964

8 Gezondheidsvoordelen van Haver(mout) + 5 Recepten

In veel supermarkten koop je voor minder dan een euro een pak havermout van 500 gram. Dat is een fractie van wat je betaalt voor andere ontbijtgranen.

Laat je echter niet van de wijs brengen door deze lage prijs. Havermout is namelijk één van de meest voedzame voedingsmiddelen die er bestaat!

In dit artikel ontdek je waarom dat zo is en wat de gezondheidsvoordelen van haver zijn.

Tot slot geef ik je nog een aantal recepten zodat je echt kunt gaan genieten van havermout.

Inhoud van dit artikel

Wat is haver?

Haver is een graansoort welke al meer dan 9.000 jaar geteeld wordt en zijn oorsprong heeft in Zuidwest-Azië en Zuidoost-Europa.

Schilderij van Romeinse burgersDe Romeinen beschouwde haver als voedsel voor de barbaren en gaven het alleen te eten aan hun dieren.

Ironisch genoeg waren het de haver-etende Germaanse stammen welke uiteindelijk de Romeinen versloegen en het Westerse Romeinse Rijk ten val brachten.

In de middeleeuwen werd havermout ook gebruikt in de geneeskunde. Het werd ingezet tegen blaasziekten, maagklachten en problemen met de bloedvaten. Ook gebruikte men haver om snel aan te kunnen sterken na ziekten.

Momenteel is haver naast tarwe, rijst en mais het meeste geteelde en geconsumeerde graan.

Havermoutpap als compleet ontbijt poster bij de Utrechtsche Melk CentraleTot de jaren ‘70 werd er in Nederland veel haver gegeten. Niet alleen als ontbijt (havermoutpap) maar het werd ook regelmatig gebruikt bij lunch en avondeten.

Dit niet perse omdat men het zo gezond vond maar vaak uit pure noodzaak, het was een goedkope manier om een groot gezin van eten te voorzien.

Doe deze test en krijg jouw unieke op maat gemaakte keto schema, recepten en menu

 

Ontdek hoe je met jouw lichaam en behoeften je streefgewicht bereikt.

 

Vul een aantal simpele vragen in en laat ons voor jou een uniek plan maken waardoor jij in korte tijd voorgoed afrekent met overbodig vet.

 

Dit is geen jojo dieet, maar een manier waarop jij vol plezier resultaten behaalt en tegelijkertijd lekker eet.

 

Start keto test

 

Ontbijtgranen als vervanging van haver

In de jaren ‘70 werd havermout verdrongen door de opkomst van andere ontbijtgranen, cornflakes en muesli en buitenlandse gerechten op basis van pasta of rijst.

Het afgelopen decennia is haver echter met een indrukwekkende comeback bezig. Veel mensen hebben havermout dankzij al haar gezondheidsvoordelen echt weer herontdekt.

Knackebrod Haver verpakking van het merk Albert HeijnTegenwoordig eten veel mensen weer haver(mout) wat ook te zien is in de supermarkten.

Er staan hele schappen vol met allerlei soorten haver en havermout en je vindt er steeds meer producten waarin het is verwerkt.

Zo heb je koeken, smoothies, crackers, macaroni en energierepen met haver.

Verschil tussen haver en havermout

Al die keus in de supermarkt doet je misschien duizelen. Zo kan je kiezen uit:

 • Haver
 • Havermout
 • Havermout met fijne vlokken
 • Havermout met grove vlokken
 • Vezelrijke havermout
 • Biologische havermout
 • Havervlokken
 • Havervlokken grof
 • Havervlokken fijn
 • Express havermout
 • Instant havermout
 • Instant oats
 • Vrij van gluten havermout
 • Havermout naturel
 • Haverzemelen
 • Gekiemde havervlokken
 • Glutenvrije havermout
 • Havermeel
 • Havergrutten
 • Havermout met diversen smaakjes
 • Havervlokken fijn geroosterd
 • Haverflakes
 • Havermout met gedroogd fruit

Oats express natural verpakking van het merk quakerEn zo zal je misschien nog wel meer benamingen en kreten op de pakken tegenkomen. De overeenkomst is in ieder geval dat al deze varianten van haver gemaakt zijn.

De verschillen zitten in de bewerking welke de haver ondergaan heeft en soms worden ook marketingtermen gebruikt voor iets wat (bijna) hetzelfde is.

Zo verkoopt Quaker ‘Oats express naturel havermout’.

Een hele mond vol maar het is gewoon fijne volkoren havermout waaraan ze sojalecithine hebben toegevoegd zodat het niet overkookt in de magnetron.

Hoe havermout gemaakt wordt

Zo is havermout haver welke het moutproces heeft ondergaan. De haverkorrel is ontkiemd en daarna gedroogd.

Dit wordt gedaan door eerst het kroonkaf van de haverkorrel te verwijderen. De kroonkaf is niet eetbaar.

Basic oatmeal verpakking van het merk Albert HeijnDe haver wordt daarna gedurende 2 dagen geweekt in water waarna er gedurende 5 dagen ontkieming optreedt. Om de ontkieming te stoppen wordt de haver gedroogd en geëest.

Na het drogen worden de wortelkiemen verwijderd waarna de haver geplet wordt tot vlokken.

De ontstane havervlokken zijn geschikt voor consumptie maar worden vaak nog in kleinere stukken gesneden om de bereidingstijd te verkorten.

Hoe fijner de havermout hoe korter de kooktijd hoeft te zijn. Hou daarom altijd de bereidingstijd aan welke staat aangegeven op het pak havermout welke je hebt gekocht.

De ene fijne havermout moet je misschien 5 minuten koken terwijl een andere fijne havermout maar 2 minuten nodig heeft. Deze is dan waarschijnlijk wat fijner gesneden.

Vezelrijke havermout ahorn pecan van het merk Albert HeijnJe hebt ook instant havermout varianten. Deze zijn al voorgekookt zodat ze je alleen maar hoeft op te warmen of koud kunt eten.

Het nadeel van sommige instant havermout varianten is echter dat er soms ook wel suiker, zout of andere smaakmakers aan toegevoegd hebben.

Lees daarom altijd goed de ingrediëntenlijst als je kant-en-klare havermout koopt.

Word een metabolisme machine en reken voorgoed af met buikvet via de nieuwste en verbeterde keto methode

 

Welke hoeveelheid calorieën, koolhydraten en andere nutriënten zijn perfect voor jouw lichaam om jouw metabolisme maximaal aan te zetten?

 

Doe onze test en laat het ons exact voor jouw lichaam berekenen. Ieder lichaam is anders en door je te focussen op wat werkt voor jouw lichaam

 

Een op maat gemaakte dieet voor jou werkt tot driemaal effectiever om je streefgewicht te bereiken dan een regulier dieet.

 

Klik hier om het dieet te ontdekken dat perfect is geoptimaliseerd voor jouw lichaam.

Hoe zit dat met gluten?

graanproducten en brood op tafel

Gluten zijn eiwitten die in tarwe, spelt, kamut, rogge en gerst voorkomen.

Gluten geven deegwaren hun unieke bakkwaliteit doordat ze zorgen voor cohesie, viscositeit, elasticiteit en zorgen voor de opname van vocht (bron).

Zo missen glutenvrije producten zoals brood en koek deze kwaliteiten. Ze zijn daardoor vaak wat plakkerig of juist droog en kruimelig.

Veel mensen zijn gevoelig voor gluten en krijgen klachten door het eten van gluten. Naar schatting is 5% van de wereldbevolking gevoelig voor het eten van gluten (bron).

Glutensensitiviteit

man houdt zijn opgezette buik vast Havermout is voor mensen die glutensensitiviteit (Non Celiac Gluten Sensitivity / NCGS) hebben een goed alternatief voor gluten houdende graansoorten omdat het van nature glutenvrij is.

Bij NCGS krijg je wel klachten door het eten van gluten terwijl je er bij een diagnose geen coeliakie is geconstateerd.

Dit kunnen klachten zijn zoals een opgeblazen gevoel, buikpijn, hoofdpijn, vermoeidheid, constipatie of juist diarree. Door een glutenvrij dieet te volgen verdwijnen deze klachten.

Verontreiniging met gluten

Tractor oogst graanveld op een zonnige dagHou er wel rekening mee dat havermout sporen van gluten kan bevatten.

Dit kan gebeuren omdat er ergens in de productieketen verontreiniging met gluten houdende granen kan optreden.

Zo kan, bijvoorbeeld, de havermout geteeld zijn op een veld welke is gelegen naast een veld met tarwe. Er kan dan wat tarwe tussen de haver zijn gaan groeien.

Het kan ook gebeuren dat er geoogst wordt met een machine welke daarvoor gebruikt is om een gluten houdende graan te oogsten.

Ook kan het zijn dat de haver wordt verwerkt in een fabriek welke ook gluten houdende granen verwerkt.

Kan je wel kleine hoeveelheden gluten verdragen? Dan zal je waarschijnlijk geen problemen hebben met gewone havermout waarin sporen van gluten kunnen zitten.

Glutenvrije havermout

Als je erg gevoelig bent voor gluten dan kan je op safe gaan en de wat duurdere glutenvrije havermout varianten kopen.

Van deze glutenvrije havermout varianten wordt de gehele productieketen gecontroleerd zodat je er zeker van bent dat er geen verontreiniging met andere graansoorten in je havermout zit.

Coeliakie

Glutenvrije biologische havermout van Nederlandse bodemMensen met coeliakie kunnen geen enkele sporen van gluten verdragen en zullen altijd voor de glutenvrije varianten moeten gaan.

Dit zijn de pakken havermout waarop uitdrukkelijk staat dat ze glutenvrij zijn en voorzien zijn van het glutenvrij logo op de verpakking.

De meeste supermarkten verkopen wel een glutenvrije havermout en anders kan je hiervoor terecht bij een natuurwinkel.

Bij mensen met coeliakie raakt het slijmvlies van de dunne darm beschadigt door gluten wat buikklachten, zoals diarree, verstopping en slechte ontlasting veroorzaakt.

Uit onderzoek blijkt dat mensen met coeliakie ook op lange termijn glutenvrije havermout goed kunnen verdragen.

Bij een klein onderzoek onder 106 deelnemers bleek er na 8 jaar geen beschadiging aan de wand van de dunne darm te zijn (bron). De deelnemers aten gemiddeld 20 gram havermout per dag in dit onderzoek.

Avenine

EGlutenvrije haver valt uit houten komen klein percentage mensen met coeliakie kan echter geen glutenvrije haver verdragen. Dit komt door het plantaardige opslageiwit avenine welke in haver(mout) voorkomt (bron).

Uit een onderzoek kwam naar voren dat 8% van de mensen met coeliakie een reactie krijgen als ze veel (100 gram per dag) haver eten (bron).

Omdat de reactie klein was en zonder klinische symptomen achten de onderzoekers haver ook voor deze groep mensen veilig, om in normale porties, te eten.

Heb je coeliakie en je gaat havermout introduceren in je dieet dan zal je voor jezelf moeten ervaren hoe je lichaam er op reageert. Begin met een kleine beetjes en voer dit op tot een normaal portie.

Voedingswaarde havermout

Havermout in een zakjePer gram genomen is havermout erg voedzaam.

De voedingswaarde van haver(mout) kan variëren door de mate waarin het bewerkt is.

Raadpleeg daarom de verpakking voor de exacte voedingswaarde.

Om je een idee te geven heb ik hieronder de gemiddelde voedingswaarde van grove havermout op een rijtje gezet.

Havermout Per 100 gram
Energie 379 Kcal
Vet 7 gram
Waarvan verzadigd 1 gram
Koolhydraten 63 gram
Suikers 1 gram
Voedingsvezels 10 gram
Eiwitten 13 gram

Havermoutkoekjes op een bord Zoals je in deze tabel kunt zien biedt havermout je alle macronutriënten welke je lichaam nodig heeft.

Vergeleken met andere graansoorten geeft het je de meeste (gezonde) vetzuren en eiwitten. Dit terwijl haver je vergeleken met andere graansoorten de minste koolhydraten geeft.

Daarnaast is havermout een erg goede bron van vezels met maar liefst 10 gram vezels per 100 gram. Een aantal gezondheidsvoordelen heeft het te danken aan deze vezels. Daarover verderop meer.

Vetzuren profiel van havermout

Haver onderscheid zich van andere graansoorten door haar relatief hoge vetgehalte. Het bestaat voor bijna 7% uit vetzuren terwijl andere graansoorten voor 2% á 3% uit vetzuren bestaan.

Vetzuren Per 100 gram
Totaal vetzuren 6,5 gram
Verzadigd vet 1,1 gram
Waarvan palmitinezuur 930 mg
Waarvan stearinezuur 59 mg
Waarvan laurinezuur 21 mg
Waarvan myristinezuur 10 mg
Enkelvoudig onverzadigd vetzuur 2,0 gram
Waarvan palmitoleïnezuur 10 mg
Waarvan oliezuur 1,98 gram
Meervoudig onverzadigd vetzuur 2,3 gram
Waarvan linolzuur (omega 6) 2,22 gram
Waarvan alfa-linoleenzuur (omega 3) 98 mg

Aminozuren profiel haver

havermout met blauwe bessen en vanille ijs in een kom Omdat havermout meer eiwitten bevat dan enig ander soort granen is interessant om te bekijken uit welke aminozuren het is opgebouwd.

Havermout bevat maar liefst 13,1 gram eiwitten per 100 gram welke bestaan uit 18 verschillende aminozuren.

Havermout bevat alle 9 essentiële aminozuren, dit maakt haver geschikt als vleesvervanger (havermout bevat overigens geen vitamine B12).

Aminozuren Per 100 gram
Eiwitten, waarvan: 13,1 gram
Tryptofaan 181 mg
Threonine 383 mg
Isoleucine 502 mg
Leucine 982 mg
Lysine 635 mg
Methionine 206 mg
Cystine 454 mg
Fenylalanine 656 mg
Tyrosine 396 mg
Valine 687 mg
Arginine 849 mg
Histidine 273 mg
Alanine 561 mg
Asparaginezuur 1,11 mg
Glutaminezuur 2,84 mg
Glycine 643 mg
Proline 454 mg
Serine 707 mg

Vitamines in havermout

Granen zijn een goede bron van B vitamines, zo zijn ze ook bij havermout goed vertegenwoordigt.

Vitamines Per 100 gram
Thiamine (vitamine B1) 0,5 mg (31% ADH)
Riboflavine (vitamine B2) 0,2 mg (9% ADH)
Nicotinezuur (vitamine B3) 1,1 mg (6% ADH)
Pantotheenzuur (vitamine B5) 1,1 mg (11% ADH)
Vitamine B6 0,1 mg (5% ADH)
Folaat (vitamine B11) 33 mcg (8% ADH)
Vitamine E 0,4 mg (2% ADH)
Vitamine K 2,0 mcg (2% ADH)

Mineralen in havermout

Havermout is net zoals de meeste graansoorten rijk aan mineralen.

Mineralen Per 100 gram
Calcium 51 mg (5% ADH)
IJzer 4,2 mg (23% ADH)
Magnesium 137 mg (34% ADH)
Fosfor 416 mg (42% ADH)
Zink 3,6 mg (24% ADH)
Koper 0,4 mg (20% ADH)
Mangaan 3,6 mg (181% ADH)
Kalium 360 mg (10% ADH)
Selenium 28,1 mcg (40% ADH)
Natrium 6 mg (0% ADH)

Gezondheidsvoordelen van havermout

Wel leuk al die vitamines en mineralen maar je bent natuurlijk benieuwt wat het effect van havermout op je gezondheid is.

havermout met fruit in een kom naast een bakje blauwe bessen

Havermout heeft een aantal verbluffende positieve uitwerkingen op je gezondheid en past tevens in een leefstijl dat gericht is op een gezond gewicht. Ik heb deze voor je samengevat in onderstaande infographic. In de infographic vindt je ook wat leuke feitjes over havermout.

Onder de infographic worden de gezondheidsvoordelen verder toegelicht.


In onderstaande video vertelt diëtiste Janiek Vreeken over de gezondheidsvoordelen van havermout:

Gezondheidsvoordeel #1: ondersteunt een gezond gewicht

Een gezond gewicht is de basis van een goede gezondheid.

In haver zitten bèta-glucanen. Dit zijn ketens van glucose welke in plantaardige voedingsmiddelen voorkomen. We kunnen deze voedingsvezels niet opnemen maar ze vullen ons wel.

Ze vertragen de tijd die de maag nodig heeft om zich te legen. Deze vezels zorgen daardoor voor een toegenomen gevoel van verzadiging welke langer na de maaltijd aanhoudt (bron, bron).

Een hormoon dat in de darmcellen wordt aangemaakt is Peptide YY (PYY). De darmcellen maken dit aan als reactie op eten en het zorgt voor het gevoel van verzadiging. Dit hormoon is belangrijk, het zorgt er voor dat je niet teveel eet.

Bèta-glucanen bevorderen de aanmaak van PYY waarvan is aangetoond dat dit zorgt voor een lagere calorie inname en een verlaagt risico op obesitas (bron, bron).

Het type koolhydraten in havermout zijn van het goede type, dit zijn namelijk langzame koolhydraten. Deze zorgen voor een trage afgifte van glucose aan het bloed.

Hierdoor ontstaat er geen piek in de bloedglucose waardoor je lichaam minder insuline hoeft aan te maken.

Indien er veel insuline in het bloed zit dan gaat je lichaam vet opslaan en vasthouden. Om gewicht te verliezen is het daarom gunstig om de insulinewaarden niet te hoog te laten oplopen.

Gezondheidsvoordeel #2: verlaagt de bloeddruk

De bèta-glucanen (vezels) waaraan havermout rijk is zijn ook goed voor de bloeddruk. Ze verlagen de bloeddruk (bron).

20 tips voor het verlagen van je bloeddruk vindt je in mijn uitgebreide artikel over dit onderwerp.

Gezondheidsvoordeel #3: verlaagt het cholesterol

De bèta-glucanen zorgen ook voor een vermindering van het slechte LDL cholesterol (bron, bron).

Lees ook mijn 17 tips om je hoge cholesterol snel te verlagen.

Gezondheidsvoordeel #4: verlaagt het risico op hart- en vaatziekte

illustratie van een goede hartgezondheid Met het verlagen van de bloeddruk en het cholesterol wordt natuurlijk ook het risico op hart- en vaatziekten verlaagt.

Dit is effect is overigens niet exclusief voor havermout, ook andere volkoren granen verlagen het risico op hart- en vaatziekten.

Uit een grootschalige meta-analyse bleek dat volkoren in verband mag worden gebracht met een verminderd risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2, ademhalingsziekten, kanker en infectieziekten (bron).

Gezondheidsvoordeel #5: verbetert insuline weerstand bij diabetici

Bèta-glucanen verlagen de insuline weerstand bij mensen met diabetes type 2 (bron, bron).

Dit is gunstig, hierdoor wordt de glucose beter uit het bloed opgenomen waardoor de bloedglucose verbetert (bron, bron, bron).

Indien je diabetes hebt dan kan je het beste gaan voor havermout welke grof is.

Deze koolhydraten worden langzamer afgebroken tot glucose dan die van instant oats of fijne havermout.

Wist je dat je diabetes type 2 kunt omkeren? Hoe je dat doet leer je aan de hand van mijn 12 tips om diabetes type 2 te genezen in 8 weken.

Gezondheidsvoordeel #6: vermindert jeuk en irritatie

Vrouw met havermout als huidverzorgingsproduct op haar gezicht De oude Grieken namen al havermout baden voor de verzorging van hun huid. Ook in de middeleeuwen werd haver gebruikt voor de behandeling van jeuk en irritatie.
Tegenwoordig worden sommige huidverzorgingsproducten verrijkt met haver en bieden sommige schoonheidsspecialisten een reiniging met havermelk aan.
Uit onderzoek blijkt dat het antioxidant avenanthramide in haver verantwoordelijk is voor de anti-inflammatie werking welke jeuk of irritatie aan de huid kan doen verminderen (bron).

Voor de verzorging van de huid berust de werking op het aanbrengen op de huid, en niet op het eten van havermout.

Haver wordt ook gebruikt voor de behandeling van eczeem, brandwonden en acne. Dit wordt meestal gedaan in baden met colloïdale havermout; een poeder welke gemaakt wordt door hele haverkorrels fijn te malen.

Het antioxidant avenanthramide helpt tevens bij het verlagen van de bloeddruk door de aanmaak stikstofoxide welke de bloedvaten ontspant en verwijdt. Hierdoor wordt de bloedcirculatie beter (bron, bron, bron).

Gezondheidsvoordeel #7: verlaagt risico op astma

Man trekt aan astma pompAstma is een chronische ontsteking van de luchtwegen. Naar schatting hebben wereldwijd meer dan 334 miljoen mensen astma. Het is de meest voorkomende ziekte onder kinderen.

Er zijn meerdere factoren welke het risico op astma verhogen. De kans is groter als één of beide ouders astma hebben, indien er tijdens de zwangerschap gerookt is of als het kind te vroeg geboren is of een laag geboortegewicht heeft.

Baby zittend op kinderstoel smult van havermout Onderzoekers hebben reden om aan te nemen dat het vroeg aanbieden van vaste voeding het risico op het ontwikkelen van astma vergroot (bron).

Echter zijn er studies welke er op wijzen dat het type vaste voedsel welke op jonge leeftijd wordt aangeboden van invloed is. Het op jonge leeftijd aanbieden van havermout zou juist een beschermende werking hebben (bron, bron).

Eén studie wijst er op dat het aanbieden van havermout voordat het kindje 6 maanden is het risico op astma verlaagt (bron).

Gezondheidsvoordeel #8: helpt bij constipatie

Man trekt gebalde vuisten tijdens het poepen Bij constipatie is er sprake van een verstopping van de dikke darm. Hierdoor ontstaan klachten zoals buikpijn, pijn bij naar het toilet gaan en een opgeblazen gevoel. Er is sprake van obstipatie als je minder dan 3 maal per week ontlasting hebt.

Obstipatie is een veel voorkomend probleem, naar schatting heeft 12% tot 19% van de mensen er last van (bron).

Vaak krijgen mensen op latere leeftijd last van constipatie, na het 65e levensjaar neemt het aantal gevallen met klachten toe (bron). Andere veel voorkomende oorzaken zijn onvoldoende drinken, voedingsvezels en beweging. Te veel stress kan ook een oorzaak zijn.

Vezels en een gezonde stoelgang

Man opgelucht nadat constipatie verdwenen is door toiletbezoek Voor een gezonde stoelgang zijn vezels belangrijk. Deze geven de ontlasting volume en maakt het zachter om beter door de darmen te bewegen en voorkomen hard en droog worden.

Haverzemelen zijn de buitenste omhulsels van haverkorrels en bevatten erg veel vezels naast een beetje olie.

Bij een kleinschalig onderzoek onder ouderen in een verzorgingshuis gaf het toevoegen van haverzemelen aan het dieet een verbetering van de constipatie klachten (bron).

Meer dan de helft van de deelnemers kon na verloop van tijd stoppen met het gebruik van laxeermiddelen.

Uit een meta-analyse bleek dat vezels zonder twijfel zorgen voor een verhoging van de frequentie van de stoelgang maar dat dit niet altijd zorgt voor een verbetering van de structuur van de ontlasting en het verminderen van pijnklachten (bron).

Indien je last van constipatie hebt en extra vezels gaat eten zorg er dan altijd voor dat je ook extra water gaat drinken. Anders zullen je klachten alleen maar verergeren.

Havermout en fytinezuur

havermout in schaaltje kokend waterFytinezuur is de opslagvorm voor fosfor in de meeste plantaardige voedingsmiddelen.

Het komt voor in alle eetbare soorten graan, zaden, noten en peulvruchten. Het zit ook in sommige soorten groenten welke onder de grond groeien zoals wortelen en knollen.

Bij het ontkiemen van zaden wordt fytinezuur afgebroken en komt het fosfor vrij zodat de jonge plant deze voedingsstoffen kan gebruiken om te groeien.

De hoeveelheid fytinezuur in een voedingsmiddel verschilt onderling maar ook binnen dezelfde soort. Zo worden in amandelen fytinezuurgehaltes aangetroffen welke kunnen variëren van 0,4% tot maar liefst 9,4%.

Fytinezuur heeft gezondheidseigenschappen welke eigenlijk haaks op elkaar staan. Enerzijds wordt fytinezuur gezien als antinutriënt, anderzijds is het een antioxidant.

Fytinezuur als antinutriënt

Het wordt gezien als antinutriënt omdat het de opname van bepaalde mineralen vermindert. Het gaat hierbij om zink, ijzer en in mindere mate om calcium.

Het zou ook de opname van magnesium en koper kunnen beïnvloeden, dit is echter meer controversioneel (bron).

IJzer is belangrijk voor de vorming van hemoglobine zodat de rode bloedcellen zuurstof door het lichaam kunnen vervoeren. Bij een ernstige vorm van ijzertekort wordt spreken we over bloedarmoede.

Havermout bevat per 100 gram 23% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid ijzer. Dit is ijzer in de vorm van non-heemijzer welke voorkomt in plantaardige voedingsmiddelen.

De andere vorm van ijzer is heemijzer. Deze vorm komt alleen voor in dierlijke voedingsmiddelen en wordt beter door het lichaam opgenomen.

Zink heeft veel functies in ons lichaam. Het is o.a. belangrijk voor het immuunsysteem, de eiwitsynthese en een goede functie van de voortplantingsorganen. Haver bevat per 100 gram 24% van de ADH aan zink.

Calcium is belangrijk voor de botten en tanden maar bijvoorbeeld ook voor het goed functioneren van de spieren en zenuwen. Havermout bevat per 100 gram slechts 5% van de ADH aan calcium.

Fytinezuur

Fytinezuur vermindert alleen de opname van ijzer, zink en calcium die tijdens dezelfde maaltijd worden gegeten. Het eten van voedingsmiddelen welke rijk zijn aan fytinezuur heeft geen invloed op de opname van deze mineralen tijdens de opvolgende maaltijden.

Indien je bij al je maaltijden fytinezuurrijke voedingsmiddelen (zaden, granen, noten, peulvruchten) eet dan zou dit op lange termijn tot tekorten aan mineralen kunnen leiden.

Als je gevarieerd eet dan hoef je niet bang te zijn dat je tekorten aan ijzer, zink of calcium krijgt.

In ontwikkelingslanden waar men soms heel eenzijdig eet (bijvoorbeeld alleen maar granen) is dit wel een issue.

Voor voldoende ijzer in je dieet kan je overigens beter dierlijke voedingsmiddelen zoals rundvlees, kip, ei en haring eten. Deze bevatten heemijzer welke beter door het lichaam wordt opgenomen dan het non-heemijzer uit plantaardige voedingsmiddelen.

Naakte vrouw draagt een anti-dierenleed tekst op haar rug Indien je vegetarisch eet dan is een ijzertekort dan ook iets waar je meer op bedacht moet zijn.

Het is sowieso geen goed idee om al het voedsel wat fytinezuur bevat te gaan vermijden. Je gaat dan een hoop voedingstoffen in je dieet missen.

Maak je je toch zorgen over fytinezuur in je eten of eet je vegetarisch of vegan dan kan je een aantal dingen doen om het fytinezuur in plantaardige voedingsmiddelen te verminderen.

Deze zijn:

 • Weken; je kunt zaden, noten, granen en peulvruchten een nachtje in water laten weken. Dit vermindert de hoeveelheid fytinezuur (bron, bron). Het enzym wat fytinezuur afbreekt is fytase. Dit enzym komt voor in voedsel waarin fytinezuur zit, waaronder havermout. Omdat rogge erg rijk is aan fytase kan je dit eventueel toevoegen aan de havermout zodat het fytinezuur beter wordt afgebroken. Hou er wel rekening mee dat rogge gluten bevat.
 • Kiemen; door zaden, granen of peulvruchten te laten ontkiemen wordt fytinezuur afgebroken en komt het fosfor vrij (bron, bron).
 • Fermenteren; zuren welke bij het fermenteren van voedsel vrijkomen bevorderen de afbraak van fytinezuur. Zo wordt bijvoorbeeld door melkzuur bij zuurdesembrood het fytinezuur van het graan afgebroken (bron).

Bovenstaande methode kunnen ook gecombineerd worden; eerst weken, dan kiemen en vervolgens fermenteren zodat fytinezuur bijna volledig kan worden afgebroken.

Fytinezuur als nutriënt

Maar voordat je aan de slag gaat met het afbreken van fytinezuur is het goed om te weten dat fytinezuur niet alleen de vijand is maar ook je vriend!

Fytinezuur is een antioxidant (bron). Zo beschermt deze antioxidant tegen nierstenen en mogelijk kanker (bron, bron, bron, bron, bron, bron).

Samenvattend hoef je je geen zorgen te maken om fytinezuur mits: je niet bij iedere maaltijd fytinezuurrijke voedingsmiddelen eet of vegetarisch bent.

Havermout eten zonder dit te laten weken is prima zolang je niet iedere dag havermout eet. Eet altijd zo gevarieerd mogelijk.

Havermout haalde mijn top 5 van favoriete superfoods niet. In onderstaande video bespreek ik de superfoods die het wel haalde:

Niet alles wat superfood genoemd wordt is ook echt een super voedsel. Soms wordt iets helemaal opgehyped en krijgt het wel erg gemakkelijk het label superfood opgeplakt. Over welke superfoods ik het heb zie je in onderstaande video:

Havermout recepten

Havermoutpap is een ‘ouderwets’ en gezond alternatief voor brood. Sommige mensen kan je wakker maken voor havermoutpap maar ik ken ze ook die al walgen van de gedachte.

Gelukkig kan je zoveel meer maken met havermout. Ter inspiratie zal ik een aantal recepten hier delen.

Recept #1: havermoutpap met banaan en cacao

Laten we maar beginnen met traditionele havermoutpap maar dan met een twist. Dat havermoutpap niet saai hoeft te zijn en wel degelijk erg lekker is bewijst dit eenvoudige recept.

havermoutpap met banaan en cacao in schaaltje op houten tafel

Ingrediënten:

 • 200 ml plantaardige melk zoals ongezoete amandelmelk of havermelk
 • 50 gram havervlokken
 • 1 rijpe banaan
 • 1 eetlepel cacaopoeder
 • 1 theelepel cacaonibs

Bereiding:

 1. Doe de amandelmelk in een steelpannetje en breng deze aan de kook. Voeg vervolgens de havermoutvlokken toe en laat het op een laag pitje zachtjes koken. Hou de kooktijd aan welke op het pak havermout is aangegeven.
 2. Als de havermout klaar is met koken voeg je de cacaopoeder toe en roer je deze door.
 3. Snij de banaan in partjes en roer deze ook door de pap.
 4. Giet de havermout over in een schaaltje en laat deze afkoelen.
 5. Strooi wat cacaonibs over de pap ter garnering. Eet smakelijk!

Recept #2: havermout pancakes

Deze havermout pancakes zijn heerlijk luchtig en volgens vele proevers lekkerder dan ‘gewone’ pannenkoeken.
havermout pancakes op elkaar gestapeld op houten tafel

Ingrediënten:

 • 200 gram fijne havermout
 • 200 ml ongezoete amandelmelk of andere plantaardige melk
 • 1 ei
 • Een halve theelepel vanille extract
 • Een halve theelepel bakpoeder
 • Een halve theelepel kaneelpoeder
 • Een mespuntje zout (naar smaak)

Bereiding:

 1. Doe de havermout in een blender en maal het gedurende een minuut tot een fijn en homegeen meel.
 2. Doe de havermout in grote een schaal en voeg daar het bakpoeder en de kaneel aan toe en meng het met elkaar.
 3. Doe in een schaaltje de ei, plantaardige melk en het vanille extract en meng het geheel goed.
 4. Voeg de natte bestandsdelen bij droge bestandsdelen en meng het geheel tot dat je een homegeen geheel hebt. Laat het 5 minuten rusten.
 5. Smelt in een koekenpan wat grasboter of kokosvet en schep een halve soeplepel beslag in de pan.
 6. Zodra zich bubbels beginnen te vormen kan je de pancake omdraaien om de andere kant te bakken tot dat deze mooi goudbruin gekleurd is.

Recept #3: havermout proteïne powerhouse

Dit recept is bijzonder geschikt voor (kracht)sporters. Al je benodigde koolhydraten, eiwitten en vetten in één maaltijd.

havermout proteïne powerhouse in een bakje

Hennepzaad en vloeibare eiwit van eieren zorgen voor de eiwitten.

De amandelpasta en het hennepzaad zorgen naast eiwitten voor de gezonde vetzuren.

De banaan en de havermout geven je lichaam de nodige koolhydraten.

Ingrediënten:

 • 50 gram fijne havermout
 • 200 ml volle melk, plantaardige melk of water
 • Twee eetlepels hennepzaad
 • Het eiwit van 1 ei of een scheut kant-en-klare vloeibare eiwit van eieren uit een fles
 • 1 eetlepel amandelpasta
 • Eén banaan

Bereiding:

 1. Kook de havermout in een vloeistof naar keuze volgens de bereidingstijd op de verpakking.
 2. Op het laatst voeg je hier de vloeibare eiwit van eieren en het hennepzaad aan toe. Roer dit door tot dat het vocht door de havermout geabsorbeerd is.
 3. Garneer je havermoutpap met amandelpasta, partjes banaan en eventueel andere extra’s zoals blauwe bosbessen, krenten, stukjes walnoot of cacaonibs.

Variatietips:

In plaats van hennepzaad kan je ook andere eiwitbronnen zoals whey proteïne poeder, erwteneiwitisolaat of bruine rijsproteïne gebruiken. Stem de hoeveelheid proteïne af op je eiwitbehoefte.

Voor je middellange keten vetzuren (Medium Chain Triglycerides) kan je eventueel nog één of twee theelepels kokosolie door de warme havermout roeren.

Recept #4: havermout pizza

gebakken havermout pizza in stukjes gesneden Gezond eten willen we graag, helaas passen pizza’s niet echt in een gezonde leefstijl.

Het probleem is de pizzabodem. Deze is gemaakt van bloem. Deze geraffineerde koolhydraten zorgen voor een enorme piek in de bloedglucose.

Door zelf je pizzabodems van havermout te maken kan je zo nu en dan toch blijven genieten van dit, voor vele, favoriete voedsel.

Dit is wat je nodig hebt om zelf een havermout pizzabodem te maken:

 • 250 gram fijne havermout
 • 60 gram mozzarella
 • 2 eieren
 • 1 theelepeltje zout (naar smaak)
 • 1 theelepel knoflook poeder
 • 1 theelepel gedroogde oregano

De ingrediënten voor de topping:

 • 400 gram biologische kippendijen
 • Kaas zoals mozzarella of Parmezaanse kaas
 • 1 rode ui
 • BBQ saus of tomatensaus
 • Een handje verse koriander

Bereiding:

 1. Haal de bakplaten uit de oven en verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
 2. Doe de mozzarella in een keukenmachine om er fijne kruimels van te maken.
 3. Voeg aan de keukenmachine de havervlokken, zout, knoflookpoeder, oregano en eieren toe. Mix het geheel tot dat je een mooi dik deeg hebt.
 4. Plaats op de bakplaat twee stukken bakpapier. Verdeel het deeg in 2 stukken op het bakpapier. Maak je handen nat zodat het deeg niet aan je handen blijft kleven. Druk het deeg plat in de gewenste dikte voor je pizzabodem (het deeg zal niet rijzen).
 5. Bak de pizzabodems gedurende 25 minuten in de voorverwarmde oven.
 6. Snij ondertussen de kippendijen in reepjes en bak deze in wat olijfolie gaar.
 7. Maak de ui schoon en snij deze fijn.
 8. Snij de koriander in fijne stukjes.
 9. Haal de pizza’s uit de oven en beleg deze met de BBQ saus en vervolgens met kippendijreepjes, de ui en de koriander. Besprenkel je pizza met je favoriete kaas en plaats de pizza’s terug in de oven tot dat de kaas gesmolten is.

Recept #5: glutenvrije havermout granola

Hou je er ook van om de dag te beginnen met een granola?

glutenvrije havermout granola in een kommetje

De granola’s welke in de supermarkt liggen zijn vaak prijzig en bevatten vaak ongewenste toevoegingen zoals glucosestroop, palmolie, zonnebloemolie of glutenhoudende granen zoals tarwe, gerst of rogge.

Plantaardige oliën zoals zonnebloemolie bevatten een hoog gehalte aan omega 6 vetzuren.

Voor een optimale gezondheid zou de verhouding tussen omega 6 en omega 3 vetzuren 1:1 moeten zijn. Omdat er al in veel voedingsmiddelen omega 6 houdende oliën wordt gebruikt is de verhouding al ongunstig.

Bij een teveel aan omega 6 ten nadele van omega 3 is er een verhoogt risico op ziekten welke bij het metabool syndroom horen zoals hart- en vaatziekten (bron).

Om deze reden wordt voor deze granola kokosolie gebruikt. In dit artikel lees je waarom kokosolie zo gezond is.

En bovendien maak je de lekkerste glutenvrije granola maak je gewoon zelf.

Dit is wat je nodig hebt:

 • 500 gram grove havermout vlokken
 • 100 gram pecannoten
 • 100 gram krenten
 • 50 gram pompoenzaad
 • 50 gram gedroogde cranberries
 • 75 ml kokosolie
 • 75 ml honing
 • 1 theelepel vanille extract
 • Een halve theelepel kaneelpoeder

Bereiding:

 • Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
 • Doe in een grote ovenschaal de havermout, noten, zaden, zout en kaneel. Meng dit goed met een lepel.
 • Laat in een pannetje de kokosolie smelten en giet de vloeibare kokosolie over de schaal met havermout. Voeg daar tevens de honing en het vanille extract ook toe. Meng alles goed door tot dat al de havermout lichtjes gecoat is met de olie en honing.
 • Plaats de ovenschaal in de oven. Bak ongeveer 25 minuten tot dat je een mooi goudbruin laagje krijgt. Halverwege kan je de granola even omroeren zodat alle havermout goed gebakken wordt.
 • Laat de granola eerst goed afkoelen en uitharden. Hierna kan je het in brokjes breken en de krenten en de cranberries er doorheen roeren.

granola met wat volle Griekse yoghurt in een glazen schaaltje op tafel Serveer de granola met wat volle Griekse yoghurt of een plantaardige yoghurt of melk naar keuze.

Je kunt deze granola gedurende 2 weken bewaren als je het in een afsluitbare doos in de koelkast bewaart. Je kunt natuurlijk volop en naar eigen smaak variëren met de ingrediënten.

Noten die lekker en gezond zijn voor in de granola:

 • Amandelen
 • Pecannoten
 • Cashewnoten
 • Hazelnoten
 • Paranoten
 • Walnoten

Zaden die lekker en gezond zijn voor in de granola:

Gedroogd fruit die lekker en verantwoord zijn voor in de granola:

 • Vijgen
 • Dadels
 • Krenten
 • Rozijnen
 • Goji bessen
 • Appel
 • Geschaafde kokosnoot

Eet smakelijk!

Welk van de 5 buiktype heb jij? Doe de test en ontdek het direct (en hoe jij met jouw type een platte buik krijgt)

Wil je weten welke buiktype je hebt? En hoe je met jouw type een platte en strakke buik krijgt en effectief buikvet weet te verbranden?

Doe dan mijn test en ontdek het in slechts 2 minuten.

Je zal het volgende te weten komen:

 • Welk type buik jij hebt
 • Potentiële fouten die je maakt die jouw buikvet veroorzaken
 • Wat jij kan veranderen om een mooie platte of strakke buik te krijgen

Start buiktype test

Hoe nuttig was dit artikel voor jou?

Klik op een ster voor een beoordeling!

Omdat je dit artikel nuttig vond...

Volg ons op social media!

Jammer dat je dit artikel niet (zo) nuttig vindt.

Graag horen we hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

14 reacties op dit artikel

 • Hoi! Ik ben altijd erg blij met jouw artikelen!! Over dit artikel één vraag, is Brinta even gezond (of ook een gezonde variant) als havermout? Ik heb namelijk havermout vaak geprobeerd, maar ik vind het te ‘dik’, en krijg het echt niet weg.. Bedankt voor alle goede informatie en tips !

  Amber Swensen
 • Bedankt voor de fijne recepten !! En dat kosteloos !!

  Ik zal er dankbaar gebruik van maken !!! Bedankt !!????

  Netty Harks
 • Je schrijft:”Havermout eten zonder dit te laten weken is prima zolang je niet iedere dag havermout eet”.
  Nu heb ik de granola gemaakt van havervlokken, echt heerlijk, maar dan wordt de haver ook niet geweekt. Kan ik het zonde risico iedere dag eten?

  Judy
  • De risico’s zijn niet vrij hoog, maar het is verre van aan te raden. Fytinezuur in haver is een echte ‘mineralen steler’ dus daarom niet iedere dag eten. Je kunt het beter om de dag doen.

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
   • Beste Oscar,

    Ik eet (ontbijt) al jaren bijna elke dag havermout (quaker) met water (geen melk) met fruit (bessen, aardbeien enz), ik begrijp nu dat dit juist niet gezond is?

    Alvast dank voor uw reactie

    Adrian
   • Bedankt voor uw heldere antwoord

    Judy
 • Als je havermout weekt, gooi je dan het ‘weekwater’ daarna weg?

  Willien
  • Ja, want daarin zit onder andere het fytinezuur.

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
 • Een handje vol droge havermout eten help goed tegen zuurbranden!

  Ineke
 • Beste Oscar,
  Ik eet bijna elke morgen havermout met blauwe bessen of kiwi of ander fruit . Ik doe havermout in een kom , doe hier water of amandelmelk bij en zet dit 1 a 2 min in de microgolf oven . Is dit even goed als de havermout te Koken ?

  Danny
 • Dag, kun je havervlokken ook ‘gewoon’ in volle joghert stoppen zonder te weken?

  Kir
 • De oplossing van het fytinezuurprobleem is eenvoudig.

  Week je havermout voor gebruik ongeveer 12 uur in (ruim) water. Het enzym fytase (eveneens aanwezig in havermout) gaat dan aan de slag en ruimt het fytinezuur op.

  Voeg eventueel wat rogge en citroensap toe om de afbraak van fytinezuur te ondersteunen. Rogge bevat extra veel fytase en een zure omgeving ondersteunt het afbraak proces. Weet wel dat hierdoor gluten toevoegt omdat die in rogge zitten.

  Lia

Plaats een reactie

Over HappyHealthy

Oscar Helm, MSc Afslankcoach, voedingsdeskundige, psycholoog, dieetpsycholoog, orthomoleculair therapeut en bestsellerauteur

Hoi, ik ben Oscar Helm en in de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen naar een gezonder gewicht en betere gezondheid.

HappyHealthy.nl trekt inmiddels ruim 10.000 bezoekers per dag en met mijn bestseller de Afslank Receptenbijbel laat ik zien dat afvallen zowel eenvoudig als leuk kan zijn!

Wil jij je kennis over afvallen testen? Doe dan deze test en ontdek direct je “Afslank IQ”.

Top artikelen

Wat je mag eten bij een koolhydraatarm dieet + De Voordelen & een Schema

Wat is het koolhydraatarm dieet precies en wat kan je wel en niet eten. Ontdek hier een voedingstabe...

Intermittent Fasting: Uitleg, 9 Voordelen en 10 Schema’s

Intermittent Fasting / vasten (onderbroken vasten) schrijft voor wanneer en hoe lang je wel en niet ...

12 Tips om Snel Buikvet te Verbranden + 5 Fouten

Hoe kun je snel afvallen rond de buik? Ontdek 12 gouden buikvet verbranden tips en ontwijk 5 ernstig...

23 Bewezen Tips voor Snel Afvallen (zonder ongefundeerde hypes)

Hoe kan je snel afvallen? Ontdek 23 bewezen tips om snel gewicht te verliezen zonder ongefundeerde c...

Oscar’s sapjes

Array ( [0] => Male )