846

Is Koffie Gezond of Niet? 7 Voors en 2 Tegens op een Rij

Als er één product in Nederland is waar veel onenigheid over is, dan is het koffie wel. Is het product nu gezond of ongezond?

Dat is een vraag die veel mensen bezighoudt doordat koffie het ene moment positief en het andere moment negatief in het nieuws komt. Maar na het lezen van dit artikel weet jij precies wat het antwoord op deze vraag is.

Om voor eens en altijd korte metten te maken met deze onenigheid, leg ik je daarom uit welke voedingsstoffen koffie bevat en of deze gezond zijn of niet. Je zult je verbazen hoeveel onzin er op het internet te vinden is. Lees snel verder en ontdek de waarheid over koffie.

 

Inhoud van dit artikel

Waar wordt koffie van gemaakt?

Koffie komt in vele soorten en maten. Zo kennen we oploskoffie en filterkoffie. Maar ook kun je koffie met melk en suiker drinken.

Oploskoffie is koffie in poedervorm waar je enkel warm water of warme melk bij hoeft te gooien om het op te drinken. Deze vorm van koffie is een gemaksproduct, dat het “zetten” van koffie onnodig maakt.

De smaak is echter anders dan filterkoffie en dat is precies de reden waarom de meeste mensen filterkoffie veel  lekkerder vinden.

Maar alle soorten koffie worden gemaakt van de koffieboon. De koffieboon is de zaad van een koffieplant. Over het algemeen groeit de koffieplant in tropische gebieden zoals Afrika en op eilanden van de Indische oceaan.

Wat je misschien al wel dacht, is dat koffie één van de populairste dranken ter wereld is. Het wordt meestal warm gedronken en vaak op smaak gebracht met melk en suiker.

Nederland staat in de top 5 van grootste koffiedrinkers ter wereld, met gemiddeld 8 koppen koffie per dag. Als je denkt dat dat veel is, dan moet je niet in Finland gaan wonen want daar worden gemiddeld 12 koppen koffie per dag gedronken.

Doe deze test en krijg jouw unieke op maat gemaakte keto schema, recepten en menu

Ontdek hoe je met jouw lichaam en behoeften je streefgewicht bereikt.

Vul een aantal simpele vragen in en laat ons voor jou een uniek plan maken waardoor jij in korte tijd voorgoed afrekent met overbodig vet.

Dit is geen jojo dieet, maar een manier waarop jij vol plezier resultaten behaalt en tegelijkertijd lekker eet.

Start keto test

 

Hoe wordt koffie gemaakt?

Kleurrijke koffiebonen in een machineOm koffie te maken, worden rijpe bessen geoogst en gepeld. De zaden worden vervolgens gefermenteerd, gewassen en gedroogd. De gedroogde koffiebonen worden geroosterd, dat ook wel koffiebranden wordt genoemd.

Om te bepalen of de bessen rijp zijn, worden de bessen in een bassin met water gedaan. De onrijpe bessen blijven drijven terwijl de rijpe bessen zinken. Vervolgens worden de rijpe koffiebessen gedroogd in de zon. Na het drogen worden de bonen gebrand. Dit gebeurt in een speciale oven totdat ze de juiste geur krijgen. Vervolgens worden de koffiebonen verpakt of gemalen en is het klaar voor gebruik.

In Nederland is de meest gedronken drank koffie.

De voedingswaarde van koffie

De voedingswaarde van koffie is een interessant verhaal.

Zoals je inmiddels wel weet is koffie volledig plantaardig. Koffie levert geen calorieën en toch bevat het tal van gezonde stoffen. Ja, ik begrijp dat dit raar klinkt.

Filterkoffie bestaat voor 98,8 procent uit water. En zoals je weet levert water geen calorieën. Koffie bevat geen eiwitten, koolhydraten, suikers en vetten. Wel bevat 100 gram koffie 0,1 gram vezels, maar dit is dus verwaarloosbaar.

De olie in koffiebonen bevat vettige stoffen, die cafestol en kahweol worden genoemd. Deze oliën worden bij filterkoffie tegengehouden door het koffiefilter. Maar bij oploskoffie komen deze stoffen dus wel mee en kan de voedingswaarde iets afwijken.

Wat bevat koffie dan wel? Koffie bevat een kleine hoeveelheid vitamine B1, 2 en 3. Daarnaast bevat het wel redelijk wat mineralen. Zo bevat het kalium, magnesium, calcium en fosfor. Naast water, vitaminen en mineralen bevat koffie nog een stimulerende stof, beter bekend als cafeïne.

Als je enkel naar de voedingswaarde van koffie kijkt, dan kun je dus concluderen dat het een hele gezonde drank is.

Video: Koffie – Gezond of ongezond?

Word een metabolisme machine en reken voorgoed af met buikvet via de nieuwste en verbeterde keto methode

Welke hoeveelheid calorieën, koolhydraten en andere nutriënten zijn perfect voor jouw lichaam om jouw metabolisme maximaal aan te zetten?

Doe onze test en laat het ons exact voor jouw lichaam berekenen. Ieder lichaam is anders en door je te focussen op wat werkt voor jouw lichaam

Een op maat gemaakte dieet voor jou werkt tot driemaal effectiever om je streefgewicht te bereiken dan een regulier dieet.

Klik hier om het dieet te ontdekken dat perfect is geoptimaliseerd voor jouw lichaam.

Gezondheidsvoordelen van koffie

Dan komen we nu bij het belangrijkste onderdeel van dit artikel. Kent koffie gezondheidsvoordelen en zo ja, welke. Hierboven heb je gezien dat koffie in principe geen calorieën bevat wat op zichzelf al een voordeel is. Dus je zult je dan wel afvragen wat koffie dan wel gezond maakt als het ons lichaam geen calorieën levert.

Dat ga ik je hieronder haarfijn uitleggen:

Voordeel #1:Koffie bevat cafeïne

Dit is voor de meeste mensen waarschijnlijk het meest belangrijke voordeel van koffie. Tevens is dit de grootste reden waarom de meeste mensen in eerste instantie beginnen met het drinken van koffie.

Je kent het wel…

…je bent student en bent even vergeten dat je morgen een belangrijk tentamen hebt. Je besluit om de hele nacht door te halen want anders kun je dat tentamen wel op je buik schrijven.

Om de hele nacht door te halen is het belangrijk dat je de hele nacht wakker en geconcentreerd blijft. En dat is waar cafeïne om de hoek komt kijken.

Cafeïne verbetert het concentratievermogen en houdt je wakker (bron)

Hoe zit dit dan?

Je neemt een bak koffie. Na ongeveer een half uur begint de cafeïne te werken.

hoeveelheid cafeïne per kop in tabelHet stimulerende effect is te danken aan de gelijkenis met de lichaamseigen stof adenosine. Adenosine is een lichaamseigen stof die ervoor zorgt dat jij je slaperig voelt en je zenuwactiviteit afremt.

Wanneer je bijvoorbeeld naar bed gaat, bindt adenosine zich aan receptoren waardoor jij je dus slaperig begint te voelen. Maar wanneer je koffie drinkt, bindt cafeïne zich aan deze receptoren waardoor adnosine zich niet meer kan binden en dus zijn werk niet meer kan doen.

Cafeïne heeft geen remmende werking op de zenuwactiviteit waardoor je dus eigenlijk het slaapgevoel verdringt.

Deze receptoren bevinden zich overal in het lichaam waardoor niet alleen je hersenen weer actief worden maar ook je:

 • Luchtwegen
 • Hart
 • Nieren
 • Darmen

Je bloedvaten verwijden en je lichaam verbrandt extra vetten. Hierdoor heeft cafeïne ook een positief effect op gewichtsverlies. Maar daar kom ik later op terug.

Doordat cafeïne de remmende stof adenosine blokkeert, beïnvloedt cafeïne eveneens de stimulerende stoffen serotonine en dopamine in de hersenen. Deze kunnen daardoor namelijk hun werk doen, waardoor een koffiedrinker zich prettig voelt. Eveneens heeft dit een positief effect op cognitieve functies (bron).

De werking van cafeïne op het concentratievermogen werkt dus vanuit twee richtingen.

Voordeel #2: Koffie bevat antioxidanten

Ja, ook koffie bevat antioxidanten (bron).

Eigenlijk bevatten alle plantaardige stoffen op aarde antioxidanten, en dat is ook de voornaamste reden waarom plantaardige producten zo gezond zijn.

De meeste mensen schrikken als ze dit woord lezen, omdat ze er maar weinig van begrijpen. Daarom zal ik het simpel houden.

Antioxidanten zijn stofjes, die voor het lichaam licht giftig zijn. Wanneer je deze binnenkrijgt probeert het lichaam deze actief te bestrijden. Hierdoor wordt ons lichaam efficiënter in het opruimen vrije radicalen.

Wat zijn vrije radicalen?

Vrije radicalen in ons lichaam ontstaan als bijproduct van lichamelijke processen. Dit is een natuurlijk proces en hier kun je dus weinig aan doen. Vrije radicalen reageren vervolgens met gezonde cellen in ons lichaam waardoor deze cellen beschadigd raken.

Vrije radicalen wil je idealiter dus zoveel mogelijk voorkomen. En dat is waar antioxidanten hun werk doen. Antioxidanten zorgen ervoor dat deze vrije radicalen opgeruimd worden, waardoor ze verder geen schade aan kunnen richten aan gezonde lichaamscellen.

Naast het feit dat antioxidanten deze vrije radicalen opruimen, zorgen antioxidanten er ook voor dat ons lichaam zelf efficiënter wordt in het opruimen van ziekteverwekkers. Dit heeft er mee te maken dat antioxidanten onze verdedigingsmechanismen activeren.

Koffie bevat het stofje chlorogeenzuur, deze behoort tot de polyphenolen. Dit is een antioxidant die het lichaam beschermt door ons afweersysteem te activeren (bron).

Deze antioxidanten hebben hierdoor veel positieve effecten op onze gezondheid en verkleinen de kans op vele ziekten. Wat mij gelijk bij het volgende punt brengt:

Voordeel #3: Het beschermt tegen verouderingsziekten

Als ik zeg dat koffie de kans op vele ziekten verkleint, dan ben je natuurlijk wel benieuwd welke dit zijn.

Het gaat hier met name om verouderingsziekten.

Wat zijn verouderingsziekten precies?

Eigenlijk zegt het woord het al, je hebt een grotere kans op bepaalde ziekten wanneer je ouder wordt. Deze ziekten ontstaan als bijproduct van het ouder worden. En dat wordt met name veroorzaakt door opstapeling van eiwitten in ons lichaam.

Wanneer je ouder wordt, wordt het lichaam minder efficiënt in het opruimen van bepaalde eiwitten. Hierdoor stapelen eiwitten zich op en gaan ze samenklonteren. Wanneer deze rondom gezonde lichaamscellen rondhangen, dan verstikken ze deze gezonde cellen waardoor deze cellen afsterven. Dit wordt ook wel amyloïdose genoemd.

Dit gebeurt meer naarmate je ouder wordt, maar door een slechte levensstijl treden dit soort ziekten tegenwoordig ook al eerder op.

Onderzoek heeft inmiddels aangetoond dat de antioxidanten in koffie een beschermend effect hebben tegen alzheimer, parkinson en diabetes type 2 (bron, bron, bron).

Dat zit zo:

Koffie bevat stoffen die het nrf2-eiwit activeert in onze cellen. Dit eiwit is een soort schakelaar die allerlei andere eiwitten aanzet om vrije radicalen op te ruimen. Ziekten zoals alzheimer, parkinson en diabetes type 2 zijn ziekten waarbij een overmaat aan vrije radicalen een belangrijke rol speelt.

Voordeel #4: Het helpt spierpijn te verminderen

Alleen al vanwege bovenstaand voordeel raad ik je aan koffie te drinken. Ben je nog steeds niet overtuigd? Dan lukt dat misschien na de volgende tip wel.

Ben je een actief sporter en heb je erg vaak last van spierpijn? Ook dan kan koffie een uitkomst bieden.

De inname van cafeïne blijkt namelijk goed te zijn tegen de late vorm van spierpijn. Deze vorm wordt ook wel DOMS genoemd. Deze vorm van spierpijn treed pas na 24 tot 48 uur op na een training. Deze vorm wordt veroorzaakt door microscheurtjes in het bindweefsel van de spier.

In een onderzoek lieten ze een groep mannen 5 mg cafeïne per kilo lichaamsgewicht innemen. Dit werd gevolgd door een zware krachttraining die hoogstwaarschijnlijk voor spierpijn zorgt. De andere groep mannen kreeg geen cafeïne voor de krachttraining.

Uit dit onderzoek bleek vervolgens dat de groep die cafeïne voor de training innam, minder last van DOMS spierpijn had dan de controlegroep (bron).

Daarnaast is cafeïne zo voor het sporten niet verkeerd aangezien cafeïne ervoor zorgt dat je actiever bent.

Cafeïne blokkeerde immers de receptoren voor de neurotransmitter adenosine. En deze receptoren zitten op elke denkbare plek in het menselijke lichaam. Hierdoor verhoogt cafeïne je hartslag en je longen worden actiever. Beide hebben een positief effect op je sportprestaties (bron).

Voordeel #5: Het vermindert de kans op een depressie

Een depressie is een serieuze mentale ziekte, die de kwaliteit van het leven drastisch verlaagd.

Helaas hebben steeds meer mensen te kampen met deze ziekte.

Zodra de meeste mensen deze gevoelens ervaren, gaan ze naar de huisarts. Deze schrijft vervolgens een pilletje voor om van die depressieve gevoelens af te komen. Nu zijn er veel mensen die hier baat bij hebben. En toch is het met name symptoom bestrijding. Je serotonine wordt grotendeel aangevuld door deze medicijnen en er wordt niet altijd gekeken naar de oorzaak.

Echter, wat veel mensen niet beseffen is dat een gezonde levensstijl ook wonderen kan doen voor het voorkomen van een depressie. Het is zelf zo, dat een ongezonde levensstijl de kans op een depressie vergroot (bron).

Daarentegen bestaan er ook voedingsmiddelen die de kans op een depressie verkleinen. En je raadt het misschien al, want één van die voedingsmiddelen is koffie.

Koffie blijkt wonderen te doen. Uit een onderzoek aan de universiteit van Harvard bleek dat vrouwen die meer dan 4 koppen koffie per dag dronken, 20% minder kans hadden op een depressie (bron).

Een ander groot onderzoek liet zien dat personen die meer dan 4 koppen koffie per dag dronken, 53% minder kans hadden om zelfmoord te plegen door een depressie (bron).

Waar heeft dit mee te maken? Cafeïne in koffie beïnvloedt het serotonine- en dopaminesysteem in de hersenen, waardoor een koffiedrinker zich prettiger voelt. Cafeïne zorgt voor een verhoging van dopamine en noradrenaline. En zoals je waarschijnlijk wel weet, hebben mensen met een depressie een tekort aan serotonine en dopamine.

Voordeel #6: Koffie helpt bij het afvallen

Dat koffie kan helpen bij het afvalproces heeft te maken met twee punten:

De eerste is misschien wel de meest simpele. Koffie bevat immers geen calorieën. Wanneer je gewicht probeert te verliezen, moet je minder calorieën nuttigen dan dat je lichaam op een dag verbruikt.

Een kopje ZWARTE koffie van 250 ml, bevat 1 kilocalorie. Dit is dus eigenlijk verwaarloosbaar. Ik schrijf met grote letters zwart, aangezien melk en suiker natuurlijk wel calorieën bevatten. Dit is precies de reden waarom ik je adviseer zwart koffie te drinken wanneer je probeert af te vallen.

Als je denkt dat melk en suiker maar weinig calorieën bevatten, dan heb je het mis.  En al helemaal aangezien het vaak niet bij één kopje koffie op een dag blijft. Zonder dat je het door hebt, tikken de calorieën aan. Maar met zwarte koffie alleen heb je hier dus geen last van.

Cafeïne verhoogt je stofwisseling

Cafeïne zorgt ervoor dat je meer vet verbrand. En wie wil dat nu niet?

Doordat cafeïne de adenosine-receptoren bezet houdt, worden ook de darmweefsel weer actief. Teven stimuleert het de werking van het centrale zenuwstelsel, die vervolgens directe signalen naar de vet cellen stuurt om hen te vertellen vet af te breken.

Wat cafeïne ook doet, is het hormoon adrenaline in het bloed verhogen. Dit hormoon zorgt ervoor dat vet cellen afgebroken worden en aan het bloed worden afgegeven om gebruikt te worden.

Zo bleek uit onderzoek dat 300 mg cafeïne per dag (ongeveer 6 koppen koffie), je 80 kilocalorie extra laat verbranden per dag (bron).

Al met al, is het de ideale drank om te drinken aangezien het nauwelijks tot geen calorieën bevat en daarnaast ook nog eens je stofwisseling stimuleert.

Wil je meer tips om af te kunnen vallen? Lees dan het onderstaande artikel eens door:

12 Tips voor Ultra Gezond Afvallen Zonder Dieet + Week Schema

Voordeel #7: Koffie verbetert het goede cholesterol

En als je dacht dat ik inmiddels klaar was, dan heb je het weer mis.

Hart- en vaatziekten is doodsoorzaak nummer 2 in Nederland. Kanker staat namelijk op nummer 1 (bron).

De kans op hart- en vaatziekten wordt sterk bepaald door het cholesterolgehalte in je bloed. Maar toch gaat er bij deze redenatie bij de meeste mensen een aantal dingen fout. Om deze fouten uit de weg te werken benoem ik hieronder 3 mythes:

 • Mythe 1: Een te hoog cholesterol verhoogt de kans op hart- en vaatziekten. Dit is onjuist. Het totale cholesterol zegt helemaal niets over je gezondheid. Cholesterol blijkt namelijk helemaal niet zo ongezond te zijn als dat men dacht.
 • Mythe 2: Het grootste deel van je dagelijkse cholesterol komt binnen via voeding binnen. Dit is niet correct. Je lichaam maakt namelijk zelf het meeste cholesterol aan en krijg je dus niet door voeding binnen. Dat is precies de reden waarom verzadigde vetten helemaal niet ongezond kunnen zijn zoals vroeger beweerd werd.
 • Mythe 3:  De grootste voorspeller voor hart- en vaatziekten is een hoog LDL cholesterol (slechte cholesterol). Ook dit is niet juist. De grootste voorspeller voor hart- en vaatziekten bleek een laag HDL cholesterol (goede cholesterol) te zijn (4x betere voorspeller). Pas wanneer je boven de 50 jaar bent blijkt ook een hoog LDL cholesterol een voorspeller voor hart- en vaatziekten te zijn.

Dit allemaal werd bepaald in een heel groot en belangrijk onderzoek (bron). Dit is eigenlijk een website met allemaal kleine publicaties over dit onderzoek om het grote geheel beter te kunnen begrijpen.

De link naar koffie

Maar waarom ik dit bovenstaande heb verteld, is omdat uit onderzoek blijkt dat koffie je HDL cholesterol verhoogd. En dat is goed nieuws aangezien ik je net heb verteld dat dit de belangrijkste voorspeller is voor hart- en vaatziekten.

Dit alles komt weer door de gezonde antioxidanten in koffie. Uit dit onderzoek bleek dat 8 koppen koffie per dag, het goede cholesterol liet stijgen met 7% (bron). Wat ook uit dit onderzoek bleek is dat 8 bakken koffie de hoeveelheid eiwitten die gerelateerd worden aan ontstekingen tot 16% verminderde.

Hoeveel koffie is gezond?

Nu je inmiddels wel overtuigd bent van de kracht van koffie is het wel verstandig om te weten hoeveel koffie nu daadwerkelijk gezond is. In veel studies wordt namelijk een behoorlijke hoeveelheid koffie gebruikt.

En koffie kan ook zeker nadelige effecten met zich mee brengen, met name als je hier teveel van drinkt. Maar wel moet ik er bij vertellen dat dit per persoon erg verschillend is. Daarnaast speelt gewenning ook een grote rol.

Mensen die niet gewend zijn om cafeïne binnen te krijgen, kunnen al bij een matige hoeveelheid cafeïne bijwerkingen krijgen.

Wat zijn de bijwerkingen van te veel koffie drinken?

 • Angst en nervositeit. Cafeïne blokkeert de stof adenosine. Deze stof maakt je rustig en je hersenen moe. Tegelijkertijd zorgt het voor de afgifte van adrenaline, het vecht of vlucht hormoon, waardoor je energie toeneemt. Je kunt dus wel begrijpen dat een teveel aan cafeïne je een nerveus en angstig gevoel geeft.
 • Slapeloosheid. Cafeïne is zo razend populair geworden omdat het ervoor zorgt dat je wakker blijft. Ideaal dus voor dat nachtje doorhalen. Maar teveel cafeïne kan er dus ook voor zorgen dat je een lange tijd wakker ligt en je slaapkwaliteit erop achteruit gaat. Hier kom ik later nog op terug.
 • Darmproblemen. Als je een grote koffiedrinker bent, dan klinkt dit probleem je waarschijnlijk bekend in de oren. Koffie blijkt namelijk een laxerend effect te hebben. Bij grote hoeveelheden koffie, kan dus diarree ontstaan.

Dit zijn de voornaamste bijwerkingen die ontstaan bij teveel cafeïne-gebruik. Drink je bijna nooit of helemaal nooit cafeïne-rijke dranken, drink dan maximaal 3 koppen koffie per dag. Gaat dit goed, dan kun je dat natuurlijk altijd uitbouwen.

Ben je al aan koffie gewend, dan raad ik een maximum van 5 koppen koffie per dag aan. Heb jij nergens last van, dan kun je dit altijd verhogen.

Wel belangrijk om te weten, is dat zwarte koffie het gezondste is. Laat melk en suiker weg. Lust jij je koffie alleen met melk en suiker, dan drink je idealiter zo min mogelijk koffie. Dan wegen de voordelen namelijk niet op tegen de nadelen.

Wat zijn de nadelen van het drinken van koffie?

Koffie kent zoals je hierboven hebt meegekregen veel voordelen. Maar zoals ieder product kent ook koffie een aantal nadelen. Gelukkig zijn dit er maar weinig. Dus je hoeft niet bang te zijn dat jij je koffie door de wc moet spoelen.

Nadeel #1: Verhoogde bloeddruk

Dit is een nadeel waar menig mens gelukkig wel vanaf weet.  Maar toch ook blijkt dit nadeel tegenwoordig niet zo groot te zijn als men dacht.

Ben je helemaal gezond? Dan heeft koffie nauwelijks tot geen effect op je bloeddruk (bron). Lekker blijven doordrinken dus.

Bij mensen die nauwelijks cafeïne nuttigen kan de bloeddruk door de cafeïne iets verhoogd raken. Dit gebeurt met name als je opeens twee bakken koffie naar binnen werkt, maar ook dit zakt wel weer snel naar een normale waarde.

Met name voor mensen die al een hoge bloeddruk hebben kan koffie dit verder doen stijgen voor een langere tijd (bron). Voor deze groep is het dus verstandig om helemaal geen cafeïne te drinken.

Nadeel #2: Het vermindert je slaap

Ieder mens heeft zijn schoonheidsslaapje nodig. Een slechte slaapkwaliteit zorgt er namelijk voor dat je:

 • Minder wilskracht hebt
 • Prikkelbaarder bent
 • Je slechter kunt concentreren

En inmiddels weet je ook dat cafeïne ervoor zorgt dat je wakker blijft. Dit is hartstikke fijn voor in de ochtend als jij je de rest van de dag nog moet concentreren, maar dit is niet aan te raden in de avond.

Cafeïne stimuleert immers je zenuwstelsel waardoor jij je niet kunt ontspannen. Het gaat de werking van adenosine tegen. En als je vlak na het avondeten nog een bak koffie achterover gooit, dan is de kans groot dat je hier ’s avonds nog het effect van ervaart.

Zo bleek uit onderzoek dat wanneer je tot 6 uur voor het slapen gaan nog koffie drinkt, dit je slaapkwaliteit sterk verminderde (bron). Niet alleen bij het nuttigen van cafeïne in de avond, maar ook een teveel aan cafeïne kan voor slapeloosheid zorgen.

Nadeel #3: Er ontstaat aanslag op je tanden

Dit is niet per se een gezondheidsnadeel natuurlijk. Maar het is wel degelijk zonde.

Koffie op zichzelf is niet slecht voor je tanden. Het leidt niet zoals bij frisdranken tot tanderosie.Tenzij je koffie met suiker drinkt, dan kan die zoete meuk wel degelijk je tanden aantasten.

Wat er gebeurt zodra je koffie drinkt, is dat de verkleuring in het tandsteen en tandplak trekt waardoor je tanden bruiner lijken. Het is echter een fabeltje dat de verkleuring echt in de tanden zelf trekt.

Om de verkleuring te voorkomen, moet je tandsteen zoveel mogelijk verwijderen of voorkomen. Dit doe je door je tanden regelmatig te flossen, te poetsen en regelmatig naar de tandarts te gaan voor controle.

Om de gele aanslag van koffie te verwijderen hoef je je tanden niet te bleken. Een goede gebitsreiniging en het polijsten van je tanden bij de tandarts moet voldoende zijn om van de verkleuring af te komen.

Video: Feit OF Fabel: Droogt KOFFIE uit?!

Video: Is KOFFIE op een LEGE MAAG ONGEZOND?

Een leuke en gezonde variatie op zwarte koffie

Wil je iets meer uit je koffie halen in de ochtend, dan heb ik hier een leuke variatie op zwarte koffie.

In eerste instantie zul je denken dat het erg vies is, maar geloof mij, het is erg lekker.

Deze drank wordt ook wel bulletproof koffie genoemd.

Bulletproof koffie bestaat uit zwart koffie met grasboter en kokosolie. Grasboter en kokosolie zijn twee hele gezonde verzadigde vetten met beide hun eigen voordelen.

Kokosolie

Kokosolie, bevat MCT’s. Dit zijn vetzuren met een middellange keten. De meeste verzadigde vetten bestaan uit lange keten vetzuren. Deze MCT’s worden in het menselijk lichaam anders opgenomen dan de lange ketens.

Door het verschil in lichaamsopname blijken MCT’s je meer energie te laten verbruiken dan lange keten vetzuren (bron). Om deze reden zal kokosolie voor meer gewichtsverlies zorgen.

Grasboter

Ook grasboter is een verzadigde vetzuur. Grasboter is eigenlijk roomboter van koeien die enkel gras eten. In grasboter zit een stof die ook wel butyraat wordt genoemd. En butyrad blijkt een ontstekingsremmende werking op het lichaam te hebben (bron). Deze stof bestaat uit korte keten vetzuren, ook wel SCT’s genoemd.

Deze verzadigde vetzuren blijken het cholesterolgehalte in je bloed te verbeteren. Ze laten het HDL cholesterol stijgen, wat de kans op hart- en vaatziekten verkleind (bron, bron).

Deze twee vetten toevoegen aan je koffie is niet alleen gezond voor je hart- en bloedvaten, het laat je ook meer gewicht verliezen en als laatst heeft het ook nog een positief effect op je hongergevoel.

Vetten zijn namelijk de enige macronutriënt die geen invloed hebben op je bloedsuikerspiegel en hierdoor geen schommeling in je insulinespiegel teweegbrengen. Insuline is het hormoon, dat voor het grootste deel je hongergevoel bepaalt.

Hoe maak je een bulletproof koffie?

bulletproof koffie in een glas met een pot op de keukentafelJe zet een bak met zwarte koffie. Vervolgens voeg je hier 10 gram grasboter en 10 gram kokosolie aan toe. Eventueel voeg je ook een snufje kaneel voor de smaak toe.

Dit allemaal doe je in een blender en meng je als een geheel samen. Vervolgens krijg je een heerlijke romige koffie met een schuimlaag.

Je blijft door deze drank langer gevuld, dan met alleen zwarte koffie. Met name wanneer je aan intermitterend vasten doet, is dit de ideale drank om voor een langere tijd je hongergevoel te stillen zonder dat het je insulinespiegel zal doen stijgen.

Er is wel één kanttekening: doordat je koffie nu met vetten drinkt, is dit drankje dus wel een stuk calorierijker dan zwarte koffie alleen. Ook deze calorieën moet je bijhouden aangezien ze energie voor je lichaam leveren.

Een bulletproof koffie zoals het bovengenoemde voorbeeld levert al snel 160 kilocalorie.

Heb je het idee dat het vies is, dan is er maar één manier om daar achter te komen;)

Welk van de 7 buiktype heb jij en wat is jouw ideale dieetschema om jouw doel te bereiken?

Doe de test en ontdek direct hoe specifiek jij een platte buik krijgt

Wil je weten welke buiktype je hebt? Hoeveel calorieën jij per dag moet eten om je doel te bereiken? En hoe je met jouw type een platte en strakke buik krijgt en effectief buikvet weet te verbranden?

Doe dan mijn test en ontdek het in slechts 2 minuten.

Je zal het volgende ontdekken:

 • Welk type buik jij hebt en potentiële fouten die je maakt die jouw buikvet veroorzaken
 • Hoeveel calorieën en koolhydraten we aanraden voor jouw gewichtsdoel
 • Wat jij kan veranderen om een mooie platte of strakke buik te krijgen
 • Een op maat gemaakt voedingsschema en recepten op basis van jouw lichaam en voorkeuren waardoor jij in korte tijd voorgoed afrekent met overbodig vet en de buik van je dromen krijgt

Start buiktype test

Hoe nuttig was dit artikel voor jou?

Klik op een ster voor een beoordeling!

Omdat je dit artikel nuttig vond...

Volg ons op social media!

Jammer dat je dit artikel niet (zo) nuttig vindt.

Graag horen we hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

4 reacties op dit artikel

 • Je hebt het niet over coffieëne vrije koffie. Is dit niet goed. Voor mijn maag beter.

  Peter
 • Ik drink deze koffie 2, of 3x in de week. Heerlijk. En inderdaad, eerst proberen en dan oordelen. ?

 • Vanwege een torenhoge bloeddruk heb ik, helaas,de koffie inmane tot een minimum moeten beperken. Ik vertelde mijn collega’s altijd dat de wetenschap nu pas langzaam inziet welke positive eigenschappen koffie heeft. Eigenlijk dezelfde dingen als jij zegt. En bovendien het is zo lekker. Ik hoop dat mijn bloeddruk weer normale waarden aangaat nemen (natuurlijk gaat dat niet vanzelf) en snel weer aan de koffie kan.

  Jk
 • mag je koffie en thee ook alleen maar drinken tijdens de 3 eetmomenten van de dag?
  of mag dat wel tussendoor? als je er niks bijneemt ;-)

  Nancy Albers

Plaats een reactie

Over HappyHealthy

Oscar Helm, MSc Afslankcoach, voedingsdeskundige, psycholoog, dieetpsycholoog, orthomoleculair therapeut en bestsellerauteur

Hoi, ik ben Oscar Helm en in de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen naar een gezonder gewicht en betere gezondheid.

HappyHealthy.nl trekt inmiddels ruim 10.000 bezoekers per dag en met mijn bestseller de Afslank Receptenbijbel laat ik zien dat afvallen zowel eenvoudig als leuk kan zijn!

Wil jij je kennis over afvallen testen? Doe dan deze test en ontdek direct je “Afslank IQ”.

Top artikelen

Wat je mag eten bij een koolhydraatarm dieet + De Voordelen & een Schema

Wat is het koolhydraatarm dieet precies en wat kan je wel en niet eten. Ontdek hier een voedingstabe...

Intermittent Fasting: Uitleg, 9 Voordelen en 10 Schema’s

Intermittent Fasting / vasten (onderbroken vasten) schrijft voor wanneer en hoe lang je wel en niet ...

12 Tips om Snel Buikvet te Verbranden + 5 Fouten

Hoe kun je snel afvallen rond de buik? Ontdek 12 gouden buikvet verbranden tips en ontwijk 5 ernstig...

23 Bewezen Tips voor Snel Afvallen (zonder ongefundeerde hypes)

Hoe kan je snel afvallen? Ontdek 23 bewezen tips om snel gewicht te verliezen zonder ongefundeerde c...

Oscar’s sapjes

Array ( [0] => Male )