964

20 Tips die de Hoge Bloeddruk Helpen te Verlagen Zonder Medicijnen

Heb je een te hoge bloeddruk? En wil je deze bloeddruk verlagen op natuurlijke wijze zonder bloeddrukverlagende medicijnen als ace-remmers? Dan is dit artikel voor jou geschreven!

Bedenk wel, het onderwerp rond te hoge bloeddruk is vrij complex en het bevat een aantal nuances en tegenstrijdigheden.

Zo zijn er artsen die heilig overtuigd zijn van het verlagen van de bloeddruk met bloeddrukverlagende middelen (antihypertensiva), terwijl andere artsen minder te spreken zijn over bloeddrukverlagers.

Maar niet getreurd, want dit artikel gaat je veel duidelijkheid scheppen.

Klik hier om direct naar 14 tips te gaan om met voeding je bloeddruk te verlagen.

Klik hier om direct naar 6  tips te gaan om zonder voeding je bloeddruk te verlagen.

Andere interessante punten uit dit artikel zijn onder andere:

 • Waarom bloeddrukverlagende medicatie symptoombestrijding is
 • Hoe vaak hoge bloeddruk (hypertensie) voorkomt in Nederland
 • Hoeveel levensjaren er gemiddeld af gaan bij een te hoge bloeddruk

Inhoud van dit artikel

Wat is bloeddruk?

Bloeddruk of tensie is de druk op de wanden van de bloedvaten, oftewel de vloeistofdruk in het slagadersysteem. De bloeddruk wordt weergegeven met systolische druk (de druk wanneer het hart samentrekt) en diastolische druk (de druk wanneer het hart ontspant), gescheiden door een schuine streep, bijvoorbeeld RR (Riva-Rocci) 120/80 mmHg.

Bij de bovendruk is de druk het hoogst aangezien het hart dan samentrekt en het bloed het lichaam in stuwt. In geval van onderdruk is deze druk lager aangezien het hart dan ontspant. Kortom, je moet het hart zien als een soort van pomp.

Doe deze test en krijg jouw unieke op maat gemaakte keto schema, recepten en menu

 

Ontdek hoe je met jouw lichaam en behoeften je streefgewicht bereikt.

 

Vul een aantal simpele vragen in en laat ons voor jou een uniek plan maken waardoor jij in korte tijd voorgoed afrekent met overbodig vet.

 

Dit is geen jojo dieet, maar een manier waarop jij vol plezier resultaten behaalt en tegelijkertijd lekker eet.

 

Start keto test

 

Wat is een (te) hoge bloeddruk?

Een (te) hoge bloeddruk, of ook wel hypertensie genoemd, houdt in dat er een te hoge druk staat op je bloedvaten. Gevolg is dat de bloedvaten harder en stijver worden en de elasticiteit achteruit gaat. Hierdoor vergroot je de kans op slagaderverkalking (bron). Gevolg daarvan is dat bloedvaten makkelijker kunnen scheuren en kunnen verstoppen.

slagaderverkalking

Risico’s van een te hoge bloeddruk

Een te hoge bloeddruk staat in verband met (bron):

 • Hart- en vaatziekten
  hoge bloeddruk

  hoge bloeddruk

 • Beschadigingen van organen of vaatwanden
 • Hersenbloedingen en beroertes
 • Nierproblemen
 • Chronische stress
 • Overgewicht en obesitas
 • Diabetes type 2
 • Sterfte

Uiteraard hebben we het hier wel over langdurige / chronische hoge bloeddruk, niet over een tijdelijke hoge bloeddruk van korte duur die we allemaal wel eens hebben, zoals tijdens een stressvolle gebeurtenis of sportactiviteit.

Daarom moet je altijd eerst zeker 5 minuten rustig zitten voordat je je bloeddruk goed kunt meten. Over een verloop van enkele maanden (bij risicoprofielen sneller) worden verschillende metingen (of een 24-uurs meting) gedaan om een zo accuraat mogelijk beeld te krijgen van de bloeddruk.

Het is overigens willekeurig waar de grens ligt tussen een ‘normale’ en ’te hoge’ bloeddruk. Daarom zijn er enkele richtlijnen opgesteld. Deze komen van de Europese Vereniging voor Cardiologie (bron).

Voor volwassenen betekent een hoge bloeddruk (hypertensie) dat de bloedwaarde meer dan RR 140/90 mmHg is.

In de vorige richtlijnen werd er gestreefd naar de bloedwaarde 130/80 mmHg, maar uit onderzoek bleek dat mensen geen baat hadden bij deze lage waardes en dat het ook geen realistisch doel was.

Vandaar dat er nu gestreefd wordt naar systolische bloeddruk van minder dan 140 mmHg. Bij 80-plussers is die waarde 140 á 150 mmHg.

Als de bloeddruk thuis wordt gemeten moet deze lager zijn dan 135/90 mmHg. Dit komt omdat thuis de bloeddruk iets lager is dan bij een bezoek van een arts.

Overigens kun je ook zelf je bloeddruk thuis meten wanneer je een bloeddrukmeter voor thuisgebruik hebt. Kies voor goedgekeurde en betrouwbare meters als Beurer, Microlife of Omron.

Hoe vaak komt hoge bloeddruk voor in Nederland?

De prevalentiecijfers zijn als volgt:

In 2009-2010 had 33% van de mannen en 20% van de vrouwen in de leeftijdsgroep 35-60 jaar een verhoogde bloeddruk (bron)

Zie onderstaande grafiek:

hoge bloeddruk toename prevalentie nederland

In de groep 30 t/m 70 jaar heeft 31,4% van de Nederlanders een te hoge bloeddruk. Voor mannen geldt een percentage van 37,4% en voor vrouwen 26,2%.

Ook zie je in de grafiek de explosieve groei in hoe vaak hypertensie voorkomt in de afgelopen decennia. Tijd voor actie zul je zeggen!

Naarmate men ouder wordt neemt het percentage van hypertensie toe, die overigens weer afneemt op hoge leeftijd (80 jaar en ouder) (bron).

Zie onderstaande grafiek:

hoge bloeddruk leeftijd nederland

Het is opmerkelijk dat de bloeddruk stijgt naarmate men ouder wordt in Westerse landen. Zo blijkt uit een oud onderzoek uit 1929 met deelnemers van traditionele African natives in Oost-Afrika dat de bloeddruk bij mannen juist daalt naarmate de leeftijd toeneemt (bron). Ook bij de traditionele Inuit zie je dezelfde trend (bron), net als bij de Kuna (bron).

Wanneer deze Afrikanen, Inuit of Kuna in aanraking komen met de Westerse leefstijl keert dit effect zich om en stijgt de bloeddruk naarmate de leeftijd omhoog gaat.

Ook wereldwijd is hypertensie een groot probleem. Volgens schattingen van de World Health Organization sterven er wereldwijd jaarlijks 7,5 miljoen mensen aan een te hoge bloeddruk (bron). Dat is 12,8% van alle sterfgevallen.

Word een metabolisme machine en reken voorgoed af met buikvet via de nieuwste en verbeterde keto methode

 

Welke hoeveelheid calorieën, koolhydraten en andere nutriënten zijn perfect voor jouw lichaam om jouw metabolisme maximaal aan te zetten?

 

Doe onze test en laat het ons exact voor jouw lichaam berekenen. Ieder lichaam is anders en door je te focussen op wat werkt voor jouw lichaam

 

Een op maat gemaakte dieet voor jou werkt tot driemaal effectiever om je streefgewicht te bereiken dan een regulier dieet.

 

Klik hier om het dieet te ontdekken dat perfect is geoptimaliseerd voor jouw lichaam.

Symptomen van een te hoge bloeddruk

Er zijn een hele rij symptomen van een te hoge bloeddruk. Hier zijn de belangrijkste:

 • Hoofdpijn en duizeligheid
 • Vermoeidheid
 • Misselijkheid en braken
 • Kortademigheid
 • Probleem met zicht

Bloeddrukverlagende medicatie als symptoombestrijding

Je zou denken dat je medicijnen gebruikt om iets te genezen, ten slotte heten ze ook geneesmiddelen.

Bloeddrukverlagende medicatie geneest niet de te hoge bloeddruk, maar onderdrukt de symptomen van de ziekte. Het is dus in dit geval symptomenbestrijding.

Als je bijvoorbeeld kijkt naar ‘calcium-kanaalblokkeerders’ zorgen deze op moleculair niveau ervoor dat ze bepaalde mechanismen verstoren waardoor bloedvaten zich kunnen ontspannen en uitzetten. Gevolg is dat de bloeddruk daalt.

Maar andere gevolgen zijn een reeks van bijwerkingen, zoals vocht vasthouden (oedeem), lichte hartkloppingen, darmklachten, hoofdpijn, duizeligheid, tandvleesproblemen etc.

Om de oorzaak van te hoge bloeddruk op te lossen, moet met name gekeken worden naar het voedingspatroon.

Laten we beginnen met de tips!

Video: 10 voedingsmiddelen voor een gezonde bloeddruk

Bewezen leefstijladviezen voor een lagere bloeddruk

Voordat je je bloeddrukwaarden gaat verbeteren met deze bewezen leefstijladviezen is het zaak om uit te sluiten dat je slechte bloeddrukwaarden niet veroorzaakt worden door een medische conditie welke niets te maken heeft met je leefstijl.

Trage schildklier

Een trage schildklier (hypothyreoïdie) is bijvoorbeeld zo’n lichamelijke conditie waardoor de bloeddruk hoger kan liggen dan normaal (bron).

Erfelijkheid

Er zijn tientallen genen ontdekt die in verband staan met hypertensie, maar bij oerstammen komt hoge bloeddruk bijna niet voor en in de laatste decennia hebben we een explosie gezien in hoge bloeddruk in Westerse landen.

Sterker nog, we kunnen stellen dat ruim 95% van alle ziekten die ontstaan bij mensen te wijten zijn aan leefstijl. Zo hebben we circa 3 miljoen Nederlanders met hoog cholesterol (tussen de 30 en 70 jaar) waarvan slechts 2% een erfelijke basis heeft (bron).

Of diabetes types 2: daarbij blijkt leefstijl ruim 200 keer belangrijker te zijn dan het gen wat op dit moment het meest in verband wordt gebracht met diabetes type 2 (bron).

Waarschuwing vooraf!

Het aanpassen van je voedingspatroon en/of leefstijl met de tips hieronder zou voor een grote daling in je bloeddruk kunnen zorgen. Laat je bloeddruk daarom regelmatig controleren als je de tips (fanatiek) gaat opvolgen. Stop nooit zomaar zonder begeleiding van een arts met bloeddrukverlagende medicatie!

14 tips om hoge bloeddruk te verlagen met voeding

De 4 belangrijkste tips om je bloeddruk te verlagen zijn:

 1. Vermijd suiker en geraffineerde koolhydraten
 2. Vermijd kunstmatige zoetstoffen
 3. Eet meer omega 3 vetzuren
 4. Krijg je natrium-kalium in balans

Deze eerste 4 tips heb ik ook in videoformaat gedaan. In dit gehele artikel geef ik je 20 wetenschappelijk bewezen tips.

Tip #1: vermijd suiker en geraffineerde koolhydraten

Huh?

Moeten we het niet eerst over zout hebben? Bij grote hoeveelheden zou dat toch je bloeddruk doen verhogen?

Zout speelt zeker een rol in een te hoge bloeddruk, maar laten we de invloed van suikers en geraffineerde koolhydraten op een te hoge bloeddruk ook niet vergeten.

Hier een reeks feiten over waarom suiker zo’n slecht invloed heeft op je bloeddruk:

 • Wanneer een maaltijd veel suiker bevat, zoals een maaltijd met cornflakes, stijgt de bloeddruk en worden de bloedvaten minder soepel (bron).

 • Langdurig hoge insulineniveau’s (door snelle en trage suikers) komt veel vaker voor bij mensen met hoge bloeddruk dan mensen met lage bloeddruk.
 • Een grote bijdrage voor die hoge insuline is de inname van suiker en geraffineerde koolhydraten (bron, bron, bron).

 • Langdurig hoge insulineniveau’s (door snelle en trage suikers) in muizen resulteert in plaque aan de randen van de aderen (bron). Dit vernauwt de bloedvaten.

 • Insuline (door snelle en trage suikers) houdt natrium vast waardoor meer vocht wordt vastgehouden en daardoor een hogere bloeddruk ontstaat (bron).

In het Westen eten we sowieso veel te veel suiker en koolhydraten. Daarom zou je de hoeveelheid koolhydraten moeten verlagen en gedeeltelijk vervangen met gezonde vetten en eiwitten.

macronutrienten verhoudingen

Lees hier meer over koolhydraatarm eten.


Tip #2: vermijd kunstmatige zoetstoffen

Veel mensen denken hun lichaam te slim af te zijn door caloriearme zoetstoffen te gebruiken als alternatief voor suiker. Deze kunstmatige zoetstoffen zijn bijvoorbeeld:

 • acesulfaam-K (E950)
 • aspartaam (E951)
 • cyclamaat (E952)
 • isomalt (E953)
 • saccharine (E954)
 • sucralose (E955)

Toch pakt dit vaak anders uit. Zo blijkt uit onderzoek dat kunstmatige zoetstoffen de bloeddruk ook verhogen (bron). Niet alleen dat, want er zijn nog meer nadelen:

 • In een onderzoek van 14 jaar kwam naar voren dat de kans op diabetes meer stijgt met light frisdranken dan de normale suiker variant (bron).

 • Uit een onderzoek kwam naar voren dat vrouwen die light frisdrank drinken maar liefst twee keer meer frisdrank drinken dan vrouwen die reguliere suikerrijke frisdrank drinken (bron). Dit komt omdat kunstmatige zoetstoffen verslavender zijn.

 • In een dierstudie waarbij ratten kunstmatige zoetstoffen namen waren dit de gevolgen: ze aten meer, hadden een vertraagd metabolisme en hadden een verhoging van 14% in vetpercentage, en dat terwijl ze minder calorieën hadden genuttigd (bron).

Kortom, de meningen verschillen over kunstmatige zoetstoffen.

Lees hier meer over suikervrij eten.


Tip #3: eet meer omega 3 vetzuren

vette vissoorten op houten plank Omega-3 vetzuren hebben een bewezen gezonde invloed op hart- en bloedvaten (bron).

Zo blijkt uit een grote studie met meer dan 32.000 deelnemers aan dat omega 3 vetzuren (met name EPA en DHA) het aantal cardiovasculaire gebeurtenissen liet dalen met 19 tot 45% (bron).

Het opmerkelijke bij dit onderzoek is dat dit zelfs daalde bij patiënten die reeds al medicatie namen zoals bloeddrukverlagers, statines en bètablokkers.

De dierlijke eiwitten, zoals uit vette vis en visolie, zouden de bloeddruk verlagen omdat deze de wanden van de bloedvaten verzachten en hierdoor minder snel dichtslibben.

Omega 3 vetzuren vind je met name in vette vis als:

 • Zalm
 • Makreel
 • Haring
 • Tonijn
 • Sardientjes

Wil je geen vis eten omdat je er niet aan toe komt of gewoonweg omdat je het niet lekker vindt? Neem dan een supplement!

Het beste en meest kwalitatieve supplement daarvoor is Neptune Krillolie capsules. Uit de wetenschap blijkt dat 1000 mg per dag optimaal is. Die 1000 mg moet dan wel EPA en DHA zijn. Het percentage EPA en DHA per capsule (vaak van 500 mg) staat op de verpakking.


Tip #4: krijg je natrium-kalium in balans 

zout op tafel met daarin de letters 'te veel' getekendNu gaan we het over zout hebben…

Er wordt veel geschreven over de impact van zout op de bloeddruk en hart- en vaatziekten.

Volgens de Hartstichting verhoogt zout de kans op hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten verhogen. Volgens hen eet de gemiddelde Nederland 9 á 10 gram zout per dag. Ze adviseren om maximaal 6 gram zout te eten, ondanks dat je volgens hen maar 1 tot 3 gram per dag nodig hebt (bron).

Bij sommige mensen kan zout de bloeddruk verhogen. Maar je zoutinname per dag in toom houden betekent meer dan alleen het zoutvaatje in de kast laten staan.

Het betekent ook het controleren van etiketten, want een groot deel van het zout dat we binnenkrijgen, zit verstopt in bewerkte voedingsmiddelen zoals tomatensaus, soepen, specerijen en ingeblikt voedsel.

Uit een groot onderzoek uit 2011 kon niet worden bewezen dat zout een grote rol speelt bij hoge bloeddruk (bron). Wel zeggen de onderzoekers dat de inname van zout bij mensen die reeds lijden aan hoge bloeddruk verminderd moet worden.

Maar ook andere studies laten zien dat zout niet per se hoge bloeddruk voorkomt (bron). Toch betekent dat nog niet dat je dan maar onbeperkt zout kan gaan eten, want te veel zout kan wel de kans op een hersenbloeding verhogen (bron).

Wel is gebleken dat het verhogen van de inname van kalium de bloeddruk verlaagt (bron).

Je zou ook kunnen stellen dat het allemaal gaat over de balans. De oermens at bijvoorbeeld veel meer groente en fruit dan de huidige Westerse samenleving.

Daardoor kregen ze veel meer kalium binnen. Niet alleen dat, want ze voegde ook niet continu tafelzout toe aan het eten zoals Westerlingen wel doen.

Wat je kunt doen om de balans te herstellen

Als je het balans wilt herstellen, pak dan de volgende zaken aan:

 • Stop met het toevoegen van (geraffineerd) tafelzout aan je maaltijden. Gebruik daarvoor in de plaats Keltisch zout of Himalayazout. Deze bevatten minder natrium en meer spoorelementen (bron, bron), waarvan magnesium een bloeddrukverlagende werking heeft.
 • Stop met het eten van brood (of verminder het) of ga voor zoutarm brood.
 • Stop met het eten van chips en gezouten noten (of verminder het).
 • Kijk uit met bewerkte voeding, daar is vaak veel geraffineerd zout aan toegevoegd.

En nog belangrijker, voeg ondertussen kaliumrijk voeding toe aan je voedingspatroon zoals:

 • Tomaten
 • Banaan
 • Avocado
 • Mango
 • Peer
 • Zwarte chocolade
 • Vijgen
 • Rozijnen

Video: MINDER ZOUT ETEN – De 4 beste tips


Tip #5: eet meer magnesiumrijke voeding

avocado open gesneden op houten plankMagnesium verwijdt de bloedvaten. Uit onderzoek blijkt dat mensen met voldoende magnesium in het bloed 40% minder kans hebben op hart- en vaatziekten (bron). Door het nemen van magnesiumsupplementen verbetert tevens de insulinegevoeligheid (bron).

Kortom, eet eens wat meer voedingsproducten als:

 • Avocado
 • Noten
 • Tempeh of natto
 • Zaden
 • Vette vis
 • Banaan
 • Groene bladgroenten


Tip #6: eet meer vitamine C rijke voeding

rood fruitIn een studie van 8 weken bleek dat mensen die iedere dag twee porties bessen (rood fruit) aten, de bloeddruk verlaagde in tegenstelling tot een controlegroep (bron).

Het bleek dat met name vitamine C in de deelnemers was verhoogd, terwijl bijvoorbeeld natrium en kalium gelijk was gebleven.

Met name rood fruit, citrusfruit en koolsoorten bevatten veel vitamine C. Kortom, eet eens wat meer voedingsproducten als:

 • Blauwe bessen
 • Bramen
 • Aardbeien
 • Frambozen
 • Boerenkool
 • Kiwi
 • Citroen

 • Of neem een krachtige vitamine C supplement zoals de 3de generatie AOV vitamine C.


Tip #7: eet meer nitraatrijke voeding

rode bietenNitraat blijkt één van de factoren te zijn om de bloeddruk omlaag te krijgen (bron, bron). In deze studie werd in ieder geval bietensap gebruikt, dat veel nitraat bevat.

Door nitraat kunnen via stikstofmonoxide de bloedvaten verwijderen. Maar ook anthocyanen, die zorgen voor de sterk paarse kleur, hebben een positief effect op de bloeddruk.

Kortom, eet onderstaande voedingsproducten wat vaker:

 • Rode bieten
 • Rode kool
 • Boerenkool
 • Spinazie
 • Sla
 • Andijvie
 • Peterselie


Tip #8: drink dagelijks granaatappelsap

glas granaatappelsap op houten tafelUit een studie blijkt dat granaatappelsap goed werkt om bloedvaten te verwijden.

Zo bleek dat bij de deelnemers die een jaar lang iedere dag een glas granaatappelsap dronken, de bloeddruk met 12% verlaagd was (bron).

Er zijn overigens nog een hele waslijst aan voordelen van granaatappelsap. Maar dat is voor een ander artikel.


Tip #9: eet meer vezels

Er zijn een reeks van onderzoeken die de relatie tussen gezondheid en vezels aantonen. Zo zorgen vezels dat de bloedsuikerspiegel minder snel stijgt en dus afremt.

Vezels verbeteren ook je bloeddruk en je cholesterolgehalte. Zo zouden bèta-glucanen, die veel zit in bijvoorbeeld havermout, de bloeddruk verlagen (bron).

Maar ook lijnzaad kan de bloeddruk flink verlagen en het risico op een beroerte of hartaanval met 30% doen verminderen (bron). En dat met 30 gram lijnzaad per dag!


Tip #10: matig alcoholgebruik

Een te veel aan alcohol is nooit goed. Pas daarom op dat je niet te veel drinkt. Houdt het bij maximaal 1 glas biologische rode wijn per dag.

Bij mensen kan rode wijn zonder alcohol zelfs de bloeddruk verlagen, mogelijk omdat de stikstofoxide de bloedvaten verwijden (bron).


Tip #11: eet pure chocola

pure chocolade op houten tafelPure / zwarte chocolade is zeer rijk aan antioxidanten, verhoogt de insulinegevoeligheid én verlaagt de bloeddruk (bron).

Let er wel op dat dit met name gaat over pure chocolade dus niet zozeer melkchocolade of chocolade verwerkt in een koekje of toetje, want daar zit weer geraffineerde (bewerkte) suikers in.

Koop daarom eens de pure chocolade van boven de 90%. Smaakt in het begin wat bitter maar over tijd zal je er aan wennen.


Tip #12: drink meer thee

kopje groene theeMensen die dagelijks oolong of groene thee drinken verlagen hun risico op hypertensie met 46% (bron).

Ook andere theesoorten verlagen de bloeddruk, namelijk:


Tip #13: eet meer knoflook

knoflookKnoflookextracten blijken de bloeddruk bij mensen met hypertensie flink te doen laten afnemen, wat overigens minder sterk is bij mensen met een normale bloeddruk (bron).

Het gebruik van knoflook in mensen met hoge bloeddruk gemiddelde een daling van 16,3 mmHg op de bovendruk en gemiddeld 9,3 mmHg op de onderdruk (bron).

Dit heeft waarschijnlijk te maken met de stof allicine waardoor de bloedvaten zich meer gaan ontspannen.

Let er wel dat knoflook eten voor sommige mensen tot darmklachten kan leiden. Westerlingen zijn minder geadapteerd op het eten van knoflook, waardoor we een minder effectief enzymsysteem hebben om een stof als allicine af te breken.


Tip #14: eet spirulina

Uit een onderzoek blijkt dat je met superfood spirulina je bloeddruk en cholesterolwaarden kunt verlagen (bron).

In 6 weken tijd zorgde dit voor een gemiddelde verlaging van de bovendruk met 10 mmHg en en voor de onderdruk 8 mmHg.

6 tips om je bloeddruk te verlagen naast voeding

Tip #15: vermijd langdurige stress

Uit onderzoek komt naar voren dat stress de bloeddruk kan verhogen (bron). Kortom, ontspan wat meer. Voor mensen die een hoge mate van stress ervaren, is dat trouwens erg lastig om dat direct te gaan doen.

In geval van hoge stress, een burnout of overspannenheid is het in de praktijk beter dat je leert je meer te focussen op leuke activiteiten, zoals een hobby of passie. Daar gaat dan vanzelf de stress van omlaag en ben je toch nog met iets bezig.


Tip #16: werk aan je depressie

Ook depressie heeft een slechte uitwerking op de bloeddruk. Onderzoek suggereert dat depressie waarschijnlijk een onafhankelijke risicofactor is voor hypertensie (bron).


Tip #17: ga mediteren

Uit een studie blijkt dat met name mensen die een verhoogd risico hebben op hoge bloeddruk, via meditatie hun bloeddruk kunnen verlagen (bron).

De deelnemers die mediteerde ervoeren een gemiddelde daling van maar liefst 5 mmHG terwijl de controlegroep geen verlaging zag.


Tip #18: beweeg / sport meer

Er zijn een reeks van onderzoeken die laten zien dat je je bloeddruk kunt verlagen door meer te bewegen en je kunt er een hoge bloeddruk ook mee voorkomen (bron).


Tip #19: stop met roken

Door roken verhoog je de kans op hoge bloeddruk sterk (bron). Maar dat roken slecht voor je gezondheid is weten de meeste rokers wel.

Er is letterlijk geen enkel voordeel van roken te benoemen, en dan heb ik het niet alleen over de gezondheid.


Tip #20: ga afvallen

Er is een sterk verband tussen hoge bloeddruk en overgewicht (bron). Mensen met overgewicht hebben 45% meer kans op hart en vaatziekten (HVZ).

Uit onderzoek met mensen vanaf hun vijftigste levensjaar blijkt dat (bron):

 • Mannen met een normale bloeddruk 5,1 jaar langer leven dan mannen met een hoge bloeddruk. Daarnaast genieten ze 2,1 jaar langer van het leven zonder hart- en vaatziekten.
 • Vrouwen met een normale bloeddruk 4,9 jaar langer leven dan vrouwen met een hoge bloeddruk. Daarnaast genieten ze 2,3 jaar langer van het leven zonder hart- en vaatziekten.

Bloeddruk verlagen met baanbrekende methode

Zoals gezegd ben ik geen fan van medicatie om je bloeddruk te verlagen.

Je kunt op z’n minst tegelijkertijd natuurlijke manieren gebruiken, want met medicatie alleen los je nooit de oorzaak op van een te hoge bloeddruk.

Daarom ben ik voorstander van de methode van Robert Jan Hendriks. Hij is dé expert in Nederland die mensen helpt om op natuurlijk wijze hun bloeddruk naar gezonde waarden te krijgen.

Je leert onder andere het volgende:

 • Hoe je je bloeddruk op talloze manieren kunt verlagen op natuurlijke wijze
 • Waarom je het liefst niet aan de medicatie gezien de zware bijwerkingen
 • Hoe jij met deze baanbrekende methode je bloeddruk doet verlagen en je weer gezonder dan ooit gaat voelen!

Ga direct aan de slag om je bloeddruk weer op gezonde waarden te krijgen:

Hoge Bloeddruk Omlaag Methode Risicovrij Uitproberen

Welk van de 5 buiktype heb jij? Doe de test en ontdek het direct (en hoe jij met jouw type een platte buik krijgt)

Wil je weten welke buiktype je hebt? En hoe je met jouw type een platte en strakke buik krijgt en effectief buikvet weet te verbranden?

Doe dan mijn test en ontdek het in slechts 2 minuten.

Je zal het volgende te weten komen:

 • Welk type buik jij hebt
 • Potentiële fouten die je maakt die jouw buikvet veroorzaken
 • Wat jij kan veranderen om een mooie platte of strakke buik te krijgen

Start buiktype test

Hoe nuttig was dit artikel voor jou?

Klik op een ster voor een beoordeling!

Omdat je dit artikel nuttig vond...

Volg ons op social media!

Jammer dat je dit artikel niet (zo) nuttig vindt.

Graag horen we hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

61 reacties op dit artikel

 • Ik heb net van mijn dokter gehoord dat ik een te hoge bloeddruk heb, nadat ik bij hem langs ging met klachten (kortademig, duizelig, pijn op mijn borst en overgeven). Ik ben daarom op zoek gegaan naar tips om mijn bloeddruk te verlagen. Jouw tips klinken zeker goed, maar ik betwijfel of ik mijn stress echt kan verminderen. Ik ben een alleenstaande moeder van 2 kinderen, en ik heb mijn baan nodig om mijn kinderen en mijzelf te kunnen onderhouden. Alleen levert deze veel stress op. Maar moet ik dan anders mijn baan opzeggen en nog meer stress krijgen omdat ik de rekeningen niet kan betalen? Ik wil jou dus vragen of jij nog andere manieren weet om (iets van) mijn stress weg te nemen, zonder meteen mijn baan op te zeggen. Gr, Mireille

  Mireille
  • Dat is een lastig pakket inderdaad.

   Je kunt jezelf wel de volgende vraag stellen: is het het waard om tijdelijk zonder baan te zetten zodat je voor de lange termijn een baan hebt die je leuk vindt en minder stressvol?

   Daarmee wil je niet per se aansporen om je baan op te zeggen. Dat is volledig jou keuze.

   Een goede tip voor mensen die stress ervaren, is om een hobby te vinden waar je energie van krijgt in plaats van dat het energie kost.

   Pas daarna lukt het beter om meer te gaan ontspannen.

   Drs. Oscar Helm
   • Hoi Oscar, Bedankt voor je antwoord. Mijn baan opzeggen is ook inderdaad eigenlijk geen mogelijkheid. Wel ben ik altijd al gek geweest op bordureren (vindt mijn dochtertje misschien ook wel leuk), dus msschien dat ik dat weer kan oppakken als ontspanning… Gr Mireille

    Mireille
 • hoi, ik heb even een vraag, namelijk is er een bepaalde leeftijd waarop je zeker weten het roer om moet draaien? Ik ben nu nmlk pas net 18 jaar oud, maar in mijn familie komt een hoge bloeddruk veel voor. Maar ik ben nu pas net student, ik ga uit, ik drink, ik eet soms even wat ongezonder, en ik heb veel stress door school (tentamens, deadlines enz). raad jij mij aan om nu al te beginnen met slechte gewoontes uitbannen of is het niet erg als ik hier pas over 4 jaar mee begin ,dus na mijn studententijd een beetje (minder feesten ed). Gr, Thom

  Thom
  • Lijkt me een duidelijk antwoord. Je kunt altijd beter iets voorkomen dan genezen, dus beter kan je direct beginnen en niet wachten.

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
   • oh ja das waar… Dan zal ik er toch maar alvast mee gaan beginnen. Thanks!

    Thom
  • Proberen je toch niet te druk te maken. Dat je niet alles 100% kan doen. Speelt bij hoge bloeddruk ook een rol. Is makkelijker gezegd dan gedaan. Er zijn wel natuurlijke ontspanners, zoals bloesemremedies. En je zal niet de eerste zijn die blijvende gezondheidsklachten krijgt in hun studententijd. En gezonde dingen kunnen ook lekker zijn.

   Janneke
 • ik ben veel heen en weer aan het rennen de hele dag dus het is ook lastig om veel en lang stil te zitten om te eten soms. Zijn meerdere (kleinere) fruit/groente smoothies op een dag ook voldoende ipv losse stukken (drinken is natuurijk wel stuk makkelijker dan stoppen om te eten, sneller steken enzo).. Alvast bedankt! Nolan

  Nolan
  • Ja, dat kan zeker. Maar het is nog handiger om een GROTE groene smoothie te nemen iedere dag. Dan ben je een stuk sneller klaar.

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
   • oke, dankje. Heb je toevallig ook nog voorbeelden van groene smoothie recepten? Ik weet er wel eentje maar iedere dag hetzelfde is natuurlijk niet echt een feest voor mijn smaakpapillen;)

    Nolan
 • Hoe komt het eigenlijk dat sommige mensen een hoge bloeddruk hebben? Komt dat echt door wat ze eten?

  Trouwens echt fijn al die tips, ziet er betrouwbaar uit met al die bronverwijzingen! Nooit gedacht dat een organisatie als de hartstichting onbetrouwbare informatie zou verschaffen!

  Pleun
  • Naast voeding en tekorten aan diverse voedingsstoffen zijn het ook de emoties. Je bloed is je ziel.

   Janneke
   • Ja emoties spelen een grote rol. Ik heb het onlangs nog gehad na een onaangename telefoon. Of als er iemand druk op je zet. Ik laat dat niet meer toe. Het kan over simpele dingen gaan. Zoals een vriendin die wilt dat ik elke dag telefoneert naar haar. Doe ik dat niet dan spreekt ze soms boze berichtjes in. Dus ja ik ga daar niet meer op in. Zelfzorg is dat.

    Myriam
 • Ik had altijd zo’n hoge bloeddruk maar ik eet gewoon gezond. Nu weet ik waar het door komt: stress!! Ik ben al jaren gestresst door mijn baan dus ik heb het op een lager pitje gezet en ik voel me al stukke beter bedankt!!

  Paul
  • Goed dat je het ontdekt hebt!

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
   • Een homeopathisch middel tegen hoge bloeddruk is rauwolfia serpentina. Dit middel heeft veel minder bijwerkingen.
    Misschien goed hier eens aandacht aan te besteden?

    Betty
    • Gebruik ik ook, maar te kort voor een effect. Rauwolfia 30K. Wat gebruikte jij en wat was het effect?

     Fred
 • Goedendag, ik gebruik al jaren diversen medicijnen tegen hoge bloeddruk, maar vanwege tandvleesklachten van de lercanidipine ben ik met dit middel gestopt met gevolg dat ik een te zwaar middel er voor terug kreeg nl Doxasozine 8mg ik ging drie uur later onderuit mijn bloeddruk was vreselijk snel gedaald en omdat ik al zoveel verschillende heb gehad gebruik ik nu dus een pilletje minder maar heb nog genoeg andere die ik elke dag in neemt , ik merk wel dat ik het steeds warmer krijgt naar mate de weken vorderen.
  Wil het nu gaan proberen met Hibiscus thee en Meidoorn thee hoop dat het geen kwaad kan en de dokters weten nu toch even niet wat er bij te geven , de internist wilde 4mg Doxasozine maar ik heb geweigerd geen leven zo en doodziek ook nl.
  Nu in afwachting van uw antwoord met de opties die ik zou kunnen doen.
  verblijf ik m.v.g. Leny

  Leny
  • Ik ben geen arts dus ik mag geen advies geven in principe.

   Ik kan je wel zeggen: bezoek eens een natuurarts. Ik denk dat ie heel positief is als je de tips wilt gaan opvolgen van mijn artikel, omdat ze bewezen zijn en gaan over leefstijl.

   Er zijn bijvoorbeeld geen bijwerkingen van de genoemde thee. Als je de tips toepast, gaat waarschijnlijk je bloeddruk omlaag en zal op een gegeven moment de bloeddrukverlagers niet meer nodig zijn. Maar bespreek dat wel met een arts die het gehele aspect leefstijl niet compleet negeert.

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
   • Ten eerste bedankt voor uw reactie naar mijn toe.
    En een natuurarts zou wel iets kunnen toepassen denk ik ,
    maar helemaal v.d. medicijnen afkomen zal denk ik niet gaan
    daar gebruik ik de meeste al veels te lang voor en is mijn lichaam aan
    bepaalde stoffen om hoge bloeddruk tegen te gaan gewend geraakt
    zodra ik maar iets probeert af te bouwen stijgt het weer omhoog nl.
    Maar leuke site en leer hier wel iets uit dus nogmaals bedankt Drs. Oscar Helm.
    M.v.g. Leny

    Leny
  • @Leny. Calciumblokkers zorgen voor tekorten aan Q10, kalium, vitamine D en een verlaging van het melatonine (bron: site Rineke Dijkinga) Q10 is het energiestofje en is belangrijk voor spieren en tandvlees. Andere medicijnen zorgen weer voor andere tekorten. Wat aanvulling van stofjes kan al schelen.
   Voor de rest eens kijken naar bovenstaande tips.

   Janneke
  • Heb deze erfelijke variant hypertensie waartegen ik alle soorten door de HA voorgeschreven preparaten heb gebruikt met de vaak meest hinderlijke bijwerkingen.
   Dus naast Enalapril bloeddruk thee geprobeerd met name de Hebiscus bloesem thee wat echter in totaal geen verlaging van de bloeddruk resulteerde.
   Had wel tot gevolg dat door de sterke zuren mijn tandglazuur sterk is aangetast wat nooit weer goed komt.
   Inname van vitamine K schijnt voor hypertensie patiënten goed te zijn waar ik ook niets van merk helaas.
   Leef gezond, rook niet, drink niet, beweeg en toch minimaal 170/100

   Henk
   • Bekend! Ik begin net met medicatie, in twee maanden aan het vijfde middel. Met groot risico op angio-oedeem, wat ik eerder heb gehad. Erfelijkheidsfactor, voeding geen probleem, wel veel stress (vooral dit jaar vanwege corona/thuiswerk, huis kopen etc).
    Enorme bijverschijnselen maar een holistisch arts moet ik zelf betalen en dat is nogal prijzig …
    Ik wilde maar dat ik wat meer gesteund werd door de medische wereld in plaats van almaar de pharma-hoek in gedreven te worden.

    Pas op: rooibosT kan ernstig bloeddruk verhogend werken.

    marjolein
 • Ook mijn bloeddruk is veel te hoog. Inmiddels via de huisarts bij de internist onder behandeling. Gebruik: carbasalaat Zandos 100mg, Amlodipine accord 5 mg.,Loasnox 100 mg. Was heel sportief en heb een gezonde leefstijl Zoals ddor jou aanbevolen. Door de medicatie heb ik spierpijnen en kan door dun neusslijmvlies soms niet goed ademen door mijn neus. Ook yoga tijdelijk opgegeven i.v.m. heftige spierpijnen. Nu wil ik toch graag goed bewegen en kijn condite op peil houde. Echter ik heb zoveel spierpijnen daarna. Koffie vind ik lekker, maar denk ook dat ik hier inmiddels mee kan op houden. Als ik actief ben is mijn bovendruk boven de 200 en na een kwartier rustig zitten 156(nog te hoog). Ik kan toch de hele dag niet rustig aan gaan zitten doen. Heeft u een advies hoe mijn bloeddruk te verlagen op een natuurlijke manier en op termijn van deze afschuwelijke bijwerkingen af te komen.

  Magrietha Popma
  • Beste Magrietha. Ik snap dat je niet van de medicijnen houdt. Maar dit gehele artikel gaat over hoe je op natuurlijk wijze je bloeddruk kunt verlagen dus waarom lees je het niet?

   Als je de tips toepast, is de kans groot dat je bloeddruk omlaag gaat.

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
   • Goede tips en nog humor ook. Ik ga het zeker proberen!

    Barbara
  • @Margrietha. Veel medicijnen zorgen voor tekorten aan bepaalde voedingsstoffen. Zo zorgen calciumantagonisten voor tekorten aan Q10, kalium, vitamine D en een verlaging van het melatonineniveau. Q10 is het energiestofje en belangrijk voor je spieren. Andere medicijnen zorgen weer voor andere tekorten.

   Janneke
 • Dag Oscar,

  Frank hier, oude fan van jou en je blog. Korte vraag: moet ik stoppen met bloeddruk medicatie als ik deze tips van jou wil toepassen of is dat onverstandig? Loop al jaren met een hoge bloeddruk rond maar die rotmedicijnen doen ook niks.

  Frank
  • Als het gaat om bloeddrukverlagende medicatie heb ik van doktoren begrepen dat je dat moet afbouwen. Mijn leefstijl tips kunnen in ieder geval geen kwaad.

   Ik zou eerst met je huisarts overleggen dat je met leefstijl je bloeddruk wilt verbeteren, omdat medicijnen af te bouwen. Als de dokter niet akkoord gaat (en ja, die zijn erg) zal ik om eerlijk te zijn switchen naar meer een natuurarts. Meestal gaan ze wel overstag als je zegt dat je wetenschappelijk studies hebt bekeken, want dat is de taal die doktoren hanteren.

   Artsen krijgen 0 uur college aan voeding, sommigen een paar uur. Over voeding weten ze geen snars als je het mij vraagt.

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
   • hoe kom je aan een natuurarts op dit gebied?

    marga
  • Stop nooit zomaar zonder begeleiding van een arts met bloeddrukverlagende medicatie! Wat ik aanraad is om je bloeddruk regelmatig te controleren als je de tips in dit artikel (fanatiek) gaat volgen.

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
 • Heel goed Artikel… Duidelijk, uitgebreid en onderbouwd. Wat ik wel mis is wat over erfelijkheid m.b.t. je bloeddruk.

  Er zijn naar mijn weten veel mensen met een een hoge bloeddruk terwijl hun levenstijl gezond of zelfs erg gezond is. Dan kun je hoog of laag springen wat je wil, maar die gemiddelde waarde van 130mmHg zal maar zelden worden bereikt. Om dan toch gelijk naar de medicijnen te grijpen , lijkt mij onverstandig en overbodig. Zeker op jonge leeftijd.

  Elmo
 • Hoi,

  Ik had heel hoge bloeddruk tijdens mijn zwangerschap door eclampsie & het Hellp syndrome. Na de zwangerschap werd het langzaam beter. Ik ga heel bewust met voeding om en heb alle tips eigenlijk al wel geïntegreerd in mijn dagelijks leven. Ik ervaar ook geen stress momenteel en toch heb ik de laatste tijd weer last van hoge bloeddruk. Soms heb ik ook het idee dat het hormoon gestuurd is bij mij. Ik heb nu een bloeddrukmeter aangeschaft en ik ga het eens een paar maanden bijhouden. Wat zou je mij verder nog adviseren?
  groetjes Yvon

  yvon
  • Over persoonlijke medische zaken kan en mag ik helaas geen uitspraken doen.

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
 • Ik ga straks eens even rustig dit hele verhaal lezen. Weet nu ruim anderhalf jaar dat ik een te hoge bloeddruk heb. Slik visolie, magnesium en gba. Ik voel me goed maar toevallig net mijn bloeddruk opgenomen en die is nog steeds te hoog. Sport minimaal twee keer in de week en ben ook al afgevallen…8 kg maar dat is nu nog maar 5kg. Heb de afgelopen tijd heel veel chocola gegeten..en denk dat mijn bloeddruk daarom nu weer wat hoger is. Dank voor je verhaal.

  groetjes,
  Debby

  Debby
 • Wow!
  Ik ben sceptisch over dit soort sites, ogenschijnlijk simpele maatregelen om de gezondheid te verbeteren en supervoeding. Maar afgelopen maand is mijn bloeddruk (regelmatige thuismeting) met ruim 7% gedaald! En dat door voornamelijk aanpassingen in het voedingspatroon (wat is dat granaatappelsap lekker!) en een beetje meer bewegen.
  Erg motiverend.
  Michel

  Michel
  • Wat fijn om te horen Michel!

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
 • Ik mis nog een tip (voor vrouwen) om de bloeddruk te verlagen…. gebruik geen inwendig of oraal anticonceptiemiddel. De pil en spiraaltjes staan bekend om hun bloeddrukverhogende werking.

  Lida Leurs
 • Bedankt voor alle tips, en ik pas ze ook toe. Mijn medicatie zoals Amlodipine wordt ook gebruikt voor de bloeddrukverlaging bij katten. Katten drinken geen koffie, hebben geen vrije wil en er is zoveel dat meer verschilt. Ik ga niet meer naar de huisarts of internist, dit is veel goedkoper en de diagnose en behandeling bij hb. Is exact hetzelfde.
  De ademhalingstechnieken van Wim Hoff al eens bekeken op internet. Ronduit fascinerend en overtuigend. Veel van deze technieken gebruik ik nu naast koude douches etc. mijn bloeddruk is flink gedaald 135/73. De beste meting is een half uur en dan 3 keer, zo heb je het gemiddelde van dat half uur moment, en het is betrouwbaar. Nu ik ga mijn ochtendwandeling doen om spierpijn te verminderen en de conditie vergroten. Succes allen

  Magrietha
 • Hallo.Ik gebruik medicatie voor mijn bloeddruk,als ik nu begin met die tips van jullie gaat mijn bloeddruk dan meer omlaag ondank de medicatie kan ik het dan zien of het werkt ??of moet ik stoppen om het te zien ?Dank je voor de tips

  Femia
 • Hoi Oscar,
  Interessant artikel! Ook ik heb hoge bloeddruk en merk dat ik reageer op het eten van suikers. Artsen en bloeddruk consulenten zijn hier alleen niet van op de hoogte heb ik gemerkt. Op jouw site lees ik voor het eerst dat het effect heeft. Vandaag in Corpus/Oegstgeest geweest en daar gezien dat de alvleesklier pas insuline gaat aanmaken als de bloedsuikerspiegel omhoog gaat, dus als deze de suiker meet in het bloed. Hoe kan het zijn dat, wanneer je kunstmatige zoetstoffen in je mond hebt, er al insuline wordt aangemaakt – de klier moet dit toch eerst kunnen meten in het bloed? Buiten beschouwing gelaten dat kunstmatige zoetstoffen troep zijn natuurlijk. Dank voor tips die je geeft en de duidelijkheid. Ik ga nog even op zoek naar visolie capsules oid waarvan de inhoud ok is. Mvg, Barbara

  Barbara Braiek
  • Beste Barbara, de onderzoeken naar of kunstmatige zoetstoffen een insuline respons geven zijn nog niet al te duidelijk. Het kan zijn dat je bij het proeven van de zoete smaak al een insuline aanmaak krijgt omdat het lichaam alleen calorierijke zoetheid kent.

   Vooralsnog weten we weinig over kunstmatige zoetstoffen wat betreft de lange termijn en is het vrijwel al het onderzoek hierover gesponsord.

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
 • Hallo

  Ik heb 15 jaar een te hoge bloeddruk gehad. 90/160 bleef een normale bloeddruk voor mij, ondanks het slikken van 3 soorten medicatie. Ook had ik inmiddels suikerziekte en kreeg hiervoor ook medicatie. in januari dit jaar ben ik anders gaan eten en meer gaan bewegen. In rap tempo gingen alle waardes naar beneden, ook de waardes van de nieren en het cholesterol. De laatste meting gaf aan dat ik een bloeddruk had van 75/ 160. Mijn suikerziekte was verdwenen, al zat ik nog wel in de gevaren zone. Maar nu mijn probleem. Mijn huisarts wil niet dat ik ga stoppen met medicatie. Want zegt ze met de suikerziekte zit je nog in de gevarenzone. Oke, dat is misschien zo , maar laat ik niet zien dat door de voeding en het bewegen ik goed bezig ben.? Wanner mag ik dan stoppen? ik heb hard ervoor gewerkt en wil nu graag stoppen. Met mijn bloeddruk wil ze ook niet dat ik stop met medicatie, want ze vindt de bovendruk te hoog. Ik wil zo graag afbouwen met medicatie, maar weet niet hoe ik nu verder moet. De laatste tijd voel ik mij ook niet goed, ik heb veel last van vermoeidheid en van duizeligheid en hoofdpijn. Zelf ben ik bang dat het komt omdat ik de medicatie nog neem en daarom de bloeddruk te laag wordt en dat mijn suikerwaarde te laag is. Of kan dit niet? m.vr.gr Jannet

  Jannet Westerdijk
  • Medicijnen zorgen vaak voor tekorten aan allerlei stoffen. Zo zorgen bètablokkers voor tekorten aan Q10, vitamine B en verlagen ze het melatonine. Kan allerlei klachten geven.

   Janneke
  • Over persoonlijke medische zaken kan en mag ik geen uitspraken doen. Raadpleeg in geval van twijfel eerst je huisarts alvorens mijn tips om te volgen. In geval je wilt stoppen bepaalde medicatie, doe dit dan altijd eerst in overleg met je arts, apotheker of specialist.

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
 • Beste Oskar,
  Ik gebruik al enige jaren bloeddruklagers en enige maanden geleden was ik voor de jaarlijkse controle bij de huisarts. Mijn bloeddruk was op hetzelfde nivevau maar ik werd er op gewezen dat mijn cholesterol richting te hoog ging. Op mijn vraag wat ik zelf aan de bloeddruk en cholesterol kon doen was het eenvoudige antwoord: afvallen. Na wat zoekwerk naar een goede methode vond ik jouw methode om buikvet te verbranden. Ik ben 71 jaar oud en woog 92 kg, nu weeg ik 77 kg! Dankzij jouw goede adviezen! Maar ik vraag me wel af waarom jij niemand van de mensen hier met hun enorme hoge bloeddrukken om hun gewicht vraagt?

  Frans
 • En laat ik niet vergeten te vermelden dat mijn bloeddruk 25 punten gedaald is! Van 130 naar 105.

  Frans
 • Heel goed, de informatie hoe de bloeddruk verlaagd kan worden. Artsen zullen je geen advies geven over voeding. En de meeste mensen zijn toch overgeleverd aan de arts. Daarom is deze informatie zo fijn. Ik hoop dat veel mensen er iets aan hebben.

  Els Broeders
 • Welke pillen zou ik kunnen nemen? Zonder gevaren, voor een snelle
  Vermindering van bloeddruk.

  Monnens
 • Monnens, afvallen is de oplossing. Zorg door een gezonde leef en eetstijl dat je BMI onder de 25 komt en als dan je bloeddruk nog niet aanvaardbaar is moet je naar de dokter voor bloeddrukverlagende pillen.

  Frans
 • hallo je spreekt over de methode van Robert Jan Hendriks??,
  ik ben vanmorgen van de huisarts afgevoerd in ambulance met een bloeddruk van 180 om 120, ik ben me wild geschrokken. tijd om te handelen zou ik zeggen. wat moet en kan ik doen

  Pedro Houben
 • Heel interessant drs. Oscar Helm.
  Vooral wat je wel-, niet- en minder van iets kan eten voor een gezonde bloeddruk. Een aanmoediging om mijn eetgewoonte-/ leef gewoonte verder aan te pakken.

  Mvg,
  Sandra Ramdin

  Sandra Ramdin
 • Uitstekende artikel.

  Op dit moment heb ik de volgende klachten:
  – Druk bij mijn trommelvliezen
  – Duizelig bij het te snel opstaan.
  En de meeste vage klachten conform de hypertensie klachten.

  Mijn bloeddruk zit in de meeste gevallen rond de 128 Sys, 90 Dia
  Mijn onderdruk is veel te hoog.

  Na het eten heb ik de volgende waarden: 119 Sys- 79 Dia (meerdere metingen)

  Ik loop nu heel lang met deze vage klachten en ben compleet door de molen getrokken bij de internist en cardioloog, ze hebben daar niets kunnen vinden.
  Voor mijn gevoel is het ook meer een moment opname waarbij ik klachten ervaar, uiteraard dan weer net niet bij de cardioloog en internist.

  Ik ga nu voorlopig het hierboven genoemde voedingsadvies aanhouden en kijken of het invloed heeft.

  Aanvullende advies is welkom.

  Met vriendelijke groet,

  Pascal

  Pascal
 • Goed artikel. Veel informatie en duidelijk opgesomd. Ik weet nu sinds 2 weken dat ik een te hoge bloeddruk heb. Vooral de onderdruk en pulse is hoog. 141/ 123 p 83. Tot een maand geleden had ik hier geen last van. Ik ben al gestart met de aanbevelingen van leefstijl. Gestopt met roken, thee van hibiscus en zuurzak, veel water drinken, veel groene groenten eten en een half uur per dag bewegen. En toevoegen van supplementen als vit b12 (ik ben vegetarisch), visolie met knoflook.

  Ik heb van de huisarts betablockers gekregen die heb ik nog niet genomen zeker omdat ik de bijwerkingen lees en ervaringen van mensen lees.

  Ik vraag me alleen af. Hoe snel merk je verlichting van klachten of verlaging van bloeddruk door aanpassing van levensstijl. Want te lang rondlopen met een te hoge bloeddruk (zonder medicatie) kan gevaarlijk zijn. Alvast bedankt voor het antwoord.

  Iris
  • Beste Iris,

   Dat is afhankelijk van verschillende factoren zoals leeftijd, gewicht, voedingspatroon etc. Om een hoge bloeddruk te verlagen is het belangrijk dat je bewust gezonder gaat leven. Ik zou verschillende keren in een x aantal weken je bloeddruk laten meten. Slechts 1 meting zegt niet zoveel.

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
 • Zeker een goed en interessant artikel om te lezen.

  Ik had alleen een vraag: mijn oma heeft sinds de afgelopen 2 jaren last van ouderdomssuikerziekte, hoge bloeddruk en een te hoog cholestrol. Nu kreeg ze te horen dan ze door haar dichtslibbende aderen binnen nu en 5 jaar een hartinfarct zou krijgen. Helpen voedingstips met het tegengaan van dit soort ader-dichtslibbing? Zo ja, wat zijn de tips die van toepassing zijn op mijn oma?

  Marissa
 • Het klinkt zo simpel, al die tips. Ik eet al sinds oktober gezond, veel groente, geen brood, geen suiker, geen zout. Toch val ik niet af en blijft de bloeddruk hoog: laatst boven 200. Het enige wat nog rest is meer bewegen. Zou dat het zijn?

  Johan Stolze
 • Ik eet alleen maar gezond en toch een torenhoge bloeddruk, maar na 2 borrels niks aan de hand perfecte bloeddruk dus moet het aan ontspanning van de bloedvaten liggen. Als ik stil zit of heb geslapen is mijn bloeddruk enorm hoog, hoe kan dit?? Dus zoek ik een manier om de bloedvaten te ontspannen, ik gebruik nu magnesium en L Arginine heeft iemand daar ook misschien ervaring mee?

  Hans
 • Beste Oscar,

  Wat is de reden dat jij Neptune krill olie als omega-3 bron aanbeveelt?

  Om bloeddruk te verlagen wordt door EFSA minimal 3 gram pure EPA en DHA aanbevolen. Dat is lastig te halen hoor met krill olie.
  Bovendien moet de omega-3 de juiste vorm hebben, namelijk tri-glyceride, om goed opgenomen te worden in jouw celwanden.

  Ik hoor het graag als je hier verder over van gedachten wilt wisselen. Wij delen jouw passie de consument in Nederland op omega-3 gebied goed en duidelijk voor te lichten ten einde goed geinformeerde gezondheidsbeslissingen te nemen.

  Gezonde groet, Karin

  Karin
 • Heb zelf de orthomoleculaire opleiding gevolgd in Utrecht, en we zijn dus op de hoogte van de kracht van voeding, lifestyle en suppletie en passen dit dan ook al zeker 10 jaar toe.
  Echter, mijn man van 63 heeft gemiddeld een bloeddruk van 145/95 , een gezond gewicht en moet steeds, hoe frustrerend dit ook vindt, weer aan de amlodipine via de huisarts.
  Hij is wel een stresskip en een perfectionist.
  Kan zich slecht ontspannen , dus ik denk dat daar de bottleneck zit.
  Wat denk jij Oscar?

  Wilma
  • Dat is vervelend om te horen. Het is bewezen dat een gezonde leefstijl de kans op een hoge bloeddruk verkleint. Helaas kan een hoge bloeddruk door verschillende factoren worden veroorzaakt die niet altijd bekend zijn. Daarom raad ik je man aan om zich verder te laten onderzoeken.

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur

Plaats een reactie

Over HappyHealthy

Oscar Helm, MSc Afslankcoach, voedingsdeskundige, psycholoog, dieetpsycholoog, orthomoleculair therapeut en bestsellerauteur

Hoi, ik ben Oscar Helm en in de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen naar een gezonder gewicht en betere gezondheid.

HappyHealthy.nl trekt inmiddels ruim 10.000 bezoekers per dag en met mijn bestseller de Afslank Receptenbijbel laat ik zien dat afvallen zowel eenvoudig als leuk kan zijn!

Wil jij je kennis over afvallen testen? Doe dan deze test en ontdek direct je “Afslank IQ”.

Top artikelen

Wat je mag eten bij een koolhydraatarm dieet + De Voordelen & een Schema

Wat is het koolhydraatarm dieet precies en wat kan je wel en niet eten. Ontdek hier een voedingstabe...

Intermittent Fasting: Uitleg, 9 Voordelen en 10 Schema’s

Intermittent Fasting / vasten (onderbroken vasten) schrijft voor wanneer en hoe lang je wel en niet ...

12 Tips om Snel Buikvet te Verbranden + 5 Fouten

Hoe kun je snel afvallen rond de buik? Ontdek 12 gouden buikvet verbranden tips en ontwijk 5 ernstig...

23 Bewezen Tips voor Snel Afvallen (zonder ongefundeerde hypes)

Hoe kan je snel afvallen? Ontdek 23 bewezen tips om snel gewicht te verliezen zonder ongefundeerde c...

Oscar’s sapjes

Array ( [0] => Male )