964

Onderkin Wegtrainen: 9 Beste Oefeningen en Tips

Een dubbele kin is vaak een indicatie van vetophoping en wordt ook wel een onderkin genoemd.

Misschien heb je al sinds je jeugd een onderkin gehad of is het geleidelijk ontstaan toen je ouder werd. Een onderkin zien kwijt te raken kan behoorlijk frustrerend zijn.

Als je een dubbele kin hebt is het niet iets om je voor te schamen, maar als het je stoort zijn er enkele dingen die je kunt doen om het te laten verdwijnen.

In dit artikel krijg je de beste oefeningen en tips om overtollig vet onder je kaaklijn voorgoed te zien verdwijnen.

Inhoud van dit artikel

Wat is een onderkin?

Vrouw met brede onderkin en vrouw zonder onderkin

Als je een onderkin hebt dan merk je waarschijnlijk een tweede kin op tussen je gezicht en hals.

Het is een veelvoorkomend verschijnsel dat wordt veroorzaakt door een laagje vet onder de huid.

Dat gezegd hebbende, er zijn tal van manieren om een ​​dubbele kin weg te krijgen. We gaan eerst kijken wat de mogelijke oorzaken van een onderkin zijn omdat dit kan helpen om de kin strak te houden.

Doe deze test en krijg jouw unieke op maat gemaakte keto schema, recepten en menu

 

Ontdek hoe je met jouw lichaam en behoeften je streefgewicht bereikt.

 

Vul een aantal simpele vragen in en laat ons voor jou een uniek plan maken waardoor jij in korte tijd voorgoed afrekent met overbodig vet.

 

Dit is geen jojo dieet, maar een manier waarop jij vol plezier resultaten behaalt en tegelijkertijd lekker eet.

 

Start keto test

 

Hoe ontstaat een onderkin?

Vrouw heeft onderkin als gevolg van overtollig lichaamsvet

Een onderkin of dubbele kin wordt meestal veroorzaakt door een extra vetlaag die zich onder de kin ophoopt.

We denken vaak dat dit het gevolg is van gewichtstoename, maar je hoeft niet altijd zwaarlijvig te zijn om er last van te hebben.

Er kunnen verschillende factoren zijn waarom de ene persoon een onderkin heeft en de andere niet.

Hieronder staan enkele van de meest voorkomende factoren waarvan bekend is dat ze een onderkin veroorzaken:

Oorzaak #1: leeftijd

Bejaarde vrouw rookt sigaret en blaast haar verjaardagskaarsjes uit

De elasticiteit van je huid hangt af van een aantal factoren, o.a. hoelang je zwaarlijvig bent geweest en welke leeftijd je nu hebt.

Een onderkin kan voorkomen als gevolg van een lossere huid door veroudering.

Wanneer je ouder wordt verzwakt de elasticiteit van de huid omdat de collageen productie afneemt. Dit kan leiden tot een slappere huid die bijdraagt aan een dubbele kin (bron).

Oorzaak #2: voeding en overgewicht

Suikerrijke en vetrijke voedingsmiddelen op tafel

In de meeste gevallen wordt een onderkin veroorzaakt door overgewicht. Een slecht eetpatroon met veel calorieën, bewerkt voedsel en ongezonde vetten kan leiden tot gewichtstoename en een onderkin veroorzaken.

Misschien wel het meest frustrerende aan overgewicht is dat het zich vaak opslaat in de gebieden waar je juist niet wil hebben.

Dat vrouwen vaker te maken hebben met een onderkin is omdat vrouwen ook meer lichaamsvet opslaan dan mannen. En dit heeft vooral een belangrijke biologische reden.

Vruchtbare vrouwen hebben vetreserves nodig voor als ze zwanger raken. Het vrouwelijk lichaam wil voorbereid zijn op een zwangerschap en de groei en ontwikkeling van de ongeboren baby steunen.

Word een metabolisme machine en reken voorgoed af met buikvet via de nieuwste en verbeterde keto methode

 

Welke hoeveelheid calorieën, koolhydraten en andere nutriënten zijn perfect voor jouw lichaam om jouw metabolisme maximaal aan te zetten?

 

Doe onze test en laat het ons exact voor jouw lichaam berekenen. Ieder lichaam is anders en door je te focussen op wat werkt voor jouw lichaam

 

Een op maat gemaakte dieet voor jou werkt tot driemaal effectiever om je streefgewicht te bereiken dan een regulier dieet.

 

Klik hier om het dieet te ontdekken dat perfect is geoptimaliseerd voor jouw lichaam.

Oorzaak #3: genetische aanleg

Sommige mensen hebben meer dan anderen een genetische aanleg voor vetophoping onder de kin.

Kijk eens naar familieleden. Hebben zij een huid die snel zijn elasticiteit verliest of hebben ze misschien last van een dubbele onderkin door overgewicht?

De plekken waar lichaamsvet zich ophoopt kan door verschillende factoren komen, waaronder genetische aanleg en hormonen.

Je kunt dit erven van je vader of moeder of van beide. Studies onder tweelingen laten zien dat de hoeveelheid vet die iemand bij zich draagt, voor maar liefst 30-70% is toe te schrijven aan genetische aanleg (bron).

Oorzaak #4: houding

met man onderkin lacht

Een andere reden voor het ontstaan van een dubbele kin is je lichaamshouding.

Daarmee bedoel ik niet alleen dat je een dikke nek krijgt door voorover te buigen. Een slechte houding kan ook de spieren rond de nek en kin verzwakken.

Dit kan in de loop van de tijd bijdragen aan een onderkin, omdat de omliggende huid zijn elasticiteit verliest wanneer de spieren niet worden gebruikt.

Als je een onderkin hebt en ervan af wilt, zijn er verschillende dingen die je kunt doen om ervan af te komen. Er bestaan veel eenvoudige oefeningen die je kunt doen om een onderkin weg te krijgen.

Hoewel er weinig wetenschappelijk onderzoek is gedaan naar het effect van de onderkin oefeningen die ik zo dadelijk ga bespreken, kunnen ze wel helpen om je gezichtsspieren en nekspieren te versterken. Dit kan een mogelijke oplossing zijn bij het wegwerken van een onderkin.

Onderkin weg met 5 oefeningen

Er bestaan veel oefeningen die gericht zijn op het wegkrijgen van vet onder de kin en nek. Loop je met de vraag rond ‘hoe kom ik van mijn onderkin af?’. Hier zijn 5 oefeningen die je spieren in je gezicht versterken en veroudering in het gezicht kunnen vertragen (bron).

Wat de reden ook is voor die extra laag vet onder je kind, heel aantrekkelijk ziet het er niet uit. Als je een onderkin hebt en deze wilt kwijtraken, zijn verschillende oefeningen en behandelingen die je misschien wilt proberen:

Oefening #1: kijken naar het plafond

Vrouw staart omhoog

Het lijkt misschien een beetje vreemd, maar door je hoofd naar boven te strekken kun je je spieren versterken.

Kantel je hoofd achterover en kijk naar de lucht of het plafond en sluit je lippen in een fluitende beweging. De spieren aan de zijkant van je nek moeten samentrekken.

Heb je dit gedaan? Goed zo! Houd dit voor ongeveer 20 seconden vast en probeer om minstens tien herhalingen achter elkaar te doen.

Oefening #2: duck face

Vrouw doet duck face oefening

Net als de eerste oefening kan deze oefening helpen je nekspieren te versterken. Deze oefening kan zowel staand als zittend worden gedaan.

Pruil je lippen alsof je de lucht wilt kussen en strek ze zover mogelijk richting het puntje van je neus.

Je nekspieren moeten in beweging komen maar niet pijnlijk aanvoelen. Houd deze oefening minimaal 10 seconden vast en herhaal de oefening vijf keer.

Oefening #3: bal onder je nek

Vrouw houdt een bal onder haar nek

Een balletje kan handig zijn om het meeste uit je training te halen. Hiervoor heb je een klein balletje nodig die je in je hand kan vasthouden.

Ga in een stoel zitten en zorg ervoor dat je rug en schouders ontspannen zijn. Plaats nu het balletje onder je kin en druk met je kin in een geleidelijke beweging tegen het balletje.

Wat je doet is kracht zetten met je kin om naar je borst te wijzen, waardoor je spieren in je kaak en nek sterker worden.

Oefening #4: kauw vaker op een kauwgom

Jonge vrouw eet een kauwgom

Kauwgom is niet alleen voor pubers. Op kauwgom kauwen is een goede oefening tegen een dubbele kin.

De theorie is dat de spieren die je kin versterken dezelfde spieren zijn die je gebruikt als je kauwt.

Op die manier zou het kauwen van kauwgom je spieren moeten versterken. Zonder dat je het door hebt kun je je gezichtsspieren iedere dag trainen.

Maar je zou veel kauwgom moeten kauwen om een merkbaar verschil te zien. Voor het verbranden van calorieën hoef je het in elk geval niet te doen: je verbrandt slechts 11 calorieën met een uur kauwgom kauwen.

Oefening #5: je tong uitsteken

Volwassen vrouw steekt tong uit

Het doel van deze oefening is om je mond wijd te openen en je tong zo ver mogelijk uit te steken.

Denk maar aan een klein kind die even zijn gekke momentje heeft. Deze oefening helpt om de spieren van je kin en gezicht te versterken.

Ga voor de spiegel staan zodat je zicht hebt op wat je doet. Duw je tong voor minimaal tien seconden naar buiten en ontspan vervolgens even. Herhaal deze oefening tien keer en ga verder met een andere oefening.

Onderkin trainen of behandelen zonder operatie?

Naast oefeningen wenden mensen zich vaak tot aanvullende behandelingen om van hun dubbele kin af te komen.

Er zijn bijvoorbeeld gezichtsmaskers verkrijgbaar die je kunnen helpen om de huid van je gezicht strakker te maken. Een dagelijks masker van eiwitten, honing en citroensap zorgt bij sommige mensen ook voor minder vet rond de kin.

Sommige mensen kiezen voor invasieve operaties en behandelingen om hun onderkin weg te zuigen. Ik ben hier persoonlijk niet zo’n fan van omdat het bij de meeste mensen de oorzaak van een onderkin niet wegneemt.

Het hebben van een onderkin is vaak een teken van overgewicht, hoewel sommige mensen die slank zijn nog steeds een vetvorming onder de kin kunnen hebben (zie oorzaken van een onderkin).

Je kunt bijvoorbeeld cavitatie of cryolipolyse behandelingen doen die het vet geleidelijk oplossen. Maar deze behandelingen zijn vaak langdurig voordat je resultaat maakt en je onderkin kleiner wordt.

Het zal echter niet werken om de elasticiteit van je huid te versterken, waardoor je mogelijk alsnog een cosmetische operatie moet ondergaan. Bovendien kan een onderkin nog steeds terugkomen als je te dik bent en jouw levensstijl niet verandert.

Slanker gezicht door af te vallen?

Naarmate je vetpercentage daalt zal ook je gezicht slanker worden en je onderkin verdwijnen. Want oefeningen alleen om je spieren in je gezicht te versterken zijn niet voldoende om een strakke kin te krijgen.

Het is niet mogelijk om lokaal vet te verbranden, hoeveel oefeningen je ook doet. Waar lichaamsvet wordt opgeslagen is vooral een genetische kwestie. Daar heb je geen invloed op. Waar je wél invloed op hebt is je algehele vetpercentage verlagen zodat ook het overtollige vet onder de huid minder wordt.

Voor de meeste mensen is een koolhydraatarm dieet volgen en je vetpercentage verlagen dan ook de beste manier om af te vallen in je gezicht en die vervelende onderkin kwijt te raken. Heb geduld want afvallen is een proces dat niet van de ene dag op de andere dag gebeurt.

Afhankelijk van de hoeveelheid vet onder je kin kan het een paar maanden duren voordat deze verdwenen is. Door een slank gewicht te bereiken kun je een dubbele kin onder controle houden.

Niet alleen is een slank figuur zonder onderin veel aantrekkelijker, het verlagen van je vetpercentage heeft ook veel andere gezondheidsvoordelen:

Door een gezond en gevarieerd eetpatroon met voldoende fysieke inspanning zullen overtollige vetcellen onder je kin voorgoed verdwijnen en kun je genieten van een algemeen jonger en slanker uiterlijk.

Welk van de 5 buiktype heb jij? Doe de test en ontdek het direct (en hoe jij met jouw type een platte buik krijgt)

Wil je weten welke buiktype je hebt? En hoe je met jouw type een platte en strakke buik krijgt en effectief buikvet weet te verbranden?

Doe dan mijn test en ontdek het in slechts 2 minuten.

Je zal het volgende te weten komen:

  • Welk type buik jij hebt
  • Potentiële fouten die je maakt die jouw buikvet veroorzaken
  • Wat jij kan veranderen om een mooie platte of strakke buik te krijgen

Start buiktype test

Hoe nuttig was dit artikel voor jou?

Klik op een ster voor een beoordeling!

Omdat je dit artikel nuttig vond...

Volg ons op social media!

Jammer dat je dit artikel niet (zo) nuttig vindt.

Graag horen we hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Plaats een reactie

Over HappyHealthy

Oscar Helm, MSc Afslankcoach, voedingsdeskundige, psycholoog, dieetpsycholoog, orthomoleculair therapeut en bestsellerauteur

Hoi, ik ben Oscar Helm en in de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen naar een gezonder gewicht en betere gezondheid.

HappyHealthy.nl trekt inmiddels ruim 10.000 bezoekers per dag en met mijn bestseller de Afslank Receptenbijbel laat ik zien dat afvallen zowel eenvoudig als leuk kan zijn!

Wil jij je kennis over afvallen testen? Doe dan deze test en ontdek direct je “Afslank IQ”.

Top artikelen

Wat je mag eten bij een koolhydraatarm dieet + De Voordelen & een Schema

Wat is het koolhydraatarm dieet precies en wat kan je wel en niet eten. Ontdek hier een voedingstabe...

Intermittent Fasting: Uitleg, 9 Voordelen en 10 Schema’s

Intermittent Fasting / vasten (onderbroken vasten) schrijft voor wanneer en hoe lang je wel en niet ...

12 Tips om Snel Buikvet te Verbranden + 5 Fouten

Hoe kun je snel afvallen rond de buik? Ontdek 12 gouden buikvet verbranden tips en ontwijk 5 ernstig...

23 Bewezen Tips voor Snel Afvallen (zonder ongefundeerde hypes)

Hoe kan je snel afvallen? Ontdek 23 bewezen tips om snel gewicht te verliezen zonder ongefundeerde c...

Oscar’s sapjes

Array ( [0] => Male )