852

De 9 beste manieren om thuis je tanden te bleken: Zonder schade

Tanden bleken kan ook thuis. Je hoeft er helemaal niet steeds voor naar de tandarts.

Wij onderzoeken welke doe-het-zelf methodes jouw tanden effectief bleker maken, welke bijdragen aan een goede mondhygiëne, en welke beter een ‘probeer-dit-niet-thuis’ waarschuwing zouden dragen.

Lees je liever meteen wat wij aanbevelen, klik dan hier.

Inhoud van dit artikel

Effectieve methodes om thuis tanden te bleken

In ons vorig artikel legden we uit hoe peroxide jouw tanden effectief een paar tinten witter maakt als je daarvoor naar de tandarts gaat.

In Nederland mag de tandarts een sterkte van 6% peroxide gebruiken. Daardoor kan hij meestal in één tandartsbezoek jouw gebit aanzienlijk verbleken. Hij zal tijdens dat bezoek meerdere keren peroxide aanbrengen. Het grote nadeel is de kostprijs van deze schoonheidsbehandeling, die niet door de zorgverzekeraar terugbetaald wordt.

Wil jij wel graag witte tanden, dan kan je thuis zelf jouw tanden bleken. We bespreken 9 technieken. Naargelang het onderzoek dat aantoont hoe goed iets werkt, deelden we de methoden op in effectieve,  natuurlijke, en niet effectieve methoden om thuis je tanden te bleken.

Thuis tanden bleken met peroxide

Bleekstrips met peroxide. Je brengt 1 tot 2 keer per dag een strips aan met peroxide in. Na 10 tot 14 dagen zijn je tanden 1 à 2 tinten lichter dan ervoor. Het resultaat blijft behouden voor minimum 4 maanden.

Bij bol vind je Glory of white strips die je beloven veilig in gebruik te zijn, voor glanzend witte tanden en een goede mondhygiëne te zorgen alsook schadelijke bacteriën en plaque te verwijderen.

Bleeklepel. Een tandenbleeklepel kan je op maat laten maken bij je tandarts. Of je kan een standaard maat kopen in de apotheek. Dit bitje vul je met peroxide gel of pasta en hou je iedere dag een paar uur in gedurende een aantal weken. Het duurt 2 tot 3 weken vooraleer je resultaat hebt.

Beide methoden vereisen regelmaat en blijvend gebruik voor minimum 10 dagen (tot een paar weken) vooraleer het gewenst resultaat bereikt wordt. Zolang je het product gebruikt per instructie is het veilig. De peroxide kan wel je tanden gevoelig maken.

Wat zegt de wetenschap over peroxide?

Uit onderzoek blijkt dat waterstofperoxide een natuurlijk bleekmiddel is en mond bacteriën doodt (bron). Het wordt in verschillende landen nog steeds gebruikt om wonden mee te ontsmetten.

Er werd nog geen onderzoek gedaan naar poetsen of spoelen met peroxide. Tandartsen raden aan niet te spoelen met een flesje waterstofperoxide dat je koopt in de drogisterij want de kans is groot dat dit je tandvlees irriteert.

Onthou vooral dat peroxide de tanden effectief bleekt, maar dat de dosis in thuisbleeksets laag is (0,1% versus 6% bij de tandarts). Het duurt dus zijn tijd vooraleer je resultaat boekt.

Thuis tanden bleken met blekende tandpasta

Blekende tandpasta werd vaak ontwikkeld om vlekken van tanden te poetsen in plaats van ze witter te maken. Blekende tandpasta bevat chemicaliën en boenmiddelen die helpen om het effect van bleking langer te behouden.

Na een aantal weken gebruik maakt het je tanden één tint witter. Sommige tandpasta bevat peroxide maar omdat die bij het poetsen niet lang op de tanden blijft is er weinig blekend effect.

tandenborstel met tandpastaUit onderzoek blijkt dat tandpasta met bicarbonaat beduidend meer effectief is om gele vlekken van tanden te halen in vergelijking met standaard tandpasta zonder bicarbonaat. Hoe meer bicarbonaat erin zit, hoe groter het effect (bron).

Daarnaast vonden 5 studies dat tandpasta met bicarbonaat tandaanslag meer effectief verwijderde dan tandpasta zonder (bron).

Verder gaf tandpasta met bicarbonaat en 1% peroxide significant wittere tanden (bron). Twee maal daags poetsen met blekende tandpasta (bicarbonaat & peroxide) resulteerde na 6 weken in 62% wittere tanden (bron). Het is effectief en veilig voor dagelijks gebruik (bron).

Je kan ook voor een natuurlijke blekende tandpasta, zoals My Magic Mud kiezen. We bespreken deze hieronder
bij natuurlijke tandpasta.

Thuis tanden bleken met natuurlijke methodes

Daarnaast bestaan er allerhande natuurlijke middeltjes die een gezond gebit en goede mondhygiëne ondersteunen. Ze helpen de effecten van een blekingsprocedure te behouden en voorkomen vergeling of verkleuring van de tanden.

Poetsen en Ragen

Tandpasta verwijdert zachtjes vlekken van de oppervlakte van je tanden. Twee maal per dag poetsen gedurende twee minuten -met aandacht voor alle spleetjes, hoekjes, kantjes en holtes- klaart de klus.

Poets zachtjes in cirkelvormige bewegingen om het tandvlees te beschermen. Nijg je naar een harde schrobbeurt? Schakel over naar een zachte borstel of elektrische tandenborstel.

Ragen verwijdert voeding en bacteriën die tandplaque worden. Tandplaque doet je tanden mat en geler lijken.

Voorkom verkleuring

Naast een goede mondhygiëne kan je verkleuring van je tanden op volgende manieren voorkomen:

Eet en drink minder suiker. Dit komt niet enkel je algemene gezondheid ten goede, maar zeker ook je gebit. Suiker is immers de voedingsbron bij uitstek voor de meest voorkomende mondbacterie (bron) die je tandplaque en gaatjes bezorgt (bron).

Herstel je tandglazuur door calcium rijke voeding zoals melk, kaas, broccoli (bron). Rauwe groenten kauwen helpt ook om je tanden schoon en gezond te houden.

Vermijd zoveel mogelijk verkleurende voeding en dranken met tannine zoals:

– Koffie en zwarte thee
– Rode en witte wijn
– Sport- en energiedrankjes
– Drankjes met prik en frisdranken
– Bessen en andere voeding met sterke kleuren
– Rode of felgekleurde sausen

Of spoel na inname goed na met water. Ook even een natte tandenborstel laten passeren helpt om verkleuring en tandaanslag te vermijden.

Baksoda

Hogerop vermelden we reeds de onderzoeken die aantoonden dat tandpasta met bicarbonaat na verloop van tijd de tanden bleekt. Het creëert een alkaline omgeving in de mond waardoor bacteriën er moeilijk kunnen gedijen (bron).

Baksoda poeder bevat natuurlijke blekingskenmerken vandaar dat het in vele tandpasta’s en waspoeders zit. Daarnaast zorgt het voor een milde schuring om oppervlakkige vlekken weg te poetsen.

Poetsen met bicarbonaat poeder kan door een papje te maken van 1 koffielepel bicarbonaat gemengd met 2 koffielepels water.

Kurkuma

Kurkuma is het warm bitter kruid dat kerriepoeder zijn felgele kleur bezorgt. Het is tevens een sterke natuurlijke kleurstof. Het kleurt mes, snijplank, vingers en houten spaanders goudgeel als je het in de keuken gebruikt. Het laat bruingele vlekken achter op kledij.

Deze Aziatische wortel is wereldwijd bekend en wordt reeds duizenden jaren gebruikt als kruidengeneesmiddel, dus klinkt het niet zo vreemd dat mensen er bij zweren om tanden te bleken.

Op welke manieren kurkuma gebruiken voor tanden poetsen?

Er zijn twee manieren om kurkuma te gebruiken bij het tanden poetsen:

  • Je giet een beetje puur kurkuma poeder op een schaaltje en dipt daar je vochtige tandenborstel in. Poets je tanden zoals gewoonlijk. Laat 5 minuten zitten. Spoel je mond goed na met water. Poets na met gewone tandpasta en kijk na of alle felgele vlekjes verwijderd zijn.
  • Of je maakt een papje van ¼ koffielepel kurkuma, 1/8 koffielepel kokosolie en eventueel ¼ koffielepel bicarbonaat.

Gebruik dit echter niet meer dan 1 keer per dag.

Uit onderzoek blijkt dat ‘curcumin’ tandvleesontsteking (gingivitis) voorkomt en plaque, bacteriën en ontsteking verwijdert (bron).

Daarnaast kan kurkuma tandpijn verminderen en gebruikt worden voor tandaanslag (periodontitis) behandeling, alsook diverse mondkankers helpen voorkomen (bron). Hoewel kurkuma bekend staat om haar mondgezondheidsvoordelen (anti-ontsteking, antimicrobieel) werd het nog niet onderzocht op blekingseffecten.

Actieve koolstof

Actieve koolstof is een fijn zwart poeder gemaakt van natuurlijke stoffen zoals kokosnoot hulk, olijfpitten, traag gebrand hout of turf. De koolstof wordt ‘actief’ gemaakt door oxidatie tijdens extreme hitte. Het heel poreuze en sterk adsorberende poeder valt niet te verwarren met houtskool voor de barbecue. Adsorberend wil zeggen dat het bindt met toxines en geuren. Dit is in tegenstelling tot absorberen of opnemen.

Actieve kool wordt al eeuwenlang gebruikt om de inname van gif tegen te gaan, en wordt nu soms nog gebruikt om drug overdosis tegen te gaan (bron).

Je kent actieve koolstof misschien uit gezichtsmaskers en shampoos. Het werd recent (2019) ook uitgetest voor gebruik in mondhygiëne. Over een periode van 4 weken, verbleekte het tanden, maar minder effectief dan chemische blekingstandpasta (bron).

Niet te hard tanden poetsen met actieve kool

Tandartsen raden aan niet te hard te poetsen met het poeder daar dit schade kan toebrengen aan het tandglazuur. Je wisselt best af tussen poetsen met het poeder en poetsen met een fluoride tandpasta.

Hoe actieve koolstof poeder gebruiken?
Je kan een capsule openbreken of poeder kopen en met een beetje water mengen tot een papje. Spoel net zoals bij de andere poeders de mond goed na met water. Let ook goed op voor vlekken op je wastafel. Net als kurkuma, kan actieve koolstof vlekken achterlaten.

Natuurlijke tandpasta

Heb je het niet zo begrepen op poeders waarvan je zelf papjes moet maken? Maar ben je toch wel nieuwsgierig naar actieve koolstof?

Probeer dan eens een natuurlijke ‘zwarte tandpasta’ uit zoals My Magic Mud. Deze tandpasta bevat niet enkel actieve koolstof, maar ook bentoniet klei, essentiële olie en kokosolie (lees hieronder de voordelen van kokosolie).

Bentoniet klei is vulkanische as uit Fort Benton (Wyoming) dat rijk is aan mineralen (silica, calcium, magnesium). Deze kleideeltjes binden ook aan onzuiverheden in de mond en neutraliseren op die manier bacteriën, toxines en geurtjes. De aanwezigheid van mineralen is voordelig voor het tandglazuur.

Oliespoeling

We zetten onze reis door de tradities verder en houden halt in India. De oliespoeling is een traditionele Indische volksremedie om de mondhygiëne te verbeteren en toxines te verwijderen uit het lichaam.

Spoel daarvoor iedere dag een eetlepel natuurlijke olie in de mond rond voor 15 tot 20 minuten. Spuw de olie niet uit in de wastafel want dit kan je afvoer verstoppen. Slik de olie niet in want die zit nu vol met stofjes waar je net van af wil!

Traditioneel wordt zonnebloemolie of sesamzaadolie gebruikt. Maar in het Westen wordt eerder gekozen voor de lekkerder smakende kokosnootolie die bovendien heel wat gezondheidsvoordelen biedt. Kokosolie bevat laurinezuur, wat bekend is om haar bacterie dodende en infectie werende eigenschappen (bron, bron, bron).

Uit onderzoek blijkt dat een dagelijkse oliespoeling bacteriën in de mond, tandaanslag en tandontsteking vermindert (bron, bron, bron)

Een oliespoeling is niet schurend en niet zuur en bijgevolg geschikt voor dagelijks gebruik. Het is goed voor mondhygiëne maar heeft geen blekingseffect. Gebruikers zweren wel dat het hun tanden witter en stralender maakt.

Niet effectieve thuis methoden om thuis tanden te bleken

Fruit bleekt de tanden niet

“An apple a day keeps the doctor away”. Maar, wat van de tandarts?

Het eten van knapperige groenten en fruit kan helpen om tandaanslag weg te schuren, en meer speeksel aan te maken om overtollige voedingsresten mee weg te spoelen.

Verse groenten en fruit leveren hun grootste bijdrage aan gezondheid doordat ze boordevol vitamines zitten. Vooral vitamine C is belangrijk voor een gezond gebit (bron).

Dus verse groenten en fruit ondersteunen je gezondheid en dus ook een gezond gebit. Maar, ondanks gezondheidsclaim die je online kan vinden heeft het eten van appels en ananas geen direct effect op de tandenkleur en bleekt het tanden niet. Te veel citroenzuur kan zelfs het tandglazuur schaden.

vrouw bijt op een citroentjeAppels bevatten appelzuur. Dit zorgt voor een verhoogde speekselproductie maar niet voor blekere tanden.

Tropisch fruit: Uit onderzoek blijkt wel dat tandpasta met bromelein (een enzym uit ananas) (bron) of met papaine (uit papaja) (bron) helpt om vlekken van tanden te halen.

Aardbeien: Poetsen met een papje van geplette aardbei en bicarbonaat zou zogezegd de verkleuring van tanden weghalen. Dit wordt echter niet ondersteund door onderzoek (bron). Het appelzuur in de aardbeien kan helpen om tanden te exfoliëren. Gebruik dit echter niet meer dan een paar keer per week want frequent gebruik kan schade berokkenen (bron, bron).

Fruitschillen: De huid van sinaasappel, citroen of banaan over je tanden wrijven geeft je misschien een goed gevoel, maar het maakt je tanden niet witter. De wetenschap leert ons dat citroenzuur extract tanden kan bleken (bron) maar het is opletten geblazen voor mogelijk schade aan het tandglazuur.

Appelazijn bleekt de tanden niet

Appelazijn heeft geen tot weinig effect op het bleken van tanden.

Breng dit niet rechtstreeks aan of poets er niet mee want het kan het tandglazuur aantasten en tandverval bevorderen.

Let steeds op met te veel zuur.

Wat moet ik weten vooraleer thuis te bleken?

Ons vorig artikel ging dieper in op de voor- en nadelen van tanden bleken door de tandarts, het bleeksalon of thuis. Bleking door de tandarts is professioneel, veilig, effectief, maar duur.

En zelfs bij de professionele aanpak door de tandarts, heb je geen waarborg voor “stralend wit gebit in een mum van tijd” want het resultaat is afhankelijk van het vertrekpunt en jouw gewoontes en leefstijlkeuzes in het verleden en heden.

Zo is de kleur van de tanden individueel bepaald, namelijk hoe dik je dentine -of gelig gekleurd tandbeen- is in vergelijking met je tandglazuur. Maar ook de aanwezigheid van tandaanslag, of je rookt, en hoeveel koffie, zwarte thee, rode wijn en andere verkleurende middelen langs je tanden passeren. Bepaalde medicijnen kunnen ook je tanden verkleuren.

Vooraleer je thuis tanden bleekt doe je goed aan een afspraak met de tandarts te maken. Immers tanden bleken heeft geen zin en kan zelfs schadelijk zijn bij een ongezond gebit met gaatjes en tandvleesproblemen. De tandarts kan ook tandplaque verwijderen. Tandaanslag zorgt er voor dat je tanden er dof en donkerder uitzien. Tijdens het tandartsbezoek kan je gelijk navragen of jouw tanden voordeel zullen ondervinden van een blekingsprocedure.

De gouden raad van tante … Happy Healthy?

Wie van een stralend witte glimlach droomt kan dit werkelijkheid maken door volgende stappen te volgen:

  1. Tandarts bezoek om zeker te maken dat je van een gezond gebit vertrekt zonder gaatjes en gelige tandaanslag. Vraag na of jouw gebit baat heeft bij de thuis tand bleek methode die jij verkiest.
  2. Probeer een van effectieve bleekmethodes zoals bleekstrips of blekende tandpasta.
  3. Onderhoud jouw resultaat door dagelijks poetsen en ragen. Je kan hier kiezen voor het poetsen met een natuurlijke tandpasta, en eventueel afwisselen met gewone tandpasta.
  4. Ga af en toe voor een grondige reiniging met wit poeder (bicarbonaat), geel poeder (kurkuma), zwart poeder (actieve koolstof).
  5. Voeg een dagelijkse of wekelijkse kokosoliespoeling toe aan je mondhygiëne routine.
  6. Wees schaars met verkleurende voedingsmiddelen en dranken, en spoel zeker goed na met water.
  7. Een zo gezond mogelijke leefstijl ondersteunt mooie witte tanden. Suikerinname verminderen, stoppen met roken, veel verse rauwe groenten en fruit boordevol vitamines , helpen je allemaal een stukje mee bij het behouden van je parelwitte glimlach.

Hoe nuttig was dit artikel voor jou?

Klik op een ster voor een beoordeling!

Omdat je dit artikel nuttig vond...

Volg ons op social media!

Jammer dat je dit artikel niet (zo) nuttig vindt.

Graag horen we hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Plaats een reactie

Over HappyHealthy

Oscar Helm, MSc Afslankcoach, voedingsdeskundige, psycholoog, dieetpsycholoog, orthomoleculair therapeut en bestsellerauteur

Hoi, ik ben Oscar Helm en in de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen naar een gezonder gewicht en betere gezondheid.

HappyHealthy.nl trekt inmiddels ruim 10.000 bezoekers per dag en met mijn bestseller de Afslank Receptenbijbel laat ik zien dat afvallen zowel eenvoudig als leuk kan zijn!

Wil jij je kennis over afvallen testen? Doe dan deze test en ontdek direct je “Afslank IQ”.

Top artikelen

Wat je mag eten bij een koolhydraatarm dieet + De Voordelen & een Schema

Wat is het koolhydraatarm dieet precies en wat kan je wel en niet eten. Ontdek hier een voedingstabe...

Intermittent Fasting: Uitleg, 9 Voordelen en 10 Schema’s

Intermittent Fasting / vasten (onderbroken vasten) schrijft voor wanneer en hoe lang je wel en niet ...

12 Tips om Snel Buikvet te Verbranden + 5 Fouten

Hoe kun je snel afvallen rond de buik? Ontdek 12 gouden buikvet verbranden tips en ontwijk 5 ernstig...

23 Bewezen Tips voor Snel Afvallen (zonder ongefundeerde hypes)

Hoe kan je snel afvallen? Ontdek 23 bewezen tips om snel gewicht te verliezen zonder ongefundeerde c...

Oscar’s sapjes

Array ( [0] => Male )