shopify site analytics

7 Gevaarlijke Bijwerkingen van E621 (Ve-tsin / MSG / Gistextract)

E621 zou gevaarlijke bijwerkingen hebben en veel mensen geven aan dat ze zich er niet lekker bij voelen.

De meningen over deze smaakversterker lopen sterk uit een. Er zijn instanties welke zeggen dat E621 100% veilig is terwijl sommige wetenschappers het zien als serieuze bedreiging voor de volksgezondheid.

Wat moet je dan als consument? Wie en wat moet je geloven? Ik zocht uit hoe het nou zit met deze smaakversterker en deel hier graag mijn conclusies.

Wat je in dit artikel gaat leren:

  • Wat is E621?
  • Wat de E621 schuilnamen zijn
  • Waar E621 allemaal in zit
  • Hoe je voorkomt dat je E621 binnen krijgt
  • Wat E-nummers zijn
  • Wat de ESFA is en waarom deze omstreden is
  • Wat de gevaren van E621 zijn

Wat is E621?

E621, of ook wel ve-tsin, MSG of gistextract genoemd is een omstreden smaakmaker die in verband wordt gebracht met astma, hoofdpijn, hersenbeschadigingen en een eetlustopwekkende werking heeft maar ondanks dat door de omstreden EFSA is goedgekeurd.

E621 wordt aan veel hartige voedingsmiddelen toegevoegd. Het geeft het eten een umami smaak.

Umami is naast zoet, zout, zuur en bitter één van de vijf basissmaken en wordt ook wel de vijfde smaak genoemd.

Het woord umami is afkomstig uit het Japans waar het ‘heerlijkheid’ en ‘hartig’ betekent.

MSG versterkt de umami smaak van voedsel. Umami zorgt voor een verhoging van de speekselafscheiding en versterkt zoute en zoete smaken.

MSG wordt veelvuldig aan voedingsmiddelen toegevoegd. Het is de meest gebruikte smaakversterker ter wereld.

E621 is in Aziatische landen beter bekend als ve-tsin waar het in erg veel gerechten wordt gebruikt.

Zo wordt er ook veel ve-tsin door Chinese restaurants en Indonesische toko’s gebruikt om het eten op smaak te brengen.

In de Nederlandse keuken wordt traditioneel geen ve-tsin gebruikt maar het wordt wel volop door de voedselindustrie gebruikt om voedingsmiddelen van smaak te voorzien.

Voor de voedselindustrie is het een goedkope manier om smaak aan het eten te krijgen net zoals dat er vaak veel zout aan eten wordt toegevoegd om er smaak aan toe te voegen.

Voorstanders van E621 schermen met het voordeel dat er minder zout nodig is om het eten op smaak te brengen door er E621 aan toe te voegen.

In de praktijk zie je echter vaak dat industrieel vervaardigd eten zowel E621 als grote hoeveelheden zout en suikers bevat.

Met E621 kan de smaak van eten tot op bepaalde hoogte worden versterkt. Het heeft dan geen effect om er extra E621 aan toe te voegen.

E621 is het E-nummer voor mononatriumglutamaat wat komt van de binding tussen glutaminezuur en natrium (Na) en het is een zout.

Als je ve-tsin koopt dan ziet het er uit als wit kristalsuiker.

Glutaminezuur is een aminozuur en is één van de meest voorkomende aminozuren in de natuur.

Het is een niet essentieel aminozuur wat betekent dat je lichaam deze zelf kan aanmaken.

Glutaminezuur zit van nature in bijna al onze voeding. Het is echter niet hetzelfde als E621, daarover verderop meer.

E621 wordt gemaakt door koolhydraten te laten fermenteren. Bacteriën in een vloeibare vorm van suikers, zetmeel of melasse synthetiseren glutaminezuur en scheiden dit uit.

Dit glutaminezuur wordt vervolgens omgezet tot mononatriumglutamaat (E621 / MSG) waarna het als smaakversterker gebruikt kan worden.

Maak jij onnodige fouten die het afvallen vertragen?

Doe deze test en ontdek je “Afslank IQ”.

Wat zijn de E621 schuilnamen?

Omdat een grote groep consumenten bedacht is geworden op de negatieve effecten op de gezondheid van veel E-nummers gebruiken fabrikanten schuilnamen voor E621 op hun verpakkingen.

E621 zit dan wel in het product verwerkt maar is dan met een andere naam benoemd op de ingrediëntenlijst.

Fabrikanten zijn namelijk niet verplicht om stoffen met hun E-nummer te vermelden indien een stof een E-nummer heeft.

Dit is eigenlijk wel een groot hiaat in het systeem van E-nummers.

Nu de consumenten gewend zijn aan E-nummers en kennis opgedaan hebben over wat goede en slechte E-nummers zijn schakelen de fabrikanten doodleuk over op het gebruik van schuilnamen voor E-nummers.

Deze mogelijkheid hebben ze omdat de wet ze niet verplicht om de additieven bij hun E-nummers bij hun te vermelden.

Zolang ze alle ingrediënten maar vermelden, met welke naam ze dit doen maakt niet uit. Triest maar waar.

Hetzelfde heb je met het vermelden van toegevoegde suikers. Voor toegevoegde suikers gebruiken fabrikanten meer dan 60 suikerschuilnamen.

Als gezondheidsbewuste consument moet je ondertussen een wandelende encyclopedie zijn om alle schuilnamen voor troep welke ze in eten stoppen te onthouden.

Schuilnamen voor E621 zijn:

  • Ve-tsin
  • Vetsin
  • Mononatriumglutamaat (MNG)
  • Natriumglumaat
  • Mononatrium L-glutamaat
  • Monohydraat glutamic acid
  • Monosodium glutamate (MSG)
  • Gistextract (onthoud deze, deze schuilnaam wordt namelijk veelvuldig gebruikt)
  • Toegevoegde gist
  • Monosodium L-glutamate
  • Sodium glutamate
  • L-glutamic acid
  • Sodium salt (1:1)
  • L-glutamic acid monosodium salt monohydrate

Op internet gaan langere lijsten rond met zogenaamde E621 schuilnamen maar ik kan je vertellen dat deze lijsten niet kloppen.

Er ontbreken soms schuilnamen of er staan stoffen tussen welke helemaal geen schuilnaam voor E621 zijn.

Zo wordt bijvoorbeeld op veel sites geschreven dat maltodextrine een schuilnaam voor E621 is terwijl dit toch echt een suikerschuilnaam is.

Maltodextrine wordt door sporters als voedingssupplement gebruikt omdat deze suikers snel door het bloed worden opgenomen.

Ook zou gelatine een schuilnaam voor E621 zijn terwijl dat een bindmiddel is. Gelatine wordt vaak gemaakt uit slachtafval waardoor vegetariërs en veganisten er bedacht op zijn.

Indien op een verpakking staat aangegeven dat er gebruik is gemaakt van smaakversterkers hoeft dat overigens niet te betekenen dat er gebruik is gemaakt van E621.

Andere smaakversterkers welke je op de ingrediëntenlijsten kunt tegenkomen zijn:

  • Glutaminezuur (E620)
  • Kaliumglutamaat (E622)
  • Calciumglutamaat (E623)
  • Ammoniumglutamaat (E624)
  • Magnesiumglutamaat (E625)
  • Guanylzuur (E626)
  • Natriumguanylaat (E627)
  • Kaliumguanylaat (E628)
  • Calciumguanylaat (E629)
  • Inosinezuur (E630)
  • Natriuminosinaat (E631)
  • Kaliuminosinaat (E632)
  • Calciuminosinaat (E633)
  • Calciumribonucleotiden (E634)
  • Natriumribonucleotiden (E635)
  • Maltol (636)
  • Ethylmaltol (637)

Deze smaakversterkers zijn niet allemaal even schadelijk voor de gezondheid.

E621 is de beruchtste smaakversterker. Hiervan zijn de effecten op de gezondheid het best onderzocht en het is een smaakversterkers welke een grote impact op de gezondheid kan hebben omdat deze in zo verschrikkelijk veel voedingsmiddelen wordt verwerkt.

Ontdek de 3 grootste mythes over afvallen in één van mijn live webinars

Ook ontdek je mijn wetenschappelijke inzichten voor het verliezen van buikvet.

Klik hier en bemachtig gratis je plek voordat de webinars vol zitten.

Waar zit E621 allemaal in?

MSG wordt vooral aan hartige voedingsmiddelen toegevoegd. Al zou je een lijst samenstellen van alle producten en merken waarin gistextract is verwerkt dan zou deze al snel duizenden regels lang worden.

Ik beperk me daarom tot de productcategorieën waarbij je alert moet zijn op het gebruik van E621 als smaakversterker:

  • Chips
  • Kant-en-klare soep
  • Oplossoep
  • Worst
  • Bewerkte vleeswaren
  • Frituursnacks zoals kroketten, frikandellen, loempia’s
  • Kant-en-klaar maaltijden
  • Instant noodles
  • Sauzen
  • Dressings
  • Nacho’s
  • Taco’s
  • Aziatische kruidenmixen en boemboes zoals voor nasi of bahmi
  • Kroepoek
  • Bouillonblokjes
  • De Tuc met een smaakje
  • Sommige vegetarische vleesvervangers
  • Maggi
  • Pizza
  • Rijstwafels
  • Kruidenmengsels

Verder wordt ve-tsin volop gebruikt in Aziatische restaurants, met name in Chinese restaurants.

Als je bij de Chinees gaat eten dan weet je eigenlijk wel zeker dat er royale hoeveelheden ve-tsin zijn gebruikt.

Ve-tsin wordt in mindere mate ook gebruikt in veel Indonesische, Thaise en Vietnamese restaurants. Voor bepaalde gerechten wordt in sommige Japanse restaurants ook gebruik gemaakt van ve-tsin.

Dit betekent overigens niet dat er in andere keukens geen gebruik gemaakt wordt van ve-tsin.

Ik kan me zo voorstellen dat er voor bijvoorbeeld spareribs ook gebruik wordt gemaakt van ve-tsin.

Wil je echt op safe gaan dan zal je, als je in een restaurant gaat eten, moeten informeren naar het gebruik van ve-tsin voordat je een gerecht besteld.

Hoe voorkom je dat je E621 binnen krijgt?

Om te voorkomen dat je E621 binnen krijgt zal je echt elk etiket moeten lezen van alles wat ook maar een beetje een hartige smaak heeft.

Het voordeel van E621 vrij eten is dat het over het algemeen toch al ongezond eten is waar het in verwerkt is. Het wordt gebruikt in bewerkt voedsel welke je eigenlijk toch al beter kunt laten staan.

Wil je gezond eten? Dan doe je dit al grotendeels automatisch door E621 vrij te eten.

Als je zelf je gerechten bereid aan de hand van vers en onbewerkt voedsel dan weet je zeker dat je geen troep binnen krijgt. En het is nog lekkerder ook.

Als je graag eens chips wilt eten dan kan je kiezen voor naturel chips. Voor zover ik weet zijn deze altijd vrij van E621.

Zodra chips een smaakje heeft dan zit er bijna altijd E621 in en vaak ook nog suiker of een vorm van suiker.

Als je Indonesische gerechten wilt maken zoek dan je heil in natuurwinkels. Zij hebben vaak een assortiment met kruidenmengsels en boemboes welke vrij zijn van smaakversterkers of andere troep (ook in natuurwinkels altijd de ingrediënten controleren).

Als je in de gewone supermarkt een saus wilt kopen welke vrij is van gistextract dan kan je lang zoeken.

Je kunt dan beter in natuurwinkels of biologische winkels zoals de Ekoplaza kijken voor je sausjes, daar vindt je volop sauzen zonder toegevoegde smaakversterkers of andere E-nummers.

Als je in de supermarkt bouillon wilt kopen zonder gistextract dan kan je die van Zonnatura nemen. Althans, de Zonnatare Tuinkruiden bouillion versie, want de groentebouillon bevat het wel.

Verder is het een kwestie van goed de etiketten lezen en bedacht zijn op schuilnamen zoals gistextract.

Wil je een voorbeeld afslank weekmenu incl. recepten en boodschappenlijstje?

Klik hier en ik stuur ze gratis naar je toe.

Honig en Albert Heijn

Honig en Albert Heijn zijn zich bewust geworden van de afkeer tegen producten met MSG welke veel mensen hebben.

Zij hebben goede voornemens en willen zoveel mogelijk producten MSG-vrij gaan maken. Dit hebben zij in de herfst van 2016 al aangekondigd maar medio 2017 is daar overigens nog weinig van te zien.

De meeste Honig en eigenmerk producten van Albert Heijn bevatten gewoon nog E621 of gistextract.

Alleen natuurlijke smaakstoffen

In gistextract zit E621 en veel fabrikanten claimen van producten met gistextract dat er deze ‘alleen natuurlijke smaakstoffen’ bevat. Want dat mag.

Of ze gebruiken teksten zoals ‘zonder toegevoegde smaakversterkers’ zoals op de verpakking van Knorr Kebab welke hiernaast op de afbeelding te zien is. Dit terwijl er toch echt tot tweemaal toe gistextract op de ingrediëntenlijst vermeld staat.

Als je op de voorkant van de verpakking iets leest in de trant van ‘zonder toegevoegde smaakversterkers’ dan ben je misschien geneigd de ingrediënten niet meer te lezen in de veronderstelling dat het wel goed zit.

Het klopt inderdaad dat gistextract op natuurlijke manier wordt verkregen (door fermentatie). Dit neemt echter niet weg dat gistextract hoge concentraties mononatriumglutamaat (MSG) bevat wat gewoon E621 is waarvoor veel mensen gevoelig zijn. Als je het mij vraagt pure misleiding dus.

 

Wat zijn E-nummers?

Een stof welke niet schadelijk bevonden is voor menselijke consumptie krijgt binnen de Europese Unie een E-nummer toegekend.

Stoffen welke E-nummers krijgen zijn stoffen welke aan voedingsmiddelen worden toegevoegd om bepaalde eigenschappen te verbeteren. Denk hierbij aan smaakversterkers, kleurstoffen en conserveermiddelen.

Fabrikanten zijn niet verplicht om de gebruikte E-nummers op het etiket te vermelden, zij mogen ook volstaan met het vermelden van de naam van de stof zoals gistextract in plaats van E621.

E-nummers zijn officieel niet schadelijk voor de gezondheid. De Europese autoriteit voor voedselveiligheid (de EFSA, wat staat voor European Food Safety Authority) geeft de garantie dat E-nummers veilig gebruikt kunnen worden.

Naar mijn idee is een E-nummer alleen iets om aan te geven dat je niet ter plaatse dood neer valt als je het op eet. Met het behalen van een optimale gezondheid hebben de meeste E-nummers in ieder geval niets te maken.

Ik ben van mening dat wij als consumenten de proefkonijnen zijn van de voedingsindustrie met alle slecht onderbouwde synthetisch toevoegingen.

E-nummers worden dan ook niet aan voedingsmiddelen toegevoegd om ze gezonder te maken of er voedingswaarde aan toe te voegen maar voor commercieel gewin.

Ze laten voedingsmiddelen er aantrekkelijker uit zien door er kleurstoffen aan toe te voegen, ze laten het beter smaken (zodat je er meer van eet en vaker nieuwe koopt) door er smaakversterkers aan toe te voegen en de houdbaarheid wordt verlengt door er conserveermiddelen aan toe te voegen.

De voedselindustrie spreekt dan ook graag over E-nummers als manier om voedingsmiddelen te verbeteren. Dat klinkt als iets goeds toch? Wie wil er nou geen betere producten?

En het mooie is dat de E-nummers door de EFSA zijn goedgekeurd.

Als je een fabrikant aanspreekt op het gebruik van bijvoorbeeld E621 dan kunnen zij zich verschuilen achter het feit dat dit een goedgekeurde stof is en dat zij zich dus houden aan de regels en wettelijke bepalingen en blah blah blah blaat.

Er zijn E-nummers waar over geen twijfel bestaat dat deze 100% veilig zijn maar over een groot aantal E-nummers bestaat nog een hoop discussie tussen wetenschappers en onderzoekers. Bepaalde E-nummers zoals E621 zijn zelfs schadelijk voor de gezondheid volgens een groep onafhankelijk wetenschappers.

Een E-nummer is dus niet per definitie ongezond. Zo heb je het E-nummer E300 wat ascorbinezuur (vitamine C) is en E100 wat curcumine (kurkuma extract) is.

Beruchte E-nummers zijn de azo-kleurstoffen. Dit zijn de E-nummers E102, E110, E122, E123, E124, E129, E151, E155 en E180.

In een onderzoek door de universiteit van Southampton kwam naar voren dat deze kleurstoffen hyperactiviteit bij kinderen kunnen veroorzaken (bron).

Volgens de EFSA is dit echter in zeldzame gevallen zo dus vandaar dat deze kleurstoffen nog steeds toegestaan zijn.

Waarom is de ESFA zo omstreden?

De Eurpean Food Safery Authority bepaald of een additief (E-nummer) binnen de EU gebruikt mag worden. Zij hebben dus gigantisch veel macht.

Zodra een E-nummer is toegestaan hebben fabrikanten vrij spel om dit E-nummer aan hun producten toe te voegen.

Je zult begrijpen dat de voedselindustrie op zijn minst zal proberen de beslissingen welke de ESFA neemt te beïnvloeden. Lobbyen noemen ze dat met een mooi woord.

Zodra een additief is goedgekeurd hebben zij de juridische basis om hun producten te gaan ‘verbeteren’ met hun E-nummers. Het doel hierbij is altijd meer economisch gewin en nooit uw gezondheid.

Aangezien de EFSA de gezondheid van 743 miljoen Europeanen in handen heeft zou je verwachten dat deze organisatie 100% autonoom opereert en zich op geen enkele manier laat beïnvloeden door fabrikanten.

Voedselfabrikanten welke in de regel uit zijn op winst en er niet op uit zijn om uw gezondheid te verbeteren.

Nu is het zo dat de onafhankelijkheid van de EFSA onder vuur ligt.

Uit onderzoek Corporate Europe Observatory bleek dat meer dan de helft van de EFSA-deskundigen banden onderhoudt met de fabrikanten welke zij moeten beoordelen.

En met banden bedoelen we echte banden zoals ook op de loonlijst staan bij grote voedselfabrikanten naast de functie welke zij binnen de EFSA bekleden.

Typisch gevalletje van de slager die zijn eigen vlees keurt dus.

Ook gebruikt de EFSA onderzoeken welke door fabrikanten zijn verricht om een oordeel over een additief te kunnen maken.

Je zult begrijpen dat als een fabrikant een additief laat onderzoeken door wetenschappers dat dit onderzoek gekleurd zou kunnen zijn. De fabrikant betaalt immers de onderzoekers en zou alleen al met de vraagstelling de richting van de onderzoeksresultaten kunnen sturen. Niet echt objectief dus.

Een ander punt van kritiek is dat de EFSA niet kijkt naar een eventuele wisselwerking tussen verschillende E-nummers welke in voedingsmiddelen worden gebruikt. Ze kijken alleen naar de werking van één op zich zelf staand E-nummer.

Ze kijken daarbij ook niet naar de gezondheidseffecten op de lange termijn. En ze stellen ook niet de maximale dosis bij als een bepaald E-nummer in steeds meer voedingsmiddelen wordt toegepast.

Een ander opvallend punt van kritiek is dat voedselautoriteiten het niet altijd met elkaar eens zijn.

Zo is in Europa de kleurstof E131 (synthetisch blauw) toegestaan terwijl de voedselautoriteit van de VS deze stof als onveilig heeft bestempeld.

Dat de EFSA omstreden is, betekent overigens niet dat zij alleen maar slechte beslissingen maken.

Zij doen ook veel nuttige dingen welke voor journalisten en andere wetenschappers steeds beter gevolgd kunnen worden. Dit omdat de EFSA de laatste jaren transparanter geworden is over hoe ze tot hun conclusies komen.

Het Chinees restaurant syndroom

Waar een individu bijvoorbeeld geen last heeft bij een halve gram E621 per dag krijgt deze persoon wel klachten als er meer dan 3 gram per dag van gegeten wordt.

Klachten welke mensen kunnen krijgen door het eten van (veel) MSG:

  • Duizelig
  • Flauwtes
  • Hoofdpijn
  • Migraine
  • Misselijkheid
  • Diarree
  • Buikpijn
  • Opgeblazen gevoel
  • Brandend maagzuur
  • Hartkloppingen
  • Pijnlijk of drukkend gevoel op de borst
  • Een opgejaagd gevoel
  • Een verhoogde bloeddruk
  • Sufheid
  • Slapeloosheid
  • Spierzwakte
  • Spierpijn
  • Tintelingen in armen, nek en rug
  • Opgezwollen lippen
  • Bij astma patiënten ademhalingsmoeilijkheden
  • Gevoelloosheid in de nek welke kan uitstralen naar de armen en rug
  • Een brandend gevoel in de nek, aan de armen of op de borst

Dit zijn allemaal klachten welke sommige mensen krijgen als ze (teveel) ve-tsin hebben gegeten.

Omdat deze klachten bij sommige optreden na het eten van Chinees voedsel (waarin veel ve-tsin wordt verwerkt) worden deze klachten ook wel het Chinees restaurant syndroom genoemd.

Het is overigens nooit wetenschappelijk aangetoond dat deze klachten, welke sommige ervaren als ze Chinese gerechten hebben gegeten, ook daadwerkelijk worden veroorzaakt door ve-tsin (bron).

Mensen welke last van dergelijke klachten krijgen na het eten (van een bepaalde hoeveelheid) MSG hebben een MSG-intolerantie.

De klachten kunnen lijken op die van een allergie waarbij er een grote afgifte van histamine kan optreden.

De dame op de foto hiernaast heeft last van allergische reacties na het eten van MSG.

Een MSG-intolerantie klinkt misschien onschuldig of aanstellerig maar een MSG-intolerantie kan weldegelijk gevaarlijk zijn omdat er hartkloppingen en een zwelling in de keel kunnen optreden.

MSG-intolerantie is iets wat meestal pas opspeelt bij meer dan 3 gram MSG (bron).Een portie eten waarin MSG verwerkt is zit gemiddeld 0,5 gram.

Bepalen of je last van MSG-intolerantie hebt doe je door na te gaan wat je de afgelopen 2 uur hebt gegeten als je bovenstaande klachten krijgt. Er is namelijk nog geen officiële diagnose om MSG-intolerantie vast te stellen.

Behandeling van de klachten door een arts is alleen nodig als het gaat om hartkloppingen, zwellingen in de keel of van de lippen en bij pijn op de borst.

In andere gevallen gaan de klachten vanzelf weer over als je stopt met het eten van voedsel waar MSG in zit.

Om te voorkomen dat je weer klachten krijgt zal je MSG moeten vermijden of moeten bepalen hoeveel MSG je kunt verdragen.

Misschien dat je alleen last krijgt van Chinees eten omdat hier veel ve-stin in zit en heb je geen last van klachten als een paar stukjes worst eet. Dit zal voor iedereen anders zijn en zal je proefondervindelijk moeten ervaren.

Wat zijn de gevaren van E621?

De gevaren van E621 heb ik voor je samengevat in onderstaande infographic welke ik hiervoor speciaal heb laten maken.

Onder de infographic worden de gevaren van E621 verder toegelicht.

Infographic E621

De meeste fabrikanten in de voedselindustrie beconcurreren elkaar op smaak en prijs zonder al te veel rekening te houden met de gevolgen voor de gezondheid van de consument.

Voedselfabrikanten verschuilen zich achter het feit dat E-nummers goedgekeurde stoffen zijn.

E621 mag dan wel een goedgekeurd E-nummer zijn, dit neemt echter niet weg dat het gebruik van E621 nadelige effecten op de gezondheid en bijwerkingen kan hebben.

Hieronder zal ik bespreken wat er in wetenschappelijke onderzoeken boven water kwam over de consumptie van E621.

Bijwerking 1: E621 staat in verband met overgewicht

Bij een groot en langlopend onderzoek onder Chinezen werd een verband aangetoond tussen het gebruik van MSG en het ontwikkelen van overgewicht (bron). De mensen welke het meeste MSG aten kregen het vaakst te maken met overgewicht.

In een onderzoek werd aangetoond het risico op overgewicht wordt veroorzaakt door MSG los van andere factoren zoals fysieke beweging en calorie consumptie (bron). Dat is wel schrikbarend te noemen.

Bij ratten is aangetoond dat MSG de insulinegevoeligheid verminderd (bron). Een verminderde insulinegevoeligheid lokt uit dat je meer gaat eten wat zorgt voor overgewicht.

Overgewicht is slecht voor de gezondheid. Het verhoogt het risico op chronische ziekten zoals diabetes type 2 en hart- en vaatziekten.

Bijwerking 2: heeft effect op hoeveel je eet

Het is niet helemaal zeker of je meer of minder gaat eten door MSG in je voedsel.

Er zijn studies die suggereren dat je juist minder gaat eten als ergens MSG in zit (bron).

Dit zou dan komen omdat MSG het gevoel van verzadiging opwekken vanwege de umami smaak. Dit terwijl umami de trek in eten juist weer zou versterken (bron).

Dit maakt dan weer hormonen aan welke het hongergevoel reguleren (bron).

Bij deze studie met eiwitrijk voedsel bleken de deelnemers juist meer te gaan eten als er MSG in het eten was gebruikt.

Het enige wat we met zekerheid kunnen concluderen is dat MSG iets doet met hoeveel je eet. Je kan er minder van gaan eten of juist meer.

Bijwerking 3: E621 kan een astma aanval uitlokken

Bij mensen met astma kan E621 een aanval uitlokken. Dit is dan wel bij de consumptie van grotere hoeveelheden MSG (bron).

Het is echter niet met zekerheid te stellen E621 astma aanvallen kan uitlokken omdat in andere studies geen significant verband werd gevonden (bron, bron).

Heb je astma dan is het in ieder geval goed om na te gaan wat je in aanloop van een aanval hebt gegeten. Zo kan je bepalen of het bij jouw een aanval kan uitlokken.

Bijwerking 4: MSG verhoogd de bloeddruk

Indien MSG in grote hoeveelheden wordt geconsumeerd dan zal de bloeddruk aanzienlijk verhogen (bron).

Bijwerking 5: kan leiden tot hoofdpijn

Mensen welke veel MSG eten hebben vaker last van hoofdpijn (bron).

Bij mensen welke regelmatig last van migraine hebben kan een hoge dosis MSG eerder een migraine aanval uitlokken (bron).

Bijwerking 6: kan leiden tot misselijkheid

Het eten van veel MSG-rijk voedsel veroorzaakt vaker tot misselijkheid (bron).

Bijwerking 7: draagt mogelijk bij aan depressies

MSG kan de serotonine afgifte ontregelen en zou daardoor depressies kunnen veroorzaken.

Het onderzoek dat MSG de serotonine afgifte ontregelt is wel gedaan op ratten welke MSG bovendien ingespoten kregen (bron).

Of MSG bij normale consumptie ook bij mensen de serotonine afgifte ontregelt is niet onderzocht.

Overige bijwerkingen of gevaren

Er zijn gevaren over E621 gerapporteerd welke nooit wetenschappelijk bevestigd zijn. Zo werd bij ratten hersenschade geconstateerd nadat deze extreem hoge dosissen MSG te eten kregen. Ook werd bij ratten MSG rechtstreeks in de hersenen gespoten wat de hersenschade zorgde.

Bij mensen is echter niet aangetoond dat MSG de hersenen bereikt na normale consumptie. Het zou de bloed-hersen-barrière niet kunnen passeren.

Bij kinderen is dit wel het geval, om deze reden wordt E621 niet meer gebruikt in babymelk.

Ook zou MSG Alzheimer veroorzaken omdat het neurotoxisch is. Voor deze bewering kan ik geen wetenschappelijke onderzoeken vinden welke deze bewering gedegen onderbouwen. De bron van deze aanname komt uit het boek ‘Escitotoxins: the taste that kills’ uit 1994 van Dr. R. Blaylock.

Verwarring over glutaminezuur

Je hebt verschillende vormen glutamaat. Deze zijn:
  • Glutaminezuur
  • Glutamaat (L-glutamaat)
  • Mononatriumglutamaat (E621 / MSG)

Glutaminezuur

Glutaminezuur is een aminozuur en is één van de 22 bouwstenen van eiwitten welke ons lichaam gebruikt.

Glutaminezuur is smaakloos en wordt niet als smaakversterker gebruikt. Het komt wel voor in onze voeding.

Glutamaat

Glutamaat is een vorm van glutaminezuur welke kan binden met andere stoffen zoals natrium, kalium of calcium.

Glutamaat zit van nature in eiwitrijke producten en komt voor in bijvoorbeeld vlees, kaas en melk.

Mononatriumglutamaat

Mononatriumglutamaat (MSG / E621) ontstaat als glutamaat bindt met natrium. Pas nadat glutamaat is gebonden met een ander mineraal kan het als smaakversterker worden gebruikt.

Indien glutamaat bindt met bijvoorbeeld kalium dan krijg je kaliumglutamaat welke als smaakversterker bekend is als E622.

MSG is chemisch gezien een andere stof dan glutaminezuur en glutamaat. Zie afbeeldingen. Het effect op het lichaam is dan ook anders.

Vreemd genoeg worden door sommige beweringen over MSG gedaan alsof glutaminezuur, glutamaat en mononatriumglutamaat dezelfde stoffen betreft.

Er wordt door sommige gezegd dat MSG niet schadelijk voor je is omdat dit een aminozuur is welke van nature in je voeding en je lichaam voorkomt. Hierbij gaat men er vanuit dat glutaminezuur hetzelfde is als MSG, wat niet het geval is.

Enkele misvattingen over E621 welke ik op internet tegen kwam:

  • Tomaten bevatten ook E621 daar wordt je toch ook niet ziek van? Je wordt inderdaad niet ziek van tomaten, deze bevatten namelijk glutamaat en geen E621.
  • MSG zit ook in voedingsmiddelen zoals vlees en melk. Dus een beetje toegevoegde MSG zal ook wel geen kwaad kunnen. In dergelijke gevallen wordt ook het onschuldige glutamaat verward met MSG.
  • Gelukkig zijn er ook veel mensen die op basis van intuïtie aanvoelen dat een in de natuur veel voorkomend eiwit gewoon geconsumeerd kan worden. MSG is wat anders dan het aminozuur glutaminezuur welke inderdaad een veel voorkomend eiwit is en gewoon geconsumeerd kan worden.

Tot slot

Uit onderzoeken blijkt dat de meeste mensen pas klachten krijgen door het eten van grote hoeveelheden MSG (meer dan 3 gram per dag).

Nu is ieder lichaam anders. De één kan zonder problemen veel MSG-rijk voedsel eten zonder ooit ergens last van te hebben. De ander krijgt al hevige migraine of hartkloppingen na het eten van 1 voedingsmiddel waarin MSG is verwerkt.

Merk je klachten na het eten van MSG vermijd dan het gebruik van MSG en negeer de beweringen van gezondheidsorganisaties dat MSG veilig is.

Luister altijd naar je eigen lichaam. Als je lichaam protesteert bij het eten van bepaalde voedingsmiddelen schrap deze dan uit je eet routines en zoek alternatieven.

We aten als oermens ook geen synthetische toevoegingen. Alleen daarom al kan je je afvragen of veel E-nummers niet schadelijk voor je lichaam zijn.

Daarnaast zijn de wisselwerkingen tussen verschillende synthetische toevoeging nooit onderzocht. Wat mij betreft ook een reden om terughoudend te zijn met verdachte E-nummers en zo dicht mogelijk bij de natuur te blijven door onbewerkt voedsel te eten.

Als het maar niet lukt om af te vallen dan zou ik je zeker willen aanraden om eens op een rijtje te zetten hoeveel voedingsmiddelen je eet waarin E621 zit.

Uit onderzoek blijkt namelijk dat mensen welke fysiek actief zijn en niet te veel eten toch kunnen aankomen door veel E621 in hun voeding. Het schrapen van E621 uit je eetpatroon kan dan genoeg zijn om het proces van afvallen op gang te helpen.

Heb je zelf slechte ervaringen met E621? Of heb je nog vragen over E621? Laat het me dan weten door hier onder een reactie achter te laten.

8 Reacties op "7 Gevaarlijke Bijwerkingen van E621 (Ve-tsin / MSG / Gistextract)"

  1. Aafke says:

    Erg interessant artikel om te lezen!

    Ik verdiep mij altijd in suiker, zout en vitamines enz. maar nooit zoveel in E-nummers, terwijl dit toch wel heel belangrijk en interessant is. Bedankt!

  2. Jolanda says:

    Blij met dit artikel.
    Ik weet sinds 1 1/2 jaar dat ik een e621 intolerantie heb.
    Wat een troep is het.
    Hoodfpijn/migraine, spierzwakte , misselijk, zweten.

  3. Anke says:

    Sinds ik geen E621 meer eet heb ik nog zelden last van hoofdpijn

  4. Tineke says:

    Al jaren weet ik, dat ik heel erg ziek word van een minimale hoeveelheid vetsin/E621. Na 5 minuten heb ik vreselijke darmkrampen, diarree en hartkloppingen. Dit duurt 24 uur. Ik koop bijna alles vers, gebruik zelden iets uit een pot of een zakje. Bij restaurants vraag ik altijd de saus apart te serveren, want dit is in bijna alle gevallen de boosdoener. Het gaat meestal goed, maar laatst aten we witlof met ham en kaas en was ik na 1 hap al ziek. Bleek er in de ham, die ik al jaren gebruik, ineens E621 te zitten. Heel vreemd. Een gewaarschuwd mens gaat soms ook weleens in de fout. Maar leuk is het beslist niet. Er zijn in het verleden al veel dineetjes en uitjes door E621 bedorven, helaas.

  5. Annelies says:

    Sinds een half jaar eet ik koolhydraatbeperkt. Dat betekent dat ik dus geen sausjes e.d. uit pakjes of flessen gebruik, maar zoveel mogelijk zelf maak. Ik heb nu geen last meer van hartkloppingen, voorheen wel. Ik had zelf al wel de link gelegd met smaakversterkers en die ook gemeden waar het kon, waardoor mijn klachten al verminderden. En nu dus helemaal verdwenen zijn. Ook ben ik gestopt met het drinken van wijn, omdat dat ook hartkloppingen veroorzaakt bij mij.

  6. Esmee says:

    Ik ben erg blij met dit artikel, en hoop dat dit een stapje dichterbij is voor een verbod op dit E-nummer. Ik geloof dat dit op lange termijn nooit goed kan zijn voor de mens! Helaas komt men hier natuurlijk te laat achter.

Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *