shopify site analytics

Wat Is de Beste Olie om in te Bakken? Een Kritische Review

Als je in de supermarkt rondloopt dan zal je zien dat er tientallen soorten olie te koop zijn. Het is goed om te weten dat je veel soorten olie beter maar kunt vermijden als je graag gezond wilt blijven.

Dit is wat je in dit artikel gaat leren:

  • Wat de beste olie is om in te bakken
  • Wat gezonde vetzuren zijn
  • Of kokosolie wel gezond is

Verzadigde vetzuren en enkelvoudige onverzadigde vetzuren zijn goed bestand tegen verhitting, terwijl oliën die hoog zijn in meervoudige onverzadigde vetzuren vermeden moeten worden (bron, bron).

Tabel oliën
Koken oliën / vetten
Rookpunt in °C
Omega-6:omega-3 Ratio
Andere relevante info

Ongeraffineerde lijnzaadolie
107 °C
1:4

Ongeraffineerde saffloerolie
107 °C
133:1

Ongeraffineerde zonnebloemolie
107 °C
40:1

Ongeraffineerde maïsolie
160 °C
83:1

Ongeraffineerde hoog-oleïne zonnebloemolie
160 °C
40:1
84% enkelvoudig onverzadigd

Extra vierge olijfolie
160 °C
10:1
73% enkelvoudig onverzadigde, hoog in Omega 9

Ongeraffineerde arachideolie
160 °C
32:1

Halfgezuiverd saffloerolie
160 °C
133:1
75% omega 9

Ongeraffineerde soja-olie
160 °C
8:1
De meeste zijn GMO

Ongeraffineerde walnotenolie
160 °C
5:1

Hennepzaad olie
165 °C
3:1

Boter
177 °C
9:1
meestal verzadigd en enkelvoudig onverzadigd

Halfgezuiverd koolzaadolie
177 °C
2:1
56% omega-9, 80% koolzaad is GMO

Kokosnootolie
177 °C
2% omega 6, geen omega 3
86% verzadigd, laurinezuur (antibacteriële, anti-oxidant en antivirale eigenschappen). Bevat 66% middellange keten triglyceriden (MCT).

Ongeraffineerde sesamolie
177 °C
138:1

Halfgezuiverd sojaolie
177 °C
8:1

Raapzaadolie
180 °C
3:1
ruim 60% enkelvoudige onverzadigde vetzuren

Reuzel
182 °C
meestal ongezonde verzadigde

Macadamianootolie
199 °C
1:1
80% enkelvoudig onverzadigde (83% omega-9)

Canolaolie (Schilfers Pressed)
200 °C
2:1
62% enkelvoudig onverzadigde, 32% polyonverzadigde

Geraffineerde koolzaadolie
204 °C
3:1,
80% van koolzaad in VS GGO

Halfgezuiverd walnotenolie
204 °C
5:1

Hoge kwaliteit (lage zuurgraad) extra vierge olijfolie
207 °C
13:1,
74% enkelvoudig onverzadigd (71,3% omega 9)

Sesamolie
210 °C
42:1

Katoenzaadolie
216 °C
54:1

Druivenpitolie
216 °C
676:1
12% verzadigde, 17% enkelvoudig onverzadigd

Vierge olijfolie
216 °C
13:1
74% enkelvoudig onverzadigd (71,3% omega 9)

Amandelolie
216 °C
Enkel omega-6

Hazelnootolie
221 °C
geen omega 3, 78% omega 9
75% enkelvoudig onverzadigd

Pindaolie
227 °C
32:1

Zonnebloemolie
227 °C
40:1

Geraffineerde maïsolie
232 °C
83:1

Palmolie
232 °C
46:1
vooral verzadigde en enkelvoudig onverzadigd

Palmpitolie
232 °C
geen Omega 3
82% verzadigd (

Geraffineerde hoog oleïne zonnebloemolie
232 °C
39:1
84% enkelvoudig onverzadigd

Geraffineerde pindaolie
232 °C
32:1

Halfgezuiverd sesamolie
232 °C
138:1

Geraffineerde sojaolie
232 °C
8:1
De meeste zijn GMO

Halfgezuiverd zonnebloemolie
232 °C
40:1

Extra lichte olijfolie
242 °C
hoog in omega 9
74% enkelvoudig onverzadigd

Ghee (geklaarde boter)
252 °C
0:0
62% verzadigd vet

Rijstzemelenolie
254 °C
21:1
47% enkelvoudig onverzadigd, 33% meervoudig onverzadigd en 20% verzadigd, goede bron van vitamine E en anti-oxidanten

Geraffineerde saffloerolie
266 °C
133:1
74% omega 9

Avocado-olie
271 °C
12:1
70% enkelvoudig onverzadigd, (68% omega-9 vetzuren), hoog in vitamine E

 

Bron

Top 4 van oliën en vetten om in te bakken

Samenvattend is onderstaande tabel de top 4 oliën/vetten om mee te bakken en te braden:

Olie/vet
Dominante vetzuur
Rookpunt
Bakken?

Kokosolie
86% verzadigd
250 graden
hoog vuur

Ghee
62% verzadigd
250 graden
hoog vuur

Roomboter
53% verzadigd
180 graden
middel of laag vuur

Olijfolie
73% enkelvoudig onverzadigd
180 graden
laag vuur

Kokosolie is voor koken en bakken de beste optie met een rookpunt van 250 graden. Ook bevat het van alle oliën de meeste verzadigde vetzuren. De vetzuren in kokosolie zijn daardoor stabiel en geschikt om te verhitten op hogere temperaturen.

Neem alleen wel (extra) virgin kokosolie, in ieder geval geen geraffineerde kokosolie. Het liefst de niet-ontgeurde kokosolie in glazen potten van de merken De Witte Parel, Royal Green of Amanprana.

Uit betrouwbare bronnen weet ik dat de rest van de kokosolie producten op de markt vrijwel allemaal geraffineerde rommel zijn.

Wil je hier meer over weten? Bekijk dan mijn video hierover:

Maak jij onnodige fouten die het afvallen vertragen?

Doe deze test en ontdek je “Afslank IQ”.

Grasboter, roomboter en ghee (gezonde boters)

In tegenstelling tot halvarine of margarine bevat roomboter omega-3 vetzuren en vitamine K. Roomboter heeft ontstekingsremmende eigenschappen en bevat ook antioxidanten. In roomboter komen van nature dierlijke transvetten (geconjugeerd linolzuur) voor.

Uit onderzoek blijkt dat een gematigde consumptie van geconjugeerd linolzuur (CLA) niet schadelijk is en mogelijk zelfs het risico op hart- en vaatziekten en kanker kan verminderen (bron, bron).

Roomboter bevat veel verzadigde vetzuren die beter tegen verhitting kunnen dan en enkelvoudige onverzadigde vetzuren (bron, bron). Het rookpunt van roomboter is 180 graden. Hierdoor is het alleen aan te raden om mee te bakken en braden op middel of laag vuur.

Bij voorkeur neem je biologische grasboter want dat is volle roomboter afkomstig van gras gevoerde runderen.

Ghee is een gezond alternatief op roomboter. Beide hebben een soortgelijke voedingssamenstelling met een paar kleine verschillen. Ghee is geklaarde boter met een rookpunt van 250 graden en daarom uitstekend om in te bakken bij hoge hitte.

Hoewel ghee stabieler is bij hoge hitte, kan roomboter beter gebruikt worden voor het koken en bakken bij lagere temperaturen door zijn romige smaak.

Bakken zonder olie

Tot slot zou je ook nog kunnen bakken zonder olie. Hiervoor heb je wel een geschikte pan nodig. Met keramische pannen is dit mogelijk. Hier vindt je keramische pannen waarbij je geen olie hoeft te gebruiken (je mag er natuurlijk ook met olie in bakken).

Gietijzeren pannen zijn ook geschikt om in te bakken zonder olie.  Deze pannen moet je wel af en toe behandelen met olie, echt 100% olievrij is het dan ook niet, maar de hoeveelheid olie die in je eten zal komen is natuurlijk minimaal. Gebruik in ieder geval nooit een pan met een teflon laag.

Als je groente gaat roerbakken dan kan je hier eventueel telkens een eetlepel water aan toevoegen als het water verdampt is. Hiermee kan je de groente lekker aanfruiten en wordt de groente niet droog. In plaats van water kan je ook wat bouillon gebruiken zodat je groenten gelijk lekker op smaak zijn.

Als je wat wilt karamelliseren dan kan je dit ook zonder olie doen. Laat de groente wat langer in de pan op een heet vuur zodat het in het eigen vocht kan karamelliseren.

In plaats van bakken kan je ook andere kooktechnieken gebruiken waarbij geen olie nodig is. Zo kan je groenten ook stomen of roosteren. Groenten, vlees en aardappelen kan je ook als ovenschotel bereiden.

Verbrand snel overtollige kilo’s en buikvet met simpel te maken afslank recepten

Wist je dat uit onderzoek blijkt dat 1 op de 3 juist aankomt van een dieet in plaats van afvalt? (bron)

Om die reden heb ik een effectieve en moderne afslankmethode ontwikkeld die makkelijk vol te houden is en het jojo-effect compleet vermijdt.

Je krijgt daarbij overheerlijke recepten voor snelle vetverbranding met blijvend resultaat.

Je vindt onder andere het volgende in mijn populaire afslank receptenboek:

  • Meer dan 100 overheerlijke recepten die snel en makkelijk klaar te maken zijn (en waar de rest van het gezin ook van meegeniet)
  • Hoe je met mijn lekkere recepten, zoals vlees-, vis-, kip- of vegetarische gerechten, meerdere kilo’s per week verliest
  • 6 verschillende categorieën van recepten, met onder meer kipgerechten, visgerechten, vegetarische gerechten, salades, sauzen, dressings, desserts en meer
  • Tijdbesparende kant-en-klare dag- en weekmenu’s + boodschappenlijstjes

Ontdek hoe je meerdere kilo’s per week verliest met lekkere en simpel te maken afslank recepten:

Afslank Receptenbijbel Risicovrij Uitproberen

2 Reacties op "Wat Is de Beste Olie om in te Bakken? Een Kritische Review"

  1. Liesbeth Jongman

    says:

    Het is even puzzelen ja. Panklare antwoord is makkelijker maar hier mijn bevindingen: Wat de bovenste grafiek betreft:
    Uitgaande van dit feit: "oliën die hoog zijn in meervoudige onverzadigde vetzuren vermeden moeten worden", ( bij het bakken, neem ik aan) betreft dit de oranje gekleurde vakken. Dus hoe meer oranje, hoe slechter. Ook de blauwe vakken zijn slecht omdat dit de omega 6 betreft. Stond toch in het artikel?
    De gele en rode vakken zijn het best.
    Conclusie: kokosolie en botervet zijn het beste om mee te bakken.

  2. Happy Coconut

    says:

    Hoi hoi,

    Je zegt dat kokosolie een rookpunt heeft van 250C. Elders, oa op wiki//rookpunt lees ik dat dat 232C is. Niet zo veel verschil en maakt dan ook niet veel uit.
    Maar waar het me meer om gaat is dat dit getal zou gaan om geraffineerde olie wat (net als andere soorten olie) een veel hoger rookpunt heeft dan ongeraffineerde soorten.
    Ongeraffineerde kokosolie zou een rookpunt hebben van slechts 177C. Dit is een temperatuur die je al snel bereikt met bijv. bakken of de moderne airfryer.
    Heb je bij deze misschien een vergissing begaan en zoniet zou ik dan graag jouw informatiebron mogen weten want ik leer zeer graag bij in de voeding.

    Vriendelijke groet !

Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *