shopify site analytics

10 Bewezen Gezondheidsvoordelen van Kokosolie + 6 Lekkere Recepten

Er is veel te doen over kokosolie. Volgens Het Voedingscentrum is kokosolie niet gezond en kan je beter kiezen voor zonnebloemolie en olijfolie (bron).

Aan de andere kant wordt kokosolie door veel toonaangevende gezondheidsblogs geprezen als één van de gezondste oliën om in te bakken. Verwarring alom. Is kokosolie nou wel of niet gezond?

Ik zocht het voor je uit en ik kan je alvast verklappen dat kokosolie weldegelijk gezond is.

En omdat we hier bij HappyHealthy nooit zomaar wat roepen zullen we aan de hand van wetenschappelijk bewijs uit de doeken doen wat kokosolie zo gezond maakt.

Wat je in dit artikel gaat leren:

  • Wat kokosolie is
  • Wat de gezondheidsvoordelen van kokosolie zijn
  • Wat goede kokosolie is
  • Hoe je kokosolie kunt gebruiken

Wat is kokosolie?

Kokosolie is olie welke wordt verkregen door het persen van kokosnoten. De olie wordt verkregen uit het witte vruchtvlees van de kokosnoot.

Op kamertemperatuur is kokosolie hard en wordt daarom ook wel kokosvet genoemd. Het smeltpunt van virgin kokosolie ligt tussen de 24 en 26 graden.

Je hebt ook kokosolie welke geraffineerd en gehard is, deze is goedkoper. Deze heeft een hoger smeltpunt welke tussen de 30 en 37 graden ligt. Dit is trouwens de kokosolie welke je beter niet kunt kopen, maar daarover verderop meer.

Alleen met de virgin (olie van eerste persing) kokosolie profiteer je namelijk van de gezondheidsvoordelen.

Maak jij onnodige fouten die het afvallen vertragen?

Doe deze test en ontdek je “Afslank IQ”.

Voedingswaarde kokosolie

De voedingswaarde van kokosolie, met name de vetzuren waaruit het bestaat, is natuurlijk super interessant.

Als we weten uit welke vetzuren kokosolie bestaat dan zijn we beter in staat om te beoordelen wat de gezondheidseffecten van kokosolie zijn.

Kokosolie bestaat voor het grootste gedeelte uit verzadigde vetzuren. Het bestaat namelijk voor 86% uit verzadigde vetzuren.

Van deze verzadigde vetzuren bestaat circa 68% uit middellange keten vetzuren. Deze worden ook vaak aangeduid met MCT wat staat voor Medium Chain Triglycerides.

Dit type vetzuren worden goed door de darmen geabsorbeerd. Via het bloed gaan deze vetzuren rechtstreeks naar de lever en worden daar net zo snel als suikers omgezet in energie!

Kokosolie is rijk aan calorieën. Het bevat 862 kcal per 100 gram en het bevat geen koolhydraten, eiwitten, mineralen en vrijwel geen vitamines. Het bevat een verwaarloosbare hoeveelheid vitamine E en K.

In onderstaande tabel zie je de vetzuren waaruit kokosolie bestaat:

De vetzuren in kokosolie
Kokosolie per 100 gram
Vetzuren
100 gram
Verzadigde vetzuren
86,5 gram
Caprozuur
0,6 gram
Caprylzuur
7,5 gram
Caprinezuur
6 gram
Laurinezuur
44,8 gram
Myristinezuur
16,8 gram
Palmitinezuur
8,2 gram
Stearinezuur
2,8 gram
Enkelvoudig onverzadigde vetzuren
5,8 gram
Oliezuur
5,8 gram
Meervoudig onverzadigde vetzuren
1,8 gram
Linolzuur (omega 6)
1,8 gram

Ontdek de 3 grootste mythes over afvallen in één van mijn live webinars

Ook ontdek je mijn wetenschappelijke inzichten voor het verliezen van buikvet.

Klik hier en bemachtig gratis je plek voordat de webinars vol zitten.

Verzadigde vetzuren

Verzadigde vetzuren klinkt misschien erg eng. Decennia lang is ons verteld dat verzadigde vetzuren per definitie slecht voor ons zijn. Ze zouden verantwoordelijk zijn voor hart- en vaatziekten.

De Keys studie

De aanname dat verzadigde vetzuren hart- en vaatziekten veroorzaken komt door een onderzoek uit je jaren 60. De beruchte Keys studie. Bij deze studie werd aan ‘cherry picking’ gedaan.

Er werden 22 landen onderzocht. Bij slechts 6 landen was er een correlatie tussen hart- en vaatziekten en het eten van verzadigd vet.

Alleen deze 6 landen werden meegenomen in de conclusies zonder rekening te houden met andere eetgewoontes in deze landen. Deze 6 landen bevestigde de hypothese dat verzadigd vet hart- en vaatziekten veroorzaken.

Hoe dat precies zit met die beruchte Keys studie lees je hier in mijn artikel over cholesterol.

Wil je een voorbeeld afslank weekmenu incl. recepten en boodschappenlijstje?

Klik hier en ik stuur ze gratis naar je toe.

Het Voedingscentrum over kokosolie en verzadigd vet

Anno 2017 wordt deze mythe over verzadigde vetzuren door instanties zoals Het Voedingscentrum nog steeds in stand gehouden. Zij beweren nog steeds dat verzadigde vetzuren, waaronder kokosolie, ongezond zijn.

Het Voedingscentrum adviseert (bron) daarbij zelfs om zonnebloemolie of olijfolie te gaan gebruiken.

Als ik je één ding echt zou willen afraden dan is het wel om zonnebloemolie te gaan gebruiken. Sterker nog: zonnebloemolie zou je moeten mijden als de pest.

Omega 6

Zonnebloemolie bestaat voor 71% uit omega 6 vetzuren en voor 1% uit omega 3 vetzuren. Een verhouding van 71:1.

Voor een optimale gezondheid is een ideale verhouding tussen omega 6 en 3 is 1:1.

Omdat er in veel producten al plantaardige oliën (welke rijk zijn aan omega 6) worden verwerkt hebben veel mensen al te veel omega 6 ten opzichte van omega 3. Met het gebruik van zonnebloemolie wordt deze verhouding alleen maar ongunstiger.

Veel omega 6 ten opzichte van omega 3 wordt in verband gebracht met toename op infecties en een verhoogd risico ziekten welke verband houden met het metabool syndroom zoals hart- en vaatziekten (bron).

Dat was even een zijsprongetje naar zonnebloemolie omdat Het Voedingscentrum dit prefereert boven kokosolie.

Olijfolie is overigens wel erg gezond, maar dan voor koud gebruik zoals door de salade. Het is niet echt geschikt om op hoge temperaturen te bakken. Het oxideert dan vrij snel.

Bewijs dat verzadigde vetten niet slecht zijn

Het ging over het feit dat Het Voedingscentrum nog steeds zegt dat verzadigde vetten ongezond zijn.

Dit terwijl er ondertussen voldoende wetenschappelijk bewijs is dat verzadigde vetzuren niet ongunstig zijn voor de gezondheid (bron, bron, bron, bron, bron, bron, bron).

Let wel: het gaat hierbij om grote meta analyses waarbij de data van honderdduizenden mensen uit verschillende klinische onderzoeken zijn samen genomen.

Dit zijn geen lullige onderzoekjes met enkele deelnemers. Waarom Het Voedingscentrum nog steeds volhoud dat verzadigd vet per definitie slecht voor je is, is mij dan ook een raadsel.

Kokosolie is extreem rijk aan verzadigd vet. Het bevat de meeste verzadigde vetzuren van alle vetten die er zijn.

In Westerse landen wordt kokosolie vooral geconsumeerd door mensen die met hun gezondheid bezig zijn en daar voor kiezen.

In bepaalde delen van de wereld wordt kokosolie echter al vele generaties lang geconsumeerd als vast onderdeel van het dieet.

Kokosnoot als belangrijkste voedingsmiddel

Zo at de bevolking van enkele Polynesische eilanden en atollen hoofdzakelijk kokosnoot en afgeleide producten, zoals kokosbrood, welke zij daarvan maakten.

Zij haalde zelfs 60% van hun calorieën uit kokosnoten.

De bevolking van deze Polynesische atollen verkeerde echter in grote gezondheid zonder bewijs van hart- en vaatziekten (bron, bron).

Een deel van deze bevolking migreerde overigens naar Nieuw Zeeland en gingen over op een Westers dieet. Zij kregen toen wel te maken met hart- en vaatziekten. Go figure!

Gezondheidsvoordelen kokosolie

We hebben de gezien dat verzadigde vetzuren niet de veroorzakers zijn van hart- en vaatziekten. Hier mag je overigens niet uit concluderen dat verzadigde vetzuren altijd gezond zijn. Ze zijn in ieder geval niet slecht voor de gezondheid als ze in normale hoeveelheden worden geconsumeerd, zoveel is duidelijk.

De vetten waarvan wetenschappers het eens zijn dat deze slecht zijn voor de gezondheid zijn transvetten. En dan transvetten welke kunstmatig gemaakt zijn in het bijzonder. Transvetten verhogen het risico op hart- en vaatziekten en diabetes type 2 en zorgen voor visceraal vet (buikvet).

En voor verzadigde vetten geldt dat deze in ieder geval niet ongezond zijn als ze met mate worden gegeten. Iets wat overigens op de meeste voedingsmiddelen van toepassing is.

Nu het e.e.a. over verzadigde vetten is opgehelderd is het tijd om te gaan bekijken wat dan de gezondheidsvoordelen van kokosolie zijn. Deze heb ik hier onder voor je verzameld.

Gezondheidsvoordeel 1: kokosolie helpt je vet te verbranden

Als je bekend bent met het ketogeen dieet of koolhydraatarm dieet vormen dan is het niets nieuws voor je dat je vet kan verbranden door vet te eten. En dat is met kokosolie zeker het geval.

In een studie is aangetoond dat een matige consumptie (15 tot 30 gram) van middellangeketen vetzuren er voor zorgt dat je dagelijks 5% meer energie verbrand (bron).

De middellangeketen vetzuren in kokosolie zorgen ook voor een verhoging van de hoeveelheid calorieën welke je verbrand als je dit vergelijkt met andere vetten (bron, bron).

Visceraal vet is vet welke zich rondom de organen opslaat. Veel visceraal vet verhoogd het risico op ziekten welke onder het metabool syndroom vallen zoals hart- en vaatziekten en diabetes type 2.

Om deze reden kijken tegenwoordig steeds meer artsen naar de tailleomvang in plaats van alleen maar naar de BMI. Voor mannen is de aanbeveling een taille van maximaal 94 cm en voor vrouwen maximaal 80 cm.

Door kokosolie toe te voegen aan het dieet kan je buikvet verbranden waardoor de buikomtrek kleiner wordt (bron, bron). Met het verliezen van buikvet gaat uiteraard ook het gewicht en de BMI mee omlaag.

Gezondheidsvoordeel 2: kokosolie reduceert de honger

Een interessant verschijnsel van kokosolie is dat het honger reduceert. Dit zou kunnen komen door de manier waarop de middellange keten vetzuren worden gemetaboliseerd door het lichaam.

Deze vetzuren gaan rechtstreeks naar de lever waar ze net zo snel als suiker omgezet worden in energie.

Dit gebeurt in de vorm van zogenaamde ketonen. Ketonen verminderen het gevoel van honger.

Bij een kleinschalige studie bleken de deelnemers welke de meeste middellange keten vetzuren aten het minste calorieën over de dag te eten (bron).

Bij een ander onderzoek bleek dat deelnemers welke middellange keten vetzuren bij het ontbijt aten minder aten tijdens de lunch (bron).

Gezondheidsvoordeel 3: goed voor het cholesterol

Misschien had je verwacht dat kokosolie slecht is voor je cholesterol. Dit omdat ons wijs gemaakt is dat verzadigde vetten slecht zijn voor het cholesterol.

Het zijn echter de suikers en geraffineerde koolhydraten welke slecht zijn voor het cholesterol en niet de vetten of het cholesterol in de voeding zoals bij eieren. Hoe dat precies zit lees je in mijn artikel over het verlagen van cholesterol.

Kokosolie verhoogt het ‘goede’ cholesterol (HDL) terwijl het ‘slechte’ cholesterol (LDL) onveranderd blijft (bron). Dit in tegenstelling tot sojaolie die het HDL laat dalen en het LDL laat stijgen.

Ook dierstudies laten zien dat kokosolie de HDL verhoogt en de LDL verlaagt (bron, bron, bron).

Door het verlagen van het LDL cholesterol en het verhogen van het HDL cholesterol zou het risico op hart- en vaatziekten lager kunnen zijn, maar dat is niet met zekerheid te zeggen want daar is weinig bewijs voor.

Gezondheidsvoordeel 4: dood schadelijke micro-organisme

Kokosolie bestaat voor het grootste deel uit laurinezuur. Bij het verteren van dit vetzuur wordt de stof monolaurine gevormd.

Laurinezuur en monolaurine kunnen schadelijke micro-organismes doden zoals bacteriën, virussen en schimmels.

Een schimmel welke we allemaal in ons lichaam hebben en voor problemen kan zorgen als deze gaat overgroeien is de Candida Albicans schimmel.

Deze schimmel kan bij vrouwen voor een vaginale schimmelinfectie veroorzaken maar kan ook bijvoorbeeld ook spruw, voedselintolerantie en klachten in de buikstreek geven.

Kokosolie helpt tegen de overgroei van Candida Albicans (bron).

Gezondheidsvoordeel 5: ideaal binnen een ketogeen dieet

Een ketogeen dieet is een dieet waarbij je extreem weinig koolhydraten eet en extreem veel vetten.

Normaal gesproken haalt je lichaam zoveel mogelijk energie uit glucose (koolhydraten en suikers). Door koolhydraten weg te nemen komt je lichaam in een andere metabole toestand welke ketose wordt genoemd.

Je lever gaat dan vetzuren omzetten in ketonen welke als energiebron worden gebruikt. Het grootste gedeelte van je hersenen kunnen overigens prima functioneren op ketonen. Slechts een paar gedeeltes heeft iets van glucose nodig.

De middellange keten vetzuren in kokosolie worden direct door de lever opgenomen. In de lever worden deze vetzuren omgezet in ketonen en geven je direct energie.

Omdat de middellange keten vetzuren direct door de lever worden opgenomen belasten ze het spijsverteringsstelsel niet waardoor je minder snel krampen of diarree zult krijgen bij het volgen van een ketogeen dieet.

Het ketogeen dieet wordt vooral gevolgd door mensen welke willen afvallen.

Daarnaast wordt het ketogeen dieet ook voorgeschreven aan kinderen met een moeilijk behandelbare vorm van epilepsie welke met medicijnen niet voldoende onder controle te krijgen is (bron). Binnen dit dieet is kokosolie van grote toegevoegde waarde (bron) omdat het direct energie in de vorm van ketonen levert.

Gezondheidsvoordeel 6: kokosolie als haarverzorging

Je kunt kokosolie ook gebruiken voor de verzorging van je haren. Hiervoor moet je het wel in je haar smeren. Het eten van kokosolie heeft voor zover ik weet geen haarverzorgende werking.

Kokosolie beschermt tegen haarschade. Dit is te danken aan het laurinezuur in kokosolie.

Laurinezuur heeft een hoge affiniteit voor haar proteïnen (in tegenstelling tot andere vetzuren) en kan door zijn lage molecuulgewicht echt tot de kern van je haar binnen dringen (bron).

Kokosolie kan je volgens beauty blogs overigens ook gebruiken om je haar te ontklitten.

Gezondheidsvoordeel 7: helpt bij een droge huid

Kokosolie kan de vochtigheidsgraad van de huid aanzienlijk verbeteren alsmede de lipide niveaus van het huidoppervlak (bron). Hiervoor moet je de kokosolie op de huid smeren.

Op de huid aangebracht houdt kokosolie ook 20% van ultraviolette zonnestralen tegen (bron).

Ik zou adviseren om altijd een echte zonnebrand te gebruiken als je gaat zonnen omdat dit beter beschermt. Maar als je niks in huis hebt dan kan kokosolie voor nood uitkomst bieden.

Gezondheidsvoordeel 8: ideaal voor oil pulling

Bij oil pulling neem je een eetlepel olie welke je gedurende 15 tot 20 minuten door de mond spoelt. Hierna spuug je de olie weer uit.

Kokosolie is een goede olie om hiervoor te gebruiken. Het dood bepaalde schadelijke bacteriën in je mond, het kan helpen tegen een slechte adem en het verbeterd de gezondheid van je gebit (bron, bron, bron).

Gezondheidsvoordeel 9: helpt bij acne

Het laurinezuur waaraan kokosolie zeer rijk is dood de Propionibacterium acnes bacterie welke op de huid leeft (bron, bron). Deze bacteriën veroorzaakt bij overgroei acne.

Kokosolie helpt het beste bij acne als je een droge huid hebt.

Als je al een vette huid hebt dan is kokosolie niet echt een goede optie omdat dit je huid alleen maar vetter zal maken.

Gezondheidsvoordeel 10: helpt bij eczeem

Kokosolie kan ook verbetering geven bij eczeem. In een studie was 47% bij van de deelnemers een aanzienlijke verbetering te zien (bron).

Gezondheidsvoordelen met onvoldoende bewijs

Kokosolie heeft een aantal gezondheidsvoordelen welke alleen bij dieren zijn aangetoond. We weten daardoor niet zeker of deze gezondheidsvoordelen ook bij mensen van toepassing zijn.

De volgende gezondheidsvoordelen zijn slechts bij dieren aangetoond:

  • Helpt bij een vervette lever welke is veroorzaakt door het drinken van alcohol en helpt om de lever te ontgiften (bron, bron).
  • Versnelt de genezing van wonden (bron).
  • Goed voor je botten (bron, bron).
  • Krachtige ontstekingsremmende eigenschappen (bron, bron, bron).
  • Helpt bij Reumatoïde artritis (bron).

Kokosolie: de beste olie voor frituren

Als je wilt frituren dan kan je daar het beste kokosolie voor gebruiken. Onderzoeken hebben aangetoond dat kokosolie ook na lang gebruik op 180 graden niet oxideert (bron). Dit in tegenstelling tot veel andere soorten plantaardige oliën.

De verzadigde vetzuren in kokosolie maken het goed bestand tegen hitte.

Een ander soort vet wat je kunt gebruiken om te frituren is ghee, dit is geklaarde boter. Ghee is erg goed bestand tegen hitte. Ghee heeft wel een uitgesproken sterke smaak welke de smaak van je eten zal beïnvloeden.

Kokosolie, kokosmelk of kokoswater?

Kokosolie komt van het witte vruchtvlees van de kokosnoot.

Ook kokosmelk en kokosroom worden gemaakt van het witte vruchtvlees van de kokosnoot.

Kokosmelk en kokosroom bevatten dan ook dezelfde vetten als kokosolie (wel in minder hoge hoeveelheden). Met kokosmelk of kokosroom profiteer je daarom ook van de gezondheidsvoordelen van kokosolie.

Kokoswater is het vocht uit een jonge kokosnoot. Kokosmelk bevat vitamines en mineralen en is goed voor de gezondheid. Kokoswater staat erom bekend het lichaam weer snel te hydrateren na het sporten.

Het bevat echter nauwelijks vetzuren en kokoswater heeft dan ook hele andere effecten op de gezondheid als kokosolie of kokosmelk.

Welke kokosolie moet je kopen?

De laatste jaren is kokosolie aardig populair geworden. In het verleden moest je voor je kokosolie toch echt bij de natuurwinkel zijn. Tegenwoordig kan je het overal kopen; in de supermarkt, bij het Kruidvat, de Xenos en zelfs bij de Action.

Met het toegenomen gebruik van kokosolie zijn niet alleen het aantal verkooppunten toegenomen, er zijn ook veel nieuwe merken op de markt gekomen. Waardoor je door de bomen het bos niet meer ziet.

Olie is olie zou je denken. Feit is echter dat er veel kwaliteitsverschil tussen de verschillende kokosoliën zit.

Wat betreft de kwaliteit kan je deze om te beginnen opdelen in twee grote groepen:

  1. Geraffineerde kokosolie
  2. Virgin kokosolie

De geraffineerde kokosolie wordt vaak aangegeven als RBD wat staat voor Refined, Bleeched and Deodorized. Geraffineerd, gebleekt en ontgeurd dus.

Indien je deze kokosolie gebruikt dan profiteer je niet van de gezondheidsvoordelen van kokosolie.

Om optimaal te kunnen profiteren van de gezondheidsvoordelen heb je de virgin kokosolie nodig. Doordat de olie niet bewerkt is zijn alle vetzuren intact gebleven en niet geoxideerd.

Virgin kokosolie wordt ook wel verkocht als extra virgin kokosolie, maar dit gewoon hetzelfde als virgin. Het beste koop je virgin / extra virgin kokosolie welke biologisch gewonnen is. Deze heeft de minste bewerking gehad waardoor de vetzuren intact zijn gebleven.

Als je goede kokosolie hebt dan zal je merken dat deze nog naar kokos ruikt. Sommige mensen houden niet van kokos. De ervaring is echter dat als je bakt in kokosolie dat je de smaak van kokos niet meer zult proeven.

Als je echt niet van kokos houdt dan kan je ontgeurde kokosolie kopen. Deze ruikt en smaakt neutraal.

Deze is wel minder gezond omdat deze bewerkt is. Meestal wordt kokosolie chemisch ontgeurd, met hexaan. Dit gaat ten kosten van de kwaliteit en het idee dat je kokosolie met chemicaliën bewerkt zijn is ook niet echt aantrekkelijk.

Kokosolie kan ook ontgeurd zijn met stoom. Door deze hitte kunnen de vetzuren een deel van hun voedingswaarde verliezen en kan het oxidatieproces in gang zijn gezet.

Pas op met kokosolie welke spierwit is. Kokosolie is van nature niet spierwit. Dit is een teken dat de kokosolie gebleekt is. Goede kokosolie is van nature licht grijs tot wit van kleur.

Sommige kokosoliën zijn geel en troebel. Dit is doorgaans kokosolie van slechte kwaliteit. Deze zou gemaakt kunnen zijn van beschimmelde kokosnoten (zie afbeelding), iets waar ze het niet zo nou mee nemen bij de goedkopere kokosoliën.

Je koopt het beste kokosolie welke in een glazen pot zit, zodat je de kwaliteit op basis van kleur kunt beoordelen.

Een goede kokosolie is prijzig. Meer dan een tientje voor een pot van 500 gram.

Een dure kokosolie is helaas geen garantie dat je een goede kokosolie koopt. Sommige hebben het lef om aan kokosolie van inferieure kwaliteit een pittig prijskaartje te hangen om je de suggestie te geven dat het goede kokosolie is.

Hoe kan je kokosolie gebruiken?

Het gebruik van kokosolie is veelzijdig. In de keuken kun je er mee bakken, braden, frituren, marineren, het op de boterham smeren, door je smoothies of zelfs de koffie doen.

Daarnaast kan je kokosolie als beauty product gebruiken. Tegen haarbeschadiging, tegen de Uv-straling van de zon, tegen een droge huid, tegen acne, voor een gezond gebit en als massage olie.

Ik zal je hier 6-tal uiteenlopende recepten geven zodat je een beetje een idee krijgt van de vele mogelijkheden van kokosolie.

Recept 1: Suikervrije pure chocolade

Laten we gelijk maar met mijn favoriete kokosolie recept beginnen. Favoriet omdat dit recept hyper-gezond en super lekker is.

Dit recept is zo gezond omdat er gebruik wordt gemaakt van rauwe cacaopoeder. Rauwe cacaopoeder bevat de meeste antioxidanten van alle voedingsmiddelen ter wereld.

Het is ook nog eens een sublieme bron van magnesium, het essentiële mineraal welke betrokken is bij meer dan 700 processen in het lichaam.

De cacaopoeder is tevens een goede bron van de oh zo belangrijke voedingsvezels.

Als zoetstof wordt gebruik gemaakt van pure stevia welke je bij de biologische winkel kunt kopen. Het grote voordeel van stevia ten opzichte van andere zoetstoffen is dat het geen invloed heeft op je bloedglucose en insuline aanmaak.

Wat betreft de suikers kan je zonder schuldgevoel snoepen van deze pure chocolade. Hou er wel rekening mee dat zowel kokosolie als cacaopoeder rijk zijn aan vetten en daardoor aan calorieën.

Dit recept is suiker,- gluten, melk,- en sojavrij.

Ingrediënten:

  • 100 gram rauwe cacaopoeder
  • 100 gram kokosolie
  • 1 theelepel vanille extract
  • 1 theelepel vloeibare stevia (of 3 eetlepels honing)

Bereiding:

  1. Doe de kokosolie in een steelpannetje en smelt het rustig op een laag pitje. Verwarm de kokosolie niet meer dan nodig is om het te laten smelten.
  2. Strooi de cacaopoeder door een zeef in de pan terwijl je het roert zodat het niet gaat klonteren.
  3. Voeg het vanille extract en de stevia toe en roer alles goed door.
  4. Giet het mengsel uit op een bord en plaats deze voor een paar uurtjes in de koelkast.
  5. Na een paar uur is de kokosolie uitgehard en kan de chocolade in stukken breken of snijden en opeten. Kokosolie smelt al vanaf 24 graden Celsius, bewaar daarom de chocolade in de koelkast.

Ter variatie en meer bite kan je nog wat noten, krenten, rozijnen of cranberries door de chocolade doen.

Recept 2: bulletproof koffie

Bulletproof koffie is koffie waar relatief veel kokosolie en grasboter wordt ingedaan.

Bulletproof koffie is een grote wereldwijde gezondheidshype. Het dient ter vervanging van het ontbijt en geeft je energie, met name als je in een ketose zit door een ketogeen- of koolhydraatarm dieet.

Bulletproof koffie heeft zo zijn voor- en nadelen. Ik denk dat als je zo nu en dan je ontbijt vervangt voor een bulletproof koffie dat het wel kan werken.

Ik zou alleen niet willen adviseren om dagelijks je ontbijt te gaan vervangen voor bulletproof koffie. Je gaat dan toch wat voedingsstoffen missen, met name voedingsvezels, eiwitten, vitamines en mineralen.

Een bulletproof koffie kan ook uitkomst bieden op de dagen dat je maar weinig vetten in je voeding hebt. Maar ga geen bulletproof koffie drinken om zo extra vetten binnen te krijgen. Ook al zijn vetten goed voor je, het gaat altijd om de hoeveelheid bij voeding. Te veel van het goede is ook weer niet goed. Je eet ook niet iedere dag 10 appels omdat deze zo gezond zijn.

Ingrediënten:

  • 1 kopje koffie
  • 1 eetlepel kokosolie
  • 1 eetlepel grasboter (dit is roomboter van koeien welke uitsluitend gras te eten krijgen)

Bereiding:

  1. Doe alles in de blender en mix het een halve minuut op de hoogste stand

Variatietips: voeg een scheutje kokosmelk toe, een snufje kaneel, een halve theelepel cacaopoeder of een druppeltje vanille extract.

Recept 3: kokosolie mayonaise

Als je met je gezondheid bezig bent en de etiketten in de winkel leest voordat je iets koopt dan weet je dat het een drama is om verantwoorde mayonaise te vinden.

Ze bevatten meestal (geraffineerde) raapzaadolie, suiker, glucose-fructosestroop, gemodificeerd zetmeel en conserveermiddelen.

In de mayonaise van dit recept wordt alleen gebruik gemaakt van gezonde vetten: kokosolie en olijfolie.

Dit recept is suiker,- gluten, melk,- en sojavrij.

Ingrediënten:

  • 4 eierdooiers
  • 150 ml kokosolie
  • 150 ml olijfolie
  • 1 eetlepel Dijon mosterd
  • 1 eetlepel appel cider azijn
  • 1 mespuntje zout
  • 1 snufje peper

Bereiding:

  1. Laat eerst je eierdooiers op kamertemperatuur komen.
  2. Doe de eierdooiers in de blender en blend tot dat deze mooi glad zijn.
  3. Voeg de appel cider azijn, mosterd, peper en zoet toe en blend tot alles goed gemengd is.
  4. Zet de blender op de laagste stand en voeg rustig de olijfolie toe. Begin met een paar druppels en meng tot het één geheel is met de eierendooiers. Voeg vervolgens rustig de rest van de olijfolie toe.
  5. Herhaal stap 3 met de kokosolie.

Je kunt deze mayonaise een week in de koelkast bewaren.

Recept 4: Chocolade appels met kokos

Wie zegt dat gezond niet lekker kan zijn? Deze chocolade appels met kokos zijn een ware traktatie en kinderen zijn er ook dol op.

Ingrediënten:

  • 1 Appel
  • 20 gram pure chocolade
  • 1 eetlepel amandelpasta
  • 1 eetlepel kokosrasp
  • Een halve eetlepel kokosolie
  • Een halve eetlepel geraspte amandel

Bereiding:

  1. Was de appel, snij deze in 8 partjes en verwijder het klokhuis
  2. Doe de chocolade met de kokosolie in een schaaltje en plaats deze in de magnetron. Verwarm het tot dat de chocolade gesmolten is en roer het goed door.
  3. Doe de amandelpasta in een schaaltje en verwarm dit gedurende 15 seconden zodat het wat zachter en dunner wordt.
  4. Leg de appelpartjes op een bord en verdeel de vloeibare chocolade en amandelpasta over de appels.
  5. Garneer tot slot de appels met de kokosrasp en geraspte amandelen

Tip: het is ook lekker om de appels ook nog met kaneelpoeder te bestrooien.

Recept 5: Citroen kokos linzensoep

Ik hou van soep. Het bevat relatief weinig calorieën en geeft je desondanks een voldaan gevoel. Rode linzen in deze soep zijn rijk aan eiwitten. Deze verteren langzaam en zorgen er zo voor dat je er weer uren tegenaan kan zonder dat je alweer een hongergevoel krijgt.

Deze soep bevat alles wat je lichaam nodig heeft; koolhydraten, eiwitten, vetten en voedingsvezels.

Ingrediënten:

  • 1,5 liter water
  • 400 gram rode linzen
  • 100 ml kokosmelk
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 2 stengels selderij, gehakt
  • 2 grote wortelen, gehakt
  • 1 gele ui, gehakt
  • 3 teentjes knoflook, gehakt
  • 3 groente bouillon blokjes
  • 2 eetlepels kokosnootolie
  • 1 theelepel gerookte paprikapoeder
  • 1 theelepel komijn
  • 1 theelepel koriander
  • 2 eetlepels vers citroensap
  • Zout en peper naar smaak
  • Verse koriander voor de garnering

Bereiding:

  1. Doe de kokosnootolie in een pan en fruit hierin de ui en knoflook.
  2. Voeg de wortels, selderij, gerookte paprikapoeder, komijnzaad en koriander toe en roer dit gedurende 5 minuten op een matig pitje door.
  3. Voeg vervolgens het water, de linzen, en de bouillon blokje toe en breng het aan de kook.
  4. Laat het met een deksel op de pan gedurende 45 minuten op een laag pitje rustig koken.
  5. Voeg op het laatst de kokosmelk en het citroensap toe en wat peper en zout naar smaak.
  6. Garneer met een schijfje citroen en wat koriander en genieten maar.

Recept 6: Wortel granola

Granola is het gezonde en lekkere alternatief voor ontbijtgranen. Helaas zitten er in de meeste granola’s welke je kant-en-klaar in de supermarkt kunt kopen overdreven veel suikers. Vaak in de vorm van glucosestroop, melasse of honing of een andere suikerschuilnaam.

Ook wordt er vaak gebruik gemaakt van zonnebloemolie. Zonnebloemolie zou je naar mijn idee moeten vermijden als de pest omdat dit hoofdzakelijk uit omega 6 vetzuren bestaat.

Door zelf je granola te maken maak je deze nog gezonder en weet je precies wat je binnenkrijgt.

Ingredienten:

  • 200 gram grove havermout vlokken
  • 50 gram amandelmeel
  • 75 gram geraspte kokos
  • 75 gram pecannoten, grof gehakt
  • 75 kopje walnoten, grof gehakt
  • 1 theelepel kaneel
  • ½ theelepel gemalen gemberpoeder
  • ½ theelepel nootmuskaat
  • ½ theelepel gekneusde kruidnagels
  • 150 gram peen julienne (geraspte wortel)
  • 80 ml kokosnootolie
  • 60 ml honing

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 170 graden Celsius.
  2. Doe alle droge ingrediënten in een grote schaal en meng het goed door elkaar.
  3. Doe de kokosolie met de honing in een pannetje en roer het op een laag pitje door zodat het geheel dun en goed vloeibaar wordt.
  4. Doe de droge ingrediënten in een ovenschaal en gier daar het kokosolie-honing mengsel over heen. Roer dit vervolgens nog even door.
  5. Plaats de ovenschaal in de oven en bak het gedurende 20 tot 25 minuten. Roer halverwege alles even door zodat alles goed goudbruin kan worden.
  6. Haal de granola uit de oven als deze mooi goudbruin geworden is.
  7. Laat de granola eerst afkoelen voordat je deze eet. De granola kan je in een afgesloten bewaardoos gedurende 3 weken bewaren.

Verbrand snel overtollige kilo’s en buikvet met simpel te maken afslank recepten

Wist je dat uit onderzoek blijkt dat 2 of de 3 mensen juist aankomt van een dieet in plaats van afvalt?

Om die reden heb ik een effectieve en moderne afslank methode ontwikkeld die makkelijk vol te houden is en het jojo-effect compleet vermijdt.

Je krijgt daarbij overheerlijke recepten voor snelle vetverbranding met blijvend resultaat.

Je vindt onder andere het volgende in mijn populaire afslank receptenboek:

  • Meer dan 100 overheerlijke recepten die snel en makkelijk klaar te maken zijn (en waar de rest van het gezin ook van meegeniet)
  • Hoe je met mijn lekkere recepten, zoals vlees-, vis-, kip- of vegetarische gerechten, meerdere kilo’s per week verliest
  • 6 verschillende categorieën van recepten, met onder meer kipgerechten, visgerechten, vegetarische gerechten, salades, sauzen, dressings, desserts en meer
  • Tijdbesparende kant-en-klare dag- en weekmenu’s + boodschappenlijstjes

Ontdek hoe je meerdere kilo’s per week verliest met lekkere en simpel te maken afslank recepten:

Afslank Receptenbijbel Risicovrij Uitproberen

1 Reactie op "10 Bewezen Gezondheidsvoordelen van Kokosolie + 6 Lekkere Recepten"

  1. marisela says:

    Dank je voor de info zeer leerzaam zou ik zeggen.
    maar wat ik miste was de effect dat deze product heeft op de hersens. Ik heb ergens gelezen dat een ouwe man geheugen verlies lijde en zijn vrouw begon met het geven aanhem iedere dag 2eetlepel kokosoilie en hun haden goeie resultaten. Bv dat de man mensen weer herkende etc. Miscjien weet je hier iets van of kan je er acher komen.
    Dank je voor deze gelegenheid
    god bless you.

Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *