shopify site analytics

kokosolie troep copra

Waarom Vrijwel Alle Kokosolie Bewerkte Troep Is + 3 Goede Varianten

Je loopt door de supermarkt en wilt kokosolie… Wat zie je? Tientallen merken met allemaal fantastische uitspraken als: 100% puur, extra virgin, koudgeperst, biologisch etc. Maar wat betekent dat allemaal eigenlijk? En kan iedereen dat niet zeggen over kokosolie?

Om die vragen te beantwoorden heb ik speciaal voor dit artikel kokosolie-expert Bert Droog geïnterviewd. Zo kun je uit de eerste hand horen hoe het écht zit.

Ben je klaar met alle tegenstrijdigheden in de media? Ontdek hier de waarheid over kokosolie!

In dit artikel leer je onder andere:

  • De waarheid over kokosolie (90% van de producten op de markt is troep)
  • De ECHTE reden waarom instanties mogelijk zo negatief zijn over kokosolie
  • Hoe je kwalitatieve virgin kokosolie kunt herkennen (en welke ik je aanraad)
  • Welke spreuken op kokosolie allemaal onzin zijn en iedereen mag roepen (geen wetgeving)
  • De bewezen gezondheidsvoordelen van virgin kokosolie tov de troep versie
  • En nog veel en veel meer…

Samenvatting interview met kokosolie expert Bert Droog

Bestel op deze site de meest kwalitatieve kokosolie van De Witte Parel

* Binnenkort volgt ook het gehele interview hieronder (deze is 35 minuten). 

Maak jij onnodige fouten die het afvallen vertragen?

Doe deze test en ontdek je “Afslank IQ”.

Hoe slechte (copra) kokosolie gemaakt wordt

Kokosolie is nog steeds immens populair en veel mensen zijn er trots op dat ze kokosolie hebben vervangen met plantaardige oliën. Maar er komen steeds meer  verhalen en nieuwsberichten dat het kokosolie ongezond voor je zou zijn.

Hoe zit dat nou precies? Om het echte verhaal te horen over kokosolie, had ik een gesprek met Bert Droog. Bert heeft samen met zijn vrouw Mieke sinds enkele jaren een kleinschalig kokosoliebedrijf in Sri Lanka.

Toen Bert en zijn vrouw hiermee begonnen, wisten zij dat er al veel kokosolie producten in omloop waren. Om kokosolie te maken en te produceren moesten ze dus uitblinken boven alles wat er al op de markt verkrijgbaar was.

In de beginperiode van zijn bedrijfje kreeg hij alle medewerking van het kokosnoot laboratorium in Sri Lanka. Zij hebben hem geholpen om zijn eigen unieke proces tot stand te brengen.

En dat is wat het bedrijf van Bert en Mieke zo uniek maakt.  Ze zijn vanaf het begin tot het eind bij het hele productieproces betrokken, om een hoog kwalitatief kokosolieproduct te leveren. Dit doen zij op hun eigen manier die uniek mag worden genoemd.

Samen met werknemers uit de streek zorgen ze voor de hoge kwaliteit van hun kokosolieproduct, genaamd De Witte Parel. Uiteindelijk zijn ze 4 jaar bezig geweest om een filtersysteem te ontwikkelen, waardoor alle goede voedingstoffen in de kokosolie zijn blijven behouden.

Bestel op deze site de meest kwalitatieve kokosolie van De Witte Parel

Ontdek de 3 grootste mythes over afvallen in één van mijn live webinars

Ook ontdek je mijn wetenschappelijke inzichten voor het verliezen van buikvet.

Klik hier en bemachtig gratis je plek voordat de webinars vol zitten.

Copra kokosolie

Waarom wordt kokosolie door gezondheidsinstanties, zoals het Voedingscentrum, als ongezond gezien? Het grootste probleem is dat vrijwel alle kokosolie op de markt geraffineerd is (ook wel copra genoemd). Laat ik je een kijkje geven in het maakproces van bewerkte kokosolie.

In Nederland wordt de pit (waar het vruchtvlees in zit) ook wel de kokosnoot genoemd, maar dat is eigenlijk niet helemaal juist. De hele steenvrucht is namelijk de kokosnoot!

Het proces van copra is dat de pit van de kokosnoot wordt opengemaakt door middel van een groot mes. Met het kokoswater dat eruit loopt wordt niets gedaan.

Er zijn 2 methodes waarop de slechte copra kokosolie wordt gedroogd:

  • Ovengedroogd
  • Zongedroogd

Methode #1: ovengedroogde kokosolie

Laten we beginnen met het drogen in ovens. De halve kappen van de pit worden in ovens gestopt om te drogen.

Wil je echter dat het vruchtvlees goed behouden blijft, dan moet het gedroogd worden binnen 4 tot 5 uur. Bij het proces van copra kan het drogen in ovens wel tot 2 dagen duren, en dat is veel te lang.

Het vuur in de oven wordt bovendien aangewakkerd met kerosine, wat de geur en smaak van kokosolie niet ten goede komt omdat het vuur eronder zit en de dampen en rook naar boven gaan.

Foto 1: oven van de buitenkant

Foto 2: oven aan de binnenkant, cellen worden naast elkaar gelegd

Foto 3: oven aan de binnenkant, cellen zijn al aangestoken

Wil je een voorbeeld afslank weekmenu incl. recepten en boodschappenlijstje?

Klik hier en ik stuur ze gratis naar je toe.

Methode #2: zongedroogde kokosolie

Het andere proces van drogen is buiten in de zon drogen. Dit proces duurt 3 tot 4 dagen. Het probleem van drogen in de zon is dat je niet alle dagen zon hebt. Ook kunnen sommige nachten vochtig zijn, wat schimmels en bacteriën de kans geeft om zich snel te vermenigvuldigen.

Foto 4: zongedroogde kokosnoten die beschimmeld zijn maar wel kokosolie van gemaakt gaat worden

De middelste kokosnoot die er goed uit ziet, is er volgens Bert bij gelegd. Zoals je ziet is alles ronduit smerig geworden doordat het te lang in de zon heeft gelegen en er ongedierte en vogels aan gezeten hebben.

Foto 5: 3 categorieën kokosnoten – links houdbaarheid van 6 maanden, midden 4 maanden en rechts 2 maanden

Zongedroogde koksolie is vreselijk vies en wordt daarom bewust geraffineerd. Het is dan geurloos, kleurloos en ontdaan van alle voedingstoffen. Het enige wat je door dit proces overhoudt is vet.

De reden waarom kokosolie op deze manier gefabriceerd wordt is omdat het een goedkope manier van produceren is. Veel gezinnen in Aziatische landen gebruiken copra kokosolie om mee te koken omdat het goedkoop is. Mensen die wat meer te besteden hebben gaan voor een gezonder alternatief.

En ja, deze bewerkte copra kokosolie wordt ook in Nederland verkocht als gezonde kokosolie.

De juiste (gezonde) manier van kokosolie maken

Omdat alle goede voedingstoffen in de bewerkte copra kokosolie verloren zijn gegaan, heeft het gebruik van deze kokosolie troep mogelijk een averechts effect, met allerlei verhoogde gezondheidsrisico’s tot gevolg.

Het proces van onbewerkte virgin kokosolie, volgens het proces van Bert, verloopt gelukkig heel anders.

Virgin kokosolie is een benaming voor pure onbewerkte kokosolie die alle voedingstoffen uit de kokosnoot nog bevat.

Proces 1: cel afgeslagen met hamer

Alle eisen op het maken van virgin kokosolie zijn heel hoog. Allereerst wordt de schil van de pit eraf gehaald. Als de schil eraf is houd je vruchtvlees over met een rood schilletje. Dat rode schilletje wordt eraf geschaafd waardoor je mooi wit vruchtvlees overhoudt.

Proces 2: rode schilletje/laagje er af geschrapen

Je houdt het mooie vruchtvlees over:

Proces 3: openslaan en kokoswater er uit halen

Proces 4: cuttermachine vermalen van de grote stukken witte kokosvruchtvlees tot kokosrasp

Vervolgens wordt het in een droge ruimte gelegd, waar het natte vruchtvlees wordt gemalen. De dehydrator onttrekt met warme lucht (temperatuur tot 40 graden) het vocht uit de kokos. Dit noemen ze ook wel ‘koudgeperst’, omdat de kokosolie is geperst onder de 55 graden. Op deze manier blijven alle belangrijke voedingsstoffen in de kokosolie behouden.

Zo wordt er op een gezonde en verantwoorde manier met het kokosvruchtvlees omgegaan. Vanzelfsprekend neemt dit proces meer tijd in beslag.

Bij de productie van copra kokosolie wordt nergens naar gekeken. Bij de verhitting en het drogen van de kokosolie zijn de temperaturen al veel te hoog, waardoor alle belangrijke vitamines, polyfenolen en mineralen verloren gaan. Het enige wat van belang is dat alle olie eruit wordt gehaald, tot de pulp aan toe.

Na het drogen wordt virgin kokosolie op de afkoeltafel gelegd en de temperatuur teruggebracht tot 28 á 30 graden.

Proces 5: de kokosrasp drogen in de dehydrator

Proces 6: gedroogde kokosrasp persen

Proces 7: filteren

Bij het filteren van virgin kokosolie gaat het bij veel grote bedrijven fout. Ze persen onder zeer hoge druk, waardoor er veel wrijvingswarmte bij te pas komt. Het productieproces moet immers snel gaan, want er moet geld verdiend worden.

Het nadeel hiervan is dat de structuur van de kokosolie verandert. De moleculen worden deels verpulverd door het persen. Dit merk je met proeven.

Het bedrijf van Bert Droog doet daarom alleen aan kleinschalige productie, maar wel van hoogwaardige kwaliteit. Zijn bedrijf is het enige in de wereld die dit speciale filtersysteem hanteert op het gebied van kokosolie.

En mocht je je afvragen waar de naam ‘De Witte Parel‘ vandaan komt; Sri Lanka, het eiland waar de fabriek is gevestigd, wordt ook wel de parel van de Indische oceaan genoemd.

Bestel op deze site de meest kwalitatieve kokosolie van De Witte Parel

Welke kokosolie is wel goed?

De hamvraag is welke virgin kokosolie goed is voor koken, bakken en braden. Er staan tenslotte zoveel verschillende kokosolie producten in de schappen. Maar feitelijk verschillen de meeste kokosolie merken maar weinig van elkaar.

Het gros is bewerkte en ontgeurde kokosolie dat niets doet voor je lichaam. Deze producten werken alleen maar averechts en zijn er mogelijk de oorzaak van dat kokosolie in slecht daglicht is komen te staan.

Het enige wat deze merken verschillend maakt, zijn de verschillende stickers op de potten. Dat is wat het grote verschil maakt, de inhoud blijft namelijk gewoon hetzelfde en dat is vet zonder enige voedingstoffen.

Maar wat moet je dan wél kopen?

Belangrijkste kenmerken kwalitatieve virgin kokosolie

  • Virgin (koudgeperst) met een ISO nummer op de verpakking
  • Onbewerkt (ongeraffineerd en niet ontgeurd)
  • In glazen pot te koop (minder bewerking en je kunt de kleur bekijken)
  • Land van herkomst is vermeld
  • Er staat een fabrikant of leverancier op de pot
  • Het proces van de kokosolie is in te zien
  • (uitspraken als 100% raw, koudgeperst, biologisch etc kun je beter allemaal negeren want iedereen kan dat zeggen zonder wetgeving)

Belangrijkste kenmerken slechte copra kokosolie

  • De kokosolie is ontgeurd
  • De kokosolie zit in een plastic verpakking in plaats van glazen pot
  • De kokosolie is spotgoedkoop
  • Spierwit aan de onderkant in plaats van een bruine waas: kan duiden op te hoge verhitting
  • Pas vloeibaar bij circa 30-33 graden in plaats van 25 graden: kan duiden op geraffineerd
  • Brokkelig in plaats van glad: kan duiden op geraffineerd
  • Rand met zwarte of groene waas: kan duiden op schimmeling
  • Vies smakende kokosolie: kan duiden op schimmeling
  • Sterk geurende kokosolie: kan duiden op toegevoegde aroma’s

Hier nog een goede video van Monique over het herkennen van een goede kokosolie:

Van alle soorten kokosolie in de supermarkt zijn er 3 merken (mogelijk nog meer) die als virgin kokosolie erkend kunnen worden en aan de bovenstaande kenmerken voldoen.

De kokosolie van De Witte Parel is daarbij in mijn inziens de allerbeste.

De beste virgin kokosolie merken die in de supermarkt verkrijgbaar zijn:

  • Amanprana (glazen pot)
  • Royal Green (glazen pot)

Van bovenstaande merken weet je dat je goede virgin kokosolie in huis haalt. Daarbij moet ik wel zeggen dat bij Amanprana en Royal Green er sprake is van meer massaproductie, waardoor de kwaliteit nog wel eens iets kan verschillen.

Welke spreuken op kokosolie allemaal onzin zijn

Als het gaat om kokosolie, laat je dan niet foppen bij het lezen van een etiket. Wettelijk zijn er namelijk geen regels dus mogen producenten zeggen wat ze willen.

Op de verpakkingen van kokosolie producten lees je verschillende gezondheidsclaims. Maar deze kreten zijn eigenlijk nietszeggende claims. Met name kokosolie producten die gemaakt zijn met de copra methode, kunnen deze gezondheidsclaims onmogelijk waar maken.

Laat ik de lozen kreten op de verpakking onder de loep nemen:

  • 100% puur / 100% natuurlijk / raw etc.
  • Biologisch * – alleen de herkomst is biologisch en slechts eenmalige controle
  • Extra virgin aangezien die ‘extra’ niets zegt – wettelijk mag dat bij kokosolie, niet bij olijfolie (NVWA)
  • Koudgeperst (onder de 55 graden) – in de ovens én bij de persing is er hogere temperatuur

* Biologisch zegt niets: een inspecteur komt controleren om te kijken of de herkomst van de kokosolie biologisch is en aangezien bestrijdingsmiddelen niet nodig zijn, valt iedereen daaronder.

Daarna wordt het productieproces nooit meer onderworpen aan een controle. Ook wordt nooit gekeken hoe de kokosolie wordt geproduceerd en kun je alles doen qua bewerking wat je maar wilt en het toch biologisch blijven noemen.

Gezondheidsvoordelen van virgin kokosolie

Het is waar dat kokosvet het meeste verzadigde vet bevat van alle vet- en oliesoorten. Maar verzadigd vet zorgt niet voor een verhoogd cholesterol. Het is niet verzadigd vet wat slecht is, maar bewerkt (industrieel) vet. Uit onderzoek blijkt dat het risico op hart- en vaatziektes stijgt bij mensen die transvetten (bewerkte vetten) en bewerkte koolhydraten eten stijgt, NIET bij mensen die verzadigd vet uit onbewerkte voedingsmiddelen aten (bron).

Het is daarom maar de vraag welke kokosolie er is gebruikt in verschillende onderzoeken waaruit is gebleken dat kokosolie ronduit slecht voor je is. Er is namelijk een wezenlijk verschil tussen bewerkte troep als copra kokosolie en virgin kokosolie van hoogwaardige kwaliteit.

In twee afzonderlijke rattenstudies werd virgin kokosolie vergeleken met copra kokosolie en arachideolie (op basis van pinda). De virgin kokosolie verminderde het totale cholesterol niveau, het  LDL-cholesterol (ook wel het slechte cholesterol genoemd), geoxideerd LDL, triglyceriden waarden en verhoogde het goede HDL-cholesterol (bron). Virgin kokosolie had ook gunstige effecten op de bloedstolling en de totale antioxidant status (bron).

Het oxideren van LDL (vernauwing en hoge bloeddruk tot gevolg) kan je voorkomen met sterke antioxidanten, en die zitten met name in groenten, fruit en ook in virgin kokosolie.

In een studie van vrouwen met een zwaarlijvige buikomtrek, verhoogde kokosolie het HDL-cholesterol en verlaagde het LDL-cholesterol, terwijl sojaolie het totale cholesterol en het LDL-cholesterol verhoogde en het HDL-cholesterol verlaagde (bron).

Kokosolie bevat vooral vetzuren van middellange ketens (MCT, Medium Chain Triglyceriden). Dit in tegenstelling tot de meeste vetten. Van deze vetzuren met een middellange keten is aangetoond dat ze gezond zijn en goed om te nemen bij diabetes. Ze verlagen de bloedsuikerspiegel en verhogen de insuline gevoeligheid (bronbron). Bij een goede kokosolie zitten er minder lange keten vetzuren in.

Zoals je nu weet wordt gewone copra kokosolie voornamelijk van kokosnootpulp gemaakt en onder zeer hoge temperaturen gedroogd. Door de zon- en ovengedroogde methode zijn alle goede voedingstoffen verloren gegaan.

Met koudgeperste virgin kokosolie behoud je alle goede voedingstoffen zoals vitamine A, vitamine E, lecithine, carotenoïden, mineralen, polyfenolen en fytosterolen (bron, bron). En dat is juist wat virgin kokosolie beter en gezonder maakt dan de geraffineerde kokosolie.

Afvallen met kokosolie

Er is aanzienlijk bewijs dat kokosolie kan helpen met afvallen. In diezelfde studie onder zwaarlijvige vrouwen die ik net noemde, bleek dat kokosolie de taille-omtrek van de vrouwen verminderde in vergelijking met sojaolie (bron).

Van de middellange ketenvetzuren in kokosolie is bekend dat matige consumptie (15 tot 30 gram) kan leiden tot het dagelijks verbranden van 5% meer energie (bron).

Bij een andere studie bleek dat de proefpersonen, welke middellange keten vetzuren bij het ontbijt aten, minder voeding tot zich namen tijdens de lunch (bron).  Een ander voordeel is dat deze vetten sneller door het lichaam worden gebruikt voor het produceren van energie, dan voor de opslag van energie (lichaamsvet) (bron).

Kortom, de vetzuren in pure onbewerkte kokosolie verbeteren de bloedlipiden bij zowel dieren als mensen en kunnen je helpen bij het verhogen van de stofwisseling, het ondersteunen van het verzadigingsgevoel en je helpen bij gewichtsverlies.

Meer lezen? Ik ben op het pad gekomen van deze informatie via dit waardevolle artikel van Monique van der Vloed.

Verbrand snel overtollige kilo’s en buikvet met simpel te maken afslank recepten

Wist je dat uit onderzoek blijkt dat 2 of de 3 mensen juist aankomt van een dieet in plaats van afvalt?

Om die reden heb ik een effectieve en moderne afslank methode ontwikkeld die makkelijk vol te houden is en het jojo-effect compleet vermijdt.

Je krijgt daarbij overheerlijke recepten voor snelle vetverbranding met blijvend resultaat.

Je vindt onder andere het volgende in mijn populaire afslank receptenboek:

  • Meer dan 100 overheerlijke recepten die snel en makkelijk klaar te maken zijn (en waar de rest van het gezin ook van meegeniet)
  • Hoe je met mijn lekkere recepten, zoals vlees-, vis-, kip- of vegetarische gerechten, meerdere kilo’s per week verliest
  • 6 verschillende categorieën van recepten, met onder meer kipgerechten, visgerechten, vegetarische gerechten, salades, sauzen, dressings, desserts en meer
  • Tijdbesparende kant-en-klare dag- en weekmenu’s + boodschappenlijstjes

Ontdek hoe je meerdere kilo’s per week verliest met lekkere en simpel te maken afslank recepten:

Afslank Receptenbijbel Risicovrij Uitproberen

4 Reacties op "Waarom Vrijwel Alle Kokosolie Bewerkte Troep Is + 3 Goede Varianten"

  1. huybrechts says:

    Beste Oscar,

    Dus het is heel moeilijk om een goede kokosolie te kopen omdat de
    controle er niet is en ze er mogen opschrijven wat voor hun goed is.
    Nu ben ik al 3 maanden bezig met kokosolie maar nu zijn mijn cholesterolwaarden
    omhoog gegaan.Zou het kunnen dat ik een verkeerde kokosolie heb?
    Heb van het merk Nutridia staat dan ook wel op Biologisch rijke en volle kokssmaak
    en ongeraffineerd en eerste koude persing en extra virgin.Maar is het dan allemaal wel waar?Hij smeert goed en is niet hard .Kan je mij er iets meer over vertellen ?

    Groeten Marc

  2. N. says:

    Hallo Monique,

    Ik heb een vraagje over de Royal Green in n bruine plastic pot
    Deze is ontgeurd
    Is deze variant ook okay, of kan ik beter de glazen pot van Royal Green halen?

    Groet N.

  3. Nienke says:

    Hallo Oscar,

    Ik heb een glazen pot, merk Mama Nature, van de Aldi.
    Ziet er qua kleur en structuur goed uit en is koudgeperst.
    Is deze mogelijk ook oké?

  4. Marieke says:

    Hoi,
    Ik gebruik de kokosolie voor om m’n lichaam mee in te smeren.
    Geldt daarvoor ook het bovenstaande? En is dat idd ontgeurde minder goed? Dat had ik namelijk eerst ivm met de geur dus 😉
    Ik heb me laten voorlichten in een gezondheidswinkel en nu dus met geur, iets duurder maar wel in plastic pot..virgin en koudgeperst omega&more heet het..
    Groeten marieke

Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *