiwit shake (water en eiwit poeder) nuttigen? Een kort loopje van 5km is wel te doen echter een lange duurloop maakt behoorlijk gammel …….

  MvG, Erik

  Erik
  • Beste Erik, door het drinken van een eiwitshake breek je het vasten. Dus het antwoord is nee als je het strikt wil doen.

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
 • Ik doe dit dieet ook en bevalt prima, maar val nog niet veel af, zou dit kunnen omdat ik mijn homeopathische pillen slik in de 16 uur dat ik eigenlijk niet mag eten???

  Rob
 • Mag ik mijn homeopathie geneesmiddelen innemen in de vasttijd??

  Rob
 • Hi Oscar,

  Sinds twee maanden volg ik het programma en dit bevalt erg goed!

  Nou neem ik ‘s morgens altijd 1 magnesium tablet en Spirulina in, en dit doe ik nog steeds. Mag dit wel of onderbreek je hiermee het vasten? Kan ik dit blijven doen of is het beter hiermee te starten om 12u (start van mijn ‘eet-venster’)

  MvG Erik

  Erik
  • Zolang je calorie-inname voor meer dan 10+ uur onder de 50 calorieën blijft zal je lichaam op een gegeven moment in de vastentoestand komen. Als je het zekere voor het onzekere wilt nemen dan zou ik het toch nemen tijdens je eetvenster.

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
 • Mag je gedurende je vasten periode water met een schijfje Citroen drinken?

  Olivia
 • hai, vraagje, ik neem medicatie op de klok in, ’s morgens om half 7, is dan het vasten onderbroken of is dit geen probleem?

  Jolanda / Jo
  • Beste Jolanda,
   Dat is een goede vraag die je stelt. Het hangt vooral af van de medicatie die je gebruikt. De bedoeling van vasten is om te voorkomen dat het lichaam zijn energie haalt uit het actieve spijsverteringsproces.
   Zolang je calorie-inname voor meer dan 10 uur onder de 50 calorieën blijft zal je lichaam op een gegeven moment in de vastentoestand komen. Normaal gesproken zal een tablet als bijvoorbeeld aspirine nauwelijks calorieën bevatten, zodat het periodiek vasten niet wordt verstoord.

   Ten tweede zijn er bepaalde medicijnen die maagklachten op een lege maag kunnen veroorzaken. Let daar dus op als je medicijnen slikt. Neem bij twijfel altijd contact op met je behandelend arts.

   Oscar
 • Oscar,
  Mag ik Pepsi max drinken tijdens het vasten?
  Kwestie van de cafeïne als oppepper soms wel goed doet.
  Iemand die koffie lust heeft het gemakkelijker dan iemand die geen koffie lust.
  Mvg, Lies.

  Lies
  • Beste Lies, omdat light frisdrank geen calorieën bevat, is het geen probleem om te drinken terwijl je aan het vasten bent.

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
 • Beste Oscar,

  Ik vast nu 3 weken, val niet af maar hou me ook niet strikt aan een caloriearme dieet als ik mag eten. De ene dag meer dan de andere. Omdat ik dat de eerste 2 weken wel heb gedaan en 1 kilo aankwam vraag ik mij het volgende af. Nu weeg ik niet meer maar merk dat er geen verandering zit in mijn kilo’s. Ik vast om af te vallen en om de bijkomende gezondheidseffecten. Ik speur het internet af naar de vraag of inname van medicatie het asten stopzet, maar kan nergens een juist antwoord vinden en het meeste gaat over paracetamol…
  VRAAG:
  Ik ben 41 en gebruik elke ochtend 125 thyrax voor trage schildklier. Dit moet op een vast tijdstip en durf het niet naar de middag te verschuiven…. Kan dit het vasten proces stop zetten?
  Hoop dat u mij hierop antwoord kan geven. Dank

  At
  • Beste A. Donker,

   Dat is een goede vraag die je stelt. Het hangt vooral af van de medicatie die je gebruikt.

   De bedoeling van vasten is om te voorkomen dat het lichaam zijn energie haalt uit het actieve spijsverteringsproces.
   Zolang je calorie-inname voor meer dan 10 uur onder de 50 calorieën blijft zal je lichaam op een gegeven moment in de vastentoestand komen. Normaal gesproken zal een tablet als bijvoorbeeld aspirine nauwelijks calorieën bevatten, zodat het periodiek vasten niet wordt verstoord.

   Ten tweede zijn er bepaalde medicijnen die maagklachten op een lege maag kunnen veroorzaken. Let daar dus op als je medicijnen slikt. Neem bij twijfel altijd contact op met je behandelend arts.

   Oscar
 • kan ik verrs geperst citroensap drinken tijdens de 16 uur vasten ?

  roos
  • Hoi Roos,
   Dat is een goede vraag die je stelt. De bedoeling van vasten is om te voorkomen dat het lichaam zijn energie haalt uit het actieve spijsverteringsproces.
   Zolang je calorie-inname voor meer dan 10 uur onder de 50 calorieën blijft zal je lichaam op een gegeven moment in de vastentoestand komen. Normaal gesproken zal iets als bijvoorbeeld citroensap nauwelijks calorieën bevatten, zodat het periodiek vasten niet wordt verstoord. Let alleen op eventuele maagklachten dat het zure citroensap op een lege maag kan veroorzaken.

   support
 • Ik volg het 8 uur dieet. Na 3 weken voel ik me iets lichter worden .ik krijg wel heel veel dorst, drink 5-6 liter water per dag en beetje kriebels op mijn tong. Is dat normaal of ik moet iets veranderen aan mijn dieet?

  Jim
  • Hoi Jim,

   dat je meer dorst hebt, is op zich niet zo erg en die 5-6 liter water per dag is zeker oké :-) Wat betreft die kriebels op je tong daar heb ik geen idee van… als je toch ongerust hierover bent, kun je misschien best contact opnemen met je huisarts.
   Mvg, Tina (klantenservice)

   support
 • Hoe weet ik hoeveel calorieën ik tot me kan nemen gedurende die 8 uur, zodat ik ook echt ga afvallen?

  vivianne
 • Ben 4 weken bezig met 8-16.
  Resultaat : -2 ons.
  Het rare is dat is soms s’ morgens meer weeg dan in de avond.
  Ook kan het zomaar voorkomen dat ik in een dag tijd 8 ons aankom.
  Ik let op wat ik eet.

 • Ik eet nu al bijna een half jaar 4 dagen per week 16 uur per dag niet. Hierbij gebeurd het regelmatig dat ik om 22/23 uur nog iets eet en/of drink (meestal als ik in het weekend laat nog een laatste biertje drink eet ik er ook maar meteen wat bij ivm de 16 uur die volgen :-) ).
  Het is de eerste 2 maanden even wennen maar daarna gaat het steeds makkelijker en nu is het een standaard patroon en bestaat ontbijten niet meer voor mij. Wel elke ochtend even een steeds korter momentje van trek. Dan maar wat extra water/thee en koffie en voor je het weet is de trek weg en moet ik mij vervolgens na 16 uur dwingen iets te eten. Je hebt gewoon geen trek en het komt regelmatig voor dat ik pas na 18 uur iets eet.
  Resultaat bij mij (1,82m) is dat ik voorheen met veel sporten en opletten met eten minimaal op 86kg zat. Nu eet/drink ik gewoon wat ik wil (gezond en ongezond), ik hoef niet na te denken, sport regelmatig (niet meer dan voorheen) probleemloos met een lege maag en zit nu gemiddeld rond de 82/83 kg. En voel mij goed. Wel wil ik binnenkort mijzelf even laten onderzoeken of bloedwaarden, organen etc idd wel gezond zijn en blijven. Maar als dat zo is dan denkm’n ik dat dit gewoon mijn nieuwe eetpatroon blijft. Ik heb de laatste tijd ook het idee dat je je sneller verzadigd voelt. Waardoor je weer minder gaat eten.
  Voor mij het makkelijkste dieet dat je kan volgen.

  Frans
 • Ik heb geen probleem met het overslaan van het ontbijt, echter ik drink wel (maximaal) 2 cappucino’s in de ochtend met melk dus. Zwarte koffie vind ik echt niet lekker en de behoefte aan koffie is er wel. Is hiermee het hele vasten nutteloos of gaat alles gewoon iets langzamer?

  sandra
  • Beste Sandra,

   Dat is een goede vraag die je stelt.

   De bedoeling van vasten is om te voorkomen dat het lichaam zijn energie haalt uit het actieve spijsverteringsproces.

   Zolang je calorie-inname voor meer dan 10 uur onder de 50 calorieën blijft zal je lichaam op een gegeven moment in de vastentoestand komen. Normaal gesproken zal iets als een cappucino (met een heel klein beetje melk en geen suiker) weinig calorieën bevatten, zodat het periodiek vasten niet wordt verstoord.

   Oscar
 • Hoi Henk, bedankt voor je vraag. Als je nooit sport en je gaat intermittent fasting ook direct combineren met sporten in je vastenperiode dan ga je je zo slecht voelen dat je je direct zult afvragen of intermittent fasting wel iets voor jou is. Als je wel al gewend bent om te sporten en gewend bent om koolhydraatarm te eten dan is het veel makkelijker om in één keer te switchen naar een vrij pittige vorm van intermittent fasting. Om maximaal van intermittent fasting te profiteren kan je op een gegeven moment gaan sporten in je vastenperiode. Een goed moment om dit te gaan doen is als je gewend bent aan het vasten en het sporten. Aan het einde van de vastenperiode sporten is het beste. De hoeveelheid menselijk groeihormoon is dan namelijk het hoogst. Ik hoop dat dit je vraag beantwoord, mvg, team HappyHealthy.

  support
 • Mag ik medicijnen nemen tijdens mijn 16u vasten of doet dat de maag terug werken ?

  Caroline
 • Ben nu 5 weken bezig met 16/8 5kilo afgevallen gaat dat niet te snel ?
  Ben 70 en weeg nu 80 kilo

  Loes
  • Hallo Loes, gefeliciteerd met je resultaten tot nu toe! Het verliezen van 5 kilo in 5 weken betekent dat je gemiddeld 1 kilo per week bent afgevallen. Over het algemeen wordt een gewichtsverlies van 0,5 tot 1 kilo per week als veilig beschouwd.

   Aangezien je 70 jaar bent is het belangrijk extra voorzichtig te zijn. Op oudere leeftijd kan sneller gewichtsverlies leiden tot verlies van spiermassa, wat niet wenselijk is. Aangezien je ‘eetvenster’ beperkt is tot 8 uur, kun je overwegen om grotere porties te nemen tijdens je maaltijden om ervoor te zorgen dat je genoeg calorieën en voedingsstoffen binnenkrijgt.

   Als je merkt dat je blijft afvallen en dit niet je intentie is, dan is het raadzaam om het 16/8 dieet te stoppen en een diëtiste raadplegen. Je gezondheid moet altijd voorop staan.

   Avatar for Oscar Helm, MSc
   Oscar Helm, MSc Auteur
 • 5 februari 2024

  Hoi Oscar,

  Afgelopen zaterdag ben ik begonnen met 16:8 methode. Ik lees overal wel verschillende dingen. De één zegt je mag dit maar 7 dagen doen. De andere zegt 3 weken en hier lees ik je kan het voor lange periode doen, zelf als leefstijl toepassen. Het kan dus geen kwaad? Ik vraag mij af als je dit voor altijd doet. Val je dan ook steeds meer af? Of stopt het ergens met afvallen? Mijn andere vraag is. Stel ik doe vasten voor 1 of 3 weken. En ik ga daarna weer over na 3 maaltijden of ik eet een x een bittergarnituur en wijn. Wat gebeurd er dan? Ga ik dan weer veel aankomen? Omdat m’n lichaam gewend is aan weinig calorieën en dan opeens weer veel? Ik schommel namelijk continue met mijn gewicht. Ik val af en kom dan weer aan. En ik wil het juist stabiel houden. Wat raad je dan aan?

  Angel
  • 6 februari 2024

   Super dat je bent gestart met de 16:8 methode! Ik snap dat het best verwarrend kan zijn met al die verschillende adviezen die je overal leest. De 16:8 methode kan inderdaad als een langdurige levensstijl worden aangenomen. Veel mensen vinden het een duurzame aanpak omdat het relatief flexibel is en gemakkelijker te volgen dan strengere diëten.

   Of je blijft afvallen, hangt af van verschillende factoren, zoals je totale calorie-inname, de kwaliteit van de voeding die je consumeert binnen je eetvenster, en je algemene levensstijl. Na verloop van tijd kan je gewichtsverlies stabiliseren omdat je lichaam een nieuw evenwicht bereikt. Dit is een normaal en gezond proces.

   Wat betreft je zorgen over het weer aankomen na een periode van vasten: als je terugkeert naar een patroon van drie maaltijden per dag of incidenteel geniet van bijvoorbeeld een bittergarnituur en wijn, kan je gewicht fluctueren. Dit is vooral waar als de totale calorie-inname aanzienlijk hoger is dan wat je lichaam nodig heeft. Maar niet elke calorieverhoging leidt direct tot gewichtstoename, zolang dit maar incidenteel gebeurt.

   Om gewichtsschommelingen te voorkomen en je gewicht stabiel te houden, is het belangrijk dat wat je eet ook gezond en vullend is (koolhydraatarm of keto dieet). Dit betekent het kiezen van voedzame voedingsmiddelen die je verzadigen en energie geven. Het is ook belangrijk om actief te blijven en een vorm van fysieke activiteit te vinden die je leuk vindt en regelmatig kunt beoefenen. Het hoeft allemaal niet perfect, als je maar een weg vindt die voor jou werkt. Succes!

   Avatar for Oscar Helm, MSc
   Oscar Helm, MSc Auteur
 • 8 februari 2024

  Heb toch nog een vraagje over drinken.
  Ik neem voor het slapen gaan en bij opstaan 1 mok warme water met theelepel curcuma en 1 citroen.
  Doorbreekt dit ook mijn vasten?

  Greetje
  • 10 februari 2024

   Beste Greetje, warm water met een beetje kurkuma en citroensap zal je vasten hoogstwaarschijnlijk niet doorbreken. Het is bijna geen calorieën, dus je vasten blijft intact. Overdrijf het niet natuurlijk. :)

   Avatar for Oscar Helm, MSc
   Oscar Helm, MSc Auteur

Plaats een reactie

Over HappyHealthy

Oscar Helm, MSc Afslankcoach, voedingsdeskundige, psycholoog, dieetpsycholoog, orthomoleculair therapeut en bestsellerauteur

Hoi, ik ben Oscar Helm en in de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen naar een gezonder gewicht en betere gezondheid.

HappyHealthy.nl trekt inmiddels ruim 10.000 bezoekers per dag en met mijn bestseller de Afslank Receptenbijbel laat ik zien dat afvallen zowel eenvoudig als leuk kan zijn!

Wil jij je kennis over afvallen testen? Doe dan deze test en ontdek direct je “Afslank IQ”.

Top artikelen

Wat je mag eten bij een koolhydraatarm dieet + De Voordelen & een Schema

Wat is het koolhydraatarm dieet precies en wat kan je wel en niet eten. Ontdek hier een voedingstabe...

Intermittent Fasting: Uitleg, 9 Voordelen en 10 Schema’s

Intermittent Fasting / vasten (onderbroken vasten) schrijft voor wanneer en hoe lang je wel en niet ...

12 Tips om Snel Buikvet te Verbranden + 5 Fouten

Hoe kun je snel afvallen rond de buik? Ontdek 12 gouden buikvet verbranden tips en ontwijk 5 ernstig...

23 Bewezen Tips voor Snel Afvallen (zonder ongefundeerde hypes)

Hoe kan je snel afvallen? Ontdek 23 bewezen tips om snel gewicht te verliezen zonder ongefundeerde c...

Oscar’s sapjes

Array ( [0] => Male )