shopify site analytics

Kun Je Afvallen met Groene Thee Extract? + Werking en Ervaringen

Groene thee extract capsules zijn erg populair geworden vanwege de vele gezondheidsvoordelen en omdat je ermee zou kunnen afvallen.

Met name als je de smaak van groene thee niet lekker vindt, dan kan groene thee in capsulevorm uitkomst bieden.

Onderzoek heeft aangetoond dat groene thee extract net zo effectief is als het drinken van groene thee. Je kunt dus alle voordelen behalen zonder zelfs maar één glas thee te moeten drinken.

Wat je in dit artikel gaat leren is onder andere:

 • Hoeveel groene thee je moet drinken als je de juiste groene thee extract hoeveelheden wilt evenaren
 • Welke magisch stofje in groene thee extract zorgt voor vetverbranding
 • Waarom groene thee extract capsules effectief kan zijn voor diabetici
 • Het antwoord op de vraag hoeveel je kunt afvallen met groene thee extract
 • En nog veel en veel meer..

Wat is groene thee extract?

Groene thee extract is de geconcentreerde vorm van groene thee.

Groene thee werd voor het eerst gecultiveerd door de Indianen en in China, maar werd al snel populair over de hele wereld.

Vandaag de dag is thee, op water na, de meest geconsumeerde drank ter wereld. Bijna 20% van de wereldwijd verbruikte thee is groene thee.

Voordat ik de voordelen van groene thee exact bespreek, laten we eens kijken naar wat groene thee extract eigenlijk is.

De meest nuttige delen van groene theebladeren zijn de bladknop, het blad en de stengel.

Groene thee is niet gefermenteerd en wordt geproduceerd door verse bladeren bij hoge temperaturen te stomen. Tijdens dit proces is het in staat om belangrijke moleculen (zoals polyfenolen) te behouden.

Wat onderscheidt groene thee extract van groene theebladeren?

Bij groene thee extract heeft extractie plaatsgevonden. Dat is een handeling waarbij stoffen van elkaar worden gescheiden. Op die manier houd je uiteindelijk alleen nog de actieve stoffen over van de theeplant die sterk geconcentreerd zijn. Deze actieve stoffen in poedervorm zijn dan het extract.

Maak jij onnodige fouten die het afvallen vertragen?

Doe deze test en ontdek je “Afslank IQ”.

De werking van groene thee extract

Praktisch gezien is er niet zo heel veel verschil tussen het opnemen van groene thee-extract en het drinken van groene thee. Net als groene thee is groene thee extract een goede bron van antioxidanten.

Veel van de gezondheidsvoordelen van groene thee en groene thee extract hangen samen met polyfenolen. Groene thee bevat voor 30-40% polyfenolen. Polyfenolen zijn moleculen die planten produceren om zichzelf te beschermen tegen straling en verschillende ziekteverwekkende micro-organismen.

Er zijn verschillende polyfenolen, en de groene theeplant is bijzonder rijk aan catechinen. Er zijn ook verschillende soorten catechinen. Groene thee bevat een grote hoeveelheid van de krachtigste catechine, namelijk epigallocatechinegallaat (ECGC).

Van ECGC moet je weten dat het een zeer krachtig antioxidant is en veel gunstige effecten op de menselijke gezondheid heeft. Deze unieke stof kan bescherming bieden tegen vrije radicalen, die een rol spelen bij ziektes. Dit beschermt cellen tegen schade.

De meeste groene thee-extract supplementen bevatten ook een behoorlijke hoeveelheid cafeïne (in thee wordt cafeïne ook wel theïne genoemd), waarvan men denkt dat een gematigde hoeveelheid bijdraagt aan een positieve gemoedstoestand (bron, bron).

Groene thee extract capsules

Je vraagt je misschien af waarom we niet gewoon groene thee drinken als er zo weinig verschil zit tussen groene thee en groene thee extract?

Alhoewel beide vormen een goede bron zijn van antioxidanten, kunnen groene thee extract capsules soms meer geconcentreerd zijn dan een gemiddelde kop gewone groene thee.

Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat de goede antioxidanten in groene thee extract in capsulevorm beter door het lichaam worden opgenomen, dan als ze worden geconsumeerd als drankje (groene thee) (bron).

Maar er is nog een andere reden waarom groene thee extract zo populair is!

Groene thee extract kan namelijk goed worden gecombineerd met andere stoffen die bijdragen aan een goede gezondheid of de vetverbranding stimuleren (zoals in afslankpillen).

Afvallen met groene thee extract?

Kan groene thee extract helpen met afvallen? Om maar meteen de prangende vraag te beantwoorden: jazeker!

Groene thee extract kan op verschillende manieren bijdragen aan bescheiden gewichtsverlies.

Als je ooit supplementen hebt gekocht die beweren de vetverbranding te stimuleren, dan is het je misschien opgevallen dat er altijd een aardige hoeveelheid groene thee extract in zit:

En dit is natuurlijk niet zonder reden gedaan!

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat de inname van groene thee extract helpt om de vetverbranding te verhogen en de insulinegevoeligheid en glucosetolerantie kan verbeteren (bron, bron). Groene thee extract onderdrukt ook de eetlust (bron).

Groene thee extract heeft ook een wisselwerking met andere verbindingen die zowel lichaamsvet verbranden als adrenaline stimuleren om de stofwisseling te verhogen.

ECGC, het zeer krachtige antioxidant in groene thee extract, onderdrukt een enzym dat noradrenaline afbreekt.

Noradrenaline is een hormoon dat vaak verward wordt met adrenaline. Wat noradrenaline doet is de afbraak van vetten stimuleren, zodat vet in de bloedbaan terechtkomt en beschikbaar is als energiebron voor lichaamscellen (bron).

Het is met name de combinatie van catechinen en cafeïne dat bevorderlijk lijkt te zijn voor gewichtsverlies (bron, bron). Van zowel catechinen als cafeïne hebben onderzoekers vastgesteld dat het een versterkend effect heeft op de thermogenese (bron, bron).

Thermogenese is de toename van de ruststofwisseling, waardoor je lichaam meer calorieën gaat verbranden om warmte te produceren en voedsel te verteren.

Verschillende studies hebben aangetoond dat groene thee extract de vetverbranding stimuleert en vetverlies kan veroorzaken, met name rond de buikstreek (bronbron).

In een onderzoek onder 60 zwaarlijvige deelnemers verloor de groep die groene thee extract nam 3,3 kg en verbrandden na 3 maanden 180 calorieën meer per dag (bron).

Bij een ander onderzoek dat 3 maanden duurde werd een gewichtsverlies van 1,1 kg waargenomen bij zwaarlijvige vrouwen die dagelijks 856 mg groene thee extract innamen (bron).

Zoals de onderzoeksresultaten laten zien kan een klein positief effect worden gevonden op gewichtsverlies bij het innemen van groene thee extract.

Sommige onderzoeken hebben slechts bescheiden effecten van groene thee extract op de stofwisseling gevonden, terwijl anderen concluderen dat groene thee extract alleen bijdraagt aan gewichtsverlies als er ook veranderingen plaatsvinden in levensstijl.

Dat betekent dat inname van groene thee extract alleen helpt met afvallen als je ook een gezond dieet volgt en aan enige vorm van lichaamstraining doet (bron).

Wil je een voorbeeld afslank weekmenu incl. recepten en boodschappenlijstje?

Klik hier en ik stuur ze gratis naar je toe.

Voordelen van groene thee extract

Net als groene thee bevat groene thee extract bijzonder veel krachtige antioxidanten. Deze antioxidanten staan in verband met vele gezondheidsvoordelen (bron).

De belangrijkste voordelen die in verband staan met het nemen van groene thee extract heb ik hieronder op een rijtje gezet.

Voordeel #1: draagt bij aan een goede gezondheid van het hart

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat de consumptie van antioxidanten (catechinen) die worden aangetroffen in groene thee extract, gunstig is voor de  cardiovasculaire gezondheid (bron).

Met cardiovasculaire gezondheid wordt de gezondheid van het hart (cardio) en de bloedvaten  (vasculair) bedoeld.

Dit is niet geheel onbelangrijk omdat hart- en vaatziekten, waaronder hartaandoeningen en beroertes, nog steeds doorzaak nummer 1 is in de wereld (bron).

Studies laten zien dat groene extract enkele van de belangrijkste risicofactoren voor deze ziekten kan verbeteren. Dit omvat het totale cholesterolgehalte, het ‘slechte’ LDL-cholesterol en triglyceriden (vetten in het bloed) (bron).

Als het gaat om het voorkomen van risicofactoren voor hart- en vaatziekten, zoals het hebben van een hoge bloeddruk of hoge cholesterolwaarden, is er enig bewijs dat de antioxidanten in groene thee extract helpen om de bloeddruk te verlagen en ontstekingen te verminderen.

Ze remmen ook de vetopname in cellen,  waardoor het gehalte aan vetten in het bloed afneemt (bron, bron).

Een studie waarbij meer dan 50 zwaarlijvige mensen betrokken waren met een hoge bloeddruk, toonde aan dat een dagelijkse hoeveelheid groene thee extract van 380 gram gedurende 12 weken voor een significante verlaging van de bloeddruk zorgde (bron). Ook werd het totale cholesterol en LDL-cholesterol verlaagd.

Voordeel #2: kan het risico op kanker verlagen

Zoals je misschien wel weet wordt kanker veroorzaakt door een ongecontroleerde groei van lichaamscellen.

Vrije radicalen spelen hierin een rol doordat ze alle delen van de cel beschadigen, inclusief DNA, proteïnen en lipiden (bron).

Vrije radicalen kunnen erg schadelijk zijn voor je gezondheid, en krijg je binnen door bijvoorbeeld veel te roken, drinken, slechte voedingsgewoontes of het inademen van vervuilde lucht.

Deze vrije radicalen kunnen in het lichaam een kettingreactie veroorzaken en ervoor zorgen dat kankercellen ontstaan.

Van antioxidanten (waar groene thee extract rijk aan is) is bekend dat ze mogelijk een  beschermend effect hebben op kanker. Onderzoekers denken dat catechinen in groene thee extract de groei van kankercellen kunnen stoppen.

Met name het belangrijke bestanddeel ECGC lijkt gunstige effect te hebben op de balans in celproductie en natuurlijke celdood (bron, bron).

Het is gebleken dat groene thee extract en het drinken van groene thee de kans op prostaatkanker aanzienlijk kan verminderen.

Een studie uit 2006 onderzocht een jaar lang de effecten van groene thee extract op een groep mannen die een verhoogd risico liepen op het ontwikkelen van prostaatkanker. De mannen werden in twee groepen verdeeld.

Na een jaar bleek de groep die dagelijks 600 mg groene thee extract kreeg toegediend, slechts 3% kans te maken op het ontwikkelen van prostaatkanker, vergeleken met 30% van de controlegroep (bron).

Uit een meta-analyse blijkt dat het risico op borstkanker met tot 20% tot 30% verlaagd wordt door het drinken van groene thee.

 

De resultaten van groene thee (extract) zijn vooralsnog positief als het gaat om een potentieel preventief effect tegen kanker bij mensen. Maar meer onderzoek is nodig om deze effecten van groene thee extract te bevestigen (bron).

Voordeel #3: verkleint het risico op de ziekte van Alzheimer

Groene thee kan helpen om de ziekte van Alzheimer en andere vormen van dementie te verminderen.

In een studie werden de effecten van zwarte en groene thee op de ziekte van Alzheimer.

In laboratoriumonderzoek verhinderden beide theesoorten de afbraak van acetylcholine, een neurotransmitter dat sterk is verbonden met geheugen.

Zowel groene thee als zwarte thee remden ook enzymen af die worden gevonden in eiwitafzettingen in de hersenen van Alzheimerpatiënten (bron).

Japanse onderzoekers bestudeerden het effect van groene thee op amyloïde plaques. De aanwezigheid van deze schadelijke structuren in de hersenen verhogen de kans op de ziekte van Alzheimer. De onderzoekers ontdekten dat groene thee catechinen het niveau van schadelijke vrije radicalen in de hersenen van ratten verminderden.

De knaagdieren die groene thee extract kregen toegediend, vertoonden veel meer minder verschillen en afwijkingen in het hersenweefsel (bron).

Uit onderzoek blijkt ook dat flavonoïden (de grootste groep binnen polyfenolen) in groene thee de hersenen kunnen beschermen tegen oxidatieve stress. Oxidatieve stress is een verstoring in de balans tussen de productie van vrije radicalen en het verdedigingssysteem van antioxidanten.

Voordeel #4: kan helpen bij diabetes

Er zijn aanwijzingen dat de goede stoffen in groene thee kunnen helpen om de kans op diabetes type 2 te verlagen.

Diabetes type 2 wordt veroorzaakt door insulineresistentie, dat optreedt wanneer als we ongevoelig zijn geworden voor insuline.

Wanneer we niet meer gevoelig zijn voor insuline, moet de alvleesklier meer en meer produceren en raakt daardoor na verloop van tijd uitgeput. Er wordt dan minder insuline aangemaakt dan we eigenlijk nodig hebben.

Een Japans onderzoek wees uit dat mensen die dagelijks 6 of meer kopjes groene thee dronken, 33% minder kans hadden op diabetes type 2, dan mensen die slechts één kopje groene thee per week dronken (bron).

Uit een andere studie blijkt dat mensen die regelmatig groene thee dronken gedurende een periode van 10 jaar een lager vetpercentage hadden en een smallere taille (bron). Dit laat zien dat groene thee (extract) mogelijk  kan helpen om overgewicht tegen te gaan.

Maar de gezondheidsvoordelen van groene thee stoppen niet alleen bij de preventie van ziekten en overgewicht.

Ook bij mensen die al zijn gediagnosticeerd met diabetes type 2, blijkt dat groene thee kan helpen om de bloedsuikerspiegel te beheersen.

Voordeel #5: Gaat tandbederf tegen

Meerdere studies suggereren dat catechinen in groene thee bacteriën en virussen kunnen vernietigen die keelinfecties, gaatjes en andere tandheelkundige aandoeningen veroorzaken (bron, bron).

Het blijkt dat groene thee de groei van Streptococcus mutans (schadelijke bacterie in de mond) kan remmen.

Doordat bacteriën worden gedood wordt het risico op een mondinfectie kleiner.

Behalve dat catechinen in groene thee goed zijn tegen bacteriën een sommige veroorzaken, kunnen ze ook een uitkomst bieden tegen een slechte adem (bron).

In dit geval is het wel belangrijk dat je groene thee drinkt in plaats van een groene thee extract neemt. Alleen door het drinken van groene thee komen polyfenolen in aanraking met de mondholte.

Voordeel #6: goed voor de lever

Als je regelmatig het nieuws leest dan ben je waarschijnlijk bekend met controverses.

De ene keer beweert een studie dat een bepaald voedingsproduct voordelen heeft, in de volgende studie lijkt precies het tegenovergestelde te staan.

Dit geldt ook voor groene thee extract en de levergezondheid.

Op internet zijn berichten te lezen waarin staat dat groene thee kan zorgen voor leverbeschadiging. Maar een gezonde volwassene hoeft niet voor leverproblemen te vrezen.

Uit onderzoek blijkt dat leverenzymen worden verlaagd na het innemen van groene thee extract. Normale waarden van leverenzymen in het bloed is belangrijk voor het functioneren van de lever.

In een andere studie werden de effecten van de consumptie van groene thee extract onderzocht bij mensen met een niet-alcoholische leververvetting.

Wat bleek? Na 12 weken gebruik van groene thee extract hadden de patiënten een minder vette lever en werd een gunstig effect geconstateerd op oxidatieve stress (bron).

Leverschade door groene thee extract is dan ook zeldzaam.

Alleen mensen met leverproblemen adviseer ik om eerst contact op te nemen met de huisarts alvorens aan groene thee extract te beginnen.

En natuurlijk is het belangrijk dat je de maximale dosis niet overschrijdt. Maar dat geldt voor elk supplement dat je gebruikt.

Voordeel #7: goed tegen huidaandoeningen

Van groene thee extract is gebleken dat het kan helpen bij het voorkomen en behandelen van verschillende huidziekten.

Groene thee kan veelbelovend zijn voor huidaandoeningen zoals psoriasis en roos.

Bij proefdieren die last hadden van inflammatoire ziekten en kampten met een droge, schilferige huid, bleek dat groene thee hielp om de gezondheid van de huid te verbeteren (bron).

Het maakt daarbij niet uit of het als groene thee extract wordt ingenomen of op de huid wordt aangebracht.

Ook blijkt groene thee effectief te zijn tegen huidveroudering en acne (bron, bron).

Voordeel #8: verkleint de kans op een beroerte

Groene thee en koffie kunnen helpen om de kans op een beroerte te verlagen, met name als beide regelmatig worden gedronken.

In een Japans onderzoek hadden mensen die dagelijks groene thee of koffie dronken 20 tot 30 procent minder kans op een beroerte dan mensen die ze zelden groene thee of koffie dronken (bron).

Een kopje koffie bleek hetzelfde positieve effect te hebben als 2 kopjes groene thee. Ook was het drinken van 4 of meer kopjes groene thee nog iets beter dan het drinken van 2 kopjes groene thee.

Dagelijks wat vaker groene thee en koffie drinken is een eenvoudige verandering die je kunt doorvoeren in je levensstijl om het risico op een beroerte aanzienlijk te verlagen.

Voordeel #9: goed voor het geheugen

Belangrijke bestanddelen in groene thee extract kunnen de hersenfuncties verbeteren en bijdragen aan een goed geheugen.

In een onderzoek werden de deelnemers in drie groepen verdeeld om de effecten van groene thee en groene thee extract te bestuderen (bron).

De eerste groep dronk groene thee, de tweede groep nam een extract en de derde groep nam een placebo.

De onderzoekers ontdekten dat de groepen die groene thee hadden gedronken of als extract hadden gebruikt, een verhoogde activiteit hadden in hun dorsolaterale prefrontale cortex van hun hersenen.

Dit is het hersengebied dat betrokken is bij het werkgeheugen, zelfcontrole en het oplossen van problemen.

Groene thee bevat ook het aminozuur L-theanine, dat een versterkende werking heeft met cafeïne om de hersenfunctie te verbeteren.

Groene thee extract bijwerkingen

Groene thee extract wordt over het algemeen beschouwd als veilig. Er zijn weinig tot geen ernstige bijwerkingen van groene thee extract bekend.

Mensen die kampen met nierfalen, leveraandoeningen en hartaandoeningen moeten voorzichtig zijn met groene thee extract. Ook zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven mogen geen groene thee extract gebruiken. Mocht je twijfelen, raadpleeg dan altijd  de huisarts.

Groene thee extract kan cafeïne en methylxanthines bevatten, dus wees voorzichtig als je gevoelig bent voor cafeïne. Of kies voor een groene thee extract dat cafeïnevrij is.

Groene thee extract ervaringen

De ervaringen van de meeste gebruikers van groene thee extract die op internet zijn te lezen zijn ronduit positief. Een enkeling had wat last van kleine bijwerkingen, zoals hoofdpijn en een verhoogde hartslag.

Een kleine greep uit de reacties van mensen:

Ik heb jaren geleden groene thee extract genomen toen ik intensief begon te trainen. Toen zag ik een merkbaar verschil, niet alleen in lichaamsgewicht maar ook in energie. Groene thee extract is geen magische pil, maar het helpt zeker bij een gezonde levensstijl. – Sander

Ik hou niet van groene thee dus groene thee extract was een geweldig alternatief voor mij. Ik neem het ‘s ochtends in tijdens het ontbijt want ik wil me geen zorgen maken dat ik later op de avond niet meer kan slapen door de hoeveelheid cafeïne. Nu ik drie weken bezig ben merk ik dat ik meer energie heb. Mijn vetpercentage is vooralsnog hetzelfde gebleven. – Patricia

Groene thee extract werkt beslist! Helaas raakt mijn maag van streek door deze pillen. Jammer, want ik voelde me energieker en had het idee dat het wat hielp met vetverbranding. – K.M.

Aanbevolen dosering van groene thee extract

De aanbevolen dosering van groene thee extract is tussen de 250 en 500 mg per dag (bron).

De dosering die je gebruikt is ook afhankelijk van de sterkte en kwaliteit (% catechinen/ECGC) van het extract dat je gebruikt. Daarom is het raadzaam om gewoon  het aanbevolen gebruik op de verpakking aan te houden.

Een gemiddelde kop groene thee bevat ongeveer 50 tot 150 mg catechinen.  Dat zou betekenen dat je minimaal 2 tot 3 koppen groene thee per dag zou moeten drinken als je die extract hoeveelheden wilt evenaren.

Pas wel op dat je de aanbevolen dagelijkse dosering niet overschrijdt, dit kan leiden tot vervelende bijwerkingen als hoofdpijn, prikkelbaarheid en een onrustig gevoel. Hoogstwaarschijnlijk heeft dit te maken met het cafeïnegehalte dat aanwezig is in veel groene thee extracten.

De beste tijden om groene thee extract te gebruiken is in de ochtend en in de middag omdat groene thee extract cafeïne bevat en mogelijk van invloed kan zijn op je slaapcyclus.

Om deze bijwerkingen te voorkomen kun je voor een extract gaan dat vrij is van cafeïne, al verlies je dan wel een belangrijk ingrediënt. Van cafeïne is bekend dat het de stofwisseling tijdelijk verhoogt en je hartslag een beetje versnelt.

Groene thee extract prijs

De prijs van groene thee extract supplementen varieert tussen de 6,- en 25,- euro, afhankelijk van het merk dat je wilt bestellen.

Tot slot

Dankzij de vele gezondheidsvoordelen zijn groene thee extract supplementen een waardevolle aanvulling op je dieet. Groene thee extract geeft ook bescheiden gewichtsverlies, maar is geen snelle oplossing om moeiteloos kilo’s vet kwijt te raken. Als je dat hoopt, zal je heel snel teleurgesteld zijn.

Als je resultaten wilt zien, vooral als het gaat om gewichtsverlies, is het belangrijk om ook te gaan sporten en een gezond dieetschema te volgen. Op die manier zal je het snelste je doelen bereiken en resultaten gaan zien.

Mijn aanbevelingen zouden zijn om een ​​hoogwaardig groene thee-extract te vinden dat minimaal 250 tot 500 mg catechinen of ECGC bevat.

Ga niet voor de goedkope variant die je kunt vinden bij je lokale drogisterij. Bij groene thee kan je snel genoeg zien of het van goede kwaliteit is door ernaar te kijken en het te proeven. Dat gaat niet bij een groene thee extract.

Misschien moet je wat dieper in de buidel tasten, maar dan weet je wel dat je een kwalitatief goed extract hebt.

Verbrand snel overtollige kilo’s en buikvet met simpel te maken afslank recepten

Wist je dat uit onderzoek blijkt dat 2 of de 3 mensen juist aankomt van een dieet in plaats van afvalt?

Om die reden heb ik een effectieve en moderne afslank methode ontwikkeld die makkelijk vol te houden is en het jojo-effect compleet vermijdt.

Je krijgt daarbij overheerlijke recepten voor snelle vetverbranding met blijvend resultaat.

Je vindt onder andere het volgende in mijn populaire afslank receptenboek:

 • Meer dan 100 overheerlijke recepten die snel en makkelijk klaar te maken zijn (en waar de rest van het gezin ook van meegeniet)
 • Hoe je met mijn lekkere recepten, zoals vlees-, vis-, kip- of vegetarische gerechten, meerdere kilo’s per week verliest
 • 6 verschillende categorieën van recepten, met onder meer kipgerechten, visgerechten, vegetarische gerechten, salades, sauzen, dressings, desserts en meer
 • Tijdbesparende kant-en-klare dag- en weekmenu’s + boodschappenlijstjes

Ontdek hoe je meerdere kilo’s per week verliest met lekkere en simpel te maken afslank recepten:

Afslank Receptenbijbel Risicovrij Uitproberen

1 Reactie op "Kun Je Afvallen met Groene Thee Extract? + Werking en Ervaringen"

 1. Esseline

  says:

  Vind de uitleg van hoe en wat heel goed. Ga zo door.

Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *