954

Kun Je Afvallen met Groene Thee Extract? + Werking en Ervaringen

Groene thee extract capsules zijn populair geworden vanwege de mogelijke gezondheidsvoordelen die uit verschillende onderzoeken blijken zoals gewichtsverlies.

Met name als je de smaak van groene thee niet lekker vindt, dan kan groene thee extract in capsulevorm uitkomst bieden.

Kan groene thee extract helpen met afvallen? Dit artikel bekijkt wetenschappelijk bewijs naar groene thee en gewichtsverlies.

 

Inhoud van dit artikel

Wat is groene thee extract?

groene thee blaadjes en extract op tafel

Groene thee extract is de geconcentreerde vorm van groene thee.

Groene thee werd voor het eerst gecultiveerd door de Indianen en in China, maar werd al snel populair over de hele wereld.

Vandaag de dag is thee, op water na, de meest geconsumeerde drank ter wereld. Bijna 20% van de wereldwijd verbruikte thee is groene thee.

Voordat ik de voordelen vanuit de literatuur van groene thee exact bespreek, laten we eens kijken naar wat groene thee extract eigenlijk is.

De meest nuttige delen van groene theebladeren zijn de bladknop, het blad en de stengel.

Groene thee is niet gefermenteerd en wordt geproduceerd door verse bladeren bij hoge temperaturen te stomen. Tijdens dit proces is het in staat om belangrijke moleculen (zoals polyfenolen) te behouden.

Wat onderscheidt groene thee extract van groene theebladeren?

Bij groene thee extract heeft extractie plaatsgevonden. Dat is een handeling waarbij stoffen van elkaar worden gescheiden. Op die manier houd je uiteindelijk alleen nog de actieve stoffen over van de theeplant die sterk geconcentreerd zijn. Deze actieve stoffen in poedervorm zijn dan het extract.

De werking van groene thee extract

Praktisch gezien is er niet zo veel verschil tussen het opnemen van groene thee-extract en het drinken van groene thee. Net als groene thee is groene thee extract een goede bron van antioxidanten.

Veel van de gezondheidsvoordelen van groene thee en groene thee extract hangen samen met polyfenolen. Groene thee bevat voor 30-40% polyfenolen. Polyfenolen zijn moleculen die planten produceren om zichzelf te beschermen tegen straling en verschillende ziekteverwekkende micro-organismen.

Er zijn verschillende polyfenolen, en de groene theeplant is bijzonder rijk aan catechinen. Er zijn verschillende soorten catechinen. Groene thee bevat een grote hoeveelheid van de krachtige catechine epigallocatechinegallaat (EGCG).

Van EGCG moet je weten dat het een krachtig antioxidant is. Deze unieke stof kan bescherming bieden tegen vrije radicalen, en daarmee een bescherming voor beschadiging van cellen.

De meeste groene thee-extract supplementen bevatten een redelijke hoeveelheid cafeïne (in thee wordt cafeïne ook wel theïne genoemd), waarvan men denkt dat een gematigde hoeveelheid bijdraagt aan een positieve gemoedstoestand (bron, bron).

Groene thee extract capsules

groene thee extract capsules opengebroken

Je vraagt je misschien af waarom we niet gewoon groene thee drinken als er zo weinig verschil zit tussen groene thee en groene thee extract?

Alhoewel beide vormen een goede bron zijn van antioxidanten, kunnen groene thee extract capsules soms meer geconcentreerd zijn dan een gemiddelde kop gewone groene thee.

Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat de goede antioxidanten in groene thee extract in capsulevorm beter door het lichaam worden opgenomen, dan als ze worden geconsumeerd als drankje (groene thee) (bron).

Maar er is nog een andere reden waarom groene thee extract zo populair is!

Groene thee extract kan namelijk goed worden gecombineerd met andere stoffen die bijdragen aan een goede gezondheid of de vetverbranding stimuleren (zoals in afslankpillen).

Ook is het uiteraard handiger om een capsule te slikken dan de hele dag thee te zetten (en dus ook vaak naar de WC). De theezakjes zullen over het algemeen duurder zijn dan de capsules. Zeker niet ideaal dus.

Afvallen met groene thee extract?

Kan groene thee extract helpen met afvallen? Als je naar bepaalde studies kijkt, is het antwoord ‘ja’ want een aantal laten een bescheiden gewichtsverlies zien of een verhoogde vetverbranding.

Groene thee extract kan op verschillende manieren bijdragen aan bescheiden gewichtsverlies.

Als je ooit supplementen hebt gekocht die beweren de vetverbranding te stimuleren, dan is het je misschien opgevallen dat er altijd een aardige hoeveelheid groene thee extract in zit:

Groene thee extract als ingrediënt in supplement voor vetverbranding

En dit is natuurlijk niet zonder reden gedaan!

Uit een meta-analyse (cluster van onderzoeken) blijkt dat de inname van groene thee extract helpt om de vetverbranding te verhogen (bron).

Het is met name de combinatie van catechinen en cafeïne dat bevorderlijk lijkt te zijn voor gewichtsverlies (bron, bron). Van zowel catechinen als cafeïne hebben onderzoekers vastgesteld dat het een versterkend effect heeft op de thermogenese (bron, bron).

Thermogenese is de toename van de ruststofwisseling, waardoor je lichaam meer calorieën gaat verbranden om warmte te produceren en voedsel te verteren.

Stimuleert groene thee extract de vetverbranding?

Verschillende studies hebben laten zien dat groene thee extract de vetverbranding stimuleert en vetverlies kan veroorzaken, met name rond de buikstreek (bronbron).

In een onderzoek onder 60 zwaarlijvige deelnemers verloor de groep die groene thee extract nam 2,7 kg en hadden een verhoging van hun metabolisme van 61 calorieën per dag na 3 maanden (bron).

Bij een ander onderzoek dat 12 weken duurde werd een gewichtsverlies van 1,1 kg en een verlaging van 0,4 BMI waargenomen bij zwaarlijvige vrouwen die dagelijks 856 mg EGCG innamen terwijl deze niet significant verschilden bij de placebo groep (bron). De onderzoekers rapporteerde dat er geen bijwerkingen bij de deelnemers in de EGCG groep waren. Toch is het af te raden om meer dan 800 mg EGCG per dag te nemen omdat het mogelijk gezondheidsproblemen kan opleveren (bron).

vrouw heeft zichtbaar buikvet

Zoals de onderzoeksresultaten laten zien kan een klein positief effect worden gevonden op gewichtsverlies bij het innemen van groene thee extract.

Sommige onderzoeken hebben slechts bescheiden effecten van groene thee extract op de stofwisseling gevonden, terwijl anderen concluderen dat groene thee extract alleen bijdraagt aan gewichtsverlies als er ook veranderingen plaatsvinden in levensstijl.

Dat betekent dat inname van groene thee extract alleen helpt met afvallen als je ook een gezond dieet volgt en aan enige vorm van lichaamstraining doet (bron). Dat geldt ook voor afvallen met andere andere theesoorten, zoals kamille thee.

Maar dat is ook altijd het advies bij supplementen: een gezonde levensstijl is belangrijk, evenals een gevarieerde, evenwichtige voeding, waarvoor voedingssupplementen NOOIT een vervanging zijn.

Wil je gewicht verliezen met behulp van een pil?

Een effectief en krachtig supplement dat gewichtsverlies ondersteunt is glucomannan. Dit omdat de vezels van glucomannan veel water absorberen en daarmee bijdragen aan een verminderde eetlust en een verhoogd verzadigingsgevoel.

Ontdek precies hoe glucomannan werkt en hoe Christien er gewicht mee verloor en een strakkere buik kreeg.

Bekijk mijn eigen merk Glucomannan (zonder extra vulmiddelen)

Groene thee extract bijwerkingen

Groene thee extract wordt over het algemeen beschouwd als veilig. Er zijn weinig tot geen ernstige bijwerkingen van groene thee extract bekend.

Mensen die kampen met nierfalen, leveraandoeningen en hartaandoeningen moeten voorzichtig zijn met groene thee extract. Ook zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven mogen geen groene thee extract gebruiken. Mocht je twijfelen, raadpleeg dan altijd je arts, apotheker of specialist.

Raadpleeg in geval van medicijngebruik eerst uw arts, apotheker of specialist vóór gebruik.

Groene thee extract kan cafeïne en methylxanthines bevatten, dus wees voorzichtig als je gevoelig bent voor cafeïne. Of kies voor een groene thee extract dat cafeïnevrij is of laag in cafeïne.

Groene thee extract ervaringen

De ervaringen van de meeste gebruikers van groene thee extract die op internet zijn te lezen zijn ronduit positief. Een enkeling had wat last van kleine bijwerkingen, zoals hoofdpijn en een verhoogde hartslag.

Een kleine greep uit de reacties van mensen:

Ik heb jaren geleden groene thee extract genomen toen ik intensief begon te trainen. Toen zag ik een merkbaar verschil, niet alleen in lichaamsgewicht maar ook in energie. Groene thee extract is geen magische pil, maar het helpt zeker bij een gezonde levensstijl. – Sander

Ik hou niet van groene thee dus groene thee extract was een geweldig alternatief voor mij. Ik neem het ‘s ochtends in tijdens het ontbijt want ik wil me geen zorgen maken dat ik later op de avond niet meer kan slapen door de hoeveelheid cafeïne. Nu ik drie weken bezig ben merk ik dat ik meer energie heb. Mijn vetpercentage is vooralsnog hetzelfde gebleven. – Patricia

Groene thee extract werkt beslist! Helaas raakt mijn maag van streek door deze pillen. Jammer, want ik voelde me energieker en had het idee dat het wat hielp met vetverbranding. – K.M.

Aanbevolen dosering van groene thee extract

De aanbevolen dosering van groene thee extract is tussen de 250 en 500 mg per dag (bron). De dosering die je gebruikt is ook afhankelijk van de sterkte en kwaliteit (% catechinen/EGCG) van het extract dat je gebruikt. Daarom is het raadzaam om gewoon  het aanbevolen gebruik op de verpakking aan te houden.

Een gemiddelde kop groene thee bevat ongeveer 50 tot 150 mg catechinen.  Dat zou betekenen dat je minimaal 2 tot 3 koppen groene thee per dag zou moeten drinken als je die extract hoeveelheden wilt evenaren.

Pas wel op dat je de aanbevolen dagelijkse dosering niet overschrijdt, dit kan leiden tot vervelende bijwerkingen als hoofdpijn, prikkelbaarheid en een onrustig gevoel. Hoogstwaarschijnlijk heeft dit te maken met het cafeïnegehalte dat aanwezig is in veel groene thee extracten.

De beste tijden om groene thee extract te gebruiken is in de ochtend en in de middag omdat groene thee extract cafeïne bevat en mogelijk van invloed kan zijn op je slaapcyclus.

Om deze bijwerkingen te voorkomen kun je voor een extract gaan dat vrij van of laag is in cafeïne, al verlies je dan wel een belangrijk ingrediënt. Van cafeïne is bekend dat het de stofwisseling tijdelijk verhoogt en je hartslag een beetje versnelt.

Wil je gewicht verliezen met behulp van een pil?

Een effectief en krachtig supplement dat gewichtsverlies ondersteunt is glucomannan. Dit omdat de vezels van glucomannan veel water absorberen en daarmee bijdragen aan een verminderde eetlust en een verhoogd verzadigingsgevoel.

Ontdek precies hoe glucomannan werkt en hoe Christien er gewicht mee verloor en een strakkere buik kreeg.

Bekijk mijn eigen merk Glucomannan (zonder extra vulmiddelen)

Hoe nuttig was dit artikel voor jou?

Klik op een ster voor een beoordeling!

Omdat je dit artikel nuttig vond...

Volg ons op social media!

Jammer dat je dit artikel niet (zo) nuttig vindt.

Graag horen we hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

5 reacties op dit artikel

 • Jammer dat de reguliere Groene Thee Extracten zo weinig egcg bevatten. Ik ben benieuwd naar wat het Extraheringsproces zo anders maakt.

  Richard
 • Uit mijn ervaring kan ik zeggen dat 70% van gewichtverlies komt door het maken van fundamentele veranderinen uit je dieet en 30% uit sport. Ik heb herbal thee gedronken en specifieke voeding gegeten om mijn metabolisme te boosten, maar niks werkte zo goed als groene thee extract. Het is nu 6 weken later en ben 4 KG kwijt geraakt zonder iets fundamenteels te veranderen aan mijn dieet. Gelukkig zijn er ook goede onderzoekers die niet bij de farmaceutische industrie horen, zoals O Franken. Nu maar hopen dat de farmaceutische industrie de patenten niet overkoopt en de prijs x1000 verhoogt.

  Thomas
 • Gekeken naar hoeveel mensen er positief over zijn kan ik alleen maar zeggen dat testen geen kwaad kan

  Marichelle
 • Wat is het Adres om Groene Thee Extract te bestellen?

  Isabell
 • Zijn er bijwerkingen op de lange termijn?

  Tanja

Plaats een reactie

Over HappyHealthy

Hoi, ik ben Oscar Helm en in de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen naar een gezonder gewicht en betere gezondheid.

HappyHealthy.nl trekt ruim 10.000 bezoekers per dag en met mijn bestseller de Afslank Receptenbijbel laat ik zien dat afvallen zowel eenvoudig als leuk kan zijn!

Wil jij je kennis over afvallen testen? Doe dan deze test en ontdek direct je “Afslank IQ”.

Top artikelen

Wat je mag eten bij een koolhydraatarm dieet + De Voordelen & een Schema

Wat is het koolhydraatarm dieet precies en wat kan je wel en niet eten. Ontdek hier een voedingstabe...

Intermittent Fasting: Uitleg, 9 Voordelen en 10 Schema’s

Intermittent Fasting / vasten (onderbroken vasten) schrijft voor wanneer en hoe lang je wel en niet ...

12 Tips om Snel Buikvet te Verbranden + 5 Fouten

Hoe kun je snel afvallen rond de buik? Ontdek 12 gouden buikvet verbranden tips en ontwijk 5 ernstig...

23 Bewezen Tips voor Snel Afvallen (zonder ongefundeerde hypes)

Hoe kan je snel afvallen? Ontdek 23 bewezen tips om snel gewicht te verliezen zonder ongefundeerde c...

Oscar’s sapjes

Array ( [0] => Male )