846

Ideaal Gezond Gewicht? Calculator voor Man, Vrouw & Kind

Geregeld krijg ik mails van mensen die iets zeggen als: ‘Hoi, ik ben Karin en ik ben 1,65 en 70 kilo, heb ik dan een gezond gewicht?’

In dit artikel zal ik exact vertellen hoe je kunt berekenen of je een gezond gewicht hebt.

Wil je weten of je kind een gezond gewicht heeft? Je komt erachter met behulp van de BMI calculator.

Daarnaast deel ik nog een aantal afslanktips om snel een gezond gewicht te krijgen en te behouden.

Inhoud van dit artikel

Gezond gewicht berekenen voor man, vrouw en kind

Voor het berekenen van een gezond gewicht gebruiken we de BMI schaal. Gebruik onderstaande formule voor de uitgebreide versie:

BMI berekenen

Voor kinderen onder de 2 jaar heeft de BMI bereken geen zin.
Geslacht:
Methode:
?
Onder-
gewicht

Gezond
Over-
gewicht

Obesitas
Morbide
obesitas

Helaas is het voor kinderen en volwassenen jonger dan 20 jaar niet mogelijk om de vernieuwde BMI berekening te gebruiken.

Jouw BMI uitslag

Je BMI:

Je hebt ondergewicht en bent dus te licht. Hierdoor heb je te weinig reserves in geval van ziektes. Start zo snel mogelijk met gewicht aankomen om je gezondheid te verbeteren. Je hebt een gezond gewicht dus je zit goed waar je nu zit. Bedenk je wel dat BMI een indicatie is van je gezondheid dus dat je niet per se gezond hoeft te zijn. Je hebt overgewicht en bent dus te zwaar. Hierdoor heb je een grotere kans op bepaalde ernstige ziektes zoals diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Start zo snel mogelijk met afvallen om je gezondheid te verbeteren. Je hebt zwaar overgewicht (obesitas) en bent dus veel te zwaar. Hierdoor heb je een grotere kans op bepaalde ernstige ziektes zoals diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Start zo snel mogelijk met afvallen om je gezondheid te verbeteren. Je hebt zwaar overgewicht (morbide obesitas) en bent dus veel te zwaar. Hierdoor heb je een grotere kans op bepaalde ernstige ziektes zoals diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Start zo snel mogelijk met afvallen om je gezondheid te verbeteren.

Een gezond gewicht ligt tussen een BMI van en . Zie hieronder hoeveel kilo je moet verliezen om in deze categorie te komen.

Disclaimer: bij 70 jaar of ouder geeft BMI een vertekend beeld. Uit onderzoek blijkt namelijk dat de kans op sterfte op 70 jarige leeftijd het laagst is in de categorie ‘overgewicht’ en niet in de categorie ‘normaal gewicht’ (bron).

Hoeveel levensjaren je met deze BMI kan verliezen

Uitslag: jaar

De berekening is gebaseerd op de data afkomstig uit een recent wetenschappelijk artikel waarbij 7.414 mensen langdurig zijn gevolgd (bron). Voor jou is de data gebruikt van de leeftijdsgroep van 30 jaar. Omdat je jonger bent dan 30 jaar, zou je nog meer levensjaren kunnen verliezen dan nu is ingeschat. Voor jou is de data gebruikt van de leeftijdsgroep van 50 jaar. Voor jou is de data gebruikt van de leeftijdsgroep van 70 jaar. Omdat je ouder bent dan 70 jaar, verlies je vermoedelijk minder levenjaren nu is ingeschat. Voor jou is de data van de leeftijdsgroepen van 30 en 50 jaar slim gecombineerd. Voor jou is de data van de leeftijdsgroepen van 50 en 70 jaar slim gecombineerd.

Misschien vraag je je af: verlies ik nu jaar? Het antwoord is: dat kunnen we niet weten. We weten wel dat dit gemiddeld genomen zo is bij mensen die niet roken met een vergelijkbare leeftijd en een vergelijkbaar BMI.

Let op: Bij deze inschatting gaan we ervan uit dat jouw BMI niet verandert. Je kunt er dus nog wat aan doen!

Aantal kilo's te verliezen

Hier vind je wat je maximaal aan kilo's moet verliezen voor een gezond gewicht zonder vervelende en gevaarlijke gezondheidsrisico's

Af te vallen (in kg)
kg
minimaal
kg
ideaal
kg
maximaal

Jouw ideale gewicht

Met jouw lengte heb je een gezond gewicht tussen de en kilo. Hieronder vind je exact waar je nu staat aan de hand van de BMI berekeningen.

hier sta je nu
ondergewicht
kg gezond gewicht
kg overgewicht
kg obesitas
kg morbide obesitas

We beginnen met een korte uitleg voor kinderen, daarna gaan we naar de volwassenen.

Doe deze test en krijg jouw unieke op maat gemaakte keto schema, recepten en menu

Ontdek hoe je met jouw lichaam en behoeften je streefgewicht bereikt.

Vul een aantal simpele vragen in en laat ons voor jou een uniek plan maken waardoor jij in korte tijd voorgoed afrekent met overbodig vet.

Dit is geen jojo dieet, maar een manier waarop jij vol plezier resultaten behaalt en tegelijkertijd lekker eet.

Start keto test

 

Gezond gewicht berekenen kind

springende en juichende kinderen

Het berekenen van een gezond gewicht voor een kind kun je doen met de BMI calculator.

De Body Mass Index (BMI) formule kijkt naar de verhouding van lengte (in meters) en het gewicht (in kilo), waarbij met de data van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) ook wordt gekeken naar de groei van het kind via een normale verdeling.

Voor de groei en de lichamelijke ontwikkeling is het belangrijk dat kinderen op een gezond gewicht blijven.

Een gezond gewicht kan in de meeste gevallen worden gehandhaafd door een balans te vinden in de energie die het kind binnen krijgt (voedsel en drank) en verbruikt (groei en fysieke activiteit). Dit noemen we ook wel de energiebalans.

Natuurlijk is geen enkel kind hetzelfde, maar er zijn wel degelijk een aantal basisrichtlijnen rond het gewicht van kinderen van een bepaalde leeftijd. Zo kom je er snel achter of je kind gezond is, of aan ondergewicht of overgewicht lijdt.

Gezond gewicht berekenen voor man en vrouw

Wil je als volwassene weten of je een gezond gewicht hebt? Een manier om te controleren of je een gezond gewicht hebt is door gebruik te maken van de BMI berekening. Een hoge BMI kan een indicator zijn van veel overgewicht. Qua BMI is er geen verschil in man en vrouw. Van 20 tot 70 jaar is alles hetzelfde.

Laat ik de Body Mass Index formule aan de hand van een voorbeeld uitleggen:

In de introductie had ik het over Karin, een volwassen 33-jarige vrouw van 1,65 en 70 kilo. Heeft zij een gezond gewicht? We gaan het berekenen met de BMI formule. Om haar BMI waarde te bepalen moeten we haar lichaamsgewicht delen door de lichaamslengte in meters in het kwadraat.

De BMI berekening voor Karin gaat dan als volgt: 70 / (1,65  x 1,65) = 25,7.

Met een BMI van 25,7 is Karin feitelijk te zwaar. Ze zal er dus iets aan moeten gaan doen om weer op gezond gewicht te komen. Een gezond lichaamsgewicht is belangrijk om ernstige gezondheidsproblemen zoals hart- en vaatziekten en diabetes type 2 (bron) te voorkomen.

Bekijk met behulp van de onderstaande BMI tabel voor volwassenen of je op gezond gewicht bent of in de gevarenzone valt:

BMI Interpretatie Advies
< 18,5 Ondergewicht Te licht, probeer in gewicht aan te komen
18.5–24.9 Gezond gewicht Gezond, probeer op gewicht te blijven
25.0–29.9 Overgewicht Te zwaar, probeer wat gewicht kwijt te raken
> 30.0 Obesitas Gezondheid in gevaar, dringend afvallen

Last van overgewicht en val je in de gevarenzone? In sommige gevallen kan de BMI-berekening misleidend zijn. Vrouwen die zwanger zijn of lacteren geven geen goede score.

Ook (kracht)sporters kunnen een verkeerde uitkomst krijgen. Dit komt omdat de BMI geen rekening houdt met je lichaamssamenstelling. Spiermassa weegt immers zwaarder dan vetmassa. Je vetpercentage in vergelijking met je spiermassa is een belangrijke factor.

Bij 70 jaar of ouder geeft BMI een vertekend beeld. Uit onderzoek blijkt namelijk dat de kans op sterfte op 70 jarige leeftijd het laagst is in de categorie ‘overgewicht’ en niet in de categorie ‘normaal gewicht’ (bron). Mogelijk is dit effect er ook al als je 60 of 65 bent. Er zijn ook andere factoren die het risico op sterfte verhogen, zoals hoelang je per dag zit of ligt (sedentaire leefstijl) en niet in beweging bent.

In de video leg ik nog meer uit over het berekenen van je BMI, waaronder ook kritiekpunten en alternatieven.

Video: BMI & Waist to Height Ratio Calculator

Word een metabolisme machine en reken voorgoed af met buikvet via de nieuwste en verbeterde keto methode

Welke hoeveelheid calorieën, koolhydraten en andere nutriënten zijn perfect voor jouw lichaam om jouw metabolisme maximaal aan te zetten?

Doe onze test en laat het ons exact voor jouw lichaam berekenen. Ieder lichaam is anders en door je te focussen op wat werkt voor jouw lichaam

Een op maat gemaakte dieet voor jou werkt tot driemaal effectiever om je streefgewicht te bereiken dan een regulier dieet.

Klik hier om het dieet te ontdekken dat perfect is geoptimaliseerd voor jouw lichaam.

Ideaal en gezond gewicht voor man en vrouw

Als je succesvol wilt afvallen en gaat voor een gezond gewicht  dan is het belangrijk dat je ook weet wat je vetpercentage is.

Mijn inziens is je tailleomtrek-lengte-ratio en je vetpercentage een betere indicatie van je huidige gezondheidstoestand dan je BMI of lichaamsgewicht. Onderzoek bevestigt dit (bron). Richt je daarom op het verlagen van je vetpercentage, in plaats van het staren naar de weegschaal.

Vet in het buikgebied wordt ook wel aangeduid als visceraal vet en is ontzettend ongezond. Dit type vet nestelt zich tussen je organen en is een belangrijke risicofactor voor hart- en vaatziekten en diabetes type 2 (bron). Mensen met overmatig orgaanvet lopen een verhoogd risico, zelfs als ze aan de buitenkant dun lijken (bron).

Een nauwkeurige manier (helaas niet goedkoop) om je vetpercentage én visceraal vet rondom de organen te meten is door middel van een DEXA-scan. Dit apparaat maakt gebruik van lage intensiteit röntgenstraling.

Het meten van je middelomvang en vetpercentage is daarom een betere gezondheidsindicatie dan het berekenen van je BMI. Zoals eerder vermeld kan de BMI score om verschillende redenen afwijken.

Begrijp ook dat de normale BMI formule relatief simpel is opgesteld, omdat in 1840 (toen de BMI formule werd bedacht) nog geen rekenmachines beschikbaar waren en men alles met pen en papier moest berekenen.

 • Meer lezen over BMI? In dit artikel lees je alles wat je over de Body Mass Index berekening moet weten.

Gezond gewicht bij welke lengte voor kind?

Om erachter te komen of je kind een gezond gewicht heeft bij een bepaalde lengte, kun je de BMI calculator invullen. Hierbij wordt gekeken naar de verhouding van lengte (in meters) en het gewicht in (kilo).

Belangrijk om te vermelden is dat onder de 2 jaar het gewicht van een kind niet door middel van BMI wordt bijgehouden, maar het gewicht en de groei wordt bijgehouden door middel van groeicurves van het consultatiebureau.

Gebruik dezelfde BMI calculator voor de nieuwe formule.

Met de onderstaande BMI tabellen kun je zien of je kind op gezond gewicht is. Let erop dat de beoordeling per geslacht verschilt.

Leeftijd Ondergewicht Gezond gewicht Overgewicht Obesitas
2 13,37-15,13 15,14-18,40 18,41-20,09 > 20,09
3 13,10-14,73 14,74-17,88 17,89-19,57 > 19,57
4 12,87-14,42 14,43-17,54 17,55-19,29 > 19,29
5 12,67-14,20 14,21-17,41 17,42-19,30 > 19,30
6 12,51-14,06 14,07-17,54 17,55-19,78 > 19,78
7 12,43-14,03 14,04-17,91 17,92-20,63 > 20,63
8 12,43-14,14 14,15-18,43 18,44-21,60 > 21,60
9 12,51-14,34 14,44-19,09 19,10-22,77 > 22,77
10 12,67-14,63 14,64-19,83 19,84-24,00 > 24,00
11 12,90-14,96 14,97-20,54 20,55-25,10 > 25,10
12 13,19-15,34 15,35-21,21 21,22-26,02 > 26,02
13 13,60-15,83 15,84-21,90 21,91-26,84 > 26,84
14 14,10-16,40 16,41-22,61 22,62-27,63 > 27,63
15 14,61-16,97 16,98-23,28 23,29-28,30 > 28,30
16 15,13-17,53 17,54-23,89 23,90-28,88 > 28,88
17 15,61-18,04 18,05-24,45 24,46-29,41 > 29,41
18 16,01-18,49 18,50-24,99 25,00-30,00 > 30,00

Bepaal de BMI-waarden voor meisjes met onderstaande tabel:

Leeftijd Ondergewicht Gezond gewicht Overgewicht Obesitas
2 13,25-14,82 14,83-18,01 18,02-19,81 > 19,81
3 12,99-14,46 14,47-17,55 17,56-19,36 > 19,36
4 12,74-14,18 14,19-17,27 17,28-19,15 > 19,15
5 12,51-13,93 13,94-17,14 17,15-19,17 > 19,17
6 12,33-13,81 13,82-17,33 17,34-19,65 > 19,65
7 12,27-13,85 13,86-17,74 17,75-20,51 > 20,51
8 12,32-14,01 14,02-18,34 18,35-21,57 > 21,57
9 12,45-14,27 14,28-19,06 19,07-22,81 > 22,81
10 12,65-14,60 14,61-19,85 19,86-24,11 > 24,11
11 12,96-15,04 15,05-20,73 20,74-25,42 > 25,42
12 13,40-15,61 15,62-21,67 21,68-26,67 > 26,67
13 13,93-16,25 16,26-22,57 22,58-27,76 > 27,76
14 14,49-16,87 16,88-23,33 23,34-28,57 > 28,57
15 15,02-17,44 17,45-23,93 23,94-29,11 > 29,11
16 15,47-17,90 17,91-24,36 24,37-29,43 > 29,43
17 15,79-18,24 18,25-24,69 24,70-29,69 > 29,69
18 16,00-18,49 18,50-24,99 25,00-30,00 > 30,00

6 Tips voor het behalen van een gezond gewicht

Om je op weg te helpen geef ik je 5 wetenschappelijk bewezen tips voor het bereiken van een gezond gewicht.

Tip #1: eet minder koolhydraten per dag

koolhydraatrijke voedingsmiddelen zoals brood en pasta

Het verminderen van de hoeveelheid koolhydraten in je voedingspatroon is een van de beste manieren om vet te verbranden en jouw ideale gewicht te bereiken.

Het koolhydraatarme dieet helpt de eetlust te verminderen en veroorzaakt ‘automatisch’ gewichtsverlies, zonder je daarvoor dagelijks je calorieën hoeft te tellen.

Talloze gezondheidsorganisaties waren de afgelopen decennia lyrisch over vetarme diëten. Het probleem is alleen dat een vetarm dieet vaak geen goede resultaten oplevert (bron). Een veel beter alternatief is het koolhydraatarme dieet. Dit dieet beperkt de inname van simpele koolhydraten en geraffineerde producten en vervangt ze met eiwitten en gezonde vetten.

Het koolhydraatarme dieet helpt niet alleen bij gewichtsverlies, het verbetert ook je gezondheid. Het beperken van koolhydraten in je voeding helpt de bloedsuikerspiegel, bloeddruk en triglyceriden te verlagen. Het verhoogt ook het goede HDL-cholesterol en laat het slechte LDL-cholesterol dalen (bron, bron).

Het is gebruikelijk dat mensen in de eerste paar dagen heel wat watergewicht verliezen op een laag koolhydraatarm dieet. Gewichtsverlies vertraagt na de eerste week, maar vanaf dan wordt voornamelijk lichaamsvet aangesproken als brandstof.

Tip #2: eet zonder afleiding

kind met overgewicht eet zak chips op bank
Je aandacht erbij houden wat je in je mond stopt kan je dagelijks een paar honderd calorieën schelen.

Zowel kinderen als volwassenen die eten terwijl ze tv kijken of computerspelletjes spelen, hebben vaak niet in de gaten hoeveel voeding ze naar binnen werken. Dit kan leiden tot overeten.

Uit een overzichtsstudie (waarbij werd gekeken naar de resultaten van 24 studies) blijkt dat deelnemers die bij een maaltijd waren afgeleid, ongeveer 10% meer calorieën aten dan mensen die hun aandacht bij het eten hielden (bron).

Geen aandacht besteden aan wat je eet heeft nog meer invloed later op de dag. Mensen die waren afgeleid, aten 25% meer calorieën bij latere maaltijden dan mensen die niet afgeleid waren.

Het is dus niet verstandig om TV te kijken, achter je computer te zitten of gefocust te zijn op je smartphone als je aan het eten bent. Afleiding tijdens het eten kan extra calorieën opleveren en op lange termijn voor gewichtstoename zorgen.

Wil je op gezond gewicht komen en blijven? Laat je dan niet afleiden tijdens het eten.

Tip #3: ga voor kleinere borden en porties

verschil bordgrootte vroeger kleiner dan vandaag de dag

Als je de borden voor een maaltijd vergelijkt met een paar decennia geleden, dan valt je meteen één ding op.

Ze zijn veel groter geworden! Ook in vergelijking met andere landen (zoals Amerika) is dit goed zichtbaar. Wat in Nederland als een grote portie wordt gezien, is daar een kleine.

Grotere porties moedigen mensen aan om meer te eten en zorgen voor gewichtstoename en zwaarlijvigheid (bron). Niet zo vreemd dus dat bijna 36% van de Amerikaanse bevolking leidt aan overgewicht en obesitas (bron).

Voor een gezond gewicht is het raadzaam om een kleiner bord te gebruiken, aangezien dit een maaltijd groter doet lijken. Tegelijkertijd kan een groot bord een portie kleiner maken, waardoor je eerder geneigd bent om nog meer op te scheppen (bron).

Tip #4: sla regelmatig het ontbijt over

witte broodjes als ontbijt

‘Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag!’ hoor je mensen vaak zeggen.

Als ik ze dan vertel dat het ontbijt zo nu en dan overslaan helemaal niet verkeerd is, dan zijn de verontwaardigde reacties niet van de lucht.

De ontbijtmythe is niet meer weg te denken uit onze maatschappij.

Maar voor het bereiken (en behouden) van een gezond gewicht is het belangrijk dat je het ontbijt regelmatig overslaat.

Het is waar dat ontbijteters dikwijls gezonder zijn dan mensen die het ontbijt overslaan. Maar dit ligt niet zo zeer aan het ontbijt, maar aan de mensen zelf. Mensen die ontbijten hebben namelijk de neiging om gezonder door het leven te gaan. Ze hebben een gezond voedingspatroon, met veel vezels, mineralen en vitaminen (bron).

Aan de andere kant, mensen die het ontbijt vaker overslaan hebben de neiging om meer te roken, meer alcohol te drinken en minder vaak te sporten (bron).

Dat ontbijteters gezonder door het leven gaan is dus vooral te wijten aan hun andere gezonde levensgewoonten, en niet zo zeer het ontbijt.

Twee tot drie keer in de week het ontbijt overslaan zorgt voor een calorietekort. Je kunt misschien wat hongeriger worden en meer eten tijdens de lunch, maar dit is niet voldoende om de calorieën van het overgeslagen ontbijt te compenseren.

Verschillende studies hebben aangetoond dat het ontbijt overslaan de totale calorie-inname kan verminderen met maximaal 400 calorieën per dag (bron, bron).

Dit lijkt logisch, omdat je een maaltijd minder per dag eet. Meer informatie over het overslaan van het ontbijt kan je lezen in mijn artikel over intermittent fasting.

Tip #5: samen afvallen

joggend koppel rent met hond Hulp bij afvallen kan soms het verschil zijn tussen slagen en falen.

We hebben vaak in stressvolle situaties de neiging om naar voedsel te grijpen terwijl we helemaal niet hongerig zijn.

Sociale steun van vrienden en familie is belangrijk om je doelstellingen te bereiken en gemotiveerd te blijven.

Vertel de mensen om je heen (die belangrijk voor je zijn) dat je een gezond gewicht wilt bereiken, zodat ze je kunnen steunen op momenten dat even niets lijkt te lukken.

Veel mensen vinden het fijn om samen met anderen af te vallen. Dit kun je met je partner doen, of een goede vriend of vriendin. Je kunt op die manier samenwerken, elkaar motiveren en ondersteunen tijdens het hele proces.

Blijf je liever gefocust met mensen die wat verder van je af staan? Geen probleem. Je kunt je aansluiten bij een ondersteuningsgroep (zoals ze die hebben bij Weight Watchers) of aanmelden op online fora. Van zowel persoonlijke ondersteuning als online ondersteuning is bewezen dat ze nuttig kunnen zijn voor gewichtsverlies (bron).

Tip #6: aankomen in gewicht

Vrijwel alle tips tot nu toe gaan over afvallen. Maar wist je dat er ook een hoop mensen lijden aan ondergewicht?

Voor die groep kan aankomen net zo moeilijk zijn als afvallen voor sommige mensen. De oorzaak kan van alles zijn: genen, medicijnen, stress, eetstoornis, gezondheidsproblemen, etc.

Heb je last van ondergewicht? Dan is het belangrijk om de achterliggende oorzaak te achterhalen. Door je BMI te berekenen kun je erachter komen of er sprake is van ondergewicht.

We spreken van ondergewicht als je BMI score lager is dan 18,5.

Nu je dit weet kunnen we er iets aan gaan doen.

Ik geef je enkele tips om op gezonde wijze aan te komen in gewicht.

#1: Calorierijke shakes drinken

Om aan te komen in gewicht moet je meer calorieën eten dan je lichaam verbrandt. Het maakt daarbij niet uit of je denkt dat je te veel eet. Als je dagelijkse calorie-inname lager is dan je lichaam verbrandt, zal je niet aankomen.

Wat we dus willen is het creëren van een calorieoverschot van ongeveer 500 calorieën per dag. Een van de eenvoudigste manieren om dat te doen (vooral als je moeite hebt met veel eten) is door gebruik te maken van shakes.

Met shakes bedoel ik weight gainer shakes en proteïne shakes. Weight gainers helpen je meer calorieën te consumeren als je niet genoeg binnenkrijgt van je gebruikelijke dieet. Met de juiste ingrediënten kunnen 1 of 2 shakes je helpen om aan te komen in gewicht.

Let er wel op dat je weight gainers van een goed merk bestelt. Veel commerciële producten zitten vaak vol met suikers en een gebrek aan voedingsstoffen. Dit leidt al heel snel tot meer vetopslag.

#2: Fitness en krachttraining

De beste combinatie is dan ook om meer te eten en te gaan sporten. Met gewichten trainen zet je een lichamelijk proces in gang, namelijk het aanmaken van spiermassa.

Je lichaam gebruikt het voedsel dat je eet om je spieren te herstellen en nieuwe spiermassa aan te maken. Met name eiwitten zijn van belang voor spierherstel. Het drinken van eiwitshakes vlak voor en na de training kan je daarbij helpen.

Een ander voordeel van fitness is dat het je eetlust verhoogt en je eerder geneigd bent om wat te eten.

#3: Eet de juiste voeding

Hoewel het misschien verleidelijk is, moet je aankomen in gewicht niet als een vrijbrief zien om iedere dag zakken chips naar binnen te mogen werken. Dit is namelijk niet het voedsel dat je wilt eten om gezond in gewicht aan te komen.

Suikerrijk voedsel verstoort de normale productie van neurotransmitters zoals dopamine en serotonine (bron). Ook de afgifte van insuline kan hierdoor verstoord raken.

Een ander nadeel van het eten van ongezond voedsel is dat het vitaminen en mineralen onttrekt.

Veel mensen hebben al vitaminetekorten en verergeren hiermee het probleem omdat je lichaam vitamines en mineralen nodig heeft om suikerrijke en zoutrijke voeding te verwerken.

Gewicht aankomen op een gezonde manier?

Ga dan voor voedingsmiddelen zoals:

 • Noten
 • Vette vis
 • Avocado’s
 • Volkorenbrood
 • Zilvervliesrijst
 • Gezonde granen
 • Pure chocolade
 • Kaas
 • Griekse yoghurt
 • Eieren
 • Gezonde vetten en oliën

Deze voedingsmiddelen zijn rijk aan complexe koolhydraten, eiwitten en gezonde vetten en helpen je met het winnen van lichaamsmassa.

Een weight gainer en eiwitshakes neem je als aanvulling op je dieet (dus niet als vervanging!)

Belangrijk is dat je ook gaat beginnen met fitness of krachttraining, zodat de extra calorieën kunnen worden gebruikt om spiermassa op te bouwen in plaats van dat je alleen maar aankomt in lichaamsvet.

Welk van de 7 buiktype heb jij en wat is jouw ideale dieetschema om jouw doel te bereiken?

Doe de test en ontdek direct hoe specifiek jij een platte buik krijgt

Wil je weten welke buiktype je hebt? Hoeveel calorieën jij per dag moet eten om je doel te bereiken? En hoe je met jouw type een platte en strakke buik krijgt en effectief buikvet weet te verbranden?

Doe dan mijn test en ontdek het in slechts 2 minuten.

Je zal het volgende ontdekken:

 • Welk type buik jij hebt en potentiële fouten die je maakt die jouw buikvet veroorzaken
 • Hoeveel calorieën en koolhydraten we aanraden voor jouw gewichtsdoel
 • Wat jij kan veranderen om een mooie platte of strakke buik te krijgen
 • Een op maat gemaakt voedingsschema en recepten op basis van jouw lichaam en voorkeuren waardoor jij in korte tijd voorgoed afrekent met overbodig vet en de buik van je dromen krijgt

Start buiktype test

Hoe nuttig was dit artikel voor jou?

Klik op een ster voor een beoordeling!

Omdat je dit artikel nuttig vond...

Volg ons op social media!

Jammer dat je dit artikel niet (zo) nuttig vindt.

Graag horen we hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

7 reacties op dit artikel

 • Goed om te lezen dat je ook tips hebt voor mensen met ondergewicht. Mijn vrouw zat jarenlang zwaar onder het minimum gewicht. Ik schrok gewoon van haar lichaamsgewicht als ze op de weegschaal ging staan.
  Toen heb ik haar geadviseerd om naar te dokter te gaan en die vertelde ons ook om shakes erbij te nemen en iets te gaan doen dat helpt bij de aanmaak van spiermassa. Mijn vrouw is inmiddels 8kg aangekomen en het doet haar zichtbaar goed! Ik ben ontzettend blij voor haar.
  Groet,
  Rob

  Rob
 • Heel herkenbaar wat je schrijft Rob! Mijn zus kan ook eten wat ze wilt, ze komt gewoon niet aan. Het lijkt wel of sommige mensen ongevoelig zijn voor alles wat ze eten. Je zou denken dat het genetisch is bepaald, maar dat is niet want ik ben zelf niet echt slank..

  Marijke
 • Hallo allemaal, Ik wil hier niemand laten schrikken maar soms kan het ook een gezondheidsprobleem zijn Ik kon zelf ook zoveel eten als ik wilde maar kwam nooit in gewicht aan. Omdat mijn hartslag ook altijd erg snel was en ik last had van mijn ogen ben ik naar de huisarts gegaan. Die verwees me door naar het ziekenhuis. Daar bleek dat ik last had van een te snel werkende schildklier met een snelle stofwisseling als gevolg. Toen ik hiervoor medicijnen kreeg bleek ik ook gelukkig weer in gewicht aan te komen. Het kan dus soms ook met iets anders te maken hebben!!
  Groetjes, Marion

  Marion
  • Als je om onverklaarbare redenen te snel of juist niet afvalt dan kan het zeker geen kwaad om eens bij de huisarts langs te gaan.

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
 • Hallo Oscar,

  Ik zou graag willen beginnen met een koolhydraatarm dieet om een gezond gewicht te krijgen (wil minimaal 10 kg afvallen!) . Klopt het dat de recepten in de afslank receptenbijbel allemaal koolhydraatarm zijn?

  Bedankt voor je reactie.
  Wilco

  Wilco
  • Beste Wilco,

   Heel goed dat je aan de slag wilt gaan! In de Afslank Receptenbijbel vind je onder andere veertig recepten voor het avondeten. De helft van de recepten beslaat koolhydraatarme recepten, de andere helft is voorzien van gezonde koolhydraten. Keuze genoeg dus!

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
 • Hoi Oscar ik wil graag 7 kilo afvallen hoe kan ik dat doen

  Rojan

Plaats een reactie

Over HappyHealthy

Oscar Helm, MSc Afslankcoach, voedingsdeskundige, psycholoog, dieetpsycholoog, orthomoleculair therapeut en bestsellerauteur

Hoi, ik ben Oscar Helm en in de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen naar een gezonder gewicht en betere gezondheid.

HappyHealthy.nl trekt inmiddels ruim 10.000 bezoekers per dag en met mijn bestseller de Afslank Receptenbijbel laat ik zien dat afvallen zowel eenvoudig als leuk kan zijn!

Wil jij je kennis over afvallen testen? Doe dan deze test en ontdek direct je “Afslank IQ”.

Top artikelen

Wat je mag eten bij een koolhydraatarm dieet + De Voordelen & een Schema

Wat is het koolhydraatarm dieet precies en wat kan je wel en niet eten. Ontdek hier een voedingstabe...

Intermittent Fasting: Uitleg, 9 Voordelen en 10 Schema’s

Intermittent Fasting / vasten (onderbroken vasten) schrijft voor wanneer en hoe lang je wel en niet ...

12 Tips om Snel Buikvet te Verbranden + 5 Fouten

Hoe kun je snel afvallen rond de buik? Ontdek 12 gouden buikvet verbranden tips en ontwijk 5 ernstig...

23 Bewezen Tips voor Snel Afvallen (zonder ongefundeerde hypes)

Hoe kan je snel afvallen? Ontdek 23 bewezen tips om snel gewicht te verliezen zonder ongefundeerde c...

Oscar’s sapjes

Array ( [0] => Male )