997

15 Gezondheidsvoordelen van Groene Thee + 3 Variaties

Groene thee is gezond zeggen ze. Veel gezondheidsclaims doen dan ook de ronde.

Het zou bijdragen aan gewichtsverlies en het verbranden van hardnekkig buikvet.

Is groene thee echt zo gezond als voorstanders beweren? En helpt het echt om af te vallen?

Ik zocht voor je uit wat de wetenschappelijk bewezen gezondheidsvoordelen van groene thee zijn en deel ze hier met je.

Tot slot geef ik je nog een paar groene thee variatie recepten waarmee je groene thee nog gezonder maakt.

Inhoud van dit artikel

Wat is groene thee?

Groene thee wordt van dezelfde theeblaadjes gemaakt als de ‘gewone’ zwarte thee die we allemaal wel kennen.

In het Westen is meer dan 90% van de theeverkoop zwarte thee en het was voor lange tijd de enige thee soort die in het Westen werd gedronken.

In China, Japan en Afghanistan drinkt men al eeuwen groene thee. Vanwege de gezondheidsvoordelen wordt het nu ook steeds meer in het Westen gedronken.

De legende van Chinese keizer Shennong en groene theeDe legende vertelt ons dat thee ontdekt werd toen de bladeren van de theeplant in het hete water van de legendarische Chinese keizer Shennong waaide. Het water begon lekker te ruiken, kreeg een kleurtje en smaakte ook nog goed en zo was thee geboren.

Groene, zwarte en witte thee worden gemaakt van de bladeren van de theeplant (de Camellia sinensis). Het verschil zit in de duur van het laten oxideren van de bladeren.

Maak jij onnodige fouten die het afvallen vertragen?

Doe deze gratis test en ontdek je “Afslank IQ”.

Zwarte thee

Om zwarte thee te maken laat men de bladeren langer oxideren. Het resultaat is dat de bladeren zwart worden maar ook dat de thee zijn smaak langer zal behouden, wel decennia lang. Hierdoor was zwarte thee in het verleden geschikt als export product uit het verre Oosten.

groene thee bladeren worden geoxideerd op schaalHet oxidatieproces wordt direct na de oogst gestart door de theebladeren te behandelen met hete stoom. Enzymen in de theebladeren zorgen voor de oxidatie van polyfenolen.

Na oxidatie worden de bladeren machinaal gerold en geplet waarna ze worden gedroogd en de groene thee klaar is voor gebruik.

Om witte thee te maken worden ongeopende bladknoppen gebruikt die na het stomen direct gedroogd worden. Omdat witte thee het minst bewerkt wordt bevat deze de meeste antioxidanten, nog meer dan groene thee.

Een belangrijk verschil tussen zwarte en groene thee is de manier waarop je deze klaar maakt. Om zwarte thee te maken kan je water gebruiken wat net van de kook af is, terwijl je voor groene thee beter water kunt gebruiken wat tussen de 70 en 80 graden Celsius is. Anders zou je groene thee namelijk te bitter worden.

Cafeïne in groene thee

normale thee op houten tafelWat betreft de cafeïne maakt het niets uit of je nu groene of zwarte thee drink, ze bevatten beide evenveel.

Als je een kopje groene thee zet dan zal deze zo’n 20 tot 50 mg cafeïne bevatten. Ter vergelijking: een kopje koffie bevat ongeveer 80 mg cafeïne en een blikje cola 40 mg.

Maximaal 400 mg cafeïne wordt gezien als veilige bovengrens. Drink je meer dan kan dit bijwerkingen geven zoals:

 • Hoofdpijn
 • Slaapproblemen
 • Hartkloppingen
 • Angsten
 • Oorsuizen
 • Trillen of beven
 • Rusteloos
 • Sneller geïrriteerd

Als je gewend bent om veel cafeïne te drinken en je wilt dit gaan afbouwen, dan zal je te maken krijgen met ontwenningsverschijnselen. Deze zijn:

Afvallen met groene thee?

slanke vrouw houdt meetlint vast naast een kopje groene thee Is groene thee het wondermiddel wat je kan helpen om af te vallen?

Omdat groene thee, mede dankzij de cafeïne, je stofwisseling tijdelijk versnelt zou je denken van wel. Maar we willen natuurlijk weten is wat de wetenschap hierover zegt.

Ik vond een drietal studies die aantonen dat het drinken van groene thee zorgt voor een afname van lichaamsvet. En dan met name het cosmetisch ongewenste en bovendien ongezonde buikvet (bron, bron, bron).

Uit deze studies mag je concluderen dat groene thee helpt om extra af te vallen bij het volgen van een dieet met calorierestrictie.

Je mag niet verwachten dat je afvalt door alleen maar groene thee te gaan drinken en gewoon te blijven eten zoals je altijd al doet. Het zorgt er voor dat je net dat beetje extra afvalt als je aan het lijnen bent.

Wil je een voorbeeld afslank weekmenu incl. recepten en boodschappenlijstje?

Klik hier en ik stuur ze direct gratis naar je toe.

Gezondheidsvoordelen groene thee

Thee is meer dan heet water met een smaakje. De theebladeren laten in het hete theewater nutriënten los die goed zijn voor de gezondheid.

Wat groene thee zo gezond maakt zijn de antioxidanten waar het rijk aan is (bron). Antioxidanten beschermen ons lichaam tegen vrije radicalen.

Een teveel aan vrije radicalen is schadelijk voor de gezondheid omdat deze oxidatie van weefsel en lichaamscellen veroorzaken. Dit omdat de vrije radicalen reageren met het DNA in onze lichaamscellen.

Beschadiging van het DNA van onze cellen wordt gezien als één van de mogelijke oorzaken van kanker en veroudering.

Vrije radicalen ontstaan bijvoorbeeld door luchtvervuiling, roken of lang in de zon zitten. Bekende antioxidanten zijn vitamine C en E. De belangrijkste antioxidanten in groene thee zijn polyfenolen zoals epigallo catechingallaat (EGCG). Deze staan bekend als zeer krachtige antioxidanten.

scheutje melk wordt toegevoegd aan een kopje theeOm maximaal te kunnen profiteren van de antioxidanten in groene thee doe je er goed aan om de thee te drinken zonder melk en niet zoals de vaak Engelsen doen.

Door melk aan je thee toe te voegen breng je namelijk het antioxidantgehalte omlaag (bron). Als je deze blog volgt dan weet je dat ik toch al niet zo’n fan ben van melk. Waarom dit zo is kan je lezen in mijn kritische zuivel review.

Ook doe je er goed aan om groene thee te kopen van hoge kwaliteit. Uit onderzoek blijkt namelijk een duidelijke correlatie tussen thee van slechte kwaliteit en het fluoride gehalte (bron).

In onderstaande video vergelijkt diëtiste Janiek Vreeken verschillende soorten thee:

Gezondheidsvoordeel #1: verlaagt risico op kanker

Groene thee verlaagt het risico op bepaalde vormen van kanker. Dit dankzij de antioxidanten waaraan het rijk is.

Het verlaagt het risico op de volgende vormen van kanker:

 • Dikkedarmkanker
 • Borstkanker
 • Prostaatkanker

Mogelijk verlaagt groene thee ook het risico op andere vormen van kanker. Dit is echter niet met voldoende zekerheid te zeggen omdat hier meer onderzoek voor nodig is (bron, bron).

Dat groene thee het risico op dikkedarmkanker vermindert is wel met zekerheid te zeggen. Er zijn 29 studies geanalyseerd en daaruit bleek dat het risico met gemiddeld 42% wordt verlaagd (bron).

Het risico op borstkanker wordt door het drinken van groene thee met 20% tot 30% verlaagd bleek uit een meta-analyse (bron).

Naar het verminderen van het risico op prostaatkanker is minder onderzoek gedaan. Uit een studie blijkt echter dat het risico hierop met 48% wordt verlaagd (bron).

Gezondheidsvoordeel #2: verlaagt het risico op infecties

Groene thee werkt antiviraal en antibacterieel waardoor het risico op infecties wordt verlaagt en je minder snel besmet zal raken met virussen zoals het influenza virus (bron, bron, bron, bron).

Gezondheidsvoordeel #3: goed voor de mondhygiëne

Uit onderzoeken blijkt dat groene thee de groei van de bacteriën remt die verantwoordelijk zijn voor plaque vorming waardoor er minder risico is op cariës (tandbederf) en tandvleesontsteking (bron, bron, bron, bron).

Voor dit bacterieremmende effect is het belangrijk dat de mondholte in aanraking komt met de polyfenolen in groene thee. Deze aanraking krijg je door groene thee te drinken.

Pillen met groene thee extract zullen de mondhygiëne niet verbeteren.

Gezondheidsvoordeel #4: goed voor een frisse adem

Omdat groene thee de groei van de bacteriën in de mondholte remt zorgt dit er voor dat je minder snel last zult hebben van een slechte adem (bron, bron).

Gezondheidsvoordeel #5: verbetering van hersenfuncties

Groene thee bevat cafeïne wat bekend staat om haar stimulerende werking. Cafeïne zorgt ervoor dat er meer neurotransmitters zoals dopamine en noradrenaline worden afgevuurd (bron, bron).

Cafeïne heeft het effect dat het je reactievermogen, geheugen en stemming verbetert (bron).

Dit effect heb je ook met koffie dus dat maakt groene thee niet uniek. Groene thee bevat naast cafeïne echter ook het aminozuur L-theanine. Dit aminozuur verhoogt de productie van dopamine en alfa-golven in de hersenen en het vermindert angst (bron, bron, bron).

Uit onderzoeken blijkt dat juist de combinatie van cafeïne en L-theanine zorgt voor de verbetering van de hersenfuncties (bron, bron).

Gezondheidsvoordeel #6: verlaagt risico op hart- en vaatziekten

Gezien groene thee rijk is aan antioxidanten zal het je waarschijnlijk niet verbazen dat het risico op hart- en vaatziekten wordt verlaagt.

Een verhoogd totaal cholesterol , LDL cholesterol en triglyceriden markeren een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Het is het oxideren van LDL cholesterol deeltjes wat voor problemen zorgt.

Omdat groene thee de hoeveelheid antioxidanten in de bloedstroom verhoogt helpt dit om oxidatie van de LDL cholesterol deeltjes tegen te gaan zodat het risico op hart- en vaatziekten wordt verlaagt (bron, bron).

En dit is niet alleen maar een theorie. Uit onderzoeken blijkt namelijk dat groene thee drinkers, een tot 31%, lagere kans op hart- en vaatziekten hebben (bron, bron, bron).

Wil je weten hoe je je cholesterol kunt verlagen? In dit artikel deel ik 17 tips voor het verlagen van je cholesterol zonder dat je medicijnen hoeft te gebruiken.

Gezondheidsvoordeel #7: anti-aging

Kanker en hart- en vaatziekten staan bovenaan in het lijstje van de meest voorkomende doodsoorzaken in onze Westerse samenleving.

Aangezien groene thee het risico op kanker en hart- en vaatziekten verlaagt is het logische gevolg dat groene thee drinkers langer leven. Dit is in onderzoeken bevestigd.

Oudere Aziatische man met witte baard Uit een 6 jarig onderzoek onder 14 duizend Japanners op leeftijd bleek dat de mensen die het meeste groene thee dronken het minst vaak overleden gedurende de periode dat zij gevolgd werden (bron).

Uit een groter onderzoek, onder 40 duizend volwassen Japanners, bleek ook dat de grootste groene thee drinkers langer leefde. Voor dit onderzoek werd men 11 jaar gevolgd.

Uit dit onderzoek bleek dat de grootste groene thee drinkers het minst vaak overleden aan hart- en vaatziekte of een beroerte (bron).

Gezondheidsvoordeel #8: verlaagt het risico op Alzheimer en Parkinson

Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie. Deze vorm van dementie begint met vergeetachtigheid en een vermindert geheugen waarna men moeite krijgt met alledaagse vaardigheden.

Er is alleen helaas nog geen goede behandeling voor Alzheimer en over het ontstaan zijn ook nog veel onduidelijkheden. Van oxidatieve stress en inflammatie is in ieder geval bekend dat deze een rol spelen in de ontwikkeling van Alzheimer.

Parkinson is ook een ziekte die niet te genezen is. Bij Parkinson kan steeds minder dopamine aangemaakt worden omdat een kleine groep cellen in de hersenen sterft. Bij deze ziekte heeft men moeite met spreken, trilt men en heeft men stijve armen en benen.

Parkinson is na Alzheimer de meest voorkomende neurodegeneratieve ziekte.

Uit onderzoeken, in reageerbuisjes en op proefdieren, is gebleken dat groene thee beschermende effecten op neuronen in de hersenen heeft waardoor het potentieel het risico op Alzheimer en Parkinson verlaagt (bron, bron, bron).

Oudere man met ziekte van Parkinson toont verbetering na gebruik cannabinolenBij de ziekte van Parkinson worden overigens goede resultaten bereikt met een combinatie van CBD olie en THC-olie. Deze combinatie van cannabinolen zorgt er bij mensen met Parkinson voor dat de spieren zich kunnen ontspannen. In mijn artikel over CBD olie lees je hier meer over.

Wat betreft het voorkomen van Alzheimer heeft curcumine ook goede kaarten in handen. In mijn artikel over kurkuma lees je alles over deze extreem krachtige antioxidant.

Gezondheidsvoordeel #9: verlaagt het risico op diabetes type 2

In Nederland staan er ruim 1,2 miljoen mensen met diabetes type 2 op de teller. Ieder jaar eist deze ziekte vele levens op die het gevolg zijn van de complicaties.

Vaak wordt gedacht dat diabetes type 2 een chronische ziekte is. Dit is echter niet het geval. In veel gevallen is deze ziekte namelijk nog om te keren door (drastische) aanpassingen in de leefstijl te maken. Hoe je diabetes type 2 kunt omkeren lees je hier.

Het probleem bij diabetes type 2 is dat men niet meer gevoelig is voor insuline. We spreken dan over een verhoogde insuline weerstand en verlaagde insuline gevoeligheid. Hierdoor gaat de alvleesklier steeds meer insuline aanmaken waarna deze na verloop van tijd uitgeput raakt en de bloedglucose te hoog wordt.

Uit onderzoeken blijkt dat groene thee helpt om de insuline gevoeligheid te verbeteren en zo de bloedglucose te verlagen (bron).

Er zijn 7 studies onder de loep genomen waaraan in totaal 286 duizend mensen mee deden. Uit dit onderzoek kwam naar voren dat de groene thee drinkers 18% minder kans op diabetes type 2 hadden (bron).

Gezondheidsvoordeel #10: versnelt het metabolisme

Een versnelling van het metabolisme is wenselijk om overgewicht tegen te gaan of te voorkomen. Groene thee heeft dit effect op het metabolisme, ook al is het bewijs hiervoor niet altijd statistisch significant (bron).

Uit een paar onderzoeken bleek dat groene thee helpt om vet te verbranden, met name het vet rondom de buik (bron, bron).

Gezondheidsvoordeel #11: verbetert de prestaties

Dit effect is te danken aan de cafeïne in groene thee. Cafeïne zorgt ervoor dat fysieke prestaties verbeteren omdat het opgeslagen vet beschikbaar kan maken als bruikbare vorm van energie (bron, bron).

Wielrenner met helm op fietst in buitenlucht

Uit onderzoeken blijkt dat fysieke prestaties met 11% tot 12% verbeteren door cafeïne te gebruiken (bron, bron).

Cafeïne verbetert vooral voor duursporters de prestatie terwijl dit voor krachtsporters waarschijnlijk niet het geval is. De positieve effecten voor duursporters zijn te verklaren door het vrij maken van energie uit de vetreserves wat gestimuleerd wordt door cafeïne.

Omdat cafeïne in zoveel voedingsmiddelen zit is het in 2004 door de World Anti Doping Agency van de lijst met verboden middelen gehaald. Waardoor je cafeïne kan zien als een legale vorm van doping.

Gezondheidsvoordeel #12: goed voor de leverfunctie

Gezonde lever versus een vette leverGroene thee kan de inflammatie verminderen die veroorzaakt wordt door leverziekte zoals een niet-alcoholische vervette lever (NAFLD en NASH) (bron, bron).

Gezondheidsvoordeel 13: goed voor de huid

Voor de verzorging van de huid is het nodig dat de groene thee op de huid wordt aangebracht. Groene thee heeft een anti-aging effect voor de huid en helpt tegen acne. Ook helpt het bij huidproblemen zoals wratten, dermatitis en rosacea (bron, bron, bron).

opengemaakt zalfpotje op houten plankje

Gezondheidsvoordeel #14: helpt bij reumatoïde artritis

Bij reumatoïde artritis heeft men last van chronische ontstekingen aan de gewrichten. Met name de pols-, hand- en voetgewrichten kun pijnlijk en stijf zijn.

Onderzoekers van de University of Michigan ontdekten dat een stofje in groene thee de productie van moleculen vermindert die in je immuunsysteem inflammatie en gewrichtspijn triggeren (bron).

Uit een andere publicatie valt op te maken dat een stof in groene thee kan helpen het kraakbeen en botten te beschermen, wat gunstig is voor mensen met reumatoïde artritis (bron).

Gezondheidsvoordeel #15: helpt bij een vergrote prostaat (BPH)

Een goedaardige vergroting van de prostaat wordt Benigne Prostaat Hyperplasie (BHG) genoemd. Dit is iets waar de meeste mannen mee te maken krijgen als ze meer op leeftijd komen. Omdat de prostaat om de plasbuis heen ligt gaat dit problemen met het plassen geven.

Groene thee variaties

Tuurlijk, je kunt gewoon een kopje groene thee zetten door simpelweg een theezakje in het hete water te laten trekken. Maar wist je dat je met een kleine inspanning je groene thee nog gezonder kunt maken?

Ik geef je hierbij mijn favoriete groene thee varianten die elk garant staan voor een boost van je gezondheid en bovendien erg lekker zijn.

Variant #1: groene gember thee

vers gemaakte gember thee op houten tafel naast gember wortelZoals je misschien in mijn artikel over gember hebt gelezen heeft dit kruid ook ontzettend veel gezondheidsvoordelen. Zo vermindert gember inflammatie, verlaagt het cholesterol, voorkomt het mogelijk kanker en helpt het bij het afvallen.

Met deze groene gember thee profiteren we optimaal van de gezondheidsvoordelen van deze twee bijzondere voedingsmiddelen.

Ingrediënten:

 • Gemberwortel
 • Een zakje groene thee

Bereiding:

 • Snij ongeveer 5 cm van een gemberwortel af en snij de gember in dunne plakjes.
 • Breng een pannetje met een halve liter water aan de kook en voeg hier de plakjes gember toe. Laat het een minuut of 10 zachtjes doorkoken.
 • Giet door een zeef het gekookte water over in een theepot en laat hierin een zakje groene thee trekken.
 • Zomervariatietip: maak de groene gember thee zoals hierboven beschreven. Los in de thee, naar smaak, honing op en knijp er een halve citroen in uit. Laat de thee in de koelkast koud worden en het serveer het met een paar ijsklontjes voor een heerlijke koele en gezonde zomerdrank.

Variant #2: groene chiazaad thee

groene chiazaad thee onder groen servetjeCombineer het goede van chiazaad met het goede van groene thee.

Chiazaad is net zoals groene thee een goede bron van antioxidanten.

Daarnaast is chiazaad goed voor de spijsvertering en vermindert het de bloeddruk.

Ingrediënten:

 • 1 kopje groene thee
 • 1 eetlepel chiazaad
 • 1 eetlepel honing (of een zoetstof zoals stevia, naar smaak)

Bereiding:

 • Zet een kopjes thee en laat het afkoelen.
 • Voeg een eetlepel chiazaad aan de thee toe en laat dit gedurende 10 minuten het vocht opnemen zodat dit gelachtig wordt.
 • Voeg een eetlepel honing toe en roer dit goed door.

Variant #3: groene kurkuma thee

groene kurkuma thee met kurkuma wortelsDe gezondheidsvoordelen van kurkuma zijn werkelijk mind-blowing.

Dit kruid uit de gember familie is misschien wel de sterkste antioxidant die Moeder Natuur ons te bieden heeft. Zo is het ontstekingsremmend, wordt het risico op hart- en vaatziekten en diabetes verlaagt wordt het immuunsysteem versterkt om er maar een paar te noemen.

In deze thee combineren we het goede van groene thee en kurkuma. En mocht je je afvragen waarom er zwarte peper en kokosolie in dit recept wordt gebruikt? Dat is om de opname van curcumine, de werkzame stof in kurkuma, te bevorderen. Zwarte peper verhoogt de opname van curcumine met maar liefst 2000% (bron)

Ingrediënten:

 • 1 kurkuma wortel
 • 1 zakje groene thee
 • 1 eetlepel honing
 • 1 snufje gemalen zwarte peper
 • 1 theelepel kokosolie

Bereiding:

 • Schil de onderste 2 centimeter van een stuk kurkuma wortel.
 • Rasp deze onderste 2 centimeter van kurkuma wortel met behulp van een kaasrasp.
 • Breng in een pannetje een halve liter water aan de kook. Nadat het water kookt haal je dit van het vuur en laat je het een minuutje afkoelen.
 • Doe de kurkuma in het water en laat het gedurende 10 minuten weken.
 • Giet na 10 minuten het kurkuma door een zeef in een theepot zodat de stukjes kurkuma uitgefilterd worden.
 • Hang een zakje groene thee in de theepot en laat deze een paar minuten trekken.
 • Schenk de thee in een kopje en voeg hieraan een snufje gemalen zwarte peper, een theelepeltje kokosolie en een eetlepel honing aan toe en roer dit goed door.

Welk van de 5 buiktype heb jij? Doe de test en ontdek het direct (en hoe jij met jouw type een platte buik krijgt)

Wil je weten welke buiktype je hebt? En hoe je met jouw type een platte en strakke buik krijgt en effectief buikvet weet te verbranden?

Doe dan mijn test en ontdek het in slechts 2 minuten.

Je zal het volgende te weten komen:

 • Welk type buik jij hebt
 • Potentiële fouten die je maakt die jouw buikvet veroorzaken
 • Wat jij kan veranderen om een mooie platte of strakke buik te krijgen

Start buiktype test

Hoe nuttig was dit artikel voor jou?

Klik op een ster voor een beoordeling!

Omdat je dit artikel nuttig vond...

Volg ons op social media!

Jammer dat je dit artikel niet (zo) nuttig vindt.

Graag horen we hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

3 reacties op dit artikel

 • Al die artikelen over dit wondermiddel is leuk, maar hoe kan ik de bewuste groene thee extract capsules bij jou bestellen en wat is de prijs!

  Andre van Waveren
 • Ik ontvang maandelijks de Groene Thee Extract capsules. Nu wens ik deze maandelijkse zending stop te zetten. Graag bij deze en bij voorbaat dank.

  Groetjes Gea van der Weide
  Mr. Harm Smeengeweg 24
  9439 TB Witteveen

  Gea van der Weide
 • Hoe of waar kan ik de groene thee capsules bestellen?

  Ina

Plaats een reactie

Over HappyHealthy

Oscar Helm, MSc Afslankcoach, voedingsdeskundige, psycholoog, dieetpsycholoog, orthomoleculair therapeut en bestsellerauteur

Hoi, ik ben Oscar Helm en in de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen naar een gezonder gewicht en betere gezondheid.

HappyHealthy.nl trekt inmiddels ruim 10.000 bezoekers per dag en met mijn bestseller de Afslank Receptenbijbel laat ik zien dat afvallen zowel eenvoudig als leuk kan zijn!

Wil jij je kennis over afvallen testen? Doe dan deze test en ontdek direct je “Afslank IQ”.

Top artikelen

Koolhydraatarm Dieet: Uitleg, Gratis Schema + Voedingstabel

Wat is het koolhydraatarm dieet precies en wat kan je wel en niet eten. Ontdek hier een voedingstabe...

Intermittent Fasting: Uitleg, 9 Voordelen en 10 Schema’s

Intermittent Fasting / vasten (onderbroken vasten) schrijft voor wanneer en hoe lang je wel en niet ...

12 Tips om Snel Buikvet te Verbranden + 5 Fouten

Hoe kun je snel afvallen rond de buik? Ontdek 12 gouden buikvet verbranden tips en ontwijk 5 ernstig...

23 Bewezen Tips voor Snel Afvallen (zonder ongefundeerde hypes)

Hoe kan je snel afvallen? Ontdek 23 bewezen tips om snel gewicht te verliezen zonder ongefundeerde c...

Oscar’s sapjes

Array ( [0] => Male )