852

7 Gezondheidsvoordelen van Oolong Thee + 1 Recept

Oolong thee is een van de meest populaire theesoorten in Azië.

Hoewel de theesoort nog vrij onbekend is in het Westen, wordt oolong thee al duizenden jaren gekweekt en geconsumeerd in China.

Van oolong thee wordt gezegd dat het de gezondheid op verschillende manieren kan ondersteunen.

In dit artikel ga ik dieper in op oolong thee en de mogelijke gezondheidsvoordelen en bijwerkingen ervan.

Inhoud van dit artikel

Wat is oolong thee?

oolong thee bladeren in kommetje naast 2 thee glazen

Oolong thee of oolong is een traditionele Chinese thee. De Chinese naam betekent ‘zwarte draakthee’.

Het is gemaakt van de bladeren van de theeplant die bekend staat als Camellia sinensis. Van dezelfde theeplant wordt ook groene thee en zwarte thee gemaakt.

Waar zit dan het verschil? In de manier waarop oolong thee wordt gemaakt.

Oolong thee is half gefermenteerd (of geoxideerd) en zwarte thee is volledig gegist en de groene thee bladeren zijn niet geoxideerd.

Oolong thee wordt voornamelijk gekweekt in Fukien, een provincie in Taiwan. Omdat het weer in Taiwan grillig kan zijn, verschilt ook de kwaliteit van oolong thee van seizoen tot seizoen.

Voor wat betreft de smaak heeft oolong thee meer weg van groene thee dan zwarte thee. Oolong thee is een heerlijk drankje om uit te proberen.

Het is niet overdreven zoet en ook niet bitter. Het mist de zoete aroma van zwarte thee en heeft een vrij milde, fruitige smaak.

Het wordt beschouwd als een caloriearme drank. Het bevat geen koolhydraten, eiwitten of vetten. Oolong thee bevat een vergelijkbare hoeveelheid cafeïne als groene thee.

Doe deze test en krijg jouw unieke op maat gemaakte keto schema, recepten en menu

 

Ontdek hoe je met jouw lichaam en behoeften je streefgewicht bereikt.

 

Vul een aantal simpele vragen in en laat ons voor jou een uniek plan maken waardoor jij in korte tijd voorgoed afrekent met overbodig vet.

 

Dit is geen jojo dieet, maar een manier waarop jij vol plezier resultaten behaalt en tegelijkertijd lekker eet.

 

Start keto test

 

Is oolong thee gezond?

Oolong thee is van nature rijk aan antioxidanten.

Het bevat aardig wat vitaminen en mineralen, waaronder calcium, mangaan, selenium, kalium en magnesium.

Oolong thee is rijk aan nicotinamide, een van de twee vormen van vitamine B3. Oolong thee bevat naast cafeïne ook de stoffen theobromine en theofylline. Dit zijn twee chemische stoffen die lijken op cafeïne.

Of je nu op zoek bent naar een gezonde dorstlesser of een andere gezonde theesoort, oolong thee is de moeite waard om aan je dieet toe te voegen.

In onderstaande video vergelijkt diëtiste Janiek Vreeken verschillende soorten thee:

Hoeveel cafeïne zit er in oolong thee?

Gemiddeld genomen bevat een kopje oolong thee ongeveer 30 mg cafeïne.

Maar onthoud dat meerdere factoren van invloed zijn op de totale hoeveelheid cafeïne in oolong thee.

Denk dan aan hoe oud de gebruikte theebladeren zijn en hoe lang men de thee heeft staan brouwen. Hoe langer men de thee laat brouwen des te meer cafeïne gehalte.

Oolong thee kopen?

Wil je graag weten waar oolong thee te koop is? Dan hoef je niet verder te zoeken. Oolong thee is te vinden in de meeste supermarkten en drogisterijen. Zelfs online is het eenvoudig te bestellen.

Word een metabolisme machine en reken voorgoed af met buikvet via de nieuwste en verbeterde keto methode

 

Welke hoeveelheid calorieën, koolhydraten en andere nutriënten zijn perfect voor jouw lichaam om jouw metabolisme maximaal aan te zetten?

 

Doe onze test en laat het ons exact voor jouw lichaam berekenen. Ieder lichaam is anders en door je te focussen op wat werkt voor jouw lichaam

 

Een op maat gemaakte dieet voor jou werkt tot driemaal effectiever om je streefgewicht te bereiken dan een regulier dieet.

 

Klik hier om het dieet te ontdekken dat perfect is geoptimaliseerd voor jouw lichaam.

Gezondheidsvoordelen van oolong thee

Bij verschillende theesoorten hoor je altijd veel over hun potentiële gezondheidsvoordelen. Deze voordelen worden soms sterk overdreven en zijn niet altijd van toepassing op mensen.

Volgens de traditionele Chinese geneeskunde levert het drinken van oolong thee de volgende gezondheidsvoordelen op:

 • Verbetert het denkvermogen
 • Voorkomt tandbederf
 • Verlaagt risico op diabetes
 • Vermindert pijn door artritis
 • Bevordert gewichtsverlies en verlaagt het risico op overgewicht
 • Verlaagt hoge cholesterol en bloeddruk
 • Versterkt het immuunsysteem
 • Verbeterde huidgezondheid

Hoewel niet al deze voordelen door wetenschappelijk onderzoek worden ondersteund, biedt oolong thee wel een aantal gunstige effecten op onze gezondheid die ik hieronder verder zal toelichten.

Voordeel #1: verbetering van de botsterkte

Vrouw op leeftijd lacht naar camera

Met name vrouwen in de menopauze hebben last van botontkalking door een afname van het hormoon oestrogeen.

Dit leidt tot aandoeningen zoals artritis of osteoporose.

Hoewel de redenen niet helemaal duidelijk zijn, lijkt het erop dat het drinken van oolong thee vrouwen kan helpen om een hoge botdichtheid te behouden (bron). Behalve dat oolong thee goed is voor de botten helpt het ook tegen tandbederf.

Voordeel #2: goed voor de huid

naakte vrouw heeft last van acne

Eczeem komt vaak voor in combinatie met allergieen of gevoeligheden. Oolong thee kan die allergische reacties onderdrukken omdat het vrije radicalen bestrijdt. Ook zorgen de antioxidanten in oolong thee voor een gezonde huid.

Het is wetenschappelijk bewezen dat mensen met eczeem baat kunnen hebben bij het drinken van 3 kopjes oolong thee per dag. De gunstige resultaten op de huid kunnen worden gezien in minder dan een week, zo blijkt uit onderzoek (bron).

Voordeel #3: helpt bij diabetes

middelen ingezet tegen diabetes op tafel

Sommige studies hebben gevonden dat het drinken van meer dan 3 kopjes thee per dag in verband staat met een lager risico op diabetes type 2.

Studies die naar oolong thee en diabetes hebben gekeken, laten gemengde resultaten zien.

Een kleinschalig onderzoek onder 20 deelnemers met diabetes type 2 werd ofwel 1,5 liter oolong thee of water (als controlegroep) gedurende 30 dagen gedronken.

De onderzoekers ontdekten dat de groep die oolong thee dronk een significante daling zag in hun bloedsuikerwaarden in vergelijking met de controlegroep (bron).

Andere onderzoekers laten soortgelijke resultaten zien. In een andere studie dronken 22 diabetespatiënten 1 liter oolong thee per dag. Ook deze groep zag een verbetering in hun bloedsuikerspiegels.

Vergeleken met de controlegroep zag de groep die oolong thee dronk na 4 weken een significante verlaging van de bloedsuikerspiegel en het hemoglobine A1c-niveau.

Hoge of lage HbA1c waarde?

HbA1c is een eiwit dat in rode bloedcellen wordt aangetroffen en dat zuurstof naar het lichaam vervoert. Hemaglobine cellen worden voortdurend afgebroken en vervangen, maar ze hebben een levensduur van gemiddeld 3 maanden.

Glucose heeft de neiging zich te hechten hemoglobine. Als er teveel glucose aan de hemoglobinecellen zijn gehecht, dan weet je dat je een hoge HbA1c waarde hebt.

In een studie uit 2011 dronken gezonde mannelijke deelnemers 6 kopjes oolong thee per dag. De oolong thee die ze dronken bevatte aanvullende antioxidanten. De onderzoekers zagen geen verbetering van de bloedsuikerspiegel of het insulinegehalte (bron).

Voordeel #4: gunstig effect op gewichtsverlies

Oolong thee kan helpen de vetverbranding te stimuleren nadat je het hebt gedronken. Oolong bevat ook polyfenolen die in staat zijn om enzymen te blokkeren die vet opslaan.

Een studie onder muizen toonde aan dat de muizen die oolong thee exact kregen en suikerrijk voedsel aten, veel minder buikvet hadden dan de muizen die alleen suikerrijk voedsel aten (bron).

Een onderzoek onder mensen liet soortgelijke effecten zien. Zwaarlijvige en obese deelnemers dronken vier keer per dag 300 ml oolong thee. Na 6 weken had meer dan de helft van de deelnemers 1 kg aan lichaamsgewicht verloren (bron).

In een andere kleinschalige studie moesten mannelijke deelnemers ofwel water of oolong thee drinken voor een periode van drie dagen. De mannen die oolong thee dronken verhoogden hun energieverbruik met bijna 3%. Dit komt neer op een extra calorieverbranding van meer dan 200 calorieën per dag. Dat is makkelijk afvallen met weinig moeite.

Hoewel er meer onderzoek nodig is naar de effecten van oolong thee op gewichtsverlies, tonen de huidige onderzoeken een gunstig effect aan.

Voordeel #5: oolong thee is rijk aan polyfenolen

Net als groene thee bevat oolong thee veel polyfenolen.

Polyfenolen zijn antioxidanten die voorkomen in planten en waarvan men denkt dat ze potentiële gezondheidsvoordelen hebben.

Een rattenstudie uit 2014 vond dat polyfenol extracten uit oolong thee een ontstekingsremmend effect hebben (bron).

Helaas zijn er nog geen resultaten beschikbaar die iets zeggen over het effect van polyenolen uit oolong thee op mensen.

Wel weten we dat epigallocatechinegallaat (EGCG) – een krachtige catechine in thee – een gunstig effect heeft op een bescheiden gewichtsverlies (bron).

Voordeel #6: kan helpen bij stress en spanning

Elke theedrinker is waarschijnlijk bekend met het kalmerende gevoel van thee drinken. Ook uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat thee stress kan verminderen.

In een muizenstudie bleek oolong thee het stressniveau bij de knaagdieren met 20% te verlagen (bron).

Oolong thee bevat het aminozuur L-theanine  dat de aanmaak van dopamine en alfa-golven in de hersenen stimuleert en angstklachten vermindert (bronbronbron). Daardoor neemt de stress af en voel je je meer ontspannen.

Voordeel #7: verbetert de concentratie

betere concentratie

Oolong thee bevat cafeïne, waardoor we ons alert kunnen voelen en focus en concentratie kunnen verbeteren.

Zelfs cafeïne in een lage dosis kan al de focus en concentratie van mensen verbeteren.

In een gerandomiseerde, dubbelblinde studie liet de cafeïneconsumptie van 0,3 mg per kg lichaamsgewicht de proefpersonen beter presteren op cognitieve capaciteitentests (bron).

In deze studie werd gebruikt gemaakt van een cafeïne dosis dat gelijk staat aan een halve kop oolong thee.

Bijwerkingen van oolong thee

Oolong thee is veilig voor consumptie wanneer het in normale hoeveelheden wordt gedronken. De kans op bijwerkingen is dan minimaal.

Sommige mensen zijn echter gevoelig voor cafeïne en zelfs een kleine hoeveelheid cafeïne kan dan bijwerkingen veroorzaken.

Meer dan vier kopjes oolong thee per dag is sowieso af te raden vanwege de hoeveelheid cafeïne.

Deze klachten kunnen variëren van mild tot ernstig en bestaan uit:

 • Hoofdpijn
 • Nervositeit
 • Slaapproblemen
 • Braken
 • Diarree
 • Onregelmatige hartslag
 • Opvliegendheid
 • Brandend maagzuur
 • Duizeligheid

Zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven raad ik af om oolong thee te drinken.

Uit Noors onderzoek is gebleken dat baby’s van moeders die tijdens hun zwangerschap veel cafeïne dronken, meer kans hadden op overmatige groeien overgewicht  in hun eerste levensjaren (bron).

Volgens het Nationale Cancer Institute, een Amerikaanse overheidsorganisatie, is er onvoldoende bewijs dat oolong thee het risico op kanker kan verminderen. Er zijn echter een aantal kleinschalige studies die suggereren dat oolong thee huidkanker, longkanker en eierstokkanker kan remmen (bron).

Dierstudies hebben aangetoond dat polyefenolen, die van nature voorkomen in oolong thee, cellen kunnen beschermen tegen DNA-schade en mogelijk de groei van tumorcellen remmen. Deze polyfenolen kunnen ook het immuunsysteem versterken (bron).

Minder risico op borstkanker?

Uit epidemiologisch onderzoek blijkt in elk geval dat vrouwelijke oolong theedrinkers 25% minder kans hebben om borstkanker te krijgen (bron). Het oolong thee extract bleek de groei van borstkankercellen te remmen.

Het is daarom mogelijk dat oolong thee kan helpen om het risico op kanker te verlagen als onderdeel van een gezonde levensstijl. Maar meer onderzoek is nodig voordat er sterkere conclusies kunnen worden getrokken.

Ten slotte is uit onderzoek gebleken dat het belangrijkste polyfenol in oolong thee de opname van heemijzer uit voeding kan remmen (bron). Heemijzer zit in dierlijke producten, zoals rood vlees en schaaldieren (kreeft, garnalen, etc.).

Het is daarom beter om oolong thee niet tijdens de maaltijden te drinken om de invloed ervan op de absorptie van ijzer uit voedingsmiddelen te vergroten.

Tot slot

Oolong thee is een gezonde dorstlesser en een beter alternatief voor frisdrank.

Behalve dat het lekker smaakt heeft het ook een gunstig effect op onze gezondheid. De meeste gezondheidsvoordelen zijn echter klein en we moeten niet te veel verwachten van het drinken van een paar kopjes oolong thee per dag.

En dan heb ik nog een laatste tip voor alle fervente theedrinkers. Uit recent onderzoek is gebleken dat het drinken van hete thee (temperatuur van boven de 65 graden) de kans op slokdarmkanker verhoogt (bron).

Laat oolong thee – of een andere theesoort –  daarom altijd enkele minuten afkoelen voordat je het opdrinkt.

Oolong thee bonus recept

Oolong thee smaakt lekker. Maar als je van ijsthee houdt en een beetje meer variatie in smaken wilt, heb ik hieronder een extra recept voor je om uit te proberen.

oolong ijsthee met citroen

Wat heb je nodig:

 • 1,5 liter water
 • 6 oolong theezakjes
 • ¼ geperst citroensap
 • 2-3 theelepels stevia (optioneel)

Bereidingswijze

 • Steek de theezakjes ongeveer 5 minuten in heet water.
 • Verwijder de theezakjes en voeg het versgeperste citroensap toe.
 • Laat de oolong thee 2-3 uur afkoelen in de koelkast.

 

Welk van de 5 buiktype heb jij? Doe de test en ontdek het direct (en hoe jij met jouw type een platte buik krijgt)

Wil je weten welke buiktype je hebt? En hoe je met jouw type een platte en strakke buik krijgt en effectief buikvet weet te verbranden?

Doe dan mijn test en ontdek het in slechts 2 minuten.

Je zal het volgende te weten komen:

 • Welk type buik jij hebt
 • Potentiële fouten die je maakt die jouw buikvet veroorzaken
 • Wat jij kan veranderen om een mooie platte of strakke buik te krijgen

Start buiktype test

Hoe nuttig was dit artikel voor jou?

Klik op een ster voor een beoordeling!

Omdat je dit artikel nuttig vond...

Volg ons op social media!

Jammer dat je dit artikel niet (zo) nuttig vindt.

Graag horen we hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

3 reacties op dit artikel

 • Ik wil GABA oolong thee gaan drinken ivm angst-/spanningsklachten. Welke soort kan ik dan beste kopen want er zijn er zoveel dat ik door de bomen het bos niet meer zie. De biologische varianten claimen de besten te zijn ( bv van/via Etsy ) ??? Is dat allemaal betrouwbaar ? Zie graag uw reactie tegemoet.

  Marja
  • Beste Marja, er is niet één specifieke soort Oolong thee die het beste is voor angst-/spanningsklachten, omdat het effect en de smaak van thee afhankelijk zijn van verschillende factoren. Je kunt samples proberen van verschillende soorten merken om te proeven en te zien welke je het lekkerst vindt en welk effect het heeft op je gemoedstoestand. Je kunt beginnen met biologische varianten. Het is echter geen garantie dat biologische thee altijd van de hoogste kwaliteit is, omdat er nog steeds variaties in kwaliteit kunnen zijn.

   Avatar for Oscar Helm, MSc
   Oscar Helm, MSc Auteur
 • Beste Marja, over het algemeen wordt aanbevolen om water te gebruiken dat net van de kook af is, dus ongeveer 90-95°C. Het drinken van 3 kopjes oolong thee per dag tussen maaltijden in is een redelijke hoeveelheid. Het kan echter afhangen van je eigen tolerantie voor cafeïne en hoe je lichaam reageert op oolong thee.

  De werking van oolong thee bij angst en spanningsklachten kan per persoon verschillen. Sommige mensen merken al na een paar dagen of weken een verschil, terwijl het voor anderen langer kan duren. Het is belangrijk om te onthouden dat oolong thee geen medicijn is en niet bedoeld is om angst- of spanningsklachten te behandelen. Als je klachten langdurig aanhouden, is het altijd het beste om je huisarts te raadplegen.

  Avatar for Oscar Helm, MSc
  Oscar Helm, MSc Auteur

Plaats een reactie

Over HappyHealthy

Oscar Helm, MSc Afslankcoach, voedingsdeskundige, psycholoog, dieetpsycholoog, orthomoleculair therapeut en bestsellerauteur

Hoi, ik ben Oscar Helm en in de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen naar een gezonder gewicht en betere gezondheid.

HappyHealthy.nl trekt inmiddels ruim 10.000 bezoekers per dag en met mijn bestseller de Afslank Receptenbijbel laat ik zien dat afvallen zowel eenvoudig als leuk kan zijn!

Wil jij je kennis over afvallen testen? Doe dan deze test en ontdek direct je “Afslank IQ”.

Top artikelen

Wat je mag eten bij een koolhydraatarm dieet + De Voordelen & een Schema

Wat is het koolhydraatarm dieet precies en wat kan je wel en niet eten. Ontdek hier een voedingstabe...

Intermittent Fasting: Uitleg, 9 Voordelen en 10 Schema’s

Intermittent Fasting / vasten (onderbroken vasten) schrijft voor wanneer en hoe lang je wel en niet ...

12 Tips om Snel Buikvet te Verbranden + 5 Fouten

Hoe kun je snel afvallen rond de buik? Ontdek 12 gouden buikvet verbranden tips en ontwijk 5 ernstig...

23 Bewezen Tips voor Snel Afvallen (zonder ongefundeerde hypes)

Hoe kan je snel afvallen? Ontdek 23 bewezen tips om snel gewicht te verliezen zonder ongefundeerde c...

Oscar’s sapjes

Array ( [0] => Male )