1063

Wat Is E621? (MSG / Vetsin / Glutamaat ) + 6 Bijwerkingen

Er is een hoop controverse rond E621, ofwel MSG, vetsin of glutamaat genoemd.

Het e-nummer E621 is een voedseladditief dat wordt gebruikt om de smaak te verbeteren.

Er wordt beweerd dat E621 allerlei gezondheidsklachten kan veroorzaken, waaronder hoofdpijn en astma (bron).

Aan de andere kant beweren overheidsinstanties dat E621 veilig is voor de consument. Dit artikel onderzoekt hoe het precies zit met deze smaakversterker.

Inhoud van dit artikel

Wat is E621?

Potje ve-tsin van het merk Conimex uitgelichtE621, of ook wel ve-tsin, MSG (monosodium glutamaat) of gistextract genoemd is een voedingsadditief. Door de EFSA (Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid) is de smaakmaker goedgekeurd en heeft het een e-nummer gekregen.

In de EU is de toevoeging van glutamaten over het algemeen toegestaan ​​tot een maximum van 10 g/kg voedsel (bron).

Het wordt aan veel voedingsmiddelen toegevoegd en geeft het eten een umami smaak. Umami is naast zoet, zout, zuur en bitter één van de vijf basissmaken en wordt ook wel de vijfde smaak genoemd.

MSG versterkt de umami smaak van voedsel. Umami zorgt voor een verhoging van de speekselafscheiding en versterkt zoute en zoete smaken.

Voor de voedselindustrie is het een goedkope manier om smaak aan het eten te krijgen net zoals dat er vaak veel zout aan eten wordt toegevoegd om er smaak aan toe te voegen. In een ander artikel leg ik uit hoeveel gram zout je per dag mag eten.

close-up van babi-bangang met rode sausE621 is in Aziatische landen beter bekend als ve-tsin waar het in erg veel gerechten wordt gebruikt.

In de Nederlandse keuken wordt traditioneel geen ve-tsin gebruikt maar het wordt wel volop door de voedselindustrie gebruikt om voedingsmiddelen van smaak te voorzien.

In de praktijk zie je vaak dat industrieel vervaardigd eten zowel E621 als grote hoeveelheden zout en suikers bevat.

Doe deze test en krijg jouw unieke op maat gemaakte keto schema, recepten en menu

 

Ontdek hoe je met jouw lichaam en behoeften je streefgewicht bereikt.

 

Vul een aantal simpele vragen in en laat ons voor jou een uniek plan maken waardoor jij in korte tijd voorgoed afrekent met overbodig vet.

 

Dit is geen jojo dieet, maar een manier waarop jij vol plezier resultaten behaalt en tegelijkertijd lekker eet.

 

Start keto test

 

Smaak versterken met E621

Met E621 kan de smaak van eten tot op bepaalde hoogte worden versterkt. Het heeft dan geen effect om er extra E621 aan toe te voegen.

E621 is het E-nummer voor mononatriumglutamaat wat komt van de binding tussen glutaminezuur en natrium (Na) en het is een zout.

Als je ve-tsin koopt dan ziet het er uit als wit kristalsuiker.

E621 wordt gemaakt door koolhydraten te laten fermenteren. Bacteriën in een vloeibare vorm van suikers, zetmeel of melasse synthetiseren glutaminezuur en scheiden dit uit (bron).

Dit glutaminezuur wordt vervolgens omgezet tot mononatriumglutamaat (E621 / MSG) waarna het als smaakversterker gebruikt kan worden.

Wat zijn de E621 schuilnamen?

Fabrikanten gebruiken vaak schuilnamen voor E621 op hun verpakkingen. Dit komt omdat er negatieve verhalen rondgaan over dit E-nummer.

close-up van gistextract als ingrediënt op een etiket

Fabrikanten zijn namelijk niet verplicht om stoffen met hun E-nummer te vermelden indien een stof een E-nummer heeft.

Dit is eigenlijk wel een groot hiaat in het systeem van E-nummers. Deze mogelijkheid hebben fabrikanten omdat de wet ze niet verplicht om de additieven bij hun E-nummers te vermelden.

Het enige waartoe fabrikanten verplicht zijn is dat ze de gebruikte ingrediënten vermelden op de verpakking.

Hetzelfde heb je met het vermelden van toegevoegde suikers. Voor toegevoegde suikers gebruiken fabrikanten meer dan 60 suikerschuilnamen.

Gistextract

Schuilnamen voor E621 zijn:

  • Ve-tsin
  • Vetsin
  • Mononatriumglutamaat (MNG)
  • Natriumglumaat
  • Mononatrium L-glutamaat
  • Monohydraat glutamic acid
  • Monosodium glutamate (MSG)
  • Gistextract (onthoud deze, deze schuilnaam wordt namelijk veelvuldig gebruikt)
  • Toegevoegde gist
  • Monosodium L-glutamate
  • Sodium glutamate
  • L-glutamic acid
  • Sodium salt (1:1)
  • L-glutamic acid monosodium salt monohydrate

Pot Maltodextrine van het merk MySuppsOp internet gaan langere lijsten rond met zogenaamde E621 schuilnamen. Vaak ontbreken er schuilnamen op deze lijsten of er staan stoffen tussen die helemaal geen schuilnaam voor E621 zijn.

Zo wordt bijvoorbeeld op veel sites geschreven dat maltodextrine een schuilnaam voor E621 is terwijl dit toch echt een suikerschuilnaam is.

Indien op een verpakking staat aangegeven dat er gebruik is gemaakt van smaakversterkers hoeft dat overigens niet te betekenen dat er gebruik is gemaakt van E621.

Word een metabolisme machine en reken voorgoed af met buikvet via de nieuwste en verbeterde keto methode

 

Welke hoeveelheid calorieën, koolhydraten en andere nutriënten zijn perfect voor jouw lichaam om jouw metabolisme maximaal aan te zetten?

 

Doe onze test en laat het ons exact voor jouw lichaam berekenen. Ieder lichaam is anders en door je te focussen op wat werkt voor jouw lichaam

 

Een op maat gemaakte dieet voor jou werkt tot driemaal effectiever om je streefgewicht te bereiken dan een regulier dieet.

 

Klik hier om het dieet te ontdekken dat perfect is geoptimaliseerd voor jouw lichaam.

Andere smaakversterkers

Andere smaakversterkers die je op de ingrediëntenlijsten kunt tegenkomen zijn:

  • Glutaminezuur (E620)
  • Kaliumglutamaat (E622)
  • Calciumglutamaat (E623)
  • Ammoniumglutamaat (E624)
  • Magnesiumglutamaat (E625)
  • Guanylzuur (E626)
  • Natriumguanylaat (E627)
  • Kaliumguanylaat (E628)
  • Calciumguanylaat (E629)
  • Inosinezuur (E630)
  • Natriuminosinaat (E631)
  • Kaliuminosinaat (E632)
  • Calciuminosinaat (E633)
  • Calciumribonucleotiden (E634)
  • Natriumribonucleotiden (E635)
  • Maltol (636)
  • Ethylmaltol (637)

Deze smaakversterkers zijn niet allemaal even schadelijk voor de gezondheid.

E621 is de beruchtste smaakversterker. Hiervan zijn de effecten op de gezondheid het best onderzocht.

Waar zit E621 in?

rode bewerkte worst uitbelicht

MSG wordt vooral aan hartige voedingsmiddelen toegevoegd. Al zou je een lijst samenstellen van alle producten en merken waarin gistextract is verwerkt dan zou deze al snel duizenden regels lang worden.

Ik beperk me daarom tot de productcategorieën waarbij je alert moet zijn op het gebruik van E621 als smaakversterker:

  • Chips
  • Kant-en-klare soep
  • Oplossoep
  • Worst
  • Bewerkte vleeswaren
  • Frituursnacks zoals kroketten, frikandellen, loempia’s
  • Kant-en-klaar maaltijden
  • Instant noodles
  • Sauzen
  • Dressings
  • Nacho’s
  • Taco’s
  • Aziatische kruidenmixen en boemboes zoals voor nasi of bahmi
  • Kroepoek
  • Bouillonblokjes
  • De Tuc met een smaakje
  • Sommige vegetarische vleesvervangers
  • Maggi
  • Pizza
  • Rijstwafels
  • Kruidenmengsels

Vietnamese maaltijd op een wit bordVerder wordt ve-tsin volop gebruikt in Aziatische restaurants, met name in Chinese restaurants.

Als je bij de Chinees gaat eten dan weet je eigenlijk wel zeker dat er royale hoeveelheden ve-tsin zijn gebruikt.

Ve-tsin wordt in mindere mate ook gebruikt in veel Indonesische, Thaise en Vietnamese restaurants.

Dit betekent overigens niet dat er in andere keukens geen gebruik gemaakt wordt van ve-tsin.

Wil je het zeker weten? Informeer dan in een restaurant naar het gebruik van ve-tsin voordat je een gerecht bestelt.

Hoe voorkom je dat je E621 binnen krijgt?

Om te voorkomen dat je E621 eet zal je elk etiket moeten lezen van alles wat ook maar een beetje een hartige smaak heeft.

Koolhydraatarme voedingsmiddelen op een houten plankAls je zelf je gerechten bereid aan de hand van vers en onbewerkt voedsel dan weet je zeker dat je de smaakversterker niet consumeert.

Als je graag eens chips wilt eten dan kan je kiezen voor naturel chips. Deze zijn altijd vrij van E621.

Als je Indonesische gerechten wilt maken, zoek dan je heil in natuurwinkels. Zij hebben vaak een assortiment met kruidenmengsels en boemboes die vrij zijn van smaakversterkers (ook in natuurwinkels altijd de ingrediënten controleren).

Fles curry ketchup van het merk byodoAls je in de gewone supermarkt een saus wilt kopen dat vrij is van gistextract dan kan je lang zoeken.

Je kunt beter in natuurwinkels of biologische winkels zoals de Ekoplaza kijken voor je sausjes, daar vind je volop sauzen zonder toegevoegde smaakversterkers of andere E-nummers.

Als je in de supermarkt bouillon wilt kopen zonder gistextract dan kan je die van Zonnatura nemen. Althans, de Zonnatura Tuinkruiden bouillion versie, want de groentebouillon bevat het wel.

Honig en Albert Heijn

Honig en Albert Heijn zijn zich bewust van de afkeer tegen producten met MSG die veel mensen hebben.

Zij hebben goede voornemens en willen zoveel mogelijk producten MSG-vrij gaan maken. Dit hebben zij in de herfst van 2016 al aangekondigd maar medio 2017 is daar overigens nog weinig van terecht gekomen. De meeste Honig en eigen merk producten van Albert Heijn bevatten gewoon nog E621 of gistextract.

Alleen natuurlijke smaakstoffen

Kebab smaakstoffen in verpakking van het merk KnorrIn gistextract zit E621 en veel fabrikanten claimen van producten met gistextract dat er deze ‘alleen natuurlijke smaakstoffen’ bevat. Want dat mag.

Of ze gebruiken teksten zoals ‘zonder toegevoegde smaakversterkers’ zoals op de verpakking van Knorr Kebab dat hiernaast op de afbeelding te zien is. Dit terwijl er toch echt tot tweemaal toe gistextract op de ingrediëntenlijst vermeld staat.

Wat zijn E-nummers?

E-nummers E941 en E942 uitgelichtStoffen die E-nummers krijgen zijn stoffen die aan voedingsmiddelen worden toegevoegd om bepaalde eigenschappen te verbeteren. Denk hierbij aan smaakversterkers, kleurstoffen en conserveermiddelen.

Fabrikanten zijn niet verplicht om de gebruikte E-nummers op het etiket te vermelden, zij mogen ook volstaan met het vermelden van de naam van de stof zoals gistextract in plaats van E621.

E-nummers zijn officieel niet schadelijk voor de gezondheid. De EFSA (Europese Voedselveiligheidsautoriteit) geeft de garantie dat E-nummers veilig gebruikt kunnen worden.

E-nummers zorgen ervoor dat voedingsmiddelen beter smaken en de houdbaarheid wordt verlengd door er conserveermiddelen aan toe te voegen.

Er zijn E-nummers waarover geen twijfel bestaat dat deze 100% veilig zijn maar over een groot aantal E-nummers bestaat nog een hoop discussie tussen wetenschappers en onderzoekers.

Toch hebben meer dan helft van de panelleden van de EFSA banden met de industrie en ze kijken dan ook vaak naar de onderzoeken die de industrie zelf aanlevert in plaats van onafhankelijke onderzoeken.

In een fragment van EenVandaag wordt dit verder uitgelegd:

Een E-nummer is dus niet per definitie gezond of ongezond. Zo heb je het E-nummer E300 wat ascorbinezuur (vitamine C) is en E100 wat curcumine (kurkuma extract) is.

Kind heeft kleurrijke hagelslag op tongBeruchte E-nummers zijn de azo-kleurstoffen. Dit zijn de E-nummers E102, E110, E122, E123, E124, E129, E151, E155 en E180.

In een onderzoek door de universiteit van Southampton kwam naar voren dat deze kleurstoffen hyperactiviteit bij kinderen kunnen veroorzaken (bron).

Volgens de EFSA zijn dit zeldzame gevallen waardoor deze kleurstoffen nog steeds toegestaan zijn.

Waarom is de ESFA zo omstreden?

De Eurpean Food Safery Authority bepaalt of een additief (E-nummer) binnen de EU gebruikt mag worden.

Zodra een E-nummer is toegestaan hebben fabrikanten vrij spel om dit E-nummer aan hun producten toe te voegen.

Zodra een additief is goedgekeurd heeft de voedingsindustrie de juridische basis om hun producten te gaan ‘verbeteren’ met E-nummers.

Aangezien de EFSA de gezondheid van 743 miljoen Europeanen in handen heeft zou je verwachten dat deze organisatie 100% autonoom opereert en zich op geen enkele manier laat beïnvloeden door fabrikanten.

EFSA onafhankelijk?

Uit een onderzoek van de Corporate Europe Observatory gepubliceerd in 2013 is gebleken dat meer dan de helft van de EFSA-deskundigen banden onderhield met de fabrikanten die zij moesten beoordelen (bron).

En met banden bedoelen we echte banden zoals ook op de loonlijst staan bij grote voedselfabrikanten naast de functie die zij binnen de EFSA bekleden.

Ook gebruikt de EFSA onderzoeken die door fabrikanten zijn verricht om een oordeel over een additief te kunnen maken.

Je zult begrijpen dat als een fabrikant een additief laat onderzoeken door wetenschappers dat dit onderzoek gekleurd zou kunnen zijn. De fabrikant betaalt immers de onderzoekers en zou alleen al met de vraagstelling de richting van de onderzoeksresultaten kunnen sturen.

Deze onderzoeken zijn echter vatbaar voor invloeden van de financierende bedrijven waardoor kan worden getwijfeld over de objectiviteit van de resultaten.

Een ander punt van kritiek is dat de EFSA niet kijkt naar een eventuele wisselwerking tussen verschillende E-nummers die in voedingsmiddelen worden gebruikt. Ze kijken alleen naar de werking van één op zichzelf staand E-nummer.

Ze kijken daarbij ook niet naar de gezondheidseffecten op de lange termijn. En ze stellen ook niet de maximale dosis bij als een bepaald E-nummer in steeds meer voedingsmiddelen wordt toegepast.

Voedselautoriteiten zijn het met elkaar oneens?

Een ander opvallend punt van kritiek is dat voedselautoriteiten het niet altijd met elkaar eens zijn.

Zo is in Europa de kleurstof E131 (synthetisch blauw) toegestaan terwijl de voedselautoriteit van de VS deze stof als onveilig heeft bestempeld.

Het Chinees restaurant syndroom

Sommige mensen krijgen klachten na het consumeren van E621.

Klachten die mensen kunnen krijgen door het eten van (veel) MSG:

  • Duizelig
  • Flauwvallen
  • Hoofdpijn
  • Migraine
  • Misselijkheid
  • Diarree
  • Buikpijn
  • Opgeblazen gevoel
  • Brandend maagzuur
  • Hartkloppingen
  • Pijnlijk of drukkend gevoel op de borst
  • Een opgejaagd gevoel
  • Een verhoogde bloeddruk
  • Sufheid
  • Slapeloosheid
  • Spierzwakte
  • Spierpijn
  • Tintelingen in armen, nek en rug
  • Opgezwollen lippen
  • Bij astma patiënten ademhalingsmoeilijkheden
  • Gevoelloosheid in de nek dat kan uitstralen naar de armen en rug
  • Een brandend gevoel in de nek, aan de armen of op de borst

Dit zijn allemaal klachten die sommige mensen krijgen als ze (teveel) ve-tsin hebben gegeten.

Omdat deze klachten bij sommige optreden na het eten van Chinees voedsel (waarin veel ve-tsin wordt verwerkt) worden deze klachten ook wel het Chinees restaurant syndroom genoemd.

Het is overigens nooit wetenschappelijk aangetoond dat deze gezondheidsklachten, die sommige mensen ervaren als ze Chinese gerechten hebben gegeten, ook daadwerkelijk worden veroorzaakt door ve-tsin (bron).

Mensen die last van dergelijke klachten krijgen na het eten (van een bepaalde hoeveelheid) MSG hebben een MSG-intolerantie.

De klachten kunnen lijken op die van een allergie waarbij er een grote afgifte van histamine kan optreden.

Allergische reacties

Een MSG-intolerantie klinkt misschien onschuldig of aanstellerig maar een MSG-intolerantie kan wel degelijk gezondheidsproblemen veroorzaken omdat er hartkloppingen en een zwelling in de keel kunnen optreden.

MSG-intolerantie is iets wat meestal pas opspeelt bij meer dan 3 gram MSG (bron). Een portie eten waarin MSG verwerkt is zit gemiddeld 0,5 gram.

Er is op dit moment nog geen officiële diagnose om MSG-intolerantie vast te stellen.

bezorgde oude man grijpt met zijn hand naar de borstkasBehandeling van de klachten door een arts is nodig als het gaat om hartkloppingen, zwellingen in de keel of van de lippen en bij pijn op de borst.

Om te voorkomen dat je weer klachten krijgt zal je MSG moeten vermijden of moeten bepalen hoeveel MSG je kunt verdragen.

Wat zijn de mogelijke nadelen van E621?

De mogelijke gezondheidsnadelen van E621 staan hieronder samengevat in onderstaande infographic.

Onder de infographic worden de potentiële gevaren van E621 verder toegelicht.

Voedselfabrikanten verschuilen zich vaak achter het feit dat E-nummers goedgekeurde stoffen zijn.

E621 mag dan wel een goedgekeurd E-nummer zijn, dit neemt echter niet weg dat het gebruik van E621 nadelige effecten op de gezondheid en bijwerkingen kan hebben.

Hieronder een samenvatting van wat de wetenschap zegt over de consumptie van E621:

Bijwerking 1: heeft mogelijk effect op hoeveel je eet

Het is onduidelijk of je meer of minder gaat eten door MSG in je voedsel.

Er zijn studies die suggereren dat je juist minder gaat eten als ergens MSG in zit (bron). Een andere studie laat zien dat er geen effect is tot overeten (bron).

Dit zou dan komen omdat MSG het gevoel van verzadiging opwekt vanwege de umami smaak. Dit terwijl umami de trek in eten juist weer zou versterken (bron).

Hongerige man eet kippenpoot opBij deze studie met eiwitrijk voedsel bleken de deelnemers juist meer te gaan eten als er MSG in het eten was gebruikt.

Bijwerking 2: E621 kan een astma aanval uitlokken

Man gebruikt astma inhalatorBij mensen met astma kan E621 een aanval uitlokken. Dit is dan wel bij de consumptie van grotere hoeveelheden MSG (bron).

Het is echter niet met zekerheid te stellen E621 astma aanvallen kan uitlokken omdat in andere studies geen significant verband werd gevonden (bron, bron).

Heb je astma dan is het in ieder geval goed om na te gaan wat je in aanloop van een aanval hebt gegeten. Zo kan je bepalen of het bij jouw een aanval kan uitlokken.

Bijwerking 3: MSG verhoogt de bloeddruk

In een onderzoek bij mensen verhoogde MSG de bloeddruk en verhoogde het de frequentie van hoofdpijn en misselijkheid.

In deze studie werden echter onrealistisch hoge doses gebruikt (bron).

Bijwerking 4: kan leiden tot hoofdpijn

Mensen die veel MSG eten hebben vaker last van hoofdpijn (bron).

Bij mensen die regelmatig last van regelmatige hoofdpijnklachten hebben kan een hoge dosis MSG eerder een migraine aanval uitlokken (bron).

Bijwerking 5: kan leiden tot misselijkheid

Het eten van veel MSG-rijk voedsel kan tot misselijkheid leiden (bron).

Bijwerking 6: draagt mogelijk bij aan depressies

vrouw kijkt neerslachtigMSG kan de serotonine afgifte ontregelen en zou daardoor depressies kunnen veroorzaken.

Het onderzoek dat MSG de serotonine afgifte ontregelt is wel gedaan op ratten die MSG bovendien ingespoten kregen (bron).

Of MSG bij normale consumptie ook bij mensen de serotonine afgifte ontregelt is niet onderzocht.

Overige bijwerkingen of gevaren

Er zijn gevaren over E621 gerapporteerd die nooit wetenschappelijk bevestigd zijn.

Bij een groot en langlopend onderzoek onder Chinezen werd een verband aangetoond tussen het gebruik van MSG en het ontwikkelen van overgewicht (bron). De mensen die het meeste MSG consumeerden kregen vaker te maken met overgewicht.

Toch zijn er weer andere onderzoeken die geen verband laten zien tussen E621 en overgewicht (bron, bron). Een andere studie vond geen effect van MSG op gewichtstoename (bron).

man met overgewicht heeft moeite met fietsen

Tot slot

Uit onderzoeken blijkt dat de meeste mensen pas klachten krijgen door het eten van grote hoeveelheden MSG (meer dan 3 gram per dag).

Nu is ieder lichaam anders. De één kan zonder problemen veel MSG-rijk voedsel eten zonder ooit ergens last van te hebben. De ander krijgt al een hevige migraine of hartkloppingen na het eten van 1 voedingsmiddel waarin MSG is verwerkt.

Luister altijd naar je eigen lichaam. Als je lichaam protesteert bij het eten van bepaalde voedingsmiddelen schrap deze dan uit je eet routines en zoek alternatieven.

Een Chinees onderzoek uit 2008 heeft aangetoond dat mensen die fysiek actief zijn en niet te veel eten toch kunnen aankomen door veel E621 in hun voeding. Het schrappen van E621 uit je eetpatroon kan dan genoeg zijn om het proces van afvallen op gang te helpen.

Heb je zelf slechte ervaringen met E621? Of heb je nog vragen over E621? Laat het me dan weten door hier onder een reactie achter te laten.

Welk van de 5 buiktype heb jij? Doe de test en ontdek het direct (en hoe jij met jouw type een platte buik krijgt)

Wil je weten welke buiktype je hebt? En hoe je met jouw type een platte en strakke buik krijgt en effectief buikvet weet te verbranden?

Doe dan mijn test en ontdek het in slechts 2 minuten.

Je zal het volgende te weten komen:

  • Welk type buik jij hebt
  • Potentiële fouten die je maakt die jouw buikvet veroorzaken
  • Wat jij kan veranderen om een mooie platte of strakke buik te krijgen

Start buiktype test

Hoe nuttig was dit artikel voor jou?

Klik op een ster voor een beoordeling!

Omdat je dit artikel nuttig vond...

Volg ons op social media!

Jammer dat je dit artikel niet (zo) nuttig vindt.

Graag horen we hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

37 reacties op dit artikel

  • Blij met dit artikel.
    Ik weet sinds 1 1/2 jaar dat ik een e621 intolerantie heb.
    Wat een troep is het.
    Hoodfpijn/migraine, spierzwakte , misselijk, zweten.

    Jolanda
    • Hoi Jolanda,
      Hoe be je erachter gekomen dat je er allergisch voor bent? Ik wil graag mijn zoontje laten testen. Bij de dermatoloog kom ik niet verder.
      Gr marylin

      Marylin
      • Hoi Marylin. Ik ben er achtergekomen bij een bioresonantie praktijk. Ik hield altijd vocht vast. Was intolerant voor nachtschades. Paprika aardappels tomaat. Bij het doormeten zag de arts dat ik ook intolerant was voor monoglutaminaat. Inmiddels gaat het prima als ik alles zelf vers maak wat ik nog steeds uit de weg ga of zo min mogelijk is alles in pakjes zakjes en wat onder een deksel zit. Maggie, worstsoorten en bouillonblokjes eigenlijk alles wat geraffineerd/ bewerkt is. Maak het zelf is gezonder en lekkerder. Je kan een arts of therapeut vinden via internet. Een dermatoloog kan alleenn een allergie constateren geen intolerantie omdat intolerantie geen jeuk vlekken of bulten geeft. Is niet betrokken bij het immuunsysteem. Bij mij heeft het daardoor12 jaar geduurd voor ze erachter waren. Heel veel succes. Annet

        Annet
  • Sinds ik geen E621 meer eet heb ik nog zelden last van hoofdpijn

    Anke
    • Hier hetzelfde verhaal. Scheelt zoveel ellende!

      Kim
    • Hallo Anke,
      Bij mij gold precies hetzelfde.
      Ik heb jaren zeer regelmatig last gehad van migraine aanvallen; overgeven van de misselijkheid en hele dag op bed. Het enige wat hielp was de neusspray immigran. Dan kon ik na een paar uur slaap weer voorzichtig wat doen.
      Toen ik in de supermarkt weer mijn favoriete tuinkruidenbouillonpoeder van maggi pakte werd ik door een vriendelijke dame op mijn schouder getikt of ik me wel eens verdiept had in het ingrediënt E621, dat ook daar inzat.
      Deze dame was als een engel voor mij. Nu pas begreep ik waar mijn migraine vandaan kwam!
      Meteen gestopt en daarna eigenlijk nooit meer die migraine gehad.
      Een enkele keer nog; na het drinken van goedkope wijn, al is het maar een klein glaasje.
      ‘succes verzekerd’.
      Ik kijk tegenwoordig erg uit met wat ik eet en probeer zo puur mogelijk te eten.
      Het was eerst lastig om goeie bouillonblokjes te vinden. Het merk ‘Cenovis’ voldoet prima.

      Sandra
  • Hallo, hoe zit het met de biologische variant?

    Laura
  • Al jaren weet ik, dat ik heel erg ziek word van een minimale hoeveelheid vetsin/E621. Na 5 minuten heb ik vreselijke darmkrampen, diarree en hartkloppingen. Dit duurt 24 uur. Ik koop bijna alles vers, gebruik zelden iets uit een pot of een zakje. Bij restaurants vraag ik altijd de saus apart te serveren, want dit is in bijna alle gevallen de boosdoener. Het gaat meestal goed, maar laatst aten we witlof met ham en kaas en was ik na 1 hap al ziek. Bleek er in de ham, die ik al jaren gebruik, ineens E621 te zitten. Heel vreemd. Een gewaarschuwd mens gaat soms ook weleens in de fout. Maar leuk is het beslist niet. Er zijn in het verleden al veel dineetjes en uitjes door E621 bedorven, helaas.

    Tineke
  • Sinds een half jaar eet ik koolhydraatbeperkt. Dat betekent dat ik dus geen sausjes e.d. uit pakjes of flessen gebruik, maar zoveel mogelijk zelf maak. Ik heb nu geen last meer van hartkloppingen, voorheen wel. Ik had zelf al wel de link gelegd met smaakversterkers en die ook gemeden waar het kon, waardoor mijn klachten al verminderden. En nu dus helemaal verdwenen zijn. Ook ben ik gestopt met het drinken van wijn, omdat dat ook hartkloppingen veroorzaakt bij mij.

    Annelies
  • Ik ben erg blij met dit artikel, en hoop dat dit een stapje dichterbij is voor een verbod op dit E-nummer. Ik geloof dat dit op lange termijn nooit goed kan zijn voor de mens! Helaas komt men hier natuurlijk te laat achter.

    Esmee
  • Goed nuttig verhaal. E621 veroorzaakt bij mij een opgeblazen verhit gevoel, gevolgd door hartkloppingen in de nacht.
    Wat de misvatting over tomaten betreft:
    Tomaten hebben bij mij ook wel eens E621-klachten veroorzaakt. Die tomaten waren echter niet zo vers meer. Kan het zijn dat bij minder verse tomaten E621 ontstaat doordat het glutamaat zich bindt met het ook in tomaten aanwezige natrium?

    Bram
  • Niet te geloven eigenlijk!
    Ik ben een man van 64. En ben erachter gekomen dat ik heel erg op e621 reageer. Als ik maar 4 hapjes gekochte bami eet, dan drink ik daarna vreselijk veel. De dorst gaat maar niet over. Vanavond at ik een handje (gekruide) nootjes gehaald bij de kaasboer. En ja hoor: weer de vreselijke dorst; water, melk, druivensap enzovoorts. De dorst is heel raar.
    Maar goed, ik denk dat ik de bouillon en de ketjap ook maar laat staan.
    Ik vrees dat ik ook andere klachten heb van de E621.
    Btw. Van chocolade krijg ik de volgende dag hoofdpijn, al eet ik maar 4 stukjes. Ik weet dat maar meld dat toch voor wie er wat mee kan.

    Raphaël
  • Gisteravond heb ik zelfgemaakte sate gegeten met stokbrood en een verse salade.
    Normaal maak ik de pindasaus zelf maar gister een beetje lui.
    kant en klaar gebruikt dus, ik had ongeveer 2 eetlepels satesaus.
    al tijdens het eten voelde ik me niet lekker daarom besloot ik vandaag op de verpakking te kijken en idd , geen E nummers maar wel de schuilnaam van vetsjin.
    wat een gezellig avondje had moeten worden pakte dus uit als, ik ga naar bed, ik voel me beroerd. Raar dat fabrikanten niets verplicht zijn. Volgende keer toch maar weer de saus zelf maken.

    Eugenie
  • Wacht even. Zoals u zei monosodiumglutamaat is een zout… Wat doet een zout als deze in water wordt gegooid? Het lost op, net als keukenzout (NaCl). En nu gaan we even op scheikundig perspectief kijken; als een zout oplost (je lichaam bestaat uit 60% water), dan splitst het molecuul op tot ionen. MSG doet zich dan voor in water als een natrium-ion en glutamaat. Als u dit begrijpt, hoezo zou glutamaat in MSG zich dan anders voordoen dan de glutamaat in een tomaat? Wordt u ook ziek als u een stukje oude kaas eet? Daarin zit namelijk ook veel glutamaat. nog sterker, in moedermelk zit ook glutamaat…

    Wat u ook moet weten is dat glutamaat een geioniseerde vorm is van glutaminezuur. Dat betekend dat het enige verschil tussen deze twee moleculen een waterstofion (H+) is. Ik ga hier niet verder op in, maar het belangrijkste is dat zowel glutaminezuur als glutamaat van nature in uw lichaam zit.

    Tot nu toe bestaan er geen reproduceerbare onderzoeken die vast hebben gesteld dat de hoeveelheden MSG gebruikt in eten negatieve effecten hebben op de gezondheid. De enige die wel nog betrouwbaar kunnen zijn passen alleen GROTE hoeveelheden MSG toe. En zoals men weet, te veel is nooit goed.

    Ik denk dat klachten zoals benauwdheid, hartkloppingen en hoofdpijn allemaal te maken heeft met verhoogd bloeddruk als gevolg door te veel zout die in het eten zit. Ieder mens is verschillend en sommige mensen hebben gewoon meer aanleg voor bloeddrukproblemen dan de ander; en toevallig is het in het Westen meer het geval dan in Aziatische landen waar MSG zelfs meer wordt geconsumeerd.

    Daisy
    • Goed zo Daisy! Eindelijk een verhaal gebaseerd op feiten en logisch scheikundig nadenken. Hieruit blijkt wel, dat veel mensen weinig van scheikunde weten en nog vreemder: niemand overdenkt dat de klacht misschien wel aan iets anders zou kunnen liggen dan aan inname van de E621.
      Misschien te veel gegeten? Was er iets bedorven? Misschien allergisch voor één van al die andere E-nummers die erin verwerkt zijn? Of allergisch voor garnalen?is de Pinda-olie de boosdoener ?
      We zijn te snel geneigd om E621 de schuld te geven.
      En zoals eerder opgemerkt : het lijkt wel of men alleen ziek wordt van Chinees eten, terwijl E621 in zo veel meer producten/etenswaren zit.

      Emile
  • Nou ik kende het niet maar 3 weken geleden had ik Chinees gehaald en nog geen half uur later werd ik behoorlijk beroerd zweten hartkloppingen ben naar de HAP gegaan vandaar naar het ziekenhuis met de ambulance had koorts ze hebben het hartritme moeten resettennwat echt niet fijn was . Toen wist ik nog steeds niet waar het vandaan kwam tot gisteren ik weer Chinees gehaald had en van iemand hoorde dat het weleens aan vers in (E261)kon liggen. Ik had van de cardioloog pillen meegekregen die ik in moest nemen maar het hielp niet dus weer met de ambulance naar het ziekenhuis en weer nachtje blijven . Nu eet ik geen Chinees meer en Let op wat ik koop zonderE261 hoop dat ik het nu niet meer krijg het is doodeng zoals je je dan voelt

    Conny
    • Ik herken jouw verhaal Conny. Bij mij ook na het eten van Chinees eten. Ik werd anderhalf uur later echt ziek. Mijn hart klopte als een bezetene en ik voelde me echt erg naar. Ik ben ook in het ziekenhuis beland op de eerste harthulp. Daar bleek na een tijd dat mijn hartritmestoornis niet over ging. Hier hebben ze, gelukkig met behulp van een infuus, mijn hartritme weer kunnen herstellen. In het ziekenhuis wisten ze wel te vertellen dat dit vaker voor kwam na het eten van een Chinese maaltijd. Voor mij geen Chinees meer en ook ik let op bij het boodschappen doen. Ik probeer E621 zo veel mogelijk te mijden (hoewel ik wel denk dat het bij Chinees eten in veel grotere hoeveelheden wordt gebruikt).

      Diana
  • ik krijg van E621 verschikkelijke spierkrampen, binnen een paar uur, de krampen kunnen heel lang aanhouden, en ik moet dan zware pijnstillers slikken (tramadol) ik moet altijd het eten controleren,of navragen of er geen e621 inzit

    Marco
  • Terecht wordt gezegd dat de wisselwerking van E-nummers op elkaar nooit getest is en daardoor nog ALTIJD onbekend is.
    Als ik het goed heb is voor elk E-nummer de maximale hoeveelheid vastgesteld, maar het probleem is, dat ik niet slechts één enkel E-nummer consumeer.
    Dat ene nummer product kan dan wel onder de norm zitten en de fabrikant is dus gedekt. Maar door bij mijn maaltijd een aantal voedingsmiddelen te consumeren met (soms schadelijke) E-nummerwaarden-onder-de-norm levert dat de fabrikanten dus GEEN enkel probleem op, maar mij waarschijnlijk WEL, doordat ik al die onder-de-norm-waarden gezamenlijk consumeer.
    De vraag is dan: levert cumulatie van een aantal onder-de-normwaarden toch door de stapeling dan geen problemen op, ondanks het feit dat ze afzonderlijk eigenlijk geen schadelijke gevolgen zouden hebben?
    Ik vrees, dat daar ook helemaal geen onderzoek naar gedaan is/wordt.
    Ik ben benieuwd naar een serieuze reactie hierop.

    Overigens: een uiterst GOED artikel met terecht veel waarschuwingen.

    G. van der Zwaag
  • Het klopt dat de maltodextrine een suikerschuilnaam is, maar volgens het boekje “Wat zit er in uw eten ?” uit 2017 kunnen mensen die gevoelig zijn voor E621 wellicht ook problemen ondervinden als ze maltodextrine eten:

    “Als je gevoelig bent voor E621, Mononatriumglutamaat, is het mogelijk dat je het voor maltodextrine ook bent. Het probleem zit hem in de hydrolyse. Met dit proces moeten eitwitten verwijderd worden, maar dit lukt nooit helemaal en de restanten bevatten een glutamaat dat het zelfde effect heeft als E621, (…)”

    Weet niet hoeverre dit klopt gezien ze geen bron vermelden, maar dit zou mogelijk wel verklaren waarom maltodextrine wordt gezien als E621.

    Jeff
  • Wij hebben na een lekkere Thaise maaltijd, een halve nacht wakker gelegen. De dag er na had mijn man buikkrampen en diaree. Zelf heb ik 2 keer een allergische reactie gehad ( jeuk aan handen en voeten en een opgezwollen gezicht) na het eten van lekkere hapjes. In het allergologiecentrum konden ze niet vinden waar ik op gereageerd had. Nu ik bovenstaand artikel lees, is mijn vraag of het mogelijk is dat dit alles ook door E 621 of ve tsin is gekomen. Het zou fijn zijn als ik bevestiging had, want zo’n allergische reactie wil je nooit meer meemaken.

    Henny
  • Goed en helder artikel; dank daarvoor.
    Jaren had ik bij vlagen last van forse hartritmestoornissen (door de cardioloog gediagnosticeerd als extrasystolen). Niemand wist de oorzaak, totdat ik op Internet las over E621. Ik at voorheen (bij vlagen!) dagen achtereen roerbakgroente met een flinke schep sambal (ja, met E621). Sinds ik daarmee gestopt ben, heb ik vrijwel nooit meer “hartkloppingen”. Eén keer echter wel en nogal heftig, na het eten van een soepje bij een vriendin. Wat bleek? Zij had mijn afgedankte Zonnatura groentebouillontabletten in haar soep verwerkt… foutje; bedankt!
    Deze “blinde” test heeft me wel duidelijk gemaakt dat ik écht overgevoelig ben voor die troep en dat het dus geen “inbeelding” is, zoals ik helaas nog vaak hoor.
    Wat er bij mij niet ingaat is, dat de Europese wetgeving toestaat allerlei schuilnamen voor E621 op de etiketten te zetten; als ik uit eten ga, vermeld ik altijd mijn allergie voor 621, maar dan moeten we vervolgens ook nog eens samen de etiketten van alle ingrediënten doornemen om te zien of er niet ergens (bijvoorbeeld) gistextract vermeld staat. Dat is toch niet gezellig uit eten gaan!
    Gelukkig ken ik een toko die maaltijden maakt waarin beslist géén E621 verwerkt zit; dat is dan dus vaak mijn “uit eten”-adres. (Toko Rinus, Nijmegen).

    Niek Muziek
  • e 621 in mijn geval ve tsin kan levens gevaarlijk zijn de eerste x de dim sum hapjes van de jumbo de 2 x bij de Chinees in bij de gevallen was zieken huis opname en adrealine injectie nodig vindt schandalig ben er zelf boos om .

    saar
  • Al sinds mijn jeugd (50-iger jaren) met de opkomst van gebruikmaking van ve tsin kreeg ik ernstige huidreacties (acné). Niemand kon deze aandoening goed verklaren. Na proefondervindelijk (letterlijk) onderzoek… ben ik er achter gekomen, dat deze toevoegingen de oorzaak zijn!! Een paar kinderen van ons (waarschijnlijk genetisch bepaald) hebben deze reacties op de huid ook na eten van dergelijke producten. Afhankelijk van de hoeveelheid zijn ook de ontstekingen in de vorm van snel optredende puisten behoorlijk ontsierend.
    Eveneens afhankelijk van een bepaald product verschijnen puisten soms op hoofd, rug en andere plaatsen. Als deze reacties al zulke uiterlijke verschijnselen oproepen, hoe zal de uitwerking dan wel niet zijn in het lichaam zonder dit vertoon??

    Jan
  • Jaren geleden haalde ik wel eens eten by de afhaal chinees en daarna kon ik niet meer slapen, ik moest constant water drinken zo’n dorst had ik.
    Afyn andere chinees geprobeer, maar precies het zelfde.
    Iemand vertelde my over dus E621 en dus voor my voortaan goed opletten.
    Gister avond even een half blik ertensoep gegeten, naar bed en kreeg een ontzetten de droge mond.
    Vandaag vrydagmorgen andere helft soep gegeten en jawel weer een droge mond [onwys]!
    Lees de ingredienten en jahoor MALTODEXTRINE= E621 eet smakelyk.
    En ook nog beter leven en E-nummers zyn “goedgekeurd”.
    Dus ik moet nog beter gaan opletten!

    Jan
  • Hier ook hevige ritmestoornissen en migraine na eten van E 621, leef nu ontzettend gezond en bijna geen klachten meer.. als ik eens n keer een zwak moment heb en ik vergrijp me aan bv chips dan direct 24 uur lang ritmestoornissen en migraine

    Esther
  • Na jaren zoeken avg migraine en slapeloze nachten met zweten en hartkloppingen, kwam ik er eindelijk achter dat vetsin de boosdoener was. Nu let ik erg op mijn eten, en gaat het veel beter, maar zodra ik toch per ongeluk E621 eet (want er zijn zoveel schuilnamen nu), is het weer flink mis. Ik begrijp niet dat het nog wordt toegestaan. Op de boot naar Engeland vroeg ik aan de kok of er e621 in zat en hij reageerde ontzet:’ natuurlijk niet, dat is bij ons niet toegestaan.’

    Ingrid
  • Ook ik ga vreselijk veel drinken van voeding met smaakversterker E621. De hele nacht lig ik wakker en blijf water drinken + extreem droge mond. Ondertussen was ik er al achter, maar 621 zit wel in heel erg veel voeding.

    Corrie
  • Ik slaap goed behalve als ik ergens iets met vetsin erin heb gegeten. Dan lig ik tot diep in de nacht wakker. Omdat we thuis geen bewerkte voedsel eten gaat het goed, maar ik vergeet weleens op te letten als ik buiten de deur eet.
    Het is me voor het eerst opgevallen toen ik in Thailand was. Het zinnetje ‘zonder vetsin’ in het Thais zal ik ondertussen nooit vergeten.
    Overigens, ik heb in veel ziekenhuizen rondom Amsterdam gewerkt en weet nu dat ze in alle soepjes zonder uitzondering Maggi gebruiken. Ongelooflijk!

    Tia
  • Mensen denk eraan, voor E 621 zijn er veel schuilnamen.
    Een ervan is gistextract de andere zijn ve-tsin, mononatruimglutamaat, natruimglutamaat, mononatruim L-glutamaat, monohydraat glutamic acid, monosoduim glutamaat en waar ik in het begin al heb gezegd gistextract( deze schuilnaam wordt zeer veel gebruik op elke verpakking die je tegenkom. Ik lees voor ik iets koop welke producten van de e nummers daar in zitten, ik heb ook een lijst met de e nummers bij, zodat het al een stuk gemakkelijker gaat, toch zal ik zien de verse producten de kopen en mijn smaak daar op natuurlijke wijze toe te voegen. Ga er gewoon van uit dat wat bewerkt is niet gezond is zo simpel is het hoor.

    Frans
  • Heel blij met dit artikel. Ik vind E621 vergif. Een onderzoek is voor mij zelfs niet nodig. Mijn lichaam vertelt het me. Een kleine inname is voor mij voldoende dat ik migraine heb. Grotere hoeveelheden zorgen voor braken en migraine tot wel 3 dagen.
    Gevolg. Doodziek, in m’n bed en niet kunnen werken en functioneren.
    Het zou verboden moeten worden. En er kan niet genoeg bekend gemaakt worden welke impact dit kan hebben op je gezondheid, je leven en je werk.
    Ondertussen weet ik het al 26 jaar. Ik stel wel vast dat het jammer genoeg steeds meer gebruikt wordt.

    Anneke
  • 29 december 2023

    Sinds 2010 eten na rookworst van de markt helemaal verward en hoge bloeddruk 220/190 5 dagen in ziekenhuis, daarna jaren opzoek wat heb ik toch, na chinees eten had ik hartklopping dik gezicht en handen, eindelijk na hulp bij Ekoplaza en laten testen op allergie kwam ik erachter dat ik intolerant ben voor:

    E621-gistextract-tomaat- champignons-oude kaas-schimmelkaas-rode wijn-goedkope witte wijn.

    Dit lijstje geef ik altijd af in restaurant en het gaat bijna altijd goed en natuurlijk altijd zelf koken,

    Dinie
    • 2 januari 2024

      Gelukkig heb je uiteindelijk de oorzaak van je klachten kunnen achterhalen. Voedselintoleranties en allergieën kunnen inderdaad ernstige reacties veroorzaken. Het is zeer verstandig dat je altijd een lijstje met je intoleranties bij je draagt voor in restaurants. Dit helpt om mogelijke problemen te voorkomen. Ook het zelf koken is een goede manier om controle te houden over wat je eet.

      Avatar for Oscar Helm, MSc
      Oscar Helm, MSc Auteur
  • 3 februari 2024

    Ik ben na een Japanse jij workshop erg ziek geworden. Overgeven, maag opgezet en heel hard, trillingen en koud hebben, suf en slaperig, spierkrampen in nek en schouders die een halfuur optreden en dan weer weg zijn, twee dagen alleen maar voor dood in bed gelegen.
    Kan dit de intolerantie van MSG zijn? en wanneer moeten de spierkrampen over zijn? na 3 dagen heb ik ze nog steeds…

    Tanja
    • 5 februari 2024

      Beste Tanja, ik begrijp je bezorgdheid. Als je ernstige gezondheidsproblemen ervaart, kun je het beste contact opnemen met je huisarts. Zij zijn de enigen die in staat zijn om een juiste diagnose te stellen en de nodige behandeling te bieden. Aarzel niet om zo snel mogelijk medische hulp in te schakelen.

      Avatar for Oscar Helm, MSc
      Oscar Helm, MSc Auteur
  • 27 februari 2024

    Zoals hierboven door veel mensen beschreven is: E 621 is puur vergif.
    Ik ben zo dankbaar dat mijn lichaam het aangeeft.
    Het zal ongetwijfeld schade in ieder lichaam aanbrengen.

    Hoe ouder ik word hoe intoleranter mijn lichaam wordt lijkt het wel.
    Ondanks ook een paar keer heel naar geworden (flinke hoofdpijn die ca 30 uur aanhoudt) van taart. Wat blijkt? daar zitten standaard de stoffen E 407 en E 471 in.
    Deze stoffen staan ook op de lijst ’te vermijden E stoffen’.
    En de stof EDTA (E 385) veroorzaakt ook ellende.

    En zo worden we met elkaar al aardig vergiftigd.

    Sandra
  • 25 maart 2024

    Dag,

    Af en toe werd ik onwel, tussen de 1 a 2 uur na een maaltijd.
    ‘Proefondervindelijk’ ontdekte ik, na verloop van een paar jaar, dat het kwam doordat er glutamaat in het eten zat. De symptomen waren achtereenvolgens:
    1. waterige mond
    2. concentratieproblemen, motoriekproblemen
    3. opgeblazen gevoel, gassen in ingewanden; en ‘winden’ stinken enorm
    4. ernstige totaal oncontroleerbare diaree die ook heel erg stinkt (rottend, kadaver); als die over is zijn de meeste verschijnselen voorbij; overblijft een grote vermoeidheid. (dit betekent dat bv uit eten beperkt wordt)

    En ja: Glutamaat zit ook van nature minimaal in tomaten, oude kaas, champignons enz. Die eet ik allemaal probleemloos, maar wel met mate, de grens ligt bij bv drie (rijpe) tomaten cq gedroogde tomaten.

    Merkwaardig is het volgende:
    Per toeval heb ik gemerkt dat het bij de maaltijd drinken van (alcoholvrij) echt bier een hoop symptomen voorkomt of veel minder erg maakt. (1 en 3 blijven, maar in mindere mate; 2 en 4 treden niet of nauwelijks op)
    Over “(alcoholvrij) echt bier”: geen extra suiker toevoeging; geen ‘namaak-bier‘ zoals Radler of dat bv gemaakt is van koolzuurhoudend water met hopextract; als het alcholvrij is dan maximaal 40 Kcal per 100 ml (dat is een garantie dat er geen extra suiker (werkend als ander soort smaakversterker ;’smaakverbeteraar’) aan is toegevoegd.
    Dat (suikerarm zijn) is belangrijk want proefondervindelijk bleek dat bepaalde biersoorten het effect helemaal niet hebben. Het bleek dat dat bier was waar suiker aan toegevoegd was.

    Tenslotte: met regelmaat zijn/waren er anti-zout campagnes. Zo ook in de jaren 80. Wij banden het zout uit en kochten Ve-Tsin per kilo en gebruikten het navenant. Misschien is daardoor bij mij een overgevoeligheid ontstaan.

    @Daisy
    Symptomen door te veel zout: Er werd juist Ve-Tisn gebruikt om minder zout te hoeven gebruiken omdat zout zo slecht was. En ja in het menselijk lichaam zit veel glutamaat want het is een belangrijke stof voor de communicatie tussen zenuwcellen en het wordt door het lichaam zelf aangemaakt. Dat is iets anders dan het ‘opeten’ ervan. En dat is waar het hier over gaat.

    Hartelijke groet,

    Pierre

    pierre

Plaats een reactie

Over HappyHealthy

Oscar Helm, MSc Afslankcoach, voedingsdeskundige, psycholoog, dieetpsycholoog, orthomoleculair therapeut en bestsellerauteur

Hoi, ik ben Oscar Helm en in de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen naar een gezonder gewicht en betere gezondheid.

HappyHealthy.nl trekt inmiddels ruim 10.000 bezoekers per dag en met mijn bestseller de Afslank Receptenbijbel laat ik zien dat afvallen zowel eenvoudig als leuk kan zijn!

Wil jij je kennis over afvallen testen? Doe dan deze test en ontdek direct je “Afslank IQ”.

Top artikelen

Wat je mag eten bij een koolhydraatarm dieet + De Voordelen & een Schema

Wat is het koolhydraatarm dieet precies en wat kan je wel en niet eten. Ontdek hier een voedingstabe...

Intermittent Fasting: Uitleg, 9 Voordelen en 10 Schema’s

Intermittent Fasting / vasten (onderbroken vasten) schrijft voor wanneer en hoe lang je wel en niet ...

12 Tips om Snel Buikvet te Verbranden + 5 Fouten

Hoe kun je snel afvallen rond de buik? Ontdek 12 gouden buikvet verbranden tips en ontwijk 5 ernstig...

23 Bewezen Tips voor Snel Afvallen (zonder ongefundeerde hypes)

Hoe kan je snel afvallen? Ontdek 23 bewezen tips om snel gewicht te verliezen zonder ongefundeerde c...

Oscar’s sapjes

Array ( [0] => Male )