473

10 Bewezen Gezondheidsvoordelen van Kokosolie + 6 Lekkere Recepten

Er is veel controverse over kokosolie. Volgens het Voedingscentrum is kokosolie niet gezond en kan je beter kiezen voor zonnebloemolie en olijfolie (bron).

Aan de andere kant wordt kokosolie door veel toonaangevende gezondheidsblogs geprezen als één van de gezondste oliën om in te bakken. Verwarring alom. Is kokosolie nou wel of niet gezond?

In dit artikel zochten we voor je uit welke kokosolie gezond is en welke niet. Dit allemaal gesteund door wetenschappelijk onderzoek.

Wat je in dit artikel gaat leren:

  • Wat kokosolie precies is
  • Wat de gezondheidsvoordelen van kokosolie zijn
  • Wat goede kokosolie is en welke kokosolie je beter kunt niet kopen
  • Hoe je kokosolie kunt gebruiken

Inhoud van dit artikel

Wat is kokosolie?

Kokosolie (ook wel kokosvet) wordt verkregen door het persen van kokosnoten. De olie wordt verkregen uit het witte vruchtvlees van de kokosnoot.

Op kamertemperatuur is kokosolie hard en wordt daarom ook wel kokosvet genoemd. Het smeltpunt van virgin kokosolie ligt tussen de 24 en 26 graden.

De meeste kokosolie in de supermarkt is geraffineerd en gehard. Deze ongezonde en goedkope kokosolie wordt ook wel copra kokosolie genoemd (bron).

Copra koksolie heeft een hoger smeltpunt welke tussen de 30 en 33 graden ligt (normaal is 25 graden). Dit is de kokosolie die je beter niet kunt kopen, maar daarover verderop later meer in dit artikel.

Maak jij onnodige fouten die het afvallen vertragen?

Doe deze gratis test en ontdek je “Afslank IQ”.

Voedingswaarde kokosolie / kokosvet

De voedingswaarde van kokosolie of kokosvet, met name de vetzuren waaruit het bestaat, is interessant.

Als we weten uit welke vetzuren kokosolie bestaat dan zijn we beter in staat om te beoordelen wat de gezondheidseffecten van kokosolie zijn.

Kokosolie en kokosvet bestaat voor het grootste gedeelte uit verzadigde vetzuren. Het bestaat namelijk voor 86% uit verzadigde vetzuren.

Van deze verzadigde vetzuren bestaat circa 68% uit middellange keten vetzuren. Deze worden ook vaak aangeduid met MCT wat staat voor Medium Chain Triglycerides.

Dit type vetzuren worden goed door de darmen geabsorbeerd. Via het bloed gaan deze vetzuren rechtstreeks naar de lever en worden daar net zo snel als suikers omgezet in energie! (bron)

Kokosolie is rijk aan calorieën. Het bevat 862 kcal per 100 gram en het bevat geen koolhydraten, eiwitten, mineralen en vrijwel geen vitamines. Het bevat een verwaarloosbare hoeveelheid vitamine E en K.

In onderstaande tabel zie je de vetzuren waaruit kokosolie bestaat:

Kokosolie per 100 gram
Vetzuren 100 gram
Verzadigde vetzuren 86,5 gram
Caprozuur 0,6 gram
Caprylzuur 7,5 gram
Caprinezuur 6 gram
Laurinezuur 44,8 gram
Myristinezuur 16,8 gram
Palmitinezuur 8,2 gram
Stearinezuur 2,8 gram
Enkelvoudig onverzadigde vetzuren 5,8 gram
Oliezuur 5,8 gram
Meervoudig onverzadigde vetzuren 1,8 gram
Linolzuur (omega 6) 1,8 gram

Verzadigde vetzuren

Verzadigde vetzuren zijn vaak negatief in het nieuws geweest. Ze werden voor lange tijd in verband gebracht met een groter risico op voor hart- en vaatziekten.

Nieuwe grootschalige studies nuanceren dit beeld en laten geen verband zien (bron, bron).

In onderstaande video ga ik daar dieper op in:

De Keys studie

De aanname dat verzadigde vetzuren hart- en vaatziekten veroorzaken komt door een onderzoek uit je jaren 60. De beruchte Keys studie.

Er werden 22 landen onderzocht. Bij slechts 6 landen was er een verband tussen hart- en vaatziekten en het eten van verzadigd vet. Volgens Keys zouden 15 landen geen betrouwbare data geven, maar het is nogal toevallig dat als deze landen ook waren meegenomen er geen verband zou zijn.

Hoe dat precies zit met de beruchte Keys studie lees je hier in mijn artikel over cholesterol.

Wil je een voorbeeld afslank weekmenu incl. recepten en boodschappenlijstje?

Klik hier en ik stuur ze gratis naar je toe.

Volgens het Voedingscentrum is kokosolie slecht door het verzadigd vet

Instanties als het Voedingscentrum beweren dat verzadigde vetzuren, waaronder kokosolie, ongezond zijn. Over deze consensus wordt steeds meer getwijfeld.

Vaak wordt gezonde virgin koksolie op één hoop vergeleken met de ongezonde geraffineerde copra kokosolie.

Copra kokosolie wordt in Aziatische landen op twee goedkope manieren gemaakt:

Ovengedroogd en zongedroogd.

De kokosolie dat hieruit voortkomt is ontdaan van alle belangrijke voedingsstoffen. Het is ook geur- en kleurloos. Het enige wat je in principe nog overhoudt is vet in een potje.

  • Lees in deze blog waarom vrijwel alle kokosolie bewerkte troep is (en welke kokosolie ik wél aanraad)

Het Voedingscentrum adviseert (bron) ons om vooral zonnebloemolie of olijfolie te gaan gebruiken.

Omega 6

Zonnebloemolie bestaat voor 71% uit omega 6 vetzuren en voor 1% uit omega 3 vetzuren. Een verhouding van 71:1.

Voor een optimale gezondheid is een ideale verhouding tussen omega 6 en 3 is 1:1.

Omdat er in veel producten al plantaardige oliën (die rijk zijn aan omega 6) worden verwerkt hebben veel mensen al te veel omega 6 ten opzichte van omega 3. Met het gebruik van zonnebloemolie wordt deze scheve verhouding alleen maar groter.

Veel omega 6 ten opzichte van omega 3 wordt in verband gebracht met toename op infecties en een verhoogd risico op ziekten die in verband staan met het metabool syndroom zoals hart- en vaatziekten (bron).

Olijfolie is overigens wel vrij gezond, maar dan voor koud gebruik zoals door een salade. Het is niet echt geschikt om op hoge temperaturen te bakken omdat het vrij snel oxideert.

Wetenschappelijke studies die suggereren dat verzadigde vetten niet slecht zijn

Zoals gezegd is er nog steeds de consensus dat kokosolie door het verzadigde vet slecht zou zijn voor de gezondheid.

Toch wijzen steeds meer nieuwe gepubliceerde studies uit dat verzadigde vetzuren niet ongunstig zijn voor de gezondheid (bron, bron, bron, bron, bron, bron, bron).

Belangrijk: het gaat hierbij om grote overzichtsstudies waarbij de data van honderdduizenden mensen uit verschillende klinische onderzoeken zijn samen genomen. Het gaat hier dus niet om kleinschalige onderzoekjes met een handjevol deelnemers.

Kokosnoot als belangrijkste voedingsmiddel

In bepaalde delen van de wereld wordt kokosolie al vele generaties lang geconsumeerd als vast onderdeel van het dieet.

Zo at de bevolking van enkele Polynesische eilanden en atollen hoofdzakelijk kokosnoot en afgeleide producten, zoals kokosbrood, welke zij daarvan maakten.

Zij haalde zelfs 60% van hun calorieën uit kokosnoten.

De bevolking van deze Polynesische atollen verkeerde in goede gezondheid zonder bewijs van hart- en vaatziekten (bron, bron).

Een deel van deze bevolking migreerde later naar Nieuw Zeeland en gingen over op een Westers dieet. Zij kregen toen wel te maken met hart- en vaatziekten.

Gezondheidsvoordelen kokosolie

Zoals je hebt gelezen is de wetenschap verdeeld over de vraag of verzadigde vetzuren bijdragen aan hart-vaatziekten of niet.

Hieruit mag niet de conclusie worden getrokken dat verzadigde vetzuren altijd gezond zijn. Ze zijn in ieder geval niet slecht voor de gezondheid als ze in normale hoeveelheden worden geconsumeerd.

De vetten waarvan wetenschappers het erover eens zijn dat deze slecht zijn voor de gezondheid, zijn transvetten. En dan in het bijzonder de transvetten die kunstmatig gemaakt zijn.

Transvetten verhogen het risico op:

  • Hart- en vaatziekten
  • Diabetes type 2
  • Visceraal vet (buikvet)

En voor verzadigde vetten geldt dat deze in ieder geval niet ongezond zijn als ze met mate worden gegeten. Iets wat overigens op veel voedingsmiddelen van toepassing is.

Nu het een en ander over verzadigde vetten is opgehelderd, wordt het tijd om te gaan bekijken wat de bewezen gezondheidsvoordelen van kokosolie zijn. Deze heb ik hieronder voor je op een rijtje gezet:

Gezondheidsvoordeel 1: kokosolie helpt mogelijk bij de vetverbranding

Als je bekend bent met het ketogeen dieet of koolhydraatarm dieet, dan weet je dat je vet kunt verbranden door juist vetrijk voedsel te eten. En dat is met kokosolie in gematigde hoeveelheden ook het geval.

In een studie is aangetoond dat een gematigde consumptie (15 tot 30 gram) van middellangeketen vetzuren (MCT) er voor zorgt dat je dagelijks 5% meer energie verbrand (bron).

De middellangeketen vetzuren in kokosolie zorgen ook voor een verhoging van de hoeveelheid calorieën die je verbrandt, in vergelijking met andere vetten (bron, bron).

Visceraal vet is vet die zich rondom de organen opslaat. Veel visceraal vet verhoogt het risico op ziekten die onder het metabool syndroom vallen zoals hart- en vaatziekten en diabetes type 2.

Om deze reden kijken tegenwoordig steeds meer artsen naar de tailleomvang in plaats van alleen maar naar de BMI. Voor mannen is de aanbeveling een taille van maximaal 94 cm en voor vrouwen maximaal 80 cm.

Wil je buikvet verbranden? Er zijn aanwijzingen dat kokosolie de buikomtrek mogelijk kan verkleinen, maar er moet nog meer onderzoek gedaan worden om dat te bevestigen (bron, bron). Met het verliezen van buikvet gaat mogelijk het gewicht en de BMI mee omlaag.

Gezondheidsvoordeel 2: kokosolie reduceert de honger

Een interessant verschijnsel van kokosolie is dat het honger vermindert. Onderzoekers denken dat dit komt door de manier waarop de middellange keten vetzuren worden gemetaboliseerd door het lichaam.

Deze vetzuren gaan rechtstreeks naar de lever waar ze net zo snel als suiker omgezet worden in energie.

Dit gebeurt in de vorm van zogenaamde ketonen. Ketonen verminderen het gevoel van honger.

Bij een kleinschalige studie bleken de deelnemers die de meeste middellange keten vetzuren aten, het minste calorieën over de dag te eten (bron).

Bij een ander onderzoek bleek dat deelnemers die middellange keten vetzuren bij het ontbijt aten, minder voedsel aten tijdens de lunch (bron).

Gezondheidsvoordeel 3: goed voor het cholesterol

Misschien had je verwacht dat kokosolie slecht is voor je cholesterol. Dit omdat ons wijs gemaakt is dat verzadigde vetten slecht zijn voor het cholesterol.

Kokosolie verhoogt het ‘goede’ cholesterol (HDL) terwijl het ‘slechte’ cholesterol (LDL) onveranderd blijft (bron). Dit in tegenstelling tot sojaolie die het HDL laat dalen en het LDL laat stijgen.

Het zijn echter de suikers en geraffineerde koolhydraten welke slecht zijn voor het cholesterol en niet de vetten of het cholesterol in de voeding zoals bij eieren.

Meer weten? Lees ook mijn artikel over het verlagen van cholesterol.

Ook dierstudies laten zien dat kokosolie de HDL verhoogt en de LDL verlaagt (bron, bron, bron)..

Gezondheidsvoordeel 4: dood schadelijke micro-organisme

Kokosolie bestaat voor het grootste deel uit laurinezuur. Bij het verteren van dit vetzuur wordt de stof monolaurine gevormd.

Laurinezuur en monolaurine kunnen schadelijke micro-organismes doden zoals bacteriën, virussen en schimmels.

Een schimmel die we allemaal in ons lichaam hebben en voor problemen kan zorgen als deze gaat overgroeien is de Candida Albicans schimmel.

Deze schimmel kan bij vrouwen voor een vaginale schimmelinfectie veroorzaken maar kan ook bijvoorbeeld ook spruw, voedselintolerantie en klachten in de buikstreek geven.

Kokosolie helpt tegen de overgroei van Candida Albicans (bron).

Gezondheidsvoordeel 5: ideaal binnen een ketogeen dieet

Een ketogeen dieet is een dieet waarbij je extreem weinig koolhydraten eet en extreem veel vetten.

Normaal gesproken haalt je lichaam zoveel mogelijk energie uit glucose (koolhydraten en suikers). Door koolhydraten weg te nemen komt je lichaam in een andere metabole toestand dat ketose wordt genoemd.

Je lever gaat dan vetzuren omzetten in ketonen welke als energiebron worden gebruikt. Het grootste gedeelte van je hersenen kunnen overigens prima functioneren op ketonen. Slechts een paar gedeeltes heeft iets van glucose nodig.

De middellange keten vetzuren in kokosolie worden direct door de lever opgenomen. In de lever worden deze vetzuren omgezet in ketonen en geven je direct energie.

Omdat de middellange keten vetzuren direct door de lever worden opgenomen belasten ze het spijsverteringsstelsel niet, waardoor je minder snel krampen of diarree zult krijgen bij het volgen van een ketogeen dieet.

Het ketogeen dieet wordt ook voorgeschreven aan kinderen met een moeilijk behandelbare vorm van epilepsie die met medicijnen niet voldoende onder controle te krijgen is (bron). Binnen dit dieet is kokosolie van grote toegevoegde waarde (bron) omdat het direct energie in de vorm van ketonen levert.

Gezondheidsvoordeel 6: kokosolie als haarverzorging

Je kunt kokosolie ook gebruiken voor de verzorging van je haren. Hiervoor moet je het wel in je haar smeren.

Kokosolie beschermt tegen haarschade. Dit is te danken aan het laurinezuur in kokosolie.

Laurinezuur heeft een hoge affiniteit voor haar proteïnen (in tegenstelling tot andere vetzuren) en kan door zijn lage molecuulgewicht echt tot de kern van je haar binnen dringen (bron).

Kokosolie kan je volgens beauty blogs overigens ook gebruiken om je haar te ontklitten.

Gezondheidsvoordeel 7: helpt bij een droge huid

Kokosolie kan de vochtigheidsgraad van de huid aanzienlijk verbeteren alsmede de lipide niveaus van het huidoppervlak (bron). Hiervoor moet je de kokosolie op de huid smeren.

Op de huid aangebracht houdt kokosolie ook 20% van ultraviolette zonnestralen tegen (bron).

Ik zou toch adviseren om altijd een echte zonnebrand te gebruiken als je gaat zonnen omdat dit beter beschermt.

Gezondheidsvoordeel 8: ideaal voor oil pulling

Bij oil pulling neem je een eetlepel olie die je gedurende 15 tot 20 minuten door de mond spoelt. Hierna spuug je de olie weer uit.

Kokosolie is een goede olie om hiervoor te gebruiken. Het doodt bepaalde schadelijke bacteriën in je mond, het kan helpen tegen een slechte adem en het verbetert de gezondheid van je gebit (bron, bron, bron).

Gezondheidsvoordeel 9: helpt bij acne

Het laurinezuur waaraan kokosolie zeer rijk is dood de Propionibacterium acnes bacterie welke op de huid leeft (bron, bron). Deze bacteriën veroorzaakt bij overgroei acne.

Kokosolie helpt het beste bij acne als je een droge huid hebt.

Als je al een vette huid hebt dan is kokosolie niet echt een goede optie omdat dit je huid alleen maar vetter zal maken.

Gezondheidsvoordeel 10: helpt bij eczeem

Kokosolie kan ook verbetering geven bij eczeem. In een studie was 47% bij van de deelnemers een aanzienlijke verbetering te zien (bron).

Gezondheidsvoordelen met onvoldoende onderbouwing

Kokosolie heeft een aantal gezondheidsvoordelen die tot nu toe alleen bij dierstudies zijn aangetoond. We weten daardoor niet zeker of deze gezondheidsvoordelen ook bij mensen van toepassing zijn.

De volgende gezondheidsvoordelen zijn slechts bij dieren aangetoond:

  • Helpt bij een vervette lever welke is veroorzaakt door het drinken van alcohol en helpt om de lever te ontgiften (bron, bron).
  • Versnelt de genezing van wonden (bron).
  • Goed voor je botten (bron, bron).
  • Krachtige ontstekingsremmende eigenschappen (bron, bron, bron).
  • Helpt bij Reumatoïde artritis (bron).

Kokosolie: de beste olie voor frituren

Als je wilt frituren dan kan je daar het beste kokosolie voor gebruiken. Onderzoeken hebben aangetoond dat kokosolie ook na lang gebruik op 180 graden niet oxideert (bron). Dit in tegenstelling tot veel andere soorten plantaardige oliën.

De verzadigde vetzuren in kokosolie maken het goed bestand tegen hitte.

Een ander soort vet wat je kunt gebruiken om te frituren is ghee, dit is geklaarde boter. Ghee is erg goed bestand tegen hitte. Ghee heeft wel een uitgesproken sterke smaak welke de smaak van je eten zal beïnvloeden.

Kokosolie, kokosmelk of kokoswater?

Kokosolie komt van het witte vruchtvlees van de kokosnoot.

Ook kokosmelk en kokosroom worden gemaakt van het witte vruchtvlees van de kokosnoot.

Kokosmelk en kokosroom bevatten dan ook dezelfde vetten als kokosolie (wel in minder hoge hoeveelheden). Met kokosmelk of kokosroom profiteer je daarom ook van de gezondheidsvoordelen van kokosolie.

Kokoswater is het vocht uit een jonge kokosnoot. Kokosmelk bevat vitamines en mineralen en is goed voor de gezondheid. Kokoswater staat erom bekend het lichaam weer snel te hydrateren na het sporten.

Het bevat echter nauwelijks vetzuren en kokoswater heeft dan ook hele andere effecten op de gezondheid als kokosolie of kokosmelk.

Welke kokosolie moet je kopen?

De laatste jaren is kokosolie aardig populair geworden. In het verleden moest je voor je kokosolie toch echt bij de natuurwinkel zijn. Tegenwoordig kan je de goede kokosolie varianten ook in de supermarkt kopen.

Met het toegenomen gebruik van kokosolie zijn niet alleen het aantal verkooppunten toegenomen, er zijn ook veel nieuwe merken op de markt gekomen. Waardoor je door de bomen het bos niet meer ziet.

Olie is olie zou je denken. Feit is echter dat er veel kwaliteitsverschil tussen de verschillende kokosoliën zit.

Wat betreft de kwaliteit kan je deze om te beginnen opdelen in twee grote groepen:

  1. Geraffineerde copra kokosolie
  2. Virgin kokosolie

De geraffineerde copra kokosolie wordt vaak aangegeven als RBD wat staat voor Refined, Bleeched and Deodorized. Geraffineerd, gebleekt en ontgeurd dus.

Indien je deze kokosolie gebruikt dan profiteer je niet van de gezondheidsvoordelen van kokosolie.

Om optimaal te kunnen profiteren van de gezondheidsvoordelen heb je de virgin kokosolie nodig. Doordat de olie niet bewerkt is zijn alle vetzuren intact gebleven en niet geoxideerd.

Het is wel belangrijk om te weten dat er ook grote kwaliteitsverschillen zitten in de virgin kokosolie merken.

Bij het filteren van virgin kokosolie gaat het bij veel grote bedrijven fout. Het productieproces moet snel gaan waardoor de structuur van de kokosolie verandert, met als gevolg dat je veel voedingsstoffen verliest.

Van de onderstaande virgin kokosolie merken weet ik in ieder geval zeker dat ze gezond zijn:

De kokosolie van De Witte Parel en OrganicFarm is naar mijn mening de beste. Het enige nadeel is dat ze weinig voorraad hebben en beperkt leverbaar zijn.

Daarom kun je ook gaan voor de onderstaande virgin kokosolie merken:

Andere goede virgin kokosolie merken zijn:

Bovenstaande merken leveren sneller en makkelijker en hiervan weet je dat je goede virgin kokosolie in huis haalt. Koop daarbij de grootste pot want het is qua verhouding veel goedkoper en kokosolie kan je onbeperkt bewaren.

De meeste andere virgin kokosolie merken verschillen maar weinig van elkaar.

Virgin kokosolie wordt ook wel verkocht als extra virgin kokosolie, maar dit gewoon hetzelfde als virgin. Het beste koop je virgin / extra virgin kokosolie welke biologisch gewonnen is. Deze heeft de minste bewerking gehad waardoor de vetzuren intact zijn gebleven.

Als je goede kokosolie hebt dan zal je merken dat deze nog naar kokos ruikt. Sommige mensen houden niet van kokos. De ervaring is echter dat als je bakt in kokosolie dat je de smaak van kokos niet meer zult proeven.

  • Lees hier het complete verhaal over hoe gezonde virgin kokosolie gemaakt wordt.

Als je echt niet van kokos houdt dan kan je ontgeurde kokosolie kopen. Deze ruikt en smaakt neutraal. Maar dit raad ik je niet aan omdat deze bewerkte kokosolie ongezond is.

Kokosolie kan ook ontgeurd zijn met stoom. Door deze hitte kunnen de vetzuren een deel van hun voedingswaarde verliezen en kan het oxidatieproces in gang zijn gezet.

Pas op met kokosolie welke spierwit is. Kokosolie is van nature niet spierwit. Dit is een teken dat de kokosolie gebleekt is. Goede kokosolie is van nature licht grijs tot wit van kleur.

Sommige kokosoliën zijn geel en troebel. Dit is doorgaans kokosolie van slechte kwaliteit.

Deze zou gemaakt kunnen zijn van beschimmelde kokosnoten (zie afbeelding), iets waar ze het niet zo nou mee nemen bij de goedkopere kokosoliën.

Een goede virgin kokosolie is prijzig. Meer dan een tientje voor een pot van 500 gram. Een dure kokosolie is helaas geen garantie dat je een goede kokosolie koopt.

Sommige hebben het lef om aan kokosolie van inferieure kwaliteit een pittig prijskaartje te hangen om je de suggestie te geven dat het goede kokosolie is.

Je kunt het beste kokosolie kopen dat voldoet aan de volgende kenmerken:

  • Virgin (koudgeperst) met een ISO nummer op de verpakking
  • Onbewerkt (ongeraffineerd en niet ontgeurd)
  • In glazen pot te koop (minder bewerking en je kunt de kleur bekijken)
  • Land van herkomst is vermeld
  • Er staat een fabrikant of leverancier op de pot
  • Het proces van de kokosolie is in te zien
  • (uitspraken als 100% raw, koudgeperst, biologisch etc kun je beter allemaal negeren want iedereen kan dat zeggen zonder wetgeving)

Meer over superfoods weten? Check mijn top 5 in onderstaande video:

Hoe kan je kokosolie gebruiken?

Het gebruik van kokosolie is veelzijdig. In de keuken kun je er mee bakken, braden, frituren, marineren, het op de boterham smeren, door je smoothies of zelfs in de koffie doen.

Ik zal je hier 6-tal uiteenlopende recepten geven zodat je een beetje een idee krijgt van de vele mogelijkheden van kokosolie.

Recept 1: Suikervrije pure chocolade


Laten we gelijk maar met mijn favoriete kokosolie recept beginnen. Favoriet omdat dit recept hyper-gezond en super lekker is.

Dit recept is zo gezond omdat er gebruik wordt gemaakt van rauwe cacaopoeder. Rauwe cacaopoeder bevat de meeste antioxidanten van alle voedingsmiddelen ter wereld.

Het is ook nog eens een sublieme bron van magnesium, het essentiële mineraal welke betrokken is bij meer dan 700 processen in het lichaam.

De cacaopoeder is tevens een goede bron van de oh zo belangrijke voedingsvezels.

Als zoetstof wordt gebruik gemaakt van pure stevia welke je bij de biologische winkel kunt kopen. Het grote voordeel van stevia ten opzichte van andere zoetstoffen is dat het geen invloed heeft op je bloedglucose en insuline aanmaak.

Wat betreft de suikers kan je zonder schuldgevoel snoepen van deze pure chocolade. Hou er wel rekening mee dat zowel kokosolie als cacaopoeder rijk zijn aan vetten en daardoor aan calorieën.

Dit recept is suiker,- gluten, melk,- en sojavrij.

Ingrediënten:

  • 100 gram rauwe cacaopoeder
  • 100 gram kokosolie
  • 1 theelepel vanille extract
  • 1 theelepel vloeibare stevia (of 3 eetlepels honing)

Bereiding:

  1. Doe de kokosolie in een steelpannetje en smelt het rustig op een laag pitje. Verwarm de kokosolie niet meer dan nodig is om het te laten smelten.
  2. Strooi de cacaopoeder door een zeef in de pan terwijl je het roert zodat het niet gaat klonteren.
  3. Voeg het vanille extract en de stevia toe en roer alles goed door.
  4. Giet het mengsel uit op een bord en plaats deze voor een paar uurtjes in de koelkast.
  5. Na een paar uur is de kokosolie uitgehard en kan de chocolade in stukken breken of snijden en opeten. Kokosolie smelt al vanaf 24 graden Celsius, bewaar daarom de chocolade in de koelkast.

Ter variatie en meer bite kan je nog wat noten, krenten, rozijnen of cranberries door de chocolade doen.

Recept 2: bulletproof koffie


Bulletproof koffie is koffie waar relatief veel kokosolie en grasboter wordt ingedaan.

Bulletproof koffie is een grote wereldwijde gezondheidshype. Het dient ter vervanging van het ontbijt en geeft je energie, met name als je in een ketose zit door een ketogeen- of koolhydraatarm dieet.

Bulletproof koffie heeft zo zijn voor- en nadelen. Ik denk dat als je zo nu en dan je ontbijt vervangt voor een bulletproof koffie dat het wel kan werken.

Ik zou alleen niet willen adviseren om dagelijks je ontbijt te gaan vervangen voor bulletproof koffie. Je gaat dan toch wat voedingsstoffen missen, met name voedingsvezels, eiwitten, vitamines en mineralen.

Een bulletproof koffie kan ook uitkomst bieden op de dagen dat je maar weinig vetten in je voeding hebt. Maar ga geen bulletproof koffie drinken om zo extra vetten binnen te krijgen. Ook al zijn vetten goed voor je, het gaat altijd om de hoeveelheid bij voeding. Te veel van het goede is ook weer niet goed. Je eet ook niet iedere dag 10 appels omdat deze zo gezond zijn.

Ingrediënten:

  • 1 kopje koffie
  • 1 eetlepel kokosolie
  • 1 eetlepel grasboter (dit is roomboter van koeien welke uitsluitend gras te eten krijgen)

Bereiding:

  1. Doe alles in de blender en mix het een halve minuut op de hoogste stand

Variatietips: voeg een scheutje kokosmelk toe, een snufje kaneel, een halve theelepel cacaopoeder of een druppeltje vanille extract.

Recept 3: kokosolie mayonaise

Als je met je gezondheid bezig bent en de etiketten in de winkel leest voordat je iets koopt dan weet je dat het een drama is om verantwoorde mayonaise te vinden.

Ze bevatten meestal (geraffineerde) raapzaadolie, suiker, glucose-fructosestroop, gemodificeerd zetmeel en conserveermiddelen.

In de mayonaise van dit recept wordt alleen gebruik gemaakt van gezonde vetten: kokosolie en olijfolie.

Dit recept is suiker,- gluten, melk,- en sojavrij.

Ingrediënten:

  • 4 eierdooiers
  • 150 ml kokosolie
  • 150 ml olijfolie
  • 1 eetlepel Dijon mosterd
  • 1 eetlepel appel cider azijn
  • 1 mespuntje zout
  • 1 snufje peper

Bereiding:

  1. Laat eerst je eierdooiers op kamertemperatuur komen.
  2. Doe de eierdooiers in de blender en blend tot dat deze mooi glad zijn.
  3. Voeg de appel cider azijn, mosterd, peper en zoet toe en blend tot alles goed gemengd is.
  4. Zet de blender op de laagste stand en voeg rustig de olijfolie toe. Begin met een paar druppels en meng tot het één geheel is met de eierendooiers. Voeg vervolgens rustig de rest van de olijfolie toe.
  5. Herhaal stap 3 met de kokosolie.

Je kunt deze mayonaise een week in de koelkast bewaren.

Recept 4: Chocolade appels met kokos


Wie zegt dat gezond niet lekker kan zijn? Deze chocolade appels met kokos zijn een ware traktatie en kinderen zijn er ook dol op.

Ingrediënten:

  • 1 Appel
  • 20 gram pure chocolade
  • 1 eetlepel amandelpasta
  • 1 eetlepel kokosrasp
  • Een halve eetlepel kokosolie
  • Een halve eetlepel geraspte amandel

Bereiding:

  1. Was de appel, snij deze in 8 partjes en verwijder het klokhuis
  2. Doe de chocolade met de kokosolie in een schaaltje en plaats deze in de magnetron. Verwarm het tot dat de chocolade gesmolten is en roer het goed door.
  3. Doe de amandelpasta in een schaaltje en verwarm dit gedurende 15 seconden zodat het wat zachter en dunner wordt.
  4. Leg de appelpartjes op een bord en verdeel de vloeibare chocolade en amandelpasta over de appels.
  5. Garneer tot slot de appels met de kokosrasp en geraspte amandelen

Tip: het is ook lekker om de appels ook nog met kaneelpoeder te bestrooien.

Recept 5: Citroen kokos linzensoep


Ik hou van soep. Het bevat relatief weinig calorieën en geeft je desondanks een voldaan gevoel. Rode linzen in deze soep zijn rijk aan eiwitten. Deze verteren langzaam en zorgen er zo voor dat je er weer uren tegenaan kan zonder dat je alweer een hongergevoel krijgt.

Deze soep bevat alles wat je lichaam nodig heeft; koolhydraten, eiwitten, vetten en voedingsvezels.

Ingrediënten:

  • 1,5 liter water
  • 400 gram rode linzen
  • 100 ml kokosmelk
  • 2 stengels selderij, gehakt
  • 2 grote wortelen, gehakt
  • 1 gele ui, gehakt
  • 3 teentjes knoflook, gehakt
  • 3 groente bouillon blokjes
  • 2 eetlepels kokosnootolie
  • 1 theelepel gerookte paprikapoeder
  • 1 theelepel komijn
  • 1 theelepel koriander
  • 2 eetlepels vers citroensap
  • Zout en peper naar smaak
  • Verse koriander voor de garnering

Bereiding:

  1. Doe de kokosnootolie in een pan en fruit hierin de ui en knoflook.
  2. Voeg de wortels, selderij, gerookte paprikapoeder, komijnzaad en koriander toe en roer dit gedurende 5 minuten op een matig pitje door.
  3. Voeg vervolgens het water, de linzen, en de bouillon blokje toe en breng het aan de kook.
  4. Laat het met een deksel op de pan gedurende 45 minuten op een laag pitje rustig koken.
  5. Voeg op het laatst de kokosmelk en het citroensap toe en wat peper en zout naar smaak.
  6. Garneer met een schijfje citroen en wat koriander en genieten maar.

Recept 6: Wortel granola


Granola is het gezonde en lekkere alternatief voor ontbijtgranen. Helaas zitten er in de meeste granola’s welke je kant-en-klaar in de supermarkt kunt kopen overdreven veel suikers. Vaak in de vorm van glucosestroop, melasse of honing of een andere suikerschuilnaam.

Ook wordt er vaak gebruik gemaakt van zonnebloemolie. Zonnebloemolie zou je naar mijn idee moeten vermijden als de pest omdat dit hoofdzakelijk uit omega 6 vetzuren bestaat.

Door zelf je granola te maken maak je deze nog gezonder en weet je precies wat je binnenkrijgt.

Ingredienten:

  • 200 gram grove havermout vlokken
  • 50 gram amandelmeel
  • 75 gram geraspte kokos
  • 75 gram pecannoten, grof gehakt
  • 75 gram walnoten, grof gehakt
  • 1 theelepel kaneel
  • ½ theelepel gemalen gemberpoeder
  • ½ theelepel nootmuskaat
  • ½ theelepel gekneusde kruidnagels
  • 150 gram peen julienne (geraspte wortel)
  • 80 ml kokosnootolie
  • 60 ml honing

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 170 graden Celsius.
  2. Doe alle droge ingrediënten in een grote schaal en meng het goed door elkaar.
  3. Doe de kokosolie met de honing in een pannetje en roer het op een laag pitje door zodat het geheel dun en goed vloeibaar wordt.
  4. Doe de droge ingrediënten in een ovenschaal en gier daar het kokosolie-honing mengsel over heen. Roer dit vervolgens nog even door.
  5. Plaats de ovenschaal in de oven en bak het gedurende 20 tot 25 minuten. Roer halverwege alles even door zodat alles goed goudbruin kan worden.
  6. Haal de granola uit de oven als deze mooi goudbruin geworden is.
  7. Laat de granola eerst afkoelen voordat je deze eet. De granola kan je in een afgesloten bewaardoos gedurende 3 weken bewaren.

Doe mijn gratis dieet test en ontdek welke dieet voor jou het meeste resultaat oplevert

Wil je succes maar wil je je tijd niet verspillen aan diëten die niet passen bij jouw situatie?

Met al mijn kennis en ervaring heb ik een korte test ontwikkeld. De uitslag geeft je een dieet dat het beste past bij jouw situatie, jouw persoonlijkheid en jouw behoeften.

Hiermee vergroot je je kansen op een succesvol dieetproces, zonder jojo-effect of andere vervelende bijeffecten.

Het duurt slechts enkele minuten.

Ga naar de test en ontdek welke dieet het beste bij jou past  »»

4 reacties op dit artikel

  • Dank je voor de info zeer leerzaam zou ik zeggen.
    maar wat ik miste was de effect dat deze product heeft op de hersens. Ik heb ergens gelezen dat een ouwe man geheugen verlies lijde en zijn vrouw begon met het geven aanhem iedere dag 2eetlepel kokosoilie en hun haden goeie resultaten. Bv dat de man mensen weer herkende etc. Miscjien weet je hier iets van of kan je er acher komen.
    Dank je voor deze gelegenheid
    god bless you.

    marisela
  • Goede middag,

    hoe zit het kokosolie en cholesterol?
    Heb een te hoog cholesterol ( ooit een infarct gehad) volgens cardioloog is gebruik van kokos olie niet aan te raden?
    maar klopt dit?

    al vat dank stefan

    stefan
  • Beste Oscar,

    Dit stukje kwam ik tegen in je Blog.

    Kokosolie bestaat voor het grootste gedeelte uit verzadigde vetzuren. Het bestaat namelijk voor 86% uit verzadigde vetzuren.
    Van deze verzadigde vetzuren bestaat circa 68% uit middellange keten vetzuren. Deze worden ook vaak aangeduid met MCT wat staat voor Medium Chain Triglycerides.

    Waar bestaan die andere 32% tegen?
    Kan ik deze blog zo doorsturen naar iemand anders?

    Ik zie geen Facebook tegen of whats app om door te sturen.

    Met vriendelijke groet,

    Fernand van der Doelen

    Fernand van der Doelen
  • Hoi Oscar,

    De meesten van ons zullen geen bakken met geld willen of kunnen uitgeven aan een extra gezonde levensstijl. Voor het is het schipperen tussen de goedkoopste en de beste oplossing. Kokosolie is tegenwoordig in de supermarkt al te koop, net als een hoop “superfoods”, meespelend op de hypes van de health freaks.
    In plaats van de peperdure merken zou het fijn zijn als Jan met de Pet een overzicht kan krijgen wat hij/zij wel en wat niet uit de super mee kan nemen. Is de kokosolie daar geraffineerd, slecht of juist best te doen?

    Eric

Plaats een reactie

Doe de GRATIS afslank quiz en meet je ‘Afslank IQ’

Doe binnen 5 minuten mijn quiz en zie direct jouw afslank IQ score inclusief goede antwoorden.

Doe de quiz

Over HappyHealthy

Drs. Oscar Helm Afslankcoach, voedingsdeskundige, dieetpsycholoog en orthomoleculair therapeut

Hoi, ik ben drs. Oscar Helm en in de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen naar een gezonder gewicht en betere gezondheid.

HappyHealthy.nl trekt inmiddels ruim 10.000 bezoekers per dag en met mijn bestseller de Afslank Receptenbijbel laat ik zien dat afvallen zowel eenvoudig als leuk kan zijn!

Wil jij je kennis over afvallen testen? Doe dan deze test en ontdek direct je “Afslank IQ”.

Top artikelen

Keto Dieet: Uitleg, Voedingsschema, 9 Recepten en 4 Gevaren

Wat is het ketogeen dieet en waarom val je er zoveel van af? Is het keto dieet gevaarlijk? Lees hier...

Koolhydraatarm Dieet: Uitleg, Weekmenu en 9 Recepten

Er gaat onvolledige en onduidelijk informatie de ronde als het gaat om het koolhydraatarm dieet. Daa...

12 Tips om Snel Buikvet te Verbranden + 5 Fatale Fouten

Hoe kun je snel afvallen rond de buik? Ontdek 12 gouden buikvet verbranden tips en ontwijk 5 FATALE ...

25 Gouden Tips voor Snel Afvallen (zonder onzin hypes)

Hoe kan je snel afvallen? Ontdek 25 gouden tips om snel gewicht te verliezen zonder een waardeloos d...

HappyHealthy op Facebook!