852

Waarom Vrijwel Alle Kokosolie Bewerkte Troep Is

In de supermarkt zie je allerlei kokosolie producten met claims als 100% puur, extra virgin, koudgeperst, biologisch etc.

Maar wat betekenen deze claims nou werkelijk? En kan iedereen dit zeggen over kokosolie?

Om die vragen te beantwoorden heb ik speciaal voor dit artikel kokosolie-expert Bert Droog geïnterviewd. Zo kun je uit de eerste hand horen hoe het echt zit.

Ben je klaar met alle tegenstrijdigheden in de media over kokosolie en kokosvet? Ontdek hier de waarheid over deze tropische plantaardige olie!

Inhoud van dit artikel

Samenvatting interview met kokosolie expert Bert Droog

 

Doe deze test en krijg jouw unieke op maat gemaakte keto schema, recepten en menu

 

Ontdek hoe je met jouw lichaam en behoeften je streefgewicht bereikt.

 

Vul een aantal simpele vragen in en laat ons voor jou een uniek plan maken waardoor jij in korte tijd voorgoed afrekent met overbodig vet.

 

Dit is geen jojo dieet, maar een manier waarop jij vol plezier resultaten behaalt en tegelijkertijd lekker eet.

 

Start keto test

 

Hoe slechte (copra) kokosolie gemaakt wordt

Kokosolie is nog steeds immens populair en veel mensen zijn er trots op dat ze kokosolie hebben vervangen met plantaardige olie. Maar er komen steeds meer verhalen en nieuwsberichten dat het kokosolie ongezond voor je zou zijn.

Hoe zit dat nou precies? Om het echte verhaal te horen over kokosolie, had ik een gesprek met Bert Droog. Bert heeft samen met compagnon Mieke sinds enkele jaren een kleinschalig kokosoliebedrijf in Sri Lanka.

Toen Bert en Mieke hiermee begonnen, wisten zij dat er al veel kokosolie producten in omloop waren. Om kokosolie te maken en te produceren moesten ze dus uitblinken boven alles wat er al op de markt verkrijgbaar was.

In de beginperiode van zijn bedrijf kreeg hij alle medewerking van het kokosnoot laboratorium in Sri Lanka. Zij hebben hem geholpen om zijn eigen unieke proces tot stand te brengen.

En dat is wat het bedrijf van Bert en Mieke zo uniek maakt. Ze zijn vanaf het begin tot het eind bij het hele productieproces betrokken, om een hoog kwalitatief kokosolie product te leveren. Dit doen zij op hun eigen manier die uniek mag worden genoemd.

Samen met werknemers uit de streek zorgen ze voor de hoge kwaliteit van hun kokosolie product. Uiteindelijk zijn ze 4 jaar bezig geweest om een filtersysteem te ontwikkelen, waardoor een groot gedeelte van de voedingsstoffen in de kokosolie zijn blijven behouden.

Copra kokosolie

Waarom wordt kokosolie door gezondheidsinstanties, zoals het Voedingscentrum, als ongezond gezien? Het grootste probleem is dat vrijwel alle kokosolie op de markt geraffineerd is (ook wel copra genoemd). Laat ik je een kijkje geven in het maakproces van bewerkte kokosolie.

In Nederland wordt de pit (waar het vruchtvlees in zit) ook wel de kokosnoot genoemd, maar dat is eigenlijk niet helemaal juist. De hele steenvrucht is namelijk de kokosnoot!

Het proces van copra is dat de pit van de kokosnoot wordt opengemaakt door middel van een groot mes. Met het kokoswater dat eruit loopt wordt niets gedaan.

Er zijn 2 methodes waarop de slechte copra kokosolie wordt gedroogd:

 • Ovengedroogd
 • Zongedroogd

Methode #1: ovengedroogde kokosolie

Laten we beginnen met het drogen in ovens. De halve kappen van de pit worden in ovens gestopt om te drogen.

Wil je echter dat het vruchtvlees goed behouden blijft, dan moet het gedroogd worden binnen 4 tot 5 uur. Bij het proces van copra kan het drogen in ovens wel tot 2 dagen duren, en dat is veel te lang.

Het vuur in de oven wordt bovendien aangewakkerd met kerosine, wat de geur en smaak van kokosolie niet ten goede komt omdat het vuur eronder zit en de dampen en rook naar boven gaan.

ovenfabriek voor kokosnoten vanaf de buitenzijde

Foto 1: oven van de buitenkant

oven aan de binnenkant, cellen worden naast elkaar gelegd

Foto 2: oven aan de binnenkant, cellen worden naast elkaar gelegd

aangestoken cellen op de grond

Foto 3: oven aan de binnenkant, cellen zijn al aangestoken

Word een metabolisme machine en reken voorgoed af met buikvet via de nieuwste en verbeterde keto methode

 

Welke hoeveelheid calorieën, koolhydraten en andere nutriënten zijn perfect voor jouw lichaam om jouw metabolisme maximaal aan te zetten?

 

Doe onze test en laat het ons exact voor jouw lichaam berekenen. Ieder lichaam is anders en door je te focussen op wat werkt voor jouw lichaam

 

Een op maat gemaakte dieet voor jou werkt tot driemaal effectiever om je streefgewicht te bereiken dan een regulier dieet.

 

Klik hier om het dieet te ontdekken dat perfect is geoptimaliseerd voor jouw lichaam.

Methode #2: zongedroogde kokosolie

Het andere proces van drogen is buiten in de zon drogen. Dit proces duurt 3 tot 4 dagen. Het probleem van drogen in de zon is dat je niet alle dagen zon hebt. Ook kunnen sommige nachten vochtig zijn, wat schimmels en bacteriën de kans geeft om zich snel te vermenigvuldigen.

Beschimmelde zongedroogde kokosnoten

Foto 4: zongedroogde kokosnoten die beschimmeld zijn maar wel kokosolie van gemaakt gaat worden

De middelste kokosnoot die er goed uit ziet, is er volgens Bert bij gelegd. Zoals je ziet is alles ronduit smerig geworden doordat het te lang in de zon heeft gelegen en er ongedierte en vogels aan gezeten hebben.

kokosnoten met verschillende houdbaarheidsdata

Foto 5: 3 categorieën kokosnoten – links houdbaarheid van 6 maanden, midden 4 maanden en rechts 2 maanden

Zongedroogde kokosolie is erg vies en wordt daarom bewust geraffineerd. Het is dan geurloos, kleurloos en ontdaan van een hoop voedingsstoffen. Het enige wat je door dit proces overhoudt is vet.

De reden waarom kokosolie op deze manier gefabriceerd wordt is omdat het een goedkope manier van produceren is.

Veel gezinnen in Aziatische landen gebruiken copra kokosolie om mee te koken omdat het goedkoop is. Mensen die wat meer te besteden hebben gaan voor een gezonder alternatief.

De juiste (gezonde) manier van kokosolie maken

Omdat alle goede voedingsstoffen in de bewerkte copra kokosolie verloren zijn gegaan, heeft het gebruik van deze kokosolie troep mogelijk een averechts effect, met allerlei verhoogde gezondheidsrisico’s tot gevolg.

Het proces van onbewerkte virgin kokosolie, volgens het proces van Bert, verloopt gelukkig heel anders.

Virgin kokosolie is een benaming voor pure onbewerkte kokosolie die nog een groot gedeelte aan voedingsstoffen uit de kokosnoot bevat.

Proces 1: cel afgeslagen met hamer

Alle eisen op het maken van virgin kokosolie zijn heel hoog. Allereerst wordt de schil van de pit eraf gehaald. Als de schil eraf is houd je vruchtvlees over met een rood schilletje. Dat rode schilletje wordt eraf geschaafd waardoor je mooi wit vruchtvlees overhoudt.

Proces 2: rode schilletje/laagje er af geschrapen

Je houdt het mooie vruchtvlees over:

Proces 3: openslaan en kokoswater er uit halen

Proces 4: cuttermachine vermalen van de grote stukken witte kokosvruchtvlees tot kokosrasp

Grote stukken witte kokosvruchtvlees wordt tot kokosrasp vermalen

Vervolgens wordt het in een droge ruimte gelegd, waar het natte vruchtvlees wordt gemalen. De dehydrator onttrekt met warme lucht (temperatuur tot 40 graden) het vocht uit de kokos. Dit noemen ze ook wel koudgeperst, omdat de kokosolie is geperst onder de 55 graden. Op deze manier blijven alle belangrijke voedingsstoffen in de kokosolie behouden.

Zo wordt er op een gezonde en verantwoorde manier met het kokosvruchtvlees omgegaan. Vanzelfsprekend neemt dit proces meer tijd in beslag.

Bij de productie van copra kokosolie wordt nergens naar gekeken. Bij de verhitting en het drogen van de kokosolie zijn de temperaturen al veel te hoog, waardoor alle belangrijke vitamines, polyfenolen en mineralen verloren gaan. Het enige wat van belang is dat alle olie eruit wordt gehaald, tot de pulp aan toe.

Na het drogen wordt virgin kokosolie op de afkoeltafel gelegd en de temperatuur teruggebracht tot 28 30 graden.

Proces 5:de kokosrasp drogen in de dehydrator

kokosrasp drogen in de dehydrator gedroogde kokosrasp wordt uit de dehydrator gehaald Gedroogde kokosrasp op tafel

Proces 6:gedroogde kokosrasp persen

instructies van een speciale filtersysteem om kokosrasp te persen

speciale filtersysteem voor kokosrasp persen

Proces 7: filteren

Bij het filteren van virgin kokosolie gaat het bij veel grote bedrijven fout. Ze persen onder zeer hoge druk, waardoor er veel wrijvingswarmte bij te pas komt. Het productieproces moet immers snel gaan, want er moet geld verdiend worden.

Het nadeel hiervan is dat de structuur van de kokosolie verandert. De moleculen worden deels verpulverd door het persen. Dit merk je met proeven.

Het bedrijf van Bert Droog doet daarom alleen aan kleinschalige productie, maar wel van hoogwaardige kwaliteit. Zijn bedrijf is het enige in de wereld die dit speciale filtersysteem hanteert op het gebied van kokosolie.

En mocht je je afvragen waar de naam ‘The White Pearl’ vandaan komt; Sri Lanka, het eiland waar de fabriek is gevestigd, wordt ook wel de parel van de Indische oceaan genoemd.

Bestel op deze site de meest kwalitatieve kokosolie

Hieronder vertel ik welke kokosolie goed is en welke niet. In deze video vind je hiervan de samenvatting:

Welke kokosolie is wel goed?

De hamvraag is welke virgin kokosolie goed is voor koken, bakken en braden. Er staan tenslotte zoveel verschillende kokosolie producten in de schappen. Maar feitelijk verschillen de meeste kokosolie merken maar weinig van elkaar.

Het gros is bewerkte en ontgeurde kokosolie dat niets doet voor je lichaam. Deze producten werken alleen maar averechts en zijn er mogelijk de oorzaak van dat kokosolie in slecht daglicht is komen te staan.

Het enige wat deze merken verschillend maakt, zijn de verschillende stickers op de potten. Dat is wat het grote verschil maakt, de inhoud blijft namelijk gewoon hetzelfde en dat is vet zonder enige voedingsstoffen.

Maar wat moet je dan wel kopen?

Kenmerken kwalitatieve virgin kokosolie

 • Virgin (koudgeperst) met een ISO nummer op de verpakking
 • Onbewerkt (ongeraffineerd en niet ontgeurd)
 • In glazen pot te koop (minder bewerking en je kunt de kleur bekijken)
 • Land van herkomst is vermeld
 • Er staat een fabrikant of leverancier op de pot
 • Het proces van de kokosolie is in te zien
 • (uitspraken als 100% raw, koudgeperst etc. kun je beter allemaal negeren want iedereen kan dat zeggen zonder wetgeving)

Kenmerken slechte copra kokosolie

 • De kokosolie is ontgeurd
 • De kokosolie zit in een plastic verpakking in plaats van glazen pot
 • De kokosolie is spotgoedkoop
 • Spierwit aan de onderkant in plaats van een bruine waas: kan duiden op te hoge verhitting
 • Pas vloeibaar bij circa 30-33 graden in plaats van 25 graden: kan duiden op geraffineerd
 • Brokkelig in plaats van glad: kan duiden op geraffineerd
 • Rand met zwarte of groene waas: kan duiden op schimmel
 • Vies smakende kokosolie: kan duiden op schimmel
 • Sterk geurende kokosolie: kan duiden op toegevoegde aromas

Welke kokosolie kopen in de supermarkt?

Van alle soorten kokosolie in de supermarkt zijn er 3 merken (mogelijk nog meer) die als virgin kokosolie erkend kunnen worden en aan de bovenstaande kenmerken voldoen.

De kokosolie van The White Pearl is daarbij in mijn inziens de allerbeste. Het enige nadeel is dat ze een beperkte voorraad hebben.

Daarom kun je ook gaan voor:

Van bovenstaande merken weet ik dat ze snel en makkelijk leveren en dat je goede virgin kokosolie in huis haalt. Koop daarbij de grootste pot want het is qua verhouding veel goedkoper en kokosolie kan je onbeperkt bewaren.

Daarbij moet ik wel zeggen dat bij Amanprana en Royal Green er sprake is van meer massaproductie, waardoor de kwaliteit nog wel eens iets kan verschillen.

Welke spreuken op kokosolie allemaal onzin zijn

Als het gaat om kokosolie, laat je dan niet voor de gek houden bij het lezen van een etiket. Wettelijk zijn er namelijk geen regels dus mogen producenten zeggen wat ze willen.

Op de verpakkingen van kokosolie producten lees je verschillende gezondheidsclaims. Maar deze kreten zijn eigenlijk nietszeggende claims. Met name kokosolie producten die gemaakt zijn met de copra methode, kunnen deze gezondheidsclaims onmogelijk waar maken.

Laat ik de loze kreten op de verpakking onder de loep nemen:

 • 100% puur / 100% natuurlijk / raw etc.
 • Biologisch * – alleen de herkomst is biologisch en slechts eenmalige controle
 • Extra virgin aangezien die ‘extra’ niets zegt wettelijk mag dat bij kokosolie, niet bij olijfolie (NVWA)
 • Koudgeperst (onder de 55 graden) – in de ovens bij de persing is er een hogere temperatuur

* Biologisch zegt niets: een inspecteur komt controleren om te kijken of de herkomst van de kokosolie biologisch is en aangezien bestrijdingsmiddelen niet nodig zijn, valt iedereen daaronder.

Daarna wordt het productieproces nooit meer onderworpen aan een controle. Ook wordt nooit gekeken hoe de kokosolie wordt geproduceerd en kun je alles doen qua bewerking wat je maar wilt en het toch biologisch blijven noemen.

Gezondheidsvoordelen van virgin kokosolie

Het is waar dat kokosvet het meeste verzadigde vet bevat van alle vet- en oliesoorten. Maar verzadigd vet zorgt niet voor een verhoogd cholesterol.

Het is niet verzadigd vet wat slecht is, maar bewerkt (industrieel) vet. Uit onderzoek blijkt dat het risico op hart- en vaatziektes stijgt bij mensen die transvetten (bewerkte vetten) en bewerkte koolhydraten eten stijgt, NIET bij mensen die verzadigd vet uit onbewerkte voedingsmiddelen aten (bron).

Het is daarom maar de vraag welke kokosolie er is gebruikt in verschillende onderzoeken waaruit is gebleken dat kokosolie ronduit slecht voor je is. Er is namelijk een wezenlijk verschil tussen bewerkte troep als copra kokosolie en virgin kokosolie van hoogwaardige kwaliteit.

In twee afzonderlijke ratten studies werd virgin kokosolie vergeleken met copra kokosolie en arachideolie (op basis van pinda).

De virgin kokosolie verminderde het totale cholesterol niveau, het LDL-cholesterol (ook wel het slechte cholesterol genoemd), geoxideerd LDL, triglyceriden waarden en verhoogde het goede HDL-cholesterol (bron). Virgin kokosolie had ook gunstige effecten op de bloedstolling en de totale antioxidant status (bron).

Het oxideren van LDL (vernauwing van bloedvaten en hoge bloeddruk tot gevolg) kan je voorkomen met sterke antioxidanten, en die zitten met name in groenten, fruit en ook in virgin kokosolie.

Middellange keten vetzuren

Kokosolie bevat vooral vetzuren van middellange ketens (MCT, Medium Chain Triglyceriden). Dit in tegenstelling tot de meeste vetten.

Van deze vetzuren met een middellange keten is aangetoond dat ze gezond zijn en goed om te nemen bij diabetes. Ze verlagen de bloedsuikerspiegel en verhogen de insuline gevoeligheid (bron,bron). Bij een goede kokosolie zitten er minder lange keten vetzuren in.

Zoals je nu weet wordt gewone copra kokosolie voornamelijk van kokosnootpulp gemaakt en onder zeer hoge temperaturen gedroogd. Door de zon- en ovengedroogde methode zijn alle goede voedingsstoffen verloren gegaan.

Met koudgeperste virgin kokosolie behoud je grotendeels de goede voedingsstoffen zoals vitamine A, vitamine E, lecithine, carotenoïden, mineralen, polyfenolen en fytosterolen (bron, bron, bron). En dat is juist wat virgin kokosolie beter en gezonder maakt dan de geraffineerde kokosolie.

Afvallen met kokosolie

Er is redelijk bewijs dat kokosolie kan helpen met afvallen. In een studie onder zwaarlijvige vrouwen bleek dat kokosolie je lichaamsgewicht, BMI en tailleomtrek doet verlagen (bron).

Hierbij is de afname in taille-omtrek het belangrijkst omdat je hierbij mogelijk het ongezond viscerale buikvet kwijtraakt. In deze studie zorgde sojaolie niet voor een afname in tailleomtrek.

Van de middellangeketenvetzuren in kokosolie is bekend dat matige consumptie (15 tot 30 gram) kan leiden tot het dagelijks verbranden van 5% meer energie (bron).

Bij een andere studie bleek dat de proefpersonen, welke middellange keten vetzuren bij het ontbijt aten, minder voeding tot zich namen tijdens de lunch (bron). Een ander voordeel is dat deze vetten sneller door het lichaam worden gebruikt voor het produceren van energie, dan voor de opslag van energie (lichaamsvet) (bron).

Kortom, de vetzuren in pure onbewerkte kokosolie verbeteren de bloedlipiden bij zowel dieren als mensen en kunnen je helpen bij het verhogen van de stofwisseling, het ondersteunen van het verzadigingsgevoel en je helpen bij gewichtsverlies.

Welk van de 5 buiktype heb jij? Doe de test en ontdek het direct (en hoe jij met jouw type een platte buik krijgt)

Wil je weten welke buiktype je hebt? En hoe je met jouw type een platte en strakke buik krijgt en effectief buikvet weet te verbranden?

Doe dan mijn test en ontdek het in slechts 2 minuten.

Je zal het volgende te weten komen:

 • Welk type buik jij hebt
 • Potentiële fouten die je maakt die jouw buikvet veroorzaken
 • Wat jij kan veranderen om een mooie platte of strakke buik te krijgen

Start buiktype test

Hoe nuttig was dit artikel voor jou?

Klik op een ster voor een beoordeling!

Omdat je dit artikel nuttig vond...

Volg ons op social media!

Jammer dat je dit artikel niet (zo) nuttig vindt.

Graag horen we hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

44 reacties op dit artikel

 • Beste Oscar,

  Dus het is heel moeilijk om een goede kokosolie te kopen omdat de
  controle er niet is en ze er mogen opschrijven wat voor hun goed is.
  Nu ben ik al 3 maanden bezig met kokosolie maar nu zijn mijn cholesterolwaarden
  omhoog gegaan.Zou het kunnen dat ik een verkeerde kokosolie heb?
  Heb van het merk Nutridia staat dan ook wel op Biologisch rijke en volle kokssmaak
  en ongeraffineerd en eerste koude persing en extra virgin.Maar is het dan allemaal wel waar?Hij smeert goed en is niet hard .Kan je mij er iets meer over vertellen ?

  Groeten Marc

  huybrechts
  • Heb je het artikel gelezen. Hier staat dat fabrikanten alles op de verpakking kunnen wat ze maar willen want er is geen wetgeving bij kokosolie. Ik raad je aan om de kenmerken van virgin en copra te bekijken hierboven.

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
 • Hallo Monique,

  Ik heb een vraagje over de Royal Green in n bruine plastic pot
  Deze is ontgeurd
  Is deze variant ook okay, of kan ik beter de glazen pot van Royal Green halen?

  Groet N.

  N.
  • Nee die is niet oké, want ontgeurd betekent dat ie bewerkt is.

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
 • Hallo Oscar,

  Ik heb een glazen pot, merk Mama Nature, van de Aldi.
  Ziet er qua kleur en structuur goed uit en is koudgeperst.
  Is deze mogelijk ook oké?

  Nienke
  • Daar heb ik weinig vetrouwen in. Geloof niets wat op de verpakking staat want ze kunnen er alles opzetten wat ze maar willen en ‘biologisch’ is een wasse neus zoals in het artikel staat. Ik raad je aan om de kenmerken van virgin en copra te bekijken hierboven.

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
 • Hoi,
  Ik gebruik de kokosolie voor om m’n lichaam mee in te smeren.
  Geldt daarvoor ook het bovenstaande? En is dat idd ontgeurde minder goed? Dat had ik namelijk eerst ivm met de geur dus ;)
  Ik heb me laten voorlichten in een gezondheidswinkel en nu dus met geur, iets duurder maar wel in plastic pot..virgin en koudgeperst omega&more heet het..
  Groeten marieke

  Marieke
  • Nogmaals, fabrikanten kunnen alles op de verpakking zetten wat ze maar willen want er is geen wetgeving bij kokosolie. De kwaliteit van de Omega & More is redelijk goed in ieder geval.

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
 • Wat ik mis in bovenstaand stuk zijn de merken kokosolie die wèl goed zijn. Ik had al eens gelezen over de glazen pot en niet de ontgeurde. Ik heb de kokosolie van its amazing of royal green, extra virgin en in glazen pot. Is dit de goede?

  Patricia
  • Dat staat er in. De Witte Parel, Royal Green en Amanprana.

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
 • Beste Oscar, dank voor alle interessante artikelen! Voordat ik je al je advies (over alles wat ik in mijn lijf stop) ter harte kan nemen heb ik nog een vraagje. Ik ben vooral benieuwd naar wat je gestudeerd hebt. Je schrijft drs. voor je naam, maar waarin heb ik nog niet gelezen. Maar ik heb niet je complete site gezien, dus wellicht heb ik dat gemist. :-) Ben je een officieel universitair opgeleide, afgestudeerde voedingsdeskundige? Alvast bedankt voor je reactie, groetjes!

  Sandra
 • Bedankt voor de informatie!
  Heel waardevol en eye-opening.

  Even ter controle; de kokosolie van de ‘pit en pit’ is waarschijnlijk ook een groot twijfelgeval? Geen fabrikant bekend en geen iso-nummer?
  https://www.pit-pit.com/kokosolie-virgin.html

  Vind ‘pit en pit’ altijd zo betrouwbaar overkomen, maar ja… schijn bedriegt, overduidelijk.

  Alvast bedankt!

  Laura
 • Wat ik verwarrend vind, is dat je geen kokosolie moet kopen die verhit is geweest, maar dat je kokosolie zelf wel kunt gebruiken om mee te bakken, waarbij je de olie dus ook verhit. Kun je uitleggen hoe dat zit?

  Petra
 • Ken je de kokosolie van superfood me?
  Is die oké?

  Ida
 • Dank voor het delen van uw kennis :)
  Bent u bekend met het merk Tiana?

  Sjoerd
 • Ölmühle Solling Biologische Kokosolie Koudgeperst “Nativ” in glazen pot met schroefdeksel (1000ml)! als beste getest. E19,50 p/l

  Rinus
 • Hallo Oscar,
  bedankt voor de informatie. Best wel verhelderend.
  Een vraagje: ken je de kokosolie van Cocoya van Ojibwa De Roeck? Deze lijkt me ook zeer goed te zijn, niet? Wat is jouw mening?
  Mvg,
  Margot

  Margot
  • Beste Margot,

   Met dit merk ben ik niet bekend.

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
 • Ben het er niet helemaal mee eens. bv een iso certificaat zegt mij ook niets.
  Dit zeg mij meer: Skal Biocontrole zet zich als onafhankelijk toezichthouder in voor aantoonbare betrouwbaarheid van biologische producten in Nederland. En daar aan toegevoegd een LAB rapport over de kwaliteit.

  Rinus
 • Je schrijft: “De hamvraag is welke virgin kokosolie goed is voor koken, bakken en braden.” Het wordt mij echter niet duidelijk of je met Virgin kokosolie kunt bakken en braden. Kan dat wel of niet zou ik graag weten. Bedankt.

  Francis
  • Beste Francis, kokosolie is voor koken en bakken de beste optie met een rookpunt van circa 250 graden. Ook bevat het van alle oliën de meeste verzadigde vetzuren. De vetzuren in kokosolie zijn daardoor stabiel en geschikt om te verhitten op hogere temperaturen.

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
 • Goedemorgen,

  In het artikel staan 3 beste kokosolie, helaas is de witte parel niet meer leverbaar. In de link van de witte parel staat een andere kokosolie van organic farm. Is deze dan ipv de witte parel en/of voldoet deze aan de eigenschappen?
  Graag uw reactie.
  Groet,
  Jacqueline

  Jacqueline
  • Beste Jacqueline, dat klopt. Op de aangegeven link in dit artikel kun je de meest kwalitatieve kokosolie bestellen (de Witte Parel is niet meer verkrijgbaar).

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
 • Gisteren net een pot gekocht van it s amazing extra virgin kokos. Zit in een glazen pot. Ruikt naar kokos. Is glad van structuur. Staat op de pot dat t uit de Filippijnen komt en koud geperst is. Echter geen iso nr. Hij voldoet verder wel aan de normen naar mijn idee. Zou ik je mening hier over mogen?

  Miranda
 • Ik kan de amanprana wel bestellen alleen ik vind de bijsmaak van de niet ontgeurde kokosolie niet zo lekker(helemaal niet). Dan smaakt alles naar de kokosolie, en dat is jammer van het gerecht, welke geeft de minste bijsmaak dan?

  Had dit artikel al eens ergens gelezen en heb destijds extra vierge besteld maar dat was geen hit. Dus nog zoekende naar een olie die “gezond” is en niet teveel smaak van het daadwerkelijke gerecht verpest…

  Ghee dan?

  Groeten Jet

  Jet
 • Hallo,

  Ik zou graag kokosolie bij deze meneer willen bestellen, maar de website doet het niet? Is er een andere mogelijkheid om de olie te bestellen?

  Met vriendelijke groeten,

  Silke H

  silke
 • Beste Oscar,
  interessant allemaal!
  Ik vond op een site dat ongeraffineerde kokosolie een rookpunt heeft van 177 en geraffineerde (die we niet willen hebben) van 255 dus dan maar Ghee kopen voor wokgerechten? mvg

  Bas
  • Hoi Bas,
   Samenvattend is onderstaande tabel de top 4 oliën/vetten om mee te bakken en te braden:

   Olie/vet Dominante vetzuur Rookpunt Bakken?
   Kokosolie 86% verzadigd 250 graden hoog vuur
   Ghee 62% verzadigd 250 graden hoog vuur
   Roomboter 53% verzadigd 180 graden middel of laag vuur
   Olijfolie 73% enkelvoudig onverzadigd 180 graden laag vuur
   Klik op onderstaande link voor een uitgebreide lijst van alle oliën:
   https://happyhealthy.nl/beste-olie-bakken/

   support
 • Beste Oscar,

  Ik las op een site dat deze kokos olie met een stoom-methode word ontgeurd. Klopt dat?
  En dat het dus nog steeds kokos olie is waar iets is uitgetrokken.
  Ik hoor graag van je, alvast bedankt!

  Met vriendelijke groet,

  Josephine

  Josephine
 • Heeeeel Fijne Kokosolie!!!

  Ik doe ruim een half jaar met een pot en gebruik het zowat voor euhm ……alles!
  En ik heb nog een flinke bodem over en vandaag twee nieuwe potten besteld …

  Bakken of course!
  (niet veel nodig – een half theelepeltje is voldoende)

  Tanden poetsen, wel met wat Himalaya zout
  (goed tegen tandplak, slechte adem, en tandvleesproblemen)

  Haarmasker
  (klein beetje op de puntjes)

  Een half theelepeltje per dag innemen
  (houdt virussen tegen!!)

  Nachtcreme
  Iedereen zegt dat mijn huid er zo jong uitziet – haha

  Mijn bril insmeren, daarna afwassen met zuivere zeep.
  (serieus, het helpt tegen krassen en slijtage)

  Handen en nagelriemen

  Lippen

  Voetjes
  (tegen hielkloof)

  En eerlijk?
  Ik wil nooit meer een ander merk!

  Liefs van Heidy

  heidy
 • Is het nou wel of niet nog verkrijgbaar? Op hun site kan je gewoon nog bestellen. The White Pearl kokosolie

  Lina
  • Hoi Lina, het is even niet verkrijgbaar geweest maar nu weer wel :-)

   support
 • Ik heb de biologische kokosolie van Cocomate. Zit in glazen pot, puur en koudgeperst. Komt uit Sri Lanka en heeft het fairtrade logo. Te koop bij Jumbo. Dit lijkt me een hele goeie kokosolie en betaalbaar. Alleen op dit moment is het even niet leverbaar.

  Nicolet
 • Beste Oscar,
  Is de kokosolie van Holland& Barrett van goeie kwaliteit? Het lijkt een goed product te zijn, maar kan er niks concreets over vinden.
  Hopelijk weet jij hier meer van!
  Groet, Floor

  Floor
 • Ik zie dat Holland en Barrett nu eenaanbieding heeft van kokosolie.. mega reviews erbij, maar… is het waar? Gaat om de week 5-9 september 22.

  Christina
  • Beste Christina, probeer de ingredienten van hun kokosolie te vergelijken met het lijstje dat je vind in het artikel met kwaliteiten van een goede kokosolie. Mvg, team HappyHealthy.

   support
 • Ik heb organic virgin kokosolie van valle del sole.iemand bekend mee?
  Gr. Lein.

  Lein
 • Hoi,

  Weet je ook welke van de drie aanbevolen merken aap slaaf vrij zijn?

  Alvast bedankt!
  Groetjes Cinth

  Cinth
  • Beste Jacintha, dat moet je even bij de merken zelf navragen, maar die van White Pearl gaat zeker aap slaaf vrij zijn!

   support
 • Hallo Oscar, heb je ervaring met Demeter kwaliteit kokosolie van Machandel? De smaak vind ik zeer goed en vermoed dat deze olie vergelijkbaar is met die van Royal Green?
  Groet Tatjana

  Tatjana
  • Beste Tatjana, hier hebben we geen ervaring mee, nog nooit getest, onze excuses. Mvg, Team HappyHealthy

   support
 • Op bali koop ik bij een hele kleine lokale cocosolie producent VCO extra virgin coconut oil.
  Bestanddelen:
  Asam laurat 53% kaproat 0,8 % kaprilat 5,4% miristat 22,6% palmitat 3,94% stearat 3,1% oleat 1,96% linoleat 0,72% linolenat 0,1%
  De olie zit in een glazen fles en is helder en niet goedkoop

  Ik ben rondgeleidt door het fabriekje en was vol verbazing over alle RVS appatuur en de wekwijze.
  Waar moet ik bij een volgend bezoek specifiek naar vragen?

  Groet Mark Segers

  Mark

Plaats een reactie

Over HappyHealthy

Oscar Helm, MSc Afslankcoach, voedingsdeskundige, psycholoog, dieetpsycholoog, orthomoleculair therapeut en bestsellerauteur

Hoi, ik ben Oscar Helm en in de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen naar een gezonder gewicht en betere gezondheid.

HappyHealthy.nl trekt inmiddels ruim 10.000 bezoekers per dag en met mijn bestseller de Afslank Receptenbijbel laat ik zien dat afvallen zowel eenvoudig als leuk kan zijn!

Wil jij je kennis over afvallen testen? Doe dan deze test en ontdek direct je “Afslank IQ”.

Top artikelen

Wat je mag eten bij een koolhydraatarm dieet + De Voordelen & een Schema

Wat is het koolhydraatarm dieet precies en wat kan je wel en niet eten. Ontdek hier een voedingstabe...

Intermittent Fasting: Uitleg, 9 Voordelen en 10 Schema’s

Intermittent Fasting / vasten (onderbroken vasten) schrijft voor wanneer en hoe lang je wel en niet ...

12 Tips om Snel Buikvet te Verbranden + 5 Fouten

Hoe kun je snel afvallen rond de buik? Ontdek 12 gouden buikvet verbranden tips en ontwijk 5 ernstig...

23 Bewezen Tips voor Snel Afvallen (zonder ongefundeerde hypes)

Hoe kan je snel afvallen? Ontdek 23 bewezen tips om snel gewicht te verliezen zonder ongefundeerde c...

Oscar’s sapjes

Array ( [0] => Male )