846

9 Voedingsproducten die je Bloedstroom, Testosteron & Libido Verhogen

Testosteron is het belangrijkste mannelijke geslachtshormoon. Het stimuleert de groei van de skeletspieren en zorgt tevens voor de instandhouding van het voortplantingsapparaat en productie van sperma.

Bij zowel mannen als vrouwen is testosteron essentieel voor het libido (zin in seks). Op seksueel gebied kan een laag testosteron verantwoordelijk zijn voor een laag libido en erectieproblemen.

Bij erectieproblemen spelen vaak (ook) problemen met de bloedstroom. Door een vernauwing van de bloedvaten is de doorbloeding, in het mannelijk geslachtsorgaan, onvoldoende om een erectie te krijgen of vast te houden.

Voor een goed seksleven is het dan ook belangrijk dat je bloedvaten gezond zijn en je testosteron op peil. Voeding en leefstijl spelen hierin een belangrijke rol.

In dit artikel zal ik de voedingsproducten, kruiden en supplementen bespreken die goed zijn voor de bloedvaten, testosteron en daarmee je libido.

Inhoud van dit artikel

De voedingsmiddelen voor het verhogen van je libido

Laten we starten naar de voedingsmiddelen die je libido verhogen.

Voor wie meer wil weten over testosteron, hoe je een laag testosteron kunt herkennen en de gezondheidsrisico’s hiervan: deze onderwerpen komen verderop in het artikel aan bod.

Doe deze test en krijg jouw unieke op maat gemaakte keto schema, recepten en menu

Ontdek hoe je met jouw lichaam en behoeften je streefgewicht bereikt.

Vul een aantal simpele vragen in en laat ons voor jou een uniek plan maken waardoor jij in korte tijd voorgoed afrekent met overbodig vet.

Dit is geen jojo dieet, maar een manier waarop jij vol plezier resultaten behaalt en tegelijkertijd lekker eet.

Start keto test

 

#1. Oesters

Oesters in pan met ijsNee, het is geen fabeltje dat oesters goed zijn voor je libido. In 2005 ontdekte onderzoekers dat oesters, sint-jakobsschelpen en kokkels verbindingen bevatten die de aanmaak van hormonen stimuleren en zodoende de testosteronspiegels verhogen (bron).

Hiermee werd voor het eerst een wetenschappelijk bewijs gevonden voor de eeuwenoude mythe dat oesters goed zijn voor het libido.

Oesters en andere zeevruchten zoals kreeft en krab zijn tevens rijk aan zink. In combinatie met vitamine D zorgt zink voor een verbetering van het testosteron (bron). Zink zorgt tevens voor een betere bloedtoevoer naar de geslachtsorganen (bij mannen en vrouwen).

Hou je niet van zeevruchten dan is het een optie om zinksupplementen te nemen (eventueel in combinatie met vitamine D supplementen).

#2. Vlees en gevogelte

In vlees en gevogelte zitten de aminozuren carnitine en L-arginine. Deze aminozuren zijn goed voor de doorbloeding.

Ben je vegetariër dan kan je voor carnitine en L-arginine meer zuivel, granen en noten eten.

#3. Vette vis

Vette vissoortengebakken zalm op wit bord zoals zalm, haring, sardientjes, makreel en ansjovis zijn rijk aan de omega 3 vetzuren.

Omega 3 vetzuren houden de aderen soepel en vrij van beschadigingen wat goed is voor de doorbloeding door het lichaam en de geslachtsdelen (bronbron).

Het beste eet je tweemaal per week een vette vissoort. Dit is geeft tal van voordelen voor je gezondheid, zoals een goed cholesterol  (bron, bron, bronbronbron) en een betere bloeddruk (bronbron). Wel hebben oudere mannen meer kans op het ervaren van bijwerkingen.

Word een metabolisme machine en reken voorgoed af met buikvet via de nieuwste en verbeterde keto methode

Welke hoeveelheid calorieën, koolhydraten en andere nutriënten zijn perfect voor jouw lichaam om jouw metabolisme maximaal aan te zetten?

Doe onze test en laat het ons exact voor jouw lichaam berekenen. Ieder lichaam is anders en door je te focussen op wat werkt voor jouw lichaam

Een op maat gemaakte dieet voor jou werkt tot driemaal effectiever om je streefgewicht te bereiken dan een regulier dieet.

Klik hier om het dieet te ontdekken dat perfect is geoptimaliseerd voor jouw lichaam.

#4. Bessen

Bessen bevatten een antioxidant (quercetine) die goed is voor de bloedsomloop en de doorbloeding van het geslachtsorgaan bevordert.
Bessen (zoals bosbessen, bramen, aardbeien en frambozen) verlagen het LDL- en verhogen het HDL-cholesterol (bron) wat gunstig is voor een goede doorbloeding.

Andere voedingsmiddelen die deze antioxidant (een type flavonoïde) bevatten zijn kersen, appels en uien.

Rode wijn bevat ook de antioxidant quercetine en staat er om bekend het libido te verhogen. Het drinken van rode wijn kan ook helpen om ontspannen te worden waardoor je beter in de stemming komt.

Uit onderzoek is gebleken dat ook vrouwen beter in de stemming komen door het drinken van rode wijn (bron). Dit effect was te zien bij 1 of 2 glazen wijn per dag. Bij meer dan 2 glazen per dag was geen verbetering te zien.

Wees echter voorzichtig met het drinken van rode wijn (alcohol). Drankmisbruik (meer dan 30 glazen per week) is een belangrijke veroorzaker van erectieproblemen (en gezondheidsproblemen).

#5. Noten en zaden

Noten en zaden door elkaar gemixtJe hebt bij oesters al gelezen dat zink gunstig is voor het libido en bij vlees het aminozuur L-arginine. Noten en zaden combineren deze twee belangrijke stoffen voor het libido. Met name amandelen en cashewnoten zijn rijk aan zink.

Walnoten hebben als extra bonus dat deze ook nog eens rijk zijn aan omega 3, wat ook weer goed is voor je libido (zie onder vette vis).

Zaden en noten die je nog meer kunt eten voor zink en L-arginine zijn pompoenzaden, zonnebloemzaden, pecannoten en hazelnoten.

Pinda’s zijn geen noten maar peulvruchten. Ook pinda’s bevatten zink en L-arginine en zijn lustopwekkend. Leuke bonus van pinda’s is dat deze histidine bevatten waardoor je orgasme sterker zal worden.

#6: Bananen

Bananen zijn rijk aan kalium. Dit is belangrijk voor de natrium-kalium balans in het lichaam (van natrium krijgen we al meer dan genoeg door zout in het eten). Een goede natrium-kalium balans verlaagt de bloeddruk (bron) en verbetert zo de doorbloeding.

Voor een goede natrium-kalium balans helpt het ook om minder zout te eten. Wees je ervan bewust dat er in veel bewerkte voedingsmiddelen royale hoeveelheden zout worden toegevoegd (om de smaak te verbeteren). Het beste eet je daarom zoveel mogelijk onbewerkt voedsel.

Andere voedingsmiddelen die rijk zijn aan kalium (en dus goed zijn voor het libido) zijn avocado, rozijnen, peer, mango en pure chocolade. Vermijd melkchocolade en witte chocola, deze zijn rijk aan toegevoegd suiker wat juist slecht is voor je libido.

Disclaimer: mensen met hartritme of nierfunctiestoornissen dienen eerst met hun arts te overleggen of zij veilig meer kalium kunnen innemen.

#7. Eieren

Eieren helpen om de hormoonhuishouding in balans te krijgen, dit mede dankzij de B-vitamines waar ze rijk aan zijn. Een gezonde hormoonhuishouding zorgt voor een afname in stress wat gunstig is voor de zin in seks.

#8: Watermeloen

Watermeloen bevat de aminozuren arginine en citrulline. Deze aminozuren verbeteren de aanmaak van stikstofmonoxide in het bloed waardoor de bloedvaten in het lichaam en geslachtsdelen ontspannen en de doorbloeding beter wordt.

#9: Sushi

Sushi op wit bordHet zeewier waarvan je sushi is gemaakt is rijk aan ijzer, jodium en calcium die een lustopwekkende werking hebben.

De vis in sushi zorgt voor de nodige omega 3 vetzuren zorgen voor een betere doorbloeding (bronbron).

Kruiden en supplementen

Naast bovengenoemde voedingsmiddelen zijn er bepaalde kruiden en supplementen die het libido kunnen helpen te verhogen.

#1. Pepers

Zwarte peper, witte peper, chili peper, rode peper, Jalapeño peper, adjuma peper en noem alle soorten maar op. Alles wat zorgt voor pit in je eten zorgt ervoor dat je bloedstroom verbetert door een vermindering van de bloeddruk en inflammatie.

Omdat pepers heet zijn reageert je lichaam hierop met het verhogen van de hartslag waardoor je makkelijker opgewonden kan raken.

Tevens komt bij het eten van peper het hormoon endorfine vrij wat zorgt voor een fijn gevoel en je sneller in de stemming kan komen (bron).

#2. Gember

gember poeder en gember wortel op houten tafelGember verlaagd inflammatie en volgens onderzoek kan het bijdragen aan de productie van testosteron (bron, bron).

Een onderzoek naar 75 mannen die gedurende 3 maanden een gembersupplement kregen liet zien dat er een gemiddelde stijging van 17% was in de testosteron spiegels (bron).

Er is echter weinig bewijs te vinden voor de testosteron bevorderende eigenschappen van gember. Van gember wordt ook gezegd dat het de bloedcirculatie verbeterd. Huidig onderzoek laat in ieder geval zien dat gember gezond is.

Gebruik geen gember in combinatie met bloedverdunners. Gember kan het bloed al dunner maken.

#3. D-Asparaginezuur (DAA)

D-Asparaginezuur D-AA supplementen potjeDAA (D-Aspartic Acid) is een aminozuur en wordt ook wel door sporters gebruikt om het endocriene systeem te beïnvloeden zodat er sneller spiermassa kan worden aangemaakt.

DAA zorgt voor hogere testosteronniveaus en aanmaak van het groeihormoon (bron). Dit is niet alleen gunstig voor bodybuilders maar ook voor mannen die hun libido willen verhogen.

Van DAA supplementen moet wel gezegd worden dat het bewijs niet overweldigend is. Zo zijn een aantal onderzoeken gedaan bij mannen die aan bodybuilding doen en is niet bekend wat het middel doet bij de gewone man die niet dagelijks aan de gewichten hangt. Andere onderzoeken zijn kleinschalig of uitgevoerd op ratten.

Het supplement lijkt in ieder geval veelbelovend voor mannen met een laag testosteronniveau maar lijkt van weinig toegevoegde waarde bij mannen met een normaal testosteron.

#4. Fenegriek

Fenegriekzaden uit glazen potjeFenegriekzaden zijn kiemzaden die bij natuurwinkels of online shops te koop zijn.

Bij een onderzoek onder 60 mannen bleek de dagelijkse inname van fenegriek significante positieve effect te hebben op het makkelijk libido (bron). Zo steeg het libido met 81% en verbeterde het libido met 66%.

Onderzoekers denken dat fenegriek de enzymen verminderen die testosteron omzetten in oestrogeen wat tevens bij trainende mensen zorgt voor een afname in lichaamsvet en toename in spiermassa (bron).

#5. Ashwagandha

Ashwagandha extract potje met 60 vegetarische capsules Ashwagandha staat ook wel bekend als het Indiase ginseng.

Ashwagandha supplementen worden ook vaak gebruikt bij stress, burn-out en bijnieruitputting omdat dit adaptogene kruid gunstig is voor de cortisolwaarden en de reactie op stress  (bronbronbron). Adaptogenen zijn kruiden en stoffen die de stressbestendigheid van het lichaam helpen bevorderen.

Uit onderzoeken blijkt dit kruid ook goed te zijn voor de hormoonhuishouding van de sekshormonen. Zo was bij een studie een stijging te zien van 10% tot 22% in van de testosteronwaarden (bron). Ook in een andere studie was een significante stijging van het testosteron te zien (bron).

#6. Tribulus terrestris

Tribulus terrestris wordt ook veel gebruikt onder sporters. Dit omdat het de spiergroei stimuleert door de aanmaak testosteron. Ook bij vrouwen heeft dit kruid, uit de traditionele Chinese geneeskunde, een libido verhogend effect.

Dit kruid bevat een stofje dat zorgt dat de vaatwanden uit zetten. Dit is niet alleen goed voor de bloeddruk, die lager wordt, maar ook goed voor een betere doorbloeding van de geslachtsorganen.

Bij een studie onder mannen met erectieproblemen bleek dit kruid het testosteronniveau met 16% te verbeteren en de erectieproblemen te verminderen (bron).

Uit een ander onderzoek blijkt dit kruid het testosteron niet noemenswaardig te verhogen bij mannen die al een normaal testosteronniveau hebben (bron).

#7. Dehydroepiandrosteron (DHEA)

Dehydroepiandrosteron DHEA potje van het merk NatrolDHEA is een steroïde hormoon wat je lichaam zelf maakt en is het meest voorkomende hormoon in je lichaam. Het lichaam gebruikt dit om het om te zetten in andere hormonen zoals testosteron en oestrogeen. DHEA kan je daarom beschouwen als de fundering voor andere hormonen.

Uit onderzoeken blijkt dat je de aanmaak van testosteron met zo’n 20% kan verbeteren met DHEA supplementen (bronbron).

Voor de (professionele) sporters onder ons: toediening van DHEA is binnen als buiten wedstrijdverband niet toegestaan (bron).

#8. Zink en vitamine D

Zink heeft in combinatie met vitamine D een libido verhogend effect (bron). Zink zit in voedingsmiddelen zoals kaas, vlees, schaal- en schelpdieren, noten en granen. Vitamine D krijg je vooral door blootstelling aan zonlicht en in mindere mate uit vette vissoorten.

Je kunt zink en vitamine D ook nemen in de vorm van supplementen. Je hebt ook supplementen waarin deze beide zitten. Zeker voor de donkere wintermaanden is suppletie met vitamine D zinvol.

Zinksupplementen zijn zinvol voor sporters die moeten herstellen van intensieve trainingen. Zink helpt dan voorkomen dat de testosteronspiegels dalen (bron).

#9. Maca

Uit onderzoeken blijkt dat maca het libido verhoogt. Van maca wordt ook gezegd dat dit het testosteron verhoogd, het bewijs hiervoor ontbreekt echter. Lees meer over maca, de libido verhogende eigenschappen en gezondheidsvoordelen in mijn artikel over maca.

#10. Vitamine C

Vitamine C helpt om de stemming te verbeteren en het libido te verhogen waardoor je meer zin in seks hebt (bronbron). Hiervoor moet je wel veel vitamine C slikken: 3 gram per dag. Deze grote hoeveelheid kan je niet uit voeding halen waardoor je aangewezen bent op vitamine C supplementen.

Vitamine C is goed voor de bloedsomloop (bron).

#11. Knoflook

In knoflook zit het stofje allicine waardoor de bloedvaten zich kunnen ontspannen, dit zorgt voor een betere doorbloeding wat gunstig is voor de potentie. Dit vertaalt zich tevens in een lagere bloeddruk bij mensen met een hoge bloeddruk (bron).

Het stofje allicine kan voor sommige mensen ook een nadeel hebben; het kan voor darmklachten zorgen wat niet echt gunstig is voor de romantiek.

#12. Testosteron boosters

Zoals je hebt kunnen lezen zijn er meerdere supplementen en kruiden die de natuurlijke aanmaak van testosteron ondersteunen.

Voor bodybuilders is testosteron ook belangrijk omdat dit hormoon helpt bij het herstel en de groei van de spieren. Het is natuurlijk niet praktisch als je dagelijks een tiental supplementen moet slikken als je je testosteron wil ondersteunen.

Fabrikanten van supplementen spelen hierop in door verschillende testosteron boosters op de markt te brengen gericht op bodybuilders. Maar deze testosteron boosters zijn natuurlijk ook geschikt voor de gewone man die zijn testosteron, en daarmee zijn libido, een duwtje in rug wilt geven.

Een testosteron booster is eigenlijk niets meer dan een pil waarin meerdere stoffen zitten die de aanmaak van testosteron ondersteunen. Dit scheelt je een hoop geld en een hoop verschillende potjes in huis.

In testosteron boosters kom je stoffen tegen die je op deze pagina voorbij hebt zien komen zoals zink, vitamine D3, gember, Ashwaganda en Fenegriek. Dit soms nog aangevuld met andere stoffen waarvan men vermoed dat deze goed zijn voor het testosteron.

Dingen die je nog meer kunt doen voor je libido

Naast de juiste voeding zijn er nog een aantal dingen die je kunt doen om je libido te verhogen.

#1. Sporten

Minimaal een half uur per dag sporten. Het beste doe je een cardiosport zoals fietsen, hardlopen of zwemmen. Je kunt ook wandelen als je niet sportief bent aangelegd. Dit zorgt voor een betere doorbloeding en betere toevoer van zuurstof naar de geslachtsorganen.

#2. Zonnebaden

Gespierde man op het strand smeert zichzelf in met zonnebrandcrème Lekker in de zon zitten is niet alleen ontspannend maar zorgt ook voor de aanmaak van vitamine D en melatonine. Het hormoon melatonine is betrokken bij de slaap en geslachtsdrift. Vitamine D zorgt in combinatie met zink voor de aanmaak van testosteron.

Gebruik zonnebrandcrème voor de bescherming van je huid en blijf niet te lang in de volle zon. Blootstelling aan daglicht is al voldoende voor de aanmaak van vitamine D en melatonine. Let op: te veel zonnebaden kan de kans op huidkanker vergroten.

#3. Afvallen

Overgewicht en obesitas zorgen voor een minder goede doorbloeding en een afname in de aanmaak van testosteron waardoor overgewicht een echte libido-killer is.

Heb je overgewicht en een slecht libido dan zal je libido al met sprongen vooruit gaan door in eerste instantie te zorgen voor een gezond gewicht (BMI 18,5 – 24,9). Bereken hier je BMI om te bepalen of deze goed of te hoog is.

Om af te vallen is een koolhydraatarm dieet wel aan te raden. Hiermee kan je snel, gezond en zonder hongergevoel afvallen. Een koolhydraatarm dieet is goed voor de bloedstroom; het verlaagt het risico op hart- vaatziekten (bronbronbronbronbron) en verlaagt tevens de kans op aderverkalking (bron).

maaltijdbord als avondklok op houten tafelWil je gewoon kunnen blijven eten wat je graag wilt dan zou je eens kunnen kijken of intermittent fasting iets voor jou is. Dit is geen dieet maar je valt af door perioden in waarin je eet af te wisselen met perioden waarin je helemaal niets eet.

Intermittent fasting heeft een groot voordeel boven ‘gewone’ diëten als het gaat om het verbeteren van je geslachtsdrift. Mits goed toegepast kan het namelijk je testosteronspiegel met een mind-blowing 180% verhogen (bron)! Je zult begrijpen dat deze royale toename van testosteron een boost zal geven aan je libido.

#4. Praten met de huisarts

Indien niet duidelijk is waardoor je lage libido wordt veroorzaakt, en niets lijkt te helpen, dan kan je dit het beste met je huisarts bespreken. Deze kan je, afhankelijk van je klachtenbeeld eventueel doorverwijzen naar een uroloog, een seksuoloog, een psycholoog of psychiater voor verder onderzoek of behandeling.

Wat je beter niet kunt eten voor je libido

We hebben ons nu helemaal gefocust op de voedingsmiddelen die je het beste kunt eten voor het verhogen van je libido. Minimaal net zo belangrijk zijn de voedingsmiddelen die je beter niet kunt eten.

Je zult begrijpen dat het weinig nut heeft om iedere dag een stuk watermeloen te gaan eten terwijl je je de rest van de dag vol stopt met allerlei ongezonde troep.

Bepaalde soorten voedingsmiddelen zijn slecht voor je bloedsomloop. Ze kunnen de bloeddruk en het cholesterol verhogen. Niet dat je daar na het eten van een pizza last van zal hebben maar als je jarenlang veel ongezonde voeding eet dan gaat dat wel degelijk zijn impact hebben op je doorbloeding.

En niet alleen dat, het zal ook een negatieve impact hebben op de aanmaak van testosteron. De slechtere doorbloeding en de lagere testosteronspiegels zullen een negatieve impact hebben op je libido, je potentie en gezondheid.

Verder valt vaak te zien dat mannen in een negatieve spiraal belanden. Ze eten ongezond en bewegen onvoldoende. Hierdoor komen ze aan en krijgen ze buikvet. Door de toename van buikvet neemt de productie van hormonen af en reageert het lichaam hier minder goed op.

En door de daling van de testosteronspiegels wordt het lastig om vet te kunnen verbranden en neemt de motivatie om te bewegen steeds verder af waardoor de situatie van kwaad tot erger wordt.

Veroorzakers van een hoog cholesterol en hoge bloeddruk

Om inzichtelijk te maken welke voedingsmiddelen slecht zijn voor de bloedstroom kan je het beste kijken naar de veroorzakers van een hoog cholesterol en hoge bloeddruk.

suikerrijke voedingsmiddelen op elkaar gestapeldVoor een hoog cholesterol zijn dat toegevoegde suikers en geraffineerde koolhydraten en niet de vetten (bronbronbron) zoals soms nog onterecht wordt gedacht.

Het beste eet je koolhydraten van onbewerkt voedsel, zoals groenten en volkoren granen, en vermijd je de voedingsmiddelen met bewerkte koolhydraten zoals pizza, koek en wit brood. Hier kan je meer lezen over wat de goede en slechte koolhydraten zijn.

Het beste eet je natuurlijke suikers, zoals die uit fruit, en vermijd je voedingsmiddelen met toegevoegde suikers zoals frisdrank, snoep, toetjes en koek. Wil je meer over toegevoegd suiker weten en hoe slecht het is voor je bloedstroom en gezondheid? Lees dan mijn uitgebreide artikel hierover.

En als je denkt je lichaam te slim af te zijn door zoetstoffen te gebruiken in plaats van suiker dan heb ik slecht nieuws voor je. Kunstmatige zoetstoffen verhogen namelijk je bloeddruk (bron).

Als gekeken wordt naar de oorzaken van hoge bloeddruk dan is er een grote overlap te zien met de ongezonde gewoonten die erectieproblemen veroorzaken. Leefstijlfactoren die hoge bloeddruk zijn veroorzaken:

 • Overgewicht
 • Onvoldoende beweging
 • Te veel alcohol drinken
 • Roken
 • Stress

Belangrijke dingen die je kunt doen om een hoge bloeddruk te verlagen zijn: afvallen, meer bewegen, stress verminderen, minder drinken en stoppen met roken. Heb je een hoge bloeddruk? Lees dan hier hoe je je bloeddruk kunt verlagen zonder medicijnen. Dit is niet alleen goed voor je gezondheid maar ook voor je seksleven.

Door je bloeddruk te verlagen zal je doorbloeding beter worden en zal er meer bloed en zuurstof naar de geslachtsorganen kunnen stromen.

De connectie tussen laag testosteron en slechte doorbloeding

Als een man ouder wordt dan is het normaal dat zijn testosteron lager wordt. Na het 30ste levensjaar neemt het testosteron jaarlijks met ongeveer 1% af (bron). Afhankelijk van de algehele gezondheid kunnen de testosteronwaarden sneller inzakken.

Ook bij mannen die nog niet op leeftijd zijn kan het testosteron te laag worden voor een goed libido. Dit terwijl dit op basis van de natuurlijke terugloop, van 1% per jaar, nog voldoende zou moeten zijn.

Er zijn verschillende factoren die er voor zorgen dat het testosteron te laag is. Deze zijn:

 • Een hoge bloeddruk
 • Een hoog cholesterol
 • Obesitas / overgewicht
 • Gebruik van anabole steroïden
 • Gebruik van bepaalde medicijnen
 • Drugsgebruik
 • Drankmisbruik

De oplettende lezer zal het opgevallen zijn dat de meeste van deze factoren ook verbonden zijn met de doorbloeding van de bloedvaten (inclusief die in het geslachtsorgaan).

Man houdt zijn te dikke buik vastEen hoge bloeddruk, een hoog cholesterol en overgewicht hebben met elkaar gemeen dat daar leefstijlfactoren zoals voeding en beweging hieraan ten grondslag liggen. Duidelijk mag zijn dat voeding en beweging dan ook belangrijk voor je libido (en natuurlijk je gezondheid in het algemeen).

Naast deze factoren zijn er nog medische condities die bijdragen aan het laag testosteron. Een belangrijke is diabetes. Bij diabetes komt daar nog bij dat de bloedvaten vernauwd zijn. Naar schatting is 50% van de mensen met diabetes impotent (bron).

Hoe herken je een laag testosteron?

Om te weten of een laag libido wordt veroorzaakt door een laag testosteron is het goed om te weten waaraan je een laag testosteron kan herkennen. Heb je naast een laag libido ook enkele van deze symptomen dan is dat een goede aanwijzing dat je testosteron te laag is.

Wil je met zekerheid uitsluitsel hebben dan kan je natuurlijk altijd naar je huisarts gaan om dit te bespreken en te laten onderzoeken.

De symptomen van een laag testosteron:

 • Een laag libido en seksueel minder actief
 • Erectieproblemen
 • Minder intense orgasmes
 • Vermindering hoeveelheid sperma bij orgasmes
 • Verlies van spierkracht (bron) en spiermassa
 • Minder energie
 • Vermoeidheid (zelfs na een goede nachtrust)
 • Niet de motivatie kunnen vinden om te gaan sporten of iets te gaan ondernemen
 • Concentratieproblemen
 • Sneller geïrriteerd en afgevlakte emoties
 • Depressiviteit
 • Problemen met slapen
 • Sneller zweten
 • Nervositeit
 • Opvliegers, stemmingswisselingen
 • Lager zelfbeeld
 • Niet lekker in je vel zitten
 • Minder lichaamsbeharing
 • Minder snel enthousiast worden om dingen te ondernemen
 • Gevoel van uitgeblust zijn
 • Mannenborsten
 • Buikvet (en het nauwelijks kunnen kwijt raken daarvan)
 • Kleiner worden van de teelballen (kan bij langdurig testosteron tekort)

Gezondheidsrisico’s van laag testosteron

Een laag testosteron is niet alleen slecht voor je libido. Het verhoogt ook het risico op aandoeningen en ziekten. Deze zijn:

 • Diabetes type 2
 • Hoog cholesterol
 • Hart- en vaatziekten
 • Het metabool syndroom (cluster van gezondheidsproblemen als gevolg van een ongezonde leefstijl en die met elkaar in verband staan)
 • Osteoporose (botontkalking)
 • Depressie
 • Overgewicht/obesitas

Kortom: genoeg redenen om je bloedstroom, testosteron en je libido te verbeteren!

Welk van de 7 buiktype heb jij en wat is jouw ideale dieetschema om jouw doel te bereiken?

Doe de test en ontdek direct hoe specifiek jij een platte buik krijgt

Wil je weten welke buiktype je hebt? Hoeveel calorieën jij per dag moet eten om je doel te bereiken? En hoe je met jouw type een platte en strakke buik krijgt en effectief buikvet weet te verbranden?

Doe dan mijn test en ontdek het in slechts 2 minuten.

Je zal het volgende ontdekken:

 • Welk type buik jij hebt en potentiële fouten die je maakt die jouw buikvet veroorzaken
 • Hoeveel calorieën en koolhydraten we aanraden voor jouw gewichtsdoel
 • Wat jij kan veranderen om een mooie platte of strakke buik te krijgen
 • Een op maat gemaakt voedingsschema en recepten op basis van jouw lichaam en voorkeuren waardoor jij in korte tijd voorgoed afrekent met overbodig vet en de buik van je dromen krijgt

Start buiktype test

Hoe nuttig was dit artikel voor jou?

Klik op een ster voor een beoordeling!

Omdat je dit artikel nuttig vond...

Volg ons op social media!

Jammer dat je dit artikel niet (zo) nuttig vindt.

Graag horen we hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

2 reacties op dit artikel

 • Beste Oscar,

  Vorige week heb ik in Duitsland mijn prostaat laten verwijderen. Gisteren thuisgekomen. Operatie is goed gelukt echter heb ik helaas bijwerkingen van de erectiepillen die ik dagelijks moet gebruiken. Intense pijnen laag in mijn rug, misselijk, hoofdpijnen en huiduitslag. Ik ben van plan om te stoppen met Tadalafil 5 mg en als alternatief een erectiepil op natuurbasis te gebruiken. Weet u misschien een verantwoord natuurproduct als alternatief.
  Met vriendelijke groeten,
  Greg Cardon

  Greg
  • Beste Greg, wat vervelend om te horen dat je last hebt van deze bijwerkingen. Dit is echt iets waarvoor je jouw arts moet inschakelen. Zij kunnen jou het beste adviseren over alternatieven voor Tadalafil. Hoewel er natuurlijke producten bestaan, kunnen deze ook interacties hebben met andere medicijnen. Dus het is belangrijk om dit eerst met je arts te bespreken.

   Avatar for Oscar Helm, MSc
   Oscar Helm, MSc Auteur

Plaats een reactie

Over HappyHealthy

Oscar Helm, MSc Afslankcoach, voedingsdeskundige, psycholoog, dieetpsycholoog, orthomoleculair therapeut en bestsellerauteur

Hoi, ik ben Oscar Helm en in de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen naar een gezonder gewicht en betere gezondheid.

HappyHealthy.nl trekt inmiddels ruim 10.000 bezoekers per dag en met mijn bestseller de Afslank Receptenbijbel laat ik zien dat afvallen zowel eenvoudig als leuk kan zijn!

Wil jij je kennis over afvallen testen? Doe dan deze test en ontdek direct je “Afslank IQ”.

Top artikelen

Wat je mag eten bij een koolhydraatarm dieet + De Voordelen & een Schema

Wat is het koolhydraatarm dieet precies en wat kan je wel en niet eten. Ontdek hier een voedingstabe...

Intermittent Fasting: Uitleg, 9 Voordelen en 10 Schema’s

Intermittent Fasting / vasten (onderbroken vasten) schrijft voor wanneer en hoe lang je wel en niet ...

12 Tips om Snel Buikvet te Verbranden + 5 Fouten

Hoe kun je snel afvallen rond de buik? Ontdek 12 gouden buikvet verbranden tips en ontwijk 5 ernstig...

23 Bewezen Tips voor Snel Afvallen (zonder ongefundeerde hypes)

Hoe kan je snel afvallen? Ontdek 23 bewezen tips om snel gewicht te verliezen zonder ongefundeerde c...

Oscar’s sapjes

Array ( [0] => Male )