852

11 Verstandige Tips om je Sapjeskuur Niet Te Verknoeien

Ben je enthousiast geworden over een sapjeskuur?

Een sapjeskuur is een gezonde, natuurlijke manier om veel groenten en fruit binnen te krijgen en je lichaam te ontgiften. Een bijkomend voordeel is gewichtsverlies.

Maar waar moet je opletten om het maximale uit een sapjeskuur te halen?

Als je je sapjeskuur niet goed uitvoert dan val je minder af dan je potentieel kunt en/of bereik je niet de resultaten die je wilt behalen.

In dit artikel deel ik 11 mijn beste tips om je op weg te helpen met een gezonde en een succesvolle sapkuur.

Wil je direct een sapkuur bestellen en een kant-en-klaar sapkuur schema ontvangen?

Klik dan hier en ontdek meer over mijn 100% natuurlijke slowjuice sapjes

Inhoud van dit artikel

Wat is een sapjeskuur?

groenten en fruit met smoothies en sapjes uitgelicht

Een sapjeskuur oftewel sapvasten, is een detox kuur waarbij je enkel groente- en vruchtensap drinkt voor een korte periode.

De sapjes die worden gedronken zijn meestal geperst, wat betekent dat het vruchtvlees van de groenten en fruit wordt gescheiden van het sap.

Ook is belangrijk om veel water en thee te drinken, zodat de nieren goed worden doorgespoeld.

Een sapkuur kan enkele dagen duren. Over het algemeen wordt niet langer dan een week aanbevolen, omdat je weinig tot niets mag eten. Veelvoorkomende redenen om een sapjeskuur te volgen is het ontgiften van je lichaam, snel gewichtsverlies en de spijsvertering wat rust te geven.

Normaal gesproken is de lever verantwoordelijk voor het reinigen van je lichaam, maar een gezonde sapjeskuur kan je weerstand en immuunsysteem versterken.

Hoeveel kun je afvallen met een sapjeskuur?

Een sapjeskuur volgen om af te vallen lijkt de snelste manier om enkele kilo’s kwijt te raken en je taille te verminderen.

In een kleine studie uit 2017 werden twintig deelnemers op een sapjeskuur gezet. Ze moesten voor drie dagen lang 6 sapjes per dag drinken. De deelnemers verloren gemiddeld 1 kilo en zagen een toename van gunstige darmbacteriën (bron).

Ondanks dat de effectiviteit van sapjeskuren wetenschappelijk niet uitgebreid zijn bestudeerd, ervaren veel gebruikers snel gewichtsverlies van 1 tot 4 kilo na enkele dagen sapvasten. Houd er rekening mee dat dit een combinatie is van vocht- en vetverlies.

Lees ook: Wat is de Beste Sapkuur? En moet je 3, 5 of 7 Dagen Doen?

11 tips voor een goede sapkuur

Waar wil je rekening mee houden als je met een sapjeskuur begint? Daar gaan we het nu over hebben. Ook ga je leren wat de basis is voor een gezonde sapjeskuur.

Een goede voorbereiding is het halve werk. Als je deze tips serieus neemt zal je goede resultaten behalen.

Tip #1: zorg voor een goede voorbereiding

Ik verklapte het net al. Een goede voorbereiding kan veel klachten voorkomen. Heb je al een tijdje slecht gegeten?

Dan wil je minstens een week voordat je gaat sapvasten, stoppen met het eten van frituur en bewerkt voedsel, zuivelproducten, alcohol en graanproducten.

Met name bewerkte voeding is rijker aan suikers en vaak vol ongezonde vetten die je lichaam ongevoeliger maken voor insuline. Om het simpel te houden kun je het beste voedingsproducten vermijden die talloze processen in de fabriek hebben doorlopen.

Gezonde voedingsstoffen en voedingsmiddelen helpen je in de aanloop naar een sapjeskuur, waardoor de ontgiftingsverschijnselen een stuk minder zullen zijn.

En mocht je veel honger hebben tijdens een sapjeskuur, bedenk je dan of je écht honger hebt of dat je lichaam gewoon verlangt naar het eten van zoetigheid en vettigheid.

Als je lichaam écht smeekt om eten, neem dan een handjevol rauwe noten of een extra portie groenten per dag.

Tip #2: volg een sapjeskuur schema

HappyJuicy sapjes

We weten allemaal dat doordeweekse dagen enorm hectisch kunnen zijn.

Maak het jezelf gemakkelijk en gebruik een sapjes schema zodat je weet wanneer je welk sapje moet drinken.

Als je op zoek bent naar de lekkerste en meest gezonde groentesapjes om een detox kuur te volgen, kan een speciaal sapkuur programma van HappyJuicy uitstekend voor je werken.

De sapjes van HappyJuicy zijn gemaakt van 100% natuurlijke koudgeperste groenten en fruit. En met meer dan 250 gram groente en fruit krijg je meer vitamines en mineralen binnen dan de gemiddelde Nederlander.

De 9 verschillende soorten sapjes zullen je positief verrassen. Inclusief sapkuur gids en kant- en klaar schema waarin precies staat wat je moet doen.

Klik dan hier en ontdek onze 100% natuurlijke sapkuur en ontvang een kant-en-klaar schema om te volgen.

Tip #3: houd een (realistisch) doel voor ogen

Het lijkt misschien logisch om realistische doelen voor een sapjeskuur te stellen. Maar in de realiteit blijkt dat veel mensen hier moeite mee hebben.

Als je streeft naar een gewichtsverlies van 1-2 kilo per week, bedenk je dan dat je over het algemeen 500-100 calorieën meer moet verbranden dan je per dag binnenkrijgt.

Om dit te bewerkstelligen kun je onze sapjeskuur volgen waarin je 1, 3 of 5 dagen niets eet en 6 heerlijke sapjes drinkt per dag.

Want om je doelen te bereiken hoef je geen smaak of gezonde voedingsstoffen op te geven. Met de gunstige detox sapkuur van HappyJuicy krijg je 260 gram groente en fruit per flesje binnen. Dat is een stuk meer vitamines en mineralen dan de gemiddelde Nederlander binnenkrijgt.

Je mag daarnaast wel nog water, thee en koffie (met mate) drinken zonder toevoeging van suiker of (kunstmatige) zoetstoffen. Op deze manier kunnen afvalstoffen en gifstoffen worden weggespoeld.

Tip #4: drink geen alcohol

Veel mensen vinden het leuk om meerdere keren per jaar hun lichaam te ontgiften. Als jij de stap hebt gezet om een sapjeskuur te volgen, dan wil je alcoholconsumptie vermijden.

Omdat je lichaam zo hard moet werken om alcohol in je lichaam te verwerken, en omdat het direct invloed heeft op de organen die je lichaam helpen ontgiften, is het verstandig om je alcoholgebruik tot een minimum te beperken.

Bovendien is alcohol rijk aan calorieën en kan het de vetverbranding vertragen. Lege calorieën zijn calorieën zonder vitamines, mineralen en andere essentiële voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft.

Als je in de verleiding komt om een alcoholisch drankje te drinken,  onthoud dan waarom je een sapjeskuur volgt. Voor een betere gezondheid en het bereiken van je ideale gewicht is het stoppen met alcohol één van de beste dingen die je kunt doen.

Tip #5: ga voor meer groenten dan fruit

Een goede sapjeskuur kun je herkennen aan een aantal punten. Zo is het belangrijk dat de verhouding van groenten en fruit goed is. Voor je gezondheid is het belangrijk dat je gezonde groentesapjes drinkt met een laag suikergehalte.

De meeste fruitsoorten hebben een hoog suikergehalte, dus het is verstandig om enkel sapjes te drinken met een hoge dosis groenten (80% groenten en 20% fruit). Op deze manier reinig jij je lichaam op natuurlijke wijze met gezonde groentesapjes.

De meeste mensen halen onvoldoende voedingsstoffen uit het voedsel dat ze dagelijks eten (bron). Dus een sapjeskuur is een ideale manier om je inname van voedingsstoffen te verhogen.

Onderzoek toont aan dat het drinken van vers groentesap helpt om meer antioxidanten, vitamines en mineralen binnen te krijgen (bron). Ook blijkt dat het drinken van drie keer per week groentesap het risico op de ziekte van Alzheimer verlaagt (bron).

Tip #6: een sapjeskuur mag niet te lang duren

Een andere eigenschap van een goede sapjeskuur is dat het kortdurend is.

Over het algemeen wordt een sapjeskuur niet langer dan een week aanbevolen, omdat bij langere detox kuren te veel belangrijke voedingsstoffen worden opgegeven. Dit kan op den duur leiden tot vermoeidheid en voedingstekorten die een negatief effect hebben op je lichaam.

Dat gezegd hebbende, kan een sapjeskuur van 1, 3 of 5 dagen uitstekend werken en als kickstart dienen naar een gezonde leefstijl.

Voor veel gebruikers geeft een sapjeskuur een nieuwe start en de motivatie om te beginnen en door te gaan met gezonde gewoonten. Deze gezonde gewoonten zullen je helpen om je op een natuurlijke manier beter te voelen.

Tip #7: Houd rekening met ontgiftingsverschijnselen

Dit is advies die ik je niet wil onthouden. Wanneer je sapjeskuur volgt, kun je te maken krijgen met ontgiftingsverschijnselen. Dit is een heftig woord voor ontwenningsklachten.

Ontgiftingsverschijnselen tijdens een detox kuur komen vaak voor.

Symptomen die je tijdelijk kunt ervaren:

  • Griepachtige klachten
  • Misselijkheid
  • Diarree of obstipatie
  • Gebrek aan energie
  • Slechte adem
  • Vermoeidheid
  • Hoofdpijn

Meestal zijn de reacties erg mild zodat je er weinig last van hebt. Over het algemeen kunnen er sterkere symptomen optreden bij mensen die jarenlang ongezond geleefd hebben.

Zeker wanneer je overgewicht hebt en last van een suikerverslaving.

Dus raak niet meteen in paniek wanneer je bovenstaande symptomen ervaart. Dit is in de meeste gevallen normaal. Maar vergeet niet dat ieders lichaam anders reageert.

In het geval je medicijnen gebruikt is het verstandig om met de huisarts te praten om er zeker van te zijn dat je veilig aan een sapjeskuur kunt beginnen.

Tip #8: doe het samen

Heb je een partner of vriend(in) die ook wel openstaat voor een kuur met sapjes? Doe het samen!

Wanneer je wilt afvallen of een gezonde leefstijl nastreeft, heb je veel meer kans om dit te bereiken als je het samen doet.

We noemen dit het ‘Kohler-effect’. Het Kohler-effect komt van de Duitse psycholoog Otto Kohler die constateerde dat een toename van motivatie optreedt bij individuen die in groepsverband werken aan taken die doorzettingsvermogen vereisen. Dit effect zou het sterkst zijn bij vrouwen.

Je kunt samen starten aan een sapjeskuur en elkaar op de hoogte houden van de vorderingen.  Bel elkaar op de momenten dat je in de verleiding komt om van je sapjeskuur af te wijken.

Tip #10: vermijd zware lichamelijke inspanning

Je energieniveau verandert tijdens een sapjeskuur, dus let op dat je niet over je grenzen heengaat. Dit is niet het moment om een marathon te gaan lopen of nieuwe records te verbreken in de sportschool.

Luister goed naar je lichaam. Als je merkt dat je te weinig energie hebt om te sporten, sla het dan een weekje over.

Tip #11: houd allergieën in de gaten

Voor mensen met voedselallergieën of gevoeligheden, is dit de perfecte gelegenheid om bij te houden of ze na de sapjeskuur nog klachten ervaren.

Als je bijvoorbeeld opnieuw zuivel in je voedingspatroon opneemt en symptomen krijgt zoals hoofdpijn en krampen, dan weet je dat je gevoelig bent voor zuivelproducten.

Je kunt deze voedselgroepen één voor één toevoegen aan je dieet. Door dit te doen kun je allergenen (stoffen waar je allergisch voor bent) snel opsporen.

Doe dit tijdens de sapjeskuur

Je hebt nu meerdere tips gekregen voor een gezonde sapjeskuur. Nu is het tijd om je lichaam en je wilskracht met een sapjeskuur op de proef te stellen.

Gebruik het als een resetknop om duurzame veranderingen in je leven aan te brengen. Voordat je begint met een sapjeskuur is het belangrijk om te weten dat de sapjes in diepgevroren flesjes thuis worden afgeleverd.

Dit bevriezen wordt direct gedaan nadat het groenten en fruit is geperst, om te voorkomen dat de voedingsstoffen bederven. Sapjes kunnen tot 6 maanden ingevroren blijven. Dus houdt de sapjes in de vriezer als je niet meteen aan een sapjeskuur begint.

Wanneer de sapjes ontdooien?

Het is aan te raden om de groentesapjes op tijd te ontdooien voordat je ze gaat gebruiken. Over het algemeen duurt het enkel enkele uren voordat een sapje op kamertemperatuur is ontdooid.

Het beste kun je de sapjes die je gaat drinken de avond ervoor in de koelkast leggen zodat je de volgende dag kunt beginnen.

Volg in elk geval altijd het sapkuur schema die je hebt gekregen bij je detox kuur.

Tot slot

Met een gezonde sapjeskuur vol met belangrijke vitamines, mineralen en antioxidanten krijg je een optimale variatie aan voedingsstoffen binnen.

Als je gewicht wil verliezen is 3 of 5 dagen sapvasten ook een van je beste opties. De ervaringen van gebruikers zijn dat een sapjeskuur gemakkelijk vol te houden is en dat ze goede resultaten mee behalen.

Een sapjeskuur op zich ontgift je lichaam niet in de letterlijke betekenis van het woord, maar het ontlast wel de organen die verantwoordelijk zijn voor het reinigen van je lichaam, waardoor ze de kans krijgen om te doen waar ze goed in zijn.

Bovendien is het drinken van een vers groentesapje per dag een goede aanvulling en een uitstekende manier om je gezondheid te verbeteren. Het is geen geheim dat de meeste mensen te weinig groenten en fruit eten.

Ga na de sapjeskuur op dezelfde manier verder. Prop jezelf niet meteen vol met enorme porties en ga voor gezonde, evenwichtige voeding.

Zie dit als een overgang naar een gezonde leefstijl om je gezondheid te ondersteunen. Eet vers en onbewerkt voedsel, drink meer water en blijf gezonde sapjes drinken.

Het beste van een sapjeskuur moet nog komen, wanneer je het hebt volbracht. Je buik zal slanker dan ooit tevoren zijn!

De groentesapjes van HappyJuicy zijn speciaal ontwikkeld om je te helpen een gezonde leefstijl te behouden en te genieten van heerlijke groentesapjes die je smaakpapillen verwennen.

Wil je de kracht van een gezonde sapkuur zelf ontdekken?

Klik hier en ontdek alle voordelen van een sapjeskuur met de hoogste korting.

Gebruik onze sapjes om snel weer gezond te worden en af te vallen, en laat de schadelijke concentraat sapjes staan.

Hoe nuttig was dit artikel voor jou?

Klik op een ster voor een beoordeling!

Omdat je dit artikel nuttig vond...

Volg ons op social media!

Jammer dat je dit artikel niet (zo) nuttig vindt.

Graag horen we hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Plaats een reactie

Over HappyHealthy

Oscar Helm, MSc Afslankcoach, voedingsdeskundige, psycholoog, dieetpsycholoog, orthomoleculair therapeut en bestsellerauteur

Hoi, ik ben Oscar Helm en in de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen naar een gezonder gewicht en betere gezondheid.

HappyHealthy.nl trekt inmiddels ruim 10.000 bezoekers per dag en met mijn bestseller de Afslank Receptenbijbel laat ik zien dat afvallen zowel eenvoudig als leuk kan zijn!

Wil jij je kennis over afvallen testen? Doe dan deze test en ontdek direct je “Afslank IQ”.

Top artikelen

Wat je mag eten bij een koolhydraatarm dieet + De Voordelen & een Schema

Wat is het koolhydraatarm dieet precies en wat kan je wel en niet eten. Ontdek hier een voedingstabe...

Intermittent Fasting: Uitleg, 9 Voordelen en 10 Schema’s

Intermittent Fasting / vasten (onderbroken vasten) schrijft voor wanneer en hoe lang je wel en niet ...

12 Tips om Snel Buikvet te Verbranden + 5 Fouten

Hoe kun je snel afvallen rond de buik? Ontdek 12 gouden buikvet verbranden tips en ontwijk 5 ernstig...

23 Bewezen Tips voor Snel Afvallen (zonder ongefundeerde hypes)

Hoe kan je snel afvallen? Ontdek 23 bewezen tips om snel gewicht te verliezen zonder ongefundeerde c...

Oscar’s sapjes

Array ( [0] => Male )