1063

8 Fouten Waarom Afvallen Niet Lukt met een Keto Dieet

Het keto dieet is een extreem koolhydraatarm en vetrijk dieet dat met de dag populairder lijkt te worden.

Onderzoeken hebben aangetoond dat het keto dieet bijdraagt aan gewichtsverlies, terwijl het de eetlust onderdrukt en je cholesterol verlaagt (bron, bron).

Maar het overschakelen naar een keto dieet vereist enige aanpassing. En het liefst wil je onnodige fouten vermijden en natuurlijk tijd besparen.

Wil je beginnen met het keto dieet? Vermijd dan de veel voorkomende fouten in dit artikel om de overgang naar de keto levensstijl zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Klik hier als je direct een gratis op maat gemaakt Ketoplan wilt. Of lees eerst het artikel voor meer tips.

Inhoud van dit artikel

Fout #1: Je eet te veel koolhydraten

Het aanzienlijk beperken van je koolhydraatinname is de belangrijkste voorwaarde om ketose te bereiken. Ketose is de metabolische toestand waarbij je lichaam vet verbrandt als primaire brandstof in plaats van koolhydraten.

Streef naar een maximum van 20-50 gram koolhydraten per dag om de ketogene toestand te bereiken én te behouden (bron).

Sommige mensen nemen het niet zo nauw met hun koolhydraten waardoor ze nooit in staat van ketose zullen komen en minder snel afvallen. Je koolhydraatinname tot een absoluut minimum beperken is noodzakelijk als je gewichtsverlies wilt maximaliseren.

In principe tel je bij een koolhydraatarm dieet alleen de verteerbare koolhydraten, ook wel netto koolhydraten genoemd.

Om de netto koolhydraten te berekenen, trek je het totale aantal gram vezels af van het totale aantal koolhydraten dat je eet per maaltijd.

Vezelrijke voedingsmiddelen zijn in dit geval goede keuzes om je koolhydraatconsumptie laag te houden en essentiële voedingsstoffen, zoals vitamines en mineralen, binnen te krijgen.

Samenvatting:

Als je snel wilt afvallen met het keto dieet, beperk dan je koolhydraten tot maximaal 20-50 gram per dag. Tel alleen de netto koolhydraten door het aantal gram vezels af te trekken van het totale aantal koolhydraten per maaltijd.

Krijg jouw unieke op maat gemaakte keto schema en menu

Ontdek hoe je met het keto dieet jouw lichaam en behoeften je streefgewicht bereikt

Fout #2: Je eiwitinname is te hoog

Net zo belangrijk als het snijden van je koolhydraten is het minderen van je eiwitinname.

Eiwitten hebben een gematigd effect op de insuline afgifte, en hoewel het minder is dan de invloed van koolhydraten, kan een te hoge eiwitinname de productie van ketonen door de lever verstoren.

Je lichaam kan namelijk een teveel aan eiwitten omzetten in bloedsuiker als het geen energie meer kan halen uit koolhydraten. Dat is vervelend omdat je dan uit ketose komt en je vooruitgang met het keto dieet wordt vertraagd.

Een normaal keto dieet is gematigd in eiwitten. Blijf daarom rond de 0,7-0,9 gram eiwit per kg. Dus als je 70 kg weegt dan eet je minder dan 70 gram eiwit per dag.

En de eiwitten die je eet kunnen het beste eiwitten zijn afkomstig van hoogwaardige eiwitrijke voedingsmiddelen, zoals bijvoorbeeld gevogelte, schaal- en schelpdieren en eieren.

Veel plantaardige bronnen van eiwit leveren je lichaam een beperkt aantal verschillende aminozuren. Dit is met name een aandachtspunt als je vegetarisch of vegan eet.

Kijk in dit artikel voor een volledige lijst van goede eiwitrijke voeding.

Samenvatting:

Pas op dat je niet te veel eiwitten eet tijdens het keto dieet, want dit kan ketose verstoren. Eet ongeveer 0,7-0,9 gram eiwit per kg lichaamsgewicht en kies vooral voor hoogwaardige dierlijke eiwitbronnen.

Fout #3: Je hebt (nog) geen ketose bereikt

Je lichaam in staat van ketose bereiken is geen eenvoudige taak. Vaak zie ik dat mensen er te licht over denken.

Ze verwachten binnen no-time in ketose te komen als ze een koolhydraatrijke maaltijd overslaan. Maar zo snel gaat het niet. Ook niet met keto supplementen zoals Minoslim die hun claims niet kunnen waarmaken.

Veel mensen geloven dan ook dat ze ketose hebben bereikt, maar raken gefrustreerd wanneer ze niet de resultaten krijgen die ze verwachten.

Een eenvoudige manier om teleurstelling te voorkomen is om vast te stellen of je lichaam de ketogene toestand bereikt heeft. Dit kun je doen door te testen op ketonen in je adem, urine of bloed. Ketonen zijn eigenlijk een metabolisch bijproduct van vetzuurafbraak die aantonen dat je lichaam in de stand van ketose is gekomen.

Lees in dit artikel hoe je precies de concentratie van ketonen in het bloed kunt meten.

Als je niet in ketose bent gekomen, wordt het tijd nog eens naar je koolhydraatinname te kijken (zie fout #1). Beperk in dat geval je netto koolhydraten per dag tot maximaal 20-30 gram en kijk wat de resultaten zullen zijn.

Wat je ook kunt doen is om een paar eetlepels MCT-olie toe te voegen aan je maaltijden om de vetopname te stimuleren en het ketose proces te versnellen.

Samenvatting:

Het bereiken van ketose duurt vaak langer dan verwacht. Meet daarom de concentratie ketonen in je adem, urine of bloed om te bepalen of je daadwerkelijk in ketose bent.

Fout #4: Je eet onvoldoende vetten

Veruit het gros van de bevolking haalt calorieën uit koolhydraatrijke voedingsproducten, vooral suikers en graanproducten. Als je een keto dieet besluit te volgen dan moet je deze voedingsmiddelen vervangen door (met name) vetrijke producten.

Sommige mensen denken echter dat niet alleen koolhydraten moeten worden geschrapt, maar ook de vetten. Dit is een grote fout omdat onvoldoende vet consumeren ervoor kan zorgen dat afvallen niet meer lukt.

de juiste vetten

Verrassend genoeg zijn nog steeds veel mensen bang voor vetten. Op zich niet zo vreemd, we hebben immers ons hele leven gehoord dat vetten de grote boosdoener zijn.

Maar een keto dieet is een vetrijk dieet! Dus je niet kunt zonder vetten. De juiste macronutriënten verhouding op een keto dieet hangt af van hoe laag je koolhydraatinname is, maar normaal gesproken moet circa 70% van de calorieën die je eet uit vetten bestaan.

Samenvatting:

Op een keto dieet moet je koolhydraatrijke producten vervangen door voornamelijk vetrijke voedingsmiddelen. Wees niet bang voor vetten, want ongeveer 70% van je calorieën moeten uit vetten bestaan om succesvol af te vallen.

Fout #5: Je eet de verkeerde soort vetten

Het is niet genoeg om meer vetten te eten, je wilt ook de juiste soort vetten binnen krijgen om de staat van ketose te volgen.

Blijf vooral af van plantaardige olie. Plantaardige olie bevat over het algemeen veel omega-6 vetzuren, die ontstekingsbevorderend zijn.

Veel omega 6 ten opzichte van omega 3 wordt in verband gebracht met een toename van infecties en een verhoogd risico op ziekten die verband houden met het metabool syndroom, zoals hart- en vaatziekten (bron).

Als je het keto dieet volgt dan moet je vooral verzadigde vetten (ghee, kokosolie), enkelvoudig onverzadigde vetten (avocado’s, extra vierge olijfolie) en meervoudig verzadigde vetten (vette vis, eieren) eten.

Samenvatting:

Kies op een keto dieet voor de juiste soort vetten, zoals verzadigde vetten, enkelvoudig onverzadigde vetten en meervoudig verzadigde vetten. Vermijd plantaardige oliën met veel omega-6 vetzuren, want deze kunnen ontstekingen en ziektes bevorderen.

Fout #6: Je krijgt te weinig calorieën binnen

Het is zeker waar dat het terugdringen van calorieën noodzakelijk is om af te vallen, maar te weinig eten heeft juist het tegenovergestelde effect.

Wanneer je de inname van calorieën te drastisch beperkt, wordt je metabolisme na enkele dagen vertraagd (bron).

Als je lichaam veel minder calorieën krijgt dan het verbrandt, gaat het uiteindelijk in de hongermodus. Dit gebeurt omdat het kostbare energie (opgeslagen lichaamsvet) zo efficiënt mogelijk wilt gebruiken. Dat kan ervoor zorgen dat je amper nog afvalt.

Het tellen van calorieën kan in dat geval nuttig zijn voor de mensen die geen resultaten behalen. Een goede richtlijn is om ongeveer 20% minder calorieën te verbruiken dan je verbrandt.

Gebruik de BMI calculator in dit artikel om erachter te komen wat je dagelijkse energieverbruik is.

Samenvatting:

Te weinig calorieën eten kan averechts werken voor gewichtsverlies, omdat je lichaam dan in de spaarstand schiet en je metabolisme vertraagt. Probeer ongeveer 20% minder calorieën te consumeren dan je verbrandt voor optimale afslankresultaten.

Fout #7: Je slaapt te weinig

Een tekort aan slaap kan van invloed zijn op je gewicht. Sterker nog, het kan ervoor zorgen dat je amper gewicht verliest op een keto dieet.

Mensen denken vaak alleen aan hun voeding en lichaamsbeweging. Maar de hoeveelheid slaap per nacht is een belangrijke factor die niet vergeten mag worden.

Onderzoek laat zien dat slaapgebrek het ghrelineniveau verhoogt (bron). Dit ‘hongerhormoon’ is onder andere verantwoordelijk voor het stimuleren van de eetlust.  Volgens een studie uit 2012 zorgt ten minste 7 uur slaap bij vrouwen ervoor dat ze 33% meer kans hebben om te slagen met afvallen.

Wil je goede afslankresultaten behalen met het keto dieet? Probeer in dat geval elke nacht minimaal 7-9 uur slaap te pakken om het afslanken te versnellen en je hongergevoel gedurende de dag te verminderen.

Samenvatting:

Voldoende slaap is cruciaal voor gewichtsverlies, want slaaptekort kan het hongerhormoon ghreline verhogen en je eetlust stimuleren. Streef naar 7-9 uur slaap per nacht.

Fout #8: Je geeft te snel op

Je lichaam is zo gemaakt dat het bij voorkeur koolhydraten verbrandt als primaire energiebron. Zolang er dus koolhydraten beschikbaar zijn zal je lichaam niet overstappen op vetverbranding.

Dit gebeurt alleen op het moment dat je drastisch gaat snijden in je koolhydraatinname. Dan schakelt je lichaam over een alternatieve energiebron, namelijk ketonen.

Dit betekent simpelweg dat je lichaam vetzuren (ketonen) verbrandt voor energie in plaats van koolhydraten (glycogeen in de lever en glucose in het bloed).

Maar het kan enkele dagen – tot wel een week of langer – duren voordat je lichaam zich heeft aangepast op de afbraak van vet in plaats van koolhydraten.

Omdat deze overgang voor vervelende bijwerkingen kan zorgen wordt dit ook wel de ‘keto griep’ genoemd.

Als dit een paar dagen aanhoudt dan kun je al snel het gevoel hebben dat dit dieet niks voor jou is. Terwijl dit overgangsproces bij de meeste mensen maar 3-4 dagen duurt.

Daarom is het belangrijk om in het begin geduldig te zijn en je zo strikt mogelijk aan het keto dieet te houden.

Het keto dieet heeft veel gezondheidsvoordelen. Een onderzoek uit 2023 heeft aangetoond dat een ketogeen dieet van vier maanden, in combinatie met standaardmedicatie, symptomen aanzienlijk vermindert en de levenskwaliteit verbetert bij mensen met ernstige psychische aandoeningen en stofwisselingsproblemen (bron).

Samenvatting:

Geef het keto dieet de tijd, want je lichaam heeft enkele dagen tot een week nodig om over te schakelen op vetverbranding. Houd vol en blijf strikt het dieet volgen tijdens de lastige overgangsperiode, ook wel bekend als de ‘keto griep’.

Maak van Keto een Succes met Mijn Keto Menu

Zoals je ziet, kunnen fouten in het keto dieet soms voor flinke tegenslagen zorgen.

Misschien val je niet af zoals je had gehoopt, of vind je het moeilijk om gevarieerd en smakelijk te blijven eten. Dat is waarom het essentieel is om de juiste hulpmiddelen en kennis bij de hand te hebben.

Met onze revolutonaire “Mijn Keto Menu” app kun je deze veelvoorkomende valkuilen vermijden. Met meer dan 250 verschillende keto recepten en nieuwe weekmenu’s die heerlijke smaken, maken we het makkelijk om enthousiast te blijven over je keto levensstijl.

We helpen je met gemakkelijk te volgen, smakelijke recepten die je dieet allesbehalve saai maken. En met onze persoonlijk afgestemde weekmenu’s en handige boodschappenlijstjes, wordt keto volgen simpeler dan ooit.

Klinkt dit als de oplossing waarnaar je op zoek bent?

Doe nu de gratis Keto test en ontvang jouw persoonlijk afgestemde Keto menu >>

Ontdek “Mijn Keto Menu” en laat het harde werk aan ons over. Jij hoeft alleen maar te genieten van het lekkere eten en de resultaten.

Krijg jouw unieke op maat gemaakte keto schema en menu – Ontdek hoe je met jouw lichaam en behoeften je streefgewicht bereikt

Klaar voor een persoonlijk en op maat gemaakt keto schema voor jou? Ieder lichaam is anders en iedereen heeft een andere behoefte.

Vul een aantal simpele vragen in en laat ons voor jou een uniek plan maken waardoor jij in korte tijd voorgoed afrekent met overbodig vet. Dit is geen jojo dieet, maar een manier waarop jij vol plezier resultaten behaalt en tegelijkertijd lekker eet.

Klik op onderstaande groene knop om direct te beginnen en jouw unieke dieet te krijgen (kost slechts een paar minuten).

Start keto test

Hoe nuttig was dit artikel voor jou?

Klik op een ster voor een beoordeling!

Omdat je dit artikel nuttig vond...

Volg ons op social media!

Jammer dat je dit artikel niet (zo) nuttig vindt.

Graag horen we hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Reacties gesloten

Over HappyHealthy

Oscar Helm, MSc Afslankcoach, voedingsdeskundige, psycholoog, dieetpsycholoog, orthomoleculair therapeut en bestsellerauteur

Hoi, ik ben Oscar Helm en in de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen naar een gezonder gewicht en betere gezondheid.

HappyHealthy.nl trekt inmiddels ruim 10.000 bezoekers per dag en met mijn bestseller de Afslank Receptenbijbel laat ik zien dat afvallen zowel eenvoudig als leuk kan zijn!

Wil jij je kennis over afvallen testen? Doe dan deze test en ontdek direct je “Afslank IQ”.

Top artikelen

Wat je mag eten bij een koolhydraatarm dieet + De Voordelen & een Schema

Wat is het koolhydraatarm dieet precies en wat kan je wel en niet eten. Ontdek hier een voedingstabe...

Intermittent Fasting: Uitleg, 9 Voordelen en 10 Schema’s

Intermittent Fasting / vasten (onderbroken vasten) schrijft voor wanneer en hoe lang je wel en niet ...

12 Tips om Snel Buikvet te Verbranden + 5 Fouten

Hoe kun je snel afvallen rond de buik? Ontdek 12 gouden buikvet verbranden tips en ontwijk 5 ernstig...

23 Bewezen Tips voor Snel Afvallen (zonder ongefundeerde hypes)

Hoe kan je snel afvallen? Ontdek 23 bewezen tips om snel gewicht te verliezen zonder ongefundeerde c...

Oscar’s sapjes

Array ( [0] => Male )