shopify site analytics

Wat is een Ideaal Gezond Gewicht? Calculator voor Man, Vrouw & Kind

Zeer geregeld krijg ik mails van mensen die iets zeggen als: Hoi, ik ben Karin en ik ben 1,65 en 70 kilo, heb ik dan een gezond gewicht?’ In dit artikel zal ik exact vertellen hoe je kunt berekenen of je een gezond gewicht hebt.

Wil je weten of je kind een gezond gewicht heeft? Je komt erachter met behulp van de BMI calculator. Daarnaast deel ik nog een aantal afslanktips om snel een gezond gewicht te krijgen en te behouden.

Wat je in dit artikel gaat leren:

 • Hoe je eenvoudig kunt berekenen of je een gezond gewicht hebt (voor zowel mannen als vrouwen)
 • Hoe je zeker weet of de lengte en het gewicht van je kind gezond is
 • Waarom een gezond vetpercentage krijgen belangrijker is dan een gezond lichaamsgewicht
 • 5 efficiënte tips voor het bereiken van een gezond gewicht

Gezond gewicht berekenen voor man, vrouw en kind

Voor het berekenen van een gezond gewicht gebruiken we de BMI schaal. Gebruik onderstaande formule voor de uitgebreide versie:

BMI berekenen

Voor kinderen onder de 2 jaar heeft de BMI bereken geen zin.
Geslacht:
Methode:
?
Onder-
gewicht

Gezond
Over-
gewicht

Obesitas
Morbide
obesitas

Helaas is het voor kinderen en volwassenen jonger dan 20 jaar niet mogelijk om de vernieuwde BMI berekening te gebruiken.

Jouw BMI uitslag

Je BMI:

Je hebt ondergewicht en bent dus te licht. Hierdoor heb je de weinig reserves in geval van ziektes. Start zo snel mogelijk met gewicht aankomen om je gezondheid te verbeteren. Je hebt een gezond gewicht dus je zit goed waar je nu zit. Bedenk je wel dat BMI een indicatie is van je gezondheid dus dat je niet per se gezond hoeft te zijn. Je hebt overgewicht en bent dus te zwaar. Hierdoor heb je een grotere kans op bepaalde ernstige ziektes zoals diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Start zo snel mogelijk met afvallen om je gezondheid te verbeteren. Je hebt zwaar overgewicht (obesitas) en bent dus veel te zwaar. Hierdoor heb je een grotere kans op bepaalde ernstige ziektes zoals diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Start zo snel mogelijk met afvallen om je gezondheid te verbeteren. Je hebt zwaar overgewicht (morbide obesitas) en bent dus veel te zwaar. Hierdoor heb je een grotere kans op bepaalde ernstige ziektes zoals diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Start zo snel mogelijk met afvallen om je gezondheid te verbeteren.

Een gezond gewicht ligt tussen een BMI van en . Zie hieronder hoeveel kilo je moet verliezen om in deze categorie te komen.

Disclaimer: bij 70 jaar of ouder geeft BMI een vertekend beeld. Uit onderzoek blijkt namelijk dat de kans op sterfte op 70 jarige leeftijd het laagst is in de categorie ‘overgewicht’ en niet in de categorie ‘normaal gewicht’ (bron).

Hoeveel levensjaren je met deze BMI kan verliezen

Uitslag: jaar

De berekening is gebaseerd op de data afkomstig uit een recent wetenschappelijk artikel waarbij 7.414 mensen langdurig zijn gevolgd (bron). Voor jou is de data gebruikt van de leeftijdsgroep van 30 jaar. Omdat je jonger bent dan 30 jaar, zou je nog meer levensjaren kunnen verliezen dan nu is ingeschat. Voor jou is de data gebruikt van de leeftijdsgroep van 50 jaar. Voor jou is de data gebruikt van de leeftijdsgroep van 70 jaar. Omdat je ouder bent dan 70 jaar, verlies je vermoedelijk minder levenjaren nu is ingeschat. Voor jou is de data van de leeftijdsgroepen van 30 en 50 jaar slim gecombineerd. Voor jou is de data van de leeftijdsgroepen van 50 en 70 jaar slim gecombineerd.

Misschien vraag je je af: verlies ik nu jaar? Het antwoord is: dat kunnen we niet weten. We weten wel dat dit gemiddeld genomen zo is bij mensen die niet roken met een vergelijkbare leeftijd en een vergelijkbaar BMI.

Let op: Bij deze inschatting gaan we ervan uit dat jouw BMI niet verandert. Je kunt er dus nog wat aan doen!

Aantal kilo's te verliezen

Hier vind je wat je maximaal aan kilo's moet verliezen voor een gezond gewicht zonder vervelende en gevaarlijke gezondheidsrisico's

Af te vallen (in kg)
kg
minimaal
kg
ideaal
kg
maximaal

Jouw ideale gewicht

Met jouw lengte heb je een gezond gewicht tussen de en kilo. Hieronder vind je exact waar je nu staat aan de hand van de BMI berekeningen.

hier sta je nu
ondergewicht
kg gezond gewicht
kg overgewicht
kg obesitas
kg morbide obesitas

We beginnen met een korte uitleg voor kinderen, daarna gaan we naar de volwassene.

Maak jij onnodige fouten die het afvallen vertragen?

Doe deze test en ontdek je “Afslank IQ”.

Gezond gewicht berekenen kind

Het berekenen van een gezond gewicht voor een kind kun je doen met de BMI calculator.

De Body Mass Index (BMI) formule kijkt naar de verhouding van lengte (in meters) en het gewicht (in kilo), waarbij met de data van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) ook wordt gekeken naar de groei van het kind via een normale verdeling.

Voor de groei en de lichamelijke ontwikkeling is het belangrijk dat kinderen op een gezond gewicht blijven. Een gezond gewicht kan in de meeste gevallen worden gehandhaafd door een balans te vinden in de energie die het kind binnen krijgt (voedsel en drank) en verbruikt (groei en fysieke activiteit). Dit noemen we ook wel de energiebalans.

Natuurlijk is geen enkel kind hetzelfde, maar er zijn wel degelijk een aantal basis richtlijnen rond het gewicht van kinderen van een bepaalde leeftijd. Zo kom je er snel achter of je kind gezond is, of aan ondergewicht of overgewicht lijdt.

Gezond gewicht berekenen voor man en vrouw

Wil je als volwassene weten of je een gezond gewicht hebt? Een manier om te controleren of je een gezond gewicht hebt is door gebruik te maken van de BMI berekening. Een hoge BMI kan een indicator zijn van veel overgewicht. Qua BMI is er geen verschil in man en vrouw. Van 20 tot 70 jaar is alles hetzelfde.

Laat ik de Body Mass Index formule aan de hand van een voorbeeld uitleggen:

In de introductie had ik het over Karin, een volwassen 33-jarige vrouw van 1,65 en 70 kilo. Heeft zij een gezond gewicht? We gaan het berekenen met de BMI formule. Om haar BMI waarde te bepalen moeten we haar lichaamsgewicht delen door de lichaamslengte in meters in het kwadraat.

De BMI berekening voor Karin gaat dan als volgt: 70 / (1,65  x 1,65) = 25,7.

Met een BMI van 25,7 is Karin feitelijk te zwaar. Ze zal dus iets moeten gaan om weer op gezond gewicht te komen. Een gezond lichaamsgewicht is belangrijk om ernstige gezondheidsproblemen zoals hart- en vaatziekten en diabetes type 2 (bron) te voorkomen.

Bekijk met behulp van de onderstaande BMI tabel voor volwassenen of je op gezond gewicht bent of in de gevarenzone valt:

BMI tabel voor volwassenen (zowel man als vrouw)

BMI
Interpretatie
Advies

< 18,5
Ondergewicht
Te licht, probeer in gewicht aan te komen

18.5–24.9
Gezond gewicht
Gezond, probeer op gewicht te blijven

25.0–29.9
Overgewicht
Te zwaar, probeer wat gewicht kwijt te raken

> 30.0
Obesitas
Gezondheid in gevaar, dringend afvallen

Last van overgewicht en val je in de gevarenzone? In sommige gevallen kan de BMI-berekening misleidend zijn. Vrouwen die zwanger zijn of lacteren geven geen goede score.

Ook (kracht)sporters kunnen een verkeerde uitkomst krijgen. Dit komt omdat de BMI geen rekening houdt met je lichaamssamenstelling. Spiermassa weegt immers zwaarder dan vetmassa. Je vetpercentage in vergelijking met je spiermassa is een belangrijke factor.

Bij 70 jaar of ouder geeft BMI een vertekend beeld. Uit onderzoek blijkt namelijk dat de kans op sterfte op 70 jarige leeftijd het laagst is in de categorie ‘overgewicht’ en niet in de categorie ‘normaal gewicht’ (bron). Mogelijk is dit effect er ook al als je 60 of 65 bent.

In de video leg ik nog meer uit over het berekenen van je BMI, waaronder ook kritiekpunten en alternatieven.

Ideaal en gezond gewicht voor man en vrouw

Als je succesvol wilt afvallen en gaat voor een gezond gewicht  dan is het belangrijk dat je ook weet wat je vetpercentage is. Mijn inziens is je vetpercentage een betere indicatie van je gezondheid dan je lichaamsgewicht, met name als je buikvet gaat meten. Richt je daarom op het verlagen van je vetpercentage, in plaats van het staren naar de weegschaal.

Vet in het buikgebied wordt ook wel aangeduid als visceraal vet en is ontzettend ongezond. Dit type vet nestelt zich tussen je organen en is een belangrijke risicofactor voor hart- en vaatziekten en diabetes type 2 (bron). Mensen met overmatig orgaanvet lopen een verhoogd risico, zelfs als ze aan de buitenkant dun lijken (bron).

Een nauwkeurige manier (helaas niet goedkoop) om je vetpercentage én visceraal vet rondom de organen te meten is de DEXA methode. Dit apparaat maakt gebruik van ongevaarlijke röntgenstraling.

Het meten van je middelomvang en vetpercentage is daarom een betere gezondheidsindicatie dan het berekenen van je BMI. Zoals eerder vermeld kan de BMI score om verschillende redenen afwijken.

Begrijp ook dat de normale BMI formule relatief simpel is opgesteld, omdat er in de jaren 40 (toen de BMI formule werd bedacht) nog geen rekenmachines beschikbaar waren en men alles met pen en papier moest berekenen.

 • Meer lezen over BMI? In dit artikel lees je alles wat je over de Body Mass Index berekening moet weten.

Wil je een voorbeeld afslank weekmenu incl. recepten en boodschappenlijstje?

Klik hier en ik stuur ze gratis naar je toe.

Gezond gewicht bij welke lengte voor kind?

Om erachter te komen of je kind een gezond gewicht heeft bij een bepaalde lengte, kun je de BMI calculator invullen. Hierbij wordt gekeken naar de verhouding van lengte (in meters) en het gewicht in (kilo).

Gebruik dezelfde BMI calculator voor de nieuwe formule.

Met de onderstaande BMI tabellen kun je zien of je kind op gezond gewicht is. Let erop dat de beoordeling per geslacht verschilt.

BMI tabel voor jongens (2 tot 18 jaar)

Leeftijd
Ondergewicht
Gezond gewicht
Overgewicht
Obesitas

2
13,37-15,13
15,14-18,40
18,41-20,09
> 20,09

3
13,10-14,73
14,74-17,88
17,89-19,57
> 19,57

4
12,87-14,42
14,43-17,54
17,55-19,29
> 19,29

5
12,67-14,20
14,21-17,41
17,42-19,30
> 19,30

6
12,51-14,06
14,07-17,54
17,55-19,78
> 19,78

7
12,43-14,03
14,04-17,91
17,92-20,63
> 20,63

8
12,43-14,14
14,15-18,43
18,44-21,60
> 21,60

9
12,51-14,34
14,44-19,09
19,10-22,77
> 22,77

10
12,67-14,63
14,64-19,83
19,84-24,00
> 24,00

11
12,90-14,96
14,97-20,54
20,55-25,10
> 25,10

12
13,19-15,34
15,35-21,21
21,22-26,02
> 26,02

13
13,60-15,83
15,84-21,90
21,91-26,84
> 26,84

14
14,10-16,40
16,41-22,61
22,62-27,63
> 27,63

15
14,61-16,97
16,98-23,28
23,29-28,30
> 28,30

16
15,13-17,53
17,54-23,89
23,90-28,88
> 28,88

17
15,61-18,04
18,05-24,45
24,46-29,41
> 29,41

18
16,01-18,49
18,50-24,99
25,00-30,00
> 30,00

Bepaal de BMI-waarden voor meisjes met onderstaande tabel:

BMI tabel voor meisjes (2 tot 18 jaar)

Leeftijd
Ondergewicht
Gezond gewicht
Overgewicht
Obesitas

2
13,25-14,82
14,83-18,01
18,02-19,81
> 19,81

3
12,99-14,46
14,47-17,55
17,56-19,36
> 19,36

4
12,74-14,18
14,19-17,27
17,28-19,15
> 19,15

5
12,51-13,93
13,94-17,14
17,15-19,17
> 19,17

6
12,33-13,81
13,82-17,33
17,34-19,65
> 19,65

7
12,27-13,85
13,86-17,74
17,75-20,51
> 20,51

8
12,32-14,01
14,02-18,34
18,35-21,57
> 21,57

9
12,45-14,27
14,28-19,06
19,07-22,81
> 22,81

10
12,65-14,60
14,61-19,85
19,86-24,11
> 24,11

11
12,96-15,04
15,05-20,73
20,74-25,42
> 25,42

12
13,40-15,61
15,62-21,67
21,68-26,67
> 26,67

13
13,93-16,25
16,26-22,57
22,58-27,76
> 27,76

14
14,49-16,87
16,88-23,33
23,34-28,57
> 28,57

15
15,02-17,44
17,45-23,93
23,94-29,11
> 29,11

16
15,47-17,90
17,91-24,36
24,37-29,43
> 29,43

17
15,79-18,24
18,25-24,69
24,70-29,69
> 29,69

18
16,00-18,49
18,50-24,99
25,00-30,00
> 30,00

5 Tips voor het behalen van een gezond gewicht

Om je op weg te helpen geef ik je 5 wetenschappelijk bewezen tips voor het bereiken van een gezond gewicht.

Tip #1: eet minder koolhydraten per dag

Het verminderen van de hoeveelheid koolhydraten in je voedingspatroon is een van de beste manieren om vet te verbranden en jouw ideale gewicht te bereiken.

Het koolhydraatarme dieet helpt de eetlust te verminderen en veroorzaakt ‘automatisch’ gewichtsverlies, zonder je daarvoor dagelijks je calorieën hoeft te tellen.

Talloze gezondheidsorganisaties waren de afgelopen decennia lyrisch over vetarme diëten. Het probleem is alleen dat een vetarm dieet vaak geen goede resultaten oplevert (bron). Een veel beter alternatief is het koolhydraatarme dieet. Dit dieet beperkt de inname van simpele koolhydraten en geraffineerde producten en vervangt ze met eiwitten en gezonde vetten.

Het koolhydraatarme dieet helpt niet alleen bij gewichtsverlies, het verbetert ook je gezondheid. Het beperken van koolhydraten in je voeding helpt de bloedsuikerspiegel, bloedruk en triglyceriden te verlagen. Het verhoogt ook het goede HDL-cholesterol en laat het slechte LDL-cholesterol dalen (bron, bron).

Het is gebruikelijk dat mensen in de eerste paar dagen heel wat watergewicht verliezen op een laag koolhydraatarm dieet. Gewichtsverlies vertraagt na de eerste week, maar vanaf dan wordt voornamelijk lichaamsvet aangesproken als brandstof.

Tip #2: eet zonder afleiding

Je aandacht erbij houden wat je in je mond stopt kan je dagelijks een paar honderd calorieën schelen.

Zowel kinderen als volwassenen die eten terwijl ze tv kijken of computerspelletjes spelen, hebben vaak niet in de gaten hoeveel voeding ze naar binnen werken. Dit kan leiden tot overeten.

Uit een overzichtsstudie (waarbij werd gekeken naar de resultaten van 24 studies) blijkt dat deelnemers die bij een maaltijd waren afgeleid, ongeveer 10% meer calorieën aten dan mensen die hun aandacht bij het eten hielden (bron).

Geen aandacht besteden aan wat je eet heeft nog meer invloed later op de dag. Mensen die waren afgeleid, aten 25% meer calorieën bij latere maaltijden dan mensen die niet afgeleid waren.

Het is dus niet verstandig om TV te kijken, achter je computer te zitten of gefocust te zijn op je smartphone als je aan het eten bent. Afleiding tijdens het eten kan extra calorieën opleveren en op lange termijn voor gewichtstoename zorgen.

Wil je op gezond gewicht komen en blijven? Laat je dan niet afleiden tijdens het eten.

Tip #3: ga voor kleinere borden en porties

Als je de borden voor een maaltijd vergelijkt met een paar decennia geleden, dan valt je meteen één ding op.

Ze zijn veel groter geworden! Ook in vergelijking met andere landen (zoals Amerika) is dit goed zichtbaar. Wat in Nederland als een grote portie wordt gezien, is daar een kleine.

Grotere porties moedigen mensen aan om meer te eten en zorgen voor gewichtstoename en zwaarlijvigheid (bron). Niet zo vreemd dus dat bijna 36% van de Amerikaanse bevolking leidt aan overgewicht en obesitas (bron).

Voor een gezond gewicht is het raadzaam om een kleiner bord te gebruiken, aangezien dit een maaltijd groter doet lijken. Tegelijkertijd kan een groot bord een portie kleiner maken, waardoor je eerder geneigd bent om nog meer op te scheppen (bron).

Het serveren van jezelf, wat minder, kan je veel minder eten eten. En waarschijnlijk zal je het verschil niet eens opmerken.

Tip #4: sla regelmatig het ontbijt over

‘Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag!’ hoor je mensen vaak zeggen.

Als ik ze dan vertel dat het ontbijt zo nu en dan overslaan helemaal niet verkeerd is, dan zijn de verontwaardigde reacties niet van de lucht.

De ontbijtmythe is niet meer weg te denken uit onze maatschappij.

Maar voor het bereiken (en behouden) van een gezond gewicht is het belangrijk dat je het ontbijt regelmatig overslaat.

Het is waar dat ontbijteters dikwijls gezonder zijn dan mensen die het ontbijt overslaan. Maar dit ligt niet zo zeer aan het ontbijt, maar aan de mensen zelf. Mensen die ontbijten hebben namelijk de neiging om gezonder door het leven te gaan. Ze hebben een gezond voedingspatroon, met veel vezels, mineralen en vitaminen (bron).

Aan de andere kant, mensen die het ontbijt vaker overslaan hebben de neiging om meer te roken, meer alcohol te drinken en minder vaak te sporten (bron).

Dat ontbijteters gezonder door het leven gaan is dus vooral te wijten aan hun andere gezonde levensgewoonten, en niet zo zeer het ontbijt.

Twee tot drie keer in de week het ontbijt overslaan zorgt voor een calorietekort. Je kunt misschien wat hongeriger worden en meer eten tijdens de lunch, maar dit is niet voldoende om de calorieën van het overgeslagen ontbijt te compenseren.

Verschillende studies hebben aangetoond dat het ontbijt overslaan de totale calorie-inname kan verminderen met maximaal 400 calorieën per dag (bron, bron).

Dit lijkt logisch, omdat je een maaltijd minder per dag eet.

Het dilemma van het ontbijt wel of niet overslaan werd onderzocht in een studie onder meer dan 300 zwaarlijvige mannen en vrouwen. Dit was een vier maanden durende studie waarin onder andere het ontbijt werd onthouden bij een groep deelnemers. Na 4 maanden was er geen verschil in gewicht tussen de groepen.

Het maakte simpelweg niet of uit mensen in de ochtend hadden gegeten of niet (bron).

De resultaten van dit onderzoek worden ondersteund door andere studies over de effecten van ontbijtgewoonten op gewichtsverlies en het krijgen van een gezond gewicht. Het ontbijt overslaan had geen zichtbare effecten (bron, bron).

Tip #5: samen afvallen

 Hulp bij afvallen kan soms het verschil zijn tussen slagen en falen.

We hebben vaak in stressvolle situaties de neiging om naar voedsel te grijpen terwijl we helemaal niet hongerig zijn.

Sociale steun van vrienden en familie is belangrijk om je doelstellingen te bereiken en gemotiveerd te blijven.

Vertel de mensen om je heen (die belangrijk voor je zijn) dat je een gezond gewicht wilt bereiken, zodat ze je kunnen steunen op momenten dat even niets lijkt te lukken.

Veel mensen vinden het fijn om samen met anderen af te vallen. Dit kun je met je partner doen, of een goede vriend of vriendin. Je kunt op die manier samenwerken, elkaar motiveren en ondersteunen tijdens het hele proces.

Blijf je liever gefocust met mensen die wat verder van je af staan? Geen probleem. Je kunt je aansluiten bij een ondersteuningsgroep (zoals ze die hebben wij Weight Watchers) of aanmelden op online fora. Van zowel persoonlijke ondersteuning als online ondersteuning is bewezen dat ze nuttig kunnen zijn voor gewichtsverlies (bron).

Verbrand snel overtollige kilo’s en buikvet met simpel te maken afslank recepten

Wist je dat uit onderzoek blijkt dat 2 of de 3 mensen juist aankomt van een dieet in plaats van afvalt?

Om die reden heb ik een effectieve en moderne afslank methode ontwikkeld die makkelijk vol te houden is en het jojo-effect compleet vermijdt.

Je krijgt daarbij overheerlijke recepten voor snelle vetverbranding met blijvend resultaat.

Je vindt onder andere het volgende in mijn populaire afslank receptenboek:

 • Meer dan 100 overheerlijke recepten die snel en makkelijk klaar te maken zijn (en waar de rest van het gezin ook van meegeniet)
 • Hoe je met mijn lekkere recepten, zoals vlees-, vis-, kip- of vegetarische gerechten, meerdere kilo’s per week verliest
 • 6 verschillende categorieën van recepten, met onder meer kipgerechten, visgerechten, vegetarische gerechten, salades, sauzen, dressings, desserts en meer
 • Tijdbesparende kant-en-klare dag- en weekmenu’s + boodschappenlijstjes

Ontdek hoe je meerdere kilo’s per week verliest met lekkere en simpel te maken afslank recepten:

Afslank Receptenbijbel Risicovrij Uitproberen

2 Reacties op "Wat is een Ideaal Gezond Gewicht? Calculator voor Man, Vrouw & Kind"

 1. Simon

  says:

  Waarom wordt er alleen maar gesproken over "afvallen", "gewicht verliezen" etc.?
  Ik zie nergens tips over het bijkomen aan gewicht, het winnen van lichaamsmassa etc.
  Beetje eenzijdig nietwaar?

  • Zsa Zsa

   says:

   Ik vind dit een zeer legitieme vraag. En er is geen antwoord gegeven. Mijn ex-man zat jaaaren zwaar onder het minimum gewicht. Tip: ga fitnessen: spiermassa opbouwen helpt enorm en helpt je beter te ‘aarden’. Je zal je veel beter gaan voelen. Mijn man dronk ook veel shakes, al ben ik vergeten welke.
   Denk er wel aan: te veel cholesterol is altijd slecht voor je hart. Dus is het raadzaam daar altijd op te letten.

Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *