852

Bestaat er Medicatie om Af te Slanken? + Beste Alternatief

Heb je als volwassen persoon te maken met (extreem) overgewicht of obesitas? Of heb je gezondheidsproblemen die in verband staan met je gewicht?

Dan kunnen medisch erkende afslank medicijnen (die uitsluitend op recept van een arts verkrijgbaar zijn) uitkomst bieden.

Maar helpen deze afslankmedicijnen wel en zijn ze veilig? Vaak komen deze medicijnen met hele vervelende bijwerkingen.

Het is daarom verstandig om op de hoogte te zijn van de populairste afslank medicijnen op de markt.

Na het lezen van dit artikel kun jij zelf de beslissing nemen om medicatie om af te slanken wel of niet te gebruiken.

(Of klik hier om direct naar het beste alternatief te gaan – van deze dieetpil heb je waarschijnlijk nog nooit gehoord).

Inhoud van dit artikel

Wat zijn afslank medicijnen?

Verschillende pillen, potjes en capsules op een tafel

Als het gaat om afvallen dan is er een overschot aan pillen, capsules en supplementen waaruit je kunt kiezen.

De zogeheten afslank medicijnen op de markt zijn onder te verdelen in drie soorten:

 • Thermogene vetverbranders: verhogen de stofwisseling, waardoor je lichaamstemperatuur oploopt en je meer calorieën verbrandt. Denk bijvoorbeeld aan cafeïne (zoals Fast Burner Extreme) of het verboden DNP fatburner.
 • Eetlustremmers: helpen de eetlust verminderen, zodat je weinig honger hebt en minder voedsel eet. Dit wordt vaak gedaan met behulp van voedingsvezels. Voedingsvezels hebben de eigenschap dat ze water opnemen en daardoor opzwellen. Dit zorgt voor een verzadigend gevoel.
 • Vetblokkers: blokkeren de opname van voedingsstoffen (zoals vet), waardoor je lichaam minder calorieën en voedingsstoffen opneemt.

De meeste voorgeschreven afslank medicijnen werken door de eetlust te verminderen en het verzadigingsgevoel te vergroten.

Daarnaast zijn er veel afslanksupplementen verkrijgbaar waar veel cafeïne-achtige stoffen in zitten. Door deze stoffen in te nemen wordt je stofwisseling een klein beetje hoger en wordt je hartslag een beetje versnelt. Je krijgt ook tijdelijk meer energie.

Als je op zoek bent naar een wondermiddel waarmee het lichaamsvet letterlijk wegsmelt, dan moet ik je teleurstellen. Behalve het levensgevaarlijke DNP fatburner en efedra zijn er geen middelen die de vetverbranding krachtig op gang brengen.

Maar dat gezegd hebbende, zijn er wel een aantal afslanksupplementen op de markt die je als hulpmiddel kunt gebruiken bij het afvallen.

Een huisarts kan deze afslank medicatie overwegen als je niet in staat bent om af te vallen door middel van een gezond en gevarieerd dieet. Ook moet er aan de volgende criteria worden voldaan:

Doe deze test en krijg jouw unieke op maat gemaakte keto schema, recepten en menu

 

Ontdek hoe je met jouw lichaam en behoeften je streefgewicht bereikt.

 

Vul een aantal simpele vragen in en laat ons voor jou een uniek plan maken waardoor jij in korte tijd voorgoed afrekent met overbodig vet.

 

Dit is geen jojo dieet, maar een manier waarop jij vol plezier resultaten behaalt en tegelijkertijd lekker eet.

 

Start keto test

 

Kun je gewicht verliezen met afslank medicatie?

Wanneer afslank medicatie gecombineerd wordt met het aanpassen van ongezonde eetgewoonten en lichaamsbeweging, kunnen voorgeschreven afslank medicijnen soms helpen met afvallen.

Onderzoekers denken dat patiënten met (morbide) obesitas naar schatting 3-9% meer van hun lichaamsgewicht verliezen wanneer ze afslank medicijnen gebruiken (bron).

Deze resultaten verschillen per persoon en per medicijn dat wordt gebruikt. Het meeste gewichtsverlies bij gebruikers vindt plaats binnen het eerste halfjaar na het gebruiken van de medicatie.

Onderzoekers werken volop aan veiligere en effectievere medicatie om mensen met overgewicht en obesitas te helpen af te vallen en een langdurig gezond gewicht te behouden. Zodra je stopt met afslank medicatie is de kans aanwezig dat je aankomt in gewicht.

Daarom is het belangrijk dat je gezonde eetgewoonten ontwikkelt om het gewichtsverlies in stand te houden.

Hoe lang je afslank medicijnen mag gebruiken hangt af van verschillende factoren. Ten eerste of je er gewicht mee verliest, en nog belangrijker: of je er geen ernstige bijwerkingen van krijgt.

Als je na enkele maanden geen gewichtsverlies op de weegschaal waarneemt (5% van je lichaamsgewicht of meer) dan zal je arts waarschijnlijk aanraden om ermee te stoppen.

Welke afslank medicijnen zijn er op de markt?

De beste afslank medicijnen kunnen één of meer actieve ingrediënten bevatten die bedoeld zijn om de vetverbranding te verhogen, de eetlust te verminderen of de opname van vet te verminderen.

Toch wordt medicatie om af te slanken vrijwel nooit vergoed door zorgverzekeraars (meer hierover in het volgende kopje).

Een van de weinige officiële afslankmiddelen die je bij de apotheek kunt kopen is Orlistat. Lees verderop in het artikel hoe deze werkzame stof precies werkt en of het effectief is voor gewichtsverlies.

Saxenda

Saxenda doosje met injecteerbare pen

Het afslank geneesmiddel waarmee ik als eerste begin is Saxenda (bron).

Saxenda (liraglutide) is een geneesmiddel dat is ontwikkeld door het multinationaal farmaceutisch bedrijf Novo Nordisk.

Het medicijn wordt gebruikt voor de behandeling van diabetes type 2 en obesitas.

De stof liraglutide wordt ook verkocht onder de merknaam Victoza®. Victoza bevat een lagere dosis en werd in 2010 op de markt gbracht voor diabetes type 2.

Saxenda lijkt op een hormoon dat van nature in het lichaam voorkomt en helpt de bloedsuikerwaarden, insulinespiegel en spijsvertering onder controle te houden.

Het is een injecteerbaar medicijn dat gedeeltelijk werkt door de alvleesklier te helpen meer insuline te produceren. Het medicijn onderdrukt ook de eetlust door de hersenen te laten denken dat de maag vol is.

Het is als geneesmiddel verkrijgbaar voor zwaarlijvige volwassenen en kan op doktersrecept worden verkregen. Het wordt gebruikt in combinatie met gezonde voeding en lichaamsbeweging. Saxenda is geen afslankmiddel of eetlustremmer. Saxenda wordt meestal één keer per dag geïnjecteerd.

Word een metabolisme machine en reken voorgoed af met buikvet via de nieuwste en verbeterde keto methode

 

Welke hoeveelheid calorieën, koolhydraten en andere nutriënten zijn perfect voor jouw lichaam om jouw metabolisme maximaal aan te zetten?

 

Doe onze test en laat het ons exact voor jouw lichaam berekenen. Ieder lichaam is anders en door je te focussen op wat werkt voor jouw lichaam

 

Een op maat gemaakte dieet voor jou werkt tot driemaal effectiever om je streefgewicht te bereiken dan een regulier dieet.

 

Klik hier om het dieet te ontdekken dat perfect is geoptimaliseerd voor jouw lichaam.

Hoe werkt Saxenda?

GLP-1 (glucagon-like peptide 1) is een natuurlijk hormoon dat de afgifte van insuline reguleert. Het wordt aangemaakt in de darmen, hersenen en alvleesklier zodra je gaat eten.

Saxenda is voor 97% vergelijkbaar met het natuurlijke GLP-1. Op die manier verhoogt Saxenda het verzadigingsgevoel en vermindert het de eetlust.

Wat zijn de risico’s?

Net als Victoza kan Saxenda het risico op alvleesklierkanker vergroten bij patiënten die dit nog relatief nieuwe medicijn tegen overgewicht gebruiken.

Het belangrijkste verschil is alleen dat je met Saxenda tweemaal zoveel liraglutide binnenkrijgt dan Victoza.

Veelvoorkomende bijwerkingen van Saxenda zijn misselijkheid, braken, buikpijn, verhoogde hartslag, diarree, obstipatie, hoofdpijn en vermoeidheidsklachten.

Wat kost het?

Het medicijn Saxenda kost €49,28 per spuit en dus €246,40 per behandeling (5 pens) en wordt niet vergoed door de zorgverzekeraar.

Mysimba

Mysimba doosje

Mysimba is een Amerikaans geneesmiddel dat voor gewichtsbeheersing wordt gebruikt. Mysimba grijpt centraal in op de hersenen waarbij patiënten sneller een verzadigd gevoel krijgen en de beheersbaarheid van de ongecontroleerde trek verbetert.

Hoe werkt Mysimba?

De werkzame stoffen zijn naltrexone hydrochloride en bupropion hydrochloride.

Sinds 2015 zijn deze twee stoffen als combinatiepreparaat in de vorm van een tablet met gereguleerde afgifte verkrijgbaar onder de merknaam CONTRAVE beschikbaar in Amerika voor de behandeling van obesitas en overgewicht. Sinds 2019 is dit middel beschikbaar in Europa onder de naam Mysimba.

Dosering

De dosering dient over een periode van 4 weken opgebouwd te worden waarbij men start met 1 tablet in de ochtend bij het ontbijt en in de tweede week een tweede tablet inneemt bij het avondeten.

In de derde week neemt men 2 tabletten in bij het ontbijt en 1 in bij het avondeten. En in week 4 bereikt men de aanbevolen dosering, namelijk 2 tabletten bij het ontbijt en 2 tabletten bij het avondeten.

Als we kijken naar onderzoeken waarin de patiënten de behandeling volledig hebben afgerond, dan zien we dat het gemiddelde percentage gewichtsverlies zit tussen 5,9% en 8,1% ten opzichte van 1,8% en 2,2% van de placebogroep (bron).

Wat zijn de risico’s?

Zoals met alle afslank medicijnen kan ook Mysimba leiden tot ongewenste bijwerkingen. De bijwerkingen van Mysimba zijn dikwijls van voorbijgaande aard en treden voornamelijk op tijdens de instelfase.

Veelvoorkomende bijwerkingen van Mysimba zijn:

 • Slapeloosheid
 • Angst en opwinding
 • Hoofdpijn
 • Rusteloosheid
 • Misselijkheid en braken
 • Buikpijn
 • Obstipatie

Mysimba moet worden stopgezet als patiënten na 4 maanden behandeling niet ten minste 5% van hun oorspronkelijke lichaamsgewicht hebben verloren.

Mysimba is niet geschikt voor zwangere vrouwen of vrouwen die zwanger proberen te worden. Ook patiënten met een eetstoornis of lever- of nierziekte mogen dit medicijn niet nemen.

Wat kost het?

Dit geneesmiddel mag alleen worden ingenomen als het is voorgeschreven door een arts. Een doosje Mysimba kost meer dan honderd euro.

Orlistat (Xenical of Alli)

Orlistat, Xenical en Alli doosjes

Orlistat is een medicijn voor de behandeling van obesitas en overgewicht en werd geoctrooieerd door Hoffmann-La Roche. Orlistat wordt onder de merknamen Xenical (120 mg) en Alli (60 mg) verkocht.

Orlistat is een voorgeschreven medicijn en kan op recept via de huisarts besteld worden. Zowel Alli als Xenical zin bedoeld om te worden gebruikt als onderdeel van een caloriearm dieet en regelmatige lichaamsbeweging.

Het is een van de meest populaire afslank medicijnen voor gewichtsverlies. Het wordt alleen aanbevolen bij mensen met een BMI van 30 of hoger.

Ook moet je tenminste 5% van je gewicht verliezen binnen drie maanden na het starten van de behandeling met Orlistat. Als dit niet het geval is dan moet de behandeling worden stopgezet.

Afhankelijk van de merknaam kan Orlistat verschillende keren per dag worden ingenomen. Meestal gebeurt dit binnen een uur na het eten van een maaltijd.

Uit een studie waarbij 11 onderzoeken onder de loep werden genomen, blijkt dat het gebruik van Orlistat gemiddeld 2,9% meer gewicht verloren in vergelijking met een placebo (bron).

Over Orlistat zijn de resultaten verdeeld. Een onderzoek uit 2010 laat zien dat Orlistat geen significante verbetering in bloeddruk laat zien. Een ander onderzoek heeft aangetoond dat Orlistat het risico op diabetes type 2 met 37% vermindert (bronbron).

Hoe werkt Orlistat?

Orlistat is het actieve ingrediënt en bevordert gewichtsverlies door de hoeveelheid opgenomen vet in de darmen te verminderen.

Het enzym lipase helpt bij het afbreken van vet in het spijsverteringskanaal. Op die manier wordt bijna 1/3de van het vet dat je eet niet opgenomen door je lichaam. Het onverteerde vet wordt uitgescheiden via de ontlasting.

Wat zijn de risico’s?

De belangrijkste bijwerkingen worden veroorzaakt doordat het vet met de ontlasting wordt uitgescheiden.

Je voelt sneller de urgentie om naar het toilet te gaan, bang dat je het niet meer kunt inhouden. Dit komt omdat de ontlasting ontzettend vettig is.

De meest voorkomende bijwerkingen zijn:

 • Buikpijn
 • Diarree
 • Olieachtige afscheiding
 • Hoofdpijn

Orlistat kan de opname van in vet oplosbare voedingsstoffen (waaronder betacaroteen en vitamine A, D, E en K) verminderen. Daarom wordt geadviseerd om een multivitamine voor het slapengaan te nemen.

Dit medicijn wordt afgeraden als je zwanger bent, borstvoeding geeft, moeite hebt met het opnemen van voedsel of een orgaantransplantatie hebt gehad.

Wat kost het?

De gemiddelde prijs van een 120 mg Xenical capsule is €0,95 per stuk (exclusief verzendkosten) (bron). Alli capsules van 60 mg kosten per stuk 0,72 exclusief verzendkosten (bron). Beide afslank medicijnen worden niet vergoed door de zorgverzekeraar.

Rimonabant (Acomplia)

Acomplia doosje en pillen

Rimonabant is een inmiddels verboden geneesmiddel dat werd gebruikt voor de behandeling van obesitas.

Klinische onderzoeken hebben een significant effect van rimonabant aangetoond bij het verminderen van het lichaamsgewicht, evenals het verlagen van triglyceriden en het verhogen van het HDL-cholesterolgehalte (het ‘goede’ cholesterol) (bron).

Bij dieren die in gewicht toenamen door het eten van een vetrijk dieet, veroorzaakte rimonabant gewichtsverlies, maar het had weinig effect op normale dieren.

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) adviseerde in 2008 om het gebruik van Rimonabant als afslank medicijn te stoppen vanwege meldingen over psychiatrische bijwerkingen, waaronder angst, depressie en suïcidaliteit (bron).

Hoe werkt rimonabant?

Het medicijn werkt door het selectief blokkeren van CB1-receptoren in de hersenen en organen die belangrijk zijn bij de stofwisseling van glucose en lipiden (vet).

Wat zijn de risico’s?

Rimonabant is enkele jaren geleden van de markt gehaald. Bij klinische proeven werden bij de deelnemers gevaarlijke bijwerkingen gemeld die in verband stonden met stemmingsveranderingen en depressieve stoornissen (bron).

Ook werden andere bijwerkingen gemeld zoals misselijkheid, diarree en duizeligheid.

Wat kost het?

Het geneesmiddel is van de markt gehaald en niet meer legaal verkrijgbaar.

Sibutramine (Reductil)

Reductil doosje

Sibutramine is een afslank medicijn dat onder verschillende merknamen (Reductil, Sibutrex, Meridia, Siredia) werd verkocht.

Het medicijn was op recept verkrijgbaar voor patiënten met een BMI van 30 of meer en voor mensen met een BMI van 27 of hoger die een hoog risico liepen op het ontwikkelen van diabetes type 2 of hoge bloeddruk.

Hoe werkt Sibutramine?

Sibutramine werd in 1998 op de markt gebracht en was bedoeld als eetlustremmer. Het medicijn werkt door de niveaus van serotonine en noradrenaline in de hersenen te verhogen.

Deze hormonen staan bekend als remmende neurotransmitters en zorgen voor een gevoel van volheid na het eten. Sibutramine hielp deze volheidssignalen te vergroten. Niets aan de hand zou je denken…

Toch werd de effectiviteit van Sibutramine al snel in twijfel getrokken. De risico’s van het geneesmiddel wogen niet op tegen de risico’s. De fabrikant Abbott Laboratories startte een zes jaar durend onderzoek naar de veiligheid en efficiënte van het medicijn.

Na afloop van het onderzoek werd vastgesteld dat Reductil slechts voor een bescheiden gewichtsverlies zorgde op korte termijn en dat het risico op hartproblemen groter werd na het gebruik van ervan (bron). Reductil is om die reden uit de schappen gehaald.

Krantenartikel van vermageringsproduct Reductil uit de handel genomen

Wat zijn de risico’s?

Veelvoorkomende bijwerkingen van sibutramine zijn hoofdpijn, rugpijn, buikpijn en pijn op de borst.

Bijwerkingen van het zenuwstel waren onder meer een droge mond, slapeloosheid en duizeligheid. Ook klaagden gebruikers over obstipatie, verhoogde eetlust en misselijkheid.

Wat kost het?

Het geneesmiddel is van de markt gehaald en niet meer legaal verkrijgbaar.

Kosten en vergoeding afslank medicijnen

De meeste afslank medicijnen op doktersvoorschrift zijn duur en worden vaak niet gedekt door de zorgverzekeraar.

Alleen bij hoge uitzonderingen zijn sommige verzekeraars bereid tot het betalen van een financiële vergoeding. Dit kan dan alleen als je een medische doorverwijzing hebt gekregen van je behandelend arts.

Ook de arts zal dan op zijn beurt een verzoek moeten indienen bij de verzekeraar. Neem voor de zekerheid contact op met je zorgverzekeraar om na te gaan of je aanmerking komt voor een financiële vergoeding.

Neem daarom altijd eerst contact op met je verzekeringsmaatschappij over de dekking voordat je met afslank medicatie begint.

Ervaringen met afslank medicijnen

Benieuwd naar gebruikerservaringen van afslank medicijnen van mensen met overgewicht en obesitas? De resultaten lijken echter per persoon te verschillen, zo blijkt uit een rondgang op het internet:

Orlistat:

“Ik gebruik Orlistat sinds 4 weken en heb geen gewicht verloren. Het doet niets voor mij! Wel zit ik constant op het toilet omdat ik bang ben dat ik anders in mijn broek moet poepen. Heb ook veel last van maagkrampen en waterachtige ontlasting Dat zal het vet wel zijn dat wordt uitgescheiden door mijn lichaam? – Anoniem”

Sibutramine (Reductil):

“Na de scheiding van mijn man zat ik er helemaal doorheen. Ik ben in deze tijd veel gaan eten waardoor ik 20 kg aankwam. Op aanraden van mijn arts ben ik sibutramine gaan proberen en ik moet zeggen: dit medicijn heeft me behoorlijk geholpen!! Ik verloor 9 kg in korte tijd en was erg blij met de resultaten. Had alleen wel last van wat hartkloppingen tijdens het sporten. – Miriam

Saxenda:

“Ik worstel al mijn hele leven met obesitas. Na mijn behandeling met Saxenda ben ik veel gewicht verloren (30 kilo!!). Maar dit medicijn is GEEN kinderspul!! De bijwerkingen waren verschrikkelijk! Ik had vooral problemen met slapen en naar het toilet gaat. En de misselijkheid was echt heel erg.

S ’avonds na avondeten hing ik voortdurend boven de toiletpot. Dit medicijn wil je niet nemen als je 5 kilo moet verliezen om in je bikini te passen, daar is het veel te heftig voor. Ik zal Saxenda aan niemand aanbevelen. – Els”

Beste alternatief voor afslanken zonder medicatie

Als je van je overgewicht wil afkomen dan is het verleidelijk om te zoeken naar afslankmedicijnen. We willen tenslotte allemaal de kortste route naar een slank en gezond lichaam.

Maar verhalen over gevaarlijke afslank medicijnen halen regelmatig het nieuws.

Zelfs van afslank medicijnen die ooit legaal waren, worden nog te vaak van de markt gehaald vanwege het gevaar op schadelijke bijwerkingen voor de gezondheid. Als een afslank claim te mooi klinkt om waar te zijn, is dat waarschijnlijk ook het geval.

Als jij 5 of 10 kg wil afvallen, dan zijn dure en gevaarlijke afslankmedicijnen volstrekt onnodig. Er zijn dan veel makkelijkere manieren om op natuurlijke wijze gewicht te verliezen!

Het is helaas een feit dat er maar weinig afslankmedicijnen waarvan wetenschappelijk is aangetoond dat ze de eetlust onder controle te houden.

Een ander nadeel is dat afslank medicijnen in de meeste gevallen niet worden gedekt door de verzekering. Dat betekent dat een groot deel, zo niet alles, van de behandeling uit eigen zak betaald moet worden.

Veel afslankmedicijnen zijn illegaal en niet veilig

Bovendien zijn veel afslank medicijnen die worden verkocht op het internet niet veilig en illegaal. Afslank medicijnen zijn geen eenvoudige oplossing voor gewichtsverlies, maar ze kunnen wel een hulpmiddel zijn en bijdragen aan het afvalproces.

Hoe kun je dan snel gewicht verliezen zonder medicatie? Afvallen en een slank gewicht behouden vereist verandering om gezond te eten en regelmatig te bewegen. Zorg dat dit op orde is voordat je überhaupt naar afslankpillen gaat kijken. Ook veel natuurlijke afslankpillen (zoals artichoke slim) doen niet veel voor je lichaamsgewicht.

Er is echter één goedgekeurd supplement die de moeite waard kan zijn als je een hulpmiddel nodig hebt:

Glucomannan is goedgekeurd door EFSA

Glucomannan heeft als enige supplement de wetenschappelijk goedgekeurde EFSA claims voor gewichtsverlies.

Wil je toch gewicht verliezen met behulp van een pil? Kies dan voor een natuurlijk en wetenschappelijk bewezen alternatief zoals glucomannan.

Glucomannan is zonder recept verkrijgbaar en werkt effectief door de eetlust te onderdrukken en het verzadigingsgevoel te verhogen.

Ontdek op deze pagina welke resultaten bestaande gebruikers al behaald hebben met glucomannan.

Welk van de 5 buiktype heb jij? Doe de test en ontdek het direct (en hoe jij met jouw type een platte buik krijgt)

Wil je weten welke buiktype je hebt? En hoe je met jouw type een platte en strakke buik krijgt en effectief buikvet weet te verbranden?

Doe dan mijn test en ontdek het in slechts 2 minuten.

Je zal het volgende te weten komen:

 • Welk type buik jij hebt
 • Potentiële fouten die je maakt die jouw buikvet veroorzaken
 • Wat jij kan veranderen om een mooie platte of strakke buik te krijgen

Start buiktype test

Hoe nuttig was dit artikel voor jou?

Klik op een ster voor een beoordeling!

Omdat je dit artikel nuttig vond...

Volg ons op social media!

Jammer dat je dit artikel niet (zo) nuttig vindt.

Graag horen we hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

2 reacties op dit artikel

 • Wordt ik dik van meloxicam op 3 weken 2 kg gewicht bij gekomen

  Mira
  • Daar heb ik geen idee van, dit kun je best even navragen op de website van het merk/farmaceutisch bedrijf zelf.

   support

Plaats een reactie

Over HappyHealthy

Oscar Helm, MSc Afslankcoach, voedingsdeskundige, psycholoog, dieetpsycholoog, orthomoleculair therapeut en bestsellerauteur

Hoi, ik ben Oscar Helm en in de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen naar een gezonder gewicht en betere gezondheid.

HappyHealthy.nl trekt inmiddels ruim 10.000 bezoekers per dag en met mijn bestseller de Afslank Receptenbijbel laat ik zien dat afvallen zowel eenvoudig als leuk kan zijn!

Wil jij je kennis over afvallen testen? Doe dan deze test en ontdek direct je “Afslank IQ”.

Top artikelen

Wat je mag eten bij een koolhydraatarm dieet + De Voordelen & een Schema

Wat is het koolhydraatarm dieet precies en wat kan je wel en niet eten. Ontdek hier een voedingstabe...

Intermittent Fasting: Uitleg, 9 Voordelen en 10 Schema’s

Intermittent Fasting / vasten (onderbroken vasten) schrijft voor wanneer en hoe lang je wel en niet ...

12 Tips om Snel Buikvet te Verbranden + 5 Fouten

Hoe kun je snel afvallen rond de buik? Ontdek 12 gouden buikvet verbranden tips en ontwijk 5 ernstig...

23 Bewezen Tips voor Snel Afvallen (zonder ongefundeerde hypes)

Hoe kan je snel afvallen? Ontdek 23 bewezen tips om snel gewicht te verliezen zonder ongefundeerde c...

Oscar’s sapjes

Array ( [0] => Male )